Portofoliul I

Genul epic
Elev: Vulpe Dumitru Daniel Clasa: a IX-a A Liceul Teoretic ,,Traian´,Constanta

intradiegetica prin intermediul careia se transmit .rama¶¶): relateaza un eveniment la care nu participa direct. Personajul: .voce¶¶.. TRASATURILE GENULUI EPIC: Orice opera epica are trei elemente definitorii: narrator.. relatare la persoana a III-a subiectivizata.. naratorul este . DEFINITIA PERSONAJULUI: Personajul: . participa la actiune..voce¶¶.. altcineva¶¶. este semicreditabil.. omnipresent=> reletare la persoana a III-a. participa la actiune.Concepte operationale: DEFINITIA GENULUI EPIC: Genul epic cuprinde totalitatea operelor epice in proza sau in versuri. intradiegetica prin intermediul careia se transmit . DEFINITIA NARATORULUI SI A TIPULUI DE NARATOR: Naratorul:instanta literara .actiunile¶¶. spectator¶¶ sau despre care a aflat de la . la care a asistat ca ..vocea¶¶ pe seama careia sunt puse intamplarile..necreditabil¶¶ (prezentarea unui punct de vedere subiectiv). NARATORUL HETERODIEGETIC: narator omniscient.. actiune ... . personaje.vocea¶¶ pe seama careia sunt puse intamplarile.actiunile¶¶. . naratorul este creditabil (prezentare din punct de vedere obiectiv) NARATOR-MARTOR (se intalneste la povestirea in . TIPURI DE NARATOR: NARATORUL HOMODIEGETIC:narator-personaj identificat la nivelul . Actiunea =diegeza: inlantuirea logica de evenimente prezentata gradat pe momente. In functie de ponderea pe care o au in actiune personajele pot fi: . Naratorul:instanta literara .vocilor µ¶din text=>relatare la persoana I .

din interior´)-naratorul este personaj. PERSPECTIVA EXTERNA: (. . DESFASURAREA ACTIUNII: actiunile de refacere a starii de echilibru .. -personaje rotunde:sunt prezentate in plina evolutie.o lipsa¶¶ . PERSPECTIVA INTERNA: (. INTRIGA: perturbarea achilibrului initial ce are drept efect declansarea evenimentelor. pus in slujba binelui.din exterior´)-naratorul observa si relateaza fara sa intre in constiinta personajelor.. In functie de superioritatea lor personajele pot fi: -protagonisti:personaj evolutiv. DEFINITIA ACTIUNII SUBIECTULUI: SI MOMENTELE Actiunea =diegeza: inlantuirea logica de evenimente prezentata gradat pe momente. -episodice:apare doar intr-o anumita secventa narativa in cadrul diegezei. se acumuleaza o stare de tensiune epica (conflict literar). poate fi . actorii µ¶ in .din spate´)-naratorul stie totul despre actiune si personaje. fara sa modifice trairile acestora.. cuprinde coordonatele spatio ± temporal ale operei .-principale:are ponderea cea mai marein diegeza.. -antagonisti:personaje negative. de evolutia lor pe parcursul diegezei personajele pot fi: -personaje plate:au o singura trasatura ce domina. EXPOZITIUNEA:momentul de echilibru initial al unei opera literare. -secundare:are pondere in anumite secvente narrative din cadrul diegezei. In functie de trasatura dominant .scena¶¶.. de recuperare a acestuia. cititorul are acces la constiinta personajelor PERSPECTIVA NEUTRA : (... o prejudiciere¶¶. o vina¶¶ . introduce .. DEFINITIA PERSPECTIVEI NARATIVE SI TIPURI: Modul in care sunt aduse la cunostinta cititorului evenimentele se numeste PERSPECTIVA NARATIVA. . .

peisaje. intamplari in succesiune. MODURILE ACESTORA: DE EXPUNERE SI ROLURILE NARATIUNEA:mod de expunere literara prin care se relateaza fapte . altul decat cel initial. PUNCTUL CULMINANT: punctul de maxima intensitate. DESCRIEREA:mod de expunere litarara constand din prezentarea plastic a unor obiecte.. fenomene sau personaje prin intermediulblimbajului. caracterizata prin temporalitate. DIALOGUL: mod de expunere literara constand din conversatia dintre personaje in opera literara. . pot fi in proza sau in versuri. DEFINITIA SECVENTEI NARATIVE: SECVENTA NARATIVA: partitura din cadrul unei opera epice ce consta in prezentarea unui . in functie de speciile literare ale genului epic din care fac parte. DEZNODAMANTUL: situatia de reinstalare a echilibrului. naratiunea este specifica genului epic.tablou¶¶ din cadrul diegezei. descrierea unui personaj se realizeaza prin portret.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful