You are on page 1of 30

5th

LEVEL - 2

Year 2011-12
| 5th IMO | Level-II | Class 9 2

Section I : Logical Reasoning

1. Six people – Rohit, Suneet, Deepak, Vikas, Kanak and Manish–were all born on the same day of
the year, but each was born in a different year, during a single six-year period.
I. Rohit is older than Deepak.
II. Suneet is older than both Vikas and Kanak.
III. Manish is 2 years older than Vikas.
IV. Rohit was born either in 1962 or in 1963.
V. The oldest member of the group was born in 1960.
If Manish is the oldest of the group, then which of the following must be true ?
(A) Deepak was born in 1960. (B) Rohit was born in 1962.
(C) Vikas was born in 1961. (D) Suneet was born in 1961.

2. Choose the correct option that will replace the question mark in the given number series.
1 1 2 2
11 , 12 , 14 , 16 , ___
?
9 2 7 3
1 1 1
(A) 8 3 (B) 19 2 (C) 20 (D) 22 3

3. If Circle S stands for households having a scooter;
Circle T stands for households having a TV set;
Circle W stands for households having a washing machine;
Circle C stands for households having a car; then households having
all the four items are represented by the region ____.
(A) 7 (B) 8
(C) 9 (D) 12

4. If a meaningful word can be formed using the letters NWROD, each only once, then the fourth
letter of that word is your answer. If more than one word can be formed, then 'Y' is your answer
and if no such word can be formed, then 'Z' is your answer.
(A) Z (B) R (C) W (D) Y

5. Ajay left home for the bus stop 15 minutes earlier than usual. It takes 10 minutes to reach the
stop. He reached the stop at 8.40 a.m. What time does he usually leave home for the bus stop?
(A) 8.30 a.m. (B) 8.45 a.m. (C) 8.15 a.m. (D) None of these

6. If '–' stands for 'division', '+' for 'multiplication', '÷' for 'subtraction' and '×' for 'addition', which
one of the following equations is incorrect?
(A) 6 + 20 – 12 ÷ 7 – 1 = 3 (B) 6 – 20 ÷ 12 + 7 + 1 = 57
(C) 6 + 20 – 12 ÷ 7 × 1 = 4 (D) 6 ÷ 20 × 12 + 7 – 1 = 70

7. Robin says, "If Jai gives me ` 40, he will have half as much as Atul, but if Atul gives me ` 40, then
the three of us will all have the same amount." What is the total amount of money that Robin, Jai
and Atul have between them?
(A) ` 240 (B) ` 320 (C) ` 360 (D) ` 420

8. Choose the odd numeral group.
(A) 1 (–80) 9 (B) 6 (12) 2 (C) 7 (33) 4 (D) 11 (112) 3
3 5th IMO | Level-II | Class 9 |

9. Find the missing number in the given figure.
1
(A) 13 15 2 17
? 16
(B) 14
4 18 6 5
(C) 20 3
(D) 21 19

10. Select a figure from amongst the options which will continue the same series as established by
the five figures.

(A) (B) (C) (D)

11. Which of the following is the correct option to find the code for "books" ?
Statement-1 : '253' means 'books are old'.
Statement-2 : '546' means 'man is old'.
Statement-3 : '378' means 'buy good books'.
(A) Only Statement- 1 is sufficient to answer the question.
(B) Only Statement- 2 is sufficient to answer the question.
(C) Only Statement- 3 is sufficient to answer the question.
(D) None of these.

12. A family has a man, his wife, their four sons and their wives. The family of every son also has 3
sons and one daughter. Find out the ratio of number of male members to female members in the
whole family.
(A) 4 : 1 (B) 8 : 3 (C) 3 : 1 (D) 17 : 9

13. In the question there are seven figures, the first and last of which are unmarked and the remaining
are marked as P, Q, R, S and T. These seven figures form a series. However, one of the five
numbered figures does not fit into the series. Select that figure from the options.

(A) P (B) R (C) S (D) Q

14. Choose the figure which is different from the rest.

(A) (B) (C) (D)

15. What is the minimum number of line segments required to make the
given figure?
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 16
| 5th IMO | Level-II | Class 9 4

16. Select a figure from amongst the options, which when placed in the blank
space of fig. (X) would complete the pattern.

(A) (B)

(C) (D)

17. A square transparent sheet with a pattern is given. Figure out from amongst the options as to how
the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

(A) (B) (C) (D)

18. If the first and third letters in the word NECESSARY are interchanged, also the fourth and the sixth
letters, and the seventh and the ninth letters are interchanged, then which of the following would
be the seventh letter from the left?
(A) A (B) Y (C) R (D) E

19. Choose the correct option that will replace the question mark in the given letter-number series.
C4X, F9U, I16R, __
?_
(A) K25P (B) L25P (C) L25O (D) L27Poning

20. A child is looking for his father. He went 90 metres in the East before turning to his right. He went
20 metres before turning to his right again to look for his father at his uncle's place 30 metres from
this point. His father was not there. From there he went 100 metres to the North before meeting
his father in a street. How far from the starting point did the son meet his father?
(A) 80 metres (B) 100 metres (C) 140 metres (D) 260 metres

Section II : Mathematical reasoning

21. When in a frequency distribution class widths are not same and we have to draw histogram
then,
(A) We mark class size as width and the given frequency as length and draw the rectangle.
(B) We reduce class size to minimum class size keeping the length same.
(C) We find the proportionate lengths of the class corresponding to minimum width and draw the rectangle.
(D) None of these

22. An experiment is performed 350 times and there are three possible events A, B and C in the
experiment. Possible occurrences of the three events are recorded. Which one of the records is
possible?
(A) A : 176, B : 80, C : 98 (B) A : 90, B : 0, C : 250
(C) A : 200, B : 100, C : 50 (D) A : 110, B : 110, C : 110
5 5th IMO | Level-II | Class 9 |

23. Which of the following is the correct match with respect to the given question?
'ABCD' is a rhombus such that ∠ACB = 40° then ∠ADB is ______.
Column-I Column-II
(a) 70° (i) As ∠ADB = 1/2 (180° – 40°)
(b) 45° (ii) ∠C + ∠D = 900
(c) 50° (iii) ∠BCD = 80° ⇒ ∠ADC = 100° \ ∠ADB = (1/2) x 100°
(d) 60° (iv) All sides are equal
(A) (a) → (i) (B) (c) → (iii) (C) (d) → (iii) (D) (b) → (iv)

24. In a gym, in one exercise you have to continuously toss solid cylindrical dumbbells and catch
them. Cylindrical dumbbells are of length 1 m and base diameter also 1 m. If density of the material
used is 4 kg per m3, then the weight tossed is _____.
(A) 3.14 kg (B) p/2 kg (C) 4p kg (D) 12.56 kg

25. Ten observations 6, 14, 15, 17, x + 1, 2x – 13, 30, 32, 34, 43 are written in ascending order. The
median of the data is 24. The mean of the data is _____.
(A) 20 (B) 23.9 (C) 25 (D) 27

 5 +2+ 5 −2
26. The value of   − 3 − 2 2 is _____.
 5 +1 
(A) 1 (B) –1 (C) 2 (D) –2

27. If (3x – 1)7 = a 7x 7 + a 6x 6 + a 5x5 + .... + a 1x + a 0, then a 7 + a 6 + a 5 + ..... + a 1 + a 0 = ____.
(A) 0 (B) 1 (C) 128 (D) 64

28. In the given figure, AB = 14 cm, radius of incircle of DABC is 4 cm,
AF = 6 cm, AE = 6 cm and BD = 8 cm. Find AC and BC.
(A) 14 cm, 16 cm
(B) 11 cm, 13 cm
(C) 12 cm, 14 cm
(D) 13 cm, 15 cm

29. Which of the following statements is incorrect ?
(A) All prime numbers greater than 2 are odd. (B) If x ≥ 0, then x3 ≥ 0
(C) Two times a natural number is always even. (D) For any x, 2x + 1 > 3

30. If the perpendicular distance of a point P from the x-axis is (7776)1/6 and the foot of the perpendicular
lies on the negative side of x-axis, the point P always has _____.
(A) Negative y-coordinate (B) Positive y-coordinate (C) Negative x-coordinate (D) Positive x-coordinate

31. Sum of three altitudes of a triangle is _______ the sum of the three sides of the triangle.
(A) Less than (B) Greater than (C) Equal to (D) Can't be determined

32. Match the columns :
Column I Column II
(a) A solid has (p) 0 dimension
(b) A surface has (q) 1 dimension
(c) A point has (r) 2 dimensions
(s) 3 dimensions
(A) (a) → r, (b) → q, (c) → p (B) (a) → r, (b) → p, (c) → q
(C) (a) → s, (b) → p, (c) → q (D) (a) → s, (b) → r, (c) → p
| 5th IMO | Level-II | Class 9 6

33. Sixteen cylindrical cans, each with a radius of 1 unit, are placed inside a cardboard box four in
a row. If the cans touch the adjacent cans and the walls of the box, then which of the following
could be the interior area of the bottom of the box in square units?
(A) 16 (B) 32 (C) 64 (D) 128

34. ABCD is a parallelogram. The diagonals AC and BD intersect at a point O. If E, F, G, and H are
the mid-points of AO, DO, CO and BO respectively, then the ratio of (EF + FG + GH + HE) to
(AD + DC + CB + BA) is ______.
(A) 1 : 1 (B) 1 : 2 (C) 1 : 3 (D) 1 : 4

a 2 b2 c 2
35. If a + b + c = 0, then + + is equal to _____.
bc ca ab
(A) 0 (B) 1 (C) 3 (D) 2

36. If x = 3 9 , y = 4 11, z = 6 17 then ______.
(A) x > y > z (B) y > z > x (C) z > y > x (D) x < y = z

37. The string of length n is wound on the exterior four walls of a cube of side 'a' cm starting at point
C and ending at point D exactly above C, making 4 turns equally spaced. The side of the cube is
______.
2n (n )2 n
(A) a = (B) a = (C) a = (D) a = 2 15n
255 16 257

38. If ABCD is a parallelogram, E is the mid-point of AB and CE bisects ∠BCD, then ∠DEC is _____.
(A) 60°
(B) 90°
(C) 100°
(D) 120°

39. Let U be the upper class boundary of a class in a frequency distribution and M be the mid-point
of the class. Which one of the following is the lower class boundary of the class?
M +U M +U
(A) M + (B) U + (C) 2M – U (D) M – 2U
2 2

40. Here the steps of construction of an equilateral triangle one of whose altitudes measures 5 cm are
given. In these steps, one step is wrong. Which step does not fit in the steps of construction ?
STEPS OF CONSTRUCTION :
(i) Draw a line XY. (ii) Mark any point P on it.
(iii) From P, draw PQ ^ XY. (iv) From P, set off PA = 5 cm cutting PQ at A.
(v) Construct ∠PAB = 60° and ∠PAC = 60°, meeting XY at B and C respectively. Then, DABC is
the required equilateral triangle.
(A) (i) only (B) (ii) only (C) (v) only (D) (iii) only

Section III : Everyday Mathematics
41. On Charvi's birthday, Tanya was asked to buy birthday caps. Caps were of different dimensions,
so she was confused; she came back home and measured Charvi's head with her palm. Two of
her palms totally covered the head with a little more space to be neglected. So she went to the
shop again and measured with her palm and bought birthday caps. The width of her palm was
7 cm. Can you guess the plane area of head the cap will cover?
(A) 44 cm (B) 88 cm (C) 154 cm2 (D) 2156 cm22
7 5th IMO | Level-II | Class 9 |

42. The fluid contained in a bucket can fill four large bottles or seven small bottles. A full large bottle
is used to fill an empty small bottle. What fraction of the fluid is left over in the large bottle when
the small one is full ?
2 3 4 5
(A) (B) (C) 7 (D)
7 7 7

43. The problem given below consists of a question followed by three statements. You have to study
the question and the statements and decide which of the statement(s) is / are necessary to answer
the question.
How many marks did Tarun secure in English ?
(i) The average marks obtained by Tarun in four subjects including English are 60.
(ii) The total marks obtained by him in English and Mathematics together are 170.
(iii) The total marks obtained by him in Mathematics and Science together are 180.
(A) I and II only (B) II and III only (C) I and III only (D) None of these

44. Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal
to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased
seats?
(A) 2 : 3 : 4 (B) 6 : 7 : 8 (C) 6 : 8 : 9 (D) None of these

45. A rectangular paper, when folded into two congruent parts had a perimeter of 34 cm for each part
folded along one set of sides and the same was 38 cm when folded along the other set of sides.
What is the area of the paper?
(A) 140 cm2 (B) 240 cm2 (C) 560 cm2 (D) None of these

46. The given bar-graph here shows the percentage distribution of the total production of a car
manufacturing company into various models over two years. Study the graph carefully and answer
the question.
Percentage of six different types of cars manufactured by a company over two years

Difference between total number of cars of models P, Q and T manufactured in 2000 and 2001 is
____.
(A) 2,45,000 (B) 2,27,500 (C) 2,10,000 (D) 98,000
| 5th IMO | Level-II | Class 9 8

47. A hemispherical bowl is filled to the brim with a beverage. The contents of the bowl are transferred
into a cylindrical vessel whose radius is 50% more than its height. If the diameter is same for both
the bowl and the cylinder, then how much beverage is contained in the vessel from the bowl ?
2 1
(A) 66 % (B) 78 % (C) 100%
3 2
(D) More than 100% (i.e., some liquid will be left in the bowl).

48. A pineapple costs ` 7. A watermelon costs ` 5. X spends ` 38 on these fruits. The number of
pineapples purchased is _____.
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) Data inadequate

49. Due to an increase of 30% in the price of eggs, 3 less eggs are available for ` 7.80. The present
rate of eggs per dozen is _____.
(A) ` 8.64 (B) ` 8.88 (C) ` 9.36 (D) ` 10.40

50. A housewife saved ` 2.50 in buying an item on sale. If she spent ` 25 for the item, approximately
how much percent did she save in the transaction ?
(A) 8% (B) 9% (C) 10% (D) 11%

SPACE FOR ROUGH WORK
6th

LEVEL - 2

Year 2012-13
| 6th IMO | Level-II | Class 9 2

Section I : Logical Reasoning
1. Rahul told Anand, "Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother." Whom
did Rahul defeat?
(A) Son (B) Father (C) Brother (D) Father-in-law

2. In a row of boys, if P who is tenth from the left and Q who is ninth from the right interchange their
positions, P becomes fifteenth from the left. How many boys are there in the row?
(A) 23 (B) 27 (C) 28 (D) 31

3. A, B, C, D, E, F, G, H and I are nine houses. C is 2 km east of B. A is 1 km north of B and H is
2 km south of A. G is 1 km west of H while D is 3 km east of G and F is 2 km north of G. I is
situated just in middle of B and C while E is just in middle of H and D.
Distance between A and F is _____.
(A) 1 km (B) 1.41 km (C) 2 km (D) 3 km

4. The two expressions on either side of the sign (=) will have the same value if two terms on either
side or on the same side are interchanged. The correct terms to be interchanged have been given as
one of the four alternatives under the expressions. Find the correct alternative in the given case.
7 × 2 – 3 + 8 ÷ 4 = 5 + 6 × 2 – 24 ÷ 3
(A) 2, 6 (B) 6, 5 (C) 3, 24 (D) 7, 6

5. The given below input rearranges step-by-step in a particular order according to a set of rules. In
this case the last step of arranged input is Step V.
Input : 85 16 36 04 19 97 63 09
Step I : 97 85 16 36 04 19 63 09
Step II : 97 85 63 16 36 04 19 09
Step III : 97 85 63 36 16 04 19 09
Step IV : 97 85 63 36 19 16 04 09
Step V : 97 85 63 36 19 16 09 04
Study the above arrangement carefully and then answer the following question.
Which of the following will be Step III for the input below ?
Input : 09 25 16 30 32 18 17 06
(A) 32 30 25 09 16 18 17 06 (B) 32 30 09 25 16 18 17 06
(C) 32 09 25 16 30 18 17 06 (D) 32 30 09 25 16 19 17 06

6. If a 1 mm thick paper is folded so that the area is halved at every fold, then what would be the
thickness of the pile after 50 folds?
52
(A) 25 × 106 km (B) km (C) 50 × 2 × 10–6 km (D) 250 × 10–6 km
10−6

7. Select a figure from amongst the given options which will continue the same series as established
by the five Problem Figures.

(A) (B) (C) (D)
3 6th IMO | Level-II | Class 9 |

8. All surfaces of a cube are coloured. If a number of smaller cubes are taken out from it, each side
is 1/4 the size of the original cube's side, find the number of cubes with only one side painted.
(A) 60 (B) 30 (C) 24 (D) 16

9. Each of the vowels in the word 'MAGNIFY is replaced by number '2' and each consonant is replaced
by a number which is the serial number of that consonant in the word, i.e., M by 1, G by 3 and
so on. What is the total of all the numbers once the replacement is completed?
(A) 22 (B) 24 (C) 25 (D) 26

10. Find out which of the following options replace the question mark in
the figure matrix?

(A) (B)

(C) (D)

11. Choose the correct mirror-image of the Fig.(X).

(A) (B) (C) (D)

12. What is the number of straight lines and the number of triangles in the given figure?
(A) 10 straight lines and 34 triangles
(B) 9 straight lines and 34 triangles
(C) 9 straight lines and 35 triangles
(D) None of these

13. In the following diagram, the circle represents 'College Professors', the triangle represents 'Surgical
Specialists', and rectangle represents 'Medical Specialists'.
What does B represent?
(A) Professors who are neither Medical nor Surgical Specialists.
(B) Professors who are not Surgical Specialists.
(C) Medical Specialists who are neither Professors nor Surgical Specialists.
(D) Professors who are not Medical Specialists.

14. There are seven figures, the first and last of which are unnumbered and the remaining are numbered
as 1, 2, 3, 4 and 5. These seven figures form a series. However, one of the five numbered figures
does not fit into the series. Find the figure.

(A) 4 (B) 5 (C) 3 (D) 2
| 6th IMO | Level-II | Class 9 4

15. Select the pair of figures from the given options, which does not have a similar relationship to
that in the given pair of Problem Figures.

(A) (B) (C) (D)

16. Study the information given below and answer the question that follow.
(i) A, B, C, D, E and F are six students in a class.
(ii) B and C are shorter than F but heavier than A.
(iii) D is heavier than B and taller than C.
(iv) E is shorter than D but taller than F.
(v) F is heavier than D.
(vi) A is shorter than E but taller than F.
Which of the following statements is true for F as regards height and weight?
(A) He is lighter than E and taller than E. (B) He is heavier than B and taller than E.
(C) He is heavier than B but shorter than D. (D) He is lighter than E and also shorter than E.

17. In a shop, the items were arranged in a shelf consisting of six rows. Biscuits are arranged above
the tins of chocolates but below the rows of packets of chips, cakes are at the bottom, and the
bottles of peppermints are below the tins of chocolates. The topmost row had the display of jam
bottles. Where exactly are the bottles of peppermints? Mention the place from the top.
(A) 2nd (B) 3rd (C) 4th (D) 5th

18. There is a definite relationship between figures P and Q. Establish a similar relationship between
figures R and S by selecting a suitable figure from the answer set that would replace the question
mark(?) in Fig.(S)

(A) (B) (C) (D)

19. There is a set of four figures labelled P, Q, R and S called the Problem Figures. Select a suitable
figure, so that a series is formed by figures P, Q, R and S.

(A) (B) (C) (D)
5 6th IMO | Level-II | Class 9 |

20. Rewrite the word VOCALIST in the numeric form by writing its first four letters in the reverse order
and then the next four letters in the reverse order by substituting I by 8, O by 1, L by 3, T by 2,
V by 5, S by 7, A by 9 and C by 6.
(A) 96156873 (B) 96157683 (C) 96516783 (D) 96152783

Section II : Mathematical reasoning

21. A rationalizing factor of 3 16 - 3 4 + 1 is ________.
(A) (B) 3 (C) 3 (D) 3
3
4 + 1 4 − 1 4 +2 4 −2

22. Consider the volumes of the following:
1. A parallelopiped of length 5 cm, breadth 3 cm and height 4 cm
2. A cube of each side 4 cm
3. A cylinder of radius 3 cm and length 3 cm
4. A sphere of radius 3 cm
The volumes of these in the decreasing order is ____.
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 1, 3, 2, 4 (C) 4, 2, 3, 1 (D) 4, 3, 2, 1

23. If the polynomial 16x4 – 24x3 + 41x2 – mx + 16 be a perfect square, then the value of "m" is _____.
(A) 12 (B) –12 (C) 24 (D) –24

24. If the roots of (p – q)2 x 2 + 2 (p 2 – q 2) x + k = 0 are equal, then k = ________.
(A) (p + q)2 (B) (p – q)2 (C) p2 – q2 (D) 0

25. In the given figure, O is the centre of the circle and XOY is a diameter. If XZ is
any other chord of the circle, then which of the following is correct ?
(A) XZ < OZ
(B) XY > XZ
(C) OX + OZ < XZ
(D) XZ + ZY < XY

26. P is the mid-point of side AB to a parallelogram ABCD. A line through B parallel
to PD meets DC at Q and AD produced at R. Then BR is equal to ________.
(A) BQ
1
(B) BQ
2
(C) 2BQ
(D) None of these

27. In the given figure, AE = BC and AE || BC and CD = ED. If
∠A = 102°, then find the measure of ∠BDE.
(A) 138°
(B) 162°
(C) 24°
(D) None of these

28. The number of numbers from 1 to 200 which are divisible by neither 3 nor 7 is ______.
(A) 115 (B) 106 (C) 103 (D) Less than 100
| 6th IMO | Level-II | Class 9 6

29. There is a cone of height 12 cm, out of which a smaller cone (which is the top portion of the
original cone) with the same vertex and vertical axis is cut out. What is the ratio of the volume
of the larger (actual) cone to the remaining part of the cone, if the height of the smaller cone is
AD DE
9 cm and = ?
AB BC

(A) 3 : 1 (B) 9 : 1 (C) 64 : 37 (D) 16 : 7

30. In a triangle ABC, O is the centre of incircle PQR, ∠BAC = 65°,
∠BCA = 75°, find ∠ROQ.
(A) 80°
(B) 120°
(C) 140°
(D) Can't be determined

x y z
31. If = = , then the value of (x + y + z) is _______.
(b - c )(b + c - 2a ) (c - a )(c + a - 2b ) (a - b)(a + b - 2c )

(A) a + b + c (B) 0 (C) a2 + b2 + c 2 (D) Can't be determined

32. If a, b, g are such that a + b + g = 2, a2 + b2 + g2 = 6, a3 + b3 + g3 = 8, then a4 + b4 + g4 is
equal to ________.
(A) 10 (B) 12 (C) 18 (D) None of these

33. In the given figure, ABCD is a parallelogram in which P is the midpoint of DC and Q is a point on
1
AC such that CQ = AC . Also, PQ when produced meets BC at R. Then CR = _______.
4

1 1
(A) RB (B) CB (C) CB (D) None of these
3 4

34. In DABC, it is given that D is the midpoint of BC, E is the midpoint of BD
and O is the midpoint of AE. Then ar(DBOE) = ?
1 1
(A) ar ( DABC ) (B) ar ( DABC )
3 4
1 1
(C) ar ( DABC ) (D) ar ( DABC )
6 8

35. Four dice are thrown simultaneously. Find the probability that all of them show the same faces.
1 15 15 1
(A) (B) (C) (D)
216 16 36 2
7 6th IMO | Level-II | Class 9 |

36. The construction of a DABC in which BC = 6 cm and ∠B = 50° is not possible when (AB – AC) is
equal to ________.
(A) 5.6 cm (B) 5 cm (C) 6 cm (D) 4.8 cm

37. Which least number must be subtracted from 9999999 so that it will become the multiple
of 125?
(A) 124 (B) 4 (C) 24 (D) None of these

38. When 5 is added to the numerator and denominator both of a (positive) fraction, then the new
ratio of numerator to denominator becomes 11 : 15. What is the original ratio?
(A) 15 : 25 (B) 3 : 5 (C) 38 : 40 (D) Data inadequate

39. AB and CD are two parallel lines and a transversal PQ intersects AB and CD at M and N respectively.
If the bisector of the interior angles form a quadrilateral, then formed quadrilateral is a ______.

(A) Rectangle (B) Square (C) Trapezium (D) None of these

40. A large solid sphere of diameter 15 m is melted and recast into several small spheres of diameter
3 m. What is the percentage increase in the surface area of the smaller spheres over that of the
large sphere?
(A) 200% (B) 400% (C) 500% (D) Can't be determined

Section III : Everyday Mathematics

41. A bonus of ` 1000 is to be divided among three people so that Rohit receives twice as much as
Sachin, who receives one-fifth as much as Gagan. How much money should Gagan receive?
(A) ` 100 (B) ` 250 (C) ` 375 (D) ` 625

42. Samant bought a microwave oven and paid 10% less than the original price. He sold it with 30%
profit on the price he had paid. What percentage of profit did Samant earn on the original price?
(A) 17% (B) 20% (C) 27% (D) 32%

43. Shekhar started a business investing ` 25,000 in 1999. In 2000, he invested an additional amount of
` 10,000 and Rajeev joined him with an amount of ` 35,000. In 2001, Shekhar invested another
additional amount of ` 10,000 and Jatin joined them with an amount of ` 35,000. What will be
Rajeev's share in the profit of ` 1,50,000 earned at the end of 3 years from the start of the business
in 1999?
(A) ` 45,000 (B) ` 50,000 (C) ` 70,000 (D) ` 75,000

44. A does half as much work as B in three-fourth of the time. If together they take 18 days to complete
the work, how much time shall B take to do it?
(A) 30 days (B) 35 days (C) 40 days (D) None of these

45. Sixteen years ago, Tanya's grandfather was 8 times older to her. He would be 3 times of her age
8 years from now. Eight years ago, what was the ratio of Tanya's age to that of her grandfather?
(A) 1 : 2 (B) 1 : 5 (C) 3 : 8 (D) None of these
| 6th IMO | Level-II | Class 9 8

46. David invested certain amount in three different schemes A, B and C with the rate of interest
10% p.a., 12% p.a. and 15% p.a. respectively. If the total interest accrued in one year was ` 3200
and the amount invested in Scheme C was 150% of the amount invested in Scheme A and 240%
of the amount invested in Scheme B, what was the amount invested in Scheme B?
(A) ` 5000 (B) ` 6500 (C) ` 8000 (D) None of these

47. In a bullet the gun powder is to be filled up inside the metallic enclosure. The metallic enclosure
is made up of a cylindrical base and conical top with the base of radius 5 cm. The ratio of height
of cylinder and cone is 3 : 2. A cylindrical hole is drilled through the metal solid with height two-
third the height of metal solid. What would be the radius of the hole, so that the volume of the hole
(in which gun powder is to be filled up) is one-third the volume of metal solid after drilling?
88 55 55
(A) cm (B) cm (C) cm (D) None of these
5 8 8

48. Aman gave 40% of the amount he had, to Rohan. Rohan in turn gave one-fourth of what he received
from Aman to Sahil. After paying ` 200 to the taxi driver out of the amount he got from Rohan,
Sahil now has ` 600 left with him. How much amount did Aman have?
(A) ` 4000 (B) ` 8000 (C) ` 12000 (D) Data inadequate

49. A company produces on an average 4000 items per month for the first 3 months. How many items
it must produce on an average per month over the next 9 months, to average 4375 items per month
over the whole?
(A) 4500 (B) 4600 (C) 4680 (D) 4710

50. Kamla has a triangular field with sides 240 m, 200 m, 360 m, where she grew wheat. In another
triangular field with sides 240 m, 320 m, 400 m adjacent to the previous field, she wanted to grow
potatoes and onions. She divided the field in two parts by joining the mid-point of the longest
side to the opposite vertex and grew potatoes in one part and onions in the other part. How much
area (in hectares) has been used for wheat, potatoes and onions?(1 hectare = 10,000 m 2).
(A) 6.10 (B) 5.32 (C) 8.27 (D) None of these

SPACE FOR ROUGH WORK
7th

LEVEL - 2

Year 2013-14
2 7th IMO | Class-9 | Level 2

logical reasoning

1. If the words in the sentence, “She showed several 6. Two positions of a dice are shown below. If the face
sample snaps to Shikha's maternal sister” are rearranged with 1 dot is at bottom, then the number of dots on
in the alphabetical order, which will be the middle the top is _______.
word?
A. Snaps A. 2
B. Sample B. 3
C. Several C. 4
D. Shikha's (i) (ii)
D. 5
2. In a certain code REFERENDUM is written as
7. There is a definite relationship between figures (1) and
HZZRBUCHDS and SIMULATION is written as
(3). Establish a similar relationship between figures
ITEXXOSOHT. How is EXECUTIVES written in
that code language? (2) and (4) by selecting a suitable figure from the
A. NJNQMXAWGH options that would replace the question mark (?) in
B. ITOEKHLQST fig. (4).
C. NJQNQXAWGF
D. NJRMQXAGWF A. Problem Set

3. Among six friends L, M, N, P, Q and S, each having ?
a different height, N is taller than Q and P but shorter B. (1) (2) (3) (4)
than M. P is taller than only Q while S is shorter than
only L. Which of the following pairs represents the C.
tallest and the shortest respectively among the five
friends?
D.
A. M, P
B. L, Q
C. P, Q 8. Study the following arrangement carefully and answer
D. Can’t be determined the question given below .
4. Pointing to Mohit, Sana said, “His mother’s brother 1 H # U J 9 4 $ R 2 K • E L9 H PA% T 3 F M T
is the father of my son Nitin.” How is Mohit related @7 G O S = 6 X
to Sana? How many such symbols are there in the above
A. Niece arrangement, each of which is immediately followed
B. Uncle
by a vowel and not immediately preceded by a
C. Nephew
number?
D. Brother
A. One
5. Select a figure from amongst the
B. Two
options, which when placed in the blank
space of Fig. (X) would complete the C. Three
pattern. D. Zero

A. Fig. (X) 9. Priya starts from point N and moves 25 metres south,
then she turns left and moves 30 metres, then she turns
right and moves 15 metres to reach point P. What is
B.
the distance of P from N and which direction is she
facing with respect to point N?
C. A. 50 metres South-West
B. 50 metres South-East
D. C. 45 metres South-East
D. 40 metres South
7th IMO | Class-9 | Level 2 3

10. There are two rows of numbers. The resultant number 13. Study the given diagram
in each row is to be worked out separately based on and identify the region
the following rules and the question below the rows of representing girls who are
numbers is to be answered. The operation of numbers employed and educated.
progress from left to right. A. 5 only
Rules : B. 1, 4, 7
C. 4, 7
(i) If an odd number is followed by another composite
D. 4, 5, 6
odd number, they are to be multiplied.
(ii) If an even number is followed by an odd number, 14. Select a figure from amongst the options which will
they are to be added. continue the same series as established by the five
(iii) If an even number is followed by a number which Problem Figures
is the perfect square, the even number is to be
subtracted from the perfect square.
(iv) If an odd number is followed by a prime odd
number, the first number is to be divided by the
second number. A.
(v) If an odd number is followed by an even number,
the second one is to be subtracted from the first
one. B.

If x is the resultant of the first row, what is the
resultant of the second row? C.

36 27 7
x 15 126 D.
A. 125
B. 11 15. Select a figure from amongst the options which shows
C. 9 similar characteristics/properties as shown by the
D. 15 Problem figures.

11. Study the following information carefully and answer
the question given below . A.
(i) In a family of 6 persons, there are two couples.
(ii) The Lawyer is the head of the family and has only B.
two sons–Mrinal and Rakesh–both Teachers.
(iii) Mrs. Reena and her mother-in-law both are C.
Lawyers.
(iv) Mrinal's wife is a Doctor and they have a son, D.

Ajay.
What is/was Ajay's Grandfather's occupation? 16. Which of the following is the correct
A. Teacher mirror image of the given Fig. (X), if the
B. Lawyer mirror is placed vertically right ?
C. Doctor
D. Can't be determined A.

12. Rohit is sixteenth from the front in a column of boys.
There are twice as many behind him as there are in B.
front. How many boys are there between Rohit and
fifth boy from the end of the column?
C.
A. 26
B. 25
C. 10 D.
D. Can't be determined
4 7th IMO | Class-9 | Level 2

17. Select the figure from the options which C. 241
satisfies the same conditions of placement D. 425
of the dots as in Fig. (X).
19. The question is based on the following six
A. numbers .
382 473 568 728 847 629
If 382 is written as 238, 473 as 347 and so on, then
B.
which of the following two numbers will have least
difference between them ?
C. A. 473 & 382
B. 629 & 728
C. 629 & 568
D. D. 728 & 847

18. Find the missing character, if the same rule is applied 20. If 'A @ B' means 'A is added to B'; 'A * B' means
to (i), (ii) and (iii). 'A is multiplied by B'; 'A # B' means 'A is divided
by B'; 'A $ B' means 'B is subtracted from A'; then
number of boys (B) in a class is equal to one-fourth
of three times the number of girls (G) in the class
can be represented as ______.
A. B = (3 # G) *4
B. B = (3 * G) @4
A. 184 C. B = (3 * G) #4
B. 210 D. B = (3 $ G) #4

MATHEMATICAL REASONING

21. The equations x – y = 1 and 2x + y = 8 are given. 24. In a class, teacher gave two identical cardboard
The area bounded by these two lines and y-axis is pieces which are in the shape of a parallelogram to
______. two groups. First group was asked to find area of
parallelogram using AB as base. Then, another group
A. 8 sq. units was asked to find height h of the parallelogram with
B. 13.5 sq. units AD as base.
C. 11 sq. units
D. 9 sq. units

22. PS and QT are the medians of DPQR P
and QT||SU. If PR = 12 cm, find
the value of RU. T
A. 6 cm U What is the height of the parallelogram in group
B. 2.5 cm Q R II?
S
C. 4 cm A. 4.8 cm
D. 3 cm B. 4 cm
C. 5.6 cm
23. In the given figure, O is P D. 8.4 cm
the centre of the circle. If A B
∠AOB = 90°, find m ∠APB. 25. In the adjoining figure, the
90° value of x is
A. 130°
O A. 110°
B. 150° B. 130°
C. 135° C. 120°
D. Can’t be determined D. 125°
7th IMO | Class-9 | Level 2 5

26. Find the value of p, if the mean of the following Calculate the perimeter of trapezium MNRQ.
distribution is 7.5. A. 12.5 cm
x 3 5 7 9 11 13 B. 16.5 cm
C. 18.5 cm
f 6 8 15 p 8 4
D. 14.5 cm
A. 1 31. The area of the triangle formed by the 2x + 3y = 6
B. 2 and the coordinate axes is
C. 3
A. 1 sq. unit
D. 4
B. 2 sq. units
27. In the given figure, AB is a diameter of a circle with C. 3 sq. units
centre O. If ADE and CBE are straight lines, meeting D. 4 sq. units
at E such that ∠BAD = 35° and ∠BED = 25°, find
∠BDC. 32. A bar code is formed using 25 black and certain white
A D bars. White and black bars alternate. The first and the
A. 25° 35°
25° E last are black bars. Some of the black bars are thin
B. 30° O
and others are wide.
C. 35° C B
D. 115°

28. In the given figure, the radius of each of the smallest
1
circles (C1, C 2, C3, C4, C5, C 6 and C7) is of the The number of white bars is 15 more than the thin
12
radius of the biggest circle B1. The radius of each of black bars.
the middle sized circles (P1, P2, P3 and P4) is three The number of thick black bars is _____.
times the radius of the smallest circle. The area of the A. 14
shaded portion is _____ times the area of the biggest B. 15
circle. C. 16
23 D. 17
A.
48 33. In the given figure, PQRS is a cyclic quadrilateral.
53 Find the value of x.
B.
48
A. 100°
14
C. B. 180°
23 C. 270°
51 D. 120°
D.
91
34. In the given figure, PQRS is a parallelogram, PO and
29. A triangle has sides with lengths 13 cm, 14 cm and QO are, respectively, the angle bisectors of ∠P and
15 cm. A circle whose centre lies on the longest side ∠Q. Line LOM is drawn parallel to PQ. Which of
touches the other two sides. The radius of the circle the following is true?
is (in cm) ______
A. PL = QM
43 B. LO = OM
A.
9 C. OM = QM
49
B. D. All of these
9
56 35. OCDE is a rectangle inscribed in a quadrant of a circle
C. of radius 10 cm. If OE = 2 5 cm, find the area of the
9
rectangle.
63
D. A. 20 cm2
15
B. 4 5 cm 2
30. PQR is a triangle in which PQ = 5.6 cm, PR = 4.8
cm and QR = 6.2 cm. M is the midpoint of PQ and C. 40 cm2
N is the midpoint of PR. D. 80 cm2
6 7th IMO | Class-9 | Level 2

EVERYDAY MATHeMATICS

36. Karan tells his daughter Alia, "Seven years ago, 41. When a barrel is 40% empty it contains 80 litres
I was seven times as old as you were then. Also, more than when it is 20% full. The full capacity of
three years from now, I shall be three times as old the barrel (in litres) is _____.
as you will be". If present ages of Alia and Karan A. 200 litres
are x and y years respectively, represent this situation B. 300 litres
algebraically. C. 358 litres
A. 7x – y = 42; y – 3x = 6 D. 400 litres
B. x – y = 42; y – 3x = 6
C. x – 7y = 6; y – x = 4 42. A heap of wheat is in the form of a cone, whose
D. x – 7y = 42; 3y – x = 6 diameter is 10.5 m and height 7 m. Find the lateral
surface area of wheat in the heap.
37. A cylindrical road roller made of iron is 1 m wide. A. 202.25 m2
Its inner diameter is 54 cm and thickness of the iron
B. 202.125 m2
sheet rolled into the road roller is 9 cm. Find the
C. 200.25 m2
weight of the roller if 1 c.c. of iron weighs 8 gm.
(p = 3.14) D. None of these

A. 1425.6 kg 43. Three fair coins are tossed simultaneously. Find the
B. 1424.304 kg probability of getting atleast two heads.
C. 1567.06 kg 3 7
A. B.
D. 1424.034 kg 8 8
1 1
38. In a cricket match, a batsman hits a boundary 8 times C. D.
out of 40 balls he plays. Find the probability that he 2 4
didn't hit a boundary.
44. There are only five people in Aman's family. Aman,
4 his wife, a son and two daughters. The younger
A.
7 4
th

B. 0.10 daughter’s age is   of the elder daughter’s age.
5
C. 0.8
3
5 The age of eldest daughter is times that of her
D. 8
7 th
1
father Aman and the age of the son is   that of
39. Pratik invested an amount of ` 12,000 at the rate of 5
10 % p.a. simple interest and another amount at the his father Aman. 4 years ago the age of his wife was
rate of 20 % p.a. simple interest. The total interest 8 times that of his son and now the sum of the ages
earned at the end of one year on the total amount
invested became 14 % p.a. Find the total amount of the younger daughter and wife is same as the sum
invested. of the ages of Aman and his son. The average age of
the family is
A. ` 20,000
B. ` 22,000 A. 22.2 years
C. ` 24,000 B. 25.4 years
D. ` 25,000 C. 21.2 years
D. 23 years
40. The largest possible length of a tape which can measure
525 cm, 1050 cm and 1155 cm length of clothes in a 45. The maximum number of students among them 1001
pens and 910 pencils can be distributed in such a way
minimum number of attempts without measuring the
that each student gets the same number of pens and
length of a cloth in a fraction of the tape's length is
same number of pencils is
______.
A. 91
A 25 cm
B. 105 cm B. 910
C. 75 cm C. 1001
D. 50 cm D. 1911
7th IMO | Class-9 | Level 2 7

Achievers Section

46. Rearrange the following steps of constructing a tri- 48. Fill in the blanks.
angle when the base angles say ∠B and ∠C and its A circle is the collection of all points in a plane
perimeter BC + CA + AB is given which are P from a fixed point in the plane.
(1) Draw perpendicular bisectors PQ of AX and RS The fixed point is called Q of the circle and fixed
of AY. distance is called R of the circle. A circle divides
(2) D r a w a l i n e s e g m e n t , s a y X Y e q u a l t o the plane on which it lies into S parts.
BC + CA + AB.   P   Q   R S
(3) Let PQ intersect X Y at B and RS intersect A. Equal radius centre two
XY at C. Join AB and AC. B. Equidistant centre radius three
(4) Make angles LXY equal to ∠B and MYX equal to C. Distance centre radius two
∠C. D. Normal radius centre four
(5) Bisect ∠LXY and ∠MYX. Let these bisectors
intersect at a point A. 49. Parallelogram ABCD and rectangle ABEF are on the
same base AB and have equal areas. The perimeter
A. 1 → 3 → 5 → 4 → 2
of the parallelogram is _______ than that of the
B. 2 → 4 → 5 → 1 → 3
rectangle.
C. 5 → 4 → 3 → 2 → 1
A. Greater
D. 2 → 3 → 5 → 4 → 1
B. Lesser
47. Which of the following statements is INCORRECT ? C. Equal
A. A linear equation in two variables has infinitely D. Can't be determined
many solutions.
50. If a + b = 10 and ab = 21, a > 0 & b > 0 then
B. The graph of every linear equation in two variables
Column-I Column-II
is a straight line.
(i) a3 – b 3 (p) 58
C. The graph of x = a is a straight line parallel to the
y-axis. (ii) a 2 + b 2 (q) 40
D. Every point on the graph of a linear equation (iii) a 2 – b 2 (r) 316
in two variables is a solution of the linear A. (i)–(r), (ii)–(q), (iii)–(p)
equation. Every solution of the linear equation B. (i)–(p), (ii)–(q), (iii)–(r)
may not be a point on the graph of the linear C. (i)–(r), (ii)–(p), (iii)–(q)
equation. D. (i)–(p), (ii)–(r), (iii)–(q)

SPACE FOR ROUGH WORK
9th

LEVEL - 2

Year 2015-16
Mathematics

1. Fill in the blanks. 7. The mean of the data x1, x 2 , ...., x n is 102, then mean
A non-terminating and non-recurring decimal expansion of the data 5x1, 5x 2 , ....., 5x n is
is a/an ________ number. A. 102
1 B. 204
The decimal expansion of is in ______ form. C. 606
125
A. Rational, terminating D. 510
B. Irrational, terminating
C. Rational, non-terminating recurring 8. A triangle and a parallelogram have same base and
same area. If the sides of the triangle are 20 cm,
D. Rational, recurring
25 cm and 35 cm, and the base side is 25 cm for the
2. A pair of dice is thrown. The probability of getting triangle as well as the parallelogram, find the vertical
even number on first die & odd number on the second height of the parallelogram.
die is A. 2 6 cm
A. 1 4 6 cm
B.
5
C. 6 cm
1
B. D. None of these
2
1 9. How many linear equations are satisfied by x = 2 and
C.
4 y = –3?
1 A. Only one
D.
3 B. Two
C. Three
3. A point whose abscissa and ordinate are 2 and –5 D. Infinitely many
respectively, lies in
A. First quadrant 10. In the figure given below, l || u and m || n. If ∠ACB = 55°
B. Second quadrant and ∠AED = 30°, find x, y, z and q respectively.
C. Third quadrant
D. Fourth quadrant

4. Which of the following statements is INCORRECT?
A. A solid has 3 dimensions.
B. A surface has 2 dimensions.
C. A line has 0 dimension.
D. None of these

5. The dimensions of a rectangular piece of paper are A. 95°, 125°, 150°, 55°
22 cm × 14 cm. It is rolled once across the breadth B. 150°, 95°, 125°, 55°
and once across the length to form right circular C. 125°, 150°, 95°, 55°
D. 55°, 95°, 150°, 125°
cylinders of biggest possible surface areas. Find the
difference in volumes of the two cylinders that will 11. How many statements are INCORRECT?
be formed.
(i) If a circle is divided into four equal arcs, each
A. 196 cm3 is a minor arc.
B. 308 cm3 (ii) A sector of a circle can have area more than the
C. 49 cm3 area of the whole circle.
D. 105 cm3 (iii) The area of each quadrant of a circle is one-third
of the area of the whole circle.
6. It is not possible to construct a triangle whose sides (iv) One and only one chord of a circle can be the
are diameter of the circle.
A. 3 cm, 3 cm and 6 cm A. 1
B. 5 cm, 12 cm and 13 cm B. 2
C. 15 cm, 8 cm and 17 cm C. 3
D. 3 cm, 4 cm and 5 cm D. 0

2 | 9th IMO | Class-9 | Level 2
12. In the given figure, l || BC and D is mid-point of evenly over the rest of the field. Find the rise in the
BC. level of the rest of the field.
If area (DABC) = x × area (DEDC), find the value A. 25 cm
of x. B. 15 cm
C. 125 cm
D. 200 cm

18. The abscissa of a point is positive in the
A. First and Second quadrant
B. Second and Third quadrant
C. Third and Fourth quadrant
1 D. Fourth and First quadrant
A.
2
B. 1 19. Find the area of the quadrilateral ABCD in which
C. 4 AB = 7 cm, BC = 6 cm, CD = 12 cm, DA = 15 cm
D. 2 and AC = 9 cm. (Take 110 = 10.5 approx.)
A. 57 cm2
13. It is not possible to construct a triangle ABC with
B. 45 cm2
BC = 5 cm, ∠B = 75° and AB + AC equal to
C. 75 cm2
A. 7.5 cm
D. 72 cm2
B. 8 cm
C. 9 cm 20. Let l be the lower class limit of a class-interval in a
D. 4.5 cm frequency distribution and m be the mid-point of the
class. Then, the upper class limit of the class is
14. Select the INCORRECT statement.
A. The difference of a rational number and an A. m + l+m
2
irrational number is an irrational number.
B. The product of a non-zero rational number with B. l + m+l
2
an irrational number is an irrational number. C. 2m – l
C. The quotient of an irrational number with a non- D. m – 2l
zero rational number is an irrational number.
D. None of these 21. If (2k – 1, k) is a solution of the equation 10x – 9y = 12,
then k =
15. If we multiply or divide both sides of a linear equation
A. 1
in two variables with a non-zero number, then the
B. 2
solution of the linear equation
C. 3
A. Changes D. 4
B. Changes in case of multiplication only
C. Changes in case of division only 22. In the given figure, E and F are mid-points of the
D. Remains unaltered sides AB and AC respectively of the DABC; G and H
are mid-points of the sides AE and AF respectively
16. If (2x + 1) is a factor of the polynomial p(x) = kx3 +
of the DAEF. If GH = 1.8 cm, find BC.
( k −1)
23x 2 + 71x + 30, then find the value of .
8
A. –2
5
B.
8
1
C.
8
D. 2
A. 7.2 cm
17. A field is 15 m long and 12 m broad. At one corner B. 10 cm
of this field a rectangular well of dimensions 8 m × C. 15 cm
2.5 m × 2 m is dug, and the dug-out soil is spread D. 72 cm

9th IMO | Class-9 | Level 2 | 3
23. In Fig. (i), X is the centre of the circle and in 28. The construction of a triangle ABC, given that
Fig. (ii), O is the centre of the circle. Find a and f BC = 3 cm, ∠C = 60°, is possible when the difference
respectively. of AB and AC is equal to
A. 3.2 cm
B. 3.1 cm
C. 3 cm
D. 2.8 cm

29. Which of the following polynomials has (x + 1) as a
factor?
(i) x 3 + x 2 + x + 1
A. 78°, 76° (ii) x 4 + x 3 + x 2 + x + 1
B. 38°, 43° (iii) x 4 + 3x 3 + 3x 2 + x + 2
C. 48°, 76° (iv) x3 – x2 – ( 2 + 2 ) x − 2
D. 76°, 78° A. (i), (ii)
B. (iii), (iv)
24. In DABC, AB = 7.2 cm, BC = 4.8 cm, AM ^ BC and C. (ii), (iii)
CL ^ AB. If CL = 4 cm, find AM. D. (i), (iv)

30. A die is thrown 300 times and the outcomes 1, 2, 3,
4, 5, 6 have frequencies as below :

Outcome 1 2 3 4 5 6
Frequency 55 53 58 49 48 37
Find the probability of getting a prime number.
A. 4 cm A. 0.395
B. 10 cm B. 0.53
C. 5 cm C. 0.355
D. 6 cm D. 0.215

25. If DABC @ DPQR and DABC is not congruent to 31. In figure, ABCD is a parallelogram and E is mid-point
DRPQ, then which of the following is not true? of the side CD, then area (ABED) = k × area (DBEC),
then k =
A. BC = PQ
B. AC = PR
C. QR = BC
D. AB = PQ

26. W h i c h o f t h e f o l l o w i n g i s n o t t r u e f o r a
parallelogram? A. 2
A. Opposite sides are equal 1
B. 2
B. Opposite angles are equal
C. Opposite angles are bisected by the diagonals C. 3
D. Diagonals bisect each other 1
D.
3
27. If bisectors of ∠A and ∠B of a parallelogram ABCD
intersect each other at P, bisectors of ∠B and ∠C at
32. If x = 4 , then 1  x + 2  =
Q, bisectors of ∠C and ∠D at R and bisectors of ∠D 8 + 60 2  x 
and ∠A at S, then PQRS is a
A. 5
A. Rectangle
B. 3
B. Rhombus
C. 2 5
C. Square
D. None of these D. 2 3

4 | 9th IMO | Class-9 | Level 2
33. In the given figure, ABCD is a rhombus. Find y. 39. The distance of the point P(4, 3) from the origin is
A. 4 units
B. 3 units
C. 5 units
D. 7 units

40. A circular piece of paper of radius 20 cm is trimmed
A. 56° into the shape of the biggest possible square. Find
B. 107°
the area of the paper cut off. (Use p = 22 . )
C. 33.5° 7
D. None of these A. 457 1 cm2
7
B. 800 cm2
34. Factorise : y 2 − 12 3 y + 105.
1
A. (y+7 3 )( y + 5 3) C. 157 cm 2
7
B. (y−7 3 )( y + 5 3)
8800 2
C. (y−7 3 )( y − 5 3) D. cm
7
D. (y+7 3 )( y − 5 3)
41. If E is an event associated with an experiment, then
35. In the given figure, AC = BC and ∠ACY = 140°.
A. P (E) > 1
B. –1 < P (E) < 1
C. 0 ≤ P (E) < 1
D. None of these

42. A triangle and a parallelogram have a common side and
are of equal areas. The triangle having sides 26 cm,
Find x and y respectively.
28 cm and 30 cm stands on the parallelogram. The
A. 110°, 100°
B. 40°, 110° common side of the triangle and the parallelogram
C. 110°, 110° is 28 cm. Find the vertical height of the triangle and
D. 140°, 100° that of the parallelogram respectively.
A. 26 cm, 24 cm
36. Euclid’s Postulate 1 is
B. 20 cm, 24 cm
A. A straight line may be drawn from any one point C. 12 cm, 24 cm
to any other point.
D. 24 cm, 12 cm
B. A terminated line can be produced indefinitely.
C. All right angles are equal to one another. 43. If l and m be two positive real numbers such that
D. None of these l > 3m, l2 + 9m2 = 369 and lm = 60, then find the
37. The weights (in kg) of 15 students are : 31, 35, 27, l − 3m
value of .
29, 32, 43, 37, 41, 34, 28, 36, 44, 45, 42, 30. Find 12
the median. If the weight 44 kg is replaced by 46 kg 1
and 27 kg by 25 kg, find the new median. A.
12
A. 41 kg, 35 kg 1
B. 35 kg, 41 kg B.
4
C. 35 kg, 35 kg C. 9
D. 37 kg, 36 kg 5
D.
4
38. If l = 1+ 2 + 3 and m = 1 + 2 − 3 , then
l 2 + m 2 − 2l − 2m = 44. The distance between the graph of the equations
8 x = –3 and x = 2 is
A. 1 A. 1 unit
B. 0 B. 2 units
C. –1 C. 3 units
D. 5 D. 5 units

9th IMO | Class-9 | Level 2 | 5
45. Which of the following is not possible in case of a B. AB = 5 cm, BC = 8 cm and CA = 7 cm
triangle ABC? C. ∠A = 50°, ∠B = 60° and ∠C = 70°
A. AB = 3 cm, BC = 4 cm and CA = 5 cm D. AB = 2 cm, BC = 4 cm and CA = 7 cm

Achievers Section

46. If (x 3 + ax 2 + bx + 6) has (x – 2) as a factor and
leaves a remainder 3 when divided by (x – 3), find
the value of 2a + 3b.
A. –9
B. 9
C. –11
D. 11

47. If O is centre of circle as shown in figure,
∠SOP = 102° and ∠ROP = ∠SOU = 72°, then find
∠OSU and ∠RTU respectively.

Difference between total number of cars of models P,
Q and T manufactured in 2000 and 2001 is ______.
A. 2,45,000
B. 2,27,500
A. 54°, 93° C. 2,10,000
B. 45°, 110° D. 98,000
C. 54°, 96°
D. 45°, 94° 50. While constructing a triangle ABC, in which
BC = 3.8 cm, ∠B = 45° and AB + AC = 6.8 cm we
48. If h, s, V be the height, curved surface area and volume follow the following steps :
of a cone respectively, then (3pVh3 + 9V2 – s2 h2) is
Step 1 : D raw the perpendicular bisector of CD
equal to
meeting BD at A.
A. 0 Step 2 : From ray BX, cut-off line segment BD equal
B. p to AB + AC i.e., 6.8 cm.
V Step 3 : J oin CA to obtain the required triangle
C.
sh
ABC.
36 Step 4 : Draw BC = 3.8 cm.
D.
V
Step 5 : Draw ∠CBX = 45°
49. The given bar-graph shows the percentage distribution Step 6 : Join CD.
of the total production of a car manufacturing company Arrange the above steps in correct order.
into various models over two years. Study the graph A. 4, 5, 6, 1, 2, 3
carefully and answer the question. B. 5, 4, 6, 2, 3, 1
Percentage of six different types of cars manufactured C. 4, 5, 2, 6, 1, 3
by a company over two years D. None of these

SPACE FOR ROUGH WORK

6 | 9th IMO | Class-9 | Level 2
Answer Keys

5th IMo
1. (D) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (C) 6. (B) 7. (C)
8. (B) 9. (B) 10. (C) 11. (D) 12. (D) 13. (B) 14. (B)
15. (C) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (B) 21. (C)
22. (C) 23. (B) 24. (A) 25. (B) 26. (A) 27. (C) 28. (D)
29. (D) 30. (C) 31. (A) 32. (D) 33. (C) 34. (B) 35. (C)
36. (A) 37. (C) 38. (B) 39. (C) 40. (C) 41. (C) 42. (B)
43. (D) 44. (A) 45. (A) 46. (D) 47. (C) 48. (C) 49. (C)
50. (B)

6th IMo
1. (B) 2. (A) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (D) 7. (A)
8. (C) 9. (C) 10. (C) 11. (C) 12. (D) 13. (C) 14. (A)
15. (D) 16. (C) 17. (D) 18. (A) 19. (D) 20. (D) 21. (A)
22. (D) 23. (C) 24. (A) 25. (B) 26. (C) 27. (C) 28. (A)
29. (C) 30. (C) 31. (B) 32. (C) 33. (A) 34. (D) 35. (A)
36. (C) 37. (A) 38. (D) 39. (A) 40. (B) 41. (D) 42. (A)
43. (B) 44. (A) 45. (D) 46. (A) 47. (B) 48. (B) 49. (A)
50. (A)

7th IMo
1. (D) 2. (D) 3. (B) 4. (C) 5. (C) 6. (B) 7. (A)
8. (B) 9. (B) 10. (C) 11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (D)
15. (C) 16. (B) 17. (B) 18. (A) 19. (D) 20. (C) 21. (B)
22. (D) 23. (C) 24. (A) 25. (C) 26. (C) 27. (B) 28. (B)
29. (C) 30. (D) 31. (C) 32. (C) 33. (A) 34. (D) 35. (C)
36. (A) 37. (B) 38. (C) 39. (A) 40. (B) 41. (A) 42. (D)
43. (C) 44. (A) 45. (A) 46. (B) 47. (D) 48. (B) 49. (A)
50. (C)

8th IMO-Level 2 was an online exam. Hence, paper cannot be included in the booklet.

9th IMo
1. (B) 9. (D) 17. (A) 25. (A) 33. (C) 41. (C) 49. (D)
2. (C) 10. (C) 18. (D) 26. (C) 34. (C) 42. (D) 50. (C)
3. (D) 11. (C) 19. (C) 27. (A) 35. (C) 43. (B)
4. (C) 12. (D) 20. (C) 28. (D) 36. (A) 44. (D)
5. (A) 13. (D) 21. (B) 29. (D) 37. (C) 45. (D)
6. (A) 14. (D) 22. (A) 30. (B) 38. (A) 46. (A)
7. (D) 15. (D) 23. (A) 31. (C) 39. (C) 47. (C)
8. (B) 16. (C) 24. (D) 32. (A) 40. (A) 48. (A)