You are on page 1of 6

THIRD PERIODICAL TEST

MATHEMATICS VI

Name:__________________________________ Score: _____________________


Grade/Section: __________________________

Write the letter of the correct answer on the space provided before each number.

_____1.Which solid figure has polygonal base and its faces are triangles?
A. Triangular prism B. Cube C. Cone D. Sphere

_____2.A ____________ is a solid figure with a circular base and one vertex.
A. Cylinder B. Cone C. Square pyramid D. Sphere

_____3.Which solid figure has triangular base, 6 edges, 3 triangular faces and 1 common vertex?
A. cone C. triangular prism
B. square pyramid D. triangular pyramid

_____4.Which words will complete the statement correctly?


______________ figure is two-dimensional with length and width while ______________
figure is three-dimensional with length, width and depth.

A. geometric, spatial C. solid, plane


B. plane, solid D. solid, spatial

_____5.Which of the following real object represent a triangular prism ?

A. B. C. D.

_____6.Which solid figure is represented by the object below?

A. cone
B. cuboid
C. cylinder
D.pyramid

_____7.Draw a rectangular prism

_____8. How many faces does a sphere have?


A. 0 B. 3 C.1 D. 2
_____9. A cube has ____________ faces.
A. 8 B. 6 C. 10 D. 4
_____10.Which of the following will form a square pyramid?

A. B. C. D.

_____11. Which solid figure will be formed using the net?


A. cone
B. cylinder
C. pyramid
D. sphere

_____ 12.What kind of number pattern is used in 11, 14, 17, 20, 23…?

A.growing pattern C. repeating pattern


B. number pattern D. shrinking pattern
_____ 13.What is the missing term in the sequence 1, 3, 7, 15, _______?

A. 30 B. 31 C. 32 D. 33

._____14.What is the formula in finding the 5th term in the sequence 1, 3, 7, 15?

A. n + 1 B. n + 2 C. 2n + 1 D. n2 + 1

_____ 15. What is the 10thterm in the sequence 2, 5, 8, 11 . . .?

A. 29 B. 39 C. 49 D. 59

_____ 16.What is the 71st term in the sequence 20, 24, 28, 32 . . .?

A. 70 B. 280 C. 300 D. 560

_____ 17.Which of the following defines an EQUATION?


A. A combination of expressions
B. Any numerical value that gives a true statement
C. An algebraic expression containing a variable or variables.
D. Formed by placing an equality symbol between the numerical or variable expression

_____18. What is an expression?


A. A mathematical phrase made up of a variable or combination of variable, numbers
and operation
B. Formed by placing an equality symbol between the numerical or variable expressions
C. Any numerical or mathematical phrase with equal symbol.
D. An algebraic expression containing a variable

For numbers 19-22, Write the correct translation of the following algebraic expression or equation.

19. Twice a number is subtracted from 10 ____________________________________________

20. Thrice the sum of a number and 6, the result is 36_________________________________________

21. The quotient of twice a and b increased by c the result is twelve _____________________________

22. The difference of Mico’s age (m) and 6 divided by 3 is 24 __________________________________

_____23. In the algebraic expression 4x + 3y + 2z, which are the variables?


A.4x + 3y + 2z B.4x, 3y, 2z C.4, 3, 2 D. x, y, z

_____24. If twenty-eight is subtracted from the product of a number and five the result is twenty two. What is
the value of the number?
A. -10 B. 10 C. -50 D. 50

_____25.Helen is 13 years old, Helen’s father is 4 years more than twice her age. How old is her father?
A. 17 B.26 C. 30 D. 52
_____26.Edna is 155 cm tall. Lilia’s height is 10 cm less than twice Edna’s height. How tall is Lilia?
A. 280 cm B. 290 cm C.300 cm D. 310 cm

_____27.The bus travels 450 km in 9 hours. What is the speed of the bus?
A. 50 km/hr B. 60 km/hr C. 70 km/hr D. 80 km/hr

_____28.Dennis drove his car at an average speed of 80km per hour for a total distance of 440km. How long
did he travel to cover this distance?
A. 0.18 hr B. 0.5 hr C. 5.5 hour D. 10 hr
_____29.The distance of the school from your house is 240 meters. It takes 80 minutes by walking to reach the
school. What is your average speed?
A. 2 m/min B. 3 m/min C. 4 m/min D. 6 m/min

For numbers 30 - 32. What is the area of the given figure?

_____30. A. 17 ft2
B. 19 ft2
C. 21ft2
D. 27 ft2

_____31.

A. 222 cm2
B. 228 cm2
C. 264 cm2
D. 309 cm2

_____32.

A. 206.61 cm2
B. 260.16 cm2
C. 602.61cm2
D. 620.16 cm2

_____33.Mang Juan has a box of square mats each measuring 2 m by 2 m. How many mats must he use to
cover the shaded area of the rectangle completely?

A. 1 200 m2
B. 1 120 m2
C. 1 080 m2
D. 1 024 m2

_____34.You are to wrap a shoe box to make it beautiful. What unit of measure is use to find the surface area
of the shoe box?
A. cm² B.mm² C. m² D. dm²

_____35. A closed rectangular water tank 10 m by 7 m by 6 m is to be painted all over. What is the correct
formula will you use to solve the problem?
A. SA=6(lxwxh) C. SA=2lw x 2wh x2lh
B. SA=l x w x h D. SA= l+w +h

_____36. A cube whose side measures 5 cm has a surface area of 150 cm², how can you find its surface area?
A. SA= 6 C. SA=s x s
B. SA= s x s x s D. SA= 6( s x s )

_____37. What is the surface area of a rectangular prism whose length is 6 m, height is 4 m and width is 5 m?
A. 120 m² B. 130 m² C. 140 m² D. 150 m²

_____38. A milk can has a radius of 4 cm and a height of 11 cm. How much tin was used in making it?
A. 125.6 cm² B. 267.23 cm² C. 276.32 cm² D. 376.8cm²
_____39. How much gift wrapper is needed to wrap a box whose edge is 25cm?
A. 3 570 cm² B. 3 705cm² C. 3 750 cm² D. 3 755 cm²
_____40. A ball made of rubber has a radius of 15 cm. What is the area of the rubber material of which it is
made?
A. 2 268 cm² B. 2 286cm² C. 2 628 cm² D. 2 826 cm²

GODBLESS!!!

An honest zero is better than a stolen one hundred,


An honest seventy five is much better than a stolen one hundred,
An honest one hundred with nothing stolen is the BEST.

HONESTY IS THE BEST POLICY!


MATHEMATICS VI
K to 12 BEP
TABLE OF SPECIFICATION
THIRD PERIODICAL TEST

Number Item Correct


Skills/Competencies of Items place- Response
ment
1. visualizes and describes the different solid figures: cube, prism, pyramid, 3 1
cylinder, cone, and sphere 2
3
2. differentiates solid figures from plane figures. 1 4

3. illustrates the different solid figures using various concrete and pictorial 3 5
models. 6
7
4. identifies the faces of a solid figure. 2 8
9
5. identifies the nets of the following space figures: cube, prism, pyramid, 2 10
cylinder, cone, and sphere using plane figures. 11
6. formulates the rule in finding the nth term using different strategies (looking 5 12
for a pattern, guessing and checking, working backwards) 13
14
15
16
7. differentiates expression from equation 2 17
18
8. gives the translation of reallife verbal expressions and equations into letters 4 19
or symbols and vice versa 20
21
22
9. defines a variable in an algebraic expression and equation 1 23

10. represents quantities in reallife situations using algebraic expressions and 1 24


equations.
11. solves routine and non-routine problems involving different types of 2 25
numerical expressions and equations such as 7+ 9 =___ + 6. 26

12. calculates speed, distance, and time. 1 27

13. solves problems involving average rate and speed. 2 28


29
14. finds the area of composite figures formed by any two or more of the 3 30
following: triangle, square, rectangle, circle, and semi-circle. 31
32
15. solves routine and non-routine problems involving area of composite 1 33
figures formed by any two or more of thetriangle, square, rectangle, circle, and
semi-circle.
16. visualizes and describes surface area and names the unit of measure used 1 34
for measuring the surface area of solid/space figures
17. derives a formula for finding the surface area of cubes, prisms, pyramids, 2 35
cylinders, cones, and spheres 36
18. finds the surface area of cubes, prisms, pyramids, cylinders, cones, and 1 37
spheres
19. solves word problems involving measurement of surface area. 3 38
39
40
MATHEMATICS VI
K to 12 BEP
TABLE OF SPECIFICATION
THIRD PERIODICAL TEST
Key to correction
1. A 13. B 26. C

2. B 14. C 27. A
28. C
3. D 15. A
29. B
4. B 16. C
30. C
5. B 17. D
31. A
6. A 18. A 32. D
7. 19. 10 – 2n 33. D

20. 3 (n + 6) = 36 34. A

8. A 21. 2a/ b + C 35. A


36. D
9. B 22. x – 6 = 21
3 37. C
10. C 23. D 38. C
11. B 24. B 39. C
12. A 25. C 40. D

Prepared by:

CHERYL S. SIKAT
Noted by:

ELENITA L. DE LUNA

Principal 1