You are on page 1of 5

Luni, 25.12.

2017

1. Republica Moldova: Liderul moldovean, Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru în
Moscova la invitaţia omologului său, Vladimir Putin, pentru a participa la întâlnirea
neformală a liderilor statelor CSI. Dodon a precizat că „Rusia a fost şi rămâne a fi
principalul nostru partener strategic”. http://www.caleaeuropeana.ro/presedintele-
igor-dodon-vizita-de-lucru-la-moscova-rusia-a-fost-si-ramane-a-fi-principalul-nostru-
partener-strategic/

2. Germania: La trei luni de la alegerile legistlative, în care nu s-a ajuns la un acord pentru
formarea guvernului, preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier a afirmat că
Germania nu trebuie să se îngrijoreze de lipsa unui guvern, deoarece statul
gestionează situaţia în conformitate cu normele pe care Constituţia le prevede în
astfel de cazuri. https://www.agerpres.ro/politica-externa/2017/12/25/germania-nu-
trebuie-sa-se-ingrijoreze-de-lipsa-unui-guvern-afirma-presedintele-steinmeier--27766

3. Guatemala/Israel: Primul Ministru israelian, Benjamin Netanyahu a salutat decizia
Guatemalei de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, precum Statele Unite,
anunţând că şi alte țări îi vor urma exemplul. Guatemala este prima țară care declară
transferul reprezentării sale diplomatice în Ierusalim de când președintele Donald
Trump al Statelor Unite a recunoscut orașul ca capitala Israelului pe 6 decembrie.
https://www.rtp.pt/noticias/mundo/netanyahu-sauda-decisao-da-guatemala-e-
anteve-que-outros-paises-seguirao-exemplo_n1048338

4. Tendinţe: Revista The Economist consideră ca noile tendinţe apărute în Europa şi SUA,
precum naţionalismul care se manifestă sub diverse forme de proindependenţă
(Catalonia şi Scoţia), ori, mai frecvent, ale doctrinelor populiste şi reacţionare de
dreapta, sunt alarmante. http://www.economica.net/the-economist-nationalismul-
este-in-ascensiune-in-europa-si-statele-unite-luand-frecvent-forma-
populismului_148047.html

Marţi, 26.12.2017

1. ASIA: Trilaterala China Pakistan şi Afganistan se pronunţă pentru lupta antiteroristă,
pentru ca procesul de pace să continue în Afganistan şi pentru asigurarea securităţii în
regiune. Cele trei state au anunţat că nu vor permite 'niciunei ţări, organizaţii sau
persoane să-şi folosească teritoriul pentru a se angaja în activităţi teroriste împotriva
altor state'. https://www.agerpres.ro/politica-externa/2017/12/26/china-pakistan-si-
afganistan-isi-reafirma-sprijinul-fata-de-un-proces-de-pace-condus-de-afgani-cu-
participarea-talibanilor--27881

https://www.2. Barack Obama. Etiopia. dar să nu ducă la o balcanizare a societății. Teodor Meleşcanu. https://www. însă ministrul de externe japonez. Egipt/Etiopia: Miniștrii din Etiopia și Egipt s-au întâlnit marți pentru a încerca să rezolve un dezacord privind formularea unui raport de impact ecologic al barajului renascentist „Grand Etiopian” de 4 miliarde de dolari. prin deșerturile din Sudan până la câmpurile și rezervoarele sale. România: A fost inaugurat Consulatul General al României de la Bari (Italia) de către ministrul de externe.html 2. Taro Kono a declarat că orice încercare de revizuire ar fi inacceptabilă şi ar face relaţiile imposibile dintre cele două state.economica.ro/barack-obama-intervievat-de-printul-harry- unul-dintre-pericolele-internetului-este-ca-oamenii-ajung-sa-citeasca-doar-ceea-ce-le- consolideaza-prejudecatile-actuale/ 3. Această reducere ar conduce la scăderea tarifelor plătite de consumatorii finali şi la reducerea preţului tuturor bunurilor şi serviciilor. Egiptul se teme că schema hidroelectrică va restrânge apele care curg din zonele muntoase ale Etiopiei.caleaeuropeana. ASIA: Coreea de Sud doreşte revizuirea unui acord cu Japonia privind „femeile de reconfortare”. Republica Moldova nu are propriile sale rezerve de gaze şi îşi asigură necesarul prin importurile din Rusia.reuters. au primit un ultimatum de la armata siriană şi aliaţii miliţilor susţinuţi de Iran să se predea sau să se confrunte cu înfrângerea militară. forţate să lucreze în bordelurile militare japoneze din timpul războiului.2017 1. intervievat de prinţul Harry al Marii Britanii. Igor Dodon a cerut directorului general al Gazprom să reducă preţul resurselor naturale cu 10-15% în Moldova. a avertizat asupra utilizării mijloacelor de comunicare prin intermediul social media care poate să permită o diversitate de opinii.reuters.ro/node/44218 Miercuri.net/igor-dodon-vrea-ca-gazprom-sa-reduca-cu-10-15prc- pretul-gazelor-naturale-livrate-republicii-moldova_148109. SUA: Fostul preşedinte american. http://mae.12. http://www. menţionând că „oficiul consular vine în întâmpinarea unor așteptări legitime ale comunității românești din Italia și se înscrie în zona preocupărilor Ministerului Afacerilor Externe de consolidare a prezenței consulare a statului român în zone cu o pondere semnificativă a diasporei române”. http://www.com/article/us-egypt-ethiopia- dam/egypt-wants-outside-experts-to-help-settle-nile-dispute-idUSKBN1EK18G 3. Republica Moldova: Preşedintele moldovean. care este încă în construcție. declară că nu va avea un astfel de impact. 27. Orientul Mijlociu: Rebelii sirieni aflaţi într-o zonă strategică unde graniţele israeliene şi libaneze se întalnesc cu Siria. Guvernul sud- . care vrea să devină cel mai mare exportator de energie din Africa.com/article/us-mideast-crisis-syria-israel/syrian-army-and- iranian-proxies-demand-surrender-of-rebels-near-israel-border-idUSKBN1EK1G2 4.

Benjamin Netanyahu că nu va tolera nicio escaladare din partea ei şi va recurge la toate mijloacele pentru a-şi apăra ţara.com/article/us-russia-election-putin/russias- putin-registers-re-election-bid-idUSKBN1EL0RR Joi. Ministerul de Interne din Afganistan a raportat că prima explozie a fost urmată de alte două care ar fi putut fi îndreptate împotriva persoanelor care încearcă să ajute victimele. Israel: Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a fost avertizată de către premierul israelian. a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus Maria Zakharova.agerpres. liderul turc Tayyip Erdogan a afirmat că ”este absolut imposibil să se avanseze cu Assad în Siria”. coreean va examina rezultatele investigaţiei şi le va aplica în politică după consultarea victimelor şi grupurilor civice care le sprijină. Turcia: Aflat într-o vizită în Tunisia. deţine controlul pe teren.ro/presedintele- turc-despre-situatia-din-siria-nu-va-exista-o-solutie-fara-plecarea-lui-bashar-al- assad-este-un-terorist-care-a-recurs-la-terorismul-de-stat/ 3. https://www. http://www.agerpres. https://www.com/mundo/noticias-internacional-42502730 2.ro/politica- externa/2017/12/27/revizuirea-acordului-cu-coreea-de-sud-privind-femeile-de- reconfortare-este-inacceptabila-japonia--28142 4.12. Fostul ofițer al KGB funcționează ca independent. o mișcare văzută ca o modalitate de întărire a imaginii sale ca "tată al națiunii". Rusia: Președintele Vladimir Putin şi-a înregistrat în mod oficial candidatura sa de realegere miercuri. Partidul de guvernământ Rusia Unită și partidul Just Russia au spus că îl vor susține. Atacul a avut loc împotriva sediului unei organizații șiite culturale și de comunicare. Orientul Mijlociu: Cel puțin 40 de persoane au fost ucise și alte 30 au fost rănite într-un atac suicidal din capitala afgană.reuters. regimul sirian. https://www. susţinut de armata rusă. dar perspectiva unei soluţionări politice rămâne într-un punct mort. deoarece „este un terorist care a recurs la terorismul de stat”. După şase ani de conflict care s-a soldat cu peste 340. http://www.bbc.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate. https://www. 28.reuters. depunând documentele necesare comisiei centrale de alegeri din Rusia. Kabul.com/article/us-russia-japan-missiles-usa/russia-says-tokyos- deployment-of-u-s-missiles-a-blow-to-relations-idUSKBN1EM15F .2017 1. Rusia/Japonia: O decizie a Japoniei de a implementa un sistem de apărare antirachetă din SUA va afecta relațiile Moscovei cu Tokyo și este o încălcare de către Washington a unui tratat de control al armamentului.ro/politica-externa/2017/12/27/premierul-netanyahu- avertizeaza-ca-israelul-nu-va-tolera-nicio-escaladare-militara-provocata-de-hamas- -28431 4.caleaeuropeana. mai degrabă decât ca figură politică de partid.

Turcia: Ankara va cumpăra două baterii cu rachete S-400 din Rusia.ro/politica-externa/2017/12/29/vladimir-putin-a-semnat- acordul-privind-baza-navala-de-la-tartus--29361 Sâmbătă. SUA: Pentagonul si alţi cumpărători. inclusiv ambarcaţiuni cu propulsie nucleară. la baza navală de la Tartus vor putea staţiona simultan până la 11 nave militare ruseşti. De asemenea prin funcţia pe care urmează să o deţină. Prin aceste contracte.2017 1.ro/politica-externa/2017/12/29/bulgaria-cel- mai-sarac-stat-al-ue-preia-presedintia-blocului-sperand-sa-si-imbunatateasca- imaginea--29020 3. pentru a rezolva mai multe probleme arzătoare. iar prima livrare planificată va fi în primul trimestru al anului 2020. având în planul său de conducere. Turcia şi Bruxelles. în baza unui contract de 2 ani. piese de schimb şi kitul de telemetrie.reuters.2017 1. 29. anunţă Subsecretariatul pentru Industria de Apărare (SSM). printre care şi România vor achiziţiona de la compania Reytheon. Vladimir Putin a semnat un acord cu Siria. China a blocat un efort american în cadrul Organizației Națiunilor Unite de a elimina o listă neagră a navelor cu pavilion străin pe care Washington crede că le angajase în comerțul ilicit cu Coreea de Nord.agerpres. https://www.com/article/us-northkorea- missiles/after-trump-criticism-china-denies-selling-oil-illicitly-to-north-korea- idUSKBN1EN0D3 . încălcând sancțiunile din SUA. Conform înţelegerii.reuters. Bulgaria: Statul bulgar urmează să preia preşedenţia semestrială a Consiliului UE de la 1 ianuarie. construirea unor punţi între Europa de Est şi Europa de Vest. Bulgaria speră să-şi îmbunătăţească imaginea pe plan internaţional.agerpres. China/SUA: Beijingul neagă acuzaţiile care i s-au adus de către liderul american. printre care şi politica migratorie.economica. Donald Trump că ar fi vândut în mod ilicit produse petroliere în Coreea de Nord. https://www. în baza unui acord semnat vineri. https://www.AMRAAM).12. http://www.12. statelor beneficiare le va fi furnizat şi suport tehnic.html 4. Rusia/Siria: Liderul rus.com/article/us-russia-turkey-missiles-deal/turkey-says-will- get-two-missile-batteries-from-russia-in-2020-idUSKBN1EN1AX 2. 30. https://www. incluzând echipamente de testare.net/romania-cumpara-sisteme-de-rachete-aer-aer-cu- raza-medie-de-actiune-din-sua_148226. sisteme de rachete aer-aer cu rază medie de acţiune (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles . în care portul Tartus de la Marea Mediterană va deveni bază navală a Rusiei pentu următorii 49 de ani. Vineri.

în această săptămână. Irlanda: Datorită temerilor generate de Brexit asupra liberei circulaţii a persoanelor. au fost refugiaţi. sclavi. https://www.ro/stiri/externe/rusia/gruparea-stat-islamic-a-revendicat- atacul-de-la-sankt-petersburg-852689 4. care a fost soldat cu 13 răniţi. Anul care urmează să se încheie nu a servit la sfârșitul războiului. cererile pentru paşapoarte au atins o cifra record (779. după ce şi-a început intervenţia militară în Siria. şi totodată în rezumatul anului se regăsesc 33 de conflicte chistice active care vor marca anul 2018. http://www.elmundo. cei mai prezenţi termeni din titlurile ştirilor internaţionale. rachete şi foamete. Constatările 2017: În acest an.es/internacional/2017/12/30/5a468ad146163f70108b4 5d1.caleaeuropeana. SI: Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat un atac la Sankt Petersburg.ro/irlanda-a- eliberat-un-numar-record-de-pasapoarte-in-2017-pe-fondul-temerilor- generate-de-brexit/ 3. Rusia a fost ameninţată în mai multe rânduri de organizaţia Statul Islamic (SI) şi de aripa siriană a Al-Qaida.html . violenţă.digi24. pe 30 septembrie 2015. ”Aproape 20% din numărul total al solicitărilor primite de serviciul de paşapoarte în acest an” provin din Irlanda de Nord sau din Marea Britanie.000) în 2017. http://www. anunţă guvernul irlandez. iar conflictele sunt mai mult ca oricând împotriva civililor.2.