You are on page 1of 10

CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Solved Practice Paper


CBSE Class XI
Subject Chemistry

Time: Three Hours Maximum Marks: 70


General Instructions
(a) All questions are compulsory.
(b) There are 26 questions in total. Questions 1 to 5 carry one mark each; questions 6 to 10 carry
two marks each, questions 11 to 22 carry three marks each, question 23 carry four marks and
s e
questions 24 to 26 carry 5 marks each.
(c) There is no overall choice.
(d) Use of calculator is not permitted.
(e) You may use the following physical constants wherever necessary. /c b
Question1: What does equilibrium constant (K) < 1 indicates?
o m
Solution:

. c
It indicates that reaction does not proceed much in forward direction.

h
Question2:
jo s
What is a standard solution?
Solution:

ra n
A solution whose molarity or normality is known.

ja g
Question3:

Solution:
w .
Why NaCl gives a white precipitate with AgNO3 solution but CCl4 does not?

CCl4 is a covalent compound and does not give Cl ions on the other hand NaCl is an ionic

w
compound and hence gives Cl ions in the solution which combine with Ag+ ions given by
AgNO3 to form a white precipitate of AgCl.

Question4:
Explain why molar enthalpy of vaporisation of acetone is less than that of water.
Solution:
Due to strong hydrogen bonding in H2O molecules, enthalpy of vaporisation of water is more
than that of acetone because there is strong hydrogen bonding in H2O molecules.

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question5:
Define 'triple point' of a substance?
Solution:
Triple point of a substance represents the conditions at which all the three phases of the
substance, i.e., solid, liquid and gas exist together, e.g., triple point of water is 0.01C at 4.58
mm pressure where ice, liquid water and water vapour coexist.

Question6: What if the difference between electromagnetic waves and matter waves?
Solution:

s e
b
Difference between electromagnetic waves and matter waves

/c
EM Waves Matter Waves
1. EM Waves are associated with electric and 1. Matter waves are not associated with
magnetic fields, perpendicular to each other electric and magnetic fields.
and to the direction of propagation.
2. They can pass through vacuum.

o m
2. They cannot pass through vacuum.
3. They travel with lower speeds. Moreover,
3. They travel with the same speed as that of it is not constant for all matter waves.
light.

h . c
Question7:

jo s
Write major difference between metals and non-metals?
Solution:
Metal

ra n Non-Metals
The elements which have strong tendency to lose The elements which have a strong tendency
electrons to form cations are called metals. to accept electrons to form anions.

ja g
Metals are strong reducing agents. Non-metals are strong oxidising agents.

w .
Metals have low ionization enthalpies.

Metals form basic oxides and ionic compounds.


Non-metals have high ionization enthalpies.
Non-metals form acidic oxides and covalent
compounds.

w
Question8:
Explain why ideal gas expands into vacuum; there is neither absorption nor evolution of heat?
Solution:
No intermolecular force of attraction is present in an ideal gas. Therefore there is no energy
required to overcome these forces. Moreover, when a gas expands against vacuum, work done is
zero (because, Pext = 0). Hence, internal energy of the system does not change, i.e., there is no
absorption or evolution of heat.

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question9:
Explain the effect of increasing the temperature of a liquid, on intermolecular forces operating
between its particles.
Solution:
On increasing the temperature of a liquid, the kinetic energy of the molecules increases so that it
can overcome the intermolecular forces of attraction and hence the liquid can flow more easily.

Question10:
Reaction between H2 and C12 is slow but reaction between NaCI and AgNO3 is very fast.

s e
Explain
Solution:

/c
The reaction between H2 and C12 involves breaking of covalent bonds which requires energy. b
o m
On the other hand, NaC1 & AgNO3 are ionic compounds. In the solution, NaCI gives Na+ and
Cl ions and AgNO3 gives Ag+ and NO3 ions. The oppositely charged Ag+ and Cl ions
combine immediately.

h . c
Question11:

jo s
Find the maximum number of emission lines obtained when the excited electron of a H atom in n

n
= 6 drop to the ground state?

ra
Solution:
Number of lines produced when electron from nth shell drops to ground state

n 2

ja g
n1 6 1 5 5 4 3 2 1 15

65
w
54
.
These are produced due to following transitions:

43 32 2 1
64
63
62
w
6 1
53
52
5 1
42
4 1
3 1

(5 lines) (4 lines) (3 lines) (2 lines) (1 lines)

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question12:

What is 3rd law of thermodynamics?

