You are on page 1of 66

Class 9

1st

Year 2010

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 1

WORD & STRUCTURE KNOWLEDGE 

Choose the right word/phrase that completes the sentence. 
1.  I _____ confess I don’t think much of his new hairstyle. 
A.  will 
B.  should 
C.  ought to 
D.  must 

2.  ‘Honda factories ______ as supplier strike continues’. 
A.  paralyzed 
B.  grounded 
C.  halted 
D.  obstructed 

3.  My brother works in a large office _____ I work from home. 
A.  nevertheless 
B.  however 
C.  whereas 
D.  although 

4.  That is a very______ excuse. I don’t believe it. 
A.  poor 
B.  false 
C.  lame 
D.  phoney 

5.  Sara’s a bit of _____, isn’t she? Who would have thought she’d write a best‐selling novel? 
A.  a soft touch 
B.  a dark horse 
C.  a rough diamond 
D.  a snake in the grass 

6.  Does Vivek have the necessary _____ to be called for the interview? 
A.  skills 
B.  abilities 
C.  references 
D.  qualifications 

7.  I hope I didn’t _____ you any trouble by coming without calling first. 
A.  create 
B.  make 
C.  cause 
D.  bring

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 2

8.  Dear Mr. Rao, Thank you for your support. _____ sincerely, Ritu Pandey. 
A.  Your 
B.  You’re 
C.  Your’s 
D.  Yours 

9.  Would you _____ some medium‐sized onions from that pile over there? 
A.  pick up 
B.  pick out 
C.  pick over 
D.  pick through 

10.  I worked as a waiter for a year, but it was the tips that were my real _____. 
A.  milk and honey 
B.  sugar and spice 
C.  bread and butter 
D.  peaches and cream 

11.  That new restaurant down the road has great seafood and some absolutely _________ 
desserts. 
A.  iresistable 
B.  iresistible 
C.  irresistible 
D.  irresistable 

12.  Choose the word/phrase which explains the meaning of the underlined word. 
Did you get what the teacher was saying? 
A.  know 
B.  receive 
C.  recognize 
D.  understand 

13.  Which of the following does NOT take tele‐ as a prefix? 
A.  ‐scope 
B.  ‐sonic 
C.  ‐vision 
D.  ‐graphy 

Choose the odd one out from each set. 
14.  A.  sniff 
B.  snicker 
C.  giggle 
D.  chuckle 
15.  A.  warm: quilt 
B.  spiny: porcupine 
C.  sandy: beach 
D.  page: book

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 3

Grammar 

Fill in the blanks with the correct word/phrase. 

16.  As soon as I arrived, we _____ our food – everyone had waited for me. 
A.  were ordering 
B.  ordered 
C.  had ordered 
D.  would order 

17.  Anil:  I went to see Three Idiots yesterday. It’s excellent. 
Balu:  Oh good. I am seeing it tomorrow. 
Anil:  I know you _____ it. 
A.  will love 
B.  going to love 
C.  shall love 
D.  love 

18.  I _____ if I had their lifestyle! 
A.  would not have complained 
B.  would not complain 
C.  will not complain 
D.  did not complain 

19.  Would you mind _____ the music down? I can’t concentrate. 
A.  turn 
B.  to turn 
C.  turning 
D.  to turning 

Choose the part of the sentence that contains an error. If there is no error, choose D. 

20.  We haven’t got  /  many homeworks  /  this week.  /  No error 
A  B  C  D 

21.  They said  /  they’d phone us  /  until their plane lands.  /  No error 
A  B  C  D 

22.  Most of the pollution  /  in city centres  /  is caused by fuel emissions.  /  No error 
A  B  C  D 
Given below are sets of two sentences. Both sentences may be right or both wrong or one of the 
two may be right. Select the correct option.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 4

23.  P:  She wasn’t at work yesterday because she had to go to hospital for an appointment. 

Q:  I’m not going to play golf today as I had good game yesterday. 
A.  both right 
B.  both wrong 
C.  only P right 
D.  only Q right 

24.  P:  His application for admission to engineering, that was received yesterday, has gone 
missing. 
Q:  The bouquet of flowers, which was ordered yesterday, has just arrived. 
A.  both right 
B.  both wrong 
C.  only P right 
D.  only Q right 

25.  P:  I think it is a good idea to ban autos from the city centre. 
Q:  You need to realize that to save a rupee is to earn a rupee. 
A.  both right 
B.  both wrong 
C.  only P right 
D.  only Q right 

READING 

Read the passages and answer the questions that follow by choosing the correct option. 
Passage 1

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 5

World Sports Meet 2011 

THIRD DAY’S SCHEDULE 
SHOOTING  WEIGHTLIFTING 
·  Pairs 25 m Pistol Women  ·  62 kg Men’s Finals 
·  Stage 1 (Precision and Rapid)  ·  53 kg Women’s Finals 
·  Pairs 10 m Air Rifle Men’s Final  Starts at 2 p.m. 
·  Pairs 50 m Pistol Men’s Final 
·  Pairs 50 m Rifle 3 positions Women’s  SWIMMING 
Final  ·  50 m Butterfly Women’s Finals 
Starts at 9 a.m.  ·  50 m Backstroke Men’s Finals 
·  50 m Breaststroke Women’s Finals 
CYCLING 
·  50 m Freestyle Women’s Finals 
·  500 m Time Trial Women’s Finals 
·  200 m Freestyle Men’s Finals 
·  1000 m Time Trial Men’s Finals 
Starts at 4 p.m. 
·  Individual Pursuit Men’s Finals 
Starts at 1.30 p.m. 
WRESTLING 
·  66 kg Freestyle Men’s Finals 
ARTISTIC GYMNASTICS 
·  74 kg Freestyle Men’s Finals 
·  Team Final and Individual Qualification 
·  96 kg Freestyle Men’s Finals 
Women 
Starts at 4.30 p.m. 
Starts at 1.30 p.m. 

26.  What time does the 50 m Breaststroke Women’s Finals start? 
A.  9 a.m. 
B.  1.30 p.m. 
C.  4 p.m. 
D.  4.30 p.m. 

27.  How many sports events start at 1.30 p.m. ? 
A.  1 
B.  2 
C.  3 
D.  4 

28.  The event ‘53 kg Women’s Finals’ refers to: 
A.  Weightlifting 
B.  Wrestling 
C.  Artistic gymnastics 
D.  Swimming 
29.  Sushil Kumar, the wrestling champion, is participating in the 66 kg Men’s Freestyle Finals on the 
third day of the Commonwealth Games. At what time can you see him on TV? 
A.  Before 4.30 p.m. 
B.  At 4.30 p.m.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 6

C.  From 4.30 p.m. 
D.  Sometime after 4.30 p.m. 

Passage 2 

Orang‐utans  “require  less  food  than  humans,  pound‐for‐pound,”  lead  author  Herman  Pontzer  said. 
When they do eat orang‐utans nibble mostly on ripe fruit, along with smaller portions of leaves and 
seed. Even in captivity, this diet doesn’t diminish an orang‐utan’s get‐up‐and‐go. “They wake up early, 
after  a long  night’s  sleep,” explained Pontzer, an assistant professor of anthropology  at Washington 
University  in  St.  Louis.  “Then  they  spend  the  day  socializing,  exploring  their  indoor  or  outdoor 
enclosures. They also regularly engage in games with researchers”. 
According to a study, published in the latest Proceedings of the National Academy of Sciences, these 
activities  of  the  orangutan’s,  taken  together  add  up  to  the  same  level  of  exercise  performed  by 
humans in physically demanding agricultural lifestyles. 
In the wild, orang‐utans live in the rainforests of Borneo and Sumatra where food availability is highly 
variable  and  unpredictable,  Pontzer  added.  Like  fresh  fruit  from  the  garden,  the  pickings  are  often 
feast or famine.  “But  the trade‐off,” he added, “is  that low‐energy  throughout means less  energy  is 
available  to  do  things  like  grow  and  reproduce.  So  orang‐utans  grow  slowly  and  reproduce  slowly, 
which is evolutionarily  risky  because an orang‐utan might die  before  it passes on its genes.” Human 
mothers can have  a child every  two to four years, but orang‐utans in the wild only reproduce  every 
seven to eight years. 
Orang‐utans  are  highly  endangered,  with  many  lost due  to  human  activities  such  as  logging,  mining 
and the illegal pet trade. Pontzer hopes the study will highlight “how much information we lose about 
our closest relatives and our own evolutionary history if we let them go extinct.” 

30.  Orang‐utans eat _____ humans do. 
A.  less than 
B.  more than 
C.  the same amount as 
D.  nearly as much as 

31.  According to Pontzer, orang‐utans are 
A.  lazy. 
B.  friendly. 
C.  slow. 
D.  energetic. 

32.  According to the study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences, 
A.  orang‐utans and farmers do the same amount of physical activity. 
B.  orang‐utans do the same exercises as farmers. 
C.  orang‐utans and farmers work very hard. 
D.  orang‐utans and farmers have similar lifestyles. 

33.  Orang‐utans grow slowly and reproduce slowly because they 

A.  don’t get sufficient food. 
B.  don’t get fresh fruit from the garden.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 7

C.  eat low energy food. 
D.  don’t eat enoughfood. 

34.  Pontzer does not want  the orang‐utans to become extinct because 
A.  they are our closest relatives. 
B.  they are an endangered species. 
C.  a lot of information about our evolution will be lost. 
D.  he wishes to study them in the wild. 

35.  Select the statement that is NOT TRUE. 
A.  The orang‐utan reproductive cycle is slow. 
B.  Orang‐utans have low energy levels. 
C.  All orang‐utans may not reproduce. 
D.  Orang‐utans give birth every four years. 

Passage 3 

“Most of my time is spent in my room, French‐plaiting other girls’ hair,” said Rachael Burford, centre 
player in the England women’s rugby team. Burford, and her braided friends then go out on the rugby 
pitch where, if you caught any of the recent World Cup, you will have noticed that the women are just 
as fearless as their male counterparts. 

“It has got to the point now when I feel a bit weird if I don’t do someone’s hair before a game,” said 
Burford. “Some of the girls look really tough with their hair plaited, so it’s also a psychological thing — 
a victorious thing.” Sadly, victory wasn’t tied up in those braids — the team lost to New Zealand in the 
September 5 final — but many of the players looked fierce, like warrior women going into battle. 

“Plaits are the earliest of hairstyles because before haircutting and hairdressing, people obviously had 
long hair and plaits were the simplest way of keeping it out of the way,” says fashion historian Caroline 
Cox. For that reason, she says, we associate plaits with both women and men, and particularly those 
who are involved in athletic pursuits, such as war. Think of Legolas in “The Lord of the Rings”, or the 
super  strong  Obelix  in  the  “Asterix”  cartoons.  “For  women,  Boudicca  or  Valkyrie  plaits  seem  to 
enhance their ferocity,” says Cox. 

“It  was  a  practical  hairstyle  until  we  get  to  the  19th  century,  when  it  begins  to  be  associated  with 
female children. Even now, plaits on the whole have the meaning of the youthful schoolgirl.” Not an 
image you will associate with England’s nearly victorious rugby team. 

36.  Rachel Burford is a 
A.  central player. 
B.  hairdresser.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 8

C.  rugby player. 
D.  fearless fighter. 
37.  During the World Cup, all her hair plaited friends 
A.  played fearlessly. 
B.  were able to beat male players. 
C.  won the World Cup. 
D.  were well appreciated. 
38.  Burford feels that whenever she plaits her friends’ hair, they will  _____ the match. 
A.  win 
B.  lose 
C.  draw 
D.  play 
39.  In paragraph 2, the phrase ‘a psychological thing’ refers to 
A.  plaiting her friends’ hair. 
B.  feeling confident with plaited hair. 
C.  playing a mind game. 
D.  Burford’s feeling of weirdness. 
40.  According to the passage, which of these statements is true? 
A.  Modern athletes plait their hair. 
B.  Both men and women used to plait their hair in olden days. 
C.  Plaiting and victory are synonymous in athletics. 
D.  Plaiting was a convenient hairstyle for athletes. 

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSIONS 

Spoken Expression 

Choose the most suitable option to complete the dialogue. 
41.  Ram:  Good morning. Is that BizComp? 
Uma:  Good morning. This is BizComp. How can I help you? 
Ram:  I am Ram Kerkar from Minerva Computers. I’d like to speak to Ms. Piali Ghosh, 
Head, HR. 
Uma:  __________________________ 
A.  Sorry. Ms. Ghosh is not here. You can talk to Mr. Naik of the computer section, 
if you like. 
B.  Sorry, Mr. Ram. Ms. Ghosh is not here at present. I’m her secretary. You can 
tell me what you want. 
C.  I’m sorry, Mr. Kerkar, but Ms. Ghosh is away this week. Would you like to 
leave a message? 
D.  I’m sorry, Mr. Kerkar. You can’t speak to her. She’s not here. You can speak to 
me. I’m her secretary. 
42.  Principal:  Mr. D’Souza, the Annual Day’s coming up. I’ve been wondering whom to 
invite as our chief guest this year. Do you have any suggestions? 
Teacher:  __________________________

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 9

A.  Who? Me? I haven’t a clue. How would I know anybody important 
enough? 
B.  Well, I don’t really know anyone. But I can find out. I’ll ask Mrs Sharma. 
C.  Why are you making such a fuss, sir? You’ll find someone. You know so many 
important people. 
D.  Oh, there must be lots of people simply dying to be asked. Should be no 
problem at all. 

43.  Mrs K:  Hello, Nita. 
Nita:  Hello, Mrs Kumar. How have you been? 
Mrs K:  Good. By the way, Nita, I’m having a party for my brother, Arun – the one who’s 
come from the States. It’s on Sunday. I’d like you to come. 
Nita:  __________________________ 
A.  Where’s it going to be? Who else is coming? And how many people are you 
asking? 
B.  Ooh! That hunk! As handsome as ever, I’ll bet. No way I’m going to 
miss it. 
C.  Sure. I love parties. Parties mean food. Hope there’ll be lots of it. 
D.  Sure, I’ll be there. Arun’s back, is he? It’ll be nice to see him again. 

44.  Ali:  Pia, have you seen the ad? They’re looking for a new editor. For the School 
Magazine. It’s on the notice board. Why don’t you apply? 
Pia:  __________________________ 

A.  Why should I? They’re not going to get anyone like me. Let them come 
to me. 
B.  I don’t think I will. Being an editor is tough – takes time and energy. Not 
sure I can spare that right now. 
C.  You bet, I will. You’re not the first, you know. Everyone, including the 
teachers, has been asking me to apply. 
D.  I am afraid not. I do not deem this an appropriate moment to take on such 
an onerous responsibility. 
Ali:  Oh, well If that’s how you feel… I just thought you were so right for the job. 

45.  Alan:  There’s a plan to get a film personality to be the face of our campaign to 
save trees. 
Bani:  Why should we see actors as youth icons? After all, what do they have to

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 10

recommend themselves? 
Alan:  _____________________________________________ 
A.  Whether you like it or not, actors have great influence on the youth. 
They imitate their heroes. 
B.  Well, actors are usually good‐looking. They’re attractive and the youth 
tend to copy their dress and mannerisms. 
C.  Actors? What do they know about trees and environment? All they have is 
their looks and clothes. 
D.  I think actors have a bad influence on youth and turn them into unthinking, 
mindless sheep. 
Written Expression 

Given below are four sentence paragraphs (S1‐S4). S1 and S4 are given. From the options, (P, Q, R) 
choose two sentences for S2 and S3. 

46.  S1.  Shops and homes in select areas of Maharashtra will soon have to pay in advance for 
the electricity they use. 

P.  This follows the Maharashtra Electricity Board’s approval for introducing prepaid 
meters. 
Q.  The state’s electricity distribution company will install 25,000 prepaid meters to 
begin with. 
R.  The electricity meters will be installed free of cost in those shops and residences 
where usage is low. 
S4.  Customers using these meters will have to buy electricity using a card which can be 
recharged when the meter shows low credit 
A.  QP  B.  PQ  C.  RQ  D.  QR 

47.  S1.  The smoke of a devastating forest fire always carries two compounds, with it, a life 
promoter, and a regulator. 
P.  The forest fires have a role to play in maintaining a balance in nature. 
Q.  After forest fires have been extinguished, the seeds that abound on forest 
floors take over to repopulate the burnt forest. 
R.  The regulatory chemical in the smoke keeps a check on these seeds and lets them 
germinate only when there is enough moisture in the atmosphere again. 
S4.  Once the seeds have germinated the promoter chemical takes over to ensure a rapid 
re‐growth of the forest. 
A.  PQ  B.  QR  C.  RQ  D.  QP 

48.  S1.  How the foot lands when one is running has a long evolutionary history. 
P.  Humans ran even when there were no shoes, for food, from predators, fires, and 
storms.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9 | 1st IEO - 2010 11

Q.  Natural selection ensured that barefoot runners landed on their forefoot while 
running. 
R.  Running in a way that reduced the chances of foot injury to a minimum was 
essential. 
S4.  Shod runners on the other hand land on their heels and need well cushioned shoes to 
absorb the impact. 
A.  RQ  B.  PQ  C.  QP  D.  QR 

49.  S1.  You are invited to a learning opportunity at Kheladhri school. 
P.  We strive to cultivate the child’s natural intelligence while building academic 
excellence and physical fitness. 
Q.  The wider intent is to discover right living and right relationship with the earth. 
R.  Parents who wish to admit their children may write to us in December. 
S4.  Kheladhri is a fully residential school and is situated amidst great natural beauty in the 
Western Ghats, in India. 
A.  RQ  B.  PR  C.  QP  D.  PQ 

50.  S1.  Rag picking is not a new profession in India. 
P.  They are not, however, offered any constructive support by the local government. 
Q.  Every Indian city has had its own band of pickers for many years. 
R.  They keep the city clean, unofficially joining forces with the municipal staff 
S4.  They often work in dirty and hazardous conditions, but get no kudos for these 
services.
A.  QR  B.  RP  C.  QP  D.  PR 

JJJ

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9

2nd

Year 2011

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 Class 9 | 2nd IEO - 2011

SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

I Choose the correct spelling of the word.

1.

(A) adolesence (B) adolescence

(C) adolessense (D) adolesense

2.

(A) separate (B) separete

(C) soperate (D) saperate

II Choose the right word that fills the blank in each sentence.

Example

We have a pool in our hostel, and I daily swim fifteen to twenty _____ before
breakfast.
(A) longs (B) lengths
(C) length (D) longing

3. To join the army one needs to be at least 1.5 meters in _________.

(A) tall (B) height

(C) hits (D) centimetres

4. My sister hopes to one day _________ her dream of becoming a teacher.

(A) realises (B) realise

(C) realising (D) realised

5. Many intelligent animals suffer from _________ in captivity.

(A) alone (B) bore

(C) boredom (D) lonely

III For each set of words and phrases choose the odd one out.

Example
Have _________ .
(A) a party (B) place (C) a meal

6. Take _________ .
(A) difficulty (B) care
(C) turns (D) part in

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3 Class 9 | 2nd IEO - 2011

7. Have _________ .

(A) a nice time (B) an effect

(C) a decision (D) an argument

IV Choose the best answer from (A), (B), (C) or (D), to complete sentences.

8. Can you __________ my luggage while I go get some water?

(A) keep a look on (B) keep an eye on

(C) keep eyes on (D) put your eye on

9. My father’s doctor has told him to __________ the amount of sugar in his food, so my mother has
stopped making any sweets!!

(A) close down (B) bend down

(C) cut down (D) ease down

10. Our teacher says that they are __________ a longer break at school so that we have more time
between lessons.

(A) turning in (B) getting in

(C) taking in (D) bringing in

11. There aren’t __________ people in the library today.
(A) much (B) few
(C) many (D) less

12. My mother was almost __________ accepting a year’s subscription to a magazine by the
salesman.
(A) set to (B) spoken into
(C) forced (D) talked into

13. Guess who I __________ at the stadium?
(A) ran up to (B) ran by
(C) ran into (D) ran down

14. My grandfather is __________ now. He is in his mid eighties!
(A) passing on (B) breaking on
(C) growing on (D) getting on

15. I asked my friend where __________ her mobile phone.
(A) did she buy (B) had she bought
(C) has she bought (D) she had bought

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 Class 9 | 2nd IEO - 2011

V In each of these sentences one section from (A), (B), (C) or (D) is wrong. Choose the section that
is incorrect.

(A) (B) (C) (D)

16. The shy young girl hid below the bed until the visitors had gone.

Today with a few pieces
17. she can talks to people in more and more ways.
of equipment

18. When the young boy was accused to steal he started to cry.

19. Atul blamed his younger brother that he broke the window.

20. He stole the pen but he giving it back because he felt guilty.

21. The friend I want to introduce you to him is away this weekend.

22. This must be one of the best plays that has been staged at Music Academy this season.

23. hardly i sat down when there was a knock at the door.

SECTION-II : READING

VI In each of the sentences below, choose which of the four options (A), (B), (C) or (D) fits into the
sentences. There is one option which is not used.

24. Aditya has always been __________ to impossible dreams.

25. My friend has __________ into the habit of forgetting to complete his work.

26. My brother has __________ to life in the hostel as if he had been there for years.

(A) fallen (B) run

(C) taken (D) given

27. The music from the loudspeakers was __________ deafening.

28. We thought that this year’s exam paper was __________ easy.

29. The decorating is __________ finished and we should have everything ready soon.

(A) effectively (B) literally

(C) relatively (D) practically

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5 Class 9 | 2nd IEO - 2011

VII Look at each of the text and answer the question that follows. Choose from (A), (B), (C) or (D).

30. School Dance Competition

Tickets available with Mr. Johri in computer lab 3 from 2 P.M. to 3 P.M. today and tomorrow,

( Monday & Tuesday).

Tickets Rs. 50: each. Special concession for group bookings.

Seats can also be reserved but payment must be before the show on Thursday evening.

Which of the following statements is correct?

(A) You cannot book tickets now and pay later.

(B) You can book tickets now and pay later.

(C) You can only buy or book tickets today.

(D) The show is on Tuesday evening.

31. To: Vijee

From: Indira

Sorry. I should have told you where the tickets are. They are in the top drawer of Manju’s desk.

Don’t forget to bring them with you. See you both outside the auditorium at seven!

What did Indira not do before sending the email?

(A) Put the tickets in the drawer in Manju’s desk.

(B) Remember to take the tickets with her.

(C) Tell Manju where the tickets were.

(D) Tell Vijee where she could collect the tickets from.

VIII Here are THREE students all looking for a new activity to do during their summer holidays. Read
the description of activities (A) - (D). Decide which activity (A) - (D) would be most suitable for
each person. There is one extra activity.

32. Sharadh in class 11 wants to do something exciting with some friends from the school football
team. They’re keen to do something connected with either sport or music.

33. Nina is just recovering from Malaria and isn’t very active. She wants some gentle exercise. She
does not want to go to classes but would like to learn how to do an activity in the privacy of her
home.

34. Malika loves nature and animals. She wants to go with her brothers and sisters to somewhere
where they can get close to animals.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 Class 9 | 2nd IEO - 2011

ACTIVITIES

(A) Yoga is an easy form of exercise for people of any age. A teacher can show you how to move your body

slowly to help you to relax. It can even help with problems with different parts of your body. Teachers available

for home visits on request.

(B) Fishing is a fantastic way to get away from it all. If your idea is to get away from it all then this is the answer.

Whether you go for just an hour or spend the whole day catching fish, it is an activity that thousands of

people love.

(C) Drive your car through the park and get close to some of India’s most beautiful and dangerous animals.

Younger children can have fun in the play area while there is excitement for older children in the adventure

playground with its ‘Splash Mountain’ water ride.

(D) Excitement Galore we have four floors of slides, swings, rope bridges and other thrilling adventure activities.

You can join a lion hunt or go rowing in a crocodile infested lake. You can try your hand at tight rope walking

over a ravine infested with snakes. It all seems very real. No young children allowed.

IX Choose one word from (A), (B), (C) or (D) to complete the blank.

35. Which is the most direct _________ to the town centre?

(A) road (B) street

(C) passage (D) route

36. The mob was peaceful but suddenly turned _________.

(A) righteous (B) riot

(C) ritual (D) riotous

37. The poor _________ of the village lived in huts.

(A) inhabitants (B) citizen

(C) resident (D) originals

38. I could sit and listen to the _________ of the river all day.

(A) din (B) noise

(C) racket (D) sound

39. As long as we stay within _________, we won’t have any legal problem.

(A) the law (B) sight

(C) reason (D) power

40. The police made an _________ arrangement for the safety of the passengers.

(A) all (B) enough

(C) adequate (D) elaborate

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
7 Class 9 | 2nd IEO - 2011

41. Who _________ the South Pole?

(A) went (B) devised

(C) invented (D) discovered

42. _________ the children look like their mother.
(A) Either (B) Both
(C) Neither (D) Also

Section-III : SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

X For each of the questions choose the one correct or best answer from (A), (B), (C) or (D).

43. The village they live in is enough _________, but I’d find it a bit boring after a while.
(A) satisfied
(B) contented
(C) winning
(D) pleasant

44. When you were little, what time ________ ?
(A) did you have to go to bed
(B) have you to go to bed
(C) did you must go to bed
(D) must you go to bed

45. What usually picks up when tourists arrive in an area?
(A) Suitcases
(B) Foreign accent
(C) Trade
(D) Weather

46. It seems they have fallen out means _________
(A) they had a nasty fall
(B) fell out of the bus
(C) they stopped being friends
(D) they jumped off from the parapet

47. Nitin was caught red-handed. Does this mean
(A) he was just stealing something?
(B) he had blood on his hands?
(C) he felt embarrassed?
(D) he had a red ball?

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
8 Class 9 | 2nd IEO - 2011

48. Mary is always running down her sister. Does this mean
(A) she is always racing down the stairs with her sister?
(B) she is always finding fault with her sister?
(C) she is always searching for her sister?
(D) she is faster than her sister?

XI In each of these conversations the lines are not in order. Put them in the right order. Choose from
(A), (B), (C) or (D).

49.
(a) Hi Nilay. I’m home
(b) I’ve been painting my room, Mum.
(c) Oh Nilay. Whatever have you been doing?
(d) Upstairs Mum.
(A) a, c, d, b (B) c, a, b, d
(C) a, d, c, b (D) b, d, c, a

50.
(a) It’s not far. I’ll show you . I’m going that way.
(b) I’m looking for Nehru Street. Do you know where it is?
(c) Of course we’re here, next to Podar College. Where do you want to go?
(d) Excuse me. Can you show me where we are?
(A) d, c, b, a (B) b, c, d, a
(C) b, c, a, d (D) d, c, a, b

ppp

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9

3rd

Set A

Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 3rd IEO - SET A
SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE BEST OPTION TO REPLACE THE WORDS IN ITALICS.

1. He opened the door with alacrity for her to pass through.
(A) indolence (B) sloth
(C) enthusiasm (D) approval

2. He was advised to curb his inquisitive nature.
(A) eager (B) curious
(C) aggressive (D) boisterous

3. The party indulged in vociferous protest.
(A) loud (B) peaceful
(C) acrimonious (D) meager

4. The maverick cartoonist was in trouble again.
(A) expert (B) controversial
(C) old-fashioned (D) unorthodox

5. Nobody was fooled by his subservient attitude.
(A) superior (B) attractive
(C) polite (D) obedient

CHOOSE THE RIGHT WORD/PHRASE FROM THE OPTIONS TO COMPLETE EACH SENTENCE.

6. There aren’t any eggs in the fridge, _____________?
(A) there is (B) is there
(C) are there (D) are they

7. Amir wouldn’t have found himself in the soup if he ________ my words.
(A) had heeded (B) weren’t heeded
(C) hadn’t heeding (D) was heeding

8. The way people behave ______________ as they grow old.
(A) changes (B) change
(C) changed (D) changing

9. Watch ____________ – the roads are slippery.
(A) in (B) for
(C) out (D) of

10. He’s always getting ______ trouble.
(A) into (B) rid of
(C) on with (D) over

11. I am taller than you are, _____________?
(A) am I (B) aren’t I
(C) was I (D) is I

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET A 3
12. There aren’t _________ people in the park today.
(A) much (B) few
(C) many (D) less

13. I asked my sister where ______________ that pretty dress.
(A) did she buy (B) has she bought
(C) had she bought (D) she had bought

14. Tokyo is far ______________________ Colombo.
(A) more crowded than (B) more crowded to
(C) most crowded than (D) most crowded to

15. How long will it take to ________ the CCTV cameras?
(A) implement (B) install
(C) include (D) immerse

COMPLETE THE GAPS IN THE FOLLOWING PARAGRAPH FROM THE OPTIONS BELOW.

I have read somewhere that there was once ___ (16) ___ Aberdeen terrier that was mistakenly
trapped in a ship travelling from ___ (17) ___ Kolkata to Scotland. An amazing event then ___
(18) ___. When the ship berthed at Dublin, ___ (19) ___ dog jumped out, entered another ship
travelling in the opposite direction, and ___ (20) ___ Kolkata safely.

16. ____________
(A) a (B) an
(C) the (D)

17. ____________
(A) a (B) an
(C) the (D)

18. ____________
(A) underwent (B) unfolded
(C) undermined (D) undivided

19. ____________
(A) a (B) an
(C) the (D)

20. ____________
(A) arrived (B) returned
(C) reached (D) advanced

FILL IN THE GAPS WITH THE MOST APPROPRIATE IDIOM.

21. As Gopi struggled to complete the project, he realized that he had _____________.
(A) burnt and dreaded the fire (B) cried over spilt milk
(C) bitten off more than he could chew (D) his nose in the air

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 3rd IEO - SET A
22. He preferred straightforward people to _________________.

(A) snakes in the grass (B) hidden daggers

(C) birds of a feather (D) shady wheelers

23. He didn’t want to _____________ by accepting the challenge.

(A) get a knock on the head (B) stick his neck out

(C) get an ear full (D) break his arm

CHOOSE ONE WORD FROM THE OPTIONS BELOW TO COMPLETE THE SENTENCES.

24. The rioters ______
______ to bits all the glass fronts of the beautiful shops.

25. Just one bad exam result and all her dreams were ______
_____.

26. The scene was horrific, there was debris ______
______ all round the shipwreck.

27. The crowd _______
_____ helter-skelter in front of the advancing army tanks.
(A) fled (B) shattered
(C) smashed (D) floating

SECTION-II : READING

READ THE PARAGRAPH AND FILL IN THE GAPS FROM THE OPTIONS BELOW.

His disqualification from the Olympics turned out to be ________ (28) ________ as
he was to realize soon. By unlucky coincidence, the very same week his father was
in ________ (29) ________, and he turned his full attention on getting him ________
(30) ________.

28. ___________

(A) a pain in the neck (B) a learning curve

(C) a blessing in disguise (D) a blow to his career

29. ___________

(A) a ferocious incident (B) a ghastly accident

(C) a terrific impediment (D) a deal gone bad

30. ___________

(A) back on his feet (B) a swanky tablet

(C) into practice (D) sweet revenge

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET A 5
READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Matsupaa - The Magic Remains
Dawn has not yet broken over the horizon, but Rosita is crossing the border. Rosita
is a Matsu woman. Her land, Matsupaa, lies partly in Ghana, and partly in Congo.
Matsupaa has its own flag, language, traditions and festivals, but it is divided by
an international border. Rosita crosses the border frequently to get from one part
of her country to another, but she needs special visa every time and it sometimes
takes her forever to reach another part of her own country.
Today Rosita is making the crossing from her village Onista to the capital city
Maru to attend the annual Matsupaa Kingdom Day. There will be a carnival, and
the atmosphere is likely to be raucous and mad as most carnivals are. People in
their ancestral costume of large billowing gowns, silver plated shirts and clanging,
chunky bracelets move around noisily. Youngsters usually borrow their grandparents’
clothes!
One of Matsupaa’s celebrity citizens is Mopar Magutsu. He is active in a movement
to save Matsu cultural identity. More and more young people are leaving Matsupaa
for the west and Mopar wants to prevent his culture from dying out. He holds a
lot of cultural programmes to initiate the young into the rich and colourful Matsu
past. The future is bright only when we know the past with pride - is Mopar’s firm
belief.
Meanwhile Rosita has reached the capital with her basket of knick-knacks and
hand crafted pots and pans. She hopes to make a killing with the ever present
tourists.

31. Rosita is ________________________.
(A) an illegal immigrant (B) a textile merchant
(C) a travelling vendor (D) a basket maker

32. Matsupaa is divided into several countries.
(A) True (B) False
(C) Don’t know (D) Partly true

33. What is Mopar’s vision?
(A) He wants to move constantly.
(B) He is proud about his country’s history.
(C) He wants to prevent youngsters from migrating.
(D) He wants to prevent his culture from being forgotten.

34. What does Rosita want to do today?
(A) She wants to kill the tourists. (B) She wants to get back safely.
(C) She wants to get a special visa. (D) She wants to make a lot of money.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 3rd IEO - SET A
35. In the passage the phrase ‘rich and colourful’ can be replaced by _______.
(A) vibrant (B) wealthy
(C) crowded (D) technicolour

36. How do the Matsu people celebrate Kingdom Day?
(A) They eat a lot of meat. (B) They take each others’ clothes.
(C) They enjoy themselves at a fair. (D) They migrate to other countries.

37. Rosita can enter other parts of her country, but ___________________.
(A) it happens quickly and efficiently (B) she passes through thick forests
(C) it’s a cumbersome process (D) she carries heavy baskets

38. The traditional Matsu dress is _________.
(A) sleek, gold-plated ball gowns (B) short, bold skirts and iron shoes
(C) metal armour and floating gowns (D) silver foil and summery frocks

39. What’s the problem with Matsupaa’s youngsters?
(A) They sing and dance all day. (B) They borrow their elders’ clothes.
(C) They are migrating to other countries. (D) They dislike tourists.

40. Today, Rosita is visiting _______.
(A) her native village (B) the border
(C) the celebrity citizen (D) the main city

SECTION-III : Spoken and written expression

COMPLETE THE LETTER FROM SUSAN, A CLASS 9 STUDENT, EXPLAINING WHY SHE CANNOT ATTEND
SCHOOL. CHOOSE FROM THE WORDS/PHRASES BELOW.

____41_____
Rosemary and Higgs Senior School,
Singapore
Subject : _____ (42) _____
_____ (43) _____
I’d like to inform you that I am _____ (44) _____. _____ (45) _____ has advised me
two weeks rest so that I can recover fully from the infection.
Therefore, I won’t be able to attend classes for a fortnight starting today.
_____ (46) _____
_____ (47) _____
Susan Menon

41. ___________
(A) The Head Master (B) The Doctor
(C) The Head Chef (D) The Post Master

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET A 7
42. ___________

(A) Application for job (B) Application for leave

(C) Request for sickness (D) Request for medicine

43. ___________

(A) Hi Sir (B) Hello

(C) Dear Sir (D) None of these

44. ___________

(A) running for a tournament (B) troubled by mosquitoes

(C) sleepy and exhausted (D) suffering from flu

45. ___________

(A) The coach (B) The doctor

(C) The principal (D) The class teacher

46. ___________

(A) Yours sincerely (B) Yours truly

(C) Lovingly yours (D) Yours affectionately

47. ___________

(A) Teacher’s signature (B) Susan’s signature

(C) Parent’s signature (D) Doctor’s signature

COMPLETE THE CONVERSATION BETWEEN TWO PEOPLE IN A BOOKSHOP

Customer (at a bookstore) : _________ (48) _________ if you had the last part of
Harry Potter.

Shop Assistant : I’m afraid it’s out of stock right now.

Customer : _________ (49) _________! I was hoping to gift this to my niece.

Shop Assistant : _________ (50) _________, please leave your phone number with
us. We’ll call you when we get it in store.

Customer : Oh, that’ll be great, thanks.

Shop Assistant : Not at all, have a good day!

48. ___________
(A) I had heard (B) Can you find out
(C) I was wondering (D) Do you know

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
8 3rd IEO - SET A
49. ___________

(A) That’s awful news (B) That’s disappointing

(C) That’s so irritating (D) That’s really bad service

50. ___________
(A) I’ll tell you what we can do (B) I have a brilliant idea
(C) What you can do for us (D) What I propose is

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9

3rd

Set B

Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 3rd IEO - SET B
SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE BEST MEANING FOR THE WORDS IN ITALICS.

1. He was admonished by his teacher for his behaviour.
(A) cajoled (B) guarded
(C) scolded (D) appreciated

2. She felt he was a man of dubious character.
(A) flawless (B) doubtful
(C) surprising (D) sound

3. Very few people are so full of vigour on a Monday morning.
(A) energy (B) gloom
(C) joy (D) sorrow

4. She’s such a pushy manager.
(A) sociable (B) sporting
(C) aggressive (D) short tempered

5. The river meandered its way to the sea.
(A) swirled swiftly (B) cascaded downhill
(C) fell like a waterfall (D) flowed in a zigzag way

CHOOSE THE RIGHT WORD/PHRASE FROM THE GIVEN OPTIONS TO COMPLETE EACH SENTENCE.

6. He ought to know better, __________?
(A) isn’t it (B) shouldn’t he
(C) should he (D) ought he

7. If I ________________ Bill Gates, I would move Microsoft to India.
(A) am (B) had been
(C) were (D) become

8. I don’t mind ________________ in a queue if it’s not so hot.
(A) to stand (B) stood
(C) to waiting (D) waiting

9. He broke out ________________ a rash after he had the drink.
(A) on (B) in
(C) from (D) among

10. Howard held ________________ his tears at his dear pet’s funeral.
(A) onto (B) up
(C) off (D) back

11. The picnic was ________________ fun after so much serious studying.
(A) good (B) much
(C) rather (D) much more

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET B 3
12. There isn’t __________ money in the box.
(A) so much (B) many
(C) much (D) many more

13. She was curious to know where __________ for the holidays.
(A) I had gone (B) had I been going
(C) have I gone (D) I have gone

14. __________ old books are missing from the book shelves.
(A) Much (B) Enough
(C) Several (D) Few

15. The media’s __________ coverage of the issue yielded results.
(A) remunerative (B) recuperative
(C) remedial (D) relentless

CHOOSE THE BEST ANSWERS TO COMPLETE THE PARAGRAPH FROM THE OPTIONS BELOW.

There was ___16____ ancient temple in a village. As with all temples, here too
there was ____17___ huge statue of God which was covered with precious gold
and jewels. __18__ dark night, a burglar scaled the temple walls and made off
with all the jewels. The police are on the ____19___ for the culprits who have
escaped with the ____20___.

16. __________
(A) a (B) an
(C) the (D)

17. __________
(A) this (B) an
(C) the (D) none of these

18. __________
(A) Some (B) That
(C) One (D) On a

19. __________
(A) watch out (B) look out
(C) find out (D) put out

20. __________
(A) suspects (B) bounty
(C) loot (D) ransom

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 3rd IEO - SET B
FILL IN THE GAPS WITH THE MOST APPROPRIATE IDIOM.

21. I haven’t had fun in ages, I’ve ___________________ just now.
(A) done all in a day’s work (B) two for the price of one
(C) been hit by weather (D) too much on my plate

22. Dhoni is confident of winning, after all he has ____________________.
(A) an ace up his sleeve (B) a little bird in his wings
(C) an angel to guard (D) a battle ship for all seasons

23. What ___________, this was totally unexpected!
(A) a scar face (B) a double face
(C) an about face (D) an eager face

SECTION-II : READING

READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Among the old Tedas, it was customary for certain tribesmen to dress in the skins of the
beasts they had slain, and thus to give themselves a fearsome air of brutality, which was
calculated to strike dread into the hearts of their foes. Of course, it’s a fair guess that a
cheetah or bison skin would make a warm, comfortable outer coat for a man whose life
was in the most brutal of conditions atop ridges.
Many legends tell of these cavemen-like soldiers, also known as Badangas, and folklore
has it that they were physically transformed into the beasts whose skins they wore. The
most common animals that the warriors were transformed into were the bull-tiger and
leopard. Rumours suggest that the skins carried the power of the beasts and, when worn,
turned the wearer into that animal at the height of its capabilities. The fact is that no one
has ever set sight on a Badanga in the flesh.
The Badanga was an object of sheer horror, as his life’s object was to challenge quiet
villagers to a duel. As the then law of the land stood in the Teda tribe, a man who declined
to accept a challenge from a Badanga forfeited all his worldly possessions, even his wife,
over to the hands of his challenger. Therefore, the Badanga had any man he challenged
at his mercy. If the Badanga slew him, the farmer’s possessions became his, and if the
poor fellow declined to fight, he lost all legal right to his property anyway. A Badanga
would invite himself to any feast and contribute to the hilarity of the entertainment by
killing in gory fashion any merrymaker who displeased him. He might even single one
out to murder for no other reason than to practice his combat skills.
It is not difficult to imagine that popular superstition went along with the popular dread of
these animal-skinned aggressors, and that they were believed to be filled with the force,
as they certainly were with the ferocity, of the beasts whose skins they wore.
In the unlikely event of a villager slaying a Badanga warrior, he was revered as a divine
saviour and had a temple devoted to him. It wasn’t easy. Fire merely singed, a scythe
landed a mere scratch, and a venomous spear just put him to sleep- what it took was
a club made of the betel tree stump to fell this fiery warrior. Of course, it comes as
no surprise that no one has heard of one such village victory yet. Does the belligerent
Badanga have only a phantasmal existence?

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET B 5
24. Where are you most likely to come across this passage?
(A) History readers for high school students
(B) People of the World - Nature magazine
(C) Encyclopedia entry about Badangas
(D) Novel about tribes and hunting

25. Which is the best synonym of ferocity as used in this article?
(A) Viciousness (B) Bravery
(C) Terrific (D) Confidence

26. What kind of climate did Teda warriors live in?
(A) Warm, comfortable climate (B) Hot, sunny and windy climate
(C) Harsh, cold climate (D) Mild, breezy and autumnal climate

27. Any one who refused to fight the Badanga had to ______________ all his possessions.
(A) sacrifice (B) earn
(C) sell off (D) protect

28. What happened to a villager who won over a Badanga?
(A) He had to give up his temple. (B) He became physically transformed.
(C) He acquired superhuman powers. (D) He was treated like a guardian deity.

29. Why did the tribal warriors dress in animal skins?
(A) To show off their victory to the villagers. (B) They actually became like these animals.
(C) To fill their enemies’ hearts with fear. (D) It helped them in performing magic.

30. The animal skins had the power to change the wearer into a beast. This was ___________.
(A) a popular belief (B) a customary practice
(C) a proven fact (D) a divine act

31. Badangas would kill villagers at a feast
(1) for fun (2) to practice their dueling
(3) because they were displeased
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 1, 2 and 3

32. Which was the only way to kill a Badanga?
(A) Stabbing them with an iron sword. (B) Hitting them with a wooden club.
(C) Burning them with a fire. (D) Shooting them with poison arrows.

33. Which of these is a suitable title for the article?
(A) Supernatural Animalistic Badangas (B) Terrible Badanga Cavemen on the Prowl
(C) Badangas – Fact and Fiction (D) Animal skinned Agressors – Badangas

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 3rd IEO - SET B
READ THE PARAGRAPH AND CHOOSE THE BEST OPTION FOR EACH GAP.

This is the tale of Bibi, the butterfly–not just any butterfly, but an adventure–loving
butterfly full of the ____34________ born of youth. Yes, she was the quintessential
____35______ butterfly. Today in a fit of temper, she had left home and flown a
long distance without thought of rest or sleep, over green gardens and frolicking
farms in search of the sweetest nectar. Her _____36_________ wings were tired
and _____37________. She drank the juice from a rose here and a daffodil there. A
strange drowsiness ______38________ her. She curled up on the sturdy ____39______
of a leaf and fell fast asleep. And as is the case when anyone sleeps, she had the
strangest dream.

34. __________
(A) impetuousness (B) absoluteness
(C) weariness (D) wolfishness

35. __________
(A) laid-back (B) hot headed
(C) fearful (D) plodding

36. __________
(A) floppy (B) pudgy
(C) gawky (D) frail

37. __________
(A) droopy (B) flappy
(C) damp (D) shrivelled

38. __________
(A) erased (B) enraged
(C) enveloped (D) endeared

39. __________
(A) bark (B) stalk
(C) stump (D) bed

SECTION-III : Spoken and written expression

CHOOSE THE BEST ANSWERS TO COMPLETE THE CONVERSATION FROM THE OPTIONS GIVEN.

Neera : Hi, Amina! _________ (40) _________
Amina : Well, _________ (41) _______ I suppose. I mean, the starting time’s
great.
Neera : Why’s that?

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
3rd IEO - SET B 7

Amina : It doesn’t start till noon, so I don’t have to get up early, and I needn’t
set my alarm and all that.
Neera : Cool! But then, you have to work late, right?
Amina : Yeah, _________ (42) _________. Also, we aren’t allowed to leave till
the last customer’s gone, and sometimes that’s around midnight!
Neera : _________ (43) _________.
Amina : And we are supposed to speak really carefully to customers and say
things like “Have a nice day now”.
Neera : Oh really!
Amina : And we have to wear stupid hats!
Neera : _________ (44) _________.
Amina : The worst thing’s is you don’t get a moment’s rest to sit down or
anything.
Neera : Mmmm…. ______________ (45) _________________
Amina : No, hopefully I’ll find something better, and I’ll move on.

40. __________

(A) Long time no see. (B) How do you do?

(C) How’s your new flatmate? (D) How’s the new job?

41. __________

(A) It’s not all bad (B) Not all good

(C) It’s really bad (D) I’m totally enjoying it

42. __________

(A) that’s the coolest thing (B) that’s the down side

(C) that’s really convenient (D) the big plus

43. __________

(A) Oh, that’s really great (B) No, that’s terrifying

(C) How sweet that sounds (D) Oh, no, that’s awful

44. __________

(A) That sounds fun (B) You’re joking

(C) That must be heavy (D) You must take a picture

45. __________

(A) Do you want anything to eat? (B) Is it too early to leave?

(C) Is it too late for you to have a drink? (D) Do you think you’ll stay long?

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
8 3rd IEO - SET B
READ THE QUESTIONS AND CHOOSE THE RIGHT ANSWER FROM THE OPTIONS GIVEN.

46. Asha is writing a quick post–it note to her brother to stick on the refrigerator, passing on a message
received over phone. What will she include in the note?
(A) Time, person who called, message (B) Day, date, time, reason for absence
(C) Greeting, person who called, time (D) Message, day, date, greeting

47. ‘Where on earth are my desktop files?’ How will you rephrase this in a formal email?
(A) Can you tell me if you’ve trashed my files?
(B) I was wondering if you’ve moved my desktop items.
(C) It would save me a lot of trouble if I knew what you did with my desktop files.
(D) How dare you touch my desktop items!

48. You are asking for directions to the bus station in a new town. How will you begin your
question?
(A) Could you tell me where the bus station is? (B) Hiya mate, where’s the bus station?
(C) Sorry for your trouble, but I’m a bit lost here. (D) Hey old chap, bus station near here?

49. Which is the best way to close a formal email?
(A) See ya soon (B) With respects
(C) Regards (D) Best

50. You’ve been chatting with a friend. Which is the best way to end the conversation?
(A) I really enjoyed our meeting. (B) I won’t take any more time.
(C) Much as I’d love to stay I regret that I can’t. (D) Take care, see you later.

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9

4t h

Set A

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 4th IEO - Set A

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 12, CHOOSE THE CORRECT WORD 7. Anita __________ find her biology notebook since
OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE. last week.
A. can’t
Example B. could not be to
If I _________ Bill Gates, I would move C. couldn’t be able to
Microsoft to India. D. hasn’t been able to
A. am 8. My printer usually works well if I ___________ using
B. had been it too much.
C. were
A. haven’t been
D. become
B. not been
C. not have
1. I ________ they’ll accept the offer, but it’s worth a
D. not being
try.
A. suspect 9. The bookshop _______ its success to its wide range
B. hope of titles.
C. doubt A. makes
D. expect B. owes
C. lends
2. I’m just _______________ to step out. Can I call you
D. gets
back later?
A. likely 10. I know a quicker way to get there if you want to
B. about _______ time.
C. almost A. spend
D. soon B. invest
C. save
3. No one else thinks I’ll win, but I’m pretty ________
D. allow
of success myself.
A. definite 11. I will go to Nepal next year ___________ I have
B. confident enough money.
C. assured A. providing if
D. doubtless B. provided that
C. provided if
4. I couldn’t hear what they were saying; they were in the
D. provided for
next room so their voices were _______________.
A. muffled 12. Rita! You didn’t look carefully when you were
B. booming crossing the road. You ____________ hit by a car.
C. hoarse A. could have been
D. rough B. can be
C. should have been
5. The writer _______________ the idea for his first
D. must have been
novel from an old folk tale.
A. bought FOR QUESTIONS 13 TO 17, MATCH THE WORDS IN
B. borrowed EACH LINE WITH THE OPTION THAT CAN BE USED
C. saved WITH ALL OF THEM.
D. charged
Example
6. The teacher __________ tribute to freedom fighters achieve, deserve, enjoy, meet with _____ .
during Independence Day celebration at school.
A. challenge
A. praised B. change
B. promised C. problem
C. paid
D. success
D. prided

