Portofoliul I

Genul epic
Elev: Vulpe Dumitru Daniel Clasa: a IX-a A Liceul Teoretic ,,Traian´,Constanta

 In functie de ponderea pe care o au in actiune personajele pot fi: . intradiegetica prin intermediul careia se transmit .actiunile¶¶.. Naratorul:instanta literara ..... Actiunea =diegeza: inlantuirea logica de evenimente prezentata gradat pe momente. DEFINITIA NARATORULUI SI A TIPULUI DE NARATOR: Naratorul:instanta literara . DEFINITIA PERSONAJULUI: Personajul: . la care a asistat ca . .vocilor µ¶din text=>relatare la persoana I . omnipresent=> reletare la persoana a III-a..vocea¶¶ pe seama careia sunt puse intamplarile.vocea¶¶ pe seama careia sunt puse intamplarile. participa la actiune. spectator¶¶ sau despre care a aflat de la .. ..voce¶¶. relatare la persoana a III-a subiectivizata. NARATORUL HETERODIEGETIC: narator omniscient. Personajul: .voce¶¶. actiune . naratorul este creditabil (prezentare din punct de vedere obiectiv) NARATOR-MARTOR (se intalneste la povestirea in . altcineva¶¶.rama¶¶): relateaza un eveniment la care nu participa direct.actiunile¶¶. intradiegetica prin intermediul careia se transmit ..necreditabil¶¶ (prezentarea unui punct de vedere subiectiv). participa la actiune...Concepte operationale: DEFINITIA GENULUI EPIC: Genul epic cuprinde totalitatea operelor epice in proza sau in versuri. TIPURI DE NARATOR: NARATORUL HOMODIEGETIC:narator-personaj identificat la nivelul . personaje. naratorul este . este semicreditabil. TRASATURILE GENULUI EPIC: Orice opera epica are trei elemente definitorii: narrator.

din interior´)-naratorul este personaj. DEFINITIA ACTIUNII SUBIECTULUI: SI MOMENTELE Actiunea =diegeza: inlantuirea logica de evenimente prezentata gradat pe momente... .din exterior´)-naratorul observa si relateaza fara sa intre in constiinta personajelor.. EXPOZITIUNEA:momentul de echilibru initial al unei opera literare. In functie de superioritatea lor personajele pot fi: -protagonisti:personaj evolutiv. . cuprinde coordonatele spatio ± temporal ale operei . PERSPECTIVA EXTERNA: (. DESFASURAREA ACTIUNII: actiunile de refacere a starii de echilibru . actorii µ¶ in . pus in slujba binelui. de recuperare a acestuia.-principale:are ponderea cea mai marein diegeza. INTRIGA: perturbarea achilibrului initial ce are drept efect declansarea evenimentelor. PERSPECTIVA INTERNA: (.o lipsa¶¶ .. de evolutia lor pe parcursul diegezei personajele pot fi: -personaje plate:au o singura trasatura ce domina. cititorul are acces la constiinta personajelor PERSPECTIVA NEUTRA : (.. -personaje rotunde:sunt prezentate in plina evolutie.. . o vina¶¶ . poate fi .. se acumuleaza o stare de tensiune epica (conflict literar).scena¶¶. DEFINITIA PERSPECTIVEI NARATIVE SI TIPURI: Modul in care sunt aduse la cunostinta cititorului evenimentele se numeste PERSPECTIVA NARATIVA. In functie de trasatura dominant .din spate´)-naratorul stie totul despre actiune si personaje. introduce . o prejudiciere¶¶. -episodice:apare doar intr-o anumita secventa narativa in cadrul diegezei. -antagonisti:personaje negative.. -secundare:are pondere in anumite secvente narrative din cadrul diegezei. fara sa modifice trairile acestora.

 PUNCTUL CULMINANT: punctul de maxima intensitate. fenomene sau personaje prin intermediulblimbajului. DEZNODAMANTUL: situatia de reinstalare a echilibrului. intamplari in succesiune. DIALOGUL: mod de expunere literara constand din conversatia dintre personaje in opera literara. naratiunea este specifica genului epic. MODURILE ACESTORA: DE EXPUNERE SI ROLURILE NARATIUNEA:mod de expunere literara prin care se relateaza fapte . caracterizata prin temporalitate.tablou¶¶ din cadrul diegezei. DEFINITIA SECVENTEI NARATIVE: SECVENTA NARATIVA: partitura din cadrul unei opera epice ce consta in prezentarea unui .. pot fi in proza sau in versuri. descrierea unui personaj se realizeaza prin portret. peisaje. . in functie de speciile literare ale genului epic din care fac parte. altul decat cel initial. DESCRIEREA:mod de expunere litarara constand din prezentarea plastic a unor obiecte.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful