You are on page 1of 152

1 Grenade is categorized as_______

a) Explosive b) Weapons c) Dangerous Article d) Dangerous Goods

1 xzsusM dks oxhZd`r fd;k x;k gS ----------------- A


a) foLQksVd b) gfFk;kj c) Msatjl vkfVZdy d) Msatjl xqMl~

2 In what color is explosive seen in X-BIS?


a) Green b) White c) Orange d) Opaque

2 ,WDl&fc-vkbZ-,l- esa foLQksVd dkSu ls jax esa fn[kkbZ nsrk gS A


a) gjk b) lQsn c) ukajxh d) vksisd ¼Nk;k½

3 Profiling can be done on ______ things


a) One b) Three c) Six d) Seven

3 izksQkbZfyax ------------------ phtks ij dh tk ldrh gS A


a) ,d b) rhu c) N% d) lkr

4 Security staff on duty may cross a runway:


a) At any time when answering an emergency call, taking reasonable care.
b) only when the runway is clear.
c) only after clearance from ground control or the Air Traffic Control Tower.
d) All the above

4 flD;wfjfV LVkWQ tks drZO; ij gS juos ikj dj ldrk gS A


a) fdlh vkikrdkrhu fLFkfr esa i;kZIr lko/kkuh j[krs gq,
b) dsoy tc juos lkQ gks
c) dsoy xzkm.M dUVz~ksy ;k ,;j Vz~safQd dUVz~ksy VkWoj }kjk Lohd`fr nsus ij
d) mijksDr lHkh

5 100% physical baggage checking is required?


a) For British Airlines flight b) on Threat call
c) Normal time d) Always

5 100% izR;{k cSxst psfdax dh vko’;drkgS A


a) fczfV’k ,;jykbZUl mM+ku ds fy;s b) [krjukd dkWy vkus ij
c) lkekU; le; d) ges’kk

6 Minimum quantity of metal that a DFMD should detect?


a) 35 gms b) 30 gms c) 25 gms d) 20 gms

6 Mh-,Q-,e-Mh }kjk U;wure ek=k esa /kkrq idM+k tkrk gS A


a) 35 xzke b) 30 xzke c) 25 xzke d) 20 xzke

7 Baggage Reconciliation is the responsibility of _________?


a) APSU b) APD c) CASO d) Airlines

7 cSxst fjdksUlhys’ku --------------------------- dh ftEesnkjh gS A


a) ,-ih-,l-;w b) ,-ih-Mh c) lh-,-,l-vks d) ,;jykbZUl
8 Security of Cargo is related to?
a) Regulated agent b) Airlines & Airport Operator
c) APSU d) both a and b

1
8 dkWxksZ lqj{kk bues ls fdlls lEcfU/kr gS A
a) jsX;ySfVM ,tsUV b) ,;jykbZUl vkSj ,;jiksVZ vkWijsVj
c) ,-ih-,l-;w d) v vkSj c nksuks

9 In how many colors does the X-BIS project images?


a) One b) Two c) Three d) Four

9 ,WDl&fc-vkbZ-,l- esa fdrus jax dh Nfo izLrqr gksrh gS A


a) ,d b) nks c) rhu d) pkj

10 Pre-embarkation Check (PEC) is a __________


a) Recommended practice b) Standard Practice
c) a & b d) None of these

10 izh&bEckjds’ku psd gS ------------------------ A


a) fjdeUMsM izsDVhl b) LVs.MMZ izsfDVl
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

11 What you should not do, when you find a suspicious person?
a) Keep under observation b) Inform the supervisor
c) Alarming the passenger d) Documents profiling

11 fdlh lafnX/k O;fDr ds feyus ij vki D;k ugh djsxsa A


a) fuxjkuh esa j[kuk b) lqijokbZtj dks lwfpr djuk
c) ;k=h dks psrkouh nsuk d) nLrkost dh izksQkbfyax djuk

12 There are ________ Components of ASG?


a) One b) Three c) Four d) Seven

12 ,-,l-th ds fdrus Hkkx gS A


a) ,d b) rhu c) pkj d) lkr

13 Airport staff members who need to pass the screening point for performance of
their duties:
a) Need not submit to a physical search.
b) Need not pass through the walkthrough metal detector.
c) Have to submit to the same procedure as passengers.
d) Can be permitted without search by the CASO.

13 ,;jiksVZ LVkWQ dks drZO; ij tkrs le; Ldzhfuax ikabUV ls xqtjuk iM+rk gS] rks mUgs %
a) izR;{k :i ls tkap dh vko’;drkugh gS
b) ozkd Fzkq esVy fMVsDVj ls xqtjus dh vko’;drkugh gS
c) tks izfdz;k ;k=h ds lkFk gksrh gS ogh muds lkFk Hkh gks
d) lh-,-,l-vks A dkWlks A }kjk fcuk tkap ds btktr nh tk ldrh gS
14 Which is not one of the suspicious signs in a person?
a) Feeling of fear b) Posing as a VIP
c) Minute observation of security personnel d) Following procedures

14 fuEu es ls dkSu lk fdlh O;fDr ls lacaf/kr lafnX/k fpUg ugh gS A


a) Hk; dk mRiUu gksuk b) oh-vkbZ-ih ds :i esa izLrqr djuk
c) lqj{kk dehZ;ksa dk lw{e voyksdu djuk d) izfdz;k dk ikyu djuk

2
15 Airport has how many rings of protection?
a) One b) Three c) Four d) Seven

15 ,;jiksVZ laj{kk dh fdruh dM+h;kWa gS A


a) ,d b) rhu c) pkj d) lkr

16 Which electronic gadget is used for surveillance ?


a) Radio Set b) CCTV c) Biometric Devices d) Passive Infrared Sensors

16 lfoZysal ds fy;s fdl bysDVz~ksfud xtV dk mi;ksx fd;k tkrk gS A


a) jsfM;ks lsV b) lh-lh-Vh-oh c) ck;ksesfVz~d fMokbZlsl d) islho buQzkjsM lsUlj

17 The persons who need not be escorted _________


a) VIP b) Person in custody c) Authorized visitor d) Passengers

17 og O;fDr ftls ,WLdkVZ djus dh vko’;drkugh A


a) oh-vkbZ-ih b) dSnh c) vf/kd`r vkaxrqd d) ;k=h

18 X-RAY moves at the speed of ________


a) Electricity b) light c) Rocket d) Wind

18 ,WDl&js ---------------- dh xfr ls pky djrk gS A


a) fo/kqr b) izdk’k c) jkWdsV d) iou

19 AEP is issued by __________


a) BCAS b) AAI c) APSU d) None of these

19 ,-bZ-ih fdlds }kjk tkjh fd;k tkrk gS A


a) ch-lh-,-,l b) ,-,-vkbZ c) ,-ih-,l-;w d) bues ls dksbZ ugh

20 SLPC is __________ practice ?


a) Recommended b) Standard c) a & b d) None of these

20 ,l-,y-ih-lh ,d -------------------- izsfDVl gS A


a) fjde.MsM b) LVS.MMZ c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

21 In a boarding gate plan


a) There are separate queue for airlines
b) All are having the same area
c) Main entrance screening is done
d) Screening starts at boarding gate

21 cksMhZx xsV Iyku esa A


a) gjsd ,;jykbZUl ds fy;s vyx&vyx ykbZu gksrh gS
b) lHkh dk {ks= leku gksrk gS
c) eq[; }kj ij Ldzhfuax dh tkrh gS
d) Ldzhfuax cksMhZx xsV ij ‘kq: gksrh gS
22 Apron guarding is the duty of _________
a) ASG/APSU b) AIRLINE c) BCAS d) AAI

22 ,izu xkMhZx fdldk drZO; gS A


a) ,-,l-th@,-ih-,l-;w b) ,;jykbZu c) ch-lh-,-,l d) ,-,-vkbZ

3
23 In X-BIS all organic material will be seen in____________
a) Green & Blue b) Orange c) Purple d) all

23 ,WDl&fc-vkbZ-,l- esa lHkh vkWxZfud inkFkZ fdl jax esa fn[kkbZ nsrs gS A
a) gjk vkSj uhyk b) ukjaxh c) iiZy ¼csaxuh) d) lHkh
24 Guarding is done for ____________
a) Psychological deterrence b) to protect the vulnerable points
c) physical deterrence d) all the above

24 xkMhZx dh tkrh gS A
a) euksoSKkfud vojks/k mRiUu djus ds fy;s b) laosnu’khy LFkyks dh laj{kk ds fy;s
c) HkkSfrd vojks/k mRiUu djus ds fy; d) mijksDr lHkh

25 In night, aircraft should be parked in __________


a) Dark area b) well-lit area
c) Without guard d) Under camouflage

25 jk=h esa ,;jdzkQV dks ikdZ fd;k tkuk pkfg, A


a) vU/ksjs esa b) iw.kZ izdk’k okys {ks= esa
c) fcuk xkMZ ds d) dksbZ vU; :i nsdj fNiko nsrs gq,

26 Safety fuse comes under which category?


a) Weapon b) Dangerous substances
c) Dangerous articles d) Explosives

26 lsQVh Q~;wt fdl Js.kh esa vkrk gS A


a) gfFk;kj b) Msatjl lCLVsUl c) Msatjl vkfVZdy d) ,WDlIyksflo

27 Screener should not monitor the screen at a stretch for more than
a) 18min b) 30 min. c) 20 min. d) 40 min.

27 Ldzhuj dks ,d le; esa fdruh nsj ls vf/kd ekWfuVj dh Ldzhu ugh ns[kuh pkfg, A
a) 18 feuV b) 30 feuV c) 20 feuV d) 40 feuV

28 Which one is not the aim of terrorists?


a) Publicity b) Discredit the government
c) Broaden their base d) to pose as a VIP at airports

28 vkradokfn;ksa dk y{; D;k ugh gS A


a) izpkj b) ljdkj dks cnuke djuk
c) vius vk/kkj dks c<+kuk d) ,;jiksVZ ij vius vki dks oh-vkbZ-ih iznf’kZr djuk

29 Deployment of CISF at airports was a result of __________


a) IC-814 hijack b) Kaniska incident
c) Lockerbee incident d) none of these

29 ,;jiksVZ ij lh-vkbZ-,l-,Q dh rSukrh ifj.kke gS A


a) vkbZ-lh&814 dh gkbZtsfdax b) dfu”dk ?kVuk
c) yksdjch ?kVuk d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

30 Security of Parked Aircraft is done by.


a) CISF b) AIRLINES c) BCAS d) AAI

30 ikdZM ,;jdzkQV dh lqj{kk dh tkrh gS A


a) lh-vkbZ-,l-,Q b) ,;jykbZUl c) ch-lh-,-,l d) ,-,-vkbZ

4
31 Deployment of Sky marshals is a result of ____________
a) IC-814 hijack b) Kaniska incident
c) First hijack d) none of these
31 LdkbZ ekW’kZy dh rSukrh ifj.kke gS A
a) vkbZ-lh&814 dh gkbZtsfdax b) dfu”dk dk.M
c) izFke gkWbZtSd d) mijksDr esa ls dksbZ ugh
32 What is through put rate of registered baggage?
a) 300 bags / hr b) 400 bags / hr
c) 350 bags / hr d) 450 bags / hr

32 jftLVMZ cSxst dks Ldzhu djus dh izfr ?k.Vs nj fdruh gS A


a) 300 cSxst@?kaVk b) 400 cSxst@?kaVk
c) 350 cSxst@?kaVk d) 450 cSxst@?kaVk
33 Chamber which creates similar pressure and real flight situation?
a) Personnel chamber b) Sterile chamber
c) Simulation chamber d) a & b

33 psEcj tks lkeku ncko mRiUu djrk gS vkSj okLrfod QykbZV dh fLFkfr mRiUu djrk gS A
a) ilZuy psEcj b) LVjkbZy psEcj
c) flE;wys’ku psEcj d) v vkSj c nksuks
34 Chisels come under which category?
a) Weapon b) Dangerous substances
c) Dangerous articles d) Explosives

34 NSuh fdl Js.kh esa vkrh gS A


a) gfFk;kj b) Msatjl lCLVsUl
c) Msatjl vkfVZdy d) ,WDlIyksfto

35 What was the main outcome of Chicago Convention?


a) Formation of ICAO b) Formation of IATA
c) Formation of IAEA d) a & b

35 f'kdkWxks dUosU’ku ls ewyHkwr :i esa D;k mHkj dj vk;k A


a) vkbZ-lh-,-vks dk xBu b) vkbZ-,-Vh-, dk xBu
c) vkbZ-,-bZ-, dk xBu d) v vkSj c nksuk
36 Which is not a suspicious sign in a passenger?
a) Nervous behavior b) luring others
c) First & last passenger d) Reporting in time

36 fuEu esa ls dkSu lk ;k=h dk lafnX/k fpUg ugh gS A


a) ?kcjk;k O;ogkj b) vU; dks ykyp nsuk
c) izFke ;k vk[kjh ;k=h gksuk d) le; ij mifLFkr gksuk

37 There are …………… test in CTP


a) 4 b) 6 c) 8 d) 9

37 lh-Vh-ih es fdrus VsLV gksrs gS A


a) 4 b) 6 c) 8 d) 9

38 TIP stands for


a) Threat Image Projection b) Threat Item Projection
c) Threat Item Protection d) Three Image Projection

5
38 fVi¼Vh-vkbZ-ih½ ls rkRi;Z gS A
a) FkzsV best izkstsDlu b) FkzsV vkbaVe izkstsDlu
c) FkzsV vkbaVe izksVsDlu d) Fkzh best izkstsDlu

39 What is included in the outer ring of protection?


a) Perimeter b) Windows of terminal Building
c) Apron d) None of these

39 laj{kk dh ckgjh dM+h esa lfEefyr gS A


a) pkj fnokjh b) VehZuy fcfYMax dh f[kMdh;ka
c) ,Wizu d) bues ls dksbZ ugh

40 In the concourse plan the screening starts at


a) Main entrance to the Concourse b) at boarding gate
c) Main entrance to the airport d) entrance to the SHA

40 dkWudkslZ Iyku esa Ldzhfuax ‘kq: gksrh gS A


a) dkWudkslZ ds eq[; izos’k }kj ij b) cksfMZ+x xsV ij
c) ,;jiksVZ ds eq[; }kj ij d) ,l-,p-, ds izos’k }kj ij

41 In the holding area plan.


a) there is a separate area called SHA b) screening is not required
c) Screening is done at main entrance d) Screening is done at boarding gate

41 gksfYM+x ,fj;k Iyku esa A


a) vyx ls {ks= gksrk gS tks ,l-,p-, dgykrk gS b) Ldzhfuax dh vko’;drkugh gS
c) eq[; }kj ij Ldzhfuax gksrh gS d) cksfM+Zx xsV ij Ldzhfuax gksrh gS

42 Which is the way to conceal a prohibited item?


a) Disguise b) Dismantle
c) Camouflage d) All the above

42 izfrcfU/kr lkekuksa dks fNikus dk dkSu lk rjhdk gS A


a) fMLxkbt b) fMLesUVy
c) deksQykbt d) mijksDr lHkh
43 Power given to Appropriate Authority to issue directions
a) Action 5A of Aircraft Act 1934 b) Section 5A of Aircraft Act 1934
c) Section 5 of Aircraft Rule 1939 d) Rule 5 of Aircraft Rule 1939

43 vf/kd`r izf/kdkjh dks funsZ’k tkjh djus dh ‘kfDr;ka nh xbZ gS A


a) ,;jdzkQV ,DV 1934 dh dk;Zokgh 5A b) ,;jdzkQV ,DV 1934 dh /kkjk 5 A
c) ,;jdzkQV fu;e 1939 dh /kkjk 5 d) ,;jdzkQV fu;e 1939 ds fu;e 5

44 Vehicle should be searched for


a) Narcotics b) Contraband items
c) Prohibited items d) All above
44 okgu dh tkap fdls <wWaMus gsrq gksuh pkfg, A
a) u’khys inkFkZ b) izfrf”k} oLrq,
c) izfrcfU/kr lkeku d) mijksDr lHkh

6
45 Which is not a medical emergency in aviation?
a) Collapsed person b) Injured in Tsunami
c) Delivery of new born d) Communicable disease

45 foeku~u esa dkSu lk esfMdy vkikrdky ugh gS A


a) ewNhZr O;fDr b) lqukeh esa ?kk;y
c) uotkr f’k’kq dk iSnk gksuk d) NqvkNqr dh fcekjh

46 Which is not used in security?


a) HHMD b) RT SET
c) CCTV d) Laptop
46 flD;wfjfV esa fdldk mi;ksx ugh fd;k tkrk A
a) ,p-,p-,e-Mh b) vkj-Vh lsV
c) lh-lh-Vh-oh d) ysiVkWi

47 The main aim to search the SHA is ___________ ?


a) To make the area sterile b) Look for left out baggage
c) to find narcotics d) To check cleanliness

