You are on page 1of 204

"Tot universul conspira sa„ te ajute pe tine" - Paulo Coelho 1.

Amintiti-va mereu ca daca va ganditi la lucruri bune, atunci se vor produce lucruri bune. In schimb, contrariul e tot atat de adevarat. 2. Sunteti ceea ce ganditi ca sunteti. Daca va ganditi ca sunteti facut pentru a fi nefericit, veti fi nenorocit, daca va ganditi tot timpul ca sunteti bolnav, veti deveni bolnav. Daca va simtiti neadaptat, veti da gres peste tot. 3. Nu uitati ca subconstientul vostru nu argumenteaza niciodata. El accepta simplu si fara justificare ideile sau rationamentele constientului, oricare ar fi ele. Puteti sa va convingeti subconstientul ca pamantul e plat, ca apa imbolnaveste de cancer sau altceva tot atat de absurd. Deci mare atentie la ce spuneti subconstientului vostru. 4. Aveti libertatea de a alege. Toata existenta noastra e bazata pe liberul arbitru. Aveti posibilitatea de a alege, atunci de ce nu ati alege fericirea, sanatatea si prosperitatea?

5. Rolul principal al subconstientului vostru este de a ocroti integritatea subconstientului vostru, ca sa nu fie coplesit de impresii false sau eronate. Dar - atentie! - constientul este cel care alege natura convingerilor voastre; precizati cele care va apartin in mod exclusiv. 6. Sugestiile si comentariile altora nu au nici o putere asupra voastra, in afara cazului, bineinteles, in care hotarati in alt fel - ceilalti nu pot comunica cu subconstientul vostru. Comentariile acestea va pot prejudicia, in momentul in care spiritul constient le repeta de mii de ori, pana cand reuseste sa convinga subconstientul de adevarul lor. 7. Fiti atenti la ce rostiti. Daca va petreceti timpul repetand ca sunteti incapabil, subconstientul vostru va va lua in serios. Am spus-o de nenumarate ori: el nu face deosebirea intre realitate si imaginar, el crede cu sfintenie tot ce-i relateaza constientul, in masura in care aceste cuvinte i se repeta de multe ori. Ca sa nu-l induceti in eroare, in loc sa spuneti "nu pot" spuneti mai curand "pot". Transmiteti-i ideea ca reusiti tot ce va propuneti si acest lucru se va implini.

Pilda sufita A fost odata un fierar care fusese acuzat pe nedrept si care se afla inchis acum intr-o temnita adanca si intunecoasa. Dupa un timp, sotia sa, care il iubea foarte mult, a mers la rege si l-a rugat sa o lase sa ii duca macar un covoras pe care sa-si poata face cele cinci rugaciuni zilnice. Regele a considerat fireasca cererea femeii si a lasat-o sa ii duca sotului ei covorasul. Prizonierul a fost si el foarte bucuros pentru darul primit si in fiecare zi, plin de recunostinta isi facea rugaciunile pe covoras. Dupa cativa ani, barbatul a evadat. Cand oamenii l-au intrebat cum a reusit, el le-a povestit ca au fost ani de zile in care se prosternase si il rugase pe Dumnezeu sa-l scape din inchisoare. Si la un moment dat a inceput sa vada ceea ce era atat de evident si care se aflase tot timpul sub nasul lui. A vazut ca sotia sa tesuse in covoras modelul incuietorii care il tinea inchis. Avea acum toate informatiile sa poata evada si a inceput sa se imprieteneasca cu paznicii. I-a convins ca si ei ar avea o viata mai buna daca s-ar uni si ar pleca cu totii din inchisoare. Acestia au fost de acord cu el, pentru ca isi dadusera si ei seama ca, desi erau gardieni, erau la randul lor inchisi in inchisoare. Si ei doreau sa scape, dar nu stiau cum. Asa ca fierarul si garzile sale au facut urmatorul plan: paznicii urmau sa ii aduca bucati de metal, iar el urma sa mestereasca diverse lucruri pe care ei sa le vanda in targ. Astfel vor aduna tot ceea ce era necesar evadarii iar din cea mai puternica bucata de metal el urma sa mestereasca o cheie. Intr-o noapte, cand

totul fusese pregatit, fierarul si paznicii sai au reusit sa descuie poarta inchisorii. Au iesit in sfarsit afara, in racoarea noptii unde ii astepta iubitoarea sa sotie. A lasat in celula covorasul de rugaciune, pentru ca orice prizonier care va fi suficient de inteligent sa vada modelul incuietorii si sa poata evada. Astfel, fierarul si-a regasit sotia. Fostii sai gardieni i-au devenit prieteni si toti au trait intr-o deplina armonie. Iubirea si indemanarea au castigat. Aceasta invatatura traditionala sufita a lui Idries Shah simbolizeaza studiul Eneagramei: incuietoarea este personalitatea noastra, covorasul de rugaciune este Eneagrama, iar cheia este munca pe care o avem de facut cu noi insine. Observati ca desi sotia este cea care ii aduce covorasul, fierarul trebuie sa creeze ceva folositor pentru garzile sale ca sa poata face rost de unelte. El nu poate scapa singur si nici pe degeaba. Mai mult, tot timpul cat el s-a rugat pentru eliberarea sa, mijloacele ii erau la propriu ”sub nasul lui”, desi el nu vedea modelul si nici nu intelegea semnificatia lui. Intr-o zi el s-a trezit, a vazut modelul si astfel a reusit sa devina liber. Morala povestii este clara: fiecare dintre noi se afla in inchisoare. Trebuie doar sa ne trezim si sa „citim” modelul incuietorii pentru ca sa putem deveni liberi.

Cei trei calugari

care ii era complet necunoscuta si care parea pustie. noi suntem trei – binecuvantatine!” Intr-o zi. noi suntem trei – binecuvantatine!”[Aceasta rugaciune se refera la Taina Sfantei Treimi] Cu mare veneratie rosteau rugaciunea. sarutandu-i . constau in repetarea pur si simplu a acestei fraze: „ Voi sunteti trei. Acestia zarira luxoasa ambarcatiune si pe episcopul in frumoasele lui vesminte. Erau extrem de batrani. la drept vorbind. cu fata spre Rasarit. Sosirea lor pe insula a fost in urma cu zeci si zeci de ani. apoi cel mai tanar si apoi mijlociul: „ Voi sunteti trei. Si se apropiara cu reverenta. da ordin de acostare. unul langa altul. Totusi. de mai multe ori pe zi. traiau odata trei calugari. Cel mai batran dintre ei recita cel dintai. de o mare pietate. pentru a se asigura ca toate respecta canonul Bisericii. Si iata ca ajunge in apropierea insulei. Intamplarea a facut ca cei trei calugari sa se afle tocmai atunci pe tarm. un episcop a inceput o vizita in grupul de comunitati religioase de care raspundea.Pe o insula pustie. ei se dedicau rugaciunilor lor care. atat de batrani incat nici unul dintre ei nu-si putea aminti varsta pe care o avea. tinandu-se de maini. Ramaneau in picioare. cu capetele aplecate. Aveau barbi lungi si albe care le ajungeau pana la brau si fete cu riduri foarte profunde. Zi de zi. asa incat ei uitasera tot ceea ce invatasera inainte de debarcarea lor acolo.

se agata el de aceasta ultima speranta. Rugaciunea pe care tocmai a auzit-o. voi nu practicati sfanta liturghie. ii mai si parea a fi un sacrilegiu. Dar fu din nou dezamagit. dorind sa stie de unde vin. pe langa ca ii era necunoscuta. „Daca am inteles bine. Vazandu-le zdrentele si murdaria. Cei trei facura inca o reverenta si se grabira sa explice ca ei recitau doar o singura rugaciune si ca nu aveau cunostinta de nici o alta practica. bineinteles. Episcopul nu-si credea urechilor. apoi si-a revenit si a facut asupra fiecaruia dintre ei. pentru ca il auzi pe cel mai tanar dintre ei: . ”Fie. dupa cum se poate imagina. natura canoanelor pe care le practicau pentru salvarea sufletului lor. nici nu recitati psalmii si nici o alta scriere sfanta!” Abia atunci afla din gura celor trei ca ei erau analfabeti. semnul crucii. Episcopul le-a cerut sa-i faca o demonstratie. episcopul a ramas interzis si indignat.picioarele. din cale afara de incurcati si au trebuit sa recunoasca deplina lor ignoranta. Cand cei trei batrani i-au aratat. de cat timp traiau ei acolo si. zise el. „Dar ce inseamna aceasta! Cine v-a invatat sa va rugati astfel ?” Cei trei calugari erau. episcopul a facut un pas inapoi. dar cel putin spuneti „Tatal Nostru” in fiecare zi?”. Le-a spus sa se ridice si a inceput sa-i chestioneze.

intr-atat le era de rusine. pana cand ei le-au inteles. facandu-i sa repete rugaciunea. sfarsi prin a spune episcopul. isi pleca capul. la randul sau. voi ignorati pana si „Tatal Nostru”.” Cei trei calugari consimtira imediat dar lucrul acesta nu era asa de simplu cum parea. Toti trei pastrau tacerea. pe care ne-a dat-o Iisus Christos in persoana. dupa eforturi colosale. „Eu sunt raspunzator de buna-starea voastra spirituala. pentru doua motive: primul era ca toti trei nu auzeau bine. . Cum ati facut de ati uitat-o pana si pe ea ?” Iar cel mai tanar. ”Vai! Dar este inadmisibil. Al doilea motiv era ca facultatea lor de memorare era aproape nula. In sfarsit. marturisesc ca azi nu mai am nici o amintire despre el. insusi fundamentul slavitei noastre religii. rugaciunea cea mai importanta a credintei crestine! Piatra unghiulara.”Tatal Nostru ? Nu cunosc! Iar daca l-am cunoscut candva. Episcopul a petrecut o zi intreaga. ei o uitau deja pe prima. pentru ca sufletele voastre sa-si poata afla odihna dupa aceasta viata. asa incat episcopul a trebuit sa le repete de mai multe ori frazele.” Ceilalti doi se multumira sa-si plece capetele. Dumnezeu m-a facut pastorul vostru si am datoria sa va invat cel putin aceasta rugaciune esentiala. din zori pana seara. Dar cand a doua ajungea sa fie retinuta. Prima fraza fiind retinuta. treceau la a doua. ”Fara indoiala ca ceasta situatie nu mai poate dura!”. fraza dupa fraza.

Dar iata ca dupa numai un sfert de ora. dupa cum facea de obicei. La reintoarcerea pe vas. ajungand in apropierea vasului. Cand i-a parasit pentru a-si relua calatoria pe mare. cei trei batrani piosi faceau semne cu mana. Era o noapte intunecoasa. „Excelenta”. Un tanar se apropie intr-o buna zi si il intreaba: . „priviti aici jos!” El se uita intr-acolo si vazu o lumina orbitoare apropiindu-se pe ape. episcopul s-a asezat pe punte spre a se ruga.episcopul a putut sa constate cu satisfactie ca cei trei batrani ajunsesera sa recite rugaciunea de la inceput pana la sfarsit. Nu-si credea ochilor! Lumina crestea pe masura ce se apropia si. La vederea episcopului. iar luna inca nu era pe cer. strigand: „Nu plecati. care se tineau de mana. Spre surpriza episcopului. era ca un soare stralucitor. auzi matelotii strigand inspre el. strigau ei. la intrarea unei cetati. fara sa uite nimic. in interiorul acestui soare el i-a vayut pe cei trei calugari. mai ramaneti! Am uitat deja rugaciunea care ne-ati invatat!” “Era odata un barbat care sedea la marginea unei oaze. soarele apusese deja de ceva timp.

se intoarse spre batran si-i zise cu repros: — Cum poti sa dai doua raspunsuri cu totul diferite la aceeasi intrebare pe care ti-o adreseaza doua persoane? . marinimosi.— Nu am mai fost nicioadata pe aici. Raspunsul a fost insa diferit. un alt tanar se apropie de omul nostru si ii puse aceeasi intrebare. — Asa sunt si locuitorii acestei cetati. De aceea ma bucur ca am putut pleca de acolo. Cum sunt locuitorii acestei cetati? Batranul ii raspunse printr-o intrebare: — Cum erau locuitorii orasului de unde vii? — Egoisti si rai. raspunse batranul. pe cand cel de-al doilea tanar se indeparta. Putin dupa aceea. cinstiti. primitori. — Asa este si populatia acestei cetati. Un negutator care isi aducea pe acolo camilele la adapat auzise aceste convorbiri si. raspunse inteleptul. iar acesta ii raspunse in acelasi mod. — Oamenii erau buni. Aveam multi prieteni si cu greu i-am parasit.

acela care a avut si in alt oras prieteni va gasi si aici tovarasi credinciosi si de incredere. Discutia a alunecat treptat spre cat de stresanta si obositoare e viata zi de zi. Cand toti aveau cate o ceasca de cafea in mana profesorul le-a zis : Daca ati observat fiecare dintre voi a pus cafea in cate o ceasca scumpa si fina . Pentru ca. vezi tu. altele foarte delicate si scumpe. unele aratand normal. fiecare poarta lumea sa in propria inima. toti avand joburi si pozitii de vis. oamenii nu sunt altceva decat ceea ce stim noi sa gasim in ei. altele din sticla. masini si case au facut o vizita unui fost profesor din facultate. unele cu insertii aurite. altele cu toarta ciobita. si i-a rugat pe fiecare sa se serveasca.” Viata e ca o cafea buna Un grup de oameni de succes in apogeul carierei lor. Profesorul i-a intrebat daca vor sa bea o cafea buna si s-a intors din bucatarie cu vas mare plin cu cafea si o multime de cesti. Acela care nu a gasit nimic bun in trecut nu va gasi nici aici nimic bun. plastic. Dimpotriva. Unele erau din portelan fin.— Fiule.

nu cestile! cei mai fericiti oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Savurati cafeaua. acolo unde au.. Cateodata concentrandu-ne doar pe ceasca. sunt invidiosi pe altii care au mai mult si nu reusesc sa se bucure de ceea ce au.lasand cestile simple si ieftine goale pe masa. pozitia in societate sunt cestile. Ceasca nu adauga nici o calitate cafelei. In cele mai multe cazuri o face doar sa fie mai scumpa sau in alte cazuri nu putem vedea ce e de fapt inauntru. dar tocmai asta e sursa problemelor si a stresului pe care il aveti zi de zi. cafeaua are acelasi gust. Doar ne ajuta sa traim viata. Cei mai feiricit oameni stiu sa se bucure cat mai mult de ceea ce au. uitam sa savuram cafeaua. Doar ne ajuta sa ne traim viata. Hainele pe care le avem. casa. pozitia in societate si banii nu inseamna viata. Ceea ce ati vrut voi de fapt a fost cafeaua. dar nu sunt VIATA. cariera. E normal sa vreti ceea ce e mai bun in viata. Nu definesc ceea ce inseamna viata. Din contra majoritatea oamenilor care au mult. nu ceasca si totusi inconstient ati ales cele mai scumpe si bune cesti. hainele. Si apoi ati inceput sa va uitati la ceasca celuilalt gandindu-va ca e mai frumoasa decat a voastra. . Nu conteaza ce ceasca ai ales. in momentul prezent. Ei fac viata sa fie frumoasa. masina. banii. Viata e ca o cafea buna : jobul..

Bunatatea vietii Cu toate ca sunt atat de multe lucruri pentru care sa ne facem griji. Pentru fiecare act necugetat. Exista cu mult mai multe lucruri pentru care sa fim recunoscatori. Bunatatea vietii nu are limite. Este o bunatate in viata care nu poate fi negata. Ea nu poate fi subapreciata. multi altii care isi dedica vietile pentru a ajuta si a vindeca. . Pentru fiecare persoana care vrea sa faca rau Sunt multi. tacute de dragoste. Pentru ca bunatatea intotdeauna va straluci. bunatate si compasiune. Uita-te cu atentie la cele mai magnifice peisaje si la cele mai mici detalii. Desi bunatatea vietii poate fi uneori umbrita. destructiv Sunt mii de acte mici.

Cu atat este mai mult de trait. Lasa bunatatea vietii sa iti atinga spiritul si sa iti calmeze gandurile. Ea intotdeauna indura. Deschide-ti ochii. devine foarte clar ca viata este o comoara fara de pret. La urmatorul colt In fiecare moment Bunatatea vietii e gata sa te surprinda si sa te incante. cand frica iti va disparea pentru totdeauna Vei afla ca bunatatea vietii a fost mereu la un moment distanta.Creste mai abundent cu fiecare noua incercare. Si asa bunatatea vietii devine si mai puternica datorita tocmai acelor lucruri care i s-au opus. . Cu timpul. si vei vedea ca bunatatea este peste tot. Pentru ca. Desi bunatatea vietii pare uneori ca sufera esecuri. Bunatatea vietii exista. Cu cat experimentezi si apreciezi mai mult bunatatea vietii. Chiar si cand vantul rece bate Si lumea pare acoperita de o umbra cetoasa. in momentele intunecate. Si apoi imparte norocul tau cu altii. deschide-ti inima.

. Cu toate ca problemele in mod constant striga dupa atentie Si conflictele apar sa urle si mai tare.Miller traducere AdiM. Cu mult timp in urma. Prima carare urca drept pe munte. Bunatatea vietii devine mai puternica in liniste si pace. erau trei prieteni care au facut juramint sa urce pe virful inzapezit al unui munte ca sa se aseze la picioarele maestrului care traia acolo si sa invete din intelepciunea lui. cu mai mult rost si semnificatie decat inainte. fiecare ducind spre creasta muntelui si spre maestrul cel plin intelepciune. Trei carari de Daniel J. Pornind impreuna la drum. dar foarte abrupta si plina de pericole. Era calea cea mai scurta. au ajuns la o rascruce de unde se faceau trei carari diferite.Fiindca bunatatea vietii creste tot mai minunata de fiecare data cand este daruita.

extenuat si singerind tot de pe urma ranilor dobindite pe cale. pina in virf. in spirale line. plin de lumina si de pace launtrica. sosi in virf. . dupa 7 luni sosi si cel de-al treilea. fiecare dintre cei trei prieteni si-a ales o alta carare din cele trei. iar a treia cale incercuia muntele. ametit si tulburat si el de dificilul drum. batut de vinturi puternice. asteptindu-l pe cel care alesese calea cea lunga care serpuia in jurul muntelui. Si el se aseza la picioarele maestrului. care urcase prin canionul cel ingust si batut de vinturi. astfel ca sau despartit si fiecare a pornit spre virf pe calea lui. Dupa 7 zile. El se aseza la picioarele maestrului si astepta in tacere sosirea prietenilor sai. al doilea prieten. ajunse in virf cel care urcase pe calea directa dar abrupta.A doua cale patrundea si urca printr-un canion ingust si accidentat. Dupa 7 saptamini. Dupa lungi discutii despre calea pe care ar fi trebuit s-o urmeze. nereusind sa se puna de acord nicicum. In fine.

ce invatase pe calea aleasa de el. ce invatase pe calea sa. Cel care suferise cel mai mult raspunse: "Am invatat ca viata poate fi foarte scurta si ca drumul ei poate fi greu de indurat. Apoi maestrul il intreba pe al doilea sosit. am ales eu calea cea justa catre tine? Maestrul ii raspunse printre lacrimi de Compasiune: "Da. Cel care ajunsese sus cu mintea tulbure din cauza vinturilor puternice raspunse: "Am invata ca drumul vietii nu poate fi prevazut intotdeauna. . ceilalti doi se aratara furiosi fiindca il asteptasera atit de mult si fiindca ei avusesera atit de mult de suferit.De cum se aseza si el la picioarele maestrului. in timp ce urcusul lui fusese o binecuvintare. justa a fost calea ta". iubitul meu. si pentru fiecare pas inainte faceam efort cit pentru doi pasi. Maestre. discutind care carare era cea mai corecta de urmat catre maestru. Maestrul il intreba pe primul sosit. si mam ranit in cazaturile mele. Am alunecat si am cazut pe drum. si il intrebara pe maestru care era Adevarul. Inca o data se luara la cearta.

Maestre. ce invatase el pe calea lui. am ales eu calea cea justa catre tine? Maestrul ii raspunse cu vocea Intelegerii: "Da. iubitul meu. adevarul etern. . iubitul meu. ca sa constat apoi ca drumul isi schimbase directia si ma conducea din experienta in experienta. justa a fost calea ta". Calea este dreapta si urcusul este blind atunci cind iti luminezi drumul cu Iubire. maestrul il intreba si pe cel de-al treilea. calatoria nu mai este o povara pe care o porti. Atunci cei trei prieteni isi inclinara capetele cu reverenta. Cel care ajunsese luminos si calm raspunse: "Am invatat ca. Maestre. justa a fost calea ta". in sfirsit. Uneori credeam ca stiu calea. ci un miracol pe care il traiesti.si ca nu te conduce mereu catre tinta dorintelor tale. In fine. daca mergi prin viata avind Rabdarea ca tovaras de drum. caci aflasera. pina cind m-am trezit ca am ajuns in fata ta. am ales eu calea cea justa catre tine? Maestrul raspunse cu zimbetul luminos al Iubirii: "Da.

Usa neincuiata In Glasgow- Scotia - o tanara, ca multi alti adolescenti din ziua de azi, s-a saturat de casa si de restrictiile impuse de parinti. Tanara s-a dezis de perceptele religioase ale familiei ei si a declarat: "- Nu am ce face cu Dumnezeul vostru. Renunt. Eu plec." Si-a parasit familia, hotarata sa devina o femeie ca oricare alta. Nu dupa multa vreme insa aflata intr-o stare deplorabila, fara serviciu, se apuca sa umble pe strazi sa-si vanda trupul, prostituandu-se. Anii, au trecut, tatal i-a murit, mama a imbatranit, iar ea s-a intarit tot mai mult, ducand viata pe care o alesese. N-a luat legatura cu mama ei, nici macar o data in toti acesti ani. Mama afland pe unde-si duce veacul fiica ei si-a facut drum in zona care-i adapostea pe nefericitii sortii, in cautarea ficei sale. S-a oprit la toate lacasurile de asistenta sociala cu o simpla rugaminte: - "Imi permiteti sa agat undeva aceasta fotografie?" Era fotografia unei mame cu parul incaruntit, cu zambetul pe fata, sub care scria de mana..."eu tot te iubesc...intoarce-te acasa"... Au trecut cateva luni bune si nu s-a intamplat nimic. Apoi, intr-o zi fiica ratacitoare a intrat intr-un lacas

de asistenta sociala sa ceara mancare. S-a asezat absenta la masa, ascultand slujba, in timp ce ratacea cu privirea pe anunturi. A vazut fotografia si s-a intrebat: "Aceea e oare mama mea?" N-a mai avut rabdare sa astepte terminarea slujbei. S-a ridicat si s-a dus sa arunce o privire de aproape. Era mama ei...si mai erau si acele cuvinte..." Eu tot te iubesc...intoarce-te acasa...". In picioare in fata fotografiei a inceput sa planga. Era prea frumos sa fie adevarat... Se facuse deja noapte, dar miscata de mesajul acela o porni spre casa. Dadusera primii zori cand ajunse acasa. Ii era teama si-si croise drum timid nestiind ce sa faca. Batu la usa si usa ...se deschise singura. Se gandi ca cineva sparsese casa. Temandu-se ca i s-a intamplat ceva mamei, tanara o lua la fuga spre dormitorul mamei si o gasi dormind. Trase de ea sa o trezeasca, repetand: "Sunt eu, sunt eu, am venit!". Mama nu-si putea crede ochilor. Isi sterse lacrimile si cazura una in bratele celeilalte. Fiica spuse: "- Am fost asa ingrijorata! Usa era deschisa si am crezut ca a intrat cineva in casa! Mama raspunse cu blandete in glas: " - Nu draga mea. N-am mai incuiat usa din ziua in care ai plecat."...

A XI-a porunca

Asculta, priveste si taci!... Asculta, sa-nveti sa vorbesti, Priveste, sa-nveti sa cladesti. Si taci, sa-ntelegi ce sa faci... Asculta, priveste si taci! Cand simti ca pacatul te paste Si glasul Sirenei te fura, Tu pune-ti lacat la gura Si-mplora doar sfintele moaste Cand simti ca pacatul te paste!... Cand simti ca dusmanul te-nvinge, Smulgandu-ti din suflet credinta, Asteapta-ti tacut biruinta Si candela mintii nu-ti stinge Cand simti ca dusmanul te-nvinge! Cand bratele-ncep sa te doara, De teama sa nu-mbatranesti, Ramai tot cel care esti Aceeasi piatra de moara Cand bratele-ncep sa te doara!... Iar cand, cu ochii spre cer, Te-ntrebi ce-ai putea sa mai faci, Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!...

Ce daruri accepti Langa Tokio traia un vestit razboinic Samurai, care a decis sa-i indrume pe cei tineri in budismul Zen. Se spune ca in ciuda varstei inaintate, el putea infrange orice adversar. Intr-o dupa-amiaza, un luptator - cunoscut pentru lipsa lui de scrupule - a ajuns in localitatea unde traia batranul Samurai. Era cunoscut pentru tehnicile lui de a provoca la lupta, astepta pana cand adversarul facea prima miscare si apoi contraataca cu viteza. Tanarul luptator nu pierduse inca nici o lupta. Auzind de reputatia Samuraiului, a decis sa-l invinga pentru a-si mari faima. Toti studentii erau impotriva luptei, dar batranul Samurai a acceptat provocarea. S-au adunat toti in piata din centrul orasului, iar tanarul a inceput sa-l insulte pe Samurai. A aruncat cateva pietre in directia lui, l-a scuipat in fata, i-a aruncat toate insultele ce exista sub soare, i-a insultat pana si pe stramosii sai. Timp de cateva ore, a facut totul pentru a-l provoca pe maestru, dar batranul ramanea impasibil. La

in loc sa-ti expui lasitatea in fata tuturor? .sfarsitul dupa-amiezii. altele ne incurca. continua sa apartina celui care le-a purtat. replica unul dintre discipoli. Fiecare clipa isi are darul ei. studentii l-au intrebat: . Cand nu sunt acceptate. simtindu-se obosit si umilit. sau sa fim selectivi? si sa acceptam doar acele daruri care ne ajuta in cresterea noastra. chiar daca stiai ca ai fi pierdut. cui apartine darul? intreba Samuraiul. Unele daruri ne sunt de folos.La fel si cu orice manie. -Celui care ti l-a oferit. insulta sau invidie. . Totul depinde de noi. spuse maestrul. Deceptionati de faptul ca maestrul primise atat de multe insulte si provocari. razboinicul a abandonat si a plecat. In viata de zi cu zi sunt nenumarate situatiile in care ne trezim prinsi fara sa vrem in tot felul de situatii nedorite. .Daca cineva vine la tine cu un dar si tu nu il primesti.Cum ai putut rabda atat de multa umilinta? De ce nu ti-ai folosit spada. Putem alege sa acceptam orice dar si sa ne lasam atrasi in jocul altora.

E nevoie insa ca tu sa iei pe el cat se va putea de multi bani.Cat de mare e valoarea ta Un tanar s-a dus la un batran intelept pentru a-l ajuta cu un sfat. de neinsemnat. Doar ce apuca sa le zica de . dupa o mica pauza.Daca insa m-ai putea ajuta tu pe mine.Bine. .As fi incantat sa va ajut. doar-doar va gasi cumparatorul potrivit. Ajuta-ma. Cu totii manifestau interes pentru mica bijuterie. Pleaca si vino cu banii cat mai repede. Isi scoase din degetul mic un inel si-l intinse baietanului adaugand: . . Odata ajuns in targ incepu sa arate inelul in stanga si-n dreapta. nu te pot ajuta acum. incaleca si pleca. . simtind ca iarasi e neluat in seama si amanat. invata-ma cum sa fac sa fiu mai bun? Cum sa le schimb oamenilor parerea despre mine? Fara ca macar sa se uite la el. baigui tanarul cam cu jumatate de gura. am venit la tine pentru ca ma simt atat de mic. Apoi.Imi pare rau. baiete. pana cand le spunea cat cere pe ea. batranul ii spuse: . atunci poate ca as rezolva problema mea mai repede si as putea sa ma ocup si de tine. Tanarul lua inelul. am de rezolvat o chestiune personala. Trebuie sa vand inelul acesta pentru ca am de platit o datorie. incuviinta batranul invatat. Poate dupa aceea. nimeni nu da doi bani pe mine si simt ca nu mai am forta sa fac ceva bun.Inteleptule. dar ai grija ca sub nici in ruptul capului sa nu-l dai pe mai putin de un banut de aur.Ia calul pe care-l gasesti afara si du-te degraba la targ. adauga: .

Intoarce-te cu inelul! Flacaul incaleca si pleca in goana. oricat ti-ar oferi. nu-i pot oferi decat 58 de bani de aur pentru acest inel. . rapus nu atat de oboseala...exclama naucit tanarul.Spune-i invatatorului ca daca ar vrea sa-l vanda acum. . Incaleca si alerga la bijutier. altii se incruntau sau ii intorceau imediat spatele. asa ca refuza oferta.Cuuum. . dar n-am reusit sa fac ceea ce mi-ati cerut. dar tanarul stia ca nu poate vinde inelul pe mai putin de un banut de aur. Flacaul si-ar fi dorit sa aiba el o moneda de aur pe care s-o poata da in schimbul inelului. De-abia daca as fi putut lua doi sau trei banuti de argint pe inel. Un mosneag i-a explicat cat de scump este un ban de aur si ca nu poate sa obtina un asemenea pret pe inel.Nici nu-ti imaginezi cat adevar au vorbele tale. cat mai ales de nereusita.Imi pare rau. . acesta sa se poata ocupa si de el. il rasuci si apoi zise: . tinere prieten! spuse zambitor inteleptul. il privi atent prin lentila prinsa cu ochiul. incepu el. Dupa ce batu targul in lung si-n lat. Intra cu capul plecat. Dar. dar nu cred sa pot pacali pe cineva cu privire la adevarata valoare a inelului.banutul de aur unii radeau. . lua calul si se intoarse la batranul intelept. ca sa-l poatã scapa pe invatat de griji si. astfel. nu-l vinde. Altcineva s-a oferit sa-i dea doi bani. Ar fi trebuit ca mai intai sa cunoastem adevarata valoare a inelului. Bijutierul examina atent micul inel. Spune-i ca ai vrea sa vinzi inelul si intreaba-l cat ti-ar da pentru el. 58 de bani de aur?!? . Nimeni altul nar putea spune mai bine cat face. unul de argint si unul de cupru.

Tu esti asemenea acestui inel. Stiu ca-n alte vremuri ar merita si 70. Si.Da. magarul unui taran cazu intr-o fantana.Cu totii suntem asemenea lui. sa adauge valoare bijuteriei pe care ei o reprezinta si sa realizeze valoarea pe care o au. Un magar cazu intr-o fantana Intr-o buna zi. ore intregi. dar daca vrea sa-l vanda degraba. Nefericitul animal se puse pe zbierat. doar un expert poate spune cat de mare este valoarea ta. chiar daca multi din jur va ignora sau par sa nu-si dea seama cat sunteti de pretiosi.Ia loc.ii spuse acesta dupa ce-l asculta. Tanarul multumi si se intoarse degraba la invatat. Pana la urma. . in timp ce taranul cauta sa vada ce e de facut. ca si in cazul lui. Amintiti-va mereu cat de mare este valoarea voastra. povestindu-i pe nerasuflate cele intamplate. valorosi si unici. lustruind cu migala. te rog . lua inelul si si-l puse din nou pe degetul mic. Spunand acestea. . taranul hotari ca magarul era .. perindandu-ne prin targurile vietii si asteptand ca multi oameni care nu se pricep sa ne evalueze. o bijuterie valoroasa si unica. raspunse bijutierul. nu-i pot oferi decat 58. Povestea aceasta este dedicata acelora care zi de zi se straduie.

fiind secata. magarul cel batran facea ceva neasteptat: se scutura de pamant si pasea deasupra lui.. dupa citeva lopeti bune de pamant. Putem iesi din adancurile cele mai profunde daca nu ne dam batuti. iar ca fantana.. tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata. toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul. ca sa-i dea o mana de ajutor. ajuns pana la gura fantanei. Fiecare din greutatile noastre este o ocazie pentru un pas inainte.. Aminteste-ti de cele 5 reguli pentru a fi fericit: Curata-ti inima de ura. Viata va arunca poate si peste tine cu pamint si cu tot felul de greutati. Foloseste pamantul pe care ti-l arunca peste tine ca sa mergi inainte. Asa ca taranul isi chema vecinii. Magarul pricepu de indata ce i se pregatea si se puse si mai tare pe zbierat. Astfel a ajuns la concluzia ca nu mai merita osteneala de a-l scoate pe magar din adancul fantanei. egoism. Fiecare dintre ei apuca cate o lopata si incepu sa arunce de zor pamant inauntrul fantanei. In curand. . spre mirarea tuturor. Dar. secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus. Insa.. sari peste ghizduri si iesi frematind. Taranul privi in adincul fantanei si ramase uluit de ce vazu.oricum batran. frica. Cu fiecare lopata de pamant. magarul se potoli si tacu.

femeia i-a mai spus: Va rog. domnule. o sa va aduc banii inapoi de indata ce voi putea. nu problema. tu trebuie sa fii solutia. S-a apropiat de stapanul magazinului intr-un mod oarte umil si l-a intrebat daca nu ar putea sa-i dea si ei pe datorie cateva alimente. Daruieste mai mult si asteapta mai putin. LISTA DE CUMPARATURI Louise Redden.. care a auzit discutia dintre cei doi. o femeie imbracata saracacios. Clientul facu cativa pasi inainte si ii spuse bacanului ca o sa acopere el costurile pentru orice are aceasta femeie . bacanul. John Longhouse.Scuteste-ti mintea de preocupari inutile. cu o privire de om invins. scutura-te de pamant. care trebuiau hraniti. I-a explicat cu glas usor ca sotul ei era foarte bolnav si ca nu putea munci.Avand insa in gand nevoile familiei sale. pentru ca in viata asta. si ca aveau si sapte copii. Iubeste mai mult si . Langa tejghea se mai afla inca un client. pentru ca nu are credit deschis la magazinul sau. Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa. a privit-o de sus si i-a cerut sa paraseasca imediat magazinul sau. John insa ii spuse ca nu-i poate da pe datorie. a intrat intr-o zi intr-o bacanie..

din ce in ce mai multe. Apoi puse cu grija biletelul pe cantar. In fine. asa ca eu le pun in mainile Tale. domnule. pana cand pe cantar nu a mai incaput nimic. si o privi cu mare uimire.nevoie pentru familia sa.K. care spunea asa: "Iubite Doamne. Bacanul. s-a intors usor catre client si ii spuse mormaind: Nu-mi vine sa cred! Clientul a zambit. ci era o rugaciune. atunci pune-o pe cantar si eu o sa-ti dau marfa de aceeasi greutate cu lista dumitale. Cantarul tot nu se echilibra. iar bacanul a inceput sa tot puna pe cantar alimente. smulse bucatica de hartie de pe cantar. cu privirea in jos. cu privirea tot aplecata. ezitand o clipa. asa incat acesta tot punea pe el alimente. Bacanul sedea privind cu dezgust. O. Ochii bacanului si ai celuilalt client priveau plini de uimire cum cantarul statea inclinat in partea cu hartia. Nu era vorba de o lista de cumparaturi. Tu imi cunosti nevoile." Bacanul ii dadu femeii alimentele si privea in continuare tacut. privind la cantar. . Louise. Celalat client ii dadu bacanului o hartie de 50 de dolari si ii spuse: A meritat toti banii! Numai Dumnezeu stie ce greutate are o rugaciune. Bacanul raspunse parca in sila: Ai o lista cu cumparaturile de care ai nevoie? Louise a raspuns: Da. baga mana in geanta si scoase o bucatica de hartie pe care scrise ceva in graba. inmarmurit. spuse bacanul. Louise ii multumi si pleca din magazin.

ea coborî în curte şi se apropie de copilul ei. îi zise ea. Tu ce vrei să fac? . El se apucă să sară capra şi să facă tot soiul de maimuţăreli pentru a-i amuza pe prunci. Du-te la el! Omul nostru îl luă pe copil de umăr şi îl întrebă: . . . Mama unuia dintre copii privea de la fereastră.A ne juca cu Dumnezeu Într-o zi. . un om se alătură unui grup de copii care se jucau într-o curte. copile? .Păi tu trebuie să-mi spui ce ai chef să taci.Ce vrei să faci.Ce-ai zice atunci să te joci cu Dumnezeu? .Uite fiule. omul ăsta e un sfânt.Ei bine.Ştiu şi eu? întrebă copilul. mie îmi place să mă joc. După o vreme.

Nici unul dintre ei.Băiatul rămase cu gura căscată. iar El se plictiseşte de moarte în acest fel. copile. râzând şi aplaudând. i se înfăţişă profetul Ilie. În acea clipă sosiră în piaţă doi oameni. Profetul Ilie exclamă: . Pe neaşteptate. Ei începură să facă tot soiul de giumbuşlucuri. În jurul lor se adunară oamenii cu mic cu mare. Joacă-te cu Dumnezeu. E un tovarăş de joc cum nu s-a mai pomenit. Un învăţător al legii stătea privind la ce se întâmpla în piaţa unde mişuna lumea. glume şi caraghioslâcuri pentru a atrage lumea.Fii lumină în necunoaşterea mea: vreunul dintre aceşti neguţători va putea intra în Împărăţia lui Dumnezeu? . fără a mai şti ce să răspundă. Atunci. sfântul urmă: . Toată lumea îl ia pe Dumnezeu numai în serios. Învăţătorul legii profită de prilej şi îi ceru profetului: . amuzându-se.Dacă izbuteşti să te joci cu Dumnezeu faci lucrul cel mai frumos cu putinţă. chiar nici unul! Răspunse profetul clătinând din cap. .Aceştia vor intra cu siguranţă în Împărăţia lui Dumnezeu.

Învăţătorul legii se duse să vorbească cu cei doi măscărici. - Dar voi ce vindeţi? întrebă el. Ei răspunseră: - Chiar dacă inima noastră este adesea tristă, vrem să le oferim tuturora bucuria de a trăi.

(Bruno Ferrero)

Acolo unde se îngemaneaza cerul cu pamântul Doi calugari citisera într-o veche carte din biblioteca manastirii ca undeva, la capatul pamântului, exista un loc unde cerul se îngemaneaza cu pamântul. Se hotarâra sa plece în cautarea acelui loc si îsi fagaduira sa nu se întoarca înapoi pâna ce nu aveau sa-l gaseasca. Strabatura lumea întreaga, înfruntara nenumarate primejdii si, mai ales, acceptara toate grelele sacrificii pe care le implica un pelerinaj în cele patru colturi ale lumii. Nu fura scutiti nici de diversele ispite care pot împiedeca pe oricine sa-si atinga tinta. Dar izbutira sa depaseasca toate încercarile.

Stiau ei ca în acel loc aveau sa gaseasca o poarta la care era de ajuns sa bata si aveau sa se pomeneasca fata în fata cu Dumnezeu. Gasira acea poarta. Fara a mai pregeta, cu inima cât un purice, batura. Încetisor, poarta se deschise. Tremurând din tot trupul, cei doi calugari ai nostri intrara si... se pomenira în chiliuta lor din manastire. Într-o buna zi, pe când avea niste oaspeti învatati, Rabinul Mendel di Kozk îi uimi întrebându-i pe neasteptate: - Unde salasluieste Dumnezeu? Aceia îl luara în râs: - Dar ce te-a apucat? Oare nu e si lumea întreaga plina de marirea sa? Rabinul nostru dadu el însusi raspunsul asteptat. - Dumnezeu locuieste acolo unde îl lasa omul sa salasluiasca. Iata esentialul: sa-l lasam pe Dumnezeu sa salasluiasca în noi. Dar nu-l putem lasa sa locuiasca în noi daca noi însine nu suntem prezenti, prezenti cu adevarat, daca noi însine nu traim, daca nu traim cu adevarat. "Iata, Eu stau la usa si bat" spune Dumnezeu în Scriptura. Oare noi îi vom deschide astazi usa noastra? (Bruno Ferrero)

Alegerea

Un om care se simtea vesnic împovarat de greutatile vietii i se plânse unui maestru spiritual vestit. "Nu mai pot! Viata mi-e un chin!" Maestrul lua o mâna de cenusa si o lasa sa cada întrun pahar plin cu apa curata, buna de baut, pe care-l avea pe masa, spunând: "Acestea sunt suferintele tale." Toata apa se tulbura si se murdari. Maestrul arunca apa, lua o alta mâna de cenusa la fel cu cea dinainte, i-o arata omului nostru, se apropie apoi de fereastra si o arunca în mare. Cenusa se împrastie într-o clipa, iar marea ramase la fel ca înainte. "Vezi?", îl lamuri înteleptul. "În fiecare zi trebuie sa alegi între a fi un pahar de apa sau marea." Prea multe inimi neîncapatoare, prea multe suflete sovaitore, prea multe minti nepricepute si brate închise. Una dintre lipsurile majore ale timpului nostru este curajul. Nu îndrazneala prosteasca, temeritatea inconstienta, ci adevaratul curaj, care în fata fiecarei probleme spune linistit:"Exista cu siguranta o solutie pe undeva, iar eu o voi gasi ." (Bruno Ferrero)

Apusul Odata, demult, un misionar strabatea Muntii Stâncosi împreuna cu un tânar indian care-i era si calauza. În fiecare seara, la acelasi moment al apusului, tânarul indian se îndeparta, se întorcea spre soare si începea sa se miste pe ritmul unei melodii suave si pline de nostalgie pe care o cânta încet. Tânarul care dansa si cânta cu fata spre soarele ce se stingea, era o priveliste care-l umplea pe misionar de o curiozitate plina de admiratie. Într-o zi, îl întreba pe ghidul sau: "Ce înseamna tot acest ritual pe care-l îndeplinesti în fiecare seara?" "O, e ceva foarte simplu", raspunse tânarul. Eu si sotia mea am compus acest cântec împreuna. Când suntem departe unul de celalalt, fiecare, oriunde s-ar afla, se întoarce spre soare putin înainte sa apuna si începe sa cânte si sa danseze. Astfel, chiar daca suntem departe, cântam si dansam împreuna." Când apune soarele, tu cu cine dansezi? O mistica din secolul al IX-lea a scris aceasta rugaciune: "Doamne! Stelele stralucesc, ochii îndragostitilor se-nchid. Fiecare iubita e singura cu iubitul ei, iar eu sunt singura aici, cu tine!" (Bruno Ferrero)

în lumea cinematografica. sau shopping si telefoane. o mica siesta." Un om de afaceri. aveti optzeci de ani. Beti un suc de portocale si va luati vitaminele. o prima baie tonifianta în piscina. Pe la zece si jumatate. La fel si tu începi sa mori când te lasi dus de lucrurile lumesti. echitatie sau golf. invidiatii oameni de film care se prefac mereu ca "lucreza la un proiect important".Asediul Se spune ca la Los Angeles. tenis. o a doua baie în piscina. Dupa aceste exercitii. Maestrul îi spuse: " Când un peste ajunge pe uscat se da de ceasul mortii. La întoarcere. Pestele se poate salva daca se reîntoarce . de obicei se vizioneaza un film într-o proiectie privata. Urmeaza lunch-ul pe care-l puteti lua împreuna cu prietenii. O plimbare de o jumatate de ora cu câinele va pregateste pentru micul-dejun. stresat si uzat de prea multele-i angajamente. Dupa lunch si cafea. cititi ziarele si posta. întru totul recomandata. îsi povestesc o zi obisnuita în felul urmator: "Va sculati la opt. baie. se duse la un maestru de viata spirituala sa-i ceara sfat. plaja si toaleta completa. Pe la orele saisprezece. Când va treziti. masaj si. dus. stretching si fitness de dupa-masa. Apoi. apoi gimnastica relaxanta.

. Romoletto îsi dadu seama ca apa acestuia ajunsese pâna la usa casei lui.repede în apa." În lexicul spiritualitatii exista un cuvânt foarte frumos: "reculegere". "Trebuie sa-mi las toate afacerile si sa ma retrag într-o manastire?" "Nu. Într-o dimineata de primavara. Plouase mult. Romoletto era foarte pios si avea multa încredere în Dumnezeu. Îl îngrijora putin ceea ce se spunea la radio. Tu trebuie sa te întorci repede în singuratate. "Toti cei care locuiesc în apropierea Tibrului trebuie sa îsi paraseasca locuintele: se asteapta o revarsare a apelor". se repeta într-una la jurnal. El exprima momentul în care ne oprim pentru a culege "bucatile" din noi pe care ziua le-a împrastiat." Omul de afaceri se înspaimânta. Asa încât îngenunche si începu sa se roage. nu! Pastreaza-ti afacerile si refugiaza-te în inima ta. (Bruno Ferrero) Asigurarea Era odata un om de treaba care se numea Romoletto si care locuia într-o casuta pe malul Tibrului. fiind galbene si amenintatoare. iar apele Tibrului crescusera bine.

eu am asigurare de sus! raspunse Romoletto. haideti cu noi! Este periculos sa ramâneti aici! . Trecu pe acolo o barca a celor de la Protectia civila si cineva striga: . Romoletto. se ridica si începu sa trebaluiasca asa cum facea zi de zi. raspunse. Trecu pe acolo un echipaj al pompierilor. Trecu prin preajma o barca de cauciuc a Crucii rosii în cautarea celor care mai puteau fi salvati. apa trecuse de streasina si Romoletto se urca pe acoperis. Romoletto. Romoletto se îneca. plin de bucurie.. îti port eu de grija! Era glasul Domnului. Am eu cine sa ma salveze! Apa însa crestea în continuu si. . salveaza-ma! În acea clipa. auzi un glas din înalt: . Se duse drept la Dumnezeu si îi zise cu repros: .Nu. Pe la ora zece. apa îi ajunsese la mijloc si Romoletto se refugie la etaj. În zadar încercara sa-l ia de acolo pe Romoletto. Pe la cinci si un sfert.Am eu ocrotitorul meu. ca si cum nu s-ar fi întâmplat nimic. El se agatase de horn ca si scaiul.Nu este nevoie.Haideti imediat de acolo! Apa este înca în crestere! Romoletto refuza însa cu încapatânare: . aratând spre cer. Pe la cinci. Romoletto fierbea de furie. apa ajunsese deasupra patului lui Romoletto si acesta se retrase la mansarda.Nu te teme.Doamne. Pe când ajunse în rai. la sase farara zece minute.Grabiti-va. Unul dintre acestia îl zari si striga: .

Pâna ce. Lucrurile mergeau tot mai rau cu el. însa el se ruga: .. iatama mort si îngropat! Dumnezeu îl privi cu multa bunatate si îi spuse: .Doamne. Dar el se ruga într-una: .Doamne. ajuta-ma sa câstig macar la loto. când colo. fa sa câstig la loto.. Nu cadea din cer nici un strop de ploaie si diminetile veneau una dupa alta fara sa aduca pamântului macar trecatoarea prospetime a rouai. fa sa câstig la loto. glasul lui Dumnezeu îl trezi: .. te rog. într-o noapte.Pai tu sa-mi dai o mâna de ajutor: ia macar un loz! (Bruno Ferrero) Atâta doar. . Tufisurile se uscasera si copacii îsi pierdusera seva... Romoletto. O groaznica seceta cuprinsese tinutul. Ti-am trimis trei barci! Era un sarman care primise de la viata numai lovituri. Iarba mai întâi se îngalbeni se si apoi se ofilise cu totul.Doamne.. În fiecare zi înalta spre cer aceasta rugaciune: . da-mi o mâna de ajutor.Dar eu ti-am purtat de grija. da-mi o mâna de ajutor.Ai zis ca îmi vei purta de grija si.

Un profesor îsi termina cursul si apoi rosti cuvintele obisnuite: . Profesorul îl privi îndelung pe student. care este sensul vietii? Unul dintre cei din sala. cercetând parca daca era o întrebare serioasa. care era pe punctul de a pleca. Atâta doar. . îi spuse acestuia: . Uitam însa prea adesea de ea si ne plângem de tot ceea ce nu izbutim sa facem. Întelese ca da. Doar o singura floare ramasese vie. .Nimeni nu asteapta ca tu sa înverzesti iarasi întreg acest desert.Aveti nelamuriri? Un student zise: . Pâna si radacinile adânc înfipte în pamânt.Vietuitoarele mai mici sau mai mari mureau cu miile. deoarece un izvoras mai dadea câtiva stropi de apa. Apa pâraielor si a râurilor scazuse de tot. Cu totii suntem responsabili pentru câte o floare.Totul este arid. secat si pe moarte. Toate fântânile si toate izvoarele secasera. începu sa râda. îsi pierdusera frunzele. Putine erau acela care aveau forta de a fugi din acel desert care înghitea totul. El asculta plânsetul izvorasului si. Seceta era tot mai grea zi de zi.Domnule profesor. Si eu nu pot sa fac nimica. înainte de a pieri si el. Izvorul însa era disperat si spunea: . Ce noima au cei doi stropi de apa pe care îi dau? Prin apropiere era însa un batrân copac puternic. Datoria ta este sa tii în viata acea floare.Am sa va raspund.

crapaturi. Era fericita ca exista si se bucura rautacios când stropea pe cineva cu ajutorul unei masini.Eram copil pe timpul razboiului. întelegere. ci o prefigurare a ceea ce as fi putut face în întreaga mea viata. Dupa mine. în aceasta consta sensul vietii. pot aduce lumina adevar. Am început sa ma joc cu el si am fost încântat sa vad cum puteam cu ajutorul lui sa îndrept reflexul luminii în cele mai întunecoase unghere unde soarele nu ajunge niciodata: gauri adânci. cunoastere. Devenind barbat. Poate ca si altii vor face fel daca vor vedea aceasta. Zise apoi: . Eu însumi sunt o frântura dintr-o oglinda pe care înca nu am vazut-o întreaga. am gasit pe strada o oglinda facuta tandari. Am pastrat oglinjoara. Prin ceea ce am însa. Am pastrat ciobul cel mai mare. ascunzisuri. Îi era frica doar de un lucru: de soare.Scose din buzunarul de la pantaloni portofelul si din el o oglinjoara rotunda. nu mai mare decât o moneda. blândete în ascunzatorile din inimile oamenilor si sa schimb ceva în unii. Într-o zi. Acesta este. (Bruno Ferrero) Balta Era odata o balta mica. . bunatate. am înteles ca acesta nu era un simplu joc de copil.

balta îsi aduna toate puterile si oglindi în ea bolta cerului. Vorbira îndelung despre Tatal cel Mare. iar balta îi raspunse: "Buna ziua!" "Cum de-ai ajuns aici jos?". În loc de raspuns. despre alunecarea pestilor si despre bucuria valurilor. o întreba poetul. Îi mai povesti ca marea este patria si mama tuturor baltilor si ca viata de pe pamânt si din mare se datoreaza soarelui. nu mi-a mai fost frica. Seara îi cuprinse pe poet si pe balta înca absorbiti de dialogul lor mut. dar în loc sa se supere. "Singura solutie ar fi focul ". Încerca diferite produse chimice si diferite operatii chirurgicale. se gândea ea cu fiori. iar acum plec pe urmele gâstelor salbatice care-mi vor arata drumul spre mare. Pâna si viata baltilor. în lumina calda a soarelui. Dupa câteva zile. se împrieteni cu ea. urât si nefolositor. M-am lasat luata. . Atunci când soarele m-a cuprins cu gingasia lui. Se hotarî deci sa devina alb si slefuit. Balta îi explica: "Datorita tie am înteles. Un poet care mergea cu capu-n nori. nimeri în balta cu amândoua picioarele. "Buna ziua!". poetul se întoarse la umeda sa prietena. Bunul poet vru sa-i risipeasca teama si-i vorbi despre imensitatea marii. i se spuse."Este moartea baltilor". despre ploaie si despre faptul ca baltii îi era atât de frica de soare. spuse el. O gasi dansând în vazduh. Dar nu era nimic de facut. La revedere si nu ma uita!" Un carbune se simtea murdar.

"Dar dau lumina si caldura"." Împaratul îl lasa sa plece si trimise dupa un alt vasal. "Te mistui". raspunse carbunele. Împaratul îi spuse: "Vreau sa pornesti la drum si sa-mi gasesti un om cu adevarat bun. în sfârsit fericit. cunoscut pentru generozitatea si bunatatea sa si foarte iubit de catre supusi. Împaratul îi spuse: . iradianta. am facut precum miai poruncit. Nicaieri nu se gaseste omul pe care-l cauti. si dupa multa vreme se întoarse la împarat si-i spuse: "Stapâne. Toti sunt egoisti si rai. Întâlni multi oameni. Dar nu-i de gasit. magnifica. supusii sai traind stapâniti de frica. Deveni o creatura luminoasa. acesta era cunoscut pentru cruzimea si zgârcenia lui. (Bruno Ferrero) Ca intr-o oglinda Într-o buna zi. stralucitoare. vorbi cu ei. stapâne" si supus. îsi începu cautarea. Lasa-te cuprins de soarele si de focul Spiritului si vei straluci ca o stea pe cer pe drumurile infinitului.Carbunele se arunca în foc." Acesta îi raspunse: "Prea bine. În tinutul sau. cautând prin toata lumea un om cu adevarat bun. îi spusera. împaratul trimise dupa unul dintre vasalii sai. calda.

. toti au un suflet bun. Sade aici ca sa se poata uita la fetele care trec. În ciuda scaderii lor. serpuia un drumeag care ducea spre sat. carora nu le pasa de nimeni si de nimic." În fine. . iar acum se bucura de odihna bine meritata. n-am izbutit." La drept vorbind. se întoarse la împarat si-i spuse: "Stapâne. Dupa o buna bucata de vreme. În apropiere." Si acesta asculta si în calatoriile sale întâlni si vorbi cu multa lume... un strain care se îndrepta spre sat îsi zise: "Omu' asta e de buna seama un mare muncitor.. sta de pomana si cât e ziua de mare lâncezeste pe pragul casei. un taran se aseza pe pragul modestei sale case bucurându-se de racoarea serii. aparu un alt trecator. as vrea sa pornesti la drum si sa-mi cauti un om rau cu adevarat. nu putem sti prea multe despre taranul asezat pe pragul casei. dar nicaieri n-am putut gasi un om rau cu adevarat. corupti." La putina vreme. un om care trecea îl vazu pe taranul nostru si se gândi: "Omu' asta e fara gres un mare lenes."Prietene. iar al treilea un mare muncitor. A trudit toata ziua.. al doilea un om rau." Odata.. Tot ceea ce spui vorbeste despre tine. ba poate le mai si necajeste. Sunt oameni necugetati. mai ales când vorbesti despre altii. Acesta se gândi: "Omu' asta e un donjuan. Putem spune însa multe despre cei trei oameni care se îndreptau spre sat: primul era un lenes. pe înserate.

asa nu-i bine. aceasta protesta cu vehementa: .Nu. vazu venind spre el o fata handicapata apartinând acestei comunitati.Iarta-ma. facând cu degetul semnul crucii pe fruntea fetei. care purta un lung vesmânt alb cu mâneci largi care îi acopereau . parintele Nouwen spuse: . îmi dai o binecuvântare? Parintele Henri Nouwen raspunse automat la aceasta cerere. Ea simte ca are nevoie acum de ea. am sa-ti dau o binecuvântare adevarata când o sa fim adunati cu totii la slujba. pe când erau de fata în jur de treizeci de persoane care sedeau pe jos în cerc.Janet mi-a cerut sa-i dau o binecuvântare speciala. În loc de a se arata multumita. Fata se ridica si merse înspre preot.Henri.(Bruno Ferrero) Binecuvântarea Într-o buna zi. aceasta îi spuse: . Dupa liturghie. care decisese sa traiasca în comunitatea Arcai dupa o cariera universitara. Eu vreau o binecuvântare adevarata! Parintele Nouwen îsi dadu seama ca îi raspunsese din obisnuinta si de forma si îi zise: . renumitul parinte Henri Nouwen.

haide! raspunse parintele Nouwen. parintele Nouwen rosti: . Îl îmbratisa si zise: . Surâsul tau. Prezenta ta aduce tuturora bucurie. Fara sa pregete. Janet îl îmbratisa si îsi lipi capul de pieptul sau. si ceilalti handicapati vrura sa primeasca binecuvântarea. dar vreau unintesc cine esti: esti o persoana deosebita. Ideea ca suntem blestemati ni se pune parca mai usor decât aceea ca suntem binecuvântati. surâsul sau deschis vadea faptul ca simtise si primise cu adevarat binecuvântarea. Pâna si unul dintre asistenti. Deodata. as vrea sa stii ca tu esti fiica preaiubita a lui Dumnezeu. iar Dumnezeu si cei din jur te iubesc mult. Stiu ca în ultimele zile te-ai simtit darâmata si ca inima ta este trista.Desigur. un tânar de douazeci si patru de ani. multumesc din inima. Tu esti fiul preaiubit al lui Dumnezeu. dragalasenia ta fata de ceilalti membrii ai comunitatii si toate faptele bune pe care le faci ne arata ce fiinta minunata esti. Tu esti de mare pret înaintea Domnului.John. aminteste-ti mereu ca esti învaluit într-o iubire nesfârsita.Multumesc. Janet îsi înalta capul si îl privi. este asa de bine ca te aflii aici. .Si eu? .Janet. ridica mâna si el: . parintele Nouwen o învalui cu mânecile sale.cu totul mâinile. Pe când erau astfel îmbratisati. de aproape ca o ascunse în faldurile vesmântului sau. Tânarul îl privi cu lacrimi în ochi si zise: . Atunci când Janet se întoarse la locul sau. Atunci când întâmpini dificultati si viata îti pare grea.

fara sa se opreasca decât câteva clipe pentru a-si mai trage rasuflarea. Si atunci când lucrurile merg rau si viata ne pare grea. lovitura dupa lovitura.Ar trebui sa redescoperim frumusetea binecuvâtarii. iubite mult de Dumnezeu si de cei de alaturi. dar cu metode diferite: primul lovea trunchiul cu o constanta de neînchipuit. Era lac de sudoare si n-ar mai fi rezistat nici cinci minute în plus. Al doilea. Copacii erau mari. Cel de-al doilea facea o mica pauza la fiecare ora. sa ne amintim cine suntem: suntem niste persoane deosebite. puternici si vânjosi. Cei doi taietori de lemne îsi foloseau securile cu aceeasi maiestrie. primul taietor de lemne era la jumatatea trunchiului. terminase! Începusera în acelasi timp si cei doi copaci erau la fel! Primului taietor de lemne nu-i venea sa-si creada ochilor! "Nu mai înteleg nimic! Cum ai reusit sa termini când te opreai la fiecare ora?" . La apus. (Bruno Ferrero) Cei doi taietori de lemne Doi oameni munceau în aceeasi padure taind lemne. sa vezi si sa nu crezi.

Ştiau bine că. Nu-l lasa sa se rugineasca. dar n-ai vazut ca profitam de pauza si pentru a-mi ascuti securea". aniversari. Opreste-te zece minute si asculta putina muzica. Plimba-te de câte ori poti. Alinta-te. 7. Cei doi oameni înaintau cu greu. Sarbatoreste zile de nastere. Aşchii de gheaţă şuierau învârtindu-se în vârtejuri ameţitoare printre stânci. (Bruno Ferrero) Cei doi pelerini Doi pelerini urcau pe un drum abrupt. onomastici si tot ce-ti vine în minte. 3. Fii dragut cu toti. Roaga-te. Stătea să se dezlănţuie furtuna. 6. în vreme ce îi şfichiuia un vânt rece. Ascute-l câte putin în fiecare zi: 1. Zâmbeste. Uita-te la cer si priveste spre înalt.Celalalt zâmbi: "Tu ai vazut ca ma opream dupa fiecare ora. Spiritul tau e asemenea securii. Si cu cei din casa ta. 10. 9. Îmbratiseaza în fiecare zi persoanele dragi tie si spune-le: "Te iubesc!" 4. Ajuta pe cineva care are nevoie de tine. dacă nu aveau să . 2. 8. 5.

puţin plecat pentru a se opune forţei vântului. aveau să piară în furtuna de zăpadă.Acesta îi este destinul. chinuit. Cărarea era tot mai întunecată. Şi se grăbi sa înainteze. panta grea. ajunseră în apropierea unei prăpăstii. Frigul îl omorâse. se împiedică de ceva întins de-a latul cărării. Privi şi nu putu să nu tresară de oroare: la picioare sale era întins trupul tovarăşului său de drum. El scăpase de aceeaşi soartă numai pentru că se ostenise să-l poarte pe umerii săi pe amărâtul pe . Îl găsi pe rănit. Un biet om căzuse în hău şi. în schimb. neputând să se mişte. spunându-i să reziste. Acest om este condamnat la moarte. Hai să grăbim pasul sau îi vom împărtăşi şi noi soarta. striga după ajutor. Pelerinul care purta rănitul în spate era asudat şi tare ostenit.ajungă la timp la adăpost. pe neaşteptate. Îl însufleţi pe rănit. dar. Unul dintre ei zise: . de unde auziră nişte gemete. îl cuprinse mila şi începu să coboare râpa abruptă. Se lăsa întunericul. Pe când inima le devenise cât un purice din pricina grijii şi erau aproape orbiţi de ninsoare. Pe cel de-al doilea. şi-l puse pe spate şi urcă iar. când zări luminile adăpostului.

privindu-şi mama în ochi... Tânăra era în cele mai proaste toane cu putinţă.care îl salvase din râpă. asemeni unui arici speriat de un animal. Cu un glas în care se simţeau lacrimile gata să izbucnească.Vrei . explicaţiile şi recomandarile aferente. Apoi. Erau prea multe îndatoriri acasa. sunt sătulă de toate predicile tale obositoare! De ce nu ma strângi mai degraba în braţe? Nici o povaţă nu mi-ar putea face mai mult bine decât acest gest! Mama rămase cu gura căscata. i se adresau prea multe întrebari. vrei să te îmbrăţişez? Dar ştii ca şi eu vreau ca tu să mă îmbrăţişezi? Şi îşi lua fiica la piept cu braţele larg deschise.. . cu raţionamentele. prea multe. izbucni: . îmbrăţişând-o ca şi când ar fi fost tot copilul de odinioara. Trupul acestuia şi efortul menţinuseră căldura care i-a fost necesară pentru a supravieţui. zise: . multe altele! Mama îi repeta aceeaşi veşnica predica. Îşi scosese la iveală toţi ţepii.Mama. Fiica ei cerea din priviri o îmbrăţişare. Tânăra se cătrăni şi mai rău..

(Bruno Ferrero) Faima Un misionar care traise în China timp de mai multi ani si un cântaret care statuse acolo doar doua saptamâni se întorceau în Statele Unite pe bordul aceleiasi nave. prea timizi pentru a ne arata adevăratele simţăminte astfel încât le ascundem mai degraba după o mască rece şi severa. murmura misionarul nostru. de o îmbrăţişare. indiferent de vârstă (chiar şi la şaptezeci de ani) are nevoie de mângâierea unui sărut. Când acostara la New York. numai căldura umană ne poate scăpa din frigul epocii noastre.Fiecare. Cu toate acestea. Adesea suntem prea rezervaţi. de teamă să nu-i lăsăm pe cei pe care îi iubim să vadă slăbiciunea noastră. de exprimarea concreta a iubirii. Eu am dedicat Chinei patruzeci si doi de ani din viata mea. . misionarul vazu ca pe tarm o mare multime de admiratori îl astepta pe cântaret. în vreme ce el a stat acolo abia doua saptamâni si iata ca aici sunt mii de persoane venite .Doamne. nu pot întelege.

Toate erau de mare pret: arme stralucitoare. . . un calator trecu pe la un rabin faimos. eu sunt doar în trecere pe aici. (Bruno Ferrero) Ghemul de lana Era odata un împarat la curtea caruia. .Dar a ta unde este? întreba la rându-i rabinul.Fiul meu. raspunse calatorul. Avea drept mobila doar o masa si o lavita.Dar. învatatorule. zise rabinul. fiindca tocmai se asezase în cetatea de scaun. brocarturi brodate cu aur. În sala de ospete împaratul primea onorurile si darurile. se dadea un mare ospat.A mea? Pai. câta vreme pentru mine nu a venit nimeni. tu înca nu ai ajuns acasa.Si eu la fel.Într-o buna zi. . Domnul îi raspunse însa: . .sa-i ureze lui bun sosit acasa. unde-ti este mobila? întreba calatorul nostru. Fu uimit sa vada ca rabinul nu avea altceva decât o odaie plina de carti. cupe de argint. .

" Când o vazu. în timp ce batrâna taranca strabatea sala încet. comandantul se pleca cu respect si-i spuse: "Bunica. masurata din cap pâna-n picioare de privirile batjocoritoare ale curtenilor." Noul ei pamânt era tot atât de mare pe cât fusese de lung ghemul de lâna. Fara sa scoata un cuvânt.. o taranca batrâna cu saboti butucanosi. unde pâna atunci prezenta ei nu fusese decât tolerata. toarsa în noptile lungi de iarna. Primise cu masura cu care daruise. Cocioaba era înconjurata de soldatii împaratului care împlântau de jur împrejur pari pe care întindeau firul de lâna alba. schiopatând si sprijinindu-se cu greu într-un toiag. scoase din traista un pachet înfasurat cu grija într-o pânza. din ordinul bunului nostru împarat. Ajunsa însa în fata casei. La gestul femeii care aseza la picioarele împaratului un ghem de lâna alba. din sala izbucnira hohote de râs.împaratul s-a suparat din pricina darului meu . Soldatii ma vor prinde si ma vor arunca în închisoare . singura ei avere. tot pamântul care va putea fi împrejmuit cu firul de lâna. Cerem mult si ne este frica sa daruim... "Vai de mine!". . Femeia îsi relua prin noapte drumul cel lung spre cocioaba ei construita în mijlocul padurii. regele se înclina demn. Era lâna de la cele doua oi ale sale. se gândi biata batrâna cu inima strânsa. Fara sa spuna nimic. se opri cuprinsa de spaima. iar apoi facu semn ca ospatul sa înceapa. .Sirul celor care aduceau daruri era pe terminate... când aparu. de acum înainte e al dumitale.

Totul este pierdut. Fluviul era pe cale să se transforme într-o mlaştină şi să moară. apele sale începură să se încălzească. "Cum de te poti lipsi astfel de bucuria si de parfumul trandafiri/or tai?" "Trandafirii parfumeaza mult mâinile celui care îi daruieste ". dune de nisip care se pierdeau departe la orizont. raspunse împaciuitor cel de-al doilea. .Acesta îmi este sfârşitul. (Bruno Ferrero) Fluviul şi deşertul Curgând liniştit spre mare. Fluviul rămase încleştat de teamă. . În timp ce primul se pierdea contemplându-le fumusetea si îmbatându-se de mirosul lor. "Ce faci?!" îl certa primul . În faţa lui se aşterneau doar stânci cu tot felul de capcane şi peşteri ascunse. Nisipul îmi va absorbi apa şi eu voi dispărea. Nu voi ajunge niciodată la mare. cel de-al doilea taia cei maifrumosi trandafiri si îi dadea trecatorilor. gândi cu disperare.Doi calugari cultivau trandafiri. Încetişor. Nu voi izbuti să străbat deşertul. un fluviu întâlni în calea sa un deşert şi se opri.

Atunci când te vei înălţa spre cer sub formă de vapori te vei transforma într-un nor. Dar fluviului îi era prea frică şi de aceea fu înghiţit de deşert. Fluviului i se făcu încă mai frică: .Însă vântul auzise plângerea sa şi se hotărî să-i salveze viaţa. Mulţi dintre noi uităm că nu există decât o singură cale pentru ca să putem depăşi neprevăzutul deşert al simţirii şi dificilele perioade de secetă care stăvilesc uneori liniştitul curs al existenţei noastre. De restul mă voi ocupa eu.Eu sunt făcut să curg lin şi maiestuos printre două maluri de pământ. Nu sunt făcut să zbor prin aer. Eu te voi purta dincolo de deşert şi tu vei putea să cazi iar pe pământ sub formă de ploaie. Vântul răspunse: . . astfel te vei ridica la cer sub formă de vapori. îi sugeră el.Lasă-te încălzit de soare. vei redeveni astfel fluviu şi vei ajunge la mare. rămânând lichid. .Nu-ţi fie teamă.

care presupune disponibilitatea de a ne lăsa transformaţi de Soarele care este Dumnezeu şi duşi de Vântul Spiritului. şi noi ne preocupăm într-atât de noi înşine. Dumnezeu a făcut ca un şoim înspăimântător să ştie să hrănească o pasăre lipsită de ocrotire dintr-o altă specie.. De acum încolo voi înceta să mai am grijă de mine! Dumnezeu m-a . Pasărea ducea spre cuibul său o bucată de came: sfâşie carnea în multe bucăţele să hrănească cu ea un pui de cioară rănit. dar nu poate spune dincotro vine şi încotro se îndreaptă". Înţeleg de aici cum Dumnezeu dă tuturor fiinţelor cele de care au trebuinţă. (Bruno Ferrero..Dumnezeu mi-a dat un semn. El nu uită nici măcar de un pui de cioară rănit.Această cale este viaţa spirituală. Pilda Un pustinic văzu odată într-o pădure un şoim.. Deoarece. Dar asta implică un risc pe care puţini ni-l asumăm. Pustnicul se minună de faptul că un şoim hrănea un pui de cioară şi se gândi: . aşa cum spune Isus. "vântul suflă unde vrea: câte unul îl simte.

nu făcea nimic altceva.făcut să pricep ce am de făcut. 36-37)”. . Iar el a zis: «Cel care a făcut milă cu el». Dar tu trebuia să înveţi a urma pilda şoimului!” Atunci Isus întrebă: “«Care dintre aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?». Îngerul îl privi cu tristeţe şi îi grăi: “Este adevărat că semnul era pentru tine. Rămase astfel timp de trei zile şi trei nopţi. După aceste zile. fără a bea vreun strop de apă sau a lua vreo îmbucătură de mâncare. Zis şi făcut: se aşeză acolo în pădure şi nu se mai clinti din loc: se ruga şi iar se ruga. Şi Isus i-a zis: «Mergi şi fă şi tu asemenea» (Luca 10. Cum era aşa de lipsit de putere. Şi iată că în vis i se arătă un înger. adormi. Nu am să-mi mai caut de mâncare! Dumnezeu nu lasă în parăsire pe nici una dintre creaturile sale: nu mă va abandona nici pe mine”. pustnicul era atât de slăbit era încât nu mai era în stare nici să-şi ridice mâna.

Cu prea multă uşurinţă considerăm că noi suntem cei care trebuie să primim. se întâmpla ca prietenii nostri se întâlneasca iar. vazând ca înca traia în mizerie. Cel mai adesea însa nu ne dam seama de acest lucru. înainte de a pleca. (Bruno Ferrero) Piatra pretioasa Doi prieteni se reîntâlnira dupa o îndelungata despartire. Fiecare întâlnire cu un om constituie o astfel de experienta. . Isus vrea însă ca noi să fim cei care dăruim. Trezindu-se însa. Fiecare persoana de lânga noi ne daruieste o comoara de mare pret. Luara masa împreuna si dezgropara amintiri. Unul dintre ei se îmbogatise. coplesit de mila. cel sarac nu gasi aceasta piatra pretioasa si continua sa-si duca viata ca înainte.Spune-mi cum de nu ai gasit piatra pretioasa pe care ti-am pus-o în buzunar? îl treba cel bogat pe prietenul sau. celalalt era sarac. Prietenul sau. îi strecura în buzunar un diamant de mare pret. Dupa un an. . Apoi cel sarac atipi.

Într-o zi. Printesa îsi lasa sufletul cuprins de compatimire si. Pe masura ce crestea. în timp ce auzul si vazul i se împutinau. doborât de boala. îi vorbea cu duiosie. în ciuda durerilor. chiar daca . îi surâdea." Nerabdatoare si plina de bucurie. Printesa suferea însa de o boala misterioasa. si-i spuse: "Ia-l si ai grija de el. Trecura luni. lua copilul în brate si începu sa-l îngrijeasca. printesa deschise capacul. Te va vindeca. În cosulet. si mai nenorocit si mai suferind decât ea. dar în zadar. îl veghea noptile. Multime de doctori încercasera s-o vindece. Batrânul îi dadu copilei un cosulet de nuiele cu capac. mâinile si picioarele-i slabeau. dar ceea ce vazu o umplu de uimire si de tristete. iar printesa nu avea ochi decât pentru copil.(Bruno Ferrero) Printesa A fost odata un rege care avea o fiica desteapta foc si foarte frumoasa. îl mângâia. Toti curtenii se grabira sa-l roage sa vina în ajutorul printesei bolnave. zacea un copil. la curte sosi un batrân despre care se spunea ca ar cunoaste secretul vietii. Îl hranea.

se petrecu ceva de necrezut. trimite-mi pe cineva pe care sa-l încurajez. da-mi crucea altuia s-o împart cu el. da-mi pe cineva pe care sa-l ajut o clipa. trimite-mi pe cineva care are nevoie de hrana. trimite-mi pe cineva care are nevoie de apa. când mâ gândesc la mine. când simt nevoia de a fi înteles. trimite-mi pe cineva pe care sa mângâi. Printesa îl lua în brate si începu sa danseze râzând si cântând.toate acestea îi pricinuiau o mare suferinta si oboseala. când ma simt descurajat. îndreapta-mi gândurile catre altii. Doamne. când sufar. când crucea mea începe sa fie prea grea. trimitemi pe cineva de care sa am grija. Într-o dimineata. La aproape sapte ani dupa acestea. când as vrea ca cineva sa aiba grija de mine. copilul începu sa zâmbeasca si sa mearga. usoara si nespus de frumoasa cum nu mai fusese de multa vreme. când mi-e frig. când mi-e sete. (Bruno Ferrero) . când nu am timp. când sunt sarac. da-mi pe cineva care sa aiba nevoie de întelegerea mea. Fara sa-si dea seama se vindecase si ea. trimite-mi pe cineva care trebuie încalzit. când mi-e foame. adu-mi pe cineva care e în nevoie.

In timpul acesta. intitulata „Cele doua bijuterii”: Un rabin foarte credincios traia fericit cu familia .eu as spune.si niciodata nu merge dincolo de acest punct”. Dar cum sa-i spuna sotului vestea ingrozitoare? Era un om cu credinta. Odata. El nu face niciodata asta. mai mult decat suficiente pentru a o depasi. mama suferea in tacere. sa nu spunem niciodata: Dumnezeu m-a parasit. noi suntem aceia care. Dar. dincolo de favoruri si cereri. ne da si puterile suficiente . Coelho Preotul cistercian Marcos Garcia. un grav accident de masina ii ucise cei doi copii. putem s-o facem. Spania.Cele doua bijuterii . El stie pana la ce punct poate pune la incercare un suflet . fiindca era o femeie puternica. s-a intamplat sa lipseasca de acasa mai multe zile.” In legatura cu aceasta. cititoarea Camila Galv‹o Piva imi trimite o povestire interesanta.P. In asemenea clipe. din Burgos. Singura. sustinuta de credinta si increderea in Dumnezeu. spune: „Uneori Dumnezeu ia o anume bucurie pentru ca omul sa-L poata intelege. uneori.o sotie admirabila si doi copii minunati. a suportat socul cu demnitate si curaj. dar fusese bolnav cu inima si . chemat cu treburi. Daca Domnul ne da o incercare grea.

Sotia. femeie! Nu-ti inteleg purtarea. cu ajutorul lui Dumnezeu.Lasa copiii. niciodata n-ai fost vanitoasa! . se ruga mult . el ii povesti toate amanuntele.Nimeni nu pierde ce n-a avut. Ea il intreba despre calatorie. A doua zi. un prieten de-al nostru ne-a vizitat si a lasat doua bijuterii de mare valoare ca sa le pastrez. si eu te voi .Vai. Femeia ii spuse sa nu-si faca griji.Cat ai lipsit.Fiindca niciodata n-am mai vazut asemenea bijuterii! Nu pot sa accept ideea de a le pierde pentru totdeauna! Si rabinul raspunse cu tarie: . ne vom ocupa de ei mai tarziu. rabinul se intoarse acasa. m-am indragostit de ele. ii vorbi despre mila lui Dumnezeu si intreba iarasi de copii. Sunt foarte pretioase! Niciodata nu am vazut ceva mai frumos! El o sa vina sa le ia. Ce spui? . amandoi s-au asezat la masa.si primi darul unui raspuns. Acum as vrea sa ma ajuti sa rezolv o problema care mi se pare grava. sa se imbaieze si sa se odihneasca. Dupa cateva ore. ingrijorat deja. ii raspunse: . intreba: .femeia se temea ca aflarea tragediei sa nu-i pricinuiasca si lui moartea. In ajunul sosirii sotului.Ce s-a intamplat? Am vazut ca esti abatuta! Spune tot ce ai pe suflet si sunt sigur ca vom rezolva amandoi orice problema. Nu-i ramanea decat sa se roage pentru ca Dumnezeu s-o sfatuiasca cum era mai bine. isi imbratisa sotia cu drag si intreba de copii. dar eu nu vreau sa i le mai inapoiez. Daca le pastrezi e ca si cum le-ai fura! Hai sa le inapoiem. incurcata. Sotul. .

si din ziua aceea au luptat pentru a depasi impreuna pierderea. in timpul pelerinajului meu. Petrus . care marca drumul pelerinilor. a venit sa-i caute. De fapt.. si. Rabinul intelese imediat. dragul meu.. Mi-a cerut sa fac si eu acelasi lucru. Dumnezeu ni i-a incredintat sa-i pazim. Si incepu: . Isi imbratisa sotia si amandoi au varsat multe lacrimi . Petrus spuse ca ii placea mult poetul brazilian Vinicius de Moraes si ca dorea sa spuna o rugaciune plecand de la poezia acestuia.Ei bine.Paulo Coelho La un moment dat.s-o tineti mereu cu mana sigura.arunca rucsacul pe jos si ingenunche. chiar azi.. Comoara va fi inapoiata. cat timp ai fost plecat. asa sa fie precum doresti.ajuta sa treci peste lipsa lor. Bijuteriile asa de pretioase erau copiii nostri..ghidul meu .Sa ne rugam pentru ca .in cazul cand veti reusi sa va gasiti spada .(Traducere de Gabriela Banu) Ai mila.dar el a inteles mesajul. Singurul lucru care rupea plictiseala peisajului era o coloana medievala cu o cruce in varf. . . asta s-a si intamplat. Au plecat. . Sa facem asta impreuna. am ajuns la un lan de grau intins si monoton care mergea pana la orizont. Cand am ajuns langa ea.

si se considera vinovati de nedreptatile lumii. pentru ca n-au meritat lucrurile care li s-au intamplat . Dar ai mila si de cei care-si sfintesc opera si merg dincolo de propria nebunie si ajung invidiati sau crucificati de propriii frati. Ai mila de cei care conduc si de cei care muncesc ore in sir munca grea si se sacrifica in schimbul unei duminici.Ai mila de cei care au mila de ei insisi si se cred buni si nedreptatiti de viata. Pentru ca acestia nu cunosc legea Ta care spune: "Daca marturisesc referindu-ma la mine insumi. si sunt nefericiti fiindca se gandesc ca totul se va sfarsi intr-o zi. . Fiindca acestia nu cunosc legea Ta care spune: "Pana si firele de par din capul tau sunt numarate". Ai mila de cei care mananca. fiindca acestia niciodata nu vor reusi sa lupte in Lupta Dreapta.. Dar ai si mai multa mila de cei care au cunoscut deja mai multe morti si azi se cred nemuritori. si vad numai rele in propriile fapte. marturia mea nu e adevarata".ai mila. Pentru ca acestia nu au stiut legea Ta care spune: "Fii prudent ca sarpele si naiv ca porumbelul". isi interzic orice si se simt sfinti si-ti vor striga numele in piete publice. Ai mila de cei ce se tem de Moarte si nu cunosc multele imparatii prin care au trecut si multele morti pe care le-au murit. dar sunt nefericiti si singuri in ghiftuiala lor. Dar ai mila si de aceia care postesc. cand totul este inchis si nu ai unde sa te duci. pentru ca nu cunosc legea Ta care spune: "Cine nu s-a nascut din nou nu va putea vedea imparatia lui Dumnezeu". beau. se ghiftuiesc. se infraneaza de la tot. Si ai mila si de cei care sunt cruzi cu ei insisi.

Dar ai mila si de cei care si-au dat si haina de pe ei. fara sac si fara sandale. in mila Ta. Pentru ca ne aflam pe lume. Doamne. pentru ca acestia nu cunosc legea Ta care spune: "Cine nu are spada sa-si vanda mantia si sa-si cumpere una". (Paulo Coelho) . nimic nu v-a lipsit". dar tinem spada si cu mana demonului. Pentru ca acestia nu cunosc legea Ta care spune: "A copiilor e imparatia cerurilor". pentru ca acestia niciodata nu vor auzi muzica sferelor. El privea fix lanul de grau care ne inconjura. cu a amandurora. Pentru ca de multe ori credem ca suntem imbracati si de fapt suntem goi. Ai mila de aceia care nu vad nimic in afara de ei insisi. Dar si mai multa mila ai de cei care au o credinta oarba. dainuim pe lume si avem nevoie de Tine. ferecati in limuzinele lor. Tacerea stapanea totul. Nu uita. Avem nevoie de legea Ta care spune: "Cand v-am trimis fara punga. si sunt iubitori si incearca sa invinga raul cu iubire. credem ca am comis o crima si de fapt am salvat pe cineva. Petrus si-a incheiat rugaciunea. ca am scos spada din teaca cu mana ingerului. si-n laboratoare preschimba mercur in aur. Si ai mila si de noi. inconjurati de terfeloage despre secretele Tarotului si puterea piramidelor. care se incuie in birouri inghetate la ultimul etaj si sufera in tacere solitudinea puterii.Ai mila de cei ce nu cred in nimic.

nici oceanul nu sunt locuri unde puterea divina sa fie in siguranta. . A fost convocat consiliul zeilor pentru a se gasi solutia. nu vom face asta pentru ca omul va sapa adanc si le va gasi… Atunci zeii au spus: -In acest caz. Dar au profitat atat de mult de puterea divina din ei incat stapanul tuturor zeilor a decis sa le ia aceasta putere si sa o ascunda intr-un loc unde va fi imposibil de gasit. insa alte idei de ascunzatoare nu mai avem. Zeii au sugerat: -De ce sa nu ingropam puterile omului in pamant? Brahma a raspuns: -Nu.O legenda " … O legenda veche spune ca mai demult oamenii erau buni. Tot ce i-a ramas sa faca era sa gaseasca ascunzatoarea potrivita. sa le trimitem divinitatea pe cel mai adanc fund al oceanului! Dar Brahma a raspuns din nou: -Mai devreme sau mai tarziu omul va explora adancurile oceanului si cu siguranta ca o vor gasi si o vor aduce la suprafata… Atunci zeii s-au aratat invinsi: -Nici pamantul. Brahma a exclamat dintr-o data: -Iata ce vom face cu divinitatea omului! O vom ascunde adanc inauntrul lui.

a urcat si a sapat cautand… ceva ce a fost in tot acest timp inauntrul lui. conform legendei. ele erau ca atingerea mainii unui copil mic. Cand acestea erau daruite altor persoane. Intr-o zi. Si pentru ca sacii erau fermecati. care a raspandit zvonul ca nu . a venit o vrajitoare rea. a explorat. Fiecare persoana se nastea cu un sac fermecat care continea un stoc interminabil de gheme pufoase si calde." Dupa Eric Butterworth Povestea ghemelor pufoase si calde A fost odata ca niciodata o tara in care toata lumea era fericita. astfel incat oamenii simteau caldura si afectiune ori de cate ori primeau un ghem pufos si cald. De atunci incoace. fiecare putea cere si primi oricat de multe gheme calde vroia.pentru ca este singurul loc unde nu va cauta. omul a cautat in toata lumea.

in caz ca zvonul ar fi adevarat. senzatiile pe care le ofereau nu erau aceleasi. astfel ca. dar cel putin le reamintesc oamenilor ca ei traiesc. Oamenii au inceput sa ascunda ghemele pufoase calde. Vrajitoarea cea rea a facut o multime de bani vanzand leacurile ei nenorocite. la fel ca in cazul pietelor financiare. care stimuleaza sentimente neplacute. astfel incat sa pastreze originalele pentru ei.vor fi intotdeauna suficiente gheme in saci (vrajitoarea vroia sa vanda o licoare care aduce fericirea. de fiecare data. . Desi pareau foarte reale. Oamenii daruiau gheme numai cu economie. Acum locuitorii nu mai erau la fel de fericiti. Unii au inceput sa daruiasca gheme din plastic. au sfarsit prin a face acest lucru sa devina real. Unii au inventat spini reci. si chiar si atunci vroiau un ghem in schimb. astfel ca stocurile gratuite de gheme pufoase calde nu erau benefice pentru afacerea ei).

Sunt sotia primarului. . . . a raspuns ea.Nu te-am intrebat ce profesie ai. .Anthony de Mello O femeie aflata in coma era pe punctul de a muri. ci tine esti tu.Nu te-am intrebat a cui mama esti. . . Dintr-o data. . cu atat mai multe vor fi fabricate in saculeti. si cu cat scot din ei mai multe gheme. Unii oameni l-au crezut pe calator si au inceput sa scoata mai multe gheme.In cele din urma. . ea s-a simtit ridicata la cer si s-a trezit in fata Scaunului Judecatii de Apoi.Nu te-am intrebat a cui sotie esti.Sunt mama a patru copii.Cine esti? a intrebat-o o Voce. un calator intelept a trecut prin tinut si vazand ceea ce s-a intamplat le-a spus oamenilor ca sacii ERAU fermecati. ci cine esti tu.Sunt invatatoare. ci cine esti tu. Cine esti? . Acum asteptam sa ii vedem reusind sa aduca inapoi obiceiul daruirii de gheme calde pentru binele oamenilor.

Sunt cea care a fost la biserica in fiecare zi si le-a dat de pomana ceIor sarmani. Atat de priceput incat ii mersese vestea si in tinuturile invecinate. . ci cine esti tu. Orice ar fi raspuns femeia.Nu te-am intrebat ce ai facut. ci cine esti tu. si multi dintre parinti isi trimiteau odraslele la el ca sa invete mestesugul.Sunt crestina. . femeia s-a decis sa afle cine este. Cand s-a trezit din coma. caci a fost trimisa inapoi pe pamant.Si dialogul a continuat in acelasi fel. Gradinarul ii primea si ii invata cu bucurie. .Nu te-am intrebat care este religia ta. cuvintele ei nu pareau sa raspunda la intrebarea: ?Cine esti tu?" . iar discipolii sai reuseau dupa un timp sa cultive plante la fel de frumoase si de sanatoase ca si ale maestrului lor. intreaga ei viata s-a schimbat. In mod evident. ea nu a trecut de examen. Si astfel. GRADINARUL SI DISCIPOLUL A fost odata un gradinar care era foarte priceput. .

Intr-o zi a venit la el un tanar foarte dornic sa invete arta gradinaritului. Batranul l-a primit, l-a pus intr-o grupa de incepatori si s-au apucat de treaba. Cu totii munceau cu spor si voie buna, iar dupa o vreme au inceput sa apara primele rezultate. Micile plantute care se iveau din pamant erau la fel de frumoase si de sanatoase ca si cele ale gradinarului, cu o singura exceptie. Plantele ingrijite de tanarul nostru pareau bolnave si neajutorate. Desi atat gradinarul cat si tanarul le acordau o atentie speciala, rasadurile o duceau din ce in ce mai prost pe zi ce trecea. Intrigat, batranul a luat o torta si s-a furisat langa stratul respectiv dupa apusul soarelui, asezandu-se la panda. Nu mult dupa miezul noptii el a zarit o silueta in intuneric apropiindu-se de strat. A aprins torta si a sarit din ascunzis surprinzandu-l pe hot. Mare a fost mirarea batranului cand a vazut ca cel prins era chiar discipolul, care nelinistit de evolutia plantelor sale venea in fiecare noapte sa verifice daca radacinile au mai crescut sau nu.

CELE PATRU PIERSICI Odata, un taran a vrut sa-i incerce pe cei patru fii ai sai. I-a chemat dimineata la el si i-a dat fiecaruia cate o piersica. A plecat apoi la camp, lasandu-i sa-si vada de treburi si sa-si imparta ziua cum cred ei de cuviinta. Seara insa, cand s-a intors, i-a chemat pe toti patru in tinda si l-a intrebat pe cel mai mare: - Spune-mi, ce-ai facut cu piersica ta? - Ce sa fac, tatuca, am mancat-o si-ti multumesc. A fost tare buna. Am luat, apoi, samburele, l-am plantat in spatele casei, am udat locul si nadajduiesc sa creasca acolo un piersic frumos si roditor. - Bine ai facut, baiatul tatii, sunt sigur ca tu o sa ajungi un bun gospodar. Dar tu, ii zise celui de-al doilea, ce-ai facut cu piersica ta? - Am mancat-o. A fost atat de buna, coapta si frageda ... - Si apoi? - Pai, am aruncat samburele si m-am dus la mama sa-i mai cer cateva, ca tare bune erau. - Fiule, zise atunci omul cu intristare in glas, ai grija sa nu ajungi un om lacom ca "lacomul mai mult pierde si lenesul mai mult alearga". Dar tie ti-a placut piersica, a fost buna? - l-a intrebat taranul si pe cel de-al treilea fiu al sau. - Nu stiu. - Cum nu stii, da' ce-ai facut cu ea? - Am vandut-o. M-am dus cu ea in targ si am dat-o cu zece bani. Uite-i! - Fiule, tu sigur o sa ajungi mare negustor, dar ai grija ca nu toate sunt de vanzare in viata; mai ales, nu ceea ce ai primit de la parinti.

In sfarsit, taranul l-a intrebat si pe ultimul baiat, cel mai mic dintre toti. - Dar tie ti-a placut piersica? - Nici eu nu stiu, tatuca. - Cum, si tu ai vandut-o? - Nu, tata. Eu m-am dus in vizita la prietenul meu de peste drum, care e bolnav, si i-am dus-o lui. S-a bucurat mult pentru ea si mi-a multumit din suflet. Cu lacrimi in ochi, tatal si-a luat copilasul pe genunchi si i-a spus: - Nu stiu ce te vei face tu in viata, dar stiu ca, indiferent ce drum vei urma, vei fi un bun crestin si asta e tot ce conteaza.

Ecoul vietii Aflandu-se in excursie pe munte, o tanara familie a poposit intr-o cabana de la marginea unei vai. Baiatul cel mic, suparat pe fratele sau, s-a dus in spatele cabanei si a strigat de ciuda: "Te urasc!" Dar, imediat, un glas puternic i-a raspuns: "Te urasc, te urasc ...!". Speriat, copilul a alergat in casa si i-a povestit tatalui toata patania, spunandu-i ca, afara, cineva striga la el ca-l uraste. Au mers impreuna la locul cu pricina, unde tatal i-a spus fiului sau: - Aici erai cand ai auzit ca cineva te uraste ?

- Da! - Ia spune-i ca-l iubesti! - Te iubesc! - a strigat copilul si, de indata, vaile i-au raspuns: "Te iubesc, te iubesc! ..." - Tine minte, i-a mai zis tatal, asa este si in viata: daca esti om rau, numai rautate vei intalni, dar daca esti om bun si te porti frumos cu ceilalti, atunci doar dragoste vei gasi, la tot pasul. Si, chiar daca nu vei fi iubit totdeauna de catre oameni, in schimb dragostea Domnului va fi mereu cu tine. Sa nu uiti asta! "Cand un strain bate, caritatea ii deschide usa ospitalitatii; odata intrat, il intampina bucuria; odata primit, il gazduieste omenia. Pe cel flamand, il hraneste bunatatea; pe cel deznadajduit, il calauzeste credinta, iar pe cel tulburat, dragostea."

Cat valorezi Un tanar s-a dus la un batran intelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Inteleptule, am venit la tine pentru ca ma simt atat de mic, de neinsemnat, nimeni nu da doi bani pe mine si simt ca nu mai am forta sa fac ceva bun. Ajuta-ma, invata-ma cum sa fac sa fiu mai bun? Cum sa le schimb oamenilor parerea despre mine? Fara ca macar sa se uite la el, batranul ii spuse:

am de rezolvat o chestiune personala. dupa o mica pauza adauga: . altii se incruntau sau ii intorceau imediat spatele. Odata ajuns in targ incepu sa arate inelul in stanga si-n dreapta. incantat sa va ajut .Ia calul pe care-l gasesti afara si du-te degraba la targ. dar tanarul stia ca nu poate vinde inelul pe mai putin de un banut de aur. incaleca si pleca. rapus nu atat de oboseala. pana cand le spunea cat cere pe ea.Imi pare rau.Aaa. atunci poate ca as rezolva problema mea mai repede si as putea sa ma ocup si de tine. asa ca refuza oferta. unul de argint si unul de cupru. Apoi.Daca insa m-ai putea ajuta tu pe mine. Tanarul lua inelul. Dupa ce batu targul in lung si-n lat. E nevoie insa ca tu sa iei pe el cat se va putea de multi bani. nu te pot ajuta acum. . baiete. Doar ce apuca sa le zica de banutul de aur unii radeau.baigui tanarul cam cu jumatate de gura. Altcineva s-a oferit sa-i dea doi bani. Trebuie sa vand inelul acesta pentru ca am de platit o datorie. . Isi scoase din degetul mic un inel si-l intinse baietanului adaugand: . dar ai grija ca sub nici in ruptul capului sa nu-l dai pe mai putin de un banut de aur.incuviinta batranul invatat. cat mai ales de nereusita. Poate dupa aceea.. simtind ca iarasi e neluat in seama si amanat. Un mosneag i-a explicat cat de scump este un ban de aur si ca nu poate sa obtina un asemenea pret pe inel. lua calul si se intoarse la batranul intelept.Bine . doar-doar va gasi cumparatorul potrivit. Pleaca si vino cu banii cat mai repede. Cu totii manifestau interes pentru mica bijuterie. .

.Nici nu-ti imaginezi cat adevar au vorbele tale. 58 de bani de aur?!? .Imi pare rau . oricat ti-ar oferi.Cuuum. Bijutierul examina atent micul inel. Tu esti asemenea acestui inel. astfel.dar n-am reusit sa fac ceea ce mi-ati cerut.. nu-i pot oferi decat 58. dar nu cred sa pot pacali pe cineva cu privire la adevarata valoare a inelului. Intra cu capul plecat. il privi atent prin lentila prinsa cu ochiul. povestindu-i pe nerasuflate cele intamplate. tinere prieten! . o bijuterie valoroasa si .spuse zambitor inteleptul.exclama naucit tanarul. nu-l vinde. De-abia daca as fi putut lua doi sau trei banuti de argint pe inel. il rasuci si apoi zise: . .Ia loc. Dar. . acesta sa se poata ocupa si de el.. Ar fi trebuit ca mai intai sa cunoastem adevarata valoare a inelului. .Da. Tanarul multumi si se intoarse degraba la invatat. Intoarce-te cu inelul! Flacaul incaleca si pleca in goana.Spune-i invatatorului ca daca ar vrea sa-l vanda acum. Nimeni altul n-ar putea spune mai bine cat face. Stiu ca-n alte vremuri ar merita si 70. Spune-i ca ai vrea sa vinzi inelul si intreaba-l cat ti-ar da pentru el. dar daca vrea sa-l vanda degraba. . raspunse bijutierul.incepu el . Flacaul si-ar fi dorit sa aiba el o moneda de aur pe care s-o poata da in schimbul inelului. te rog . Incaleca si alerga la bijutier. nu-i pot oferi decat 58 de bani de aur pentru acest inel. ca sa-l poatã scapa pe invatat de griji si.ii spuse acesta dupa ce-l asculta. .

lustruind cu migala. . cortinele au fost date la o parte si lumina reflectoarelor a poposit pe impresionantul pian Steinway de pe scena. Povestea aceasta este dedicata acelora care zi de zi se straduie. doar un expert poate spune cat de mare este valoarea ta. Amintiti-va mereu cat de mare este valoarea voastra. apasand pe clape si alegand cu grija notele cantecelului . Concertul Cand luminile din incapere s-au stins si concertul era pe cale sa inceapa. valorosi si unici. lua inelul si si-l puse din nou pe degetul mic. Ingrozita.Cu totii suntem asemenea lui. sa adauge valoare bijuteriei pe care ei o reprezinta si sa realizeze valoarea pe care o au. Dintr-o data. ca si in cazul lui. mama s-a intors la locul ei si a descoperit ca fiul sau disparuse. Spunand acestea. Si. mama vazu ca baietelul ei se asezase la claviatura.unica. perindandu-ne prin targurile vietii si asteptand ca multi oameni care nu se pricep sa ne evalueze. chiar daca multi din jur va ignora sau par sa nu-si dea seama cat sunteti de pretiosi.

marele maestru pianist si-a facut intrarea in scena. Cu toate acestea. si-a intins si mana dreapta. Apoi. S-ar putea sa auzi vocea Maestrului. Continua sa canti”. batranul maestru si tanarul ucenic au transformat o situatie ce s-ar fi putut dovedi a fi dezastruoasa.Twinkle Little Star”. incat nu si-au putut aminti ce a mai cantat marele maestru dupa aceea. adaugand partea de bas. Poate ca asa stau lucrurile si cu Dumnezeu. cu ajutorul Maestrului. Data viitoare cand iti propui sa faci lucruri marete. intr-o experienta extraordinar de creativa.Cei din public au fost atat de fascinati. Twinkle Little Star”. In acea clipa. Ceea ce poti realiza doar de unul singur este putin probabil ceva demn de a fi retinut. Impreuna. cum iti sopteste la ureche: „Nu te opri. Dupa putin timp. . Si-au amintit doar de piesa clasica: „Twinkle. Paderewski si-a intins mana stanga si a inceput ss completeze melodia. de cealalta parte a baiatului si a adaugat un acompaniament cursiv. Ne dam silinta sa fim cat mai buni. lucrarea vietii noastre poate fi cu adevarat frumoasa.„Twinkle. a mers repede la pian si i-a soptit baiatului la ureche: „Nu te opri. aplecandu-se. asculta cu atentie. dar rezultatele nu sunt intotdeauna o muzica frumoasa si armonioasa.

Fie sa-i simti bratele in jurul tau si cum te ajuta sa-ti transformi micile incercari in adevarate capodopere. Dumnezeu nu ii cheama pe cei pregatiti. dar sa nu uiti ceea ce-i mai important. si nu prin lucrurile pe care le dobandesti. Viata se masoara mai exact prin vietile pe care le atingi. ci mai degraba. dar nu uita ce-i mai important. Fie ca Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa fie mereu alaturi de tine! si tine minte: „Nu te opri.Continua sa canti”. Continua sa canti” Legenda celor 8 minute Legenda spune ca o femeie saraca cu un copil in brate. Tine minte. Asa ca profita de aceasta oportunitate. trecand pe langa o pestera a auzit o voce misterioasa care i-a spus: Intra si ia tot ceea ce iti doresti. ii pregateste pe cei „chemati”. Aminteste-ti ca dupa ce vei iesi poarta se va inchide pentru totdeauna. .

placerile materiale ne fascineaza intr-atat incat uitam de ceea ce e mai important. bogatia.Femeia a intrat in pestera si a gasit multe bogatii. In schimb castigurile. educatia. a fugit afara din pestera si poarta s-a inchis. La fel se intampla de multe ori si cu noi. . iar disperarea pentru totdeauna. familia si copii. Atunci si-a amintit ca a uitat copilul inauntru. Vocea misterioasa i-a vorbit din nou: “ Ai doar 8 minute!” Cand au trecut cele 8 minute. viata. dragostea. incarcata cu aur si pietre pretioase. adevarul si demnitatea de om. a asezat copilul pe o stanca si a inceput sa stranga de zor tot ce putea duce. Avem aproximativ 80 de ani pentru a trai in aceasta lume si o voce ne aminteste mereu:” Nu uita ce e cel mai important!” Si cele mai importante sunt valorile spirituale. femeia. iar poarta s-a inchis pentru totdeauna. Fascinata de aur si bijuterii. bunul simt. Bogatia a durat putin. reputatia.

nelinistiti. Si-a cumparat de acolo o carte ca sa treaca mai repede timpul si un pachet de biscuiti. nu ne mai folosesc la nimic regretele. si toate numai pentru ca am uitat ce e cel mai important: “Bogatia sufletului!” Ultimul biscuit Intr-un aeroport statea o tanara care urma sa faca o calatorie mai lunga.” Sa nu uitam niciodata ca viata in aceasta lume trece repede si ca moartea vine cand ne asteptam mai putin. Traim intr-o lume de probleme. si-a pus bagajele langa el si s-a apucat sa citeasca. si care fara sa-i ceara permisiunea a inceput sa ia si el din pachetul de biscuiti. politetea a impiedicat-o sa ii reproseze ca are un comportament . La un moment dat s-a intors sa ia un biscuit din pachetul de langa ea. Cu toate ca s-a simtit indignata.Asa ne risipim timpul si dam la o parte esentialul: “ Bogatia sufletului. Iar cand poarta vietii se inchide pentru noi. S-a asezat pe un scaun. A observat cu surprindere ca la mica distanta era asezat un domn care citea un ziar.

l-a rupt in doua si i-a oferit zambind cald o jumatate. Simtind ca el a depasit limita bunului simt. ci al barbatului care citea ziarul… El a impartit plin de bunatate chiar si ultima bucatica pe care o avea. tanara s-a ridicat furioasa si s-a indreptat spre un alt colt al salii de asteptare. A deschis geanta ca sa puna inauntru cartea si… spre marea ei surprindere a vazut inauntru pachetul de biscuiti pe care il cumparase. Cand a luat din pachet penultimul biscuit. In acel moment a coplesit-o un sentiment de rusine. MORALA: Oare de cate ori in viata am mancat biscuitii altcuiva? Ar fi mai bine ca inainte sa ne grabim sa-i judecam pe altii sa privim cu atentie in jur… si mai ales in sufletul nostru! . Dar pe masura ce ea lua cate un biscuit. lua si el unul si asta a facut ca pana la urma tanara sa devina foarte nemultumita.nepotrivit. A inteles ca pachetul din care mancase nu era al ei. fara sa se simta indignat. ea s-a intrebat plina de resentimente: “Oare indrazneste sa mi-l ia si pe ultimul?” Barbatul a luat intr-adevar ultimul biscuit. superior sau furios.

. ceru un pahar cu apa.Si el raspunse: va multumesc din suflet. un tanar sarac care vindea diferite marfuri din poarta in poarta ca sa-si plateasca studiile la universitate.! . Decise sa ceara ceva de mancare la urmatoarea casa. fara sa astepti nimic in schimb. . nici macar un multumesc. In loc sa ceara ceva de mancare. gasi in buzunar doar o moneda de 10 cents si-i era foame. Dar nervii lui l-au tradat cand ii deschise usa o femeie superba. Ea se gandi ca tanarul parea infometat..mama mea ne-a invatat ca trebuie sa fim mereu buni cu cei care au nevoie de noi. . raspunse ea.Sa dai cand poti. El il bau incet si dupa aceea intreba: -Cat va datorez? -Nu-mi datorezi nimic. si sa nu regreti ca ai dat! Cui dai? Cui are nevoie… Cat dai? Totdeauna mai mult de cat ai primit! Un pahar cu lapte Intr-o zi.. asa ca ii aduse un pahar mare cu lapte.

pentru ca stia ca ar fi lucrat . Imbracat in halatul lui. Capriciile destinului. Dr. Kelly ceru biroului administrativ sa-i trimita factura cu totalul cheltuielilor. simti in ochi o lumina speciala si o senzatie placuta. Cand el auzi numele satului din care provenea pacienta.! Era in sfarsit sanatoasa. ca s-o aprobe. Imediat Dr. Factura a ajuns in camera pacientei.. Mai mult.! Dat fiind ca pacienta era in afara oricarui pericol. scrise ceva pe marginea facturii si o trimise in camera pacientei. Din ziua aceea urmari cazul femeii cu cea mai mare atentie.. Dupa cativa ani. femeia se imbolnavi grav. o recunoscu imediat.Cand Howard Kelly pleca de la casa aceea. doctorul intra sa o vada. O recontrola si o semna.. ea invinse boala. Se intorase in sala vizite determinat sa faca tot posibilul sa-i salveze viata. dar si increderea in D-zeu si in oameni deveni mai puternica. Howard Kelly pentru o consultatie. Fusese pe punctul de a abandona studiile din cauza saraciei. era ea. Il cautara pe Dr. Dupa putin timp au trimis-o in oras. nu numai se simti mai usurat. ea fu operata pe cord deschis si se recupera foarte incet… Dupa o lunga lupta. Kelly urca din holul spitalului in camera ei. dar ei ii era teama sa o deschida. Medicii din satul ei erau ingrijorati.

a facut pneumonie intr-o perioada in care nu erau descoperite medicamentele si nici un alt remediu salvator. I-a spus prietenei sale ca atunci cand ultima .. In sfarsit o deschise si ceva ii atrase imediat atentia: pe marginile facturii citi aceste cuvinte... Una din ele s-a imbolnavit grav. insa colega ei nu a vrut nicicum sa renunte la speranta ca isi va reveni! Fata bolnava era asezata langa o fereastra si vedea un zid cu iedera pe el. cu un pahar de lapte” Ajuta Speranta sa traiasca 2 fete tinere imparteau aceeasi locuinta.pentru tot restul zilelor sale ca sa plateasca costul unei interventii atat de complicate. Doctorul nu i-a dat mari sanse de izbanda. iar pe zi ce trece se intrista tot mai tare. “Platita integral acum multi ani. Zi de zi privea acel zid.. Cand toamna veni isi dadu seama ca starea ei nu s-a imbunatatit ci s-a agravat.

Fata sanatoasa. Undeva la parter statea un pictor batran si sarac.. plina de ploaie si vant. si uite asa a venit si vremea in care o singura frunza se mai zbatea de una singura in bataia biciuitoare a vantului rece de toamna. incet. Nu mai facea altceva decat sa numere cate frunze au mai ramas. ea va muri.batranul fu gasit mort. il chema uneori pe batran sa-i serveasca drept model. frunza era tot acolo! Speranta renascu! ...frunza va cadea... batranul a aflat de povestea fetei muribunde si de prezicerea ei sumbra. fiind si ea pictorita. Astfel. in viata celor din jurul nostru! ... Fetele se uitau cu frica dimineata la zid! Mare le-a fost uimirea cand au vazut ca dupa o noapte zbuciumata. si suspina incet... Prietena sa incerca din rasputeri sa o incurajeze.. in viata noastra. Zilele treceau. dar nimic nu mai putea face loc sperantei.era ud si plin de vopsea! Fata sanatoasa merse langa zid si vazu ca oricat de puternic era vantul frunza nu se misca! Fiecare dintre noi trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ajuta speranta sa traiasca..

mama a rugat-o sa sorbeasca din . Facand aceasta. Se parea ca ori de cate ori reusea sa rezolve o problema. In primul vas a pus morcovi. fata a observat ca oul este acum tare. vroia sa se dea batuta. Apoi mama ei a rugat-o sa ia un ou si sa-l curete de coaja. Mama ei a adus-o mai aproape si a rugat-o sa ia morcovii in mana si sa-i spuna ce simte. iar in ultimul vas cafea macinata. a raspuns ea. In final.Nu vei mai privi o ceasca de cafea la fel O tanara a mers la mama ei si i-a povestit despre viata sa si despre lucrurile grele pe care le are de infruntat. A scos afara ouale si le-a pus intr-un bol. Dupa 20 minute a oprit focurile. alta noua isi facea aparitia. Le-a lasat sa fiarba fara sa scoata nicio vorba. Mama ei o duse in bucatarie. si a remarcat ca acestia sunt moi. oua si cafea". Apoi a scos cu un polonic si cafeaua si a pus-o in al treilea bol. A umplut 3 vase cu apa si le-a pus pe fiecare la foc. in al doilea oua. Fata a facut ce i se ceruse. In scurt timp apa din ele a inceput sa fiarba. A pescuit morcovii si i-a pus intr-un bol. Intorcandu-se spre fata ei a intrebat-o: "Spune-mi ce vezi?" "Morcovi. Nu mai putea. Se saturase sa se tot lupte si sa se chinuie.

Morcovii au fost la inceput tari. apa fiarta. mama?" Mama ei i-a explicat ca toate cele 3 lucruri au avut parte de aceeasi adversitate. dar dupa ce a fiert continutul sau s-a intarit. Fiecare dintre ele a reactionat insa diferit. Oul a fost fragil. . a intrebat-o pe mama ei: "Ce inseamna toate acestea. Coaja lui subtire i-a protejat lichidul interior. Dar apa fiarta i-a inmuiat si au devenit slabi. Curioasa. "Care dintre ele esti tu?" si-a intrebat fiica.cafea. sa devin fragil. un ou sau un bob de cafea?" Gandeste-te si tu: Care sunt eu? Sunt morcovul care pare puternic. Dupa ce au fost fierte. Boabele de cafea macinate au fost unice. "Cand adversitatea bate la usa ta. tu cum raspunzi? Esti un morcov. dar durerea si adversitatea ma fac sa imi pierd puterile. ele au schimbat apa. puternici si neinduplecati. Fata zambind a savurat o inghititura din cafeaua cu o aroma imbietoare.

Atunci cand te-ai nascut. dar ei stiu sa beneficieze din plin de tot ceea ce le apare in cale. un ou sau o boaba de cafea? Poate ca ai parte de destula bucurie care sa te faca dulce. te poti ridica la un alt nivel? Cum faci fata adversitatii? Esti un morcov. de suficienta tristete care sa te faca uman si de suficienta speranta ca sa te faca fericit.Sunt oul care porneste la drum cu o inima maleabila. tu plangeai si toti cei din jurul tau radeau. . care se schimba cu caldura? Am un spirit fluid care dupa o moarte. o despartire. probleme financiare sau alte greutati se aspreste? Exteriorul meu e mereu acelasi. de suficiente incercari care sa te faca puternic. Traieste-ti viata astfel incat la finalul ei tu sa fii cel care rade si toti cei din jurul tau sa planga. Cel mai luminos viitor va avea intotdeauna la baza un trecut uitat. dar in interior zace o inima impietrita? Sau sunt precum boabele de cafea? Atunci cand apele devin fierbinti reusesc sa schimb situatiile din jurul meu si sa dau tot ce am mai bun din mine? In timpurile in care intunericul si esecurile primeaza. nu poti inainta in viata pana cand nu lasi la o parte esecurile si suferintele din trecut. Cei mai fericiti oameni nu au neaparat cel mai bun sau cel mai mult din toate.

Nu incerca sa te intorci. Batranul intelept disparu si tanarul porni pe drumul vietii. . il trimise la un batran intelept. Nu pot sa-ti spun mai mult. Citeste ce scrie pe fiecare dintre ele. se gasi in fata unei porti mari. cu inima si cu trupul.Lumineaza-ma: ce trebuie sa stiu in viata? . pe care se putea citi: SCHIMBA LUMEA. In drumul tau prin viata vei intalni trei porti. Acum du-te! Urmeaza drumul acesta drept din fata ta. O dorinta mai puternica decat tine te va impinge sa le urmezi. Ca sa-l pregateasca pentru a infrunta viata. dar o sa-ti dau totusi cateva sfaturi. . Nu dupa mult timp.CELE TREI PORTI Un rege avea un fiu destept si curajos. Tu singur trebuie sa treci prin asta. caci vei fi condamnat sa retraiesti din nou si din nou ceea ce incerci sa eviti.Vorbele mele se vor pierde precum urmele pasilor tai pe nisip.

Asta era si intentia mea.Am invatat sa deosebesc ceea ce e in puterea mea de ceea ce imi scapa. sa intreprinda. Putin dupa aceasta intalnire. El gasi placerea si betia cuceritorului. dar multe altele ii rezistara. El se ridica deci contra a tot ce-l deranja sau nu-i placea la cei din jurul sau. Anii trecura. bucurii si satisfactii. necazuri si frustrari. Intr-o zi il intalni din nou pe batranul intelept care-l intreba: . .Asta era si intentia mea. Utilizeaza-ti fortele pentru ceea ce sta in puterea ta si uita ceea ce-ti scapa printre degete.Ce-ai invatat tu pe acest drum? . zise batranul. gandi el. Atunci incepu prima sa lupta. dar nu si alinarea inimii. abilitatea si vigoarea sa il impinsera sa se confrunte cu lumea. Ceilalti sunt sursa de placere. Incerca sa le patrunda in . caci chiar daca sunt lucruri care imi plac pe aceasta lume. sa modeleze realitatea dupa dorinta sa. Idealul sau. dar si de durere. ceea ce depinde de mine de ceea ce nu depinde de mine. Reusi sa schimbe cateva lucruri. printul se gasi in fata celei de-a doua porti pe care statea scris: SCHIMBA-I PE CEILALTI. gandi printul. sa cucereasca.Bine. Si disparu. altele nu-mi convin deloc.

dar si celor care fac sa se nasca in tine suferinta sau frustrarea. In mine.Ai dreptate.Ce ai invatat tu. sa-si combata imperfectiunile. Nu dupa multa vreme. . Prin ceea ce ceilalti trezesc in tine. Fii recunoscator celor care fac sa vibreze in tine bucuria si placerea.caracter si sa le extirpeze defectele. ei te descopera in fata ta. Daca eu sunt cauza problemelor mele.Am invatat ca nu ceilalti sunt cauza sau sursa bucuriilor sau necazurilor. Ei sunt doar prilejul. pe acest drum? . El cauta sa patrunda in interiorul sau. pe cand medita asupra utilitatii tentativelor sale de a-i schimba pe ceilalti. ocazia care le scoate la lumina. isi zise el si incepu lupta cu el insusi. deci. printul ajunse in fata unei porti pe care scria: SCHIMBA-TE PE TINE INSUTI. . a satisfactiilor sau infrangerilor mele. Aceasta fu a doua lupta a sa. caci prin ei viata iti arata ce mai ai inca de invatat si calea pe care trebuie s-o urmezi. spuse batranul. atunci inseamna ca asta imi ramane de facut. Intr-o zi. care-l intreba: . il intalni din nou pe batranul intelept. sa-si inlature defectele. prind radacina toate aceste lucruri. sa schimbe tot ce nu-i placea in el. tot ce nu corespundea idealului sau.

.Da. dar in celalalt sens. . spuse batranul. printul vazu in departare spatele celei de-a treia porti pe care statea scris: ACCEPTA-TE PE TINE INSUTI. . limitele sale. dar inainte de a merge mai departe. intoarce-te si contempla drumul parcurs. dupa ce cunoscu cateva succese. care-l intreba: . sa ma dau batut si sa ma resemnez.Ce ai invatat tu pe acest drum? . isi spuse el. printul il intalni iarasi pe batranul intelept. tot ce a respins si a invins in lupta cu el insusi: defectele. umbrele. Privind inapoi.Dupa cativa ani de lupta cu el insusi. .Am invatat ca exista in noi lucruri pe care le putem ameliora.Asta va fi ultima ta lectie. Si mai vazu zacand pe jos. In lupta devenim orbi. dar si esecuri si rezistenta.Asa este. dar m-am saturat sa lupt impotriva a tot. Printul se mira ca n-a vazut cele scrise atunci cand a patruns prima data prin acea poarta. dar si altele care ne rezista si pe care nu le putem invinge. raspunse batranul si apoi disparu. a toti si chiar impotiva mea! Oare nu se termina niciodata? Imi vine sa renunt. frica. peste tot in jurul lui.

Am invatat sa-i accept si sa-i iubesc asa cum sunt.Am invatat ca fiind in acord cu mine insumi. acesta este primul lucru pe care nu trebuie sa-l uiti in viata. care-l intreba: . sa se judece.Ce-ai invatat in plus pe acest drum? . Invata sa se iubeasca pe el insusi. lucrurile care altadata il deranjau enorm si impotriva carora luptase. Il intalni din nou pe batranul intelept. Dar spre surpriza sa. neconditionat. nu mai am nimic de reprosat celorlati si nici nu ma mai tem de ei.Ce-ai invatat mai mult decat prima data pe acest drum? . fara sa se mai compare. Batranul intelept aparu din nou si-l intreba: . Printul zari in departare cea de-a doua poarta. . defectele. pe cei pe care i-a iubit si pe cei pe care i-a urat. Am invatat sa ma accept in totalitate. acum poti merge mai departe. . sa se invinovateasca.Bine.Le recunoscu pe toate si invata sa le accepte si sa le iubeasca. acum era incapabil sa le vada imperfectiunile.Am invatat ca urand sau detestand o parte din mine inseamna sa ma condamn sa nu fiu niciodata de acord cu mine insumi. Si in jurul lui recunoscu toate persoanele pe care le-a intalnit in viata sa. pe spatele careia scria ACCEPTA-I PE CEILALTI. pe cei pe care i-a ajutat si pe cei pe care i-a infruntat.

s-o transforme. prin care trecuse cu mult timp in urma.Ce-ai invatat pe drumul acesta? . Am invatat sa o accept fara sa o judec. acesta este cel de al doilea lucru pe care trebuie sa-l tii minte. si vazu ceea ce era scris pe spatele ei: ACCEPTA LUMEA. atat. Continua drumul. fara nici o conditie. Ca eu nu vad lumea. Era totusi aceeasi lume de alta data. . lumea mi se pare minunata. Cand sunt fericit.Acesta este cel de al treia lucru important pe care nu trebuie sa-l uiti. care-l intreba: . Ea nu este nici vesela.Bine. ci ma vad in ea. cand sunt necajit. spuse el si disparu pentru totdeauna. nici trista. s-o schimbe.. ci starea mea de spirit si grijile pe care mi le faceam. Nu lumea ma necajea. cu ceilalti si cu lumea! Esti pregatit sa pornesti spre ultima incercare: trecerea de la linistea implinirii. Fu izbit de lumina si frumusetea tuturor lucrurilor. . la implinirea linistii. Privi in jurul sau si recunoscu acea lume pe care a dorit s-o cucereasca. de perfectiunea lor. sau privirea sa? Atunci se ivi batranul. Ea exista. Acum esti impacat cu tine. Printul zari prima poarta. lumea imi pare trista. Oare lumea se schimbase.Acum am invatat ca lumea este oglinda sufletului meu.

.... cat de mare esti! Urgent.... observa cerul. sa te vezi si sa te intrebi: ce importanta are tot ceea ce fac? Urgent. . Urgent..Urgent. pentru un moment. Este sa faci o pauza in viata ta agitata si... oamenii!. e modul cel mai rau de a trai pe pamant.. pasarile. e ca atunci cand te plimbi pe strada sa-ti ridici privirea. copacii. Urgent. Urgent. e sa te opresti si sa vezi.. Urgent. pentru ca in ziua in care plecam lasam neterminate lucrurile care intr-adevar erau urgente... este deja. sa-ti intorci capul si sa privesti in jurul tau... O modalitate de a-ti trai viata.. e un cuvant cu care traim zi de zi pe parcursul vietii noastre agitate si caruia i-am pierdut deja tot sensul de “graba” si “prioritate”... un ritm de viata..

. Este sa nu lasi ca viata sa-ti treaca intr-o clipa si ca. atunci cand privesti in urma.Este sa fim mai umani. picioarele.. sa respiri profund si sa simti cum aerul iti umple plamanii si.. corpul.. sa iesi afara ... inteligenta si sa vibrezi cu adevarat cu viata! Urgent.... si sa nu astepti ziua de maine ca sa faci asta. Urgent. Urgent..... .. Este sa te simti viu cu trup si suflet!. Urgent. Sa realizezi ca esti viu!.. Urgent. sa nu fii deja un batran care nu mai poate da timpul inapoi.. Este sa le spui oamenilor din jurul tau ca ii iubesti. Este sa faci pauza un moment in timp ce muncesti. cat ii iubesti astazi. sa-i simti caldura si sa-i multumesti lui Dumnezeu pentru un cadou atat de mare. Este sa stim sa pretuim timpul pe care ni-l cere un copil.. mai frati! Urgent... Sa-ti vezi bratele. Este ca intr-o dimineata sa te trezesti devreme si sa privesti rasaritul.

CEL CARE INVINGE Un batran indian ii povestea intr-o zi nepotului sau: -In fiecare om de pe pamantul asta se da o lupta formidabila...o lupta intre doi lupi. -Unul rau... el intruchipeaza frica, mania, invidia, lacomia, autocompatimirea, aroganta, viclenia, resentimentele... -Celalalt e unul bun... el aduce bucuria, linistea, smerenia, increderea, darnicia, adevarul, blandetea si mila... Copilul a privit rugator spre bunicul lui: -Si care dintre ei invinge? Batranul s-a uitat la el lung si i-a raspuns: -,,SA NU UITI NICIODATA!....CEL CARE INVINGE ESTE... CEL PE CARE IL HRANIM!

Interviu cu Dumnezeu, Ai vrea sa-mi iei un interviu, deci... zise Dumnezeu. - Daca ai timp... i-am raspuns. Dumnezeu a zambit. - Timpul meu este eternitatea... Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?

- Ce te surprinde cel mai mult la oameni? Dumnezeu mi-a raspuns: - Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca...., iar apoi tanjesc iar sa fie copii; ca isi pierd sanatatea pentru a face bani......iar apoi isi pierd banii pentru a-si recapata sanatatea. Faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait. Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp. Apoi am intrebat: - Ca parinte, care ar fi cateva dintre lectiile de viata pe care ai dori sa le invete copiii tai? - Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc... si ca dureaza mai multi ani pentru ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc dar pur si simplu inca nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oameni se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit; sa

invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca, de asemenea, trebuie sa se ierte pe ei insisi. - Multumesc pentru timpul acordat....am zis umil. - Ar mai fi ceva ce ai dori ca oamenii sa stie? Dumnezeu m-a privit zambind si a spus: - Doar faptul ca sunt aici, intotdeauna. Octavian Paler

Povestea ochilor A fost odata o oarba care se ura pe ea insasi din cauza ca era oarba. Ea ura pe toata lumea, cu exceptie pe prietenul ei iubitor. El era intotdeauna gata sa o ajute. Intr-o zi ea ia spus lui: "Daca as putea sa vad lumea, eu m-as casatori cu tine." Intr-o zi cineva i-a donat o pereche de ochi. Cand bandajele au fost luate jos, ea a putut sa vada totul, inclusiv pe prietenul ei.

El a intrebat-o: "Acuma ca tu poti vedea lumea, te casatoresti cu mine?" Fata s-a uitat la el si a vazut ca el este orb. Numai vazand ochii lui inchisi a socat-o. Ea nu se astepta la asta. Gandul ca trebuie sa se uite la ochii lui inchisi toata viata ei a facut-o sa-l refuze. Prietenul ei a plecat si a daua zi i-a scris o nota spunand: "Sa ai grija de ochii tai, draga mea, pentru ca inainte sa fie ai tai, au fost ai mei!" Asa este si cu mintea omeneasca care lucreaza aproape intodeauna cand starea noastra se schimba. Numai cativa dintre noi ne reamintim cum viata noastra a fost inainte, si cine a fost alaturi de noi in cele mai dureroase situatii. Viata este un cadou! Astazi, inainte sa spui cuiva un cuvant rau, gandeste-te la cineva care nu poate sa vorbeasca.

Si cand tu esti obosit si te plangi de serviciu. gandeste-te la cineva care plange la Dumnezeu pentru o companie. la cei care ar dori sa aibe un loc de munca. Inainte sa te plangi de distanta parcursa cu masina. gandeste-te la someri. Inainte sa te plangi de cineva ca nu ti-a curatat casa sau nu a maturat-o. gandeste-te la cineva care ar dori sa aiba copii. Astazi. Inainte sa judeci sotul sau sotia. gandeste-te la cineva care a plecat de tanar de pe acest pamant. gandeste-te la cineva care nu are ce sa manance. Inainte sa arati cu degetul si sa condamni pe cineva. gandeste-te la cineva care merge pe jos aceeasi distanta. adu-ti aminte ca nimeni dintre noi nu este fara pacat si noi toti trebuie sa raspundem . gandeste-te la oamenii care traiesc pe strada.Inainte sa spui ca mancarea nu este gustoasa. inainte sa te plangi despre viata. Inainte sa te plangi de copii.

Incepand de astazi este interzis: Sa nu fii tu insuti in fata celorlalti. sa faci pe prostul. Sa nu pui umarul. Este interzis: Sa nu surazi in fata problemelor. sa nu iei atitudine in fata diverselor situatii ale vietii. Sa te temi de amintiri.in fata Facatorului nostru. Sa joci un rol. sa te prefaci in fata persoanelor care nu au importanta. sa plateasca pentru greselile tale. Si cand ganduri depresive te doboara. Sa abandonezi lupta inainte de a-ti realiza toate visele. . Sa astepti ca altii sa-si asume responsabilitati in numele tau. pune un zambet pe fata si multumeste-i lui Dumnezeue ca esti in viata! Scrisoare deschisa Draga prietene.

dar nu in ultimul rand este complet interzis. fara sa iei masuri in acest sens. Sa te trezesti o zi fara sa stii ce ai de facut. fara scuze si pentru totdeauna. fara amanari si argumente false: SA INCETEZI SA FII PERSONAJUL PRINCIPAL AL FILMULUI PE CARE VIATA TA IL RULEAZA ZI DUPA ZI. Sa nu incerci sa intelegi ce simt ceilalti din jurul tau. Sa te plangi de ceea ce nu faci.Este interzis: Sa nu-ti exprimi iubirea. Este total interzis. In final. Sa te plangi de ceea ce ai facut gresit fara sa fi incercat macar sa indrepti aceea fapta. Sa disperi atunci cand este nevoie pentru o vreme sa mergi mai departe singur. incepand de acum. Sa-ti abandonezi prietenii. Sa ignori ca “asta e“ nu este singura alegere.Este interzis: Sa incetezi a-i multumi vietii pentru ea insasi. . Sa crezi ca lipsa unei anumite persoane in viata ta este sfarsitul lumii. Si sa nu vezi ca fiecare persoana are stilul sau si propriul sau drum. Este interzis: Sa plangi fara sa inveti din greseli.

exista doar lectii Evolutia ta catre intelepciune este un proces de experimentare. asa ca accepta-l. de Sergio Bucay 10 reguli pentru a trai experienta umana Regula nr.repet interzis: ca cineva sa-si ia libertatea de a interzice altei persoaneceea ce siesi nu-si interzice. 2 Vei primi lectii Viata reprezinta o experienta continua de invatare. este al tau pentru toata viata. Invatarea acestor lectii reprezinta cheia catre descoperirea si implinirea propriei tale vieti. incercare si greseala. Regula nr. fiecare zi aducand oportunitati de a invata mai mult. Regula nr. asadar inevitabil lucrurile nu vor merge intotdeauna conform planului sau vor iesi exact asa cum vrei tu. Ceea ce conteaza este inauntrul tau. Compasiunea este remediul pentru judecata aspra a noastra si a celorlalti. Iertarea nu este doar divina ea reprezinta comportamentul prin care se sterge un gol . 1 Vei primi un corp Chiar daca iti iubesti corpul sau nu. 3 Nu exista greseli.

Fundamentala este de asemenea acceptarea faptului ca nu esti o victima a circumstantelor sau a sortii. pastrandu-ti integritatea si cu umor in special capacitatea de a rade de tine si de propriile tale greseli confirma faptul ca greselile sunt doar lectii pe care trebuie sa le invatam.Lectia se repeta pana cand este invatata Lectiile se repeta pana cand sunt invatate. tu singur esti responsabil pentru tine si pentru ceea ce ti se intampla. fii suficient de umil pentru a-ti recunoaste propriile slabiciuni. A invinovati pe altcineva pentru propriile tale probleme este un mod de a scapa si de a nega. nu i te impotrivi. Constientizarea si abilitatea ta de a face schimbari sunt elemente necesare pentru invatarea acestei reguli. si indeajuns de flexibil pentru a te . Regula nr. altfel zis: totul se intampla raportat la modul tau de a fi si la comportamentul tau. neplaceri si frustrari sunt lectii acestea se vor repeta pana cand le vei accepta si invata. cauzele trebuie recunoscute. Ceea ce se manifesta ca probleme si provocari.emotional. Regula nr. A te comporta etic. asa ca acorda timp schimbarii. 5 Invatarea este un proces continuu Cat traim invatam. 4 . Rabdarea este necesara schimbarea nu vine peste noapte. Intra in ritmul vietii. Asuma-ti angajamentul de a invata si de a schimba.

Regula nr. Nu te enerva. accepta-i pe ceilalti asa cum sunt si straduieste-te sa constientizezi. si astfel te vei ajuta pe tine. Invata sa renunti atunci cand nu poti schimba lucrurile. gandurile si sentimentele tale. Ajuta-i pe ceilalti. nu inseamna mai bine decat. Fii recunoscator si bucura-te de ceea ce ai si de calatoria ta.adapta. straduieste-te sa te intelegi si sa percepi obiectiv propria ta persoana. Unde ai fost incapabil sa-i ajuti pe ceilalti este un semn ca nu raspunzi corespunzator propriilor tale nevoi. Apreciaza mai bine ceea ce este bun in viata ta. Experientele negative sunt oportunitati de a vindeca ranile pe care le ai. 8 Ce se intampla cu viata ta este alegerea ta Detii toate uneltele si resursele de care ai nevoie. 7 Ceilalti sunt oglinzi ce te reflecta pe tine Iubesti sau urasti ceva la o persoana raportat la ceea ce iubesti sau urasti la tine. decat sa acumulezi lucruri care nu te vor conduce catre fericire. Asuma-ti responsabilitatea asupra ta. . 6 Acolo. dar existenta ta acolo nu garanteaza fericirea eterna. aici Celalta parte a dealului s-ar putea sa fie mai verde decat a ta. Regula nr. Ceea ce faci cu ele depinde de tine. Trairea in prezent te ajuta sa obtii pacea. pentru ca rigiditatea va nega libertatea noilor posibilitati. Fii tolerant. Regula nr.

Regula nr. Regula nr. 9 Raspunsurile sunt la tine Ai incredere in instinctele tale si in sentimentele tale. Asculta-ti sentimentele ca si cum ar fi sunete. acestea devenind nehotarate. Cele 10 reguli nu sunt porunci. Curajul este in fiecare dintre noi. Foloseste inspiratia innascuta. departe de sentimentele noastre. aceasta este ultima incercare a vietii si nu cunoaste limite inafara acelora impuse de tine. Ai incredere in puterea spiritului. 10 Vei uita toate acestea la nastere Toti ne nastem cu aceste capacitati. foloseste-l atunci cand trebuie sa faci ceva bun pentru tine. primele noastre experiente ne conduc intr-o lume fizica. cinice si lipsite de credinta si incredere. auzi si ai incredere. ele sunt adevaruri universale care se aplica tuturor. Vezi.gandurile amare iti intuneca mintea. de Cherie Carter-Scott . pe care ar trebui sa le folosim pentru a imbratisa ceea ce urmeaza. chiar daca le auzi ca o voce slaba sau daca apar ca o sclipire de moment. Cu totii avem o putere innascuta si un spirit aventuros. Aspira catre intelepciune. Cand te ratacesti. apeleaza la ele.

. Poate dupa aceea… Apoi.Inteleptule. .baigui tanarul cam cu jumatate de gura. de neinsemnat. nu te pot ajuta acum.Daca insa m-ai putea ajuta tu pe mine. invata-ma cum sa fac sa fiu mai bun? Cum sa le schimb oamenilor parerea despre mine? Fara ca macar sa se uite la el.O bijuterie valoroasa si unica . baiete.Ia calul pe care-l gasesti afara si du-te degraba la targ.Imi pare rau. Pleaca si vino cu banii cat mai repede.Bine .Aaa… incantat sa va ajut . Trebuie sa vand inelul acesta pentru ca am de platit o datorie. batranul ii spuse: . nimeni nu da doi bani pe mine si simt ca nu mai am forta sa fac ceva bun… Ajuta-ma. atunci poate ca as rezolva problema mea mai repede si as putea sa ma ocup si de tine.incuviinta batranul invatat. Isi scoase din degetul mic un inel si-l intinse baietanului adaugand: . am de rezolvat o chestiune personala. am venit la tine pentru ca ma simt atat de mic. simtind ca iarasi e neluat in seama si amanat. dar ai grija ca sub nici in ruptul capului sa nu-l dai pe mai putin de un banut de aur. E nevoie insa ca tu sa iei pe el cat se va putea de multi bani. dupa o mica pauza adauga: . .

dar n-am reusit sa fac ceea ce mi-ati cerut. Incaleca si alerga la bijutier. Odata ajuns in targ incepu sa arate inelul in stanga si-n dreapta. altii se incruntau sau ii intorceau imediat spatele. Doar ce apuca sa le zica de banutul de aur unii radeau. dar tanarul stia ca nu poate vinde inelul pe mai putin de un banut de aur. De-abia daca as fi putut lua doi sau trei banuti de argint pe inel. Altcineva s-a oferit sa-i dea doi bani. doar-doar va gasi cumparatorul potrivit.Imi pare rau . Dupa ce batu targul in lung si-n lat. Spune-i ca ai vrea sa vinzi inelul si intreaba-l cat ti-ar da pentru el. . dar nu cred sa pot pacali pe cineva cu privire la adevarata valoare a inelului. Flacaul si-ar fi dorit sa aiba el o moneda de aur pe care s-o poata da in schimbul inelului. Ar fi trebuit ca mai intai sa cunoastem adevarata valoare a inelului. unul de argint si unul de cupru. Nimeni altul n-ar putea spune mai bine cat face. . Intra cu capul plecat.Nici nu-ti imaginezi cat adevar au vorbele tale. astfel. rapus nu atat de oboseala. Cu totii manifestau interes pentru mica bijuterie. acesta sa se poata ocupa si de el.incepu el . . pana cand le spunea cat cere pe ea. asa ca refuza oferta. cat mai ales de nereusita. lua calul si se intoarse la batranul intelept. incaleca si pleca. ca sa-l poatã scapa pe invatat de griji si.spuse zambitor inteleptul. Un mosneag i-a explicat cat de scump este un ban de aur si ca nu poate sa obtina un asemenea pret pe inel.Tanarul lua inelul. tinere prieten! .

il privi atent prin lentila prinsa cu ochiul. lua inelul si si-l puse din nou pe degetul mic. . 58 de bani de aur?!? .Ia loc. Tu esti asemenea acestui inel. Intoarce-te cu inelul! Flacaul incaleca si pleca in goana… Bijutierul examina atent micul inel. . oricat ti-ar oferi. povestindu-i pe nerasuflate cele intamplate. doar un expert poate spune cat de mare este valoarea ta. nu-i pot oferi decat 58 de bani de aur pentru acest inel. Stiu ca-n alte vremuri ar merita si 70. valorosi si unici. Tanarul multumi si se intoarse degraba la invatat. o bijuterie valoroasa si unica.ii spuse acesta dupa ce-l asculta. Spunand acestea. . nu-l vinde. nu-i pot oferi decat 58.Dar.Cuuum.exclama naucit tanarul. ca si in cazul lui. . il rasuci si apoi zise: .Da. te rog . perindandu-ne prin targurile vietii si asteptand ca multi oameni care nu se pricep sa ne evalueze… . dar daca vrea sa-l vanda degraba. raspunse bijutierul.Cu totii suntem asemenea lui. Si.Spune-i invatatorului ca daca ar vrea sa-l vanda acum.

alegeri si optimism in viata Rob este tipul de om pe care ti-ar placea sa-l urasti: e intotdeauna bine dispus si are intotdeauna ceva pozitiv de spus. Si aleg sa fiu bine dispus. . sa adauge valoare bijuteriei pe care ei o reprezinta si sa realizeze valoarea pe care o au. Am devenit curios si intr-o zi l-am intrebat: "Nu inteleg. tu cum reusesti?" Rob imi raspunse: "In fiecare zi cand ma trezesc. el raspunde: "Daca ar fi mai bine de atat. stiu ca am doua posibilitati: Pot sa aleg sa fiu bine dispus sau pot sa aleg sa fiu rau dispus. Amintiti-va mereu cat de mare este valoarea voastra. ar fi nevoie de doi oameni pentru atata bine!" E un optimist. nu este cu putinta sa fii optimist in toate zilele.Povestea aceasta este dedicata acelora care zi de zi se straduie. chiar daca multi din jur va ignora sau par sa nu-si dea seama cat sunteti de pretiosi… Despre atitudine. Rob reuseste intotdeauna sa-l faca sa vada partea pozitiva a situatiei. Daca un coleg are o zi rea. lustruind cu migala. Daca cineva il intreaba cum ii merge.

Cand indepartezi din viata tot ceea ce nu conteaza cu adevarat. Si eu aleg sa invat. dar adesea ma regaseam gandindu-ma la cuvintele lui. "Ba da. intreaga viata este o problema de optiuni. "Dar asta nu este intotdeauna asa de usor" i-am spus . Apoi am aflat ca Rob a avut un accident groaznic la locul de munca. pot sa aleg intre a-i accepta plangerile sau pot alege sa-l ajut sa vada latura pozitiva a vietii. atunci optam pentru ceva in viata in loc sa reactionez la evenimente. Pana la sfarsit tu esti acela care decizi cum sa-ti traiesti viata". tu trebuie sa decizi cum sa-i lasi pe altii sa-ti influenteze atitudinea fata de viata. Tu alegi sa fii bine sau rau dispus. a cazut de la 18 metri inaltime si dupa o operatie de 8 ore si dupa o indelungata spitalizare a iesit avand o placa de otel in spate. .Cand mi se intampla ceva rau. Si eu aleg intotdeauna partea buna a vietii. De fiecare data cand cineva vine la mine sa se lamenteze pentru ceva. pot sa aleg intre a fi o victima sau pot sa aleg sa invat din ce mi s-a intamplat. totul devine o chestiune de optiuni. Dupa aceasta discutie am pierdut legatura cu Rob fiindca mi-am schimbat locul de munca. zise Rob. Depinde de tine sa alegi cum sa reactionezi la diverse situatii. M-am dus sa-l vad si l-am intrebat daca se simte tot atat de bine.

La urma urmei. Si este inutil sa fim mereu ingrijorati pentru maine fiindca fiecare zi vine cu problemele ei cu care trebuie sa traim. Apoi un infirmier m-a intrebat daca am alergie si am raspuns : DA! Toti m-au privit si atunci am urlat: sunt alergic la gravitatie! Toti au izbucnit in ras. Apoi in timp ce zaceam pe pamant. Si am ales sa traiesc" "Dar nu ti-a fost frica?" "Atunci cand m-au dus la spital si am vazut expresiile fetelor surorilor si doctorilor. mi-am zis ca pot sa aleg intre a muri si a trai."Vrei sa vezi cicatricile mele? " "Dar cum faci sa ramai pozitiv dupa ce ti s-a intamplat? "In timp ce cadeam. mi-a fost frica fiindca era de parca se uitau la un om mort. primul lucru care mia venit in minte a fost fetita mea. . si eu le-am spus: acum operati-ma ca un om viu. si maine ne vom gandi la problemele de maine. azi este ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri. nu ca pe unul care e deja mort!" Rob m-a invatat ca in fiecare zi avem posibilitatea de a alege sa traim o viata deplina.

domnule.. a pus mina pe primul copil intilnit in cale si la lovit de o masina parcata. conducea pe strada. „A luat curba gresit si a cazut de pe scaunul cu rotile.” a explicat el. Era atent la copiii ce ar fi putut tisni de dupa masinile parcate. A apasat pe frina si a intors Jaguarul inapoi la locul unde fusese lovit de caramida.. imi pare rau dar nu stiam ce altceva sa fac. si a incetinit atunci cind a crezut ca a vazut ceva. te va costa multi bani.” . nici un copil nu a aparut. putin cam prea repede. noul sau Jaguar. copilul a aratat catre o pata de linga masina parcata.. „Este fratele meu” a spus. In schimb.Din intelepciunea Indiana Un tinar director executiv. A sarit furios din masina. tipind: „Ce a fost asta si cine esti tu? Ce crezi ca faci? Aceasta este o masina noua si caramida pe care ai aruncat-o.CARAMIDA SI COMPASIUNEA . o caramida a lovit una din portierele Jaguarului. iar eu nu pot sa-l ridic inapoi. De ce ai facut asta?” Copilul era speriat. „Va rog.” Cu lacrimile siroind pe obrajii sai. va rog. „ Am aruncat caramida pentru ca nimeni altcineva nu v-ar fi oprit. Pe masura ce masina sa trecea..

copilul i-a cerut apoi. soferul a inghitit cu greu nodul pe care-l simtea in gitul sau. strainului. omul pur si simplu a privit copilul cum impingea scaunul cu rotile a fratelui sau in josul drumului. ca sa iti capteze atentia!” Dumnezeu sopteste sufletelor noastre si vorbeste inimilor noastre. Totul arata ca si cum ar fi facut o treaba buna.Fiind serios. El a pastrat urma de pe portiera. acolo unde se afla casa lor. „Multumesc si Domnul sa te binecuvinteze” a spus copilul recunoscator. Stricaciunea era foarte vizibila. Rapid. Jaguarul a facut un drum lung si incet inapoi. dar soferul nu s-a deranjat niciodata sa o repare. Prea miscat pentru a mai putea vorbi. astfel incit cineva sa fie nevoit sa arunce o caramida in tine. stupefiatului director executiv: „Ma ajutati va rog sa il pun inapoi in scaunul cu rotile? Este ranit si este prea greu pentru mine. astfel incit sa-si aminteasca oricind de mesajul primit: „Nu trece prin viata prea repede. el a ridicat copilul handicapat inapoi in scaunul sau. apoi a luat o batista si a bandajat zgirieturile si taieturile lui. Citeodata cind nu avem timp sa .” Miscat de cuvintele copilului.

Ma numesc Rose.Eram foarte curios sa aflu ce o motivase sa abordeze acest gen de provocare la varsta ei. sa ma casatoresc. El arunca o caramida in noi. dupa acceptul meu. Cand m-am intors.ascultam. M-am ridicat sa ma uit in jur si atunci o mana fragila imi atinse umarul. "Dintotdeauna mi-am dorit sa merg la universitate si acuma mi se indeplineste visul"."Vreau sa gasesc un barbat bogat. Ne-am imprietenit pe loc."Hai sa lasam gluma". Este alegerea noastra sa ascultam sau nu Evolutie In prima zi de scoala. raspunse ea zambind. plecam impreuna si stateam de vorba necontenit. cu chipul brazdat de riduri. Timp de trei luni. care ma privea cu un zambet ce ii lumina intreaga fiinta. dupa ore. am vazut o batranica marunta. ma stranse in brate cu putere."Ce cauti la universitate la varsta asta frageda si inocenta?" am intrebat. profesorul ni s-a prezentat si ne-a dat drept sarcina sa facem cunostinta cu cineva necunoscut.Dupa curs ne-am dus la bufetul studentesc si am baut un milkshake de ciocolata. zilnic. frumosule. Spuse: "Buna. Am 86 de ani. Eram de-a dreptul fascinat sa ii ascult acestei "masinarii a timpului " confesiunile atat . sa ma stabilesc la casa mea. Pot sa te imbratisez?"Am izbucnit in ras si. am reluat. imi spuse. sa fac niste copii".

ma baga in mormant. Nu e nevoie de talent sau pricepere. Ideea e sa evoluezi. Lent. Rose a devenit " mascota " campusului si se imprietenea cu usurinta cu toata lumea.de bogate in intelepciune si experienta. A fost prezentata si a pornit spre tribuna. Trebuie sa ai un vis. oriunde s-ar fi dus. Exista numai patru secrete pentru a te mentine tanar. E o mare diferenta intre a imbatrani si a evolua. Trebuie sa razi si sa gusti umorul fiecarei zile. mori. Imbatranim pentru ca incetam sa ne jucam. Continua:"Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim. Deranjata si stanjenita. se apleca spre microfon si spuse pur si simplu:"Imi pare rau ca sunt atat de neindemantica. identificand mereu oportunitatile care se ascund in inima schimbarii. Am renuntat la bere in favoarea whiskey-ului si marca asta. a fi fericit si a deveni un om de succes. Cand a inceput discursul ei pregatit de acasa."Noi am ras si ea tusi ca sa-si dreaga glasul. Daca am 87 de ani si zac in pat timp de un an fara sa fac nimic voi implini 88. Ii placea sa se puna la patru ace si sa se lafaie in atentia pe care i-o acorda toata lumea in jur. N-am sa reusesc sa mai pun in ordine cartonasele astea. Si se bucura de fiecare clipa. Imi vor ramane mereu in minte invataturile ei. Atunci cand ramai fara vise. Daca ai 19 ani si stai in pat inert timp de un an.De-a lungul anului. asa ca am sa va spun ceea ce stiu. vei implini 20 de ani. Toata lumea imbatraneste. La sfarsitul semestrului am invitat-o pe Rose sa tina un discurs la banchetul fotbalistilor. scapa trei dintre cele cinci cartonase pe care isi notase ce voia sa spuna. Nu . fara sa faci un lucru productiv. Suntem inconjurati de oameni morti si nici nu ne dam seama.

regreta nimic. SI NU UITA: nu poti alege sa imbatranesti sau nu. cu toate drepturile si indatoririle pe care le-am avut candva. dar poti alege sa evoluezi. ci mai degraba ceea ce nu au facut. m-am hotarat sa ma retrag si sa preiau atributiile unui copil de sase ani. va aduc la cunostinta intentia irevocabila de a demisiona oficial din functia de adult pe care o detin acum abuziv. Ne-a incurajat sa ii studiem versurile si sa le punem in practica in viata cotidiana. Cei care sunt deja batrani nu regreta ceea ce au facut. Aceste randuri au fost compuse in memoria lui Rose. Peste 2000 de studenti au fost alaturi de cea care le-a demonstrat ca nu e niciodata prea tarziu sa fii ceea ce vrei sa fii. Rose s-a stins pe tacute in somn. Demisia oficiala Subsemnatul. dar la care am renuntat cu prea mare usurinta. La o saptamana dupa absolvire. Numai cei care au regrete se tem de moarte. . Rose si-a luat diploma pe care o dorise atatia ani. Si-a incheiat discursul cantand cu avant "Trandafirul ". Dupa o analiza detaliata a situatiei.

Vreau sa cred. la vremurile cand viata era simpla. pentru ca le poti manca. ca totul pe lumea asta este fie gratuit. zece cifre si vocea mamei care ma chema la masa cand nu imi era foame. A fost cu siguranta un abuz si imi cer iertare. atunci cand nu imi pasa de cat de putine lucruri stiam. fie se poate cumpara cu pretul unei inghetate la pahar. si sa nu-mi pese de stresul lor in lupta cu minutele si traficul care ii asteapta. fara sa ma interseze cat costa asigurarea pe anul viitor. Vreau sa stau intins la umbra unui copac. Vreau sa fiu mandru de trotineta mea cea rosie. pentru ca nici nu stiam cat de putine stiam. Vreau sa ma intorc in trecut. intrebandu-se cu uimire de ce adultii nu fac la fel. Vreau sa cred sincer ca bomboanele Tic-tac sunt mai bune decat banii.Vreau sa desenez cu creta colorata pe strada unde locuiesc. ca odinioara. cinci poezii. Vreau inapoi. cu un pahar de limonada in mana si cu ochii la norii pufosi care alearga pe cer. atunci cand trec oameni maturi si importanti spre serviciu. . M-am maturizat prea mult si nici nu mai stiu cand mam trezit mare. Atunci cand tot ce stiam se rezuma la cele sapte culori.

navigand cu "Toate panzele sus" si pe mama citindu-mi despre Iosif si fratii sai. cand muzica era neotravita. ura. cand televiziunea era pentru stiri si emisiuni de familie. barfa. copii abuzati si copii murind de foame. peripetii echipajului "Speranta". politicieni de mahala. care isi vand copilele de 12 ani unor animale cu chipuri de barbati. justitie corupta. biserici de homosexuali. divorturi. droguri in licee. Ce s-a intamplat cu timpul cand aveam impresia ca moartea este un concept de poveste. casatoriti cu printese castigate in urma ultimei zmeiade? Unde sunt anii cand mi se parea ca tot ce ti se putea intampla mai rau in lume era sa nu fii ales in echipa lui Menica repetentul. frati invrajbiti fara bani. Vreau desene animate cu Donald Duck.Am ajuns astfel sa aflu ceea ce nu ar fi trebuit: razboaie si purificarii etnice. ca doar imparatii batrani mor ca sa faca loc pe tron printilor tineri. pentru un televizor de ocazie. Am aflat despre materialism nedialectic si mame denaturate. atunci cand jucam fotbal in spatele scolii? Vreau sa ma reintorc la vremea cand toti copiii citeau carti folositoare. fara sex explicit si violenta implicita la fiecare zece secunde. . prostitutie.

medicamente scumpe si dinti de portelan. gata cu stirile despre teroristi. Gata cu barfele anturajului. calarind bicicleta varului Cristi si citind Robinson Crusoe. de facturile de telefon. ca toata lumea din jur este fericita deoarece eu eram fericit! Promit solemn ca. bombe si caderi de avioane. gaze. Imi iau angajamentul ca nu o sa imi pese de ratele casei. ochelari pierduti. credit-carduri. imediat ce o sa-mi reiau atributiile de copil. iarba netaiata. Va asigur ca nu o sa fiu pus in incurcatura atunci cand o sa fiu intrebat: "Ce-o sa te faci cand o sa cresti mare?". asigurari de sanatate. care nu-mi dau pace nici la biserica. par grizonat. . o sa-mi petrec dupa-amiezile catarandu-ma in copaci. in spatele gradinii. cablu Tv si Internet.Ce bine era cand credeam. in naivitatea mea. computerul virusat si faptul ca masina a inceput sa vrea la mecanic. gunoi. Gata cu plecatul la serviciu cand ar trebui sa dorm si sa-l visez pe Florin Piersic . apa. asigurari pentru masini. gata cu hernia de disc. deoarece acum stiu: vreau sa fiu COPIL. ascuns in coliba injghebata din ramuri si frunze de fag. curent.Arap Alb. taxe anuale de proprietate.

Vreau sa am iarasi sase ani si jumatate. Fiti voi mari si importanti. a dreptatii. pentru ca il am pe Dumnezeu in inima. . nobletea vorbelor. spuse regele. a imaginatiei innobilate. si ingrijorati. a ingerilor buni si a omului dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu. cand intreaga tara imi apartine? zise imparatul ofensat. . Eu vreau sa cresc MIC! Imparatia acestei lumi Un batran pustnic fu invitat odata la curtea regelui. . Eu am muzica sferelor ceresti. Eu am raurile si muntii intregii lumi. si ocupati. a pacii. Vreau sa cred in sinceritatea zambetelor. care se multumeste cu atat de putin.Eu invidiez pe majestatea voastra care se multumeste cu si mai putin decat mine.Gata. a viselor implinite.Invidiez un om sfant ca tine. am luna si soarele. stop. . . o lume a cuvantului dat si respectat. pe de alta parte.Cum poti spune asta. raspunse pustnicul. Tot ce are majestatea voastra.Tocmai de asta. este aceasta imparatie. cedez! Demisionez din functia de ADULT.

plina de gratie. Era profunda. plina de gratie. Am pornit atunci din nou la drum îndreptându-ma spre Isphahan. Am pornit la drum pentru a o gasi si am mers la Damasc. în largul ei atât în lume cât si în imperiile care o transcend. am gasit-o. spuse Nasrudin clatinând din cap. dar care nu cunostea lumea." Un celibatar îi ceru calculatorului sa-i gaseasca tovarasa de viata perfecta.Sotia perfecta Mulla Nasrudin sedea în pravalia sa de ceai când sosi un vecin care voia sa-i vorbeasca. Acolo am întâlnit o femeie frumoasa. "si ea cauta sotul ideal. m-am gândit. "Mulla. Voiam sa gasesc sotia perfecta. "Vreau o fata micuta si . Si când eram tânar mi-o doream foarte mult. Simteam ca am gasit femeia perfecta." "Atunci de ce n-ai luat-o de sotie. frumoasa din toate punctele de vedere. Mulla?". ma casatoresc si sunt tare emotionat". "Tu nu te-ai gândit niciodata sa te casatoresti?" Nasrudin îi raspunse: "Ba da. dupa multe cautari. dar nu reuseam sa comunicam. distinsa si foarte spirituala. frumoasa din multe puncte de vedere. îi spuse vecinul. "Bietul de mine!". La urma am mers la Cairo si. îl întreba prietenul. Acolo am întâlnit o femeie pe cât de spirituala pe atât de mondena.

la marginea padurii. si nu copia vreunui vis prostesc de-al nostru. si asa nu ma vede.Uite.a raspuns omul bucuros .ce trebuie sa fac ? . (Bruno Ferrero) Cel ce insala Cu mult timp in urma. Vrei sa lucrezi pentru mine? . cu diversitatea sa. A iubi înseamna a primi pe un "altul" cu felul sau de a fi. ce-ar fi sa-l insel ?!" Si. cu defectele sale. a trait un boier tare bun. Sotul perfect este cel care nu vrea o sotie perfecta. chiar din acea zi. s-a apucat de treaba. a inceput sa cumpere lucruri ieftine si proaste si sa cheltuiasca . Boierul ii dadea bani pentru tot ce trebuia sa cumpere. Taranul a plecat bucuros si. Intro zi." "Casatoreste-te cu un pinguin". fiindca stiu ca familia ta o duce destul de greu. omule. vreau sa te ajut. îi raspunse calculatorul.gratioasa careia sa-i placa sporturile nautice si activitatile de grup. Iti dau de munca si te platesc foarte bine. in loc sa faca totul asa cum ar fi trebuit. l-a chemat la el pe un taran si i-a spus: . Insa omul ce si-a spus ? "E.Sigur. boierule .Sa-mi construiesti o casa.

Acum si-a dat seama omul de greseala sa. Cand a terminat. acesta i-a spus: ." Cei doi vecini Un taran cam rau la suflet a gasit intr-o zi pe pasunea sa vaca vecinului. dar taranul stia ca n-o facuse bine si ca. De-aia te-am lasat pe tine sa o construiesti si ti-am spus acum. singur s-a inselat. insa. tocmai pentru ca bucuria voastra sa fie mai mare. omul s-a jurat sa nu mai insele niciodata pe nimeni. omul a luat . A vrut sal insele pe altul si. "Dupa cum ne purtam noi cu aproapele.banii ce ii ramaneau. Acum. Daca ar fi fost cinstit si si-ar fi vazut de treaba. parerile de rau nu mai puteau indrepta nimic. la sfarsit. In sinea lui. casa arata tare frumos pe dinafara. Manios. si-ar fi facut un bine lui si familiei sale. Cand i-a aratat casa boierului. ea se va strica. asa se va purta Dumnezeu cu noi. de fapt. iti fac cadou aceasta casa. destul de repede.Fiindca stiu ca tu si familia ta locuiti intr-o cocioaba mica.

animalul la bataie. insa. ai auzit ? A doua zi. sa stii ca am sa fac la fel: am sa le port de grija si am sa ti le aduc nevatamate. atunci.i-a raspuns taranul .Daca mai gasesc o singura data vaca ta la mine-n gradina. Cand vrei sa-i arati cuiva ca a gresit. .Iti multumesc . dupa care l-a legat si l-a dus inapoi. celui crud." . spunandu-i: . dupa care a luat frumos oile si le-a dus stapanului lor. in batatura sa. ci cu blandete si rabdare si. doua oi ale celuilalt. nu trebuie sa o faci cu rautate. intr-adevar. aceea ramane acolo pentru totdeauna. Vei vedea ca a doua oara nu se va mai intampla! Si. Le-am adapat si ti le-am adus acasa. taranul s-a tinut de cuvant. "Invatatura din constrangere nu e facuta sa ramana. vecinul cel dintai gasi si el. vei reusi. spunandu-i vecinului sau: .puteai sa faci la fel ca mine. S-a apucat omul si a reparat gardul. ce se strecurasera printr-o spartura a gardului.Am gasit la mine-n curte doua dintre oile dumitale. cu siguranta. dar acum imi dau seama ca eu am gresit. sa stii ca o bat si mai rau. dar cea care patrunde in suflet prin dragoste si bunavointa. Daca am sa le mai gasesc si alta data in curtea mea.

Greutatile vietii nu trebuie sa ne sperie si sa ne descurajeze. o duc mult mai bine. Un graunte. in timp ce tu te chinui. Eu. zaci acolo luptandu-te cu frigul pamantului si cu bezna. De-abia acum. un taran iesi pe ogor. pentru speranta si incredere. Insa cei a caror inima este plina de ei insisi. adica pentru iubire. in clipa aceea. spicul deveni copt si roada lui multa. speranta si smerenia celui de-al doilea i-au adus adevarata viata. Cu vremea. iar celor smeriti le da har. a inceput sa se laude catre altul. aceia sfarsesc. din micul graunte. in care nu mai este loc si pentru Dumnezeu. iesi din pamant un spic frumos si trainic. putem trece peste orice obstacol al vietii. tanjind dupa o raza de soare.diavolul.Vezi tu. "Dumnezeu sta impotriva celor mandri. o cioara a coborat pe neasteptate din vazduh si a inghitit grauntele ramas la vedere. In schimb." . aflat adanc sub brazda: . ramas pe varful unui bulgare de pamant. fratioare. in timp ce mandria l-a costat scump pe primul. lumina si caldura soarelui ii faceau cu adevarat bine. frate. Cu speranta si rugaciune. Dar. in ghearele pasarii negre . Astfel.Cele doua graunte Intr-o zi. asemenea primului graunte. dupa lumina si caldura. caci Dumnezeu vede suferinta si credinta noastra si ne va rasplati negresit. la semanat. fratele sau de sub brazda incolti peste putin timp si.

sigur ca mam schimbat! .Bine! .Sigur ca da . pe masura ce se urca.Bucura-te omule! Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea si vrea sa-ti dea o sansa sa vii in rai. Nespus de bucuros. sa nu-si creada ochilor! Multi pacatosi se atarnasera . a aparut deodata un inger. vei ajunge in rai si vei scapa de chinurile de aici. in care nu sa gandit decat la el. Nu mai sunt egoist deloc. am gresit.A doua sansa Dupa ce a trait o viata plina de egoism. omul a inceput sa se catare pe firul ce atarna deasupra iadului. Vez firul care coboara acum spre tine ? Daca te vei urca pe el. un om a ajuns in iad.a mai spus ingerul.Iarta-ma Doamne. a bagat de seama ca firul se subtia din ce in ce mai tare. se ruga incontinuu: . ajuta-ma Doamne ca m-am schimbat si nu mai am pic de rautate in mine! In timp ce se ruga el. dar acum m-am lecuit. nepasandu-i de cei din jur.zise omul cu nerabdare . care i-a spus: . Cat de mult s-a cait atunci pentru tot ce facuse! Dar era prea tarziu. numai ca. dar oare te-ai schimbat cu adevarat ? . Chinuindu-se zi si noapte in flacarile iadului. Cand s-a uitat dedesubt.

firul nu te-a tinut. firul s-a rupt si au cazut cu totii. de aceea s-a rupt.de firul sau. "Nu fi iubitor de sine si vei fi iubitor de Dumnezeu! Nu cauta placerea in tine si o vei gasi in ceilalti!"" .Cum asa ? Doar n-am nici o vina. Dati-va imediat jos. Dati-va jos. dar in sufletul sau cu ce se va alege ? Dar cel ce ii ajuta mereu si cu dragoste pe ceilalti. n-auziti ?! . dar nu este adevarat. Poate ca va strange averi.striga omul speriat. cel zgarcit si interesat doar de propria persoana. firul s-a rupt din cauza lor! .tipa omul cu disperare si incepu sa-i loveasca cu picioarele . acela strange in inima comori ceresti. Ai spus ca te-ai lecuit de egoism si ca acum iti pasa de aproapele tau. In viata nu va reusi cel rau.i-a raspuns ingerul.Ba nu.Ce faceti ?! . ingerule. o sa se rupa firul si o sa cad iarasi. Fiind la fel de pacatos si rau. Firul acela era firul credintei si ar fi putut tine si tot iadul daca ai fi avut incredere in cuvantul lui Dumnezeu si daca nu te-ai fi gandit doar la tine. In clipa aceea. devenind om cu adevarat. firul s-a rupt din cauza ta si a invidiei tale. ca sa scap odata de aici! . caci om este doar cel ce traieste pentru oameni.Nu se poate! . . uite ce mi-au facut ceilalti! Spune-i lui Dumnezeu sa-mi trimita alt fir. .Of. incercand cu disperare sa scape din flacarile iadului. .

cele trei raman diferite cand vorbim despre fiecare? La fel si in Sfanta Treime. Caruia noi.Sfanta Treime Un om simplu calatorea pe un drum de tara. dar fara a se amesteca una cu cealalta ? . Fiul si Sfantul Duh sunt trei persoane unite. ii raspunse cu rabdare preotul. ceea ce spui nu este atat de greu de priceput. Sa privim. Apoi.Cuvioase parinte. soarele cu lumina si cu caldura lui nu sunt unul si acelasi lucru si. Vezi tu. Insa. nedespartite. cu dragostea Sa. sa zicem ca ar fi Sfantul Duh. . ne inchinam. Fiul si Sfantul Duh sunt Unul si Acelasi Dumnezeu. Tatal. care vine tot de la soare pentru a ne incalzi. Apoi. fiul meu. Care. ce dainuieste acolo de veacuri. Ce a venit sa ne lumineze viata si sa ne scape de pacate. Vorbind ei de una de alta. caldura. sunt si lucruri mai presus de gandirea noastra pacatoasa. credinciosii.Fiul meu. omul si-a aratat o nedumerire: . soarele! Sa zicem ca sfera de foc. Cum de Tatal. este Tatal. de exemplu. Iisus Hristos. sa spunem ca lumina care ne vine de la soare este Fiul. nu pot intelege cum de in Sfanta Treime sunt trei Persoane care formeaza Una singura. ne incalzeste mereu sufletele inghetate de rautate. in tovarasia unui preot. cu toate acestea.

Toata ziua ar fi stat degeaba si tot nu s-ar fi plictisit. Dar. era un om vestit pentru harnicia sa. ca si toate celelalte vietati si lucruri. Numai ca. pe atat de lenes era fiul sau. Dar omul este doar o creatura si intelepciunea sau puterile sale nici nu pot fi comparate cu cele ale Domnului. mai devreme sau mai tarziu.Omul. ca nu mintea si nici puterea. Treime Sfanta. "Nadejdea mea este Tatal. se duse la tatal sau si ii spuse: . Scaparea mea este Fiul. este creat de Dumnezeu din iubirea sa infinita. le sunt accesibile. oamenii mandri pacatuiesc indraznind sa creada ca nimic nu este mai presus de ei si ca toate. marire Tie!"" Rasplata Intr-un sat de munte. intr-o dupa-amiaza. Insa. Acoperamantul meu este Duhul Sfant. ci doar iubirea le poate cuprinde pe toate. insa. Omul credincios stie. pe cat de muncitor era omul.

strigand: . mai baiete -vad ca nu mai scap de tine! Eu am treaba aici. cu ochii atintiti spre tatal . a doua zi. am vanturat tot graul. s-a pus la panda in loc sa aiba grija de grau. N-a mai putut baiatul de bucurie. iar s-a dus sa-i ceara bani tatalui sau. ca altfel se umezeste si se strica. Cand a venit si a treia zi sa-i ceara bani. vantura tu graul si pe urma vino aici si-ti dau bani sa-ti cumperi ghetele. dar nu prea il tragea inima la munca. a tras un pui de somn. Asa ca s-a culcat pe un brat de fan.Uite.. pe degeaba. dar asa. As vrea si eu asa ghete.Nu! . .. dar nu putea intelege de unde stia tata ca el nu vanturase graul.Mai baiete. Acum imi dai banii ? . e drept ? N-a mai spus nimic copilul. ca altfel nu se poate . nu sa pierzi vremea.Gata tatuca. in gradina.a raspuns omul categoric. taranul i-a spus: . am vazut pe ulita niste baieti incaltati cu ghete noi. e o gramada de grau ce trebuie vanturat. ti-as da banii. Treci in pod si fa ce ti-am spus! A plecat iar baiatul. Dar. S-a urcat repede in podul casei. Tare si-ar fi dorit asemenea ghete. dupa ce s-a urcat iarasi in podul casei. foarte frumoase.. asa ca. Asa ca. Probabil ca l-a surprins dormind si nu l-a trezit. Dar si de data aceasta parintele l-a refuzat. in pod. A stat el pret de jumatate de ceas. Ti-am spus sa vanturi graul. dar a plecat suparat. Pune mana pe lopata. dupa care a alergat in curte. zi si tu. daca ai munci si tu cat de putin.Tata. i-a raspuns omul.

se duse iarasi in gradina. in acelasi timp. De bucurat. dar. dar. cum era si de asteptat. dupa care s-a dus si in gradina sa isi ajute tatal. dupa ce ca esti lenes. ii crapa obrazul de rusine pentru minciunile sale de mai'nainte. s-a bucurat. a vanturat tot graul. Acum simtea. cum a bagat lopata in gramada. s-a urcat in pod. socotind el ca-i de ajuns. "Cresteti-va copiii in invatatura si intelepciunea Domnului!" Timpul schimbarii . n-a ramas bob de grau neintors. ca merita ghetele. . Acum imi dai banii ? . mai mult decat atat. simtea cat de bine este sa fii alaturi de parinti si sa ii ajuti. Fara sa-l mai puna nimeni. nu mai vezi nici o gheata. mai esti si un mare mincinos. am terminat toata treaba. Dar. exact asa cum isi dorea el.Mai baiete. daca nici de data asta nu te duci in pod si nu faci treaba cum se cuvine. Nu ti-e rusine ? Sa stii ca. intr-adevar. care muncea de zor in curte. si.sau. a gasit ascunsa in grau o pereche de ghete noi noute. a pus mana pe lopata si a inceput sa vanture graul. Ai inteles ? Cand a vazut baiatul ca altfel nu se mai poate.Tata.

Acum. calugarul s-a oprit langa un bradut ceva mai inalt. . Atunci cand ma enervez. As vrea sa ma schimb. parinte. Totusi.Smulge-l! Tanarul a scos bradutul imediat.Dar e destul de mare. Imi pierd usor rabdarea. au tras ceau tras de pom si. . chiar de-am fi si o suta de oameni.Du-te si mai cheama pe cineva. .La un batran calugar. dar nu pot. Mergand mai departe. a venit intr-o zi un tanar pentru a se spovedi si a-i cere sfat. cu multa greutate. dar acela este un copac mare si batran. Am incercat sa ma schimb.i-a raspuns batranul. . Vino cu mine! L-a dus pe tanar in spatele chiliei.Acum vezi. dar cu putin efort a reusit pana la urma sa-l scoata. . aproape cat un om. eu sper ca dupa ce voi mai creste. fiule ? Ai inteles ca si relele apucaturi din suflet sunt la fel ? Orice viciu sau orice neputinta . in sfarsit. Din vorba in vorba. vorbesc urat si multe altele. sa-l scoata. calugarul i-a mai spus: .Parinte. stii ce este ? .Acum scoateti bradul falnic de acolo. voi putea sa ma schimb. unde incepea padurea. si i-a spus: .Vezi acest vlastar.Nu . Intorcandu-se tanarul cu inca doi flacai. un puiet de brad. sunt destul de rau. S-a muncit baiatul cu pomisorul acela. Aratandu-i un brad ceva mai mare.Smulge-l acum pe acela. scoate-l pe acesta. Nu am putea niciodata sa-l smulgem din radacini. nu pot singur. .Parinte. tanarul ii spuse: . nu-i asa ? . . au reusit.Da. dar nu am putut.

a incercat sa o linisteasca omul lasa.uite! . caci atunci nimeni nu va mai putea sa ti-l scoata.pare. lasa. o poti scoate si singur. caci mai tarziu. la inceput.Mai.da' ce poate fi bine cand . "Degeaba taiem crengile pacatului in afara noastra. . cei doi calatori au vrut sa traga la un han. daca in noi raman radacinile care vor creste din nou" Incredere Un om calatorea pe un drum de tara. Cat este inca mica. ea prinde radacini. Nu amana niciodata sa-ti faci curatenie in suflet si in viata. femeie .zise atunci femeia sa . cu timpul. va fi cu mult mai greu. dar . Mai tarziu vei avea nevoie de ajutor. spunandu-le ca nu mai are camere libere. inofensiva si fara mare importanta. Obositi de atata mers si vazand ca ii prinde noaptea pe drum. Nevasta omului s-a aratat nemultumita. a refuzat sa-i primeasca. om rau. omule . ca stie Dumnezeu ce e mai bine! .Ei. creste si pune stapanire din ce in ce mai mult pe sufletul tau. dar fereste-te sa lasi raul sa ti se cuibareasca adanc in suflet. Dar hangiul. impreuna cu sotia sa.nu avem unde sta peste noapte ?! .

Dar a doua zi dimineata. stie Dumnezeu ce e mai bine. omul a mai apucat doar sa intre intr-o curte si sa tranteasca poarta. gata-gata sa-l muste. taranul le-a dat o veste uluitoare celor doi calatori: peste noapte." Dragostea calugarului Pe un drum.trebuie sa avem incredere in felul in care Dumnezeu le randuieste pe toate. hanul fusese atacat de hoti. a sarit mai tare la om. i-a mai spus omul femeii . Vazand ca i-a prins noaptea pe drum. Tii minte ce ti-am spus aseara ? "Lasa. ce sa vezi ?!. Speriat rau. om sarac. insa. cand au vrut sa plece mai departe. Omul. au plecat mai departe si. dar bun la suflet. a pus imediat mana pe o piatra si a aruncat dupa animal. taranul i-a primit cu drag in casuta lui.Vezi. care ii jefuisera pe toti calatorii. .In sfarsit. Acum statea . au intalnit un taran. Cainele s-a ferit si." "Fara nici o indoiala ca Dumnezeu randuieste faptele noastre mai bine decat am putea-o face noi insine. spre bucuria lor. un caine a sarit la un om si a inceput sa-l latre.

cum ai fi vrut sa fie el cu tine.Vezi. Hai. cainele a sarit la parinte. oriunde si oricand poti face numai bine. Linistit. acolo unde poti face bine.i-a spus parintele celui din spatele gardului . a trecut pe strada si un calugar. De tine depinde! "Dragostea este bucuria de a face altora bucurii. vino si mangaie-l! Sa nu mai faci niciodata un rau. acesta a incetat sa latre.acolo. omule . Chiar in acel timp. s-a apropiat usor-usor si. dand din coada. Imediat. Daca tu ai fost rau cu cainele." . calugarul a scos o bucata de paine din traista si i-a intins-o catelului. Vazandu-l. Apoi s-a asezat langa calugar. in timp ce cainele urla de mama focului dincolo de gard. Si crede-ma. a luat bucatica de paine chiar din mana acestuia si a inceput sa o manance de zor. dandu-si seama de bunatatea omului. latrand si aratandu-si coltii. .bunatatea naste totdeauna bunatate.

dar suparat nevoie mare. fiindca intr-un ghimpe din gard isi agatase haina si o rupsese. in sfarsit. s-a invarit. Acu. si-a zis: "Fie ce-o fi!" si a-nceput sa se catare pe gard. a uitat de baltoaca plina cu noroi si s-a afundat in mal. a reusit sa ajunga in curte. uitandu-se la ele cum arata. dar a meritat oare ? Haina mea cea buna e rupta. Cu greu. ce s-a gandit ? Bine ar fi daca ar gusta si el cateva. Cand. A stat el ce-a stat.E drept ca am obtinut eu ce-am vrut. incaltarile si pantalonii murdari . dar. ce sa mai faca! Nu mai putea schimba nimic. si-a spus: . asa. de crengile caruia atarnau niste mere mari si rosii de-ti lasa gura apa. apare in curte stapanul casei. dar. a ajuns sub pomul cu pricina. Cum statea el asa si isi plangea singur de mila. grabindu-se... mai mult. de pofta! Dar cum sa faca ? Pana la pom trebuia sa treaca de un gard inalt si de o mare baltoaca. Vazand omul ca nu-i nimeni prin preajma.Greseala In timp ce mergea pe drum. nemaiavand rabdare. a luat cateva mere. un calator a vazut intr-o gradina un pom frumos. Cand l-a vazut pe calator cum arata. Ba. i-a spus: . s-a sucit.

conteaza si cum l-ai obtinut! "In cele trecatoare. in acelasi timp. gandinduse mereu cum sa fuga de munca si sa insele. In viata. ci si cum obtii! Sunt oameni care vor sa aiba mai mult si. haide in casa sa te speli si sa te odihnesti si apoi iti vei vedea de drum! Tare bucuros si multumit a fost calatorul. Acestia. trebuia sa te muncesti atata pentru cateva mere ? Uite ce-ai patit! Ca sa nu mai spun ca nu inteleg de ce-ai incercat sa le iei pe furis ? Daca bateai la mine in poarta si mi-ai fi cerut cateva mere.. nu este important doar sa obtii." . Acum. nu poti deveni bogat decat imbogatind pe altul. singuri se insala. pacatosii. Altii. omule. fura. In cele duhovnicesti. fiindca nu este totul sa ai un lucru. insa. dar. si-a promis siesi ca altadata nu va mai fi atat de nesabuit. vazand bunatatea gazdei sale. atunci muncesc fara tihna. nu poti deveni bogat decat saracind pe altul.Bine. eu ti-as fi dat cu drag.

De asemenea o iubea si pe cea de-a treia sotie si ea era cea cu care semandrea cel mai mult in fata regatelor vecine. putea avea incredere in ea ca il va ajuta sa treaca peste momentele grele. Totusi. ti-am daruit cele mai frumose haine si ti-am aratat cea mai mare grija. eu am sa mor.Soaptele sufletului Era odata un rege care avea 4 neveste. Acum ca mor. Se gandi la viata lui plina si isi spuse: "Acum am 4 sotii cu mine. dar cand voi muri. intelegatoare si rabdatoare cu el. el de abia o observa! Intr-o zi. regele traia cu teama ca aceasta sotie il va lasa intr-o zi pentru un altul. regele nu o iubea pe prima sotie. Prima sotie a regelui era foarte loiala si isi adusese o mare contributie in mentinerea regatului. Ea era confidenta lui si era intotdeauna draguta. voi fi singur. vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?" . regele simti ca sfarsitul ii este aproape. Regele o intreba si pe cea de-a treia sotie: "Te-am iubit toata viata mea. si pleca fara un alt cuvant. vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?" "Nici vorba!" replica cea de-a patra sotie.Raspunsul ei strapunse inima regelui ca un cutit. Cel mai mult o iubea pe cea de-a patra sotie. Desi ea il iubea cu adevarat. Regele o iubea si pe cea de-a doua sotie. pe care o imbraca cu straie din cele mai scumpe si o trata cu cele mai fine delicatese." O intreba pe cea de-a patra nevasta: "Te-am iubit cel mai mult. Acum. De cate ori regele avea o problema. Totusi. Ii dadea tot ce era mai bun.

vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?" "Imi pare rau. Adanc indurerat. bunastare si putere sau in goana dupa iluzii desarte. uitand ca iubirea curata si sincera iti face viata frumoasa si spiritul sa traiasca . Apoi se auzi o voce: "Eu te voi urma oriunde vei merge!" Regele se uita imprejur si vazu ca cea care rostise aceste cuvinte era prima sotie. Prima sotie este SUFLETUL nostru. noi toti avem 4 sotii in viata noastra: Cea de-a patra sotie este TRUPUL nostru. Apoi o intreba si pe cea de-a doua sotie: "Intotdeauna am gasit la tine intelegere si ajutor si mereu ai fost acolo pentru mine. Cand voi muri. regele spuse: "Trebuia sa fi avut mult mai multa grija de tine cand am avut ocazia!" In realitate. "Te pot doar inmormanta si veni la mormantul tau. Cand murim. Era atat de slaba. nu te pot ajuta de data aceasta!" replica cea de-a doua sotie. Adesea este neglijat in goana dupa averi. Cea de-a treia sotie este AVEREA noastra. merge la altii. el ne va lasa cand murim."Nu!" veni raspunsul celei de-a treia sotii. pentru ca suferise mult din cauza foamei si a neglijarii sale. ma voi recasatori!" Inima regelui se stranse de durere. Indiferent cat timp si efort investim in a-l face sa arate bine." Regele fu devastat si de acest raspuns. Cea de-a doua sotie este FAMILIA SI PRIETENII. Indiferent cat de apropiati ne-au fost in timpul vietii. "Viata e prea buna! Cand vei muri. ei nu pot decat sa vina la mormantul nostru dupa ce nu mai suntem.

Un geniu isi ia ramas bun Gabriel Garcia Marquez s-a retras din viata publica din motive de sanatate: cancer limfatic.si dupa. dar as visa mai mult. As da valoare lucrurilor. Iti recomand s-o citesti. probabil ca n-as spune tot ceea ce gandesc. se pare ca boala s-a agravat din ce in ce mai mult. ci pentru ceea ce semnifica. A trimis o scrisoare de ramas bun prietenilor. "Daca pentru o clipa Dumnezeu ar uita ca sunt o marioneta din carpa si mi-ar darui o bucatica de viata. As merge cand ceilati se opresc. Acum. Si totusi. As dormi mai putin. insa in mod categoric as gandi tot ceea ce zic. dar nu pentru ce valoreaza. intrucat acest scurt text scris de catre unul dintre cei mai stralucitori latino americani din ultimii ani este mai mult decat miscator. SUFLETUL este singurul care ne va urma oriunde vom merge. pierdem saizeci de secunde de lumina. intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii. cititorilor si admiratorilor lui. m-as trezi cand ceilalti dorm. si datorita Internetului acum este difuzata. As asculta cand ceilalti vorbesc si cat m-as bucura de o inghetata cu ciocolata! .

Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul. m-as imbraca foarte modest. dar l-as lasa sa invete sa zboare singur.. As convinge pe fiecare femeie sau barbat spunandu-le ca sunt favoritii mei si as trai indragostit de dragoste. nestiind ca imbatranesc cand nu se mai indragostesc! Unui copil i-as da aripi.. pentru a simti durerea spinilor si sarutul incarnat al petalelor. ci si sufletul meu.. l-a acaparat pentru intotdeauna. pentru prima oara. lasand la vederea tuturor nu numai corpul. as grava ura mea peste gheata si as astepta pana soarele rasare. Oamenilor le-as demonstra cat se insala crezand ca nu se mai indragostesc cand imbatranesc. Atatea lucruri am invatat de la voi. doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice. Doamne Dumnezeul meu daca as avea inima. daca as avea o bucatica de viata. Dumnezeul meu. Sunt atatea lucruri pe care am putut sa le invat de la voi. ci cu uitarea.. m-as intinde la soare. N-as lasa sa treaca nici o zi fara sa le spun oamenilor pe care ii iubesc. As uda cu lacrimile mele trandafirii. As picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti. Am invatat ca atunci cand un nou nascut strange cu pumnul lui micut. dar nu cred ca mi-ar servi.. oamenii.. degetul parintelui. Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful muntelui. insa fara sa bage de seama ca adevarata fericire rezida in felul de a-l escalada. ca ii iubesc.Daca Dumnezeu mi-ar face cadou o bucatica de viata. si un cantec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-as oferi-o lunii. deoarece . Pe batrani i-as invata ca moartea nu vine cu batranetea.

iubeste-i si trateaza-i bine. Ziua de maine nu-i este asigurata nimanui. spune-le la ureche cat de multa nevoie ai de ei. gandul ca deja stii. Intotdeauna exista ziua de maine si viata ne da de fiecare data alta oportunitate pentru a face lucrurile bine. "iarta-ma". Sa-i mentii pe cei pe care-i iubesti aproape de tine. intrucat daca ziua de maine nu va ajunge niciodata.atunci cand o sa fiu bagat in interiorul acelei cutii. Spune intotdeauna ce simti si fa ceea ce gandesti. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand voi auzi vocea ta. ti-as da o imbratisare. nu mai astepta. "te rog" si toate cuvintele de dragoste pe care le stii. De aceea. Azi poate sa fie ultima zi cand ii vezi pe cei pe care-i iubesti. . inseamna ca in mod nefericit mor. un sarut si te-as chema inapoi sa-ti dau mai multe. te-as imbratisa foarte strans si l-as ruga pe Dumnezeu sa fiu pazitorul sufletului tau. ia-ti timp sa le spui "imi pare rau". fa-o azi. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea dormind. un sarut si ca ai fost prea ocupat ca sa le conferi o ultima dorinta. Daca as stii ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea iesind pe usa. o imbratisare. in mod sigur vei regreta ziua cand nu ti-ai facut timp pentru un suras. tanar sau batran. dar daca cumva gresesc si ziua de azi este tot ce ne ramane. as inregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o data si inca o data pana la infinit. as spune "te iubesc"si nu mi-as asuma. mi-ar face placere sa-ti spun cat te iubesc. in mod prostesc. Daca as stii ca acestea ar fi ultimele minute in care te-as vedea. ca niciodata te voi uita.

Demostreaza-le prietenilor tai cat de importanti sunt pentru tine. Dar. bunicul manca foarte greu din cauza mainilor tremurande si a vederii slabe. Cu blandete a intrebat copilul: . nora si nepotul. Toata familia manca de obicei impreuna. iar mersul clatinat. Nepotelul de patru anisori privea totul in tacere. tatal a observat ca baietelul sau se joaca cu niste bucati de lemn pe care le zgaria. Mazarea se rostogolea din lingura pe podea.Ce construiesti tu acolo. inainte de cina. Singurele cuvinte care ii erau adresate erau scurte avertizari atunci cand scapa furculita sau mancarea. vederea ii era incetosata.Nimeni nu-si va aduce aminte de tine pentru gandurile tale secrete. micutul meu? . Intr-o seara. De cand bunicul sparsese o farfurie. mancarea ii era servita intr-un castron de lemn. Cere-i Domnului taria si intelepciunea pentru a le exprima. in timp ce familia se bucura de bucatele de pe masa. Mainile sale ii tremurau. iar cand apuca paharul. laptele se imprastia pe masa. Uneori puteai vedea in ochii batranului cate o lacrima. Atunci fiul si nora sa i-au pus o masa in coltul camerei unde bunicul putea manca singur." Lectia unui copil Un batranel plapand locuia cu fiul sau.

laptele era imprastiat sau fata de masa murdarita. De atunci a mancat de fiecare data cu familia si nici sotul nici sotia se pare nu au mai avut nimic impotriva cand o furculita cadea. . Lacrimile au inceput sa curga suvoi pe obrajii lor. nevoilor altora. viata merge inainte si maine va fi mai bine. vei gasi fericirea. asupra prietenilor. tot ce faci sa faci cat de bine poti. Am invatat ca de cate ori suferi. Am invatat ca in fiecare zi. nu esti singurul. trebuie sa ajuti pe cineva. Cuvintele au lovit pe cei doi parinti incat au ramas fara glas. Am invatat ca tot mai am o multime de lucruri de invatat.. Atunci au stiut ce au de facut. Din toate acestea am invatat ca orice s-ar intamnpla azi oricat de rau. Dar daca te vei concentra asupra familiei. In acea seara sotul a luat de mana pe bunicul si l-a condus la masa familiei. Am invatat ca un lucru pe care il facu cuiva astazi sar putea sa ti se faca si tie mai tarziu de catre altcineva. Am invatat ca daca nu urmaresti fericirea.Ei. fac un vas mic pentru tine si mama ca sa mancati atunci cand am sa cresc -a raspuns cu blandete copilul dupa care s-a intors la munca sa. Am invatat ca a trai nu este acelasi lucru cu a fi viu. Am invatat ca vei pierde relatia cu parintii atunci cand nu fac parte din viata ta. ea te va ocoli. Oamenii iubesc o strangere de mana. o imbratisare calda sau o simpla bataie pe umar.

in fiecare zi. Timp de doi ani. si. La sfarsitul lungului drum ce ducea de la izvor pana acasa.Fiecare dintre noi avem defectul nostru unic. dupa cum credea el. Bineinteles. tu le uzi. i-a vorbit intr-o zi femeii langa izvor: "Ma simt atat de rusinat. Daca nu ai fi fost asa. asta se intampla zilnic: femeia aducea doar un vas si jumatate de apa." Morala: Crapatura vasului nu inseamna sfarsitul. ci o posibilitate de a face ceva diferit. si le cara pe dupa gat. Insa crapaturile si . insa pe cealalta nu?" "Asta pentru ca am stiut defectul tau si am plantat seminte de flori pe partea ta a potecii. si se simtea atat de rau ca nu putea face decat jumatate din munca pentru care fusese menit! Dupa 2 ani de asa zisa nereusita. pe care le atarna de cele doua capete ale unui bat. "Ai observat ca pe partea ta a drumului sunt flori. Un vas era crapat. De doi ani culeg aceste flori si decorez masa cu ele.O femeie batrana din China avea doua vase mari. Dar bietului vas crapat ii era atat de rusine cu imperfectiunea sa. n-ar mai exista aceste frumuseti care improspateaza casa. vasul crapat ajungea doar pe jumatate. vasul bun era mandru de realizarile sale. in timp ce ne intoarcem. pe cand celalalt era perfect si tot timpul aducea intreaga cantitate de apa. pentru ca aceasta crapatura face ca apa sa se scurga pe tot drumul pana acasa!" Batrana a zambit.

oamenii ma dau la o parte ca pe un lucru fara valoare. Trebuie sa luam fiecare persoana asa cum este si sa cautam ce este bun in ea.. Apoi a vorbit cea de a doua: -Eu sunt Credinta. Numarati-va binecuvantarile. -Eu sunt Iubirea.. Oamenii spun ca pot sa traiasca foarte bine si fara mine. a spus cea de a treia. si aceasta s-a stins. In ziua de astazi oamenii au uitat ca pot face parte din viata lor… Flacara s-a micsorat din ce in ce mai mult si s-a stins. si daca ascultai cu atentie puteai chiar sa le auzi vorbind: Prima a spus: -Eu sunt Linistea.defectele ne fac viata impreuna atat de interesanta si ne rasplatesc atat de mult. Nu mai am putere sa ard. nu cred ca mai are vreun rost sa ard… Cand a terminat de vorbit. ei uita sa-i iubeasca chiar si pe cei mai apropiati oameni din viata lor… O adiere blanda care trecea pe langa ea a stins-o fara sa vrea. Patru lumanari Patru lumanari ardeau incetisor. .

"Du-te si spune-le ca am venit si pofteste-i anauntru. Nu-i cunostea dar vazandu-i suparati ai invita an casa sa manance ceva. Flacara Sperantei sa arda mereu in sufletu tau… pentru ca tu sa ai o viata plina de Liniste. este iesit. a inceput sa planga.. "Nu putem intra toti an casa" replica ei. le putem reaprinde pe celelalte. Credinta si Iubire! O LECTIE FOARTE BUNA O femeie iese din casa si vede 3 mosnegi cu barba alba stand in fata casei. copilul le-a reaprins si pe celelalte." "Atunci nu putem intra" . atat timp cat eu ard. Seara cand sotul se antoarce acasa ea ai povesteste despre cei trei mosnegi. "Nu.. si vazandu-le pe celelalte trei stinse. -Voi ar trebui sa fiti mereu aprinse… Cea de a patra lumanare i-a soptit usor: -Nu-ti fie frica. "Sotul tau este acasa?" .Un copil a intrat in incaperea unde mai ardea o singura lumanare.replica ei. "Cum asa?" antreaba ea.antreaba ei. Eu sunt Speranta! Cu ajutorul ei." Femeia se duce si ai invita.. .

"Ce bine!!. Unde este IUBIRE este si BUNASTARE si SUCCES!!!" . Acum du-te si antreaba-l pe sotul tau care dintre noi sa vina an casa.a sugerat nora. ceilalti ar fi ramas pe loc." Femeia iese afara si antreaba: "Care dintre voi este IUBIRE? Pe el al invitam sa ne fie oaspete. Eu sunt BUNASTARE.Unul dintre mosnegi ai explica. Odata cu el se pornesc an urma lui si ceilalti doi. "Hai sa ne ghidam dupa sfatul norei" ai zice sotul sotiei. care se bucura. unde merge el mergem si noi. Cum de veniti si voi cu el?" Cei trei mosnegi replicara: "Daca l-ai fi invitat pe BUNASTARE sau pe SUCCES. el este SUCCES iar celalalt este IUBIRE. Femeia intra an casa si ii spune sotului. "De ce sa nu-l invitam pe SUCCES?" Nora ai asculta dintr-un colt al casei. "Du-te afara si invita-l pe IUBIRE sa ne fie oaspete." IUBIRE porneste anspre casa. dar de vreme ce l-ai invitat pe IUBIRE. an acest caz invita-l pe BUNASTARE sa ne umple casa cu bunastare!" Sotia nu a fost de acord. Surprinsa femeia intreaba: "L-am invitat doar pe IUBIRE. "N-ar fi mai bine sa-l invitam pe IUBIRE? Casa noastra ar fi atunci plina de iubire!" .

Dar. Aici regasi aceeasi bucurie a vietii pe care ea nu o mai avea din studentie.Nota de plata era cam mare si tanara simtea ca nu mai e in stare sa faca fata orasului. aceeasi siguranta de sine a oamenilor. la fel de aglomerat.Taria omului Intr-un oras la fel de mare ca al nostru. Plecase de acasa la studii si ramasese in acest oras. Ceru un sfat. si enervant. tigai. Nestiind cum sa trateze viata si ce atitudine sa mai adopte in fata ei. gandindu-se ca nu ar strica sa ia masa in oras cu tata. orasul a cerut si de la ea pretul. pe la orele pranzului. Viata incepu sa i se para din ce in ce mai grea. unde era bucatar. indragostita de el. va deveni prea dura. vase in . acaparata de el. mai insuportabila. la un moment dat. Nu mai stia cum sa iasa din marasmul fiecarei zile. mai fara sens. Ajunsa la rstaurant. Daca se va pietrifica. a doua zi. traia o tanara. tatal tinerei o invita la el la restaurant. ca si de la toti ceilalti locuitori ai lui. va pierde orice sentiment uman si se va transforma in ceva/cineva ce ii displacea total. epuizata. Tanara nu riposta. isi lua un concediu si pleca acasa la parinti. fu invitata in bucataria imensa a restaurantului. isi descarca sufletul in fata parintilor si recunoscu faptul ca ea nu mai face fata vietii. in care viata isi cere mult prea agasant pretul de nervi si de oboseala de la oameni. va fi calcata in picioare si nimanui nu ii va pasa de ea. Gandindu-se putin. si torid.Simtea ca daca este prea moale. Tatal tinerei trebaluia de zor printre zecile de oale. Uimita de performantele acestor “provinciali”.

Dar de fiecare data cand intra in contact cu viata. Viata se explica pe sine in situatii minore de zi cu zi. nu se lasa influentati de ea.Uite de ce te-am chemat aici. trebuie sa fie o lectie. nici durizati de viata.care se pregatea masa de pranz. ci ei sunt cei care schimba si influenteaza imprejurarile prin care trec. nu lasa ca viata sa ii schimbe pe ei. Simtea ca undeva in spatele acestui mic exercitiu de bucatarie. scoase ingredientele fierte pe cate o farfurie. .cei ca se aseamana cu morcovul: par foarte tari. Nu se lasa nici inmuiati. . Stiu ce te framanta. ii puse in fata tinerei on ou. Ii ceru sa le puna pe fiecare la fiert in cate un vas cu apa. Venim in contact cu ea si suntem influentati de ea. ci ajung sa isi schimbe viata. rezistenti. tanara se executa imediat. Fara multe explicatii.si cei care se aseamana boabelor de cafea: lasati in afara vietii (apei) nu sunt nici tari nici moi. Dupa ce isi indeplini sarcina. Mirata si putin intrigata de aceasta cerere a tatalui. Raspunsurile nu sunt atat de grele si savante cum ai crede. devin duri si tari. Stiu ca nu te asteptai sa te pun la munca.cei care se aseamana cu oul: par foarte delicati si fragile. . dar de indata ce dau de greutatile vietii. spuse tatal zambind putin rusinat. dar in contact cu viata. se inmoaie si isi pierd din rezistenta principiilor. Vreau sa iti raspund la intrebarile pe care ti le-ai pus in ultimile luni. . on morcov si cateva boabe de cafea. asa cum apa a influentat si schimbat fiecare ingredient. Oamenii sunt de trei feluri: .

trebuie sa vezi partea frumoasa a lucrurilor. Daca vom sti sa-l privim pe om. mai bogati si mai buni.Cum e aceasta sticla ? . devenim noi insine mai frumosi. mai ales ca in toate exista ceva frumos. Daca vom sti sa privim natura. dupa ce a umplut-o pe jumatate cu apa. daca vrei ca Dumnezeu sa fie totdeauna cu tine!" . a pus-o in fata omului si l-a intrebat: .Ce este rau cu mine ? De ce nu imi gasesc linistea ? De ce nu sunt multumit de viata mea ? Batranul calugar a luat. vom vedea frumusete si bogatie. un om tare necajit si la intrebat: . vom vedea bunatate si dragoste. Privind astfel viata si oamenii.Vezi. o sticla si.Viata Demult. Nu este greu. i-a mai spus calugarul . a venit la un calugar. "Fii totdeauna cu Dumnezeu.eu o vad pe jumatate plina. atunci.Este pe jumatate goala! . in adancul lui. In viata.

l-a intrebat regele ? . Crucea este singura arma pe care o poti folosi in viata. Insa. pot castiga si pastra coroana. a daruirii de sine. fie el rege sau taran de rand: Calea Crucii. cu ispitele. insa Crucea o avem cu totii si numai prin ea putem primi si pastra Cerul in sufletele noastre. fiul meu! "Calea lui Hristos este Crucea de fiecare zi. . Baiatul a ales sabia. Credinta inseamna lupta. Sa nu uiti asta. si a asezat pe o masa coroana si sabia lui. i-a cerut sa se gandeasca bine si sa aleaga ce ii este mai de folos in viata.Pentru ca prin sabie. razboiul cu diavolul.Asa este. cu neputinta si cu tine insuti. fiul meu. . a jertfei. mostenitorul tronului.Sabia si coroana Demult.De ce tocmai sabia. Chemandu-si fiul. ai facut o alegere buna. in razboiul de toata vremea. un mare imparat a vrut sa incerce intelepciunea copilului sau. Tu ai sabia prin care poti cuceri si pastra coroana. tine minte: la fel este si calea pe care trebuie sa o urmeze fiecare om. .

dar batranul Samurai a acceptat provocarea. Tanarul luptator nu pierduse inca nici o lupta.Nimeni nu s-a urcat vreodata la cer prin comoditate. un luptator . i-a insultat pana si pe stramosii sai. simtindu-se obosit si umilit. el putea infrange orice adversar. iar tanarul a inceput sa-l insulte pe Samurai." Ce daruri accepti Langa Tokio traia un vestit razboinic Samurai. astepta pana cand adversarul facea prima miscare si apoi contraataca cu viteza. a facut totul pentru a-l provoca pe maestru. Se spune ca in ciuda varstei inaintate. Auzind de reputatia Samuraiului. A aruncat cateva pietre in directia lui.cunoscut pentru lipsa lui de scrupule . La sfarsitul dupa-amiezii. l-a scuipat in fata. care a decis sa-i indrume pe cei tineri in budismul Zen. . Era cunoscut pentru tehnicile lui de a provoca la lupta. a decis sa-l invinga pentru a-si mari faima. i-a aruncat toate insultele ce exista sub soare. Intr-o dupa-amiaza. Toti studentii erau impotriva luptei. Timp de cateva ore. S-au adunat toti in piata din centrul orasului. dar batranul ramanea impasibil.a ajuns in localitatea unde traia batranul Samurai.

in loc sa-ti expui lasitatea in fata tuturor? . Fiecare clipa isi are darul ei.razboinicul a abandonat si a plecat. chiar daca stiai ca ai fi pierdut. -Celui care ti l-a oferit. insulta sau invidie. Putem alege sa acceptam orice dar si sa ne lasam atrasi in jocul altora.La fel si cu orice manie. . Totul depinde de noi. Cand nu sunt acceptate. In viata de zi cu zi sunt nenumarate situatiile in care ne trezim prinsi fara sa vrem in tot felul de situatii nedorite.Daca cineva vine la tine cu un dar si tu nu il primesti. replica unul dintre discipoli. . Deceptionati de faptul ca maestrul primise atat de multe insulte si provocari. continua sa apartina celui care le-a purtat. spuse maestrul. cui apartine darul? intreba Samuraiul. Unele daruri ne sunt de folos. studentii l-au intrebat: . altele ne incurca.Cum ai putut rabda atat de multa umilinta? De ce nu ti-ai folosit spada. sau sa fim selectivi si sa acceptam doar acele daruri care ne ajuta in cresterea noastra.

Cum este posibil asa ceva ? Crezi ca ai facut bine ? . Dumnezeu iti ajuta si obtii o recolta buna. daca traiesti fara pacat. si cu viata si cu pacatele tale ? De ce te duci sa muncesti la camp ? Daca Dumnezeu vrea sa ai o recolta buna. Muncesc acolo de azi de dimineata.Vai.Asa este. i-a raspuns omul. E. Cum l-a vazut. Ia spune-mi. daca muncesti cu drag. cum as putea sa am de-ale gurii ? .Pacatul indiferentei S-au intalnit intr-o dupa-amiaza. fiule.i-a raspuns cu blandete preotul. Dumnezeu este puternic si daca vrea sa ma mantuiasca ma va mantui. . cum poti sa vorbesti asa ?! . fiule. daca nu vrea. fiule. dar si . cum de unde. Am vazut ca tu ai trecut pe langa ei fara sa-ti pese si ti-ai continuat linistit drumul. atunci asa va fi. preotul din partea locului si un taran din parohia sa. sper din tot sufletul ca Dumnezeu sa-mi dea o recolta buna.Ieri dimineata am intalnit doi sateni ce se certau dintr-o pricina oarecare si am reusit in cele din urma sa ii impac. tot asa. purtandu-ti si tie de grija.Parinte. eu nu prea cred ca este important ceea ce fac. La cat m-am straduit. de unde vii tu acuma cu sapa in spinare ? . pe ulita unui sat. parintele l-a intrebat: . o sa le gasesti de-a gata pe toate. de ce te mai ostenesti ? Ti se pare firesc ? . parinte! Daca nu muncesc. .Pai. indiferent de ce-as face eu. parinte ? De la camp.Nu.Nu crezi ca este la fel. iar daca nu vrea sa ma mantuiasca.

sa ciuguleasca boabele cazute pe ogor. chiar daca ai mai gresit in viata. caci lumea toata este gradina de care noi toti trebuie sa avem grija.a prins pasarea. Dupa cum vei cauta tu ca aceia din jurul tau sa aiba liniste si bucurie. . Asa cum buruienile napadesc o gradina neingrijita.zdup! . iti iarta pacatul. atunci Dumnezeu se indura si. tot astfel pacatele pun stapanire pe sufletul omului rau. Il iubeste pe Dumnezeu. tot astfel va cauta si Dumnezeu ca si tu sa ai parte de toate acestea. taranul si-a scos caciula si . fa-o numaidecat. Deodata. sa aiba credinta si speranta in mantuire. iar la Judecata vei fi mantuit. chiar si cu un sfat sau cu o vorba buna. Sa nu mai faci niciodata ca ieri! Daca poti sa ajuti pe cineva." Omul ipocrit Dupa ce a muncit cateva ceasuri pe camp. "Numai cine isi iubeste aproapele. Usor. fiindca trebuie sa fim atenti la tot ce intalnim in viata. langa el a venit in zbor o rata salbatica si s-a oprit chiar alaturi.celor din jurul tau. un taran s-a asezat la umbra unui pom sa se odihneasca.

cazand. dusa a fost. din cauza intunericului ce se lasase. Asa cum intunericul se alunga doar cu lumina. Suparat foc. acela singur se pacaleste. s-a impiedicat de un bolovan si. Ce cauta ditamai bolovanul in mijlocul . un tanar se intorcea acasa. dandu-i drumul. dar un gand nu-i dadea pace. si sa ma rasplateasca pentru binele pe care l-am facut! Oare ce rasplata ar fi meritat un asemenea om ? Cel ce incearca sa ascunda un pacat cu alt pacat. ce suflet bun am! Sper ca Dumnezeu sa vada cum m-am indurat de pasarea aceasta. a plecat mai departe. o minciuna cu alta minciuna. tot astfel raul nu poate fi alungat decat cu bine..Ce noroc pe capul meu. Privind cu necaz dupa ea." Ajutor dezinteresat Intr-o seara. si-a zis. s-a lovit destul de tare.O. taranul a mai zis: . Dar. ridicandu-se imediat in zbor. aceasta se strecura repede pe langa mana omului si. fie nedreptateste pe altul. un rau cu alt rau. Cine pacatuieste fie se nedreptateste pe sine. "Pacatul este nedreptate. O sa fac un foc de vreascuri si o sa prajesc rata asta. Sa vezi ce buna o sa fie! Dar in timp ce incerca sa scoata pasarea de sub caciula.

fara sa astepte vreo multumire. ca nimeni nu s-ar mai fi impiedicat de el. poate. "Dragostea . Bucuriile celor de langa noi trebuie sa fie si bucuriile noastre. omul acela ti-a facut un bine. tanarul s-a oprit si. inseamna sa stii sa traiesti. Te-ai intrebat vreodata daca n-ai trecut chiar tu pe drumul acela de pe care tanarul a dat la o parte bolovanul ? Fara sa il cunosti. tanarul nostru a plecat linistit si multumit spre casa. iar durerile si necazurile lor.drumului si cum de nu l-a vazut la timp ? Aoleu. si pe altii de la o suferinta ca a lui. De-abia acum." . fara sa te cunoasca. cu toate ca se lovise destul de tare si se grabea sa ajunga acasa. cand stia ca i-a scapat. Decat sa ne purtam fiecare de grija. a facut cale intoarsa pana la bolovanul cu pricina pe care l-a impins la marginea drumului. Sa stii sa te gandesti si la ceilalti. mult mai bine ar fi daca fiecare ar avea grija de ceilalti.radacina si izvorul binelui. trebuie sa ne doara si pe noi. dar daca mai trec si alti oameni si patesc la fel ca el ? Chiar in acea clipa. Acolo putea sa stea oricat. Rana pe care i-o pricinuise cazatura il durea parca mai putin acum.

. Unul dintre ei era bogat. Deci. ar fi drept ? . Ingrijeste-i pe amandoi si atunci vei fi. . de care tu nu te-ai ingrijit si nu se poate hrani decat cu dumnezeiasca invatatura. Era mereu preocupat sa nu-i lipseasca nimic lui si familiei sale. cu dragoste si mila. tu si ai tai. nu uita de celalalt frate. dar nu avea credinta. a raspuns bogatasul. daca tu singur spui ca asa ceva este o nedreptate. desigur. nu va intrebati ? El nu poate purta decat haina credintei. cum ar fi ? . pe celalalt chinuindu-l foamea. fiindca trupul si sufletul sunt ca doi frati buni. . le arat aceeasi dragoste. Unul nu poate trai fara celalalt.Spune-mi.se indigna omul.Nu m-am referit la copiii tai. dar sufletul de ce are nevoie.Dar daca l-ai imbraca tot pe acela. cu adevarat. De ce spui asa ceva ? . Iar tu nu esti drept cu acesti frati. de nedespartit. dar l-ai hrani doar pe unul.Bineinteles ca nu. prietenul sau l-a intrebat: . Te ocupi doar de unul.Ar fi. de care tu ar fi trebuit sa ai grija de-a lungul intregii vieti: sufletul si trupul tau. drept si fericit. De aceea. in timp ce al doilea ar tremura de frig. daca ai avea doi copii.Trupul si sufletul Doi oameni stateau de vorba.Cum ? . ci la alti doi frati buni. Aveti haine frumoase si sunteti bine hraniti. Fereste-te sa fii asemenea pacatosului care traieste doar cu trupul in timp ce sufletul ii este mort. neglijandu-l cu totul pe celalalt. Pe copiii mei ii tratez la fel.Si atunci. o nedreptate. de ce procedezi in felul acesta ? .

ucis de propria lui lacomie. insa. un cerb mort de foame si frig. Haide sa il iei si veti avea hrana pentru o vreme! Bucuros. calugarul ii spuse taranului: .Am gasit. manat doar de o lacomie exagerata. care. l-a chemat pe tatal acestuia si i-a spus: . Acestia uita de . sa vada de sanatatea unui copil pe care boala il tintuise la pat. Ajuns in casa baiatului. cazut in zapada. nu departe de aici. un cerb pe care frigul si foamea l-au rapus."Nimic nu este mai mare ca omul cu Dumnezeu si nimic mai mic ca omul fara Dumnezeu. Sufletul lor se intuneca si "ingheata" in atatea necazuri. lupul mancase mult mai mult decat i-ar fi trebuit si decat ar fi avut nevoie. Nestiind sa se opreasca la timp." Suflet intunecat Intr-o iarna grea. il devorase. omul i-a multumit calugarului si l-a urmat la locul cu pricina. unii sunt asemenea cerbului. Acum zacea mort. rapusi de griji si nevoi. Langa cerbul mort.Vezi tu. un calugar a plecat din manastire spre satul de la poalele muntelui. gasind intre timp animalul. zacea acum un lup. a gasit. Vazand toate acestea. de lipsuri si greutati. dar si-a continuat drumul. La marginea padurii.

vadind rabdarea lor. Vai de ei. sunt si ei morti sufleteste. sau belsugul vietii devine iarasi chip de ispita. cu toate acestea. Insa.vai de aceia! . va fi rau de sufletul ingenunchiat de greutati. E la fel de greu. dar va fi vai si amar de sufletul ingenunchiat de placeri. Traiesc doar pentru ei. atat sa-ti pastrezi sufletul neinjosit de greutati. Numai dragostea si mila lui Dumnezeu ii pot intari. furati de viata grea pe care o traiesc. nu trebuie decat sa le caute. "Ispitele sunt de doua feluri: sau stramtorile vietii incearca inimile. caci pacatul lor este cu atat mai mare! Sa fii coplesit de greutati este o neputinta.sunt asemenea lupului. Au ce le trebuie. Sufletul lor este "inghetat" de egoism." Tacerea lui Dumnezeu O veche legenda norvegiana povesteste despre un om pe nume Haakon care privea mereu imaginea lui Christos rastignit. insa sa fii doborat de placeri este o rusine! La Judecata ce va veni curand. intunecat de lacomie. cand ar putea sa dea si altora.Dumnezeu si de cele sfinte. au chiar mai mult decat le-ar trebui si. cand doar credinta le-ar mai putea incalzi sufletul. Crucea era foarte veche si acolo . cat si sa nu ti-l jignesti in situatii inalte. altii .

Iti promit. Si nu spuse nimic nici cand un baiat veni sa se roage pentru binecuvantare inainte de a face o lunga calatorie. Haakon vazu si tacu.Care. care veni cateva ceasuri mai tarziu. soptitoare dar ferme. vreau sa fiu in locul Tau. trebuie sa pastrezi tacere pentru totdeauna. . voi reusi. parca asteptand un raspuns.Fiule. Nimeni nu observa schimbarea. Dar in acel moment se intoarse bogatasul in cautarea portofelului. Haakon raspunse: . . Doamne! Si schimbul se facu. Doamne? intreba Haakon. . isi imagina ca baiatul furase portofelul.Domnul vorbi. Bogatasul se apropie de baiat si-i spuse furios: . Doamne. Fara sa stea pe ganduri.Orice ar fi sa se intample si orice ar fi sa vezi. dar cu o conditie..Multi veneau aici pentru a cere cate o minune. iar vorbele Lui cazura din inalt. Intr-o zi si Haakon s-a gandit sa ceara o favoare. Lasa-ma sa stau in locul Tau pe cruce.Doamne.veneau multi oameni sa se roage cu evlavie. Nimeni nu-l recunoscu pe Haakon batut in cuie pe cruce. Este o conditie greu de indeplinit? Sunt dispus sa mi-o asum si cu ajutorul Tau. Si pentru mult timp fu astfel si nimeni nu observa nimic. Nu spuse nimic nici cand un sarac. Dar intr-o zi veni un om bogat si dupa ce se ruga pleca uitandu-si portofelul langa cruce. Intre timp Domnul tinea locul lui Haakon. Si ramase cu privirea atintita asupra crucii. iti voi indeplini dorinta. fura portofelul uitat de bogatas. Impins de un sentiment generos. a ingenuncheat in fata crucii si a spus: .

Doamne. Haakon care nu mai putuse pastra tacerea..Tu nu stiai nimic. In schimb saracul avea nevoie de banii aceia si a fost foarte bine ca i-a luat. Nu poti sa-mi ocupi locul.Tu nu stiai ca a fost bine ca bogatasul sa piarda portofelul fiindca avea in el banii pentru a cumpara virginitatea unei tinere. Nu ai fost in stare sa pastrezi tacere.. Iar baiatului i-a prins bine bataia primita fiindca din cauza ranilor nu a mai putut pleca in acea calatorie. De aceea tac. . Bogatasul furios incepu sa-l loveasca pe tanar. Christos ii spuse credinciosului: .Coboara de pe cruce. ..Va repet ca nu am luat nici un portofel! raspunse baiatul. .. striga aparandu-l pe tanar si acuzandu-l pe bogatas pentru falsele invinuiri pe care i le aducea.Eu nu am furat nici un portofel! . Christos continua sa vorbeasca: .. -spuse Haakon. Eu.Da-mi inapoi portofelul pe care mi l-ai furat! Tanarul replica surprins: .. Isus se intoarse pe cruce si credinciosul in fata acesteia. Acesta ramase uimit si iesi din locul de rugaciune.Dar. Tanarul pleca de asemenea fiindca se grabea sa plece in calatorie...Opreste-te! Bogatasul privi in sus si vazu ca imaginea de pe cruce ii vorbise. da. Cand cei doi plecara. Atunci se auzi o voce puternica: ..cum puteam sa permit o asemenea nedreptate? Locurile se schimbara. Pentru ca doar acum cateva clipe s-a scufundat vaporul cu care ar fi trebuit sa plece.Nu minti si da-mi-l inapoi imediat! .

Inteleptul tinea in mana o lampa..a intrebat invatacelul. fara cuvinte. este adevarat. Dumnezeu ne raspunde chiar si prin tacere! Trebuie sa invatam sa ascultam. Tacerea Lui divina este menita sa ne spuna.. STIU BINE CE AM DE FACUT! Un batrin intelept si discipolul sau mergeau pe un drum in toiul noptii. Dar nu este asa. “Inteleptule” . ca El stie ce face.” .” “Atunci de ce ai luat lampa?” “Ca sa nu dea altii peste mine.. Si in tacerea Sa ne spune cu iubire: -AI INCREDERE IN MINE. De multe ori ne intrebam: De ce Dumnezeu nu ne raspunde? De ce Dumnezeu pastreaza tacerea? Multi si-ar dori ca Dumnezeu sa ne raspunda ceea ce doresc ei sa auda. “este adevarat ca vezi pe intuneric?” “Da..Si Domnul se afunda din nou in tacere.

Spre dimineata. si paralizatul astepta acum cu infrigurare ziua urmatoare. Intr-o noapte ingrozitoare. cu fiecare noua descriere a frumusetii de afara. O daca ar fi .. Zilele treceau parca mai usor. Simtea un nou freamat de viata in oasele lui imobile.Fereastra In salonul unui spital se gaseau doi bolnavi. Incetul cu incetul. tintuit la pat. au scos cadavrul din camera sa. cand va auzi din nou cat de minunata este lumea de afara. dorinta de a trai se trezea din nou in el. Mana sa imobila n-a putut apasa butonul de alarma. Un vant molatec unduia pletele unor indragostiti care se zbenguiau prin parc. era ridicat in fiecare zi de sora medicala la fereastra salonului.. colegului sau de suferinta. Nespus de singur si trist. un barbat paralizat. iar papadiile presarau galbenul lor regal peste verdele matasos al ierbii fragede. Unul din ei. Era acum singur. Pe ogiinda albastra a lacului pluteau nuferii unor lebede maiestuoase. In acest timp incerca sa descrie cele vazute pe fereastra. omul bolnav de plamani. ochii sai spre lume. unde. Zarzarii erau in floare. sprijinit de perete. Privea pe fereastra si-i descria plastic cum primavara punea stapanire peste parcul din apropiere. a inceput sa tuseasca infiorator. care suferea cumplit din pricina plamanilor. trebuia sa stea in picioare mai bine de o jumatate de ora.

Ei trebuie sa munceasca! Strainul nu a mai spus nimic. Cativa soldati. desi se straduiau. Trecand pe acolo. un om l-a intrebat: . eu supraveghez si comand.Daca va mai fi nevoie. dupa luni de zile de nemiscare a reusit sa se ridice intr-un cot. cazut peste sine. Incantati de reusita. soldatii i-au multumit strainului care. au reusit sa elibereze sinele. A cerut sorei sa-l mute in patul de langa fereastra. nu puteau clinti un stalp greu.cineva sa-i mai spuna ce este dincolo! I-a venit o idee.Eu sunt caporal. In fata ferestrei era un perete mare si gol. caporalul striga la ei. i-a mai spus caporalului: . dar si-a scos haina si a inceput sa traga si el cot la cot cu soldatii de un capat al stalpului. sa ma chemati si altadata! . Sa uitat pe fereastra sa vada un crampei macar din lumea de afara descrisa atat de minunat de colegul sau de suferinta. Cu sfortari supraomenesti. ocarandu-i pentru neputinta lor.De ce nu-i ajuti si dumneata ? . un pluton muncea la repararea unei cai ferate distruse de bombardament. luandu-si haina sa plece. Dupa scurt timp. O mana de ajutor In timpul unei campanii militare. Alaturi.

. Dar cine esti dumneata ? .Sigur ca da . am gresit.. Chinuindu-se zi si noapte in flacarile iadului. dar acum m-am lecuit.sigur ca mam schimbat! . ci de ale altora. Cat de mult s-a cait atunci pentru tot ce facuse! Dar era prea tarziu.Bucura-te omule! Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea si vrea sa-ti dea o sansa sa vii in rai. dar oare te-ai schimbat cu adevarat ? .zise omul cu nerabdare . care i-a spus: . "Nu trebuie sa ne ingrijim de ale noastre. ajuta-ma Doamne ca m-am schimbat si nu mai am pic de rautate in mine! In timp ce se ruga el.Iarta-ma Doamne. in care nu sa gandit decat la el.Sunt generalul acestei divizii .. a aparut deodata un inger. se ruga incontinuu: . nepasandu-i de cei din jur.zise in batjocura caporalul. un om a ajuns in iad.Da ?! ." A doua sansa Dupa ce a trait o viata plina de egoism. Nu mai sunt egoist deloc.

In clipa aceea. ca sa scap odata de aici! . firul s-a rupt din cauza ta si a invidiei tale.tipa omul cu disperare si incepu sa-i loveasca cu picioarele . Ai spus ca te-ai lecuit de egoism si ca acum iti pasa de aproapele tau. . firul s-a rupt si au cazut cu totii. Vez firul care coboara acum spre tine ? Daca te vei urca pe el.Ba nu. acela strange in inima comori ceresti. n-auziti ?! .Nu se poate! .i-a raspuns ingerul. incercand cu disperare sa scape din flacarile iadului.a mai spus ingerul. Fiind la fel de pacatos si rau.striga omul speriat. omul a inceput sa se catare pe firul ce atarna deasupra iadului. dar nu este adevarat.Bine! . cel zgarcit si interesat doar de propria persoana. Firul acela era firul credintei si ar fi putut tine si tot iadul daca ai fi avut incredere in cuvantul lui Dumnezeu si daca nu te-ai fi gandit doar la tine. Cand s-a uitat dedesubt. firul nu te-a tinut. numai ca. sa nu-si creada ochilor! Multi pacatosi se atarnasera de firul sau. devenind om . . vei ajunge in rai si vei scapa de chinurile de aici. pe masura ce se urca. ingerule. o sa se rupa firul si o sa cad iarasi.Ce faceti ?! . de aceea s-a rupt. Nespus de bucuros. Poate ca va strange averi. . In viata nu va reusi cel rau.. Dati-va imediat jos. Dati-va jos.Cum asa ? Doar n-am nici o vina. firul s-a rupt din cauza lor! . uite ce mi-au facut ceilalti! Spune-i lui Dumnezeu sa-mi trimita alt fir. dar in sufletul sau cu ce se va alege ? Dar cel ce ii ajuta mereu si cu dragoste pe ceilalti.Of. a bagat de seama ca firul se subtia din ce in ce mai tare.

fiindca i-ar fi prins tare bine si. ca mi-ai dat gandul cel bun. zambind. Daca las fi luat nu m-ar fi vazut nici un om. intr-o singura directie. "Nu fi iubitor de sine si vei fi iubitor de Dumnezeu! Nu cauta placerea in tine si o vei gasi in ceilalti!"" Gandul cel bun Indreptandu-se spre casa. E drept ca as avea mare nevoie de un sac cu porumb. Dar. lasa acolo sacul si. "Ma straduiesc sa am un cuget curat inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor. Uitandu-se el de jur-imprejur. Privind cerul. inapoi. Cu siguranta ca vreun vecin din sat nu a putut duce prea mult deodata si se va intoarce dupa sac. nu s-a uitat: in sus. nu-l vedea nimeni. un taran a gasit la marginea drumului. isi continua linistit drumul spre casa. oricum. pe camp. in dreapta si in stanga si s-a apleacat sa ia sacul. Doamne. deodata.cu adevarat." . un sac plin cu porumb. caci om este doar cel ce traieste pentru oameni. amintindu-si ca. s-a hotarat sa-l ia acasa. spunandu-si: . s-a oprit. dar mai mult am nevoie de un cuget curat si linistit. dar m-ar fi vazut Dumnezeu. S-a mai uitat o data inainte.Multumesc.

si un ateu om rau. cand. E. de unde stii daca este zahar in ceaiul pe care il bei acum ? . Sfanta Liturghie.De unde stii tu ca Dumnezeu te-a iertat pentru pacatele tale sau ca iti asculta rugaciunile. chiar daca nu-l vezi. ci cu ochii sufletului. il intreba la randul sau crestinul.Deci stii ca este zahar in ceaiul tau.Cum de unde ? Simt gustul zaharului. tot asa simt si eu dragostea lui Dumnezeu in inima mea.Linistea sufleteasca La un dineu. nu vezi nimic din toate acestea ? . printre musafiri. Sufletul meu ingreunat de pacate se simte izbavit prin puterea Sfantului Duh.Dar tu. Dragostea nu o vezi cu ochii trupului. "Cand am ajuns la iubire. . rugaciunile imi inalta sufletul ce nu-si gaseste linistea decat la Dumnezeu. de fapt. Sfanta Spovedanie." . lipsit de credinta . am ajuns la Dumnezeu.care l-a intrebat la un moment dat pe crestinul de alaturi: . se gasea.

Era odata o insula unde traiau toate sentimentele umane: Buna Dispozitie. Iubire. Bogatia a trecut pe langa Iubire intr-o barca luxoasa si Iubirea i-a zis: -Bogatie. Iubirea si altele. caci e mult aur si argint in barca mea si nu am loc pentru tine. te rog. batranul a plecat. Cand insula a inceput sa se scufunde. ma poti lua cu tine? -Nu te pot lua. care tocmai trecea pe acolo: -Orgoliu. care trecea pe langa ea: -Tristete. aici e totul perfect… mi-ai putea strica nava. te rog. Tristetea. Iubirea si-a dat seama cat de mult ii datora si a intrebat Cunoasterea: . ma poti lua cu tine? -Nu te pot ajuta. Iubire. lasa-ma sa vin cu tine! -Oh. Dintr-o data o voce a strigat: -Vino. Intelepciunea. asa ca si-au pregatit navele si au plecat. Doar Iubirea a ramas pana in ultimul moment. Iubire. Iubirea s-a simtit atat de recunoscatoare si plina de bucurie incat a uitat sa il intrebe pe batran cum il cheama. Iubirea a hotarat sa ceara ajutor. dar era atat de multumita incat nu a auzit ca o striga. Atunci Iubirea i-a cerut ajutorul Orgoliului. sunt atat de trista incat simt nevoia sa stau singura… Chiar si Buna Dispozitie a trecut pe langa Iubire. Iubirea a rugat mai apoi Tristetea. Intr-o zi sentimentele au aflat ca insula se va scufunda in curand. te iau cu mine! Era un batran cel care vorbise. Cand au sosit pe tarm.

imi poti spune cine m-a ajutat? -Era Timpul… -Timpul? s-a intreba Iubirea. parinte.Nu. ce este cel mai important ? . sa nu fie distruse de buruieni .. pot ele sa creasca ? .. daca ai o gradina in care plantezi tot felul de flori frumoase. trebuie sa le ud . . i-a raspuns: -Pentru ca numai Timpul e capabil sa inteleaga cat de importanta e Iubirea in viata… Gradina sufletului Un crestin l-a intrebat pe duhovnicul sau: . vor creaste ele mari si frumoase ? . dar de ce tocmai Timpul m-a ajutat? Cunoasterea. . parinte. as vrea sa fiu un bun crestin. or sa rasara ele ? .-Cunoastere. fara sa faci nimic.O. sa am grija de ele. plina de intelepciune. astepti sa creasca ? Asa. fiule. Ia spune-mi. totul este important. si nu vor avea lumina. sa am o viata fara pacate.Parinte. trebuie si sa muncesc. Ce trebuie sa fac mai intai..Nu.Dar daca le uzi si atat.Dar daca le dai toate acestea..

florile nu vor creste niciodata. sa veghem mereu ca raul sa nu se cuibareasca in noi.. credinta. Fii mereu atent la sufletul tau. fiindca. odata intrat. vor creste nestingherite. florile minunate din sufletele noastre. Si ce mai trebuie sa facem pentru gradina sufletului ? Sa o udam mereu cu apa datatoare de viata. ai grija de el. fiindca atunci si Dumnezeu te va ajuta. care este rugaciunea. fiule ?! Sufletul nostru este asemenea unei gradini. adica dragostea. in care sunt semanate cele mai frumoase flori: dragostea. . . iar viata ni se va umple de fericire. prin munca noastra si cu ajutorul Domnului.In nici un caz. credinta si toate lucrurile bune pe care Dumnezeu ni le-a daruit. ca tot ce este acolo sa infloreasca. bunatatea.. omenia . Dar ele tot n-ar creste. Noi. poti tu sa-mi spui. insa. Si unde ar putea gasi sufletele noastre mai multa caldura si lumina dumnezeiasca. ce este mai important ? Toate sunt importante. Doar astfel sufletul omului se umple de frumusete. este foarte greu sa-l mai scoti. Ce trebuie sa facem pentru toate acestea ? Sa avem grija ca buruienile pacatelor sa nu prinda radacini in suflet. daca nu le-ar incalzi pe toate lumina binefacatoare a dragostei dumnezeiesti. parinte. fiule. trebuie sa avem grija de aceasta gradina din sufletul nostru. daca nu in Biserica ?! E.Acum ai inteles. atunci toata munca mea nusi are rostul. cumpatarea. Doar asa..

E. asa ca o ducem destul de greu. Cucerit de bunatatea fetei. ce traia din milostenia credinciosilor. trecatorul a intrebat-o pe copila: . de ce i-ai dat batranului banutii tai ? . s-a apropiat o fetita care i-a intins cativa banuti. Mama a vrut sa-mi cumpere un cojocel.O. fiindca nu am umblat bine imbracata. un cersetor. domnule. Iar Dumnezeu. omul a intrebat-o ce isi doreste ea cel mai mult. nu prea are bani. dar Dumnezeu mi-a ajutat si m-a insanatosit. am luat banutii acestia pe care eu i-am strans si i-am dat batranului din fata bisericii. a vazut in fata unei biserici un batran sarman. Asa ca azi. Dar aseara mama mi-a spus ca. iar mama. uite ca se poate. Vino cu mine! . mai multa nevoie de ei. fiindca am facut un bine. tatal meu a murit. ca vine iarna si va fi foarte frig.Stiti. Anul trecut am racit rau de tot.Spune-mi.Rasplata bunatatii Un om. a spus fata. El are. i-a mai spus omul. atunci cand faci un bine. . desi munceste mult. se va indura si de mine. trecand pe o strada. cu siguranta. . Dumnezeu te rasplateste negresit. as vrea un cojocel. De batran. dar e tare scump si nu se poate. Impresionat de gestul ei.

Intr-o zi. pe cineva care plangea. A dat imediat porunca sa fie deschise portile si a iesit sa vada ce se intamplase. insa. iar Domnul mi-a dat mie ocazia sa te intalnesc tocmai in acel ceas. toti oamenii erau multumiti si aveau de toate. si. mama ta a avut dreptate. Dumnezeu totdeauna te rasplateste pentru binele facut. si Dumnezeu ne ajuta pe noi. . Daca in palatul sau. a trait un rege puternic si intelept. plimbandu-se prin curtea palatului sau.Vezi. Cu cat suntem mai buni si avem mai multa grija unul de altul.Ajunsi in fata unui magazin mare. Tu l-ai ajutat pe batran. ce se afla peste drum." Bogatii si saracii Demult. omul i-a cumparat fetei un cojocel calduros si tare frumos. Dumnezeu imi va ajuta si mie mai tarziu. Nu-si putea crede ochilor .. "Fiecare din noi e ajutat de celalalt in mod providential. dincolo de ziduri. cu sute de ani in urma. a auzit. Eu team ajutat acum pe tine. Fetita nu stia cum sa-i mai multumeasca strainului ce se indurase de ea. ca la porti erau adunati oameni . fii sigura. cu atat Dumnezeu ne vede credinta si ne fereste de rele. i-a mai spus omul. acum vedea.. fiindca atunci cand ne ajutam unii pe ceilalti.

atunci sortii vor decide care dintre voi va fi executat. fiindca voi nu va ingrijiti de treburile cetatii. Dar daca v-ati uita si in jurul vostru. in regatul meu. In timpul acesta. un om a murit de foame la mine-n cetate. atunci o s-o fac eu! Iata ce poruncesc: de azi inainte. era un copil ce plangea. peste zi. unul mai amarat decat celalalt.Voi sunteti cei mai bogati oameni din regatul meu. daca aflu ca. Maniat de aceasta situatie pe care sfetnicii i-o ascunsesera. regele s-a intors in palat si i-a chemat pe toti bogatasii la el. Cand regele l-a intrebat ce i s-a intamplat. pentru fiecare sarac mort de foame. le-a spus: . Afara este plin de oameni ce vor sa munceasca pentru o paine.Vad ca nu aveti suflet! Cum de nu va e mila de cei ce se lupta cu greutatile. Chiar langa zid. Puteti sa ii ajutati si va poruncesc sa o faceti! Dupa cateva zile. le-a spus: . copilul i-a raspuns ca parintii sai sunt bolnavi si el nu are bani nici de hrana si nici de doctorii. Chemandu-i iarasi la el pe cei mai bogati dintre supusii sai. Cand acestia s-au adunat in sala tronului. dar voi ii refuzati. Doar de voi insiva depinde ca acesti oameni sa o duca mai bine. regele a vazut ca nimic nu se schimbase. Pentru ca voi insiva va faceti vinovati de moartea acelui om. fiecare incercand sa-si spuna pasul. ce intindeau mana pentru o bucata de paine. ati vedea ca sunt oameni care mor de foame. va fi omorat si un bogatas! De maine. care o duc rau. . ne vom intalni in fiecare seara si. in jurul regelui s-a strans o multime de oameni nevoiasi.nevoiasi. zi de zi ?! Daca nu o faceti voi. Aveti atata avere incat ati putea sa va construiti fiecare cate o casa numai din aur.

caci nu stii care va fi sfarsitul lui. nimeni nu a mai murit de foame in regatul acela! "Nu invidia gloria celui pacatos. Nu mai putea de oboseala.. a strigat: . dar n-ati facut-o. nu se vedeau decat urmele omului. Ne vedem maine seara! Se spune ca. (." Dragostea Domnului Imagine Se spune ca odata. omul a observat ca alaturi de el au aparut si alte urme..) Judecata este fara mila pentru cel ce n-a facut mila. un om mergea printr-un desert.caci l-ati fi putut ajuta. Speriat. ca si cand mai era cineva. Deodata. iar soarele puternic il topea cu razele sale de foc.Sunt Dumnezeu! Nu esti singur. In afara de intinderea nesfarsita de nisip dogoritor.De ce sunt patru urme in nisip. fiindca Eu merg alaturi de tine. Astfel. apa nu mai avea. o persoana ce mergea odata cu el si ale carei urme le putea vedea alaturi de ale sale. insa. cand eu sunt singur ? Cine esti si de ce nu te vad ? Dar o voce i-a raspuns: . urmele pasilor sai. de a doua zi. vei fi ocrotit de orice rau si vei ajunge cu bine la capat! . nu mancase nimic de mai multe zile.

pana cand intr-un final a simtit ca nu mai poate face un pas macar. amintindu-si de visul sau. a mers. din iubire. altfel as fi murit. si a deschis ochii. aceeasi voce i-a raspuns cu blandete: . Dumnezeu.sanatatea. Ferice de aceia care vad ca toate . Cum de m-ati gasit ? . rece.a spus omul indurerat . Si a mers. Dar. ajuns la capatul puterilor. Sunt unii oameni care nu vad ca Dumnezeu se ingrijeste de ei. nu se vedeau decat urmele pasilor sai. incins de lumina soarelui. . dar Dumnezeu nu uita niciodata de ei.Omul a cazut in genunchi si i-a multumit Domnului ca S-a indurat de el. Ferice de aceia care au mereu incredere in ajutorul Domnului. Atunci cand a simtit apa rece pe fata s-a trezit. cauta mereu sa ii ajute. Nu vad ca Domnul. cazuse in nisip. omul nostru a simtit ceva rece. . pana acum.de ce m-ai parasit. Eu te-am dus in brate.Am vazut niste urme in nisip si ne-am dat seama ca cineva s-a ratacit. .a strigat omul... Toropit de oboseala. fusese gasit de o caravana. Cativa negustori il ridicasera si il stropisera cu apa. Care S-a indurat de suferinta mea. urmele tale.Voi credeti ca urmele mele v-au adus aici ? Nu. Ei uita de cele sfinte si de Dumnezeu. fericirea .Doamne . Deodata. Visase. ce i-a fost dat sa vada ? Pe nisip. in timpul somnului. El v-a calauzit pasii spre mine. convins ca acum va reusi. Erau.Binecuvantat sa fie Domnul! . Cazut in genunchi. puterea de munca.Pentru ca. de ce nu sunt decat doua urme in nisip ?! Dar. dupa care si-a continuat drumul. a privit in spate si . intr-adevar. .tin de Dumnezeu si ca doar prin puterea Lui putem fi mantuiti.

