You are on page 1of 53

SSA231 APTITUDE-I(AERO- 3-A, B, C, & AS)

PURPOSE:
The purpose of this course is to build confidence and inculcate various soft skills and to help
Students to identify and achieve their personal potential.
INSTRUCTIONAL OBJECTIVES
1. To guide thought process 2. Appear for placement aptitude tests confidently
3. To develop Communication skill 4. To build confidence 5. Acquire aptitude skills for
employment
METHODOLOGY:
The entire program is designed in such a way that every student will participate in the class room
activities. The activities are planned to bring out the skills and talents of the students which they
will be employing during various occasions in their real life.
1. Group Activities + Individual activities 2. Collaborative learning 3. Interactive sessions 4.
Ensure participation 5. Empirical learning
LOGICAL REASONING:
Number, Letter series, Analogies- Coding, Decoding Blood relations, direct sense, Operator
based questions Clock & Calendars Distribution, Binary Logic and Puzzles Arrangements,
Selections. Routes & Networks, Comparison Cubes & Venn Diagrams.
VERBAL ABILITY:
Critical Reasoning Antonym, Synonym ,Odd man fill in the blank ,Sentence Construction /
Completion Idiomatic expression Detection of errors. Jumbled sentences, Vocabulary,
Alphabetical sequence, cloze passage.
EVALUATION:
1. University Theory Question paper 2. Activities assessed by both group and individual
participation
3. Continuous assessment based on daily participation
SCHEME OF INSTRUCTION:
Marks allocated for regular participation in all oral activities in class.
SCHEME OF EXAMINATION:
Complete internal evaluation on regular basis.
QUESTION WITH ANSWER- AERO- 3-A, B, C, & AS

Logical Reasoning: Analogies

1.Odometer is to mileage as compass is to


A. speed

B. hiking

C. needle

D. direction
Answer: Option D
Explanation:
An odometer is an instrument used to measure mileage. A compass is an instrument used
to determine direction. Choices a, b, and c are incorrect because none is an instrument.

2.Marathon is to race as hibernation is to


A. winter

B. bear

C. dream

D. sleep
Answer: Option D
Explanation:
A marathon is a long race and hibernation is a lengthy period of sleep. The answer is not
choice a or b because even though a bear and winter are related to hibernation, neither
completes the analogy. (Choice c) is incorrect because sleep and dream are not
synonymous.

3.Window is to pane as book is to


A. novel

B. glass
C. cover

D. page
Answer: Option D
Explanation:
A window is made up of panes, and a book is made up of pages. The answer is not (choice
a) because a novel is a type of book. The answer is not (choice b) because glass has no
relationship to a book. (Choice c) is incorrect because a cover is only one part of a book; a
book is not made up of covers.

4.Careful is to cautious as boastful is to


A. arrogant

B. humble

C. joyful

D. suspicious
Answer: Option A
Explanation:
Careful and cautious are synonyms (they mean the same thing). Boastful and arrogant are
also synonyms. The answer is not (choice b) because humble means the opposite of
boastful. The answer is not choice c or d because neither means the same as boastful.

5.Embarrassed is to humiliated as frightened is to


A. terrified

B. agitated

C. courageous

D. reckless
Answer: Option A
Explanation:
If someone has been humiliated, they have been greatly embarrassed. If someone is
terrified, they are extremely frightened. The answer is not choice b because an agitated
person is not necessarily frightened. Choices c and d are incorrect because neither word
expresses a state of being frightened.

6.Exercise is to gym as eating is to


A. food

B. dieting
C. fitness

D. restaurant
Answer: Option D
Explanation:
A gym is a place where people exercise. A restaurant is a place where people eat. Food
(choice a) is not the answer because it is something people eat, not a place or location
where they eat. The answer is not choice b or c because neither represents a place where
people eat.

BLOOD RELATION
7.Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my
mother." How is Suresh related to that boy?
A. Brother

B. Uncle

C. Cousin

D. Father
Answer: Option D
Explanation:
The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh's mother i.e., the son of
Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.

8.If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?
A. Brother

B. Sister

C. Nephew

D. Cannot be determined
Answer: Option D
Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.

If D is Female, the answer is Niece.

As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.

Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.


Nephew - A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.
9.If D is the brother of B, how B is related to C? To answer this question which of the
statements is/are necessary?

1. The son of D is the grandson of C.

2. B is the sister of D.
A. Only 1

B. Only 2

C. Either 1 or 2

D. 1 and 2 both are required


Answer: Option D
Explanation:

Given: D is the brother of B.

From statement 1, we can detect that D is son of C (son of D is the grandson of C).

From statement 2, we can detect that B is 'Female' (sister of D).

Therefore, B is daughter of C.

10 .Pointing to a photograph. Bajpai said, "He is the son of the only daughter of the
father of my brother." How Bajpai is related to the man in the photograph?
A. Nephew

B. Brother

C. Father

D. Maternal Uncle
Answer: Option D
Explanation:
The man in the photo is the son of the sister of Bajpai. Hence, Bajpai is the maternal
uncle of the man in the photograph.

11.Pointing to Varman, Madhav said, "I am the only son of one of the sons of his father."
How is Varman related to Madhav?
A. Nephew

B. Uncle

C. Father or Uncle

D. Father
Answer: Option C
Explanation:
Madhav is the only son of one of the sons of Varman's father Either Varman is the father
or uncle of Madhav.

12.A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the


daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that
M is the wife of Q?
A. Q$R#T@M

B. Q$R@T#M

C. Q$R*T#M

D. Q$R@T*M

Answer: Option D
Explanation:

Q $ R Q is the father of R

R @ T R is the brother of T

Hence, Q is the father of T

T * M T is the daughter of M

Hence, M is the mother of T

Hence, M is the wife of Q.

CLOCK AND CALENDERS


13.It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?
A. Sunday

B. Saturday

C. Friday

D. Wednesday
Answer: Option C
Explanation:
On 31st December, 2005 it was Saturday.
Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.

On 31st December 2009, it was Thursday.


Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.

14.What was the day of the week on 28th May, 2006?


A. Thursday

B. Friday

C. Saturday

D. Sunday
Answer: Option D
Explanation:

28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) 6 odd days


Jan. Feb. March April May
(31 + 28 + 31 + 30 + 28 ) = 148 days

148 days = (21 weeks + 1 day) 1 odd day.

Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day.

Given day is Sunday.

14.What was the day of the week on 17th June, 1998?


A. Monday

B. Tuesday

C. Wednesday

D. Thursday
Answer: Option C
Explanation:
17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 300 years = (5 x 3) 1


97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.

Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.


Jan. Feb. March April May June
(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17) = 168 days

168 days = 24 weeks = 0 odd day.

Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.

Given day is Wednesday.

15.If 6th March, 2005 is Monday, what was the day of the week on 6th March, 2004?
A. Sunday

B. Saturday

C. Tuesday

D. Wednesday
Answer: Option A
Explanation:

The year 2004 is a leap year. So, it has 2 odd days.

But, Feb 2004 not included because we are calculating from March 2004 to March 2005. So
it has 1 odd day only.

The day on 6th March, 2005 will be 1 day beyond the day on 6th March, 2004.
Given that, 6th March, 2005 is Monday.
6th March, 2004 is Sunday (1 day before to 6th March, 2005).

16.On what dates of April, 2001 did Wednesday fall?


A. 1st, 8th, 15th, 22nd, 29th

B. 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th

C. 3rd, 10th, 17th, 24th

D. 4th, 11th, 18th, 25th


Answer: Option D
Explanation:
We shall find the day on 1st April, 2001.

1st April, 2001 = (2000 years + Period from 1.1.2001 to 1.4.2001)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

Jan. Feb. March April


(31 + 28 + 31 + 1) = 91 days 0 odd days.

Total number of odd days = (0 + 0 + 0) = 0

On 1st April, 2001 it was Sunday.


In April, 2001 Wednesday falls on 4th, 11th, 18th and 25th.

17.January 1, 2008 is Tuesday. What day of the week lies on Jan 1, 2009?
A. Monday

B. Wednesday

C. Thursday

D. Sunday
Answer: Option C
Explanation:

The year 2008 is a leap year. So, it has 2 odd days.

1st day of the year 2008 is Tuesday (Given)


So, 1st day of the year 2009 is 2 days beyond Tuesday.

Hence, it will be Thursday.

18.An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the
hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?
A. 144

B. 150

C. 168

D. 180
Answer: Option D
Explanation:
360
Angle traced by the hour hand in 6 hours = x6 = 180.

19.The reflex angle between the hands of a clock at 10.25 is:


A. 180

1
B. 192
2
C. 195

1
197
D. 2

Answer: Option D
Explanation:
125 360 125 1
Angle traced by hour hand in hrs = x = 312 .
12 12 12 2

360
Angle traced by minute hand in 25 min = x 25 = 150.
60

1 1 1
Reflex angle = 360 - 312 - 150 = 360 - 162 = 197 .
2 2 2

20.A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set right at 7 a.m. In the afternoon of
the same day, when the watch indicated quarter past 4 o'clock, the true time is:
7
59 min. past 3
A. 12

B. 4 p.m.

7
58 min. past 3
C. 11

3
2 min. past 4
D. 11

Answer: Option B

Explanation:
Time from 7 a.m. to 4.15 p.m. = 9 hrs 15 min. = 37 hrs.
4

3 min. 5 sec. of this clock = 3 min. of the correct clock.

37 1
hrs of this clock = hrs of the correct clock.
720 20

37 1 720 37
hrs of this clock = x x hrs of the correct clock.
4 20 37 4

= 9 hrs of the correct clock.

The correct time is 9 hrs after 7 a.m. i.e., 4 p.m.

21.How many times are the hands of a clock at right angle in a day?
A. 22

B. 24

C. 44

D. 48
Answer: Option C
Explanation:

In 12 hours, they are at right angles 22 times.

In 24 hours, they are at right angles 44 times

22.At what time between 9 and 10 o'clock will the hands of a watch be together?
A. 45 min. past 9

B. 50 min. past 9

1
49 min. past 9
C. 11

D. 48 2 min. past 9
11

Answer: Option C
Explanation:

To be together between 9 and 10 o'clock, the minute hand has to gain 45 min. spaces.

55 min. spaces gained in 60 min.

60 1
45 min. spaces are gained in x 45 min.
min or 49
55 11

1
The hands are together at 49 min. past 9.
11

23. A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min. 48 sec
fast at 2 p.m. on the following Monday. When was it correct?
A. 2 p.m. on Tuesday

B. 2 p.m. on Wednesday

C. 3 p.m. on Thursday

D. 1 p.m. on Friday
Answer: Option B
Explanation:

Time from 12 p.m. on Monday to 2 p.m. on the following Monday = 7 days 2 hours =
170 hours.

4 34
The watch gains 2+4 or min. in 170 hrs.
min.
5 5

34
Now, min. are gained in 170 hrs.
5

5
2 min. are gained in 170 x x2 = 50 hrs.
hrs
34
Watch is correct 2 days 2 hrs. after 12 p.m. on Monday i.e., it will be correct at 2
p.m. on Wednesday.

Direction
24.One morning Udai and Vishal were talking to each other face to face at a crossing. If
Vishal's shadow was exactly to the left of Udai, which direction was Udai facing?
A. East

B. West

C. North

D. South
Answer: Option C
Explanation:

25.Y is in the East of X which is in the North of Z. If P is in the South of Z, then in which
direction of Y, is P?
A. North

B. South

C. South-East

D. None of these
Answer: Option D
Explanation:

P is in South-West of Y.

26 .Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to
North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M. ?
A. South-East

B. South

C. North

D. West
Answer: Option D
Explanation:

At 9.15 P.M., the minute hand will point towards west.

27.K is 40 m South-West of L. If M is 40 m South-East of L, then M is in which direction of


K?
A. East

B. West

C. North-East

D. South
Answer: Option A
Explanation:

Hence M is in the East of K.

28.A man walks 2 km towards North. Then he turns to East and walks 10 km. After this he
turns to North and walks 3 km. Again he turns towards East and walks 2 km. How far is he
from the starting point?
A. 10 km

B. 13 km
C. 15 km

D. None of these
Answer: Option B
Explanation:

29.The length and breadth of a room are 8 m and 6 m respectively. A cat runs along all the
four walls and finally along a diagonal order to catch a rat. How much total distance is
covered by the cat?
A. 10

B. 14

C. 38

D. 48
Answer: Option C
Explanation:

30.After walking 6 km, I turned to the right and then walked 2 km. After then I turned to the
left and walked 10 km. In the end, I was moving towards the North. From which direction did
I start my journey?
A. North

B. South

C. East

D. West
Answer: Option B
Explanation:

The journey was started from the South.

31.Reena walked from A to B in the East 10 feet. Then she turned to the right and walked 3
feet. Again she turned to the right and walked 14 feet. How far is she from A?
A. 4 feet

B. 5 feet

C. 24 feet

D. 27 feet
Answer: Option B
Explanation:
Question - 32,33,34,35

Each of the following questions is based on the following information:

1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.

2. Q gets a North facing flat and is not next to S.

3. S and U get diagonally opposite flats.

4. R next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.

32.If the flats of P and T are interchanged then whose flat will be next to that of U?
A. P

B. Q

C. R

D. T
Answer: Option C
Explanation:

Hence flat R will be next to U.

33. Which of the following combination get south facing flats?


A. QTS

B. UPT

C. URP
D. Data is inadequate
Answer: Option C
Explanation:

Hence URP flat combination get south facing flats.

34. The flats of which of the other pair than SU, is diagonally opposite to each other?
A. QP

B. QR

C. PT

D. TS
Answer: Option A
Explanation:

Hence QP is diagonally opposite to each other.

35. Whose flat is between Q and S?


A. T

B. U

C. R

D. P
Answer: Option A:
Explanation:

Hence flat T is between Q and S.


ARRANGMENTS
36, 37, 38, 39
Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is
between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh
are opposite to each other.

1. Who is sitting right to Prakash ?


A. Mukesh

B. Deepa

C. Pankaj

D. Lalit
Answer: Option D
Explanation:

Hence, Lalit is sitting right to Prakash.

2. Who is just right to Pankaj ?


A. Deepa

B. Lalit

C. Prakash

D. Priti
Answer: Option A
Explanation:
Hence, Deepa is sitting just right to Pankaj.

3. Who are the neighbours of Mukesh ?


A. Prakash and Deepa

B. Deepa and Priti

C. Priti and Pankaj

D. Lalit and Priti


Answer: Option C
Explanation:

Hence, Priti and Pankaj are the neighbours of Mukesh.

4. Who is sitting opposite to Priti ?


A. Prakash

B. Deepa

C. Pankaj

D. Lalit
Answer: Option B
Explanation:
Hence, Deepa is sitting opposite to Priti.

40, 41, 42, 43

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre:

1. P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.

2. S is not the neighbour of P.

3. V is the neighbour of U.

4. Q is not between S and W. W is not between U and S.


1. Which two of the following are not neighbours ?
A. RV

B. UV

C. RP

D. QW
Answer: Option A
Explanation:

2. Which one is immediate right to the V ?


A. P

B. U
C. R

D. T
Answer: Option D
Explanation:

T is immediate right to the V.