47 ,l-,p-, dks tkapus dk eq[; mn~s’; gS A


a) {ks= dks LVsjkby djuk b) NwVs gq, cSxst dks ns[kuk
c) u’khys inkFkZ dks [kkstuk d) lkQ lQkbZ dks tkapuk

48 Explain BIPPS
a) Barometric integrated passenger permit system
b) Biometric integrated passenger profiling system
c) Bomb intelligence pick & parcel squad
d) Biometric integrated passenger pass system

48 ch-vkbZ-ih-ih-,l dh O;k[;k djs A


a) cSjksesVz~hd baVz~hxzsVM iSlsUtj ijfeV flLVe
b) ckW;ksesVz~hd baVz~hxzsVM iSlsUtj izksQkbfyax flLVe
c) cEc baVsyhtsUl fid vkSj iklZy LdkM+
d) ckW;ksesVz~hd baVz~hxzsVM iSlsUtj ikl flLVe

49 What is Ambulift?
a) A vehicle/machine to lift pax with reduced mobility into aircraft
b) Machine used to wrap machine
c) Lift for 100 people
d) None of these
49 vEcwfyQV D;k gS A
a) okgu@e’khu tks fd ?kVh gqbZ xfr ls pyus okys ;k=h dks ,;jdzkQV esa p<+krh gS
b) e’khu ftldk mi;ksx e’khu dks <dus@vkoj.k p<+kus esa fd;k tkrk gS
c) 100 vkneh;ks dh fyQV
d) bues ls dksbZ ugh
50 Ramamithran committee was formed in
a) 1979 b)1980 c) 1981 d)1982
50 jkekehFkju desVh dc cuh Fkh A
a) 1979 b) 1980 c) 1981 d) 1982
51 IGI Airport falls under which category?
a) Sensitive b) Normal
c) Hypersensitive d) Red alert airport
7
51 vkbZ-th-vkbZ ,;jiksVZ fdl Js.kh esa vkrk gS A
a) laosnu’khy b) lkekU;
c) mPp laosnu’khy d) jsM vyVZ ,;jiksVZ

52 Which is not the duty of Airlines Security?


a) Hand baggage screening b) Registered baggage screening
c) Surveillance in BMA d) Reconciliation of baggage

52 ,;jykbZUl flD;wfjfV dk dkSu lk drZO; ugh gS A


a) gs.M cSxst dh Ldzhfuax b) jftLVMZ cSxst dh Ldzhfuax
c) ch-,e-, esa lohZysUl d) cSxst fjdkWUlhys’ku

53 Access point should contain?


a) RT set & communication facility b) Radio for entertainment
c) Magazine to read & relax d) News papers for latest news

53 izos'k LFky ij gksuk pkfg, A


a) vkj-Vh lsV vkSj laokn dh lqfo/kk b) baVjVsUesUV ds fy;s jsfM;ks
c) i<+us vkSj vkjke ds fy;s esXthu d) rktk lekpkj ds fy;s lekpkj i=

54 Distance to be maintained from person to person through DFMD?


a) 90 cms b) 100 cms c) 102 cms d) 105 cms

54 Mh-,Q-,e-Mh ls xqtjrs le; O;fDr ls O;fDr dh nwjh gksuh pkfg, A


a) 90 ls-eh- b) 100 ls-eh- c) 102 ls-eh- d) 105 ls-eh-

55 Which is not a benefit of TIP?


a) Motivation b) Immediate feedback
c) Alertness d) tests calibration of X-BIS

55 fuEu esa ls dkSu lk fVi dk Qk;nk ugh gS A


a) izjs.kkdkjd b) rqjUr tokc c) lrZdrk d) ,WDl&fc-vkbZ-,l- dh {kerk dks tkWapuk

56 The emergency, which is not related to aircraft?


a) New born b) Sabotage
c) Fire in Terminal Building d) None of these

56 buesa ls dkSu ,;jdzkQV lEcfU/kr vkikrdky ugh gS A


a) uotkr f’k’kq b) lcksVst c) VehZuy fcfYMax esa vkx d) mijksDr es ls dksbZ ugh

57 Why is the BWAF required?


a) To assess specific and non specific calls b) To assess the Caller
c) To maintain perfect data about the caller d) Formality

57 ch-MCY;w-,-,Q dh vko’;drkD;ksa gksrh gS A


a) LisflfQd vkSj xSj LisflfQd dkWy dk vkadyu djus gsrq
b) dkWy djus okys dk vkadyu djus gsrq
c) dkWyj ds laca/k esa lgh MkVk rS;kj djus gsrq
d) vkSipkfjdrk

8
58 What will be the course of action when X-BIS does not pass one of CTP tests?
a) Stop the machine b) Avoid it &work
c) stop the machine & notify supervisor d) none of these

58 ;fn ,Dl&fcl dk dksbZ ,d lh-Vh-ih VsLV lgh ugh vkrk gS rc vki D;k dk;Zokgh djsaxsa A
a) e’khu dks jksd nsxsa
b) vuns[kk djds dk;Z djsaxs
c) e’khu dks jksdsxs vkSj lqijokbZtj dks lwfpr djsaxs
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

59 Explosives are of _______ types?


a) One b) Two c) Three d) Four

59 foLQksVd fdrus rjg ds gksrs gS A


a) ,d b) nks c) rhu d) pkj

60 Which is not a duty of BCAS?


a) Planning b) Monitoring c) Guiding d) Training

60 fuEu es ls dkSu lk ch-lh-,-,l dk drZO; ugh gS A


a) ;kstuk cukuk b) fuxjkuh j[kuk c) fn’kk nsuk d) izf’k{k.k

61 Srinagar Airport falls under which category?


a) Sensitive b) Normal
c) Hypersensitive d) Supersensitive

61 Jhuxj ,;jiksVZ fdl Js.kh esa vkrk gS A


a) laosnu’khy b) lkekU;
c) mPp laosnu’khy d) mPpre laosnu’khy

62 If a pistol is detected during screening of hand baggage


a) Take action as per local SOP b) Inform BDDS
c) Inform BCAS d) Inform Police

62 ;fn gs.M cSxst esa Ldzhfuax ds nkSjku fiLVy ikbZ tkrh gS A


a) LFkkuh; ,l-vks-ih ds rgr dk;Zokgh djsaxs b) ch-Mh-Mh-,l dks lwfpr djsaxs
c) ch-lh-,-,l dks lwfpr djsaxs d) iqfyl dks lwfpr djsaxs

63 Protection of employees & airport is the responsibility of?


a) ASG/APSU b) NSG
c) SPG d) Local Police

63 deZpkfj;ksa vkSj ,;jiksVZ dh laj{kk dh ftEesnkjh fdldh gS A


a) ,-,l-th@,-ih-,l-;w b) ,u-,l-th
c) ,l-ih-th d) LFkkuh; iqfyl

64 Which is not a medical emergency ?


a) Sudden death b) Collapsed person
c) New Born d) Illness

9
64 dkSu lh fpfdRlk lEcU/kh vkikrdky ugh gS A
a) vkpkud e`R;` b) ewfNZr O;fDr
c) uotkr f’k’kq d) chekjh

65 Anti-Hijacking mock drill is done by………………..?


a) QRT b) ASG
c) NSG d) All the above

65 ,WUVh gkWbZtsfdax dh dkYiuhd fMz~y fdlds }kjk dh tkrh gS A


a) D;w-vkj-Vh b) ,-,l-th
c) ,u-,l-th d) mijksDr lHkh

66 The duty of QRT is ?


a) To prevent take off of hijacked flight b) To cordon hijacked aircraft
c) Quick response at the times of crisis d) All the above

66 D;w-vkj-Vh dk drZO; gS A
a) gkWbtSd QykbZV dks mM+ku Hkjus ls jksduk b) gkbZtSd foeku dh ?ksjkcUnh djuk
c) foink dh fLFkfr esa rqjUr tokc nsuk d) mijksDr lHkh

67 Airport entry permit does not contain ?


a) Photo b) Name of Pass holder
c) Area of Validity d) Permanent address

67 ,;jiksVZ ,UVz~h ijfeV esa ‘kkfey ugh gS A


a) QksVks b) ikl gksYMj dk uke
c) oS/k {ks= d) LFkk;h irk

68 What do you mean by APSU?


a) Airport Security Unit b) Airport Sterile Unit
c) Airport Security Union d) Airport Safety Unit

68 ,-ih-,l-;w ls vki D;k le>rs gS A


a) ,;jiksVZ flD;wfjfV ;wfuV b) ,;jiksVZ LVjkbZy ;wfuV
c) ,;jiksVZ flD;wfjfV ;wfu;u d) ,;jiksVZ lsQVh ;wfuV

69 Who is the head of ASG at an Airport?


a) CASO b) BCAS c) COSCA d) APD

69 ,;jiksVZ ij ,-,l-th dk eqf[k;k dkSu gS A


a) lh-,-,l-vks b) ch-lh-,-,l c) lh-vks-,l-lh-, d) ,-ih-Mh

70 To provide training on aviation security is the responsibility of ?


a) CASO b) BCAS c) APD d) AAI

70 foeku~u lqj{kk dh izf’k{k.k nsuk fdldh ftEesnkjh gS A


a) lh-,-,l-vks b) ch-lh-,-,l c) ,-ih-Mh d) ,-,-vkbZ

71 When was CISF first inducted at airports?


a) 3 Feb’2000 b) 31 Dec’1999
c) 10 March 2000 d) 3 Feb’2001

71 ,;jiksVZ ij lh-vkbZ-,l-,Q dk izFke izos’k dc gqvk A


a) 03-02-2000 b) 31-12-1999
c) 10-03-2000 d) 03-02-2001
10
72 While receiving a bomb threat call what will be the first action?
a) Asking informative questions b) intimating to supervisor
c) Intimating to APD d) intimating to CASO

72 cEc FkzsV dkWy feyrh gS rks izFke dk;Zokgh D;k dh tk;sxh A


a) lwpuk izkIr djus okys ls iz’u fd;s tk;sxs
b) lwijokbZtj dks lwfpr fd;k tk;sxk
c) ,-ih-Mh dks lwfpr fd;k tk;sxk
d) lh-,-,l-vks dks lwfpr fd;k tk;sxk

73 Checked-in passenger not reported to board would be?


a) Cancelled passenger b) Deportee
c) Gate no show d) Transit passenger

73 cksMhZx ds fy;s mifLFkr ugh gksus okyk pSd bu iSlsUtj dgykrk gS A


a) ;k=h ftldh ;k=k jn~n dj nh b) fMiksVhZ
c) xsV uks ‘kks d) VªkWaftV iSlsUtj

74 The Authority responsible for regulating Safety aspects of aircrafts in India?


a) ICAO b) Commander of concerned airports
c) BCAS d) DGCA

74 Hkkjr esa ,;jdzkQV ds lsQVh lEcU/kh ekeyksa dks fu;af=r djus okyk izkf/kdkjh gS A
a) vkbZ-lh-,-vks b) lEcfU/kr ,;jiksVZ dk dek.Mj
c) ch-lh-,-,l d) Mh-th-lh-,

75 Aircraft security is concerned with?


a) APSU b) APD
c) CASO d) Airline security

75 ,;jdzkQV flD;wfjfV lEcfU/kr gS A


a) ,-ih-,l-;w b) ,-ih-Mh
c) lh-,-,l-vks d) ,;jykbZu flD;wfjfV

76 To cross the runway at non-operational time?


a) Requires permission from ATC b) permission not required
c) Permission from CASO d) a & c

76 dk;Z dk le; ugh gksus ij juos dks ikj djrs le; \


a) ,-Vh-lh dh vuqefr pkfg, b) vuqefr dh vko’;drkugh gS
c) lh-,-,l-vks dh vuqefr pkfg, d) v vkSj l nksuks

77 If a person is denying to be frisked, What is the course of action?


a) Allow him to board b) Apply - No search No fly
c) Use force to search him d) Frisk as a formality

77 ;fn dksbZ O;fdr fQzlfdax ls euk djrk gS rc D;k dk;Zokgh dh tk;sxh \


a) mls tkus dh vuqefr ns nh tk;sxh b) fcuk tkap mM+ku ugh dk fu;e ykxw gksxk
c) cyiwoZd tkWp dh tk;sxh d) vkSipkfjd #i ls tkWp dh tk;sxh

11
78 What will be the course of action when you notice an unattended baggage?
a) Deposit it to APM b) don't touch
c) Lift and Screen it d) Open and look inside for dangerous articles

78 vuvVsUMsM cSxst ds ik;s tkus ij D;k dk;Zokgh dh tk;sxh \


a) bls ,-ih-,e dks tek dj fn;k tk;sxk b) bls Nqvk ugh tk;sxk
c) mBk;sxsa vkSj tkWap djsxsa d) [kksydj ns[ks dh Msatjl vkfVZdy rks ugh gS

79 The alert status put on place at the time of crisis?


a) High alert b) Red alert
c) Bomb Alert d) Non of these

79 ladV ds le; tkjh dh xbZ psrkouh dh fLFkfr


a) gkbZ vyVZ b) jsM vyVZ
c) cEc vyVZ d) bues ls dksbZ ugh

80 Which security measure is not related to post Kandhar hijacking?


a) Deployment of sky marshals b) Deployment of CISF
c) PEC d) SLPC

80 fuEu es ls dkSu lk lqj{kk mik; dU/kkj gkbZtsfdax ds i'pkr ugh fy;k x;k gS \
a) LdkbZ ek’kZy dh rSukrh b) lh-vkbZ-,l-,Q dh rSukrh
c) ih-bZ-lh d) ,l-,y-ih-lh
81 In which year was the first International convention on aviation held?
a) 1937 b) 1944 c) 1947 d) 1934

81 foeku~u ij igyh vUrZjkf”Vz~; laxks”Bh dc gqbZ \


a) 1937 b) 1944 c) 1947 d) 1934

82 CTX stands for?


a) Complex topographic X-Ray b) Crystal trace X-Ray
c) Computerized tomography X-Ray d) Computerized telescopic X-Ray

82 lh-Vh-,Dl dk vFkZ gS \
a) dkEiySDl VksiksxzkfQd ,WDl&js b) fdzLVy Vz~sl ,WDl&js
c) dEI;wVjkbZTM VkseksxzkQh ,WDl&js d) dEI;wVjkbZTM VsfyLdksfid ,WDl&js

83 BCAS stands for-


a) Bureau of Civil Aircraft Security b) Bureau of Civil Aircraft Safety
c) Bureau of Civil Aviation Security d) Bureau of Central aviation Security

83 ch-lh-,-,l dk iw.kZ :i gS \
a) C;wjks vkWQ flfoy ,;jdzkQV flD;wfjfV b) C;wjks vkWQ flfoy ,;jdzkQV lsQVh
c) C;wjks vkWQ flfoy ,fo,’ku flD;wfjfV d) C;wjks vkWQ lsUVz~y ,fo,’ku flD;wfjfV

84 Which color pass holder can enter all area of all civil airports?
a) Orange b) Purple c) Green d) Blue

12
84 dkSu ls jax dk ikl /kkjd Hkkjr ds lHkh ,;jiksVZ ij izos’k dj ldrk gS \
a) vkSjsat b) iiZy c) xzhu d) Cyw

85 What is your action if you find Explosive inside the bag while screening?
a) Ask the passenger, why is he carrying it
b) Allow passenger to board
c) Stop the conveyor & inform supervisor
d) Remove the article and leave the passenger

85 Ldzhfuax ds nkSjku cSx esa foLQksVd ik;s tkus ij vki D;k dk;Zokgh djsxsa \
a) ;k=h ls iwNsxsa dh og D;ksa ys tk jgk gS
b) ;k=h dks tkus nsxsa
c) dUos;j dks jksdsxsa vkSj lqijokbZtj dks lwfpr djsxsa
d) lkeku dks fudkydj ;k=h dks tkus nsxsa

86 How many International Conventions have been held?


a) One b) Four c) Five d) Eight

86 fdruh vUrjk”Vz~h; laxksf”B;ka gks pqdh gS \


a) ,d b) pkj c) ikap d) vkB

87 Which one is a Standard Practice?


a) PEC b) SLPC c) ABC d) SSLC

87 dkSu lh LVS.MMZ izsfDVl gS \


a) ih-bZ-lh b) ,l-,y-ih-lh c) ,-ch-lh d) ,l-,l-,y-lh

88 Which one is a Recommended Practice?


a) PEC b) SLPC c) ABC d) EVD

88 dkSu lh fjdkseUMsM izsfDVl gS \


a) ih-bZ-lh b) ,l-,y-ih-lh
c) ,-ch-lh d) bZ-oh-Mh
89 Which rule deals with pre-embarkation check of passengers?
a) Rule 8B of Aircraft Rule 1937 b) Rule 8A of Aircraft Rule 1937
c) Section 8B Aircraft Rule 1937 d) Section 10A Aircraft Rule 1937

89 fuEu es ls dkSu lk fu;e ;k=h dh lqj{kk tkWap ls lEcfU/kr gS \


a) ,;jdzkQV :y 1937 dk fu;e 8ch b) ,;jdzkQV :y 1937 dk fu;e 8,
c) ,;jdzkQV :y 1937 dh /kkjk 8ch d) ,;jdzkQV :y 1937 dh /kkjk 10,

90 Blue color pass holder can enter?


a) All areas except SHA b) All areas
c) Only in operational area d) only till check-in area

90 uhys jax dk ikl gksYMj tk ldrk gS \


a) ,l-,p-, dks NksM+dj lEiw.kZ {ks= b) lEiw.kZ {ks=
c) dsoy vkWijs’ku ,fj;k d) dsoy psd&bu {ks= rd

91 The baggage not carried on the same aircraft on which the pax travels is called
a) Unclaimed baggage b) Unidentified baggage
c) Transfer baggage d) Unaccompanied baggage

13
91 ftl foeku ls ;k=h ;k=k dj jgk gS ml foeku esa mldk lkeku ugh tkuk dgykrk gS \
a) vuDyseM cSxst b) vu,dEiuhM cSxst
c) Vz~kalQj cSxst d) vu,dEiuhM cSxst

92 What is the radiation distance from the tunnel of X-BIS?


a) 1 cm b) 5 cms c) 15 cms d) 25 cms

92 ,WDl&fc-vkbZ-,l- ds Vuy es jsfM;s’ku fdruh nwjh rd gksrk gS \


a) 1 ls-eh- b) 5 ls-eh- c) 15 ls-eh- d) 25 ls-eh-

93 When should you man the access control points


a) only during daylight b) Only at night
c) Manned at all times d) whenever required

93 vkidks izos’k fu;U=.k LFkyksa ij dc lqj{kkdehZ dks yxkuk iM+rk gS \


a) dsoy fnu ds le;
b) dsoy jkr ds le;
c) lHkh le;
d) vko’;drk mRiUu gksus ij

94 Who is not exempted from pre-embarkation check?


a) Prime minister b) Dy. Prime minister
c) Judges of High Court d) President

94 fuEu es ls dkSu lqj{kk tkap ls eqDr ugh gS \


a) iz/kku ea=h b) mi iz/kku ea=h c) gkbZdksVZ ds tt d) jk”Vz~ifr

95 Access Control points should have?


a) Barrier and Gates b) Only Barriers
c) Only Gates d) Nothing

95 ,WDlsl dUVz~ksy ikabV ij gksuk pkfg, \


a) vojks/kd vkSj njokts b) dsoy vojks/kd c) dsoy njokts d) dqN Hkh ugh

96 Every vehicle, which is running in operational area


a) Need to have anti-collision light or flag b) needs only flag
c) Need not have ADP d) none of these

96 vkaijs'kuy ,fj;k esa pyus okys izR;sd okgu esa \


a) ,aVh&dfy’ku ykbZV ;k Qysx b) dsoy Qysx gksuk pkfg,
c) ,-Mh-ih gksuk t:jh ugh gS d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

97 To drive a vehicle in operational area, one needs?


a) ADP b) Driving License
c) Oral permission by AAI d) Recommendation by APD

97 vkWijs'kuy ,fj;k esa xkM+h pykrs le; gksuk pkfg, \


a) ,-Mh-ih b) Mz~kbZfoax ykbZlsal c) ,-,-vkbZ lss ekSf[kd vuqefr d) ,-Mh-ih dh vuq’kalk

98 How many gates are required for better access control?


a) As less as possible b) More gates are required
c) 10 d) 8

98 csgrj izos’k fu;U=.k gsrq fdrus xsV gksus pkfg, \


a) de ls de ftrus lEHko gks lds b) vf/kd xsV gksus pkfg, c) 10 d) 8

14
99 What is common for every duty post?
a) Barrier b) DFMD c) Standing order/SOP d) HHMD

99 gjssd M~;wfV iksLV ds fy;s D;k lkekU; gS \


a) vojks/kd b) Mh-,Q-,e-Mh c) LVs.M+hx vkMZj@,l-vks-ih d) ,p-,p-,e-Mh

100 How many types of detonators are available?


a) One b) Two c) Three d) Four

100 fdrus rjg ds MsVksusVj miyC/k gS \


a) ,d b) nks c) rhu d) pkj

101 Prohibited items are classified/divided into


a) 4 categories b) 3 categories
c) 6 categories d) 9 categories

101 izfrcfU/kr lkkeu oxhZd`r@foHkDr gS \


a) 4 Js.kh;ksa esa b) 3 Js.kh;ksa esa c) 6 Js.kh;ksa esa d) 9 Js.kh;ksa esa

102 Weapons are designed primarily to -


a) Kill b) Injure
c) Incapacitate & Immobilize d) All of the above.

102 gfFk;kj dh lkekU;r% vkd`fr rS;kj dh tkrh gS \


a) ekjus gsrq b) ?kk;y djus gsrq
c) iaxq vkSj xfrghu djus gsrq d) mijksDr lHkh

103 XBIS stands for


a) X-ray Baggage Inspection System b) X-ray screening of baggage
c) X-ray baggage screening system d) X-ray baggage imaging system

103 ,WDl&fc-vkbZ-,l- ls rkRi;Z gS \


a) ,WDl&js cSxst balisD’ku flLVe b) ,WDl&js Ldzhfuax vkWQ cSxst
c) ,WDl&js cSxst Ldzhfuax flLVe d) ,WDl&js cSxst besftax flLVe

104 X-BIS gives colour to different articles based on


a) Atomic weight b) Density
c) Atomic number d) Weight of material

104 ,WDl&js cSxst balisD’ku flLVe }kjk fofHkUu oLrqvksa ds fn;s tkus okys jax fdl ij fuHkZj djrs gS \
a) ,WVkfed osV b) MsUlhVh c) ,WVkfed uEcj d) inkFkZ dk otu

105 CTP stands for


a) Combined test performance b) Combined Test Piece
c) Computer tomography projection d) Comprehensive testing procedure
105 lh-Vh-ih dk iw.kZ :i gS \
a) dEckbZMa VsLV ijQksjesUl b) dEckbZMa VsLV ihl
c) dEI;wVj VkseksxzkQh izkstsD’ku d) dEizhgsUlho VsLVhax izkslhtj

106 In RT Communication phonetic 5 is


a) FIVE b) FICE c) FIF d) FIFE

106 vkj-Vh dE;wfuds’ku esa QksusfVd 5 gS \


a) Qkbo b) Qkbl c) fQQ d) QkbQ

15
107 All service panels of the X-Ray BIS machines are to be opened before switching
on for air circulation of machine
a) True b) False c) Can’t say d) None

107 gok ds izokg ds fy;s ,WDl&js e’khu dks pkyw djus ls iwoZ lHkh lfoZl iSuy dks [kksy fn;k tkrk gS
a) lgh b) xyr c) dgk ugh tk ldrk d) dksbZ ugh

108 In RT Communication phonetic 9 is


a) NI-NE b) NINET c) NIN d) NIN-er

108 vkj-Vh dE;wfuds’ku esa QksusfVd 9 gS \


a) ukbu b) ukbusV c) fuu d) ukbuj

109 PTD switch comes in which category


a) Remote control b) Time delay
c) Ambient condition d) Anti-handling

109 ih-Vh-Mh fLop dkSu lh Js.kh es vkrk gS \


a) fjeksV dUVz~ksy b) Vkbe fMys c) ,Ech;UV dUMh’ku d) ,UVh&gs.Mfyax

110 Mock exercises are done?


a) To Check the preparedness for contingency
b) To show more people in uniform at airport
c) It's a duty
d) To keep force personnel busy

110 eksd ,DljlkbZt dh tkrh gS \


a) dUVhtsUlh ds fy;s rS;kjh fd tkWap djus ds fy;s
b) ,;jiksVZ ij vf/kd yksx onhZ es fn[kkbZ nsus ds fy;s
c) ;g ,d drZO; gS
d) QkslZ ilZuy dks O;Lr j[kus gsrq

111 Searching of furniture comes under


a) Waist to head level b) Head to ceiling level
c) Floor to waist level d) Floor to head level

111 QuhZpj dh tkap fdlds rgr vkrh gS \


a) dej ls flj ds Lrj rd
b) flj ds Lrj ls Nr rd
c) Hkwfe ls dej rd
d) Hkwfe ls flj rd
112 Which is the appropriate phonetics for I in RT communication?
a) Intelligent b) Indigo c) Infinite d) India
112 vkj-Vh dE;wfuds’ku esa I(vkbZ) ‘kCn dks dgrs gS \
a) baVsyhtsUV b) bfUMxksa c) bUQhuhV d) bafM;k

113 Threat image projection is installed on X-Ray machine not to


a) check the individual performance b) project fictional images
c) provide training regarding real threat objects d) check machine efficiency
113 FkzsV best izkstsD’ku fdl fy;s LFkkfir ugh dh tkrh gS \
a) O;fDrxr dk;Z{kerk dks tkapus gsrq
b) dkYifud Nfo;ksa dks izLrqr djus gsrq
c) okLrfod [krjukd oLrqvksa ds lEcU/k esa izf’k{k.k nsus
d) e’khu dh dk;Z {kerk dh tkap djus

16
114 Which is not an Act of Unlawful Interference?
a) Hijacking b) Sabotage
c) Disruption of communication facility d) Pilferage

114 fuEu es ls dkSu lk xSj dkuwuh vojks/kks dk d`R; ugh gS \


a) gkbZtsfdax
b) lcksVst
c) laokn dh lqfo/kk esa O;o/kku mRiUu djuk
d) {kjko gksuk ¼fiyQjst½

115 A Corridor above/below ground level to connect aircraft stands to the passenger
building is
a) Pier b) Ramp c) Boarding gate d) Airside waiting area
115 ,;jdzkQV LVs.M dks ;k=h Hkou lssa feykus okyk tehu ds mij ;k uhps cjkenk¼dkWfjMksj½ dgykrk gs
a) ih;j b) jsEi c) cksMhZx xsV d) ,;jlkbZM osfVax ,fj;k
116 SWG stands for
a) simple wire guage b) single wire guage
c) standard wire guage d) steel wire guage
116 ,l-MCY;w-th dk iw.kZ :i gS \
a) flEiy ok;j xst b) flaxy ok;j xst c) LVs.MMZ ok;j xst d) LVhy ok;j xst
117 Ketone comes under which category of prohibited item ?
a) Weapon b) Dangerous substance
c) Dangerous articles d) Explosives

117 dhVkWu izfrcfU/kr lkeku dh fdl Js.kh es vkrk gS \


a) gfFk;kj b) Msatjl lCLVsUl c) Msatjl vkfVdZy d) ,DlIyksflo
118 Large no. of aircraft hijackings took place in the year………..in……………?
a) 1969, Canada b) 1973, London
c) 1931, Lebanon d) 1969, Cuba
118 lcls vf/kd ,;jdzkQV gkbZtSd fdl o”kZ ,oa dgkWa ls gq, \
a) 1969] dukM+k b) 1973] yUnu c) 1931] yscuku d) 1969] d;wck

119 Airside/landside boundary will come under


a) Outer ring b) Middle ring c) Inner ring d) Inner middle ring

119 ,;jlkbZM@ykbZulkbZM ckmUMz~h vkrh gS \


a) ckgjh dM+h b) e/;e dM+h c) vkUrfjd dM+h d) vkUrfjd e/;e dM+h

120 Second hijacking reported in India was in the year


a) 1976 b) 1931 c) 1971 d) 1944

120 Hkkjr esa f}rh; gkbZtsfdax dc gqbZ \


a) 1976 b) 1931 c) 1971 d) 1944

121 Aircraft Rule was framed in India in the year


a)1934 b) 1937 c) 1963 d) 1944

121 Hkkjr esa fdl o”kZ ,;jdzkQV fu;e cus \


a) 1934 b) 1937 c) 1963 d) 1944

122 Which airline was associated with Kanishka incident


a) Air India b) Indian Airlines c) Jet Airways d) Kingfisher Airlines

17
122 dfu”dk ?kVuk ls dkSu lh ,;jykbZUl lEcfU/kr gS \
a) ,;j bafM;k b) bafM;u ,;jykbZUl c) tsV ,;jos;t d) fdaxfQ’kj ,;jykbZUl

123 Hijacking of IC 814 is better known as


a) Kanishka Incident b) Kandahar incident
c) Lockerbie Incident d) None of the above

123 gkbZtsfdax vkbZ-lh 814 loZKkr fdl dkj.k ls gS \


a) dfu”dk dh ?kVuk b) da/kkj dh ?kVuk c) yksdjch ?kVuk d) bues ls dksbZ ugh

124 11 September 2001 is related with which incident


a) Demolition of twin towers in USA b) Kanishka Incident
c) Kandhar incident d) Lokerbie Incident

124 11 flrEcj 2001 fdl ?kVuk ls lEcfU/kr gS \


a) ;w-,l-, ds nksuksa Vkojks dks /oLr gksus ls b) dfu”dk ?kVuk
c) da/kkj ?kVuk d) yksdjch ?kVuk

125 The airports are categorized as per their sensitivity as -


a) Normal b) Sensitive c) Hyper Sensitive d) All of the above

125 ,;jiksVZ dks mudh laosnu’khyrk ds vk/kkj ij oxhZd`r fd;k x;k gS \


a) lkekU; b) laosnu’khy c) mPp laosnu’khy d) mijksDr lHkh

126 Which is a component of an IED


a) Generator b) Detonator c) Cross Piece d) CTP

126 fuEu es ls dkSu lk vkbZ-bZ-Mh dk Hkkx gS \


a) tujsVj b) MsVksusVj c) dzkWalihl d) lh-Vh-ih

127 In the hand bag, passenger can carry any liquid item in volume not more than
a) 10 ml b) 100 ml c) 1000 ml d) 10000 ml

127 gS.M cSx esa ,d ;k=h fdruh ek=k ls vf/kd rjy inkFkZ ugh ys tk ldrk \
a) 10 fe-yh- b) 100 fe-yh- c) 1000 fe-yh- d) 10000 fe-yh-

128 Total permissible size of Kirpan is


a) 6” b) 3” c) 9” d) 8”

128 dqy fdruh yEckbZ dh d`ik.k fl[k ;kf=;ksa dks Lohd`r gS \


a) 6 bUp b) 3 bUp c) 9 bUp d) 8 bUp

129 An item a passenger can carry in his hand baggage


a) Knife b) Lighter c) Book d) Blade

129 fuEu es ls dkSu lh oLrq ;k=h vius gs.M cSxst es ys tk ldrk gS \


a) pkdw b) ykbZVj c) cqd d) CysM

130 An item a passenger can not carry in his hand baggage or on person
a) Knife b) Lap top c) Walking stick d) Mobile

130 fuEu es ls dkSu lh oLrq ;k=h vius gs.M cSxst es ;k lkFk esa ugh ys tk ldrk gS \
a) pkdw b) ysiVksi c) okWfdax fLVd d) eksckbZy

131 An area used for landing/takeoff of the aircraft is


a) Runway b) Taxiway c) Movement Area d) Apron

18
131 ,;jdzkQV ds yS.M o Vsd vkWQ ds fy;s mi;ksx fd;k tkus okyk {ks= dgykrk gS \
a) juos b) VsDlhos c) ewoesUV ,fj;k d) ,Wizu

132 An area used for taxing the aircraft is


a) Runway b) Taxiway c) Movement Area d) Apron

132 ,;jdzkQV dks VsDlh ds fy;s mi;ksx gksus okyk {ks= dgykrk gS \
a) juos b) VsDlhos c) ewoesUV ,fj;k d) ,Wizu

133 Categories of people requiring legitimate access


a) Airlines Employee b) Airport Employee
c) Custom Employee d) All of the above

133 os yksx ftUgs vf/kd`r izos’k dh vko’;drkgS \


a) ,;jykbZUl deZpkjh b) ,;jiksVZ deZpkjh c) dLVe deZpkjh d) mijksDr lHkh

134 The switch mechanism is classified into __________ types


a) 2 b) 3 c) 4 d) 1

134 flop esDusft;e fdruh Hkkxksa esa oxhZd`r gS \


a) 2 b) 3 c) 4 d) 1

135 Pyro technique is a ________ switch mechanism


a) Anti handling switch b) Delay Mechanism
c) Command d) Ambient

135 I;kjksVsDuhd ,d ----------------- flop esDdsuhte gS \


a) ,UVh gS.Mfyax fLop b) fMys esDdsuhte c) dek.M d) ,Ech;UV

136 Following is the Emergency involving aircraft


a) Unlawful seizure of an aircraft while in flight
b) Sabotage on aircraft
c) Unlawful seizure of an aircraft while on ground
d) All of the above

136 fuEu vkikrdkyhu fLFkfr ,;jdzkQV ls lacaf/kr gS \


a) bu QykbZV ds nkSjku ,;jdzkQV ij xSj dkuwuh dCtk
b) ,;jdzkQV es rksM+QksM+
c) xzkm.M esa [kMs+ tgkt ij xSj dkuwuh dCtk
d) mijksDr lHkh

137 Following is an Emergency not involving aircraft


a) Unlawful seizure of an aircraft while in flight
b) Sabotage on aircraft
c) Unlawful seizure of an aircraft while on ground
d) Fire in building structure

137 fuEu vkikrdkyhu fLFkfr ,;jdzkQV ls lacaf/kr ugh gS \


a) bu QykbZV ds nkSjku ,;jdzkQV ij xSj dkuwuh dCtk
b) ,;jdzkQV es rksM+QksM+
c) xzkm.M esa [kMs+ tgkt ij xSj dkuwuh dCtk
d) Hkou es vkx

19
138 The main aim of guarding is
a) to check the effectiveness of perimeter wall
b) to guard vital installations
c) to help in apprehension
d) None of the above

138 xkM+hZx dk eq[; mn~s’; gS \


a) pkjfnokjh dh izHkko’khyrk dks tkWapuk b) egRoiw.kZ LFkyks dh igjsnkjh djuk
c) idM+us esa lgk;d gksuk d) bues ls dksbZ ugh

139 The Definition of Hijacking is given in


a) Section 3 of Anti-Hijacking Act 1982 b) Indian Penal Code
c) CrPC d) Indian Evidence Act

139 gkWbZtsfdax dh ifjHkk”kk dgkWa nh xbZ gS \


a) ,UVh gkWbZtsfdax ,dV 1982 ds /kkjk 3 b) bafM;u isuy dksM
c) lh-vkj-ih-lh d) bafM;u ,foMsUl ,DV

140 The duties of Pilot in command is defined in which Rule of Aircraft Rule 1937
a) Rule 90 b) Rule 156 c) Rule 141 d) Rule 24

140 ikaW;ysV bu dek.M ds drZO; dh O;k[;k ,;jdzkQV fu;e 1937 ds fdl fu;e esa gS \
a) fu;e 90 b) fu;e 156 c) fu;e 141 d) fu;e 124

141 The term Aircraft in Service was first defined in the


a) Chicago Convention b) Tokyo Convention
c) Montreal Convention d) All of the above

141 ,;jdzkQV bu lfoZl igyh ckj dc ifjHkkf”kr gqvk


a) f’kdkWxksa dUosU’ku b) VksD;ks dUosU’ku c) ekWVz~h;y dUosU’ku d) mijksDr lHkh

142 The Anti Hijacking act 1982 gives legal back up to


a) Chicago Convention b) Tokyo Convention
c) Hague Convention d) All of the above

142 ,UVh gkbZtsfdax ,DV 1982 bues ls fdldk dkuwuh :i gS \


a) f’kdkWxksa dUosU’ku b) VksD;ks dUosU’ku c) gsx dUosU’ku d) mijksDr lHkh

143 Rule _____ of the Aircraft Rule 1937 relates to Entry into public aerodromes
a) Rule 8 b) Rule 90 c) Rule 24 A d) None of the above

143 ,;jdzkQV fu;e 1937 dk fu;e ---------- ifCyd ,jksMz~e esa izos’k ls lEcfU/kr gs \
a) fu;e 8 b) fu;e 90 c) fu;e 24 , d) bues ls dksbZ ugh

144 Which one is concerned with basic screening concept


a) Concourse Plan b) Holding area plan
c) Boarding gate plan d) All of the above

144 fuEu esa dkSu lk ewyHkwr Ldzhfuax fopkj/kkjk ls lEcfU/kr gS \


a) dkWu dkslZ Iyku b) gksYMhax ,fj;k Iyku c) cksfMZx xsV Iyku d) mijksDr lHkh

145 Which is a prohibited article?


a) Starter pistol b) Mobile c) Lap top d) Folding umbrella

145 fuEu esa ls dkSu lk izfrcfU/kr lkeku gS \


a) LVkVZj fiLVy b) eksckbZy c) ysiVksi d) QksYM+hx Nkrk

20
146 Which is not the property of X-Ray?
a) It is invisible b) It moves in a straight line
c) It is an ionizing radiation d) It gets reflected with lens and prism

146 fuEu es ls dkSu lk ,WDl&js dk xq.k ugh gS \


a) ;g vn`’; gS
b) ;g lh/kh js[kk esa xfr’khy gS
c) fo/kqr ‘kfDr mRiUu djus okyh ijek.kq fodj.k gS
d) ysUl vkSj fizzle ls fjQysDVhM gksrh gS

147 Which is the pre-operation check of the X-BIS


a) ensure inspection of tunnel b) ensure lead curtains are down
c) Check emergency switches d) All of the above

147 ,WDl&fc-vkbZ-,l- pkyq djus ls iwoZ ds pSd esa d;k ‘kkfey gS \


a) Vuy dk fujh{k.k b) lqfu’fpr djs ysM dVsZu fxjs gq, gS
c) vkikrdkyhu fLop dh tkap d) mijksDr lHkh

148 Measuring unit of an X-Ray is


a) Meter b) Roentgen c) Ohm d) Joule

148 ,WDl&js dh eki dh bdkbZ gS \


a) ehVj b) jksaVtu c) vkse d) twy

149 Which is one of the advantages of X-BIS


a) High penetration rate b) High resolution
c) Safe for film food and drugs d) None of the above

149 fuEu es ls dkSu lk ,WDl&fc-vkbZ-,l- dk ,d Qk;nk gS \


a) mPp Hksnu {kerk b) mPp fo’kys”k.k djus okyk
c) [kk/k~ inkFkZ vkSj vkS”k/kh ds fy;s lqjf{kr gS d) mijksDr es ls dksbZ ugh

150 Which is one of the specification of X-BIS


a) Speed of the conveyor belt should be 0.18 to 0.3 mtr/sec
b) Convenience to the pax
c) Safe for film food and drugs
d) None of the above

150 fuEu es ls dkSu lk ,WDl&fc-vkbZ-,l- dk ekin.M gS \


a) dUosVj csyV dh xfr 0-18 ls 0-3 ehVj izfr lsd.M gksuh pkfg,
b) ;kf=;ksa ds fy;s lqfo/kktud gS
c) [kk/k~ inkFkZ vkSj vkS”k/kh ds fy;s lqjf{kr gS
d) bues ls dksbZ ugh

151 Which is not the in built safety features of X-BIS


a) External housing b) Lead curtain
c) Emergency switch d) None of the above

151 fuEu es ls dkSu ,WDl&fc-vkbZ-,l-dk vkUrfjd lqj{kk mik; ugh gS \


a) ckgjh vkoj.k b) ysM ds ijns c) vkikrdkyhu fLop d) bues ls dksbZ ugh

152 What should be the speed of conveyer belt as per approved Technical
specifications?
a) 0.18 mtr/sec. to 0.3 mtr/ sec b) 0.1 mtr/sec to 0.2 mtr/ sec
c) 0.18 mtr/sec to 0.2 mtr /sec d) None of the above

21
152 vuqeksnhr rduhdh ekin.M+ksa ds rgr dUosVj csYV dh xfr gksuh pkfg, \
a) 0-18 eh-@ls- ls 0-3 eh-@ls- b) 0-1 eh-@ls- ls 0-2 eh-@ls-
c) 0-18 eh-@ls- ls 0-2 eh-@ls- d) bues ls dksbZ ugh

153 Tailored training programme is a benefit of


a) CTP b) TIP c) OTP d) None of the above

153 VsyMZ Vz~sfuax dk;Zdze fuEu es ls fdldk Qk;nk gS \


a) lh-Vh-ih b) Vh-vkbZ-ih c) vks-Vh-ih d) bues ls dksbZ ugh

154 In single wire resolution test which SWG wire should be seen on the perspex
sheet
a) 26 SWG b) 30 SWG c) 40 SWG d) 42 SWG

154 flaxy ok;j fjlksys’ku VsLV ds rgr fdrus ,l-MCY;w-th dk rkj ijZisDl ‘khV ij fn[kkbZ nsuk pkfg,
a) 26 ,l-MCY;w-th b) 30 ,l-MCY;w-th c) 40 ,l-MCY;w-th d) 42 ,l-MCY;w-th

155 In useful penetration test which SWG wire should be seen on the second step
wedge of aluminum
a) 26 SWG b) 30 SWG c) 40 SWG d) 42 SWG

155 ;wtQwy isuhVz~s’ku VsLV ds rgr fdrus ,l-MCY;w-th dk rkj ,Y;wfefu;e dh nwljh ijr rd fn[kkbZ
nsuk pkfg, \
a) 26 ,l-MCY;w-th b) 30 ,l-MCY;w-th c) 40 ,l-MCY;w-th d) 42 ,l-MCY;w-th

156 Multi energy test discriminates the material as per their


a) Atomic number b) Atomic weight
c) Molecular weight d) None of the above

156 eYVh ,UthZ VsLV ds rgr inkFkksZ ds chp vUrj fuEu vk/kkj ij iznf’kZr fd;k tkrk gS \
a) ,WVkfed la[;k b) ,WVkfed otu c) eksyhdwyj otu d) bues ls dksbZ ugh

157 Strip of which metal is used in simple penetration test which should be seen
beneath 26mm steel
a) Lead b) Tin c) Iron d) Copper

157 flEiy isuhVz~s’ku VsLV ds rgr fdl /kkrq dh NM+h dk mi;ksx fd;k tkrk gS] tks fd 26 eh-eh- LVhy
ds uhps rd fn[kkbZ nsuh pkfg, \
a) ysM b) Vhu c) vk;Wju d) dksij

158 In spatial resolution test the 8 horizontal and vertical gratings should be seen on
plate of which metal
a) copper b) Iron c) Nickel d) None of the above

158 LisVh;y fjlksyw;~’ku VsLV es 8 [kM+h vkSj 8 iM+h js[kk,Wa dkSu lh /kkrq dh ijr esa fn[kkbZ nsuh pkfg,
a) rkWcs b) vk;Wju c) uhdy d) bues ls dksbZ ugh

159 In thin metal imaging test ______ mm strip should be seen


a) 0.1 b) 0.05 c) 0.01 d) 1.00

159 fFku esVy besftax VsLV esa ------------- fe-fe- dh NM+h fn[kkbZ nsuh pkfg, \
a) 0-1 b) 0-05 c) 0-01 d) 1-00

160 The general size of the DFMD is


a) 2 Mtr X 0.75 to 0.85 Mtr b) 3 Mtr X 0.75 to 0.85 Mtr
c) 2 Mtr X 0.70 to 0.80 Mtr d) None of the above

22
160 Mh-,Q-,e-Mh dk lkekU; vkdkj gS \
a) 2 eh x 0-75 ls 0-85 eh- b) 3 eh x 0-75 ls 0-85 eh-
c) 2 eh x 0-70 ls 0-80 eh- d) bues ls dksbZ ugh

161 Threshold mass for DFMD is


a) 10gms b) 20gms
c) 30gms d) None of the above

161 Mh-,Q-,e-Mh ds }kjk fdruh ek=k dk /kkrq idM+k tkuk pkfg, \


a) 10 xzke b) 20 xzke c) 30 xzke d) bues ls dksbZ ugh

162 How many zones are there in the commonly used Multi Zone DFMD
a) Seven b) Eight c) Nine d) None of the above

162 eYVh tksu Mh-,Q-,e-Mh esa lkekU;r% fdrus tksu gksus pkfg, \
a) lkr b) vkB c) uks d) bues ls dksbZ ugh

163 DFMD can detect


a) Explosives b) Ferrous and Non ferrous items
c) Non metallic item d) None of the above

163 Mh-,Q-,e-Mh idM+rk gS \


a) foLQksVd b) yksgs vkSj fcuk yksgs ls fufeZr oLrq,W
c) xSj /kkrq ds lkeku d) bues ls dksbZ ugh

164 Which is one of the parts of DFMD


a) Transmitter panel b) Lead curtain
c) Lead shielding d) None of the above

164 fuEu es ls dkSu lk Mh-,Q-,e-Mh dk Hkkx gS \


a) Vz~kWalehVj isuy b) ysM dVsZu c) ysM ‘khYM+hx d) bues ls dksbZ ugh

165 Which is not a part of DFMD


a) Transmitter panel b) Receiver panel
c) Cross piece d) Lead curtain

165 fuEu es ls dkSu lk Mh-,Q-,e-Mh dk Hkkx ugh gS \


a) Vz~kWalehVj isuy b) fjfloj isuy c) dzkWal ihl d) ysM dVsZu

166 Size of OTP is


a) 10cms X 10cms b) 20cms X 10cms
c) 15cms X 15cms d) None of the above

166 vks-Vh-ih dk vkdkj gS \


a) 10 ls-eh x 10 ls-eh b) 20 ls-eh x 10 ls-eh
c) 15 ls-eh x 15 ls-eh d) bues ls dksbZ ugh

167 Weight of OTP is


a) 35gms b) 30 gms
c) 25gms d) none of the above

167 vks-Vh-ih dk otu gS \


a) 35 xzke b) 30 xzke c) 25 xzke d) bues ls dksbZ ugh

168 Calibration of DFMD is done with the


a) CTP b) Reference cartridge c) OTP d) None of the above

23
168 Mh-,Q-,e-Mh dh dk;Z{kerk dks tkaWpk tkrk gS \
a) lh-Vh-ih b) lEcfU/kr dkfVZt c) vks-Vh-ih d) bues ls dksbZ ugh

169 The DFMD resets after a maximum time of


a) 5 Sec b) 3 Minutes c) 3 Sec d) None of the above

169 Mh-,Q-,e-Mh iqu% vkadyu ds fy;s vf/kdre fdrus le; es rS;kj gksrk gS \
a) 5 lsd.M b) 3 feuV c) 3 lsd.M d) bues ls dksbZ ugh

170 ETD detects


a) Metals b) Explosives
c) Gases d) None of the above

170 bZ-Vh-Mh idM+rk gS \


a) /kkrq b) foLQksVd c) xSl d) bues ls dksbZ ugh

171 ETD detects explosives by


a) Capturing vapour b) Examining Trace particles
c) measuring density d) None of the above

171 bZ-Vh-Mh foLQksVd dks fuEu ek/;e esa idM+rk gS \


a) ok”i dks xzg.k djds b) d.kks ds va’k dk fujh{k.k djds
c) ?kuRo dks eki dj d) bues ls dksbZ ugh

172 How many minimum screening staff are required for each XBIS for screening of
baggage
a) 4 b) 3 c) 2 d) None of the above

172 ,WDl&fc-vkbZ-,l- }kjk cSxst dh Ldzhfuax ds fy;s de ls de fdrus Ldzhfuax dehZ;ksa dh


vko’;drkgksrh gS \
a) 4 b) 3 c) 2 d) bues ls dksbZ ugh

173 Which is not one of the levels of search


a) Chest to floor level b) Floor to waist level
c) Waist to head level d) None of the above

173 fuEu es ls dkSu lk tkap dk Lrj ugh gS \


a) lhus ls tehu Lrj rd b) tehu ls dej rd
c) dej ls flj rd d) bues ls dksbZ ugh

174 Access control to the airport is the responsibility of


a) Airport operator b) Airlines
c) APSU/ ASG d) BCAS

174 ,;jiksVZ ij izos’k fu;U=.k dh ftEesnkjh gS \


a) ,;jiksVZ vkWijsVj b) ,;jykbZUl c) ,-ih-,l-;w@,-,l-th d) ch-lh-,-,l

175 Access control to the Aircraft is the responsibility of


a) ASG/APSU b) Concerned Airlines
c) Airport Operator d) Police

175 ,;jdzkQV ds izos’k fu;U=.k dh ftEesnkjh gS \


a) ,-ih-,l-;w@,-,l-th b) lEcfU/kr ,;jykbZUl c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) iqfyl

176 Light green (C) passes are issued to the


a) Crew members b) Courier service
c) Concessionaries employees d) Customs
24
176 gYdk gjs ¼lh½ ikl tkjh fd;k tkrk gS \
a) dzw esEcj b) dwfj;j lfoZl c) nqdku okys deZpkjh d) dLVe

177 Issuing authority for airport entry passes is


a) APSU/ASG b) BCAS c) DGCA d) Police

177 ,;jiksVZ ,UVz~h ikl dks tkjh djus okyk izkf/kdkjh gS \


a) ,-ih-,l-;w@,-,l-th b) ch-lh-,-,l c) Mh-th-lh-, d) iqfyl

178 On the basis of color codes, passes can be divided in to _____ types
a) six b) five c) seven d) Four

178 jaxks ds vk/kkj ij ikl dks fdrus Hkkxks es foHkDr fd;k x;k gS \
a) N% b) ikap c) lkr d) pkj

179 Color code of the PICs indicate


a) Organization of the holder b) Area of accessibility
c) Rank of the holder d) Type of airport

179 ih-vkbZ-lh dk Dyj dksM fdldks bafxr djrk gS \


a) /kkjd ds laxBu b) izos’k ds vf/kdkj okyk {ks=
c) /kkjd dk in d) ,;jiksVZ dk izdkj

180 A departing passenger can access the airport from the


a) Vehicle gate of the airport b) Entrance to the terminal
c) Any entrance to the airport d) Emergency doors

180 tgkt es tkus okyk ;k=h ,;jiksVZ es dgkWa ls izos’k djsxk \


a) ,;jiksVZ ds OghDy xsV ls b) VehZuy ds izos’k }kj ls
c) ,;jiksVZ ds fdlh izos’k }kj ls d) vkikrdkyhu }kj ls

181 Who has the Authority to access departure & arrival Hall of the terminal using ID
card issued by Parliament Secretariat?
a) Employees of the parliament b) Members of parliament
c) Security staff of the parliament d) None of these

181 laln lfpoky; }kjk tkjh igpku i= dk iz;ksx djds VehZuy ds izLFkku d{k vkSj vkxeu d{k esa
dkSu tk ldrk gS \
a) llan ds deZpkjh b) laln lnL;
c) laln ds lqj{kk dehZ d) bues ls dksbZ ugh

182 Temporary pass (paper pass) without photograph is issued for the period
a) Not more than a month b) For one day
c) Not more than three days d) None of these

182 fcuk QksVks dk vLFkkbZ ikl ¼isij ikl½ fdruh vo/kh ds fy;s tkjh fd;k tkrk gS \
a) ,d eghus ls vf/kd ugh b) dsoy ,d fnu
c) rhu fnu ls vf/kd ugh d) bues ls dksbZ ugh

183 PICs are issued by BCAS only after


a) Recommendation of the airport operator
b) Background check of the applicant
c) Individual’s request
d) None of these

25
183 ch-lh-,-,l }kjk ih-vkbZ-lh dsoy ----------- ij tkjh fd;s tkrs gS \
a) ,;jiksVZ vkWijsVj dh vuq’kalk b) vH;FkhZ dk cSd xzkm.M tkaWp djus
c) O;fDrxr vuqjks/k d) bues ls dksbZ ugh

184 An AEP doesn’t include


a) Holder’s name b) Name of the organization
c) Father’s name d) Validity period

184 ,-bZ-ih es D;k ugh gksrk gS \


a) /kkjd dk uke b) laxBu dk uke
c) firk dk uke d) oS/krk vof/k

185 Orange (C) passes are issued to the


a) Concessionaries b) Crew members
c) Courier Service d) Customs staff

185 vkSjsUt ¼lh½ ikl fdls tkjh fd;k tkrk gS \


a) nqdkus okyks dks b) dw esEcj c) dwfj;j lfoZl d) dLVe LVkQ

186 As per latest circular of BCAS, contract laborers can have access at airport with
the Authority of
a) Metal Token only b) Bar coded Labor photo pass
c) Entry ticket only d) None of these

186 ch-lh-,-,l ds uohure ifji= ds rgr vuqcaf/kr etnwj ,;jiksVZ ij fdl vf/kdkfjrk ls izos’k dj
ldrs gS \
a) dsoy /kkrq ds Vksdu ds vk/kkj ij b) ckj dksMsM yscj QksVks ikl
c) dsoy izos’k fVDV ij d) bues ls dksbZ ugh

187 Vehicle permits for operational/emergency/Maintenance purposes is normally


issued by
a) DGCA b) BCAS c) Airport operator d) None of these

187 fdlds }kjk dk;Z lapkyu@vkikrdky@j[kj[kko ds mns~’; ls okguksa ds ikl tkjh fd;s tkrs gS \
a) Mh-th-lh-, b) ch-lh-,-,l c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) bues ls dksbZ ugh

188 At an airport, Airside vehicle access control point are manned by


a) Airport operator b) ASG/APSU
c) Immigration/Custom d) None of these

188 ,;jiksVZ ij] ,;jlkbZM ds okgu izos’k fu;U=.k LFkyks ij fdlds dehZ j[ks tkrs gS \
a) ,;jiksVZ vkWijsVj b) ,-,l-th@,-ih-,l-;w
c) behxzs’ku@dLVe d) bues ls dksbZ ugh

189 Secondary ladder point check is the responsibility of the


a) ASG/APSU b) Concerned airlines
c) Regulated agents d) Ground handlers

189 lsd.Mjh ysMj ikabV ij tkWap dh ftEesnkjh gS \


a) ,-,l-th@,-ih-,l-;w b) lEcfU/kr ,;jykbZUl
c) jsX;wysVM ,tsUV d) xzkm.M gs.MyjZl

190 A large area is required to be secured for this screening concept


a) Holding area plan b) Concourse plan
c) Boarding gate plan d) None of these

26
190 Ldzhfuax fopkj/kkjk ds vk/kkj ij fdl Iyku esa cM+s {ks= dks lqfj{kr j[kuk gksrk gS \
a) gkasYM+hx ,fj;k Iyku b) dkWu dkslZ Iyku c) cksMhZx xsV Iyku d) bues ls dksbZ ugh

191 Difference between Appropriate Authority for aviation security and COSCA is
a) One is related to ICAO and another with MCA
b) Both are same
c) One is related to aviation security and another with the aviation safety
d) None of these

191 ukx~j foeku~u ds vf/kd`r izf/kdkjh vkSj dksldk esa D;k vUrj gS \
a) ,d vkbZ-lh-,-vks ls lEcfU/kr gS vkSj nwljk ,e-lh-, ls
b) nksuks ,d gh gS
c) ,d ,fo;s’ku flD;wfjfV ls lEcfU/kr gS vkSj nwljk ,fo;s’ku lsQVh ls
d) bues ls dksbZ ugh

192 EDDS Stands for


a) Explosive detection and disposal Squad
b) Explosive device detection System
c) Explosive device detection Squad
d) None of these

192 bZ-Mh-Mh-,l dk iw.kZ :i gS \


a) ,DlIyksfto fMVsD’ku vkSj fMLiksty LdkWM
b) ,DlIyksfto fMokbZl fMVsD’ku flLVe
c) ,DlIyksfto fMokbZl fMVsD’ku LdkWaM
d) bues ls dksbZ ugh

193 Kirpan of 6 inches blade is permitted to a Sikh passenger to be carried in


a) Any flight operated from India b) Any registered aircraft in India
c) fully domestic flight in India. d) None of these

193 fl[k ;kf=;ksa dks 6 bap dh d`ik.k ys tkus dh vuqefr gS \


a) Hkkjr ls ifjpkfyr gksus okyh fdlh Hkh IykbZV esa
b) Hkkjr esa iaftd`r fdlh Hkh IykbZV esa
c) dsoy Hkkjr dh ?kjsyq mM+kuksa esa
d) bues ls dksbZ ugh

194 Prohibited items are


a) Not permitted to be carried while entering an airport
b) Not permitted to be used while aircraft in flight
c) Not permitted to be carried on board an aircraft
d) None of these

194 izfrcfU/kr lkeku gS \


a) ,;jiksVZ ij izos’k djrs le; budks ys tkus dh vuqefr ugh gS
b) mM+ku ds nkSjku ,;jdzkQV es mi;ksx oftZr gS
c) vkWu cksMZ ,;jdzkQV esa ys tkus dh vuqefr ugh gS
d) bues ls dksbZ ugh

195 Authority to drive a vehicle in the operational area (Airside) is


a) Airport entry permit b) Vehicle permit
c) Airfield Driving Permit d) None of these

195 Ikfjpkyu {ks= ¼,;jlkbZM½ es okgu pykus ds fy;s izkf/kd`r gS \


a) ,;jiksVZ ,UVz~h ijfeV b) OghDy ijfeV
c) ,;jQhYM Mz~kbZfoax ijfeV d) bues ls dksbZ ugh
27
196 AEPs for Airport employees are issued for the purposes of
a) all time accessibility to the airport b) for official duty
c) for facilitation d) None of these

196 ,;jiksVZ deZpkfj;ksa dks ,-bZ-ih bl mns~’; ls tkjh fd;k tkrk gS \


a) ,;jiksVZ ij gj le; izos’k dh ;ksX;rk b) dsoy foHkkxh; drZO; gsrq
c) lqfo/kk gsrq d) bues ls dksbZ ugh

197 Most important measures to prevent weapons, explosives and other dangerous
devices from being introduced in an aircraft
a) Background checks of the employees working at airport
b) Documents checking of the passengers
c) Screening of passengers and carry on baggage
d) None of these

197 ,;jiksVZ esa gfFk;kj] foLQksVd vkSj vU; [krjukd midj.kksa vkfn dks ys tkus ls jksdus ds fy;s D;k
vfr egRoiw.kZ mik; fd;s tkrs gS \
a) ,;jiksVZ ij dk;Zjr deZpkfj;ksa dk cSd xzkm.M pSd
b) ;kf=;ksa ds nLrkostksa dh tkaWp
c) ;kf=;ksa vkSj dSjh vkWu cSxst dh Ldzhfuax
d) bues ls dksbZ ugh

198 Immediate Action which is not required on detection of prohibited item during
physical inspection
a) remain calm and do not panic b) allow the passenger to board the aircraft
c) Notify the supervisor d) None of these

198 izR;{k tkaWp ds nkSjku izfrcfU/kr lkeku idM+s tkus ij bl dk;Zokgh dh rqjUr vko’;drkugh gS \
a) ‘kkUr jgs vkSj Hk; dh fLFkfr mRiUu uk djsa
b) ;k=h dks ,;jdzkQV es tkus ns
c) lqijokbZtj dks lwfpr djs
d) bues ls dksbZ ugh

199 Probable places of concealment of prohibited items are


a) In a vehicle, on the person or in clothing
b) In carry on baggage or checked in baggage
c) Both the above
d) None of these

199 izfrcfU/kr lkekuksa dks fNikus ds lEHkkfor LFkku D;k gS \


a) okgu esa] O;fDr ds ikl ;k diM+ksa esa b) dSjh vkWa u ;k pSd bu cSxst esa
c) mijksDr nksuks d) bues ls dksbZ ugh

200 Security procedure of Diplomatic bags doesn’t include


a) Prior permission from BCAS
b) Diplomatic bag will not be opened in any circumstances
c) In case of doubt protocol division of MEA to be contacted
d) None of these

28
200 fMIyksesfVd cSx dh lqj{kk izfdz;k esa lfEeyr ugh gS \
a) ch-lh-,-,l ls iwoZ vuqefr
b) fMIyksesfVd cSx fdlh Hkh fLFkfr es [kksyk ugh tk,
c) lUnsg dh fLFkfr esa ,e-bZ-, ds izksVksdkWay Hkkx ls lEidZ fd;k tk,
d) bues ls dksbZ ugh

201 Regulated Agent has not been involved in the following function
a) Ticketing of the passengers.
b) Provides security control for Cargo which is accepted and required by
appropriate authority.
c) Conducts business with the aircraft operator for freight forwarding
d) None of the above

201 jsX;wysVM ,tsUV fuEufyf[kr dk;Zokgh es lfEefyr ugh gS \


a) ;kf=;ksa dh fVdV nsus ls
b) dkWxksZ ij lqj{kk fu;U=.k tks l{ke izkf/kdkjh }kjk vko’;d o Lohdk;Z gS
c) ,;jdzkQV vkWijsVj ds lkFk lkeku ys tkus gsrq O;olk; djrk gS
d) bues ls dksbZ ugh

202 Passenger profiling is


a) Observation of passenger, baggage and documents
b) Checking of passenger, baggage and documents
c) Both the above
d) None of the above

202 iSlsUtj izksQkbfyax gS \


a) ;kf=;ksa] cSxst vkSj nLrkostks dk voyksdu djuk
b) ;kf=;ksa] cSxst vkSj nLrkostks dh tkaWp djuk
c) mijksDr nksuks
d) bues ls dksbZ ugh
203 CASO stands for
a) Chief Airport Security Officer b) Chief Aviation Security Officer
c) Commissioner of Airport Security Officer d) None of the above

203 lh-,-,l-vks dk iw.kZ :i gS \


a) phQ ,;jiksVZ flD;wfjfV vkWfQlj b) phQ ,fo;s’ku flD;wfjfV vkWfQlj
c) ,;jiksVZ flD;wfjfV vkWfQl dk deh’kuj d) bues ls dksbZ ugh

204 Personal property of passengers or crew carried on an aircraft by agreement with


the operator
a) Baggage b) Cargo c) Company stores d) catering
204 le>kSrs ds vk/kkj ij ;k=h ;k dzw dh ,;jdzkQV esa ys tk;s tkus okyh futh lEifr dgykrh gS \
a) cSxst b) dkWxksZ c) dEiuh LVkslZ d) dsVfjax

205 Tokyo convention was held in the year


a) 1944 b) 1970 c) 1971 d) 1963
205 VksD;ksa dUosu’ku fdl o”kZ gqbZ \
a) 1944 b) 1970 c) 1971 d) 1963
206 The Hague convention was held in the year
a) 1944 b) 1970 c) 1971 d) 1963
206 gsax dUosu’ku fdl o”kZ gqbZ \
a) 1944 b) 1970 c) 1971 d) 1963
29
207 Montreal convention was held in the year of
a) 1944 b) 1970 c) 1971 d) 1963

207 ekWUVz~h;y dUosu’ku fdl o”kZ gqbZ \


a) 1944 b) 1970 c) 1971 d) 1963
208 Montreal protocol was held in the year
a) 1944 b) 1970 c) 1988 d) 1963
208 ekWUVz~h;y izksVksdkWy fdl o”kZ gqbZ \
a) 1944 b) 1970 c) 1988 d) 1963

209 Tokyo convention is related with


a) Establishment of ICAO
b) Pilot in command is the law enforcement agency on board aircraft
c) Define what is hijacking
d) None of the above
209 VksD;ksa dUosu’ku lEcfU/kr gS \
a) vkbZ-lh-,-vks ds xBu ls
b) ikWa;ysV bu deakM vkWu cksMZ ,;jdzkQV esa ,d dkuqu ykxw djus okyh laLFkk ds :i es dk;Z
djrk gS
c) gkbZtsfdax dh O;k[;k dh xbZ
d) bues ls dksbZ ugh

210 The Hague convention is related with


a) Establishment of ICAO
b) Pilot in command is the law enforcement agency on board aircraft
c) Define what is hijacking
d) None of the above

210 gsax dUosu’ku lEcfU/kr gS \


a) vkbZ-lh-,-vks ds xBu ls
b) vkWu cksMZ ,;jdzkQV esa ikWa;ysV ,d dkuwu ykxw djuss okyh laLFkk ds :i es dk;Z djrk gS
c) gkbZtsfdax dh O;k[;k dh xbZ
d) bues ls dksbZ ugh

211 Montreal convention is related with


a) Establishment of ICAO
b) Pilot in command is the law enforcement agency on board aircraft
c) Define what is hijacking
d) Suppression of unlawful act against safety of civil aviation

211 ekUVz~h;y dUosu’ku lEcfU/kr gS \


a) vkbZ-lh-,-vks ds xBu ls
b) vkWu cksMZ ,;jdzkQV esa ikWa;yV ,d fu;e ykxw djds laLFkk ds :i es dk;Z djrk gS
c) gkbZtsfdax dh O;k[;k dh xbZ
d) ukx~j foeku~u dh lsQ~Vh ls lEcfU/kr xSj dkuwuh d`R;ksa dks nckus

212 Prohibition of intoxicated persons entering aircraft comes under which rule
a) 24 b) 25 c) 19 d) 78
212 fdl fu;e ds rgr u’ks esa ;qDr O;fDr ds ,;jdzkQV esa izos’k ij izfrcU/k gS \
a) 24 b) 25 c) 19 d) 78

30
213 Carriage of persons suffering from mental disorders comes under which rule
a) 24A b) 25 c) 19 d) 78

213 ekufld :i ls vlUrqfyr O;fDr dks ,;jdzkQV esa ys tkus ls lEcfU/kr fu;e gS \
a) 24, b) 25 c) 19 d) 78

214 Which is not the responsibility of ASG


a) Anti hijacking duties b) Anti sabotage duties
c) Patrolling and guarding d) Advisory

214 ,-,l-th dh dkSu lh ftEesnkjh ugh gS \


a) ,UVhgkbZtsfdax M~;wfV b) ,UVh LkscksVs~t M~;wfV
c) iSVz~ksfyax ,.M xkfMZ+x d) lykg

215 Which is not the responsibility of Airline Operator?


a) Security of catering supplies b) security of cargo
c) Security of registered baggage d) Communication facilities

215 fuEu es ls dkSu lh ,;jykbu vkWijsVj dh ftEesnkjh ugh gS \


a) fn;s tkus okys [kk?; inkFkZ dh lqj{kk b) dkWxksZ dh lqj{kk
c) jftLVMZ cSxst dh lqj{kk d) laokn lqfo/kk

216 Which is not the responsibility of Airport Operator?


a) Provide infrastructure b) Administration of the airport
c) Passenger amenities at airport d) Security of BMA

