Nu am o parere prea buna despre producatorii nostri de termopane deoarece nu pot spune ca vreo firma este mai buna

decat alta. La o firma am constatat ca usa de balcon care mi-au facut-o este putin mai mica decat rama si cand bate vantul mai puternic se simte iar la Prometalic chiar daca-s trei foi de sticla la tamplaria unei case tot se aude de afara zgomotul de afara.Aici apare una din ultimele mele probleme : tamplaria fiind mai grea si cu profile Roto se cam deregleaza iar meseriasii de la firma vin foarte greu sa faca reglajele din nou;iam chemat acum jumate de an si au venit dupa amenintari si scandal insa eu nu eram acasa ca sa vad ce si cum fac. Acum mi-e greata sa-i chem pentru ca banuiesc ca iar trebuie sa fac taraboi. Ma poate ajuta cineva cu explicatii privind tehnica reglajului ?Prefer sa invat sa reglez singur si sa fac acest lucru ori de cate ori este nevoie. As vrea sa mai stiu daca pot singur sa schimb garniturile de la tamplaria termopan.Mizez pe voi.
Sus TDJ
Living legend Trimis: Vin 11 02, 2007 8:48 am Titlul subiectului:

Da, puteti invata sa faceti reglajele dorite.

tinand cont de deranjul lor minim. Cea mai buna varianta este aceea de a merge la showroomul celor de la care ati cumparat ferestrele. In principiu ar trebui sa fie de acord. la care ati recurs. Sus silviu_draghici Veteran Trimis: Vin 11 02.. batante. Nu se recomanda taierea garniturii si asezarea cap la cap. iar dupa cateva zile mi-am dat seama ca se impun cateva reglaje. Unele firme insa la colturi sudeaza cele doua bucati de garnituri. Si eu am o usa la balcon care ma 'nerveaza _________________ ratzele se trag din camioane Data inscrierii: 09/08/2007 Mesaje: 1004 Locatie: Galati Sus TDJ Living legend Trimis: Vin 11 02.. si sa va arate cineva priceput cum se actioneaza asupra feroneriei. sa reveniti cu urmatoarele precizari: ferestrele la care doriti aceste reglaje.Data inscrierii: 10/04/2006 Mesaje: 2367 Aveti mai multe variante. este mult mai indicat sa revin cu imagini. Referitor la ultima intrebare. A doua varianta. 2007 11:19 am Titlul subiectului: Ma intereseaza si pe mine subiectul. dar toate au ca punt de plecare cheia imbus cu care se actioneaza asupra feroneriei pentru reglaje. se schimba usor. oscilante sau oscilo-batante. Daca aveti dubii ca veti reusi sa faceti singur reglajul feroneriei. este aceea de a-i chema acasa. Spun ca este ultima varianta. Personal am invatat sa reglez feroneria vazand ca montatorii "au scapat din vedere" acest aspect. cu poze si explicatii pe marginea lor. In mod foarte special sunt pornit pe o usa Data inscrierii: 17/05/2006 Mesaje: 182 Sus ear1976 Living legend Trimis: Vin 11 02. aici este mai greu de umblat si nu va recomand. si sa va arate cum se executa reglajele. Nu voi incerca acum sa povestesc in mare cum se regleaza feroneria. deoarece nu puteti observa "pe viu" cum se fac aceste reglaje. este mai bine sa-i chemati pe cei care v-au montat ferestrele. Astept de la dvs. Daca va referiti insa la inlocuirea garniturii de pe baghetele care fixeaza pachetul de sticla in cercevea. ca sa intelegeti pe deplin cum se executa. Ultima varianta este aceasta. Geamurile si usile mele sunt cu deschidere oscilo-batanta. 2007 3:09 pm Titlul subiectului: N-ar strica un tutorial. 2007 3:39 pm Titlul subiectului: Voi incerca in cateva zile sa fac un tutorial pe aceasta tema. Data inscrierii: 10/04/2006 Mesaje: 2367 . daca este vorba despre garniturile dintre toc si canate. iar altii folosesc aceeasi bucata de garnitura indoita la 90 de grade. cate canate au si ce fel de deschideri.

