You are on page 1of 5

ANDHERI / BORIVALI / DADAR / THANE / POWAI / CHEMBUR / NERUL / KHARGHAR

IIT JEE ASSINGMENT DATE:


TOPIC: CURRENT ELECTRICITY

1. The three resistances of equal value are arranged in the different combinations shown below.
Arrange them in increasing order of power dissipation.
(I) (II)

(III) (I
V)

(A) III < IV < II < I (B) II < III < IV < I
(C) I < IV < III < II (D) I < III < II < IV

2. A 25 W 220 V bulb and a 100 W 220 V bulb are joined in series and connected to the mains.
Which bulb will glow brighter?
(A) 25 W bulb (B) 100 W bulb
(C) First 25 W bulb and then 100 W bulb (D) Both bulbs will glow with same brightness.

3. Figure shows three configurations of resisters namely R1, R2 and R3 connected to 3 V battery
respectively. If the power dissipated by the configuration R1, R2 and R3 is P1, P2 and P3 respectively,
then:

(A) P1 > P2 > P3 (B) P1> P3 > P2 (C) P2 > P1 > P3 (D) P3 > P2 > P1

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / PUNE # 1


4. A material B has twice the specific resistance of the material A. A circular wire made of B has twice
the diameter of the wire made of A. Then for the two wires to have the same resistance, the ratio of
lA
of their respective lengths must be
lB
1 1
(A) (B) 1 (C) 2 (D)
4 2

5. A cell sends a current through a resistance R1 for time t, next the same cell sends current through
another resistance R2 for the same time t. If the same amount of heat is developed in both the
resistances, then the internal resistance of the cell is
(R 1 + R 2 )
(A) (B) (R1 + R 2 ) (C) (R 1 + R 2 )2 (D) R 1R 2
2

6. For current entering at A, the electric field at a distance r from A is


l l l l
(A) (B) (C) (D)
2 2 2
8r r 2r 4r 2

7. Six identical resistors are connected as shown in figure. The equivalent resistance will be:

(A) Maximum between P and R (B) Maximum between Q and R


(C) Maximum between P and Q (D) All are equal.

8. In the circuit shown below, find the current I3 through the 4 resistor.

(A) 9/8 A (B) 9/32 A (C) 9/16 A (D) 6/0 A

9. The total current supplied to the circuit by the battery wire is:

(A) 2 A (B) 1.5 A (C) 4 A (D) 0.5 A

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / PUNE # 2


10. The equivalent resistance between the terminals A and D in the given circuit is:

(A) 20 (B) 17.5 (C) 27.5 (D) 15

11. What is the value of R?

(A) 42 (B) 48 (C) 6 (D) 0

12. A meter bridge is set-up as shown, to determine an unknown resistance X using standard 10
resistor. The galvanometer shows null point when taping key is at 52 cm mark. The end corrections
are 1 cm and 2 cm respectively for the ends A and B. The determined value of X is:

(A) 10.83 (B) 10.6 (C) 10.82 (D) 10.8

13. In a meter bridge experiment, null point is obtained at 20 cm from one end of the wire when
resistance X is balanced against another resistance Y. If X < Y, where will be the new position of the
null point from the same end, if one decides to balance a resistance of 4 X against Y?
(A) 50 cm (B) 94.1 cm (C) 20 cm (D) 40 cm

14. Resistances in the two gaps of a meter bridge are 10 and 30 respectively. If the resistances are
interchanged the balance point shifts by
(A) 33.3 cm (B) 25 cm (C) 75 cm (D) 50 cm

15. The given figure shows a balanced Wheatstones network. Now, it is disturbed by changing P to 11
. Which of the following steps will not balance the bridge again?

(A) increasing R by 2 (B) increasing S by 20 and R by 2


(C) increasing Q by 10 (D) Making product RQ = 2200 ( )2

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / PUNE # 3


16. A resistance of 2 is connected across one gap of a meter bridge and an unknown resistance,
greater than 2 is connected across the other gap. When these resistances are interchanged, the
balance point shifts by 20 cm. Neglecting any correction, the unknown resistance is
(A) 3 (B) 6 (C) 1.33 (D) 0.85

17. If a wire is stretched to make it 0.1% longer, its resistance will


(A) decrease by 0.2% (B) increase by 0.2%
(C) increases by 0.05% (D) decreases by 0.05%

18. The resistance of a bulb filament is 100 at a temperature of 100C. If its temperature coefficient
of resistance be 0.005/C, its resistance will become 200 at a temperature of :
(A) 200C (B) 50C (C) 300 C (D) 120C

19. A piece of copper and other of germanium are cooled from room temperature to 77K. The resistance
of
(A) Copper decreases and germanium increases
(B) Copper increases and germanium decreases
(C) Each of them increases
(D) Each of them decreases

20. The ratio of masses of three wires is 1 : 2 : 3 and that of their lengths is 3:2:1. If the wires are made
of same material the ratio of their resistance will be
(A) 1 : 1 : 1 (B) 1 : 2 : 3 (C) 9 : 4 : 1 (D) 27 : 6 : 1

21. The length of a given cylindrical wire is increased by 100%. Due to the consequent decrease in
diameter, the change in the resistance of the wire will be
(A) 100 % (B) 400% (C) 50 % (D) 300%

22. This question contains Statement 1 and Statement 2. Of the four choices given after the statements,
choose the one that best describes the two statements.
Statement 1. The temperature dependence of resistance is usually given as R = R0 (1 + t). The
resistance of a wire changes from 100 to 150 when its temperature is increased form 27C to
227C. This implies that = 2.5 103/C.
Statement 2. R = Ri (1 + T) is valid only when the change in the temperature T is small and
R = (R R0) << R0.
(A) Statement 1 is true, Statement 2 is false
(B) Statement 1 is true, Statement 2 is true; Statement 2 is the correct explanation of Statement 1.
(C) Statement 1 is true, Statement 2 is true; Statement 2 is not the correct explanation of Statement
1.
(D) Statement 1 is false, Statement 2 is true

23. A wire of certain material is stretched slowly by 10%. Its new resistance Will
(A) Be 1.1 times (B) Be 1.2 times (C) Be 1.21 times (D) Remain unchanged

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / PUNE # 4


ANSWER KEY

1. (A) 2. (A) 3. (C) 4. (D) 5. (D)


6. (C) 7. (C) 8. (B) 9. (C) 10. (A)
11. (A) 12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (C)
16. (A) 17. (B) 18. (C) 19. (A) 20. (D)
21. (D) 22. (A) 23. (A)

CENTERS: MUMBAI / DELHI / AKOLA / KOLKATA / LUCKNOW / NASHIK / GOA / PUNE # 5