OBJEKTIF KAJIAN

Tujuan saya membuat folio ini ialah untuk mengetahui lebih mendalam tentang asal usul keluarga saya dan juga sejarah keluarga saya. Oleh itu, folio ini amat penting kepada saya. Selain itu, saya juga dapat mengetahui tentang perkembangan keluarga saya dari segi pendidikan maka saya boleh mengambil iktibar tentang cara-cara untuk memajukan dari segi pendidikan. Di dalam folio ini terdapat tokoh keluarga maka saya boleh menjadikan tokoh tersebut sebagai tokoh kebanggaan saya di samping dapat menghidupkan semangat untuk terus belajar dan berjaya pada masa hadapan. Saya juga boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan dengan ibu bapa, adik-beradik dan saudara-mara saya.

KAEDAH KAJIAN

Semasa saya menjalankan kajian sejarah itu, saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat tentang sejarah keluarga. Antaranya, saya telah menggunakan kaedah temu bual untuk menemu bual ahli keluarga saya dan mendapat maklumat. Selain itu, saya juga mencatat dan merekod peristiwa-peristiwa yang penting. Kesan kaedah yang saya jalankan itu. saya dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan di antara keluarga saya di samping dapat mengeratkan lagi kasih sayang. Saya juga telah menjalankan kaedah soal selidik. Saya telah mengkaji gambar-gambar lama untuk dimuatkan di bahagian lampiran.

RUMUSAN

Selain menyiapkan folio ini, saya dapat merumuskan beberapa perkara. Antaranya ialah saya dapat mengetahui lebih mendalam tentang asal usul ahli keluarga. Saya juga dapat merapatkan hubungan di antara semua ahli keluarga. Selain itu, saya juga dapat memahami persefahaman antara ahli keluarga. Oleh itu, folio ini amat penting kepada saya.

PENGHARGAAN

RUJUKAN . Terima kasih.Assalamualaikum…… Pada ruangan ini. Tidak ketinggalan juga kepada guru sejarah 1A5 iaitu Encik Fakhrurrazi Bin Mohamad yang telah banyak memberi bimbingan dan memberikan idea kepada saya untuk menyiapkan folio sejarah ini dan kepada rakan seperjuangan saya. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi menolong saya untuk menyempurnakan folio ini. saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua ahli keluarga dan saudara-mara saya yang telah banyak membantu saya menyiapkan folio ini dan memberikan dorongan serta maklumat kepada saya. Sekian.

Saya juga telah membuat rujukan pada gambargambar lama yang diberikan oleh keluarga saya. Saya telah mengkaji gambar-gambar itu untuk ditulis dalam bentuk karangan. Antaranya ialah saya membuat rujukan pada buku teks Sejarah untuk merujuk beberapa kaedah yang hendak dilakukan. PERISTIWA YANG MENGGEMBIRAKAN . Saya telah menyelidik sijil-sijil yang lama untuk dimuatkan ke dalam folio di bahagian lampiran. ibu dan adik. Saya juga telah menyoal selidik orang sumber seperti ayah.adik saya.Semasa saya membuat folio ini. saya telah membuat beberapa rujukan pada pelbagai bahan.

Apabila di dewan peperiksaan. banyak aktiviti yang dilakukan di sekolah saya dan saya telah menyertainya dengan hati yang gembira sementara menunggu keputusan UPSR dengan hati yang berdebar. saya akan memeriksanya. Apabila soalan soalan habis dijawab. saya menjawab soalan yang dikemukakan dengan teliti. UPSR pun menjelang. Saya harap mereka akan berusaha lebih gigih pada masa yang akan datang. Saya juga akan bertanya kepada guru apabila saya tidak faham. Semasa guru sedang mengajar. . saya telah bertungkus-lumus mengulang kaji pelajaran. PERISTIWA YANG MENYEDIHKAN Semua orang pasti mempunyai peristiwa yang menyedihkan. Ibu dan ayah saya merasa sangat gembira terhadap kejayaan saya. Apabila keputusan diumumkan saya terkejut. Di situ. Semasa di rumah saya juga melakukan aktiviti yang berfaedah seperti berjoging dan bersenam. Peristiwa itu telah menjadi kenangan manis bagi saya. Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. Apabila ada kerja rumah saya akan menyiapkannya dengan segera. Saya telah mendapat 5A dalam UPSR. Apabila UPSR telah berakhir. Saya juga pergi ke tuisyen yang diadakan pada setiap hari Khamis. saya menumpukan sepenuh perhatian.Peristiwa yang menggembirakan bagi keluarga saya ialah saya mendapat 5A dalam UPSR. Guru-guru di sekolah saya juga turut gembira. Saya tidak berasa takut untuk menjawab soalan itu kerana saya sudah bersedia dari awal. Sebelum peperiksaan UPSR bermula. Saya juga tidak lupa kepada kawan-kawan saya yang tidak berjaya. Peristiwa yang menyedihkan bagi keluarga saya ialah kehilangan datuk sebelah ibu yang tersayang. saya diajar oleh seorang guru yang berpengalaman.

seluruh ahli keluarga berkumpul bersama. Sebelum datuk meninggal dunia. datuk meninggalkan wasiat kepada setiap orang anaknya. Saya tidak akan melupakan peristiwa itu untuk selama-lamanya. Datuk saya bernama Din Chen a/l Din Chan. Datuk saya juga bersikap penyayang dan sabar. KESAN PERISTIWA . Padang Serai. Saya menolong bapa saya membersihkan halaman rumah untuk upacara pengebumian. Datuk meninggal kerana sakit tua.45 p. Datuk saya seorang yang tegas dan baik hati. Seluruh ahli keluarga berasa sedih dan ada yang menangis. Kedah. Datuk saya meninggal semasa berumur 82 tahun. Datuk amat mesra pada setiap ahli keluarga saya. Datuk saya meninggal pada 22 Disember 2007 jam 3. Seluruh ahli keluarga bertungkus-lumus menyiapkan persiapan untuk pengebumian datuk.m di Kampung Olak Maddu.Peristiwa ini telah menjadi kenangan pahit bagi ahli keluarga saya. Datuk selamat dikebumikan dan saya berharap agar rohnya tenteram. Semasa hari pengebumian datuk saya. Tetamu yang hadir mengucapkan takziah kepada ibu saya dan ada yang memberikan sejumlah wang.

Perkembangan Diri Dan Keluarga .Kesan peristiwa tersebut ialah saya dapat mengetahui peristiwa bersejarah dalam keluarga. Peristiwa tersebut boleh dijadikan contoh kepada orang lain untuk dijadikan iktibar. Selain itu. saya dapat mengingati iktibar untuk dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan sempadan.

Saya belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah. Pada masa lapang adik saya suka bermain bola di padang bersama kawan-kawannya. Ibu Saya . Hobi saya ialah bersukan dan melayari internet pada masa lapang. Adik saya merupakan seorang yang sangat nakal. Adik saya dilahirkan pada 26 Disember 1997 di Bukit Mertajam. Adik saya belajar di Sekolah Kebangsaan Tunku Abdul Malik.Saya dilahirkan pada 27 April 1996 di Bukit Mertajam. Pulau Pinang. Ayah seorang yang tegas tetapi baik hati. Dia juga seorang pengawas di sekolahnya. Sekarang adik saya berumur 12 tahun dan belajar di darjah enam. Saya adalah anak sulung dalam keluarga.Diri Saya Nama saya ialah Pradipraj Singh A/L Gurmit Singh. Ayah saya berumur 43 tahun. Ayah Saya Ayah saya bernama Gurmit Singh A/L Gurmit Singh. Saya mempunyai seorang adik lelaki. Ayah saya suka makan nasi ayam dan minuman kegemaran ayah saya ialah barli ais. Adik Saya Adik saya bernama Amrithraj Singh A/L Gurmit Singh. Minuman yang paling saya suka ialah jus buah-buahan. Saya suka makan nasi goreng.

Sekarang ibu saya berumur 43 tahun dan bekerja sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Lela Pahlawan. Ibu saya suka makan mi goreng dan minuman kegemaran ibu saya ialah teh ais. Kedah Darul Aman. Padang Serai. Beliau sangat mengambil berat terhadap semua ahli keluarga saya. Datuk saya masih kuat alaupun sudah tua. Datuk Saya Saya mempunyai seorang datuk bernama Din Chen A/L Din Chan. Nenek Saya Nenek saya pula bernama Tauwin A/P Endin Nim. Perak manakala ibu saya berasal dari Kamping Olak Madu. Saya suka datuk saya kerana beliau seorang yang pemurah dan suka menolong. Beliau dilahirkan pada 28 September 1925. Aspek Kemajuan Dari Segi Pendidikan . Jalan Mewah 1/7. Beliau dilahirkan pada 27 Oktober 1941. Taman Mewah. Beliau dilahirkan pada 29 Jun 1965 di Kampung Tanah Lincin. Taman itu sangat bersih dan nyaman.Ibu saya bernama Ekerim A/P Din Chen. Sekarang kami sekeluarga masih menetap di situ. Alamat Tempat Tinggal Ayah saya berasal dari Tapah. Alamat penuh tempat itu ialah 259. 09600 Lunas. mereka tinggal di Kulim. Selepas mereka berkahwin. Kedah. Beliau merupakan seorang ibu yang penyayang. Beliau sekarang berumur 68 tahun.

09600 Lunas. beliau memasuki Universiti Sains Malaysia (USM). beliau meneruskan pelajaran ke Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah di tingkatan 6. Kedah. beliau meneruskan pelajaran ke Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai selama lima tahun.Keluarga saya mempunyai kemajuan dalam pendidikan. Jan Mewah 1/7.259. Tokoh Dalam Keluarga . Beliau mendapat 19 agregate Sijil Rendah Pelajaran (SRP) dangred 2 (Aliran Sains) untuk Sijil pelajaran Malaysia (SPM). Selepas itu. Beliau tinggl di NO. Beliau berumur 44 tahun dan sudah berkahwin. Selepas itu. Taman Mewah. Beliau menduduki STPM dan mendapat keputusan cemerlang. Antaranya ibu saya yang bernama Ekerim A/P Din Chen. Selepas tamat sekolah rendah.

09600 Lunas. Kini beliau berumur 44 tahun. Nama tokoh dalam keluarga saya ialah Ekerim A/P Din Chen yang merupakan ibu saya. Dia berumur 13 tahun dan bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Malik. Kedah. Beliau sudah berumah tangga.Setiap keluarga mesti mempunyai tokoh keluarga. Sekarang beliau tinggal di NO 259. Anak bongsu beliau iaitu adik saya bernama Amrithraj Singh A/L Gurmit Singh. Beliau dilahirkan pada 29 Julai 1965 di Kuala Ketil. Beliau mempunyai dua orang anak iaitu saya Pradipraj Singh A/L Gurmit Singh dan berumur 13 tahun. Kini beliau bekerja sebagai Penolong Kanan Kokurikulum di Sekolah Menengah Dato Lela Pahlawan. Kejayaan Yang Diperoleh Oleh Tokoh . Keluarga saya mempunyai seorang tokoh. Taman Mewah. Suami beliau iaitu ayah saya bernama Gurmit Singh A/L Gurmit Singh dan bekerja sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai. Saya ber sekoalh di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah. Jalan Mewah 1/7. Kedah.

Selain itu. ANUGERAH / GELARAN / PINGAT Beliau juga pernah mendapat Penghargaan Perkhidmatan Cemerlang dari Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2001 dan 2003. Beliau mederma untuk Wat Siam Olak Madu setiap bulan dan membantu di Punjabi Education Centre Kulim sebagai bendahari. Beliau juga dilantik sebagai Guru Knan Kemanusian di Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Panglima Besar. KEBAJIKAN Beliau menderma untuk MAKNA (Majlis Kanser Negara) setiap bulan. beliau juga menderma untuk United Nation di bawah Program World Children’s Educations setiap bulan dan mengajar seorang kanak-kanak miskin di India dalam bidang pendidikan semenjak 1998. Sarjana Muda Sastera untuk Kelas Kedua dan Diploma Pendidikan untuk Kepujian dari Universiti Sains Malaysia (SPM). PEKERJAAN Beliau pernah dilantik sebagai guru penolong di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai. beliau dilantik sebagai Penolong Kanan Kokurikulum di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Lela Pahlawan. Sekarang. beliau mendapt Sarjana Pendidikan untuk Kepujian. .PENDIDIKAN Dari segi pendidikan.

Pertalian Persaudaraan . pemurah. berani dan jujur. Antaranya ialah beliau akan melakukan sesuatu tugas dengan sebaik mungkin dan mementingkan hasil kerja yang berkualiti dan kemas.Sifat-sifat Istimewa Tokoh Beliau juga mempunyai beberapa sifat-sifat istimewa. Beliau juga seorang yang gigih dan rajin berusaha.

Saya mempunyai ramai saudara-mara dan salah seorangnya ialah Suk Chitra A/P Din Chen. Saya merupakan anak saudara kepada beliau. Datuk saya bernama Din Chen A/L Din Chan dan nenek saya bernama Tauwin A/P Endim Nim. Hubungan saya dengan mereka ialah anak dan ibu bapa. Mereka merupakan datuk dan nenek kepada saya dan saya merupakan cucu kepada mereka.Ayah saya bernama Gurmit Singh A/L Pertap Singh dan ibu saya bernama Ekerim A/P Din Chen. Saya berasa sangat gembira kerana mempunyai keluarga yang baik hati dan berhati mulia. Tarikh-Tarikh Yang Penting Dalam . Dia merupakan adik kepada saya. Saya mempunyai seorang adik bernama Amrithraj Singh A/L Gurmit Singh.

tarikh kematian datuk sebelah ibu saya juga merupakan tarikh yang penting kerana merupakan kenangan yang pahit bagi saya dan keluarga. Seterusnya. Saya berasa sedih kerana kehilangan datuk yang tersayang. Ulasan Tentang Salasilah Keluarga . Keluarga saya mempunyai tarikh-tarikh yang penting. tarikh perkahwinan ibu bapa saya telah berlangsung pada 31 Mei 1994.Keluarga Semua ahli keluarga mesti mempunyai tarikh-tarikh yang penting dalam keluarganya. Antara tarikh-tarikh yang penting ialah. Tarikh tersebut amat penting kerana dapat membantu keluarga saya mengingati peristiwa-peristiwa yang lepas.

Di dalam ruangan salasilah keluarga juga. Oleh sebab itu. saya mengetahui bahawa keluarga saya amat besar di sebelah ibu dan mempunyai saudara yang banyak manakala di sebelah ayah pula keluarganya juga besar. Saya juga dapat mengetahui pertalian persaudaraan antara keluarga saya. Selain itu. perselisihan faham kurang berlaku antara keluarga saya. saya boleh mengetahui tentang tarikh-tarikh yang penting dalam keluarga dan peristiwa-peristiwa yang penting yang telah berlaku pada tarikh tersebut. Nama-nama Ahli Keluarga Saya . saya berasa sangat gembira kerana mempunyai keluarga yang harmoni. Oleh itu. keluarga saya merupkan yang bahagia dan bertolak ansur antara satu sama lain.Secara kesuluruhannnya.

Keluarga saya adalah keluarga yang kecil. Datuk saya bernama Din Chen A/L Din Chan. Ibu saya bernama Ekerim A/P Din Chen. Nenek saya pula bernama Tauwin A/P Endin Nim. Saya mempunyai seorang adik yang bernama Amrithraj Singh A/L Gurmit Singh. Elemen 1 . Saya mempunyai seorang ayah yang bernama Gurmit Singh A/L Pertap Singh. Nama saya adalah Pradipraj Singh A/L Gurmit Singh.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sumber Buku Ilmiah Jurnal Akhbar Majalah Orang Sumber Melawat Tempat Kajian Internet Televisyen Radio VCD/DVD SKOR Catatan Tandatangan guru penilai Elemen 2 Merekod Fakta Sejarah Senarai Semak .Mengumpul Fakta Senarai Semak Bil.

Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sumber Tajuk Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Laporan Kajian Rumusan Lampiran Rujukan SKOR Catatan Tandatangan guru penilai Elemen 3 Nilai Dan Patriotisme Senarai semak Bil 1 2 3 4 5 SKOR Unsur Patriotisme .

Tandatangan guru penilai .

3 5. 1 5.Senarai Kandungan Bil 1 2 3 4 5 5. 2 5. 4 6 7 8 Senarai Kandungan Tajuk Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Laporan Kajian Salasilah Keluarga Perkembangan Diri Dan Keluarga Tokoh Dalam Keluarga Peristiwa Bersejarah Dalam Hidup Rumusan Lampiran Rujukan M/S .

Ghazali Tandatangan Guru Penilai : Tarikh Serahan : 9-8-2009 .Folio Sejarah Diri Dan Keluarga Nama : Pradipraj Singh A/L Gurmit Singh Tingkatan : 1A2 No. Kad Pengenalan : 960427-07-5203 Nama Sekolah : Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah Guru Penilai : Puan Juliana Bt. Mohd.

Salasilah Keluarga .

Perkembangan Diri Dan Keluarga .

Tokoh Dalam Keluarga .

Peristiwa Yang .

Bersejarah Dalam Hidup Lampiran .

.

Sejarah Diri Dan Keluarga .