Server Management

Klasifikasikan jenis-jenis server berikut :

F4220

i.

Enterprise Server
Pengenalan Enterprise Server adalah satu server yang melaksanakan tugas ±tugas penting dalam organisasi yang besar. Kegunaan Kegunaan Enterprise Server adalah seperti web server, server untuk mencetak dan juga seperti pangkalan data untuk syarikat. Operasi Perisian server mempunyai kebolehan untuk meminta status data dalam sesuatu peranti yang tertentu dalam masa yang diberikan . Antara muka yang mengandungi control commands yang dipasang pada enterprise server bagi membolehkan pelanggan memulakan pengubahsuaian untuk antara muka konfigurasi-konfigurasi semasa operasi enterprise server. Enterprise server mengandungi control commands yang membolehkan pelanggan melakukan pengubahsuian untuk perisian aplikasi untuk server semasa operasi enterprise server. Keupayaan y y y y Enterprise server berupaya untuk melakukan lebih dari satu tugas. Enterprise server berupaya untuk melakukan aplikasi jenis OLTP (online transaction processing). Enterprise server berupaya untuk melakukan pelbagai aplikasi seperti OLTP,batch,Java dan lain-lain lagi . Enterprise server adalah efisyen kerana ia boleh menjalankan banyak aplikasi dengan sistem arkitektur yang mudah dikenali berbanding sistem sistem lain yang didekasikan untuk hanya satu applikasi.

ii.

Network Super Server Pengenalan Ia juga dikenali dengan service dispatcher dan adalah sejenis daemon yang biasanya dilarikan dalam sistem seperti Unix. Kegunaan Ia menghidupkan server lain apabila diperlukan.biasanya dengan akses kepada server itu melalui tcpd.ia menggunakan sumber yang amat sedikit apabila ia dalam keadaan leka.Ia sesuai untuk workstation untuk pembangunan local web, pembangunan client/server atau trafik rendah daemon dengan penggunaan yang jarang-jarang seperti ident atau SSH.

1

oleh itu apabila dibandingkan dengan anak pelayan-pelayan. seperti hpa tftpd.Di dalam persekitaran clientserver seperti window NT dan Novell NetWare.di mana ia akan dilarikan daripada pc pelanggan. iii.ia mestilah melalui fail server. meramalkan connection yang akan datang. Beberapa server. pentadbir rangkaian secara mudah dapat menambahbaik aplikasi yang disimpan dalam server fail. terutama apabila di bawah muatan yang besar.dan aktiviti pengguna dapat diperhati secara dekat.untuk disediakan kepada PC pengguna. Operasi.kemudian fail server akan memeriksa destinasi mesej itu. yang mana menambahbaik perisian aplikasi lebih mudah. satu setup ' super server¶ mungkin tidak begitu pantas dalam percubaan tindak balas penyambungan.fail disimpan di dalam fail server pc berkelajuan tinggi yang utama . 2 . Distributed Server Pengenalan Distributed Server juga dikenali sebagai Client-Server Networks. daripada menghabiskan masa pergi ke setiap pc pelanggan untuk menambahbaikkannya.Server Management Operasi Sebuah server yang mengawal server-server lain yang terdiri daripada setiap server yang mempunyai berlainan fungsi .sebelum ia dihantar kepada pc B itu. Kegunaan Hampir semua network service seperti printing dan email adalah melalui fail server yang mana membenarkan tugas-tugas network boleh dijejaki. oleh akan mengambil alih soket dan mendengar pada diri sendiri bagi tempoh masa tertentu. Jika pc A hendak berhubung dengan pc B.mesej akan dihantar dari pc a kepada fail server. Keupayaan network segment yang tidak efisyen dapat diperbaik dengan dan menjadikannya lebih pantas. Publik data dan aplikasi disimpan dalam server fail. Keupayaan F4220 Terdapat sedikit kelewatan dalam penyambungan.

Network Computer Server Pengenalan F4220 Peer to peer membolehkan pengguna untuk menyambungkan dua atau lebih computer untuk berkongsi sumber. scanner dan pencetak ditukarkan menjadi sumber yang boleh dikongsi bersama-sama dalam satu rangkaian .yang mana biasanya ialah halaman web seperti dokumen HTML dan objek yang mempunya talian seperti gambar 2. Sebuah program komputer yang bertanggungjawab menerima permintaan HTTP dari client (seperti browser web). cakera keras. dan membalas semula HTTP respons dan juga kandungan data. Kegunaan Ia boleh digunakan sebagai satu tapak bagi pengguna untuk membangunkan laman web yang membolehkan pengguna lain mendapat capaian keatasnya 3 . Sumber tersebut dihantar secara terus tanpa memerlukan server-server lain bagi bertindak sebagai perantaraan. Sumber sumber individu seperti CD rom. Web-Based Application Server Pengenalan 1. Kegunaan Boleh berkongsi sumber Boleh menukar sumber±sumber individu kepada sumber yang boleh dikongsi bersama Operasi Setiap computer boleh bertindak sebagai server dan client bagi mencapai sesuatu sumber.Server Management iv. Keupayaan: y y y y Tidak memerlukan pengendali rangkaian Rangkaian yang laju dan tidak mahal untuk dikendalikan Setiap komputer boleh melakukan backup copy sendiri untuk tujuan sekuriti Peer to peer adalah rangkaian paling mudah dibina untuk kegunaan rumah ataupun pejabat v. Sebuah komputer yang melaksanakan program seperti di atas.

kod pengaturcaraan bagi membangunkan satu website.Server Management Operasi Path translation: Web server mampu halakan komponen URL kepada : y y sumber fail sistem local (untuk permintaan statik) nama program dalaman atau luaran (untuk permintaan dinamik) F4220 Keupayaan Web server dapat menyimpan segala fail fail penting yang terdapat pada sesuatu laman web. Setelah perhubungan telah dilakukan. server itu akan menghantar kembali data kepada browser tersebut. browser akan meminta data daripada web server. Contohnya. menggunakan HTTP. 4 . Browser itu akan menukar format daripada bahasa mesin ke bahasa yang difahami untuk dipaparkan ke browser tersebut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful