You are on page 1of 31

5th

LEVEL - 2

Year 2011-12
| 5 th  IMO | Level­II | Class 10  2 

SECTION  I  :  LOGICAL  REASONING 
1.  There  are  six  persons A,  B,  C,  D,  E  and  F.  C  is  the  sister  of  F.  B  is  the  brother  of  E's  husband.  D 
is  the  father  of A  and  grandfather  of  F.  There  are  two  fathers,  three  brothers  and  a  mother  in  the 
group.  Which  of  the  following  is  a  group  of  brothers? 
(A)  ABF  (B)  ABD  (C)  BFC  (D)  BDF 

2.  Anita,  Mahima,  Rajan,  Lata  and  Deepti  are  five  cousins. Anita  is  twice  as  old  as Mahima.  Rajan  is 
half  the  age  of  Mahima.  Anita  is  half  the  age  of  Deepti  and  Rajan  is  twice  the  age  of  Lata. 
If  Mahima  is  16  years  old,  then  what  is  the  age  of  Lata ? 
(A)  4 years  (B)  5 years  (C)  7 years  (D)  14 years 

3.  If  second Saturday and all  Sundays are holidays in a 30  days month  beginning on Saturday, then 
how  many  working  days  are  there  in  that  month? 
(A)  25  (B)  22  (C)  24  (D)  23 

4.  If the same function is applied to reach the results in each of the three sets of numbers given then 
which  number  will  replace  the  question  mark  in  the  third  set  of  numbers? 
(A)  24 
(B)  30  21  5  28  13  16  2 
(C)  36  24  30  ? 
(D)  40  17  7  25  7  10  8 

5.  If the first and the second letters of the word UNPRECEDENTED are interchanged with the last and 
the second last letters and similarly the third and the fourth letters are interchanged with the third 
and the fourth  letters from the last  respectively  and so on, then  what will be  the  seventh  letter to 
the  right  of  the  third  letter  from  the  left  end ? 
(A)  C  (B)  E  (C)  P  (D)  R 

6.  Ravi  wants  to  go  to  the  university.  He  starts  from  his  home  which  is  in  the  East  and  comes  to  a 
crossing. The road to the left ends in a theatre, and straight ahead is the hospital. In which direction 
is  the  university  if  all  the  four  places  are  in  different  directions  ? 
(A)  North  (B)  South  (C)  East  (D)  West 

7.  Find  out  the  wrong  term  in  the  number  series. 
105,  85,  60,  30,  0,  –  45,  –  90 
(A)  105  (B)  60  (C)  0  (D)  – 45 

8.  Choose  the  number­letter  group  which  is  different  from  the  others. 
(A)  M5S  (B)  B9L  (C)  T4Y  (D)  F4J 

9.  Select  a  figure  from  amongst  the  options  which  will  continue  the  series  established  by  the  five 
problem figures. 
Problem Figures 

(A)  (B)  (C)  (D)
3  5 th  IMO | Level­II | Class 10 | 
10.  In the question, there are seven figures, the first and last of which are unmarked and the remaining 
are marked as P, Q, R, S and T. These seven figures form a series. However, one of the five marked 
figures  does  not  fit  into  the  series.  Select  that  figure  from  the  options. 

P  Q  R  S  T 
(A)  P  (B)  Q  (C)  R  (D)  T 

11.  In  the  given  figure,  if  the  triangle  represents  girls,  the  circle  represents 
athletes, the rectangle represents boys and the square represents disciplined,  10  7 
then  the  boys  who  are  athletes  and  disciplined  are  indicated  by  which  6 
number ?  5  3 2  9 
(A)  1  4  1 
(B)  2  8 
(C)  6 
(D)  10 

12.  Five boys took part in a race. Raj finished before Mohit but behind Gaurav. Ashish finished before 
Sanchit  but  behind  Mohit.  Who  won  the  race? 
(A)  Raj  (B)  Gaurav  (C)  Mohit  (D)  Ashish 

13.  In  a  certain  coding  system, 
'816321'  means  'the  brown  dog  frightened  the  cat';  '64851'  means  'the  frightened  cat  ran  away'; 
'7621'  means  'the  cat  was  brown';  '341'  means  'the  dog  ran'. 
What  is  the  code  for  'the  dog  was  frightened'? 
(A)  5438  (B)  8263  (C)  8731  (D)  None of these 

14.  Choose  that  set  of  numbers  from  the  options,  that  is  similar  to  the  given  set  :  (9,  15,  21) 
(A)  (10, 14, 16)  (B)  (7, 21, 28)  (C)  (5, 10, 25)  (D)  (4, 8, 12) 

15.  Find the  missing number? 
3C  2B 4A 
(A)  8C 
(B)  12B  27A  ? 64B 
(C)  16C 
9B  4A  16C 
(D)  18C 

16.  Find  the  odd  one  out. 

(A)  (B)  (C)  (D) 

17.  The  question  consists  of  a  set  of  three  figures  X,  Y  and  Z 
showing  a  sequence  of  folding  of  a  piece  of  paper.  Fig.  (Z) 
shows  the  manner  in  which  the  folded  paper  has  been  cut. 
Choose  a  figure  from  the  options  which  would  most  closely  X  Y  Z 
resemble  the  unfolded  form  of  fig.  (Z). 

(A)  (B)  (C)  (D)
| 5 th  IMO | Level­II | Class 10  4 

18.  Group  the  given  figures  into  three  classes  using  each  figure  only  once. 

(A)  1, 2, 5; 3, 7, 8; 4, 6, 9  1  2  3 

(B)  1, 7, 2; 3, 9, 6; 4, 5, 8 
4  5  6 
(C)  2, 3, 8; 4, 6, 9; 1, 5, 7 
(D)  5, 6, 9; 3, 4, 1; 2, 7, 8  7  8  9 

19.  When the given figure is folded to form a cube, how many dots would lie 
opposite  the  face  bearing  five  dots? 
(A)  1 
(B)  2 
(C)  3 
(D)  4 

20.  Select  a  figure  from  the  options  which  satisfies  the  same  conditions  of  placement  of  the  dots  as 
in  fig.  (X). 

Fig. (X) 

(A)  (B)  (C)  (D) 

SECTION  II  :  MATHEMATICAL  REASONING 
21.  A  person  invested some  amount  at  the rate  of  10%  simple interest  and  some  other amount  at  the 
rate  of  12%  simple  interest.  He  received  yearly  interest  of  `130.  But  if  he  had  interchanged  the 
amounts invested, he would have received `4 more as interest. How much amount did he invest at 
different  rates  ? 
(A)  ` 700 at 12%, ` 500 at 10%  (B)  ` 700 at 10%, ` 500 at 12% 
(C)  ` 700 each at 10% and 12%  (D)  ` 500 each at 10% and 12% 

22.  In D PQR,  PD ^ QR  such  that  D  lies  on  QR.  If  PQ  =  a,  PR  =  b,  QD  =  c  and  DR  =  d,  then 
(a  +  b)(a  –  b)  =  _____. 
(A)  1  (B)  (c + d)(d – c)  (C)  (c + d)(c – d)  (D)  0 

23.  Two circles with radii a and b respectively touch each other externally. Let c be the radius of a circle 
that  touches  these  two  circles  as  well  as  a  common  tangent  to  these  two  circles.  Then  ___. 
1 1 1  1 1 1  1 1 1 
(A) - = (B)  + + = 0  (C) + = (D)  None of these 
a b c  a b c a b c 

24. DABC  is right  angled  at A.  DEFG  is  a square  inscribed  in  triangle as  side  DE  is  on  BC  and  G  &  F 
are  two  points  at  AB  and  AC  respectively.  Then  DE 2  =  A 
(A)  BD ´ EC  (B)  BD = 2EC 

(C)  BD = EC (D)  None of these B  C 

5  5 th  IMO | Level­II | Class 10 | 
25.  If from twice the greater of two positive numbers 16 is subtracted, the result is half the other number. 
If  from  half  the  greater  number  1  is  subtracted,  the  result  is  still  half  the  other  number.  What  are 
the  numbers  ? 
(A)  16, 8  (B)  12, 10  (C)  6, 8  (D)  10, 8 

æ a 2a ö
26.  If P and Q are two points whose coordinates are (at 2 , 2at) and  çè 2  ,  ÷ø respectively and S is the point 
t t 
1 1 
(a,  0),  then  + is  _____. 
SP SQ
(A)  Dependent of t  (B)  Independent of t  (C)  Independent of a  (D)  None of these 

1 1 1 
27.  If  T 1 ,  T 2 ,  T 3, 
  .......,  T n  are  consecutive  terms  of  an A.P.,  then  + + ...... + = ____. 
T1T2 T2T3 Tn -1 T n 
n - 1  n  T2 ( n - 1) 
(A)  T × T (B)  (C)  (D)  None of these 
1  n  T1 × Tn  T1 × Tn 

28.  In the given figure, the diameters of two wheels have measures 2 cm and 4 cm. Determine the lengths 
of the belts AD and BC that pass around the wheels if it is given that belts cross each other at right 
angle. 

(A)  4 cm each 

(B)  3 cm each  P 
O  O¢
(C)  5 cm each  C 

(D)  6 cm each 

29.  In  the  given  figure,  three  circles  of  radius  2  cm  touch  one  another 
externally. These circles are circumscribed by a circle of radius  R  cm.  A 
Find  the  approximate  value  of  R. 
(A)  5.4 cm 
(B)  5.0 cm  B  C 
(C)  4.0 cm 
(D)  4.3 cm 

30.  A  number  is  selected  at  random  from  the  numbers  : 
5,  8,  10,  12,  14,  15,  16,  18,  20,  22,  24,  24,  25,  25,  27,  30,  30,  36,  37,  37,  39,  40,  40,  46. 
Find  the  probability  that  the  selected  number  is  their  average. 
1  1
(A)  0  (B)  1  (C)  (D) 
6  12 
31.  A cone is cut into two parts by a horizontal plane passing through the midpoint of its axis. The ratio 
of  the  volume  of  the  upper  part  to  the  volume  of  lower  part  is  ____. 
(A)  1 : 7  (B)  1 : 8  (C)  7 : 1  (D)  7 : 8 

32.  The  ratio  of  the  areas  of  the  right  angled  triangles  ABC  and  DEF  in  which ÐA  =  30°, ÐB  =  90°, 
AC  =  4  cm, ÐD  =  60°, ÐE  =  90°  and  DE  =  4  cm  is  ___. 
(A)  1 : 2  (B)  4 : 1  (C)  1 : 4  (D)  2 : 1 

33.  If  (x  +  a)  is  a  factor  of  the  polynomial  x 2  +  px  +  q  and  x 2  +  mx  +  n,  then  a  =  ___. 
n - q  m - q  n - p 
(A) (B) (C) (D)  None of these
m - p  n - p  m - q 
| 5 th  IMO | Level­II | Class 10  6 

34.  If A is the area of a right­angled triangle and b is one of the sides  containing the right angle, then 
the  length  of  altitude  on  the  hypotenuse  is  ____. 
2 Ab  2 A  2 A 2  2 b 
(A) 4 2  (B) 4 2  (C) (D)
b + 4 A  b + 4 A  4
b + 4 A  2 
b + 4 A 2 
4

35.  Find  the  inter­relationship  of  the variables  for  the  quadratic equation  y  =  ax 2  +  bx  +  c  from  given 
graph. 

(A)  a + b + c = 0 
(B)  a – b + c = 0  –x ¢ x 
(C)  2a + b + c = 0  (–1, 0)  (2, 0) 
(D)  4a – 2b + c = 0  y¢

36.  The  houses  of  a  row  are  numbered  consecutively  from  1  to  49.  If  there  is  a  x  such  that  the  sum 
of the numbers of the house preceding the house numbered x is equal to the sum of the numbers 
of  the  house  following  it.  Find  the  value  of  x. 
(A)  35  (B)  34  (C)  30  (D)  33 

sin q + cos q
37.  If sin q + cos q = a and = b, then  ____. 
sin q cos q
2 a  2 b 
(A)  b = 2  (B)  a  = 2  (C)  ab = b 2  – 1  (D)  a + b = 1 
a - 1  b - 1 

38.  In  the  given  figure,  PT  is  a  tangent  to  the  circle  at  T.  If  PA  =  4cm  and  AB  =  5  cm,  find  PT. 
(A)  7 cm  B 

(B)  6 cm 
(C)  8 cm  A 

(D)  2 cm  T 


39.  Consider a cylinder  of height  n  cm  and radius  cm. A  string of  width  h cm,  when wound  around 
p
the cylinder without keeping any space between two turns, covers the lateral surface of the cylinder 
completely.  What  is  the  required  length  of  the  string ? 
6 n  12 h 36 n
(A)  cm  (B)  cm  (C)  cm  (D)  None of these 
h  n  h 

40.  If a and b are  roots  of  the  equation  A(x 2  +  m 2 ) +  Amx  + cm 2 x 2  = 0,  then  A(a 2  + b 2 )  +  Aab +  ca 2b 2  = 
____. 
(A)  0  (B)  1  (C)  –1  (D)  None of these 

SECTION  III  :  EVERYDAY  MATHEMATICS 
41.  Piyush gave one­fourth of the amount he had to Mahesh. Mahesh in turn gave half of what he received 
from Piyush to Suraj. If the difference between the remaining amount with Piyush and the amount 
received  by  Suraj  is  `  500,  how  much  money  did  Mahesh  receive  from  Piyush  ? 
(A)  ` 100  (B)  ` 200  (C)  ` 400  (D)  Data inadequate 

42.  10  years  ago,  the  average  age  of  a  family  of  4  members  was  24  years.  Two  children  having  been 
born (with age difference of 2 years), the present average age of the family is the same. The present 
age  of  the  youngest  child  is  ____. 
(A)  1 years  (B)  2 years  (C)  3 years  (D)  5 years
7  5 th  IMO | Level­II | Class 10 | 

43.  A, B  and  C  start cycling around a circular path in  the same direction at same  time. Circumference 
of the path is 1980 m.  If the  speed of  A  is 330 m/min, speed of  B  is 198 m/min and  C  is 220 m/min 
and they start from the same point, then after what time interval will they be together at the starting 
point? 
(A)  30 mins  (B)  9 mins  (C)  90 mins  (D)  60 mins 

44.  A  part  of  the  monthly  expenses  of  a  family  is  constant  and the  remaining  varies  with the  price  of 
wheat. When the price of wheat is ` 250 per quintal, the total monthly expenses are ` 1000 and when 
it is `  240 per quintal, the total monthly expenses are `  980. Find the total monthly expenses of the 
family  when  the  cost  of  wheat  is  `  350  per  quintal. 
(A)  ` 1100  (B)  ` 1200  (C)  ` 1300  (D)  ` 1500 

45.  In the Maths Olympiad at Animal Planet, two representatives from the donkey's side, while solving 
a  quadratic  equation,  committed the  following  mistakes  : 
(i)  One  of  them  made  a  mistake  in  the  constant  term  and  got  the  roots  as  5  and  9. 
(ii)  The  other  committed  an  error  in  the  coefficient  of  x  and  he  got  the  roots  as  12  and  4. 
In the meantime, they realised that they were wrong and together they managed to get it right. Find 
the quadratic  equation. 
(A)  x 2  + 4x + 14 = 0  (B)  2x 2  + 7x – 24 = 0  (C)  x 2  – 14x + 48 = 0  (D)  3x 2  – 17x + 52 = 0 

46.  Hari wishes to determine the distance between two objects A and B, but there is an obstacle between 
these two objects which prevents him from making a direct measurement. He devises an clever way 
to  overcome this  difficulty. 
First  he  fixes  a  pole  at  a  convenient  point  O  so  that  from  O,  both  A  and  B  are  A  B
visible. Then he fixes another pole at the point D on the line AO (produced) such 
that AO =  DO. In a similar way he fixes a third pole at the point C on the line BO 
(produced) such that BO = CO. Then he measures CD which is equal  to 170 cm. 

