You are on page 1of 16

01.07.03.

Ruski Atos
Valaamski arhipelag
Nezaboravan doživljaj: put od Moskve do Sankt Peterburga prevaljujete - ko bi rekao! - brodom! Plovite
Volgom-baltičkim kanalom napravljenim 1937. godine, uz česta zastajanja, bez žrube. Iskrcaćete se i na
obali Valaamskog arhipelaga razbacanog po najvećem veštačkom jezeru u Evropi, Ladogi, na kojem se
nalazi skoro deset vekova star Spaso-vaznesenski manastir.
- To je ruski Atos! - kaže mladi kaluđer, naš
domaćin. - Sličnost je neporeciva, jer su oba
mesta stecišta pravoslavne duhovnosti i osnova
naše religije koja je najzad ostavljena samoj
sebi.
Otkud taj zaključak? Zar je put do življenja u
saglasnosti s duhom i verom u valaamskom
manastiru bio trnovit?
- Bio je pun trzavica - tvrdi drugi, nešto stariji
kaluđer. - Šveđani i Rusi vekovima su vodili
žestoke bitke oko ovog kraja. Bila je to ruska
zemlja na koju su se Skandinavci nameračili još u
14. veku, kao na svoj put na jug, u Grčku! Bilo je
više ratova, ali je uprkos njima manastir
proglašen Velikom Lavrom koju je car Ivan
Grozni štedro darivao, kasnije i Petar Veliki. Onda
je, početkom 19. veka, pokrajina Viborg, kako se
zove ceo ovaj kraj, sjedinjena sa Finskom i
postala autonomna oblast Ruske carevine.
Ništa novo: narodi su gramzivi, lako se zavađaju i teško mire... tako je bilo uvek tokom istorije. Na
početku 20. veka Valaam je postao, dalje saznajem, jedan od najbogatijih pravoslavnih manastira,
zapravo neka vrsta mini države koja je obuhvatala, osim centralnog, 13 manjih manastira rasutih po
arhipelagu. Nekadašnji monasi želeli su ovde da stvore drugi Jerusalim, da izgrade imitaciju Crkve Svetog
groba, Sion, Masalinovu goru, ali nisu uspeli. Šteta!
Arhipelag sa svojim gustim šumama nalik na prašume uvek je bio privlačan za ljude iz cele Rusije, pre
svega umetnike poput Petra Iliča Čajkovskog koji je ovde godinama provodio dosta vremena i stvarao
svoja nezaboravna muzička dela, nazivajući Valaam "najlepšim kutkom na kugli zemaljskoj sa čudesno
ružnim vremenom". To domaćini ne zaboravljaju, izražavajući na impresivan način poštovanje prema
velikom kompozitoru: kad god neki brod isplovljava iz valaamske luke, sa magnetofona se oglašava
njegova divna muzika.
I tako, kada je naš brod krenuo na dalju plovidbu, ogromnim prostorom Ladoge odjeknuli su, kao da
dolaze pravo s neba, snažni, uzbudljivi, potresni zvuci njegovog veličanstvenog klavirskog koncerta u B-
molu. Sigurna sam da ni u jednoj koncertnoj sali na svetu ova muzika tako ne zvuči, niti može bilo gde
toliko da prožme celo biće slušalaca, kao tu, na brodu koji napušta ruski Atos, Valaam. Nada Mijatović

Otvoren muzej Džudi Garland
Grand Rapids, Minesota - U rodnom mestu Džudi Garland, Grand Rapidsu, u američkoj državi Minesoti,
otvoren je muzej posvećen američkoj glumici. Stotine obožavalaca Džudi Garland okupilo se proteklog
vikenda u Grand Rapidsu na dan njenog rođenja, kada se svake godine održava festival posvećen junakinji
"Čarobnjaka iz Oza".
Otvaranju muzeja prisustvovalo je nekoliko glumaca koji su radili sa Džudi Garland, među kojima
Margaret O’Brajen ("Srešćemo se u Sent Luisu"), kao i glumci iz "Čarobnjaka iz Oza".
Mnogi od 2.500 obožavalaca na festivalu bili su turisti, rekao je izvršni direktor muzeja Džon Kelš. Ipak,
oko polovine bili su verni obožavaoci, spremni da prevale hiljade kilometara da bi odali počast omiljenoj
glumici. Prethodnih godina, festivalu su prisustvovali obožavaoci iz 35 američkih država i šest stranih
zemalja.
Do otvaranja muzeja, predmeti koji su pripadali Džudi Garland čuvani su na bivšoj autobuskoj stanici.
Premeštanje predmeta i izgradnja muzeja koštali su milion dolara. Novi muzej izgrađen je kao dodatak
kući - skromnom dvosobnom zdanju - u kojem je Džudi Garland, rođena kao Franses Gam, živela sa dve
sestre i roditeljima do pete godine. U njemu se nalazi najveća zbirka uspomena na glumicu - slike,
naslovne strane časopisa i omoti albuma, kopije njenih filmskih ugovora, lutke sa njenim likom i

po njemu. Na Brodveju postiže uspeh i kod publike i kod kritike ulogom u "Filadelfijskoj priči". iza Ketrin Hepbern su ostale čak četiri zlatne statuete koje je osvojila 1933. počinje i njen brak sa omiljenim holivudskim glumcem tog perioda . Pre brilijatne holivudske karijere. 1967. za koju kupuje prava i snima filmsku verziju 1940.Spenserom Trejsijem. Ketrih Hepbern se povlači sa filma. Hepbernova je prva glumica u istoriji Holivuda koja je tokom svoje duge karijere dostigla zavidni broj od 12 nominacija za Oskara (pretekla ju je Meril Strip. koji su bili rado gledani tih godina.Američki predsednik Džordž Buš izrazio je žaljenje zbog odlaska velike glumice Ketrin Hepbern. godine za "Letnjikovac na Zlatnom jezeru". s kojim snima nekoliko filmova. a prenosi AFP. jedna od holivudskih legendi i glumica koja je dugo zauzimala mesto prve dame svetskog filma. jedinstvenim u svetu. za "Pogodi ko dolazi na večeru". početkom tridesetih godina prošlog veka. Hepbernova je glumila u njojorškom pozorištu. gde postiže sjajni start u klasicima "Elis Adams". Tih godina. čije je ime urezano na jednoj strani. poklonila Abrahamu Linkolnu. Zahvaljujući tom nastupu. istakao je Buš u saopštenju koje je tim povodom objavila Bela kuća. godine. Osim pomenutog filma koji joj je doneo poslednjeg Oskara i u kome je glumila s . Bila je poznata po svojoj inteligenciji i duhu i ostaće upamćena kao jedno od umetničkih blaga naše nacije". Hepbernova stiže na film. "Ketrin Hepbern je više od 60 godina oduševljavala publiku svojim talentom. Limeni čovek i Lav kukavica provezli kroz Smaragdni grad u "Čarobnjaku iz Oza". i tek povremeno glumi na televiziji. Ipak. "bila jedno od umetničkih blaga (američke) nacije". Najvredniji eksponat je kočija kojom su se Doroti. Beta-AP Buš žali zbog odlaska Ketrin Hepbern Vašington . godini. Strašilo. u svom domu u Konektikatu. preminula je u 96. Grupa njujorških biznismena je kočiju 1863. koja je prošle godine oborila taj rekord).fotografije njene porodice. Nakon dvostrukog Oskara kasnih šezdesetih. Toto.Glumica Ketrin Hepbern. 1968. Tanjug ODLAZAK LEGENDE FILMA Foto: Fonet/AP Konektikat . za "Lav u zimu" i 1981. za "Jutarnju slavu". koja je. "Male žene" i "Bringing Up Baby". gde privlači pažnju šireg auditorijuma ulogom u predstavi "A Bill of Divorcement".

u savremenoj verziji filmskog klasika "Ljubavna afera". septembra 1949. varalica i drugih metalskih zanimanja. vrsni konstruktori FAP kamiona i izuzetni majstori iz FAP bivši republički i savezni pobednici na takmičenjima metalostrugara. na inauguraciji ploče. Kasaba među šljivama Kuršumlija Otprilike na pola puta između Niša i Prištine. D. koja je prva. Hepbernova se pojavila još samo jednom na velikom platnu i to 1994. Američki glumac Stiven Sigal. rekla je predsednica jedne berlinske opštine na istoku grada. godine. Zahlađenje se očekuje tek tokom narednog vikenda ali samo za nekoliko stepeni. rade za dnevnicu od pet do 10 evra. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.Ruski predsednik Vladimir Putin je primio tri filmske zvezde koje su bile prisutne na 25. Beta-AFP Putin sa filmskim zvezdama Moskva .Prema podacima Opštinskog veća samostalnog sindikata Priboja letos preko 8. "To jelo predstavlja kulinarsku atrakciju". Monika Timen. inženjeri. Beta Spomen-ploča čuvenoj kobasici sa karijem Berlin . saopštio je Hidrometeorološki savez Crne Gore. Spomen-ploča se nalazi ispred prvog štanda gde su se prodavale kobasice. dok će u ostalim delovima Crne Gore biti do 38 stepeni. branju malina u Arilju ili na poljima u Vojvodini.03. napravila poznatu kobasicu. ruski reditelj. a uz njih je bio i Nikita Mihalkov.000 Pribojaca angažovano je na poslovima na Crnogorskom primorju. Italijanka Đina Lolobriđida i Fani Ardant iz Francuske su bili Putinovi gosti. V. 4. T. 02. na ušću Kosanice u Toplicu leži varošica od .Henrijem Fondom. Tropske vrućine iduće nedelje Podgorica . godine.U Podgorici će tokom naredne nedelje vladati tropske vrućine.Čuvena berlinska kobasica sa karijem dobila je spomen-ploču u nemačkoj prestonici. kod poslodavaca koji najčešće imaju osnovnu ili kakvu srednju školu završenu za nekoliko dana.07. Bjelopoljac. Arilju i Vojvodini Konstruktor kamiona čisti štalu za dnevnicu od pet evra Priboj . Nadničari iz Priboja. Berlinske vlasti su odale priznanje Herti Hojver. dobitnik Oskara i predsednik festivala. Dnevna temperatura na području Podgorice i Bjelopavlićke ravnice prelaziće 40 stepeni. J. Većina radno sposobnih stanovnika Priboja nadniči po Crnogorskom primorju. D.

uvek ostaje prisutan grleni brđanski bariton. Takva pojava je zabeležena jedino u Koloradu. nesrećna ljubav. onda je dobra i kruškovača. Posle turskih osvajanja.Škotski glumac Šon Koneri. Mislim da jedino "pečurkovača" nije nikad ispečena. dudovača. a nebo se sažalilio na momka i okamenilo svatove. navaljen je kamen. veku osniva manastir Sv. Kuršumlijska i Lukovska banja poseduju izvanredne turističke potencijale i bogatstvo lekovitih voda. Bogdanović Škotski glumac u glasanju britanskog filmskog magazina Empire Šonu Koneriju nagrada za najgori akcenat London . koja protiče pored. Elem. D. u kotlini između dve reke u kojima je prema rečima lokalnih ribolovaca nekad bilo pastrmki. ostali nekoliko dana zarobljeni u manastiru i kako im je ponestajalo "džebane". Okolna sela su uglavnom bila prazna. slikar i putopisac Feliks Kanic u svojoj knjizi Srbija. Istoričar. to je to. prečnika deset metara. kreirali profesionalci iz sveta filma. bez ijednog srpskog stanovnika. Mala rečica. Za Konerija kažu da. Pošto je zemlja narandžastocrvena ceo prizor izgleda baš đavolski. ali nažalost do dan danas ti potencijali nisu ni dovoljno istraženi ni dovoljno iskorišćeni. T. a meštani. bez ikakve zaštite. dok čita poemu o prodaji . te otuda naziv gradu. Listu "Najgorih akcenata" su.Kuršumlija. Verovatno tada kreće kult pečenja rakije. ROBI VILIJAMS U UNICEF FILMU London . mlada volela siromašnog. Pitom geografski položaj. Tu u 12. Tada se naselje zvalo Bele Crkve. svojim glasovima. dok je Meril Strip na desetom ("Van Afrike". Stefan Nemanja..petnaestak hiljada stanovnika. Vilijams će se pojaviti u filmu tokom tri minuta. U neposrednoj blizini banja se nalaze ostaci starih rimskih kupatila i turskih hamama.. Ostaci grada datiraju još iz vremena rimske imperije. u glasanju britanskog filmskog magazina Empire. Ostaje pitanje koliko će dugo ovaj prirodni raritet. takođe je crvene boje a isparenja i klobuci pare daju celoj slici još uverljiviji ton. U okolini grada se nalaze tri banje - Prolom. Na svakom od tih stubova. mesto polako počinje da se naseljava. Preko puta se nalazi manastir Sv.Britanska pop zvezda Robi Vilijams pojaviće se u filmu UNICEF koji treba da "pooštri" svest o problemu trgovine decom. Legenda kaže da su branioci grada. Kada rodi šljiva. uočio je jedan od prvih srpskih vladara. Petke. 1996). koji su na vrhu široki desetak santimetara. zadužbina njegove žene Jelene. a ako ne. iako je za tu ulogu dobio Oskara za sporednu rolu. uglavnom stanovništvom iz Crne Gore i Hercegovine. što Turci. gde ostaje do kraja života. V. oni su koristili olovo sa krova da bi od toga napravili kuršume. 1985). po belim manastirima koji su dominirali krajolikom. Iako izgleda kao da će se svakog trena srušiti. Od glumica Džulija Roberts je na sedmom mestu ("Meri Rili". Nikole. Na trećem mestu je Bred Pit za ulogu asutralijskog alpiniste u "Sedam godina na Tibetu" (1997). Kuršum na turskom znači olovo. što Arnauti su se uglavnom bavili zanatima kao što su grnčarstvo itd. dobio je titulu za najgori akcenat u istoriji kinematografije za film "Nesalomivi" iz 1987. opisuje grad pre Berlinskog kongresa kao kasabu sa dvadesetak kuća. Posebnu atrakciju predstavlja "Đavolja Varoš" čudo prirode nastalo eluvijalnom erozijom. za koju niko još nije našao mane. bez obzira na to da li glumi ruskog podmorničkog kapetana ili čak engleskog kralja. stubovi opstaju godinama. isto kao i kulturno-istorijski spomenici kojima kraj obiluje biti nezaštićeni i neiskorišćeni. Posle Berlinskog kongresa i pripajanja celokupnog topličkog kraja Srbiji. On je trijumfovao ispred američkog glumca Dika van Dajka i njegovog pokušaja koknija u Diznijevom klasiku "Meri Popins" (1964). godine. kada se garnizon Trajanovih legija zvao Ad Fines. njeni je udali zbog miraza. jabukovača. Prema legendi krečnjački stubovi visoki tridesetak metara su "okamenjeni svatovi". gradić dobija svoj današnji naziv .

Kralj je mrtav. Beta-AFP 03. vlasnik hotela Al-Jamama u centru Bagdada. Žil (60) je bio značajna figura pokreta tropikalizmo koji je krajem 1960-ih izmenio popularnu brazilsku muzike unevši u nju strane uticaje. rekao je Frans presu Abdel Latif Hasan Aziz. narukvica i vavilonskih i otomanskih pečata. Lionu. V.odgovorio mu je slikar .dece za prostituciju. Njena radost je. Ne možeš nam biti kralj. Beta-AFP Bogatstvo u muzičkom stubu Bohum . ime još gore . habsburško.krčke gromače. . . međutim. Beču i još nekim gradovima. uzeo je mesec dana odmora da bi otišao na evropsku turneju kako bi dopunio kućni budžet. Dok je brisala prašinu sa stuba otkrila je da su u njemu skrivene dve štedne knjižice sa ukupnim ulogom od 75. Tada je izjavio da mu ministarska plata od 2. ovakvim putem. u saradnji sa zagrebačkom Modernom galerijom. po nižoj ceni.Jedna Nemica iz Bohuma pronašla je pravo malo bogatstvo skriveno u polovnom muzičkom stubu koji je kupila za 50 evra.Jedan Iračanin izjavio je da je nacionalnom muzej u Bagdadu vratio 157 umetničkih predmeta koje je kupio od pljačkaša koji je ih je ukrao posle pada Bagdada u aprilu.Mogu.Brazilski ministar kulture. Kralj je umro pre četiri godine.2 miliona dece svake godine deo ovakve trgovine. Beta- Rojters/AFP Pošteni hotelijer Bagdad . kad ti je prezime nemačkog porekla. svojevremeno. u šali kritičar Igor Zidić svom prijatelju slikaru Otonu Glihi. Parizu.900 dolara mesečno nije dovoljna da zadrži životni standard na koji je navikao.. proda antikvitete. Aziz.Kako da budeš naš kralj. Slovenija. stiže na hiljade dece svake godine iz zapadne Afrike.000 evra. kaže da je uspeo da ubedi kradljivca da njemu. Aziz je dodao da je bio svedok pljačke umetničkog centra "Sadam" u blizini njegove kuće. a UNICEF želi da britanska vlada obezbedi specijalističku negu i zaštitu za svu decu žrtve trgovine. kako bi mogao da ih vrati muzeju. mogu . među tim predmetima bilo je sedam asirskih zlatnika. dobio je američku muzičku nagradu Gremi za album "Quanta". Po njegovim rečima. bila kratkog veka. istočne Evrope i Azije. Ujedinjene nacije procenjuju da je 1. muzičar Žilberto Žil. a upravo se u prelepoj galeriji Tvornice duhana Rovinj.žena mi je sa Krka. kameni zidovi . pošto je policija ušla u trag naslednicima starice koja je preminula u maju. a mesto rođenja . nego i dinastičko.07..Černomilj. održava njegova izložba na kojoj dominiraju . Muzičar je početkom godine prihvatio ministarsko mesto uz uslov da mu bude omogućeno da nastavi umetničku karijeru.03.govorio je. Ministar će tokom 24 dana nastupati u Londonu. Godine 1999.ne samo austro-nemačko. živeo Gliha Rovinj Bojim se dana kad će te neko proglasiti kraljem hrvatskog slikarstva . Ministru mala apanaža Rio de Žaneiro . T. U Veliku Britaniju. "Lopov je došao u moj hotel jer imam strane goste i zamolio me da mu pomognem da im proda umetničke predmete ukradene iz nacionalnog muzeja". To su oni beli. Rimu. Ona je aparat kupila kod starinara specijalizovanog za rasprodaju predmeta umrlih osoba.

Bila je nedelja. Samo je Gliha . a ima i onih koji podležu operaciji jezika da bi imali bolji izgovor. Tvornica duhana. ta moda se širi kao epidemija . zaštitnice grada. Frizerka u hotelu. koja je lane prodala 15 milijardi cigareta (polovinu van zemlje). u kineskim školama i na univerzitetima engleski uči danas 450 miliona Kineza.naslutio još ne sasvim razjašnjenu vezu između krčkih gromača. Integracija u svetsku ekonomiju ide džinovskim koracima. ljubaznost i velika želja da se vrate stari gosti. Po podacima lista Fajnenšl tajms. Dindin je još kao mali pokazao da ima talenat za jezik. u prevodu znači Zvončić. Samo u jednom kafiću. Već je vlasnik 1550 soba u desetak hotela i šest kampova sa više od sedam hiljada mesta. koji je plastičnom operacijom jezika omogućio detetu da uspešnije izgovara engleske reči. Svoj doprinos učenju engleskog daju TV časovi. Rad i nada . predložena cena kupovine akcija viša je za 25 odsto od sadašnje tržišne. nakon trinaest godina. saopštio je sadašnji vlasnik tog kluba.kako je objavila štampa . utrkuju se ko će bolje da nauči engleski izgovor. u svim koledžima biće . Često poslodavac uslovljava radno mesto i visinu plate radnika kvalitetom njegovog znanja engleskog jezika. a 20 odsto prodala mu je Matthew Harding Estate.Engleski jezik je u Kini postao pravi hit.Kinezi svih uzrasta.000 stanovnika i. Engleski jezik je u Kini postao prava moda.kaže prvi čovek TDR mr Ante Vlahović. Tvornica poseduje i koncertnu dvoranu i prvi duvanski muzej. sve se brzo razjasnilo. koji je ove sezone zauzeo četvrto mesto na šamionatu Engleske. Grujica Spasović Ruski milijarder kupio Čelzi Moskva. Novi vlasnik se obavezao da će preuzeti na sebe isplatu dugova kluba. ispod njenih makaza ponovo našao Beograđanin. Abramovič je kupio 50. . Roditelji su odlučili da ga upišu u privatnu prestižnu dvojezičnu školu.Ruski milijarder Roban Abramovič kupio je londonski fudbalski klub "Čelsi" za 59. koja je u Hrvatskoj treća po dobiti posle oporezivanja i druga po uplaćenim sredstvima u budžet. Prema navodima u štampi.kojima su težaci sa Krka ograđivali svoje parče zemlje da ga kiša ne bi rastočila i odnela (u Crnoj Gori ih zovu suvozidinama).3 miliona funti. od dece do staraca. koje iz svog doma prati 350 miliona kineskih porodica. a jedan od njih se dere: . hirurg je zatrpan zahtevima novih pacijenata. leti.Al’ ćemo da bijemo Srbe! Grupa prisutnih Beograđana pretrnula. Jedan od najmlađih operisanih je sedmogodišnji Dindin. Poneko čak i iz naših krajeva. London . ali strogoj komisiji se nije dopao dečakov izgovor engleskih slogova i bio je odbijen. Fume. Ministarstvo prosvete je donelo odluku o uvođenju engleskog kao obaveznog predmeta u osnovnim školama. "kao svojevrsnog pisma u otvorenoj knjizi krajolika i hrvatske glagoljice". povećava se broj mešovitih firmi. čije ime. Beta Kinezi spremni na sve samo da govore kao "pravi Englezi" Operacija jezika za bolji izgovor Peking . u Istri?! Međutim. koji približno iznose oko 90 miliona funti.kažu kritičari . Abramovič je izjavio da ima sredstva i želju da se klub. Zar i ovde. Posle Dindinovog uspeha. prožimaju se kultura. turizam i duvanski gigant. Na sve strane osmesi. Uz pomenutu galeriju.09 odsto akcija kompanije Ćelsea Villade Plc. pomaže štampanje knjiga i brojne kulturne manifestacije. poznatom hirurgu. Sasvim skladno u ovom istarskom gradiću sa 15. A posetioci sa svih strana navalili u Rovinj. predsednik kluba Ken Beits se složio da Abramoviću proda oko 30 odsto akcija. obnovila je kip sv. a misli dečaka bile su okrenute ka Kranju i finalu vaterpolo prvenstva Evrope koje se igralo tog popodneva. a po podacima agencije Bloomberg. ukratko objašnjavajući poslovnu filozofiju koja je ovoj kompaniji donela gotovo nezamisliv uspeh u poslednjoj deceniji. Očajni i ambiciozni roditelji su se obratili Ču Čangu. koga su roditelji odveli na plastičnu operaciju jezika u želji da ga "osposobe" za jednu privatnu prestižnu školu. svaki treći žitelj Kine. odlučno odbija da mu naplati uslugu."od pet do 10 odsto predmeta predavano na engleskom i po programima iz inostranih udžbenika" Po takvim programima će ubuduće učiti i mali Dindin. Od 2004. podigne na još viši nivo. sve više ulaže u turizam i kulturu. Kako prenose ruski mediji. iskreno uzbuđena saznanjem da se. iz kosmopolitskog Šangaja. razdragana gomila tinejdžera bučno ulazi. triput više turista.

Ljubica Šuković. kročimo na "žeške" (vruće) ulice Struge pod čijim drvenim mostovima se talasi Ohridskog jezera pretaču u Crni Drim. koje je snimila Edit Pjaf tokom Drugog svetskog rata. čije krivine ostaju daleko za nama. i 1943. a promoteri kampa su poznata košarkaška imena Dejan Tomašević i Ljuba Vidačić. ne bi li u penušavim virovima Crnog Drima zahvatili svoj gutalj inspiracije. V. ide na kurseve engleskog. Zaboravljene numere su restaurirane i kompanija "Universal Music" planira da ih objavi u okviru kolekcije posvećene Edit Pjaf. koja će se pojaviti za 40-godišnjicu od smrti (11.Žabljak.Na Kopaoniku je počeo sa radom tradicionalni košarkaski kamp JUBAK kroz koji će ovoga leta proći nekoliko stotina mališana iz više gradova Srbije i Crne Gore. oktobar 1963) čuvene umetnice. Turistički centar sa dve autobuske linije Žabljak . Zahvaljujući svojim prirodnim lepotama. Tanjug Startovao JUBAK Kopaonik . U učenju engleskog prednjači Peking. godine. autor metoda "Krejzi ingliš"(Crazy English)". svoj pozdrav sriču belim ispisana slova na prašnjavoj tabli međugradskog puta.07. mnogo bolja poseta očekuje polovinom jula i u avgustu.Jedan od kineskih jezičkih stručnjaka Li Džang.Žabljak je vjerovatno jedini turistički centar u Evropi do koga je vozila samo jedna redovna autobuska linija dnevno i to na relaciji Subotica . otkrivene su u arhivama Nacionalne biblioteke u Parizu.000 mladih od kojih su neki kasnije postali poznati košarkaši. Pesme su snimljene između 1940. Od 1. On kaže da Kinezi teško izgovaraju engleski. jula Žabljak je pojačan sa novom autobuskom vezom sa Pljevljima jer je "Prevoz" Pljevlja odlučio da obnovi liniju koja je ukinuta prije nekoliko godina zbog nerentabilnosti tog putnog pravca. rade to bukvalno gledajući tekst iz udžbenika. naveo je da ima deset miliona ljudi koji se koriste njegovim udžbenikom. Milioni građana. predstavlja nepresušni izvor stvaralaštva gde na stotine pesnika iz celog sveta dolazi svake godine. koji se održavaju u kvartovima. po mišljenu mnogih. Struga danas. od zaposlenih do domaćica i staraca. Sa suncem u očima i vetrom u kosi. Ovo je grad tradicije i folklora. T. Sanapress Otkrivene pesme Edit Pjaf Pariz . a potrebna je sloboda izgovora. Talentovani mladi košarkaši radiće pod budnim okom iskusnih trenera.03 Poezija na talasima Crnog Drima Struga "Dobrodošli u grad poezije i mostova".Šest zaboravljenih pesama. Zato Džang svoje učenike vodi napolje da na otvorenom glasno i slobodno izgovaraju reči. Na Kopaoniku trenutno nisu zadovoljni posetom turista ali se. kako ističe Budiša Nićiforović. . Kroz JUBAK je za poslednju deceniju prošlo oko 10. Snimke su otkrila dvojica muzičkih specijalista Erik Didi i Mark Moneraj. zamenik direktora Geneks-Kopaonika. Sanapress 04.

Osim toga. koji ima oko 65 hiljade stanovnika. a pedest Albanci. Najveći praznik za njih bili su dani kada su šišali ovce ili ti na makedonskom "strigali" vunu (neki smatraju da je grad Struga upravo nazvan po ovom "striganju") i to nedaleko od mesta na kome voda iz Ohridskog jezera ističe i stvara Crni Drim. na krajnjem severu Ohridskog jezera. dok njegova pesma bude prevedena na veliki broj stranih jezika i svečano izrecitovana u najakustičnijoj makedonskoj crkvi Svete Sofije u Ohridu. Tanjug Slama duplo skuplja od pšenice i kukuruza Kikinda . odnosno pedeset odsto njih su Makedonci. Najpoznatija među njima je Mašumeh Ebtekar. Tahmineh Bolandraftar. Čim razmotate kartu grada. Međutim. javila je iranska novinska agencija IRNA. Agencija DPA prenosi da izbor Bolandraftarove za ovu dužnost predstavlja retkost ali ipak ne treba da čudi jer otkako je reformatorski predsednik Mohamed Hatami 1997.Grad se nalazi u jugozapadnom delu Makedonije i to. Nikitu Staneskija (Rumunija). Hodao u snu i probudio se nag na ulici . veoma su zanimljiva imena koja ovde i danas. Već tradicionalno. koji teče kroz centar grada. svaki dobitnik ovog priznanja zasadi jednu mladicu u Struškom parku poezije. ova dva grada se veoma razlikuju i po tome što u Ohridu. kao u doba nekadašnje SFRJ. Čitav okrug kome grad Struga sa svojih desetak sela pripada. zgrade i ukrašene fasade u ovom mestu. pre svega. svakako. dok se sa obe strane Crnog Drima. nalazi još nekoliko većih ulica koje su imenovane u "partizanskom" fazonu. O tome kako je ovaj grad dobio baš ime Struga. Sruga je samo prosečan makedonski grad. Uz žubor Crnog Drima i pred mnogobrojnom publikom pesnici sa svih meridijana recituju svoje pesme na festivalu. izgledaju kao sokaci. udaljena oko 12 kilometara jedan od drugog. za oko vam zapadne naziv glavne ulice u Strugi koja se i dalje zove Ulica Maršala Tita. S. Alena Gingzberga (Amerika) i Miroslava Krležu. ovi ljudi su živeli ritmom koji diktira priroda. pre više godina zasadila u Struškom parku poezije i danas drhte na blagom vetru Ohridskog jezera. po mnogobrojnim etno i kulturnim festivalima koji se ovde održavaju tokom čitave godine. Struške večeri poezije koje se organizuju svakoga leta u poslednjoj nedelji avgusta i kada se na ovom mestu okupi više stotina pesnika iz čitavog sveta. živi tek pet odsto Albanaca od ukupnog broja žitelja. U poređenju sa njima. prva žena koja se našla na položaju potpredsednika države. Jedna od njih kaže da je imenu grada "kumovao" vetar koji duž severne obale Ohridskog jezera neumorno duva ili. danas je poznat širom Balkana. godine došao na vlast sve više žena počinje aktivno da učestvuje u iranskoj politici. proglašena je za gradonačelnicu Nušin Šahra u zapadnoj iranskoj pokrajini Azerbejdžan. Druga legenda navodi da je grad Struga nazvan preme specifičnom načinu života starovekovnih robova Brsjaka i Mijaka koji su u prošlosti nastanjivali ovaj region. studentkinja teologije. Gledano očima laika i sudeći o stilu po kom su izgrađene kuće. uz Pabla Nerudu (Čile). grad na Crnom Drimu i nazvan Struga. Naravno. Najpoznatije su. Struga je kako po broju stanovnika. Ne računajući mala i brojna turistička naselja. Grančice stabla koje je Desanka Maksimović. gledano geografski. dok najbolji od njih dobija Zlatni venac koji se nezvanično smatra nekom vrstom Nobelove nagrade za poeziju. nosi jedan broj ulica. J. U potpunosti posvećeni uzgajanju ovaca.Zbog nezapamćene suše bala slame dostigla je enormnu cenu od 100 dinara. kako to Makedonci u originalu kažu. ulice u Strugi sa čisto nacionalnim imenima. u Makedoniji postoje najmanje dve legende. Pošto bala slame teži od četiri do pet kilograma proističe da je kilogram slame skuplji od kilograma pšenice ili kukuruza za 10 do 15 dinara. Ovo je još jedan u nizu udaraca za stočare. u odnosu na 20 dinara u 2002. Na nju se nastavlja Ulica JNA. tako i po teritoriji koju zahvata skoro duplo manje mesto od susednog Ohrida. dok je u Strugi nacionalna struktura stanovnika uravnotežena. "struže" pa je po ovom "struganju" vetra. poput "Skopska" i "Vardarska".U Iranu je juče prvi put u istoriji ove zemlje jedna žena izabarana za gradonačelnika. Ivan Aranđelović Prva gradonačelnica izabrana u Iranu Teheran . Jedna od najvećih srpskih pesnikinja Desanka Maksimović i sama je svojevremeno bila leaureat Struških večeri poezije. Struga i Ohrid danas su dva jedina makedonska grada duž čitave obale ovog jezera.

povećanje sigurnosti građana pred polazak na godišnje odmore. rekao je predstavnik policije. osuđen je na doživotnu robiju. Dozvoljenu granicu nivoa alkohola u krvi utvrdiće Ministarstvo zdravlja Rusije. Džon Karlos Markez (36) osuđen je jer je "telesnu tečnost izručio na državnog službenika". mogao je da dobije do godinu dana zatvora i novčanu kaznu. koja će biti održana u subotu 5. T. Tokom jula počinje snimanje u Škotskoj što će biti pokušaj da se ponudi novi . Markez je proglašen krivim i za napad na policajca.Knjiga sa šalama čiji je "glavni junak" napadač Rome i italijanske fudbalske reprezentacije Frančesko Toti prodala se u više od 150. a prihod je namenjen u dobrotvorni fond UNICEF. a to je zločin za koji se može dobiti doživotna kazna jer postoji opasnost od prenošenja potencijalno smrtonosnih bolesti. Doživotna robija zbog pljuvanja policajca Oklahoma Siti . saopštila je danas policija iz Buhena. rekao je Kirjanov. Da je ostalo samo na bijenju žene. jula. Beta-Rojters Rusi za volanom i sa malo alkohola Moskva . biti pooštrene kazne za vožnju u pijanom stanju. Kirjanov je. Beta Verner Hercog traži čudovište iz Loh Nesa London . Sudija države Oklahoma Ejpril Selers Vajt osudila je Markeza na najvišu kaznu uprkos tome što su testovi pokazali da ni optuženi ni policajac ne boluju ni od jedne zarazne bolesti. s druge strane.000 dolara globe. a porota je preporučila maksimalnu kaznu jer je optuženi i ranije osuđivan. V. On je objasnio da je umerena upotreba alkohola vozačima odavno dozovoljena u mnogim zemljama i da Rusija ima obavezu da poštuje međunarodne konvencije. mogao je da dobije godinu dana zatvora i da plati 3. kao i očuvanje životne sredine. "Stajao je go u telefonskoj govornici dok nisu stigli policajci i dali mu mantil da ogrne".Opštinski odbor G17 Plus i Auto-moto društvo Rakovica organizovaće akciju besplatnog tehničkog pregleda vozila po nazivom "Najbolje je ono što je ispravno". Akcija ima za cilj unapređenje opšte bezbednosti saobraćaja. dodao da će. Beta-Rojters Besplatan tehnički pregled vozila Beograd . saopštio je danas načelnik saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Viktor Kirjanov. uhapšen pod sumnjom da je prebio suprugu.000 primeraka dve nedelje od svog objavljivanja i tako dospela na prvo mesto liste bestselera na Apeninskom poluostrvu. ali pošto je pljunuo policajca koji ga je uhapsio. Muškarac star 37 godina pozvao je u šest sati ujutru policiju pošto je otkrio da kod sebe nema ključeve od stana. Beta Šale na Totijev račun postale bestseler Rim . U Auto-moto društvu Rakovica građani će moći da provere svoja vozila od 10 do 14 sati. Sve šale iz zbirke "Toti: Moja zbirka" su dobile autorizaciju fudbalera.U Rusiji će uskoro vozačima automobila biti dozvoljeno da sede za volanom iako su konzumirali alkohol.Jedan Nemac probudio potpuno nag nasred ulice pošto je hodajući u snu odšetao od kuće.Nemački reditelj Verner Hercog se priprema za snimanje dokumentarca o čuvenoj Nesi - čudovištu iz jezera Loh Nes.Amerikanac iz Oklahome. On je objasnio da vožnja pod dejstvom alkohola u Rusiji zauzima značajno mesto u broju svih saobraćajnih udesa. međutim.Berlin .

naravno. "Odlučni smo da budemo najbolji roditelji i da budemo prijatelji. V. a samim tim i prihod veći. pod mnogim stablima vide smotane mreže a mnoge masline ostaju neobrane: Evropska unija je ograničila proizvodnju i odredila kvote za odgajivače u Španiji. Ostrvo je inače obraslo bogatim zelenilom. što se i Crnogorci nisu odlučili da koriste ovaj način branja maslina. stari Grci. kao što se zna. kao i one koji pokušavaju da pronađu Nesi u jezeru. ali u novije vreme tu su i rezidencije tzv.. Bronstajn. ratnih zastava. Mlečani. godine. nećete naći među turistima iz svih evropskih zemalja. dok će finansijska pitanja kasnije biti rešena. Ali neka to ostane njihova briga. jer na ostrvcetu. Šeron Stoun i Bronstajn su odlučili da dele starateljstvo nad detetom. saracenski gusari. februara 1998. Krf (1) Kada su iznemogli. list dodaje da su supružnici odlučili da se razvedu posle glumičnog povratka iz Londona i Moskve gde je snimala film "A Different Loyalty" (u slobodnom "Druga vrsta lojalnosti") sa Rupertom Everetom koji igra britanskog špijuna Kima Filbija. dodaje se u saopštenju. Pozivajući se na anoniman izvor. Ali mnogo pre njih u toj 1916. Posle posete Srpskoj kući. Iako su dugo vremena smatralo da je krunski dokaz njenog postojanja fotografija iz 1934.000 vojske i naroda. Sahranjivani su. u zahtevu za razvod navodi "nepremostive razlike". Napoleon.. ovo učinilo kao rajsko ostrvo. pa je tako i berba bila bogatija. koji su dugo vladali ovim ostrvom. Neobično je. Slobodan Anastasijević Šeron Stoun se razvodi Los Anđeles . Na Krfu su boravili kraće ili duže vreme i lord Bajron. fotografija i drugih svedočanstava o boravku srpske vojske i naroda u tim teškim godinama. uzgred rečeno. književnik Lorens Darel. Između ostalog. ponajviše maslinama i vinogradima. godini. a novinar u San Francisku. A kad je reč o maslinama. na kojoj se vidi glava čudovišta koje je izronilo iz jezera. Italiji. Njih. na kamenitom tlu. a i danas dolaze ljudi iz sveta filma. Beta- Rojters/AP . da pomenemo samo velelepnu rezidenciju porodice Anjeli.Zvezda filma "Niske strasti" Šeron Stoun i njen suprug Fil Bronstajn saopštili su da se razvode. Grcima to. na Krf sa njegovih 100. jer su tamo bili i kralj Petar i regent Aleksandar. vojska i mnoštvo naroda. to je Srpska kuća. Bio je to dobar posao i za odgajivače. pažljiviji prolaznik zapaziće pod svakim stablom rasprostrte mreže sa sitnim okicama.. Vizantinci. glavni urednik San Francisko kronikla. Jer treba reći da se te. estrade. Tada je na Krfu praktično postojala srpska država. lepo zdanje blizu centra. Francuskoj i drugim zemljama članicama. slično kao što čini OPEK sa zemljama proizvođačima nafte. Dnevnik Njujork post piše da par već živi razdvojeno: glumica u njihovoj kući u Los Anđelesu. Šeron Stoun (45) i Bronstajna (52) venčali su se 14.00 stanovnika sleglo oko 150. pregladneli i promrzli posle pešačenja preko ledenih albanskih gudura konačno stigli na Krf. još u pradavna vremena. To i dalje ne sprečava hiljade ljudi da svake godine poseti jezero u nadi da će se susresti sa čudovištem. bilo je i mnogo drugih koji su tako mislili: divlja plemena sa Severa. drugu trećinu od vina a treću od turizma. ostavljali su svoje tragove. tu su velelepne palate i dvorovi britanskog i austrougarskog plemstva. džet-seta. brodić će odvesti posetioce na nedaleko ostrvo Vido. duboko ganuti patnjama vojnika i izbeglica i gostoljubljem ostrvljana. u moru. To je za njih na neki način zaista i bilo. Sada se. A to je značilo da je na veći prihod i već porez. Vlasti su svojevremeno omogućile povoljne uslove odgajivačima za nabavku tih mreža. krupnog kapitala. od 1916. Sreća našeg sina je naš prioritet". Tu je i priča domaćina.. oni žive u izdvojenim rezidencijama po slikovitim uvalama. a ono što je za naše turiste na Krfu najznačajnije. vlada. pa je i državna kasa bila bogatija. Jedino Turci nikad nisu uspeli da osvoje ovo ostrvo.. 1916. sa prekrasnim parkovima. i poslanici. međutim. mora biti.-06. T. A svi koji su stizali na Krf.. zapisa. utvrđeno je da je u pitanju lažni snimak. godine.07. jer su tako sa manje napora. srpskim vojnicima i izbeglicama se. U zajedničkom saopštenju oni navode da je razlaz "prijateljski". na šta su Krfljani veoma ponosni. za kraće vreme skupljali više plodova. bilo kao osvajači li naseljenici. bolesni. tako da nijedan plod ne ostaje da propada na tlu. godine. neka vrsta muzeja u kome se nalazi mnoštvo dokumenata. nije baš po volji.03. gde su bili smešteni oni koji su tu dospeli na kraju svojih snaga.pogled na čuvenu legendu o Nesi koja i dalje izaziva "za i protiv" debate. da bi uspostavila ravnotežu. gde ih je od iznemoglosti i bolesti umiralo na desetine dnevno. stari Rimljani pa razna vandalska plemena. do 1918. dr Ljube Saramandića koja čini da ljudi napuštaju ovo zdanje u nemoj tišini. Meštani su doskora ostvarivali tećinu prihoda od maslina. i imaju trogodišnjeg sina kojeg su usvojili. kraj kojih čekaju luksuzne jahte spremne da u svakom trenutku krenu na kraće ili duže krstarenje oko ostrva. nije bilo dovoljno zemlje. ali sve ima svoju cenu. 05. Britanci. međutim.

Crnogorska vlada će uskoro isplatiti dug JAT Podgorica . dok će preostalih pet miliona dolara isplatiti kroz servisivanje usluga JAT na crnogorskim aerodromima u narednih par godina. juna JAT isplati pet miliona dolara u gotovini. na čiji se nastavak čekalo 12 godina.Arnold Švarceneger je američkim vojnicima u Persijskom zalivu odneo svoj najnoviji film "Terminator 3: Rise of the Machines". prikazao film "Collateral Damage".500 marinaca prikazavši im dugo očekivani film u kojem reprizira ulogu kiborga. Aerodromi Crne Gore Milovan Đuričković izjavio je da je "vrlo iznenađen izjavom Stefanovića a posebno ulitimativnom najavom obustave letova ka Crnoj Gori". odnosno JP Aerodromi Crne Gore. On je dodao da je kašnjenje isplate duga svega nekoliko dana i da "nije trenutak za oštre reakcije iz JAT i najave ukidanja letova".5 miliona dolara. koga su oni mogli da pogledaju za praznik 4.Ekstremne meteorološke pojave u svetu . Prošle godine je Švarceneger. Komentarišući najave da će JAT ukinuti letove prema Pogdorici i Tivtu zato što crnogorska vlada i JP Aerodromi Crne Gore nisu na vreme uplatiti preostalih 2. rekordan broj tornada u Americi.5 miliona dolara. započeo je svoj bioskopski život u 2. Predsednik Upravnog odbora JAT Miroslav Stefanović kazao je će ta kompanija ukinuti 14 dnevnih letova prema Crnoj Gori ukoliko vlada. V. obilazeći vojnike u Bosni. neviđene poplave u Aziji . ne ispoštuju ugovor o preuzimanju crnogorskih aerodroma i ne isplate 2. Đuričković je agenciji Beta kazao da je ta izjava "neprimerena činjeničnom stanju" i dodao da JP Aerodromi u potpunosti ispunjava rešenja iz ugovora i da na adekvatan način opslužuje avione JAT ". Nedavno je bio u vojnoj bolnici u Merilendu. Ženeva . Prema ugovoru o kupovini aerodroma u Podgorici i Tivtu crnogorska vlada se obavezala da 30.569 američkih sala. Beta Izveštaj Svetske meteorološke organizacije Varljivo leto 2003. . T. SF ostvarenje. gde je iznenadio više od 1. jula.P. Direktor J. Šućur je agenciji Beta kazao da će "vlada sigurno ispoštovati svoje obaveze".posledice su globalnog otopljavanja.TERMINATOR U PERSIJSKOM ZALIVU Merilend .5 miliona dolara.Pomoćnik crnogorskog ministra saobraćaja Radomir Šućur izjavio je da će vlada vrlo brzo isplatiti JAT dug od 2.izuzetno visoke temperature ovog leta u Evropi. "Terminator 3" je na pretpremijeri u Americi zaradio više od četiri miliona dolara.

nije mogla biti uklonjena. loveći komarce. Njihov let i cvrkutanje znak je da će lepo vreme biti i sutradan. imati i frižider sa malim frizom. A uz obalu su usidreni mali motorni čamci. prodavnice suvenira u neverovatno bogatom izboru.03. i poneka luksuznija jahta. sa raznovrsnim prilogom i košta svega dva evra. i najvažnije. nešto više od sata prijatne plovidbe od Kasiopija. izletnički brodići koji će vas po skromnoj ceni odvesti na neku od udaljenijih plaža. Na kraju treba reći da je najprijatnije vreme za boravak u Kasiopiju jun i septembar. Na to upozorava Svetska meteorološka organizacija u najnovijem izveštaju. Naši ljudi će lako zapaziti koliko su tamo vozači pažljivi i jedni prema drugima kao i prema pešacima koji sasvim nemarno šetaju kolovozom. samousluge . dok je drugi želeo da iznajmi džip. Za razliku od.spec 07. sirene se čuju vrlo retko. A predveče počinju da letuckaju čiope. neće se pokajati. sa obaveznom posetom "Srpskoj kući". Naravno. kako komentarišu agencije. tamo se ređaju jedna kraj druge taverne. potvrđujući brojna upozorenja Grinpisa ili "Prijatelja zemlje". što su u junu i septembru cene skoro upola niže nego u glavnoj sezoni. Vodič Igor će klijentima preporučiti nešto što treba neizostavno privhatiti. Mana je što se voda ne može piti. koje su zabeležene u junu ove godine u celom svetu . U apartmanima. objavljenom ovih dana. Više turista nego meštana Kasiopi Krf (2) Ovo slikovito naselje smestilo se još u pradavna vremena na krajnjem severoistočnom delu obale. a to je poludnevni izlet u grad Krf. do Amerike sa rekordnih 562 tornada za samo četiri sedmice i Azije sa poplavama koje su odnele na stotine života i čitavih naselja.i sve to radi do kasno u noć. obimna porcija.od Švajcarske gde je to bio najtopliji mesec u poslednjih 250 godina sa temperaturom koja nije padala ispod 25 stepeni Celzijusa. I treće. Ko odsedne u hotelu. da ne stvaraju talase. U najbližoj okolini nalaze se jedan do druge stenovite uvale sa šljunkovitim plažama. odnosno polovinom 2003. tako da se zvuci ne mešaju sa onima iz susednog lokala. pored svega ostalog što treba za pripremanje hrane. ali žuti džip je srećno pronađen. samo kao znak opomene. koji se u junu i septembru mogu iznajmiti za svega 30 evra za desetodnevni boravak. More je potpuno čisto kao retko gde.. nažalost. recimo. a punom brzinom zaplove tek na otvorenom moru. oni plove sasvim sporo. u julu i avgustu nagrnu prvo Englezi koji vreme provode uglavnom po tavernama ispijajući uz galamu velike količine viskija i piva. Izveštaj SMO je.. Ne pokazuju ni najmanju nervozu. što bi istovremno donelo i lep prihod za održavanje "Srpske kuće". Dok isplovljavaju ili ulaze u luku. čak i u samoj luci. Nekad je to bilo mesto ribara. Iz taverni dopire muzika. nalik na laste. s tim što je instant kafa znatno jevtinija. ali samo žute boje. biće poslužen samo takvom vodom. ozbijno upozorenje jer dolazi od odgovornog tela pod "kišobranom" Svetske organizacije. Obala podseća na naša turistička naselja. poslastičarnice. ali će biti veoma razočarani što odande neće poneti nikakav suvenir. sve nestabilnijih vremenskih prilika u svetu. A taj način prihvataju i turisti koji iznajmljuju kola. ali su cigarete dva i više puta skuplje. uostalom. naravno. Tanjug .klimatskih promena. ali ne preglasna. u Kasiopiju nećete videti golubove. a neretko takav obrok možete spremiti za manje novca nego u Beogradu. Lampa. tu je i čuveni giros. i svuda po ostrvu). a za njima stižu Italijani na svoj "feragosto". Prvo tada su vrućine podnošljivije. Cene namirnica uglavnom su slične onima u Beogradu. golubovi. Slobodan Anastasijević . jedan gost se žalio vodiču što mu ulična lampa gori pored samog prozora. Uostalom. gosti će. nestrpljenje. koji predstavljaju kao neki simbol mira. Tokom našeg boravka. vinogradara i odgajivača maslina (kao. Oni koji ovo prihvate. a danas je jedna od omiljenih turističkih destinacija u koju se tokom sezone sjati više turista nego što ima meštana. nego vrapce koji sasvim bezbrižno skakuću svuda unaokolo. pa i tada sasvim kratko. odavno su razjurili vrapce iz Beograda. inače sklonih preuveličavanju stvari. isuviše je slankasta.07. Beograda. vreme kada cela Italija odlazi na odmor. Ali zato su po svim prodavnicama nadohvat boce sa zdravom i svežom pitkom vodom a njihova cena više je simbolična. spomen muzeju o kome je bilo reči u prethodnom napisu o Krfu. Po samoposlugama se može naći bogat izbor polugotove hrane. U izveštaju SMO su sadržani naučni i statistički podaci o rekordnom broju ekstremnih vremenskih i klimatskih pojava. drugo. što je neuobičajeno jer se takvi izveštaji daju krajem godine.

kupi ono čudo i vraća se na brdo". između ostalog. kojom će "Nišekspres" saobraćati zajedno sa samoborskim preduzećem "Autoturist". Panić je ove kupovine izvršio. Rok pevač Dado Topić kupio je auto kada je Tito prestao da ga koristi. Nekada je vlasnik ovoga aviona bio jedan od najbogatijih ljudi sveta Adnan Kašogi. čiji je sadašnji vlasnik jedan preduzetnik iz Osijeka. let se završavao manje-više kao u sledećem zapažanju jednog Koštunićanina: "Ja mislim skrlja se čovek. Aukcija će trajati do 9.U subotu je u Zagreb. međutim.USA Dragan Karajović. stigao prvi autobus "Nišekspresa" na liniji iz Bujanovca. Osim linija između Beograda i Zagreba i uspostavljene linije Zagreb-Niš-Bujanovac. prenosi agencija DPA. posle višegodišnjeg prekida. Panićeva firma MP Global. D. proizveden 1961.General Momčilo Perišić. Avion služi za interkontinentalne letove i ima više od sto mesta. u kojem su "kadilak". jer planira da češće boravi u Srbiji. Osim toga. Auto marke "kadilak sedan de vil". ali se zabavljaju i meštani po nižim obroncima Ravne gore. BMW i još nekoliko automobila. pomoćnik generalnog direktora zadužen za putnički saobraćaj u Niš ekspresu. kako su mediji nedavno objavili. jula u podne. godine. Titov auto na aukciji preko interneta Zagreb . rekao je u izjavi FONETU direktor u Panićevoj novoj privatnoj kompaniji MP Global . koju je nekada osnovao i bio njen predsednik. FONET General Perišić na paraglajderu Beograd . Taj avion nekada je bio na raspolaganju Paniću. Prema rečima Karajovića. slučajno smo saznali. našao u finansijskim problemima pa je bio prinuđen da založi auto. zaleće sa ovim veštačkim zmajem i leti u obližnju dolinu. Topić se. kao predsedniku ICN. ponuđen je po početnoj ceni od 20. To znači simboličan povratak preduzeća na predratnu trasu koja je išla od Ljubljane do Skoplja. penzionerske dane i slobodno vreme od liderstva u Pokretu za demokratsku Srbiju.putnika. Često je u rodnim Koštunićima viđen kako se. Panić je od evropskog ogranka kompanije ICN za svoje potrebe u Beogradu kupio i "vozni park". vladati veliki interes jer su već u prvoj vožnji bila 24 putnika. prekraćuje i leteći na paraglajderu. kompanijski avion "boing 727". R. postoji i linija Vranje-Karlovac koju sa hrvatskim partnerom održava vranjansko preduzeće Jedinstvo. koji je doskora poslovao u sastavu ICN Farmasjutikals. Šindić je procenio da će za liniju Bujanovac Zagreb.Uspostavljena direktna linija Zagreb-Niš-Bujanovac Zagreb . koristeći ćuvik kraj svoje kuće. na vebsajtu http://hr. Svaki put dosad. javili su hrvatski mediji. kad vidim on ustaje. ponekad klade u njihov ishod. prateći letove. Zabavlja se Perišić. kupila je ogranak "Biomedikals". Tanjug Panić kupio boing Beograd . Oni se. Boing je preuređen i ima radnu i spavaću sobu i salon za 16 gostiju .com.euforo. kažu. izjavio je za Tanjug Dragoljub Šindić. .Auto bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita ponuđen je na aukciji preko interneta.Bivši savezni premijer Milan Panić za svoje privatne potrebe kupio je od američke farmaceutske firme ICN Farmasjutikals.000 evra. Podsećajući da autobusi iz Niša do Slovenije ne mogu ići zbog međunarodnih propisa koji su komplikovani Šindić je ocenio da će najnovija linija omogućiti bolju povezanost južne Srbije i Hrvatske.

na Krimu. po oceni mnogih. žele da nađu srodna bića u svemiru". Prespansko jezero nalazi se na nekih 150 metara nadmorske visine iznad površine Ohridskog jezera. a zimi ovde dolaze radi skijanja. Narodna skupština republike Makedonije proglasila je 1958.Naučnici su dosad na teritoriji Nacionalnog parka Galičica otkrili 11 lokalna endema. Prema nekim procenama. presipa u Ohridsko jezero protičući podzemnim kanalima ispod same planine. armije i eskadronima Bugarske vojske. u prečniku od nekoliko stotina kilometara unaokolo. koja se kod Crkve Sveti Naum uliva u Ohridsko jezero i tridesetak kilometara severnije ponovo ističe iz njega. podnožje ovog vrha ima i posebnu istorijsku vrednost. dok stojimo duž same ivice jedne od visoravni sa koje se skoro čitavo Ohridsko jezero vidi kao na dlanu. i planina po kojoj je isti nazvan nalaze se na krajnjem jugu zapadne Makedonije i to bukvalno između Ohridskog i Prespanskog jezera. ali su pet od njih gotovo u potpunosti napuštena.07. kaže Ričard Braspad. Vetrovita međa Ohrida i Prespe Galičica Strme proplanke i guste šume duž stenovitih padina planine Galičica. dok se broj medveda obično kreće od osam do deset.984 m) i vrh Goga (1. a sada ih ima svega tri hiljade. Međutim. poslao je u nedelju poruku vanzemaljcima koja uz naučne podatke. prolazila zapadna linija Solunskog fronta na kojoj su se francusko-italijansko-grčke divizije borile sa sedmom divizijom Nemačke 11. kao i od turista koji tokom letnjih meseci borave u turističko-rekreativnim zonama parka (obale Ohridskog i Prespanskog jezera). to i nije tako daleko od istine. U granicama Nacionalnog parka danas postoji 11 sela. Mnoge od ovih biljaka su pravi endemi ili pripadaju porodici tercijalnih relikta (rastinje koje je preživelo ledeno doba). Ivan Aranđelović Zemljani pišu vanzemaljcima Ukrajinski svemirski centar u Evpatoriji. "Zdravo. stavljeni pod poseban sistem pravne zaštite i zaveštani u amanet budućim generacijama.254 metra nadmorske visine. vrh Lako Signoj (1.737 m). Prepoznatljivi simbol čitavog kraja je izuzetno lep i redak orao "bradan". godine istoimenim nacionalnim parkom. . jedan od rukovodilaca projekta "Kosmički poziv" u kojem učestvuju SAD.03. Često vam se na prvi pogled može učiniti da bi se ova dva jezera već odavno prelila jedno u drugo. Nekada je u ovom kraju bilo i do 25 hiljada ovaca. Time su zanosan svet tamošnje flore i faune. piše Amerikanac iz Hjustona. Na makedonskoj strani planine Galičica (južni krak planine pripada Republici Albaniji i taj deo je tek 1999. koji su vazdušnom linijom na ovom mestu udaljeni oko devet i po kilometara jedno od drugog. koji je mnogo niži od pomenutih i gotovo da se nalazi u senci vrha Lako Signoj. Međutim. godine proglašen Nacionalnim parkom "Prespa") izdižu se tri veoma visoka planinska vrha i to vrh Margo sa 2. Sam Nacionalni park. površine oko 22 i po hiljade hektara. pa se voda iz njega. a osunčane livade. momci. Osim toga. "Ljudi sa svih kontinenata pišu o stvarima koje ih pogađaju. u Nacionalnom parku Galičica i dalje opstaju i žive brojne biljne i životinjske vrste kojih skoro nigde. možda najatraktivniji planinski vrh na Galičici je vrh Baba. po principu slobodnog pada. Upravo zahvaljujući tome. a orlovi se hrane njihovim lešinama i ponekad jagnjićima. vetrovite visoravni i mračne pećine planine Galičica njihovo su jedino stanište. Rusija i . Prošle zime ovde su šume bile pune vukova i divljih svinja. Upravo ovde je. Brojnost ovih ptica direktno je povezana sa brojem ovaca koje stanovnici okolnih sela napasaju na planinskim livadama. poreklom je iz Prespanskog jezera. da ih voljom prirode ne razdvajaju stepenaste padine planine Galičica. 54 odsto vode na izvoru reke Crni Drim.08. slažu se danas mnogi. Ono što ovaj vrh izdvaja od ostalih je to što se čak i iz njegovog podnožja golim okom mogu videti i Prespansko i Ohridsko jezero. sadrži i pisma stanovnika Zemlje koji žele da se upoznaju sa drugim civilizacijama. potrebna mi je vanzemaljska viza. Najveći deo novca dobija se planskom sečom drveća za ogrev i njihovom prodajom. više nema. Pošaljite mi poziv". već sve svoje aktivnosti Nacionalni park finansira sam. mada verujemo da ih ima više. tokom Prvog svetskog rata. Novac neophodan za održavanje parka i zaštitu svega što u njemu živi (oko 250 hiljade evra godišnje) ne izdvaja se iz budžeta Republike Makedonije. Stoga nije ni čudo što se populacija pomenutih orlova polako osipa - objašnjava tehnički rukovodilac Nacionalnog parka Galičica Anton Bajadži. kao i bogata riznica prirodnih lepota koje se ovde mogu videti na svakom koraku.

nakon što su mediji objavili da je verovatno reč o njemu. a zatim se. "Romantika" kreće ka Sremskim Karlovcima. godine a koja razvija maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat.Ukrajina. Po ceni od 450 dinara po osobi. živopisnog gradića na obroncima Fruške gore i obali Dunava koji predstavlja jedinstveni muzej prošlosti. u Portoriku. Artman je svoju knjigu o Miloševićevoj politici napisala pre nego što je postala portparol Tužilaštva Haškog tribunala za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. G. saznaje naš list. a sledeći polazak je 20. i koja su od Zemlje udaljene između 30 i 40 svetlosnih godina. Babić je pre nekoliko meseci svedočio pred Tribunalom koji sudi Miloševiću za ratne zločine. čoveku. Svake druge sedmice. geološke i biološke pojmove. do 1963. a to je naučnicima omogućilo da finansiraju manji deo projekta.Upravo popularna knjiga Florans Artman "Dijagonala laufera". Poruka je poslata radio-teleskopom u pravcu pet sazvežđa koja imaju zvezde slične Suncu. izjavio je saradnik "Kosmičkog poziva" Aleksandar Zajcev. . sa oznakama JDŽ (Jugoslovenske državne železnice) proizvedene u Nemačkoj još daleke 1922. Beta. drugog i trećeg razreda i bife vagona. Naučni deo poruke vanzemaljcima sadrži podatke o Zemlji. domaći i strani turisti mogu uživati u vožnji ovom jedinstvenom i atraktivnom kompozicijom koju "vuče" parna lokomotiva iz serije 01-088. čiji je izdavač naša firma.U toku letnjih meseci. i matematičke. godine. D. Prve poruke upućene vanzemaljcima poslate su 1974. prvo kao zaštićeni svedok optužbe pod šifrom C-061. AFP "ROMANTIKOM" DO SREMSKIH KARLOVACA Ivan Međedović Beograd . na osnovu iskustva koje je stekla kao strani dopisnik iz Beograda. Glavne teze njegovog iskaza u Hagu odnosile su se na to da je Milošević potpuno kontrolisao rukovodstvo pobunjenih Srba u Hrvatskoj. bivšeg lidera Srba iz Hrvatske i predsednika Republike Srpske Krajine. Osobe koje su želele da pošalju međuzvezdanu poruku platile su između 15 i 20 dolara. Želežničko-transportno preduzeće "Beograd" organizuje turistička putovanja muzejskim vozom "Romantika" do Sremskih Karlovaca. Vlaović Na Milana Babića uticala knjiga Florans Artman Beograd . iz opservatorije u Aresibu. trasom kojom je inače nekada saobraćao i čuveni "Orijent ekspres" od 1889. U. da se pojavi pred Haškim tribunalom i svedoči protiv Slobodana Miloševića. pojavio pod svojim imenom i prezimenom. Kompozicija se sastoji od osam dvoosovinskih vagona prvog. od upućenog izvora bliskog bivšem krajiškom političaru. presudno je uticala na Milana Babića. jula.

navodi se u saopštenju vlade. Domingo je poslednji koncert u Hrvatskoj održao u Splitu 1997.Plasido Domingo 30. Kako je saopštila vlada Hesena. Beta Ružica Đinđić gošća vlade Hesena Berlin . Ružica Đinđić boraviće ove sedmice sa svojom decom u nemačkoj pokrajini Hesen na poziv predsednika vlade ove federalne jedinice Rolanda Koha. Dvojica premijera sastala su se poslednji put u decembru prošle godine prilikom primopredaje istraživačkog broda "Argus" koji je pokrajina Hesen poklonila Srbiji. saopštili su hrvatski organizatori tog nastupa. Portparol vlade Hesena Dirk Mec dodao je i da posetu Đinđićeve porodice treba shvatiti "u kontekstu procesa demokratizacije u Srbiji koji u duhu kako ga je započeo Zoran Đinđić valja i nastaviti". jula koncert u Puli.Španski tenor Plasido Domingo i portugalski sopran Elizabeta Matos održaće 30.Udovica bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića. godine. Soliste će pratiti simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Španca Hosea Kojade. Na programu posete Ružice Đinđić je ručak sa predsednikom vlade Kohom i poseta pokrajinskom parlamentu. Roland Koh je. "predsedniku Kohu je izuzetno stalo do toga da Ružica Đinđić i njena deca u srcu Nemačke mogu da provedu nekoliko prijatnih dana da bi se udaljili i odmorili od traumatičnih događanja u svom zavičaju". navode organizatori. Beta . jula peva u Puli Zagreb . bio posebno "šokiran" vešću o "podmuklom ubistvu Đinđića" u martu ove godine.