You are on page 1of 20

30 de metode de economisire

care functioneaza

Iulia – Economisim.info

Înainte de a începe…

Dacă citești de mai multă vreme blogul Economisim, știi deja că diversele
metode de economisire descoperite de-a lungul timpului ocupă un loc
important în cadrul acestuia.

M-am gândit că ar fi păcat să nu le adun la un loc într-un format ușor de
parcurs și chiar de printat: sunt metode de economisire descoperite de-a
lungul timpului, unele dintre publicate deja pe blog, altele noi, unele
descoperite de mine, altele de care am aflat cu ajutorul cititorilor sau a altor
personae cunoscute de mine de-a lungul timpului.

Sunt metode de economisire pe care eu le-am testat în timp, unele cu
convingere, altele doar din curiozitate – ce au în comun însă e faptul că, cel
puțin în cazul meu, ele au funcționat.

Adică am constatat, după o perioadă de timp, că mă ajută să economisesc
bani fără a–mi schimba în mod semnificativ stilul de viață sau convingerile.

Dacă mă citești mai multă vreme știi că nu sunt adepta modificărilor radicale
ale stilului de viață de dragul banilor în plus, ci mai degrabă a testării și
descoperirii unor variante accesibile, acceptabile și care să poată fi
implementate cu ușurință.

Și rezonabile .

Ideea, așa cum am mai spus-o, este de a optimiza modul în care ne cheltuim
banii de care dispunem, mai mulți sau mai puțini, în așa fel încât aceștia să ne
fie suficienți pentru lucrurile pe care le prețuim.

Probabil că doar o parte dintre cele de mai jos ți se vor potrivi, dar sunt sigură
că vei găsi și idei bune și ușor de aplicat, așa că…

Îți mulțumesc că mă urmărești și îți doresc spor la economisit!

Cu drag,

Iulia

pe care îl poți citi aici. La această sumă de bani vei apela atunci când apar cheltuieli neprevăzute. Ține evidența cheltuielilor Sfatul meu este să ai o variantă scrisă a bugetului de cheltuieli. să ai un pic de răbdare. Păstrează mereu un fond de rezervă Fondul de rezervă va fi fără îndiuală punctul tău de plecare atunci când vrei să îți pui în ordine finanțele personale. despre care știai de aproximativ un an că va veni pe lume și nici plata vacanței la mare. Atenție cum definești acest lucru: cheltuială neprevăzută nu e suma pe care o vei oferi cadou la botezul nepoțelului. Am scris. pe care ai putea să le remediezi. cât și cheltuielile lunare. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA 1. notându-ți-le într-un Exel. Acesta este o sumă de bani de o valoare pe care o vei stabili chiar tu. dar care ar trebui să se situeze. am întânit personae cărora le-a fost ușor să noteze tot ceea ce cheltuiau și personae care au găsit activitatea aceasta foarte plictisitoare. care să includă atât veniturile. inclusive pe partea financiară. de altfel. E important. Mi se pare de asemenea important să îți faci timp să urmărești aceste cheltuieli. pentru că așa vei înțelege cel mai bine unde se duc banii și unde sunt eventuale scăpări. într-o agendă sau în orice formă îți este ție accesibilă. un articol detaliat despre fondul de rezervă. 2. cu mult timp înainte. conform celor mai multe opinii. undeva între 3 și 6 salarii. pe care iarăși o poți planifica în detaliu. Dar cum poți îmbunătăți ceea ce nu cunoști? PAGE 1 . de asemenea.

care inevitabil se va întinde pe o perioadă destul de lungă de timp. pentru a vedea cât mai exact pec e ți se duc banii.. în limba engleză. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Sfatul meu este să ții o evidență strictă a cheltuielilor cel puțin 6 luni. cu unele renunțări uneori. PAGE 2 . Dacă ai răbdare să citești cele mai bine de 1.. a lui Dave Ramsey. să îți plătești cât mai repede toate creditele și să nu mai accesezi altele. Plătește-ți cât mai repede datoriile E important ca în afara creditului imobiliar. este una dintre cele mai bune cărți din zona financiară și nu doar pentru cei care doresc să scape de datorii. sperăm că vor edita un nou stoc cât mai rapid. Și materialul pe care îl citești în acest moment conține. ci și pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească pur și simplu situația financiară... trăind cât mai simplu. poate uneori și la limită. dar o poți comanda de aici. învățând cum să îl rostogolești pentru a scăpa cât mai repede de credite.500 de articole pe care le-am scris de-a lungul timpului pe blogul Economisim. la ora la care scriu aceste rânduri cartea nu este disponibilă. dar și despre pașii de făcut în continuare. De aici vei afla despre bulgărele datoriilor. 3. Din păcate. o să găsești cu siguranță multe idei care ți se vor potrivi. Îți recomand și o carte – Transformarea financiară totală. La finele acestui interval vei trage concluzii foarte utile și vei decide chiar tu dacă mergi mai departe sau nu cu această procedură.. Cum plătești aceste datorii? Economisind.

care stă la îndemână (în agenda mea în ultima vreme). în frigider. Trebuie sa ne axăm pe alimente simple. mai mult sau mai puțin original. Am lista de bază și în telefon. 5. Nu uita de lista de cumpărături Orice articol de finanțe personale. nici nu trebuie să îmi bat capul să nu aterizeze cine știe pe unde. tocmai pentru momentele neplanificate. dar nu in detrimentul unei alimentații cat mai sănătoase. E bine sa învățam sa optimizam costurile. Evident. Un sfat din experiență este să lași și o mica portiță. peste rezervele din zona igienă și pentru a vedea ce mai îmi lipsește. dar adevărul este că mie cel puțin mi-a economisit o mulțime de bani de-a lungul timpului. A început să îmi placă din ce în ce mai mult să o folosesc. de sezon. dezorganizat și cheltuiesc cu mult mai mult decât în mod normal. Acest buget ar trebui să reflecte in mod corect necesitățile familiei noastre. de exempli) cumpăr și acum haotic. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA 4. Fără listă (mi se întâmplă rareori să intru într-un magazin pentru a cumpăra ceva mic. să găsim mereu balanța corectă între costuri și alimente cât mai sănătoase. o recomandă. PAGE 3 . pentru că statisticile spun că în această zonă sunt cheltuielile cele mai importante dintr-o gospodărie de la noi. pe care sa le pregătim chiar in bucătăria noastră. Bine că asemenea situații sunt extrem de rare! Eu am o listă de bază. in limita bugetului de cumpărături deja stabilit. iar înainte de a merge la cumpărături arunc o privire în cămară. Optimizează-ți bugetul de cumpărături Aici mă refer în special la cumpărăturile alimentare și de lucruri necesare în gospodărie (din zona curățenie/igienă). eu de exemplu am dreptul sa adaug maxim 3 produse aflate in reduceri sau care din varii motive îmi plac. locale. căruia noi i-am dedicat mereu un spațiu separat.

deși în mic contrast cu majoritatea articolelor – dar consider că punctul acesta e parte integrantă a ideii de a economisi și a trăi cât mai simplu. bicarbonat – fără a putea însă să înlocuiesc totul cu o asemenea soluție). Elimină risipa Gândește-te mereu când cumperi ceva daca ai nevoie cu adevărat de produsul respectiv. ieftină și eficientă poate să înlocuiască cu succes o mulțime de produse aparent indispensabile (mă refer aici la apă. facem loc in buget pentru alimente locale. de bătăi de cap. DAR. prin eliminarea mezelurilor (sunt de proasta calitate chiar si cele scumpe). oțet. 6. E rubrică permanentă la mine pe blog. sa învățam ce înseamnă mâncarea sănătoasă. a diverselor legume si fructe de import în afara sezonului. sau dacă suma de bani pe care o dai pe el iți va aduce suficient de multa bucurie pentru a fi pe deplin meritată. mult mai ieftine decât celelalte (un exemplu bun este axarea iarna pe țelina/varza/sfecla/ridichi negre/morcovi/păstârnac. pentru ca funcționează! 7. iar o variantă DIY simplă. Chiar nu avem nevoie de câte un produs pentru fiecare funcție în casă. pentru mine simplificarea e literă de lege. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Sa învățam să gătim corect. În ceea ce privește partea de produse de curățenie. In principiu. PAGE 4 . împreună cu ideea de a face totul cat mai simplu a fost in topul multora dintre cei care mi-au trimis de-a lungul timpului un feed-back. Gândește-te și dacă nu cumva au deja lucrul respectiv acasă. Planifică mesele săptămânale Meniul săptămânal te scutește de timp. Să știm sa calculăm cam de câtă mâncare avem nevoie săptămânal. aceasta metoda de economisire. in același timp. pentru ca nu presupune cine știe ce sistem. dar si sa nu facem rabat de la calitate. legume cu mult mai ieftine si mai prețioase decât cele de import). de bani. într-o formă sau alta. Oricât de banal ti se pare la început. pentru a nu arunca. Pentru ca e foarte simplă. lămâie.

Poți ca în perioadele mai grele să te rezumi doar la preparate ieftine. și nu alerga imediat la magazinul din colt. 8. Daca ti s-a terminat zaharul. chiar și la piață Cu cat mergi mai des la cumpărături. 9. sau poți să alternezi. Noi vara nu am da mâncarea de dovlecei pe nimic altceva. ajungând la ceea ce ți se potrivește. cu atât ai șanse mai mari sa adaugi si lucruri de care nu ai nevoie. maxim de 2 ori vara. să ai la cină ceva mai ușor (și pentru buzunar!) și eventual și a doua zi. altele mai puțin. faina sau orice altceva din bucătărie. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Pasul următor este să înveți sa jonglezi si cu preturile. Ideea e că acest meniu îți permite să controlezi foarte bine bugetul odată ce înveți cum funcționează. PAGE 5 . Planifică sesiunile de cumpărături cât mai rar Noi facem cumpărături în mod normal data pe săptămâna. Eu am avut și perioade de cumpărături mai mici și mai dese. Dar cu siguranță că în timp vei aduna propriile păreri și metode. Și da. sa știi ce mâncăruri ieftine prefera familia ta. lista rămâne de bază. poate le citești undeva… Unele dintre ele ti se vor potrivi. Și mai sunt și alte variante ieftine. când toate sunt proaspete si e păcat să nu profităm. Experimentează în permanență Aici mă refer la micile trucuri pe care le găsești pe site-uri așa cum este și al meu. poate le auzi pe la o prietenă. să alternezi mese mai scumpe cu mese mai ieftine. iar dovleceii sunt cam 1 leu /kg in sezon. dar concluzia a fost că nu economisim bani în acest fel (poate că îți amintești și articolele dedicate). pur și simplu – dacă programezi ceva pe bază de carne de oaie/vită (e un exemplu). încearcă sa înlocuiești pană la ziua de cumpărături. eventual adăugând si alte câteva produse care „azi au venit” si pe care vânzătoarea ți le recomandă cu drag.

12. un leu pe zi în fiecare zi înseamnă 365 de lei pe an. dar nu neapărat… Indiferent ce variantă alegi. Înseamnă un covrig.000 de lei nu avem deoparte pentru fondul de rezervă despre care am vorbit de atâtea ori.400 de lei fără restrângeri majore. dar concret. 3 lei în a treia… crescând până la 52 de lei în ultima săptămâna din an. extrem de mic. Am descris-o pe larg în acest articol. sau un ban care rămâne uitat în buzunare la un moment dat. 20. Pentru că acesta este primul pas. idea este de a pune deoparte un leu în prima săptămâna a anului. Adună toate bancnotele de 5 lei care ajung în portofelul tău PAGE 6 . 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA 10. 30 de lei). în fiecare zi. 1. pentru mai târziu. am și cititori care au optat pentru euro. în special din străinătate. Provocarea de 52 de săptămâni Anul acesta e al doilea când o lansez pe blog. Articolul pe care l-am scris pe acest subiect la începuturile blogului meu este și acum unul dintre cele mai vizitate de pe blog.400 de lei în varianta clasică. de exemplu o jumătate din suma respectiva. pe care îl poți face pentru tine: să aduni câte un leu pe zi. Un leu pe zi Un leu pe zi înseamnă extrem de puțin pentru majoritatea noastră. A fost probabil primul meu articol popular…. Ca și cum ți-ai fi luat un covrig în drum spre casă. doar că banul respectiv îl vei pune bine. sunt care au ales ceva simplificat. înseamnă mai puțin de un pachet de gumă de mestecat. și deja o mulțime de persoane au reușit să economisească în acest fel 1. În același timp. vei avea ocazia să strângi niște bani fără să simți un efort prea mare. 2 lei în cea de-a doua. 11. sau au ales să se oprească atunci când se ajungea la o sumă săptămânală mai greu de strâns pentru propria familie (15. 1100 de lei în 3 ani… iar mulți dintre noi nici măcar 1.

