You are on page 1of 12

UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANŢA

FACULTATEA DE FARMACIE

ZAHAROZA
Îndrumător:
Ş.L.dr.Dumitrescu Denisa
Student:
Crăciun Alin-Robert
Grupa 2, Anul II

Constanţa
2013-2014

CUPRINS .

cu formula moleculara C12H22O11.4.5-triol) . 1.  β-D-fructofuranozil-(2→1)-β-D-glucopiranozid.6R)-2-[(2S.  ((2R.5-bis(hidroximetil)oxapent-2-il]oxi-6- (hidroximethil)oxahexan-3.3S.Structură Molecula acesteia este o dizaharidă compusă din cele două monozaharide bine cunoscute: fructoză si glucoză.4S.4-dihidroxi- 2.3R.5R)-3.4S.5S. Denumire IUPAC :  α-D-glucopiranozil-(1→2)-β-D-fructopiranozid.

Hr. pepeni galbeni. Zaharoza se mai găseşte în morcovi. 6 CH2OH 5 O 4 1 OH OH 3 2 OH O 6 CH2OH O 5 2 OH CH2OH 4 3 1 OH Structură cristalină a acesteia este monoclinică. 2. afirmă despre trestia de zahăr şi despre luarea la cunostinţă despre . aparţinând grupului spaţial P21 (cristalografie).Răspândire şi istorie Este dizaharida cea mai răspândită în natură. piersici. caise. Se găseşte în cantităţi mici în toate plantele în care se produce fotosinteză. Manuscrisuri din China Antică din jurul secolului VIII î. Producţia de zahăr are o istorie lungă. zmeură. care reprezintă sursele industriale de zaharoză. în nectarul florilor (alături de glucoză şi fructoză). în trestia de zahăr (14-20%) şi sfecla de zahăr (16-20%). Denumirea ei uzuală este zahăr.

aflăm ca in jurul anului 500 î. 3.Abia in secolul XIX zahărul devine o necesitate umană. Mai mult. Fabricele de zahăr din Europa nu lucrează cu trestia de zahăr ci cu zahărul brun din trestie importat din ţările producătoare de zahăr din trestie cum ar fi Cuba.Metode de obţinere Materiile prime pentru fabricarea zahărului sunt reprezentate de sfecla de zahăr şi trestia de zahăr. pentru a produce cristale pure de zahăr. răcindu-l în vase mari si netede. acestea fiind mai uşor de stocat şi de transportat. rezidenţi din India au început să producă sirop de zahăr. care este cultivată în mod comercial în ţările tropicale şi subtropicale.această planta ce derivă din India. Veneţia fiind centrul de distribuţie din cauza puterii sale financiare sporite. .Hr. printre care în Insulele Caraibe. Trestia de zahăr este o iarbă înaltă. In Europa. Trinidad şi Tobago şiJamaica. zahărul era un lux pe care puţini şi-l permiteau. incepând sa rivalizeze cu mierea pe post de îndulcitor.Brazilia etc.

catalizat de enzima Sucroză-6-fosfat sintetază. Planta salbatică iniţială a provenit probabil din Noua Guinee şi a fost apoi introdusă în ţările producătoare de trestie ca o importantă plantă agricolă. În mod normal este recoltată iarna şi spre deosebire de trestia de zahăr are calităţi de păstrare excelente astfel încât poate sa fie stocată în forma sa recoltată pentru perioade relativ lungi de timp înainte de prelucrare. Energia de reacţie se obţine prin scindarea Uridin Difosfatului(UDP). în sudul Statelor Unite.precum şi în Cuba. Biosinteza zaharozei (sucroză) incepe cu precursorii UDP-glucoză şi Fructoză-6-fosfat. Deşi zaharoza este izolată din surse naturale. în Insulele Filipine. este strâns înrudită cu sfecla şi aparţine aceleiaşi specii de plante. .Zaharoza este sintetizată de plante şi cianobacterii. şi în Columbia. inclusiv California şi Florida. dar nu şi de alte bacterii. Este o plantă la care se utilizează rădăcinile. sinteza chimică a fost realizată pentru prima dată in 1953 de Raymond Lemieux. Sfecla de zahăr este o plantă cultivată la climate temperate care se cultivă în cea mai mare parte a Europei de Vest.

587g/cm3.  Culoare: albă. prin racire dă o masă solidă amorfă numită caramel.  Gust: dulce.  Solubilitate: solubilă in apă şi in solvenţi organici.  Punct de topire: nu există.Zaharoza se obţine chimic prin deshidratarea(condensarea) intermoleculară a glucozei cu fructoza: 4. Încălzită peste această temperatură formează un lichid galben-brun care. se descompune la 185oC.Proprietăţi fizice  Stare: substanţă solidă cristalizată.  Densitate: 1. .

glucoza şi fructoza. 5. Energia termică. va creşte viteza de reacţie şi de asemenea prezenţa enzimei sucrază sau sucul de lămâie. reacţia de hidroliză are loc sub conditii acide. aceasta numindu-se hidroliză acidă. procesul chimic prin care o moleculă de apă sparge legătura dintre două parţi. Într-o solutie de zaharoză.Proprietăţi chimice Legătura chimică care combină glucoza şi fructoza poate fi spartă prin diverse metode care va avea ca rezultat. O modalitate este hidroliza. dintr-o moleculă a unui alt component. scindarea zaharozei în aceste două monozaharide ale sale. 1) Această reacţie se mai numeşte şi invertirea zahărului: .

2) Oxidarea degradativă(combustia): C12H22O11 + 12O2  12CO2 + 11H2O 3) Obţinerea “bomboanei pentru rachetă” (combustibil pentru rachete): 48 KNO3 + 5 C12H22O11 → 24 K2CO3 + 24 N2 + 55 H2O + 36 CO2 4) Reacţia cu acidul cloric: 8HClO3 + C12H22O11 → 11H2O + 12CO2 + 8HCl 5) Reacţia cu acidul sulfuric: H2SO4 + C12H22O11 → 12C + 11H2O + Q .

şi/sau siropuri deoarece nu este toxică. Metroprolol succinat 50 mg. tablete.5 mg. . .Forme farmaceutice Zaharoza este folosită ca edulcorant/excipient în industria farmaceutică. Levotiroxină (sare de sodiu) 50 mcg. . . Dextrometamfetamină sulfat 10 mg. Acetaminofen şi Hidrocodon Bitartrat 325 mg/5 mg. . . Amfetamină şi Dextrametamfetamină 20 mg. Dexametazonă 4 mg. ş.a. Fentermin clorhidrat 37. Omeprazole 20 mg. Poate fi gasită in multe forme dozate ca suplimentele alimentare. . . 6. Fendimetrazin tartrat 35 mg . Forme propriu zise: .

. 7. Zaharurile (implicit zaharoza) sunt asociate şi cu cresterea nivelului de obezitate în Occident. (cum ar fi Streptoccocus mutans) trăiesc în placa dentară şi pot metaboliza orice zahar. a devenit un pericol asociat cu consumul de zaharuri.Bacteriile orale. De asemenea produsul de descompunere al zaharozei. unde se produce la nivelul intestinului subţire. obţinându-se astfel acid lactic care scade pH-ul şi distruge cavitatea dentară. Caria dentară. glucoza poate cauza probleme grave de metabolism şi aport de energie. in special zaharoză. Ea în cantităţi mari poate cauza diabetul zaharat de tip 1. plante dar şi în organismul uman. Mai poate apărea diabetul în cazul în care organismul nu metabolizează cum trebuie zaharul. enzimă ce se găseşte în drojdii.Acţiune fiziologică şi fiziopatologică Zaharoza trece în glucoză şi fructoză sub acţiunea invertazei.