Omul a aspirat mereu la perfecţiune, Povestea săpunului începe în celebrei Cunoaşteţi semnificaţia jurul anului dar întotdeauna a căutat calea cea mai 2800 Î.Hr. , iar legenda spune ca I a Angliei: afirmaţiiaaajunge laElisabeta numele său, reginei ea. scurtă de la Muntele Sapo,sau nu, eu sacrificate provine de “Fie că e nevoie unde erau o Aanimale în cadrul unor ritualuri. !“? şi la apelat la cunoaşterea ştiinţifică dată la trei luni mă spăl Grăsimea provenită din jertfă se amesteca împreuna cu cea artistică pentru a-şi atinge scopul. cenuşa, şi curgea pe noile sale au observat că De multe ori, însă, râu. Femeile invenţii s-au această apă spală mai bine, şi astfel s-a născut dovedit dăunătoare.
săpunul.

.

.

+ săpun Apă + Ulei .

stearatul de sodiu şi oleatul de potasiu(pentru săpunul lichid).Este format din săruri ale acizilor graşi. cum ar fi: palmitatul de sodiu. Parte hidrofobă Parte hidrofilă { .

CH2 -O-CO-R CH -O-CO-R +3NaOH CH2 -O-CO-R CH2 -OH CH -OH CH2 -OH + 3R-COO.Na+ ... Săpunul se prepara prin amestecarea grăsimilor vegetale sau animale cu o soluţie de sodă caustică.Foarte simplu! Cum faceau şi bunicile noastre.

Ingrediente: 400g untură(grăsime animală) 56g hidroxid de sodiu 112g apă Metodă de preparare: . -Se topeşte grăsimea. -Se amestecă timp de o oră după care se lasă 24 de ore în repaus. .Se pregăteşte soluţia de hidroxid de sodiu. -Se adaugă soluţia de sodă caustică.

Glicerina Dar săpunul din zilele noastre mai are aceleaşi proprietăţi ? .

. săpunului i se adaugă substanţe diverse cu scopul: .de a “îmbunătăţi” principiu. saponificare. Grăsimi + Sodă Saponificare caustică Săpunuri + Glicerină Eliminare glicerină “îmbunătăţire” Săpun simplu .de a elimina restul de glicerină(spre a fi folosită la alte produse). adică pe aceeaşi reacţie chimică de pe acelaşi culoarea săpunului.de a conserva săpunul.de a oferi săpunului proprietăţi antibacteriene.Deosebirile apar în momentul în care. Metoda de preparare a săpunului în industrie este bazată . .

benzaldehidă. înainte de a se adauga acele substanţe... EDTA. glicerina este eliminată şi astfel săpunul îşi pierde deja un rol foarte important.. BHT şi.. se adaugă substanţe precum: triclosan.Triclosan?! Benzaldehidă?! Dar ce substanţe se adaugă pentru a îmbunătăţi săpunul? Alcool izopropilic?! Mai mult decât atât. alcool izopropilic. BHT şi altele… EDTA?! În primul rând. altele!? .

Dar. pe etichete apar aceste substanţe? NU! Atunci chiar există ? Să lăsăm experimentele să vorbească!! .

CH2 – OH | CH – OH + Cu(OH)2 → | CH2 – OH CH2 – O| Cu2+ CH – O+ 2H2O | CH2 .OH . Prezenţa glicerinei va fi indicată de schimbarea culorii în albastru mai intens. Precipitatul de hidroxid de cupru format se adaugă la proba de analizat.Pentru identificarea glicerinei se amestecă 1 ml de soluţie de sulfat de cupru cu 1 ml de soluţie de hidroxid de sodiu.

proba de săpun comercial SAB .G – Proba Martor de Glicerină Sc – Proba de săpun de casă S .proba de săpun antibacterian Săpunul antibacterian nu are glicerină !? ! .

Culoarea probei virează din portocaliu în verde. verde K2Cr2O7 + 4H2SO4 K2SO4 + Cr2(SO4)3 + 4H2O + 3O .Identificarea alcoolilor se face pe baza unei reacţii de oxidare cu bicromat de potasiu în mediu acid.

ZnDZ2 + H2Y2ZnY2+ 2HDZ } } } Ditiozonat de zinc şi EDTA Complex de zinc Ditizonă verde in incolor solvent organic . Dacă este prezent EDTA acesta fixează zincul şi apare coloraţia verde a ditizonei.Test pentru detecţia EDTA EDTA = Acid etilendiamino-tetraacetic Se ia o probă de 2 ml şi se adaugă 2 ml de reactiv Znditizonă (ditizonat de zinc) şi se amestecă.

EDTA în săpun? Probele de săpun .

se ia stratul superior . se adaugă 5 ml de soluţie de dianisidină şi 2 ml NaNO2 . După separarea straturilor. iar în caz contrar apare o coloraţie roz trandafirie. Apare o coloraţie portocalie în absenţa BHT.Pentru detecţia acestui antioxidant se ia o probă de 10 grame de săpun care se agită puternic cu 5 ml acetonitril. Structura hidroxitoluenului butilat sau BHT .

. Dacă proba conţine fenoli de tipul triclosanului se observă o modificare a culorii la portocaliu. La 3 ml de Structura triclosanului săpun se adaugă 5 picături de soluţie de clorură de fier(III).Identificarea triclosanului şi a altor fenoli se bazează pe reacţia acestora cu clorură ferică.

.

lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri în ceea ce priveşte utilizarea săpunului. . ce se acumulează treptat în organismul uman şi poate afecta funcţionarea glandei tiroide şi echilibrul hormonal în general. Triclosanul este un compus toxic.Lipsa glicerinei în săpun poate duce la uscarea pielii deoarece nu se mai reţine apa în straturile pielii. EDTA-ul este considerat un factor important de poluare şi s-a Unele studii au descoperit că este atât citotoxic. arătat că 13% din BHT este absorbit prin piele. cât şi genotoxic.

ultimii ani. FDA a retras de pe piaţă mai multe marci de săpun care conţineau rezultă că săpunul • Din datele experimentalehexaclorofen sau Nabac. americană de către FDA.are cea mai mare cantitate de sănătăţii puilor de cimpanzeu. • New York Times a publicat din 1851. aproximativ 380 de • Doar 16% din produsele cosmetice sunt verificate articole despre produsele cosmetice retrase de pe piaţa de FDA (Food and Drug Administration). • În . • Numarul oamenilor care folosesc săpunul natural a crescut întrucăt s-a antibacteriandemonstrat ca are efecte grave asupra cu 22% în anul 2005. din motive de toxicitate. substanţe dăunătoare.

De aceea au început să se producă aşa zisele săpunuri naturale îmbogăţite cu: •Ulei de lavandă •Ulei de trandafir •Ulei de măsline •Ulei de portocale •Ulei de lămâie •Ulei de mentă .Oamenii au revenit la reţetele bunicii pe care le-au înfrumuseţat cu parfumul şi culoarea florilor.

.

Rodica Dobriţoiu .“Adevărul curat-curăţel” Proiect realizat de: Călina Cruceriu Gabriel Moise Îndrumător: Prof.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful