RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) TAHUN 4 ( P&P Semester 2, minggu ke 5 ) Mata Pelajaran : Kemahiran Hidup Kelas : 4 Budiman Umur

: 10 tahun Bil. Murid : 29 orang Masa : 10.20 hingga 11.20 pagi Topik : Penjagaan Tumbuhan Hiasan PENGETAHUAN SEDIA ADA (i) Murid pernah melihat ahli keluarga menguruskan tumbuhan hiasan di perkarangan rumah. (ii) Murid pernah melihat tukang kebun sekolah menjaga tumbuhan hiasan di perkarangan sekolah. OBJEKTIF PENGAJARAN Di akhir pengajaran & pembelajaran murid-murid dapat: (i) menerangkan dua dari tiga cara penjagaan pokok hiasan dalam pasu dengan jelas dan tepat; (ii) menggunakan peralatan merumput, mengembur dan menyiram dengan betul dan selamat; dan (iii) melakukan langkah-langkah penjagaan pokok hiasan pasu iaitu merumput, menggembur dan menyiram dengan betul dan sistematik. KBKK : Membuat keputusan, mengkatogeri dan membuat rumusan. PENERAPAN NILAI : Bersih, teliti, bersistem, rajin, bekerjasama. BBM: Penyiram, pongkes,sudip tangan, sarung tangan, sepasu bunga dan bunga hiasan di sebuah taman. KMD: Kajian Reka Bentuk ( sistem penyiraman automatik ) Langkah/masa Set Induksi ( 5 min ) Isi Pelajaran Nyanyian Bunga Di Halaman Rumahku Merah, putih kuning dan ungu, Warna bunga di halamanku Segar, mekar, sepanjang hari Bau sungguh harum, memikat hati Nyaman rasa di pagi hari Bunga indah menari-nari, Terbang datang si rama-rama, Berkejar-kejaran menyeri bunga. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran - Guru menyanyi bersama murid lagu Bunga Di Halaman Rumah Ku . - Guru bersoaljawab dengan murid mengenai lagu dan meminta komen murid berkenaan senikata lagu tersebut. - Guru mengaitkan lagu dengan topik pelajaran. KAEDAH: Soal jawab Catatan NILAI: Bersyukur Keindahan Kehadiran : Tarikh :

Perkembangan Langkah 1 ( 5 min )

Maksud Tumbuhan Hiasan - Guru menyoal serta Pokok-pokok atau pokok bunga menerangkan maksud yang ditanam untuk tumbuhan hiasan. mencantikkan, menyegarkan dan mengindahkan sesuatu - Murid-murid cuba

sarong tangan .penyiram ( nota kegunaan alatan Dilampirkan bersama ) .serampang . Sepasu bunga NILAI: Berani . KAEDAH: Tunjukcara BBM: Penyiram. Sarung tangan.merumput . .tempat. . .pongkis .sudip tangan .Beberapa orang murid di pilih untuk melakukan aktiviti di atas dengan bimbingan guru dan di perhatikan oleh murid lain. KAEDAH: Soal jawab KBKK: Membuat keputusan NILAI: Berani mencuba Langkah 3 ( 12 min ) Alatan dan kegunaan alatan .menyiram . .Murid berhimpun di hadapan meja tunjuk dalam bentuk ladam kuda. memberikan contoh-contoh tumbuhan hiasan di rumah.Contoh Jawapan: y bunga kekwa y bunga matahari y bunga mawar y palma y bunga raya NILAI: Peka & Teliti Langkah 2 ( 5 min ) Penjagaan Tumbuhan Hiasan Dalam Pasu Bunga . Pongkes. -Guru membuat tunjuk cara kaedah merumput. Sudip tangan. Serampang tangan. Jawapan murid cuba dikaitkan dengan isi pelajaran hari ini. kawasan rekreasi dan lain-lain.Guru mengulas semua jawapan murid dan mengaitkan jawapan murid dengan topik pelajaran. .menggembur .Murid-murid meneliti penerangan guru. menggembur dan menyiram dengan menggunakan alatalat yang berkaitan dengan cara yang betul dan selamat dihadapan kelas.Guru menyoal murid-murid di manakah tumbuhan hiasan ditanam. di sekolah.Guru menyoal murid-murid bagaimana untuk menghasilkan tumbuhan hiasan yang cantik dan subur dalam pasu bunga.

menyiram ( nota berkaitan dilampirkan bersama ) .Guru mengawal masa untuk setiap kumpulan melakukan ketiga-tiga kemahiran di atas secara urutan.Setiap kumpulan melakukan kerja-kerja penjagaan tumbuhan hiasan dalam pasu bunga iaitu merumput.merumput . .Guru membimbing dan membuat penilaian terhadap pencapaian Objektif yang ditetapkan. . .Murid-murid dibahagikan kepada tiga kumpulan dan di bawa ke luar bengkel untuk aktiviti amali. NILAI: Bekerjasama Bersistem Yakin diri KBKK: Membuat Keputusan BBM: Alatan tangan KMD: Menggunakan sistem penyiraman automatik Langkah 4 ( 25 min ) Penutup (Refleksi) ( 5 min ) .Penilaian ( 3 min ) Soalan Penilaian: i.menggembur . .Guru menggunakan peta konsep semasa membuat rumusan. BBM: Lembaran kerja . menggembur dan menyiram dikawasan yang ditetapkan.Lembaran kerja diedarkan sebagai tugasan di rumah yang merupakan tugasan pengukuhan dan juga pengayaan sambil menerangkan apa yang perlu dilakukan untuk persediaan sebelum mengikuti pelajaran berikutnya. Terangkan dengan jelas dua dari tiga langkah penjagaan pokok hiasan dalam pasu? Aktiviti Kumpulan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful