You are on page 1of 67

Class 8

1st

Year 2010

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 2

WORD & STRUCTURE KNOWLEDGE 

Choose the odd one out from each set of words. 
1.  A.  terribly late 
B.  awfully cold 
C.  frightfully rich 
D.  dreadfully married 

2.  A.  actor 
B.  teacher 
C.  monitor 
D.  astronomer 

3.  A.  bulb: torch 
B.  nail: hammer 
C.  hard drive: computer 
D.  lens: camera 

Choose  the  word/phrase  which  is  NOT  the  meaning  of  the  underlined  word  in  the 
sentence. 

4.  They lived on the outskirts of the city. 
A.  at the side of 
B.  on the edge of 
C.  along the border of 
D.  in the middle of 

5.  God has given us reason so that we could find out things for ourselves. 
A.  understanding 
B.  logic 
C.  motive 
D.  intelligence 

Fill in the blanks with the correct suffix. 

6.  The garage has been imagin____________ converted into hi‐tech offices. 
A.  ‐ative 
B.  ‐atively 
C.  ‐ary 
D.  ‐ation

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 3

Fill in the blanks with the correctly spelt word. 

7.  There was a volcanic  _________ in Hawaii recently. 
A.  eruption 
B.  erupsion 
C.  erruption 
D.  errupsion 

Fill in the blanks with the correct word/phrase. 

8.  Supermarkets  offer  discounts  to  keep  their  sales  steady  and  their  ________ 
satisfied. 
A.  clients 
B.  guests 
C.  visitors 
D.  customers 

9.  The governor of the city was ___________ with grief at the sight of an elderly lady looking  
for food in a rubbish dump. 
A.  overcome 
B.  overwhelmed 
C.  overtaken 
D.  overruled 

10.  Dentists recommend brushing with toothpaste to __________ teeth from decay. 
A.  avoid 
B.  guard 
C.  protect 
D.  defend 

11.  On  Tuesday,  we’ll  be  able  to  let  you  know__________  how  many  people  will  be 
attending the conference. 
A.  nearly 
B.  exactly 
C.  comparatively 
D.  mostly 

12.  Prehistoric  mammoths,  from  which  modern  elephants  are  believed  to  be 
descended, __________  during the Ice Age. 
A.  died out 
B.  died down 
C.  died off 
D.  died away

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 4

13.  ______________ the morning news, many houses on the island were destroyed. 
A.  In addition to 
B.  As of 
C.  According to 
D.  In spite of 

14.  There were a few small villages _____________, but no major city for miles around. 
A.  up and down 
B.  back and forth 
C.  on and off 
D.  here and there 

15.  Sorry,  but  that  book  is  _________.  We  will  get  copies  from  the  publisher  next 
Monday. 
A.  out of stock 
B.  out of order 
C.  off the shelf 
D.  out of print 

Grammar 

Fill in the blanks with the correct word/phrase. 
16.  Maria gave ______________ for his birthday. 
A.  to little brother a football 
B.  her little brother a football 
C.  a football her little brother 
D.  a football for her little brother 

17.  I  dread  __________________  what  would  have  happened  if  there  had  been  an 
accident. 
A.  thinking 
B.  thought of 
C.  to think 
D.  the thought 

18.  I really regret my mistake. It was one that I______________ . 
A.  ought not to be making 
B.  ought not to made 
C.  ought not to make 
D.  ought not to have made

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 5

19.  We should use ___________ time we have available to discuss Jaya’s proposal. 
A.  the little of 
B.  a little 
C.  the little 
D.  little 

20.  The A.R. Rahman CD _________________________________. 
A.  which we listened was good 
B.  that we listened was good 
C.  to which we listened was good 
D.  to that we listened was good 

Choose the part of the sentence that contains an error. If there is no error, choose D. 

21.  I really can’t say/ what was my reaction / to the announcement./ No error 
A  B  C  D 

22.  Adjusting to a new culture / can be extremely difficult / for some people/ No error. 
A  B  C  D 

23.  Had not I witnessed the experiment /I would never have believed / 
A  B 
it could be done  / No error. 
C  D 

Given below are sets of two sentences. Both sentences may be right or both wrong or 
one of the two may be right. Select the correct option. 

24.  P.  He insisted on that he was innocent. 
Q.  He insisted on being paid at once. 

A.  both right 
B.  both wrong 
C.  only P right 
D.  only Q right 

25.  P.  I gave her a book to read it. 
Q.  He needs a place to live in it. 

A.  both right 
B.  both wrong 
C.  only P right 
D.  only Q right

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 6

READING 

Read  the  passages  and  answer  the  questions  that  follow  by  choosing  the  correct 
option. 

Passage 1 
Hearing that a zookeeper has managed to train a lion to live in the same cage as a lamb, 
a man pays a visit to see if it’s true. Amazingly, the man finds the animals lying next to 
each other. ‘How did you do this?’ he asks the keeper. ‘Is this a trick?’ ‘No,’ replies the 
zookeeper,  ‘this  has  been  going  on  for  three  months  now.  I  don’t  mind  telling  you, 
though,’ he confides, ‘we’ve had to replace the lamb a few times.’ 

26.  Why did the man visit the zoo? 
A.  To meet the zookeeper. 
B.  To spend time with the lion and the lamb. 
C.  To see the lion and the lamb living together. 
D.  To see the lion eat a lamb. 

27.  ‘We’ve had to replace the lamb a few times.’ This was because 
A.  the lion and the lamb were good friends. 
B.  the lion got bored with the lamb. 
C.  the hungry lion ate up the lambs put into the cage. 
D.  the lambs grew afraid of the lion. 

28.  By  putting  the  lion  and  the  lamb  in  the  same  cage,  the  zookeeper  was 
____________  the  public. 
A.  deceiving 
B.  shocking 
C.  entertaining 
D.  informing

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 7

Passage 2 

Gardeners  are  being  encouraged  to  grow  striped  flowers  to  encourage  bumblebee 
populations,  after  research  suggested  that  the  insects  are  most  attracted  to  them. 
Stripes  on  petal  veins  direct  bumblebees  to  the  flower's  "central  landing  platform"  to 
gather nectar and pollen. Researchers also found that red flowers were also attractive to 
bumblebees. 

Bees play a key role in agriculture by pollinating  crops. The scientists say that growing 
such  inviting  plants  could  be  a  way  for  people  to  help  stem  what  has  been  called  a 
"catastrophic" decline in UK bumblebee populations. 

Professor Cathie Martin from John Innes Centre in Norwich said red, and striped flowers 
were visited significantly more frequently than white or pink blooms. More flowers were 
visited per plant as well, she added. 

29.  Recent research provides evidence that bumblebees are drawn to 
A.  only white flowers. 
B.  only red flowers. 
C.  striped and red flowers. 
D.  striped red flowers . 

30.  Bumblebees can gather pollen grains easily from striped petals because the stripes 
A.  invite them to visit such flowers. 
B.  draw their attention to the place which contains pollen grains. 
C.  help them choose flowers with large amounts of pollen grains. 
D.  assist them in getting pollen grains. 

31.  Research suggests that bumblebee populations need to increase because they 
A.  help to improve agricultural growth. 
B.  help to spread seeds to far off places. 
C.  visit coloured flowers. 
D.  help flowers bloom. 

32.  In the phrase ‘… could be a way for people to help stem,’ the word stem means 
A.  to attain 
B.  to decrease 
C.  to increase 
D.  to check

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 8

Passage 3 

The very first time she sang professionally, playback singer Kavita Krishnamurty learnt a 
lesson  she’s  never  forgotten.  It  was  1970,  and  at  age  16,  she’d  been  selected  by 
composer Vijay S. Padukone to sing a 60‐second Tamil jingle advertising a popular brand 
of  baby  food.  Already  on  edge  when  she  arrived  at  the  recording  studio,  Kavita  was 
further  unnerved  to  find  the  legendary  Geeta  Dutt  there,  preparing  to  sing  the  same 
jingle in Hindi. 

“I’d  almost  certainly  have  muffed  my  lines,”  Kavita  says,  “had  not  Geeta  Dutt  done 
something  wonderful.  Sensing  my  nervousness,  she  smiled  and  holding  my  hand  said, 
‘I’ve heard that you sing well. So don’t be afraid. Do your best.” 

“Her words immediately put me at ease and my recording went without a hitch.” 

Subsequently,  during  Kavita’s  struggle  to  make  it  as  a  playback  singer,  many  others  – 
including Hemant Kumar and Manna Dey – provided encouragement and advice. “They 
all taught me that you shouldn’t reach for success by trampling on other people.” 

33.  Kavita Krishnamurty’s first singing assignment was 
A.  a film solo. 
B.  a jingle for baby food. 
C.  a duet with Geeta Dutt. 
D.  a concert. 

34.  Pick the word/phrase which suggests ‘not nervous.’ 
A.  on edge 
B.  unnerved 
C.  at ease 
D.  muffed my lines 

35.  When  Kavita  Krishnamurty  said  that  her  first  recording  went  without  a  hitch,  she 
meant  that 
A.  it went off smoothly. 
B.  there were frequent interruptions. 
C.  there were some retakes. 
D.  it went off as anticipated. 

36.  Through her struggle Kavita Krishnamurty learnt 
A.  to do her best always. 
B.  to be a good human being. 
C.  to encourage young singers. 
D.  to fight her nervousness.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 9

Passage 4 

In 1820 it was 
‘Your Money or Your Life!’ 
Today both your money and your life are easy to protect, 
when TRAVELSURE has got you covered. 

Travellers and tourists can insure quickly and simply with TRAVELSURE against Personal 
Accidents anywhere in the world, Loss of Personal Baggage, Money and Travel tickets, 
and medical expenses (provided you are below 70 years old). 

One Application Form covers them all.  Just a few minutes ensures peace of mind during 
your holiday or business trip.  Why not drop us a line? 

TRAVELSURE PVT LTD 
“Very good people to deal with” 
Race Course Circle, Vadodara 390 007, India 

37.  TRAVELSURE does not insure against 
A.  personal accidents. 
B.  loss of baggage. 
C.  loss of money. 
D.  loss of passport. 

38.  Whose medical expenses are not covered? 
A.  only infants and children 
B.  travellers above 70 years 
C.  travellers under 70 years 
D.  all travellers and tourists 

39.  The phrase ‘drop us a line’ means: 
A.  write a letter to us 
B.  come and meet us 
C.  call and talk to us 
D.  leave us a message 

40.  A traveller would buy TRAVELSURE insurance because 
A.  it covers loss of money and medical expenses for all. 
B.  it provides quick access to tickets. 
C.  the application process is quick and simple. 
D.  it has been in existence since 1820.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 10

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSIONS 

Spoken Expression 

Choose the most suitable option to complete the dialogue. 

41.  Ravi:  Give me a call when you get back from the trip. 
Ria:  _____________________________________ 

A.  I’m sorry to hear that. 
B.  I’ll surely do that. 
C.  Why should I call you? 
D.  My trip will exhaust me! 

42.  Stranger:  Can you tell me how to get to the post office? 
Kumar:  _____________________________________ 
Stranger:  Thank you. So it’s not too far from here. 

A.  Sorry, the post office is not here. 
B.  You’ll find it in no time. 
C.  You’re required to go to the end and turn left. 
D.  Go to the end of the street and turn left. 

43.  Sarah:  Let’s have breakfast together on Sunday. 
Keiko:  OK. Come to my house. My family always has a Japanese style breakfast 
on Sundays. 
Sarah:  _____________________________________ 
Keiko:  We usually have fish, rice and soup. 

A.  Really? What do you have? 
B.  Oh! I never have fish for breakfast. 
C.  Fine. What time on Sunday? 
D.  Will I have to sit down on the floor? 

44.  Mr. Thomas: These instructions don’t make sense. Can you state them clearly? 
Secretary:  _____________________________________ 

A.  It will be done quite well this time. 
B.  Okay, let me try to rephrase them. 
C.  You bet I’ll do it well this time. 
D.  Handle them on your own!

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 11

Written Expression 

Choose the correct sentence that completes the paragraph. 

45.  S1:  All animals have the power of regeneration to a greater or lesser degree. 
S2:  _____________________________________ 
S3:  However, lower animals like earthworms and crayfish have a much greater 
ability to replace parts. 

A.  A lost fingernail can be replaced but not a lost finger. 
B.  In humans and higher animals like apes and elephants it is quite limited. 
C.  We see it most often in the healing of wounds and mending of bones. 
D.  Flatworms can grow heads, tails, eyes and other internal organs. 

46.  S1:  In  most  parts  of  the  world,  typewriters  have  been  replaced  by  word 
processors. 
S2:  _____________________________________ 
S3:  You can also store a text and use it again at a later date. 

A.  They allow you to make changes and corrections as you go along. 
B.  Typewriters are almost forgotten today and they have become part of 
history. 
C.  Just ten or twenty years ago they were an essential part of every office. 
D.  When you make a mistake, you don’t need to use a "whitener". 

47.  S1:  Findings suggest that wealthier people are happier. 
S2:  _____________________________________ 
S3:  Once our basic needs are met, each extra rupee makes little or no difference. 

A.  The link between money and happiness is complicated. 
B.  Money can buy only a certain degree of happiness. 
C.  Nowadays people are richer but not necessarily happier! 
D.  Money buys status and status makes people feel better.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
1st IEO - 2010 12

Given  below  are  four  sentence  paragraphs  (S1‐S4).  S1  and  S4  are  given.  From  the 
options, (P, Q, R) choose two sentences for S2 and S3. 

48.  S1:  Kites have fascinated people for more than 2000 years. 
P.  People in China and Malaysia have been flying kites since then. 
Q.  Clothes, paper or bamboo have been used to make them. 
R.  These materials, unlike pots and metal tools, disintegrate easily. 

S4:  Therefore, to study the history of kites we have to rely on traditions and old 
documents. 
A.  PR 
B.  PQ 
C.  QP 
D.  QR 

49.  S1:  Inderjit Khurana, a teacher, used to commute to work by train. 

P.  Therefore she launched ‘train platform schools’ in Bhubaneshwar 
Q.  Khurana gradually established 20 such platform schools in the region. 
R.  She was moved by the plight of children begging at the stations. 

S4:  Khurana got the ‘National award for child welfare’ in 2004 for her work. 
A.  QP 
B.  QR 
C.  RP 
D.  PQ 

50.  S1:  Brush your fingers gently across the leaves of a sensitive plant, and the 
leaves instantly fold up. 

P.  The stems, called petioles, droop as if ready to fall off the plant. 
Q.  About ten minutes later, the leaves reopen, and the petioles rise again! 
R.  Touching the plant too often can cause the plant to lose its leaves. 

S4:  The  unusual  behavior  of  this  plant  has  earned  it  other  names  such  as  ‘the 
humble plant’ and ‘the touch‐me‐not’. 
A.  QP 
B.  QR 
C.  PR 
D.  PQ 

JJJ

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 8

2nd

Year 2011

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2nd IEO - 2011 2
SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

I Read the sentences below and think of the word, which best fits, each space. Choose the right
word from (A), (B), (C) or (D).

1. ________ he first lived in New York it took him a long time to get used to driving ________ the
left.
(A) from; when (B) when; on
(C) when; up (D) where; on

2. How ________ do you go jogging?’ ‘Oh, about once _________ week.’
(A) much; the (B) many; a
(C) often; a (D) often; the

II Choose the best answer from (A), (B), (C) or (D), to complete sentences.

3. Anuj ________ French at Alliance Francaise this year.
(A) studies (B) study
(C) is studying (D) studied

4. I will repair my camera as soon as I ________ what’s wrong with it.
(A) knows (B) will know
(C) knew (D) know

5. Our teacher says we ________ take more than ten minutes for our break as we still have to complete
the test.
(A) don’t have to (B) don’t need to
(C) mustn’t (D) couldn’t

6. I usually ________ in the river in the summer holidays.
(A) swimming (B) swim
(C) swam (D) swims

7. Children ________ to the age of 7 can travel free.
(A) by (B) before
(C) up (D) on

8. After the terrible storm, nothing ________ of the small building on the hill.
(A) stayed (B) remained
(C) remains (D) staying

9. Please don’t ________ at people like that. It’s rude.
(A) staring (B) glances
(C) stare (D) glance

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2nd IEO - 2011 3
10. Do you think I could ________ your book for a moment?
(A) giving (B) lending
(C) borrow (D) lend

11. Who ________ the football match yesterday?
(A) winning (B) wins
(C) won (D) gained

12. It can’t ________ a very good show since half the audience left the auditorium before it even
finished.
(A) be (B) have been
(C) had been (D) was

13 Children learn better if they ________ music playing in the background.
(A) hearing (B) listen
(C) having (D) have

14. One needs a lot of ________ to be a writer.
(A) hardworking (B) imagination
(C) creative (D) fantasy

15. If I knew where the book was I ________ tell you.
(A) would (B) was
(C) do (D) will

16. Have you ________ your bed yet?
(A) make (B) did
(C) made (D) done

17. It couldn’t ________ Aruna you saw at the Mall last evening. She is not in Chennai.
(A) be (B) have been
(C) had been (D) was

18. In today’s ________ society, everything including our skills are for sale.
(A) consuming (B) customer
(C) consumption (D) consumer

19. No one wants to be a ________ .
(A) failing (B) failed
(C) fails (D) failure

20. How much we achieve depends partly on ambition and partly on ________ .
(A) quantity (B) qualify
(C) qualification (D) quantify

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2nd IEO - 2011 4

III Look at these groups of words. For each group, choose the word that does not belong. There is
an example (0) at the beginning.

0. (A) Agent (B) Alien (C) Detective (D) Investigator
Answer: (B)

21. (A) Episode (B) File (C) Location (D) Series

22. (A) Talented (B) Clever (C) Rebellious (D) Gifted

23. (A) Academy (B) Study (C) Team (D) Training

24. (A) Basement (B) Case (C) Crime (D) Investigation

IV Choose the right option from (A), (B), (C) or (D) for each of the sentences.

25. Had it not been for Mukesh, we wouldn’t be here now?
(A) Mukesh does something. (B) Mukesh has done something.
(C) We aren’t here now. (D) We are here now.

26. Had you told me in advance I would have been happy to come?
(A) You didn’t tell me. (B) You told me.
(C) I wasn’t happy to come. (D) I didn’t come.

V Choose the part of the sentence that has a mistake. Select from (A), (B), (C) or (D).

27. (A) My brother (B) always sends

(C) reports (D) on fax.

28. (A) Paris (B) is the

(C) larger city (D) in France.

29. (A) These are (B) the most interesting

(C) book I’ve (D) ever read.

30. (A) I’m hungry (B) I’d like

(C) the (D) sandwich please.

31. (A) The Guptas (B) having

(C) a family holiday (D) at the beach every year.

32. (A) She does (B) not have many

(C) free time (D) during the week.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2nd IEO - 2011 5
SECTION-II : Reading

VI Look at the text. What does each one say? Choose from (A), (B), (C) or (D).

33. To : Ajay
From: Arun
I have extra classes today and will be home late.
I can’t afford to miss any more classes!! Tests coming up and have already skipped
the last two. Can you record the US Open finals for me at 6 P.M.?

Thanks

(A) Arun wants to make sure he doesn’t miss the finals.
(B) Arun wants Ajay to stay at home till the finals are over.
(C) Arun wants Ajay to get a film about the finals for them to watch.
(D) Ajay wants Arun to miss the classes.

34. CAUTION!
These animals are dangerous.
Do not cross the fence.

(A) Don’t get any nearer to these animals because they may hurt you.
(B) Don’t let these animals to get out from behind the fence.
(C) It’s dangerous to bring animals into this area.
(D) These animals are nearly extinct therefore they are dangerous.

35. WONDERLAND PARK
Come see the new baby elephants.
Feeding time daily at 7 A.M.
Visitors are welcome to watch.

(A) Visitors can feed the baby elephants after 7 A.M.
(B) Visitors should never feed the baby elephants.
(C) Visitors can see how the baby elephants are fed at 7 A.M.
(D) Visitors can have their food while watching the animals.

36.
ONCE IN A LIFETIME OFFER
BUY 2 GET 1 FREE.
MAKE THE MOST OF THIS OFFER.
ONLY TILL STOCKS LAST.
Conditions apply.

(A) When you buy two shirts, we charge you for only one of them.
(B) We give you a free shirt with every shirt you buy.
(C) For every shirt you buy we give you a rebate on the second shirt.
(D) If you buy two shirts, we give you a shirt free.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2nd IEO - 2011 6

VII Read the following and answer the questions that follow.

Woodcraft, metal and clay products, textiles and jewellery are all displayed at the
National Artisan Export exhibition. Here you can see the artisans at work and also
buy products directly from them. Most of the artists have come from different parts
of the country. However, the artists working on traditional pieces of jewellery are
from South India.
Gold is the metal that is used most of all but you will also see silver, copper and
platinum as well. The artists not only use expensive stones like diamonds but they
also use shells and glass.
When an artist makes a piece of jewellery, they usually begin with the shape that
they work from drawings. Then they have to select the colour and a material. Most
of the artists get their idea from sculptures they see in temples and old monuments.
Most of the artists make trial pieces before they get the design just right.
Although the artists make rings, necklaces and earrings like all jewellers, at this
Export exhibition you can mainly see bracelets and bangles in all colours and
designs.

37. What are some of the items that one can see at the Export Exhibition?
(A) Pieces of jewellery and hand-woven textiles.
(B) Woodcraft and products made of plastic.
(C) Glassware and tableware for the home.
(D) Items made of wood, clay and metal and pieces of jewellery.

38. Where are the artists from?
(A) South India
(B) North India
(C) Asia
(D) Various parts of India

39. The word traditional means __________ .
(A) old fashioned
(B) modern day design
(C) a design that has existed for a very long time
(D) creative and original

40. From where do the artists get ideas for their design?
(A) Fashion designers
(B) Film stars and models
(C) Old buildings
(D) Sculptures seen in monuments.

41. What are the metals that the artists work with to create their pieces of jewellery?
(A) Copper and bronze
(B) Silver and Plastic
(C) Gold and Platinum
(D) Gold, silver and copper

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2nd IEO - 2011 7
Section-III : SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

VIII Choose the missing question words below that would give you one of the answer options marked.
(You do not have to give the answers). Choose from (A), (B), (C) or (D). There is an example at
the beginning (0).

(0) _______ did the first man land on the Moon?
(i) in 1968 (ii) in 1969 (iii) in 1970
(A) When (B) Where (C) Who (D) Why
Answer : (A)

42. _________ were the 1960 Olympic Games held?
i. in Rome
ii. in Tokyo
iii. in Melbourne

43. _________ section of the orchestra does the ‘tuba’ belong?
i. Percussion
ii. Brass
iii. Woodwind

44. _________ is Dutch Elm disease so called?
i. because it is only found in Holland.
ii. because it was first discovered in Holland.
iii. after the Dutch workers who discovered in cause.

45. _________ is the President of India?
i. Pratibha Devisingh Patil
ii. A.P.J. Abdul Kalam
iii. K.R. Narayanan

(A) Who (B) Why (C) Where (D) Which

IX In each of the following conversations one sentence is missing. Choose the right one from options
(A), (B), (C) or (D).

