You are on page 1of 13

1

PERANCANGAN STRATEGIK BAHASA INGGERIS 2018
PANITIA BAHASA INGGERIS
SK KAMPUNG KUDONG

CARTA ORGANISASI PANITIA BAHASA INGGERIS 2013

PENGERUSI : EN. MOHD.NOOR BIN DERANI
GURU BESAR SK GUAR CHEMPEDAK

NAIB PENGERUSI : TN. HJ. GHAZALI BIN SALLEH
PK KURIKULUM

KETUA PANITIA : PN. RANITA BINTI AWANG

SETIAUSAHA :PN. MARIATI BT. HJ. ABD GHANI

AJK : PN. ANIS JOHANNA BT. MD. NOORDIN
: PN. NOORZALINA BT. NAYAN
: PN. NUR BAIZURA BT. MOHAMED YUSOF
: PN. NAZIROH BT. OMAR
:PN. DAYANG SABARIAH BT. DATUK DATU HJ BISTARI
: PN. PELAGA ANAK IBIK
:CIK SITI NORMASRI BT. GHAZALI
PN. JUHAIRAH BT. ISMAIL

2.EW20) 11 Kelas Tambahan UPSR / / / / / / / / / / Guru T6 12 Read A Paragraph A Week / / / / / / / / / Guru T4.5.5.6 13 Listen To Nursery Song / / / / / / / / / / / KP/Guru 14 English Week (2nd month) / / / / / / / / / / Guru T6 .3.6 Programme(.4. 2 CARTA GANTT PERANCANGAN AKTIVITI PANITIA BAHASA INGGERIS 2018 Bi Aktiviti Jan Feb Mac Apr May Jun Jul Og Sep Okt Nov Tindakan l 1 Mesyuarat J/Kuasa panitia / / / KP/SU 2 Headcount/Ujian Bulanan/Analisa/ / / / / Semua Post-mortem prestasi AJK 3 CEE / / / / / / / / / / / Guru BI 4 Bengkel Teknik Menjawap UPSR / / Guru T6 5 English Month / Guru 9 Intensive Reading / / / / / / / / / / Guru T1.

MATLAMAT :  Menjadikan pencapaian matapelajaran Bahasa Inggeris setanding dengan matapelajaran teras lain di sekolah.  Memastikan penglibatan murid-murid secara menyeluruh dalam setiap aktiviti yang dirancang oleh panitia. membaca dan menulis.  Membantu meningkatkan pencapaian murid-murid di dalam setiap ujian Bahasa Inggeris yang dijalankan sama ada pada peringkat sekolah. Ujian Pertengahan Tahun (UPT).  Menyediakan murid-murid untuk barhadapan dengan cabaran menguasai ilmu pengetahuan dalam Bahasa Inggeris pada masa depan. Ujian Akhir Tahun (UAT) dan UPSR dari segi kualiti dan kuantiti.  Menyediakan murid-murid SK Guar Chempedak untuk menyertai pertandingan ko- akademik Bahasa Inggeris Peringkat PKG/Daerah KMY RASIONAL : Perancangan Strategik ini dibuat bagi memastikan aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh Panitia Bahasa Inggeris berada pada landasan yang sebenar iaitu membantu menjayakan visi SK Guar Chempedak untuk menjadi antara sekolah cemerlang dalam Daerah Kuala Muda/Yan pada 2013. Jabatan Pelajaran Negeri ataupun Kementerian Pelajaran Malaysia. guru-guru dan staf sekolah ini. menyebut. .  Menjayakan matlamat MBMMBI.  Membantu penguasaan murid-murid dalam matapelajaran PPSMI. daerah.  Menyediakan dan melengkapkan data Headcount untuk matapelajaran Bahasa Inggeris mengikut keperluan dan kehendak semasa.  meningkatkan peratus kelulusan dalam semua ujian bulanan.  Menjadikan Bahasa Inggeris sebagai subjek yang diminati dan dapat mempraktikkan kemahiran berbahasa Bahasa Inggeris dengan berkesan di dalam dan luar sekolah oleh murid-murid. OBJEKTIF :  Memastikan aktiviti yang dirancang tidak bercanggah dengan dasar dan hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia untuk membina modal insan cemerlang. 3 VISI : PANITIA BAHASA INGGERIS AKAN BERUSAHA MENJAYAKAN VISI SKGC UNTUK MENJADI SEKOLAH CEMERLANG DALAM DAERAH KUALA MUDA YAN PADA 2013 MISI : Panitia Bahasa Inggeris berusaha untuk  meningkatkan penguasaan empat kemahiran asas Bahasa Inggeris di kalangan murid-murid iaitu mendengar.

PROGRAM 2 : Headcount/Ujian Bulanan/Analisis/ Post-Mortem Prestasi Objektif :  Menyediakan data Headcount yang terkini untuk matapelajaran Bahasa Inggeris. .  Merancang tindakan susulan berdasarkan prestasi ujian semasa terutama di dalam memantapkan proses p & p guru dan murid. Kumpulan Sasaran : 1. Memastikan semua guru panitia Bahasa Inggeris memainkan peranan dan menyumbang buah fikiran di dalam menjayakan semua aktiviti panitia.  Membincangkan semua keperluan aktiviti panitia Bahasa Inggeris . Julai dan September. Memastikan tiada guru panitia Bahasa Inggeris yang ketinggalan di dalam memperolehi maklumat semasa dan terkini tentang perkembangan matapelajaran Bahasa Inggeris. Semua AJK panitia Bahasa Inggeris. 4 PROGRAM 1 : Mesyuarat Jawatankuasa Panitia Bahasa Inggeris 2013 Objektif : 1. Jun dan Oktober.  Menyediakan analisis setiap peperiksaan untuk tindakan menambahbaikkan Kualiti dan kuantiti pencapaian ujian. Memastikan aktiviti yang dirancang dapat memberi manfaat kepada keseluruhan warga sekolah.  Menyiapkan HC 2 sebelum akhir Januari 2013  Melengkapkan HC3 selepas setiap ujian beserta borang PM.  Membuat perubahan yang perlu mengikut data semasa pencapaian murid. 2. Semua murid SK Guar Chempedak dari tahun 1 hingga 6. 2.April. 3. Semua guru matapelajaran Bahasa Inggeris di SK Guar Chempedak . Aktiviti :  Membincangkan hasil analisis peperiksaan dan ujian yang dijalankan. Pihak pentadbiran sekolah : Guru Besar dan Guru Penolong Kanan Kurikulum. Kumpulan Sasaran : 1. Aktiviti :  Akan dijalankan tiga kali setahun iaitu pada bulan Januari. 2.  Dijalankan sekurang-kurangnya 4 kali setahun iaitu pada bulan Februari.  Membuat peneguhan p&p matapelajaran Bahasa Inggeris.

mendengar teknik menjawab Bahasa Inggeris 2. 2.  Murid-murid akan dibimbing oleh guru-guru Tahun 6 sehingga ke saat akhir menempuh peperiksaan.  Memberi kemahiran menjawab soalan UPSR Bahasa Inggeris dengan bantuan Pemeriksa Kertas B. mengaplikasikan kemahiran yang diajar semasa menjawab latihan.  Meningkatkan peratus lulus matapelajaran Bahasa Inggeris UPSR 2013. Semua AJK Panitia Bahasa Inggeris. Mengadakan perbincangan dari masa ke semasa sekiranya perlu antara pihak pentadbir dan AJK Panitia.  Dijalankan dalam bulan Mac 2013.30 pg -12.30 tgh)  Menjemput Pemeriksa Kertas Bahasa Inggeris yang berpengalaman sebagai Penceramah. Kumpulan Sasaran : 1. Semua AJK Panitia Bahasa Inggeris Aktiviti : 1.  Memastikan guru-guru dapat melaksanakan proses p & p mengikut Dasar Kementerian Pelajaran Malaysia.Inggeris UPSR yang berpengalaman.  Murid-murid Tahun 6 akan dipecahkan mengikut kumpulan pencapaian.  Memastikan murid-murid dapat menguasai kemahiran yang sepatutnya. Kumpulan Sasaran : 1. 5 PROGRAM 3 : Pemantapan P & P Objektif :  Memastikan proses p & P berjalan dengan lancar dan teratur. Aktiviti :  Mengadakan bengkel teknik menjawab dalam masa sehari (8. Program pemantapan p & p ini akan dijalankan sepanjang tahun berdasarkan Takwim Sekolah.  Mengadakan 2 sesi semasa bengkel iaitu .- 1. . Semua murid Tahun 6 SK Guar Chempedak seramai 124 orang 2. PROGRAM 4 : Bengkel Teknik Menjawab Soalan BI UPSR Objektif :  Memberi pendedahan tentang teknik menjawab Bahasa Inggeris yang tepat kepada murid-murid Tahun 6 SK Guar Chempedak.

Mengubah tanggapan bahawa Bahasa Inggeris susah dipelajari dan dipraktikkan dalam amalan seharian. 2.6)  Public Speaking ( Open to teachers. Walaupun terdapat program PPSMI. 4)  Word Maze Competition ( Guru dan Staff SKGC)  Word Puzzle Contest ( Year 1 – 6)  Story telling Competition ( Year 4. Aktiviti :  Mesyuarat Jawatankuasa Panitia  Pelancaran Bulan Bahasa Inggeris  Spell it right ( Knowledge Discovery Magazine) Year 4-6  Read a paragraph a day ( Year 6)  Colour it right ( Year 1 – 6)  Nursery Rhymes Songs ( Year 1. Tahap yakin diri ( self-esteem) guru-guru dan murid-murid SKGC meningkat. pupils and staff)  Assembly Presentation . Matlamat : Untuk menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua yang dapat digunakan dengan efektif di dalam dan luar bilik darjah. 2. Objektif : Memastikan di akhir program : 1.5 . Minat penggunaan Bahasa Inggeris di kalangan guru-guru dan murid-murid akan meningkat. 4. Kumpulan Sasaran: Semua Warga SKGC. Tema : LIVELY ENGLISH Tempoh pelaksanaan : Sepanjang MAC 2013. Di samping itu dapat membiasakan guru-guru dan murid-murid dengan persekitaran Bahasa Inggeris yang kondusif. 3. 3. 6 PROGRAM 5 : Bulan Bahasa Rasional : Masih ramai murid kurang berminat untuk mempelajari Bahasa Inggeris dan kurang yakin untuk memulakan perbualan dalam Bahasa Inggeris di dalam mahupun di luar bilik darjah. Dapat menyumbang ke arah peningkatan penguasaan Bahasa Inggeris serta membantu Kejayaan program MBMMBI & PPSMI pada peringkat sekolah.jumlah guru yang menggunakan Bahasa Inggeris dengan berkesan juga masih amat kecil bilangannya.

Negeri dan Lembaga Peperiksaan Malaysia mengikut Jadual yang telah ditetapkan.  Semua guru matapelajaran Bahasa Inggeris menjalankan pengujian mengikut Piawaian yang telah ditetapkan.  Pentaksir sekolah akan menyelaras borang skor PLBS peringkat sekolah dan menyediakan calon sekolah untuk dinilai oleh Pentaksir Kawasan.  Guru matapelajaran Bahasa Inggeris akan melaksanakan pengujian pada peringkat kelas. Aktiviti :  Aktiviti bermula mulai Januari hingga bulan Oktober dan pengujian boleh dijalankan semasa proses p & p berlangsung dan di luar waktu p & p. 7 PROGRAM 6 : PLBS/SBOA Objektif :  Melengkapkan data ujian PLBS/SBOA peringkat sekolah untuk setiap murid.  Mengisi masa pasca UPSR dengan aktiviti p & p yang berfaedah.  Menyiapkan laporan yang perlu dihantar kepada Pentaksir Sekolah. .  Aktiviti boleh dijalankan secara individu dan berkumpulan.  Memberikan sebanyak mungkin perbendaharaan kata PPSMI untuk rujukan murid-murid Tahun 6. Kumpulan Sasaran : Semua murid SKGC. Kumpulan Sasaran :Semua murid Tahun 6 seramai 124 orang. Pentaksir Kawasan. Aktiviti :  Guru mencari dan membekalkan latihan yang bersesuaian untuk murid. Daerah. PROGRAM 7 : SMERP – pasca UPSR ( Sept – Nov) Objektif :  Menyediakan murid-murid Tahun 6 untuk menghadapi program PPSMI peringkat menengah.  Mengadakan pertandingan yang berkaitan dengan perbendaharaan MBMMBI.

Kumpulan Sasaran :Murid-murid Tahun 3.4 dan 5 SKGC. 2 dan 3 SKGC. Aktiviti :  Guru membawa bahan bacaan ke kelas.  Murid yang paling banyak membaca akan dipertimbangkan untuk diberi hadiah penghargaan.  Murid membaca dalam masa senggang atau selepas menghabiskan kerja di dalam kelas. Tempoh Pelaksanaan : Tahun 3dan 4 – Februari hingga Mei 2013 Tahun 5 – Jun hingga Ogos 2013 Tahun 6 – Pasca UPSR ( Oktober hingga Disember) Aktiviti :  Program ICTL dijalankan selama 3 bulan bagi setiap Tahun 3 . PROGRAM 9 : Intensive Reading Programme (Year 1.  Menjayakan Program NILAM dengan merekodkan bahan bacaan Bahasa Inggeris ke dalam buku Rekod Nilam.  Guru matapelajaran Bahasa Inggeris akan mengendalikan kelas mengikut tahun yang diajar dengan bantuan Guru Penyelaras Makmal. 2 & 3) Objektif :  Menanam minat membaca buku-buku Bahasa Inggeris di kalangan murid-murid Tahun 1.  Menambah minat dan penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan murid-murid. .  Menggunakan perisian yang dibekalkan oleh KPM.4 dan 5.  Sebilangan buku akan ditempatkan dalam Bilik SAL dan murid digalakkan menggunakan bilik tersebut dengan sepenuhnya. 8 PROGRAM 8 : ICTL Tahun 3 .  Menggunakan makmal komputer SKGC.  Menggunakan semua program ICTL yang dibekalkan KPM dengan efektif dan efisien.4 dan 5 Objektif :  Memberikan kemahiran menggunakan dan mengendalikan komputer kepada murid-murid. 2 dan 3. Kumpulan Sasaran :Semua murid Tahun 1.  Memberi peluang murid menggunakan IT dan mengakses internet.  Melahirkan generasi murid yang celik IT.  Guru melatih murid merekodkan bahan bacaan ke dalam buku Rekod Nilam.

 Ujian lisan dijalankan oleh guru bagi menguji pemahaman murid tentang cerita yang dibaca. Kumpulan Sasaran : Semua murid Tahun 6 SKGC seramai 124 orang. * Aktiviti dijalankan sepanjang tahun. 5 & 6) Objektif :  Menanam minat murid untuk terus membaca bahan Bahasa Inggeris. . Kumpulan Sasaran :Semua murid Tahun 4. 9 PROGRAM 10: Contemporary Literature ( Year 4.  Murid-murid dilatih membaca dan memahami cerita.  Dijalankan mulai Februari hingga September . Aktiviti :  Dijalankan selepas sesi persekolahan.  Membantu meningkatkan peratus kelulusan Bahasa Inggeris UPSR. Aktiviti :  Guru menggunakan satu waktu p&p Bahasa Inggeris untuk pengajaran “ Contemporary Literature”.  Murid dibahagikan kepada kumpulan kecil supaya guru dapat memberikan lebih tumpuan.  Menambah ilmu pengetahuan murid tentang budaya hidup masyarakat luar yang berbeza dengan Malaysia.( Januari hingga November) PROGRAM 11: Kelas Tambahan UPSR Objektif :  Membantu menambah ilmu dan kemahiran murid dalam menjawab soalan peperiksaan. 5 dan 6 SKGC.  Menanam nilai murni melalui bahan yang dibaca. musim cuti persekolahan sebelum UPSR.  Memberi peluang kepada murid-murid lemah meningkatkan prestasi akademik.

 Murid akan dilatih membaca dan memahami petikan tersebut. Tahun 2 hingga 6 Aktiviti :  Murid akan diberikan sebuah petikan setiap hari.  Melatih murid menggunakan tatabahasa Bahasa Inggeris dengan baik dan berkesan.  Kelonggaran diberikan kepada semua murid kelas 4.  Guru Tahap 2 pula akan membuat aktiviti susulan daripada petikan yang sama . 10 PROGRAM 12: Write A Paragraph A Day ( Projek Mega 2013) Objektif :  Membantu murid-murid menulis dengan baik karangan dalam Bahasa Inggeris. .  Murid-murid kelas berkenaan hanya perlu menyalin ayat yang mengandungi perkataan tersebut.5 dan 6 KREATIF.  Bahan akan disediakan oleh guru matapelajaran masing-masing mengikut kreativiti guru dan Kesesuaian bahan untuk tahap murid-murid. Kumpulan Sasaran : Semua murid SKGC.  Bagi setiap Tahap 1 dan 2 seorang murid akan dipilih setiap minggu bagi mengetuai Bacaan semasa perhimpunan pagi.  Menyediakan murid untuk menghadapi peperiksaan terutamanya dalam menjawab kertas 2.  Aktiviti akan dijalankan dari Februari hingga September. (Setiap Selasa).  Penggunaan ayat dan perkataan bergantung kepada tahap penguasaan murid.  Aktiviti susulan bagi Tahap 1 ialah menyalin semula ayat yang diberi serta menguasai Satu perbendaharaan kata setiap hari.  Penilaian program akan dibuat pada bulan Oktober 2013.  Petikan tadi akan ditampalkan di dalam Book 5.( Writing C)  Murid akan menyalin semula petikan tersebut.

 Menggalakkan murid menyertai aktiviti ko-akademik Bahasa Inggeris.  Menyertai Hari Bahasa Inggeris peringkat PKG dengan mengambil bahagian dalam acara berikut.  Mencari dan menyediakan wakil sekolah ke pertandingan peringkat PKG. Kumpulan Sasaran : Semua warga SK Guar Chempedak.Story.telling ( 1 orang murid ) . Aktiviti :  Mengadakan pertandingan pada peringkat kelas dan sekolah.Knowledge Discovery Spelling Contest ( 3 orang murid) .Choral Speaking ( 35 orang murid ) . Daerah dan Negeri. 11 PROGRAM 14: Language Competition – Feb.Public Speaking ( 1 orang murid ) .- Tahap 1 – Action Songs ( 15 orang murid ) Tahap 2.  Mengadakan latihan lebih awal kepada murid-murid yang terpilih.  Memilih pemenang untuk mewakili sekolah. Apr. Jun Objektif :  Menambah minat dan penguasaan murid dan guru di dalam menggunakan Bahasa Inggeris.

12 PROGRAM 15 – MBMMBI ( Memartabatkan Bahasa Melayu Memperkukuhkan Bahasa Inggeris) Objektif :  Melaksanakan arahan Kementerian Pelajaran Malaysia pada peringkat sekolah.  Tempahan Banner MBMMBI akan dibuat dan dipasang di tempat-tempat strategik dalam kawasan sekolah.  Memberi peluang yang sama kepada setiap murid dalam aktiviti program MBMMBI Kumpulan Sasaran : Semua murid SKGC Aktiviti :  Aktiviti untuk Program MBMMBI akan dijalankan melalui Bulan Bahasa Panitia Bahasa Inggeris.rata kepada semua murid SKGC. .  Aktiviti akan dijalankan secara menyeluruh untuk memberi peluang sama.  Aktiviti akan dijalankan sepanjang tahun.  Memastikan penglibatan semua murid dalam aktiviti MBMMBI.  Menjalankan aktiviti MBMMBI melalui aktiviti Panitia Bahasa Inggeris.  LDP akan diberikan kepada semua AJK Panitia Bahasa Inggeris secara berkala tentang P & P berdasarkan MBMMBI.

PERANCANGANSTRATEGIK PENINGKATAN AKADEMIK PANITIAB.INGGERIS TAHUN 2013 . 13 SK GUAR CHEMPEDAK 08800 GUAR CHEMPEDAK KEDAH DARUL AMAN.