Solution:
The entropy of a perfectly crystalline solid approaches zero as the temperature approaches
absolute zero.

We can also say that the entropy of all perfectly crystalline solids may be taken as zero at the
absolute zero of temperature.

As, entropy is a measure of disorder, the above definition may be given molecular interpretation
s e
as follows

/c b
At absolute zero, a perfectly crystalline solid has a perfect order of its constituent particles, i.e.,
there is no disorder at all. Hence, the absolute entropy is taken as zero.

o m
c
Question13:
Write some applications of Le Chateliers principle.
Solution:

h .
(i) Manufacture of NH3 .

jo s
N2 g 3H2 g 2NH3 g , H 92kJ mol1
It is exothermic reaction accompanied by decrease in number of moles n p nr . Therefore, it is

ra n
favoured by low temperature and high pressure.

ja g
(ii) Manufacture of nitric oxide (NO).

N2 g O2 g 2NO g , H 180.7 kJ mol1

w .
It is endothermic reaction in which n p nr (gaseous). Therefore, it is favoured by high
temperature and pressure has no effect.

w
(iii) Melting of ice. Ice(s) + Heat Water (l).

It is endothermic process accompanied by decrease in volume. Therefore, increase of


temperature and increase of pressure favour melting of ice.

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question14: Why molality is preferred over molarity in expressing the concentration of a


solution?
Solution:
According to the definition, molality is the number of moles of the solute present in 1 kg of the
solvent whereas molarity is the number of moles of the solute present per litre of the solution.
So, molality involves only masses which do not change with temperature whereas molarity
involves volume which changes with temperature. Therefore, molality is preferred over molarity.

Question15: Write some differences between the terms electron gain enthalpy &

s e
electronegativity?
Solution:

/c
Electron gain enthalpy refers to the tendency of an isolated gaseous atom to accept an additionalb
electron to form a gaseous negative ion, electronegativity refers to the tendency of the atom of an

m
element to attract the shared pair of electrons towards it in a covalent bond.

o
Question16:

h . c
s
79 79 35
Explain why Symbols 35 Br and Br can be written whereas symbols 79 Br and 35 Br are not

jo
acceptable.

Solution:

ra n
35 Br is not acceptable because atomic number of an element is fixed. However, mass number is

not fixed as it depends upon the isotope taken. Hence, it is essential to indicate mass number.
35

g
79 Br is not acceptable because atomic number should be written as subscript, while mass

ja
number should be written as superscript.

Question17:
w .
w
Explain why standard entropy of an elementary substance is not zero whereas standard enthalpy
of formation is taken as zero.
Solution:
Enthalpy of formation is the heat change involved in the formation of one mole of the substance
from its elements. An element formed from itself means no heat change, i.e., f H o 0 .
A substance has a perfectly ordered arrangement of its constituent particles only at absolute zero.
Therefore, entropy is zero only at absolute zero.

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question18:

We know that our atmosphere mainly contains N2 and O2 gases. Then why don't they combine to
form NO under the standard conditions?

[Given that the standard free energy of formation of NO (g) is 86.7 kJ mo1-1]

Solution:
It is because the reaction is non-spontaneous under the standard conditions.

Standard free energy of formation f G o for the reaction N 2 g O2 g NO g is


1
2
1
2
s e
positive (equal to + 86.7 kJ mol-1).

/c b
Question19:

o m
Write some important information you can obtain from the magnitude of equilibrium constant.
Solution:

. c
(a) Low value of K (<103) shows that backward reaction is favoured, i.e., concentration of
reactants is much larger than that of the products.

h
products are comparable.

jo s
(b) Intermediate value of K (103 to 103) shows that the concentration of the reactants and

(a) Large value of equilibrium constant (>103) shows that forward reaction is favoured, i.e.,

n
concentration of products is much larger than that of the reactants at equilibrium.

ra
Question20:

ja g
Explain why law of conservation of mass should more appropriate to be called as law of
conservation of mass and energy.
Solution:

w .
In nuclear reactions, it is observed that the mass of the products is less than the mass of the
reactants. The difference of mass, called the mass defect, is converted into energy according to

w
Einstein equation, E mc 2 . Therefore, it will be more appropriate to call law of conservation of
mass as a law of conservation of mass & energy.