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set A 3

13. broadcast, gather, provide, publish _________ .
A. information In ____(25)____ Bear spent over 10 weeks on the
B. change mountain’s South-East face. This ____(26)____
C. a possibility a whole week at Camp Two simply waiting for
D. a message the right conditions to make his attempt on the
summit. When he finally made it to the top, he
14. ignore, look into, overlook, rule out __________ . sat for 20 minutes, just gazing in wonder at the
A. freedom ____(27)____ before him.
B. change The hardest part was still to come though. Every
C. a possibility year the number of climbers killed on Everest
D. an ambition increases, with most deaths occurring on the
descent.
15. face, present, rise to, take up ____________ .
It is ____(28)____ surprising then, that Bear
A. a problem
should feel a ____(29)____ sense of relief when
B. a challenge he eventually got back to base camp.
C. information
Example
D. a question
A. assisting B. obeying
16. main, important, salient, vital C. ordering D. serving
A. signs
B. areas 18.
C. features A. achieve
D. organs B. reach
C. get
17. luminous, incandescent, bright, sparkling D. attain
A. face
19.
B. speech
C. clothes A. live
B. lively
D. lights
C. in life
FOR QUESTIONS 18 TO 29, READ THE TEXT D. alive
AND CHOOSE THE RIGHT OPTION TO FILL THE
20.
BLANKS.
A. power
B. force
On top of the World
C. vigour
In May 1998, just two years after breaking his D. strength
back in a parachuting accident whilst (example)
21.
____(D)____ in the army, Bear Grylls became the
A. crest
youngest Briton to ____(18)____ the summit of
B. crown
Mount Everest and return ____(19)____. He was C. peak
just 23 years old. D. tip
As his back recovered and he regained his
22.
____(20)____, Bear decided to leave the army in
A. join
order to pursue his lifelong ambition to conquer
B. unite
the highest ____(21)____ in the world. A friend C. attach
of his was organizing an expedition to Everest D. link
and Bear was asked to ____(22)____. After a year
23.
spent preparing for the climb and ____(23)____
sponsorship money, he and his companions moved A. rising
B. raising
out to the Himalayas to ____(24)____ up the
C. arising
challenge.
D. arousing

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 4th IEO - Set A

24. 27.
A. take A. scene
B. rise B. outlook
C. face C. vision
D. put D. view

25. 28.
A. summary A. strongly
B. short B. equally
C. total C. rarely
D. conclusion D. hardly

26. 29.
A. contained A. great
B. included B. large
C. comprised C. wide
D. consisted D. full

READING

FOR QUESTIONS 30 TO 34, READ THE PASSAGE AND
ANSWER THE QUESTIONS. Drums make up one more family of instruments.
Drums are made by stretching an animal hide over
FAMILIES OF MUSICAL INSTRUMENTS a bowl or open cylinder.
Have you ever thought about how many ways
People play drums by hitting the hide with a stick.
there are to make musical sounds? You can make
music with your own body. You can sing, clap, Drums help keep the beat in a band or orchestra.
or snap your fingers. Musical instruments allow Drums can be tuned to different tone levels. This
us to make music beyond what our bodies are is done by stretching or loosening the drum’s
capable of. Bands and orchestras are made up of hide covering.
families, or groups, of musical instruments. Each
family of instruments adds something unique to Another family of musical instruments is the
the music. percussion group. Drums are often thought of as
Strings are one family of musical instruments. percussion. But true percussion instruments are
You are probably familiar with some of these made from a solid material that is shaken, struck,
instruments. A guitar has strings. Guitar players or scraped. Rattles, bells, and gongs are percussion
make music by plucking the strings with their
instruments. A xylophone is a more complicated
fingers. A violin has strings too, but a violin player
uses a bow to make music. Bowing an instrument percussion instrument. It has keys that are struck
means sliding or scraping a bow over the strings. with a hammer. Each key sounds a different pitch
A bow is a smooth tool that makes the strings or tone level.
vibrate and produce sound.
The number and range of musical instruments is
Wind instruments make up another musical family.
amazing. The next time you hear - or play in - a
Wind instruments produce sound by moving
columns of air. You may know someone who plays band or orchestra, listen carefully to the richness
a flute. The flute is a tube shaped wind instrument. and variety of sounds.
A flute player makes music by blowing air over
a hole in the tube.
Have you ever seen a clarinet? It is a wind 30. How can guitar players make musical sounds?
instrument too. Clarinet players blow on a reed
A. By playing the keys
in the mouthpiece. The reed vibrates and sets the
air inside the clarinet tube in motion. Trumpets, B. By blowing on a mouthpiece
trombones, and French horns are other wind C. By plucking the strings
instruments, but they don’t have reeds. D. By bowing the strings

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set A 5

31. Which family of instruments uses an animal hide?
As an adult, Rosa usually walked miles to and
A. String
from work. She avoided taking the local bus.
B. Percussion
She didn’t like it that black people had to use a
C. Wind rear door and sit at the back of the bus. She also
D. Drum didn’t like the fact that she was required to give
up her seat to a white person when the bus was
32. What sets air in motion inside a clarinet tube?
crowded. Rosa chose to walk up flights of stairs
A. Humming by the player in buildings instead of riding an elevator marked
B. The vibrating reed in the mouthpiece ‘blacks only’. She would go thirsty rather than
C. Fingers pressing on the keys drink from a ‘black only’ drinking fountain to
D. The hammer striking the body quench her thirst.

33. How is a xylophone played? Rosa was forty-two year old on 1 st December
1995. She was living in Montgomery, Alabama.
A. By striking keys with a hammer
Rosa was very tired on that particular day. With
B. By bowing strings
aching feet, she decided to take the bus home
C. By shaking rattles
and not walk as she usually did. The bus became
D. By blowing air across a mouthpiece crowded, and a white man ordered Rosa to give
34. How do violin players make musical sounds? him her seat. Rosa refused. The bus driver stopped
the bus. He found two police officers and asked
A. By playing keys
them to remove her from the bus.
B. By blowing on a mouthpiece
C. By hitting gongs She was arrested and fined 14 dollars. Rosa
refused to pay the fine. Members of the African-
D. By bowing strings
American community organized a boycott of the
FOR QUESTIONS 35 TO 39, READ THE PASSAGE AND bus company. They wanted to protest the treatment
ANSWER THE QUESTIONS. they received.
The boycott lasted 381 days. It led to the Supreme
A BUS RIDE INTO HISTORY Court of the United States becoming involved.
In 1955, an African-American woman was tired The Supreme Court ruled that blacks could sit
after a hard day at work as a seamstress. When anywhere on a bus or train. African-Americans
a white man told her to give up her bus seat so no longer had to give up their seats to white
he could sit down, she refused. The woman was passengers. Rosa’s bus ride that day certainly
arrested for what she did. Her name was Rosa changed history.
Parks. Some people call her the ‘Mother of the
Civil Rights Movement.’
35. How is Rosa Parks remembered today?
Rosa Parks grew up in Alabama at a time when A. As a Jim Crow lawyer
African-Americans were not treated the same B. As the seamstress from Montgomery
as white Americans. She was not able to attend C. As the ‘Mother of the Civil Rights Movement’
the same schools as white children. Her school D. As a member of the African-American
didn’t even have any windows. It was a time community
when ‘Jim Crow’ laws separated the races. There 36. Which is not true about buses in Alabama in
were drinking fountains, restaurants, restrooms, 1955?
and even elevators labelled ‘whites only’. A. Black people could only use a rear door.
When Rosa and her cousin went into a local B. A black person could sit on any seat.
store for a soda, the girls were told that the C. Black people could only sit at the back of the
store wouldn’t serve them. They were asked to bus.
leave! D. A black person had to give up a seat to a white
person.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 4th IEO - Set A

37. Why were Rosa and her cousin most likely asked to B. Giving up a seat on a bus for someone else.
leave the store? C. Allowing only whites to do something.
A. The store was out of soda. D. Paying a fine for breaking a law.
B. Rosa came in the wrong door.
39. What caused the law to be changed in Montgomery?
C. Rosa didn’t have enough money.
A. The bus company changed the law.
D. The store was for 'whites only'.
B. Rosa Parks and her friends got the bus company
38. Which of the following was an example of a to change the law.
boycott? C. The Supreme Court ruled on the matter.
A. Refusing to buy or use something. D. Jim Crow ruled on the matter.

Spoken and written expression

FOR QUESTION 40 TO 45, CHOOSE THE BEST REPLY 41.
TO COMPLETE THE CONVERSATION.
A. Also me
Example B. As well
Steve: I live in a big city. C. So do I
Jill: __________. D. Really so
A. I live near the park
42.
B. This place is crowded
C. So do I A. Neither do I
D. I also B. Me neither
C. Neither can I
40. Tina : Please come to our house-warming party next
D. So don’t I
week.
Prabha : ________________ 43.
A. I would love to come. But I’m afraid I’m not in
A. Sure
town next week.
B. Same
B. Thanks! But I’m away.
C. Can’t make it, sorry! C. Me too
D. Regretfully, I can’t. D. I too

Ravi: I need to wear glasses. 44.

Priya: ____(41)____. I can’t read the newspaper A. I not either
very well. B. Neither do I
Ravi: ____(42)____. It gives me a headache. C. Not me either
Priya: ____(43)____! But I don’t know any good
D. Me also
opticians.
Ravi: ____(44)____, but my sister knows one. 45.
Priya: ____(45)____. Can you give me the name A. What is that?
when you’ve asked her?
B. That’s good
Ravi: Sure. I need to have my eyes tested soon.
C. I’ll ask her
Priya: OK. Thanks.
D. Why did she go?

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set A 7

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 TO 48, CHOOSE THE BEST REPLY 47.
TO COMPLETE EACH CONVERSATION. A. conceited
B. selfish
Teacher 1: Reema is a good student and she works C. domineering
very hard. D. ego-centric
Teacher 2: Yes, she’s _____(46)_____. She 48.
aims to become class monitor next A. comprises
term. B. composes
Teacher 1: Some say she tries to control others too C. comprehends
D. compounds
much.
Teacher 2: I agree, she can be quite _____(47)_____ FOR QUESTIONS 49 AND 50, CHOOSE THE CORRECT
at times. ANSWER.
Teacher 1: But then nobody can manage Assembly 49. Delhi is ideally _______________ for visiting Agra
so well! and Allahabad.
Teacher 2: I’m sure she’ll live up to expectations. A. settled
She fully _____(48)_____ the B. centred
C. oriented
importance of her role.
D. situated

50. The discovery of a second set of fingerprints ______
46. weight to the theory that the thief did not act
alone.
A. intuitive
A. owes
B. industrious
B. pays
C. industrial C. lends
D. intuit D. invests

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9

4th

SET B

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 4th IEO - Set B

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 12, CHOOSE THE CORRECT WORD D. afterwards
OR PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.
7. The lorry crashed ___________ a wall.
Example A. into
B. on
If I ________ Bill Gates, I would move
C. with
Microsoft to India.
D. at
A. am
B. had been 8. ___________ records describe the great reign of
C. were Emperor Ashoka.
D. become A. History
B. Historical
1. The man was arrested as soon as he ________ the C. Historian
crime. D. Historic
A. caused
9. He gave all his money to ________________ .
B. conducted
C. performed A. poor
D. committed B. poorest
C. the poor
2. I ______________ her a joke but even that didn’t D. deserving
make her smile.
10. The teacher ________________ that she had a difficult
A. said to
job on her hands.
B. told to
C. tried telling A. recognized
D. played B. refused
C. reserved
3. He _____________ a huge treasure during his travels D. respected
in the East.
11. Brinda works as a pilot for an airline. Pilots are also
A. came into
known as _____________ .
B. came to
C. came for A. captains
D. came by B. skippers
C. aviators
4. When do you think you’ll ___________ home? D. cosmonauts
A. move
12. When you _____________ , you backtrack.
B. shift
C. transfer A. change the route
D. change B. return to the earlier position
C. carry baggage on your back
5. Maria had a wonderful idea for a show but she decided D. move ahead
to _____________ for the time being, as there was
no time to organize the programme. FOR QUESTIONS 13 TO 15, CHOOSE THE WORD
FROM THE OPTIONS THAT CAN BE USED WITH
A. put it on ice
ALL OF THEM.
B. live from hand to mouth
C. turn up the heat Example
D. start from scratch
Achieve, Deserve, Enjoy, Meet with _____
6. In order to print, first check the paper is properly A. challenge
loaded in the printer, __________ press the start B. change
button. C. problem
A. secondly D. success
B. then
C. later

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set B 3

13. Inner, Mixed, Negative, Strong _____________
Example
A. tension
A. assisting
B. hope
B. obeying
C. feelings
C. ordering
D. family
D. serving
14. Come up against, Face up to, Resolve, Run into ___
A. an ambition 16.
B. a problem A. selection
C. a smell B. product
D. a solution
C. fabric
15. Heated, Furious, Fierce, Pointless _______ D. material
A. subject 17.
B. argument
A. spring
C. tension
B. origin
D. answer
C. source
FOR QUESTIONS 16 TO 27, COMPLETE THE GAPS IN D. fountain
THE PARAGRAPH USING THE OPTIONS GIVEN.
18.
Garbology
A. holding
To most people, landfill sites are (e.g.)___(B)____ B. meeting
holes in the ground where waste____(16)____ is C. obtaining
buried. To garbologists, however, they provide D. comprising
a valuable ____ (17)____ of information about
a population’s activities in areas such as food 19.
consumption and waste disposal. Garbology is a A. near
branch of ethnography, a science which abandons B. close
traditional methods of ___ (18)___ market research C. tight
information, such as questionnaires and focus D. hard
groups, in favour of ___ (19)____ observation of
people and their habits. 20.
The world’s ___(20)__ garbologist, Professor William A. heading
Rathje, is also an archaeologist. Archaeologists B. leading
study past cultures by examining the ___(21)___ C. charging
of objects and buildings, but the basic principles D. fronting
of archaeology can also be applied to the discarded
rubbish of present day civilizations in order to 21.
___(22)__ a better understanding of how people A. rests
behave now. As founder and director of the Garbage B. ruins
Project at the University of Arizona, Professor C. relics
Rathje has ___(23)__ over 30 years of his life to D. remains
the archaeological study of modern refuse.
22.
His work is of _____(24)____ interest to commerce;
A. gain
companies need to understand the lives of their
B. learn
consumers in order to create brands which will
be of most ____(25)___ to them. C. make
D. gather
Rathje’s ____(26)___ can help them achieve
this. In addition, his analysis of the composition 23.
of landfill sites reveals a greater need not only A. conveyed
to recycle more rubbish, but also to ___(27)___ B. devoted
down on the amount of rubbish we produce in C. apportioned
the first place. D. spent

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 4th IEO - Set B

24. 26.
A. high A. outcomes
B. large B. findings
C. great C. implications
D. deep D. derivations

25. 27.
A. function A. lower
B. serving B. cut
C. use C. bring
D. purpose D. get

READING

FOR QUESTIONS 28 TO 32, READ THE PASSAGE AND 28. Seafaring means ______________ .
ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.
A. adventures at sea
SEAFARING B. sailing as an occupation
Sailing is an Olympic sport today, but in Britain, C. going to fairs
in the past, seafaring was an important source of D. supporting fishermen
work and not just for sailors and fishermen. People
all over Britain worked to make, equip and support 29. A marina is ____________ .
military, commercial and fishing fleets. So, many A. a sandy beach
people found work in construction and maintenance B. a fishing village
work related to the shipping industry.
C. a small port used for pleasure
Ships needed to be supplied with sails, ropes and D. a maritime museum
other essentials; warships needed cannon and
gunpowder; sailors and passengers needed food 30. According to the passage, ‘Treasure Island’ describes
and these requirements kept people in employment __________ .
throughout the year. This is not the case so much
today, at least not so widely, but the coast of A. the artistic talent of Britain
Britain is, to this day, dotted with hundreds of B. ships and boats
marinas- places where recreational boats are kept C. the coast of Britain
for people who enjoy sailing. D. the British connection with the sea
Britain has many maritime museums but the most
impressive is the National Maritime Museum in 31. Seafaring was important because ____________.
Greenwich, which showcases the nation’s rich A. of the conditions of war
nautical history. Further, British literature and art is B. it supplied sales and ropes
full of evidence of the importance of seafaring in
C. it provided work for many people
the country’s history and culture; Treasure Island
D. of maritime museums
by Robert Louis Stevenson and the novels of
C. S. Foster and Patrick O’Brian effectively capture
32. T h e N a t i o n a l M a r i t i m e M u s e u m s h o w c a s e s
the people’s relationship with sailing.
_______ .
Example
A. fishing techniques
The National Maritime Museum is in ____.
B. sailing traditions
A. many places
B. Treasure Island C. construction work
C. Greenwich D. Olympic sports
D. Olympics

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set B 5

FOR QUESTIONS 33 TO 36, READ THE PASSAGE AND
ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW. ‘Computers that can detect and imitate human
emotion may sound like science fiction, but they
MACHINE RAGE
are already with us,’ said Dr Dylan Evans, a key
You have spent the last 20 minutes talking to an Humanine project collaborator.
automated call centre. A passionless, computerized
voice drones out assurances and urges you to press
yet another key. Your temper soars. Finally, you 33. What, according to the writer, is the problem with
give up, shouting rude remarks. Or your friend modern technology?
becomes immersed, with increasing agitation, A. It does not function in the intended way.
in a computer game. As his temper worsens, his B. It tends to cause friction between family
performance declines until he ends up trashing members.
the console in a fit of adolescent rage. Computer C. It can result in people losing self-control.
angst - now a universal feature of modern life - is D. It is impossible to achieve anything without
an increasing phenomenon today. technology.

Fortunately, the days of the unfeeling machine 34. Computer angst is machine created _________ .
will soon be over. Thanks to breakthroughs in A. impersonal messages
artificial intelligence, psychology, electronics and B. stories about robots
other research fields, scientists are now creating C. anxiety and irritation
computers and robots that can detect, and respond D. gaming programs
to, users’ feelings. The discoveries are being
35. ‘Drones on’ means ____________ speech.
channelled by Humanine, a £6 million programme
A. reassuring
that has just been launched by the European Union
B. monotonous
to give Europe a lead in emotional computing. As
C. irritating
a result, computers will soon detect our growing
D. automatic
irritation at their behaviour and in turn generate
more sympathetic, human-like messages or slow 36. 'Emotional computing' means __________.
down the tempo of the games that they are A. feeling hurt
running. Robots will be able to react in lifelike B. sensitive responses
ways, though we may end up generating some C. slowing down
unwelcome responses too. D. artificial intelligence

Spoken and written expression

FOR QUESTIONS 37 TO 40, CHOOSE THE BEST REPLY
TO COMPLETE EACH CONVERSATION. Shobha : That’s not my gym_____ (38)______
I’ve heard of it and the trainer.
Example Arvind : I don’t like the trainer _____ (39)______
Steve: I live in a big city. the decor is great!
Jill: _________. Shobha : My friends say he’s _____ (40)______
hard of hearing or rude.
A. I live near the park
B. This place is crowded Arvind : I don’t know. I’ve only been twice.
C. So do I
D. I also
37.
Arvind : I’ve just started going to a new gym. A. in addition
Shobha : Oh, really? Me ____ (37)_____ . Which B. too
gym? C. usually
Arvind : It’s called ‘Fitlife’. D. sure

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 4th IEO - Set B

38.
A. although Further, I was ____(45)____ to find that ticket
B. so prices for various attractions were not included
C. for in the price of the holiday.
D. neither Regards
39. Jignesh
A. and
B. but 41.
C. in spite of A. expunge
D. even B. express
40. C. explicate
A. either D. extend
B. neither
42.
C. however
D. never A. impressed
B. bowled
FOR QUESTIONS 41 TO 45, CHOOSE THE BEST C. shocked
OPTION. D. bored
Dear Sir, 43.
I have just returned from France where I spent a A. hopeful
week on one of your country tours. I would like B. desiring
to _____(41)_____ my general satisfaction with
C. desirous
the holiday, during which I learnt a great deal
D. in the hope
about the country.
This was largely due to the excellent work of the 44.
guide, Michelle Gautier who ___(42)___ everyone A. stone throw
over with her communication skills and the quality B. stoning throw
of her explanations. I feel however that I should
C. stone’s throw
draw attention to a number of incidents that
occurred, ___(43)____ that this may help you to D. throwing stone
better your service in the future.
45.
First, the visit to Provence was delayed as the A. appalled
coach broke down soon after departure and your
B. surprised
local representative delayed sending a replacement,
C. disgusted
even though it was only a ____(44)____ away
from his office. D. amazed

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 AND 47, CHOOSE THE B. a victim
CORRECT WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH C. an immigrant
SENTENCE. D. a fugitive
46. Soon you’ll be ____________ age. CHOOSE THE WORD FROM THE OPTIONS THAT CAN
A. at my BE USED WITH ALL OF THEM.
B. of my
C. my 48. Brotherly, First, True, Unrequited ____________
D. in my A. feelings
B. love
47. When you are in a situation where you don’t belong, C. friend
you’re _____________ . D. relationship
A. an interloper

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4th IEO - Set B 7

FOR QUESTIONS 49 AND 50, CHOOSE THE BEST 49.
REPLY TO COMPLETE THE CONVERSATION. A. What do you call it
Abby : I don’t like parties. _____(49)____ when B. How do you say this
you don’t like to meet people? C. How do you tell
D. Why do you say if
Chris : Shy? Are you shy?
Abby : Yes, I am. What do you call it when 50.
something makes you feel afraid? A. How’s that
Chris : You mean it frightens you. B. Why’s that
Abby : Yes, That’s right. C. What’s that
D. That’s that
Chris : That’s strange, because you’re very
popular.
Abby : Popular? _____(50)_____ ?
Chris : It’s when a lot of people like you.
Abby : Yes, I think I’m popular, but I don’t like
it when people take notice of me.

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9

5th

Set A

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 5th IEO - Set A

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 18, CHOOSE THE BEST C. since
WORD TO COMPLETE EACH SENTENCE. D. yet
1. Mr. Neel _________ to the “Booker-2014” shortlist. 9. You can _________ write coherently nor legibly.
A. pulls on A. only
B. runs off B. neither
C. makes it
C. either
D. falls in
D. also
2. Mr. Mukherjee _________ selected for his second
10. They can rent a house, but they probably won’t
novel published in May, this year.
_________.
A. should being
B. had been A. wish it
C. have been B. do so
D. must be C. do the same
D. hire
3. We _________ without any doubt that our climate is
changing. 11. Learning to write computer programs has _________
A. feel never been more valuable.
B. are seeing A. rarely
C. are knowing B. mostly
D. can say C. probably
D. usually
4. More _________ devices could link people’s brains
directly to the internet. 12. The between power production and
A. helpful consumption is widening.
B. forward
A. width
C. advanced
B. line
D. new
C. space
5. Oceans have become more acidic than ever, D. gap
_________?
13. A company needs to be , in terms of
A. is it
technology and worldwide trends.
B. isn’t it
C. haven’t they A. careful
D. aren’t they B. forward looking
C. alert
6. I have known her _________ twenty years. D. thinking aloud
A. in
B. since 14. Rain has _________ normal life of citizens in Jammu
C. from and Kashmir.
D. for A. sunk
7. The Supreme Court reserves verdict _________ coal B. showered
blocks. C. struck
D. battered
A. from
B. in 15. She was _________ whether to answer the phone or
C. on not.
D. for
A. thinking
8. They didn’t agree, _________ they said nothing. B. unprepared
A. for C. doubtful
B. although D. uncertain

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set A 3
16. Hopes for an / a _________ Ebola vaccine have been C. to
raised. D. as
A. reactive FOR QUESTIONS 19 TO 21, CHOOSE THE ODD
B. affective WORD OUT.
C. infective
19. A. Correlation
D. effective
B. Interdependence
17. The truck turned over on the highway, but _________, C. Link
no one was hurt. D. Interlocutor

A. gladly 20. A. Outage
B. fortunately B. Power
C. frightfully C. Cessation
D. gratefully D. Breakdown

21. A. Initiate
18. Most students prefer science _________ mathematics.
B. Assimilate
A. then C. Incorporate
B. than D. Consolidate

READING

FOR QUESTIONS 22 TO 26, READ THE PASSAGE 22. The investigation examined _________.
AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW. A. 1.5 million gene variations
B. 1,932 people
We share not just jokes, laughter and our innermost C. 1 percent of close friends
secrets with our friends; we are also genetically
D. 30,000 years of evolution
similar to our friends.
A US study published in the proceedings of the 23. This gives us a deeper account of the origins of
National Academy of Sciences analyzed 1.5 million friendship. ‘This’ refers to _________.
markers of gene variation from 1,932 people. The
A. the explanation
genetic makeup of pairs of unrelated friends was
B. the social aspect
compared with pairs of unrelated strangers. Close
friends shared about 1 percent of the same gene C. human evolution
variants. In other words, unrelated friends had as D. the progress
much genetic similarity as fourth cousins or people
24. We closely associate with people who are _________
who share great-great-great grandparents.
like us.
Most people don’t even know who their fourth
cousins are! Yet, we somehow, among a myriad of A. casually
possibilities, manage to select as friends, the people, B. flimsily
who resemble our kin. C. frivolously
Friends are most similar in genes that affect the sense D. outwardly
of smell and most different in genes that control
immunity or ability to protect against diseases. 25. The study compared _________.
A difference in immune system genes is also seen in A. related friends with strangers
spouses and may have an evolutionary explanation- B. unrelated friends with unrelated strangers
having the genes to fight different infections reduces C. relatives with strangers
the risk of epidemics or spread of diseases. The social D. fourth cousins with friends
aspect may explain why human evolution appears to
have progressed faster in the last 30,000 years. 26. An appropriate title would be “_________.”
This gives us a deeper account of the origins of A. Evolutionary Explanations
friendship. Not only do we form ties with people B. The Role of Genes
superficially like ourselves, but also with people, C. The Origins of Friendship
who are like us on a deep genetic level. D. Ties that Last

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 5th IEO - Set A
FOR QUESTIONS 27 TO 31, READ THE
PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT Other brown patches corresponded to recorded
FOLLOW. archaeological excavations, including trenches dug
by the engineer William Gowland in 1901. That
One of the many mysteries of Stonehenge may
some of the patches matched the site of the trenches
have been solved, not because of a scientific
supports the theory that they indicate disturbed
breakthrough or painstaking research, but after a
ground.
maintenance team’s hosepipe turned out to be a
The conclusions have been detailed in a report by
little short.
Daw and published in the latest edition of the journal
Archaeologists have long argued over whether
‘Antiquity’.
the ancient monument was once a perfect circle
The report points out that, despite being one of
or if it was always, as it is now, an incomplete
the most intensively explored prehistoric
ring.
monuments, Stonehenge continues to hold
When a hosepipe used to keep the grass green in
surprises. It also highlights the value of continu-
hot spells failed to reach a broken part of the circle,
ally surveying the site from the ground and air.
unsightly brown patches began to appear. Custodian
Susan Greaney, senior properties historian for
Tim Daw fretted over the blemishes when he realized
English Heritage, said the accidental discovery was
they matched the spots where stones would probably
“really significant”.
have stood if the monument had been a complete
circle.

Daw said it was a “light bulb moment”. “I was 27. The caretaker was disturbed when he became
standing on the public path looking at the grass aware that _________.
near the stones and thinking we needed to find a A. the water pipe was not long enough
longer hosepipe to get the parched patches to green B. the water could not reach all parts of the
up,” he said. incomplete circle
The marks were where archaeologists had looked C. unpleasant dark spots had appeared
without success for signs that there had been stone D. the dark marks matched the stone holes
holes. “I called my colleague over and he saw
28. I called my colleague over and he saw them ......
them and realized their possible significance as
Them, refers to the _________.
well. Not being archaeologists, we called in the
A. signs
professionals.”
B. archaeologists
Aerial photographs were hurriedly commissioned C. stone holes
(before the rains and removed the brown D. discoloration
patches) and the scorch marks on the western
29. The marks of the stone holes indicate that
side of Wiltshire site, south-west England, were
Stonehenge was _________.
mapped.
A. what is at present
Some of the brown patches indeed tallied with
B. exactly what it is now
where stones would have stood, if the circle was
C. an incomplete circle
complete.
D. a complete circle

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set A 5
30. Stonehenge has been repeatedly investigated 31. The expression “light bulb moment” means a
because _________. moment of _________.
A. many new things can come to light A. sudden proof
B. it is a very old monument B. sudden knowledge
C. it has many unsolved secrets C. sudden light
D. ongoing viewing is necessary D. sudden realization

Spoken and written expression

FOR QUESTIONS 32 TO 35, CHOOSE THE BEST
REPLY TO COMPLETE EACH CONVERSATION. Reporter : Why has Britain made computer coding
a _____(36)_____ subject for children in schools
32. Bela : ‘Do you agree with me?’ from the age of five?
Bittu : ‘_________’ Official : Children are not learning the _____
(37)_____ they need to compete in the 21st century.
A. No.
The ability to code and program a computer is
B. I’m afraid, I don’t. _____(38)_____ if you want to be a _____(39)_____.
C. Why should I? But, if you want to use them as a _____(40)_____
D. Not at all. rather than a passive consumer of other people’s
technology, you need to be able to code yourself.
33. Guest: ‘Can I help?’
Hostess: ‘_________’ 36.
A. Why should you? A. required
B. Oh no, you cannot. B. compulsory
C. must
C. Thanks. Everything’s done. D. forced
D. You won’t understand.
37.
34. Preeti : ‘Ma’am, as you’re in Mumbai, can I meet A. arts
B. talents
you somewhere?’
C. knacks
Ma’am : ‘_________.’ D. skills
A. No, you cannot 38.
B. I’m sorry, I’m busy A. essence
C. Another time. Not now B. importance
C. essential
D. I’m very busy D. obligatory

35. Hostess : ‘Would you like a glass of water?’ 39.
Guest : ‘_________’ A. determiner
B. constructor
A. Can I have lime juice? C. builder
B. No. I’m not thirsty. D. developer
C. No, thank you! 40.
D. No. A. weapon
B. tool
FOR QUESTIONS 36 TO 40, CHOOSE THE
C. design
BEST OPTION TO FILL IN THE BLANKS. D. product

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 5th IEO - Set A
FOR QUESTIONS 41 TO 45, READ THE LETTER 42.
AND CHOOSE THE APPROPRIATE OPTION. A. first
B. start
Dear Meher, C. beginning
I would like to _____(41)_____ what I’ve been D. starting

trying to tell you from the very _____(42)_____. 43.
I will help you with a reading list and help you A. compose
_____(43)_____ an experimental situation, but B. put on
I will not be able to go _____(44)_____ your C. frame
D. set up
written drafts, as I am going to be _____(45)_____
town, this being my holiday month. 44.
A. with
Best Wishes
B. from
Dr. Fanny C. on with
D. through
41.
45.
A. make sure A. into
B. clarify B. about
C. make certain C. out of
D. describe D. on

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 AND 47, CHOOSE THE
BEST WORD TO COMPLETE THE SENTENCE. Malaika Goel, a 16-year-old policeman’s daughter
from Rajasthan, has been a passionate shooter since
46. T h i s bed would serve the the age of 10.
purpose of both sofa as well as a cot in a normal
Her dedication paid off when she won the 10m
bedroom.
air pistol silver at this year’s Commonwealth
A. valuable
Games. “I have so much to learn and improve,”
B. imaginable
she said. “Abhinav Bindra is my _____(48)_____.”
C. inspirational
There is a long way to go to _____(49)_____
D. multifunctional
myself. And, with the Chinese and Koreans
47. The ____________ of literacy is such that it can around, the competition in Incheon will be much
take you places. _____(50)_____.
A. role
B. power
C. meaning 48.

D. play A. goal
B. ideal
FOR QUESTIONS 48 TO 50, READ THE TEXT
AND CHOOSE THE RIGHT OPTION TO FILL IN C. target
THE BLANKS. D. dream

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set A 7
49. 50.
A. organize A. stiff
B. introduce B. strong
C. settle C. tougher
D. establish D. rougher

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
Class 9

5th

Set B

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
2 5th IEO - Set B

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 19, CHOOSE THE BEST 8. , I have only one option and that is
WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH to take recourse to legal action.
SENTENCE. A. Lastly
1. The flood waters have begun to recede from parts of B. Definitely
Srinagar, ? C. Finally
A. have they D. Initially
B. haven’t they
9. I filled in my application, , there is a
C. isn’t it
problem.
D. is it
A. only
2. Both mother and baby safe. B. however
A. are C. also
B. is D. whenever
C. was
D. is being 10. We have known each other a long time.
A. for
3. As night , rumours spread.
B. from
A. is progressing. C. in
B. progressed
D. at
C. progresses
D. is progressed 11. The government encouraging farmers
to grow millets.
4. They been given satellite phones for
use. A. is being
A. have also B. has been
B. are also C. was being
C. has also D. have been
D. also
12. be the case, my friends always stood
5. I was lost. Two roads diverged in the forest by me.
it was difficult to choose one of them. A. Whatever
A. and B. Wherever
B. but C. However
C. then D. Whenever
D. also
13. If you follow these instructions, you get
6. The sand was comfortable to sleep . lost.
A. with
A. can never
B. in
B. must never
C. under
C. not ever
D. on
D. won’t never
7. My plane was delayed, I was stuck at
the airport. 14. A snake was slithering the tree.

A. moreover A. on
B. however B. into
C. when C. lower
D. so D. down

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set B 3
15. The bread maker is a very useful . C. more
A. invention D. even
B. process
19. She said, ‘We want food and water urgently.’
C. discovery
D. design Indirect speech : .
A. She said she wanted food and water urgently
16. The best thing my country is the B. She wanted food and water urgently
variety in culture, traditions and languages. C. She said they want food and water urgently
A. about D. She said that they wanted food and water
B. on urgently
C. at
D. like FOR QUESTIONS 20 AND 21, CHOOSE THE ODD
WORD OUT.
17. How they won the elections is ?
A. doubt 20. A. Recycle
B. regretful B. Save
C. debatable C. Useful
D. countable D. Convert

18. Bengaluru is pleasant, and importantly, 21. A. Scam
it is not humid. B. Fraud
A. however C. Trick
B. also D. Rob

READING

FOR QUESTIONS 22 TO 26, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

On September 9, 2014, Google commemorated the 186th birth anniversary of Leo Tolstoy (1828-1910) the Russian
author and philosopher, with a slide show showcasing his greatest works. One of the giants of Russian literature, he
wrote his first great novel, War and Peace in the 1860s. Generally, thought to be one of the greatest novels ever written,
remarkable for its dramatic breadth and unity, its vast canvas includes 580 characters, many historical, others fictional.
In 1873, Tolstoy set to work on the second of his best known novels, Anna Karenina. He continued to write fiction
throughout the 1880s and 1890s.
His fiction consistently attempts to convey realistically the Russian society in which he lived. Anna Karenina (1877)
tells parallel stories of an adulterous woman trapped by the conventions and falsities of society and of a philosophical
landowner, who works alongside the peasants in the fields and seeks to reform their lives. Tolstoy not only drew from
his life experiences, but also created characters in his own image, such as Pierre and Prince Andrei in War and Peace,
and Levin in Anna Karenina.
Tolstoy served as a second lieutenant in an artillery regiment during the Crimean war. His experiences in battle helped
stir his subsequent pacifism, and gave him material for a realistic depiction of the horrors of war, in his later work.
His contemporaries paid him lofty tributes. Dostoevsky thought him the greatest of all living novelists. Gustave Flaubert,
on reading a translation of War and Peace, exclaimed, “What an artist and what a psychologist”.
Later critics and novelists continue to bear testament to Tolstoy’s art. Virginia Woolf declared him to be the greatest of
all novelists. James Joyce noted that “He is never dull, never stupid, never pedantic, never theatrical!” Thomas Mann
wrote of Tolstoy’s seemingly guileless artistry. “Seldom did art work so much like nature.”
Such sentiments were shared by Proust, Faulkner and Nabokov. The latter heaped superlatives upon Anna Karenina;
he questioned, however, the reputation of “War and Peace”.
In 1908, Tolstoy wrote ‘A Letter to a Hindu,’ outlining his belief in non-violence, as a means for India to gain independence
from British colonial rule. In 1909, Gandhi wrote to the famous writer, and in his autobiography, acknowledged Tolstoy as
“the greatest apostle of non-violence that the present age has produced.”

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
4 5th IEO - Set B
22. ....showcasing his greatest works. This means C. a woman confined by traditions
. D. the problems of women
A. displaying the best scenes from his novels
25. To l s t o y ’s w r i t i n g i s n e i t h e r s c h o l a r l y n o r
B. presenting characters from his novels
exaggerated, according to .
C. showing pictures of his greatest novels
D. exhibiting passages from his greatest works A. Thomas Mann.
B. William Faulkner
23. War and Peace is considered to be ever
C. Marcel Proust.
written.
D. James Joyce
A. greater than all other novels
B. one of the great novels 26. Characters like Pierre, Prince Andrei and Levin in
C. one of the greatest novels his novels .
D. the greatest novel
A. are near to Tolstoy
24. Anna Karenina is a story of . B. are extensions of Tolstoy

A. landowners and peasants C. are pictures of Tolstoy
B. 580 characters D. closely resemble Tolstoy

FOR QUESTIONS 27 TO 31, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Lady boss assigns stringent deadlines to her team. Then she goes home, cooks several dishes for dinner and phones the
husband asking him to come home soon. The husband has a lot of work to finish because he happens to be in a team
where the boss has cracked the whip.
Of course, his boss is the wife and this is the new India where women are smart, powerful and accomplished and
husbands don’t have to tussle with their egos to report to their wives, at work. The Airtel ad, whose plot line is described
above, should have warmed our hearts, but it has not.
Feminists are frothing at the mouth because the Ad depicts that even successful career women have to eventually
conform to traditional roles. To my mind, this is a truly blinkered view. Liberal attitudes towards women imply that
they should be free to do whatever they like. In this case, here was a successful and smart woman who likes to cook.
And when she’s finished the cooking, she would like her husband to be home so they could eat together. What is
regressive about that?
A lot has changed for the urban Indian women in the last year-and-a-half. Safety and equality have come to the
forefront of discussions. While a lot remains to be done, it is not just the glass half –full view that things are changing
for the better. Yet, these knee-jerk reactions to what constitutes women’s roles are mindless hysteria, not measured
analysis.
It isn’t feminism to demand that women only do what they haven’t traditionally done. It is feminism to demand that
women be able to choose what they want to do- whether it is pulling an all-nighter at work, heading out for a drink
and a dance, tending to a sick child at home or cooking a meal for the family. Sometimes this requires superhuman
skills in juggling schedules and planning ahead. Often, some of it is near impossible. Yet, the sheer fact that the woman
is doing something because she chooses to is all the evidence of liberation one needs. It’s cutting the nose to spite the
face to suggest that a successful career woman should not be allowed to go home and indulge in an activity she enjoys.
Even if it happens to be playing the role of a ‘traditional’ wife.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set B 5
27. The events described in the passage relate to C. extremely progressive
. D. extremely angry
A. women
B. traditional women 30. The writer the advertisement.
C. an attitude A. supports
D. an advertisement B. opposes
28. The tone of the writer is . C. blames
A. exciting D. ridicules
B. humorous
C. serious 31. A blinkered view is .
D. gentle A. seeing through blinkers
B. an impartial view
29. Feminists are .
C. seeing through one eye
A. very conventional
B. very excited D. a limited view

Spoken and written expression

FOR QUESTIONS 32 TO 35, CHOOSE THE BEST FOR QUESTIONS 36 TO 38, CHOOSE THE BEST
REPLY TO COMPLETE EACH CONVERSATION. OPTION TO FILL IN THE BLANKS.

32. CEO : ‘Your delay in submitting the project has put
Janet : “Serena is the world number one and the
me in a fix.’
US Open champion.”
GM : ‘ .’
Suzie : “The _____(36)_____ Williams again
A. I can see that
proved she remains on top of women’s tennis at
B. I had other things to do
the age of 33.”
C. Such things happen
Janet : “She’s the first player to win the season
D. I’m sorry
finale, three times in a _____(37)_____.”
33. Mother : ‘You need a haircut.’ Suzie : “_____(38)_____ Monica Seles. She won
Son : ‘ ’ it in 1992.”
A. Don’t irritate me.
B. So what?
36.
C. Stop telling me.
D. I think so, too. A. surpassing
B. surmountable
34. Wife : ‘You are not listening.’ C. peerless
Husband : ‘ ’ D. comparable
A. Hmm …… 37.
B. Don’t order me.
A. line
C. You said something? B. row
D. What’s your problem? C. rank
35. Mary : ‘You are wearing a lovely sari.’ D. file

Geeta : ‘ .’ 38.
A. Don’t cast an evil eye A. But only
B. I don’t like it. You take it B Only after
C. It looks very cheap C. Since only
D. You like it? Thank you D. When

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
6 5th IEO - Set B
FOR QUESTIONS 39 TO 45, READ THE LETTER 41.
AND CHOOSE THE APPROPRIATE OPTION TO A. more
FILL IN THE BLANKS.
B. extra
C. increasing
Dear Mr. Behra,
D. newer
The present work, which is being carried out is
not (39) in the tender to the contractor. 42.
Why don’t you call a meeting of the members
A. finish
of the society to (40) them about
this (41) work? I wish to state that B. end
the problem, which you are trying to (42) C. solve
is a (43) problem. You cannot D. unlock
(44) some flat owners and expect
others to share the cost. You must be concerned 43.
about the well-being of the society and not just A. same
cater to the demands of a (45) few.
B. similar
Yours sincerely,
C. identical
Pushpa Kamble D. common

44.
39.
A. included A. like
B. within B. favour
C. found C. support
D. being D. recognize

40. 45.
A. tell A. selected
B. know B. selective
C. show C. selecting
D. inform D. select

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 46 TO 48, READ THE TEXT 46.
AND CHOOSE THE RIGHT OPTION TO FILL IN
A. increase
THE BLANKS.
B. raise

Athletes may now rely on a more organic drink C. enhance
to _____(46)_____ their performance – Beetroot D. lift
juice. In _____(47)_____ improving athletic
performance, research has also found that 47.
beetroot can improve the quality of life for
A. above all
heart patients. The _____(48)_____ of beetroot
B. top of
come from the nitrate found within it, which
increases the blood flow to the muscles, during C. more than
exercise. D. addition to

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IEO - Set B 7
48. A. sari
B. gift
A. benefits
C. bride
B. goodness
C. comforts D. man
D. enjoyments
50. CHOOSE THE ODD WORD OUT.
49. CHOOSE THE BEST WORD TO COMPLETE A. Expedition
THE SENTENCE. B. Procrastination
This was his last sari, his parting gift to some lucky C. Postponement
bride. ‘This’ refers to the . D. Temporization

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
ANSWER KEYS

1ST  IEO 

1.  (D)  2.  (A)  3.  (C)  4.  (C)  5.  (B)  6.  (D)  7.  (C)  8.  (D)  9.  (B)  10.  (C) 
11.  (C)  12.  (D)  13.  (B)  14.  (A)  15.  (D)  16.  (B)  17.  (A)  18.  (B)  19.  (C)  20.  (B) 
21.  (C)  22.  (D)  23.  (B)  24.  (D)  25.  (A)  26.  (C)  27.  (D)  28.  (A)  29.  (D)  30.  (A) 
31.  (B)  32.  (A)  33.  (A)  34.  (C)  35.  (D)  36.  (C)  37.  (A)  38.  (A)  39.  (A)  40.  (B) 
41.  (C)  42.  (B)  43.  (D)  44.  (B)  45.  (B)  46.  (B)  47.  (B)  48.  (A)  49.  (D)  50.  (A) 

2ND  IEO 

1.  (B)  2.  (A)  3.  (B)  4.  (B)  5.  (C)  6.  (A)  7.  (C)  8.  (B)  9.  (C)  10.  (D) 
11.  (C)  12.  (D)  13.  (C)  14.  (D)  15.  (D)  16.  (B)  17.  (B)  18.  (C)  19.  (C)  20.  (B) 
21.  (C)  22.  (D)  23.  (A)  24.  (D)  25.  (A)  26.  (C)  27.  (B)  28.  (C)  29.  (D)  30.  (B) 
31.  (D)  32.  (D)  33.  (A)  34.  (C)  35.  (D)  36.  (D)  37.  (A)  38.  (D)  39.  (A)  40.  (D) 
41.  (D)  42.  (B)  43.  (B)  44.  (A)  45.  (C)  46.  (C)  47.  (A)  48.  (B)  49.  (C)  50.  (A) 

3RD  IEO 

SET A 

1. (C)  2. (B)  3. (A)  4. (D)  5. (D)  6. (C)  7. (A)  8. (A)  9. (C)  10. (A) 
11. (B)  12. (C)  13. (D)  14. (A)  15. (B)  16. (B)  17. (D)  18. (B)  19. (C)  20. (C) 
21. (C)  22. (A)  23. (B)  24. (C)  25. (B)  26. (D)  27. (A)  28. (C)  29. (B)  30. (A) 
31. (C)  32. (B)  33. (D)  34. (D)  35. (A)  36. (C)  37. (C)  38. (C)  39. (C)  40. (D) 
41. (A)  42. (B)  43. (C)  44. (D)  45. (B)  46. (A)  47. (B)  48. (C)  49. (B)  50. (A)

SET B 

1.  (C)  2.  (B)  3.  (A)  4.  (C)  5.  (D)  6.  (B)  7.  (C)  8.  (D)  9.  (B)  10.  (D) 
11.  (A)  12.  (C)  13.  (A)  14.  (C)  15.  (D)  16.  (B)  17.  (A)  18.  (C)  19.  (B)  20.  (C) 
21.  (D)  22.  (A)  23.  (C)  24.  (C)  25.  (A)  26.  (C)  27.  (A)  28.  (D)  29.  (C)  30.  (A) 
31.  (D)  32.  (B)  33.  (C)  34.  (A)  35.  (B)  36.  (D)  37.  (A)  38.  (C)  39.  (B)  40.  (D) 
41.  (A)  42.  (B)  43.  (D)  44.  (B)  45.  (D)  46.  (A)  47.  (B)  48.  (A)  49.  (C)  50.  (D) 

4TH  IEO 

SET A 

1.  (C)  2.  (B)  3.  (B)  4.  (A)  5.  (B)  6.  (C)  7.  (D)  8.  (A)  9.  (B)  10.  (C) 
11.  (B)  12.  (A)  13.  (A)  14.  (C)  15.  (B)  16.  (C)  17.  (D)  18.  (B)  19.  (D)  20.  (D) 
21.  (C)  22.  (A)  23.  (B)  24.  (A)  25.  (C)  26.  (B)  27.  (D)  28.  (D)  29.  (A)  30.  (C) 
31.  (D)  32.  (B)  33.  (A)  34.  (D)  35.  (C)  36.  (B)  37.  (D)  38.  (A)  39.  (C)  40.  (A) 
41.  (C)  42.  (C)  43.  (C)  44.  (B)  45.  (B)  46.  (B)  47.  (C)  48.  (C)  49.  (D)  50.  (C) 

SET B 

1.  (D)  2.  (C)  3.  (D)  4.  (A)  5.  (A)  6.  (B)  7.  (A)  8.  (B)  9.  (C)  10.  (A) 
11.  (C)  12.  (B)  13.  (C)  14.  (B)  15.  (B)  16.  (D)  17.  (C)  18.  (C)  19.  (B)  20.  (B) 
21.  (D)  22.  (A)  23.  (B)  24.  (C)  25.  (C)  26.  (B)  27.  (B)  28.  (B)  29.  (C)  30.  (D) 
31.  (C)  32.  (B)  33.  (C)  34.  (C)  35.  (B)  36.  (B)  37.  (B)  38.  (A)  39.  (B)  40.  (A) 
41.  (B)  42.  (B)  43.  (D)  44.  (C)  45.  (B)  46.  (C)  47.  (A)  48.  (B)  49.  (A)  50.  (C)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5TH  IEO 

SET A 

1. (C)  2. (B)  3. (D)  4. (C)  5. (C)  6. (D)  7. (C)  8. (D)  9. (B)  10. (B) 
11. (C)  12. (D)  13. (B)  14. (D)  15. (D)  16. (D)  17. (B)  18. (C)  19. (D)  20. (B) 
21. (A)  22. (A)  23. (A)  24. (D)  25. (B)  26. (D)  27. (D)  28. (A)  29. (D)  30. (C) 
31. (D)  32. (B)  33. (C)  34. (B)  35. (C)  36. (B)  37. (D)  38. (C)  39. (D)  40. (B) 
41. (B)  42. (C)  43. (D)  44. (D)  45. (C)  46. (D)  47. (B)  48. (B)  49. (D)  50. (C) 

SET B 
1. (B)  2. (A)  3. (B)  4. (A)  5. (A)  6. (D)  7. (D)  8. (C)  9. (B)  10. (A) 
11. (B)  12. (A)  13. (A)  14. (D)  15. (A)  16. (A)  17. (C)  18. (C)  19. (D)  20. (C) 
21. (D)  22. (A)  23. (C)  24. (C)  25. (D)  26. (D)  27. (D)  28. (C)  29. (D)  30. (A) 
31. (D)  32. (D)  33. (D)  34. (C)  35. (D)  36. (C)  37. (B)  38. (B)  39. (A)  40. (D) 
41. (B)  42. (C)  43. (D)  44. (B)  45. (D)  46. (C)  47. (D)  48. (A)  49. (A)  50. (A)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)