You are on page 1of 4

Studiu de caz – A.

E

SUBIECTUL: A.E.

Vârsta: 17 ani

Sex: Feminin

Domiciliu: Pucioasa, judeţul Dâmboviţa

Faptele ce formează obiectul inculpării: Furt calificat

Mediul familial şi social: Provine dintr-o famile legal constituită, dezmembrată
prin separarea părinţilor când minora avea 11 ani. Este cea mai mică din seria de 5
fraţi (Sora mai mare X.Y – 24 de ani, căsătorită cu 2 copii
familie închegată, studii medii; sora următoare Y-Z, 22 de
ani, studii medii, integrată profesional; fratele Z.T. 20 ani,
studii gimnaziale, următorul frate T.U. 19 ani, studii -
gimnaziale).
Mediu nefavorabil unei creşteri şi dezvoltări armonioase psiho-morale. Tatăl
manifesta agresivitate faţă de mamă, minora declarând că„a bătut-o tata pe mama de
a stat la pat”. Mama prezenta comportament adictiv faţă de alcool dezvoltând un
consum abuziv. Copii erau lăsaţi singuri acasă fără asigurarea nevoilor de bază, lipsiţi
de supraveghere. Mama avea o relaţie extraconjugală. Tatăl avea, anterior separării
propriu-zise, relaţii extraconjugale cu diverse (alte) femei. După separarea părinţilor
tatăl se mută la locuinţa concubinei unde, la sfârşit de săptămână, îi lua pe toţi cei 5
copii şi îşi petrecea timpul cu aceştia.
La vârsta de 16 ani părinţii minorei, despărţiţi în fapt de 4 ani, fiecare fiind
implicat în altă relaţie, decid vânzarea garsonierei - proprietate comună. De
menţionat că tatăl avea deja la el 3 dintre copii ( cei doi băieţi şi una dintre
1|Page

s-a mutat în locuinţa prietenului său.5 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei + 3 ani de supraveghere judiciară..F. Minora a decis să locuiască împreună cu mama sa în locuinţa concubinului acesteia. W.B. lucrează ca zilier în domeniul construcţiilor. după ce acesta a plecat la muncă în Spania. banii fiind împărţiţi în mod egal. a motivat instanţei săvârşirea faptei ca fiind rezultatul nevoii de bani pentru traiul de zi cu zi. 2|Page . 2 fraţi (UT şi PC) şi concubinul mamei LO.E. note extrem de mici adăugându-se şi corigenţă la 3 materii. A. (20 de ani) pe care a vândut-o ulterior cu suma de 100 lei. pe noua sa prietenă M. G. A fost condamnată pentru furt la 1. nu comunica cu proprii săi colegi. minora A. De menţionat că singurele sale venituri sunt diverse sume de bani primite de la fratele său mai mare ZT. unde mai locuiesc mama acesteia.E.F. într-un bar din cartier. La împlinirea vârstei de 16 ani şi 6 luni. G.B.B.E Horaţiu PAUL fete). când a fost prezentă. (Prietena sa fiind condamnată la 3 ani suspendarea executării pedepsei + 5 ani de supraveghere judiciară ).E. Tatăl şi-a manifestat dorinţa de a lua minora la el însă aceasta a refuzat. Traiect infracţional: A sustras o icoană dintr-o biserică împreună cu prietena sa M. Aceasta se mută imediat în locuinţa tinerei M. a manifestat activitate şcolară inactivă. Relaţia lor s-a încheiat la scurt timp. Din verificările efectuate la unitatea de învăţământ rezultând absenteism şcolar masiv. A. UT şi PC au antecedente penale unul pentru furt iar celălalt pentru tentativă de viol. are o educaţie submedie ( 8 clase primare). fără antecedente penale..Studiu de caz – A. apatică. în vârstă de 20 de ani. ambii fiind minori la data mut[rii sale. o cunoaşte . muncitor necalificat. în vârstă de 24 de ani. plecat în Italia Evoluţia situaţiei şcolare şi profesionale: A absolvit 7 clase primare. În timpul orelor de curs.Z.

Fără tulburări perceptuale (fără halucinaţii. Evaluarea psihologică: Din punct de vedere intelectual are un nivel de inteligenţă mediu. pantomimica mobile. Coerenţa în discurs păstrată. 3|Page . Fără carenţe educative etico-morale. Control pulsional realizat. Mimica. Antecedente patologice si psihiatrice: Nu este cunoscută cu probleme de sănătate. Comportamentul pe timpul aplicării probelor: Minora a colaborat pe perioada aplicării probelor. Ţinuta şi igiena corespunzătoare. În plan afectiv prezintă dispoziţie eutimică.E Horaţiu PAUL Pe perioadei anchetei penale cooperează cu organele judiciare. abandon şcolar). Reactivitate afectivă şi expresie emoţională adecvată situaţional. fugă de acasă. La nivelul personalităţii minora prezintă trăsături de tulburare de conduită (furturi. Contactul psihic stabilit fără dificultate. manifestând interes faţă de probele administrate. Orientată temporo-spaţial auto şi allopsihic (capacitate de a procesa mental relaţiile cu mediul extern ). raţionament şi judecată situate la nivel normal. iluzii) la data examinării. Gândirea prezintă ritm. Concluzia expertizei psihiatrice arată că aceasta nu prezenta tulburări de natură să-i afecteze discernământul. Prezintă inteligenţă nativă. este sinceră. conştienţa lucidă. analiza. coerenţă. Motivaţia alegerii acestei variante de trai: Susţine că a manifestat un comportament antisocial ca urmare a lipsurilor suferite.Studiu de caz – A. conştientă de gravitatea faptei şi de consecinţele acesteia. sinteza şi abstractizarea sunt posibile. Abilităţile de scris – citit situându-se de asemenea la un nivel mediu.

Posibilitatea terminării studiilor la un nivel superior cu oportunitatea efectuării unei calificări necesare găsirii unui loc de muncă. a motivat comiterea faptei de lipsurile materiale. refuzând orice contact cu fosta sa prietenă.E Horaţiu PAUL Perceperea stării de fapt: Atitudine sinceră. pe de o parte şi agresivitatea tatălui. A manifestat acceptarea greşelilor comise. destul de târzie. Dorinţa de a evada din mediul familial impropriu şi dominat de consumul de alcool al mamei. Predicţii comportamentale: În prezent locuieşte cu tatăl său în Buzău. evoluţie pozitivă psiho-morală. 4|Page . pe de altă parte. conştientizând situaţia. combinată cu dorinţa de independenţă faţă de familie. susţinută de intervenţia. înscriindu-se la o unitate şcolară pentru continuarea studiilor. a tatălui însă propice momentului de după condamnare. A întrerupt orice relaţie cu mediul şi anturajul care a condus la comiterea faptei.Studiu de caz – A. necomunicându-i acesteia noua sa adresă (prietena sa încercând să o contacteze deşi prin decizia instanţei i s-a interzis ) Perspective pozitive pentru reintegrare socială.