46. Driver : Excuse me. Is this the right road to the Wonderland Museum?
Passer-by : Yes, it is go straight on to the traffic lights . Turn Right. Then it is about 3 km on
the left.
Driver : _______________________________________________.
Passer-by : Yes, it’s easy you can’t go wrong.
(A) Bye see you soon
(B) Thanks. Let me check. Straight on to the traffic lights and right. 3 kms and it is on the left
(C) Good to know you know the way
(D) Will confirm once we reach

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2nd IEO - 2011 8
47. Sentences 1 and 4 are given. Sentences 2 and 3 are missing. Select 2 sentences that will complete

the paragraph from (A), (B), (C) or (D).

1. Man relies on fruits and vegetables as foods which keep his body healthy.

2. --------------------------------------------------------------------------

3. --------------------------------------------------------------------------

4. Fruits are constantly being improved by careful selection and cultivation.
(a) They are rich in minerals and vitamins.
(b) Apples are my favourite fruits.
(c) Some contain protein and starch and other useful things.
(d) Many fruits grow in India.
(A) (a), (d) (B) (b), (c) (C) (a), (c) (D) (c), (d)

X (48-50) : Match the sentences with the endings (A), (B), (C) or (D). There is one extra ending that
is not required.

48. I’ve been studying all evening.

49. Do you want me to give you a lift?

50. It is raining less and less nowadays.

(A) By 8 o’clock I would have finished my assignments.
(B) People will be going to war over water in the future.
(C) In five years time we would have found a cure for water borne diseases.
(D) I’m going to town anyway.

ppp

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 8

3rd

Set A

Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 3rd IEO SET A - 2012

SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH SENTENCE.

1. The heavy rain and accompanying flood brought with it a ______________ of problems.
(A) pressure (B) plethora
(C) promise (D) paucity

2. The team was in a ______________ mood after a string of victories.
(A) buzzing (B) blatant
(C) buoyant (D) blizzard

3. All the apartments in this block are occupied, this is the only one ______________.
(A) avoidable (B) void
(C) haunted (D) vacant

4. The ______________ employee was pulled up by the boss.
(A) errant (B) devious
(C) incorrect (D) erudite

5. Well-employed professionals in their 20s and 30s are commonly called ______________.
(A) newbies (B) technocrats
(C) bigwigs (D) yuppies

6. Though well into the nineties, he is always on the ______________.
(A) run (B) busy
(C) take (D) move

7. ______________ ago was your grandfather born?
(A) How many year (B) How old
(C) How much age (D) How long

8. You ______________ the factory unless you wear a helmet.
(A) mustn’t to enter (B) will be entering
(C) can’t enter (D) may enter

9. If he hadn’t followed his teacher’s advice, he ______________ his exam.
(A) would have failed (B) would been failing
(C) would have been failing (D) wouldn’t have failed

10. He’ll ______________ come up with another unbelievable story today.
(A) most sincerely (B) most likely
(C) more probably (D) more sincerely

11. The commandos fought ______________ to defeat the attackers.
(A) heroically (B) hardly
(C) heavily (D) helpfully

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3 3rd IEO SET A - 2012

12. If the photocopier breaks ______________ again, please call this number.
(A) off (B) up
(C) down (D) none of these

13. In 2008, many workers were laid ______________ and lost their jobs.
(A) on (B) off
(C) up (D) down

14. I don’t mind if you take a break, ______________ you complete the work.
(A) as quickly as (B) as frequently as
(C) as long as (D) so soon as

15. You must practice at least ______________ everyday to get better at music.
(A) a few (B) a lot of
(C) a bit (D) a little

16. The number one tennis player was ______________ by an unseeded player.
(A) blown off (B) smashed
(C) knocked out (D) hit back

17. “Daffodils” ______________ Wordsworth.
(A) was written by (B) has written by
(C) was wrote by (D) has been wrote by

18. This is not the first time he has been involved in a ______________ accident.
(A) hit and beat (B) road and rush
(C) hit and run (D) dash and smash

19. She was an only child and ______________ of her father’s eye.
(A) the dream (B) the apple
(C) the pearl (D) the white

20. As the thief jumped over the wall, the police caught him ______________.
(A) hot-headed (B) fly-by-night
(C) wide-eyed (D) red-handed

21. Which spelling is correct?
(A) Graim (B) Greime
(C) Grime (D) Graym

CHOOSE THE OPPOSITE OF THE WORD UNDERLINED IN EACH SENTENCE.

22. Repeated failure left him despondent.
(A) grim (B) pessimistic
(C) cheerful (D) divided

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 3rd IEO SET A - 2012

23. The students stood in an orderly line.
(A) methodical (B) confused
(C) neat (D) chaotic

24. His lawyer got him acquitted in the case.
(A) convicted (B) suspected
(C) argued (D) pleaded

Match the most appropriate word for the giVen description.

25. One who compiles a dictionary is called a __________________.
(A) dictographer (B) vocabuler
(C) lexicographer (D) thesaurant

26. A lane lined with trees is called ________________.
(A) a street (B) an avenue
(C) a treeway (D) a colony

CHANGE THE FOLLOWING SENTENCES TO PASSIVE FORM.

27. The workers clean the streets everyday.
(A) The streets were cleaned everyday by the workers.
(B) The workers used to clean the streets everyday.
(C) The streets are cleaned everyday by the workers.
(D) The workers were cleaning the streets everyday.

28. Dust and smoke cause smog.
(A) The smog is been caused by dust and smoke.
(B) Dust and smoke is caused by the smog.
(C) Smog was caused by dust and smoke.
(D) Smog is caused by dust and smoke.

29. The minister inaugurated the games.
(A) The minister was inaugurated by the games.
(B) The games inaugurated the minister.
(C) The games were inaugurated by the minister.
(D) The minister started inaugurating the games.

30. Which idiom means a deceitful person?
(A) The grass on the other half is green.
(B) Seeing two is better than believing one.
(C) One man’s food is another snake’s poison.
(D) A snake in the grass.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO SET A - 2012

SECTION-II : READING

READ THE TEXT IN THE BOX AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Caution!

Thermal Power Plant Area.
Entry restricted beyond this point. Trespassers are liable to be prosecuted.

31. According to this signboard, which of these sentences is true?
(A) Everyone who enters this area will be given a prosecution.
(B) There are a lot of powerful trees and plants in this area.
(C) Legal action will be taken against those who enter.
(D) People who enter this area will be imprisoned.

32. This is a sign board from a zoo in Singapore. Read it, and
choose the sentence which is true.

(A) The crocodiles will fetch the objects that people fling at them.

(B) Those who fling things at the crocodiles must bring them back.

(C) The crocodiles enjoy eating objects chucked at them.

(D) Those who throw objects at the crocodiles must take a swim.

READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Mario was not your run-of-the-mill school going teenager. He was just like a boy
scout- he had a motto. His motto was ‘Hoard stuff the dirtier the better’. His bedroom
was full of curious stuff, but one thing was common to all of it, they were all muddy
and dirty. There was a flat bike tyre, a broken badminton racquet, a deflated football
tube and even a goldfish bowl with a hole in the bottom. His irritated mother pleaded
with him to clean his room, but he stoutly refused to do so ‘never throw anything
out you don’t know when it might come in handy’. The same was the case with his
backpack. It was filled with broken cables, a magnet, some coloured streamers from
an old birthday party, even stale cookies. He often used these things with a good
deal of imagination, much to the joy of his friends. He was immensely popular in
school because of this. It was this ability of his to make innovative use of even
rubbish that made him stand out from his classmates.
Tales of Mario’s creativity abounded in the school. “He rescued a stray puppy and
fed the poor hungry mongrel some of his stale cookies!”, “He helped the physics
teacher recover a lost iron rod with his horseshoe magnet!”, “He managed to console
a sobbing toddler by giving her the streamers”.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 3rd IEO SET A - 2012

33. According to the article, why was Mario popular in school?
(A) He was dirty and untidy. (B) He was a boy scout
(C) He was a creative person. (D) His parents scolded him.

34. Mario gave the stale biscuits to _________.
(A) the physics teacher (B) his mother
(C) a baby (D) a dog

35. Mario even collected __________________ from a birthday party.
(A) colourful candy wrappers (B) colourful paper decorations
(C) colourful balloons (D) colourful fish

36. What was the baby doing when Mario saw her?
(A) Crying (B) Pleading
(C) Irritating (D) Eating

37. Why does the author feel Mario was like a boy scout?
(A) Mario was neat and tidy. (B) Mario had a motto.
(C) Mario’s bedroom was full of curious stuff. (D) Mario was not a school-going teenager.

38. Which word is used in the passage to mean ‘homeless’?
(A) Hoard (B) Curious
(C) Sobbing (D) Stray

39. In the passage, which word means ‘lost all the air’?
(A) Irritated (B) Pleaded
(C) Deflated (D) Refused

40. What kinds of objects did Mario collect?
(A) Only dirty and muddy things. (B) Only interesting and dirty things.
(C) Only puppies and fish. (D) Only magnets and cables.

41. Why did Mario refuse to trash old things in his room?
(A) He liked to be untidy. (B) He didn’t want to obey his mother.
(C) These things might be useful later. (D) These things made him popular.

SECTION-III : Spoken and written expression

CHOOSE THE CORRECT BEGINNING FOR EACH OF THE FOLLOWING SENTENCES FROM THE FOUR
OPTIONS GIVEN BELOW. CAREFUL: THERE IS ONE EXTRA OPTION.

42. __________
____________ I didn’t win even after such a good performance.

43. _________
_____________ I didn’t know that your granddad passed away.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
7 3rd IEO SET A - 2012

44. ____________
__________ I just won a scholarship to study abroad.
(A) How terrible!
(B) Terrific News!
(C) How disappointing!
(D) I’m so sorry!

M AT C H T H E S E N T E N C E S F R O M T H E C O L U M N S B E L O W TO M A K E F O U R D I F F E R E N T
CONVERSATIONS.
45. Is this the right road to the Princeton Zoo? (A) I’m afraid he’s not too well.
46. May I take your puppy for a walk? (B) Let me check if he’s around.
47. Can I add something here? (C) I’m afraid I don’t know.
48. I’d like to speak to the HR Manager. (D) I’m not sure we have the time now.

49. Ravinder is just finishing an email to his customer. How should he close the email?
(A) Cheerio! (B) Yours truly
(C) Best regards (D) Bye dude

50. Your friend who lives abroad is visiting next month. You are writing him a letter. How will you
end the letter?
(A) I look forward to meeting you.
(B) Can’t wait to see you.
(C) Anxiously anticipating your arrival.
(D) I kindly request you to come soon.

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 8

3rd

Set B

Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 3rd IEO - SET B
SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE BEST OPTION TO FILL THE GAP IN EACH SENTENCE.

