You are on page 1of 4

Otitele la copii. Conduita copilului conform CIMC.

Definitie

: Seb termenul de otite se subintelege inflamatia urechii.

Clasificare

: externe, interne si medii.

Etiologie

: Cauza principala a otitelor medii este infectia bacteriana.- Steptococul pneuminiae in 30-50%- Haemophilus

influenzae in 15-25%- Moraxella cataralis in 7-3%- Virusurile constituie circa 6-25%

Factorii predispozanti

: Otita medie este cea mai frecventa la baieti. Alaturi de aceasta predispozitie legata de sex, alti factori

predispozanti sunt:- disfunctia trompei lui Eustachio (hipotona, larga, scurta, asezata orizontal)- boli ale tesutului conjuctiv;- aflarea copiilor in colectivitati (crese, gradinite)- familiile numeroase;- fumatul pasiv de catre copii- alimentatia sugarului culcat completpe spate- fon alergic- prezenta focarelor cronice de infectie- anotimpul rece, maladiile de fon, starea imunolofgica dificila a copilului.

Clinica:

este variabila si desea nespecifica. Nou-nascutul poate prezenta manifestari nespecifice precum iritabilitate, varsaturi, diaree.

  • - Debutul in otitte deseori este precedat de semnele unei infectii virale de tip rinita saurinofaringiana: rinoree,

febra, agitatie, inapetenta, somn superficial.

  • - Cel mai caracteristic semn este durerea auriculara (otalgia) uni- sau bilaterala. Cei ce pot vorbi acuza direct

durerea otica. Sugarul insa arata spre urechi, se trage de ele, freaca capul de perna,are un disconfort evident in timpul suptului. La apasarea pe antetragusul urechii copilulreactioneaza printr-un plans puternic (Semn Vacher).

  • - Uneori pot aparea asa semne ca diminuearea auzului, ameteli, nistagm, paralizie faciala, semnemeningiene, insotite de dereglarea constiintei.

Tratament

: - Copiii cu tumefieri dureroase dupa ureche se vor clasifica ca MASTOIDITA si urgent vor fi spitalizati.

Inainte de spitalizare copilului I se va adm. o doza de preparat antibacterian potrivit (amoxicilina,

cloramfenicol) si paracetamol pentru a combate durerea .- Copiii cu dureri in urche sau eliminari purulente din ureche cu o durata mai mica de 14 zile se clasifica in INFECTIE ACUTA A URECHII si se trateaza la domiciliu. Se adm. Amoxicilina timp de 5 zile, paracetamol in caz de durere. Local se recomanda uscarea urechii cu ajutorul mesei nu mai putin de 3 ori pe zi.

  • - Daca copilul are eliminari purulente in ureche si acestea dureaza mai mult de 14 zile patologia se clasifica

ca INFECTIE CRONICA A URECHII. Se usuca urechea cu ajutorul mesei apoi copilul trebuie indreptat la specialist (ORL) pentru examinare. Parintii vor fi instruiti sa asigure un aport suplimentar de lichide in special la copilul mic; nu seva fuma in preajma lui, nu se va instila nimic in canalul auditiv extern intrucat exista posibilitatea unei perfozatii spontane a timpanului. Daca ea se produce, nu efecteaza auzul,vindecandu-se rapid si spontan in majoritatea cazurilor.

Anginele.

.Amigdalita (angina,tonzilita) este o afectiune frecvent observata la copilul mic si la scolar si rareori la

sugari,caracterizata prin inflamatia amigdalelor palatine.

Etiologia-80% virusi si 15 % streptococcus B-hemolitic grupaA.

.Tratament cu antibiotic de preferinta penicilina,pt a atenua durerea si a micsora febraparacetamol,remedii inoffensive pt gat.

Se recomanda hrana usor asimilabila,lacto-vegetariana,vitaminizata,in primele zile semilichida in portii mici. Profilaxia-prevenirea infectiilor respiratorii virale,alimentatia rationala,calirea,efectuarea gimnasticii ,imunoprofilaxia in termen,sanarea focarelor cronice de infectie.

Conduita conform cimc-copilul cu durere in gat se apreciaza in baza a 3 semne:hyperemia mucoasei faringelui,depuneri albicioase ingat,ganglion limfatici cervical mariti.Vizita repetata peste 2 zile.

Pneumonia la copii.

Pneumonia acuta este un process inflamator al parenchimului pulmonary cuafectarea alveolelor si/sau a

tesutului interstitial.Etiologia in majoritatea cazurilorare un character infectios:microbian,mai rar viral.

Factorii etiologici orincipali in declansarea pneumoniilor este stafilococul,streptococul,pneumococul,virusulcitomegalic,herpetic,gripal,hlamidia,haemofillus influenza.

Semnele clinice-debutul este progresiv cu semne clinice ale unei infectii usoare de etiologie viralaa sistemului resp super,care se manifesta prin obstructie nazala,secretiinazofaringiene,conjunctivite,otite medii,scaderea poftei de mancare,tuse.

Semne specific pneumoniei-tuse (presistenta,productive,insa copilul expectoreaza rar,depaseste 7-10 zile),dispnee de tip expirator,starea toxica (inapetenta sau refuzul mancarii,paliditate, cefalee,apatie,iritabilitate,astenie,aleternarea starilor de excitatie si somnolent,diaree, varsaturi,meteorism,febra),sindrom febril 38-39 C depaseste 2-3 zile,durereea toracica,tahipnee,tirajul cutieitoracice,cianoza.

Tratement-regim igieno-sanitar (incapere luminoasa,copilul va fi pozitionat in pat cu trunchiul ridicat,cu schimbarea pozitiei la 1-2 ore,bauturi calde),regim alimentar (cantitatea de lichide se mareste ,mai multe sucuri,ceai culamaie),antibiotic (ampicilina,amoxicilina,penicilina) in stari mai grave se administreaza cefalosporine,tratament symptomatic,fizioterapia-electroforeza cu acid nicotinic,acid ascorbic,clorura de calciu 2,5%, exctract de aloe.

Profilaxia- prevenirea infectiilor respiratorii virale,alimentatia rationala,calirea,efectuareagimnasticii ,imunoprofilaxia in termen,sanarea focarelor cronice deinfectie.

Conduita dupa CIMC-de verificat preyenta semnelor generale de pericol,de apreciat daca copilul are tuse sau respiratie dificila,daca este presenttirajul cutiei toracice sau orice alt semn de pericol administram cloramfenicol i/msi spitalizare de urgent.Daca este prezenta respiratie astmatiforma administrati un bronholitic (salbutamol).Revenire peste 2 zile

Anginele. .Amigdalita (angina,tonzilita) este o afectiune frecvent observata la copilul mic si la scolar si rareori