REPUBLICA ATHOS

Muntele Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, având capitala la Careia (Karyai, Karyes). Careia este singura localitate din Karyes). cuprinsul Republicii Muntelui Athos. Athos.

In Muntele Athos si pe tarmul peninsulei, se afla DOU ZECI DE MANASTIRI MARI, zise MARI, imparatesti, imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele. Muntele. In manastiri exista calugari din tarile crestine ortodoxe: ortodoxe: - Grecia, Rusia, Ucraina, Romania, Belarus, SerbiaSerbiaMuntenegru, Bulgaria, Georgia, Moldova, MacedoMacedo-nia, Cipru precum si din comunitati ortodoxe de pe toate continentele. continentele.

GRECIA

ATHOS

Asezare geografica
Muntele Athos este o mica peninsula de 340 km patrati in nordul Marii Egee, apartinand teritorial de Grecia de Nord care are capitala la Egee, apartinand Salonic. Salonic. Peninsula atonita are o lungime de circa 30 km si latimea medie de 12 km. km. DeDe-a lungul ei, Peninsula este strabatuta de o culme muntoasa ce se termina cu impunatorul virf al Athosului, inalt de 2030 metri. metri. Capitala Athosului este Careia, iar portul de acces, Dafne. Dafne.

Catunul Careia (Karyai. Karyes) Capitala administrativa a Republicii Monahale Autonome Sfantul Munte Athos .

ISTORIC Inceputurile vietii monahale in Athos se crede ca dateaza din timpul Sfantului Imparat Constantin cel Mare (330-337) si a Sfantului 330-337) imparatului Teodosie cel Mic (408-450).IX) monahismul atonit s-a dezvoltat in mici sihastrii. XIV. sec. Celelalte Sf. Pavel. pana prin sec. cind Athosul se afla sub directa supraveghere si intretinere a 1453. Perioada de inflorire a monahismului de aici a fost intre anii 963 si 1453. in anul 963. bizantini. Cuviosul Pavel Atonitul a intemeiat Manastirea Sf. manastiri au fost intemeiate dupa modelul Lavrei. care a intemeiat. intemeiat. XIV. Manastirea Lavra. primele asezari monahale fiind considerate Vatopedu si Xeropotamu. Pavel. 408-450) Timp de cinci secole (secolele V . Viata de obste a fost introdusa de Cuviosul Atanasie Atonitul. Atonitul. imparatilor bizantini. Lavra. Lavrei. . Xeropotamu. 963. Tot in aceasta perioada.

avand capitala la Constantinopol. in urma infrangerii sale de catre turci. 1051. a fost Constantinopol. Athos Anul 1025 . bizantine. in anul 1071 turci.Imperiul bizantin in periada de maxima inflorire culturala si economica Athos Anul 1453 ± anul cuceririi Constantinopolului .Urmas direct al Imperiului Roman. Centru si focar al crestinismului ortodox. (Batalia de la Manzikert). dupa Marea Schisma din anul 1051. Imperiul Bizantin. Apropiat. turcii au ocupat toate teritoriile bizantine. timp de peste un mileniu (4374371453) 1453) cel mai important stat crestin din Estul Europei si din Orientul Apropiat. Manzikert) Treptat. Bizantul a inceput un lung proces de decadere.

duhovniceasca. Dupa secularizarea averilor manastiresti din Romania (1863) 1863) ajutoarele romanesti inceteaza. trimiteau danii pentru libertate). intretinere si reparatii. iar in 1926 este declarat Republica monahala ortodoxa autonoma in cadrul Greciei. De asemenea. In 1912 Athosul intra sub tutela si inceteaza. care aproba orice numiri si schimbari de stareti si supravegheaza viata duhovniceasca.Dupa caderea Consantinopolului. sumele necesare platii birului catre turci (pentru a-si asigura un mertic). in anul 1453. Jurisdic ional si spiritual. grija stapa otomana. mentinerii si intretinerii Athosului a trecut aproape in intregime pe seama celor doua tari romane. Patriarhia Ecumenica de Constantinopol. . In aceasta perioada. Moldova si Tara Romaneasca. Greciei. administratia Greciei. stat 459 de ani sub stapanire otomana. Se pastreaza pana azi numeroase documente reparatii. oarecare statut de libertate). asemenea. romane. atonite. Romaneasca. romanesti de danie in tezaurul fiecarei manastiri atonite. Muntele Athos a depins si depinde de spiritual. Domnii romani trimiteau sub forma de danii anuale in bani (mertic). Muntele Athos a 1453.

Tara Romaneasca: Romaneasca: Intre 1515-1520. Matei Basarab si Sf. 1534-1535). inzestreaza Manastirea Zografu cu mosia Bun. Cutlumus. Moldova: Moldova: Alexandru cel Bun. apoi. Manastirea Zografu (1466-1502) si Manastirea Grigoriu (1500-1502). Cel mai mare ctitor al manastirilor din Athos Basarabia. iar Alexandru Lapusneanu rezideste in intregime biserica si o parte din incinta Manastirii Dochiaru (1552-1568). 1552-1568) . bizantine. ramine insa Sf. Constantin Brancoveanu ii tirziu. Capriana din Basarabia. Stefan cel Mare. 1429. Mai tirziu. Sf. Neagoe Basarab rezideste din temelii Manastirea 1515Dionisiu si doneaza sume mari de bani pentru refacerea Manastirii Cutlumus. 1466-1502) 1500-1502) Mai apoi. exemplul. in 1429. Petru Rares reface integral Manastirea Caracalu (1534-1535).AJUTOARE ROMANESTI PENTRU ATHOS Ajutoarele romanesti au fost atat de importante incat depasesc ata inca orice alte ajutoare slave sau chiar bizantine. Mare. care rezideste aproape din temelii Sf. Bra urmeaza exemplul.

recunoscut de Chinotita. sarba si una bulgara. care am facut cele mai multe donatii in bulgara. militari. El are guvernator. Dintre cele 20 de manastiri. 17 sint grecesti. In acest regulament se prevede interzicerea sub afurisenie a intrarii femeilor in Sfantul Munte. ci doar doua schituri: Prodromu schituri: si Lacu. drepturile si datoriile manastirilor si calugarilor. Din partea Careia. aici. lucru respectat dealtfel de la inceputurile Sfantul monahismului aici. Noi romanii. la dispozitie un numar de politisti si un pluton de militari. Munte. Athos. una manastiri. Atena. Chinotita. Sf. una ruseasca. Lacu. Regulamentul stabileste regulile de vietuire. . grecesti.ORGANIZAREA ADMINISTRATIVA Muntele Athos se conduce dupa un Regulament Monastic elaborat de Comunitatea celor 20 de stareti (conducerea suprema numita Chinotita) Chinotita) si recunoscut de Patriarhia Ecumenica si de guvernul de la Atena. precum si conditiile de vizitare a Sf. nu avem o manastire a noastra. Alegerea membrilor Chinotitei (legislativului) si a Epistasei (executivului) se face in Biserica Protaton din Careia. ruseasca. Munte. guvernului grec este numit un guvernator.

exterior - .Biserica Protaton din Careia .interior - Biserica Protaton din Careia .

Liturghie. desteptare. Liturghie. se face Vecernia. . . apoi se serveste masa si iarasi se aduna la biserica pentru: pentru: .De la opt seara la unu noaptea. obste.Intre doua si cinci se face slujba Utreniei si Sf. odihna. se merge la odihna.La orele patru dupa amiaza. . care calugarii se retrag la chilii pentru doua ore de odihna. chilie.Pavecernita si acatistul Bunei Vestiri. . Vecernia. .La ora unu bat clopotele pentru desteptare. dupa Sf.Pana la doua toti calugarii isi fac canonul la chilie.RANDUIALA SLUJBELOR . Vestiri. iar apoi ies la diferite ascultari de obste.

XIajunge o manastire mare.Manastirea Vatopedu Manastirea Vatopedu cu hramul Buna Vestire. Antonie si Nicolae. este una din Vestire. Prima asezare. Munte. calugariti aici. IXAtanasie. a doua in ordine ierarhica dupa Marea Lavra. Nicolae. dateaza din anul 383. Din punct de Lavra. Fiind 383. . distrusa de mai multe ori. In secolul al XI-lea aici. in secolul al IX-lea a fost refacuta de trei frati. cele mai vechi si mai mari manastiri atonite. vedere istoric. cu sute de mare. calugari. dupa traditie. calugari. este considerata cea mai veche manastire din Sfintul Munte.

manastirea. se afla pe peretele de intrare in biserica. o bisericuta. cruciatii au 1204. tot din marmura. ucis mai multi calugari in Vatopedu si au devastat manastirea. Pe un bazorelief de marmura montat pe unul din ziduri apare Sf. capul de zimbru si anul 1496. mult mai mare. 1496.In anul 1204. O alta stema a sfa moldovean. Moldovei. . inchinind Maicii Domnului cu Pruncul. Trapeza manastirii. biserica. bisericuta. Biserica cu hramul Buna Vestire dateaza din secolul al XI-lea. reconstruita de catre Sfantul Stefan cel Mare. XI1312. Moldovei. la sfarsitul secolului al XV-lea XV- Este un semn de pretuire si aducere aminte pentru marile ajutoare date de acest insemnat domnitor si sfant moldovean. Dedesupt se vede stema Moldovei. coroana pe cap. cu fresca din anul 1312. Stefan cel Mare cu Sf.

000 aspri pentru lucrari de refacere. Vasile Lupu sunt alti Interiorul bisericii domni din Principatele Romane care dau manastirii Vatopedu importante ajutoare manastirii. Vlad Vintila. din care trei sunt Colciu. imprejurimi. Dimitrie. marmura. Apostol Andrei precum si unele chilii din Sf. deasemeni sculptata in marmura. . manastirii. In aceasta manastire se 21. sau. imprejurimi. anual de 21. schitul rusesc Sf. De Vatopedu apartin schitul grecesc Sf. Pe peretele biserica. da ajutor banesc Sf. Sfantul Neagoe Basarab innoieste manastirea si construieste un paraclis. care formeaza Sihastria Colciu. Mucenic sfinti.. Constantin Brincoveanu la rindul sau. Sf. romanesti. afla multe icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului si moaste ale unor importanti sfinti. care face mari Lapusneanu. opus se afla stema Tarii Romanesti. Dupa Sfantul Stefan cel Mare. romanesti.. paraclis. Sf. Matei Basarab.Probabil este de pe vremea lui Alexandru Lapusneanu. danii si reparatii la biserica. refacere.

imparatului bizantin Mihail Rangave. Pavel. fiul impaAtonitul. XVIXVI-lea. a fost intemeiata de imparatul Teodosie cel Mic si sora lui Pulheria. printr424. printrun mic schit. . Pulheria. in anul 1282 a fost rezidita de imparatul Andronic al II-lea Paleologul. Romane. Manastirea Xeropotamu ajunge in ruina si este rezidita si intretinuta de domnii Tarilor Romane. cel care a fondat si Manastirea Sfintul Pavel.Manastirea Xeropotamu Dupa traditie. La sfarsitul secolului sfa a fost rezidita de Cuviosul Pavel Atonitul. in anul 424. Pe la inceputul secolului al IIPaleologul. schit. Arsa de mai multe ori de arabi.

care dau anual intre 3. Neagoe Basarab. Cei Patruzeci de Sfinti Mucenici .Amintim aici pe Alexandru I Aldea. Vlad Vintila. mare.000 si 5. rezideste biserica si o impodobeste cu fresca. Vintila.000 grosi de aur. cu 60. Acesta face Daponte. care innoieste manastirea si zideste din nou biserica mare cu hramul Patruzeci de Sfinti Mucenici. Incendiata de mai multe ori si ramasa in paragina. pe la jumatatea secolului al XVIII-lea va fi refacuta XVIIIintre 1757-1768 de catre venerabilul 1757calugar Cezar Daponte. Alexandru Lapusneanu aspri.500 aspri. refacand deasemenea trapeza deasemenea mare. mai multe calatorii in Moldova si Tara Romaneasca si aduna de la credinciosi 60. Mucenici.

