You are on page 1of 10

1|Page

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...

Class 10 - Science - Ch1 - Chemical Reactions & Equations


Q1: A chemical reaction involves in
a. Only breaking of bonds
b. Only formation of bonds
c. Both breaking and formation of bonds
d. None of these

Answer: (c) Both breaking and formation of bonds

Q2: A balanced chemical equation always obeys


a. Law of conservation of mass
b. Law of thermal equilibrium
c. Law of conservation of energy
d. All of the above

Answer: (a) law of conservation of mass.

Q3: Single displacement reaction involves:


a. Oxidation
b. Reduction
c. Redox
d. Heating

Answer: (c) redox

Q4: String of ants, bees contain


a. Formic acid
b. Vinegar
c. Succinic acid
d. Common Salt (NaCl)

Answer: (a) Formic acid

Q5: Some stale food gives a bad taste and a bad smell because of:
a. Corrosion
b. Displacement
c. Heating
d. Rancidity

Answer: (d) rancidity

Q6: A red brown gas is released on heating lead nitrate. It is an example of


a. Combination reaction
b. Oxidation reaction
c. Decomposition reaction
d. Reduction reaction

Answer: (c) Decomposition

Q7: The sign ↓ indicates


a. release of gas
b. dissolution of gas
c. formation of a precipitate
d. lowering of temperature

Answer: (c) formation of a precipitate

Q8: Why do gold and silver do not corrode?


Answer:It is because they are less reactive.

Q9: What do you mean by balanced chemical equation?

Answer: An equation that has equal number of atoms of each element on both the sides of equation is called balanced chemical
2|Page

equation, i.e., mass of the reactants is equal to mass of the products.


e.g., 2Mg + O2 → 2MgO

Q10: Define rancidity.


Answer: When fats and oils are oxidized, they become rancid and their smell and taste
change. This process is known as rancidity.

Q11 (CBSE 2007): Write the type of reactions in the following:


i. Reaction between an acid and a base
ii. Rusting of iron

Answer: i. Neutralization reaction


ii. Oxidation reaction

Q12: Give an example of decomposition reaction where energy is supplied in form of light.
Answer:
sunlight
2AgBr(s) ------------------------> 2Ag (s) + Br2(g)
(Silver Bromide)

Q13: Why does copper vessel acquire green coating in rainy season?
Answer: It reacts with CO2 in the atmosphere and forms a layer of basic Copper Carbonate.

Q14: What is the name of the gas which burns with a pop sound?
Answer: Hydrogen gas.

Q15: Why is Hydrogen peroxide stored in coloured bottles?


Answer: It is done to prevent photolytic decomposition of hydrogen peroxide.

Q16: Name the oxidizing agent and reducing agent in the following equation.
3MnO2(s) + 4Al(s) → 3Mn(s) + 2Al2O3(s)
OR
Name a reducing agent that may be used to obtain manganese from manganese dioxide.

Answer: Reducing agent : Al


Oxidation Agent : MnO2
Q17: Give two example from everyday life situations where redox reactions are taking place.

Answer: Corrosion and Rancidity

Q18: In electrolysis of water, why is the volume of gas collected over one electrode double that of gas collected over the
other electrode ?

Answer: In water (H2O), hydrogen and oxygen are present in the raito of 2:1 by volume.

Q19: Why should a magnesium ribbon be cleaned before burning in air?

Answer: Magnesium is a reactive metal. It combines with oxygen of air to form a layer of magnesium oxide on its surface. Hence, it
should be cleaned with a sand paper before burning to remove the oxide layer formed on its surface.

Q20: Explain how respiration is an exothermic reaction.

Answer: During digestion, food is broken down into simpler substances. For example, rice, potatoes and bread contain
carbohydrates. These carbohydrates are broken down to form glucose. This glucose combines with oxygen in the cells of our body
and provides energy. Hence, respiration is an exothermic process.

C6H12O6(aq) + 6O2(aq) → 6CO (aq) + 6H O(l) + energy


2 2

(Glucouse)
3|Page

Q21: What factors influence the rate of chemical reaction?

Answer: Following are the factors that can influence the rate of reaction:
 Nature of Reactants. e.g. Mg reacts faster in HCl than in acetic acid.
 Concentration of reactants
 Surface Area of reactants. E.g. Powdered CaCO3 reacts quickly than marble chips.
 Temperature
 Catalyst

Q22: Define Endothermic reaction.

Answer: The reactions in which heat is absorbed are called endothermic reactions. In such reactions heat is shown as one of the
reactants. If exact amount of heat absorbed is known then this amount is written otherwise simply the word heat is written.

E.g. N2(g) + 2O2(g) + heat → 2NO(g)


nitric oxide

Q23: A silver ware is kept in a solution of CuSO4 (aq). What change do you expect?
Answer: No reaction. because Silver is less reactive than copper.

Q24(CBSE exam): Name one metal when placed in ferrous sulphate solution will discharge its green colour. Write a
chemical equation and state the reasons also.

Answer: Potassium(K) is one example. K is more reactive than iron and will replace it.

2K + FeSO4 → K2SO4 + Fe
Potassium + Iron Sulphate → Potassium Sulphate + Iron

Q25: Why do we apply paint on iron articles?


Answer: Iron articles are painted to prevent them from rusting. Rusting is oxidation of iron
in the presence of air and moisture. The paint layer cuts off the the contact of iron
articles from moisture and air.
Q26(CBSE): A solution of a substance ''X'' is used for white washing
(i) Name the substance ''X'' and write its formula
(ii) Write the reaction of the substance ''X'' named in (i) above with water.

Answer:
(i) The substance ''X'' used for white washing is quick lime (calcium oxide). Its formula
isCaO.
(ii) When quick lime is mixed with water, the following reaction takes place:
CaO (s) + H2O(l) → Ca(OH)2(aq)
Quick Lime Water Slaked Lime
(Calcium Oxide) (Calcium Hydroxide)

The white suspension of slaked lime when applied on the walls, combines with carbon
dioxide (in air) forming a thin shining layer of calcium carbonate.
Ca(OH)2(aq) + CO2(g) → CaCO3(s) + H2O(l)
Slaked Lime Calcium Carbonate
4|Page

Q27(CBSE): Why is it important to balance a chemical equation?


Answer: The balancing of chemical equation is done to satisfy the law of conservation of mass, i.e. "total mass of all the products of
reaction in a chemical reaction is equal the total mass of all the reactants".

Q28: What are the coefficients of the correctly balanced equation?

? Fe2O3 + ? CO → ? Fe + ? CO2

(a) 0, 2, 2, 3
(b) 1, 3, 2, 3
(c) 1, 2, 2, 2
(d) 2, 6, 4, 3

Answer: (b) Ferric Oxide + Carbon Mono-oxide → Iron + Carbon DiOxide

Q29: What are the coefficients of the correctly balanced equation?


? BaCl2 + ? Al2(SO4)3 → ? BaSO4 + ? AlCl3 (aq)
(a) 1, 1, 1, 2
(b) 3, 2, 3, 2
(c) 3, 1, 3,2
(d) 2, 1, 1, 2

Answer: (c) 3 BaCl2 + 1 Al2(SO4)3 → 3 BaSO4 + 2 AlCl3 (aq)

Barium Chloride + Aluminium Sulphate → Barium Sulphate + Aluminium Chloride

Q30(CBSE2011): What is the colour of FeSO4.7H2O crystals ? How does this colour change upon heating ? Give balanced
chemical equation for the changes.

Answer: Hydrated ferrous sulphate crystals are green in colour. On heating, single reactant breaks down to give simpler products.
This is a decomposition reaction.

Ferrous sulphate crystals (FeSO4.7H2O) lose water when heated and the colour of the crystals changes. It then decomposes to
ferric oxide (Fe2O3), sulphur dioxide (SO2) and sulphur trioxide (SO3). Ferric oxide is a solid, while SO2 and SO3 are gases.

You may use Wolfram Chemical Reaction Calculator E.g. Type lime + Water --> Calcium Hydroxide
Chemical Reaction Calculator

Enter chemical equation: Na + Cl2 -> NaCl

Submit

Q31: Quick like (CaO - Calcium Oxide) reaction with water is regarded as exothermic. A student mixes these two products
in a test tube and touches its side surface. Which of the following statement correctly describes the student's
observation?

(a) The test tube becomes cold due to release of heat energy.
(b) The test tube becomes hot due to release of heat energy.
(c) The test tube becomes hot due to absorption of heat energy.
(d) The test tube becomes cold due to absorption of heat energy.

Answer: (b) The test tube becomes hot due to release of heat energy.

Q32: The decomposition of vegetable matter into compost is an example of _____.


(Choose the correct option).
(a) endothermic reaction.
(b) exothermic reaction.

Answer: (b) exothermic.


5|Page

Q33(CBSE): Write a balanced chemical equation to represent the following reaction:


Iron reacts with steam to form Iron(II,III) oxide and hydrogen gas.

Answer:
3Fe(s) + 4H2O(l) ▬▬▬▬▬▶ Fe3O4(s) + 4H2(g)
Iron Water Iron Oxide Hydrogen

Q34(CBSE): Identify the substance oxidized, substance reduced, oxidising agent and reducing agent.

MnO2 + 4HCl → MnCl + 2H O + Cl


2 2 2

Answer:
Substance Oxidised: HCl
Substance reduced: MnO2
Reducing Agent: HCl
Oxidising Agent: MnO2

Q35: Bromine gas (Br2) reacts with Sodium Carbonate (Na2CO3) in aqueous solution and gives sodium bromide (NaBr),
sodium bromate (NaBrO3) and carbon-dioxide gas. How many number of sodium bromide molecules obtained in the
balanced chemical equation.

Answer: From the question, we infer the unbalanced chemical equation is:

Br2 + Na2CO3 → NaBr + NaBrO3 + CO2

Balanced equation is:

3 Br2 + 3 Na2CO3 → 5 NaaBr + NaBrO3 + 3 CO2


It means 5 molecules of NaBr are obtained.

Q36: A numismatist (coin collector) has been collecting gold coins, silver coins and copper coins for a long time. One day
he observed a black coating on silver coins and green coating on copper coins. What chemical process is responsible for
these coatings. Also name the chemical formula of the black and green coatings.

Answer: The coating occurred due to a chemical process called corrosion. Black coating is due to deposit of Silver Sulphide (Ag 2S).
Green coating is due to formation of Copper Carbonate (CuCO3)
(✪Note: Silver usually is corrosion resistant and does not oxidize. However presence of sulphur gases in atmosphere can react and
cause sulphur-corrosion. )

Q37: Methane gas (CH4) when burns with oxygen (O2) gives carbon dioxide and water. Write the balanced chemical
equation and provide the following information in terms of reactants and products in the equation.
(a) no. of molecules
(b) no. of moles
(c) molar mass
(d) total mass of reactants and products
What does statement (d) infer?

Answer: The balanced chemical equation is:

→ 2H O (l) + CO (g)
CH4 (g) + 2 O2(g) 2 2

Methane + Oxygen → water + carbon di-oxide

Reactants Products
a. No. of moldecules CH4 (g), O2(g) H2O, CO2(g)
b. no. of moles 1 mole of CH4+ 1 mole of O2(g) 2 moles of H2O + 1 mol of CO2
c. molar mass 16g of CH4+ 64g of O2 44g of H2O + 36g of CO2
d.total mass 80g 80g
6|Page

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...


CBSE Class 10 - Science - CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS (MCQs)
CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS

MCQs

Q1: Which of the following is not a decomposition reaction?

(a) CaCO3 → CaO + CO2


(b) H2 + Cl2 → 2HCl
(c) H2CO3 → H2O + CO2
(d) 2KClO3 → 2KCl + 3O2

Q2: Which of the following is not an oxidising agent?

(a) Oxygen
(b) Conc. Sulphuric acid
(c) Chlorine
(d) Hydrogen

Q3: The oxidation reaction which produces heat and light is

(a) endothermic
(b) photochemical
(c) combustion
(d) exothermic

Q4: 2Pb(NO3)2 → 2PbO + nA + O2


What is nA in the given reaction?

(a) 4NO
(b) 4NO2
(c) 2PbNO2
(d) NO2

Q5: A slow combustion in which glucose present in the body cells combine with oxygen to provide energy is

(a) digestion
(b) excretion
(c) respiration
(d) none of the above

Q6: The equation


Cu + XHNO3 → Cu(NO3)2 + YNO2 + 2H2O, the value of X and Y are

(a) 3 and 1 respectively


(b) 8 and 6 respectively
(c) 4 and 2 respectively
(d) 7 and 1 respectively

Q7: When the gases sulphur dioxide and hydrogen sulphide mix in the presence of water, the reaction SO2 + 2H2S → 2H2O
+ 3S occurs. Here hydrogen sulphide is acting as

(a) an oxidising agent


(b) a reducing agent
(c) a dehydrating agent
(d) a catalyst

Q8: What is the chemical name of quick lime ?

(a) Calcium oxide


(b) Calcium carbonate
(c) Calcium hydroxide
(d) Carbon dioxide
7|Page

Q9:Which of the following reaction will not take place?

(a) Zn + FeSO4 → ZnSO4 + Fe


(b) 2KI + Cl2 → 2KCl + I2
(c) Zn + MgSO4 → ZnSO4 + Mg
(d) Mg + CuSO4 → MgSO4 + Cu

Q10: In the reaction, 2FeCl2 + Cl2 → 2FeCl3 , chlorine may be regarded as

(a) an oxidizing agent


(b) a reducing agent
(c) a catalyst
(d) providing an inert medium

Q11: The conversion of K2Cr2O7 into Cr2(SO4)3 is a process of

(a) Oxidation
(b) Reduction
(c) Decomposition
(d) Substitution

Q12: An element, which never has a positive oxidation state in any of its compounds, is

(a) Boron
(b) Oxygen
(c) Chlorine
(d) Fluorine

Q13: Amino acid is formed by decomposition of which component of our diet?


(a) Carbohydrate
(b) Starch
(c) Protein
(d) Fat

Q14: Loss of electrons is called _________

(a) reduction
(b) oxidation
(c) can be oxidation or reduction
(d) none of these

Answers:
1: (b) H2 + Cl2 → 2HCl
2: (d) Hydrogen
3: (c) combustion
4: (b) 4NO2
5: (c) respiration
6: (c) 4 and 2 respectively
7: (b) a reducing agent
8: (a) Calcium oxide
9: (c) Zn + MgSO4 → ZnSO4 + Mg
10: (a) an oxidizing agent
11: (b) Reduction
12: (d) Fluorine
13: (c) Protein
14: (b) oxidation
8|Page

CBSE Papers, Questions, Answers, MCQ ...


CHEMICAL REACTIONS AND EQUATION Board Questions (2008-2014) and Answers
Q1(2008): What happens chemically when quick lime is added to water?

Answer: Quick lime is CaO which reacts vigorously with water to produce slaked
lime (calcium hydroxide) releasing a large amount of heat.

CaO(s) + H2O(l) → Ca(OH)2(aq)

Q2: A student burns magnesium ribbon in the lab and observes a white powder falling on the table.
What type of reaction has taken place and name the white powder?

Answer: It is a chemical reaction. The white powder formed is magnesium oxide (MgO).

Q3: What are the essentials of a chemical reaction?


Answer:
 It should be balanced and confirm to the law of conservation of matter
 It should be molecular
 It must refer to an actual chemical equation

Q4: How will you test for the gas which is liberated when hydrochloric acid reacts with an active metal?

Answer: When a burning match stick is brought near the mouth of the test tube in which reaction is taking
place, it will burn with popping sound. It detects the presence of hydrogen (H2) gas.

Q5: What change in colour is observed when white silver chloride is left exposed to sunlight? What
type of chemical reaction is this?

Answer: White silver chloride turns grey in sunlight. This is due to the decomposition of silver chloride into
silver and chlorine by light.It is a photo-chemical decomposition reaction.
2AgCl(s) —Sunlight—→ 2Ag(s) + Cl2(g)

Q6: Why is respiration considered as exothermic process?

Answer: In respiration heat is released so it is termed as an exothermic reaction.


C6H12O6 + 6O2 —→ 6CO2 + 6H2O + energy

Q7(2010):What is meant by skeletal equation?

Answer: The equation which is unbalanced because the mass is not the same on both sides of the equation,
is a skeletal chemical equation for a reaction.
During exam, try to write chemical equations and chemical formulae in your answers wherever possible. It enhances visibility and
gives you more scores.

Q8: Identify the type of reaction in the following example:


Na2SO4(aq) + BaCl2(aq) —→ BaSO4(s) + 2NaCl(aq)

Answer: A double displacement reaction.


9|Page

Q9: Why are bags of chips flushed with nitrogen gas?

Answer: Chips manufacturers usually flush bags of chips with gas such as nitrogen to prevent the chips from
getting oxidised.

Q10 : What is precipitation reaction?

Answer: When two ionic compounds in aqueous form react to form two different compounds, such that one of
the products formed is insoluble in water (called precipitate). Such reaction is called precipitation reaction.
CuSO4(aq) + Na2CO3(aq) ? Na2SO4 + CuCO3 (ppt)

Q11: Name a reducing agent that may be used to obtain manganese from manganese dioxide.

Answer: Coke or carbon is used as reducing agent.


Q12(2010): What is thermite reaction?

Answer: A thermite reaction is a highly exothermic reaction. e.g. When iron oxide burns with aluminium, it
gives iron in molten state and generates great deal of heat.

Q13: When zinc metal reacts with dilute hydrochloric acid then zinc chloride is formed and a gas is
released. Can you identify the gas? The conical flask becomes hot, it shows which type of reaction it
is? Write the balanced chemical equation.

Answer: Hydrogen gas is released. It is an exothermic reaction.


Zn(s) + 2HCl —→ ZnCl2(aq) + H2(g) + Δ(Heat)
Be crisp and to the point in very short questions.
Q14: What is the brown coloured gas evolved when lead nitrate crystals are heated in a dry test tube?

Answer: Nitrogen Oxide (NO2)


Q15: Why do we apply paint on iron articles?

Answer: Iron articles when kept in open air, they get corroded in the contact of oxygen and moisture. It is
called rusting. Applying paint prevents iron articles from rusting, because the coated layer surface does not
come in contact with oxygen and moisture.

Q16(2008): Identify the type of reaction in the following example:


Fe(s) + CuSO4(aq) —→ FeSO4(aq) + Cu(s)

Answer: It is displacement reaction. Here Fe (Iron) displaces Cu (Copper) from CuSO4.


Q17(2014): A metal 'X ' left in moist air for a longer time, loses its shiny brown surface and gained a
green coat. Why has this happened? Name and give chemical formula of this given coloured
compound and identify the metal. List two ways to prevent this process.

Answer: The metal 'X' is Copper. It is due to the corrosion of copper with carbon dioxide and moisture present
in air. It form a green coating of basic copper carbonate (CuCO3.Cu(OH)2). It can be prevented by
(a) applying paint on copper surface or
(b) alloying it with other metals like zinc, tin etc.

Q18: Marble statues often slowly get corroded when kept in open for a long time. Why does this
happen?

Answer: Marble (CaCO3) reacts with oxides of nitrogen and sulphur present in air. It forms Calcium Sulphate
and Calcium nitrate which gives it dull and corroded appearance.
10 | P a g e

SO3 + H2O —→ H2SO4


2NO2 + H2O —→ 2HNO3
CaCO3 + H2SO4 —→ CaSO4 + H2O + CO2
CaCO3 + HNO3 —→ Ca(NO3)2 + H2O + CO2

Q19: What is the significance of a chemical equation?


OR
What information does a chemical equation convey?

Answer: A chemical equation has both qualitative and quantitativesignificance.

1. It represents the names of products and reactants (qualitative importance)


2. It tells relative number of molecules (or atoms or moles or masses) of products and reactants.
3. It represents relative volumes of gaseous products and reactants.

Powered by Blogger.