You are on page 1of 2

Caz clinic 1

Pacient B., 19 ani

La internare:

Stare de com, s. Glasgow - 8 p.;

Tegumente cianotice, reci, transpiraii abundente.

Zgomote cardiace ritmice, atenuate. TA = 100/55 mmHg, FCC = 105-120 b/min

Analiza sngelui

Hemoglobina 12,9 g/dl , Eritrocite 4,1 x 106 /mm3 , Trombocite 268.000/mm3 , Leucocite
13,1 x103 /mm3 - nesegmentate 1 % , - segmentate 55 %, - limfocite 40 % , - monocite 4 %. VSH
5 mm/h, Ht 38 %.

Bilirubina total 15mcmol/l Bilirubina indirect 15mcmol/l Ureea 5,2 mmol/l Creatinina 73
mmol/l Glicemia 400 mg/dl AST 27mmol/l, ALT 37mmol/l, Amilazemia 22 gr/l Troponina neg.
Protrombina 81 % Fibrinogen 270 mg/dl APTT 39 sec. INR 1,36 Timpul de trombin 22 sec.

Analiza urinei- Glicozurie +++, corpi cetonici abseni.

Investigaiile paraclinice

Radiografia pulmonar: nimic patologic.

ECG: tahicardie sinusal.

Echo-cord: cavitile cordului n limite normale, insuficien mitral i tricuspidian gr. I, FE 55 %.

Echo-abdominal: hepato-splenomegalie moderat, schimbri difuze n parenchimul pancreatic


Caz clinic 2
Pacienta P., 24 ani, internat cu scor Glacow 8 p.

Anamneza:

La ora 7.00 n ziua internrii: stare de ru general cu cefalee persistent (chinuitoare), dureri
epigastrice, astenie.

A luat micul dejun (o roie, salam - 50 g i pine - 20g), ulterior i-a administrat dozele uzuale de
insulin (Novorapid 8UI, Levemir 8UI).

Peste 10-15 min, din spusele mamei, pacienta devine somnolent

. Peste 7 min, la sosirea ambulanei, pacienta n stare de com.

A fost determinat glicemia la valoare de 990 mg/dl.

Pacientei i s-a instalat perfuzie cu sol. NaCl 0,9% i transportat la spital.

Analize biologice la internare

Hemoglobin 10 mg/dl , Eritrocite 3,4 x 106 /mm3 , Trombocite 368 000/mm3 , Leucocite
12,8 x 103 /mm3 , - nesegmentate-10 % , - segmentate 69 %, - limfocite -11 % , - monocite 9 %.
VSH 50 mm/h, Ht 33 %.

Bilirubina total 7,6 mcmol/l,(0-17) Ureea 14,6 mmol/l,(2,6-7,6) Creatinina 108 mcmol/l (53-
97), AST 0,64 mmol/l (0,1-0,45), ALT 0,73 mmol/l(0,1-0,68), Amilazemia 44 gr/l(0-80),
Proteinemia 74 gr/l(64-83), Albuminemia 36,2 gr/l(35-52), Glicemia 792 mg/dl(70-110)

Investigaiile paraclinice

Radiografia pulmonar: nimic patologic;

ECG: tahicardie sinusal;

Echo- cord: cavitile cordului n limitele normale, FE 65 %;

Echo-abdominal: hepatomegalie moderat, modificri difuze ale parenchimului pancreatic.

Analiza urinei Glicozurie +++, corpi cetonici +++