You are on page 1of 19

General Navigation

Exam 3, 70 questions; time allowed 2 hours

1. The length of daylight changes with the declination of the sun. In mid-
latitudes (e.g. 45N/S) the rate of change will be greatest at:

(a) the solstices


(b) perihelion
(c) the equinoxes
(d) aphelion

2. The angle between the ecliptic and the plane of the Equator is:

(a) 0
(b) 23
(c) 66
(d) 90

3. An aircraft is at position A (4910'S 17822'W). It flies due North for


2950 nm and then due West for 382 nm to position B. Position B is:

(a) 4248'S 13228'E


(b) 0000'N/S 17154'E
(c) 4248'S 11423'E
(d) 0000'N/S 17516'E

4. The duration of Civil Twilight is:

(a) the period between either sunrise or sunset and the time when the
Sun is 6 below the horizon
(b) the period between either sunrise or sunset and the time when the
Sun is 12 below the horizon
(c) the period between the time when the Sun is 6 below the horizon
and the time when the Sun is 12 below the horizon
(d) the period between sunset and sunrise

5. What is the UTC of sunrise at Vancouver, British Columbia, Canada


(5000'N 12300'W) on 6th December ?

(a) 1554
(b) 2330
(c) 1542
(d) 2342

6. What is the LMT at 6525'N 12345'W at 2200UTC on 6th September


UTC date ?

(a) 0615 on 7th


(b) 1345 on 6th
(c) 1738 on 6th
(d) 0220 on 7th

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.1


7. An aircraft leaves Guam (1300'N 14345'E) at 2300 Standard Time on
30th April to fly to Los Angeles, California, USA (3350'N 11715'W). If
the flight time is 11 hours 15 minutes what is the Standard Time of
arrival in Los Angeles ?

(a) 0615
(b) 0830
(c) 1740
(d) 1715

8. Track required 348T, drift 17 port, variation 32West, deviation


4East. The required compass heading will be:

(a) 033
(b) 359
(c) 337
(d) 303

9. The definition of compass deviation is:

(a) the angle between the horizontal component of the Earth's


magnetic field and the flux lines of the Earth's magnetic field at
any point
(b) the angle between Magnetic North and True North measured in
degrees East (+) or West (-)
(c) the angle between the vertical component of the Earth's magnetic
field and the flux lines of the Earth's field at any point
(d) the angle between Magnetic North and Compass North measured
in degrees East (+) or West (-)

10. What is the distance in kilometres from 49S 180E/W to 58S


180E/W ?

(a) 540
(b) 621
(c) 1000
(d) 1223

11. From position A, 04N 030W, an aircraft flies 600 nm due South, then
600 nm due East, then 600 nm due North, then 600 nm due West.
The final position of the aircraft in relation to A will be:

(a) due East of A


(b) at A
(c) due West of A
(d) due North of A

12. The Magnetic Equator is:

(a) an isogonal
(b) an agonic line
(c) an isoclinal
(d) an aclinic line

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.2


13. An aircraft accelerates on a westerly heading in the northern
hemisphere. The effect on a direct reading magnetic compass will be:

(a) indicate a turn to the South


(b) continue to indicate the correct heading
(c) indicate a turn to the East
(d) indicate a turn to the North

14. An aircraft accelerates on a westerly heading in the northern


hemisphere. The effect on a direct reading magnetic compass will be:

(a) the compass needle will turn clockwise


(b) the compass needle will continue to indicate correctly without
being deflected
(c) the compass needle could be deflected either clockwise or anti-
clockwise depending on the extent of the acceleration
(d) the compass needle will turn anti-clockwise

15. What is the cause of permanent magnetism in an aircraft ?

(a) change of magnetic latitude only


(b) change of magnetic heading only
(c) change of magnetic latitude or change of magnetic heading
(d) hammering during aircraft production

16. When should a compass swing be carried out on a direct reading


compass ?

(a) on replacement of the detector unit, the amplifier or any major


component
(b) on permanent change of magnetic latitude
(c) only after a lightning strike or exposure to static electricity
(d) when residual deviation is found to be less than 3

17. What is the purpose of the annunciator in the gyromagnetic compass ?

(a) to prevent turning errors


(b) to achieve and indicate synchronisation of the gyro and magnetic
elements of the compass
(c) to prevent both turning and acceleration errors
(d) to prevent acceleration errors

18. When should a compass swing be carried out on a direct reading


compass ?

(a) on replacement of the gyro component


(b) on permanent change of magnetic longitude
(c) after a lightning strike or exposure to extensive static electricity
(d) before each flight

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.3


19. What is the advantage of a gyromagnetic compass over a direct reading
compass ?

(a) no electrical power supply is required


(b) a significant reduction in turning and acceleration errors
(c) it can be used to feed heading information into the Inertial
Navigation System (INS)
(d) it can be compensated for density error

20. What is the main use of an Oblique Mercator chart ?

(a) topographical maps in equatorial areas


(b) route charts for selected great circle routes
(c) route charts for trans-polar routes
(d) accurate depiction of rhumb line tracks

21 On a Mercator chart the scale at the Equator is 1:3,704,000. What is


the scale of the chart at 60S ?

(a) 1:3,207,664
(b) 1:3,704,000
(c) 1:1,852,000
(d) 1:7,408,000

22. The convergence factor (n) of a Lamberts chart is given as 0.78535. At


what latitude (to the nearest degree) is chart convergence correct ?

(a) 25
(b) 38
(c) 52
(d) 78

23. What is the convergence factor of a Polar Stereographic chart?

(a) sine of the Standard Parallel


(b) n=1
(c) sine of the parallel of origin
(d) zero

24. On a chart with a scale of 1:600,000 the distance between two point is
42 mm. What is the distance on the Earth between these two points ?

(a) 2.52 km
(b) 25.2 km
(c) 252 km
(d) 2,520 km

25. Where, on a Lamberts chart, is a great circle an exact straight line ?

(a) the Equator only


(b) all great circle tracks are depicted as straight lines
(c) meridians of longitude
(d) any parallel of latitude including the Equator

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.4


26. Where is the scale correct on a Transverse Mercator chart ?

(a) at the Standard Parallels


(b) along the central meridian and its anti-meridian
(c) at the Parallel of Origin
(d) scale is constant over the entire chart

27. On a Lamberts chart a straight line track crosses one meridian at an


angle of 043T and a second meridian at an angle of 055T. If the
constant of the cone is given as 0.75 what is the difference in longitude
between the two meridians ?

(a) 49
(b) 16
(c) 12
(d) 9

28. An aircraft on a magnetic heading of 321 with 10 port drift measures


the relative bearing to an NDB as 270. Variation is 10 East at the
aircraft and 15 East at the NDB. What is the QDM to the NDB?

(a) 216
(b) 221
(c) 231
(d) 241

29. If the groundspeed is 236 kts and the distance to go is 354 nm the time
to go is:

(a) 1 hr 30 mins
(b) 40 mins
(c) 1 hr 50 mins
(d) 1 hr 40 mins

30. Required track 070T, variation 30W, deviation +1, drift 10S. What
is the required compass heading ?

(a) 089
(b) 091
(c) 099
(d) 101

31. Required track 300T, drift 8S, variation 10W, deviation +4. What is
the required compass heading ?

(a) 298
(b) 306
(c) 314
(d) 316

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.5


32. If the groundspeed is 135 kts and the distance to go is 433 nm the time
to go is:

(a) 3 hrs 03 mins


(b) 3 hrs 12 mins
(c) 3 hrs 21 mins
(d) 3 hrs 30 mins

33. An aircraft travels 100 km in 20 minutes. How long will it take to


travel 215 nm?

(a) 43 mins
(b) 1 hr 09 mins
(c) 1 hr 20 mins
(d) 1 hr 33 mins

34. Fuel flow is recorded as 22 US gallons per hour. With 83 Imperial


gallon available the aircraft's endurance is:

(a) 4 hrs 52 mins


(b) 4 hrs 31 mins
(c) 3 hrs 46 mins
(d) 3 hrs 14 mins

35. Heading 145T, TAS 270 kts, wind velocity 205T/30 kts. What is the
drift and groundspeed?

(a) 6 left 257 kts


(b) 5left 252 kts
(c) 6 right 257 kts
(d) 5 right 252 kts

36. The QDM of runway 08 is 083. The wind, as given by Air Traffic
Control, is 035/30 kts. Variation is 20W. What is the headwind
component?

(a) 16 kts
(b) 26 kts
(c) 23 kts
(d) 20 kts

37. Required track is 260T, TAS 220 kts, wind velocity 275T/30 kts.
Variation is 15W. What is the required true heading and
groundspeed?

(a) 258 191 kts


(b) 266 240 kts
(c) 253 201 kts
(d) 262 191 kts

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.6


38. Track 210M, heading 215M, TAS 360 kts, variation 15 East. If the
aircraft covers 64 nm in 12 minutes the wind (T) which has affected
the aircraft is:

(a) 250/50
(b) 260/60
(c) 265/50
(d) 195/50

39. The required track is 003T, TAS 130 kts, wind velocity 190T/40 kts,
variation 15 West. What is the required true heading and
groundspeed?

(a) 001 170 kts


(b) 005 170 kts
(c) 013 210 kts
(d) 012 152 kts

40. An aircraft is to land on runway 22 and the wind is given by Air Traffic
Control as steady from 260. A 10 kts headwind component is required
and the aircraft has a 35 kts crosswind limit. Variation is 20W.
What are the minimum and maximum wind speeds which the aircraft
can accept?

(a) 20 kts 40 kts


(b) 10 kts 35 kts
(c) 13 kts 40 kts
(d) 13 kts 54 kts

41. Heading 074T, TAS 230 kts, track 066T, groundspeed 242 kts. What
is the wind velocity?

(a) 000T/45 kts


(b) 140T/35 kts
(c) 320T/45 kts
(d) 180T/35 kts

42. Magnetic track 212, TAS 220 kts, wind velocity 160M/50 kts. What
is the groundspeed?

(a) 245 kts


(b) 220 kts
(c) 194 kts
(d) 185 kts

43. Indicated outside air temperature -30C, TAS 438 kts; what is COAT?

(a) 050C
(b) 045C
(c) 040C
(d) 030C

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.7


44. CAS 300 kts, pressure altitude 31,000 ft, IOAT -35. What is TAS?

(a) 463 kts


(b) 485 kts
(c) 474 kts
(d) 452 kts

45. Pressure altitude 5,000 ft, COAT ISA +20C. What is the density
altitude?

(a) 5,600 ft
(b) 6,500 ft
(c) 7,800 ft
(d) 8,700 ft

46. CAS 250 kts, pressure altitude 25,000 ft, COAT -15C. What is the
Mach No?

(a) 0.59
(b) 0.61
(c) 0.63
(d) 065

47. The distance from A to B is 3,016 nm, TAS is 480 kts and there is a
headwind of 90 kts outbound and a tailwind of 75 kts from B to A. If
the aircraft leaves A at 1320 UTC what is the ETA at the Equal Time
Point?

(a) 1752
(b) 1701
(c) 1631
(d) 1535

48. Heading 276M, an island bears 30 left on the Airborne Weather


Radar. Variation is 12W. What is the true bearing of the aircraft from
the island?

(a) 054
(b) 066
(c) 078
(d) 114

49. On a heading of 120M an island bears 15left on the Airborne Weather


Radar. Variation is 17W. What is the true bearing from the aircraft to
the island?

(a) 088
(b) 122
(c) 118
(d) 152

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.8


50. To maintain an ILS glideslope of 3.5 at a groundspeed of 150 kts the
required rate of descent is:

(a) 725 ft/min


(b) 760 ft/min
(c) 875 ft/min
(d) 930 ft/min

51. Under normal circumstances, if climbing at constant CAS, the TAS and
MN will:

TAS Mach No.


(a) increase increase
(b) increase decrease
(c) decrease increase
(d) decrease increase

52. An aircraft is approaching a co-located VOR/DME at FL390 and is to


descend to be overhead the VOR/DME at FL70. If the rate of descent
is 2,500 ft/min and the mean groundspeed in the descent is 248 kts
the descent should commence at a DME range of:

(a) 64 nm
(b) 58 nm
(c) 53 nm
(d) 47 nm

53. An aircraft is 100 nm from a DME station at FL 370 and is instructed


to commence descent to be overhead the DME at FL120. If the mean
groundspeed in the descent is 396 kts the required rate of descent will
be:

(a) 1,000 ft/min


(b) 1,650 ft/min
(c) 2,310 ft/min
(d) 2,440 ft/min

54. An aircraft is using a southern hemisphere Lamberts chart with a


'standard' grid (i.e. a grid aligned with the Greenwich meridian) and the
Constant of the Cone is given as 0.9. If the aircraft is at 080W
steering a heading of 190G with 10S drift its true track will be:

(a) 272
(b) 128
(c) 282
(d) 200

55. What is the first screen to be seen when the FMS is switched on?

(a) IDENT
(b) POS IDENT
(c) PERF INIT
(d) INIT REF

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.9


56. What causes the seasons?

(a) the rotation of the Earth around its North/South axis


(b) the angle between the Earth's axis and the plane of its orbit
around the Sun
(c) the variation in the Earth's distance from the Sun at different
points on the orbit
(d) the variation in orbital speed of the Earth at different points on its
orbit around the Sun

57. What is the highest latitude at which an observer could see the rising
and setting Sun every day?

(a) 62
(b) 64
(c) 66
(d) 72

58. If a VOR has an error of 1 degree what is the error in nautical miles at
a distance of 200 nm?

(a) 3.3
(b) 2.0
(c) 1.2
(d) 4.2

59. An aircraft is flying at M0.86 at FL370/COAT -44C with a headwind of


110 kts. The next reporting point is 420 nm away and the aircraft is
instructed to reduce speed immediately to delay arrival at the reporting
point by five minutes. What is the required Mach No?

(a) 0.81
(b) 0.78
(c) 0.68
(d) 0.65

60. Using a Lamberts chart overprinted with a 'standard' grid and a Parallel
of Origin of 76N an aircraft at 100E flying a grid heading of 050 will
have a true heading of

(a) 147
(b) 313
(c) 126
(d) 334

Using the Mid Atlantic Plotting (MAP) Chart answer questions 61 to 64

61. Lajes VOR/DME (LM) shows RMI 358/ 135 nm. The position of the
aircraft is:

(a) 3635'N 02700'W


(b) 3640'N 02625'W
(c) 3620'N 02620'W
(d) 3640'N 03625'W

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.10


62. 1320UTC, an aircraft position at 3730'N 2130'W is routing direct to
Porto Santo, TAS 450 kts, wind velocity 360T/50 kts. What is the
estimated time of arrival at SNT?

(a) 1406
(b) 1410
(c) 1346
(d) 1352

63. An aircraft is routing from Porto Santo via Irkid and Foxtrot Two to
Santa Maria. The TAS is 470 kts and the wind velocity is 290T/50 kts.
What is the required initial heading (M) and groundspeed from Irkid to
Foxtrot Two?

(a) 307 422 kts


(b) 305 410 kts
(c) 314 442 kts
(d) 314 420 kts

64. When entering the Santa Maria Control Area at Delta the PDL
RMI/DME readings would be:

(a) 280/ 80 nm
(b) 270/ 80 nm
(c) 090/ 80 nm
(d) 100/ 80 nm

Using Chart E(LO)1 answer questions 65 to 70

65. An aircraft is overhead TRN (N5518.8' W00447.0) at 0952 UTC


routing to PTH (N5626.6' W00322.1'), FL180/COAT -10C, TAS 210
kts, heading 038M, groundspeed 245 kts. What is the estimated time
of arrival at CBN?

(a) 1008
(b) 1012
(c) 1004
(d) 1000

66. An aircraft is overhead GOW (N5552.2' W00426.7) routing to SAB


(N5554.5 W00212.4'). CAS 270 kts, FL270/COAT -38C, wind
velocity 190T/50 kts. What true heading is required?

(a) 088
(b) 095
(c) 102
(d) 106

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.11


67. An aircraft is overhead SAB (N5554.5' W00212.4') at 1511 UTC
routing to LST (N5804.3' E00641.2'). CAS 170 kts, FL170/COAT -
20C, wind velocity 290T/50 kts. The TAS is 220 kts, drift is 10 S
and the groundspeed is 247 kts. What will be the estimated time of
arrival (UTC) at LST?

(a) 1703
(b) 1639
(c) 1633
(d) 1628

68. An aircraft is overhead SAB (N5554.5' W00212.4') at 1511 UTC


routing to LST (N5804.3' E00641.2'). CAS 170 kts, FL170/COAT -
20C, wind velocity 290T/50 kts. The TAS is 220 kts, drift is 10 S
and the groundspeed is 247 kts. Which of the following statements is
correct?

(a) SAB VOR should be received up to 1550 UTC but not after
1550UTC
(b) SAB VOR should be received after 1550 UTC
(c) SAB VOR should be received up to 1600 UTC but not after 1600
UTC
(d) SAB VOR should be received after 1600 UTC

69. SAB (N5554.5' W00212.4') RMI 284, NEW (5502.3' W00141.9') RMI
230. The aircraft's position is:

(a) 5545'N 00030'E


(b) 5550'N 00017'W
(c) 5545'N 00030'W
(d) 5540'N 00027'W

70. TRN (N5518.8'W00447.0') 35nm DME TLA (N5530.0'W00321.2')


45nm DME The aircraft position is:

(a) 5545'N 00422'W


(b) 5552'N 00427'W
(c) 5546'N 00433'W
(d) 5552N 00436'W

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.12


General Navigation

Exam 3, 70 Questions. Time allowed: 2hrs.

A B C D A B C D A B C D
1 25 49
2 26 50
3 27 51
4 28 52
5 29 53
6 30 54
7 31 55
8 32 56
9 33 57
10 34 58
11 35 59
12 36 60
13 37 61
14 38 62
15 39 63
16 40 64
17 41 65
18 42 66
19 43 67
20 44 68
21 45 69
22 46 70
23 47
24 48

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.13


Intentionally Blank

Bristol Groundschool General Navigation Exam 3.14


Intentionally Blank
Intentionally Blank
ANSWERS

1. (c) 36. (c)


2. (b) 37. (d)
3. (d) 38. (c)
4. (a) 39. (a)
5. (a) 40. (d)
6. (b) 41. (d)
7. (d) 42. (d)
8. (a) 43. (a)
9. (d) 44. (a)
10. (c) 45. (c)
11. (a) 46. (b)
12. (d) 47. (a)
13. (d) 48. (a)
14. (d) 49. (a)
15. (d) 50. (c)
16. (b) 51. (a)
17. (b) 52. (c)
18. (c) 53. (b)
19. (b) 54. (a)
20. (b) 55. (a)
21. (c) 56. (b)
22. (c) 57. (b)
23. (b) 58. (a)
24. (b) 59. (a)
25. (c) 60. (a)
26. (b) 61. (b)
27. (b) 62. (a)
28. (c) 63. (a)
29. (a) 64. (a)
30. (a) 65. (c)
31. (a) 66. (b)
32. (b) 67. (d)
33. (c) 68. (a)
34. (b) 69. (c)
35. (a) 70. (b)