3. Which of the following is correct ?


A. P is to the immediate right of Q

B. R is between U and V

C. Q is to the immediate left of W

D. U is between W and S
Answer: Option C
Explanation:

4. What is the position of S ?


A. Between U and V

B. Second to the right of P

C. To the immediate right of W

D. Data inadequate.
Answer: Option C
Explanation:

44,45,46,47,48
Each of these questions are based on the information given below:

1. A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are
five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.

2. B who is just next to the left of D, is opposite to Q.

3. C and N are diagonally opposite to each other.

4. E is opposite to O who is just next right of M.

5. P who is just to the left of Q, is opposite to D.

6. M is at one end of the line.


1. Who is sitting third to the right of O ?
A. Q

B. N

C. M

D. Data inadequate
Answer: Option B
Explanation:

2. If B shifts to the place of E, E shifts to the place of Q, and Q shifts to the place of B,
then who will be the second to the left of the person opposite to O ?
A. Q

B. P

C. E

D. D
Answer: Option A
Explanation:

Initial arragement:

New arrangement after shifting :

B is opposite to O and second person left to B is Q.

3. Which of the following pair is diagonally opposite to each other ?


A. EQ

B. BO

C. AN

D. AM
Answer: Option D
Explanation:
4. If O and P, A and E and B and Q interchange their positions, then who will be the
second person to the right of the person who is opposite to the person second of the
right of P ?
A. D

B. A

C. E

D. O
Answer: Option B
Explanation:

Old arrangement :

New arrangement :

5. In the original arrangement who is sitting just opposite to N ?


A. B

B. A

C. C

D. D

Answer: Option B

49,50,51,52,53
Each of these questions are based on the information given below :

1. 8 persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table - two on each side.

2. There are 3 ladies who are not seated next to each other.

3. J is between L and F.

4. G is between I and F.

5. H, a lady member is second to the left of J.

6. F, a male member is seated opposite to E, a lady member.

7. There is a lady member between F and I.


1. Who among the following is to the immediate left of F ?
A. G

B. I

C. J

D. H
Answer: Option C
Explanation:

J is to the immediate left of F.


2. What is true about J and K ?
A. J is male, K is female

B. J is female, K is male

C. Both are female

D. Both are male


Answer: Option D
Explanation:

Both are male.

3. How many persons are seated between K and F ?


A. 1

B. 2

C. 3

D. 4
Answer: Option C
Explanation:

Three persons are seated between K and F(H, L and J) or E, I and G.

4. Who among the following are three lady members ?


A. E, H and J

B. E, F and G

C. E, H and G

D. C, H and J
Answer: Option C
Explanation:

The three lady members are E, H and G.

5. Who among the following is seated between E and H ?


A. F

B. I

C. K

D. Cannot be determined
Answer: Option C
Explanation:

K is seated between E and H.

54,55,56,57
Six girls are sitting in a circle facing to the centre of the circle. They are P, Q, R, S, T and V.
T is not between Q and S but some other one. P is next to the left of V. R is 4th to the right
of P.

1. Which of the following statement is not true ?


A. S is just next to the right to R

B. T is just next to the right of V

C. R is second to the left of T

D. P is second to the right of R


Answer: Option C
Explanation:

2. If P and R interchange their positions then which of the following pair will sit together ?
A. RT

B. PV

C. VT

D. QV
Answer: Option C
Explanation:

After changing the position of P and R

V and T are together.

3. What is the position of T ?


A. Just next to the right of Q

B. Second to the left of P

C. Between Q and R

D. To the immediate right of V


Answer: Option D
Explanation:

4. Which one is sitting just right to the V?


A. P

B. T

C. R

D. S/Q
Answer: Option B
Explanation:

T is sitting just right to the V.

Venn diagram
58, 59, 60, 61, 62
In the following figure small square represents the persons who know English, triangle to
those who know Marathi, big square to those who know Telugu and circle to those who
know Hindi. In the different regions of the figures from 1 to 12 are given.
1. How many persons can speak English and Hindi both the languages only ?
A. 5

B. 8

C. 7

D. 18
Answer: Option A
Explanation:
Number of persons who can speak English and Hindi both only is 5.

2. How many persons can speak Marathi and Telugu both ?


A. 10

B. 11

C. 13

D. None of these
Answer: Option C
Explanation:
6 + 7 = 13.

3. How many persons can speak only English ?


A. 9

B. 12

C. 7

D. 19
Answer: Option B
Explanation:
Number of persons were can speak English is 12.

4. How many persons can speak English, Hindi and Telugu ?


A. 8

B. 2

C. 7

D. None of these
Answer: Option B
Explanation:
Number of persons who can speak English, Hindi and Telugu is 2.

5. How many persons can speak all the languages ?


A. 1

B. 8

C. 2

D. None
Answer: Option D
Explanation:
There is no such person who can speak all the languages.

63, 64, 65, 66, 67


Study the diagram given below and answer each of the following questions.

1. How many persons who take tea and wine but not coffee ?
A. 20

B. 17

C. 25

D. 15
Answer: Option B
Explanation:
17 persons take tea and wine but not coffee.

2. How many persons are there who take both tea and coffee but not wine ?
A. 22

B. 17

C. 7

D. 20
Answer: Option C
Explanation:
Number of persons was taken both tea and coffee but not wine is 7.

3. How many persons take wine ?


A. 100

B. 82

C. 92

D. 122
Answer: Option D
Explanation:
122 persons take wine.

4. How many persons are there who takes only coffee ?


A. 90

B. 45

C. 25

D. 20
Answer: Option B
Explanation:
25 + 20 = 45
5. How many persons takes all the three ?
A. 20

B. 17

C. 25

D. 15

Answer: Option D
Explanation:
15 persons take all the three.

Cubes

68, 69, 70, 71, 72


The following questions are based on the information given below:
All the opposite faces of a big cube are coloured with red, black and green colours. After
that is cut into 64 small equal cubes.
1. How many small cubes are there where one face is green and other one is either black
or red ?
A. 28

B. 8

C. 16

D. 24
Answer: Option C
Explanation:
Number of small cubes having one face green and the other one is either red or black =
8 x 2 = 16

2. How many small cubes are there whose no faces are coloured ?
A. 0

B. 4

C. 8

D. 16
Answer: Option C
Explanation:
Number of small cubes having no face coloured = (x - 2)3
= (4 - 2)3

=8

3. How many small cubes are there whose 3 faces are coloured ?
A. 4

B. 8

C. 16

D. 24
Answer: Option B
Explanation:
Number of small cubes having three faces coloured = 1 at each corner

=1x8

=8

4. How many small cubes are there whose only one face is coloured ?
A. 32

B. 8

C. 16

D. 24
Answer: Option D
Explanation:
Number of small cubes having only one face coloured = 4 from each face

=4x6

= 24

5. How many small cubes are there whose at the most two faces are coloured ?
A. 48

B. 56

C. 28

D. 24
Answer: Option B
Explanation:
Number of small cubes having two faces coloured = 8 + 8 + 4 + 4 = 24

and Number of small cubes having only one face coloured = 4 x 6 = 24

and Number of small cubes having no face coloured = 4 + 4 = 8

Therefore, total number of small cubes whose at the most two faces are coloured = 24
+ 24 + 8 = 56.

75, 76,77,78
The following questions are based on the information given below:

1. All the faces of cubes are painted with red colour.

2. The cubes is cut into 64 equal small cubes.


1. How many small cubes have only one face coloured ?
A. 4

B. 8

C. 16

D. 24
Answer: Option D
Explanation:
Number of small cubes having only one face coloured = (x - 2)2 x No. of faces
= (4 - 2)2 x 6

= 24

2. How many small cubes have no faces coloured ?


A. 24

B. 8

C. 16

D.0

Answer: Option B

Number of small cubes having only one faces coloured = (x - 2)3

Here, x = side of big cube / side of small cube

x = 4 /1

x=4

Required number = (4 -2)3= 8


3. How many small cubes are there whose three faces are coloured ?
A. 4

B. 8

C. 16

D. 24

Answer: Option B
Explanation:
Number of small cubes having three faces coloured = No. of corners = 8