The  distance between  the objects  A  and  B  is  ____. 
(A)  170 cm  (B)  340 cm 
(C)  85 cm  (D)  None of these  C  D 

47.  A,  B,  C  are  three  points  on  the  same  horizontal  line  and  CT  is  a  vertical  pole.  The  angle  of 
elevation  of  T, as seen from  A, is  x°  and the angle of elevation of  T, as seen from  B  is  y°(y°  >  x°). 
If  AB  =  d,  then  the  height  of  the  pole  is  ____. 
d cos x ° cos y ° d tan x° tan y ° d cos x ° cos y ° d sin x° sin y °
(A)  (B)  (C)  (D) 
sin( y ° - x °)  tan y ° - tan x ° cos( y ° - x °)  cos( y ° - x °) 

48.  A  bucket  is  40  cm  in  diameter  at  the  top,  28  cm  in  diameter  at  the  bottom  and  21  cm  deep.  The 
cost  of  tin  sheet  used  in  making  the  bucket,  if  the  cost  of  tin  is  `  1.50  per  sq.  dm  is  ____. 
(A)  ` 32.25  (B)  ` 40.25  (C)  ` 44.25  (D)  None of these 

49.  There  are  100  transistors  in  a  box.  20  of  them  are  defective. At  random  two  transistors  are  taken 
one  by  one  consecutively  without  replacement.  What  is  the  probability  that  both  of  them  are 
good ? 
316  19  16 32 
(A)  (B)  (C)  (D) 
495  495  99  99
| 5 th  IMO | Level­II | Class 10  8 

50.  A boy is standing on the ground and flying a kite with 100 m length of string at an elevation of 30°. 
Another  boy  is  standing  on  the  roof  of  a  10 m  high  building  and  is  flying  his  kite  at  an  elevation 
of 45°. Both the boys are on opposite sides of both the kites. Find the length of the string that the 
second  boy  must  have  so  that  the  two  kites  meet. 
(A)  50 3 m  (B)  40 2 m  (C)  50 m  (D)  100 m 

SPACE  FOR  ROUGH  WORK
6th

LEVEL - 2

Year 2012-13
| 6th IMO | Level-II | Class 10 2

Section-I : Logical Reasoning

1. Study the following information carefully to answer the given question.
M K K I D N E T T Q O B F H AA G T U U X W L S R I
Each of these letters gets a numerical value based on its position in the above arrangement, such
as, 1 for M, 2 for K, 4 for I and so on.
Value of A is exactly equal to the total value of which of the following pairs ?
(i) DO (ii) QE (iii) MH
(A) Only (i) (B) Only (ii) (C) Only (iii) (D) Both (i) and (ii)

2. Seven villages A, B, C, D, E, F and G are situated as follows:
E is 2 km to the west of B. F is 2 km to the north of A. C is 1 km to the west of A. D is 2 km to
the south of G. G is 2 km to the east of C. D is exactly in the middle of B and E.
How far is E from F (in km)?
(A) 4 (B) 20 (C) 5 (D) 26

3. In the given diagram, the circle stands for educated, square for hard-working, triangle for urban and
the rectangle for honest people. Different regions in the diagram are numbered from 1 to 12.
Region 4 is best described as consisting of ______.

(A) People who are non-urban, honest, uneducated and hard-working.

(B) People who are uneducated, urban, honest and hard-working.

(C) People who are uneducated, urban, hard-working and dishonest.

(D) People who are urban, hard-working, honest and educated.

4. Read the following information carefully to answer the given question.
Fifty books belonging to different subjects, viz. History (8), Geography (7), Literature (13),
Psychology (8) and Science (14), are placed on a shelf. They are arranged in an alphabetical order
subject to the condition that no two books of the same subject are placed together so long as books
of other subjects are available. Unless otherwise mentioned, all counting is done from the left.
Counting from the right end, the fifth book from the right of 39th book is ______.
(A) History (B) Psychology (C) Geography (D) Science

5. If the word TERMINATION is coded as 12345671586, what should be the code for the word
MOTION ?
(A) 438586 (B) 458586 (C) 481586 (D) 485186

6. Read the following information carefully and answer the question given below it .
(i) A, B, C, D and E are five friends. (ii) B is elder to E, but not as tall as C.
(iii) C is younger to A, and is taller to D and E. (iv) A is taller to D, but younger than E.
(v) D is elder to A but is shortest in the group.
Which of the following statements is correct about B ?
(i) B is not the tallest.
(ii) B is shorter to E.
(iii) When they are asked to stand in ascending order with respect to their heights, B is in the
middle.
(A) Only (i) (B) Only (i) and (ii) (C) (i), (ii) and (iii) (D) All are incorrect
3 6th IMO | Level-II | Class 10 |

7. Pointing to a photograph, a person tells his friend, "She is the grand daughter of the elder brother
of my father." How is the girl in the photograph related to this man ?
(A) Niece (B) Sister (C) Aunt (D) Sister-in-law

8. Study the following information and answer the question given below it .
The admission ticket for an exhibition bears a password which is changed after every clock hour
based on set of words chosen for each day. The following is an illustration of the code and steps
of rearrangement for subsequent clock hours. The time is 9 a.m. to 3 p.m.
Batch I (9 a.m. to 10 a.m.) : is not ready cloth simple harmony burning
Batch II (10 a.m. to 11 a.m.) : ready not is cloth burning harmony simple
Batch III (11 a.m. to 12 noon) : cloth is not ready simple harmony burning
Batch IV (12 noon to 1 p.m.) : not is cloth ready burning harmony simple
Batch V (1 p.m. to 2 p.m.) : ready cloth is not simple harmony burning
Batch VI (2 p.m. to 3 p.m.) : is cloth ready not burning harmony simple
If the password for Batch I was – 'rate go long top we let have', which batch will have the
password–'go rate top long have let we' ?
(A) II (B) III (C) IV (D) V

9. N ranks fifth in a class. S is eighth from the last. If T is sixth after N and just in the middle of N
and S, then how many students are there in the class?
(A) 23 (B) 24 (C) 25 (D) 26

10. Which one of the four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct ?
4 × 6 – 2 = 14
(A) × to ÷, 2 and 4 (B) – to ÷ , 2 and 6 (C) – to +, 2 and 6 (D) × to +, 4 and 6

11. A total of 324 coins of 20 paise and 25 paise make a sum of ` 71. The number of 25 paise coins
is _______.
(A) 120 (B) 124 (C) 144 (D) 200

12. Select a figure from amongst the options which will continue the same series as established by
the five Problem Figures.

(A) (B) (C) (D)

13. In the given question, there are seven figures, the first and last of which are unnumbered and the
remaining are numbered as 1, 2, 3, 4 and 5. These seven figures form a series. However, one of the
five numbered figures does not fit into the series. The number of that figure is the answer.
S L P U E Y J
M E UH U EE S HS E NN U SB S EU E B
L S U P Y U S
1 2 3 4 5
(A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 5
| 6th IMO | Level-II | Class 10 4

14. There is a set of five figures labelled P, Q, R, S and T called the Problem figures. Fig. (R) contains
a question mark. Select a suitable figure from the options which will substitute this question mark
so that a series is formed by the figures P, Q, R, S and T taken in order.

(A) (B) (C) (D)

15. There is a definite relationship between figures P and R. Establish a similar relationship between
figures Q and S by selecting a suitable figure from the options that would replace the question
mark (?) in fig. (S).

(A) (B) (C) (D)

16. Which term comes next in the given series?
AC, FH, KM, PR, ?
(A) UW (B) VW (C) UX (D) TV

17. Count the number of pentagons in the given figure.

(A) 16 (B) 12 (C) 8 (D) 4

18. Choose the correct mirror-image of the Fig. (X) from amongst the four options given along with
it, if the mirror is placed along M1 M2.

(A) (B) (C) (D)

19. A cube, painted yellow on all faces is cut into 27 small cubes of equal size. How many small cubes
are painted on one face only ?
(A) 1 (B) 6 (C) 8 (D) 12
5 6th IMO | Level-II | Class 10 |

20. Find out which of the options will complete the figure matrix .

(A) (B)

(C) (D)
?
Section-II : Mathematical reasoning

1 7
3+2 5 5
21. The value of 5 11 ÷ −4 is _______.
7 17 7 1
4 −1 11 + 8−
10 22 5 3
8+
2
7 11
(A) 8 (B) 0 (C) 16 (D) 1

22. If a x – 1 = bc, by – 1 = ca and cz – 1 = ab then xy + yz + zx = ______.
(A) xyz (B) x2y2z2 (C) 2xyz (D) 1/(xyz)

23. A railway half ticket costs half the full fare and the reservation charge is the same on half ticket
as on full ticket. One reserved first class ticket from Chennai to Trivandrum costs ` 216 and one
full and one half reserved first class tickets cost ` 327. What is the cost of basic first class full
fare and the reservation charge?
(A) ` 105 and ` 6 (B) ` 216 and ` 12 (C) ` 210 and ` 12 (D) ` 210 and ` 6

24. If p and q are the roots of the equation x2 – bx + c = 0, then what is the equation if the roots are (pq + p + q)
and (pq – p – q)?
(A) x2 – 2cx + (c2 – b2) = 0 (B) x2 – 2bx + (b2 + c2) = 0
(C) 3cx2 – 2(b + cx + c2) = 0 (D) x2 + 2bx – (c2 – b2) = 0

25. Given intersecting chords, find x. C
A Ex
(A) 20°
°
80° B
(B) 40° 40 O
(C) 60° D
(D) 80°

26. If ABC is a right angled triangle with ∠A = 90° and 2s = a + b + c, where a > b > c and notations
have their usual meanings, then which one of the following is correct?
(A) (s – b) (s – c) > s(s – a) (B) (s – a) (s – c) > s(s – b)
(C) (s – a) (s – b) < s(s – c) (D) 4s(s – a) (s – b) (s – c) = bc

27. Six fruit baskets contain peaches, apples and oranges. Three of the baskets contain two apples and
one orange each, two other baskets contain three apples and one peach each, and the last basket
contains two peaches and two oranges. You select a basket at random and then select a fruit at
random from the basket. Which of the following is the probability that the fruit is an apple?
(A) 0.32 (B) 0.4 (C) 0.46 (D) 0.58
| 6th IMO | Level-II | Class 10 6

28. A is three times as old as B. Four years ago, C was twice as old as A. In four years time, A will
be 31. What are the present ages of B and C respectively?
(A) 9, 46 (B) 9, 50 (C) 10, 46 (D) 10, 50

29. If a, b and g are in A.P., then cotb = _______.
sin a − sin g sin g − sin a sin a − sin g 2(sin g − sin a )
(A) (B) (C) (D)
cos g − cos a cos g − cos a 2(cos a − cos g ) cos g − cos a

30. Water flows at the rate of 10 metres per minute through a cylindrical pipe 5 mm in diameter.
How long would it take to fill a conical vessel whose diameter at the base is 40 cm and depth
24 cm?
(A) 60 mins 15 secs (B) 50 mins 15 secs (C) 51 mins 12 secs (D) 49 mins 8 secs

31. Points A, B, C and D are midpoints of the sides of square JETS. If the area of JETS is 36 sq. cm,
then the area of ABCD is ________.
J A E

D B

S C T
(A) 3 sq. cm (B) 7.5 sq. cm (C) 9 sq. cm (D) 18 sq. cm

32. The mean of 1, 3, 4, 5, 7 and 4 is m. The numbers 3, 2, 2, 4, 3, 3 and p have mean m – 1 and
median q, then p + q = ______.
(A) 7 (B) 6 (C) 5 (D) 4

33. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following
equation?
158.25 × 4.6 + 21% of 847 + ? = 950.935045
(A) 35 (B) 44 (C) 50 (D) 45

34. If the ratio of mean and median of a certain data is 2 : 3, then find the ratio of its mode and
mean.
(A) 2 : 5 (B) 3 : 2 (C) 5 : 2 (D) 1 : 2

35. In the given diagram, ABCD is a square, diagonal BD is extended through
B C
D to E. AD = DE and AE is drawn. What is m∠DAE?
(A) 22.5°
(B) 45° A D
(C) 112.5°
E
(D) 135°

36. What is the probability of getting at least one six in a single throw of three unbiased dice?
1 125 1 91
(A) (B) (C) (D)
6 216 36 216

37. ABC is a right angled triangle, right angled at A. A circle is inscribed in it and the lengths of the
two sides containing the right angle are 12 cm and 16 cm. Find the area of the circle.
(A) 25.56 sq. cm (B) 50.28 sq. cm (C) 75.65 sq. cm (D) 20.34 sq. cm
7 6th IMO | Level-II | Class 10 |

10
38. A person of height 2 m wants to get a fruit which is on the top of a pole of height m if he
3
4 
stands at distance of  m from the foot of the pole, then the angle at which he should throw
 3
the stone, so that it hits the fruit is _____.
(A) 15° (B) 30° (C) 45° (D) 60°

39. The point (–4, –2) lies on a circle. What is the length of the radius of this circle, if the centre is
located at (–8, –10)?
(A) 48 (B) 80 (C) 108 (D) 288

40. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the
boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park
(in sq. m) is ______.
(A) 15360 (B) 153600 (C) 30720 (D) 307200

Section-III : Everyday Mathematics

41. In a garden, there are 10 rows and 12 columns of mango trees. The distance between the two trees
is 2 metres and a distance of one metre is left from all sides of the boundary of the garden. The
length of the garden is ______.
(A) 20 m (B) 22 m (C) 24 m (D) 26 m

42. 3 years ago, the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born,
the average age of the family is the same today. The present age of the baby is _____.
1
(A) 1 year (B) 1 years (C) 2 years (D) 3 years
2

6
43. Rajan got married 8 years ago. His present age is times his age at the time of his marriage.
5
Rajan's sister was 10 years younger to him at the time of his marriage. The present age of Rajan's
sister is ______.
(A) 32 years (B) 36 years (C) 38 years (D) 40 years

44. In a History examination, the average for the entire class was 80 marks. If 10% of the students
scored 95 marks and 20% scored 90 marks, what was the average marks of the remaining students
of the class?
(A) 65.5 (B) 72.5 (C) 75 (D) 85

45. Padma purchased 30 kg of rice at the rate of ` 17.50 per kg and another 30 kg rice at a certain
rate. She mixed the two and sold the entire quantity at the rate of ` 18.60 per kg and made 20%
overall profit. At what price per kg did she purchase the lot of another 30 kg rice ?
(A) ` 12.50 (B) ` 13.50 (C) ` 14.50 (D) ` 15.50

46. Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for
14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments ?
(A) 5 : 7 : 8 (B) 28 : 49 : 64 (C) 38 : 28 : 21 (D) None of these

47. Simi can do a work in 3 days, while Meeta can do the same work in 2 days. Both of them finish
the work together and get ` 150. What is the share of Simi?
(A) ` 30 (B) ` 60 (C) ` 70 (D) ` 75
| 6th IMO | Level-II | Class 10 8

48. A bicycle can be purchased on cash payment of ` 1500. The same bicycle can also be purchased
at the down payment (initial payment, at the time of purchasing) of ` 350 and rest can be paid in
3 equal installments of ` 400 for next 3 months. The rate of SI per annum charged by the dealer
is _____.
9
(A) 23 9 % (B) 17 %
(C) 13 9 % (D) None of these
17 23 17

49. The question given below consists of a question followed by three statements. You have to study
the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer
the question.
A solid metallic cone is melted and recast into a sphere. What is the radius of the sphere?
I. The radius of the base of the cone is 2.1 cm.
II. The height of the cone is four times the radius of its base.
III. The height of cone is 8.4 cm.
(A) Only I and II (B) Only II and III (C) Only I and III (D) Any two of three

50. Yash invested a certain sum of money at 8% p.a. simple interest for ‘n’ years. At the end of ‘n’
years, Yash got back 4 times his original investment. What is the value of n?
(A) 50 years (B) 25 years (C) 12 years 6 months (D) 37 years 6 months

SPACE FOR ROUGH WORK
7th

LEVEL - 2

Year 2013-14
2 7th IMO | Class-10 | Level 2

logical reasoning

1. There are five persons P, Q, R, S and T. One is a 5 6
football player, one is a chess player and one is a
3 3
hockey player. P and S are unmarried ladies and 4 2
do not participate in any game. None of the ladies
plays chess or football. There is a married couple in A. 2
which T is the husband. Q is the brother of R and is B. 3
neither a chess player nor a hockey player. Who is C. 4
the football player? D. 5
A. P
B. Q 6. Figures (i) and (ii) of the Problem Set bears a certain
C. R relationship. Establish a similar relationship between
D. S figures (iii) and (iv) by selecting a suitable figure from
the options that would replace the question mark in
2. How many such pairs of digits are there in the number fig.(iv).
95137248 each of which has as many digits between Problem Set
them in the number as when they are arranged in
ascending order? ?
A. None (i) (ii) (iii) (iv)

B. One
C. Two A.
D. Three

3. In a certain code language, 'bring the white board' is B.
written as 'ka na di pa' and 'white and black board'
is written as 'na di sa ra'. How is 'the' written in that C.
code?
A. ka
B. pa D.
C. ka or pa
D. None of these 7. If 'tall' is equivalent to 'circle', 'army men' to 'triangle'
and 'strong' to 'square', indicate which number will
4. Read the following information and answer the question represent only strong army men?
given below it.
A. 3 1
(i) L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a 4
B. 4 2
circle facing the centre. 7
C. 5 3
(ii) N, who is third to the left of P, is not a neighbour 6 5
of R and M. D. 6
(iii) S is the neighbour of ‘O’ and ‘R’ and is third to 8. Select a figure from the options which will continue
the right of M. the series established by the Problem Figures.
(iv) L is not the neighbour of O, who is second to the Problem Figures
left of N.
What is the position of Q?
A. Immediate right of R
B. Immediate left of N A.
C. Third to the right of M
B.
D. Second to the left of S

5. Two different positions of the same dice has been C.
shown below. If digit 1 is on the top what will come
just below it?
D.
7th IMO | Class-10 | Level 2 3

9. Three of the following four are alike in a certain way 13. If it is possible to make a meaningful word from
and so form a group. Which is the one that does not the second, fourth, seventh and tenth letters of the
belong to that group? word UNDENOMINATIONAL, using each letter
A. 215 only once, third letter of the word would be your
B. 247 answer. If more than one such word can be formed
C. 91 your answer would be ‘X’, whereas if more than
D. 65 two such words can be formed your answer would
10. Group the given figures into three classes using each be ‘Y’, and if no such word can be formed, answer
figure only once. would be ‘Z’.
A. X
B. Z
C. Y
D. N

14. The following problem consists of a set of six
figures, the first of which is unnumbered and marks
the beginning of the series which is continued in the
successive figures numbered from 1 to 5. However,
the series will be established only if the positions
of two of the numbered figures are interchanged.
A. 1,2,5 ; 3,7,8; 4, 6, 9 The number of the earlier of the two figures is the
B. 1, 7, 2; 3, 9, 6; 4, 5, 8 answer. If no two figures need to be interchanged,
C. 2, 3, 8; 4, 6, 9; 1, 5, 7 then the answer is 5.
D. 5, 6, 9; 3, 4, 1; 2, 7, 8

11. Choose the option which most closely resembles the
water-image of the given combination.
GR98AP76ES
A. A. 1
B. B. 2
C. C. 3
D. D. 5
12. Identify which one of the alternative figures completes 15. Study the following arrangement carefully and answer
the pattern in the given matrix.
the question given below:
4K@1EF©2HD%38BIM6*UWY5$9GJ#7A
How many such consonants are there in the above
arrangement, each of which is immediately preceded
by a letter and immediately followed by a number?
A. None
B. One
C. Two
A. D. Three

16. Mohit lives to the North of Rajesh who lives to the
B. West of Tanuj. Arun who lives to the South of Mohit
have his house in which direction with respect to
Tanuj?
C.
A. North-East
B. North
D. C. South-West
D. Can't be determined
4 7th IMO | Class-10 | Level 2

17. Find the suitable alternative to fit into the blank space (v) If an odd number is followed by an even number,
in Fig. (X) in order to complete the pattern. the second one is to be subtracted from the first
one.
58 17 5
85 5 n
If n is the resultant of the first row what is the resultant
of the second row?
A. 255
B. 32
C. 49
A. D. 34

19. There is a definite relationship between figures 1 and
B. 2. Establish a similar relationship between figures 3
and 4 by selecting a suitable figure from the option
that would replace the question mark (?) in fig. 4.
C.

D.
A.
18. In the following question, two rows of numbers are
given. The resultant number in each row is to be
worked out separately based on the following rules B.
and the question below the rows of numbers is to be
answered. The operation of numbers progresses from
left to right. C.

Rules:
(i) If an odd number is followed by another composite D.
odd number, they are to be multiplied.
(ii) If an even number is followed by an odd number,
20. Pointing to a woman in a photograph a man says; “She
they are to be added.
is the only daughter of my father’s mother-in-law”. How
(iii) If an even number is followed by a number which
is the woman related to the man?
is a perfect square, the even number is to be
subtracted from the perfect square. A. Daughter
B. Mother
(iv) If an odd number is followed by a prime odd
C. Daughter-in-law
number, the first number is to be divided by the
D. Mother-in-law
second number.

Mathematical reasoning

21. Determine the value of k so that the following linear 22. Find the value of
equations have no solution. sec 39° 2
+ tan17° tan38° tan60° tan52° tan73° –
(3k + 1)x + 3y – 2 = 0 cosec 51° 3
(k2 + 1)x + (k – 2)y – 5 = 0 3(sin231° + sin259°)
A. –1 A. –1
B. –2 B. 0
C. 1 C. 1
D. 4 D. 2
7th IMO | Class-10 | Level 2 5

23. Let f (x) = x + bx + c where b, c are integers.
2
A. 100 m
If f (x) is a factor of both x 4 + 6x 2 + 25 and B. 120 m
3x 4 + 4x2 + 28x + 5, then the value of f(1) is _____ C. 60 m
A. 1 D. 125 m
B. 2 29. A bag contains 12 balls out of which x are white.
C. 3
If 6 more white balls are put in the bag, the probability
D. None of these
of drawing a white ball will be double than that of
24. A, B, C are three towns connected by straight drawing a white ball before adding the balls. Find
roads from A to B, B to C and C to A. AB = 5 km, the value of x.
BC = 6 km and CA = 7 km. Two cyclists start A. 1
simultaneously from A and go in different roads with B. 6
same speed. They meet at D, then BD = _______. C. 3
A. 2 km D. 7
B. 4 km 30. Find the area of the quadrilateral ABCD whose vertices
C. 6 km are respectively A(1, 1), B(7, –3), C(12, 2) and
D. 8 km D(7, 21).
25. Triangle ABC is equilateral of side length 8 cm. Each A. 125 sq. units
arc shown in the diagram is an arc of a circle with B. 110 sq. units
the opposite vertex of the triangle as its centre. The C. 148 sq. units
total area enclosed within the entire figure shown D. 132 sq. units
(in cm2) ________.
31. A boy is cycling such that the wheels of the cycle are
making 140 revolutions per minute. If the diameter
of the wheel is 60 cm, calculate the speed per hour
with which the boy is cycling.
A. 15.82 km/hour
B. 15.84 km/hour
C. 15.96 km/hour
A. 48( p − 3 ) D. 20 km/hour
B. 30 3 p
32. A conical vessel of radius 6 cm and height 8 cm is
C. 32( p − 3 ) completely filled with water. A sphere is lowered into
D. 90 p the water and its size is such that when it touches the
26. Solve for x : sides, it is just immersed as shown in figure. What
fraction of water overflows?
x2 + x – (a + 1)(a + 2) = 0
A. (a + 1), (– a + 2)
B. (a + 1), (a + 2)
C. (– a + 1), (a + 2)
D. (a + 1), – (a + 2)

27. The radii of two concentric circles are 13 cm and 8 cm.
AB is a diameter of the bigger circle. BD is a tangent
to the smaller circle touching it at D. Find the length
A. 3/8
AD.
B. 8/3
A. 19 cm C. 5/4
B. 20 cm D. 6/7
C. 25 cm
D. 30 cm 33. The sum of 5th and 9th terms of an A.P. is 72 and the
sum of 7th and 12th terms is 97. Find the A.P.
28. The angle of elevation of a cloud from a point 60 m A. 5, 10, 15, 20 ......
above a lake is 30° and the angle of depression of the B. 15, 30, 45, 60 .......
reflection of cloud in the lake is 60°. Find the height C. 6, 11, 16, 21, 26, .....
of the cloud. D. 2, 4, 6, 8, 10 ......
6 7th IMO | Class-10 | Level 2

34. Find the median of the following data. sec θ cosec(90° − θ) − tan θ cot(90° − θ)
Class 0- 10- 20- 30- 40- 50- 60- 70- 80- 90- + sin 2 55° + sin 2 35°
10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 35. Evaluate :
tan 10° tan 20° tan 60° tan 70° tan 80°
Frequency 5 3 4 3 3 4 7 9 7 8

A. 64 A. 1 B. 2
B. 48.93 3 3
C. 63.43 C. 3 D. 1
D. 66.43

everyday Mathematics

36. The speed of a boat in still water is 15 km/hr. It can 40. Water is being pumped out through a circular pipe
go 30 km upstream and return downstream to the whose internal diameter is 7 cm. If the flow of water
original point in 4 hours 30 minutes. Find the speed is 72 cm per second, how many litres of water are
of the stream. being pumped out in one hour?
A. 4 km/hr A. 2772 litres
B. 5 km/hr B. 9979 litres
C. 6 km/hr C. 9979.2 litres
D. 7 km/hr D. 9297.4 litres

37. Two cars start together in the same direction from 41. A mason has to fit a bathroom with square marble
the same place. The first goes with uniform speed of tiles of the largest possible size. The size of the
10 km/h. The second goes at a speed of 8 km/h in the bathroom is 10 ft. by 8 ft. What would be the size
first hour and increases the speed by 1/2 km in each (in inches) of the tile required that has to be cut and
succeeding hour. After how many hours will the second how many such tiles are required respectively?
car overtake the first car if both cars go non-stop?
A. 24, 20
A. 9 hours B. 20, 24
B. 10 hours C. 20, 43
C. 12 hours D. 41, 6
D. None of these
42. Reena has pens and pencils which together are 40 in
38. An aeroplane at an altitude of 200 metres observes number. If she has 5 more pencils and 5 less pens, then
the angles of depression of opposite points on the two number of pencils would become 4 times the number
banks of a river to be 45° and 60°. Find the width of of pens. Find the original number of pens and pencils
the river. respectively.
A. 115.47 metres A. 28, 12
B. 200 metres B. 12, 28
C. 215.47 metres C. 27, 13
D. 315.47 metres D. 13, 27

39. Aarushi sold 100 lottery tickets in which 5 tickets 43. Two poles of height 9 m and 14 m stand on a plane
carry prizes. If Priya purchased a ticket, what is the ground. If the distance between their feet is 12 m,
probability of Priya winning a prize? find the distance between their tops.
19 A. 12 m
A. B. 13 m
20
1 C. 14 m
B. D. 15 m
25
1 44. A sum of ` 700 is to be used to give seven cash prizes
C.
20 to students of a school for their overall academic
17 performance. If each prize is ` 20 less than its
D.
20 preceding prize, find the value of each prize.
7th IMO | Class-10 | Level 2 7

A. ` 100, ` 120, ` 140, ` 160, ` 80, ` 40, ` 20 20 more candidates appeared and 2 more passed, the
B. ` 160, ` 140, ` 120, ` 100, ` 80, ` 40, ` 20 ratio of successful candidates to unsuccessful candidates
C. ` 160, ` 140, ` 120, ` 100, ` 80, ` 60, ` 40 would have been 2 : 1. Find the number of candidates
D. ` 380, ` 360, ` 340, ` 320, ` 300, ` 280, ` who appeared in the examination originally.
260 A. 85
B. 92
45. In an examination the ratio of the number of successful
C. 34
candidates and unsuccessful candidates is 4 : 1. Had
D. 17

ACHIEVERS SECTION

46. CAB is an angle whose F There is only one S at a point of circle.
measure is 70°. ACFG P Q R S
and ABDE are squares A. secant tangent intersect tangent
drawn outside the angle. C B. tangent secant coincide tangent
The diagonal FA meets G C. tangent chord coincide secant
BE at H. Then the D. line tangent meet tangent
measure of the angle 70°
EAH is _____. A B 49. Match the columns.
A. 45° Column I Column II
B. 25° (i) th
The 8 term from the end of the (p) 108
C. 65° A.P. 7, 10, 13, …, 184 is
E H
D. 70° D
(ii) The 10th term from the end of the (q) –142
47. Study the statements carefully and select the correct A.P. 8, 10, 12, …, 126 is
option. (iii) The first term of an A.P. is 5 (r) 163
Statement-1 : The distance between two points and its 100th term is – 292.
(x1, y1) and (x2, y 2) is The 50th term is
( x1 − x2 ) 2 + ( y1 − y2 ) 2
Statement-2 : The point(s) on the x-axis which has A. (i) → (q), (ii) → (p), (iii) → (r)
its distances from the points (7, 6) and (–3, 4) in B. (i) → (r), (ii) → (p), (iii) → (q)
 35  C. (i) → (p), (ii) → (q), (iii) → (r)
the ratio 1 : 2 is  , 0  or (–9, 0). D. (i) → (q), (ii) → (r), (iii) → (p)
3 
A. Both the statements are true. 5
B. Statement-1 is true but statement-2 is false. 50. If the volume of a sphere is increased by 95 %
16
C. Statement-1 is false but statement-2 is true. without changing the shape, what will be the percentage
D. Both the statements are false. increase in the surface area?
48. Fill in the blanks. A. 56.25%
A P to a circle is a line that meets the circle at B. 50 %
only one point. It is a special case of Q , when the C. 28.56%
D. Remains same
two end points of its corresponding chord R .

SPACE FOR ROUGH WORK
9th

LEVEL - 2

Year 2015-16
MATHEMATICS

1. If one of the zeros of a quadratic polynomial of the C. The value of cos q increases as q increases
form x 2 + ax + b is negative of the other, then it D. None of these
______.
6. The following table shows the daily pocket allowance
A. Has no linear term and the constant term is
given to the children of a multistorey building. The
negative. mean of the pocket allowance is ` 18. Find out the
B. Has no linear term and the constant term is missing frequency.
positive.
C. Can have a linear term but the constant term is Class interval 11-13 13-15 15-17 17-19 19-21 21-23 23-25
negative.
Frequency
D. Can have a linear term but the constant term is 3 6 9 13 ? 5 4
(in `)
positive.
A. 8
2. Solve for x and y : B. 16
1 + b  1 + a  x 4y C. 12
  x +   y = b − a, − = 5 ; ab ≠ 0.
b  a  b a D. 4
A. x = –a, y = b
7. Three years ago, the average age of Latika, Garima
B. x = b2, y = a2 and Megha was 27 years and that of Garima and
C. x = a2, y = b2 Megha 5 years ago was 20 years. Latika’s present
D. x = b, y = – a age is _______.

3. In the given figure, ABC is a triangle right angled at A. 30 years
B and BD ^ AC. If AD = 4 cm and CD = 5 cm, find B. 36 years
BD and AB respectively. C. 40 years
A D. 46 years

8. Find the mode of the following frequency distribution :
D
Marks 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60

Number of
12 35 45 25 13
B C students

A. 20.33
A. 2 5 cm, 3 5 cm
B. 30.12
B. 3 5 cm, 6 cm C. 33.33
C. 2 5 cm, 6 cm D. 60.43
D. 3 5 cm, 8 cm 9. A small scale industry produces a certain number of
items per day. The cost of production of each item
4. In DABC right angled at B, BC = 5 cm and AC – AB = 1 cm.
(in rupees) was calculated to be 74 minus twice the
1+ sin C
Evaluate . number of articles produced in a day. On a particular
cos C day, the total cost of production was ` 540. Which
5
A. of the following equations represent how to find the
13 number of items produced on that day?
B. 13
A. 74 + 2x = 540
12
C. B. x2 + 74x – 540 = 0
13
D. 5 C. 74 – 2x = 540
D. x 2 – 37x + 270 = 0
5. Which of the following statements is correct ?
10. The sum of first n terms of an A.P. is given by (n2 + 8n).
A. sin (A + B) = sin A + sin B Find the 12th term of the A.P. Also find the nth term
B. The value of sin q increases as q decreases of the A.P.