Manastirea Xeropotamu are sapte paraclise in interior si inca noua in exterior. . la chiliile sihastrilor ce se nevoiesc imprejurul acestei lavre. lavre. Athos. Manastirea Xeropotamu se numara si ea printre manastirile cu monahi tineri care au creat in ultimul timp un mare curent de innoire duhovniceasca in Muntele Athos.

marii. XI-lea. avind hramul Inaltarea Domnului. intrbogata in livezi de maslini. Adevaratii intemeietori ai manastirii 450-457) au fost insa cativa isihasti din veacul al XI-lea. .Manastirea Esfigmenu Asezata pe tarmul marii. intr-o mica depresiune impadurita. sotia evlavioasa. imparatului Marchian (450-457). portocali si lamii. asezare monahala este atribuita imparatesei Pulheria evlavioasa. Manastirea este o chinovie cu viata de obste. Prima Domnului.

la fel facand si Vasile Lupu mai tarziu. romani. XVIII-lea.Distrusa si incendiata de mai multe ori. Stefan Dusan si Gheorghe Brancovici. Neagoe Basarab trimitea ajutoare anuale in bani la toate manastirile atonite. a fost refacuta de imparatul bizantin Ioan al V-lea Paleologul (1341-1391). La refacerea manastirii au contribuit si cativa domni romani. Serbiei. Mihailovici. . pentru innoirea bisericii in anii 1544-1546. precum si domnii fanarioti in 1544-1546. Brancovici. secolul al XVIII-lea. Cel mai mare staret al manastirii in aceasta epoca a fost Sfintul Grigore Palamas. Petru Rares da ajutoare rziu. In secolul Palamas al XV-lea a fost din nou mistuita de XVun incendiu si refacuta in secolul al XVIXVI-lea de catre tarul rus Alexandru Mihailovici. precum si de despotii 1341-1391).

Cu acest Vaslui.Vaslui.Cel mai mare ajutor il da insa mitropolitul Veniamin Costachi. mitropolitul Moldovei Veniamin Costachi este pictat in pridvorul bisericii. Drept multumita. . bisericii. ca un mare ctitor. venit se innoieste biserica si pictura si se reface o mare parte de incinta. Constantinopolului. ctitor. care ii acorda timp de 12 ani (180618061818) 1818) tot venitul schitului Floresti .. incinta. Costachi. alaturi de patriarhul Antim al Constantinopolului.

Mucenic Gheorghe.Manastirea Zografu Dupa traditie. prima asezare monahala la Zografu dateaza din traditie. sapuna. Gheorghe. secolul al IX-lea si se datoreaza celor trei sihastri atoniti Moise. care s-au hotarit sa zideasca aici o manastire. miraculos. icoana Sfintului Mare scindura. . Aron si IXIoan. descuind biserica. Dupa trei zile. au sca usile. s-au rugat lui Dumnezeu cu post si priveghere si au asezat o scandura in biserica. Nestiind ce hram sa-i manastire. gasit pictata pe scindura. in chip miraculos. incuind usile. Ioan.

care s-a numit "Zografu".Paleologul. in secolele XIII-XIV.Din ceasul acela. marele mucenic a devenit patronul manastirii. atonite. bunicul sau. IIV. adica icoana zugravita prin minune. Ajunga Ajungand din nou in ruina in secolul al XV-lea. Stefan cel Mare intre Sf. a fost XIIIinnoita de imparatii bizantini Mihail al VIII-lea Paleologul. Andronic VIIIal II-lea si Ioan al V-lea Paleologul. 1466-1502. sArsa si pradata de mai multe ori. a fost rectitorita XVintegral de Sf. Mai inainte de Sf. acela.000 aspri de argint. Mare. numarata a noua in ierarhia manastirilor atonite. . argint. Este dealtfel cea mai mare ctitorie romaneasca din Muntele Athos. anii 1466-1502. Stefan cel Sf. Alexandru cel Bun dadea ajutor anual manastirii cate 3.

Mai tarziu, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Vlad Vintila, Petru Rares, Rares, dadeau ajutoare anuale pentru reparatii si intretinere. intretinere. Alexandru Lapusneanu si sotia lui Ruxandra, plateau birul manastirii Ruxandra, catre turci si mai dadeau inca 52.000 52. aspri de argint. Ultimele ajutoare argint. romanesti le dau domnii fanarioti, care fanarioti, fac lucrari de intretinere in secolul al XVIII-lea. XVIII-lea. Domnitorul Stefan cel Mare a donat Manastirii Zografu steagul sau de lupta, impreuna cu o icoana a Sf. Mare Mucenic Gheorghe. lupta, Sf. Gheorghe. Steagul purtat de el in atatea lupte, steagul cu care a cistigat atatea ata ata razboaie, se pastreaza de cinci sute de ani in Sfintul Munte! Este cel mai inalt act de recunostinta fata de Dumnezeu al unui mare aparator al crestinismului in Europa!

Manastirea Castamonitu

Manastirea Constamonitu, cu hramul Sf. Arhidiacon Stefan, Constamonitu, Sf. Stefan, este o mica lavra cu viata de obste. Prima asezare monahala dateaza aici obste. din sec. IX, in sec. XIII fiind reinnoita de Andronic II Paleologul. In sec. sec. Paleologul. sec. sec. XVI a ars si a ramas pustie pana in sec. XVIII, cand este refacuta cu sec. ajutor de la tarii rusi, de la sarbi si romani. Biserica a fost construita din romani. nou in anul 1867 si este nepictata. nepictata.

Sf. Stefan cel Mare este Sf. primul care incepind din 1493 trimite ajutoare banesti anuale in valoare de cite 5500 aspri de argint. argint. Neagoe Basarab achita datoriile manastirii catre sultan (1517), iar Petru Rares ii 1517), acorda in fiecare an traditionalul ajutor de cate 6000 aspri (1542). 1542) In unele acte de danie se aminteste ca Neagoe Basarab, Mihnea Turcitu si domnii fanarioti trimiteau ajutoare in bani pentru reparatia bisericii, a chiliilor si a zidurilor de incinta. incinta.

torilor. In biserica se afla trei icoane vechi. Arhidiacon Stefan patronul manastirii si doua icoane ale Maicii Domnului "Hodighitria" (indrumatoarea) si "Antifonitria" (icoana care a strigat). strigat). . fiind retrasa din calea vizitavizitatorilor. astfel vietuitorii ei bucuandubucuandu-se de multa liniste si pace interioara.Pozitia manastirii este privilegiata. miramiraculoase: culoase: icoana Sf. Sf. interioara.

Marea Lavra Marea Lavra este cea dintai manastire cu viata de obste din dinta Sfintul Munte. Prodromu. Este considerata cea dintai manastire atonita intre 969-976) dinta cele 20. cu Munte. . bucurinduintaietate. ajutorul imparatilor bizantini Nichifor Focas (963-969) si Ioan 963-969) Tsimiskes (969-976). Este manastirea tutelara peste tot Muntele si are jurisdictie asupra tuturor schiturilor si sihastriilor din jurul virfului Athos. A fost zidita de Sfintul Atanasie Atonitul in anul 963. bucurindu-se in toate de cinste si intaietate. 963. inclusiv asupra schitului romanesc Prodromu. 20.

15. Vlad Vintila.000 taleri. de ctitor. taleri. doneaza sfinte vase si anual cate 90. Atonitul. Vestire. XIVdomnii Tarii Romanesti dau mari danii si ajutoare materiale pentru reparatii si intretinere. Atonitul. ctitor. Actualmente hramul este Sf. (1512-1521) innoieste integral biserica 1512-1521) mare si o acopera cu plumb. 90. care se sarbatoreste la 5 iulie.000 si 15. a fost Buna Vestire. fixat manastirii. Neagoe Basarab ei. . Ioan si Gavril Movila dau anual intre 6.000 taleri. taleri. Amintim aici pe cei mai importanti dintre ei. Petru Schiopul. iulie.Hramul initial al manastirii. Atanasie Sf. intretinere. De asemenea. Incepa Incepand din secolul al XIV-lea.

X Sfantul Atanasie Atonitul . 1713.Matei Basarab construieste in 1653 unul din cele 22 de paraclise aflate in manastire.Sec. manastire. Constantin Brancoveanu Bra construieste un alt paraclis in 1713. Maica Domnului Ctitoria Sfantului Atanasie . Sf. Sf.

Patapie si Grigore in 1810. apartinand de Marea Lavra. In 1810. . 1866. a fost Prodromu. 1840 schitul a fost pustiit de armatele turcesti. A fost terminat si sfintit in anul 1866.Schitul romanesc Prodromu Schitul romanesc Prodromu. 1848. In 1848. construiesc un nou schit in locul celui risipit. Nectarie. alti doi monahi moldoveni. Nifon si Nectarie. turcesti. Ghica. cu ajutor de la domnitorul Grigore Ghica. apartina intemeiat de calugarii moldoveni Iustin.

Manastirea Sfantul Pavel Manastirea Sfintul Pavel este situata pe o vale adanca. de catre Cuviosul Pavel Atonitul. A fost intemeiata in secolul al X-lea pe locul unei chilii Athosului. amintim pe cei mai importanti: importanti: . Dintre ctitorii romani care au ajutat la intretinerea si renovarea manastirii. manastirea a fost rezidita cu ajutorul domnilor sarbi si romani. mai vechi. contemporan cu Sfintul Atonitul. Atanasie Atonitul. romani. Atonitul. Distrusa de pirati si cruciati de mai multe ori. chiar sub ada varful Athosului.

Fratii Craiovesti dau ajutor anual cate 2.Sf. renoveaza biserica si construieste un apeduct. apeduct. Sf. afara. are viata de obste si vietuiau in ea 91 de calugari in anul 1990. Stefan cel Mare conSf. incinta. manastirii. construieste un baptisteriu. . Manastirea are zece paraclise. De aceasta manastire depind schitul romanesc Lacu si Noul Schit. trei in incinta si sapte in afara. Neagoe Basarab construieste turnul de aparare si zidurile de incinta. Constantin BrancoveaSf. vietuiau 1990. Brancoveanu construieste paraclisul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" si reinnoieste chiliile manastirii. Manastirea este numarata a 14-a in ierarhia celor 20 de manastiri 14atonite. Schit.000 aspri.

dupa Schitul Prodromu. numara pe atunci peste 120 de monahi. avand ava hramul Sfintul Mucenic Dimitrie. care Prodromu. cu viata de sine. monahi.Schitul romanesc Lacu este un schit mic. fost infiintat in secolul al XVIII-lea XVIIIde cativa calugari de la Neamt. cu o mic. frumoasa biserica de piatra. A Dimitrie. Schitul Lacu avea peste 30 de chilii in care se nevoiau pana la 80 de calugari sihastri si era a doua asezare monahala romaneasca din Sfintul Munte. basarabene. La inceputul secolului al XIXXIXlea. Cernica si din manastirile basarabene. . Caldarusani.

a fost fondata in secolul al X-lea de un cuvios cu acelasi nume. cu trei ucenici ai sai. Atanasie Atonitul. care era unul din ucenicii Sf. ajutati de imparatul Nichifor Votaniat (1078-1081). fost XISimeon. In secolul al XI-lea a fost reinnoita de sihastrul Simeon. 1078-1081) . general bizantin.Manastirea Xenofont Manastirea Xenofont cu hramul Sfintul Mare Mucenic Gheorghe. Ilarion. Atonitul. Eusebiu. Gheorghe. Candid si Ilarion. Sf.

Duca si Radu. anexe.000 aspri turcesti Manastirii Xenofont. ani (1544-1564). ei zidesc aici biserica noua 1544-1564). o parte din chilii si alte anexe. domnilor Tarii Romanesti dau anual cite 11. majoritatea 1763. amintim pe Radu Serban. Sf. pana la fanarioti. Matei Basarab. Timp de 20 de Radu. danii in 1475.Arsa si jefuita de pirati si de armatele uniate filocatolice. 1763) . 11. Constantin Bra Brancoveanu si domnii fanarioti. manastirii Xenofont au fost boierii Craiovesti. cei mai mari ctitori ai 1475. Sf. Moldovei. Stefan cel Mare care face Sf. Xenofont. Din 1607 pana in 1763. Matei Racovita (1763). acestia. cu pictura. Dupa Sf. Dintre acestia. a fost refacuta si intretinuta aproape cinci secole prin daniile facute de boierii si domnii Tarii Romanesti si ai Moldovei.

intre anii 1817-1837. .Dupa incendiul din 1807. trimis Principatele Romane. De aceasta manastire depinde Schitul Xenofont. care se nevoiau in trecut mai mult de 50 de isihasti greci si romani. 1817-1837. noua biserica cu acelasi hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. romani. cand se zideste la Xenofont o Romane. fondat de Xenofont. Schitul are mai multe chilii si colibe. ultimul mare ajutor e trimis din 1807. In hram: Sfa Gheorghe. isihastul Silvestru in anul 1760. ordine ierarhica Manastirea Xenofont este a saisprezecea lavra aghiorita. aghiorita. in 1760. colibe.

rezideste integral chiliile si un turn de aparare intre 1502-1508. a incintei si chiliilor. intre anii 1364-1372. al XIII-lea a fost rezidita si iarasi distrusa de invadatori. . trimitea ajutoare mari pentru reconstruirea Voda.Manastirea Cutlumus Prima biserica a fost construita aici in secolul al X-lea. jumatate a secolului al XIV-lea a fost rezidita de domnii Tarii Romanesti. XIVRomanesti. Radu cel Mare dat 1388. Astfel Vlaicu Voda. dat ajutoare pentru zidirea clopotnitei in anul 1388. bisericii. Mircea cel Batrin a 1364-1372. 1502-1508. In secolul lea. In a doua XIIIinvadatori.

este una dintre cele mai mari ctitorii romanesti in Athos. extindere. intretinere si extindere. s-au nevoit si s-au rugat in aceasta manastire sau in Schitul Cutlumus din apropiere. Exista totusi sperante ca. curand. Athos. Athosul va printr. construit de Vlaicu Voda (1372). numarul calugarilor din aceasta manastire. De asemena. .700 aspri. reinvia. Domnului". spunindu-se chiar ca Athosul trece de mai spunindumulti ani printr-o criza. 15141521. zidul de incinta si da anual cate 10. intre anii 151410. 1637-1641. precum si prezent. Manastirea Cutlumus cu hramul "Schimbarea la Fata a Domnului". reinvia. din intregul Munte este mic. in curand. portul (arsanaua). Foarte multi calugari romani au vietuit. In prezent.Neagoe Basarab zideste trapeza. Multi alti domnitori romani au dat nenumarate ajutoare pentru repara ii. Matei Basarab face reparatii generale in anii 1637-1641.criza. 1785. sperante ca. Sub conducerea Manastirii Cutlumus se mai afla si 1372) Schitul Pantelemon fondat in 1785. bolnita. 1521.

Manastirea Filoteu Are o asezare minunata in mijlocul codrilor si a poienilor. teologice. acestei manastiri a fost cuviosul Filotei. lea. are o obste foarte numeroasa. contemporan cu Sf. Hramul Manastirii Filoteu este Buna Vestire. absolventi de seminarii sau facultati teologice. spre sfirsitul secolului al X-lea. cei mai multi calugari fiind tineri. Intemeietorul Vestire. aceasta chinovie se duce o inalta viata duhovniceasca. Atonitul. In poienilor. . Atanasie Sf.

dau manastirii ajutoare traditionale in bani: bani: intre 4. IIIimportante. Andronic manastirea. Mavrocordat si Grigore al II-lea Ghica.000 si 6. . 1513-1517. C. trimitea cite 4. Si domnii romani au dat numeroase donatii pentru intretinerea si refacerea cladirilor. In secolele XIV-XVI aici vietuiau XIVmai ales calugari sarbi. Imparatii Paleologi Andronic al II-lea. manastirii.600 aspri anual. Vlad Calugarul. Astfel Vlad Tepes cladirilor. IIal III-lea si Ioan al V-lea au facut la randul lor donatii importante. ai caror despoti dadeau ajutoare materiale manastirii. Neagoe anual. anual. Basarab da ajutoare banesti tuturor manastirilor atonite intre anii 1513-1517. IIGhica. Radu Paisie.000 aspri anual.Imparatul Bizantin Nichifor Votaneiat (1078-1081) a innoit 1078-1081) integral manastirea.

Portretele evlaviosuevlaviosului domn Matei Basarab si a sotiei sale. Din general. fresca in trapeza manastirii ca o recunoastere a imporimportantelor donatii facute de acestia. manastire. din Romania s-au colectat mari ajutoare banesti pentru aceasta manastire. sunt pictate in sale. 1871 si pina in 1885 cind sau terminat lucrarile de restaurare.In anul 1871 Manastirea Filoteu a suferit un incendiu general. .

care a trait in a doua jumatate a Eftimie. dar a XIbizantini. In secolul al XI-lea a fost innoita de imparatii bizantini. secolului al X-lea. Serbiei. paragina. . lea. Dupa caderea Bizantului.Manastirea Dochiaru Manastirea Dochiaru are hramul Sfintul Ierarh Nicolae si a fost intemeiata de Cuviosul Eftimie. A fost din nou refacuta de Ioan ori. al V-lea Paleologul si de despotii Serbiei. manastirea ajunge in paragina. fost jefuita si incendiata de mai multe ori.

care se obliga sa o reinnoiasca in intregime. Arhitectura acestei biserici este mult influenteta de arhitectura moldoveneasca. In a doua sa domnie (156415641568) 1568) zideste din temelie biserica mare. intregime. lucrata de un reprezentant de seama al scolii cretane de pictura.Calugarii de aici fac apel la Domnul Moldovei Alexandru Lapusneanu.000 aspri de argint ! . Lapusneanu. domnitorului. Slatina. turnul si zidurile de aparare. 165. Doamna Ruxandra. parte din chilii si finanteaza pictarea bisericii. doneza uriasa suma de 165. pictura. sotia domniRuxandra. semanand foarte mult semana cu biserica manastirii Slatina. Vaza Vazand ca lucrarile intarzie din inta cauza cheltuielilor foarte mari.

Este cea mai mare donatie in bani facuta vreodata de domnii romani muntelui Athos ! Ca si alte manastiri din Athos. Alexandru Lapusneanu si Ruxandra Doamna. intretinere. . intrucat el s-a intruca calugarit sub numele de Pahomie. Pahomie. Alexandru Doamna. Lapusneanu mai apare inca odata in haina monahala si cu aura de sfint. sunt pictati si ctitorii aici. In impunatoarea biserica de aici. si Manastirea Dochiaru avea metoace in tarile romane. care le aduceau venituri susuplimentare pentru intretinere.

Renunta sa. pirati. Renuntand la dregatoria Iviria(Georgia). incendiata si distrusa de pirati. cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Domnului. bizantine. originar din Iviria-Caucaz (Georgia). una dintre cele mai importante manastiri atonite. catre Sfintul Atanasie Atonitul. de Gheorghe. este Iviru. Manastirea a fost de mai multe ori Atonitul. a treia in ordine ierarhica.Manastirea Iviru Manastirea Iviru. . general al armatelor Iviritul. zidita in anul 980 de Ioan Iviritul. a fost tuns in monahism impreuna cu fiii sai Eftimie si Gheorghe.

Constantin Serban si Grigore Ghica si deasemenea boierul Stavarache din Bucuresti. au fost ucisi cu sabia 13 calugari din Iviru pentru ca se opuneau uniatiei. facatoare de minuni a Maicii Domnului numita "Portarita". Cel mai de pret odor al ei este vestita icoana Athos. uniatiei. ajudanii. ortodoxe.In timpul patriarhului latin Ioan Vecos. Radu Serban. La desele lucrari de reparatie si innoire. . Amintim aici pe domnitorii cu cea mai insemnata contributie:Neagoe contributie: Basarab. mai renumita icoana din toate tarile ortodoxe. Tarile Romane au dat numeroase aju-toare si danii. Manastirea Iviru este una dintre cele mai mari si bogate manastiri din Athos. Bucuresti. poate cea "Portarita".

Astfel. dar icoana ii ardea sau se departa de ei.90 m. in biserica. Din ea se ridica o Iviru. . o scoata. lumina ca de foc.30x1. 30x credinciosi. manastirea. O crestina vaduva a VIII-lea. profaneze. icoana a venit singura pe valuri pana la tarm. dimineata au gasit-o iarasi la poarta. 1. ci intr-un paraclis anume intrconstruit la poarta manastirii. fiul ei. Doar un mare ascet pe nume Gavriil.Traditia spune ca aceasta icoana a venit singura pe mare de la Constantinopol. Icoana nu sta in biserica cum s-ar crede. Multi calugari au incercat sa foc. vaduvei care a aruncat icoana in apa. ca ori de cate ori a fost dusa manastirii. Este mare de "Portarita". semn ca ea pazeste gasitmanastirea. Pentru aceasta este numita "Portarita". in secolul al VIII-lea. Spun parintii. aruncataruncat-o in mare de frica sa nu o ia iconoclastii si sa o profaneze. langa Iviru. scoata. parintii. Gavriil. a reusit so scoata. imbracata in aur si cu multe podoabe date de credinciosi.

ajungand in ruina. in intregime. Andronic al II-lea si Ioan al V-lea. care se angajeaza s-o refaca Rares. intregime. in grija donmului moldovean Petru Rares. paza.Manastirea Caracalu Prima atestare documentara dateaza din secolul XI. XIII. In secolul XI. este refacuta de imparatii bizantini Paleologi ajunga Mihail al VIII-lea. Manastirea Caracalu intra 1535. VIIIIIlea. Ajunsa din nou in ruina in anul 1535. . Astfel s-a inceput cu constructia portului manastirii (arsanaua) si cu ridicarea unui turn inalt de paza.

Lucrarile chilii. s-au mai trimis veacuri.Se reconstruieste biserica si intreg ansamblul de chilii. noul ctitor al Rares. . fanarioti. sfinta. facut Constantin Mavrocordat. Ruxandra. s-a calugarit aici sub numele de Pahomie. Danii au mai manastirii. aici din Moldova importante ajutoare banesti pentru intretinerea si infrumusetarea manastirii. amindoi. manastirii. de reinnoire de la Caracalu au fost continuate si terminate de ginerele sau Alexandru Lapusneanu cu sotia Ruxandra. manastirii. in pocainta si viata sfinta. Grigore Ghica si alti domni fanarioti. impreuna cu protospatarul sau Petru si ca s-au savirsit aici amindoi. Peste veacuri. Monahii de aici pastreaza traditia ca dupa terminarea lucrarilor de restaurare. Petru Rares.

Moldova. ei. s-au rugat pentru ei si pentru noi si au multumit Maicii Domnului ca i-a invrednicit sa traiasca in gradina ei. vesminte din fir si un epitaf din fir de aur pe matase visinie din sec. In jurul acestei manastiri se afla mai multe chilii si colibe pustnicesti. sec. XVIII. afara. donat din Moldova. Tezaurul adaposteste frumose icoane vechi. Multi cuviosi romani s-au nevoit de-a delungul veacurilor pe aceste locuri. sfinte vase liturgice. pustnicesti. .In incinta manastirii se afla cinci paraclise si alte doua in afara.

cu doua biserici in colos. adevarat colos. a fost reinnoita de Andronic al II-lea IIPaleologul (1282-1328) si locuita de calugari greci si rusi. cu hramul Sfintul Mare Mucenic Pantelemon. Arsa si Rusilor. romane. pe XItimpul imparatului Alexie I Comnenul. Din secolul al 1282-1328) rusi.Manastirea Pantelemon (Rusicon) Manastirea Pantelemon sau Rusicon. Rusicon. Comnenul. este un Pantelemon. XIVXIV-lea se numeste Manastirea Sfintul Pantelemon a Rusilor. niveluri. Prima asezare monahala de aici dateaza din secolul al XI-lea. a fost refacuta atat de tarii rusi cat si de ata domnii tarilor romane. . Ramasa aproape pustie. pustiita de mai multe ori. interior si 35 de paraclise. cu patru corpuri mari de chilii cu cate patru si cinci niveluri.

Neagoe Basarab. Pantelemon. Ghica. Constantin Racovita. manastiri. . Incepa Incepand cu secolul al XVIII-lea.000 aspri de argint. 56. dau ajutoare anuale intre 10. lui. domnii fanarioti ai Moldovei XVIIIdevin ctitorii principali ai Manastirii Pantelemon. Vlad Calugarul. dat anual sume intre 4. argint. construita de Scarlat Callimachi Clopotnita zidita de Scarlat Callimachi Dintre domnitorii romani care au facut mari danii acestei manastiri.000 si 6.000 si 56. care fiecare la rindul lui. au Basarab. echivalent. Sf.000 aspri echivalent.Biserica Mare. Astfel Ioan Mavrocordat. Grigore Ghica. Stefan cel Sf. amintim pe Vlad Tepes. Radu cel Mare. Mare. 10.

trapeza mare in care pot lua masa odata aproape o mie de monahi. 1812-1819). peste 2. care zideste din temelii biserica centrala. greci. clopotnita si o parte din corpul chiliilor. Din 1875 manastirea este condusa de egumeni rusi si devine cea mai mare lavra din Muntele Athos. numarand la inceputul secolului al numara XXXX-lea.Biserica Adormirea Maicii Domnului Fresca de la manastirea Rusicon Cel mai mare ctitor ramane insa domnul Moldovei Scarlat rama Callimachi (1812-1819). chiliilor. .000 de monahi rusi si putini greci.

rusi. Athosul. mai vietuind aici doar cateva zeci de calugari rusi si cativa romani. Actualmente manastirea se afla aproape goala. rasuna tot Athosul. 13. Clopotul mare are circa 13. romani.000 kg. Cand bat toate clopotele. kg. donate de tarii rusi. .Clopotnita manastirii este renumita pentru cele mai mari clopote din toata Grecia.

Sava. cinstiti Serbiei.Manastirea Hilandaru Privita din apropiere. Amandoi sunt cinstiti ca sfinti ai Serbiei. Este ctitoria despotului sarb Stefan Nemania (1166-1196) care 1166-1196) zideste manastire pe locul unui schit mai vechi. Asemenea s-a calugarit si fiul sau Sava. Apoi ctitorul se calugareste sub numele Biserica" de Simeon. . cu livezi de maslini si paduri. cu hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica". ajuns mai tarziu Simeon. paduri. Manastirea Hilandaru pare o adevarata cetate medievala ce se inalta pe o vale plina de verdeata. arhiepiscop al Serbiei. Serbiei.

ajutoare de la Andronic al II-lea Paleologul si de la despotul Serbiei IIStefan Dusan. numerosi monahi romani s-au nevoit (+1406) in obstea Manastirii Hilandaru intre secolele XIV-XIX. . Manastirea Hilandaru a fost restaurata cu XIV-lea. perioada din istoria sa. In aceasta perioada manastirea a trait cea mai infloritoare Dusan. Printre marii stareti. l-a avut cativa ani si pe Sfintul Nicodim de sta la Tismana (+1406). Datorita lui. sa. XIV-XIX.Icoane din Manastirea Hilandaru In secolul al XIV-lea.

Basarab. o mareata catedrala impa-rateasca cu o impafresca nespus de frumoasa. Mihnea Turcitul si pe Matei Basarab. frumoasa. incepind cu secolul al XV-lea. Biserica este 1517-1645.La intretinerea si innoirea manastirii au contribuit si domnii tarilor romane. biblioteca. contricu sume anuale intre 7. a contri-buit lui. aceasta manastire se afla o bogata colectie de icoane vechi. aspri. In turle.000 si 15. pe Vlad Vintila. Fiecare la randul lui. Amintim aici pe evlaviosul domn Neagoe Basarab. . otomana. obiecte de cult si o valoroasa biblioteca. iar deasupra se inalta opt turle. XVcand Serbia cade sub ocupatie otomana.000 15. intre anii 1517-1645. Zece stilpi de marmura sustin boltile.

care se nevoia alaturi. intrzidit pe aceasta piatra un mic schit pustnicesc. Simon". cuvios sihastru. care au adus un curent de innoire duhovniceasca la Athos. a treisprezecea in ierarhia Athosului. Manastirea Simonpetra. pustnicesc. Prima asezare monahala dateaza aici din secolul al XIII-lea.Manastirea Simonpetra Are cea mai ingenioasa arhitectura si o asezare unica in Sfintul Munte. deasupra unei prapastii de sute de metri. adica "Piatra lui Simon". Un XIII-lea. Athos. De la el se numeste manastirea Simonpetra (sau Simonos Petra). . marii. care se termina jos cu tarmul marii. Simonpetra. intr-o pestera. a Simon. are hramul Nasterea Domnului si face parte din cele cinci manastiri cu tineret. anume Simon. pe varful unei pietre uriase.

este cel care reface integral manastirea si o inzestreaza cu metoace (1591-1599). Dupa incendiul din 1580. manastirii numara 80 de calugari. Dupa un alt mare incendiu. calugari. Mihai Viteazu 1580. 1650. cel din 1891. Romania. incendii. 1591-1599) Incendiata din nou in 1626. prin generozitatea tarilor rusi si prin ajutoarele banesti adunate intre anii 18991899-1902 din Romania.DeDe-a lungul veacurilor a fost de mai multe ori distrusa de incendii. 16331650. In ultimele decenii ramanand aproape goala. In 1990 obstea aici. reconstructia s-a realizat 1891. au venit 50 de rama calugari tineri din Manastirea Meteora si s-au stabilit aici. Matei Basarab o reface intre 16331626. .

Zimbabwe. misionara ! . lucratoare. precum si un tinar din Zimbabwe.In ultimii ani la aceasta manastire s-au convertit la ortodoxie si s-au calugarit aici un vestit staret benedictin cu cinci ucenici ai sai. Iata deci o manastire atonita vie.

ava Nicolae. restaurata recent.000 aspri pentru cumpararea unui metoc. XVfost distrusa de pirati. mare. Manastirea Grigoriu a fost infiintata in secolul al XIV-lea de XIVucenicii Sfintului Grigore Sinaitul. devenind astfel cel mai mare ctitor al ei. intreaga incinta. . cu viata de obste model. sabia. In anul 1500 el ei. Sf. metoc. Stefan cel Mare zideste din temelii biserica si 1497. Sf. In 1497. avand hramul Sfintul Ierarh Nicolae.Manastirea Grigoriu Este o manastire mare. 24. Spre sfirsitul secolului al XV-lea a Sinaitul. iar calugarii taiati cu sabia. da manastirii 24. asezata pe malul marii.

Stefanita Voda (1517) 1517) si Alexandru Lapusneanu (1553) 1553) continua daniile inaintasului lor. zid. in partea de Sud si de Est. trebuinte. prezent. Stefan cel Mare. pentru diferitele trebuinte. in Manastirea Grigoriu se afla inca in stare de functionare doua corpuri de chilii. construite de Sf. 1761. In anul 1761.000 aspri. asa cum reiese din cele doua inscriptii originale. Sf. In prezent. 25. fixate in zid. lor. . precum si turnul de paza. Alexandru Ghica si urmasii sai donau manastirii anual cate 25. originale.

Moldova. Moldova. moldoveni. in strana stareteasca.In biserica. originara din "Pantanasa". . se pastreaza o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului numita "Pantanasa". Multe dintre ele proveneau de la 1762. domnii moldoveni. Documentele si actele de valoare au fost pierdute aproape in intregime in marele incendiu din 1762.

ajunge mitropolit al Tarii Romanesti. XIV-lea. Fiind mai apoi depus din scaun.Manastirea Dionisiu Manastirea Dionisiu cu hramul Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul. in Mare. . Un secol mai tarziu. Craiova) Craiova). insistenta lui Radu cel Mare. la Constantinopolului. remarcabile. Botezatorul. pe la jumatatea secolului al XIV-lea. anul 1500 (craniul Sf. este o chinovie atonita dintre cele mai remarcabile. Nifon se pastreaza in catedrala mitropolitana din Sf. aici a fost calugarit Sfintul Nifon care a ajuns patriarh al Constantinopolului. Fondatorul manastirii a fost Cuviosul Dionisie din Castoria.

Athosul. chiliile si intreaga incinta. au pictat biserica si trapeza. trapeza. 1546-1548. Basarab. plateste birul catre turci pentru intreg Athosul. astazi. . In 1570 Ruxandra Doamna. Neagoe Basarab. Petru Rares cu doamna sa Elena. Ruxandra. construieste din temelie biserica. Alexandru Lapusneanu cu doamna sa Ruxandra. zidesc bolnita. fiul lui Radu cel Mare. unul dintre cele mai frumoase si pretioase obiecte de arta din tot Athosul. Intre anii 1546-1548. chiliile de sud si maresc trapeza. pictura care se pastreaza in buna stare si astazi. Athosul. 1515-1520.Intre anii 1515-1520. Elena. apoi doneaza un chivot de aur si argint.

in care se nevoiesc citiva sihastri. post. tacere si post. Nicolae Mavrocordat. Dintotdeauna aceasta manas-tire manasa avut si are una dintre cele mai aspre randuieli de viata monahala.000 si Mavrocordat. continua sa dea ajutoare anuale intre 4. Sf. Basarab.000 de aspri. 8.Din 1577 Petru Schiopul da manastirii un ajutor anual de 6. Constantin Brincoveanu. Manastirea Dionisiu are 15 paraclise. precum si 7 chilii pustnicesti pe munte. Sf. argint.000 de aspri de argint. contemplativa si pe rugaciunea inimii. monahala. aspri. smerenie. in deplina liniste. . Aici se pune mare pret pe viata mistica. sihastri. Brincoveanu. Matei Basarab.

a fost fondata in anul 1357 de catre doi generali bizantini. fratii ata. Alexie si Ioan. 1391-1425) .Manastirea Pantocrator Manastirea Pantocrator (=Atottiitorul) cu hramul Schimbarea la Fata. Ioan. sfa locas. care se fac monahi in acest sfant locas. In 1385 manastirea este mistuita de un mare incendiu si reinnoita de patriarhul Constantinopolului Antonie si de imparatul bizantin Manuel II Paleologul (1391-1425).

cate 3. Neagoe Basarab construieste zidul de incinta. argint. aspri.Fresca din biserica a fost executata de vestitul pictor macedonean Manuil Panselinos si este de mare valoare artistica. Vlad Tepes tritrimite anual cate 15. innoita de ajutoarele si daniile acordate de catre domnii Tarii Romanesti. 1692-1707. Constantin Sf. Imperiului Bizantin (1453).000 aspri de argint. Romanesti. Matei Basarab face reparatii partiale la incinta. Dupa caderea artistica. Manastirea Pantocrator este intretinuta si 1453). Bra Brancoveanu da ajutor banesc anual. .000 15. intre anii 1692-1707. Sf.

Asezari monahale dependependente de Pantocrator sunt: nt: -Schitul Sf. din care opt in incinta si sapte in afara. Manastirea are 15 paraclise. Ilie Sf. si picturii. afara. . pentru renovarea bisericii 1854. precum si a unei parti din chilii. rusesti si patru romanesti. chilii. grecesti. romanesti.15 chilii la Careia.aproape 50 de chilii si colibe in sihastria Capsala.Multe alte ajutoare adunate din Principatele Romane au mai fost trimise de catre domnii fanarioti pana in 1854. (rusesc). . .

Filoteu. chilie din secolul al X-lea. Pana atunci exista aici doar o aici. care apartinea de Manastirea Filoteu. patriarhului ecumenic Ieremia. cu aprobarea 1535. Munte. A fost declarata manastire abia in anul 1535.Manastirea Stavronichita Este o manastire mica cu viata de obste. raposat aici. care face parte din grupul manastirilor atonite ce au adus un suflu nou de viata duhovniceasca in Sfintul Munte. .

ajutoare pentru terminarea bisericii si refacerea incintei. 1535-1545. Se afla aici. minunata a Sfintului Ierarh Nicolae. 1817. Incendiata de mai multe ori pescari. . (1607. 1879). sarbi si de domnii Tarii Romanesti. Teofan. care da Paisie. Biserica cu hramul Sfintul Ierarh Nicolae a fost construita intre 1527-1537 si este 1527pictata de renumitul pictor cretan Teofan. 1864. atonite. 1874 si 1879). Icoana a fost gasita pe mare de pescari. Romanesti. intre anii 1535-1545.Manastirea este numarata a cincisprezecea in ierarhia celor douazeci de manastiri atonite. 1817. 1741. amintim pe Radu Paisie. 1741. Printre domnitorii romani care au ajutat aceasta manastire. care este si patronul manastirii. printre multe icoane de mare valoare si icoana aici. manastire. 1864. manastirii. manastirea a fost reinnoita de 1607.

Matei Basarab da ajutoare anuale pentru renovare si intretinere. in apropiere si o chilie romaneasca cu hramul Sfintul Ioan Botezatorul. In 1770. 1741. s-au facut mari colecte colec banesti in Moldova si Muntenia pentru refacere. se afla mult. Pana nu de mult. refacere. distruse de incendiul din anul 1741. in care era egumen arhimandritul Antipa Dinescu (+1942). intre anii 1628-1641. Serban Cantacuzino face un apeduct si clopotnita 1628-1641. La fel fac si ceilalti domni fanarioti pana in 1770. in 1680. Alexandru Ghica restaureaza integral biserica si chiliile 1680. (+1942) sfarsit . urma incendiilor din secolul al XIXXIX-lea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful