You are on page 1of 16

S GIO DC V O TO TY NINH

K THI CHN HC SINH GII LP 12 THPT NM HC 2017-2018


Ngy thi: 25 thng 9 nm 2017
Mn thi: TING ANH- LP 12 THPT
Thi gian lm bi: 180 pht (khng k thi gian giao )

IM H TN V CH K GIM KHO M S PHCH

Bng s Bng ch GIM KHO 1 GIM KHO 2

CHNH THC
( thi c 13 trang, th sinh lm trc tip vo thi)

PART 1: LISTENING (2M)


I. You will hear part of a radio programme in which food historian Andrew Dalford talks
about pepper, one of the commonest spices. For questions 1- 9, complete the sentences with
a word or short phrase.
Andrew Dalfords recently published book about the history of spices is entitled 1. ......................
The colour of the pepper is related to when the 2. .............................................. takes place.
In the past, dishonest dealers would add cheaper plant materials such as 3.....................................
and ..................................... to sacks of pepper.
Andrew uses the term 4. .............................................. to describe the social importance of pepper
throughout history.
Peppercorns could be used in financial transactions, like paying 5. ..............................................
and clearing debts.
Together with ivory and 6. .............................................. , pepper was regarded as a luxury item in
the Roman Empire.
In medicine, both pepper and 7. .............................................. were used to treat certain
conditions.
Made into an ointment, pepper was used to treat irritated 8. .............................................. and to
relieve pain.
Pepper in solution or as a powder was used to keep 9. .............................................. away.
YOUR ANSWER
1. .................................
2. .................................
3. .................................
4. .................................
5. .................................
6. .................................
7. .................................
8. .................................
9. .................................
II. You will hear part of a radio discussion about graphology, the study of handwriting. For
questions 10-14, choose the answer (A, B, C or D) which fits best according to what you
hear.
10. According to Richard, comments on a clients personality traits should only be made if the
graphologist
A. is sure that the sample of handwriting is genuine.
B. is sure his results are supported by the rest of his team.
C. can back up his initial findings with further evidence.
D. can confirm his findings in different handwriting samples.
11. What is Marias view of the conclusions which graphologists arrive at?
A. The rules of interpretation are not clear.
B. The connections have not been proved.
C. More detailed interpretation is needed.
D. Research is needed into the way writing is taught.
12. What, in Richards view, is the key to an understanding of a clients personality?
A. the way in which the client learnt to write
B. the variations in the client's individual letters
C. the way the clients handwriting has developed
D. the influence of current trends on the clients handwriting
13. According to Richard, some businesses with North American links
A. use graphology reluctantly in recruitment.
B. are unwilling to disclose that they use graphology.
C. are skeptical about the value of graphology.
D. are trading more successfully because of graphology.
14. What does Maria conclude about the use of graphology?
A. It has become a source of discontent.
B. It is used by few serious psychologists.
C. Its educational value has not been proved.
D. It is not appropriate for use as a recruitment tool.
YOUR ANSWER:
10. .................................
11. .................................
12. .................................
13. .................................
14. .................................
III. You will hear two friends, Dominic and Sue, talking about formality in the workplace.
For questions 15-20, decide whether the opinions are expressed by only one of the speakers,
or whether the speakers agree.
Write: S for Sue,
D for Dominic,
Or B for Both, where they agree.
15. Todays technology removes the need for open-plan offices.
16. Company policy determines the level of formality required when dealing with others.
17. Dressing casually for work is not always appropriate.
18. There are similarities in attitude towards dress between school and the workplace.
19. Some people need guidance as to what to wear.
20. Clothes can create artificial differences between work colleagues.
YOUR ANSWER:
15. .................................
16. .................................
17. .................................
18. .................................
19. .................................
20. .................................
PART 2: READING (5.5M)
I. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to
indicate the correct answer to each of the question from 2l to 30
A major American bank is being sued by the US authorities for allegedly discriminating against
its female employees. It has been alleged that women in the firm do not have as good promotion
prospects as the men and that their salaries are not on a par with those of their male counterparts.
Sexism in the workplace is against the law in America and in many other countries. However,
there are still obstacles in many firms which prevent women from achieving the promotion that
their talents and qualifications deserve. Many women are promoted quite rapidly through the
junior jobs in a firm, but face the glass ceiling, when they apply for any of the most senior posts.
So it is that, although there are many women in middle management positions in many firms,
there are very few in top management posts.
Many women blame this situation on the old-boy network. Others see it as evidence that many
men are resistant to change and are still chauvinists at heart, while some may feel that failure to
promote women to top jobs is a result of feeling of insecurity in the men who are making the
appointments. Perhaps they are afraid of letting women become too powerful.
Not many years ago the power which women have today would have seemed an impossible
dream to many women. Before the rise of the womens movement there were no such things as
equal rights or equal opportunities for women. For the most part, women were expected to get
married and then be
responsible for childcare and for carrying out all the household tasks. If they worked, it was
probably in a part-time, often rather menial, job.
Feminists saw this as sexism and a waste of womens talents, and set out to change things.
Although some people, women as well as men, now do not have a high regard for feminism,
women owe to feminists many of the improvements in their work situation. Without them, there
would be no positive discrimination, no job-sharing and no parity with men in the workplace.
21: Which of the following statement is NOT true, according to the passage?
A. Women can easily be appointed to high management positions nowadays.
B. In spite of their ability and qualifications, women are hard to be promoted.
C. Discrimination against women in the workplace is illegal in America.
D. There are very few women who hold top management posts in many firms.
22: The pronoun them in the penultimate line of the last paragraph refers to______ .
A. women B. men C. people D. feminists
23: What does the glass ceiling used in the second paragraph mean?
A. the bosses indifferent attitude towards women in the workplace.
B. the unstated thing that prevents women from getting a promotion.
C. the law that does not allow female workers to get promoted.
D. the top inside surface of a room that is transparent and invisible.
24: The phrase "on a par with as used in the first paragraph can be best replaced by ______.
A. so low as B. better than C. compared with D. equal to
25: It can be inferred from the passage that______.
A. having power is still an impossible dream for many women nowadays.
B. women in the past could not do any jobs whether they were part-time or menial.
C. since the womens liberation movement, women have had equal opportunities.
D. womens current tasks include taking care of children and doing housework.
26: The word parity as used in the last paragraph is closest in meaning to ______?
A. relationship B. competition C. equality D. responsibility
27: What could be the best title of the passage?
A. Sex Equality B. Gender discrimination
C. Men and Women D. Jobs for Women
28: In which paragraph does the writer give an example of a business that commits sexism?
A. Paragraph 3 B. Paragraph 2 C. Paragraph 1 D. Paragraph 4
29: The word this in the last paragraph refers to the fact that women______.
A. wasted their talents and time doing unimportant jobs.
B. could not do full-time jobs, just household chores.
C. expected to get married and give birth to children.
D. fought for their equal rights and equal opportunities.
30: Which of the following is NOT mentioned as a reason for sexism at the workplace?
A. Male chauvinism B. Mens feelings of insecurity
C. Womens weakness D. The old-boy network
YOUR ANSWER:
21. .................................
22. .................................
23. .................................
24. .................................
25. .................................
26. .................................
27. .................................
28. .................................
29. .................................
30. .................................
II. You are going to read an article about the Beatles Band. Ten sentences or phrases have
been removed from the article. Choose from the sentences or phrases A- J the one which fits
each gap.
The Beatles were an English rock band, active throughout the 1960s and (31) ______. Formed in
Liverpool, by 1962 the group consisted of John Lennon (rhythm guitar, vocals), Paul McCartney
(bass guitar, vocals), George Harrison (lead guitar, vocals) and Ringo Starr (drums, vocals).
Rooted in skiffle and 1950s rock and roll (32) ______. The nature of their enormous popularity,
which first emerged as "Beatlemania", transformed as their songwriting grew in sophistication.
They came to be perceived as the embodiment of ideals of the social and cultural revolutions of
the 1960s.
Initially a five-piece line-up of Lennon, McCartney, Harrison, Stuart Sutcliffe (bass) and Pete
Best (drums), (33)______. Sutcliffe left the group in 1961, (34)______ . Moulded into a
professional outfit by their manager, Brian Epstein, their musical potential was enhanced by the
creativity of producer George Martin. (35)______. Gaining international popularity and acquiring
the nickname "Fab Four" the following year, they toured extensively until 1966. During their
subsequent "studio years", they produced what critics consider some of their finest material
including the album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), (36)______. After their
break-up in 1970, the band members all found success in independent musical careers (37)
______ McCartney and Starr remain active.
The Beatles are the best-selling band in history, (38) ______.They have had more number one
albums on the UK charts (39)______. According to the RIAA, they have sold more albums in the
United States than any other artist, and they headed Billboard magazine's list of all-time top Hot
100 artists in 2008. They have received 7 Grammy Awards from the American National Academy
of Recording Arts and Sciences and 15 Ivor Novello Awards from the British Academy of
Songwriters, Composers and Authors. (40) ______.

A. They were collectively included in Time magazine's compilation of the 20th century's 100
most influential people.
B. the group later worked in many genres ranging from pop ballads to psychedelic rock, often
incorporating classical and other elements in innovative ways.
C. and Best was replaced by Starr the following year.
D. They achieved mainstream success in the United Kingdom in late 1962, with their first single,
"Love Me Do".
E. Lennon was murdered outside his home in New York City in 1980, and Harrison died of
cancer in 2001.
F. one of the most commercially successful and critically acclaimed acts in the history of popular
music.
G. they built their reputation playing clubs in Liverpool and Hamburg over a three-year period
from 1960
H. which was widely regarded as a masterpiece.
I. and they have held the top spot longer than any other musical act.
J. and over four decades after their break-up, their recordings are still in demand.
YOUR ANSWER:
31. .................................
32. .................................
33. .................................
34. .................................
35. .................................
36. .................................
37. .................................
38. .................................
39. .................................
40. .................................
III. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to
indicate the correct answer to each of the question from 4l to 50
While many nineteenth-century reformers hoped to bring about reform through education or by
eliminating specific social evils, some thinkers wanted to start over and remark society by
founding ideal, cooperative communities. The United States seemed to them a spacious and
unencumbered country where models of a perfect society could succeed. These communitarian
thinkers hoped their success would lead to imitation, until communities free of crime, poverty,
and other social ills would cover the land. A number of religious groups, notably the Shakers,
practiced communal living, but the main impetus to found model communities came from
nonreligious, rationalistic thinkers.
Among the communitarian philosophers, three of the most influential were Robert Owen, Charles
Fourier, and John Humphrey Noyes. Owen, famous for his humanitarian policies as owner of
several thriving textile mills in Scotland, believed that faulty environment was to blame for
human problems and that these problems could be eliminated in a rationally planned society. In
1825, he put his principles into practice at New Harmony, Indiana. The community failed
economically after a few years but not before achieving a number of social successes. Fourier, a
commercial employee in France, never visited the United States. However, his theories of
cooperative living influenced many American through the writings of Albert Brisbane, whose
Social Destiny of Man explained Fourierism and its self-sufficient associations or phalanxes.
One or more of these phalanxes was organized in very Northern state. The most famous were Red
Bank, New Jersey, and Brook Farm, Massachusetts. An early member of the latter was the author
Nathaniel Haw throne. Noyes founded the most enduring and probably the oddest of the utopian
communities, the Oneida Community of upstate New York. Needless to say, none of these
experiments had any lasting effects on the patterns of American society.
41. The main topic of the passage is ______
A. nineteen-century schools. B. American reformers
C. the philosophy of Fourierism D. model communities in the nineteenth.
42. Which of the following is not given in the passage as one of the general goals of
communitarian philosophers?
A. To remake society B. To spread their ideas throughout the United State
C. To establish ideal communities D. To create opportunities through education.
43. The Shakers are mentioned in paragraph 1 as an example of______
A. a communal religious group B. radical reformers
C. rationalistic thinkers D. an influential group of writers.
44. Which of the following is closest in meaning to the word impetus in paragraph 1?
A. Stimulus B. commitment C. Drawback D. Foundation.
45. The "phalanxes'' described in paragraph 2 were an idea originally conceived by ______
A. Albert Brisbane B. Robert Owen C. Charles Fourier D. John Humphrey Noyes
46. Why does the author mention Nathaniel Hawthorne in paragraph two?
A. He founded Brook Farm in Massachusetts.
B. He was a critic of Charles Fourier.
C. He wrote a book that led to the establishment of model communities.
D. He was at one time a member of the Brook Farm community.
47. Which of the following communities lasted longest?
A. New Harmony B. The Oneida Community C. Red Bank D. Brook Farm
48. The word oddest in paragraph 2 is closest meaning to which of the following?
A. Earliest B. Most independent C. Largest D. Most unusual
49. The author implies that, for readers, the conclusion of the paragraph is
A. obvious B. surprising C. absurd D. practical
50. Why did the author probably divide the passage into two paragraphs?
A. To compare nineteenth-century reforms with twentieth-century reforms.
B. To present an overview of a concept in the first paragraph and specific examples in the
second.
C. To contrast the work of utopian thinkers with that of practical reforms.
D. To give the causes for a phenomenon in the first paragraph and its consequences in the
second
YOUR ANSWER:
41. .................................
42. .................................
43. .................................
44. .................................
45. .................................
46. .................................
47. .................................
48. .................................
49. .................................
50. .................................
IV. Read the text and decide which word best fits each blank by circling the letter A, B, C or
D
United Parcel Service (UPS) believes that its employees should give the firm a fair days work for
a fairs day pay. The package delivery firm seems willing to give more than a fairs day pay. But
in (51)______, UPS expects maximum output from its employees.
Since 1920s, the firms industrial engineers have been studying every detail of every task (52)
______by most UPS employees. From their studies have come time and motion standards that
(53)______ how those tasks are performed and how long they should take. Drivers, for example,
are expected to walk to a customers door at a speed of exactly three feet per second. They are
told to knock as soon as they get there, rather than (54) ______ time looking for a doorbell.
Work engineers are (55) ______ riding with drivers, timing everything from stops at traffic lights,
to wait at customers doorway, to stairway climbs, to coffee break. And they are not (56)______to
pointing out the occasional inefficiency. Additionally, supervisors ride with the least good
drivers, noting how they work and constantly (57)______ them until their work is up to standard.
The (58)______ of all this work engineering is efficiency, and UPS has been called one of the
most efficient companies anywhere. It's also a highly profitable company. Most drivers take the
regimentation in stride: many show (59) ______ in meeting the UPS standards each day. Others,
however, feel that they are constantly being pushed, that it is impossible for them to (60)______at
work. UPS officials claim that the standards provide accountability. And, they say, employees
who work according to UPS standards should feel less tired at the end of the day.
51: A. fact B. exchange C. return D. short
52: A. hold B. performed C. accepted D. under
53: A. indicate B. govern C. demonstrate D. tell
54: A. wasting B. spend C. spending D. waste
55: A. consistently B. continually C. constructively D. chronically
56: A. impolite B. brave C. intimate D. averse
57: A. scolding B. criticizing C. encouraging D. correcting
58: A. task B. reason C. object D. target
59: A. pride B. passion C. interest D. pleasure
60: A. rest B. relieve C. relax D. restrain
YOUR ANSWER:
51. .................................
52. .................................
53. .................................
54. .................................
55. .................................
56. .................................
57. .................................
58. .................................
59. .................................
60. .................................
V. For questions 61- 75. read the text below and think of the word which best fits each
space. Use only one word in each space. There is an example at the beginning (0).
Example: 0. our
Nothings New In Medicine
Throughout the ages, disease has stalked (0) ______ species. Prehistoric humans must quickly
have learnt (61) ______ could be eaten without danger, and how to avoid plants that could
(62)______ about illness. They found leaves, berries and the bark of different trees that could
actually heal wounds and cure the sick, and (63) ______ soon became a special skill to understand
natural medicine.
Ever (64)______ the dawn of history, medicine men and wise women have always been expert in
treating diseases and have dispensed medicine with ritual and magic. (65) ______ trial and error
they discovered treatments for almost (66) ______ affliction prevalent at the time. The precious
recipes for preparations which could relieve pain, stop fits, sedate or stimulate were (67) ______
down from generation to generation, (68) ______ there was (69) ______ exact understanding of
the way in (70) ______ the medicines worked. Nevertheless, (71) ______ the power of these
primitive medicines, generations were still ravaged by disease.
(72) ______ the last 150 years, scientists and doctors, (73) ______ work has focused on these
early medicines, have learnt that their power derived (74) ______certain chemicals which were
found in herbal remedies or could be synthesised in the laboratory. In just (75) ______a way,
advances in modern medicine continue, aided by the discoveries made centuries ago by our
ancestors.
YOUR ANSWER:
61. .................................
62. .................................
63. .................................
64. .................................
65. .................................
66. .................................
67. .................................
68. .................................
69. .................................
70. .................................
71. .................................
72. .................................
73. .................................
74. .................................
75. .................................
PART III: GRAMMAR AND VOCABUALRY
I. For questions 76-85. read the text below. Use the word given in capitals at the end of some
of the lines to form a word that fits in the space in the same line. There is an example at the
beginning (0).
Fast Brain Waves
Over half a century ago, scientists found they could record the ELECTRIC
(0)ELECTRCAL signals of the brain at work. What at first appeared a
random hotch potch of activity became a pattern of elegant waves (76) RHYTHM
______ determined. Ever since, scientists have wondered whether the PERCEIVE
secrets of our thoughts, (77) ______ and even (78) ______ itself might be CONSCIOUS
hidden in the patterns of our brain waves.
The question of why we have brain waves is, (79)______ , as hotly debated ARGUE
today as it was when the patterns were discovered. But the meaning, and
even the existence, of fast rhythms in the alert brain is highly (80)______. CONTROVERSY

What is problematic is that you cant perceive these rhythms directly, they
are so well hidden in the noise created by other brain activity, but many SEARCH
(81) ______ now hold the (82)______that the significance of these brain CONVINCE
waves should not be (83)______. ESTIMATE
The latest suggestion is that the rhythms could be (84)______in detecting DECIDE
processes going on in different regions of the brain. Some believe that
these rhythms might even interact, and in doing so help the brain to
package information into (85)______ thoughts. How we bring together COHERE
these related signals in the brain is a puzzle as yet unresolved.
YOUR ANSWER:
76. .................................
77. .................................
78. .................................
79. .................................
80. .................................
81. .................................
82. .................................
83. .................................
84. .................................
85. .................................
II. Find and UNDERLINE the seven collocation errors in this paragraph. (86-92)
George makes a life as a sports reporter on a local newspaper but he is under high pressure at
work at the moment. Hes had far too much work to make recently. Hes been put on a fast-train
scheme for promotion and theyre really pushing him. Its so hard that hes thinking of handing
over his resignation and going freelancing. It wouldnt be easy but Im sure hed soon work a
niche for himself as a sports journalist.

III. Choose the word which best completes each sentence.


93. Whether it was true or not was ______, but it is obviously had the desired effect.
A. immaterial B. immaculate C. immeasurable D. impeccable
94. Ive ______ how many times shes been late for work this month.
A. lost my marbles of B. lost count of
C. lost my head of D. lost my mind of
95. I am ______ tired to think about that problem at the moment.
A. simply B. nearly C. far too D. much more
96. There is a widening______ between the middle classes and the poorest sections of society.
A. gulf B. nuance C. unevenness D. enclosures
97. Whatever Jane ______to do, she finishes.
A. gets on B. sees to C. sets out D. looks for
98. The dealer wanted 400, I wanted to pay 300, and we finally agreed to ______the difference.
A. divide B. split C. drop D. decrease
99. I have several problems at the moment, ______the least of which is lack of money.
A. But B. not C. only D. far
100. You may not have liked her, but ______ be quite so rude?
A. should be B. did you dare to C. did you need to D. would you have to
101. I truly feel ______you in your terrible misfortune.
A. about B. in C. back D. for
102. Their team has ______ hopes of winning the World Championship.
A. big B. tall C. high D. healthy
103. Thank you very much. I havent been to ______ party for ages.
A. a so enjoyable B. the so enjoyable
C. so enjoyable a D. so enjoyable
104. It was a long dispute with neither side giving ______ easily.
A. clearance B. ground C. inch D. hand
105. Money was short and people survived by______ and saving.
A. scrimping B. scavenging C. scouring D. scrounging
106. Thinker and poet,______ the Brinker prize for his poem Alexander' in 1976.
A. Claude Pinocchio was awarded B. was awarded Claude Pinocchio
C. was awarded to Claude Pinocchio D. was Claude Pinocchio awarded
107. Although he held some strong opinions, he eventually had to ______ down and admit he was
wrong.
A. move B. wear C. back D. put
108. Im ______ edge about this new play Im putting on
A. in B. at C. from D. on
109. The discovery of the halftone process in photography in 1881 made it ______ photographs
in books and newspapers.
A. the possible reproduction B. possible to reproduce
C. the possibility of reproducing D. possibly reproduced
110. Now considered an art form, quilt-making originated as a means of fashioning bed covers
from bits of fabric that otherwise ______.
A. not use B. were no use C. had no use D. it was not used
YOUR ANSWER:
93. ................................. 94. ................................. 95. .................................
96. ................................. 97. ................................. 98. .................................
99. ................................. 100. ................................. 101. .................................
102. ................................. 103. ................................. 104. .................................
105. ................................. 106. ................................. 107. .................................
108. ................................. 109. ................................. 110. .................................

PART IV. WRITING (7M)


I. Rewrite each sentence using the word in brackets. (1M)
1. The recession meant that the company had to make some workers redundant. (LAY)

2. Your family should really be more important to you than your work. (PRIORITY)

3. Nita soon gained several promotions at work. (LADDER)

4. Bill hates his new boss so much that I think hell soon leave. (RESIGNATION)

5. I need to write down all my qualifications and experience before I apply for jobs. (CV)

II. Summarise the following article in about 75 words. (1M)


South Korea is planning to move its capital from Seoul to a new site in the middle of the country.
Although Seoul has been the capital since the fourteenth century, the city of over 20 million is
now very crowded, and also close to the hostile armies of North Korea. The new capital is
planned to cost $45 billion, with construction finishing by 2012.
There is, however, strong opposition to the project, since similar schemes in other countries have
taken far longer and cost much more than originally planned. Australia, for example, took over 70
years to finish building Canberra, while Nigeria has never completed its planned new capital,
Abuja. Both Brazil and Malaysia have found that the building of new capitals (Brasilia and
Putrajaya) can sharply increase the national burden of debt. Even if the government does
eventually move to the new capital, it is unlikely that South Korea's main businesses will follow
it, so Seoul will probably continue to be the countrys principal city.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
III. The charts below show degrees granted in different fields at the National University in
the years 1990, 2000, and 2010. (2M)
Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons
where relevant.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IV. "By investing in tourism we can earn a lot of revenue and growth in national economy. At the
same time it destroys the local culture. What is your opinion? Give your opinion in about 300
words. (3M)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P N CHNH THC
1. D/dangerous T/tastes 10. C 15. S
2. harvest(ing) (period) 11. B 16. B
3. seed (and) berries (in either order) 12. C 17. B
4. status symbol 13. B 18. S
5. (for) rent(s) 14. D 19. D
6. silk 20. B
7. ginger
8.
(burning/burned/burnt/sunburnt/sunburned)
skin
9. (some/many) insects / bugs

21. A 31. F
22. D 32. B
23. B 33. G
24. D 34. C
25. C 35. D
26. C 36. H
27. B 37. E
28. C 38. J
29. B 39. I
30. C 40. A

41. D 51C
42. C 52B
43. A 53B
44. A 54D
45. C 55B
46. D 56D
47. B 57D
48. D 58C
49. A 59A
50. B 60 C

61. what 76 rhythmically


62. bring 77 perception(s)
63. it 78 consciousness
64. Since 79 (un)arguably
65. by/through 80 controversial
66. any/every 81 researchers
67. handed/passed 82 conviction
68. although/though/while/whilst 83 underestimated
69. no 84 decisive
70. which 85 coherent
71. despite/notwithstanding
72. During/Within/In/Over
73. whose
74. from
75. such
George makes a living as a sports reporter on a local newspaper but he is under considerable / a
lot of pressure at work at the moment. Hes had far too much work to do recently. Hes been put
on a fast-track scheme for promotion and theyre really pushing him. Its so hard that hes
thinking of handing in his resignation and going freelance. It wouldnt be easy but Im sure hed
soon carve a niche for himself as a sports journalist.

93. A
94. B
95. C
96. A
97. C
98. B
99. B
100. C
101. D
102. C
103. C
104. B
105. A
106. A
107. C
108. D
109. B
110. C

WRITNG
I.
1. The recession meant that the company had to lay off some workers/staff or lay workers/staff
off.
2. Your family should really take priority over your work.
3. Nita soon moved up the ladder at work.
4. Bill hates his new boss so much that I think he'll soon hand in his resignation.
5. I need to put together my CV before I apply for jobs.

II.
( Pay attention to the students variety of vocabulary and structures as well as how they find
and paraphrase the main ideas)
It is planned to move South Korea's capital from Seoul to a central site by 2012, at a cost of $45
billion. Although Seoul is crowded and too near the border, critics claim that this scheme will be
too expensive and take too long. Businesses are unlikely to move away from Seoul when the
government does. Other countries have experienced severe problems with capital relocation.

III.
Introduction : 0.4m
Overview + conclusion : 0. 6 m
Details: 1 m
IV.
Introduction : 0.4m (paraphrase the question and give their viewpoints)
Body : 1.2 m ( 0.4 for each viewpoint)
Conclusion : 0.4 m
Vocabulary : 0.4m
Structures : 0.4 m
Linking words : 0.2 m