You are on page 1of 25

Visit us at thetubeguru.

com for Daily current


affairs and Bank Exam preparation Material

IBPSBANKPO(PRELIMINARYEXAM),2210
2016PREVIOUSYEARPAPER

ENGLISHLANGUAGE

Directions(17):Readthefollowingpassageandanswerthegivenquestions.
Politicsislocalbutmostproblemsareinternational.Thatisthefundamentalproblemfornational
governmentscaughtbetweenthetwinforcesofglobalisationandvoters'anger.TfieEuropeanrefugee
crisis,forexample,seemstocryoutforacontinentwidesolution.Butthetideofmigrantshasbeenvast
andnationalgovernmentshavebeentemptedtoputupbarriersfirst,andanswerquestionslater.The
latestexamplesawSwedenintroducechecksonthosetravellingfromDenmark,leadingtheturncountry,
inturn,toimposetemporarycontrolsonitssouthernborderwithGermany.Antiimmigrationpartieshave
beengaininginthepolls,withtheexceptionoftheGermanChancellormainstreampoliticianswantto
headoffthechallenge.Inaway,thislookslikethesamemismatchthathasplaguedtheeuroasingle
currencywithoutaunitaryfiscalandpoliticalauthority.
Manyeconomistshaveadvocatedmuchgreaterintegrationoftheeurozoneinthewakeofthebloc's
crisis.TheEuropeanbankingsystem.wouldbestrongeriftherewasacomprehensivedepositinsurance
scheme,theeconomywouldbemorebalancediftherewerefiscaltransfersfromrichtopoorcountries.
Butsuchplansareunpopularwithvotersinrichcountries(whoperceivethemashandouts)Fandinpoor
countries(whoworryabouttheimpliedlossoflocalcontrolthatreformswouldrequire).Allthatthe
EuropeanUnion's(EU)leadershavemanagedsofaristocobbletogethersolutions(suchastheGreek
bailouts)atthelastminute.GoneisthepledgeofunityoftheG20'ssummitinLondonin2009,when
leadersagreedonacoordinatedstimulusinresponsetothefinancialcrisis.Centralbanksarenow
headingindifferentdirections,theFederalReservehasjusttightenedmonetarypolicywhilethe
EuropeanCentralBankandthe.BankofJapanarecommittedtoeasing.Tradecreatestighterlinks
betweencountries,butglobaltradegrowthhasbeensluggishinrecentyears.TheOECDthinksthat
tradegrewbyonly2%involumein2015.NolongeristraderisingfasterthanGlobalGDP,asitwas
beforethecrisis.Internationalagreementsrequirecompromise,whichleavespoliticiansvulnerable
tocriticismfrominflexible
components.Votersarealreadydissatisfiedwiththeirlotafteryearsofsluggishgains(ordeclines)in
livingstandards.Whenpopulistpoliticianssuggestthatvoters'woesareallthefaultofforeigners,they
findareadyaudience.Furthermore,economicwoescanleadtomuchmoreaggressiveforeignpolicy.
Inthedevelopedworld,demographicconstraints(astaticorshrinkingworkforce)maylimitthescopefor
thekindofrapidgrowthneededtoreducethedebtburdenandmakevotershappier.Boostingthat
sluggishgrowthratethroughdomesticreforms(breakingupproducercartels,makinglabourmarkets
moreflexible)isveryhardbecausesuchreformsarousestrongoppositionfromthoseaffected.The
dangeristhataviciouscyclesetsin.Globalproblemsarenottackledbecausegovernmentsfailtoco
operate,votersgetangrierandpushtheirleadersintomorenationalisticpositionsandconflictwhich
posesathreattoall.

1.WhatcanbeconcludedfromtheexampleoftheGreekbailoutcitedinthepassage?
(1)ThereistremendouspoliticalturmoilinGreece.
(2)TheapproachtotheGreekfinancialcrisisbyEurozonewasnotappropriate.
(3)Greecehasrecoveredfromthefinancialcrisis.
(4)Acomprehensivesystemofdepositinsuranceneednottobeeffective.
(5)Greeceisonthevergeofanotherfinancialbailout.

www.thetubeguru.com Page 1 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
Solution:2

2.Whichofthefollowingisthecentralideaofthepassage?
(1)Aunifiedapproachtoregionalissuesisunwantedandimpractical.
(2)Globalisationisonthedeclinewhichwillreducesocialunrest.
(3)UnlikeAmericaandAsia,Europeisinseverefinancialdifficulty.
(4)Internationalcooperationisdecliningwhichisdangerous.
(5)Restoringfaithindevelopedeconomieswilltakealongtime.
Solution:4

3.Whichofthefollowinghas/havebeentheoutcome(s)ofeconomicwoes?
(A)Uncompromisingorantagonisticforeignpolicy.
(B)AnallpowerfulsinglefinancialregulatorforEurope.
(C)Dropintradevolumes.
(1)Only(A)
(2)Only(B)
(3)(A)and(C)
(4)(B)and(C)
(5)Noneof(A),(B)and(C)
Solution:3

4.Whichofthefollowingistrueinthecontextofthepassage?
(1)Itisdifficultfordevelopedcountriestoachieveahighgrowthrateatpresent.
(2)Europeneedsgreatereconomicintegration.
(3)Politiciansneedtotaketherightstepsratherthanpopularones.
(4)Antiglobalisationsentimentisquitehigh.
(5)Allofthegivenoptionsaretrueinthecontextofthesentence.
Solution:3

5.WhichofthefollowingcanbesaidabouttheG20summitinLondonin2009?
(1)Itwasorganisedtoaddressthefalloutofthefinancialcrisis.
(2)Countriesdidnotfollowupwithaharmonisedapproachtothecrisis.
(3)Sentimentsofunitywereexpressedatthesummit.
(4)Itwasunsuccessfulasassurancesdidnottranslateintoaction.
(5)Allthegivenoptionscanbesaid.
Solution:1

6.Whichofthefollowingbestexplainsthephrase'Thedangeristhataviciouscyclesetsin'inthe
contextofthepassage?
(1)Failuretosacrificeindividualinterestsforcommongoodperpetuatesglobalproblems.
(2)Withriseinincome,consumptionisboostedandsoisdebt.
(3)Havingcommonreformstakeawayacountry'sautonomy.
(4)BoostingtradewithOECDcountriesmakeseconomiesvulnerabletooilpricefluctuations.
(5)Ashrinkingworkforceindevelopedanddevelopingcountriesworsenspoverty.
Solution:1

7.Whichofthefollowingistheauthor'sviewoftherefugeecrisis?
(1)ItisanunmanageableproblemcontrollingEuropeandAsia.
(2)Tostemmigration,richcountriesneedtosafeguardtheirorders.
(3)Politicianshaverespondedappropriately.
(4)Ajointapproachisrequiredtoresolvethecrisis.
(5)Noneofthegivenoptions.
Solution:4

www.thetubeguru.com Page 2 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
Directions(812):Rearrangethegivensixsentences/groupofsentences(A),(B),(C),(D),(E)and
(F)inapropersequencesoastoformameaningfulparagraphandthenanswerthegivenquestions.
(A)Italsolaunchedapolicytobanprivatecarsoneworkdayaweekbasedonthelastdigitofthe
numberplateandhasputrestrictionsonthenumberofvehiclesfromoutsidethecityandraised
parkingfeesinurbanareas.
(B)Beijing'sannualbillfortrafficcongestionamountsto70billionYuan($11.3billion),arecentstudy
hasfound.
(C)However,suchmeasureshavedonelittleinreducingcongestion.
(D)Thestudyfurtherstatesthat80percentofthetotallossrelatedtotimewastedwaiting,10
percenttogasand10percenttoenvironmentaldamage.
(E)In2011,itintroducedalotterysystemtoreininthenumberofvehiclespeoplebuy.
(F)Asaresult,owingtotheselosses,thecitystartedtackingtheproblemyearsago.

8.WhichofthefollowingshouldbetheSECONDsentenceaftertherearrangement?
(1)A
(2)B
(3)F
(4)D
(5)E
Solution:4

9.WhichofthefollowingshouldbetheFOURTHsentenceaftertherearrangement?
(1)A
(2)B
(3)C
(4)F
(5)E
Solution:5

10.WhichofthefollowingshouldbetheSIXTH(LAST)sentenceaftertherearrangement?
(1)C
(2)D
(3)A
(4)B
(5)F
Solution:1

11.WhichofthefollowingshouldbetheFIRSTsentenceaftertherearrangement?
(1)A
(2)C
(3)B
(4)D
(5)F
Solution:3

12.WhichofthefollowingshouldbetheFIFTHsentenceaftertherearrangement?
(1)E
(2)D
(3)A
(4)F
(5)C
Solution:3

Directions(1322):Readthefollowingsentencestofindoutwhetherthereisanygrammaticalerror

www.thetubeguru.com Page 3 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
inthem.Theerrorifanywillinonepartofthesentence.Markthepartwitherrorasyouranswer.If
thereisnoerror,mark'Noerror'asyouranswer.(Ignoretheerrorsofpunctuation,ifany)

13.Inashortspanoftime,thisstartup(1)/websitehasentrencheditselfasthe(2)/gotoabodefor
cloththatare(3)/welldesignedwithcareandattention.(4)/Noerror(5)
Solution:3

14.Thebatteryoperatedscooter(1)/equippedonLithiumionbatteriesthat(2)/provideitwithalonger
life(3)/ascomparedtotheconventionaliones.(4)/Noerror(5)
Solution:2

15.Despitebeingsuchasmall(1)/country,Japanhavebeengoneontoconquer(2)/SoutheastAsia
almostentirely(3)/duringthemidtwentiethcentury.(4)/Noerror(5)
Solution:2

16.Scientistsareincreasinglyconcerned(1)/aboutthepotentiallongtermeffects(2)/ofglobalwarming
onour(3)/naturalenvironmentandontheplanet.(4)/Noerror(5)
Solution:5

17.Themostpowerfuladvantage(1)/oftheinternetisthatit(2)/decentralisesworkcentresand(3)/
thereforemakeswidespreadempowerment.(4)/Noerror(5)
Solution:4

18.Theyoungsterhasprovenhisabilityas(1)/anaggressivesportspersonandagebeing(2)/onhis
sides,hehasahuge(3)/chanceofsucceedinginthenearfuture.(4)/Noerror(5)
Solution:3

19.Everyearinsummer,many(1)/touristsvisittoKumartuliinNorth(2)/Kolkatatowatchtheartisans
(3)/preparetheidolsofGoddessDurga.(4)/Noerror(5)
Solution:2

20.Apartnershiphasbeensignedby(1)/anIndianpharmaceuticalcompanywith(2)/aonefromJapan
inorderto(3)/developavaccineforthechikungunyavirus.(4)/Noerror(5)
Solution:3

21.Thenewgovernmenthasrepealed(1)/thepolicyoffreespeechin(2)/thecountry,whichhasinvited
(3)/nationwidecriticismfromallandsundry.(4)/Noerror(5)
Solution:5

22.Nothingcanbebuiltinthisareasince(1)/itssoilissalineandcontainsmineralsthat(2)/wouldeat
intoanyconcretestructure(3)/thatcomingintocontactwiththissoil.(4)/Noerror(5)
Solution:4

Directions(2330):Inthegivenpassage,thereareblanks,eachofwhichhasbeennumbered.
Againsteach,fivewordsaresuggested,oneofwhichfitstheblankappropriately.Findthe
appropriatewordineachcase.Accordingtoanewstudyfromaninternationalconsortium,...(23)...
uptechnologyintheclassroomdoesn'talwaysleadtobettereducationforchildren.Thereportfrom
theOECDtrackededucationaloutcomeamongstudentsbasedontheiruseoftechnologyathome
andintheclassroom....(24)...studentperformanceimprovedwhentheyusetechnologyin
moderation,thegroupfound,...(25)...tocomputersandtheinternetcausededucationaloutcomesto
drop.
Thereportfurtherstatedthat...(26)...considerableinvestmentsincomputers,internet
connectionsandsoftwareforeducationaluse,thereislittlesolidevidencethatgreatercomputeruse
amongstudentsleadstobetterscoresinmathematicsandreading.Reportresultsarebasedonan
assessmentin2015thattrackedstudentsinmorethan40countriesandsurveyedthemoncomputer
habitsandconductedbothwrittenanddigitaltests.Onaverage,sevenoutof10studentsin
www.thetubeguru.com Page 4 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
habitsandconductedbothwrittenanddigitaltests.Onaverage,sevenoutof10studentsin
countriessurveyed,usecomputersatschoolandstudentsaverageatleast25minutesadayonline
Insomecountries,like
TurkeyandMexico,abouthalfofthestudentsdonothave...(27)...toacomputerathome.The
surveyfoundthatstudentswithmoreexposuretocomputersdobetter,onaverage,thanthosewith
littleexposuretocomputers,buttheOECD...(28)...againstdrawingconclusionsbasedonthat
result.Thedatacouldsimply...(29)...thatschoolsystemsthatinvestintechnologyalsoinvestin
betterteachersanddrawonstudentsfromahighersocioeconomicclass,who...(30)...toperform
betterinschool.

23.(1)dispersing
(2)beefing
(3)installing
(4)giving
(5)amplifying
Solution:2

24.(1)Through
(2)Even
(3)While
(4)Admitting
(5)But
Solution:3

25.(1)overdoing
(2)exaggerating
(3)working
(4)exhausting
(5)overexposure
Solution:5

26.(1)despite
(2)withdrawal
(3)by
(4)though
(5)yet
Solution:1

27.(1)access
(2)approach
(3)availability
(4)begin
(5)slant
Solution:1

28.(1)wake
(2)alerted
(3)acted
(4)cautioned
(5)warn
Solution:4

29.(1)reverse
(2)highlights
(3)disregard
(4)reflect
www.thetubeguru.com Page 5 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
(4)reflect affairs and Bank Exam preparation Material
(5)cast
Solution:4

30.(1)inclined
(2)tend
(3)bound
(4)contribute
(5)bear
Solution:2

www.thetubeguru.com Page 6 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material

QUANTITATIVEAPTITUDE

Directions(110):Whatshouldcomeinplaceofquestionmark(?)inthegivennumberseries?

1.90.05+2814151.06=?
3

(1)27
(2)343
(3)216
(4)729
(5)176
Solution:(4)
90.05+2814151.06=?
3


280 3
90 + 151 = ?
4

90+70151=?
3

=9
3
?

?=(9)
?=729

2.17.98+4.0590.114.98=?
(1)396
(2)336
(3)242
(4)423
(5)816
Solution:(1)
17.98+4.0590.114.98=?
18+4
90
=?
5

324+418=?
324+72=?
?396

3.80.04%of150.16+60.02%of50.07=?
(1)150
(2)125
(3)210
(4)175
(5)213
Solution:(1)
80.04%of150.16+60.02%of50.07=?
80

100
150 +
60

100
50 =?
120+30=?
?=150


4.628 17.996 15.04 =?
(1)30
(2)10
(3)5
(4)20
(5)25
Solution:(1)

625 17.996 15 =?

625
18
?
15


2518
?
15

?=30

5. 1 121 +
1
76? = 25
8 5

(1)5
(2)45

www.thetubeguru.com Page 7 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
(2)45 affairs and Bank Exam preparation Material
(3)15
(4)35
(5)65
Solution:(1)
1

8
121 +
1

5

76? = 25

120

8
+
75

5
? 25
15+15?25
?=3025
?=5

6.148711.522?
(1)54
(2)64
(3)62
(4)58
(5)56
Solution:(5)

7.814254682?
(1)132
(2)130
(3)138
(4)128
(5)142
Solution:(3)

8.13143093?1885
(1)358
(2)336
(3)364
(4)376
(5)380
Solution:(4)

9.6570637461?
(1)78
(2)58
(3)72
(4)46
(5)68
Solution:(1)

10.911163398?
(1)350
(2)355
www.thetubeguru.com Page 8 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
(2)355
(3)360
(4)365
(5)370
Solution:(2)

11.Fiveyearsago,Somi'sageatthattimewas 1 rdofAmit'sageatthattime.TherespectiveratiobetweenAmit'sage
3

sixyearshenceandSomi'sagetwelveyearshence,willbe7:4.WhatwasSomi'sagethreeyearsago?(inyears)
(1)13
(2)29
(3)17
(4)25
(5)9
Solution:(5)
LetAmit'spresentage=(x+5)years
andSomi'spresentage= 3 (x+5)years
1

Accordingtoquestion,
x+5+6

7
x+5
=
4
+12
3

(x+11)

7
=
(x+5+36) 4
+12
3

3(x+11)

7
=
x+41 4

12x+132=7x+287
5x=155
x=31
Somi'spresentage= 3 (x+5)= 3 (31+5)
1 1

=12years
Somi'sagethreeyearsago=123=9years

12.Abagcontains24eggsoutofwhich8arerotten.Theremainingeggsarenotrotteneggs.Thetwoeggsareselected
atrandom,Whatistheprobabilitythatoneoftheeggsisrotten?
(1) 11
23

(2) 17
23

(3) 13
23

(4) 11
17

(5) 11
33

Solution:(3)
Totalnumberofeggs=24
Numberofrotteneggs=8
Numberofnonrotteneggs=248=16
8 16 8
C1 . C1 C2
Requiredprobability= 24
+
24

C2 C2

816+28

276

156

276


13
=
23

13.A,BandCstartedabusinesswiththeirinvestmentintheratio1:3:5.After4months,Ainvestedthesameamount
asbeforeandBaswellasCwithdrewhalfoftheirinvestments.Theratiooftheirprofitsattheendoftheyearis:
(1)1:2:3
(2)3:4:15
(3)3:5:10
(4)5:6:10
(5)3:5:8
Solution:(4)
Ratiooftheirprofit=Ratiooftheirinvestment
= (1 4 + 2 8) : (3 4 +
3

2
8) : (5 4 +
5

2
8)
=20:24:40
=5:6:10

www.thetubeguru.com Page 9 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material

14.Theratiobetweenspeedofaboatdownstreamandspeedoftheboatupstreamis7:5respectively.Iftheboat
travelsadistanceof63kmdownstreamin3hours,whatisthespeedoftheboatinstillwater?(inkm/h)
(1)20km/h
(2)16km/h
(3)14km/h
(4)12km/h
(5)18km/h
Solution:(5)
Downstreamofboat=7x
Upstreamofboat=5x
Accordingtoquestion,
7x= 63
3

7x=21
x=3km/h
Downstreamspeed=7x3=21km/h
Upstreamspeed=5x3=15km/h
Speedofboatinstillwater
DownsteamSpeed+U pstreamSpeed
= 2

21+15
= 2
=
36

2

=18km/h

15.Thecircumferenceofthesemicircleis180cm.Ifthesideofasquareis60%morethanthediameterofthecircle,
Whatistheperimeterofthesquare?
(1)368cm
(2)464cm
(3)486cm
(4)448cm
(5)344cm
Solution:(4)
Lettheradiusofthesemicircle=r
Accordingtoquestion,
r=180
r[
22

7
+ 2] = 180
r=35
Diameterofthesemicircle=2r
=235=70cm
Againaccordingtoquestion,
Sideofthesquare=70 100 =112cm
160

Perimeterofthesquare=4112
=448cm

16.Costpriceoftwobedsareequal.Onebedissoldataprofitof30%andtheotheronefortRs.5,504/lessthanthe
firstone.Iftheoverallprofitearnedaftersellingboththebedsis14%,whatisthecostpriceofeachbed?
(1)Rs.17,000/
(2)Rs.16,800/
(3)Rs.17,600/
(4)Rs.17,800/
(5)Rs.17,200/
Solution:(5)
Letcostpriceofeachbed=Rs.x
Accordingtoquestion,
x
130
+ x
130
5504 = 2x
114

100 100 100

260x550400=228x
32x=550400
x=Rs.17,200/

17.InJarA,180litremilkwasmixwith36litrewater.SomeofthismixturewastakenoutfromJarAandputitinJarB.
Ifafteradding6litresofwaterinthemixture,therespectiveratiobetweenmilkandwaterinJarBwas5:2
respectively,whatwastheamountofmixturethatwastakenoutfromJarA?(inlitres)
(1)24
(2)54

www.thetubeguru.com Page 10 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
(3)30
(4)36
(5)42
Solution:(4)

Direction(812):Refertothegraphandanswerthegivenquestions.
Datarelatedtonumberofbagssoldbytwostores(MandN)during5years:

18.In2008,30%ofthebagssoldbystoreMand25%ofthebagssoldbystoreNwereleatherbags.Whatwasthe
totalnumberofleatherbagssoldbystoreMandNtogetherin2008?
(1)163
(2)155
(3)145
(4)149
(5)125
Solution:(4)
Requirednumber=230
30 25
+ 320
100 100

=69+80
=149

19.WhatistherespectiveratiobetweentotalnumberofbagssoldbystoresMandNtogetherin2009andthatin2010?
(1)12:17
(2)11:14
(3)11:25

(4)12:34
(5)11:12
Solution:(1)
Requiredratio=(170+310)(300+380)
=480:680
=12:17

20.IftheaveragenumberofbagssoldbystoreMin2011,2012and2013was350,whatwasthenumberofbagssold
bythesamestorein2013?
(1)510
(2)540
(3)550
(4)530
(5)520
Solution:(4)
LetthenumberofbagssoldbystoreMin2013=x
Accordingtoquestion,
340+180+x

3

520+x=1050
x=530

21.NumberofbagssoldbystoreNdecreasedbywhatpercentfrom2008to2012?
(1)18 3
4

(2)20 3
4

(3)14 1
www.thetubeguru.com Page 11 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
(3)14 1
4

(4)16 1
4

(5)12 1
4

Solution:(1)
320260
Requiredpercentage= 320
100

60
100
320

=18.75
=18 3
4

22.WhatisthedifferencebetweentotalnumberofbagssoldbystoresMandNtogetherin2009andthatin2011?
(1)110
(2)130
(3)100
(4)80
(5)60
Solution:(1)
Requireddifference=(340+250)(170+310)
=590480=110

23.TherespectiveratiobetweenthemonthlysalaryofOmandthatofPihuis7:9.OmandPihu,bothsaveOminvest
1
ofhissavingsinPPFandPihuinvests 7 thofhissavingsinPPF.IfOmandPihutogethersavedRs.17,500/in
2 9

PPF,whatisPihu'smonthlysalary?
(1)Rs.72,000/
(2)Rs.36,000/
(3)Rs.45,000/
(4)Rs.22,000/
(5)Rs.68,000/
Solution:(3)
(3)LetthemonthlysalaryofOm=7x
andthemonthlysalaryofPihu=9x

SavingofOm== 7x
20

100
=
7

5
x
SavingofPihu== 9x
40
=
18

x
100 5

Accordingtoquestion,
7

5
x
1

2
+
18

5
x
7

9

7x

10
+
14

5
x = 17500
7x+28x=1750010
35x=175000
x=5000
Pihu'smonthlysalary=9x=95000
=Rs.45,000/

Directions(2428):Inthesequestions,twoequationsnumberedIandIIaregiven.Youhavetosolveboththe
equationsandmarktheappropriateanswer.
Giveanswer
(1)Ifx<y(2)Ifx>y
(3)Ifxy(4)Ifxy
(5)Ifrelationshipbetweenxandycannotbedetermined

24.I.4x15x+14=0
II.6yl0y4=0
Solution:(4)
I.4x15x+14=0
4x8x7x+14=0
4x(x2)7(x2)=0
(x2)(4x7)=0
x=2, 74
II.6y10y4=0
6y12y+2y4=0
6y(y2)+2(y2)=0
(y2)(6y+2)=0
y = 2,
1

3

xy

www.thetubeguru.com Page 12 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
25.I.3x+10x+3=0
II.2y+15y+27=0
Solution:(4)
I.3x+10x+3=0
3x+9x+x+3=0
3x(x+3)+1(x+3)=0
(x+3)(3x+1)=0
x = 3,
1
II.2y+15y+27=0
3

2y+6y+9y+27=0
2y(y+3)+9(y+3)=0
(y+3)(2y+9)=0
Y=3, 92
xy

26.I.7x+12x+5=0
II.3y+7y+2=0
Solution:(5)
I.7x+12x+5=0
7x+7x+5x+5=0
7x(x+1)+5(x+1)=0
(x+1)(7x+5)=0
x=1, 57 II.3y+7y+2=0
3y+6y+y+2=0
3y(y+2)+1(y+2)=0
(y+2)(3y+1)=0
y = 2,
1

3

Relationbetweenxandycannotbe
determined.

27.I.16x14x+3=0
II.6y19y+15=0
Solution:(1)
I.16x14x+3=0
16x8x6x+3=0
8x(2x1)3(2x1)=0
(2x1)(8x3)=0
x =
1

2
,
3

8
II.6y19y+15=0
6y10y9y+15=0
2y(3y5)3(3y5)=0
(2y3)(3y5)=0
y =
3

2
,
5

3

x<y

28.I.x2+11x+18=0

II.y281 =0
Solution:(5)
I.x+11x+18=0
x+9x+2x+18=0
x(x+9)+2(x+9)=0
(x+2)(x+9)=0

x=2,9II.y 2 81 = 0

y
2
81
Y=9

Y=9
y=3
Relationbetweenxandycannotbe
determined.

29.RaviinvestedRs.PinaschemeAofferingsimpleinterestat10%p.a.fortwoyears.Heinvestedthewholeamount
hereceivedfromschemeA,inanotherscheme(B)offeringsimpleinterestat12%p.a.forfiveyears.Ifthedifference
betweentheinterestsearnedfromschemesAandBwasRs.13,00/,whatisthevalueofP?
(1)2500
(2)2000
(3)3000
(4)3500
(5)4000
Solution:(1)

www.thetubeguru.com Page 13 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
Solution:(1)
affairs and Bank Exam preparation Material
InterestreceivedbyschemeA=A =
P 102

100
=
P

5

amountreceivedbyschemeA=P+S.I.
P +
P

5
=
6P

5

InterestreceivedbyschemeB

6P P 125 18
= = P
5 100 25

Accordingtoquestion,
=
18
P
P
= 1300
25 5

13P=130025
P=Rs.2,500/

Directions(3034):Studythetableandanswerthegivenquestions.
DataregardingnumberofstudentsstudyinginvariousstreamsinvariousUniversities
(St.Christ,P.D.andKelly),intheyear2012

None:Totalstudents=Femalestudents+Malestudents

30.TotalnumberofstudentsstudyinginstreamC,inSt.ChristandP.D.togetherarewhatpercentlessthanthose
studyinginstreamBinthesameuniversitiestogether?
(1)20
(2)12.5
(3)18
(4)15.25
(5)18.5
Solution:(2)
32002800
60.Requiredpercentage== 3200
100
=
400

32
= 12.5

31.NumberofmalesstudyinginstreamCiswhatpercentofthatstudyinginstreamBinSt.Christ?
(1)42 6
7

(2)40 1
9

(3)48
(4)54 1
6

(5)58 1
3

Solution:(5)
NumberofmalesstudyinginstreamBinSt.Christ=1800600=1200
NumberofmalesstudyinginstreamCinSt.Christ=1200500=700
Requiredpercentage== 1200
700
100 =
700

12

= 58
1

3

32.WhatistherespectiveratiobetweenthetotalnumberoffemalesstudyinginstreamsAandBtogetherinP.D.
UniversityandthetotalnumberoffemalesstudyinginthesamestreamstogetherinKelly?
(1)5:6
(2)10:13
(3)1:2
(4)1:8
(5)10:15
Solution:(1)
Requiredratio=(1200+800):(1500+900)
=2000:2400
=5:6

33.TotalnumberofmalesstudyinginstreamDinalltheuniversitiestogetherin2013,were1190morethanthatinthe
year2012.In2013,whatwasthetotalnumberofstudents(Male+Female)studyinginstreamDinallthe
universitiestogether,ifthetotalnumberofmalestudentsinstreamDin2013,constituted 4 ofthetotalnumberof
7

www.thetubeguru.com Page 14 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
universitiestogether,ifthetotalnumberofmalestudentsinstreamDin2013,constituted ofthetotalnumberof
7

students?
(1)3600
(2)3500
(3)3800
(4)3000
(5)4200
Solution:(2)
TotalnumberofmalesinstreamDinalltheuniversitiestogetherin2012
=(600250)+(400180)+(500260)
=350+220+240=810
TotalnumberofmalesinstreamDinalltheuniversitiestogetherin2013
=810+1190=2000
LetthetotalnumberofstudentsinstreamD=x
Accordingtoquestion,
x
4

7
= 2000
x=3500

34.WhatistheaveragenumberofmalestudentsstudyinginstreamAinallthegivenuniversities?
(1)1100
(2)1250
(3)1150
(4)1200
(5)1800
Solution:(1)
Requiredaverage
(30001800)+(28001200)+(20001500)
=
3

1200+1600+500
=
3
=
3300

3

=1100

35.Thedistancebetweentwocities(MandN)is569km.AtrainstartsfromcityMat8a.m.andtraveltowardscityN@
53km/h.AnothertrainstartsfromcityNat9amandtraveltowardscityM@76km/h.Atwhattimewillthetrains
meet?
(1)12:30p.m.
(2)1:00p.m.
(3)2:30p.m.
(4)1:30p.m.
(5)2:00p.m.
Solution:(2)

DistancecoveredbytrainAin1hour=53km
Remainingdistance=56953
=516km
Timetomeet==
516 516
=
53+76 129

=4hour
Requiredtime=9a.m.+4hour
=1p.m.

www.thetubeguru.com Page 15 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material

www.thetubeguru.com Page 16 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material

REASONING

Directions(13):Studythegiveninformationcarefullytoanswerthegivenquestions.
SixbooksA,B,C,D,EandF,eachofdifferentthickness,arekeptonatable.CisthickerthanA,butthinnerthan
E.AisthickerthanbothBandD.Eisnotthethickest.Thethirdthinnestbookis9cmthickandthethickestbookis
16cmthick.(Notethethicknessofallthebooksareinwholenumbers.)

1.IfEis5cmthickerthanA,thenhowthickisE?
(1)11cm
(2)9cm
(3)12cm
(4)14cm
(5)Cannotbedetermined
(13)
F>E>C>A>B/D

169
Solution:4
E=A+5
E=9+5
E=14cm

2.Withrespecttothethicknessofthegivenbooks,IfC+F=27,thenA+C=?
(1)20
(2)Otherthanthosegivenasoptions
(3)23
(4)15
(5)19
Solution:1
C+F=27
C+16=27
C=11
A+C=11+9=20

3.IfBis8cmthick,thenwhichofthefollowingistrueaboutB?
(1)Bisthethirdthinnestbookofall.
(2)Fis5cmthickerthanB.
(3)BisthickerthanD.
(4)Allthegivenstatementsaretrue
(5)Fis8cmthickerthanB.
Solution:5

Directions(46):Studythegiveninformationcarefullytoanswerthegivenquestions.
AisthemotherofB.BisthesisterofC.DisthesonofC.EisthebrotherofD.FisthemotherofE.Gisthe
granddaughterofA.HhasonlytwochildrenBandC.

4.HowisFrelatedtoH?
(1)Soninlaw
(2)Daughterinlaw

(3)Fatherinlaw
(4)Granddaughter
(5)Niece
(45)

www.thetubeguru.com Page 17 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material

Solution:2

5.HowisCrelatedtoE?
(1)Father
(2)Son
(3)Mother
(4)Cousin
(5)Grandfather
Solution:1

6.WhoismotherofG?
(1)C
(2)B
(3)F
(4)EitherBorF
(5)EitherCorF
Solution:3

Directions(711):Inthesequestions,relationshipbetweendifferentelementsisshowninthestatements.The
statementsarefollowedbytwoconclusions.Studytheconclusionsbasedonthestatementandselectthe
appropriateanswer.
Giveanswer:
(1)IfeitherconclusionIorIIistrue
(2)IfbothconclusionsIandIIaretrue
(3)IfonlyconclusionIistrue
(4)IfonlyconclusionIIistrue
(5)IfneitherconclusionInorIIistrue

7.Statements:
FURNU
Conclusions:
I.LR
II.NF
Solution:3
Statements:FUR
NUL
LRR
FUN
Conclusions:

I.LRTrue
II.NFFalse

8.Statements:
QEUEN
R>AE
TON
Conclusions:
I.TE

www.thetubeguru.com Page 18 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
II.R>N
Solution:2
Statements:QU=EN
R>AE
TON
ENOT
R>AEN
Conclusions:
I.TETrue
II.R>NTrue

9.Statements:R<ACE
ANT
CIL
Conclusions:
I.AL
II.IE
Solution:4
Statements:
R<ACE
ANT
CIL
ACIL
ICE
Conclusions:
I.ALFalse
II.IETrue

10.Statements:QU=EN
R>AE
TON
Conclusions:
I.Q=A
II.A>Q
Solution:1
Statements:QU=EN
R>AE
TON
QU=EA
Conclusions:
I.Q=A
II.A>Q{EitherIorIIistrue}

11.Statements:R<ACE
A>NT
CIL:
Conclusions:

I.N>R
II.TE
Solution:5
Statements:R<ACE
ANT
CIL
R<AN
ECANT
Conclusions:
I.N>RFalse
II.TEFalse

Directions(1217):Studythegiveninformationcarefullytoanswerthegivenquestions.
SevenathletesM,N,0,P,Q,RandSliveonsevendifferentfloorsofabuildingbutnotnecessarilyinthe
sameorder.Thelowermostfloorofthebuildingisnumberedone,theoneabovethatisnumberedtwoandso
ontillthetopmostfloorisnumberedseven.Eachoneofthemrunsforadifferentdistanceinmarathon850m,

www.thetubeguru.com Page 19 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
ontillthetopmostfloorisnumberedseven.Eachoneofthemrunsforadifferentdistanceinmarathon850m,
1300m,2200m,2800m,3300m,4000mand4700m,butnotnecessarilyinthesameorder.
Theonewhorunsfor2200mlivesonfloornumbered3.Onlyonepersonlivesbetween0andtheonewho
runsfor2200m.Theonewhorunsfor4000mlivesimmediatelyaboveO.Onlyonepersonlivesbetweenthe
onewhorunsfor4000mandtheonewhorunsfor1300m.ThenumberofpeoplelivingbetweenOandthe
onewhorunsfor1300missameasthatbetweentheonewhorunsfor4000mandR.Nlivesonanodd
numberedfloor.Nranfor2000mmorethantheonewholivesonfloornumber4.Onlytwopeoplelivebetween
Qandtheonewhorunsfor3300m.Theonewhorunsfor2800mlivesononeofthefloorsbelowQbutnoton
thefloornumber2,OnlytwopeoplelivebetweenMandS.Theonewhorunsfor850mlivesimmediately
belowM.

12.HowmanypeoplelivebetweenSandN?
(1)Three
(2)One
(3)Five
(4)Four
(5)One
(1217)

Solution:1

13.Whoamongstthefollowinglive/sbetweenPandtheonewhorunsfor1300m?
(1)BothQandR
(2)OnlyS
(3)BothRandtheonewhorunsfor850m
(4)Onlytheonewhorunsfor4000m
(5)BothRandtheonewhorunsfor2200m
Solution:2

14.Asperthegivenarrangement,fourofthefollowingfivearealikeinacertainwayandsoformagroup.Which
oneofthefollowingdoesnotbelongtothegroup?
(1)Q3300m
(2)01300m

(3)Floornumber4S
(4)Floornumber2R
(5)Floornumber71300m
Solution:3

15.Whichofthefollowingstatementsistruewithrespecttothegivenarrangement?
(1)OnlytwopeoplelivebetweenPand0.
(2)Qrunsfor4000m.
(3)Nlivesonfloornumber7.
(4)Theonewhorunsfor850mlivesimmediatelyaboveP.
(5)Noneofthegivenoptionsistrue
Solution:3

16.IfthetotaldistancecoveredbyBandMis5300m,thenhowmuchdid.Brunalone?
(1)2000m
(2)4000m
(3)3100m

www.thetubeguru.com Page 20 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
(4)1300m
(5)600m
Solution:5

17.Whoamongstthefollowingrunsfor2200m?
(1)P
(2)N
(3)Q
(4)R
(5)S
Solution:5

Directions(1822):Studythefollowinginformationtoanswerthegivenquestions.
EightfriendsG,H,I,J,K,L,MandNareseatedinastraightlinewithequaldistancebetweeneachother,
butnotnecessarilyinthesameorder.Someofthemarefacingnorthwhilesomearefacingsouth.
Kisanimmediateneighbourofthepersonsittingatanextremeendoftheline.Onlythreepeoplesitbetween
KandM.
JsitssecondtotherightofM.Jdoesnotsitatanextremeendoftheline.
NsitstotheimmediateleftofG.NisnotanimmediateneighbourofM.ImmediateneighboursofGface
oppositedirections(i.e.ifoneneighbourfacesnorththentheotherfacessouthandviceversa.)
Personsittingattheextremeendsfaceoppositedirections(i.e.ifonepersonfacesnorththentheotherfaces
southandviceversa.)
HsitssecondtotheleftofL.Lfacesnorth.LisnotanimmediateneighbourofK.
ImmediateneighboursofLfacethesamedirection(i.e.ifoneneighbourfacesnorththentheotheralsofaces
northandviceversa.)
BothKandHfaceadirectionoppositetothatofJ(i.e.ifJfacesnorththenKandHfacessouthandvice
versa.)

18.Asperthegivenarrangement,whichofthefollowingstatementsistruewithrespecttoI?
(1)Isitsatanextremeendoftheline.
(2)KisanimmediateneighbourofI.
(3)OnlyfourpersonsitbetweenIandM.

(4)IfacessamedirectiontothatofJ.
(5)Allthegivenstatementsaretrue.
(1822)

Solution:5

19.WhichofthefollowingpairsrepresentstheimmediateneighboursofJ?
(1)L,I
(2)K,L
(3)L,H
(4)I,K
(5)H,K
Solution:3

20.WhatisthepositionofKwithrespecttoL?
(1)Immediateright
(2)Secondtotheright
(3)Thirdtotheleft
(4)Thirdtotheright
(5)Immediateleft
www.thetubeguru.com Page 21 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
(5)Immediateleft
affairs and Bank Exam preparation Material
Solution:3

21.Fourofthegivenfivearealikeinacertainwaybasedonthegivenarrangementandhenceformagroup.
Whichofthemdoesnotbelongtothatgroup?
(1)JM
(2)HL
(3)HI
(4)KL
5)GM
Solution:3

22.HowmanypersonssittotheleftofG?.
(1)One
(2)Two
(3)Morethanthree
(4)None
(5)Three
Solution:1

Directions(2327):Studythefollowinginformationcarefullyandanswerthegivenquestions.Eightdifferent
peopleviz.K,L,M,N,V,W,XandYaresittingaroundacirculartablefacingthecentrebutnotnecessarilyin
thesameorder.Eachoneofthemlikesadifferentbrandofclothesviz.Nautica,Chemistry,Zara,Mango,
Puma,Adidas,ZodiacandParkAvenuebutnotnecessarilyinthesameorder.OnlythreepeoplesitbetweenX
andtheonewholikesZodiac.VsitssecondtotherightofX.TheonewholikesNauticasitsthirdtotheleftof
Y.YdoesnotlikeZodiac.TheonewholikesZodiacisnotanimmediateneighbourofY.Onlythreepeoplesit
betweenYandtheonewholikesChemistry.WdoesnotlikeChemistry.TheonewholikesPumasitstothe

immediateleftofK.KisnotanimmediateneighbourofV.OnlytwopeoplesitbetweentheoneswholikePuma
andZara.MisoneoftheimmediateneighboursoftheonewholikesZara.TheonewholikesParkAvenuesits
totheimmediaterightofL.OnlythreepeoplesitbetweenLandtheonewholikesAdidas.

23.Fourofthefollowingfivearealikeinacertainwaybasedonthegivenarrangementandthusformagroup.
Whichistheonethatdoesnotbelongtothatgroup?
(1)MNautica
(2)XAdidas
(3)VZodiac
(4)YPuma
(5)NParkAvenue
(2327)

Solution:1

24.WhoamongstthefollowinglikesMango?
(1)W
(2)K
(3)V
(4)Y
(5)N
Solution:4

www.thetubeguru.com Page 22 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material

25.WhichofthefollowingrepresentsthebrandwhichWlikes?
(1)Adidas
(2)Puma
(3)ParkAvenue
(4)Zara
(5)Nautica
Solution:2

26.WhoamongstthefollowingsitssecondtotheleftoftheonelikesZodiac?
(1)W
(2)TheonewholikesAdidas
(3)Y
(4)V
(5)N
Solution:4

27.WhoamongstthefollowingsitexactlybetweentheoneswholikePumaandZarawhencountedfromtheright
oftheonewholikesZara?
(1)TheonewholikesAdidasandMango
(2)NandtheonewholikesParkAvenue

(3)XandY
(4)KandW
(5)VandtheonewholikeChemistry
Solution:1

Directions(2832):IneachquestionbelowarethreestatementsfollowedbytwoconclusionsnumberedIand
II.Youhavetotakethegivenstatementstobetrueeveniftheyseemtobeatvariancefromthecommonly
knownfactsandthendecidewhichofthegivencounclusionslogicallyfollowfromthegivenstatements
disregardingcommonlyknownfacts.
GiveAnswer:
(1)IfonlyconclusionIfollows
(2)IfonlyconclusionsIIfollows
(3)IfeitherconclusionIorconclusionIIfollows.
(4)IfneitherconclusionInorconclusionIIfollowes.
(5)IfbothconclusionsIandconclusionIIfollw.

(2829):
Statements:Allpacketsareenvelopes.Noenvelopisagift.Somegiftsareboxes.

28.Conclusions:
I.Allenvelopesarepackets.
II.Allboxescanneverbeenvelopes.
(2829)

Solution:2

29.Conclusions:
I.Allpacketsbeingboxesisapossibility.

www.thetubeguru.com Page 23 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
I.Allpacketsbeingboxesisapossibility. affairs and Bank Exam preparation Material
II.Nopacketisagift.
Solution:5

(3031):
Statements:Alldiariesarenovels.Allnovelsarebiographies.Somebiographiesarescripts.

30.Conclusions:
I.Atleastsomediariesarescripts.
II.Nodiaryisascript.
Solution:3
(3031)

31.Conclusions:
I.Alldiariesarebiographies.
II.Somescriptsaredefinitelynotnovels.
Solution:1

32.Statements:Somedaysaremonths.Somemonthsareweeks.Conclusions:
I.Someweeksaredays.
II.Noweekisaday.
Solution:3

Directions(3335):Studythegiveninformationcarefullytoanswerthegivenquestions.
PointEis16mtothesouthofPointC.PointFis4mtothewestofPointE.PointHis5mtothesouthofPoint
F.PointJis12mtotheeastofPointH.PointYis27mtotheeastofPointF.Apersonwalks15mfromPoint
Ytowardswest,reachesPointZ,takesaleftturnandreachesPointJ.

33.WhatisthedifferenceofthedistancebetweenthepointsZ,JandpointsY,F?
(1)26m
(2)22m
(3)12m
(4)8m
(5)20m
Solution:2

34.Ifapersonwalks20mtowardsnorthfromPointZ,takesaleftturnandwalks8m,howfarwillbefromPointC
?
(1)2m
www.thetubeguru.com Page 24 of 25
Visit us at thetubeguru.com for Daily current
affairs and Bank Exam preparation Material
(1)2m
(2)6m
(3)3m
(4)4m
(5)5m
Solution:4

35.InwhichdirectionisPointZwithrespecttoPointH?
(1)Northwest
(2)Northeast
(3)Southwest
(4)East
(5)Southeast
Solution:2

www.thetubeguru.com Page 25 of 25