You are on page 1of 5

CURS 1 -11.10.

2017

PSIHOLOGIA MEDICALA-
INTRODUCERE
<gr. psihe=suflet>

<gr. logos=stiinta>

1.Constiinta reprezinta nivelul superior de dezvoltare a psihicului uman si este
rezultatul conditiilor sociale, de formare a omului care se afla in permanenta in
contact cu alti indivizi.

Omul este singura fiinta care are capacitatea de a se autoanaliza, autocontrola,
autocorecta.

2.Subconstientul reprezinta totalitatea starilor psihice care influenteaza
comportamentul individului, dar de care individul nu este constient (exemplu:
amintiri). Trecand prin firul constiintei si de care individul in anumite stari
psihice poate sa le reactiveze.

3.Inconstientul reprezinta anumite evenimente traite, stari psihice fara ca
acesta sa fie constient de prezenta lor (EX: dorinte, instincte, conflicte
nerezolvate).

Psihicul uman reprezinta o forma de adaptare a omului la mediul social si
cultural. Aceasta adaptare se realizeaza urmarind mai multe etape:

 Semnalizarea (instincte)
 Excitabilitatea (reactia imediata a organismului la actiunea unui stimul)
 Iritabilitatea (reactia intregului organism la actiunea unui stimul)
 Sensibilitatea (diferentierea si sensibilizarea stimulilor)
 Motricitatea (deplasarea organismului astfel incat sa cunoasca mediul
inconjurator)

Psihicul -forma de cunoastere:

 se realizeaza pe baza organelor de simt
 obiectiva

comportamentelor.  materiala (insusiri concrete)  este o relatie directa dintre organism si mediul inconjurator  reproductibila  rationala –activa -inactiva Psihicul este conditionat sociocultural. Componentele comunicarii:  „canalul” de transmitere  Sursa de unde provine informatia  Atractivitatea  Credibilitatea  Experienta  Informatia furnizata. mesajul= maniera in care este transmis mesajul  Ordinea in care sunt transmise mesajele  Confidentialitatea  Ascultarea activa . increderea)  Insusiri psihice (aptitudini. gandirea)  Stari psihice (bucuria. caracter) Comunicarea reprezinta un proces :  Continuu  Ireversibil  presupune raporturi intre participanti  Inevitabila  Care implica necesitatea acomodarii si ajustarii atitudinilor. temperament. psihicul uman cuprinde:  Procese psihice (perceptia.se realizeaza prin:  socializare (ajuta la formarea nivelului sociocultural)  educatie (asimilarea cunostintelor)  enculturatie(transmiterea culturii fiecarui popor) Ca si structura. mania. memoria.

este la fel de importanta ca orice componenta motivationala. durabile. In organizarea psihicului uman afectivitatea este strans legata de motivatie si cunoastere.explain A-acknowledge R-recommend N-negociate AFECTIVITATEA IN MEDICINA este o componenta indispensabila a psihului uman. La baza motivatiei stau:  Sentimentele (stari afective complexe. .intensitate =>pasiune  Vointa (este distincta) reprezinta un proces complex al personalitatii fiecarui individ care ajuta in comportament ca un sistem de rationalizare.  Obsevarea activa  Dezvaluirea de sine (increderea pacientului in medic)  Atingerea L. optimizare. stabile) – sociale -valori-estetice si religioase -spirituale (ideale)  Emotiile.listen E.

Trebuie sa ne notam observatiile in functie de contextul in care ne aflam.  METODA EXPERIMENTULUI consta in urmarirea provocarii deliberata a unui fenomen psihic in conditii bine determinate. Prelucrarea statistica Tipuri de experiment: -de laborator -in conditii standard -de teren  METODA CONVORBIRII  METODA CHESTIONAR. sistematica a unor reactii psihice cu scopul de a sesiza aspectele esentiale ale acestuia. Ipoteza –vizeaza solutionarea problemei 3. Fara aceasta autoobservare nu ne putem autoeduca. Etape experimentului: 1.METODE DE CERCETARE Metodele de cercetare sunt pentru a cerceta psihicul si au rolul de a cunoaste adevarul.observam si inregistram rezultatele 4.  METODA OBSERVATIEI consta in urmarirea atenta. 2.cu raspuns deshis sau inchis . Tipuri de observatie: -externa-reactii psihice exterioare -interna(autoobservarea)-propriile noastre reactii psihice.urmarim modul de manifestare a unui fenomen psihic si delimitam astfel o problema care ar trebui rezolvata. scopul fiind de a verifica sau gasi o ipoteza. Observarea initiala. Desfasurarea efectiva a experimentului.

cunostinta) Caracteristicile testelor: .relatia medic-pacient (ANAMNEZA) In anamneza se urmareste informatiile utile care pot fi preluate pe cale directa (informatiile de la pacient) sau pe cale indirecta (studierea unor documente) Informatiile primite de la pacient depind de capacitatea medicului de a interoga si de caracterul pacientului. METODA BIOGRAFICA.  METODA TESTELOR ( de inteligenta. personalitate.Etalonarea . aptitudini.Standardizarea .Validitatea .Fidelitatea .