așa că de-a lungul timpului am prilejul să adun destul de multe asemenea bancnote. mobile de dormitor. Nu e varianta cea mai economică. PAGE 7 . O poți face dintr-un borcan reciclat. Un laptop. dintr-o doză de suc sau o poți chiar cumpăra. pe care le poți duce la bancă sau folosi pentru plata în avans a uneia sau chiar mai multor rate. un frigider sau o mașină de spălat pot constitui o cheltuială importantă pentru mulți dintre noi și de aceea e mai simplu să pui bani deoparte pentru ele din timp. 14. dar fiecare poate alege. sau monedele de 5 lei care ajung acolo. fără a-ți destabiliza complet bugetul. sau așa am eu senzația. E alegerea ta. Poți pune în ea restul adunat în portofel. Eu cel puțin umblu din ce în ce mai rar cu cash. Mie îmi place genul acesta. la început de săptămână. iar sumele strânse te pot ajuta în anumite ocazii. la care poate că te vei alătura și tu anul viitor. dar din experiența mea efortul nu prea se vede. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Le-am ales pe cele de 5 lei pentru că sunt ceva mai rare. cu un lacăt pe care îl poți pune bine până la sfârșitul anului sau până ce te hotărăști să o deschizi. o pușculiță te ajută și ea să economisești. cu care poți să cumperi un lucru mai mare. Alocă un buget cheltuielilor mari Sunt lucruri pe care nu le poți plăti la un singur salariu. În timp se pot aduna sume frumușele. 13. Poți avea acces la ea fără să o spargi și mi se pare mai potrivită pentru a ține aici și bancnote. dar oricât de copilărească și banală pare idea. A ta e decizia. Ia-ți o pușculiță Poți pune în ea acel leu pe zi sau banii adunați în timpul provocării de 52 de săptămâni. doar bugetul pentru piață fiind alocat în acest mod.

Eu. Reducerile pot fi și un prilej pentru a cumpăra anumite lucruri care în mod normal ar depăși bugetul de care dispui. atunci când se defectează de pe o zi pe alta nu prea ai ce face și trebuie să apelezi la fondul de rezervă. 16. Reduceri sunt nu doar de Black Friday. de multe ori prețurile cresc precum Făt Frumos cu 2-3 zile înainte. de exemplu. 15. dar cum am ales să mergem către limita de sus a valorii sale (banii necesari pentru a ne descurca timp de un an). dar este la reducere. nu e deloc rău să și aducă mici sume în plus anual. pentru că majoritatea electrocasnicelor noastre au 10 ani și peste (am avut noroc. iar prețurile pot fi sensibil mai mici în aceste perioade. aproape toate magazinele organizează periodic tot felul de reduceri. Testează și mărcile proprii ale magazinelor Fiecare hypermarket are o marcă proprie.000 de lei și care va fi completat pe măsură ce va fi utilizat. Prețurile sunt mai mici decât al celorlalte de pe raft. am un fond special alocat care are în jur de 3. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Da. Nu l-am amestecat cu rezervele mari pentru că acelea le țin în instrumente un pic mai greu accesibile (gen depozite pe termen lung sau fonduri monetare / de obligațiuni).Programează cheltuielile mari în perioadele de reducere E mai greu cu unele dintre ele – nu poți aștepta Black Friday dacă ți s-a stricat televizorul. Atenție aici. le-am și ales cu destul de mare atenție). Ele pot fi accesate la o adică. iar unele dintre produse sunt chiar de calitate. e important ca reducerea să fie adevărată. dar multe cheltuieli pot fi programate. din simplul PAGE 8 . dar în rest cu toții știm când le-am cumpărat și că nu vor ține o viață decât în cazul extrem de rare. pentru ca în ziua de reducere să revină la valoarea inițială și atenție și să nu cumperi un produs de care nu ai în mod necesar nevoie.

Evident.Investește totuși în anumite lucruri de calitate Suntem prea săraci pentru a ne cumpăra lucruri ieftine. dar uneori este dureroasă și in detrimentul lucrurilor pe care le iubim cu adevărat. se va așeza altfel și te va face să te simți mai bine în pielea ta dacă vorbim despre o haină… sunt lucruri care contează. nu văd niciun motiv pentru care aș plăti pentru reclamă și raft (se pare că se intenționează scoaterea celei din urmă taxe). Cum am ajuns la cele pe care le cumpăr? Experimentând. Vezi punctul 9 . e bine să ne întindem cam cat ne este plapuma și să ne pese mai mult de lucrurile care ne aduc noua satisfacție și de care avem nevoie. 17. Și nu e singurul exemplu pe care ți-l pot da. PAGE 9 . sunt produse marcă proprie care îmi plac și le recomand și altora. nu? Un lucru de calitate va dura mai mult. Sunt produse unde nu contează prea mult acest aspect (eu. Evident. aici am o precizare: primează mereu calitatea. Sunt produse marcă proprie pe care nu le-aș cumpăra. când de fapt facem eforturi uriașe pentru a avea ce avem. Trăiește pentru tine și nu pentru a impresiona alte persoane Fă diferența între ceea îți aduce mulțumire sau ceea ce este doar un semn al unei (ipotetice) “bunăstări” sociale. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA motiv că acestora nu li se face reclamă și nici nu se plătește vreo taxă pe raft pentru ele (magazinul nu percepe o taxă de raft pentru ceea ce a produs chiar el). În principiu. Și. decât de cele care ne fac sa fim în rând cu lumea. având în vedere că nimeni nu o sa vină sa ne plătească oalele sparte. e o alegere personală aici. de exemplu. schimb buretele de vase în fiecare vineri și nu apucă să se tocească. Sau creează celorlalți impresia ca avem un job minunat si ne permitem orice dorim. 18. așa că puțin îmi pasă de ce marcă e).

PAGE 10 . 19. Dar exemple am extrem de puține. pe cât este de simplu. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA care îți pot aduce un plus. Si tu exact asta meriți. Debarasează Poate părea ciudat. Adevărul este că mie nu mi-a părut rău vreodată pentru vreun obiect. să le strângem/ștergem de praf sau să le spălam periodic. pe atât de eficient este. Nu pantofii pe care ai dat 3 milioane îți vor aduce jobul acela bine plătit. aproape că nu le pot enumera. pe care ți-l poate da o camera libera. pentru că avem nevoie de timp să le mutam dintr-o parte în alta. Eu procedez așa: dacă un lucru nu mi-a folosit o perioada îndelungata și nici nu îmi pot imagina un folos concret pentru el. renunț la el. ne costa si bani. în condițiile în care tu ai obiectul respective. iar în cazurile excepționale (le număr pe degetele de la o mână) în care a trebuit să cumpăr un obiect pe care am decis la un moment dat să îl donez sau chiar să îl arunc. în care te simți pur si simplu bine. Plătește-te pe tine prima data E atât de banal sfatul acesta și l-am auzit la atât de multă lume! Totuși. pe mine m-a ajutat foarte mult să simplific tot ceea ce am în jur. pentru că atunci când te simți bine te vei și purta ca atare. ai uitat doar de el. așa că vei cumpăra unul în loc. 20. Pe subiectul debarasării îți recomand și o carte – Magia ordinii. care nu este încărcata inutil. pentru că la un moment dat îți poți pune problema refolosirii și poate că vei avea nevoie de un obiect și va trebui să îl cumperi. Lucrurile in plus sunt o povara inutila și da. de Marie Kondo. neprețuit. m-am gândit că am putut să îl înlocuiesc cu ceva mai bun. tendința de a cumpăra mai mult decât avem nevoie se poate manifesta și odată cu acumularea – e din ce în ce mai greu să îți amintești că ai un obiect sau altul. Exista si un anumit confort psihic. dar siguranța și un anumit respect față de sine s-ar putea să contribuie. În plus.

va trebui să alegi al doilea cel mai bun moment posibil. este cel de acum. De ce nu ai stabili periodic si o factura pentru tine? E cel mai simplu mod de a economisi pentru o cauza anume! Vacantă. Adevărul însă este că cel mai bun moment pentru a începe să economisești a fost ieri. Chiar acum poți lua o hârtie. Economisește și când ai puțin. si iar mâine… Fiecare are o situație în care parcă ar mai amâna puțin – poate că te gândești că va fi mai simplu când vor mai crește copiii. Am văzut asta la toți cunoscuții mei – liste pentru întreținere. 21. Ca și cum fiecare dintre aceste obiective au o factură atașată. economii pe termen lung. sau soțul va reuși în sfârșit în afacerea în care ați investit atât de mult suflet și timp. fond de rezervă… La un moment dat văd eu cum le repartizez. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Atunci când încasează salariul. ACUM. Acum foarte multe bănci au debit direct. Un mâine ipotetic s-ar putea să existe pentru totdeauna. important este să existe. lumină. sau când vei avea o slujbă mai bună. 22. avem un anumit stil-acordeon de a cheltui: reușim să ne adaptăm mereu la ce rămâne (evident. Dar cum regretele nu își au locul. de fapt singurul pe care ar trebui să îl iei in considerare atunci când treci la acțiune. majoritatea persoanelor încep sa repartizeze bani pentru facturi. nici măcar nu trebuie să vezi acei bani. nu începi prin a pune deoparte 50% din venit. pentru a economisi și când vei avea mai mult PAGE 11 . Prin ieri înțeleg acel moment în care ai câștigat primii bani. mai ales dacă ești obișnuit cu un anumit stil de viată – un 5%-10% însă s-ar putea sa fie chiar inobservabil). Începe acum Momentul cel mai bun. Și am observat că noi. oamenii. poate chiar dacă nu poți și să pui deoparte ceva. iar ziua de ieri a trecut. cu condiția ca restul sa fie o sumă rezonabila. Sa îl amâni pentru mâine. poți să vezi câți bani mai ai până ce alții vor intra în contul tău. telefon și așa mai departe. care este astăzi. sau veniturile.

23. și cheltuielile să crească într-o anumită măsură. Dacă nu reușești să pui deoparte. daca știi să îl alegi pe cel potrivit. pe de o parte. iar pe de altă parte nu se știe niciodată când lucrurile nu vor sta la fel de bine și niște bani deoparte îți vor fi cu siguranță de folos. nu aștepta să îți crească salariul sau să primești acea primă mult așteptată sau chiar să îți schimbi jobul. reia eventual planul cu ceva modificări. banii îți vor fi de folos pentru investiții și alte lucruri pe care le vei hotărî ulterior. Învață să controlezi inflația stilului de viață E normal ca atunci când veniturile tale cresc considerabil. de persoana sau personalitatea ce se va contura începând cu obiceiurile bune pe care le vei avea. în nici un caz nu renunța considerând ca pur si simplu nu este pentru tine! 25. Mergi mai departe! Planificarea este bună. Păstrează însă un procent constant pe care să îl economisești. sau cat de mult poți învață la un curs. 24. Analizează din nou. s-ar putea să constați că lucrurile nu merg chiar așa cum le-ai planificat. atunci când ai mai puțin. pentru că. Educația financiara e si ea parte PAGE 12 . fie și o sumă foarte mica. Chiar dacă luna aceasta nu ai reușit să pui deoparte suma pe care ți-ai propus-o sau chiar ai dat un pic înapoi. mergi mai departe. nu vei reuși nici când ai mai mult. Educația este esențială Nici nu știi cate idei bune se ascund in unele cărți. de un mod de viață pe care ți-l asumi. însă trebuie să știi mereu că neprevăzutul se întâmpla. Așa cum spuneam și mai sus. lucru care nu ar trebui săă te tragă prea tare înapoi. Uită de perfecțiune Odată ce pornești la drum. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Ține de o obișnuință pe care ți-o formezi.

de exemplu. chiar dacă nu va ajunge bogat. după părerea mea. iar noi ne-o putem forma prin cursuri. educația este una dintre căile pe care le avem către o viață mai bună. in care vei colora. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA a procesului educațional. care nu sunt in niciun caz nelimitate. Eu m-am PAGE 13 . funcționează pentru orice). poți alege orice altă variantă (am văzut persoane care au dedicat. sper eu. Sunt puține. Un om educat va găsi mereu o cale și niște soluții. și depinde de fiecare dintre noi să se întâmple acest lucru. cu situația financiară globală. Poate că nici nu își dorește în mod expres acest lucru. În plus și deloc de neglijat. Știu că pare mult. chiar daca școlile noastre o ocolesc de multe ori (exista câteva încercări de a introduce niște noțiuni. iar eu am pe blog câteva recomandări în această privință. măcar în linii mari. Ei vor trai. dar chiar și câteva cărți citite te vor ajuta pentru început. Pe urmă poți decide chiar tu dacă îți dorești mai mult. modalitatea cea mai simplă a reprezentării vizuale este aceea a unui dreptunghi gol. Nu ocoli subiectul banilor si încearcă să îți educi si copiii in sensul respectului fata de resurse. un minim este suficient pentru început. o porțiune din frigider sau un mic panou unde lipeau periodic imagini representative pentru realizarea obiectivului sau chiar imaginare – una dintre cititoarele blogului mi-a povestit ceva asemănător). pentru că. pe măsură ce reușești să achiți din ele. într- o societate cu mult mai responsabilă. De exemplu. Găsește o modalitate vizuală prin care să exprimi obiectivul pe care îl ai Vizualul are o putere nebănuită. însă destul de timide). așa că te-ar ajuta mult dacă ai putea să te exprimi și în acest mod. dar de un anumit confort al unei zile de mâine asigurate avem cu toții nevoie. dacă obiectivul tău este plata datoriilor (și nu numai. Atunci când vorbesc despre educație includ și un minim de educație financiară pe care cei mici ar trebui să o primească de la părinți (pentru că școala face puține din păcate în acest domeniu). 26. Evident. echivalentul sumei respective. lecturi și fiind la curent.

Verifică periodic facturile pe care le plătești Poate că există servicii de care nu mai ai nevoie. deschide propriul șifonier și ia hainele la rând. dar nu stă prea bine cu banii. Ce spui de o sesiune de „shopping” în propria cămară sau… garderobă? Dacă nu ai cu ce să te îmbraci pentru un anumit eveniment. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA considerat mereu o persoană creativă. PAGE 14 . Eu sunt sigură că vei găsi ceva potrivit – de fiecare dată când am sfătuit vreo prietenă care se plângea că are nevoie de o anumită piesă vestimentară sau de o combinație. într- adevăr. în condițiile în care persoana respectivă nu avea un smartphone și nici nu călătorea în străinătate… totul pentru că aceste servicii erau gratuite la momentul încheierii abonamentului și i s-a sugerat că nu ar fi rău să le adauge. iar acum este plătit. dar tu ai vrut mai mult să testezi și nu folosești în mod special acel serviciu. Când am fost rugată să fac un audit al finanțelor unor cunoștințe. E un prilej foarte bun să faci și un pic de ordine și să scapi de câteva dintre ele. dar în această privință am preferat lucrurile mai simple. completând doar cu cele care nu pot fi cumpărate decât proaspete? 28. sau abonamente care nu te mai interesează în mod special… Poate că la un moment da tai beneficiat de o ofertă prin care un anumit produs sau mai degrabă serviciu a fost oferit gratuit. dar pentru care se plătea suplimentar. Valabil și pentru mâncare. sunt până la urmă gratuite și poate că își vor schimba obiceiurile sau aparatele. ai face un mic inventor a ceea ce ai deja și ai încerca să alcătuiești un meniu din aceste alimente. în loc să mergi la cumpărături mari. aceasta a constatat că. am întâlnit abonamente la canale TV care nu erau urmărite. înainte de a da fuga în magazin. piesa sau combinația dorită se aflau în propriul dulap și nu are nevoie să meargă la cumpărături. Dacă o data la 3-4 săptămâni. sau servicii de internet mobil sau roaming plătite. iar dreptunghiul colorat pe măsură ce mă apropiam de rezultatul dorit a funcționat cel mai bine. 27. care nu îți plac sau nu îți vin.

PAGE 15 . mai mica sau mai mare. hăinuțe frumoase. Copii cresc. Instinctiv. În plus. gândește-te ce vei face pentru el atunci când va fi mare. Sau lucrul la care visa de ani buni nu se va materializa. iar cel mic te va surprinde de foarte multe ori atunci când îi oferi o jucărie că va prefera să se joace… cu ambalajul ei. Doar că va crește foarte repede și nu va ține minte toate jucăriile pe care le avea la unul sau 2 ani. sau tot ce nu ai avut tu Am avut multe discuții cu mame înainte să mă încumet către un asemenea sfat. dar poți face pe cineva să se îndrăgostească de el? Copilul care a învățat să renunțe la o jucărie va suporta mai ușor lucruri pe care nu le va putea avea în viața de adult. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îi cumperi jucării. atunci când ți se va rupe inima că își dorește jucăria aceea de 300 de lei pe care o va și strica foarte repede. sau că nu va avea și el. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Acest lucru nu s-a întâmplat. la fel ca și ceilalți copii. iar pentru tine aceștia sunt banii cu care trebuie să te descurci o perioadă de timp. el știe că simplu e mai frumos . Hainele rămân mici. Jucăriile se uită prin cine știe ce colt. Cum vei reuși tu să îi aduci pe tavă ceea ce își dorește? Poate că o casă vei reuși să îi cumperi. în schimb oferta a expirat și persoana o folosea în continuare. Sau casa visurilor lui îi va fi inaccesibilă. Când fata de care s-a îndrăgostit nu îi va răspunde la sentimente.Nu cumpăra copilului tot ce dorește. 29. La fel cum îi va plăcea să se joace cu capacul de la sticla de bulion sau cu cârligele de rufe pe care cu greu le vei mai găsi prin casă.

Una dintre prietenele mele cele mai apropiate are o fetiță de 2 ani. personajele diferă. extrem de puțini dintre noi avem tot ceea ce ne dorim. Cei care știm acest lucru de copii suntem avantajați. Dar asta e o poveste diferită. PAGE 16 . Așa că a plans un pic și s-a potolit. inevitabil cu fetița. Așa că i-a explicat copilului că nu au bani de balon. sunt pur și simplu realiști. fiind chiar în fața blocului lor. cu personaje din desene animate. chiar dacă au mai puțini bani. din ce am observat în jurul meu. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Și adevărul este că. Și majoritatea nu sunt lipsiți de ambiție. pentru că fetița a reperat extrem de rapid respectiva jucărie la chioșcul pe lângă care trece zilnic. urma să își dea seama prietena mea foarte repede. pentru toată familia. e o balanță fină între a te mulțumi cu ce ai și a te ambiționa către mai bine. Copilul a văzut balonul și a vrut unul asemănător (nu sunt identice. altele nu. Restul trebuie să ne mulțumim la un moment dat cu ceea ce putem avea. Frumos colorat. Fetița ei a primit la un moment dat un balon și i-a plăcut foarte mult. dar per total. Și multe probleme financiare pe care le înfruntă admirabil. Fata e destul de înțelegătoare. 30. știe și ce se face cu ei. Evident. Balonul a costat 10 lei. poate cunoști și tu tipul ăsta de baloane). Prietena mea are alocați 10-15 lei pe zi pentru mâncare. Nu îi spune copilului mic că nu ai bani Hai să închei într-o notă amuzantă . desi e o societate care încurajează perfecțiunea. oamenii mulțumiți sunt mai fericiți. Iar pentru altele trebuie să îți iei o pușculiță să deschizi un cont la bancă și să aduni câteva luni. știe deja care sunt banii. Au învățat din copilărie poate că unele jucării lucruri le pot avea.

I-a ascuns. Bunicii s-au mirat de dispariția banilor. la bunica ei. PAGE 17 . să îi luăm cum îi vedem. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA Prima dată când a văzut bani însă. Când a venit mama fetiței să o ia. Ce ai tu acolo? Bani. dar nu s-au gândit că puteau fi la copil. (in traducere Bani să cumpărăm balon) Copilul făcuse rost de bani de balon. care îi lăsase undeva în casă. pentru a-I lua bunicul la piață. aceasta a scos triumfătoare mica avere (erau 50 de lei). E greu să îi explici la 2 ani că nu îi poate lua cum îi vede undeva. i-a confiscat fără drept de apel. Cumpăm bundu. așa că cel mai înțelept e să amâni un pic ideea de nu avem bani chiar pentru orice către o vârstă la care înțelege și că banii nu cresc în drum.

info Email: economisim@gmail.com Facebook: Pagina Economisim PAGE 18 . atingerea acelui moment în care nu îți mai pasă prea mult de bani și te poți concentra asupra vieții tale. Cu drag. pentru că pe parcurs o să înveți extrem de multe lucruri – despre simplitate. despre responsabilitate. îți oferă resursele (financiare și nu numai.sunt idei care nu au cum să nu apară dacă ajungi să te disciplinezi financiar. Investițiile. suplimentarea veniturilor . Iulia Blog: http://economisim. Scopul final însă e obținerea unei anumite libertăți. 30 DE METODE DE ECONOMISIRE CARE FUNCTIONEAZA La final Îți mulțumesc! Sper că ți-a făcut plăcere să citești acest material – mie mi-a făcut cu siguranță plăcere să îl scriu! Am un ultim sfat pentru tine: nu uita că economisirea este doar un pas! Economisirea te disciplinează. despre cât de important este să întinzi din când în când o mână de ajutor și cât de plăcut e sentimentul că o poți face) pentru a face pașii următori.