2 | 9th IMO | Class-10 | Level 2
A. 31, 2n + 9 one expected by Beena. Which one of the following
B. 31, 2n + 7 pairs of numbers will fit in the description of the
C. 30, 2n + 6 question?
D. 30, 2n + 8 A. 14, 22
B. 13, 62
11. In the given figure, PQ is the chord of circle and
C. 19, 33
PT is the tangent at P such that ∠QPT = 60°. Then
D. 42, 28
∠PRQ is ________.
Q 15. For what values of k will the following pair of linear
equations have infinitely many solutions?
2x + 3y = 4 and (k + 2) x + 6y = 3k + 2
R
A. 1
P T B. –1
A. 135° C. 2
B. 150° D. –2
C. 120° 16. The values of l for which the quadratic equation
D. 110° x2 + 5lx + 16 = 0 has no real root is _____.
12. In the given figure, arcs are drawn by taking vertices A. l > 8
A, B and C of an equilateral triangle of side 10 cm to B. l < –5
intersect the sides BC, CA and AB at their respective 8 8
C. − <l<
mid-points D, E and F. Find the area of the shaded 5 5
8
region. [Use p = 3.14] D. − ≤l<0
5

17. A straight highway leads to the foot of a tower. A
man standing at the top of the tower observes a car at
an angle of depression of 30°, which is approaching the
foot of the tower with a uniform speed. Six seconds
later, the angle of depression of the car is found to
be 60°. Find the time taken by the car to reach the
foot of the tower from this point.
A. 39.25 cm2
A. 3 seconds
B. 48.50 cm2 B. 6 seconds
C. 78.50 cm2 C. 9 seconds
D. 28.25 cm2 D. 5 seconds
13. Two cleanliness hoardings are put on two poles of 18. Two dice are thrown simultaneously. What is the
equal heights standing on either side of a roadway probability of getting two numbers whose product is
50 m wide between the poles. The elevations of the odd ?
tops of the poles from a point between them are 60°
1 3
and 30°. Find the height of the pole. A. B.
2 4
A. 50 3 m 3 1
C. D.
25 8 4
B. 3m
3
19. Find the median of the following data :
C. 25 3 m
25 Marks 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50
D. 3m
2 No. of students 10 18 40 20 12

14. Beena gave a simple multiplication question to her A. 51.5
students. But one student reversed the digits of B. 25.5
both numbers and carried out the multiplication and C. 28.5
found that the product was exactly the same as the D. 31

9th IMO | Class-10 | Level 2 | 3
20. A number is selected at random from the numbers : 24. A circular paper is folded along its diameter, then
5, 8, 10, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 22, 24, 24, 25, 25, again it is folded to form a quadrant. Then it is cut as
27, 30, 30, 36, 37, 37, 39, 40, 40, 46. shown in the figure, after it the paper was reopened
in the original circular shape. Find the ratio of the
Find the probability that the selected number is a
original paper to that of the remaining paper?
prime number.

A. 0
1
B.
8
1
C.
6
1 (The shaded portion is cut off from the quadrant. The
D.
12 radius of quadrant OAB is 5 cm and radius of each
semicircle is 1 cm)
21. The value of expression
1/ 4 A. 25 : 16
 1 
(0.3)1/ 3 ⋅   ⋅ (9)1/ 6 ⋅ (0.81) 2 / 3 B. 25 : 9
 27 
C. 20 : 9
−2
1
(0.9) 2 / 3 ⋅ (3)−1/ 2 ⋅   ⋅ (243)−1/ 4 D. None of these
3
(0.6)0 − (0.1)−1
÷ is 25. There are 100 apples in a box. 20 of them are
−1 3 −1
 3 3  1 rotten. At random, two apples are taken one by one
 3  ⋅   + − 
2  2  3 consecutively without replacement. What is the
A. – 0.2 probability that both of them are good ?
B. 0.9 316
A.
C. 1.27 495
D. – 0.06 19
B.
495
22. There are two circles intersecting each other. Another 16
smaller circle with centre O, is lying between the C.
99
common region of two larger circles. Centres of the 32
circle (i.e., A, O and B) are lying on a straight line. D.
99
AB = 16 cm and the radii of the larger circles are
10 cm each. What is the area of the smaller circle ? 26. Which of the following statements is INCORRECT ?
(i) In order to divide a line segment internally in the
ratio m : n, both m and n are real numbers.
(ii) A pair of tangents can be constructed to a circle
A O B
inclined at an angle of 165°.
A. Only (i)
A. 4p cm2 B. Only (ii)
B. 2p cm2 C. Both (i) and (ii)
4 D. Neither (i) nor (ii)
C. cm2
p
27. If a and b be two zeros of the quadratic polynomial
p
D. cm2 1 1
4 p(x) = 2x 2 – 3x + 7, evaluate + .
2a − 3 2b − 3
23. If the points A(– 2, 1), B(a, b) and C(4, – 1) are 3
A. −
collinear and a – b = 1, find the values of a and b 14
respectively. 3
B.
7
A. 1, 0 5
C. −
B. 1, –1 4
C. 0, 1 3
D.
D. –1, 1 14

4 | 9th IMO | Class-10 | Level 2
28. A. 50°
5 − 3 − 2 is _____.
B. 45°
A. A rational number
C. 35°
B. A natural number
D. 55°
C. Equal to zero
D. An irrational number 33. In the given figure, XW is a tangent to the circle with
centre O at X and YZW is a straight line. Find the
29. In figure, the line segment LM is parallel to side XZ value of y.
of DXYZ and it divides the triangle into two parts of
X
XL
equal areas. Find the ratio .
XY
O
X
y 70° 20°
Y W
Z
L
A. 30°
B. 35°
C. 40°
Y Z D. 50°
M
A. 2 −1: 2 34. If the common difference of an A.P. is 5, then
a18 – a13 = _____.
B. 2 +1: 2
A. 5
C. 1− 2 : 2
B. 20
D. 2− 2 : 2 C. 30
30. Two ships are sailing in the sea on the either side D. 25
of the lighthouse, the angles of depression of two
35. If the points A(1, –2), B(2, 3), C(–3, 2) and D(– 4, –3)
ships as observed from the top of the lighthouse are
are the vertices of parallelogram ABCD, then taking
60° and 45° respectively. If the distance between the
AB as the base, find the height of this parallelogram.
 3 +1
ships is 200  metres, find the height of the 26
 3  A. units
lighthouse. 24
100 14
A. m B. units
3 13
B. 100 m
24
C. 200 m C. units
26
D. (1 + 3 ) m
13
31. A well of diameter 3 m is dug 14 m deep. The earth D. units
14
taken out of it has been spread evenly all around it in
the shape of a circular ring of width 4 m to form an 36. If the point P(x, 2) divides the line segment joining
embankment. Find the height of the embankment. the points A(12, 5) and B(4, – 3) in the ratio k : 1,
A. 4.50 m then find the value of x.
B. 2.125 m 67
A. 8 B.
C. 1.125 m 8
67
D. 3.25 m C. D. 9
3
32. In the given figure, if ∠POQ = 130°, then ∠SOR is 37. ABC is a right-angled triangle, right angled at A. A
equal to circle is inscribed in it. The lengths of the two sides
P
containing the right angle are 5 cm and 12 cm. Find
Q the radius of the circle.
A. 1/2 cm
O B. 13 cm
C. 2 cm
D. 10 cm
S R

9th IMO | Class-10 | Level 2 | 5
38. In figure, ABCDEF is any regular hexagon with C. x 2 – 14x + 48 = 0
different vertices A, B, C, D, E and F as the centres D. 3x 2 – 17x + 52 = 0
of circles with same radius ‘r’ units are drawn. Find
the area of the shaded portion. 42. What must be added to the polynomial 3l4 + 5l3 – 7l2
+ 5l + 3 so that the resulting polynomial is exactly
divisible by l 2 + 3l + 1 ?
A. –3l + 1
B. –3l – 1
C. 3l + 1
D. 3l – 1
A. 2pr 2 sq. units
43. In the given figure, DE | | BC. If DE : BC = 3 : 5,
B. 4pr 2 sq. units find the ratio of the area of DADE to the area of
C. pr 2 sq. units trapezium BCED.
D. 6pr 2 sq. units A

39. A cylindrical pipe has inner diameter of 4 cm and
water flows through it at the rate of 20 m per minute.
D E
How long would it take to fill a conical tank, with
diameter of base as 80 cm and depth 72 cm ?
A. 5 minutes B C
B. 3 minutes 56 seconds A. 9 : 16
C. 4 minutes 20 seconds B. 25 : 9
D. 4 minutes 48 seconds C. 16 : 9
D. 9 : 25
40. If sum of the squares of zeros of the polynomial
25
6x 2 + x + k is , find k. cos q − sin q 1 − 3
36 44. If = and 0° < q < 90°, then find
A. 2 cos q + sin q 1 + 3
B. –2 the angle q.
C. 1 A. 30°
D. –1 B. 60°
C. 90°
41. In the Maths Olympiad in a school, two representatives
D. 45°
from two teams, while solving a quadratic equation,
committed the following mistakes : 45. Evaluate : 4 (sin4 30° + cos4 60°) – 3 (cos2 45° – sin2 90°)
(i) One of them made a mistake in the constant + (sin2 60° + sin2 45°)
term and got the roots as 5 and 9. 1
A. 3
(ii) The other committed an error in the coefficient 4
of x and he got the roots as 12 and 4. 1
B.
In the meantime, they realised that they were wrong 4
and together they managed to get it right. Find the 3
C.
right quadratic equation. 4
A. x 2 + 4x + 14 = 0 7
D.
B. 2x 2 + 7x – 24 = 0 16

Achievers Section

46. Which of the following options hold ? (x – a) (x – b) + (x – b) (x – c) + (x – c) (x – a) = 0
Statement 1 : If p, q, r and s are real numbers such has real and distinct roots.
that pr = 2 (q + s), then atleast one of the equations A. Statement 1 is true, Statement 2 is false
x 2 + px + q = 0 and x 2 + rx + s = 0 has real roots. B. Statement 1 is false, Statement 2 is true
Statement 2 : If a, b, c are distinct real numbers, C. Both Statement 1 and Statement 2 are true
then the equation D. Both Statement 1 and Statement 2 are false

6 | 9th IMO | Class-10 | Level 2
47. Rakesh has to buy a TV. He can buy TV either making A. 3, 4, 2, 1
cash down payment of ` 14000 at once or by making B. 2, 4, 3, 1
12 monthly instalments as below : C. 3, 1, 4, 2
` 1500 (1 st month), ` 1450 (2 nd month), ` 1400 D. 2, 4, 1, 3
(3rd month), ` 1350 (4th month), ........
50. Match the columns :
Each instalment except the first is ` 50 less than the
Column - I Column - II
previous one.
(i) In figure, a circle touches (a) 10 cm
Find (i) A  mount of the instalment paid in the 9th all four sides of quadrilateral
month. ABCD with AB = 18 cm, BC =
(ii) Total amount paid in 12 instalments. 21 cm and CD = 12 cm, AD =
(iii) How much extra he has to pay in addition ..........
to the amount of cash down payment ? C B

(i) (ii) (iii)
A. ` 1100 ` 16700 ` 900
B. ` 1200 ` 14700 ` 600
D A
C. ` 1100 ` 14700 ` 700
D. ` 1100 ` 14700 ` 900 (ii) In figure, value of x is ........ (b) 9 cm

48. Find the mode of the distribution from the following 5 cm Q 3 cm
P R
table : m
2c
x S
Less Less Less Less Less
Marks
than 20 than 40 than 60 than 80 than 100 T
No. of
4 10 28 36 50 (iii) Perimeter of DPST with PQ = (c) 3 cm
students
10 cm is ......
A. 48.904 P
B. 50.909
C. 62.804
S T
D. 64.324 U
Q R
49. Arrange the given steps in correct order while
constructing a triangle similar to a given triangle ABC
3
with its sides equal to of the corresponding sides
4 3 (iv) In figure, PQ = 6 cm, QR = 7 cm, (d) 20 cm
of the triangle ABC (i.e., of scale factor ). RS = 4 cm, PS = ...........
4
C
1. Locate 4 points B1, B2, B3 and B4 on BX so that S R

BB1 = B1B2 = B2B3 = B3B4.
2. Draw a line through C′ parallel to the line CA D B
to intersect BA at A′.
3. Draw any ray BX making an acute angle with P Q
A
BC on the side opposite to the vertex A.
4. Join B4C and draw a line through B3 parallel to A. (i) → (b), (ii) → (a), (iii) → (c), (iv) → (d)
B4C to intersect BC at C′. B. (i) → (a), (ii) → (b), (iii) → (d), (iv) → (c)
Then, DA′BC′ is the required triangle. C. (i) → (b), (ii) → (d), (iii) → (a), (iv) → (c)
D. (i) → (b), (ii) → (a), (iii) → (d), (iv) → (c)

SPACE FOR ROUGH WORK

9th IMO | Class-10 | Level 2 | 7
Answer Keys

5th IMo
1. (A) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (D) 6. (A) 7. (C)
8. (D) 9. (B) 10. (A) 11. (B) 12. (B) 13. (C) 14. (D)
15. (A) 16. (D) 17. (D) 18. (A) 19. (C) 20. (D) 21. (B)
22. (C) 23. (C) 24. (A) 25. (D) 26. (B) 27. (A) 28. (B)
29. (D) 30. (D) 31. (A) 32. (C) 33. (A) 34. (A) 35. (B)
36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (A) 41. (B) 42. (C)
43. (C) 44. (B) 45. (C) 46. (A) 47. (B) 48. (C) 49. (A)
50. (B)

6th IMo
1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (A) 5. (C) 6. (A) 7. (A)
8. (C) 9. (B) 10. (C) 11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (C)
15. (A) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (B) 20. (A) 21. (B)
22. (A) 23. (D) 24. (A) 25. (C) 26. (C) 27. (D) 28. (B)
29. (A) 30. (C) 31. (D) 32. (A) 33. (D) 34. (C) 35. (A)
36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (B) 40. (B) 41. (B) 42. (C)
43. (C) 44. (C) 45. (B) 46. (D) 47. (B) 48. (D) 49. (D)
50. (D)

7th IMo
1. (B) 2. (D) 3. (C) 4. (B) 5. (B) 6. (C) 7. (B)
8. (D) 9. (A) 10. (A) 11. (C) 12. (A) 13. (C) 14. (B)
15. (C) 16. (D) 17. (A) 18. (A) 19. (B) 20. (B) 21. (A)
22. (B) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (D) 27. (A) 28. (B)
29. (C) 30. (D) 31. (B) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (B)
36. (B) 37. (A) 38. (D) 39. (C) 40. (C) 41. (A) 42. (D)
43. (B) 44. (C) 45. (A) 46. (B) 47. (B) 48. (B) 49. (B)
50. (A)

8th IMO-Level 2 was an online exam. Hence, paper cannot be included in the booklet.

9th IMo
1. (A) 9. (D) 17. (A) 25. (A) 33. (A) 41. (C) 49. (C)
2. (D) 10. (B) 18. (D) 26. (A) 34. (D) 42. (B) 50. (D)
3. (C) 11. (C) 19. (B) 27. (A) 35. (C) 43. (A)
4. (D) 12. (A) 20. (B) 28. (D) 36. (D) 44. (B)
5. (D) 13. (D) 21. (A) 29. (A) 37. (C) 45. (A)
6. (A) 14. (B) 22. (A) 30. (C) 38. (A) 46. (C)
7. (C) 15. (C) 23. (A) 31. (C) 39. (D) 47. (C)
8. (C) 16. (C) 24. (A) 32. (A) 40. (B) 48. (B)