1. The destruction ______________ by hurricane Katrina was huge.
(A) wrought (B) sought
(C) wrung (D) spooked

2. He survived the ______________ only with his family’s support.
(A) miracle (B) example
(C) ordeal (D) jumble

3. The windows of the old house were covered with ______________.
(A) grim (B) grit
(C) ground (D) grime

4. The heat was unbearable, and he ______________ longingly at the ice cream.
(A) peeked (B) gazed
(C) glanced (D) sulked

5. Nobody backed him ______________ on his decision to sell his house.
(A) about (B) up
(C) off (D) down

6. It was so humid in the church that an old lady passed ______________.
(A) out (B) up
(C) on (D) down

7. Have you ______________ long to meet him?
(A) waited for (B) been waiting
(C) waiting (D) been wait for a

8. I suggest ______________ gloves when you work with concentrated acids.
(A) to wear (B) you must wear
(C) wearing (D) wear

9. If he ______________, he would’ve got into a good college.
(A) had studied harder (B) had studied less
(C) had been so lazy (D) has studied better

10. We’ll ______________ shelve this project ______________ the new one.
(A) actively, for favouring (B) for sure, to favour
(C) probably, in favour of (D) may, for favouring

11. Lance Armstrong fought ______________ against cancer, and won.
(A) wistfully (B) viciously
(C) wastefully (D) valiantly

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET B 3
12. Australia won the tournament ______________ down.
(A) hands (B) wings
(C) thumbs (D) feet

13. The students were _________ when they heard that their school was forced to shut down.
(A) up in arms (B) down in arms
(C) upside down (D) downgraded

14. It will take ______________ 12 hours to fly to New York.
(A) as long as (B) as much as
(C) no sooner than (D) no longer than

15. Would you like ______________ tea?
(A) some (B) few
(C) many (D) a cup

16. I was dropped from the soccer team for ______________.
(A) any silly reason (B) much riff-raff
(C) no fault or frills (D) no rhyme or reason

17. Waka Waka, ______________ by Shakira, was the theme song for the FIFA.
(A) sang (B) has sung
(C) sung (D) has been sung

18. He’s an exact ______________ of his twin.
(A) identical (B) look-a-like
(C) mirror (D) carbon copy

COMPLETE THE GAPS IN THE FOLLOWING PARAGRAPH FROM THE WORDS BELOW.

He walked all the way to ____ (19) ____ town running ____ (20) ____ last few kilometers. ____ (21)
____ unusual sight met his eyes and ____ (22) ____ tear rolled slowly down his cheeks.
(A) a (B) an
(C) the (D) no article

PICK THE ODD WORD OUT FROM THESE GROUPS OF WORDS.

23. ___________
(A) withdraw (B) recede
(C) advance (D) shrink

24. ___________
(A) rejoice (B) grieve
(C) exult (D) delight

25. ___________
(A) employ (B) hold
(C) keep (D) maintain

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 3rd IEO - SET B
CHANGE THE SENTENCES INTO A PASSIVE FORM.

26. She teaches French literature.
(A) French literature is taught by her. (B) She used to teach French literature.
(C) French literature is being taught by her. (D) She taught French literature.

27. The doctor attended to me at once.
(A) The doctor was attending to me carefully. (B) I was attended to at once by the doctor.
(C) I was being carefully attended to by the doctor. (D) The doctor at once attended to me.

CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE THE GAPS IN THE SENTENCES.

28. John was shaking ______________ head and talking to ______________.
(A) his, himself (B) him, himself
(C) his, by himself (D) himself, him

29. This was the ______________ he could do for his good friend.
(A) lesser (B) more
(C) least (D) much more

30. Which spelling is correct?
(A) Inevitable (B) Ineventable
(C) Inventable (D) Inivitable

SECTION-II : READING

READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

There he goes again. “You don’t read enough. Your generation has forgotten the
art of reading. You are the remote and joy stick crowd. How will your knowledge
improve?” And on and on… Yeah, you guessed it right. My dad’s at it again–exhorting
me to read books. But I do; only I read e-books. He doesn’t quite get it that they
are way better than the old-fashioned paper backs.
Why are e-books better? For one thing, they save space. You don’t need that
antiquated revolving book case occupying half your house. For another they are
environment-friendly. You are not going to be destroying forests, because e-books
don’t use any paper at all. But the best reason to use an e-book is because it
comes with tips and tools that printed books do not. What do you do when you
don’t understand a word in a paper book? Reach for a dictionary, right? But with an
e-book, it’s just right-click and click on meaning. Ha-ha, easy, isn’t it? So reading
behemoths like War and Peace or Anna Karenina is actually a breeze.
So, what exactly is an e-book? An e-book is a book published in digital form
consisting of text, pictures or both and readable on computers or other electronic
devices. It occupies some memory if copied on a memory stick, so that little pen
device in your pocket can carry a minimum of a score of books.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET B 5
31. E-books can be read only on a computer. According to the article, this sentence is ________.
(A) true (B) false
(C) not mentioned (D) partly true

32. The author thinks book shelves ______________.
(1) are old-fashioned (2) occupy a lot of space (3) look ugly
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 1, 2 and 3

33. According to the author, books like War and Peace and Anna Karenina are _______.
(A) tiny and cute (B) small and peaceful
(C) huge and unwieldy (D) big and dangerous

34. After reading the article, which of these do you think is true?
(A) This is not the first time the author’s father is pushing him to read.
(B) The author has read many huge books before.
(C) The author carries many memory sticks with him.
(D) The author likes modern book cases.

35. What do you think the author’s father thinks of the younger generation?
(A) He’s happy that they use the joy stick.
(B) He thinks they are addicted to TV and computer games.
(C) He doesn’t like it that they read e-books.
(D) He would love to teach them a lesson.

36. Why does the author think e-books are good for our environment?
(A) They are easier to read so we save time.
(B) They keep us away from the remote and joy stick.
(C) They do not result in cutting trees.
(D) They encourage using dictionaries.

37. E-book makes reading easier because ______________.
(A) we can read very quickly
(B) it is not as heavy as paper books
(C) you can read many more than paper books
(D) they have helpful tools inbuilt

38. In a pen device you can store ______________.
(A) thousands of e-books
(B) one e-book
(C) twenty e-books at least
(D) no e-books at all

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 3rd IEO - SET B
READ THE POEM AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Follow the winding stream
Follow its curvy course
Oh, look at the jumping bream
But don’t fry them on the shores.
When the sun dips low
Low down on the horizon
The flowers and birds take a bow
But the stars are not yet risen.
As the heavens turn inky
And the farm turns just very laggard
The lads turn in on kips creaky
The world turns languid.

39. The author is ____________________.

(A) in the country (B) in a bustling city

(C) in a noisy marketplace (D) on a boat

40. What time of day is it?

(A) Dawn (B) Noon

(C) Dusk (D) Midnight

41. What do you think a bream is?

(A) A fish (B) A bird

(C) Fruit (D) Mussel

42. Which best describes the countryside as told in the poem?

(A) It’s full of birds and flowers. (B) The sky is full of stars.

(C) There is a gurgling river in full flow. (D) Everything is quiet and sleepy.

43. In the poem what does creaky mean?

(A) The noise from the stream (B) The sound of sleepy birds

(C) The noise of the children’s cots (D) The sound of insects

44. Everybody on the farm is _____________ at the end of the poem.

(A) tired (B) sleepy

(C) hungry (D) quiet

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET B 7
SECTION-III : SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

COMPLETE THE GAPS IN THE LETTER WITH THE BEST RESPONSE FROM THE OPTIONS GIVEN.

Hi Jen,

______ (45) ______ my latest plan now that I’m bored with my job as a waitress.
I’m going to write a book about my experiences in getting a good job. ______ (46)
______

______ (47) ______. One of my friends is coming to Newcastle next week.
______ (48) _____ if you could show her around a bit?

I’ll catch up with you later,

Amy

45. ____________

(A) I’m writing to inform you

(B) Just to let you know of

(C) This is to let the reader know of

(D) Are ya listening? I gotta tell you

46. ____________

(A) Isn’t that a great idea?

(B) Please let me know what you think of my suggestion.

(C) I look forward to hearing your views regarding this.

(D) What say?

47. ____________

(A) I’d like to request you to do something for me

(B) Would you mind doing me a favour

(C) You’ve gotta help me

(D) ‘I’ve got a favour to ask you’

48. ____________

(A) Do you have the time

(B) I was wondering

(C) If it’s not too much trouble

(D) Could you be able to

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
8 3rd IEO - SET B
COMPLETE THE CONVERSATION BETWEEN FRIENDS FROM THE OPTIONS GIVEN.

Fred : Hi, ______ (49) ______. Where have you been hiding?

Anna : I’ve just been ______ (50) ______ – just working my back off.
(A) fooling around
(B) snowed under
(C) long time no see
(D) working

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 8

4th

SET A

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 4th IEO - Set A

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 AND 2, CHOOSE THE A. Transparent
CORRECT SPELLING. B. Threatening

1. Several Indian ______ have made it to the C. Excited
Forbes List 2013. D. Reliable
A. enterprenears 6. The parliament session has been called to
B. entreperneurs
discuss many highly contentious issues.
C. entrepreneurs
D. enterpreneurs A. Tentative
B. Pleasant
2. Turbo-charged engines can _______ much
faster than ordinary ones. C. Uncontroversial

A. accelerate D. Popular
B. acellerate
FOR QUESTIONS 7 TO 14, CHOOSE THE
C. acelerate
BEST OPTION.
D. accelerrate

FOR QUESTIONS 3 AND 4, CHOOSE THE 7. A period of one thousand years is ______.
WORD WITH THE SAME OR SIMILAR A. millennia
MEANING TO THE UNDERLINED WORDS. B. millennium
3. Completing even one miniature painting C. millenniums
requires many days of arduous effort. D. millennias
A. Artistic
8. On the very first show, the play brought
B. Painful
C. Laborious ____ down.
D. Rapid A. the house

4. It is important to learn the art of providing B. the roof
succinct answers in interviews. C. the ceiling
A. Unusual D. the applause
B. Fleshy
9. Since there was no public transport that late,
C. Crisp
D. Narrow out of sheer _____, we decided to walk all
the way back.
FOR QUESTIONS 5 AND 6, CHOOSE THE
WORD WITH THE OPPOSITE MEANING TO A. desperate
THE UNDERLINED WORDS. B. desperately
C. desperation
5. His dispassionate manner is an asset in tense
situations. D. despair

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set A 3

10. He is the ____ heir to all the property.
Example
A. rightful A. Having entered the room,
B. righteous B. it looked to him
C. right C. as if someone
D. best D. had just left.

11. Due to her recent slip-up, she has fallen out
15.
of _____ with her employers.
A. Considering the case
A. sorts B. on it’s merits,
B. favour C. I am inclined
D. to dismiss it right away.
C. time
D. play 16.
A. She has been
12. It was plain from the outset that she knew B. an active member
______ . C. of the all womens club
D. for two years.
A. some of what
B. what is that 17.

C. a thing or two A. It is difficult
B. to interpret justly
D. her things
C. the religion
13. The Finance Minister gave the _____ on the D. of other people.
economic situation. 18.
A. lows A. It is often said
B. and nor in vain
B. form
C. that fortune favours
C. low and down D. the brave.
D. low-down
19.
14. The Principal made it clear that he would A. I am currently
not accept any _____ excuses. B. living in a town,
C. which is not the best
A. stiff D. I have lived.
B. wrong
20.
C. light
A. Many strongly feel
D. lame B. that we are not to be free
FOR QUESTIONS 15 TO 20, CHOOSE THE C. until we are fit
INCORRECT PART OF THE SENTENCES. D. to use that freedom.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 4th IEO - Set A

READING

FOR QUESTIONS 21 TO 23, READ THE NOTICE 21. Kiran needs a pair of spikes to participate in
BELOW AND ANSWER THE QUESTIONS. the 100 metre race. She should contact the
_______.
The Shiksha School A. Principal
15th Jan 20XX
B. Team Captain
Inter-House Athletics Championship
C. Housemaster
Venue: School Stadium
D. Coordinator
Date: 2-4th Feb 20XX
Time: 9 am - 2 pm 22. The school medical attendant is _______.
A team of twelve students will participate A. not required in the championship
from each House in each of the following B. required to be present only in one
age-groups, separately for boys and location
girls:- C. required to be present in two locations
Under 13 D. required in more than two locations
Under 15
23. A total of twelve students will participate
Open
_______.
Preliminary rounds will be completed
A. separately from each House
under House arrangements by 31 st Jan
20XX, and lists of teams submitted to B. from each House, separately for boys and
the Coordinator by 11 am on 01 st Feb girls
20XX. Delayed submission will not be C. from each House, separately for each age
accepted. group
D. none of these
Provision of individual kit and equipment
will be the responsibility of the FOR QUESTIONS 24 TO 30, READ THE PASSAGE
Housemaster. BELOW AND ANSWER THE QUESTIONS.
The school medical attendant will be
present in the school ground and stadium Most major cities in developing countries
during the preliminary rounds and the final are under enormous pressure to expand
championship. and grow. There are several reasons for
this trend. First, having a house of one’s
Prizes will be awarded to the first three own has become a top priority with the
students in each event, and the House salaried class. Second, with an increase in
attaining the maximum points will be disposable income, people are willing to
awarded the overall Championship. buy properties not only for living but for
A coordination conference will be held investment as well. Third, there has been a
in the Principal’s office at 10 am on 20th significant growth in young professionals
Jan 20XX. All Housemasters and Team buying houses of their own, adding to the
demand. This in turn has spurred developers
Captains will attend.
to keep coming up with newer and more
Good luck! attractive projects all year round.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set A 5