De asemenea. Ea era confidenta lui si era intotdeauna draguta. Totusi." Poveste pentru suflet Era odata un rege care avea 4 neveste. Desi ea il iubea cu adevarat. Cel mai mult o iubea pe cea de-a patra sotie. De cate ori regele avea o problema. pe care o imbraca cu straie din cele mai scumpe si o trata cu cele mai fine delicatese. Regele o iubea si pe cea de-a doua sotie. el de abia o observa! . regele nu o iubea pe prima sotie. Ii dadea tot ce era mai bun. regele traia cu teama ca aceasta sotie il va lasa intr-o zi pentru un altul."Chiar daca noi ne indepartam uneori de Dumnezeu. Dumnezeu ramane mereu aproape de noi. Prima sotie a regelui era foarte loiala si isi adusese o mare contributie in mentinerea regatului. intelegatoare si rabdatoare cu el. putea avea incredere in ea ca il va ajuta sa treaca peste momentele grele. Totusi. o iubea si pe cea de-a treia sotie si ea era cea cu care se mandrea cel mai mult in fata regatelor vecine.

Acum ca mor. Regele o intreba si pe cea de-a treia sotie: "Te-am iubit toata viata mea. eu am sa mor. vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?" "Nu!" veni raspunsul celei de-a treia sotii. Raspunsul ei strapunse inima regelui ca un cutit.Intr-o zi. vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?" "Nici vorba!" replica cea de-a patra sotie. . ma voi recasatori!" Inima regelui se stranse de durere. Cand voi muri. "Viata e prea buna! Cand vei muri. si pleca fara un alt cuvant. Se gandi la viata lui plina si isi spuse: "Acum am 4 sotii cu mine. Acum. dar cand voi muri. regele simti ca sfarsitul ii este aproape. ti-am daruit cele mai frumose haine si ti-am aratat cea mai mare grija. Apoi o intreba si pe cea de-a doua sotie: "Intotdeauna am gasit la tine intelegere si ajutor si mereu ai fost acolo pentru mine. voi fi singur." O intreba pe cea de-a patra nevasta: "Te-am iubit cel mai mult.

vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?" "Imi pare rau.Era atat de slaba. pentru ca suferise mult din cauza foamei si a neglijarii sale. Indiferent cat timp si efort investim in a-l face sa arate bine. nu te pot ajuta de data aceasta!" replica cea de-a doua sotie. Cand murim. merge la altii. "Te pot doar inmormanta si veni la mormantul tau.TRUPUL nostru. Indiferent cat de apropiati .FAMILIA SI PRIETENII. Apoi se auzi o voce: "Eu te voi urma oriunde vei merge!" Regele se uita imprejur si vazu ca cea care rostise aceste cuvinte era prima sotie.AVEREA noastra. Adanc indurerat." Regele fu devastat si de acest raspuns. noi toti avem 4 sotii in viata noastra: Cea de-a patra sotie . Cea de-a doua sotie . el ne va lasa cand murim. regele spuse: "Trebuia sa fi avut mult mai multa grija de tine cand am avut ocazia!" In realitate. Cea de-a treia sotie .

SUFLETUL nostru. mergand pe strada. bunastare si putere. SUFLETUL este singurul care ne va urma oriunde vom merge. Adevaratele minuni Un tanar fara credinta spunea mereu ca el nu crede in minuni. care.Doamne. Totusi. Adesea este neglijat in goana dupa averi.ne-au fost in timpul vietii. Dar intr-o zi. privind in dreapta si in stanga. Prima sotie . ei nu pot decat sa vina la mormantul nostru dupa ce nu mai suntem. a intalnit un om. Sa-l cultivam. plimbandu-se incet. exclama intruna: . ce minune! Ce minunatii mi-a fost dat sa vad! . pentru ca este singura particica din noi care ne va urma si va fi cu noi pentru eternitate. se oprea la tot pasul si. sa-l facem puternic si sa-l bucuram acum.

oamenii din jurul tau.Nu! . Chiar azi dimineata mi-a scos bandajele de la ochi si. Multumesc lui Dumnezeu pentru toate aceste lucruri frumoase pe care le-a creat si pentru faptul ca mi-a ajutat sa pot. daca tot ne-am intalnit.a raspuns omul.Cum la ce ? La floarea aceasta minunata! Si la copacul de acolo si. Impresionat de cuvintele omului. Dumneata poate ca. Vezi dumneata. in sfarsit. De cand am iesit din spital. n-ai mai vazut flori sau copaci pana acum ? Ce. uite. necredinciosul l-a insotit pe acesta pana la o bisericuta apropiata. Dar eu. priveste norii. ma plimb insa pe strazi si nu ma mai satur sa privesc atatea lucruri frumoase. vazand in fiecare zi florile. Dar. m-a lasat sa plec.. cu o saptamana in urma. niciodata nu mi-am imaginat ceva atat de frumos. crede-ma. pana astazi am fost orb din nastere. atatea minuni. Au . fiindca vreau sa aprind o lumanare si sa multumesc Domnului pentru minunea care a facut-o astazi cu mine. pana acum nu te-ai mai uitat niciodata pe cer sa vezi norii si pasarile zburand ? . sa le vad si eu si sa ma bucur de ele. dupa ce a vazut ca nu mai am nimic si mam vindecat complet. a intrebat necredinciosul. familia m-a adus in acest oras la un medic celebru care m-a operat si m-a ingrijit cu multa dragoste. cat sunt de frumosi! . nici nu mai realizezi cat este de minunata aceasta lume. eu o vad pentru prima oara si.Ce ti-e. a mai spus necredinciosul.Nu te supara. Insa. cat este de uimitoare. dar la ce te uiti si te minunezi asa de tare ? . spune-mi incotro gasesc o biserica. omule. copacii.

Toate erau pline de frumusete. ci sa le simti. Toti cei ce cred si iubesc cu adevarat sunt sfinti." Pentru un milion In timpul unui razboi. nici macar vreun doctor.intrat impreuna. dupa un timp. au aprins cate o lumanare si au inceput sa se roage incet. se aflau doua paturi cu bolnavi de care nimeni nu se apropia. ci el. unde a fost ingrijit cat se poate de bine. in fata unei icoane. un colonel a fost ranit grav si dus de urgenta la cel mai apropiat spital. apropiindu-se de ceilalti prin dragoste. dar el nu stia sa le vada. toate erau minuni. simte cum se apropie de Dumnezeu. oferindu-si parfumul ? Poate cineva sa-mi arate o minune mai mare decat dragostea si devotamentul unei mame pentru copilul ei ? Este cineva atat de crud. Dar. "Sfintenia vine din dragoste. In sufletul sau. Trecea pe langa ele. O singura . Ce minune este mai frumoasa decat o floare ce se deschide. incat sa nu simta dragostea minunea minunilor ? Adevaratele miracole nu trebuie sa le vezi. acesta observa ca la celalalt capat al salonului. omul necredincios pana atunci a inteles ca nu lumea era de vina. Si in orice crestin se intampla un miracol atunci cand. fara sa le observe.

dar calugarita care sta mereu impreuna cu ei si ii ingrijeste ? .Bine . in locul tau." . a mai exclamat colonelul. afland ca oamenii aceia sufera de o boala fara leac si ca in scurt timp vor muri. intorcandu-se spre colonel. Pentru multumirea pe care o citesc in ochii acestor oameni sarmani pe care pot sa ii ajut si pentru rasplata pe care ne-o va da Dumnezeu fiecaruia dintre noi. dar ea a insistat spunand ca cineva trebuie sa-i ingrijeasca si pe oamenii aceia. cautand sa nu le lipseasca nimic si rugandu-se neincetat. .Doamne. Noi nam lasat-o sa se apropie. Intreband de ce sunt bolnavii de la capatul salonului atat de izolati. Din celalalt capat al salonului.Nici eu n-as face acest lucru pentru un milion de dolari.a mai intrebat colonelul . Il fac insa pentru o rasplata mult mai mare. dar acum s-ar putea sa se fi imbolnavit si ea. n-as face asa ceva nici pentru un milion de dolari.Desigur ca era sanatoasa .i-a raspuns un doctor. "Esti desavarsit atunci cand. calugarita l-a auzit si. i-a raspuns linistita si cu zambetul pe buze: .calugarita statea mereu cu ei si ii ingrijea cu multa dragoste. . Nimeni nu se apropia de bolnavi de teama sa nu se molipseasca. il preferi pe aproapele. dupa meritul nostru. colonelul a ramas mut de uimire.

pe fundul celui de-al treilea cos a gasit o painica mica. A cautat si in cel de-al doilea cos. astepta cuminte o fetita. Dar acolo nu mai ramasese nimic. Dupa ce toti ceilalti copii siau ales ce paini au vrut si au plecat cu ele.. fetita s-a apropiat si ea de primul cos si s-a uitat in el. viata era tare grea si oamenii sufereau de foame. cum punea mana pe cate o paine.Sinceritate In timpul razboiului. Cand acesta a aparut cu niste cosuri mari. dis de dimineata. inca din zori. la marginea curtii. bucuros fiindca prinsese o bucata mai mare. a dat porunca la bucatarie sa fie coapta o paine mica. multi prichindei se stransesera in fata casei in care locuia omul atat de bun la suflet. A doua zi. o lua la goana. dar si acesta era gol. Apoi. copiii s-au repezit. dar in care sa fie pusi 10 galbeni. Fiecare. din ziua urmatoare. Fetita a luat-o. el va oferi paine oricarui copil si asta fara nici un ban. Dar un om bogat s-a hotarat sa-i ajute pe cei sarmani si a trimis vorba in tot targul ca. pe care nici un copil nu o bagase in seama. a asezat painica deasupra celorlalte paini si a iesit iarasi cu . ca urmare. Toata ziua a stat omul si s-a gandit la cum se purtase acea fata si. a multumit frumos pentru paine si a plecat spre casa. lovindu-se. Spre bucuria ei. cautand fiecare sa apuce o paine cat mai mare. Era acolo o harmalaie . imbrancindu-se.. mica. pline cu paine. Dar omul a observat ca undeva.

. in timp ce framanta aluatul. am hotarat sa te rasplatesc. s-a ales tot cu painea cea mai mica. . singura ramasa. omul i-a raspuns: . spunandu-i cum mama ei i-a gasit in painica primita. Astazi. Ia-i si du-i imediat inapoi! S-a intors fetita la casa omului si i-a dat acestuia toti banii.toate cosurile in curte. fiindca ai fi putut pastra totul. Cand s-au asezat la masa si femeia a rupt painea. Privind-o cu drag. unde mama ei o astepta. i-a multumit frumos omului si s-a grabit spre casa. fetita noastra. ce sa vezi ?! Galbenii s-au rasturnat pe masa din aluatul proaspat. Drept rasplata. am vazut si cat esti de cinstita. ca si in ziua precedenta. Si de aceasta data. in fiecare dimineata cand vei veni sa iei si tu o painica. s-a speriat mama. care asteptase cuminte.Banii aceia nu au ajuns intamplator acolo. Din nou s-au repezit si s-au luat la harta. vei primi si cate zece galbeni. ce sa fie cu acesti bani ? Daca banii au ajuns din greseala in painea adusa de tine ? Poate i-au cazut brutarului. La sfarsit. unde copiii deja se stransesera si asteptau nerabdatori. Dupa ce am vazut ieri cum ai avut rabdare si cum te-ai multumit chiar si cu mai putin. dar tu mi-ai adus banii inapoi.Vai.

raspunse batranul.. Asa se face ca. cand primea galbenii. S-a dus in fuga la mama ei si ia dat banutii. Stia ca si ceilalti au nevoie de milostenie la fel de mult ca si ea. Cum sunt locuitorii acestei cetati? Batranul ii raspunse printr-o intrebare: . De aceea ma bucur ca am putut pleca de acolo! . dupa care i-a povestit totul.. Cum sunt locuitorii acestei cetati? Omul nostru raspunse cu aceeasi intrebare: . iar mama a povatuit-o si de aceasta data.." . "Saracia sau bogatia nu pot invinge DRAGOSTEA.... in fiecare dimineta. dar DRAGOSTEA poate invinge si saracia si bogatia.Egoisti si rai. Putin dupa aceea.Nu am mai fost niciodata pe aici..... de atunci..Asa sunt si locuitorii acestei cetati. Spune-mi ce dai ca sa-ti spun ce o sa primesti Era odata un barbat care sedea la marginea unei oaze la intrarea unei cetati din Orientul Mijlociu...Abia am sosit in acest tinut.Doamne.Cum erau locuitorii cetatii de unde vii? . fata se ducea in mijlocul celorlalti copii si impartea cu ei toti banutii. iar fata i-a urmat sfatul. Un tanar se apropie intr-o buna zi si il intreba: . ce bucuroasa a fost fetita... un alt tanar se apropie de omul nostru si ii puse aceeasi intrebare: . Nu stia cum sa-i multumeasca omului pentru atata bunatate.

tatal sau a hotarat sa-l lecuiasca si. i-a spus: .Fiule. Aveam multi prieteni acolo si cu greu i-am parasit. marinimosi. se intoarse spre batran si ii zise cu repros: . . oamenii nu sunt altceva decat ceea ce stim noi sa gasim in ei. Pentru ca. Atat de lenes. Dar. primitori.Cum erau locuitorii cetatii de unde vii? . cinstiti.Asa sunt si locuitorii acestei cetati. Un negutator care isi aducea pe acolo camilele la adapat auzise aceste convorbiri si pe cand cel de-al doilea tanar se indeparta. cand baiatul a venit iarasi sa-i ceara bani. dar stia sa ceara bani de la parinti ca sa-si cumpere dulciuri si jucarii. acela care a avut si in alt oras prieteni va gasi si aici tovarasi credinciosi si de incredere. vezi tu. fiecare poarta lumea sa in propria-i inima..Cum poti sa dai doua raspunsuri cu totul diferite la una si aceeasi intrebare pe care ti-o adreseaza doua persoane? . Dimpotriva. ca nu facea nimic toata ziua. intr-o zi. Pretul lucrurilor Un om avea un baiat tare lenes.Erau buni. raspunse batranul. Acela care nu a gasit nimic bun in trecut nu va gasi nici aici nimic bun.

Acum sa stii ca esti pedepsit! . brutarul ii dadu o gramada de bani. framantand coca si trebaluind prin brutarie. Uite bancnotele astea! Uite ce multe sunt si doar eu am muncit pentru ele. i-a zis tatal. baiatul a sarit ca ars. Cand se implini o saptamana. Dar in timp ce baiatul tot incerca sa-si convinga parintele sa-i dea bancnota dupa care ii scaparau deja ochii. mut de uimire.ii mai spuse tatal cu dragoste. Si doar cine le cunoaste valoarea stie cu adevarat si cum sa-i cheltuiasca .. bagandu-si mainile in flacari sa scoata banii pentru care muncise atat.Bravo fiule. . Nu stii valoarea lor si ii cheltuiesti fara rost.a mai spus tatal. Fericit nevoie mare. baiatul s-a intors acasa.Tata. nimeni nu mi le-a dat pe degeaba! .Vezi fiule. De data aceasta. Dupa ce le cerceta cu luare-aminte. tatal sau a aruncat-o deodata in soba aprinsa. ..Cum sa nu. intrand val-vartej . neintelegand de ce a facut tatal sau acest lucru. . Baiatul nu a mai avut ce face si s-a dus la brutarul din coltul strazii. dar ma tem ca tu nu stii sa-i pretuiesti.. O saptamana intreaga a muncit carand sacii cu faina. Ia da-mi-le si mie sa vad cate sunt .a strigat el. . tata ? Stiu foarte bine ca banii se castiga greu si nu ii voi mai risipi. Baiatul a ramas locului. de-abia acum stii valoarea banilor.Fiule. eu ti-as da banii acestia. Pleaca din casa mea si sa nu te mai intorci pana nu vei fi si tu in stare sa castigi un ban. tata . tatal le arunca imediat in foc.am castigat si eu bani. . rugandu-l sa-l primeasca ucenic.

Poate n-ai stiut cum sa deschizi. dar.Am incercat sa-mi conving barbatul.Parinte."Viata este munca si numai munca ii da omului dreptul la viata. a intrebat-o calugarul ? . calugarul a scos o gramada de chei si dandu-i una femeii a rugat-o sa deschida usa din fata lor. mai incearca! Dar oricat s-a straduit femeia. ." Cheia potrivita La un calugar a venit o femeie sa-i ceara ajutorul. certandu-l.Ce-ai facut in aceasta situatie.Cand ati avut iar probleme. . . I-am reprosat si l-am certat.Acelasi lucru. dati-mi toata gramada de chei si aflu eu care-i cea potrivita . Privind-o cu caldura. . Si de fiecare data am facut la fel.l-a rugat aceasta. fiindca nu avea intelegere in casa. nu a putut deschide. cea statatoare devine otravitoare. nepotrivindu-se cheia respectiva. i-a spus calugarul. Atunci. i-a cerut calugarului alta cheie. Apa curgatoare da viata. i-a raspuns din nou femeia. duhovnicul i-a raspuns: . ce-ai mai facut ? . A incercat femeia.

Daca va simtiti neadaptat. In schimb.Paulo Coelho 1. pe cand invataturile primite in suflet cu placere si cu bucurie raman de-a pururi. veti deveni bolnav. atunci se vor produce lucruri bune. Amintiti-va mereu ca daca va ganditi la lucruri bune.. contrariul e tot atat de adevarat. Sunteti ceea ce ganditi ca sunteti. daca o vei gasi. Cauta cheia potrivita si. Nu uitati ca subconstientul vostru nu argumenteaza niciodata. tot asa nu poti deschide sufletul barbatului tau cu aceeasi vorba de cearta cu care incerci mereu. veti fi nenorocit." "Tot universul conspira sa„ te ajute pe tine" . veti da gres peste tot. Puteti sa va convingeti .Acum intelegi ce-am vrut sa-ti dovedesc ? Cum nu poti tu deschide acea usa cu o cheie nepotrivita. 3. daca va ganditi tot timpul ca sunteti bolnav. El accepta simplu si fara justificare ideile sau rationamentele constientului. sigur vei putea deschide! "Invataturile date cu forta nu pot dainui in suflete. oricat ai incerca. Daca va ganditi ca sunteti facut pentru a fi nefericit. oricare ar fi ele. 2.

pana cand reuseste sa convinga subconstientul de adevarul lor. Rolul principal al subconstientului vostru este de a ocroti integritatea subconstientului vostru. Fiti atenti la ce rostiti. Aveti posibilitatea de a alege.atentie! .ceilalti nu pot comunica cu subconstientul vostru. Daca va petreceti timpul repetand ca sunteti incapabil. Am spus-o de nenumarate ori: el nu face deosebirea intre realitate si imaginar. bineinteles. precizati cele care va apartin in mod exclusiv. 7. atunci de ce nu ati alege fericirea. Toata existenta noastra e bazata pe liberul arbitru. Aveti libertatea de a alege. ca apa imbolnaveste de cancer sau altceva tot atat de absurd. ca sa nu fie coplesit de impresii false sau eronate. in momentul in care spiritul constient le repeta de mii de ori. in care hotarati in alt fel . Dar . in afara cazului. 4.subconstientul ca pamantul e plat. Sugestiile si comentariile altora nu au nici o putere asupra voastra.constientul este cel care alege natura convingerilor voastre. in masura in care aceste cuvinte i se repeta de multe . el crede cu sfintenie tot ce-i relateaza constientul. 6. subconstientul vostru va va lua in serios. Deci mare atentie la ce spuneti subconstientului vostru. Comentariile acestea va pot prejudicia. sanatatea si prosperitatea? 5.

Ca sa nu-l induceti in eroare. in timp ce auzul si vazul i se imputinau. mainile si picioarele-i slabeau. si-i spuse: "Ia-l si ai grija de el. la curte sosi un batran despre care se spunea ca ar cunoaste secretul vietii. Taina vindecarii A fost odata un rege care avea o fiica desteapta foc si foarte frumoasa. Te va vindeca. Multime de doctori incercasera s-o vindece. dar in zadar. Pe masura ce crestea." Nerabdatoare si plina de bucurie. dar ceea . printesa deschise capacul. in loc sa spuneti "nu pot" spuneti mai curand "pot". Intr-o zi. Transmiteti-i ideea ca reusiti tot ce va propuneti si acest lucru se va implini. Printesa suferea insa de o boala misterioasa.ori. Toti curtenii se grabira sa-l roage sa vina in ajutorul printesei bolnave. Batranul ii dadu copilei un cosulet de nuiele cu capac.

Cand mi-e frig. Il hranea. da-mi crucea altuia s-o . in ciuda durerilor. Cand crucea mea incepe sa fie prea grea. Trecura luni. usoara si nespus de frumoasa cum nu mai fusese de multa vreme. Printesa il lua in brate si incepu sa danseze razand si cantand. Intr-o dimineata. lua copilul in brate si incepu sa-l ingrijeasca. si mai nenorocit si mai suferind decat ea. Fara sa-si dea seama se vindecase si ea. trimite-mi pe cineva pe care sa mangai. ii suradea. Cand mi-e sete. La aproape sapte ani dupa acestea. trimite-mi pe cineva care are nevoie de hrana. Doamne. il veghea noptile. In cosulet. se petrecu ceva de necrezut. cand mi-e foame. ii vorbea cu duiosie. Printesa isi lasa sufletul cuprins de compatimire si. Cand sufar. copilul incepu sa zambeasca si sa mearga. il mangaia. doborat de boala. chiar daca toate acestea ii pricinuiau o mare suferinta si oboseala. zacea un copil. iar printesa nu avea ochi decat pentru copil. trimite-mi pe cineva care are nevoie de apa. trimite-mi pe cineva care trebuie incalzit.ce vazu o umplu de uimire si de tristete.

impart cu el. pe care omul . S-a dus el la cei trei prieteni pe care ii avea si i-a rugat ca. Cand nu am timp. da-mi pe cineva pe care sa-l ajut o clipa. odata. de o fapta pe care n-o facuse. indreapta-mi gandurile catre altii!!!! Cei trei prieteni Se povesteste ca un om a fost acuzat. Cand ma simt descurajat. trimite-mi pe cineva de care sa am grija. sa mearga impreuna cu el la judecator si sa-l scape astfel de pedeapsa. A doua zi. a doua zi. Cand simt nevoia de a fi inteles. adu-mi pe cineva care e in nevoie. trimite-mi pe cineva pe care sa-l incurajez. primul prieten s-a scuzat ca nu mai poate veni. Al doilea l-a urmat pana la usa tribunalului. Cand as vrea ca cineva sa aiba grija de mine. insa acolo s-a razgandit si a facut cale intoarsa. Cand sunt sarac. Cel de-al treilea prieten. Cand ma gandesc la mine. Pentru a scapa de pedeapsa. da-mi pe cineva care sa aiba nevoie de intelegerea mea. cineva trebuia sa depuna marturie ca omul acesta este nevinovat.

de pe un mal al raului pe celalalt. in lumea aceasta. acesta din urma baga de seama ca mosul avea scris cate ceva pe fiecare vasla. "Ceea ce are omul dumnezeiesc in el este putinta de a face bine. peste care nu era pod. raman aici. De aceea." Cele doua vasle In apropierea unui rau larg. Rudele ne urmeaza pana la groapa. fara sa ne ajute cu ceva. aratandu-I lui Dumnezeu adevarul despre sufletul nostru. cel de-al treilea prieten. cu barca sa. cand murim. Si iata ca intr-o zi. sunt averea noastra. asa cum suntem cu adevarat. traia candva un batran cu frica lui Dumnezeu.contase cel mai putin. redandu-i astfel libertatea. Insa. fie ele cat de mari. realizarile noastre. a intrat. a depus marturie pentru el si l-a salvat. in timp ce il trecea cu barca pe un tanar vorbaret si iscoditor. La fel se intampla cu fiecare dintre noi. dar raman si ele tot aici. rudele noastre si toate faptele bune pe care le-am facut. sunt cele ce ne urmeaza si dincolo de moarte. ce-si castiga painea trecandu-i pe calatori. Se uita atunci . Cei trei prieteni pe care ii avem in viata si care ar putea vorbi despre noi. valoarea unui om este data de faptele bune pe care le-a facut. Doar faptele noastre bune.

dar incepu. parand coplesit de desteptaciunea sfatoasa a tanarului. sa vasleasca cu o singura vasla. Dar cu o singura aripa . voind sa faca pe desteptul.mai bine si. dupa o vreme. il intreba curios pe batran: .raspunse batranul. deslusind scrisul. ce voise sa-i dea de inteles. ma conduc in viata de cand ma stiu pe lume . atunci esti de folos mai degraba celorlalti. si multumirea de sine iti vine dinauntru. ci mai mult se invartea in loc. atunci iti esti de folos mai degraba tie insuti.cine mai poate zbura?! . dupa cum ii este firea: daca alegi calea "faptelor bune". iar daca alegi calea "credintei".Eu unul nu cred ca omul are nevoie de amandoua. intr-un tarziu. caci viata omului este dupa sufletul lui. Batranul ridica din sprancene si nu spuse nimic. care insa pricepu. fara vorbe. Fapta buna si credinta sunt cele doua aripi cu ajutorul carora sufletul nostru se inalta in zbor tainic spre Dumnezeu. credinta si faptele bune.De ce ai scris matale pe o vasla "Credinta" si pe cealalta "Fapte bune"? Fiindca acestea doua. si multumirea de sine iti vine din afara. Barca aproape ca nu mai inainta. batranul: ca una este sprijin celeilalte si ca una prin alta se implinesc. Tanarul primi raspunsul cu o anume indoiala si. spre nedumerirea tinarului. ci ii este de ajuns si numai una singura ca sa se calauzeasca in viata. spuse cu un aer de mare intelept: .

Vezi tu firul acela care coboara acum spre tine de sus? De te vei urca pe el. m-am schimbat la suflet si nu mai am pic de rautate in mine! Si iata ca odata. Mult s-a cait el atunci pentru tot ce facuse. numai ca. sunt numai credinta. dar acum m-am lecuit! Nu mai sunt egoist deloc. pe masura ce urca. un inger al Domnului i-a stat dinainte. se ruga intruna lui Dumnezeu. chinuindu-se zi si noapte in flacarile cele nepotolite. batandu-si pieptul cu pumnii dogoriti de vipie.Bucura-te. fara sa-i pese de cei din jur.E bine daca-i asa. zicandu-i: . vei ajunge in rai si vei scapa de toata osanda.A doua sansa Dupa ce traise o viata plina de egoism. Nespus de vesel. in care nu se gandise decat la sine. zicand: . omul prinse a se catara pe firul ce atarna deasupra iadului.Iarta-ma Doamne. sau doar vorba e de tine? . la un loc cu cei drepti si plini de iubire! Dar oare te-ai schimbat cu adevarat.Cum sa nu?! M-am m-am schimbat cu totul. pocainta si iubire! . ca Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea si vrea sa-ti dea o sansa sa vii si tu in rai. in timp ce acela se ruga cu glas mare. ca am gresit. a bagat de seama ca firul se subtia vazand cu . omule. dar degeaba: era prea tarziu! Si astfel. un om a ajuns in beznele iadului.

. om nefericit ce esti. Ziceai ca te-ai lecuit de egoism si ca acum iti pasa de aproapele tau.striga omul speriat si plin de ciuda. Deci vadindu-te tu la fel de pacatos si nepasator de chinul fratilor tai intru suferinta.Cum asa?! Pai doar eu n-am nici o vina ca firul asta s-a rupt din pricina lor! . sa nu-si creada ochilor! Multi alti pacatosi se atarnasera in urma de firul lui. firul s-a rupt din pricina ta si a pizmei tale! Firul acela era firul credintei si ar fi putut tine si tot iadul. ramane aici. ca sa pot scapa odata de aici! . intristat. nenorocitilor?! . . Surse: http://www.Of. incercand cu disperare sa scape si ei din flacarile iadului.Ba nu. iar locul cuvenit tie. daca ai fi avut incredere in cuvantul lui Dumnezeu si daca nu te-ai fi gandit doar la tine. . disperat.i-a raspuns ingerul.terapiiimunitare. Cand s-a uitat dedesubt.lumeaingerilor. ma. firul nu te-a tinut.Ce faceti. dar nu este adevarat. uite ce mi-au facut nenorocitii astia! Spune lui Dumnezeu sa-mi trimita alt fir.Nu se poate! . dupa cum se vede. Dati-va imediat jos. Dar in clipa aceea firul s-a rupt si au cazut cu totii in adancul invapaiat. Jos.ochii. de parca povara era prea mare. dupa dreptate. se puse a-i lovi cu picioarele.ro http://www.ro . ingere. nauziti?! Si. ca o sa se rupa firul si o sa cad iarasi. cu voi cu tot!.

Buna-dispozitie pentru a-ti improspata ziua. In aceasta noua zi. . … sa indraznesti sa iti urmezi visele pentru a te simti fericit(a) si implinit(a) Fii binecuvantat(a) cu o zi buna! Sa ai parte de: Inspiratie pentru a-ti urma visele. o zi ce asteapta sa fie traita. … sa iubesti si sa fii iubit(a).O zi buna Speciala Iata-te intr-o noua zi din viata ta. dorinta mea pentru tine este… … sa zambesti si viata sa iti zambeasca inapoi. … sa daruiesti si sa primesti inzecit inapoi. Incurajare pentru a persevera in continuare. Uimire pentru a-ti reaminti ca miracolele se intampla.

B. .I. Alinare pentru a avea taria de a merge inainte.E.U. Energie pentru a te propulsa catre tintele tale. Lasa I.A.R. sa iti atinga sufletul.Relaxare pentru a te putea bucura din plin de fiecare clipa.