4. How many small cubes are there whose two adjacent faces are coloured red ?
A. 0

B. 8

C. 16

D. 24

Answer: Option D
Explanation:

Number of small cubes having two adjacent faces coloured red = (x - 2) x No. of edges

= (4 - 2) x 12

= 24

73.Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... What number should come next?
A. 7

B. 10

C. 12
D. 13
Answer: Option B
Explanation:
This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in
the second, 2 is subtracted.

74.Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, ... What number should come next?
A. 20

B. 22

C. 23

D. 26
Answer: Option B
Explanation:
This is an alternating number subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and
so on.

75.Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come next?
A. 22

B. 24

C. 25

D. 26
Answer: Option C
Explanation:
In this simple alternating subtraction and addition series; 1 is subtracted, then 2 is added,
and so on

76 .Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?
A. 12

B. 14

C. 27

D. 53
Answer: Option B
Explanation:
In this series, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.
VERBAL ABILITY

Jumbled sentences

77,78,79,80,81,82
In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth
sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been
removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper
order for the four sentences.
77. S1: In the middle of one side of the square sits the Chairman of the committee, the
most important person in the room.
P : For a committee is not just a mere collection of individuals.
Q On him rests much of the responsibility for the success or failure of the committee.
:
R : While this is happening we have an opportunity to get the 'feel' of this committe.
S : As the meeting opens, he runs briskly through a number of formalities.
S6: From the moment its members meet, it begins to have a sort nebulous life of its
own.
The Proper sequence should be:
A. RSQP

B. PQRS

C. SQPR

D. QSRP
Answer: Option D

78. S1: A force of exists between everybody in the universe.

P : Normally it is very small but when the one of the bodies is a planet, like earth, the
force is considerable.
Q It has been investigated by many scientists including Galileo and Newton.
:
R : Everything on or near the surface of the earth is attracted by the mass of earth.
S : This gravitational force depends on the mass of the bodies involved.
S6: The greater the mass, the greater is the earth's force of attraction on it. We can
call this force of attraction gravity.
The Proper sequence should be:
A. PRQS

B. PRSQ

C. QSRP

D. QSPR
Answer: Option D

79. S1: Calcutta unlike other cities kepts its trams.

P : As a result there horrendous congestion.


Q : It was going to be the first in South Asia.
R : They run down the centre of the road
S : To ease in the city decided to build an underground railway line.
S6: The foundation stone was laid in 1972.
The Proper sequence should be:
A. PRSQ

B. PSQR

C. SQRP

D. RPSQ
Answer: Option D

80. S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.

P : Then a chance Customer would come.


Q : Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else's
R : Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
S : He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.
S6: Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.
The Proper sequence should be:
A. SRQP

B. QSPR
C. SQRP

D. QPSR
Answer: Option B

81. S1: All the land was covered by the ocean.

P : The leading god fought the monster, killed it and chopped its body in to two
halves.
Q A terrible monster prevented the gods from separating the land from the water.
:
R : The god made the sky out of the upper part of the body and ornamented it with
stars.
S : The god created the earth from the lower part, grew plants on it and populated it
with animals.
S6: The god moulded the first people out of clay according to his own image and
mind.
The Proper sequence should be:
A. PQRS

B. PQSR

C. QPSR

D. QPRS
Answer: Option D

82. S1: Smoke oozed up between the planks.

P : Passengers were told to be ready to quit the ship.


Q : The rising gale fanned the smouldering fire.
R : Everyone now knew there was fire on board.
S : Flames broke out here and there.
S6: Most people bore the shock bravely.
The Proper sequence should be:
A. SRQP
B. QPSR

C. RSPQ

D. QSRP
Answer: Option A

Cloze test (fill in the blanks)


83, 84, 85, 86 , 87
As a rule of thumb, a manned mission costs from fifty to a hundred times more than a
comparable unmanned mission. Thus, for scientific exploration alone, ...(1)... missions,
employing machine intelligence, are ...(2)... However, there may well be ...(3)... other than
scientific for exploring ...(4)... social, economic, political, cultural or ...(5)...

1. (solve as per the direction given above)


A. manned

B. unmanned

C. space

D. lunar
Answer: Option B

2. (solve as per the direction given above)


A. liked

B. wanted

C. used

D. preferred
Answer: Option D

3. (solve as per the direction given above)


A. reasons

B. causes

C. clues
D. objects
Answer: Option A

4. (solve as per the direction given above)


A. moon

B. sun

C. space

D. mission
Answer: Option C

5. (solve as per the direction given above)


A. casual

B. historic

C. historical

D. histrionic
Answer: Option C

88,89,90,91,92
Let children learn to judge their own work. A child ...(1)... to talk does not learn ...(2)... being
corrected all the time ...(3)... corrected too much, he will ...(4)... talking. He notices a
thousand times a day the difference between the ...(5)... he uses and the language those
around him use.

1. (solve as per the direction given above)


A. endeavouring

B. learning

C. experimenting

D. experiencing
Answer: Option B

2. (solve as per the direction given above)


A. in
B. on

C. by

D. to
Answer: Option C

3. (solve as per the direction given above)


A. unless

B. being

C. until

D. if
Answer: Option D

4. (solve as per the direction given above)


A. stop

B. halt

C. avoid

D. shun
Answer: Option C

5. (solve as per the direction given above)


A. speech

B. language

C. talk

D. skill
Answer: Option B

Spot the error


93,94,95,96,97,98
Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any
will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error,
the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any).
1. (solve as per the direction given above)
A. Several issues raising

B. in the meeting could

C. be amicably resolved

D. due to his tactful handling.

E. No error.
Answer: Option A
Explanation:
Several issues raised

2. (solve as per the direction given above)


A. He deserted the path of honour

B. in order to

C. satisfy his ambition

D. and then went down his doom very quickly.

E. No error.
Answer: Option D
Explanation:
and then met his doom very quickly

3. (solve as per the direction given above)


A. Nitin's nephew, who lives

B. in Bangalore, is eager to travel to

C. Delhi to have

D. a glimpse of the capital.

E. No error.
Answer: Option E

4. (solve as per the direction given above)


A. Bible

B. can be

C. regarded as

D. a great.

E. No error.
Answer: Option A
Explanation:
The Bible

5. (solve as per the direction given above)


A. The institute

B. imparts training

C. in

D. the French.

E. No error.
Answer: Option D
Explanation:
French

6. (solve as per the direction given above)


A. His father promised to

B. give him anything what he

C. wants if he

D. passes in the examination.

E. No error.
Answer: Option B
Explanation:
give him anything that he
Sentence formation
99,100, 101, 102,103
In each question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a
meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.
1. 1. I 2. immediately 3. salary

4. my 5. want

A. 43152

B. 15432

C. 25143

D. 42351

E. 45132
Answer: Option B
Explanation:
"I want my salary immediately."

2. 1. do 2. today 3. you

4. must 5. it

A. 34152

B. 25413

C. 12543

D. 51324

E. 45213
Answer: Option A
Explanation:
"You must do it today."
3. 1. left 2. the 3. house

4. he 5. suddenly

A. 12435

B. 21354

C. 45123

D. 52341

E. 24135
Answer: Option C
Explanation:
"He suddenly left the house."\

4. 1. medicine 2. a 3. Neeta

4. given 5. was

A. 51423

B. 25431

C. 15423

D. 42531

E. 35421
Answer: Option E
Explanation:
"Neeta was given a medicine."

5. 1. of 2. we 3. heard

4. him 5. had
A. 42351

B. 52341

C. 25341

D. 25431

E. 25314
Answer: Option E
Explanation:
"We had heard of him."