Portofoliul I

Genul epic
Elev: Vulpe Dumitru Daniel Clasa: a IX-a A Liceul Teoretic ,,Traian´,Constanta

spectator¶¶ sau despre care a aflat de la . actiune .actiunile¶¶.. NARATORUL HETERODIEGETIC: narator omniscient. naratorul este .actiunile¶¶. este semicreditabil.Concepte operationale: DEFINITIA GENULUI EPIC: Genul epic cuprinde totalitatea operelor epice in proza sau in versuri. intradiegetica prin intermediul careia se transmit . la care a asistat ca . naratorul este creditabil (prezentare din punct de vedere obiectiv) NARATOR-MARTOR (se intalneste la povestirea in .vocea¶¶ pe seama careia sunt puse intamplarile. participa la actiune. TIPURI DE NARATOR: NARATORUL HOMODIEGETIC:narator-personaj identificat la nivelul . participa la actiune.. Actiunea =diegeza: inlantuirea logica de evenimente prezentata gradat pe momente. TRASATURILE GENULUI EPIC: Orice opera epica are trei elemente definitorii: narrator.voce¶¶. altcineva¶¶...vocilor µ¶din text=>relatare la persoana I . DEFINITIA NARATORULUI SI A TIPULUI DE NARATOR: Naratorul:instanta literara .necreditabil¶¶ (prezentarea unui punct de vedere subiectiv).voce¶¶... Naratorul:instanta literara .. relatare la persoana a III-a subiectivizata.. ... personaje. In functie de ponderea pe care o au in actiune personajele pot fi: . . DEFINITIA PERSONAJULUI: Personajul: .rama¶¶): relateaza un eveniment la care nu participa direct. Personajul: . intradiegetica prin intermediul careia se transmit .vocea¶¶ pe seama careia sunt puse intamplarile. omnipresent=> reletare la persoana a III-a..

. poate fi . actorii µ¶ in ... PERSPECTIVA EXTERNA: (. o prejudiciere¶¶.-principale:are ponderea cea mai marein diegeza. . de evolutia lor pe parcursul diegezei personajele pot fi: -personaje plate:au o singura trasatura ce domina. DESFASURAREA ACTIUNII: actiunile de refacere a starii de echilibru . PERSPECTIVA INTERNA: (..din interior´)-naratorul este personaj. -antagonisti:personaje negative. pus in slujba binelui. In functie de trasatura dominant . cuprinde coordonatele spatio ± temporal ale operei .o lipsa¶¶ . In functie de superioritatea lor personajele pot fi: -protagonisti:personaj evolutiv. . DEFINITIA ACTIUNII SUBIECTULUI: SI MOMENTELE Actiunea =diegeza: inlantuirea logica de evenimente prezentata gradat pe momente. -secundare:are pondere in anumite secvente narrative din cadrul diegezei. -personaje rotunde:sunt prezentate in plina evolutie. introduce .din spate´)-naratorul stie totul despre actiune si personaje. INTRIGA: perturbarea achilibrului initial ce are drept efect declansarea evenimentelor. -episodice:apare doar intr-o anumita secventa narativa in cadrul diegezei. EXPOZITIUNEA:momentul de echilibru initial al unei opera literare.. de recuperare a acestuia. DEFINITIA PERSPECTIVEI NARATIVE SI TIPURI: Modul in care sunt aduse la cunostinta cititorului evenimentele se numeste PERSPECTIVA NARATIVA. ..din exterior´)-naratorul observa si relateaza fara sa intre in constiinta personajelor. fara sa modifice trairile acestora.. cititorul are acces la constiinta personajelor PERSPECTIVA NEUTRA : (.. o vina¶¶ .scena¶¶. se acumuleaza o stare de tensiune epica (conflict literar).

intamplari in succesiune. PUNCTUL CULMINANT: punctul de maxima intensitate. peisaje. DIALOGUL: mod de expunere literara constand din conversatia dintre personaje in opera literara. DESCRIEREA:mod de expunere litarara constand din prezentarea plastic a unor obiecte. MODURILE ACESTORA: DE EXPUNERE SI ROLURILE NARATIUNEA:mod de expunere literara prin care se relateaza fapte . fenomene sau personaje prin intermediulblimbajului. in functie de speciile literare ale genului epic din care fac parte. . DEFINITIA SECVENTEI NARATIVE: SECVENTA NARATIVA: partitura din cadrul unei opera epice ce consta in prezentarea unui . naratiunea este specifica genului epic.tablou¶¶ din cadrul diegezei. altul decat cel initial. caracterizata prin temporalitate.. pot fi in proza sau in versuri. DEZNODAMANTUL: situatia de reinstalare a echilibrului. descrierea unui personaj se realizeaza prin portret.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful