You are on page 1of 67

CHAPTER 3

PROCESS COSTING

SUMMARY OF QUESTIONS BY STUDY OBJECTIVES AND BLOOM’S TAXONOMY


Item SO BT Item SO BT Item SO BT Item SO BT Item SO BT
True-False Statements
sg
1. 1 K 9. 4 K 17. 6 K 25. 7 K 33. 3 C
a sg
2. 1 K 10. 4 K 18. 6 C 26. 8 K 34. 4 K
a sg
3. 1 C 11. 4 K 19. 6 K 27. 8 K 35. 5 K
a sg
4. 2 C 12. 5 C 20. 6 K 28. 8 K 36. 6 K
a sg, a
5. 2 K 13. 5 K 21. 6 C 29. 8 K 37. 8 K
a
6. 2 K 14. 5 K 22. 6 K 30. 8 K
sg
7. 2 K 15. 5 K 23. 7 K 31. 1 K
sg
8. 4 C 16. 5 AP 24. 7 K 32. 2 K
Multiple Choice Questions
38. 1 C 60. 5 AP 82. 6 AP 104. 6 AP 126. 7 K
a
39. 1 C 61. 5 K 83. 6 AP 105. 6 AP 127. 8 AP
a
40. 1 K 62. 5 AP 84. 6 AP 106. 6 AP 128. 8 AP
a
41. 1 K 63. 5 AP 85. 6 AP 107. 6 AP 129. 8 AP
a
42. 1 K 64. 5 AP 86. 6 AP 108. 6 AP 130. 8 AP
a
43. 2 C 65. 5 C 87. 6 AP 109. 6 AP 131. 8 AP
a
44. 2 K 66. 5 AP 88. 6 AP 110. 6 AP 132. 8 AP
a
45. 2 C 67. 5 AP 89. 6 AP 111. 6 C 133. 8 AP
a
46. 2 K 68. 5 AP 90. 6 AP 112. 6 AP 134. 8 AP
st
47. 2 K 69. 5 AP 91. 6 AP 113. 6 AP 135. 1 K
sg
48. 2 C 70. 5 AP 92. 6 AP 114. 6 AP 136. 2 K
st
49. 2 K 71. 5 AP 93. 6 AP 115. 6 AP 137. 2 K
sg
50. 4 C 72. 5 AP 94. 6 AP 116. 6 AP 138. 5 K
sg
51. 4 C 73. 5 AP 95. 6 AP 117. 6 AP 139. 5 K
st
52. 4 C 74. 5 AP 96. 6 AP 118. 6 AP 140. 5 K
sg
53. 4 C 75. 5 AP 97. 6 AP 119. 6 AP 141. 6 AP
st
54. 4 K 76. 5 AP 98. 6 AP 120. 6 AP 142. 6 K
sg
55. 4 C 77. 5 AP 99. 6 AP 121. 6 AP 143. 6 C
sg
56. 5 AP 78. 5 AP 100. 6 C 122. 6 AP 144. 6 AP
st
57. 5 AP 79. 5 AP 101. 6 C 123. 6 AP 145. 6 K
sg
58. 5 AP 80. 6 AP 102. 6 AP 124. 7 K 146. 7 K
59. 5 AP 81. 6 AP 103. 6 K 125. 7 K
Brief Exercises
147. 5 AP 150. 6 AP 153. 6 AP 156. 6 AP
a
148. 5 AP 151. 6 AP 154. 6 AP 157. 8 AP
a
149. 5 AP 152. 6 AP 155. 6 AP 158. 8 AP
sg
This question also appears in the Study Guide.
st
This question also appears in a self-test at the student companion website.
a
This topic is dealt with in an Appendix to the chapter.
3-2 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

SUMMARY OF QUESTIONS BY STUDY OBJECTIVES AND BLOOM’S TAXONOMY


Exercises
159. 4 AP 165. 5 AP 171. 5,6 AP 177. 5,6 AP 183. 7 AP
160. 4 AP 166. 5,6 AP 172. 5,6 AP 178. 6 AP 184. 7 AP
a
161. 4 AP 167. 5,6 AN 173. 5,6 AP 179. 6 AP 185. 8 AP
a
162. 4 AP 168. 5,6 AP 174. 5,6 AP 180. 6 AP 186. 8 AP
163. 4 AP 169. 5,6 AP 175. 5,6 AP 181. 7 AP
164. 5 AP 170. 5,6 AP 176. 5,6 AP 182. 7 AP
Completion Statements
187. 1 K 189. 2 K 191. 5 K 193. 6 AP 195. 7 K
188. 2 K 190. 4 K 192. 6 K 194. 6 K
Matching Statements
196. 2 K
Short-Answer Essay
197. 1 S 198. 6 S 199. 1 S 200. 6 S 201. 1 S

SUMMARY OF STUDY OBJECTIVES BY QUESTION TYPE


Item Type Item Type Item Type Item Type Item Type Item Type Item Type
Study Objective 1
1. TF 3. TF 38. MC 40. MC 42. MC 187. C 199. SA
2. TF 31. TF 39. MC 41. MC 135. MC 197. SA 201. SA
Study Objective 2
4. TF 7. TF 44. MC 47. MC 136. MC 189. C
5. TF 32. TF 45. MC 48. MC 137. MC 196. MA
6. TF 43. MC 46. MC 49. MC 138. C
Study Objective 3
33. TF
Study Objective 4
8. TF 11. TF 51. MC 54. MC 159. Ex 162. Ex
9. TF 34. TF 52. MC 55. MC 160. Ex 163. Ex
10. TF 50. MC 53. MC 138. MC 161. Ex 190. C
Study Objective 5
12. TF 58. MC 66. MC 74. MC 147. BE 169. Ex 177. Ex
13. TF 59. MC 67. MC 75. MC 148. BE 170. Ex 191. C
14. TF 60. MC 68. MC 76. MC 149. BE 171. Ex
15. TF 61. MC 69. MC 77. MC 164. Ex 172. Ex
16. TF 62. MC 70. MC 78. MC 165. Ex 173. Ex
35. TF 63. MC 71. MC 79. MC 166. Ex 174. Ex
56. MC 64. MC 72. MC 139. MC 167. Ex 175. Ex
57. MC 65. MC 73. MC 140. MC 168. Ex 176. Ex
Process Costing 3-3

Study Objective 6
17. TF 85. MC 97. MC 109. MC 121. MC 154. BE 179. Ex
18. TF 86. MC 98. MC 110. MC 122. MC 155. BE 180. Ex
19. TF 87. MC 99. MC 111. MC 123. MC 156. BE 192. Cx
20. TF 88. MC 100. MC 112. MC 141. MC 170. Ex 193. Cx
21. TF 89. MC 101. MC 113. MC 142. MC 171. Ex 194. Cx
22. TF 90. MC 102. MC 114. MC 143. MC 172. Ex 198. SA
36. TF 91. MC 103. MC 115. MC 144. MC 173. Ex 200. SA
80. MC 92. MC 104. MC 116. MC 145. MC 174. Ex
81. MC 93. MC 105. MC 117. MC 150. BE 175. Ex
82. MC 94. MC 106. MC 118. MC 151. BE 176. Ex
83. MC 95. MC 107. MC 119. MC 152. BE 177. Ex
84. MC 96. MC 108. MC 120. MC 153. BE 178. Ex
Study Objective 7
23. TF 25. TF 125. MC 151. MC 182. Ex 184. Ex
24. TF 124. MC 126. MC 181. Ex 183. Ex 195. C
a
Study Objective 8
26. TF 29. TF 128. MC 131. MC 134. MC 185. Ex 208. SA
27. TF 30. TF 129. MC 132. MC 157. BE 186. Ex
28. TF 127. MC 130. MC 133. MC 158. BE 198. C
Note: TF = True-False BE = Brief Exercise C = Completion
MC = Multiple Choice Ex = Exercise MA = Matching
SA = Short-Answer Essay
The chapter also contains one set of ten Matching questions and five Short-Answer Essay
questions.

CHAPTER STUDY OBJECTIVES


1. Understand who uses process cost systems. Companies that mass-produce similar
products in a continuous fashion use process cost systems. Once production begins, it
continues until the finished product emerges. Each unit of finished product is
indistinguishable from every other unit.

2. Explain the similarities and differences between job order cost and process cost
systems. Job order cost systems are similar to process cost systems in three ways: (1)
Both systems track the same cost elements—direct materials, direct labor, and
manufacturing overhead. (2) Costs are accumulated in the same accounts—Raw Materials
Inventory, Factory Labor, and Manufacturing Overhead. (3) Accumulated costs are assigned
to the same accounts—Work in Process, Finished Goods Inventory, and Cost of Goods
Sold. However, the method of assigning costs differs significantly.
3-4 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

There are four main differences between the two cost systems: (1) A process cost system
uses separate accounts for each production process department or manufacturing process,
rather than only one work in process account used in a job order cost system. (2) Process
cost system summarizes costs in a production cost report for each department. A job cost
system, costs are charged to individual jobs and summarizes them in a job cost sheet. (3)
Costs are totaled at the end of a time period in a process cost system, but at the completion
of a job in a job cost system. (4) A process cost system, calculates unit cost as: Total
manufacturing costs for the period ÷ Units produced during the period. A job cost system,
unit cost is: Total cost per job ÷ Units produced.

3. Explain the flow of costs in a process cost system. A process cost system assigns
manufacturing costs for raw materials, labor, and overhead to work in process accounts for
various departments or manufacturing processes. It transfers the costs of units completed
from one department to another as those units move through the manufacturing process.
The system transfers the costs of completed work to Finished Goods Inventory. Finally,
when inventory is sold, the system transfers costs to Cost of Goods Sold.

4. Make the journal entries to assign manufacturing costs in a process cost system.
Entries to assign the costs of raw materials, labor, and overhead consist of a credit to Raw
Materials Inventory, Factory Labor, and Manufacturing Overhead, and a debit to Work in
Process for each department. Entries to record the cost of good transferred to another
department are a credit to Work in Process for the department whose work is finished and a
debit to the department to which the goods are transferred. The entry to record units
completed and transferred to the warehouse is a credit for the department whose work is
finished and a debit to Finished Goods Inventory. The entry to record the sale of goods is a
credit to Finished Goods Inventory and a debit to Cost of Goods Sold.

5. Compute equivalent units. Equivalent units of production measure work done during a
period, expressed in fully completed units. Companies use this measure to determine the
cost per unit of completed product. Equivalent units are the sum of units completed and
transferred out plus equivalent units of ending work in process.

6. Explain the four steps necessary to prepare a production cost report. The four steps to
complete a production cost report are: (1) Compute the physical unit flow—that is, the total
units to be accounted for. (2) Compute the equivalent units of production. (3) Compute the
unit production costs, expressed in terms of equivalent units of production. (4) Prepare a
cost reconciliation schedule, which shows that the total costs accounted for equal the total
costs to be accounted for.

7. Prepare a production cost report. The production cost report contains both quantity and
cost data for a production department. There are four sections in the report: (1) number of
physical units, (2) equivalent units determination, (3) unit costs, and (4) cost reconciliation
schedule.
a
8. Explain just-in-time (JIT) processing. JIT is a manufacturing technique dedicated to
producing the right products at the right time as needed. One of the principal accounting
effects is that a Raw and In-Process Inventory account replaces both the raw materials and
work in process inventory accounts.
Process Costing 3-5

TRUE-FALSE STATEMENTS
1. Process cost accounting focuses on the process involved in mass-producing products that
are very similar in nature.
Ans: T, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

2. Process cost systems are used to apply costs to a specific job, such as the manufacturing
of a specialized machine.
Ans: F, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

3. A company that produces motion pictures would likely use a process cost system.
Ans: F, SO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

4. In a process cost system, costs are tracked through a series of connected manufacturing
processes or departments, rather than by individual jobs.
Ans: T, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

5. In a process cost system, total costs are determined at the end of a month or year.
Ans: T, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

6. Separate work in process accounts are maintained for each production department or
manufacturing process in a process cost system.
Ans: T, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
FSA

7. In a process cost system, materials, labor and overhead are only added in the first
production department.
Ans: F, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

8. The assignment of the three manufacturing cost elements to Work in Process in a process
cost system is the same as in a job order cost system.
Ans: F, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

9. Fewer materials requisitions are generally required in a process cost system than in a job
order cost system.
Ans: T, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

10. In a process cost system, labor costs incurred maybe captured on time tickets.
Ans: T, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

11. A primary driver of overhead costs in continuous manufacturing operations is machine


time used.
Ans: T, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management
3-6 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

12. Equivalent units of production are used to determine the cost per unit of completed
products.
Ans: T, SO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

13. Equivalent units of production measure the work done during a period, expressed in fully
completed units.
Ans: T, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

14. Equivalent units of production is the sum of units completed and transferred out plus
equivalent units of beginning work in process.
Ans: F, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

15. The weighted-average method of computing equivalent units is the most widely used
method in practice.
Ans: T, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

16. There are no units in process at the beginning of the period, 1,500 units in process at the
end of the period that are 40% complete, and 15,000 units transferred out during the
period. Based on this information, there were 14,400 equivalent units of production during
the period.
Ans: F, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Cost Management

17. The first step performed in preparing a production cost report is computing the equivalent
units of production.
Ans: F, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

18. Equivalent units of production must be calculated before the unit production costs can be
computed.
Ans: T, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

19. The physical units in a department are another name for the equivalent units of
production.
Ans: F, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

20. Unit material cost is computed by taking total material costs charged to the department for
the period and dividing by the physical units in the process during the period.
Ans: F, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

21. When equivalent units of production are different for materials and conversion costs, unit
costs are computed for materials, conversion, and total manufacturing.
Ans: T, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

22. The total manufacturing cost per unit is used in costing the units completed and
transferred during the period.
Ans: T, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management
Process Costing 3-7

23. A production cost report is an internal document for management that shows production
quantity and cost data for a particular job.
Ans: F, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

24. Production cost reports provide a basis for evaluating the productivity of a department.
Ans: T, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

25. Companies often use a combination of a process cost and a job order cost system, called
operations costing.
Ans: T, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

a
26. The FIFO method is easier to understand and use than the weighted-average method.
Ans: F, SO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

a
27. The FIFO method is conceptually superior to the weighted-average method.
Ans: T, SO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

a
28. When comparing the FIFO with the weighted-average method, the FIFO method provides
current cost information.
Ans: T, SO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

a
29. There are no units in ending work in process at the end of the period under the FIFO
method.
Ans: F, SO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

a
30. Companies using the weighted-average method do not complete units left over from the
previous accounting periods, they start new units.
Ans: F, SO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

31. In continuous process manufacturing, generally once the production begins, it continues
until the finished product emerges.
Ans: T, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

32. One similarity of process cost accounting with job order cost accounting is that both
determine total manufacturing costs after each job.
Ans: F, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Leverage Technology, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

33. The flow of costs in a process costing system requires that materials be added in one
department, labor added in another department and manufacturing overhead in a third
department.
Ans: F, SO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

34. When finished goods are sold, the entry to record the cost of goods sold is a debit to
Finished Goods Inventory and a credit to Cost of Goods Sold.
Ans: F, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
FSA
3-8 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

35. When there is no beginning work in process and materials are entered at the beginning of
the process, equivalent units of materials are the same as the units started into
production.
Ans: T, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

36. In order to compute the physical unit flow, a company must first compute unit production
costs.
Ans: F, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

37. Under the FIFO method, it is assumed that the beginning work in process is completed
before new work is started.
Ans: T, SO: 8, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

Answers to True-False Statements


Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans.
1. T 7. F 13. T 19. F 25. T 31. T 37. T
a
2. F 8. F 14. F 20. F 26. F 32. F
a
3. F 9. T 15. T 21. T 27. T 33. F
a
4. T 10. T 16. F 22. T 28. T 34. F
a
5. T 11. T 17. F 23. F 29. F 35. T
a
6. T 12. T 18. T 24. T 30. F 36. F

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS


38. A process cost accounting system is most appropriate when
a. a variety of different products are produced, each one requiring different types of
materials, labor, and overhead.
b. the focus of attention is on a particular job or order.
c. similar products are mass-produced.
d. individual products are custom made to the specification of customers.
Ans: C, SO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Business Applications

39. A characteristic of products that are mass-produced in a continuous fashion is that


a. the products are identical or very similar in nature.
b. they are grouped in batches.
c. they are produced at the time an order is received.
d. their costs are accumulated on job cost sheets.
Ans: A, SO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

40. A process cost system would be used for all of the following products except
a. chemicals.
b. computer chips.
c. motion pictures.
d. soft drinks.
Ans: C, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Business Applications
Process Costing 3-9

41. In a process cost system,


a. a Work in Process account is maintained for each product.
b. a materials requisition must identify the job on which the materials will be used.
c. a Work in Process account is maintained for each process.
d. one Work in Process account is maintained for all the processes, similar to a job order
cost system.
Ans: C, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

42. Differences between a job order cost system and a process cost system include all of the
following except the
a. documents used to track costs.
b. point at which costs are totaled.
c. unit cost computations.
d. flow of costs.
Ans: D, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Business Applications

43. Which of these best reflects a distinguishing factor between a job order cost system and a
process cost system?
a. The detail at which costs are calculated.
b. The time period each covers.
c. The number of work in process accounts.
d. The manufacturing cost elements included.
Ans: C, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Business Applications

44. Which of the following is a true statement about process cost systems?
a. In process cost systems, costs are accumulated but not assigned.
b. A process cost system has one work in process account for each process.
c. In process cost systems, costs are summarized on job cost sheets.
d. Unit costs are not computed in process cost systems.
Ans: B, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Business Applications

45. Which of the following is correct regarding cost systems?


Job Order Process
a. Work in process account several one for each process
b. Work in process account one one
c. Work in process account one one for each process
d. Work in process account several one
Ans: C, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Business Applications

46. In a process cost system, unit costs are determined using a


a. numerator of costs of each job.
b. denominator of units produced during the period.
c. denominator of units produced for the job.
d. denominator of units produced for the day.
Ans: B, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Business Economics
3 - 10 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

47. In process cost accounting, manufacturing costs are summarized on a


a. job order cost sheet.
b. process order cost sheet.
c. production cost report.
d. manufacturing cost sheet.
Ans: C, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

48. Which of the following manufacturing cost elements occurs in a process cost system?
a. Direct materials.
b. Direct labor.
c. Manufacturing overhead.
d. All of these.
Ans: D, SO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Business Economics

49. In a process cost system, product costs are summarized:


a. on job cost sheets.
b. on production cost reports.
c. after each unit is produced.
d. when the products are sold.
Ans: B, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

50. When manufacturing overhead costs are assigned to production in a process cost system,
they are debited to
a. the Finished Goods Inventory account.
b. Cost of Goods Sold.
c. a Manufacturing Overhead account.
d. the Work in Process account.
Ans: D, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: FSA

51. A product requires processing in two departments, the Baking Department and then the
Packaging Department, before it is completed. Costs transferred out of the Baking
Department will be transferred to:
a. Finished Goods Inventory.
b. Cost of Goods Sold.
c. Work in Process—Packaging Department.
d. Manufacturing Overhead.
Ans: C, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: FSA

52. Which of the following would not appear as a debit in the Work in Process account of a
second department in a two stage production process?
a. Materials used.
b. Overhead applied.
c. Labor assigned.
d. Cost of products transferred out.
Ans: D, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: FSA
Process Costing 3 - 11

53. Materials requisitions are:


a. not used in process costing.
b. generally used more frequently in process costing than job order costing.
c. generally used less frequently in process costing than job order costing.
d. used more frequently by latter stage production departments.
Ans: C, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Cost Management

54. A primary driver of overhead costs in continuous manufacturing operations is:


a. direct labor dollars.
b. direct labor hours.
c. machine hours.
d. machine maintenance dollars.
Ans: C, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

55. Price Manufacturing assigns overhead based on machine hours. The Milling Department
logs 1,800 machine hours and Cutting Department shows 3,000 machine hours for the
period. If the overhead rate is $5 per machine hour, the entry to assign overhead will show a
a. debit to Manufacturing Overhead for $24,000.
b. credit to Work in Process—Cutting Department for $15,000.
c. debit to Work in Process for $15,000.
d. credit to Manufacturing Overhead for $24,000.
Ans: D, SO: 4, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA

56. Barnes and Miller Manufacturing is trying to determine the equivalent units for conversion
costs with 5,000 units of ending work in process at 80% completion and 14,000 physical
units. There are no beginning units in the department. Conversion costs occur evenly
throughout the entire production period. What are the equivalent units for conversion costs
for the current period?
a. 19,000.
b. 18,000.
c. 4,000.
d. 13,000.
Ans: D, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA

57. 9,000 units in a process that are 70% complete are referred to as:
a. 9,000 equivalent units of production.
b. 2,700 equivalent units of production.
c. 6,300 equivalent units of production.
d. 2,700 equivalent units of production.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

58. A process with no beginning work in process, completed and transferred out 75,000 units
during a period and had 50,000 units in the ending work in process inventory that were
30% complete. The equivalent units of production for the period were:
a. 75,000 equivalent units.
b. 125,000 equivalent units.
c. 90,000 equivalent units.
d. 37,500 equivalent units.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Business Economics
3 - 12 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

59. A department adds raw materials to a process at the beginning of the process and incurs
conversion costs uniformly throughout the process. For the month of January, there were
no units in the beginning work in process inventory; 60,000 units were started into
production in January; and there were 15,000 units that were 40% complete in the ending
work in process inventory at the end of January. What were the equivalent units of
production for materials for the month of January?
a. 66,000 equivalent units.
b. 54,000 equivalent units.
c. 45,000 equivalent units.
d. 60,000 equivalent units.
Ans: D, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

60. A department adds raw materials to a process at the beginning of the process and incurs
conversion costs uniformly throughout the process. For the month of January, there were
no units in the beginning work in process inventory; 60,000 units were started into
production in January; and there were 15,000 units that were 40% complete in the ending
work in process inventory at the end of January. What were the equivalent units of
production for conversion costs for the month of January?
a. 45,000 equivalent units.
b. 54,000 equivalent units.
c. 51,000 equivalent units.
d. 60,000 equivalent units.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

61. Equivalent units are calculated by


a. multiplying the percentage of work done by the equivalent units of output.
b. dividing physical units by the percentage of work done.
c. multiplying the percentage of work done by the physical units.
d. dividing equivalent units by the percentage of work done.
Ans: C, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

62. Minor Company had the following department data:


Physical Units
Work in process, July 1 18,000
Completed and transferred out 81,000
Work in process, July 31 27,000
Materials are added at the beginning of the process. What is the total number of
equivalent units for materials in July?
a. 81,000.
b. 90,000.
c. 126,000.
d. 108,000.
Ans: D, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting
Process Costing 3 - 13

63. Corsi Company had the following department data:


Physical Units
Work in process, beginning -0-
Completed and transferred out 50,000
Work in process, ending 5,000
Materials are added at the beginning of the process. What is the total number of
equivalent units for materials during the period?
a. 50,000.
b. 5,000.
c. 55,000.
d. 45,000.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

64. Gantner Company had the following department information about physical units and
percentage of completion:
Physical Units
Work in process, May 1 (60%) 48,000
Completed and transferred out 120,000
Work in process, May 31 (40%) 40,000
If materials are added at the beginning of the production process, what is the total number
of equivalent units for materials during May?
a. 168,000.
b. 160,000.
c. 155,200.
d. 136,000.
Ans: B, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

65. It is necessary to calculate equivalent units of production in a department because


a. a physical count of units is impossible.
b. some units worked on in the department are not fully complete.
c. the physical units in the department are always 100% complete.
d. at times a department may use a job order cost system and then switch to a process
cost system.
Ans: B, SO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

66. In the month of June, a department had 12,000 units in beginning work in process that
were 70% complete. During June, 48,000 units were transferred into production from
another department. At the end of June there were 6,000 units in ending work in process
that were 40% complete. Materials are added at the beginning of the process, while
conversion costs are incurred uniformly throughout the process. How many units were
transferred out of the process in June?
a. 48,000 units.
b. 42,000 units.
c. 54,000 units.
d. 60,000 units.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 14 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

67. In the month of June, a department had 12,000 units in beginning work in process that
were 70% complete. During June, 48,000 units were transferred into production from
another department. At the end of June there were 6,000 units in ending work in process
that were 40% complete. Materials are added at the beginning of the process, while
conversion costs are incurred uniformly throughout the process. The equivalent units of
production for materials for June were
a. 54,000 equivalent units.
b. 60,000 equivalent units.
c. 62,400 equivalent units.
d. 48,000 equivalent units.
Ans: B, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

68. In the month of June, a department had 12,000 units in beginning work in process that
were 70% complete. During June, 48,000 units were transferred into production from
another department. At the end of June there were 6,000 units in ending work in process
that were 40% complete. Materials are added at the beginning of the process, while
conversion costs are incurred uniformly throughout the process. The equivalent units of
production for conversion costs for June were
a. 48,000 equivalent units.
b. 56,400 equivalent units.
c. 54,000 equivalent units.
d. 60,000 equivalent units.
Ans: B, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

69. A process with no beginning work in process, completed and transferred out 14,000 units
during a period and had 7,000 units in the ending work in process that were 50%
complete. How much is equivalent units of production for the period for conversion costs?
a. 17,500 equivalent units.
b. 21,000 equivalent units.
c. 24,500 equivalent units.
d. 10,500 equivalent units.
Ans: A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

70. A process with 1,200 units of beginning work in process, completed and transferred out
15,000 units during a period. There were 7,500 units in the ending work in process that
were 50% complete as to conversion costs. Materials are added 80% at the beginning of
the process and 20% when the units are 90% complete. How much is equivalent units of
production for the period for material costs?
a. 18,000 equivalent units.
b. 22,500 equivalent units.
c. 16,500 equivalent units.
d. 21,000 equivalent units.
Ans: D, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 15

71. Hanker Company had the following department data on physical units:
Work in process, beginning 2,000
Completed and transferred out 8,000
Work in process, ending 1,600
Materials are added at the beginning of the process. What is the total number of
equivalent units for materials during the period?
a. 8,400.
b. 1,600.
c. 9,600.
d. 6,000.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
72. Super-Tech Industries had the following department information about physical units and
percentage of completion:
Physical Units
Work in process, June 1 (75%) 6,000
Completed and transferred out 13,500
Work in process, June 30 (50%) 9,000
If materials are added at the beginning of the production process, what is the total number
of equivalent units for materials during June?
a. 11,250.
b. 22,500.
c. 24,000.
d. 18,000.
Ans: B, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

73. Gloria Company had no beginning work in process. During the period, 8,000 units were
completed, and there were 800 units of ending work in process. How many units were
started into production?
a. 8,800.
b. 8,000.
c. 7,200.
d. 800.
Ans: A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

74. Cohen Manufacturing is trying to determine the equivalent units for conversion costs with
3,000 units of ending work in process at 80% completion and 21,000 physical units that
are 100% complete as to materials. There are no beginning units in the department.
Materials are added at the beginning of the process, and conversion costs occur evenly
throughout the entire production period. What is the equivalent units of production for
conversion costs for the current period?
a. 24,000.
b. 23,400.
c. 2,400.
d. 20,400.
Ans: B, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA
3 - 16 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

75. If beginning work in process is 4,000 units, ending work in process is 2,000 units, and the
units accounted for equals 10,000 units, what must units started into production be?
a. 14,000.
b. 12,000.
c. 6,000.
d. 8,000.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

76. The Molding Department of Kennett Company has the following production data:
beginning work in process 25,000 units (60% complete), started into production 425,000
units, completed and transferred out 400,000 units, and ending work in process 50,000
units (40% complete). Assuming materials are entered at the beginning of the process,
equivalent units for materials are:
a. 450,000.
b. 375,000.
c. 400,000.
d. 475,000.
Ans: A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

77. The Molding Department of Kennett Company has the following production data:
beginning work in process 25,000 units (60% complete), started into production 425,000
units, completed and transferred out 400,000 units, and ending work in process 50,000
units (40% complete). Assuming conversion costs are incurred uniformly during the
process, the equivalent units for conversion costs are:
a. 450,000.
b. 405,000.
c. 420,000.
d. 400,000.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

78. The Molding Department of Boswell Company has the following production data:
beginning work process 30,000 units (60% complete), started into production 510,000
units, completed and transferred out 480,000 units, and ending work in process 60,000
units (40% complete). Assuming materials are entered at the beginning of the process,
equivalent units for materials are:
a. 540,000.
b. 450,000.
c. 480,000.
d. 570,000.
Ans: A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

79. The Molding Department of Boswell Company has the following production data:
beginning work process 30,000 units (60% complete), started into production 510,000
units, completed and transferred out 480,000 units, and ending work in process 60,000
units (40% complete). Assuming conversion costs are incurred uniformly during the
process, the equivalent units for conversion costs are:
a. 540,000.
b. 570,000.
c. 504,000.
d. 450,000.
Ans: C, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 17

80. Crawford Company has the following equivalent units for July: materials 10,000 and
conversion costs 9,000. Production cost data are:
Materials Conversion
Work in process, July 1 $ 3,200 $ 1,500
Costs added in July 25,200 21,000

The unit production costs for July are:


Materials Conversion Costs
a. $2.52 $2.50
b. 2.84 2.33
c. 2.52 2.33
d. 2.84 2.50
Ans: D, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

81. In Moyer Company, the Cutting Department had beginning work in process of 6,000 units,
transferred out 14,000 units, and had an ending work in process of 3,000 units. How many
units were started by Moyer during the month?
a. 9,000.
b. 11,000.
c. 14,000.
d. 17,000.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

82. In the Shaping Department of Rollins Company the unit materials cost is $5.00 and the
unit conversions cost is $3.00. The department transferred out 12,000 units and had 1,500
units in ending work in process 20% complete. If all materials are added at the beginning
of the process, the total cost to be assigned to the ending work in process is
a. 2,400.
b. 7,500.
c. 8,400.
d. 12,000.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

83. Holton Company has the following equivalent units for July: materials 10,000 and
conversion 9,000. Production cost data are:
Materials Conversion
Work in process, July 1 $ 4,800 $ 2,250
Costs added in July 37,800 31,500

The unit production costs for July are:

Materials Conversion Costs


a. $3.78 $3.75
b. 4.26 3.50
c. 3.78 3.50
d. 4.26 3.75
Ans: D, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting
3 - 18 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

84. In Kapler Company, the Cutting Department had beginning work in process of 8,000 units,
transferred out 18,000 units, and had an ending work in process of 4,000 units. How many
units were started by Kapler during the month?
a. 12,000.
b. 14,000.
c. 18,000.
d. 22,000.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

85. In the Shaping Department of Jenkins Company the unit materials cost is $2.50 and the
unit conversion cost is $1.50. The department transferred out 8,000 units and had 1,000
units in ending work in process 20% complete. If all materials are added at the beginning
of the process, the total cost to be assigned to the ending work in process is
a. 800.
b. 2,500.
c. 2,800.
d. 4,000.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

86. Cinder Company had the following department information for the month:
Total materials costs $ 80,000
Equivalent units of materials 8,000
Total conversion costs $120,000
Equivalent units of conversion costs 16,000
How much is the total manufacturing cost per unit?
a. $17.50.
b. $8.33.
c. $7.50.
d. $10.00.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

87. Materials costs of $300,000 and conversion costs of $321,300 were charged to a
processing department in the month of September. Materials are added at the beginning
of the process, while conversion costs are incurred uniformly throughout the process.
There were no units in beginning work in process, 100,000 units were started into
production in September, and there were 8,000 units in ending work in process that were
40% complete at the end of September.

What was the total amount of manufacturing costs assigned to those units that were
completed and transferred out of the process in September?
a. $276,000.
b. $586,500.
c. $621,300.
d. $637,800.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 19

88. Materials costs of $300,000 and conversion costs of $321,300 were charged to a
processing department in the month of September. Materials are added at the beginning
of the process, while conversion costs are incurred uniformly throughout the process.
There were no units in beginning work in process, 100,000 units were started into
production in September, and there were 8,000 units in ending work in process that were
40% complete at the end of September.

What was the total amount of manufacturing costs assigned to the 8,000 units in the
ending work in process?
a. $24,000.
b. $10,800.
c. $20,400.
d. $34,800.
Ans: D, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

89. Charley Company’s Assembly Department has materials cost at $3 per unit and
conversion cost at $6 per unit. There are 15,000 units in ending work in process, all of
which are 70% complete as to conversion costs. How much are total costs to be assigned
to inventory?
a. $63,000.
b. $108,000.
c. $94,500.
d. $135,000.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

90. Byrd Manufacturing decided to analyze certain costs for June of the current year. Units
started into production equaled 14,000 and ending work in process equaled 2,000 units.
With no beginning work in process inventory, how much is the conversion cost per unit if
ending work in process was 25% complete and total conversion costs equaled $70,000?
a. $4.38.
b. $17.50.
c. $5.60.
d. $2.80.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

91. Long Manufacturing has recently tried to improve its analysis for its manufacturing
process. Units started into production equaled 6,000 and ending work in process equaled
400 units. Long had no beginning work in process inventory. Conversion costs are applied
equally throughout production, and materials are applied at the beginning of the process.
How much is the materials cost per unit if ending work in process was 25% complete and
total materials costs equaled $30,000?
a. $5.00.
b. $5.26.
c. $18.75.
d. $4.69.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 20 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

92. Conversion cost per unit equals $9.00. Total materials costs are $60,000. Equivalent units
are 20,000. How much is the total manufacturing cost per unit?
a. $12.00.
b. $9.00.
c. $6.00.
d. $3.00.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

93. Physical units are 40,000. Total conversion costs are $316,000. There are 1,000 units in
ending inventory which are 50% complete as to conversion costs. How much are
conversion costs per unit?
a. $8.00.
b. $7.89.
c. $15.81.
d. $7.71.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

94. Madison Industries has equivalent units of 2,000 for materials and for conversion costs.
Total manufacturing costs are $160,000. Total materials costs are $120,000. How much is
the conversion cost per unit?
a. $8.00.
b. $20.00.
c. $80.00.
d. $16.00.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

95. Equivalent units for materials total 20,000. There were 16,000 units completed and
transferred out. Equivalent units for conversion costs equals 18,000. How much are the
physical units for conversion costs if ending work in process is 50% complete?
a. 18,000.
b. 20,000.
c. 4,000.
d. 16,000.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

96. If equivalent units are 9,000 for conversion costs and units transferred out equals 6,000,
what stage of completion should the ending work in process be for the 12,000 units
remaining?
a. 75%.
b. 25%.
c. 10%.
d. 20%.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 21

97. In the month of April, a department had 500 units in the beginning work in process
inventory that were 60% complete. These units had $30,000 of materials costs and
$22,500 of conversion costs. Materials are added at the beginning of the process and
conversion costs are added uniformly throughout the process. During April, 10,000 units
were completed and transferred to the finished goods inventory and there were 2,000
units that were 25% complete in the ending work in process inventory on April 30. During
April, manufacturing costs charged to the department were: Materials $690,000;
Conversion costs $765,000.

The cost assigned to the units transferred to finished goods during April was
a. $1,350,000.
b. $1,357,500.
c. $1,410,000.
d. $1,342,500.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

98. In the month of April, a department had 500 units in the beginning work in process
inventory that were 60% complete. These units had $30,000 of materials costs and
$22,500 of conversion costs. Materials are added at the beginning of the process and
conversion costs are added uniformly throughout the process. During April, 10,000 units
were completed and transferred to the finished goods inventory and there were 2,000
units that were 25% complete in the ending work in process inventory on April 30. During
April, manufacturing costs charged to the department were: Materials $690,000;
Conversion costs $765,000.

The cost assigned to the units in the ending work in process inventory on April 30 was
a. $180,000.
b. $157,500.
c. $120,000.
d. $217,500.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

99. Zibba Company enters materials at the beginning of the process. In January, there was no
beginning work in process, but there were 200 units in the ending work in process
inventory. The number of units completed equals the number of
a. units started.
b. units started less 200.
c. units started plus 200.
d. equivalent units.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

100. If there are no units in process at the beginning of the period, then
a. the company must be using a job order cost system.
b. only one computation of equivalent units of production will be necessary.
c. the units started into production will equal the number of units transferred out.
d. the units to be accounted for will equal the units transferred out and the units in
process at the end of the period.
Ans: D, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Cost Management
3 - 22 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

101. Which of the following is not a necessary step in preparing a production cost report?
a. Compute the equivalent units of production.
b. Compute the physical unit flow.
c. Prepare the job order cost sheet.
d. Prepare a cost reconciliation schedule.
Ans: C, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

102. Honrad Company's Assembly Department has materials cost at $4 per unit and
conversion cost at $8 per unit. There are 15,000 units in ending work in process, all of
which are 70% complete as to conversion costs. How much are total costs to be assigned
to inventory?
a. $84,400.
b. $144,000.
c. $126,600.
d. $180,000.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting

103. In a process cost system, units to be accounted for in a department are equal to the
a. number of units started or transferred into the department.
b. number of units transferred out of the department.
c. units in the beginning inventory plus the units started or transferred into the department.
d. ending inventory plus the units started or transferred into the department.
Ans: C, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

104. The total units accounted for equals units in


a. beginning work in process – units transferred out.
b. beginning work in process + ending work in process.
c. ending work in process + units transferred out.
d. ending work in process – units started into production.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

105. The Slicing Department production process shows:


Units
Beginning Work in Process 10,000
Ending Work in Process 50,000
Total units to be accounted for 140,000

How many units were started into production in Department 1?


a. 50,000.
b. 90,000.
c. 140,000.
d. 130,000.
Ans: D, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 23

106. Department 1 of a two department production process shows:


Units
Beginning Work in Process 10,000
Ending Work in Process 50,000
Total units to be accounted for 140,000

How many units were transferred out to Department 2?


a. 50,000.
b. 90,000.
c. 140,000.
d. 130,000.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