printr-o usoara miscare de rotatie. Al doilea surub de reglaj. cel mai des intalnita. reprezinta partea mobila din care este realizata fereastra. alegandu-se cel care confera pozitie optima a cheii imbus. este mai indicat sa cumpere o trusa asemanatoare cu cea din fisierul atasat. "Tot ceea ce spun. Pentru inchidere.com/en/publishingen. Cea mai complexa feronerie este aceea care realizeaza deschiderea oscilo-batanta. are doua capete pentru actionare. Data inscrierii: 09/10/2005 Mesaje: 5158 Locatie: Ia i Sus TDJ Living legend Trimis: Lun 11 05. Poate gasesti ceva ajutor in linkul de mai jos: http://www. precum si a pozitiei optime a manerului in pozitia inchis. marind presiunea asupra garniturii de etansare in pozitia inchis. La infiletare. Deschiderea oscilanta este deschiderea orizontala. poate a a mai înv i eu ceva. coltul canatului se va apropia de toc. cel mai frecvent in partea superioara. avem balamaua inferioara si sistemul de tije situat in partea superioara. iar deschiderea batanta este deschiderea verticala. Imbusurile prezentate au calitatea ca la capatul lung prevad doua zone racordate care ajuta la actionarea cu imbusul in pozitie inclinata fata de capul surubului." A a c nu m b ga i în seam . altfel spus ridica sau coboara coltul de jos al canatului opus balamalei.Sus leon Membru marcant Trimis: Vin 11 02. In partea frontala avem un cap de surub actionat cu cheie imbus marimea 3. BALAMAUA INFERIOARA. Primul lucru de care avem nevoie sunt cheile imbus marimile 3 si 4. .imi cer scuze pentru intarziere . reglarea presiunii asupra garniturii de etansare dintre canat si toc in pozitia inchis.nsf/Content/rotoProdukte_English Succes! Sus RaduCA Living legend Trimis: Vin 11 02. Actionarea acestui surub regleaza pozitia de orizontalitate ale laturilor de sus si de jos ale canatului mobil. 2007 7:51 pm Titlul subiectului: Data inscrierii: 10/04/2006 Mesaje: 2367 Dupa cum am promis . Nu voi vorbi despre operatiile de montare-demontare ale feroneriei sau ale canatelor. Pentru cei care nu au. 2007 5:20 pm Titlul subiectului: @ Traian Dajma: Sustin si eu ideea (doar de la galerie )! _________________ Corecta i-m dac gre esc.voi cauta sa descriu sub forma unui tutorial cum se realizeaza reglajul complet al feroneriei pentru ferestrele PVC cu geam termopan. este minciun . 2007 4:16 pm Titlul subiectului: Traian Dajma a scris: Data inscrierii: 19/09/2006 Mesaje: 653 Voi incerca in cateva zile sa fac un tutorial pe aceasta tema.roto-frank. ci doar despre ce trebuie facut pentru ca aceste ferestre sa functioneze in conditii optime. cu poze si explicatii pe marginea lor. o fereastra putand avea mai multe canaturi. Aceasta prezinta in partea de jos un capac obturator care se indeparteaza prin tragere orizontala fara a forta. avem blocatorii. Ca elemente ale feroneriei care permit reglarea pozitiei relative a canatului mobil fata de toc. care prin desfacere mareste distanta dintre coltul canatului si toc. Canatul.

Prin insurubare. Recomand sa nu treceti la reglarea feroneriei inainte de a termina de discutat despre toate elementele care realizeaza reglajele.28 kb de 2228 ori Reglare balama jos 1. prin tragere in sus sau in lateral. fara a-i modifica pozitia de orizontalitate. se actioneaza surubul care ajuta la ridicarea sau coborarea canatului.49 kb de 2228 ori . Trusa imbus. canatul se va ridica.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 24.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 26. Prin introducerea cheii imbus in partea de sus. existand pericolul de a deregla feroneria.Pentru accesul la cel de-al treilea surub de reglaj al acestei balamale. se extrage al doilea ornament de plastic din lungul balamalei. fara a forta. Cam atat am avut de spus vis-a-vis de reglajele facute cu ajutorul acestei balamale.

37 kb de 2228 ori .Reglare balama jos 2.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 49.

24 kb de 2228 ori .JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 25.Reglare balama jos 3.

Prin deschiderea canatului.Sus TDJ Living legend Trimis: Mar 11 06. Acest palpator este actionat in momentul in care canatul este inchis. Deschidem batant canatul. acestea sunt mai bine rigidizate cu ajutorul feroneriei care realizeaza ambele deschideri. In aceasta imagine se observa sistemul superior de tije. 2007 8:17 pm Titlul subiectului: Data inscrierii: 10/04/2006 Mesaje: 2367 Sa continuam cu reglajele feroneriei in partea superioara. iar cu degetul se apasa palpatorul. dupa care se roteste manerul din pozitia orizontala. in sus la un unghi de aproximativ 45 de grade. . Feroneria prezinta un palpator situat de obicei in partea de mijloc a profilului canatului mobil. Acum. aproape de manerul de actionare. Din imagine se observa ca in cazul canatelor cu suprafata mare. Tratam acest caz deoarece include si reglajele canatelor care realizeaza numai deschiderea batanta. lucrurile se complica putin. atat batanta (cea mai simpla deschidere) cat si oscilanta. in partea stanga fiind balamaua superioara. asa cum este prezentat in a treia imagine. Canatul va descrie miscarea oscilanta. realizand astfel ambele deschideri. palpatorul este eliberat si rolul lui in aceasta pozitie este acela de a bloca rotirea manerului. iar cu mana se trage de coltul canatului situat langa balamaua superioara. care mentine canatul pe pozitia dorita. Se elibereaza palpatorul si manerul. iar in partea superioara. dar cu atentie putem obtine ceea ce ne dorim. In a doua imagine s-a deschis batant canatul. Cel mai complex caz este acela in care canatul realizeaza ambele deschideri. feroneria se va prezenta ca in prima imagine atasata in cadrul acestui raspuns.

Reglare feronerie sus 1.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 21.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 35. avem la dispozitie cele trei puncte superioare din care putem regla pozitia relativa a canatului in raport cu tocul.88 kb de 2167 ori Reglare feronerie sus 2.43 kb de 2167 ori . Maine voi descrie modalitatea de reglaj realizata in aceasta pozitie a canatului.Cu canatul pozitionat astfel.

57 kb de 2167 ori .JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 54.Reglare feronerie sus 3.

79 kb de 2167 ori .JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 28.Reglare feronerie sus 4.

feroneria permite deschiderea batanta. apoi eliberati palpatorul. si exista posibilitatea aparitiei unui joc al canatului. 2007 9:48 pm Titlul subiectului: Data inscrierii: 10/04/2006 Mesaje: 2367 Pentru reglarea feroneriei in partea superioara. eliberati manerul in pozitia orizontala care coincide cu deschiderea batanta. se deschide batant canatul. feroneria este inchisa. si se trage de marginea superioara a acestuia. Din reglarea acestui blocator superior. Se va observa cum acest blocator se deplaseaza rectiliniu intrand si iesind din furca prinsa pe tija de deasupra sa.Sus TDJ Living legend Trimis: Mie 11 07. Pentru a vedea daca necesita reglaj. In pozitia de la marginea furcii.NUMAI PENTRU DESCHIDEREA OSCILO-BATANTA. care prin rotirea fina realizeaza deplasarea. plaja de reglaj nu se va modifica. ATENTIE! Dupa ce ati efectuat rotirile manerului cu palpatorul mentinut continuu apasat. Pentru a se observa cursa acestuia. Daca pana acum am avut reglaje care constau in deplasari ale canatului avand la baza rotirea suruburilor metric. dupa care se roteste complet manerul de mai multe ori pe intreaga sa plaja de rotatie. se doreste eliminarea jocului dintre blocator si furca atunci cand canatul este deschis batant. Daca exista joc. Aceste capete de reglaj sunt sub forma unor cilindri avand axa de rotatie decalata. urmarindu-se daca exista joc intre furca si blocator. In prima imagine se prezinta modalitatea de reglare a blocatorului care permite deschiderea oscilanta. Cursa completa se realizeaza prin rotirea cheii imbus in plaja de 0-180 de grade. In practica. acest hexagon fiind asimetric situat in raport cu conturul rotund. In pozitia de intrat in furca. este permisa numai deschiderea oscilanta. se observa ca acest element are o forma rotunda. apoi se apasa cu degetul palpatorul si se mentine continuu apasat. vom folosi cheia imbus marimea 4. La o privire mai atenta. iar in mijloc prezinta o adancitura de forma hexagonala pentru actionarea cu cheia imbus. In pozitia din exteriorul furcii. se deschide batant canatul. veti aduce coltul de sus al canatului langa balama. PRIMUL BLOCATOR DE REGLAJ . joc care se anuleaza din acest blocator. de acum inainte vom vorbi despre reglajele realizate cu ajutorul capetelor fixate excentric. Prin pozitionarea asimetrica si rotirea cu cheia imbus. Nu incercati sa inchideti canatul cu manerul rotit intr-o alta pozitie. in deschiderea batanta. Cu alte cuvinte. se intalneste mai rar nevoia de a umbla la acest blocator. Acest blocator este actionat direct de catre maner prin rotirea acestuia. blocatorul ocupa o pozitie foarte apropiata de pozitia care permite deschiderea oscilanta. dupa care puteti inchide canatul. adica daca si canatul are . Chiar daca se roteste de mai multe ori cheia imbus. se face deplasarea axiala a blocatorului in lungul tijei de care este prins. exista pericolul de a deteriora feroneria datorita pozitiei pe care o au ceilalti blocatori situati pe marginea feroneriei.

adica se anuleaza deschiderea oscilanta. dar au suprafata cilindrului mult mai mare. Cand canatul este in pozitia in care executa ambele deschideri. Acesta este cel mai important si utilizat reglaj. Prin actionarea lor. adica acel colt care "freaca" pe toc la inchidere sau deschidere batanta. se va roti blocatorul cu cheia imbus pentru apropierea de furca.09 kb de 2096 ori Sistemul de came.81 kb . dupa care se roteste manerul in pozitia orizontala de deschidere batanta. Acum sa vorbim despre celelalte doua reglaje care sunt accesibile in aceasta pozitie anormala de deschidere a canatului. Din a doua imagine atasata.JPG Descriere: Marime 36. pe tija superioara. si prin urmare cursa de reglaj marita. corect spus ambele deschideri. Inainte de aceasta. cea batanta si cea oscilanta. prinse ca si aceasta. Cum am spus. A doua cama cu care aceasta este tangenta poate fi reglata numai cu canatul in aceasta pozitie de deschidere anormala. acest reglaj se face numai pentru canaturile care permit deschiderea oscilobatanta. Blocator oscilant. si apoi se poate inchide canatul. pentru a-l inchide. si la ea se va umbla daca reglajul din prima cama nu este suficient pentru ridicarea sau coborarea coltului diagonal opus al canatului. se realizeaza o miscare de ridicare sau coborare a coltului de jos al canatului aferent laturii opuse balamalelor. se impinge in partea superioara canatul pana la alipirea coltului sau de balamaua superioara. Constructiv s-a adoptat varianta cu doua piese pentru acest reglaj tocmai din dorinta de a mari si mai mult plaja de reglaj. de sus in jos. cand sunt realizate concomitent ambele deschideri. se observa cum trebuie introdusa cheia imbus pentru a realiza reglajul. Urmeaza blocatorii care asigura securitatea ferestrei pe pozitia canat inchis. el fiind responsabil cu "frecarea" canatului de toc la inchiderea sau deschiderea batanta. cu mentiunea ca tija de prindere are o fanta deasupra acestui element de reglaj care permite accesul cu canatul deschis numai batant. Aceste doua piese de reglaj sunt de forma asemanatoare blocatorului descris mai sus.joc. vreau sa reiau un aspect important.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 26. S-a realizat aceasta fanta pentru a inlesni accesul prin introducerea cheii imbus prin tija. Cele doua piese sunt dispuse in continuarea furcii care s-a mentionat anterior.

fisier: Vizualizat: de 2096 ori Sus TDJ Living legend Trimis: Vin 11 09. pozitie deschis batant. 2007 8:06 am Titlul subiectului: Completez raspunsul anterior cu o poza care arata pozitia ocupata de blocatorul superior fata de furca. pentru a nu exista joc Data inscrierii: 10/04/2006 Mesaje: 2367 in canatul deschis batant.8 kb de 2045 ori . in pozitia de deschidere batanta a canatului. In aceasta pozitie. Blocator oscilant. blocatorul trebuie sa fie in contact cu marginile furcii.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 24.

tradeaza o buna tensiune de contact intre acestea. Blocator 2. acest blocator avand un inel pentru rostogolire in momentul in care avanseaza in furca din imaginea 3. Un blocator de calitate este prezentat in a doua imagine.33 kb de 2037 ori . In final. suruburile care prind furcile in care culiseaza blocatorii. manerul de actionare al canatului este perfect vertical. uzura lor in timp fiind mai mare comparativ cu blocatorii prezentati. Blocatorii mai putin calitativi au forma de "palarie". aceasta garnitura fiind fixata pe canat. Acesti blocatori nu prezinta inel de rostogolire. Blocatorii se regleaza cu cheia imbus marimea 4. Blocatorii sunt corect reglati in momentul in care pe pozitia inchis. iar proba cu banda de hartie introdusa in mai multe locuri intre canat si toc. Prin rotirea blocatorilor in plaja 0-180 de grade. 2007 8:34 am Titlul subiectului: Data inscrierii: 10/04/2006 Mesaje: 2367 BLOCATORII PERIMETRALI Acestia au rolul de a asigura presiunea pe garnitura de etansare dintre toc si canatul mobil. manerul de actionare al canatului nu va cobori in pozitie perfect verticala. suruburile care prind sistemul de zavorare si conexpandurile de fixare a tocului ferestrei in golul de montaj. se fac verificarile suruburilor care prind feroneria de profilul PVC. marginea mai mare a acestora intrand in contact cu furca in momentul inchiderii canatului. Se verifica prin strangere toate aceste suruburi care prind platbanda feroneriei.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 50. In prima imagine atasata se observa excentricitatea care exista intre profilul hexagonal si marginile blocatorului. Daca blocatorii exercita o presiune prea mare intre garnitura si toc.Sus TDJ Living legend Trimis: Vin 11 09. caz in care se regleaza blocatorii prin rotirea in sensul de diminuare a presiunii de contact. se modifica presiunea exercitata pe garnitura de etansare.

Blocator 1.JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 38.24 kb de 2037 ori .

JPG Descriere: Marime fisier: Vizualizat: 48.Furca blocator.05 kb de 2037 ori .

DOMNULE TRAIAN DAJMA ! Sunt convins ca multi aveau mare nevoie de astfel de explicatii detaliate.dar am raspuns bine la tratament ! Data inscrierii: 10/07/2006 Mesaje: 563 Locatie: PETROSANIHD Sus TDJ Living legend Trimis: Vin 11 09. am cautat sa fie de ordin tehnic. _________________ Am fost "gigel". fata de una care s-ar fi bazat pe termeni . ODorin care a avut inspiratia sa deschida acest topic. 2007 11:02 am Titlul subiectului: FELICITARI. 2007 11:13 am Titlul subiectului: Data inscrierii: 10/04/2006 Va multumesc pentru apreciere. Referitor la explicatiile pe care le-am oferit. De bun augur este si initiativa d-lui. pare mai greu de inteles.Sus florin muresangrecu Membru marcant Trimis: Vin 11 09. pentru a nu lasa loc de interpretare. Din pacate aceasta varianta.

ii rog sa posteze. inclusiv dupa parcurgerea explicatiilor oferite. Pe cei care intampina probleme in reglarea feroneriei.Mesaje: 2367 mai uzuali. si impreuna incercam sa particularizam reglajele concret pentru problemele lor. 2007 5:00 pm Titlul subiectului: un geam care "s-a lasat" cum se readuce in pozitia buna ??? Data inscrierii: 17/10/2007 Mesaje: 99 . Sus alabala Membru Trimis: Vin 11 09.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful