j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

j*k

Sains Kertas 1 & 2 Peraturan Pemarkahan

PERSIDANGAN KEBANGSAAN PENGETUA-PENGETUA SEKOLAH MENENGAH NEGERI KEDAH DARUL AMAN
PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM 2010

SAINS Kertas 1 & 2 PERATURAN PEMARKAHAN

UNTUK KEGUNAAN PEMERIKSA SAHAJA

AMARAN Peraturan pemarkahan ini SULIT dan Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Kedah. Kegunaan khusus untuk pemeriksa yang berkenaan sahaja. Sebarang maklumat dalam peraturan pemarkahan ini tidak boleh dimaklumkan kepada sesiapa. Peraturan pemarkahan ini tidak boleh dikeluarkan dalam apa jua bentuk penulisan dan percetakan.

Peraturan pemarkahan ini mengandungi 12 halaman bercetak

j*k

2
1511/2(PP) MARKING SCHEME ( PAPER 1 )

QUESTION NO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

ANSWER B D D C A B B C A A D C D D D A C A B A B C C B D

QUESTION NO 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

ANSWER A B A B A D C C D B D A C C A B D A A A D A D D B

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

3
MARKING SCHEME ( PAPER 2 )

Quest No
1

Marking Criteria SECTION A (a) 0.4 (b) (i) Does not conduct electricity (ii) Conduct electricity (c) (i) Constant variable: 1. Number of dry cells 2. Voltage of dry cells 3. Type of electrode (c) (ii) Responding variable: 1. Reading of ammeter 2. Electrical conductivity (of lead(11) bromide)

Mark 1 1 1 1

Σ Marks 1 1 1 1

1

1

TOTAL 2

5

(a)(i) Observation: 1. The number of gas bubbles (released) in Diagram 2.2 is more than the gas bubbles (released) in Diagram 2.1 2. (Volume of )gas collected in Diagram 2.2 is more than the (volume of ) gas collected in Diagram 2.1 (a)(ii) Metal X Logam X Metal Y Logam Y

1

1


(b)(i) Manipulated variable: Type of metal (ii) Responding variable: 1. Reactivity of metal 2. Number of gas bubbles (released) 3. Volume of gas (collected) (c) Operational definition: 1. Reactivity of metal is a process that cause a volume of gas is released /collected (within five minutes) 2. Reactivity of metal is the number of gas bubbles released (by the metal when it reacts with water)

1 1 1

1 1 1

1

1

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

4

Quest No
2

Marking Criteria 3. Reactivity of metal is shown by the number of gas bubbles (released when metal reacts with water)

Mark

Σ Marks

TOTAL

5

3

(a) ……… + 0.1 cm (b)

1

1

X
image

2

2

Plane mirror
Cermin satah

Note: Image drawn: 1. laterally inverted – 1 mark 2. parallel to object, same size and distance from plane mirror should be equal to object - 1 mark (c) 1. 2. 3. 4. 5. virtual same size (as object) laterally inverted upright image distance and object distance from the plane mirror are the same Note: Any one characteristic 1 1

1

1

(d) 3.55 TOTAL 5

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

5

Quest No
4

Marking Criteria (a) Hypothesis: 1. As the time increases the number of mucor colonies increases 2. If the time increases, so the number of mucor colonies increases 3. The longer the time, the higher the number of mucor colonies 4. As the time increases, the growth of mucor increases 5. If the time increases, so the growth of mucor increase. Note: Any one (b)

Mark

Σ Marks

1

1

2

2

Note: 1. All points are transferred correctly – 1m 2. Smooth graph - 1m (c) As the time increases the number of mucor colonies increases (d) 6

1 1

1 1

TOTAL

5

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

6
Quest No
5

Marking Criteria SECTION B (a) Distillation (b) (i) liebig condenser (ii)

Mark 1 1

Σ Marks 1 1

1

1

Note : Any arrow accepted (c) liquid (d) 1. to break the air bubbles when the mixture is boiling 2. to prevent the mixture in the flask from rising and enters the branch of the condenser (e) because ethanol and water have different boiling point. (a) P: Dry cell Q: Lead-acid accumulator (b) 1. 2. 3. 4. portable/ transistor radio torch light clocks shaver

1 1

1 1

1
TOTAL

1 6 2

1 1

1

1

(c) (i) 1. rechargeable 2. high voltage 3. use liquid as electrolyte 4. long lasting if maintained properly (ii) sulphuric acid / acid (d)

1 1 1

1 1 1

√ TOTAL 6

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

7
Quest No 7 Marking Criteria (a) (i) tree /grass (ii) deer (iii) tiger (b) tree/grass (c) sun (d) increase 8 (a) Fuel X: Liquid hydrogen Fuel Y: Kerosene (b)(i) Jet (plane) (ii) Because oxyen (for the burning of the fuel) is obtained from the surrounding air. (c) deer Mark 1 1 1 1 1 1 TOTAL 1 1 1 1 1 2 1 3 1 1 1 6 2 Σ Marks

(d) Conservation of momentum

1 TOTAL

1 6

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

8
Quest No 9 Marking Criteria (a) (i) X (ii) Y (b)
Type of Rubber Characteristics of rubber

Mark 1 1

Σ Marks

2

X


High ability to absorb sound Chemicals and oil resistant Not easily flammable Easily oxidised with oxygen 2 2

• •

Y●

Note: 1. One characteristic for Rubber X – 1 mark 2. One characteristic for Rubber Y - 1 mark (c) The Products Produk Types of rubber Jenis Getah Y// Synthetic rubber Industrial gloves 1

Rubber stopper

X//Natural rubber

1

2

TOTAL

6

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

9
Quest No 10 Marking Criteria SECTION C (a) Hypothesis 1. Plants need (complete) nutrients for healthy growth 2. The healthy growth of plants need complete nutrient 3. Plant needs complete culture solution for healthy growth 4. Plant grows healthy in culture solution without phosphorus/nitrogen. 5. Plant in complete culture solution has retarded growth. (b)(i) Aim of experiment: To study the effect of nutrients on the growth of plants (ii) Variables • Constant variable : 1. Volume of culture solution 2. Type of seedling • Manipulated variable: 1. Type of culture solution 2. complete culture solution, culture solution without nitrogen and culture solution without phosphorus Responding variable: Growth of plant/seedling 1. 2. Number/colour/ size of leaf 3. Length/ size of roots Mark Σ Marks

1

1

1

1

1

1

1 Max 2

(iii) Apparatus and materials: complete culture solution culture solution without nitrogen culture solution without phosphorus three test tubes plant/seedling 1 1

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

10
Quest No 10 Marking Criteria (iv) Procedure
seedling seedling seedling

Mark

Σ Marks

Complete culture solution

Culture solution without nitrogen

Culture solution without phosphorus

Note: Diagram pt 1 and pt 2 1. Put complete culture solution in test tube A 2. Put seedling/plant in test tube A. 3. Repeat step 1 and 2 by using culture solution without nitrogen and culture solution without phosphorus. 4. The apparatus are left for two weeks 5. The growth of seedling/ plant is observed (after two weeks) Note: If the student write: 1. Put: (a) complete culture solution in test tube A (b) culture solution without nitrogen in test tube B (c) culture solution without phosphorus in test tube C. 2. Put seedling/plant in each test tube Student score 3 marks for point 1, 2 and 3. (iv) Tabulation of data Type of culture solution Growth of seedling/plant Complete culture solution Culture solution without nitrogen Culture solution without phosphorus * Note: 1. Manipulated and Responding variable are written on the title of table 2. Data for manipulated variable is written 3. Data for responding variable is left blank 4. Ignore any data Responding Variable written

1 1 1 1 1 Max 4

1+1 1

1

1

TOTAL

10

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

11
Quest No 11(a) Marking Criteria Characteristic 1. Nature alpha Helium nucleus gamma Electromagnetic Radiation Neutral Speed of light Highest, can only be blocked by a thick lead or a thick concrete Lowest Does not deflect Mark Σ Marks

1 1 1 1

2. Charge 3. Speed 4. Penetration power

Positive Slow Low, can be blocked by a sheet of paper Strong

5 Ionising effect

6 Electrical field Deflect towards effect negative plate *Note : Any four differences 11(b)

1 1 Max 4

• Identify the problem: Improper handling of radioactive substances can cause harm to humans. • Clarification of the problem: 1. Radiation from radioactive substances can destroy living cells 2. Stop vital organs in the body from working properly 3. Cause cancer 4. Cause mutation 5. Cause abnormality to foetus Note :Any one • Methods to solve the problem 1. Wear protective attire filled with lead 2. Wear film badge that can measure the degree of exposure to radiation. 3. Use remote control equipment to move radioactive substance 4. Have regular medical check-up to maintain good health. 5. Radioactive substances need to be kept in a thick lead box 6. Warning symbol of radioactive substance must be displayed at places that store radioactive resource. *Note : Any four methods

1

1

1

1

1 1 1 1 1 1 Max 4

TOTAL

10

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

j*k

12

Quest No 12(a)

Marking Criteria

Mark

Σ Marks

Mitosis Maintains the chromosome number Has one division cycle Produce two daughter nuclei Does not involve crossing over and independent assortment Produces daughter nuclei that are genetically identical to one another and to the parent nucleus Note : Any four comparison 12(b)

Meiosis Halves the chromosomes number Has two division cycles Produce four daughter nuclei Involving crossing over and independent assortment Produce daughter nuclei that are genetically different from one another and from the parent nucleus

1 1 1 1

1 Max 4 1 1 1 1

• Common characteristic: 1. Characters are discrete/qualitative/ graded on a scale 2. Characters cannot be measured 3. Determined by a single gene to distinct effect 4. Discrete distribution curve graph is obtained. 5. Can be inherited Note : Any two common characteristics • Other example: 1. type of blood group 2. colour blindness 3. physical appearance Note : Any one relevant answer • Two non-examples 1. weight 2. skin colour 3. height Note : Any two relevant answers • Actual Concept Discontinuous variation is a type of variation that has characters which are discrete and determined by a single gene with distinct effect.

Max 2

1 1 1

Max 1

1 1 1

Max 2

1

1

TOTAL END OF MARKING SCHEME SKEMA PEMARKAHAN TAMAT

10

______________________________________________________________________________________ Marking Scheme Science SPM Trial Exam 2010

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful