You are on page 1of 14

Seven persons A, B, C, D, E, G and H live in a seven-storey building, but not necessarily in the

same order. The ground floor is numbered 1 and the topmost floor is numbered 7. Each of them
likes different colour red , black, white, pink, blue, yellow and orange but not necessarily in the
same order. They all were born on different years viz. 1953, 1967, 1970, 1977, 1982, 1990 and
2002 but not necessarily in same order. But the date and month of birth of all these persons are
same. Calculation is done with respect to the present year 2017 and assuming months and date
to be same.

The ages of B and A are perfect cube. The difference between the ages of A and H is perfect
square. The difference between age of B and G is perfect cube. C was born in an year which is an
even number of year. The one who was born in 1967 likes red colour and lives on third floor.
There are two persons live between the one who was born in 1967 and one who was born in
1953. The one who was born in 1953 likes orange colour . D lives on top floor and likes blue
colour. There is one person lives between the E and B. There are two persons live between B and
C. There is one person lives between the C and G, who likes pink colour. The one who likes
yellow colour live on ground floor but he is not the youngest person. The one who likes white
colour is younger than C.

Banking Reasoning- Seating Arrangement Questions Asked in IBPS SO (28/1/2017)

Giv the ans. (Pls do not click on LIKE)

Directions (1-5)Study the following information to answer the given questions.

Eight people A,B,C,D,E,F,G,&H live on eight different floors of building .The lowermost floor is
numbered 1 & topmost floor is numbered 8.Each one of them play a different game namely San
Andreas, Roadrash, Contra , Castlevania, Resident Evil, Tekken3, Dragon Quest and Metal Gear .

G lives on an even numbered floor above the floor numbered 2.Only three people live between
G & and the one who plays Roadrash. E lives immediately below the one who plays Roadrash.

Only two people live between E and the one who plays Tekkena3.C lives immediately above the
one who plays Tekken3.The one who plays San Andress lives on an even numbered floor below
C. . Only two people live between the one who plays San Andreas and the one who plays Dragon
Quest. The one who plays Metal Gear lives immediately below B . B neither lives on the topmost
floor nor plays Roadrash. F lives on odd numbered floor but not the lowermost floor. Only two
people live between F & the one who plays Resident Evil. Only one person lives between D & the
one who plays Contra. H lives immediately above the one who plays contra.

1)Which of the following games does D play ?

A)San Andreas

B)Roadrash

C)Tekken3

D)castlvaania

E)MetalGear.

2)How many people live between G and the one who plays Tekken3

A)None

B)one

C)two

D)four

E)five

3)Which of the following statements is TRUE with respect to the given information ?

A)G plays Resident Evil

B)C lives immediately below the one who plays

C)All the given statements are true

D)B lives immediately above E

E)only four people live between D and the one who play Roadrash.

4)Who amongst the following live exactly between A and the one who plays Contra ?

A)D, the one who plays resident Evil

B)C,B

C)E,H

D)E, the one who plays Tekken3


E)F, the one who plays Roadrash.

5)Four of the following five are alike in a certain way and so form a group . Which one of the
following does not belong to the group ?

A)A-Contra

B)H-Castlevania

C)F-Tekken3

D)B-Dragon Quest

E)C-Roadrash

Directions (6-10)Study the following information carefully and answer the given questions .

Ten persons from different companies viz. Indigo, Biocon, Nokia, Samsung, Havells, Amul, Tata,
Vadilal, Flipkart and Cipla are sitting in two parallel rows containing five people each, in such way
that there is an equal distance between adjacent persons.

In row-1-G,H,I,J & K are seated and all of them are facing south. In row -2, U,V,W,X and Y are
seated and all of them are facing north. Therefore in the given seating arrangement, each
member seated in a row faces another member of the other row.

K sits third to the left of the person from Biocon. V is an immediate neighbour of the person who
faces K . The person from Havells sits to the immediate left of V. Only two people sit between the
person from Nokia and H . The person from Nokia is not an immediate neighbor of K . Only one
person sits between the one who faces H & the person from Tata.

X sits second to the right of W . W does not sit at any extreme end of the line. The person from
Cipla sits third to the left of the one who faces W.

U is an immediate neighbor of the person from Samsung. U is not from Tata. Only two people sit
between the person from Amul and J . The person from Flipkart is an immediate neighbor of the
person who faces the person from Amul. Only one person sits between the one who faces the
person from Flipkart and I .Neither I or U is from Indigo.

6)K is related to the person from Vadilal in the same way as W is related to person from Tata
based on the given arrangement . To who amongst the following is X related to following the
same pattern ?

A)The person from Amul

B)The person from Indigo

C)The person from Flipkart


D)Yhe person from Havelles

E)The person from Nokia

7)Y is from which of the following companies ?

A)Indigo

B)Tata

C)Amul

D)Samsung

E)Biocon

8)Who amongst the following faces the person from Vadilal ?

A)The person from Flipkart

B)V

C)Y

D)The person from Nokia

E)The person from Havells

9)Which of the following is true regarding G ?

A)only one person sits between G & the person from Cipla

B)The person from Samsung faces G

C)G is an immediate neighbor of the person from Biocon

D)None of the given option is true

E)G sits to the immediate left of I.

10)Who amongst the following sit at extreme end of the rows ?

A)The persons from Indigo & G

B)The person from Cipla & X

C)K,Y

D)I,W
E)H,U

1.e

2.b

3.a

4.e

5.c

6.c

7.a

8.b

9.c

10.e

Banking Reasoning-Syllogism- New pattern

Give the answer . (Do not click on LIKE)

Directions(1-3) :- Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically
do(es) not follow from the given statement disregarding commonly known facts. Give answer

1)

Statements

Some horses are asses

No ass is a cow

All deer are cow

Some cow are rats

All cow are animals

Conclusions

A)some horses are not deer

B)all cow beings animals is a possibility

C)some deer being rats is a possibility


D)some deer are not asses

E)All horses are cow

2)

Statements

All 1s are 5s

All 5s are 4s

No 4 is 2

No 2 is a 3

Conclusions

A)At least some 1s are 2s

B)All 3s being 1s is a possibility

C)All 4s being 3s is a possibility

D)At least some 4s are 1s

E)No 2 is a 5

3)

Statements

All mangoes are fruits

No mango is a guava

All grapes are guavas

Some guavas are papayas

No guava is a litchi

Conclusions

A)some litchis can be fruits

B)All papayas being litchi is a possibility

C)some fruits are not guavas


D)some grapes are not mangoes

Directions ( 4-8)-Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions
logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer

A)If only conclusion I follow

B)If only conclusion II follow

C)If either conclusion I or II follow

D)If neither conclusion I nor I follows

E)If both conclusions I & II follow

4)

Statements

Some stones are pearls

No eye is a pearl

Some noses are eyes

Conclusions

At least some noses are not pearls

Some stones are definitely not eyes

5)

Statements

No book is box

All boxes are pages

No cap is a page

Conclusions

I)No box is a cap

II)No page is a book

6)

Statements
No cup is plate

Some plates are dishes

No dishes is a spoon

Conclusions

I)some cups can be spoon

II)at least some plates are cup

7)

Statements

All chairs are tables

No table is an almirah

No almirah is a wardrobe

Conclusions

I)some wardrobes can be chairs

II)At least some almiarah are not chairs

8)

Statements

No vegetables is a fruit

No bean is a tomato

All fruits are tomatoes

Conclusions

I)All tomatoes are not beans

II)Some beans are not fruits

Directions (9-10)-In the following questions , only one conclusion is given & five statements are
given

.From this you have to take the statements to be true even if they seem to be at variance with
commonly known facts and then decide which of the given statement logically follows.
9)Conclusions

I)At least some Branch are Bank

II)Some customer being Bank is possibility

A)Statement

All Bank are Branch

Some Branch are code

No customer is Bank

B)Statement

No Bank is Branch

Some Branch are customer

No customer is code

C)statement

All Bank are Branch

Some Branch are customer

No customer is code

D)Statement

No Bank is Branch

Some Branch are customer

No customer is code

E)All Bank are Branch

Some Branch are code

No customer is Bank

10)

Conclusion

I)All Taxi being train is a possibility


II)Some buses are not train

A)Statement

All taxi are not trains

No taxi is a car

All car are buses

B)Statement

Some taxi are trains

No train is bus

No buses are cars

C)Statement

All trains are taxi

No taxi is a car

No cars is a bus

D)Statement

Some trains are buses

No bus is taxi

All taxi are cars

E)Statement

All buses are taxi

Some cars are buses

No taxi is a train

1.E)/2.A)/3.B)/4.E/5.A)/6.A)/7.E)./8.E)/9.C)/10.B)

A, B and C can do a piece of work in 36, 48 and 72 days respectively. They started the work but A
left 9 day before the completion of the work while B left 12 days before the completion of the
work. How many days C worked?
To complete a work, A takes 50% more time than B. If together they take 18 days to complete
the work, how much time shall B take to do it alone?

A=30 days so B= 20 days

LCM will be 60

Efficiency of A=2,B=3

Therefore time taken by B is 90/3=30days


In this que how to fix dates of visiting Vietnam and france ?

The Prime Minister of India Narendra Modi visited Eight different countries Brazil, China, France,
Germany, Malaysia, Srilanka, Vietnam & USA in Eight different months January, February,
March, April, May, June, July, August in the year 2017 on different dates 2 nd, 4 th, 6 th, 7 th, 23
rd, 24 th, 30 th, 31 st not necessarily in the same order.

Modi visited Malaysia on the month which has 31 days. The date on which he visited Srilanka
and the total no of days in that month are same. The first place visited by him is Germany on
date 4. Difference of the dates of Srilanka visit & China visit is seven. He visited France on month
which has least no of days. He visited more than four countries before visiting China. Sum of the
Dates of visit of USA & Germany is equal to date of visit of Brazil and is even number. He visited
Srilanka & China on months which has 30 days. He visited USA before visting Brazil. Malaysia and
Vietnam Visits are on consecutive months. Malaysia Visit is on even date and is equal to
difference of dates of Visit of France & August

Varun invested an amount of Rs. 10000 at the simple interest rate of 8% per annum and another
amount at the simple interest rate of 20% per annum. The total interest earned at the end of
one year on the total amount invested became 12% per annum. Find the total amount invested

Math- Time & Work- Give the answer .(Do not click on LIKE)

1)The time taken by A alone to finish a piece of work is 60 % more than that taken by A & B
together to finish the same piece of work . C is twice as efficient as B . If B & C together can
complete the same piece of work in 40/3 days, in how many days can A alone finish the same
piece of work ?

A)32

B)24

C)16

D)28

2)8 children & 10 men complete a certain piece of work in 29 days . If each child takes twice the
time taken by a man to finish the work, then in how many days will 15 men & 86 boys finish the
same work ?

A)9 days

B)7 days

C)12 days

D)10 days

E)None of these
3)Abhishek is twice as good a workman as Bharat and Bharat is twice as good a workman as
Charu. If Abhishek & Bharat can together finish a piece of work in 4 days, then Charu can do it
in .

A)6

B)8

C)24

D)12

E)14

4)8 men & 4 women together can complete a piece of work in 6 days. work done by a man in
one days is double the work done by women in one day. If 8 men & 4 women started working &
after 2 days, 4 men left & 4 new women joined. In how many more days will the work be
completed ?

A)5

B)8

C)6

D)4

E)9

5)The ratio of work done by 20 men to work done by 30 women in same time is 8 :5.if 10 men
and 18 women can do a work in 12 days, how many men would be required to finish it in 14 days

A)10

B)12

C)14

D)15

E)18

6)A & B together can complete a job in 8 days , B & C when each work alone can finish work in
12 days, A & B work for 4 days then A leaves , B continues for 2 more days and then he leaves
too. C now starts working and finish the job. How many days did C require ?

A)5

B)6
C)3

D)4

E)7

Related Interests