107. The Assembly Department shows the following information:


Units
Beginning Work in Process 20,000
Ending Work in Process 50,000
Units Transferred Out 11,000

How many total units are to be accounted for by the Assembly Department?
a. 61,000.
b. 50,000.
c. 90,000.
d. 140,000.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

108. The last department in a production process shows the following information at the end of
the period:
Units
Beginning Work in Process 25,000
Started into Production 175,000
Ending Work in Process 50,000
How many units have been transferred out to finished goods during the period?
a. 175,000.
b. 200,000.
c. 225,000.
d. 150,000.
Ans: D, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

109. A process began the month with 3,000 units in the beginning work in process inventory
and ended the month with 2,000 units in the ending work in process. If 12,000 units were
completed and transferred out of the process during the month, how many units were
started into production during the month?
a. 11,000.
b. 13,000.
c. 12,000.
d. 10,000.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 24 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

110. If 100,000 units are started into production there was no beginning work in process, and
40,000 units are in process at the end of the period, how many units were completed and
transferred out?
a. 100,000.
b. 40,000.
c. 60,000.
d. 140,000.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

111. Total units to be accounted for less units in beginning work in process equals
a. total units accounted for.
b. units transferred out.
c. units started into production.
d. equivalent units.
Ans: C, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Cost Management

112. If 100,000 units are transferred out of a department there was no beginning work in
process, and there are 20,000 units still in process at the end of a period, the number of
units that were started into production during the period is
a. 120,000.
b. 100,000.
c. 80,000.
d. 20,000.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

113. A department adds materials at the beginning of the process and incurs conversion costs
uniformly throughout the process. For the month of July, there was no beginning work in
process; 20,000 units were completed and transferred out; and there were 10,000 units in
the ending work in process that were 40% complete. During July, $96,000 materials costs
and $84,000 conversion costs were charged to the department.
The unit production costs for materials and conversion costs for July was
Materials Conversion Costs
a. $3.20 $2.80
b. $3.20 $3.50
c. $4.00 $2.80
d. $4.80 $4.25
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

114. Conversion cost per unit equals $6.00. Total materials costs equal $80,000. Equivalent
units for materials are 20,000. How much is the total manufacturing cost per unit?
a. $10.00.
b. $6.00.
c. $14.00.
d. $4.00.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 25

115. The following department data are available:


Total materials costs $180,000
Equivalent units of materials 60,000
Total conversion costs $105,000
Equivalent units of conversion costs 30,000
What is the total manufacturing cost per unit?
a. $3.00.
b. $3.50.
c. $6.50.
d. $3.17.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

116. Byers Company had the following department information for the month:
Total materials costs $36,000
Equivalent units of materials 5,000
Total conversion costs $60,000
Equivalent units of conversion costs 10,000
What is the total manufacturing cost per unit?
a. $6.40.
b. $6.00.
c. $7.20.
d. $13.20.
Ans: D, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

117. Physical units are 80,000. Total conversion costs are $276,500. There are 2,000 units in
ending inventory which are 50% complete as to conversion costs. How much is the
conversion cost per unit?
a. $3.50.
b. $3.46.
c. $3.42.
d. $3.37.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

118. A department had the following information for the month:


Total materials costs $150,000
Conversion cost per unit $3.00
Total manufacturing cost per unit $5.00
What are the equivalent units of production for materials?
a. 75,000.
b. 50,000.
c. 30,000.
d. Cannot be determined
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 26 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

119. Maisley Manufacturing decided to analyze certain costs for June of the current year. Units
started into production equaled 28,000 and ending work in process equaled 4,000. With
no beginning work in process inventory, how much is the conversion cost per unit if ending
work in process was 25% complete and total conversion costs equaled $70,000?
a. $2.20.
b. $8.75.
c. $2.80.
d. $1.40.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

120. Materials costs of $600,000 and conversion costs of $765,000 were charged to a
processing department in the month of September. Materials are added at the beginning
of the process, while conversion costs are incurred uniformly throughout the process.
There were no units in beginning work in process, 20,000 units were started into
production in September, and there were 5,000 units in ending work in process that were
40% complete at the end of September.

What was the total amount of manufacturing costs assigned to those units that were
completed and transferred out of the process in September?
a. $1,125,000.
b. $1,500,000.
c. $1,204,875.
d. $1,023,750.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

121. Materials costs of $600,000 and conversion costs of $765,000 were charged to a
processing department in the month of September. Materials are added at the beginning
of the process, while conversion costs are incurred uniformly throughout the process.
There were no units in beginning work in process, 20,000 units were started into
production in September, and there were 5,000 units in ending work in process that were
40% complete at the end of September.

What was the total amount of manufacturing costs assigned to the 5,000 units in the
ending work in process?
a. $341,250.
b. $375,000.
c. $240,000.
d. $150,000.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 27

122. Mayer Manufacturing has recently tried to improve its analysis for its manufacturing
process. Units started into production equaled 9,000 and ending work in process equaled
600 units. Mayer had no beginning work in process inventory. Conversion costs are
applied equally throughout production, and materials are applied at the beginning of the
process. How much is the materials cost per unit if ending work in process was 25%
complete and total materials costs equaled $90,000?
a. $10.00.
b. $10.53.
c. $37.50.
d. $9.37.
Ans: A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

123. Madison Industries has equivalent units of 4,000 for materials and for conversion costs.
Total manufacturing costs are $160,000. Total materials costs are $120,000. How much is
the conversion cost per unit?
a. $30.
b. $10.
c. $40.
d. $8.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

124. In a process cost system, a production cost report is prepared


a. only for the first processing department.
b. for all departments in the aggregate.
c. for each processing department.
d. only for the last processing department.
Ans: C, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

125. A production cost report


a. is prepared for each product.
b. is prepared from a job cost sheet.
c. will show quantity and cost data for a production department.
d. will not identify a specific department if more than one department is involved in the
production process.
Ans: C, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

126. In the production cost report, the total


a. physical units accounted for equals the costs accounted for.
b. physical units accounted for equals the units to be accounted for.
c. costs charged equals the units to be accounted for.
d. costs accounted for equals the costs of the units started into production.
Ans: B, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting
3 - 28 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition
a
127. The Cutting Department’s output during the period consists of 16,000 units completed and
transferred out, and 4,000 units in ending work in process that were 25% complete as to
materials and conversion costs. Beginning inventory was 2,000 units that were 25%
complete as to materials and conversion costs. Under the FIFO method, what are the
equivalent units of production for materials?
a. 18,300
b. 16,500
c. 19,300
d. 18,000
Ans: B, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

a
128. The Wrapping Department’s output during the period consists of 15,000 units completed
and transferred out, and 900 units in ending work in process that were 75% complete as
to materials and conversion costs. Beginning inventory was 1,200 units that were 30%
complete as to materials and conversion costs. Under the FIFO method, what are the
equivalent units of production for materials?
a. 16,035
b. 16,515
c. 15,675
d. 15,315
Ans: D, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Use the following information to answer questions 129–130.


Chicotti Company has 6,000 units in beginning work in process, 30% complete as to conversion costs,
50,000 units transferred out to finished goods, and 2,000 units in ending work in process 20% complete
as to conversion costs. The beginning and ending inventory is fully complete as to materials costs.
a
129. How much are equivalent units for conversion costs if the FIFO method is used?
a. 50,400
b. 54,600
c. 46,000
d. 48,600
Ans: D, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

a
130. How much are equivalent units for materials if the FIFO method is used?
a. 50,400
b. 52,000
c. 46,000
d. 58,000
Ans: C, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

a
131. Schiller Company has unit costs of $5 for materials and $15 for conversion costs. There
are 5,600 units in ending work in process which are 25% complete as to conversion costs,
and fully complete as to materials cost. How much is the total cost assignable to the
ending work in process inventory if the FIFO method is used?
a. 49,000
b. 112,000
c. 28,000
d. 21,000
Ans: A, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 29
a
132. Solis Company uses the FIFO method to compute equivalent units. It has 4,000 units in
beginning work in process, 20% complete as to conversion costs and 50% complete as to
materials costs, 50,000 units started, and 6,000 units in ending work in process, 30%
complete as to conversion costs, and 80% complete as to materials cost. How much are
the equivalent units for materials under the FIFO method?
a. 50,800
b. 50,000
c. 52,800
d. 54,000
Ans: A, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

a
133. Special Company had the following department information about physical units and
percentage of completion:
Physical Units
Work in process, May 1 (60%) 21,600
Completed and transferred out 39,000
Work in process, May 31 (50%) 18,000
Materials are added at the beginning of the production process. Conversion costs are
added equally throughout production. What is the total number of equivalent units during
May for conversion costs if the FIFO method is used?
a. 78,600
b. 48,000
c. 35,400
d. 65,640
Ans: C, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

a
134. Hanker Company had the following department data on physical units:
Work in process, beginning 2,500
Completed and transferred out 10,000
Work in process, ending 2,000
Materials are added at the beginning of the process. What is the total number of
equivalent units for materials if the FIFO method is used?
a. 10,500
b. 9,500
c. 12,000
d. 7,500
Ans: B, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

135. A process cost system would be used by all of the following except a(n)
a. chemical company.
b. advertising company.
c. oil company.
d. computer chip company.
Ans: B, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

136. Which of the following is considered a difference between a job order cost and a process
cost system?
a. The manufacturing cost elements.
b. Documents used to track costs.
3 - 30 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

c. The accumulation of the costs of materials, labor, and overhead.


d. The flow of costs.
Ans: B, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management
137. The basic similarities between job order cost and process cost systems include all of the
following except the
a. manufacturing cost elements.
b. flow of costs.
c. point at which costs are totaled.
d. accumulation of the costs of materials, labor, and overhead.
Ans: C, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

138 Equivalent units of production are a measure of


a. units completed and transferred out.
b. units transferred out.
c. units in ending work in process.
d. the work done in a period expressed in fully completed units.
Ans: D, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

139. Total physical units to be accounted for are equal to the units
a. started (or transferred) into production.
b. started (or transferred) into production plus the units in beginning work in process.
c. started (or transferred) into production less the units in beginning work in process.
d. completed and transferred out.
Ans: B, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

140. In computing equivalent units, ___________ is not part of the equivalent units of
production formula.
a. units transferred out
b. beginning work in process
c. ending work in process
d. None of these is correct.
Ans: B, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

141. In Saint-Simon, Inc., the Assembly Department started 18,000 units and completed
21,000 units. If beginning work in process was 9,000 units, how many units are in ending
work in process?
a. 0.
b. 3,000.
c. 6,000.
d. 12,000.
Ans: C, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
None, IMA: Cost Management

142. The total units to be accounted for is computed by adding


a. beginning units in process to units transferred out.
b. ending units in process to units started into production.
c. beginning units in process to units started into production.
d. ending units in process to total units accounted for.
Ans: C, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management
Process Costing 3 - 31

143. In the Camria Company, materials are entered at the beginning of the process. If there is
no beginning work in process, but there is an ending work in process inventory, the
number of equivalent units as to materials costs will be
a. the same as the units started.
b. the same as the units completed.
c. less than the units started.
d. less than the units completed.
Ans: A, SO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

144. For the Assembly Department, unit materials cost is $8 and unit conversion cost is $12. If
there are 8,000 units in ending work in process 75% complete as to conversion costs, the
costs to be assigned to the inventory are
a. $160,000.
b. $136,000.
c. $120,000.
d. $144,000.
Ans: B, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

145. The total costs accounted for in a production cost report equal the
a. cost of units completed and transferred out only.
b. cost of units started into production.
c. cost of units completed and transferred out plus the cost of ending work in process.
d. cost of beginning work in process plus the cost of units completed and transferred out.
Ans: C, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

146. In a production cost report, which one of the following sections is not shown under Costs?
a. Unit costs.
b. Costs to be accounted for.
c. Costs during the period.
d. Units accounted for.
Ans: D, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

Answers to Multiple Choice Questions


Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans. Item Ans.
a
38. c 54. c 70. d 86. a 102. b 118. a 134. b
39. a 55. d 71. c 87. b 103. c 119. c 135. b
40. c 56. d 72. b 88. d 104. c 120. a 136. b
41. c 57. c 73. a 89. b 105. d 121. c 137. c
42. d 58. c 74. b 90. c 106. b 122. a 138. d
43. c 59. d 75. c 91. a 107. a 123. b 139. b
44. b 60. c 76. a 92. a 108. d 124. c 140. b
45. c 61. c 77. c 93. a 109. a 125. c 141. c
46. b 62. d 78. a 94. b 110. c 126. b 142. c
a
47. c 63. c 79. c 95. b 111. c 127. b 143. a
a
48. d 64. b 80. d 96. b 112. a 128. d 144. b
a
49. b 65. b 81. b 97. a 113. b 129. d 145. c
a
50. d 66. c 82. c 98. b 114. a 130. c 146. d
a
51. c 67. b 83. d 99. b 115. c 131. a
a
52. d 68. b 84. b 100. d 116. d 132. a
a
53. c 69. a 85. c 101. c 117. a 133. c
3 - 32 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

BRIEF EXERCISES

BE 147
Tip Top Painting Company has the following production data for January:
 Beginning work in process, 0 units
 Units transferred out, 35,000
 Units in ending work in process, 6,000, which are 30% complete for conversion costs
Materials are added only at the beginning of the process.

Instructions
Compute equivalent units of production for both materials and conversion costs.
Ans: N/A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 147 (4 min.)


Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs

Units to be accounted for


Work in process, January 1 0
Started into production 41,000
Total units 41,000

Units accounted for


Transferred out 35,000 35,000 35,000
Work in process, January 31 6,000 6,000 1,800 (6,000 × 30%)
Total units 41,000 41,000 36,800

BE 148
Lowman Painting Company has the following production data for March:
 Beginning work in process, 2,000 units
 Units transferred out, 42,000
 Units in ending work in process, 8,000, which are 80% complete for conversion costs
Materials are added only at the beginning of the process.

Instructions
Compute equivalent units of production for both materials and conversion costs.
Ans: N/A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 148 (4 min.)


Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, March 1 2,000
Started into production 48,000
Total units 50,000
Process Costing 3 - 33

BE 148 (Cont.)
Units accounted for
Transferred out 42,000 42,000 42,000
Work in process, March 31 8,000 8,000 6,400 (8,000 × 80%)
Total units 50,000 50,000 48,400

BE 149
The Kirkland Department of Delta Manufacturing began the month of December with beginning
work in process of 4,000 units that are 100% complete as to materials and 30% complete as to
conversion costs. Units transferred out are 10,000 units. Ending work in process contains 3,000
units that are 100% complete as to materials and 60% complete as to conversion costs.

Instructions
Compute the equivalent units of production for materials and conversion costs for the month of
December.
Ans: N/A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 149 (4 min.)


Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, December 1 4,000
Started into production 9,000
Total units 13,000
Units accounted for
Transferred out 10,000 10,000 10,000
Work in process, December 31 3,000 3,000 1,800 (3,000 × 60%)
Total units 13,000 13,000 11,800

BE 150
White Supplies’ total material costs are $50,000 and total conversion costs are $65,000.
Equivalent units of production for materials are 10,000, and 5,000 for conversion costs.

Instructions
Compute the unit costs for materials, conversion costs, and total manufacturing costs for the
month.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 150 (3 min.)


COSTS
Unit costs Materials Conversion Costs Total
Costs incurred $50,000 $65,000 $115,000
Equivalent units 10,000 5,000
Unit costs $ 5.00 $ 13.00 $18.00
3 - 34 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

BE 151
Apoly Manufacturing Company has the following production data for January.
Ending Work in Process
Beginning Units Started into % Complete as to
Work in Process Production Units Conversion Cost
-0- 8,500 700 30%

Instructions
Compute the physical units for January.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 151 (4 min.)


Beginning work in process -0-
Started into production 8,500
Total units to be accounted for 8,500

Transferred out 7,800


Ending work in process 700
Total units accounted for 8,500

BE 152
Sandusky Widget Company has the following production data for March.
Ending Work in Process
Beginning Units % Complete as to
Month Work in Process Transferred Out Units Conversion Cost
March 1,200 7,100 800 20%

Instructions
Compute the physical units for March.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 152 (4 min.)


Beginning work in process 1,200
Started into production 6,700
Total units to be accounted for 7,900

Transferred out 7,100


Ending work in process 800
Total units accounted for 7,900
Process Costing 3 - 35

BE 153
Sequal Company has the following production data for June: units transferred out 50,000, and
ending work in process 6,000 units that are 100% complete for materials and 30% complete for
conversion costs. Unit materials cost is $5 and unit conversion cost is $11.

Instructions
Determine the costs to be assigned to the units transferred out and the units in ending work in
process.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 153 (4 min.)


Work in process, June 30
Materials (6,000 × $5) $30,000
Conversion costs (6,000 × 30% × $11) 19,800
Total cost of work in process $49,800

Units transferred out (50,000 × $16) $800,000

BE 154
Tomlinson Company has the following production data for May:
 Beginning work in process, 0 units
 Units started, 62,000
 Ending work in process, 7,000 units that are 100% complete for materials and 60% complete
for conversion costs
 Unit materials cost, $5
 Unit conversion cost, $10

Instructions
Determine the costs to be assigned to the units transferred out and the units in ending work in
process.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 154 (4 min.)


Work in process, May 31
Materials (7,000 × $5) $35,000
Conversion costs (7,000 × 60% × $10) 42,000
Total cost of work in process $77,000

Units transferred out (55,000 × $17) $825,000


3 - 36 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

BE 155
Dirt Cleaners, Inc. has the following production data for January:
Transferred out 50,000 units
Ending work in process 6,000 units

The units in ending work in process are 100% complete for materials and 60% complete for
conversion costs. There is no beginning work in process. Materials cost is $8 per unit and
conversion costs are $11 per unit.

Instructions
Determine the costs to be assigned to the units transferred out and the units in ending work in
process.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 155 (4 min.)


Cost Reconciliation Schedule
Costs accounted for
Transferred out (50,000 × $19) $ 950,000
Work in process, June 30
Materials (6,000 × $8) $ 48,000
Conversion costs (3,600* × $11) 39,600 87,600
Total costs $1,037,600
*(6,000 x 60%)

BE 156
Production costs chargeable to the Sanding Department in July for Joyful Art are $12,500 for
materials, $26,000 for labor, and $10,000 for manufacturing overhead. Equivalent units of
production are 25,000 for materials and 20,000 for conversion costs.

Instructions
Compute the unit costs for materials and conversion costs.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 156 (4 min.)


COSTS
Unit costs Materials Conversion Costs Total
Costs in July $12,500 $36,000 $48,500
Equivalent units 25,000 20,000
Unit costs $0.50 $1.80 $2.30
a
BE 157
Tip Top Painting Company has the following production data for March:
Beginning work in process, 2,000 units, which are 30% complete for conversion costs
Units transferred out, 42,000
Units in ending work in process, 6,000, which are 80% complete for conversion costs
Materials are added only at the beginning of the process.
Process Costing 3 - 37
a
BE 157 (Cont.)
Instructions
Compute equivalent units of production for both materials and conversion costs using the FIFO
method.
Ans: N/A, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 157 (5 min.)


Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, March 1 2,000
Started into production 46,000
Total Units 48,000

Units accounted for


Work in process, March 1 2,000 0 1,400 (2,000 × 70%)
Transferred out 40,000 40,000 40,000
Work in process, March 31 6,000 6,000 4,800 (6,000 × 80%)
Total units 48,000 46,000 46,200

a
BE 158
The Kirkland Department of Delta Manufacturing began the month of December with beginning
work in process of 4,000 units that are 100% complete as to materials and 20% complete as to
conversion costs. Units transferred out are 10,000 units. Ending work in process contains 1,000
units that are 100% complete as to materials and 60% complete as to conversion costs.

Instructions
Compute equivalent units of production for both materials and conversion costs for the month of
December using the FIFO method.
Ans: N/A, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

a
Solution 158 (5 min.)
Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, December 1 4,000
Started into production 7,000
Total Units 11,000

Units accounted for


Work in process, December 1 4,000 0 3,200 (4,000 × 80%)
Transferred out 6,000 6,000 6,000
Work in process, December 31 1,000 1,000 600 (1,000 × 60%)
Total units 11,000 7,000 9,800
3 - 38 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

EXERCISES
Ex. 159
Lutz Manufacturing Company produces a product in two departments: (1) Mixing and (2)
Finishing. The company uses a process cost accounting system.

(a) Purchased raw materials for $50,000 on account.

(b) Raw materials requisitioned for production were:


Direct materials
Mixing department $20,000
Finishing department 14,000

(c) Incurred labor costs of $64,000.

(d) Factory labor used:


Mixing department $39,000
Finishing department 25,000

(e) Manufacturing overhead is applied to the product based on machine hours used in each
department:
Mixing department—400 machine hours at $30 per machine hour.
Finishing department—500 machine hours at $20 per machine hour.

(f) Units costing $56,000 were completed in the Mixing Department and were transferred to the
Finishing Department.

(g) Units costing $60,000 were completed in the Finishing Department and were transferred to
finished goods.

(h) Finished goods costing $30,000 were sold on account for $45,000.

Instructions
Prepare the journal entries to record the preceding transactions for Lutz Manufacturing Company.
Ans: N/A, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 20, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA

Solution 159 (20–28 min.)


(a) Raw Materials Inventory............................................................... 50,000
Accounts Payable................................................................ 50,000
(Purchase of raw materials on account)

(b) Work in Process—Mixing.............................................................. 20,000


Work in Process—Finishing.......................................................... 14,000
Raw Materials Inventory...................................................... 34,000
(To record materials used in production)

(c) Factory Labor............................................................................... 64,000


Wages Payable.................................................................... 64,000
(To record payroll liability)
Process Costing 3 - 39

Solution 159 (Cont.)

(d) Work in Process—Mixing.............................................................. 39,000


Work in Process—Finishing.......................................................... 25,000
Factory Labor....................................................................... 64,000
(To assign factory labor to production)

(e) Work in Process—Mixing (400 × $30).......................................... 12,000


Work in Process—Finishing (500 × $20)...................................... 10,000
Manufacturing Overhead..................................................... 22,000
(To assign overhead to processes)

(f) Work in Process—Finishing.......................................................... 56,000


Work in Process—Mixing..................................................... 56,000
(To record transfer of units to the Finishing Department)

(g) Finished Goods Inventory............................................................. 60,000


Work in Process—Finishing................................................. 60,000
(To record transfer of units to finished goods)

(h) Accounts Receivable.................................................................... 45,000


Sales.................................................................................... 45,000
(To record sale of finished goods on account)

Cost of Goods Sold...................................................................... 30,000


Finished Goods Inventory.................................................... 30,000
(To record cost of goods sold)

Ex. 160
Sanders Company has two production departments: Fabricating and Finishing. Beginning
inventories are: Work in Process—Fabricating, $6,030; Work in Process—Finishing, $4,100; and
Finished Goods, $5,600. During the month the following transactions occurred:
1. Purchased $40,000 of raw materials on account.
2. Incurred $65,000 of factory labor. Wages are unpaid.
3. Incurred $35,000 of manufacturing overhead; $30,000 was paid and the remainder is unpaid.
4. Requisitioned materials for Fabricating, $10,000 and Finishing, $8,000.
5. Used factory labor for Finishing, $52,000 and Fabricating, $13,000.
6. Applied $30,000 of overhead based on machine hours used in each department. The
Finishing Department used twice as many machine hours as did Fabricating.

Instructions
Journalize the transactions for the month.
Ans: N/A, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 12, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA
3 - 40 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Solution 160 (12–16 min.)


1. Raw Materials Inventory.................................................................. 40,000
Accounts Payable................................................................... 40,000

2. Factory Labor.................................................................................. 65,000


Wages Payable....................................................................... 65,000

3. Manufacturing Overhead................................................................. 35,000


Accounts Payable................................................................... 5,000
Cash....................................................................................... 30,000

4. Work in Process—Fabricating......................................................... 10,000


Work in Process—Finishing............................................................. 8,000
Raw Materials Inventory......................................................... 18,000

5. Work in Process—Fabricating......................................................... 13,000


Work in Process—Finishing............................................................. 52,000
Factory Labor......................................................................... 65,000

6. Work in Process—Fabricating......................................................... 10,000


Work in Process—Finishing............................................................. 20,000
Manufacturing Overhead........................................................ 30,000

Ex. 161
The Pasta Factory manufactures spaghetti sauce through two production departments: Cooking
and Packaging. For the month of February, the work in process accounts show the following
debits:
Cooking Packaging
Beginning work in process $ -0- $ 6,000
Materials 40,000 21,000
Labor 16,000 9,000
Overhead 25,000 19,000
Costs transferred in 65,000

Instructions
Journalize the February transactions that involved the work in process accounts.
Ans: N/A, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA

Solution 161 (10–15 min.)


Work in Process—Cooking................................................................... 40,000
Work in Process—Packaging................................................................ 21,000
Raw Materials Inventory............................................................... 61,000
Work in Process—Cooking................................................................... 16,000
Work in Process—Packaging................................................................ 9,000
Factory Labor............................................................................... 25,000
Work in Process—Cooking................................................................... 25,000
Work in Process—Packaging................................................................ 19,000
Manufacturing Overhead.............................................................. 44,000
Process Costing 3 - 41

Solution 161 (Cont.)

Work in Process—Packaging................................................................ 65,000


Work in Process—Cooking........................................................... 65,000

Ex. 162
Benson Industries uses a process cost system. Products are processed first by Department A,
second by Department B, and then they are transferred to the finished goods warehouse. Shown
below is the cost information for Department B during the month of October:

Costs of units transferred in $120,000


Manufacturing costs added in Department B:
Direct materials $60,000
Direct labor 6,000
Manufacturing overhead 19,000 85,000
Total costs charged to Department B in October $205,000

The cost of work in process in Department B at October 1 is $25,000, and the cost of work in
process at October 31 has been determined to be $30,000.
Instructions
Prepare journal entries to record for the month of October:
(a) The transfer of production from Department A to B.
(b) The manufacturing costs incurred by Department B.
(c) The transfer of completed units from Department B to the finished goods warehouse.
Ans: N/A, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 8, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA

Solution 162 (8–11 min.)


(a) Work in Process—Dept. B............................................................. 120,000
Work in Process—Dept. A...................................................... 120,000

(b) Work in Process—Dept. B............................................................. 85,000


Factory Labor......................................................................... 6,000
Raw Materials Inventory......................................................... 60,000
Manufacturing Overhead........................................................ 19,000

(c) Finished Goods Inventory ($25,000 + $205,000 – $30,000).......... 200,000


Work in Process—Dept. B...................................................... 200,000

Ex. 163
Hardy Company manufactures a single product by a continuous process, involving two production
departments. The records indicate that $120,000 of direct materials were issued to and $200,000
of direct labor was incurred by Department 1 in the manufacture of the product. The factory
overhead rate is $20 per machine hour; machine hours were 5,000 in Department 1. Work in
process in the department at the beginning of the period totaled $35,000; and work in process at
the end of the period was $25,000.
3 - 42 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Ex. 163 (Cont.)


Instructions
Prepare entries to record
(a) The flow of costs into Department 1 for
(1) direct materials
(2) direct labor
(3) overhead
(b) The transfer of production costs to Department 2.
Ans: N/A, SO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 7, AACSB: Analytic, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: FSA

Solution 163 (7–10 min.)


(a) (1) Work in Process—Dept. 1.................................................... 120,000
Raw Materials Inventory.............................................. 120,000

(2) Work in Process—Dept. 1.................................................... 200,000


Factory Labor.............................................................. 200,000

(3) Work in Process—Dept. 1.................................................... 100,000


Manufacturing Overhead (5,000 × $20)...................... 100,000

(b) Work in Process—Dept. 2............................................................ 430,000*


Work in Process—Dept. 1.................................................... 430,000

*$35,000 + $120,000 + $200,000 + $100,000 – $25,000 = $430,000

Ex. 164
Muffy Painting Company has the following production data for March.

Ending Work in Process


Beginning Units % Complete as to
Month Work in Process Transferred Out Units Conversion Cost
March 3,000 42,000 5,000 80%

Instructions
Compute equivalent units of production for March for both materials and conversion costs.
Materials are entered at the beginning of the process.
Ans: N/A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 164 (10 min.)


Equivalent Units
Quantities Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, March 1 3,000
Started into production 44,000
Total units 47,000
Units accounted for
Transferred out 42,000 42,000 42,000
Work in process, March 31 5,000 5,000 4,000 (5,000 × 80%)
Total units 47,000 47,000 46,000
Process Costing 3 - 43

Ex. 165
The Nitrogen Fixation Department of Tomco Manufacturing began the month of December with
beginning work in process of 4,000 units that are 100% complete as to materials and 30%
complete as to conversion costs. Units transferred out are 10,000 units. Ending work in process
contains 5,000 units that are 100% complete as to materials and 60% complete as to conversion
costs.

Instructions
Compute the equivalent units of production for materials and conversion costs for the month of
December.
Ans: N/A, SO: 5, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 165 (10 min.)


Equivalent Units
Quantities Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, December 1 4,000
Started into production 11,000
Total units 15,000
Units accounted for
Transferred out 10,000 10,000 10,000
Work in process, December 31 5,000 5,000 3,000 (5,000 × 60%)
Total units 15,000 15,000 13,000

Ex. 166
At Crenshaw Company, materials are entered at the beginning of each process. Work in process
inventories, with the percentage of work done on conversion, and production data for its Painting
Department in selected months are as follows:
Beginning Work In Process Ending Work In Process
Percentage Units Completed Percentage
Month Units Completed and Transferred Out Units Completed
July -0- — 10,000 500 90%
Sept. 2,500 20% 9,000 2,000 70%

Instructions
(a) Compute the physical units for July.
(b) Compute the equivalent units of production for materials and conversion costs for
September.
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 44 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Solution 166 (10–14 min.)


(a) COMPUTATION OF PHYSICAL UNITS
July
Beginning work in process -0-
Started into production 10,500
Total units to be accounted for 10,500
Transferred out 10,000
Ending work in process 500
Total units accounted for 10,500

(b) COMPUTATION OF EQUIVALENT UNITS


Equivalent Units
Units accounted for Physical Units Materials Conversion Costs
Transferred out 9,000 9,000 9,000
Work in process, Sept. 30 2,000 2,000 1,400 (2,000 × .70)
Total equivalent units 11,000 11,000 10,400

Ex. 167
Watts Company adds materials at the beginning of the process and conversion costs are incurred
uniformly throughout the process.

Instructions
Complete the following calculation of equivalent units for materials and conversion costs.
Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
Completed and transferred out 40,000
Ending work in process
Materials

Conversion costs, 75% complete 6,000

Total units
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AN, Difficulty: Medium, Min: 4, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 167 (4–7 min.)


Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
Completed and transferred out 40,000 40,000 40,000
Ending work in process
Materials 8,000* 8,000*
Conversion costs—75% complete 6,000
Total units 48,000 46,000
*6,000 ÷ .75
Process Costing 3 - 45

Ex. 168
The general ledger of Oates Company has the following work in process account.
WORK IN PROCESS—FINISHING
6/1 Balance 8,000 6/30 Transferred out ?
6/30 Materials 1,800
6/30 Labor 2,400
6/30 Overhead 2,800
6/30 Balance ?
Production records show that there were 2,000 units in beginning inventory, 50% complete; 4,000
units started, and 3,500 units transferred out. The beginning work in process had conversion
costs of $3,300. The units in ending inventory were 60% complete. Materials are added at the
beginning of the process.

Instructions
Answer the following questions.
(a) How many units are in process at June 30?
(b) What is the unit conversion cost for June?
(c) What is the conversion cost in the June 30 inventory?
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 168 (10–14 min.)


(a) Work in process, June 1 2,000
Started into production 4,000
Units to be accounted for 6,000
Less: Transferred out 3,500
Work in process, June 30 2,500

(b) Conversion costs Physical Units Equivalent Units


Transferred out 3,500 3,500
Work in process, June 30 2,500 1,500 (2,500 × .60)
Total 6,000 5,000
Unit conversion cost = $1.70 ($3,300 + $5,200) ÷ 5,000 = $1.70

(c) Conversion cost in June 30 inventory: 1,500 × $1.70 = $2,550

Ex. 169
The Assembly Department uses a process cost accounting system and a weighted-average cost
flow assumption. The department adds materials at the beginning of the process and incurs
conversion costs uniformly throughout the process. During July, $190,000 of materials costs and
$135,000 in conversion costs were charged to the department. The beginning work in process
inventory was $103,000 on July 1, comprised of $80,000 of materials costs and $23,000 of
conversion costs.

Other data for the month of July are as follows:


Beginning work in process inventory, 7/1 25,000 units (40% complete)
Units completed and transferred out 70,000 units
Ending work in process inventory, 7/31 30,000 units (30% complete)
3 - 46 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Ex. 169 (Cont.)


Instructions
Answer the following questions and show computations to support your answers.
1. How many physical units have to be accounted for in July?
2. What are the equivalent units of production for materials and for conversion costs for the
month of July?
3. What is the total cost assigned to the 90,000 units that were transferred out of the process in
July?
4. What is the total cost of the July 31 inventory?
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 15, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 169 (15–20 min.)


1. Units transferred out 70,000
Work in process, July 31 30,000
Units accounted for 100,000

2. Equivalent units of production:


Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
Transferred out 70,000 70,000 70,000
Work in process, July 31 30,000 30,000 9,000*
Total 100,000 100,000 79,000
*(30,000 × .30)

3. Materials cost per unit = $2.70 ($270,000* ÷ 100,000 units)


Conversion cost per unit = $2.00 ($158,000** ÷ 79,000 units)
Total unit cost $4.70
*($80,000 + $190,000) **($23,000 + $135,000)
Total cost assigned to units transferred out: 70,000 × $4.70 = $329,000

4. Total cost of July 31 inventory: (30,000 × $2.70) + (9,000 × $2.00) = $99,000

Ex. 170
The Finishing Department of Edwards Manufacturing has the following production and cost data
for July:

1. Transferred out, 3,000 units.


2. Started 2,000 units that are 40% completed at July 31.
3. Materials added, $30,000; conversion costs incurred, $19,000.

Materials are entered at the beginning of the process. Conversion costs are incurred uniformly
during the process.
Process Costing 3 - 47

Ex. 170 (Cont.)


Instructions
(a) Compute the equivalent units of production for materials and conversion costs for the month
of July.
(b) Compute unit costs and prepare a cost reconciliation schedule.
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 15, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 170 (15–20 min.)


(a) Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
Transferred Out 3,000 3,000 3,000
Work in Process, July 31 2,000 2,000 800*
Total 5,000 5,000 3,800
*(2,000 × .40)

(b) Materials cost per unit = $ 6 ($30,000 ÷ 5,000 units)


Conversion cost per unit = 5 ($19,000 ÷ 3,800 units)
$11

Cost Reconciliation Schedule


Costs accounted for
Transferred out (3,000 × $11) $33,000
Work in process, July 31
Materials (2,000 × $6) $12,000
Conversion costs (800 × $5) 4,000 $16,000
Total costs $49,000

Ex. 171
Massey Corporation uses a process cost system and the weighted-average cost flow assumption.
Production begins in the Fabricating Department where materials are added at the beginning of
the process and conversion costs are incurred uniformly throughout the process. On March 1, the
beginning work in process inventory consisted of 20,000 units which were 60% complete and had
a cost of $190,000, $145,000 of which were materials costs. During March, the following
occurred:

Materials added $305,000


Conversion costs incurred $120,000
Units completed and transferred out in March 50,000
Units in ending work in process March 31 (20% complete) 25,000

Instructions
Answer the following questions and show the computations that support your answers.
1. What are the equivalent units of production for materials and conversion costs in the
Fabricating Department for the month of March?
2. What are the costs assigned to the ending work in process inventory on March 31?
3. What are the costs assigned to units completed and transferred out during March?
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 15, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 48 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Solution 171 (15–20 min.)


1. Equivalent units of production:
Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
Transferred out 50,000 50,000 50,000
Work in process, March 31 25,000 25,000 5,000*
Total 75,000 75,000 55,000
*(25,000 × .20)

2. Materials unit cost $6 ($450,000* ÷ 75,000 units)


Conversion unit cost 3 ($165,000** ÷ 55,000 units)
Total unit cost $9
*($145,000 + $305,000) **[($190,000 – $145,000) + $120,000]
Costs assigned to work in process, March 31
Materials costs $150,000 (25,000 units × $6)
Conversion costs 15,000 (5,000 units × $3)
Total $165,000

3. Costs assigned to units completed and transferred out: 50,000 × $9 = $450,000

Ex. 172
Given below are the production data for Department No. 1 for the first month of operation:
Costs charged to Department 1:
Materials $15,000
Labor 2,600
Overhead 17,000

During this first month of operations, 3,000 units were started into production; 2,500 units were
transferred out; and the remaining 500 units are 100% completed with respect to materials and
60% complete with respect to conversion costs.

Instructions
Compute the following:
(a) Unit materials cost.
(b) Equivalent units of conversion costs.
(c) Unit conversion cost.
(d) Total cost of 500 units in process at end of month.
(e) Total cost of 2,500 units transferred out.
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 14, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
Process Costing 3 - 49

Solution 172 (14–18 min.)


(a) Unit materials cost: $15,000 ÷ 3,000 equivalent units for materials = $5.00.

(b) Equivalent units of conversion costs: 2,500 completed + (60% × 500) = 2,800 equivalent
units of conversion costs.

(c) Unit conversion cost: ($2,600 + $17,000) ÷ 2,800 equivalent units = $7.00.

(d) Total cost of 500 units in work in process


Materials, 500 × $5.00 = $2,500
Conversion costs, 300 × $7.00 = 2,100
Total $4,600

(e) Total cost of 2,500 transferred out units: 2,500 × ($5.00 + $7.00) = $30,000.

Ex. 173
The ledger of Kinsler Company has the following work in process account.

Work in Process—Painting
5/1 Balance 5,390 5/31 Transferred out ?
5/31 Materials 7,740
5/31 Labor 4,110
5/31 Overhead 2,470
5/31 Balance ?

Production records show that there were 700 units in the beginning inventory, 30% complete,
2,300 units started, and 2,500 units transferred. The beginning work in process had materials
cost of $3,060 and conversion costs of $2,330. The units in ending inventory were 40% complete.
Materials are entered at the beginning of the painting process.

Instructions
(a) How many units are in process at May 31?
(b) What is the unit materials cost for May?
(c) What is the unit conversion cost for May?
(d) What is the total cost of units transferred out in May?
(e) What is the cost of the May 31 inventory?
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 50 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Solution 173 (10 min.)


(a) Work in process, May 1 700
Started into production 2,300
Total units to be accounted for 3,000
Less: Transferred out 2,500
Work in process, May 31 500

(b) Equivalent Units


Materials Conversion Costs
Units transferred out 2,500 2,500
Work in process, May 31
500  100% 500
500  40% 200
3,000 2,700

Direct
Materials Conversion Costs
Work in process, May 1 $3,060 $2,330
Costs added 7,740 6,580
Total materials cost 10,800 8,910

$10,800 ÷ 3,000 = $3.60

(c) $8,910 ÷ 2,700 = 3.30

(d) Transferred out (2,500  6.90) $17,250

(e) Work in process


Materials (500  $3.60) $1,800
Conversion costs (200  $3.30) 660
$2,460

Ex. 174
The Cutting Department of Sanderson Manufacturing has the following production and cost data
for July.

Production Costs
1. Transferred out 15,000 Beginning work in process $ -0-
units Materials 60,000
2. Started 5,000 units that Labor 21,600
are 60% complete as Manufacturing overhead 25,200
to conversion costs
and 100% complete as
to materials at July 31.
Process Costing 3 - 51

Ex. 174 (Cont.)


Materials are entered at the beginning of the process. Conversion costs are incurred uniformly
during the process.

Instructions
(a) Determine the equivalent units of production for (1) materials and (2) conversion costs.
(b) Compute unit costs and prepare a cost reconciliation schedule.
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 8, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 174 (8 min.)


Materials Conversion Costs
Units transferred out 15,000 15,000
Work in process, July 31
5,000  100% 5,000 3,000
5,000  40%
20,000 18,000

(b) Materials: $60,000 ÷ 20,000 = $3.00


Conversion costs: ($21,600 + $25,200) ÷ 18,000 = $2.60

Costs accounted for


Transferred out (15,000  $5.60) $ 84,000
Work in process, July 31
Materials (5,000  $3.00) $15,000
Conversion costs (3,000  $2.60) 7,800 22,800
Total costs $106,800

Ex. 175
Wilkinson Company has gathered the following information.

Units in beginning work in process -0-


Units started into production 54,000
Units in ending work in process 9,000
Percent complete for conversion costs in
ending work in process 40%
Costs incurred:
Direct materials $ 81,000
Direct labor $ 99,000
Overhead $119,700

Instructions
(a) Compute equivalent units of production for materials and for conversion costs.
(b) Determine the unit costs of production.
(c) Show the assignment of costs to units transferred out and in process.
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 8, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 52 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Solution 175 (8 min.)


(a) Materials: 45,000 + 9,000= 54,000
Conversion costs: 45,000 + (9,000  40%) = 48,600

(b) Materials: $81,000/54,000 = $1.50


Conversion costs: ($99,000 + $119,700)/48,600 = $4.50

(c) Units transferred out: 45,000  $6.00 = $270,000


Units in ending work in process:
9,000  $1.50 = $13,500
3,600  $4.50 = 16,200
$29,700

Ex. 176
Carlton Company has gathered the following information

Units in beginning work in process 25,000


Units started into production 90,000
Units in ending work in process 30,000
Percent complete for conversion costs in
ending work in process 60%
Costs incurred:
Direct materials $161,000
Direct labor $235,400
Overhead $176,600

Instructions
(a) Compute equivalent units of production for materials and for conversion costs.
(b) Determine the unit costs of production.
(c) Show the assignment of costs to units transferred out and in process.
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 8, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 176 (8 min.)


(a) Materials: 85,000(1) + 30,000 = 115,000
Conversion costs: 85,000 + (30,000  60%) = 103,000
(1)
25,000 + 90,000 – 30,000

(b) Materials: $161,000/115,000 = $1.40


Conversion costs: ($235,400 + $176,600)/103,000 = $4.00
Process Costing 3 - 53

Solution 176 (Cont.)


(c) Units transferred out: 85,000  $5.40= $459,000
Units in ending work in process:
30,000  $1.40 = $ 42,000
18,000  $4.00 = 72,000
$114,000

Ex. 177
The Polishing Department of Estaban Manufacturing Company has the following production and
manufacturing cost data for September. Materials are entered at the beginning of the process.
Production: Beginning inventory 2,000 units that are 100% complete as to materials and 30%
complete as to conversion costs; units started during the period are 23,000, ending inventory of
6,000 units 10% complete as to conversion costs.
Manufacturing costs: Beginning inventory costs, comprised of $18,000 of materials and
$13,000 of conversion costs; materials costs added in Polishing during the month, $202,000
labor and overhead applied in Polishing during the month $125,300 and $312,500 respectively.

Instructions
(a) Compute the equivalent units of productions for materials and conversion costs for the
month of September.
(b) Compute the unit costs for materials and conversion costs for the month.
(c) Determine the costs to be assigned to the units transferred out and in process.
Ans: N/A, SO: 5,6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 14, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 177 (14–18 min.)


(a) Physical
Units
Work in process, September 1 2,000
Units started into production 23,000
25,000

Units transferred out 19,000


Work in process, September 30 6,000
25,000

Equivalent Units
Materials Conversion Costs
Units transferred out 19,000 19,000
Work in process
6,000  100% 6,000
6,000  10% 600
25,000 19,600
3 - 54 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Solution 177 (Cont.)


(b) Materials
Work in process, September 1
Direct materials.................................. $ 18,000
Costs added to production
during September................................. 202,000
Total materials cost................................... $220,000

$220,000  25,000 = $8.80 (Materials cost per unit)

Conversion Costs
Work in process, September 1
Conversion costs................................ $ 13,000

Costs added to production


during September
Conversion costs................................. 437,800
Total conversion costs................................. $450,800

$450,800  19,600 = $23.00

(c) Costs accounted for


Transferred out (19,000  $31.80)............... $604,200
Work in process, September 30
Materials (6,000  $8.80).......................... $52,800
Conversion costs (600  23.00)................. 13,800 66,600
Total costs................................................. $670,800

Ex. 178
Grey Building Supplies' total materials costs are $50,000 and total conversion costs are $39,000.
Equivalent units of production for materials are 10,000, and 6,000 for conversion costs.

Instructions
Compute the unit costs for materials, conversion costs, and total manufacturing costs for the
month.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 6, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 178 (6–8 min.)


COSTS
Unit Costs Materials Conversion Costs Total
Costs incurred $50,000 $39,000 $89,000
Equivalent units 10,000 6,000
Unit costs $5.00 $6.50 $11.50
Process Costing 3 - 55

Ex. 179
Glazer, Inc. has the following production data for June:
Transferred out 50,000 units
Ending work in process 5,000 units

The units in work in process are 100% complete for materials and 60% complete for conversion
costs. Materials costs are $6 per unit and conversion costs are $11 per unit.

Instructions
Determine the costs to be assigned to the units transferred out and the units in ending work in
process.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 8, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 179 (8 min.)


Cost Reconciliation Schedule
Costs accounted for
Transferred out (50,000 × $17) $ 850,000
Work in process, June 30
Materials (5,000 × $6) $30,000
Conversion costs (3,000* × $11) 33,000 63,000
Total costs $913,000
*(5,000 × 60%)

Ex. 180
Production costs chargeable to the Sanding Department in July in Magnum Company are
$25,000 for materials, $17,000 for labor, and $10,000 for manufacturing overhead. Equivalent
units of production are 25,000 for materials and 15,000 for conversion costs.
Instructions
Compute the unit costs for materials and conversion costs.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 6, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 180 (6-8 min.)


COSTS
Unit Costs Materials Conversion Costs Total
Costs in July $25,000 $27,000 $52,000
Equivalent units 25,000 15,000
Unit costs $1.00 $1.80 $2.80

Ex. 181
Mayer Manufacturing Company uses a process cost system. The Molding Department adds
materials at the beginning of the process and conversion costs are incurred uniformly throughout
the process. Work in process on May 1 was 75% complete and work in process on May 31 was
40% complete.

Instructions
Complete the Production Cost Report for the Molding Department for the month of May using the
above information and the information below.
3 - 56 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Ex. 181 (cont.)

MAYER MANUFACTURING COMPANY


Molding Department
Production Cost Report
For the Month Ended May 31, 2011
Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, May 1 8,000
Started into production 20,000
Total units 28,000

Units accounted for


Transferred out 23,000
Work in process, May 31 5,000
Total units 28,000

COSTS
Unit costs Materials Conversion Costs Total
Costs in May $140,000 $100,000 $240,000
Equivalent units
Unit costs $ $ $

Costs to be accounted for


Work in process, May 1 $ 60,000
Started into production 180,000
Total costs $240,000

Cost Reconciliation Schedule


Costs accounted for
Transferred out $
Work in process, May 31
Materials $
Conversion costs
Total costs $240,000
Ans: N/A, SO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 12, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem
Solving, IMA: Reporting
Process Costing 3 - 57

Solution 181 (12–16 min.)


MAYER MANUFACTURING COMPANY
Molding Department
Production Cost Report
For the Month Ended May 31, 2011
Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, May 1 8,000
Started into production 20,000
Total units 28,000

Units accounted for


Transferred out 23,000 23,000 23,000
Work in process, May 31 5,000 5,000 2,000 (5,000 × 40%)
Total units 28,000 28,000 25,000

COSTS
Unit costs Materials Conversion Costs Total
Costs in May $140,000 $100,000 $240,000
Equivalent units 28,000 25,000
Unit costs $ 5 $ 4 $ 9

Costs to be accounted for


Work in process, May 1 $ 60,000
Started into production 180,000
Total costs $240,000

Cost Reconciliation Schedule


Costs accounted for
Transferred out (23,000 × $9) $207,000
Work in process, May 31
Materials (5,000 × $5) $ 25,000
Conversion costs (2,000 × $4) 8,000 33,000
Total costs $240,000

Ex. 182
Baker Winery manufactures a fine wine in two departments, Fermenting and Bottling. In the
Fermenting Department, grapes are aged in casks for a period of 30 days. In the Bottling
Department, the wine is bottled and then sent to the finished goods warehouse. Labor and
overhead are incurred uniformly through both processes. Materials are entered at the beginning
of both processes. Cost and production data for the Fermenting Department for December 2011
are presented below:
Cost data
Beginning work in process inventory $ 37,000 ($30,000 of materials cost)
Materials 390,000
Conversion costs 155,000
Total costs $582,000
3 - 58 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Ex. 182 (cont.)


Production data
Beginning work in process (gallons) 5,000 (40%)
Gallons started into production 55,000
Ending work in process (gallons) 8,000 (25%)

Instructions
(a) Compute the equivalent units of production.
(b) Determine the unit production costs.
(c) Determine the costs to be assigned to units transferred out and ending work in process.
Ans: N/A, SO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 17, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management

Solution 182 (17–25 min.)


(a) Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
Transferred out 52,000* 52,000 52,000
Ending work in process 8,000 8,000 2,000 (8,000 × .25)
Total 60,000 60,000 54,000
*(5,000 + 55,000) – 8,000

(b) Unit Production Costs:


Materials $ 7 ($420,000* ÷ 60,000)
Conversion costs 3 ($162,000** ÷ 54,000)
Total unit cost $10
*($30,000 + $390,000) **[($37,000 – $30,000) + $155,000]

(c) Costs assigned to units transferred out and ending work in process:
Total Costs Assigned
Transferred out (52,000 × $10) $520,000
Ending work in process
Materials (8,000 × $7) $56,000
Conversion costs (2,000 × $3) 6,000 62,000
$582,000

Ex. 183
The Assembly Department of Nitz Company has the following production and cost data at the end
of May, 2011.
Production: 30,000 units started into production; 25,000 units transferred out and 5,000 units
100% completed as to materials and 40% completed as to conversion costs.

Manufacturing Costs: Materials added at beginning of process, $90,000; labor, $75,000;


overhead $60,000.

Instructions
Prepare a production cost report for the month of May.
Ans: N/A, SO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 22, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Reporting
Process Costing 3 - 59

Solution 183 (22–30 min.)


NITZ COMPANY
Assembly Department—Production Cost Report
For the Month Ended May 31, 2011

Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
QUANTITIES
Units to be accounted for
Work in process, May 1 0
Started into production 30,000
Total units 30,000

Units accounted for


Transferred out 25,000 25,000 25,000
Work in process, May 31 5,000 5,000 2,000
Total units accounted for 30,000 30,000 27,000

COSTS
Unit costs Materials Conversion Costs Total
Costs in May $90,000 $135,000 $225,000
Equivalent units 30,000 27,000
Unit costs $ 3.00 $5.00 $8.00

Costs to be accounted for


Work in process, May 1 $ 0
Started into production 225,000
Total costs $225,000

Cost Reconciliation Schedule


Costs accounted for
Transferred out (25,000 × $8) $200,000
Work in process, May 31
Materials (5,000 × $3) 15,000
Conversion Costs (2,000 × $5) 10,000 25,000
Total costs $225,000

Ex. 184
Romero Company—Perth Division is a new state of the art production facility that manufactures
landing gears for airplanes. The ending September 30th work in process is comprised of labor
and overhead and is approximately 60% complete. All materials are assumed to be 100%
complete. Total materials costs during the period totaled $840,000.

Instructions
As the new plant accountant, you are asked to complete the production cost report which appears
as follows:
3 - 60 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

Ex. 184 (cont.)


ROMERO COMPANY—Perth Division
Assimilation Department
Production Cost Report
For the Month Ended September 30, 2011

Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, September 1 300
Started into production 1,100
Total units 1,400

Units accounted for


Transferred out 900 900 900
Work in process, September 30 500 500
Total units 1,400 1,400

COSTS
Unit Costs Materials Conversion Costs Total
Costs in September $840,000 $ $1,104,000
Equivalent units
Unit costs $ $ 220 $

Costs to be accounted for


Work in process, Sept. 1 $ 243,400
Started into production
Total costs $

Cost Reconciliation Schedule


Costs accounted for
Transferred out $
Work in process, September
Materials $
Conversion costs 66,000
Total costs $1,104,000
Ans: N/A, SO: 7, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Reporting

Solution 184 (10-15 min.)

ROMERO COMPANY—Perth Division


Assimilation Department
Production Cost Report
For the Month Ended September 30, 2011

Equivalent Units
QUANTITIES Physical Units Materials Conversion Costs
Units to be accounted for
Work in process, September 1 300
Started into production 1,100
Total units 1,400
Process Costing 3 - 61

Solution 184 (Cont.)


Units accounted for
Transferred out 900 900 900
Work in process, September 30 500 500 300
Total units 1,400 1,400 1,200

COSTS
Unit Costs Materials Conversion Costs Total
Costs in September $840,000 $264,000 $1,104,000
Equivalent units 1,400 1,200
Unit costs $ 600 $ 220 $820

Costs to be accounted for


Work in process, Sept. 1 $ 243,400
Started into production 860,600
Total costs $1,104,000

Cost Reconciliation Schedule


Costs accounted for
Transferred out (900 × $820) $ 738,000
Work in process, September
Materials (500 × $600) $300,000
Conversion costs (300 × $220) 66,000 366,000
Total costs $1,104,000
a
Ex. 185
At Oxley Company, materials are entered at the beginning of each process. The company uses
the FIFO method for process costing. Work in process inventories, with the percentage of work
done on conversion, and production data for its Finishing Department for March are as follows:
Beginning Work in Process Ending Work in Process
Percentage Units Completed Percentage
Month Units Completed and Transferred Out Units Completed
March 2,100 60% 16,500 500 90%

Instructions
(a) Compute the physical units for March.
(b) Compute the equivalent units of production for materials and conversion costs for March.
Ans: N/A, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 5, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost management

a
Solution 185 (5–7 min.)
(a) COMPUTATION OF PHYSICAL UNITS
Beginning work in process 2,100
Started into production 15,150
Total units to be accounted for 17,250

Transferred out 16,500


Ending work in process 750
Total units accounted for 17,250
3 - 62 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition
a
Solution 185 (Cont.)
(b) COMPUTATION OF EQUIVALENT UNITS
Equivalent Units
Units accounted for Physical Units Materials Conversion Costs
Work in process, March 1 2,100 0 840 (2,100 × .40)
Transferred out 14,400 14,400 14,400
Work in process, March 30 750 750 675 (750 × .90)
Total equivalent units 17,250 15,150 15,915
a
Ex. 186
Taco Ranch uses a process cost system and the FIFO cost flow assumption. Production begins in
the Crafting Department where materials are added at the beginning of the process and
conversion costs are incurred uniformly throughout the process. On November 1, the beginning
work in process inventory consisted of 10,000 units, which were 60% complete and had a cost of
$266,000, $140,000 of which were materials costs. During November, the following occurred:
Materials added $315,000
Conversion costs incurred $63,000
Units completed and transferred out in November 40,000
Units in ending work in process November 30 (20% complete) 25,000

Instructions
Answer the following questions and show the computations that support your answers:
(a) What are the equivalent units of production for materials and conversion costs in the Crafting
Department for the month of November?
(b) What are the costs assigned to the ending work in process inventory on November 30?
(c) What are the costs assigned to units completed and transferred out during November?
Ans: N/A, SO: 8, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 10, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measuement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost management

a
Solution 186 (10–12 min.)
(a) Equivalent units of production:
Equivalent Units
Physical Units Materials Conversion Costs
Work in process, November 1 10,000 0 4,000 (10,000 × .40)
Transferred out 30,000 30,000 30,000
Work in process, November 30 25,000 25,000 5,000 (25,000 × .20)
Total 65,000 55,000 39,000

(b) Materials unit cost $5.73 ($315,000 ÷ 55,000 units)


Conversion unit cost 1.62 ($63,000 ÷ 39,000 units)
Total unit cost $7.35

Costs to be accounted for


Work in process, November 1 $266,000
Started in production 378,000
Total costs $644,000
Process Costing 3 - 63
a
Solution 186 (cont.)
Costs assigned to work in process, November 30
Materials costs $143,250 (25,000 units × $5.73)
Conversion costs 8,100 (5,000 units × $1.62)
Total $151,350

(c) Costs assigned to units completed and transferred out:


Transferred out
Work in Process, November 1 $266,000
Cost to complete beginning work in process 6,480 (4,000 × $1.62)
Total costs $272,480
Units started and completed 220,500 (30,000 × $7.35)
Total costs transferred out $492,980

COMPLETION STATEMENTS
187. Process cost systems are used to apply costs to similar products that are ____________
in a ____________ fashion.
Ans: N/A, SO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Cost Management

188. Separate _________________ accounts are maintained for each production department
or manufacturing process in a process cost system.
Ans: N/A, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

189. In a process cost system, manufacturing costs are summarized in a ________________


report for each department.
Ans: N/A, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

190. A primary driver of overhead costs in continuous manufacturing operations is


_______________.
Ans: N/A, SO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

191. Equivalent units of production measure the work done during the period, expressed in fully
________________ units.
Ans: N/A, SO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Cost Management

192. Unit production costs are expressed in terms of _____________ units of production.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None,
IMA: Cost Management

193. If a processing department has 27,000 units in process at the beginning of the period,
completes and transfers out 90,000 and has 18,000 units in process at the end of the
period, then the number of units started into production during the period was
______________ units.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: Analytic, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Measurement, AICPA PC:
Problem Solving, IMA: Cost Management
3 - 64 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

194. A cost reconciliation schedule is prepared to assign total costs to units ______________,
and to the units in the _________________ work in process.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

195. The production cost report is an internal document that shows production quantity and
______________ for a production department.
Ans: N/A, SO: 7, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

Answers to Completion Statements


187. mass-produced, continuous 192. equivalent
188. work in process 193. 81,000
189. production cost 194. transferred out, ending
190. machine hours 195. cost data
191. completed
Process Costing 3 - 65

MATCHING
196. Match the items in the two columns below by entering the appropriate code letter in the
space provided.

A. Total manufacturing cost per unit E. Cost reconciliation schedule


B. Equivalent units of production F. Units transferred out
C. Total units accounted for G. Unit production costs
D. Production cost report H. Physical units

____ 1. A summary of both production quantity and cost data for a production department.

____ 2. Shows that the total costs accounted for equal the total costs to be accounted for.

____ 3. Work done during a period expressed in fully completed units.

____ 4. Costs expressed in terms of equivalent units of production.

____ 5. Actual units to be accounted for during a period, irrespective of any work performed.

____ 6. Units transferred out during the period plus units in ending work in process.

____ 7. Unit materials costs plus unit conversion costs.

____ 8. Total units accounted for minus units in ending work in process.

Ans: N/A, SO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA:
Reporting

Answers to Matching
1. D 5. H
2. E 6. C
3. B 7. A
4. G 8. F
3 - 66 Test Bank for Managerial Accounting, Fifth Edition

SHORT-ANSWER ESSAY QUESTIONS


S-A E 197
Why do some companies need a cost accounting system while others do not? What are the
determining characteristics or factors that influence the type of cost accounting system that is
appropriate for a company?
Ans: N/A, SO: 1, Bloom: S, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communication, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision Modeling,
AICPA PC: Project Management, IMA: Business Economics

Solution 197
Companies need a cost accounting system only if they need to measure, record, and report the
costs of manufacturing products. The two basic types of cost accounting systems are job order
costing and process costing. A job order cost system is appropriate when production consists of
batches of unique products (jobs). A process cost system is used to apply costs to similar
products that are mass-produced in a continuous fashion.

S-A E 198
The production cost report summarizes the activities that have taken place in a department or
process over a period of time. Identify the major types of information found on a production cost
report, and indicate who in the business organization uses this type of information and for what
purpose the information is used.
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: S, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communication, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
None, IMA: Reporting

Solution 198
The types of information found in a production cost report are units to be accounted for and units
accounted for, unit costs, and costs to be accounted for and costs accounted for. Production cost
reports provide a basis for evaluating the productivity of a department and so are used by
production managers. In addition, the cost data can be used by middle management to assess
whether unit costs and total costs are reasonable. When the quantity and cost data are compared
with predetermined goals, top management can also ascertain whether current performance is
meeting planned objectives. Of course, the information in the report is also used for
recordkeeping and income determination by the accounting department.

S-A E 199
Your roommate is curious about the features of process cost accounting. Identify and explain the
distinctive features for your roommate.
Ans: N/A, SO: 1, Bloom: S, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communication, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Decision Modeling,
AICPA PC: Project Management, IMA: Business Economics

Solution 199
The features of process costing are: (1) separate work in process accounts for each process, (2)
production cost reports, (3) product costs computed for each accounting period, and (4) unit costs
computed based on total manufacturing costs.
Process Costing 3 - 67

S-A E 200
What purposes are served by a production cost report?
Ans: N/A, SO: 6, Bloom: S, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communication, AICPA BB: Industry/Sector Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
Project Management, IMA: Reporting

Solution 200
The production cost report provides the basis for evaluating: (1) the productivity of a department,
(2) whether unit and total costs are reasonable, and (3) whether management's predetermined
production and cost goals are being met.

S-A E 201 (Ethics)


Dolly's Dream Homes, Inc. manufactures doll houses in a continuous process. Various
customizing features and furnishings are added at the end of the process to create the various
models that are sold. The basic design and floor plans of all the houses are identical, however.
During the most recent month, the lumber used in trimming the houses was inadvertently
recorded as direct materials. At month end, when the error was discovered, Susie Rief, the
accountant, was told by the accounting manager, Karen Tate, not to bother with correcting the
error, because the dollar amount of the error was not "worth it." Susie believes that the dollar
amount is not as important as the quality of the reports. She wonders whether she would be
committing an unethical act if she were to make the changes anyway, despite her superior's
telling her not to.
Required:
1. Who are the stakeholders in this situation?
2. Was it unethical for the company to ask that the error not be corrected? Explain briefly.
3. Would it be unethical for Susie to correct the error? Explain briefly.
Ans: N/A, SO: 1, Bloom: S, Difficulty: Easy, Min: 5, AACSB: Communication, AICPA BB: Legal/Regulatory Perspective, AICPA FN: Reporting, AICPA PC:
Professional Demeanor, IMA: Business Economics

Solution 201
1. The stakeholders include:
 Susie Rief and Karen Tate
 Dolly's Dream Homes
 possibly the present customer, or future customers

2. The company was not unethical in asking that the error not be corrected because it was too
small in dollar amount to be considered material. In fact, ignoring small errors improves
efficiency.

3. Susie would be failing in the obedience due to her superior if she went ahead and corrected
the error. Whether it would be a serious fault depends upon how easily the error could be
corrected. The superior probably would not care, either way, if the dollar amount is small and
the correction procedure is minor. However, just letting the matter drop would be better.