C. saved for future use
However, while buying and selling
D. donated
gathers momentum, there are several
emerging problems that need attention. 26. Which of the following is not a problem?
Planning should have been a top priority, A. Unplanned growth of cities
but this is seldom the case. Private
B. Lack of waste management
developers buy whatever land they can
C. Unhealthy environment
manage outside city limits to build high
rise flats. D. Surplus housing

What results is a haphazard pattern of 27. What does ‘out of sync’ mean in the text?
growth around cities, completely out of
A. Not related
sync with the city itself. The lack of
B. Out of reach
provisions for waste management is
another concern, and this is often the C. Out of control
cause of epidemics brought on by lack D. Growing too fast
of sanitation. There is also a tendency to
28. The primary aim of developers seems to be
overbuild on a plot of land, possibly, to
maximize profit, but this is sadly at the to _______.
cost of aesthetics and ‘green areas’, so A. earn maximum profit
necessary for healthy living. Isn’t this B. provide housing
the reason why serious town planners C. expand cities
refer to vacant swathes of green belts as
D. design buildings
a city’s ‘lungs’?
29. It may be inferred from the passage that

24. Which of the following statements is _______.
incorrect? A. developers have little knowledge of town
A. There is an increase in disposable planning
income. B. the government is not interested in
B. Number of young professionals buying development outside city limits
houses has grown.
C. town planners are not developers
C. People like to buy property only for
D. green belts are necessary within cities
living.
D. Developers are offering new projects. 30. Provide a suitable title to the text.

25. ‘Disposable income’ refers to income that A. Housing for all
can be _______. B. Planned expansion of cities

A. given away C. Green cities
B. spared from immediate expenditure D. Planning for the future

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 4th IEO - Set A

SPoken and written eXPression

FOR QUESTIONS 31 TO 36, CHOOSE THE FOR QUESTIONS 37 TO 45, CHOOSE THE
BEST OPTION. BEST OPTION TO FILL IN THE BLANKS.
31. To ask for more details about a point in a Experts are of the view that, ___37___
discussion, you say- addressing mismanagement ___38___
A. Tell me more… and the ___39___ deployment of
B. Anything more to say… resources, a lot more needs to be done
C. Could you provide some more details, for ___40___ motherhood in the country.
please. Literacy seems to be the primary ___41___.
D. Why do you say that… Educated mothers are better ___42___
not ___43___ for pre- and post-natal
32. To support a point, you say-
care but also for ___44___ healthier
A. I was saying… children, less ___45___ to disease, with
B. Do you understand… higher intelligence, and a more positive
C. You will understand if… attitude to life.
D. Let me illustrate…

33. When asking for advice, you say- 37.
A. Tell me what to do… A. apart
B. What would you suggest…
B. besides
C. You must tell me what…
C. instead
D. Have you anything to say…
D. when
34. When giving advice, you say-
38.
A. If I were you, I would…
B. Just do it like… A. targets
C. There are many ways to do… B. issues
D. Do what you like… C. tasks
D. factors
35. What do you think of the new car?
A. Well, I’ve seen many better cars. 39.
B. It could be better. A. improper
C. It’s not good enough.
B. impossible
D. I’m afraid I haven’t got a very high opinion
C. immaculate
of it.
D. imaginary
36. We are told the speaker is in hot ____ over
his careless remarks about politicians. 40.

A. bind A. heartfelt
B. trouble B. hardy
C. water C. healthier
D. time D. household

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set A 7

41. C. only
A. target D. least
B. issue
44.
C. concern
D. contention A. rearing
B. upbringing
42.
C. raising
A. enjoined D. bringing
B. put
C. equipped 45.
D. primed A. primed
43. B. possible
A. even C. placed
B. enough D. prone

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 TO 48, CHOOSE THE
Example
BEST OPTION.
We may clearly see that democracy
46. An event that happens once in two years. has been a great boon to mankind.
A. Biannual A. DEmocracy
B. By-annual
B. deMOcracy
C. Biennial
C. demoCRAcy
D. Two-annual
D. democraCY
47. I saw him _____ the tree with a chainsaw.
A. saw 49. Many have attributed his success to hard
B. sawed work, but we also know of his great
C. said talents:
D. sawn
A. atTRIButed
48. Both husband and wife bring ____ ` 50,000 B. ATtributed
a month. C. attriBUTed
A. in D. attribuTED
B. over 50. The negotiations went on for a few days, but
C. about the deal was never consummated.
D. up
A. CONsummated
FOR QUESTIONS 49 AND 50, CHOOSE THE B. conSUMmated
CORRECT STRESS PATTERN FOR THE C. consumMATed
UNDERLINED WORDS. D. consummaTED

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 8

4th

SET B

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 4th IEO - Set B

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 AND 2, CHOOSE THE FOR QUESTIONS 6 TO 13, CHOOSE THE
CORRECT SPELLING. BEST OPTION.

1. The city string band has the most impressive 6. A skilful storyteller -
_____ in town. A. Bard
A. repertiore B. Bohemian
B. repartoire C. Thespian
C. repairtoire D. Raconteur
D. repertoire
7. John is a great organiser. He was _____,
2. Some optimistic economists are still quite making all the party arrangements.
______ about our growth. A. elemental
A. sanguene B. elementary
B. sangunie C. in his element
C. sanguine D. in element
D. senguine
8. He scored the winning goal ____ the nick
CHOOSE THE SIMILAR MEANING FOR THE of time.
UNDERLINED WORD. A. over
B. at
3. The politician repudiated all claims that he
C. in
was leaving the party.
D. on
A. Renounced
B. Demurred 9. Their recent victory overseas is part of their
C. Disavowed winning _____ .
D. Refused A. toss
B. piece
FOR QUESTIONS 4 AND 5, CHOOSE THE
C. streak
OPPOSITE MEANING FOR THE UNDERLINED
D. stroke
WORD.
10. Retrenchment seems to be the _____ of the
4. He seems to enjoy wearing unorthodox colour
day in the recession.
combinations.
A. offer
A. soothing
B. edict
B. regular
C. order
C. repetitive
D. rule
D. restful
11. The committee backed the reforms to
5. The torrid weather conditions seem aptly
_____.
suited to the cultivation of certain fruit.
A. the dagger
A. balmy
B. the hilt
B. cool
C. a sword
C. moist
D. a hilt
D. hot

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set B 3

12. I played with the same guitar _____ you 15.
did. A. As a true soldier
A. by which B. he responded
B. of which C. to dutys call
C. that D. even after retirement.
D. which
16.
13. At a/an _____ they may be forced to fall A. She oftenly spoke
back on that derelict shack for shelter. B. of her childhood
A. emergency C. with nostalgia
B. pinch D. even after so many years.
C. cinch
17.
D. hunch
A. With our limitations of funding,
FOR QUESTIONS 14 TO 19, CHOOSE THE B. the little progress
INCORRECT PART OF THE SENTENCE. C. in brain research
Example D. is surprised.

A. Having entered the room 18.
B. it looked to him A. The newly formed party
C. as if someone B. has taken up the fight
D. had just left C. for a transparency
D. in governance.
14. 19.
A. The audition committee A. Nowadays,
B. agreed that the role B. extreme sport
C. suited him C. seems to have become
D. to the tee. D. all rage.

READING

FOR QUESTIONS 20 TO 22, READ THE NOTICE Junior : Class 6-9
BELOW AND ANSWER THE QUESTIONS Senior : Class 10-12
THAT FOLLOW. Preliminary rounds will be completed
The Lotus School under the arrangements of the english
15th Jan., 20XX department by 25th Jan., 20XX, and lists
Interhouse English Declamation Contest of teams submitted to the Coordinator by
11 am on 27 th Jan., 20XX. Delayed
Venue : School Auditorium submission will not be accepted.
Date : 2nd Feb., 20XX (Juniors)
The coordinator will be responsible to invite
3rd Feb., 20XX (Seniors)
a panel of three judges from local schools,
Time : 12 pm
with the approval of the principal.
A team of four students will participate
The marking scheme will be as follows:
from each house in each of the following
subject matter – 30%; language – 40%;
categories, separately for boys and girls:
delivery – 30%.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 4th IEO - Set B

Prizes will be awarded to the first three Begun in 1990, the World Wide Web
speakers in each category, and the house (www) is among the principal services
attaining the maximum points will be available on the internet, and has had a
awarded the overall championship. major impact on how we use this facility.
The Coordination Conference will be With almost countless websites in numerous
held in the principal’s office at 10 am on languages, www has become the most
28th Jan., 20XX, during which the topics popular content provider in the world,
for the declamation will also be disclosed. with a host of search engines to facilitate
All housemasters will attend. navigation.
Good Luck!
In fact, it is not uncommon today to even
20. Kiran has been selected to take part. While measure progress in a region or country,
preparing, she should put in _______. using the yardstick of internet access
A. equal effort for language, content and among the population. However, in this
delivery respect, India presents an interesting case
B. equal effort for delivery and content, but where the soaring numbers of users often
more for language mask the digital divide between the literate
C. equal effort for delivery and language, but minority and the large, illiterate masses.
more for content
D. equal effort for language and content, but Nonetheless, while educationists now have
more for delivery bold plans to exploit the internet to the
hilt towards the spread of literacy in the
21. The Coordination Conference will be held country, the availability of hardware and IT
in the ______. skills are a stumbling block, compounded
A. school auditorium by the huge number of computer-illiterate
B. coordinator’s office that defies all planning within a foreseeable
C. english department time frame.
D. principal’s office
Yet, we can only marvel at the internet
22. The panel of judges will comprise _____. for all that it can accomplish at the click
A. four teachers from the school of a mouse.
B. three teachers from local schools
C. three teachers from the school 23. Which of the following statements is
D. three teachers from another city incorrect?
FOR QUESTIONS 23 TO 29, READ THE A. The internet is nearly three decades old.
PASSAGE GIVEN BELOW AND ANSWER B. The internet was invented to physically
THE QUESTIONS THAT FOLLOW. link computers.
C. The www is the most popular content
When we view the ubiquity of the internet provider.
around us today, we find it hard to believe
D. The www was invented in 1990.
that it is barely thirty years old. It was
invented in the USA to allow various 24. ‘Ubiquity’ means ______.
computers to communicate with each A. famous everywhere
other, an improvement upon the limited B. useful everywhere
possibilities of the physical linking of C. growing rapidly
computers prevalent then. D. present everywhere

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set B 5

25. The www is available in ________. B. high number of computer - illiterate
A. computer languages only people
B. numerical languages only C. vast rural areas
C. many different languages D. large cities
D. very few languages 28. As a benchmark for measuring progress, the
26. According to the text, ‘digital divide’ means internet is _____.
the difference between those with and without A. completely reliable
skills and access to _______. B. not always reliable
A. information and communication techno- C. too early to comment
logies D. none of the above
B. science and technology 29. The most appropriate title for the passage is
C. digital information '________'.
D. digital luxury
A. Connecting the literate
27. The spread of literacy in India is made more B. Connecting the world
difficult by the _______. C. The digital divide
A. size of the country D. Knowledge at your fingertips

SPoken and written eXPression

FOR QUESTIONS 30 TO 34, CHOOSE THE 34. On hearing news of the market crash, there
BEST OPTION. were very few investors whose face did not
_________.
30. To express lack of understanding, you say :
A. jump
A. Tell me more B. twitch
B. I'm not sure if I get what you mean C. fall
C. Provide some details D. sweat
D. What are you saying
FOR QUESTIONS 35 AND 36, CHOOSE THE
31. To give a different point of view, you say: CORRECT STRESS PATTERN FOR THE
A. You might be right, but UNDERLINED WORDS.
B. But there are other issues
C. Look at it this way Example
D. You haven’t thought of this We may clearly see that democracy
has been a great boon to mankind.
32. Would you like a chocolate: A. DEmocracy
A. None at all B. deMOcracy
B. No thanks. But thanks for offering C. demoCRAcy
C. Don’t like sweets D. democraCY
D. Please have it yourself
33. Would you like to join me for lunch: 35. Research tends to invalidate so many
theories.
A. Is this all
B. Maybe A. INvalidate
C. Don't mind if I do B. inVAlidate
D. Pass it here C. invaLIDate
D. invaliDATE

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 4th IEO - Set B

36. Our dependence on electricity can be quite B. waterline
crippling at times. C. timeline
A. ELectricity D. departure
B. eLECtricity 40.
C. elecTRIcity
A. primary
D. electriCIty
B. principal
FOR QUESTIONS 37 TO 45, CHOOSE THE C. primate
BEST OPTION TO FILL IN THE BLANKS. D. proven

An ape-like creature with human features, 41.
whose __(37)___ was discovered in a A. nicely
South African cave, is being __(38)___ B. radically
by anthropologists as a likely __(39)___ C. purely
in the understanding of human evolution D. highly
from our __(40)__ ancestors. If accepted, 42.
this find would __(41)___ __(42)__ the
A. reset
human family tree, with the newfound
B. remake
species __(43)__ Homo habilis, the famous
C. redo
tool-making fossil, as the most __(44)___
D. redraw
bridge between __(45)___ apes who lived
in trees and humans. 43.
A. dislodging
37. B. disturbing
C. cancelling
A. residue
D. undermining
B. bones
C. pieces 44.
D. fossil A. conspiring
38. B. contentious
C. providential
A. put
D. plausible
B. greeted
C. searched 45.
D. found A. biped
39. B. two-legged
C. straight
A. watershed
D. two-limbed

ACHIEVERS SECTION

Choose the similar meaning for the A. nosy
underlineD word. B. selfish
46. His churlish mannerisms did not go down C. surly
well with the team. D. aggressive

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set B 7

FOR QUESTIONS 47 TO 50, Choose the C. on
best option. D. under

47. How did you come ____ your dog in the 49. A keen follower of a sport is a/an -
market? A. Spartan
A. by B. Sportsman
B. on C. Aficionado
C. to D. Avocado
D. with 50. To interrupt politely, you say:
48. Seeing the rise in prices, they quickly decided A. Listen to this
to put their house ___ the market. B. I want to say
A. in C. But this is relevant
B. into D. Could I add something here

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 8

5th

Set A

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 5th IEO - Set A

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 AND 2, IDENTIFY THE A. Constant
MISSPELT WORD. B. Tireless
C. Relentless
Example
D. Sporadic
A. Baking
B. Making 5. ‘This cream counteracts the excessive loss
C. Shaking
of moisture in the skin.’
D. Takeing
A. Blocks
1. B. Allows
A. Throw C. Prevents
B. Through D. Checks
C. Thorogh
D. Tough FOR QUESTIONS 6 TO 14, CHOOSE THE
BEST OPTION.
2.
A. Ambivalent 6. A group of fish is called a _________.
B. Equavalent A. gang
C. Insolvent
B. posse
D. Malevolent
C. shoal
CHOOSE THE WORD WITH SAME OR D. army
SIMILAR MEANING TO THE UNDERLINED
WORD. 7. ‘The movie must be very good. It’s got
_________ reviews in the media.’
3. ‘There is no dearth of talent in our country.
All we need is a TV programme to tap it.’ A. wordy
A. Absence B. lopsided
B. Abundance C. meagre
C. Visibility D. rave
D. Shortage
8. ‘I look forward to _________ you.’
FOR QUESTIONS 4 AND 5, CHOOSE THE
WORD WITH THE OPPOSITE MEANING TO A. meet
THE UNDERLINED WORD. B. meets

4. ‘This has been made possible with persistent C. have met
efforts by everyone on the team.’ D. meeting

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set A 3

9. ‘How come you don’t know, what _________ FOR QUESTIONS 15 TO 19, CHOOSE THE
these days?’ PART OF THE SENTENCE THAT HAS AN
A. she will be doing ERROR.

B. will she be doing
Example
C. is she doing
A. ‘I know you have no idea
D. she is doing
B. who am I
10. ‘Oh, Kate is such a darling, _________?’ C. because I was not a very popular
A. is she student
D. in the school.’
B. isn’t she
C. wasn’t she
D. isn’t it 15.
A. By the age of 13,
11. It has been raining incessantly _________ B. Maureen was able to walk normally,
morning. C. but by then
A. since D. she has learnt to curse her condition.
B. for
16.
C. from
A. The other day,
D. in
B. my son insisted on
12. If something does not allow the light to C. go to a movie that
pass through it, it is _________. D. has been dubbed the worst movie of the
year.
A. transparent
B. opaque 17.
C. luminous A. ‘I’ve told you
D. radiant B. many a times
C. not to ride your bike
13. A ‘knock on’ effect, it is _________ effect. D. on the pavement.’
A. straight
18.
B. indirect
A. Will you rather
C. deep
B. he came
D. superficial
C. with us
14. The police are looking the D. to the museum?
matter. 19.
A. into A. I believe that
B. up B. the harder I work
C. for C. the lucky
D. after D. I would get.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 5th IEO - Set A

READING

FOR QUESTIONS 20 TO 23, READ THE 20. For a student, the cheapest option is to buy
STORY AND ANSWER THE QUESTIONS _________ edition of Oliver Twist.
THAT FOLLOW. A. hardback
B. paperback
Oliver Twist C. e-book
D. audio book
by Charles Dickens
Introduced by : Garth Nix 21. Apart from Oliver Twist, how many other
‘wonderful classic’ stories has Puffin
Puffin: Puffin Classics 2008 Relaunch republished, according to the write-up?
Hardback Library Edition: £14.99 A. 7
Paperback: £7.99 B. 9
C. 11
Audio Book: £5.99
D. 12
E-book: £3.99
22. The brief story line given here says nothing
Special 15% discount for school students about which of the following?
on any edition of their choice. A. W h y O l i v e r Tw i s t f l e d f r o m t h e
Age Group: 9 - 11 years workhouse?
With an inspirational and light-hearted B. How Oliver meets the Artful Dodger
and Fagin?
introduction by author Garth Nix, Oliver
C. How Oliver’s life changes for the better?
Twist by Charles Dickens is one of the D. Whether Fagin and company find Oliver
twelve wonderful classic stories being again?
republished in Puffin Classics.
23. How many characters of the story are
It is the classic story of an orphan boy mentioned in this write-up?
who flees from a workhouse and comes to
A. 4
London to seek fortune, but gets involved B. 6
in crimes there. C. 8
It all begins after Oliver Twist asks nasty D. 10
Mr. Bumble, in-charge of the workhouse, FOR QUESTIONS 24 TO 29, READ THE
for more food, but is refused. On reaching PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS
London, Oliver runs into the Artful Dodger, THAT FOLLOW.
a young pickpocket, who leads him to Fagin
and his gang of pickpockets. Methane Leaks from Seabeds
Oliver narrowly escapes prison when a You know that methane (CH4) is a greenhouse
gas that is emitted during the production
thieving mission goes wrong. Fortunately
and transport of coal, natural gas, and oil.
for him, he is adopted by a kind gentleman,
Its emissions also results from livestock
Mr. Brownlow. Meanwhile, Fagin and the and other agricultural practices, and by the
brutal Bill Sikes go in search of the young decay of organic wastes in municipal solid
boy, determined to drag him back …… wastes landfills. But, did you know that
Puffin: Publishing the most innovative and the gas also leaks from seabeds, too? Yes,
imaginative children's literature for generations at atleast in some areas on the Atlantic coast
affordable prices! of the USA.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set A 5

24. The largest reserves of methane on the
Scientists believe that methane stored under
the seabed is one of the largest reserves on planet are believed to be located ________.
the planet. They have identified hundreds of A. on the East Coast of the U. S. of America
‘seeps’ along the American Atlantic coast— B. in farmlands, organic and solid waste
places where gas bubbles out of the sea
C. at several locations under the seabeds
floor— and believe that “tens of thousands”
more seeps to be lying undiscovered. You D. at sites where oil and natural gas are
would be surprised that seabed methane produced
‘seeps’ are not a new phenomenon. Scientists
claim that they have continued for over 25. Scientists have the evidence that such
1000 years! seepage of methane has been going on for
Some experts believe that climate change _________ years, if not more.
could cause huge quantities of methane
to be released from the Arctic seabed and A. one hundred
the others who believe that evidence, that B. one thousand
suggest these underwater emissions have C. one million
increased. While, it is likely that as global D. one billion
temperatures rise, more methane will be
emitted from such seafloor reservoirs, most 26. Scientists doubt that methane emissions
of the scientists doubt the amount released
_________.
will be big, when compared to other natural
sources. A. will rise significantly with every rise in
This research has two important implications. global temperatures
First, it leads scientists to wonder where else B. from seabeds will be huge in comparison
such leaks maybe going on or may occur
to other sources
in future. In case, these seafloor emissions
are significantly high, they could radically C. due to agriculture, waste decays, oil and
change calculations of natural carbon gas production
emissions, scientists fear. D. from other natural sources will higher than
Secondly, undersea methane seeps could any other sources
have serious implications for marine life.
Since, methane increases the acidity of 27. One of the two implications of research
seawater and reduces its oxygen content of
on methane leaks from seabed is that
seawater; even small changes in acidity can
interfere with the shell formation in small it could adversely affect the marine
marine creatures, the foundation of ocean life. The other implication is that these
food webs. So, any impact on them will, in leaks _________.
turn, have indirect effect on other things.
A. have left scientists in awe and fear of
So, while the research doesn't suggest a
huge increase in methane emissions to the nature
atmosphere, the wider impacts of these B. have been slowly going on for ages
findings may have significant implications now
for the world's oceans nonetheless. For
C. can alter the estimates of natural carbon
example, the gas originating from these
reservoirs could trigger a rat race among oil release
companies to determine whether they can D. are significantly high and a cause of
be tapped for oil and natural gas. alarm

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 5th IEO - Set A

28. ‘So any impact on them’. Here, ‘them’ refers 29. In the expression, ‘whether they can be tapped
to _________. for oil and natural gas’. The word, ‘tapped’
means _________.
A. undersea methane seeps
A. discovered
B. acidity and oxygen of seawater
B. preserved
C. small undersea organisms C. monitored
D. ocean food webs D. exploited

Spoken and written expression

FOR QUESTIONS 30 TO 34, CHOOSE THE C. be careful
BEST OPTION. D. don’t be distracted
30. Which of the following expressions best FOR QUESTIONS 35 TO 43, CHOOSE THE
expresses ‘a doubt’? BEST OPTION TO FILL IN THE BLANKS.
A. It’s obvious…
B. I’m not too sure… Sharon Draper—America’s 1997
C. I reckon…
D. It’s beyond any doubt… Teacher of the Year

31. If someone says, ‘It’s yours for the taking.’ Sharon Draper, a teacher of English at a
He/she is _________. school in Cincinnati, U.S.A., was worried
A. offering something when one of her (Example) _____(C)_____,
B. asking for something Richard _____(35)_____ neglected to do
C. enquiring about something his homework. _____(36)_____ America’s
D. refusing to lend something 1997 National Teacher of the year, Draper,
32. Which of the following expressions is the finally resorted to, _____(37)_____Richard,
most suitable for politely suggesting that “If you don’t start doing your work,
‘you have a different opinion’? I’m coming to your house for dinner.”
A. I refuse to agree…
With several of his older siblings
B. I hate to disagree…
C. I would insist that … _____(38)_____ by Draper, Richard knew
D. I cannot but agree… his teacher had _____(39)_____ formed
a strong bond with his mother, Ruth
33. Which of the following is the most polite
way of making a request? Cissel. He immediately _____(40)_____
A. Please, shut the door. his homework! Ruth explains, “He knew that
B. Can you shut the door, please? if he didn’t, I was going to hear about it.”
C. Will you shut the door, please? Draper encourages parents to establish
D. Would you mind shutting the door, direct contact with their child’s teachers
please?
_____(41)_____ in the year. “Then the
34. The expression ‘make no mistake about it,’ parents understand the teacher’s expectations
means the same as _________. and the child sees a _____(42)_____ front”,
A. don’t make a mistake she says.
B. have no doubt

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set A 7

C. started doing
“It is not important for parents to just tell
D. was to start doing
their children that school is important;
they need to show that learning doesn’t 41.
stop with a grade or a diploma— A. early
_____(43)_____”, she adds. B. later
C. during
Example
D. throughout
A. eighth standards students
B. eighth standard student 42.
C. eighth standard students A.
B.
D. eighth standard student’s
C.
D.
35.
43.
A. hardly
B. rarely A. it’s the way to live
C. occasionally B. it’s a way to life
D. regularly C. its a way of life
D. it’s the way of living
36.
A. Being named FOR QUESTIONS 44 AND 45, CHOOSE THE
B. Named CORRECT STRESS PATTERN FOR THE
C. Naming UNDERLINED WORDS.
D. To name
Example
37. We may clearly see that democracy
A. to tell has been a great boon to mankind.
B. tell
A. DEmocracy
C. told
D. teasing B. deMOcracy
C. demoCRAcy
38. D. democraCY
A. having taught
B. have been taught 44. He took a photograph of me.
C. having been taught A. PHOtograph
D. have been teaching B. phoTOgraph
39. C. photoGRAph
D. photograPH
A. before
B. already 45. ‘Serena Williams is a picture of concentration
C. afterwards in the court.’
D. subsequently
A. CONcentration
40. B. conCENtration
A. starts doing C. concenTRAtion
B. had started doing D. concentraTION

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
8 5th IEO - Set A

ACHIEVERS SECTION

46. C hoose the word with same A. entitled
or similar meaning to the B. privy
underlined word.
C. exposed
‘How can you be so naive, John?’
D. party
A. Shrewd
B. Innocent 49. ‘ , I would think twice before
C. Careless making such a promise.’
D. Dishonest
A. If I am you 
hoose the part of the sentence
C B. If I had been you
THAT HAS AN ERROR.
C. If I were you
47.
D. If I would be you
A. No sooner had
B. the police leave the scene 50. Which of the following is the most formal
C. than the trouble way of making a request or seeking
D. started brewing again.
permission?
FOR QUESTIONS 48 TO 50, CHOOSE THE A. Is it okay, if I leave early today?
BEST OPTION.
B. Can I leave early today, please?
48. As a government official, he is _________
C. Would you mind if I left early today?
to a lot of classified information, which he
must never disclose to anyone. D. I’m leaving early today, can I?

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 8

5th

Set B

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 5th IEO - Set B

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

IDENTIFY THE MISSPELT WORD. 5. The women were singing in melancholy
tones.
Example
A. Amused
A. Achieve B. Dismal
B. Concieve C. Cheerful
C. Perceive D. Hoarse
D. Receive
FOR QUESTIONS 6 TO 14, CHOOSE THE
BEST OPTION.
1.
A. Remand
Example
B. Command
C. Reccomend The principal’s speech
D. Commend interrupted by frequent power outage
and he did not like it.
FOR QUESTIONS 2 AND 3, CHOOSE THE
A. is being
WORD WITH SAME OR SIMILAR MEANING
TO THE UNDERLINED WORD. B. was
C. had been
2. The zealous politician made promises that
D. would have been
he knew he could not possibly keep.
A. Jealous
6. Somebody who is respected because of age
B. Enthusiastic
C. Fantastic or some distinction, called .
D. Callous A. eminent
B. illustrious
3. She is suffering from a chronic chest
C. prominent
infection.
D. venerable
A. Fatal
B. Genetic 7. Mr. Watson, my new neighbour, is such a
C. Prolonged pain in the .
D. Untreatable
A. neck
FOR QUESTIONS 4 AND 5, CHOOSE THE B. mind
WORD WITH OPPOSITE MEANING TO THE C. heart
UNDERLINED WORD. D. head
4. Socrates was profound and eloquent 8. Someone who watches too much TV, sitting
and spoke straight from the depths of his or lying down, is called .
heart.
A. a mouse potato
A. Unimpressive
B. a hot potato
B. Superficial
C. Artificial C. a small potato
D. Controversial D. a couch potato

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set B 3

9. The fiftieth anniversary of any event is FOR QUESTIONS 15 TO 19, CHOOSE THE
called . PART OF THE SENTENCE THAT HAS AN
A. Silver Jubilee ERROR.

B. Golden Jubilee
Example
C. Diamond Jubilee
A. All those students
D. Platinum Jubilee
B. they have come
10. After his father’s death, Tim had to look
C. from Poland should
the family business. D. see the dean at 2 pm today.
A. after
B. into
15.
C. at
A. Yesterday,
D. up
B. Bryan bought a new car
11. Mr. Wilson is old to take the C. and drives it
stairs to his fifth floor apartment. D. to his home in Hong Kong.
A. much
16.
B. very
C. so A. I’ll visit you
D. too B. when I will come
C. to Chennai
12. The musician was playing the final piece D. next week.
when we the auditorium.
17.
A. were to enter
B. had entered A. She has
C. have entered B. a
D. entered C. good news
D. for you.
13. ‘Maria, can you find out the baby
is crying? Does she need a change?’ 18.
A. where A. Vibhor
B. when B. is married
C. why C. with
D. how D. a dentist.

14. It’s definitely something to aspire . 19.
A. of A. I have been
B. to B. waiting for you
C. by C. since
D. with D. more than two hours.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 5th IEO - Set B

READING

FOR QUESTIONS 20 TO 24, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT
FOLLOW.

Volunteers Set the Mood of the Games
Olympic Gold Medallist Rower Katherine Grainger was born and bred in Glasgow and strongly
believes that people have got a great sense of humour. Speaking of the importance of volunteers in
the forthcoming Commonwealth Games, she says, “I think that a sense of humour is really a huge
requirement for a lot of the volunteer roles, especially in sports festivals. I reckon, it is more important
than any previous experience of volunteering.” She is very confident that the organisers will get plenty
of right people for volunteering that everyone will get a chance to savour Scottish humour.
The volunteers she remembers most from London Olympics 2012 were those individuals with their
own personalities. “You could never say that the Games Makers were a production line of certain
people. They were different ages and from different backgrounds, and they’d all welcome you in a
different way,” she says.
An interesting incident, she recalls her encounter with a volunteer boy in the London Olympics 2012.
When she turned up on the morning of her rowing final, a volunteer welcomed her and other team
members and pointing to the chocolate medal in his neck, jokingly commented, ‘Hey everyone, I bet
you’re jealous of my gold medal!’ She and her team members could not help smiling.
Another thing about the London Olympics 2012 that left her particularly impressed were the long
chains of volunteers on the way to and from the stadiums. The way they were high-fiving people,
dancing and singing was the most amazing sight. They enhanced the excitement and gaiety of the
extravaganza and painted a very positive picture of their country, she recalls.
Commenting on the general notion that volunteering may be a thankless job, she says, “Some of the
volunteering roles could perhaps have been seen as mundane or not particularly glamorous, but I
believe volunteering is a crucial job and that volunteers should be made to feel admired, respected
and loved. That would make them even happier to be doing those roles and rub off the feel-good
spirit on everyone else.”
“Volunteers can really set the mood of the Games. If you get it right, people arrive and leave happy,”
she says.

20. What kind of people, according to Katherine, B. uniformity in their ages and backgrounds
are just right for volunteering? C. distinct character and conduct of each
A. People who were born in Glasgow. member
B. People who can make others laugh. D. common way in which they welcomed
C. People who have experience of volunteering. guests
D. People who understand Scottish humour.
22. The volunteer boy with a chocolate medal in
21. A quality of the volunteers of London Olympics his neck was trying to Katherine
2012 does Katherine remember most is the
and her teammates.
.
A. please B. taunt
A. similarities in their personalities and
behaviour C. incite D. flatter

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set B 5

23. According to paragraph 4, Katherine was D. extraordinarily large crowds of spectators
most impressed with the . that thronged the stadiums
A. extraordinary atmosphere of celebration 24. The general view about most jobs of
that prevailed in the games volunteering is that they are very .
B. way volunteers added to the charm and A. stylish and very beautiful
enthusiasm of the games B. ordinary and unrewarding
C. amount of respect and affection that C. crucial jobs few can do well
volunteers get from one and all D. interesting and happy jobs

FOR QUESTIONS 25 TO 29, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT
FOLLOW.

16-Feet Waves-Where There Was Once Only Ice!
i. National Geographic correspondent Jane J. Lee in a recent article describes how reduced sea
ice has allowed the build-up of huge waves in the Beaufort Sea. She talks of sea waves as high as
16-feet in the Arctic Ocean where there was once only ice. Her fear is that because wave action breaks
up sea ice, allowing more sunlight to warm the ocean, can trigger a cycle that leads to even less ice,
more wind, and higher waves.
ii. According to Jane, scientists had hitherto never measured waves in the Beaufort Sea, an area
north of Alaska because of the perpetual sheet of ice that prevented their formation. But, much of the
region, she says, is now ice-free by September, and researchers have, as a result, been able to anchor
a sensor to measure wave heights in the central Beaufort Sea in 2012.
iii. An alarming point that Jane raises is that if winds are free to blow for a longer distance over
the open ocean, they can produce higher and higher waves. Sea ice restricts how far winds can blow,
thus limits the formation of waves. The loss of this cover is, therefore, a cause of great concern.
iv. Jane talks of how scientists predict that in future larger waves may be rising, if the seasonal ice
cover in the Arctic, continues to diminish.
v. If that happens, it will have serious implications for the world—shorelines may be getting hit
with larger and larger waves, and could erode rapidly. Moreover, reduced ice cover could also alter
the amount of carbon dioxide being exchanged between the atmosphere and the ocean. As a result,
the Arctic may be releasing more greenhouse gas into the atmosphere.
vi. The amount of open water, Jane says, varies annually in the Beaufort. There is virtually no open
water in April, when sea ice is at its maximum, but during sea ice minimums in September, it spreads
over an area of 621 miles (1,000 kilometres). Although, the Arctic has been steadily losing its sea ice
cover since the late 1970s that loss was particularly quick in 2002. The 16-feet waves the scientists’
instrument picked up occurred during a powerful storm on September 18, 2012.

25. What gave rise to waves in the Beaufort 26. Until recently scientists had not measured
Sea? the sea waves in the Beaufort Sea because
of .
A. Scientific studies going on there.
A. its ice-free summers
B. Presence of gentle winds in the area.
B. its permanent ice-cover
C. Less sea ice due to warmer climate. C. their failure to deploy sensors there
D. A shorter summer season. D. the particularly bad weather there

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 5th IEO - Set B

27. In third paragraph of the passage suggests A. reduced CO 2 exchange between the
that the formation of waves can be limited, ocean and the atmosphere
if somehow . B. no open water in the Arctic in summer
season
A. the ice cover on the sea is further reduced
C. wider, thicker ice cover in winters in the
B. scientists carry out more studies in the
Arctic
area D. discharge of more greenhouse gases in
C. winds can travel longer distance over the the atmosphere
open sea
D. winds are not allowed to travel long 29. The year saw an increase in
distances the speed at which the loss of the Arctic
ice-cover occurred.
28. Larger waves in the Arctic, in future, may A. 1970 B. 1972
result in . C. 2002 D. 2012

Spoken and written expression

FOR QUESTIONS 30 TO 34, CHOOSE THE 34. After hours of struggle, when Bob finally
BEST OPTION. succeeded in starting the car, Mary shouted
30. You say ‘You’ve got to be kidding me’ when in great excitement, ‘ !’
you doubt that someone is . A. What the hell
A. pretending to be a kid B. Way to go
B. worrying too much C. Oh, no
C. not speaking the truth D. What the Dickens
D. trying to be extra polite FOR QUESTIONS 35 TO 43, CHOOSE THE
31. If you want someone else to go ahead of you BEST OPTION TO FILL IN THE BLANKS.
or pass through ahead of you, which of the
Delhi’s Latest Tourist
following expressions would you use?
Attraction: Delhi Eye
A. You first, please.
Years after its construction, New Delhi’s
B. After you, please.
(35) tourist attraction, Delhi
C. First you, please.
Eye is (36) open to public.
D. Go before me, please.
Constructed (37) the famous
32. If someone says, ‘No worries’, he/she wants flyers in London and Singapore, it has been
to say ‘ ’. created by the same Dutch company that
A. I’m a carefree person made the Singapore Flyer.
B. there is nothing to lose (38) an 18-storey building
C. that’s all right (45 metres or 200 feet), this Ferris wheel
D. what will happen, will happen has cost approximately £7 million and
has a total capacity of 288 people.
33. If you don’t hear something properly, you
Its 36 air-conditioned cabins offer a
can politely request the speaker to repeat
(39) view of the popular
what they said, by using the expression?
sites in the vicinity – (40)
A. What?
Akshardham Temple, Humayun’s Tomb
B. Repeat.
and Lotus Temple, all in (41)
C. Come again, please.
of 20 minutes.
D. Once again.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set B 7

41.
On a (42) day, one can even
see Connaught Place from a distance. A. an interval
Its observatory-style experience would B. an area
be special for the visitors, since the C. a span
(43) view over Delhi is D. a section
spectacular.
42.
35. A. hazy
A. lost B. cloudy
B. last C. clear
C. later D. rainy
D. latest 43.
36. A. overreaching
A. newly B. far reaching
B. partially C. within reach
C. initially D. beyond reach
D. finally FOR QUESTIONS 44 AND 45, CHOOSE THE
37. CORRECT STRESS PATTERN FOR THE
UNDERLINED WORDS.
A. along the lines of
B. in line with Example
C. out of line with We may clearly see that democracy
D. on the right lines has been a great boon to mankind.

38. A. DEmocracy

A. So tall as B. deMOcracy
C. demoCRAcy
B. As tall as
D. democraCY
C. More tall than
D. Much taller than
44. Annual examinations are held in the month
39. of June every year.
A. naked eye A. EXaminations
B. worm’s eye B. exaMInations
C. bird’s eye C. examiNAtions
D. satellite’s D. examinaTIons

40. 45. That’s an interesting activity.
A. include A. ACTivity
B. includes B. acTIvity
C. included C. actiVIty
D. including D. activiTY

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
8 5th IEO - Set B

ACHIEVERS SECTION

46. IDENTIFY THE MISSPELT WORD. C. choreoGRAPHer
A. Dyeing D. choreographER
B. Fungi FOR QUESTIONS 49 AND 50, CHOOSE THE
C. Sking BEST OPTION.
D. Taxiing
49. Someone who can speak many languages is
47. CHOOSE THE PART OF THE SENTENCE called a/an .
THAT HAS AN ERROR. A. orator
A. She wants B. linguistics
B. to know C. polyglot
C. why D. ventriloquist
D. is the baby crying.
50. If at a restaurant your friends say, ‘Let’s go
48. C H O O S E T H E C O R R E C T S T R E S S Dutch’, they mean to say that .
PAT T E R N F O R T H E U N D E R L I N E D A. only one of the members will pay for
WORD. all
She is a well-known choreographer of the B. they wish to try some Dutch dishes
film industry. C. they wish to eat in the way, the Dutch
A. CHOreographer eat
B. choreOgrapher D. everyone will pay for himself or herself

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
ANSWER KEYS

1ST  IEO 

1.  (D)  2.  (C)  3.  (B)  4.  (D)  5.  (C)  6.  (B)  7.  (A)  8.  (D)  9.  (A)  10.  (C) 
11.  (B)  12.  (A)  13.  (C)  14.  (D)  15.  (A)  16.  (B)  17.  (C)  18.  (D)  19.  (C)  20.  (C) 
21.  (B)  22.  (D)  23.  (A)  24.  (D)  25.  (B)  26.  (C)  27.  (C)  28.  (A)  29.  (C)  30.  (B) 
31.  (B)  32.  (D)  33.  (B)  34.  (C)  35.  (A)  36.  (B)  37.  (D)  38.  (B)  39.  (A)  40.  (C) 
41.  (B)  42.  (D)  43.  (A)  44.  (B)  45.  (B)  46.  (A)  47.  (B)  48.  (D)  49.  (C)  50.  (D) 

2ND  IEO 

1.  (B)  2.  (C)  3.  (C)  4.  (D)  5.  (C)  6.  (B)  7.  (C)  8.  (B)  9.  (C)  10.  (C) 
11.  (C)  12.  (B)  13.  (D)  14.  (B)  15.  (A)  16.  (C)  17.  (B)  18.  (D)  19.  (D)  20.  (C) 
21.  (B)  22.  (C)  23.  (B)  24.  (A)  25.  (B)  26.  (D)  27.  (D)  28.  (C)  29.  (C)  30.  (C) 
31.  (B)  32.  (B)  33.  (A)  34.  (A)  35.  (C)  36.  (D)  37.  (D)  38.  (D)  39.  (C)  40.  (D) 
41.  (D)  42.  (C)  43.  (D)  44.  (B)  45.  (A)  46.  (B)  47.  (C)  48.  (A)  49.  (D)  50.  (B) 

3RD  IEO 
SET A 

1. (B)  2. (C)  3. (D)  4. (A)  5. (D)  6. (D)  7. (D)  8. (C)  9. (A)  10. (B) 
11. (A)  12. (C)  13. (B)  14. (C)  15. (D)  16. (C)  17. (A)  18. (C)  19. (B)  20. (D) 
21. (C)  22. (C)  23. (D)  24. (A)  25. (C)  26. (B)  27. (C)  28. (D)  29. (C)  30. (D) 
31. (C)  32. (B)  33. (C)  34. (D)  35. (B)  36. (A)  37. (B)  38. (D)  39. (C)  40. (A) 
41. (C)  42. (C)  43. (D)  44. (B)  45. (C)  46. (A)  47. (D)  48. (B)  49. (C)  50. (B) 

SET B 

1.  (A)  2.  (C)  3.  (D)  4.  (B)  5.  (B)  6.  (A)  7.  (B)  8.  (C)  9.  (A)  10.  (C) 
11.  (D)  12.  (A)  13.  (A)  14.  (D)  15.  (A)  16.  (D)  17.  (C)  18.  (B)  19.  (D)  20.  (C) 
21.  (B)  22.  (A)  23.  (C)  24.  (B)  25.  (A)  26.  (A)  27.  (B)  28.  (A)  29.  (C)  30.  (A) 
31.  (B)  32.  (A)  33.  (C)  34.  (A)  35.  (B)  36.  (C)  37.  (D)  38.  (C)  39.  (A)  40.  (C) 
41.  (A)  42.  (D)  43.  (C)  44.  (B)  45.  (B)  46.  (A)  47.  (D)  48.  (B)  49.  (C)  50.  (B) 

4TH  IEO 

SET A 

1.  (C)  2.  (A)  3.  (C)  4.  (C)  5.  (C)  6.  (C)  7.  (B)  8.  (A)  9.  (C)  10.  (A) 
11.  (B)  12.  (C)  13.  (D)  14.  (D)  15.  (B)  16.  (C)  17.  (B)  18.  (B)  19.  (D)  20.  (B) 
21.  (C)  22.  (C)  23.  (D)  24.  (C)  25.  (B)  26.  (D)  27.  (A)  28.  (A)  29.  (D)  30.  (B) 
31.  (C)  32.  (D)  33.  (B)  34.  (A)  35.  (D)  36.  (C)  37.  (D)  38.  (B)  39.  (A)  40.  (C) 
41.  (C)  42.  (C)  43.  (C)  44.  (C)  45.  (D)  46.  (C)  47.  (A)  48.  (A)  49.  (A)  50.  (A) 

SET B 

1.  (D)  2.  (C)  3.  (C)  4.  (B)  5.  (B)  6.  (D)  7.  (C)  8.  (C)  9.  (C)  10.  (C) 
11.  (B)  12.  (C)  13.  (B)  14.  (D)  15.  (C)  16.  (A)  17.  (D)  18.  (C)  19.  (D)  20.  (B) 
21.  (D)  22.  (B)  23.  (B)  24.  (D)  25.  (C)  26.  (A)  27.  (B)  28.  (B)  29.  (B)  30.  (B) 
31.  (C)  32.  (B)  33.  (C)  34.  (C)  35.  (B)  36.  (C)  37.  (D)  38.  (B)  39.  (A)  40.  (C) 
41.  (B)  42.  (D)  43.  (A)  44.  (D)  45.  (A)  46.  (C)  47.  (A)  48.  (C)  49.  (C)  50.  (D)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5TH  IEO 

SET A 
1. (C)  2. (B)  3. (D)  4. (D)  5. (B)  6. (C)  7. (D)  8. (D)  9. (D)  10. (B) 
11. (A)  12. (B)  13. (B)  14. (A)  15. (D)  16. (C)  17. (B)  18. (A)  19. (C)  20. (C) 
21. (C)  22. (D)  23. (B)  24. (C)  25. (B)  26. (B)  27. (C)  28. (C)  29. (D)  30. (B) 
31. (A)  32. (B)  33. (D)  34. (B)  35. (D)  36. (B)  37. (D)  38. (C)  39. (B)  40. (C) 
41. (A)  42. (C)  43. (C)  44. (A)  45. (C)  46. (B)  47. (B)  48. (B)  49. (C)  50. (C) 

SET B 

1. (C)  2. (B)  3. (C)  4. (B)  5. (C)  6. (D)  7. (A)  8. (D)  9. (B)  10. (A) 
11. (D)  12. (D)  13. (C)  14. (B)  15. (C)  16. (B)  17. (B)  18. (C)  19. (C)  20. (B) 
21. (C)  22. (A)  23. (B)  24. (B)  25. (C)  26. (B)  27. (D)  28. (D)  29. (C)  30. (C) 
31. (B)  32. (C)  33. (C)  34. (B)  35. (D)  36. (D)  37. (A)  38. (B)  39. (C)  40. (D) 
41. (C)  42. (C)  43. (B)  44. (C)  45. (B)  46. (C)  47. (D)  48. (B)  49. (C)  50. (D)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)