ANJURAN: JABATAN KAJIAN SOSIAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, 08000,SG.

PETANI

1

Guru Besar. 2 . SJK(T)LDG. Bersama-sama ini saya mengemukakan pertimbangan dan kelulusan pihak tuan.Tukang. Sungai Petani. Saya dengan segala hormatnya merujuk perkara yang tersebut di atas ingin meminta jasa baik tuan untuk meminta kebenaran dalam mengadakan program ini di sekolah SJK(T)LDG. kertas cadangan untuk (PREYMA A/P PALANISAMY) PENGERUSI. Tuan. O8000. Saya yang menjalankan tugas.Preyma Palanisamy.Subramaniam. 2. Pengerusi Projek Khidmat Masyarakat. PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT IPG. Sekian terima kasih. KSAH.SG. En.TUKANG.SG. IPG.Tukang.Petani.A. SG.KSAH. 08000. Memohon Kelulusan Mengadakan Projek Melukis Mural pada dinding Tadika SJK(T)LDG SG.

nilai dan ilmu pengetahuan yang dibelajar dalam kursus ini.1. 3 .Tukang. Kami telah memilih dinding pusat sumber dan tadika sekolah tersebut untuk melukis mural bagi menambahkan keceriaan sekolah tersebut.SG. Kampus Sultan Abdul Halim.0 PENGENALAN Projek Khidmat Masyarakat.0 DIKEMUKAKAN OLEH Jabatan Kajian Sosial. Pembelajaran berkhidmat atau perkhidmatan komuniti di luar bilik darjah adalah elemen utama dalam pendekatan penyertaan secara aktif dan inter-aktif. 08000 Sungai Petani. merupakan salah satu projek yang perlu dilaksanakan mengikut sukatan yang terkandung dalam kursus Pembelajaran Berkhidmat dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan 3104. Institut Pendidikan Guru. Kami guru pelatih PISMP Sem 6 telah membuat keputusan untuk melaksanakan Projek Khidmat Masyarakat kami di SJK(T)LDG.0 TAJUK Projek Melukis Mural 2. Kedah 3. Penyertaan guru pelatih dalam projek komuniti membantu guru pelatih dalam mengaplikasikan kemahiran.

4. mengelola dan mentadbir sesuatu projek. 5. 4 . Mewujudkan suasana budi bahasa dan membangkitkan semangat kerjasama di kalangan guru pelatih yang bakal menempuh cabaran pengurusan satu hari nanti. Memperkukuhkan penglibatan guru dan warga sekolah dalam usaha membuat perkhidmatan komuniti. Memberi kesedaran kepada murid dan masyarakat betapa pentingnya menjaga keceriaan sekolah. guru pelatih dapat mengetahui cara merancang . 6. Setiap guru pelatih PISMP semester 6 diwajibkan untuk melaksanakannya bagi melengkapkan sukatan pelajaran yang dijangka. guru pelatih berpeluang untuk memperluaskan ilmu pengetahuan dalam bidang Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan mendapat pengalaman berkaitan aspek ± aspek pengurusan dan pengelolahan suatu khidmat masyarakat yang akan dijalankan ini.0 MATLAMAT : 1.0 ASAS PERTIMBANGAN : Projek ini bertujuan untuk memenuhi keperluan sukatan pelajaran PSK:3104 Praktikum Fasa Dua Lapan Minggu untuk semester 6. 2. Di samping itu. mengurus . 6. Memupuk nilai tanggungjawab guru pelatih terhadap komuniti setempat. Memberi ilmu pengetahuan kepada guru pelatih tentang perancangan .0 RASIONAL: Melalui projek ini. 3.4. Memupuk nilai sivik dalam diri guru pelatih. pengelolaan dan perlaksanaan sesuatu perkhidmatan komuniti di peringkat sekolah. 5.

Menunjukkan komitmen yang tinggi terhadap pihak sekolah VI. VIII. V. Mengeratkan hubungan silaturahim antara guru sekolah. ibu bapa dan masyarakat setempat selaras dengan mecapai matlamat satu Malaysia.7. Memberi sumbangn ikhlas kepada pihak sekolah.0 KUMPULAN SASARAN y 18 oang guru pelatih PISMP Pengajian Tamil Sem 6 5 . III. Menceriakan kawasan sekolah. Memupuk nilai cinta akan alam semula jadi dalam kalangan murid dan masyarakat. II. mengurus dan melaksanakan perkhidmatan komuniti. 8. IX. Mewujudkan suasana yang selesa dan kondusif untuk murid belajar. Memberi pengalaman kepada guru pelatih untuk merancang .0 OBJEKTIF I. Memupuk kesedaran Sivik dalam kalangan masyarakat VII. Melengkapkan keperluan kursus PSK 3104 : Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegraan. IV.

SG.PETANI 12.TUKANG.10. STRUKTUR ORGANISASI Rujuk Lampiran I 13.SG. TARIKH 26 OGOS 2010 (Khamis) 8 PAGI ± 4 pETANG 11. ATURCARA PROGRAM Rujuk Lampiran II 14. TEMPAT SJK(T)LDG. ANGGARAN PERBELANJAAN Rujuk Lampiran III 15.08000. SENARAI NAMA PESERTA PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT Rujuk Lampiran 1V 6 .

Sekian. 7 . PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT 2010. Kerjasama daripada pihak tuan/puan amat dihargai. Kerjasama daripada pihak tuan/puan dahului dengan ucapan terima kasih. Disediakan oleh. Terima kasih.16. ( PREYMA A/P PALANISAMY ) PENGERUSI . kami dapat mempertingkatkan pengetahuan di samping menjana idea baru mengenai program-program seperti ini di sekolah bagi merancakkan lagi penglibatan pelajar. ««««««««««««««««. Diharap pihak tuan/puan dapat mempertimbangkan program ini dengan sebaik yang mungkin. PENUTUP Adalah diharapkan aktiviti ini akan memberikan banyak manfaat selaras dengan sukatan pelajaran PSK 3104. Melalui program ini. Kami amat berharap pihak tuan/puan dapat memberi pertimbangan yang sewajarnya dan meluluskan permohonan ini. IPG. KSAH.

LAMPIRAN I STRUKTUR ORGANISASI PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT PENASIHAT:  DR.MALAR MUTHIAH 10 . Jawatankuasa Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari : : : : Preyma Palanisamy Teepah Thillaidasan Kaminee Adaikalam Thavamani Thambydorai AJK: Pengelola Aktiviti : Amutha Munusamy Ilavarasi Kuppusamy Kausalyah Markendan Santhi Kuppusamy Shalini Rajasparan Jeevithra Kaliappan Makanan : Keselamatan Fotografi : : Pengangkutan Peralatan : : Anbukkarasi Kumar Shantini Vijayan Balamurali Danabalam Chitra Loganathan Shalini Tannimalai Buku aturcara Program : Cenderahati : Jacquelene Martin Kalaimugilaa Asualngam 8 .

00 am Perasmian oleh Guru Besar Sekolah Taklimat & Pembahagian Tugas 8.45 am Kumpulan 1  Melukis mural di dinding perpustakaan 26 Ogos 2010 Kumpulan 2  Melukis mural di dinding Tadika 12.45 am 8.LAMPIRAN II ATURCARA PROGRAM TARIKH MASA AKTIVITI 7.00 tengah hari 3 .30 Tengah hari 4 Petang  Makanan tengah hari  Kerja disiapkan  Majlis penutup 9 .

.. 10 ....... 08000.........PETANI...................SG.TUKANG......... 08000.......SG. SJK(T)LDG...SG.PETANI............M...................SG.SUBRAMANIAM ) GURU BESAR... Disahkan oleh: .......PETANI........... ( EN................................. SJK(T)LDG.TUKANG........ ( PUAN.A.........Disemak oleh : ............KAVITHA ) KETUA PANITIA PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN..... SJK(T)LDG.......... ( PUAN.......SG. 08000.. K.... Diluluskan oleh: ..............TUKANG...BALEAMMAH ) PENOLONG KANAN 1........SG........

Cat Pelaka 16 5 80 2.00 5 40 3.00 5 20 4. Cendera hati 20 1 140 JUMLAH HARGA RM140 11 .LAMPIRAN III ANGGARAN PERBELANJAAN A. Berus saiz besar 8. Berus Saiz Kecil 4. Alatan Harga 1 unit (RM) Kuantiti Harga (RM) 1. PERBELANJAAN Bil.

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful