You are on page 1of 6

MANAGEMENT SI LEGISLATIE SANITARA

CURS 1

Managementul este o functie profesionala care inseamna a conduce intr-un context dat,
un grup de persoane care au de atins un obiectiv comun in conformitate cu finalitatile
organizatiei din care fac parte.
Functie profesionala – este o activitate profesionala, practica pentru exercitarea careia
sunt necesare cunostinte si abilitati specifice, tehnice si relationale.
A conduce - este un termen generic care inseamna a avea responsabilitatea unei echipe
care trebuie sa atinga obiective comune.
Intr-un context dat se refera la doua aspecte:
1. Conditiile economice, sociale, politice, specifice cu constrangeri si oportunitati
2. Caracteristicile cultural, mentalitatile, traditiile, specificul institutiei din care face parte.
A conduce un grup de persoane – nu pot fi conduse direct in conditii de eficienta grupuri
mai mari de 8-10 persoane. Acesti colaboratori directi, pot conduce la randullor alte grupuri de
colaboratori. Rezultatele depind in mare masura de capacitatea directorului de a conduce primul
cerc de colaboratori directi.
Obiectiv comun in conformitate cu finalitatile organizatiei – daca intr-o organizatie,
obiectivele nu sunt mereu clar definite sau daca sunt definite doar la nivelul ansamblului
organizatiei si nu la nivelul fiecarui subansamblu, este absolut necesar ca obietivele sa fie
explicate intr-o maniera operationala, astfel toate serviciile componente trebuie sa aiba
obiective clare, suficient de bine explicate pentru a fi operationale. Directorul impreuna cu cei
mai apropiati colaboratori vor lucre la stabilirea obiectivelor pe care ulterior toti membrii
echipei vor trebui sa le cunoasca si sa le asimileze astfel incat energiile sa fie mobilizate in
acelasi sens.
MANAGEMENT, STIINTA SI ARTA

Managementul, ca activitate de conducere a unui grup de persoane pentru atingerea unui
obiectiv comun, presupune si se bazeaza pe experienta si talentul managerului
S-a considerat ca eficienta in activitatea manageriala este determinate in mod exclusive
de calitatile personale ale acestuia, pe experienta combinata cu perspicacitatea, originalitatea,
energia, puterea de a-i convinge pe ceilalalti cu usurinta si increderea in sine.
De aici idea ca managementul este o arta, deoarece nu exista retete prestabilite pentru
rezolvarea unor situatii dificile intr-o organizatie sau de luarea a celor mai bune sau potrivite
decizii intr-un context dat caracterizat de multe ori de ambiguitate.
Practica nu arata ca reusita manageriala este sensibil imbunatatita atunci cand pe
calitatile personale se grefeaza (se pun, alatura) si cunostinte specifice de management. Evolutia
cunostintelor privitoare la management ne arata ca aecst domeniu a dobandit atributele unei
stiinte, deoarece ne aflam in fata unui cap sistematizat de cunostinte, metode si tehnici care
utilizate in activitatea practica contribuie la cresterea eficientei activitatii unei organizatii.
Managementul efficient nu este o arta sau o stiinta, ci arta si stiinta, deoarece presupun
utilizarea calitati personale pentru a adapta cunostintele, metodele, tehnicile specifice la un
context determinant.

1

In domeniul personalului avem competenta. In domeniul organizarii. SANIT. Aceasta aloca si gestioneaza resursele. Responsabiliatte de nivel strategic: este atributul directoruilor generali. decid in probleme de personal. care este de trei nivele: 1. Sursa acestei autoritati nu poate genra pretentia de a fi ascultat. Delegarea autoritatii 8. Invatarea din experienta 3. Principalele surse ale autoritatii sunt: 1. Nivelul operational este treapta la care apare productia de servicii care in sistemul de sanatate are o importanta majora. Autoritatea face posibila luarea si executarea deciziilor. CURS 2 PRINCIPII GENERALE SI TENDINTE ACTUALE Ca principii generale ale conducerii pot fi descrise: 1. Autoritatea de competenta este data de cunostintele si tehnologiile folosite de un conducator in activitatea sa manageriala. intalnim aliantele strategice 2. diversificare si finantarea acestora pentru o durata medie) 2. Responsabilitate manageriala de nivel mediu este cea pe care o au conducatorii care se ocupa de buna desfasurare a proceselor. In activitatea de control avem mecanismele de asigurare si evaluare a calitatii ingrijirilor de sanatate SURSELE AUTORITATII IN ACTIVITATEA DE CONDUCERE Managerul este o persoana din organizatie. Inlocuirea resurselor rare (resurse umane) 5. Aceasta responsabilitate se refera la optiuni majore legate de evolutia serviciilor de sanatate (dezvoltare. 2. Conducere prin obiective 2. Aceasta genereaza autoritatea administrativa si este legata de pozitia pe care o ocupa un conducator intr-o unitate. autoritatea este atributul pe care il are un conducator de a pretinde ascultarea. avem activitatea anteprenoriala desfasurata in interiorul organizatiei 5. materiale si bani. In conducere si dirijare. Functiile determina structura 7. Are un caracter efemer deoarece se poate executa exclusiv numai atata vreme cat managerul ocupa functia ierarhica in interiorul organizatiei. dar un conducator competent este ascultat pentru ca acest drept il confera colaboratorii. Fiecare autoritate este dublata de responsabilitate. Conducerea prin exceptii 9. Convergenta muncii (eficienta) 6. cultura organizationala sau corporatista 3. SI LEGISL. controlul stresului si plata in functie de performanta 4. Carisma este o calitate inascuta asociata autoritatii morale. Pozitia ierarhica. MANAG. 3. Utilizarea celui mai scurt drum pana la decizie In activitatea manageriala se manifesta in prezent cateva tendinte noi: 1. 3. 2 . In activitatea manageriala. Un conducator carismatic motiveaza si mobilizeaza personalul pentru realizarea obiectivelor organizatiei. Diviziunea muncii: specializarea omului pe diferite sarcini 4. careia i s-a incredintat responsabilitatea de a face posibila indeplinirea unei activitati prin colaboratorii sai din interiorul unei unitati operationale. In domeniul planificarii.

2. referindu-se implicit la stabilirea relatiilor de autoritate si responsabilitate. Activitatea de planificare cere luarea unor decizii intre mai multe alternative. Controlul 1. Organizare 3. cand si cum. De asemenea. Prin termen scrit se intelege o perioada de maxim 1 an zile (ex: bugetul unui spital este o planificare pe termen scurt pentru ca anticipeaza viitorul pe o perioada de aproximativ 1 an). Organizarea este o functie prin care se stabileste structura organizatiei si se definesc rolurile persoanelor in cadrul diferitelor compartiemente. selectarea celor ce urmeaza a fi angajati. determinarea modului de 3 . In plus managerul trebuie sa fie constient de multitudinea relatiilor informale care exista intr-o organizatie. 3. Ele sunt activitati de baza realizate de manageri. SANIT. Managerii stabilesc relatiile formale dintre indivizi si grupuri. Planificare 2. structuri permanente sau pe termen scurt ca in cazul in care se formeaza un grup de lucru ce se va dizolva in momentul in care sarcina a fost indeplinita. Organizarea poate fi facuta pentru a functiona pe termen lung. Functia de personal include activitati in legatura cu managementul resurselor umane sau administrarea personalului. gruparea oamenilor si a proceselor in unitati logice. Functia de personal sau coordonarea 4. deci care au calificarea descrierii posturilor. Presupune si stabilirea relatiilor dintre compartimente si oameni. Scopul principal al acestei funtii este acela de a desemna persoanele cele mai adecvate posturilor detinute. pentru a oferi servicii medicale intr-o zona rurala. MANAG. Planificarea pe termen lung poate implica pregatirea unui program de actiune strategica pe care o organizatie trebuie sa-l urmeze pe termen lung 5-10 ani. alocarea personalului in posturile existente. CURS 3 FUNCTIILE MANAGERIALE Reprezinta ceea ce fac managerii pentru atingerea obiectivelor organizatiilor prin utilizarea oamenilor si a altor resurse. departamente. Planificarea Aceasta functie consta in selectarea misiunilor si a actiunilor necesare pentru realizarea lor. Poate fi pe termen scurt sau lung. Ambele situatii trebuie evitate in egala masura. Scopul planificarii este sa dea posibilitatrea serviciilor de sanatate sa faca fata prezentului si sa anticipexze viitorul. Conducerea/comanda 5. Presupune deci o alegere. Un manager trebuie sa fie permanent constient de prezenta liderilor de opinie ai organizatiei in pofida faptului ca acestia nu are o autoritate atribuita. functia de personal include recrutarea angajatilor. Sunt clasificate in : 1. Angajatii nu trebuie sa fie nici sub nici supracalificati in postul pe care il ocupa. SI LEGISL. Planificarea orienteaza managementul in utilizarea resurselor. Aceasta implica luarea deciziei asupra a ceea ce trebuie facut.

Adeseori conducerea implica constientizarea unui mediu de motivare si comunciare astfel incat membrii organizatiei sa inteleaga ce se astepta de la ei in munca. in timp ce altii considera o abordare mai democratica ca functioneaza mai bine. daca exista un bun sistem de monitorizare se pot face ajustarile atat la resursele folosite cat si la standardele de performanta aplicate. Standardele furnizeaza o baza masurabila cantitativa ce poate fi folosita de manageri pentru a monitoriza. 4 . Unii adopta un stil de conducere puternic. Conducerea/comanda. Cand apar variatii de la rezultatele asteptae. Stabilirea de standarde de timp. Un manager poate alege diferite moduri de conducere in functie de sarcina de indeplinit si de dorinta angajatului de a duce la bun sfarsit sarcina. Intalnim patru etape: 1. Controlul Se concentreaza pe monitorizarea si evaluarea performantelor obtinute. remunerare precum si actiunile desfasurate in vederea intreruperii activitatii angajatiilor datorita pensionarii/concedierii. 4. Repetarea regulata a acestor procese reprezinta premisele imbuntatirii performanetelor obtinute. Pot sa-si adapteze stilul la nevoile momentului. 5. managerii folosesc feedbackul provenit din monitorizarea proceselor de productie si al rezultatelor pentru a face schimbarile necesare. Aplicrea modificarilor necesare Controlul implica frecvent un mecanism de feedback sistematic in care intrarile sunt comparate cu iesirile (rezultatele). Poate folosi un stil de conducere bazat pe preferintele sau filizofia sa personala. Conducerea poate include atribuirea unei sarcini unui subordonat (ex: medicul sef de sectie stabileste modul in care personalul auxiliar va realiza curatenia intr-un salon). Scopul principal este incercarea de imbunatatire continua a calitatii. Compararea rezultatelor cu standardele 4. Aceasta functie peresupune orientarea oamenilor spre ceea ce trebuie ssa realizeze si ceea ce nu trebuie sa faca fiind caracterizata prin actiune. ajusta si imbunatati performanta. Masurarea rezultatelor 3. autoritar. calitate/cantitate 2. Controlul implica in esenta stabilirea de standarde si compararea rezultatelor concrete cu aceste standarde.

Managerul cauta permanent informatii legate de munca pe care o desfasoara prin folosirea unor surse numeroase. Informatiile pot fi colectate din carti. CURS 4 ROLURILE MANAGERIALE Presupun de multe ori aspecte care pot merge mai departe decat functiile managerului. Numit si rolul de agent de schimbare. Roluri decizionale: a) Anteprenor b) Mediator c) Distribuitor de resurse d) Negociator Rol de reprezentare: . reviste. care se pot clasifica in: 1. SANIT. Aceasta este cel mai important rol decizional al managerului. 5 . Managerul stabileste o directie si un mediu de munca care ii incurajeaza pe subordonati sa lucreze la un nivel optim Rol de legatura: . Orice manager are de indeplinit sarcini ceremoniale (intampinarea unor oaspeti. conferinte si conversatii informale. congrese. Are anumite responsabilitati in cadrul organizatiei pe care o conduce sau in afara ei care nu se incadreaza in totalitate in totalitate in categoria functiilor manageriale. Managerul trebuie sa sorteze toate aceste date si sa aleaga informatiile cele mai relevante si mai folositoare. Un manager are o anumita autoritate si un anumit statut. sarbatorirea zilei spitalului. Managerul cauta sa schimbe unitatile de lucru in mod voit pentru a le imbunatati. Managerul are autoritatea de a vorbi ca reprezentant al organizatiei. rapoarte. Rol de purtator de cuvant: . Roluri informationale: a) De monitor b) Diseminator c) Purtator de cuvant 3. participarea la o petrecere la o petrecere ocazionata de pensionarea unui subordonat. Rol de monitor: . MANAG. SI LEGISL. managerul are un avantaj important in luarea deciziilor fata de alti manageri care nu au avut acces la asemenea informatii. . Roluri interpersonale: a) Rol de reprezentare b) Rol de lider c) Rol de legatura 2. Managerul are contacte in afara departamentului sau de lucru cu alti manageri in alte departamente ale aceleasi organizatii sau din alte organizatii. Sunt situatii cand el va incerca sa informeze/influenteze persoanele din organizatie pe care o conduce sau din afara acesteia. etc) Rol de lider: . Aceste activitati sau comportamente pot fi descrise ca roluri. Daca este bine informat. Rol de anteprenor: . Acest rol se refera la lucrul in retea.

Extrem de rar. managerului este nevoit sa aloce resursele existente. Se cauta idei noi prin orice sursa posibila. prietenii sau coercitie. rolurile manageriale nu sunt mereu distincte sau separate. 6 . utilitate si nu pe influenta politica. . Rol de negociator: . Managerul trebuie sa cunoasca si sa aplice metode de rezolvare a conflictelor. Managerii trebuie sa fie capabili sa actioneze in vederea reducerii sau chiar a eliminarii conflictelor. Rol de mediator: . acestea sunt evaluate si daca se considera productive sunt implementate in cadrul organizatiei. Concomitent va incerca sa ajunga la o intelegere cu persoanele de al caror ajutor ar avea nevoie. Managerul trebuie sa protejeze interesele si resursele unitatii de lucru sau ale organizatiei si sa se asigure daca acestea sunt angajate intr-un schimb echitabil. Managerii cu experienta inteleg gradul de ambiguitate al rolurilor si functiilor si sunt capabili sa se integreze abil. bazandu-se pe nevoi. Managerul trebuie sa aleaga cine si cat va primi din resursele limitate la care au acces. Rol de distribuitor de resurse: . ele putand sa se suprapuna. El reprezinta interesele organizatieie in vederea obtinerii resurselor necesare. In aceasta situatie. La fel ca si functiile. performante. resursele pot face fata tuturor cererilor. Daca apar tulburari in cadrul organizatiei ele trebuie rapid tratate pentru a nu deveni probleme de proportii crescute.