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question21:
Find the percentage of water of crystallisation in the sample of blue vitriol.
Solution:
Chemical formula of Blue Vitriol is CuSO4 .5H2O
We know that,
Molar mass of CuSO4 .5H2O 63.5 32 4 16 5 18 249.5
Number of parts by mass of H2O 5 18 90
90
% of H 2O
249.5
100 36.07%.

s e
Question22:

/c b
On a ship sailing in Pacific Ocean where temperature is 23.4C, a balloon is filled with 2 L air.

26.1C?

o m
What will be the volume of the balloon when the ship reaches Indian Ocean where temperature is

Solution:
According to the question, in the first case,

h . c
T1 23.4 C 23.4 273 K 296.4K
V1 2L
o

jo s
In the second case,

ra n
T2 26.1o C 26.1 273 K 299.1K, V2 ?

ja g
Assuming pressure to be constant and applying Charles' law, we have,

V1 V2
=
T1 T2

w .

w 2L

V2
296.4 K 299.1K

V2 2.018L

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question23:
On Monday, the mole fraction of water vapour in air at 25C is 0.0287. If total pressure of air is
0.977 bar, what is the partial pressure of water vapour in air and relative humidity if vapour
pressure of water at 25C is 0.0313 bar.
Solution:
Given,

Mole fraction of H2O is, xH2O 0.0287,

Total pressure, Ptotal 0.977 bar

s e
% Relative humidity
PH2O in air
Vapour pressure of H 2 O
100
0.028
0.0313
100 89.4%
/c b
Partial pressure of water vapour in air, PH2 O xH 2O Ptotal 0.0287 0.977bar 0.028bar

o m
Question24:

h . c
Prove that in the isothermal expansion of an ideal gas, and U 0 (where symbols have usual
meaning).

Solution:

jo s
For one mole of an ideal gas, Cv

For a finite change, U Cv T .


dU

ra
dT
nor dU Cv dT

ja g
For isothermal process, T = constant so that T 0 . Hence, U 0 .

Again,
.
H U PV U + RT U RT

w
w
But U 0 (proved above) and T 0 (for isothermal process), H 0

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

Question25:

Prove that the circumference of the Bohr orbit for hydrogen atom is an integral multiple of the de
Broglie wavelength associated with the electron moving around the orbit.

Solution:
According to Bohr postulate of angular momentum,

h h
mvr n or 2 r n ... i
2 mv

According to de Broglie equation,


h
s e
mv

Substituting this value in equation (i), we get 2 r n


/c b
of de-Broglie wavelength.
o m
Therefore, the circumference 2 r of the Bohr orbit for hydrogen atom is an integral multiple

h . c
Question26:

jo s
What is the equilibrium pressure of all gases if 10.0 bar of HBr is introduced into a sealed
container at 1024 K?

ra n
Given, the equilibrium constant for the reaction H2 g Br g 2HBr g 1024 K is 1.6 105.

Solution:

ja g
2HBr g H 2 g Br2 g , K
1
1.6 105
Initial
w . 10 bar

w
At equilibrium 10 p

Kp
p / 2 p / 2 1
10 p
2
p/2

P2
p/2

p2
1.6 105 1.6 105 4 10 p 2

1
1.6 105

Now taking square root of both sides, we have

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More
CBSE Class 11th Chemistry Solved Practice Paper

p 1

2 10 p 4 102
4 102 p 2 10 p
402 p 20
20
p 4.98 102 bar
402

Now at equilibrium,

pH 2 pBr2 p / 2 2.5 102 bar,

s e
pHBr 10 p 10 bar.

/c b
o m
h . c
jo s
ra n
ja g
w .
w
Copyright Jagranjosh.com
All rights reserved. No part or the whole of this eBook may be copied, reproduced, stored in retrieval system or transmitted and/or cited
anywhere in any form or by any means (electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise), without the written permission of the
copyright owner. If any misconduct comes in knowledge or brought in notice, strict action will be taken.

Get NCERT Solutions, Solved Practice Papers, Solved Guess Papers, Online Test, Videos and Much More