You are on page 1of 4

Analiza profilului publicaţiei Mami

Scopul lucrării:
Lucrarea are ca obiectiv definirea profilului de audienţă al publicaţiei Mami pe baza a trei criterii de analiză: datele furnizate de studiul naţional de audienţă pe perioada octombrie 2008-octombrie 2009, conţinutul acestei publicaţii, comparaţia cu alte publicaţii aflate în competiţie: Mămica de Azi şi Superbebe.

Descrierea publicaţiei:
Revista Mami este o revistă platită ce apare lunar, pe o arie de difuzare naţională. Revista Mami se autointitulează drept „revista numărul 1 pe segmentul de parenting”, cu o prezenţă pe piaţa din România de mai bine de 12 ani, din care de 7 ani face parte din grupul publicaţiilor trustului Sanoma Hearst România. Mami se diferenţiază ca şi publicaţie de referinţă pentru tinerele dar şi experimentatele mame prin: - încrederea oferită de articolele realizate prin consultarea specialiştilor - angajamentul cititoarelor dovedit prin interacţiunea lor cu editorii revistei - informaţiile esenţiale despre: sarcină; naştere; bebeluşul&copilul mic; sănătatea şi frumuseţea mamei; psihologie, educaţie, familie. Din punct de vedere al conţinutului, revista Mami este organizată în cinci rubrici: - sfaturi competente legate de cele 9 luni de sarcină - primul an din viaţa copilului - un părinte bun este un părinte informat - frumuseţe şi modă - alimentaţie şi reţete Fiecare număr conţine articole despre sarcină şi naştere, despre probleme de sănătate ale nou-născuţilor şi ale copiilor (sub 6 ani), împreună cu subiecte legate de cuplu şi psihologia copilului. Cititorii consideră revista Mami ca fiind cea mai de încredere sursă de informare oferită de către specialiştii de top în sănătatea copilului, nutriţie, psihologia copilului şi pedagogie. Revista oferă, de asemenea, informaţii femeilor care doresc să rămână

la fel de frumoase şi feminine şi după naştere. Acest lucru semnifică faptul că revista cuprinde şi subiecte privitoare la modă, frumuseţe, diete şi fitness. Conform BRAT 2009, revista Mami este cea bine vândută revistă pentru mămici:

Analiza profilului revistei Mami
Conform studiului de audienţă SNA 2009, revista Mami are 124.000 de cititori, dintre care 107.000 sunt femei (adica 85.9%), iar restul bărbaţi (14.1%). Având în vedere aceste procente raportate la proporţia femeilor din întreaga populaţie se obţine un indice de afinitate de 167 pentru femei şi 29 pentru bărbaţi, ceea ce înseamnă că publicaţia are o afinitate pentru cititorii de gen feminin. În ceea ce priveşte vârsta cititorilor Mami, ea este cuprinsă între 25-34ani, cu o afinitate foarte mare de 223. Celălalte categorii de vârstă au o afinitate sub 100, dintre care categoria 35-44ani are o afinitate de 94. Revista este citita cu preponderenta de persoane cu un nivel ridicat de educatie, cu studii superioare, fata de care revista are un indice de afinitate de 190, sau cu scoala postliceala, fata de care afinitatea este de 162. Asa cum era de asteptat, fiind vorba de o revista adresata mamicilor, Mami este citita preponderent de persoane care temporar nu lucreaza, dar si de persoane care ocupa functii de conducere si care muncesc mai mult de 3ore/zi. Din acest punct de vedere, revista are afinitate mare pentru cititorii cu venituri intre 500-900lei, dar si pentru cei cu venituri intre 9001400lei, cu un statut social superior, adica manageri, directori si profesionisti, specialisti. Dintre toate regiunile geografice in care este distribuita revista, ea este citita mai ales in Muntenia, Moldova si Bucuresti, cu preponderenta in localitatile cu peste 200 de mii de locuitori, dar si in cele de 30-50mii locuitori, de catre familiile cu patru sau mai mult de cinci membrii, pentru care are o afinitate mare.

Analiza concurentei Principala concurenta a revistei Mami este o revista Mamica de Azi. Apartinand aceluiasi trust de presa, Sanoma Hearst Romania, revista Mamica de Azi apare lunar si este distribuita la nivel national. Revista Mamica de Azi se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, carora le ofera un ghid complet pentru femeia insarcinata, prima luna, prima luna-un an, sfaturi despre nutritie si retete, un ghid de cumparaturi, dar si o seciune de tipul „10 intrebari-10 raspunsuri”. Urmatoarea revista ca si numar de vanzari este Superbebe, revista editata de Superbebe Media, cu aparitie lunara si distributie la nivel national. Superbebe, „copilul” grupului de presa Realitatea-Catavencu, este, de fapt, o revista glossy pentru parinti. Superbebe este singura revista de parenting care acopera intreaga perioada de la preconceptie pana la varsta de cinci ani. Rubricile permanente ale revistei sunt: de vorba cu cititorii; stiri; de sezon; preconceptie; sarcina; pictorial; nastere; sugar; copil; educatie; timp liber; retete super; astre; dictionar de nume; pagina utilitara si concursuri. Comparand, in urma studiului SNA, datele pentru cele trei publicatii, se poate observa ca revista Mamica de azi se plaseaza pe locul doi ca popularitate, cu 87.000 de cititori, dintre care 75.000 sunt femei, pentru care are aceeasi afinitate ca si revista Mami. Desi are un nuamr de doua ori mai mic de cititori decat revista Mami, adica 61.000 din care 54.000 femei, revista Superbebe are un indice de afinitate mai mare pentru femei. In ceea ce priveste profilul acestor doua publicatii, ca au afinitate mare pentru aceeasi categorie de varsta 25-34ani, ba chiar revista Superbebe are cea mai mare afinitate pentru aceasta categorie cu un indice de 231. In ceea ce priveste nivelul de educatie, exista unele diferente ce merita mentionate. Astfel, daca revista Mami are un public cu studii superioare sau care a absolvit cel putin scoala postliceala, revista Mamica de Azi are o afinitate mai mare pentru cititorii care au absolvit scoala postliceala, o afinitate destul de mare pentru cei cu studii superioare, dar si pentru cei cu doar 10 clase (desi indicele de afinitate este semnificativ de mic de 101). Revista Superbebe, pe de alta parte, are cea mai mare afinitate pentru cei cu studii superioare, cu un indice de 198, si o afinitate mai mica, de 133, pentru cei cu scoala postliceala. Cititorii revistei Mamica de Azi, spre deosebire de cei ai revistei Mami, nu ocupa functii de conducere, ci temporar nu lucreaza, fata de care au o afinitate mai mare decat revista Mami, de 180. Cea mai mare afinitate pentru aceasta categorie, insa, o are revista Supebebe, prin ale carei cititori se numara mai ales persoana care temporar nu lucreaza, dar si persoane cu functii de conducere sau intreprinzatori particulari. Astfel, revista Superbebe are

cea mai mare afinitate pentru persoanele care lucreaza intre 3 si 5 ore pe zi, cu venituri intre 500 si 900lei si intre 1400-2500lei. Spre deosebire de revista Superbebe, ale carei cititoare au venituri medii si mari, revista Mamica de Azi are cititoare cu venituri medii intre 500-900lei. Ca si revista Mami, revista Mamica de Azi este citita mai ales in Muntenia si Moldova, dar nu si in Bucuresti, in orase cu peste 100mii locuitori. Pe de alta parte, indicii de afinitate ne arata popularitatea revistei Superbebe cu precadere in Moldova si in Transilvania, in orase cu peste 200mii locuitori. Putem observa ca dintre toate cele trei reviste, doar revista Mami are afinitate pentru cititorii din Bucuresti. Toate cele trei reviste au afinitate mare pentru gospodariile cu mai mult de 5 persoane, cu un statut social superior, adica manageri, directori si profesionisti. Totodata toate cele trei reviste au o afinititate si pentru gospodariile de 3 persoane. Exista insa si unele deosebiri: daca revistele Mami si Mamica de Azi au afinitate si fata de gospodariile de 4 persoane, revista Superbebe nu prezinta interes pentru aceasta categorie. Mai mult decat atat, atat revista Mami, cat si revista Mamica de Azi au printre cititori persoane cu un statut social mediu, de muncitori calificati sau angajati ce presteaza munca non-manuala, spre deosebire de Superbebe, care are afinitate doar pentru cei statut de manager.