216 fuEu es ls dkSu lh ,;jiksVZ vkWijsVj dh ftEesnkjh ugh gS \


a) vk/kkjHkwr <kWapk miyC/k djkuk b) ,;jiksVZ dk iz’kklu
c) ,;jiksVZ ij ;kf=;ksa dh lqfo/kk d) ch-,e-, dh lqj{kk

217 BTAC stands for:


a) Bomb Threat Assessment Committee
b) Bomb Threat Action Committee
c) Bomb Threat Action Council
d) Bomb Threat Addition Committee
217 ch-Vh-,-lh dk iw.kZ :i gS \
a) cEc FkzsV ,LlesUV desVh b) cEc FkzsV ,D’ku desVh
c) cEc FkzsV ,D’ku dkWamfly d) cEc FkzsV ,fM’ku desVh

218 BWAF is a document required for:


a) Access Control
b) Taking action for Bomb Threat Contingency
c) Calibration of DFMD
d) Minutes of Security Committee Meeting

218 ch-MCY;w-,-,Q nLrkost dh vko’;drkgksrh gS \


a) izos’k fu;U=.k b) cEc FkzsV dUVhtsUlh ij dk;Zokgh djuk
c) Mh-,Q-,e-Mh dh dk;Z{kerk tkaWpuk d) flD;wfjfV desVh ehfVax dk lkjka’k
219 Which of the following committee is coordinated by the APD:
a) BTAC b) CCS c) COSAH d) All the above
219 fuEu es ls dkSu lh desVh dk leUo;d ,-ih-Mh gksrk gS \
a) ch-Vh-,-lh b) lh-lh-,l c) lh-vks-,l-,-,p d) mijksDr lHkh

31
220 COSCA stands for:
a) Commissioner Of Security Civil Aviation
b) Committee On Security Civil Aviation
c)Commissioner Of Security Commercial Aviation
d) None of these

220 lh-vks-,l-lh-, ls rkRi;Z gS \


a) ukx~j foeku~u lqj{kk dk deh’kuj b) ukx~j foeku~u lqj{kk ij desVh
c) okf.kT;d foeku~u lqj{kk dk deh’kuj d) bues ls dksbZ ugh
221 ASG stands for:
a) Anti Sabotage Group b) Aviation Security Group
c) Anti Sabotage Gadget d) None of these
221 ,-,l-th ls rkRi;Z gS \
a) ,UVh LcksVst xzqi b) ,fo;s’ku flD;wfjfV xzqi
c) ,UVh LcksVst xtV d) bues ls dksbZ ugh

222 ICAO came into existence in the year:


a) 1947 b) 1948 c) 1944 d) 1963
222 vkbZ-lh-,-vks fdl o”kZ vfLrRo es vk;k \
a) 1947 b) 1948 c) 1944 d) 1963
223 PETN stands for :
a) Penta Erithrotol Tetra Nitrate b) Poly Ethyle Tri Nitrate
c) Both a& b d) None of these

223 ih-bZ-Vh-,u dk iw.kZ :i gS \


a) isUVk ,fjFkzksV~y VzsVz~k ukbVz~sV b) iksyh bFkkby Vz~kbZ ukbVz~sV
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

224 ICAO came into existence in the year:


a) 1947 b) 1948 c) 1944 d) 1963
224 vkbZ-lh-,-vks fdl o”kZ vfLrRo es vk;k \
a) 1947 b) 1948 c) 1944 d) 1963
225 PETN stands for :
a) Penta Erithrotol Tetra Nitrate b) Poly Ethyle Tri Nitrate
c) Both a& b d) None of these
225 ih-bZ-Vh-,u dk iw.kZ :i gS \
a) isUVk ,fjFkzksV~y VzsVz~k ukbVz~sV b) iksyh bFkkby Vz~kbZ ukbVz~sV
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

226 Which of the following is not an ingredient of Hijacking:


a) Hijacker should be on board the aircraft
b) Lawfully exercises the control of the aircraft
c) Use of force, threat of force or any other form of intimidation
d) Unlawfully taking the command of the aircraft from the Pilot-in- command

226 e)
fuEu es ls dkSu lk gkbZtsfdax dk rF; ugh gS \
a) gkbZtsdj tgkt es lokj gksuk pkfg,
b) dkuwu :i ls tgkt dk fu;U=.k vius gkFk es ys
c) cy dk iz;ksx] cy dh ?kedh ;k fdlh vU; ek/;e dk iz;ksx
d) xSj dkuwuh :i ls tgkt dk fu;U=.k] ik;ysV bu dek.M ls vius gkFk es ys ysuk

32
227 Which one is not a component of ASG
a) Anti Hijacking Group b) Support Group
c) Protection Group d) Anti Sabotage Group
227 fuEu es ls dkSu lk ,-,l-th dk Hkkx ugh gS \
a) ,UVh gkbZtsfdax xzqi b) LkiksVZ xzqi
c) izksVsD’ku xzqi d) ,UVh LkscksVst xzqi

228 What is the significance of 30.01.1971


a) First case of hijacking in India
b) First sabotage in the history of civil aviation
c) ICAO came into existence
d) Second hijacking in the history of civil aviation
228 30-01-1971 ls D;k vfHkizk; gS \
a) Hkkjr es izFke gkbZtsfdax b) ukx~j foeku~u ds bfrgkl esa izFke LkcksVst
c) vkbZ-lh-,-vks vfLrRo esa vk;k d) ukx~j foeku~u ds bfrgkl esa nwljh gkbZtsfdax

229 B D Pandey committee was constituted after which incident:


a) Second hijacking in India b) First hijacking in India
c) After Kanishka Incident d) After IC 814 hijacking

229 ch-Mh ik.Ms; desVh dkSu lh ?kVuk ds i'pkr~ ?kfVr gqbZ \


a) Hkkjr esa f}rh; gkbZtsfdax ds i'pkr~ b) Hkkjr es izFke gkbZtsfdax
c) dfu”dk ?kVuk ds i'pkr~ d) vkbZ-lh 814 gkbZtsfdax ds i'pkr~

230 Which one is not a radio discipline


a) Think before you speak b) Listen before you transmit
c) Using slang d) Keep it short and concise

230 fuEu es ls dkSu lk jsfM;ksa vuq’kklu ds rgr ugh vkrk \


a) cksyus ls igys lksps b) lUns’k nsus ls igys lqus
c) xWok:@v’yhy Hkk”kk dk iz;ksx d) NksVk vkSj laf{kIr j[ksa

231 Which of the following is not an essential component of vehicle permit


a) Name of the agency b) Approved airside safety status
c) Permit serial number d) Photo of the vehicle

231 fuEu es ls dkSu lk okgu ds ikl dk vko’;d Hkkx ugh gS \


a) laLFkk dk uke b) vuqeksfnr ,;jlkbZM lsQVh LVsVl
c) ijfeV dh dze la[;k d) okgu dk fp=

232 Which of the following is an essential component of an AEP


a) Photo of the holder b) Identification mark of the holder
c) Permanent address of the holder d) None of these

232 fuEu es ls dkSu lk ,-bZ-ih dk vko’;d Hkkx gS \


a) ?kkjd dk QksVks b) ?kkjd dk igpku fpUg
c) ?kkjd dk LFkkbZ irk d) bues ls dksbZ ugh

233 Which of the following is an airside-land side boundary


a) Access gates b) Terminal building
c) Perimeter wall d) All the above

233 fuEu es ls dkSu lh ,;jlkbZM ys.M lkbZM foHkktu gS \


a) izos’k }kj b) VehZuy Hkou c) pkj fnokjh d) mijksDr lHkh

33
234 The main aim of access control points are:
a) To control the movement of people from land side to airside
b) To control the movement of vehicle from land side to airside
c) Both a & b
d) None of these

234 izos'k fu;U=.k LFkyksa dk izeq[k y{; gS \


a) ys.M lkbM ls ,;j lkbM esa O;fDr;ksa ds vkokxeu ij fu;U=.k j[kuk
b) ys.M lkbM ls ,;j lkbM esa okguksa ds vkokxeu ij fu;U=.k j[kuk
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

235 Which of the following should not be practiced by a security person:


a) Being too familiar with staff b) Effective permit control
c) Both a & b d) None of these
235 fuEu es ls fdldk lqj{kk dehZ;ksa }kjk iz;ksx ugh fd;k tkuk pkfg;sa \
a) LVkQ ds lkFk cgqr vf/kd ?kqyuk feyuk b) izHkkoh ijfeV fu;U=.k
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh
236 Which one is not a method of concealment of an explosive:
a) Trafficking b) Disguised
c) Dismantled d) Camouflaged
236 fuEu es ls dkSu lk foLQksVdks dks fNikus dk ,d rjhdk ugh gS \
a) V~ZS ~fQfd~azx b) fMlxkbt
c) fMleasVy d) dSekQykt
237 How many types of patrolling are there
a) Foot patrolling b) Vehicle patrolling
c) Both a and b d) None of these
237 x’r fdrus izdkj dh gksrh gS \
a) iSny x’r b) okgu ls x’r
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh
238 Which is the odd option in respect of BTAC
a) APD b) CASO c) AWO d) AWB
238 ch-Vh-,-lh dk ;g ,d fHkUu p;u gS \
a) ,-ih-Mh b) lh-,-,l-vks c) ,-MCY;w-vks d) ,-MCY;w-ch
239 Articles which can be used to kill, injure, incapacitate or immobilize the target but it
is not primarily design to do so, known as:
a) Weapon b) Dangerous articles
c) Dangerous substances d) None of these

239 os oLrq,Wa ftudh ewyHkwr jpuk bl y{; ls ugh dh tkrh dh budk mi;ksx fdlh dks ekjus] ?kk;y
djus ;k fuf”dz; djus esa fd;k tk lds \
a) gfFk;kj b) MsUtlZ vkfVZdy
c) MsUtlZ lCLVsUl d) bues ls dksbZ ugh
240 To use electrical detonators, which of the following is essential
a) Match box b) Friction c) Power source d) None of these

240 bysDVz~ksfud MsVksusVj dk mi;ksx ds nkSjku fuEu esa ls dkSu lk vko’;d gS \


a) ekfpl b) ?k”kZ.k c) ‘kfDr dk lzks= ikWoj lkslZ d) bues ls dksbZ ugh
241 Detonators are used in which kind of explosives
a) Pyrotechnic b) Low explosive c) High explosive d) Both a & c

34
241 MsVksusVlZ fdl izdkj ds foLQksVdks esa mi;ksx fd;k tkrk gS \
a) ik;jksVsDuhd b) yksa ,DlIyksfto c) gkbZ ,DlIyksflo d) v vkSj l nksuks
242 Which of the following is not used to detect explosives
a) EVD b) ETD c) Thermal imager d) None of these
242 fuEu es fdldk mi;ksx foLQksVdks dks idM+us esa ugh fd;k tkrk gS \
a) bZ-oh-Mh b) bZ-Vh-Mh c) FkeZy bestj d) bues ls dksbZ ugh
243 Which one is not an immediate action when you receive a Bomb Threat Call
a) Notify supervisor b) Questioning
c) Filling appendix “A” of BWAF d) None of these

243 cEc FkzsV dkWy feyus ij fuEu esa ls dkSu lh dk;Zokgh rqjUr ugh dh tk,xh \
a) lqijokbZtj dks lwfpr djsaxs b) iz’u djsaxs
c) ch-MCY;w-,-,Q ds ifjf’k”V *,* dks Hkjuk d) bues ls dksbZ ugh

244 PEK stands for :


a) Plastic Explosive Kirkee b) Power Electrode Kirkee
c) Both a and b d) None of these

244 ih-bZ-ds dk iw.kZ :i gS \


a) IykfLVd ,DlIyksflo fdzdh b) ikWoj bysDVz~ksM fdzdh
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh
245 Light sensitive switch is a kind of
a) Remote control switch b) Ambient condition switch
c) Anti handling switch d) None of these
245 izdk’k ls laosnu’khy gksus okyk fLop fdl izdkj dk gS \
a) fjeksV dUVz~ksy fLop b) ,Ech;UV dUMh’ku fLop
c) ,UVh gs.Mfyax fLop d) bues ls dksbZ ugh
246 DCAS in India was formed in
a) 1979 b) 1978 c) 1980 d) None of these
246 Hkkjr esa Mh-lh-,-,l dk mnHko fdl o”kZ gqvk \
a) 1979 b) 1978 c) 1980 d) bues ls dksbZ ugh
247 Air India aircraft Kanishka was sabotaged in the year:
a) 1985 b) 1988 c) 1986 d) 1984

247 ,;j bafM+;k ,;jdzkQV dfu”dk esa foLQksV dc gqvk \


a) 1985 b) 1988 c) 1986 d) 1984

248 Security staff on duty may cross runway :


a) At any time when answering an emergency call, taking reasonable care
b) Only when the runway is clear
c) Only after clearance from ground control or the ATC tower
d) None of these
248 drZO; esa rSukr lqj{kk dehZ D;k juos dc ikj dj ldrs gS \
a) vko’;d lko/kkuh j[krs gq,] fdlh Hkh le; vkikrdkyhu fLFkfr dk tokc nsrs le;
b) dsoy tc juos lkQ gks
c) xzkm.M dUVz~ksy ;k ,-Vh-lh VkWoj ls vuqefr feyus ij
d) bues ls dksbZ ugh

35
249 The main aim of airport protection system is :
a) To protect airport and aircraft from any attack
b) To give employment to unemployed people
c) To get remuneration
d) None of these
249 ,;jiksVZ laj{kk izfdz;k dk izeq[k mnzns’; gS \
a) ,;jiksVZ vkSj ,;jdzkQV dh fdlh Hkh vkdze.k ls laj{kk djuk
b) csjkstxkj O;fDr;ksa dks jkstxkj nsuk
c) izfrQy izkIr djuk
d) bues ls dksbZ ugh
250 The main purpose of boundary fencing is :
a) To mark the boundary between restricted and non restricted area
b) To keep cattle and livestock off the runway
c) To prevent people looking at aircraft
d) All the above

250 pkjfnokjh dh ckM+ dk eq[; mn~s’; gS \


a) izfrcfU/kr vkSj xSj izfrcfU/kr {ks= ds e/; lhek dks fpfUgr djuk
b) xk;@cSy vkSj i'kqvksa ds leqg dks juos ls nwj j[kuk
c) yksxksa dks ,;jdzkQV ns[kus ls jksduk
d) mijksDr lHkh

251 The airside of an airport is defined as


a) The part where traveling and non traveling public have unrestricted access
b) Movement area of an aerodrome, adjacent terrain, building and portion thereof
access to which is controlled
c) Both a and b
d) None of these

251 ,;jiksVZ ds ,;jlkbZM dh O;k[;k gS \


a) og Hkkx tgkWa ;k=k djus okys vkSj ;k=k ugh djus okys yksx fcuk fdlh izfrcU/k ds izos’k dj
ldrs gS
b) ,jksMªe dk ifjpkyu {ks=] yxrk gqvk HkwHkkx] Hkou vkSj mldk Hkkx tgkWa izos’k fu;fU=r gksrk gS
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

252 For operational reasons who can move from land side to airside without security
check
a) APD b) COSCA c) Local Police d) None of these
252 ifjpkyu dk;Z ls dkSu ys.M lkbM+ ls ,;j lkbM+ esa fcuk lqj{kk tkaWp ds tk ldrk gS \
a) ,-ih-Mh b) lh-vks-,l-lh-, c) LFkkuh; iqfyl d) bues ls dksbZ ugh

253 Which of the following is an emergency not involving the aircraft


a) Hijacking b) Failure of engine
c) Terrorist attack at airport d) None of these

253 fuEu es ls dkSu lh vkikrdkyhu fLFkfr ,;jdzkQV ls lEcfU/kr ugh gS \


a) gkWbZtsfdax b) batu esa [kjkch
c) ,;jiksVZ ij vkardoknh geyk d) bues ls dksbZ ugh

254 Which of the following is an emergency involving aircraft


a) Hijacking b) Bomb threat at airport
c) Terrorist attack at airport d) Both a and b

36
254 fuEu es ls dkSu lh vkikrdkyhu fLFkfr ,;jdzkQV ls lEcfU/kr gS \
a) gkWbZtsfdax b) ,;jiksVZ ij cEc FkszV
c) ,;jiksVZ ij vkardoknh vkadze.k d) v vkSj c nksuks

255 Which of the following committee is not empowered to deal with hijacking situation
a) AC b) CC c) COSAH d) BTAC

255 fuEu es ls dkSu lh desVh dks gkbZtsfdax fLFkfr ls fuiVus dh ‘kfDr ugh nh xbZ gS \
a) ,-lh b) lh-lh c) lh-vks-,l-,-,p d) ch-Vh-,-lh

256 Among the following who is the chairman of COSAH


a) Cabinet secretary b) Secretary, MCA
c) COSCA d) None of these
256 fuEu es ls dkSu lh-vks-,l-,-,p dk ps;jeSu gS \
a) dsfcusV lsdzsVªh b) lsdzsVªh] ,e-lh-,
c) dkWldk d) bues ls dksbZ ugh
257 The executive committee responsible for dealing with the contingency of hijacking
a) CC b) CCS c) AC d) BTAC
257 gkbZtsfdax dh vkikrkdkyhu fLFkfr ls fuiVus ds fy;s dk;Zdkjh lfefr gSa A
a) lh-lh b) lh-lh-,l c) ,-lh d) ch-Vh-,-lh

258 Which of the following is not an essential component of BTAC at domestic airports
a) APD b) CASO c) Customs and Immigration d) All the above

258 fuEu esa ls fdldks ?kjsyq ,;jiksVZ ij ch-Vh-,-lh dk lnL; gksuk t:jh ugh gS \
a) ,-ih-Mh b) lh-,-,l-vks c) dLVe vkSj bZehxzs’ku d) mijksDr lHkh

259 Which one is not the course of action during forcible seizure of aircraft on ground
a) Aircraft to be cordoned
b) Negotiation team should be formed
c) All action to be under one commander
d) No need to form negotiation team

259 tehu ij [kM+s tgkt ij cy iwoZd dCts dh fLFkfr esa fuEu esa ls dkSu lh dk;Zokgh ugh dh tk;sxh
a) ,;jdzkQV dh ?ksjkcUnh dh tk;sxh
b) e/;LFkk¼ckrphr djus okyks½ Vhe dk xBu fd;k tk;sxk
c) ,d dek.Mj ds v/khu lHkh dk;Zokgh dh tk;sxh
d) e/;LFkk¼ckrphr djus okyks½ Vhe dk xBu fd;k tkuk t#jh ugh gSa

260 If the AAI’s driver is violating the Airside driving discipline what penalty will be
imposed upon him,
a) He will be excused
b) His ADP and identification permit will be withdrawn
c) Both a and b
d) None of these

260 ;fn ,-,-vkbZ dk pkyd ,;j lkbZM+ MªkbZfoax dk vuq’kklu Hkax djrk gS rks ml ij D;k n.M yxk;k
tk;sxk
a) mls NksM+ fn;k tk;sxk b) mldk ,-Mh-ih vkSj igpku i= okil ys fy;k tk;sxk
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

261 What are the points which should be maintained in access control point log
a) Status of the equipment b) Records of the incident
c) Both a and b d) Contact number of other agencies

37
261 izos’k fu;U=.k LFky dh ykWx cqd esa fdu fdu rF;ksa dks bUnzkt fd;k tk;sxk \
a) midj.kks dh fLFkfr b) ?kVukvksa dk fooj.k
c) v vkSj c nksuks d) vU; laLFkkvksa ds lEidZ uEcj

262 Which of the following can be a genuine bomb threat caller


a) One who has planted the bomb
b) Accomplice of the person who has planted the bomb
c) Both a and b
d) Only a

262 fuEu es ls dkSu lk okLrfod cEc dh /kedh nsus okyk gks ldrk gS \
a) ftlus ce yxk;k gS b) ftlus ce yxk;k gS mldk lkFkh
c) v vkSj c nksuks d) dsoy v
263 Who circulates the draft Bomb Threat Contingency Plan on the basis of which
each airport prepares its own Contingency Plan
a) AAI b) ASG c) BCAS d) None of these
263 cEc FkzsV dUVhtsUlh Iyku ij dkSu elkSnk tkjh djrk gS ftlls izR;sd ,;jiksVZ viuk dUVhtsUlh
Iyku cuk ldsa \
a) ,-,-vkbZ b) ,-,l-th c) ch-lh-,-,l d) bues ls dksbZ ugh

264 In a vehicle permit what are the important points which should be seen while
checking
a) Registration number of vehicle b) Designated access gate to be used
c) Both a and b d) Only a
264 tkap ds nkSjku okgu ds ijfeV es dkSu&dkSu ls egRoiw.kZ rF;ksa dks ns[kk tkuk pkfg, \
a) okgu ds iathd`r uEcj b) mi;ksx gsrq fu/kkZfjr izos’k }kj
c) v vkSj c nksuks d) dsoy v
265 The purpose of AS check for vehicles entering Airside is
a) It should be searched for explosive/prohibited items
b) Should be searched for drugs/contraband items
c) Both a and b
d) None of these
265 ,;jlkbZM esa tkus okys okguksa dh ,UVh LkcksVst¼,-,l½ tkaWp dk edln gS \
a) foLQksVdks@izfrcfU/kr lkekuksa dh [kkst
b) u’khyh nokvksa@izfrcfU/kr lkekuksa dh tkap
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

266 What will be the course of action when a prohibited or suspicious item is
discovered during search of a vehicle
a) Remain calm and polite
b) Don’t try to restrain the driver or use physical force
c) Both a and b
d) Only a

266 okgu dh tkap djrs le; dksbZ izfrcfU/kr ;k lafnX/k lkeku ik;s tkus ij D;k dk;Zokgh dh tk;sxh
a) ‘kkUr vkSj uze jgsa b) pkyd dks jksdus ;k cy iz;ksx djus dk iz;kl u djs
c) v vkSj c nksuks d) dsoy v

267 Delivery of a new born in an aircraft is a/an


a) Emergency involving aircraft b) Emergency not involving aircraft
c) Medical emergency d) All the above

38
267 ,;jdzkQV esa uotkr f’k’kq ds iSnk gksus dh fLFkfr gS \
a) vkikrdkyhu fLFkfr ftles ,;jdzkQV ls lEcfU/kr vkikrdkyhu fLFkfr
b),;jdzkQV ls vlcf/kr vkikydkyhu fLFkfr
c) fpfdRlk lEcU/kh vkikrdkyhu fLFkfr
d) mijksDr lHkh

268 Which of the following is an action at the time of high alert


a) 100% physical inspection of the vehicle
b) Deployment of the personnel will be same as normal
c) Both a and b
d) None of these

268 fuEu esa ls dkSu lh dk;Zokgh gkWbZ ,yVZ ds le; dh tkrh gS \


a) okguksa dk 100% izR;{k fujh{k.k
b) lkekU; :i ls gh dfeZ;ksa dks yxk;k tk;s
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

269 A white color AEP holder can be allowed in which area of the Airport
a) Only at SHA b) Only in operational area
c) All area of a particular airport d) None of these
269 lQsn jax dk ,-bZ-ih /kkjd ,;jiksVZ ds fdl {ks= esa tk ldrk gS \
a) dsoy ,l-,p-, esa b) dsoy vkWijs’kuy ,fj;k esa
c) mfYyf[kr ,;jiksVZ ds lHkh {ks=ksa esa d) bues ls dksbZ ugh

270 What is ARP


a) reference point of the aerodrome b) It is a brand
c) Both a and b d) None of these

270 ,-vkj-ih D;k gS \


a) ,jksMªe dk lUnZHkhr fcUnq b) ;g ,d fpUg¼ml ,tsUlh dk½ gS
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

271 In interline baggage transfer, baggage of passenger is transferred from


a) Aircraft of one operator to aircraft of another operator
b) Between two aircrafts of same operator
c) No change of aircraft
d) None of the above

271 bUVjykbZu cSxst VªkWalQj eas] ;k=h dk cSxst gLrkUrj.k gksrk gS \


a) ,d vkWijsVj ds foeku ls vU; vkWijsVj ds foeku esa
b) mlh vkWijsVj ds nks foekuksa ds e/;
c) ,;jdzkQV dh cnyh ugh gksrh
d) bues ls dksbZ ugh

272 In transfer baggage, baggage of passenger is transferred from


a) Aircraft of one operator to another operator
b) Between two aircrafts of same operator
c) No change of aircraft
d) None of the above

272 VªWaklQj cSxst eas] ;k=h dk cSxst gLrkUrj.k gksrk gS \


a) ,d vkWijsVj ds foeku ls vU; vkWijsVj ds foeku esa
b) mlh vkWijsVj ds nks foekuksa ds e/;
c) ,;jdzkQV dh cnyh ugh gksrh
d) bues ls dksbZ ugh
39
273 Activity where systematic observation is done for categorization of passenger into
threatening and non-threatening category is
a) Personating b) Profiling c) Counseling d) None of these

273 og izfdz;k ftlesa ;kf=;ksa dk dzec} :i ls voyksdu djds mls [krjukd vkSj xSj
[krjukd Js.kh es foHkDr fd;k tkrk gS \
a) os”k /kkj.k djuk b) izksQkbZfyax c) dkamlfyax d) bues ls dksbZ ugh

274 Which Committee recommended for separate organization for security


a) Ramamitran Committee b) B N Kirpal Committee
c) Pandey Committee d) None of these

274 fuEu es fdl desVh us lqj{kk ds fy;s vyx laxBu dh vuq’kalk dh gS \


a) jkekfe=Uu desVh b) ch-,u-d`iky desVh
c) ik.Ms; desVh d) bues ls dksbZ ugh

275 Which Committee recommended for dummy checks and exempted category list
a) Ramamitran committee b) B N Kirpal committee
c) Pandey committee d) None of these

275 fuEu esa ls dkSu lh desVh us MEeh pSd vkSj lqj{kk tkap ls eqDr Js.kh dh lwph dh vuq’kalk dh gS \
a) jkekfe=Uu desVh b) ch-,u-d`iky desVh
c) ik.Ms; desVh d) bues ls dksbZ ugh

276 Which of the following is a suspicious sign in a passenger


a) Frequent visit to washroom b) Person sitting in isolation
c) Avoiding eye contact d) All the above

276 fuEu es ls dkSu lk ;k=h dk lafnX/k fpUg gS \


a) ckj&ckj ew=ky; tkuk b) ,dkar esa cSBuk
c) vkW[k ugh feykuk d) mijksDr lHkh

277 What will be the course of action when you notice suspicious sign on a passenger
during profiling:
a) Notify supervisor b) Thorough observation
c) Both a and b d) Arrest the passenger

277 izksQkbZfyax ds nkSjku fdlh ;k=h ij lafnX/k fpUg fn[kkbZ nsus ij D;k dk;Zokgh djsaxsa \
a) lqijokbZtj dks lwfpr djsaxs b) iw.kZ :i ls voyksdu djsaxs
c) v vkSj c nksuks d) ;k=h dks fxjQrkj djsaxs

278 Which of the following is not a responsibility of CASO


a) Deployment of security staff b) Convening APSC
c) Conducting mock exercises d) Chair the BTAC

278 fuEu esa ls dkSu lh lh-,-,l-vks dh ftEesnkjh ugh gS \


a) lqj{kk dehZ;ksa dks yxkuk b) ,-ih-,l-lh dks cqykuk
c) dkYifud vH;kl djuk d) ch-Vh-,-lh dh v/;{krk djuk

279 What are the additional security measures adopted by airline security after
Registered Baggage has been X-Ray screened:
a) Sealing b) Safeguarding
c) Escorting up to Aircraft d) All the above

279 jftLVMZ cSxst dk ,WDl&js }kjk Ldzhfuax ds i'pkr ,;jykbZu flD;wfjfV }kjk D;k vfrfjDr lqj{kk
mik; viuk;s tkrs gS \
a) lhy djuk b) lqjf{kr igjsnkjh djuk c) ,;jdzkQV rd ,LdkVZ djuk d) mijksDr lHkh

40
280 What are the essential components of Improvised Incendiary Device (IID)
a) Fuzzy match box b) Incendiary chemicals
c) Both a and b d) None of these

280 fuEu esa ls dkSu ls vkbZ-vkbZ-Mh ds izeq[k Hkkx gS \


a) QTth esp ckWDl b) buls.Mjh dsehdYl c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

281 BCAS is a
a) Regulatory authority for AVSEC b) Competent authority of safety
c) Both a and b d) None of these

281 ch-lh-,-,l ,d gS \
a) AVSEC dk ,d fu;aU=d izkf/kdkjh b) lsQVh dk l{ke izkf/kdkjh
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

282 Which of the following are legal back up for Civil Aviation in India
a) Tokyo Convention Act 1975
b) Anti – Hijacking Act 1982 as amended in 1994
c) Suppression of Unlawful Acts against Safety of Civil Aviation Act 1982 as
amended in 1994
d) All the above

282 fuEu esa ls fdlls Hkkjr esa ukx~j foeku~u dh dkuwu ‘kfDr;kWa feyh gS \
a) VksD;ks dUosU’ku ,WDV 1975
b) ,UVh gkWbZtsfdax ,DV 1982 vkSj la’kks/ku gqvk 1994 esa
c) lizs’ku vkWaQ vUkykWaQqy ,DV ,xsULV lsQVh vkWaQ flfoy ,fo;s’ku ,DV 1982 vkSj
la’kks/ku gqvk 1994 esa
d) mijksDr lHkh

283 Which Annexure contains the SARP on Aviation Security


a) Annexure 15 b) Annexure 16
c) Annexure 17 d) Annexure 18

283 foeku~u lqj{kk ij ,l-,-vkj-ih fdl vuqcU/k ds rgr gS \


a) vuqcU/k 15 b) vuqcU/k 16 c) vuqcU/k 17 d) vuqcU/k 18

284 Who has powers to ensure development, implementation and maintenance of


NCASP
a) CASO b) ICAO c) COSCA d) IATA

284 fdls ,u-lh-,-,l-ih dks fodflr djus] ykxw djus vkSj fdz;kUo;u dks lqfu’pr djus dh
‘kfDr nh xbZ gS \
a) lh-,-,l-vks b) vkbZ-lh-,-vks c) lh-vks-,l-lh-¼dkWldk½ d) vkbZ-,-Vh-,

285 Which Convention included offences and certain acts committed on board aircraft
a) Tokyo Convention b) The Hague Convention
c) Chicago Convention d) Montreal Protocol

285 fdl laxks”Bh esa ,;jdzkQV esa gksus okyk vijk/k ,oa ,sls d`R; dks ‘kkfey fd;k x;k gS \
a) VksD;ks dUosu’ku b) gsx dUosu’ku c) f’kdkWaxks dUosu’ku d) ekWVªh;y dUosu’ku

286 Which Convention addressed to Suppression of Unlawful Seizure of Aircraft


a) Tokyo Convention b) Chicago Convention
c) The Hague Convention d) Montreal Convention

41
286 Liz’ku vkWaQ vUkykWQqy flt~j vkWQ ,;jdzkQV dks fdl laxks”Bh ds rgr lEcksf/kr fd;k x;k
gS \
a) VksD;ks dUosu’ku b) f’kdkWxks dUosu’ku c) gsx dUosu’ku d) ekWVªh;y dUosu’ku

287 Which convention has reference to Suppression of Unlawful Acts against Safety of
Civil Aviation
a) Montreal Convention b) Tokyo Convention
c) Chicago Convention d) Montreal Protocol

287 Liz’ku vkWQ vUkykWQqy ,DV ,xsULV lsQVh vkWQ flfoy ,fo;s’ku ls dkSu lh laxks”Bh
lUnfHkZr gS \
a) ekWVªh;y dUosu’ku b) VksD;ks dUosu’ku
c) f’kdkWaxks dUosu’ku d) ekWVªh;y izksVksdkWy

288 “Appropriate Authority is responsible for development, implementation and


maintenance of NCASP” comes under the subject head of which of the following
a) Recommended Practice b) Standard Practice
c) Both a and b d) None of the above

288 fuEu es ls fdl fo”k; ds rgr ,u-lh-,-,l-ih dks fodflr djus] ykxw djus vkSj fdz;kUo;u
dh ftEesnkjh vf/kd`r izkf/kdkjh dh gS \
a) fjDeUMsM izsDVhl b) LVsUMMZ izsDfVl c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

289 What is the purpose of Marking of Plastic Explosives by every contracting state of
ICAO
a) For Detection
b) For the Purpose of Marketing
c) For the Purpose of Supplying
d) For purpose of knowing the make of explosive.

289 vkbZ-lh-,-vks ls lEcfU/kr izR;sd ns’k }kjk IykfLVd ,DlIyksfto ij fpUg yxkus dk mn~s’; gS \
a) idM+ es vkus ds fy;s b) O;olk; ds mn~s’; ls
c) Hkstus ds mn~s’; ls d) ;g tkuus ds mn~s’; ls dh ;g dkSu lk ,DlIyksflo gS

290 Which Convention for the first time defined the act of unlawful seizure of aircraft as
an offence.
a) Montreal Convention b) Tokyo Convention
c) The Hague Convention d) Montreal Protocol

290 fdl laxks”Bh ds rgr loZizFke tgkt ij xSj dkuwuh dCts dks vijk/k ds :i esa O;k[;k dh xbZ
gS \
a) ekWVªh;y dUosu’ku b) VksD;ks dUosu’ku c) gsx dUosu’ku d) ekWVªh;y izksVksdkWy

291 Which Convention mentioned that the Pilot is the Law Enforcement Officer in the
Flight
a) Montreal Convention b) Tokyo Convention
c) The Hague Convention d) Montreal Protocol

291 fdl laxks”Bh esa ikW;ysV dks mM+ku ds nkSjku ykW ,uQkslZesUV vkWfQlj crk;k x;k gS \
a) ekWVªh;y dUosu’ku b) VksD;ks dUosu’ku c) gsx dUosu’ku d) ekWVªh;y izksVksdkWy

292 Appropriate Authority on Civil Aviation Security in India is responsible for


a) Development of NCASP b) Implementation of NCASP
c) Maintenance of NCASP d) All the above

42
292 Hkkjr esa ukx~j foeku~u dk l{ke izkf/kdkjh ftEesnkj gS \
a) ,u-lh-,-,l-ih dks fodflr djus b) ,u-lh-,-,l-ih dks fdz;kfUor djus
c) ,u-lh-,-,l-ih dks cjdjkj djus d) mijksDr lHkh

293 Section 11 A of Aircraft Act 1934 deals with


a) Penalty for failure to comply with directions issued under Section 5 A
b) Power to Issue Directions
c) Central Government can make Rules under this Act
d) Penal Provisions

293 ,;jdzkQV ,DV 1934 dh /kkjk 11 , fdlls lEcfU/kr gS \


a) /kkjk 5 , ds rgr funsZ’kks dks ykxq djus es vlQy jgus ij n.M+
b) funsZ’kks dks tkjh djus dh ‘kfDr;kWa
c) dsUnz ljdkj bl ,DV ds rgr fu;e cuk ldrh gS
d) n.M dh O;k[;k

294 Rule 8 of Aircraft Rules 1937 deals with


a) Operators to have access
b) Aerodrome Manual
c) Carriage of Arms, Ammunition, Explosives & Military stores
d) Passenger Service Fees

294 ,;jdzkQV #y 1937 ds fu;e 8 ls lEcfU/kr gS \


a) vkWijsVj dks izos’k dk vf/kdkj gS
b) ,jksMªe esU;wvy
c) gfFk;kjksa] dkjrwl vkSj j{kk LVkslZ dks ys tkus dk izko/kku
d) ;k=h lsok ‘kqYd

295 Rule 24 of Aircraft Rules 1937 deals with


a) Provision for Carriage of prisoners in aircraft
b) Provision for Carriage of animals, birds and reptiles in aircraft
c) Prohibition of intoxicated person entering aircraft
d) Cancellation, Suspension of Certificate of Carriers

295 ,;jdzkQV :y 1937 dk fu;e 24 fdlls ls lEcfU/kr gS \


a) ,;jdzkQV esa dSnh;ksa dks ys tkus dk izko/kku
b) ,;jdzkQV esa tkuojksa] if{k;ksa vkSj jsaxus okys tUrqvksa dks ys tkus dk izko/kku
c) ,;jdzkQV esa u’kk fd;s gq, O;fDr ds izos’k ij izfrcU/k dk izko/kku
d) dsfj;j ds izek.k i= dks fujLr djus ;k fuaycu djus ls lEcfU/kr

296 Rule 24 A of Aircraft Rules 1937 deals with


a) Provision for Carriage of person suffering from mental disorder
b) Provision for Carriage of Prisoners in Aircraft
c) Prohibition of intoxicated person entering aircraft
d) None of the above

296 ,;jdzkQV :y 1937 dk fu;e 24, ls lEcfU/kr gS \


a) ekufld :i ls vlUrqfyr O;fDr dks ys tkus ds lEcU/k esa izko/kku
b) ,;jdzkQV esa dSnh;ksa dks ys tkus dk izko/kku
c) ,;jdzkQV esa u’kk fd;s gq, O;fDr ds izos’k ij izfrcU/k ls lEcfU/kr
d) bues ls dksbZ ugh

297 Provision for Carriage of prisoners in aircraft is mentioned in which Rule of Aircraft
Rules 1937.
a) Rule 24 A b) Rule 24 c) Rule 24 B d) Rule 24 C

43
297 ,;jdzkQV :y 1937 ds fdl fu;e ds rgr ,;jdzkQV esa dSnh dks ys tkus dk izko/kku gS \
a) fu;e 24 , b) fu;e 24 c) fu;e 24 ch d) fu;e 24 lh

298 Prohibition on slaughtering of animals in the vicinity of Airport is mentioned in


which Rule of Aircraft Rules 1937
a) Rule 156 b) Rule 77 D c) Rule 91 d) Rule 155 A

298 ,;jdzkQV :y 1937 ds fdl fu;e ds rgr ,;jiksVZ ds vklikl i'kqvksa dks ekjus ds laca/k es
izfrcU/k dk izko/kku fd;k x;k gS \
a) fu;e 156 b) fu;e 77 Mh c) fu;e 91 d) fu;e 155 ,

299 Inspection of Aircraft is mentioned in which Rule _____of Aircraft Rules 1937
a) Rule 156 b) Rule 161 c) Rule 78 A d) Rule 135 A

299 ,;jdzkQV :y 1937 ds fdl fu;e ds rgr ,;jdzkQV ds fujh{k.k ds laca/k esa izko/kku gS \
a) fu;e 156 b) fu;e 161 c) fu;e 78 , d) fu;e 135 ,

300 Among the following, which certificate is not required for carrying dead bodies
a) Death Certificate b) Embalming Certificate
c) Police clearance Certificate d) Marriage Certificate

300 fuEu esa ls fdl izek.k i= dh] e`r ‘kjhj dks ys tkus ds le; vko’;drkugh gksrh gS \
a) e`R;` izek.k i= b) ,WWEckyfeax izek.k i=
c) iqfyl DyhjsUl izek.k i= d) esfjt izek.k i=

301 What is the main objective of security patrolling at the airports


a) Ensure effectiveness of physical barriers
b) Respond quickly to attacks and attempted attacks
c) Deter and prevent unauthorized access
d) All the above
301 ,;jiksVZ ij lqj{kk x’r dk eq[; mns~’; gS \
a) HkkSfrd vojks/kksa dh izHkko’khyrk dks tkWapuk
b) vkdze.k vkSj vkdze.k ds iz;kl dk rqjUr tokc nsuk
c) vukf/kd`r izos’k dks jksdus vkSj Hk; iSnk djuk
d) mijksDr lHkh

302 Which of the following is one of the objectives of security guarding at the airports
a) Protect vulnerable areas/vital airport facilities
b) Security of Registered Baggage
c) Secondary ladder point checks
d) Pre-flight Anti-sabotage check of the aircraft

302 fuEu esa ls dkSu lk,;jiksVZ dh flD;wfjfV xkMhZx dk ,d mnzns’; gS \


a) egRoiw.kZ {ks= vkSj laLFkkuksa dh laj{kk djuk
b) jftLVMZ cSxst dh lqj{kk djuk
c) lsd.Mjh ysMj ikabV psd
d) tgkt ds tkus ls iwoZ ,UVh LcksVst psd

44
303 What security measures must be taken for guarding unattended aircraft
a) Aircraft parked in a well – lit area
b) All external doors are locked
c) Stairs and steps in the vicinity of aircraft are moved away and immobilized
d) All the above

303 fcuk fdlh ns[kjs[k ds [kM+s tgkt dh igjsnkjh ds fy;s D;k lqj{kk mik; ysaxs \
a) tgkt dks iw.kZ izdk’k okys {ks= esa [kM+k fd;k tk;s
b) lHkh ckgjh njokts cUn dj fn;s tk;s
c) tgkt ds ikl ls lhf<+;ksa dks gVk fn;k tk;s vkSj mUgs fuf”dz; dj fn;k tk;s
d) mijksDr lHkh

304 To provide extra protection to a building, doors have to be locked. Name other
part of building above ground that need to be locked or fixed in a closed position
a) Windows b) sky lights c) Ventilation openings d) All of the above

304 Hkou dh vfrfjDr laj{kk gsrq njokts dks cUn dj fn;k tkrk gS A tehu ds mij Hkou ds mu vU;
Hkkxksa ds ckjsa esa crkb;sa ftUgs rkyk yxk fn;k tkuk pkfg;s ;k iw.kZ #i ls cUn djds j[kk tkuk
pkfg;s \
a) f[kM+dh;kWa b) vkleku ds izdk’k gsrq LFkku c) jks’kunku d) mijksDr lHkh

305 How can Non-restricted and Restricted Area separation be achieved


a) Provision of physical barriers such as fences
b) Use of buildings and natural obstacles
c) Limiting authorized access through controlled gates and designated access
points
d) All the above

305 fu;fU=r vkSj xSj fu;af=r {ks= ds foHkDrhdj.k ds y{; dks dSls izkIr fd;k tk ldrk gS \
a) HkkSfrd vojks/k tSls dh ckM+ vkfn dk izko/kku
b) Hkouksa vkSj izkd`frd vojks/kks dk mi;ksx
c) fu;fU=r xsVks lss lhfer vf/kd`r izos’k vkSj fu/kkZfjr izos’k LFky
d) mijksDr lHkh

306 What are the designated areas to be patrolled


a) Apron and the baggage make up area b) Cargo complex
c) Airport boundary and outlying vulnerable points d) All the above

306 x’r ds fy;s dkSu lk {ks= fu/kkZfjr gksrk gS \


a) ,Wizu vkSj cSxst esd vi ,fj;k b) dkWxksZ dkEiWySDl
c) ,;jiksVZ dh pkj fnokjh vkSj ckgjh loasnu’khy LFky d) mijksDr lHkh

307 Passengers who refuse to be physically searched


a) Are within their rights but must not be allowed on the aircraft
b) Must be physically restrained by the searcher until the police arrive
c) Must be searched very carefully with the hand-held metal detector
d) Police must be contacted to tackle such passengers

307 ;k=h tks izR;{k tkap ls euk dj nsrk gS \


a) ;g mlds vf/kdkj ds rgr gS ijUrq og foeku esa ugh tk ldrk
b) tkWapdrkZ }kjk rc rd jksdk tk;sxk tc rd iqfyl ugh vk tkrh
c) gsUM&gsYM esVy fMVsDVj }kjk lko/kkuh iwoZd tkaWp dh tk;sxh
d) ,sls ;k=h ls fuiVus ds fy;s iqfyl ls lEidZ fd;k tk;sxk

45
308 Which one of the following is not an advantage of a Boarding Gate Plan
a) More time available
b) To be staffed only during screening
c) Large number of screening staff/ equipments required
d) None of the above

308 fuEu esa ls dkSu lk cksMhZx xsV Iyku dk ykHk ugh gS \


a) vf/kd le; miyC/k gksrk gS
b) dsoy Ldzhfuax ds nkSjku LVkQ dh vko’;drkgksrh gS
c) vf/kd la[;k esa Ldzhfuax LVkQ vkSj midj.kksa dh vko’;drkgksrh gS
d) bues ls dksbZ ugh

309 Which one of the following is the advantage of a Boarding Gate Plan
a) To be staffed only during screening b) More time available
c) Less pressure to examine passenger d) All of the above

309 fuEu esa ls dkSu lk cksMhZx xsV Iyku dk ykHk gS \


a) dsoy Ldzhfuax ds nkSjku LVkQ dh vko’;drkgksrh gS
b) vf/kd le; miyC/k gksrk gS
c) ;k=h dks tkaWpus dk de ncko gksrk gS
d) mijksDr lHkh

310 Which of the following is not a disadvantage of a Holding Area Plan


a) To be secured when not in use
b) Less pressure to examine passenger
c) Large area to be controlled and secured
d) All of the above

310 fuEu esa ls dkSu lk gksfYM+x ,fj;k Iyku dk xq.k ugh gS \


a) tc mi;ksx ugh gks jgk gks rc Hkh lqjf{kr j[kk tk;sa
b) ;kf=;ksa dh tkWap ds fy;s de ncko gksrk gS
c) cM+s {ks= dks fu;af=r vkSj lqjf{kr djuk iM+rk gS
d) mijksDr lHkh

311 What are the different methods of screening of passenger in Sterile Hold Area
a) Physical search of passenger b) X-Ray examination of baggage
c) Physical search of baggage d) All the above
311 LVªkbZy gksYM ,fj;k esa ;kf=;ksa dh Ldzhfuax ds fofHkUu rjhds D;k gS \
a) ;kf=;ksa dh izR;{k tkWap b) cSxst dh ,WDljs }kjk tkWap
c) cSxst dh izR;{k tkWap d) mijksDr lHkh

312 Sky Marshals can carry arms and ammunition in the Aircraft, concealed on their
person, only by authorization of
a) COSCA b) DG/CISF c) DG/NSG d) DGCA

312 LdkbZ ek’kZy fdlds }kjk vf/kdkj fn;s tkus ij ,;jdzkQV es vius ‘kjhj ij gfFk;kj vkSj
dkjrwl fNikdj ys tk ldrs gS \
a) lh-vks-,l-lh-, b) Mh-th@lh-vkbZ-,l-,Q c) Mh-th@,u-,l-th d) Mh-th-lh-,

313 Why is cargo considered an attractive target for terrorists


a) Generally very bulky, which is difficult for screening.
b) Small amount of explosives could be easily hidden which is sufficient for
sabotage
c) Generally unaccompanied and therefore can be used as means of sabotage
d) All the above

46
313 mxzokfn;ksa ds fy;s dkWxksZ ,d vkd”kZd y{; D;ksas le>k tkrk gS \
a) lkekU;r% Hkkjh ek=k es gksrk gS] ftls Ldzhfuax djus esa dfBukbZ gksrh gS
b) NksVh ek=k esa foLQksVd dks vklkuh ls Nqik;k tk ldrk gS] tks fd LkcksVst ds fy;s i;kZIr gS
c) lkekU;r% ;k=h ds lkFk ugh tkrk gS vkSj blfy;s LkcksVst ds :i esa iz;ksx fd;k tk ldrk gS
d) mijksDr lHkh
314 What is Sterile Area
a) That area between any passenger inspection or screening control point and
aircraft into which access is strictly controlled
b) The area between check in point and main entrance of terminal building
c) The area between ATC and runway where the access is controlled
d) All of the above
314 LVªkbZy ,fj;k D;k gS \
a) ,;jdzkQV vkSj ;kf=;ksa ds fujh{k.k ;k Ldzhfuax fu;U=.k LFky ds e/; dk {ks= tgkWa izos’k iw.kZr%
fu;fU=r fd;k tkrk gS
b) psd bu ikabV vkSj VehZuy fcfYMa+x ds eq[; }kj ds e/; dk {ks=
c) ,-Vh-lh vkSj juos ds e/; dk {ks= tgkWa izos’k fu;fU=r gksrk gS
d) mijksDr lHkh

315 What are the points to be kept in mind while physical search of baggage of a
passenger
a) Always remember that searching is with consent of passenger
b) Be courteous and tactful but also cautious
c) Thank the passenger for their cooperation
d) All of the above

315 ;kf=;ksa ds cSxst dh izR;{k tkap ds nkSjku fdu&fdu fcUnqvksa dks /;ku esa j[kk tkrk gS \
a) ;g ges’kk /;ku esa j[kk tk;s fd tkaWp ;k=h dh lgerh ls gks
b) uez vkSj mDr ;qfDr es fuiq.krk ds lkFk lpsr Hkh gksuk pkfg,
c) ;kf=;ksa dks lg;ksx ds fy;s /kU;okn nsa
d) mijksDr lHkh

316 Under what circumstances the physical inspection of a baggage is carried out
a) When X- Ray examination has not been able to accurately determine the
contents of baggage
b) When higher level of threat exists either locally or internationally
c) In the event of the breakdown of X-Ray equipment
d) All the above
316 fdu ifjfLFkfr;ksa esa cSxst ds izR;{k tkap dh vko’;drkmRiUu gksrh gS \
a) tc ,WDl&js }kjk fujh{k.k esa cSx esa j[ks lkeku ds ckjs esa lgh ls irk ugh pyrk gS
b) LFkkuh; Lrj ij ;k vUrjkZ”Vªh; Lrj ij mPp Lrj dk [krjk gks
c) ,WDl&js midj.k ds [kjkc gksus dh fLFkfr esa
d) mijksDr lHkh
317 At screening points how radios and electrical items will be checked
a) Ask passengers to operate the item
b) Ask passengers to open the battery compartment
c) Check tightness of seal to see if any screws are removed or paint chipped off
d) All the above
317 Ldzhfuax LFky ij jsfM;ksa vkSj fo/kqrh; midj.kksa dh tkap dSls dh tkrh gS
a) ;k=h ls ml oLrq dks pykus ds fy;s dguk
b) ;k=h ls cSVjh okys Hkkx dks [kksyus ds fy;s dguk
c) lhy dh dlkoV dks ns[kuk vkSj dksbZ iasp gVk gqvk ;k dgh ls jax mM+k gqvk rks ugh gS
d) mijksDr lHkh

47
318 Which among the following is recommended technique for physically searching a
baggage
a) If possible, search the clothing without removing the items from the bag
b) If baggage has more than one compartment, search each compartment
completely before moving on to the next one.
c) Both a and b
d) None of the above

318 fuEu esa ls fdl izdkj cSxst dks izR;{k :i ls tkapus dh rduhd dh vuq’kalk dh xbZ gS \
a) ;fn lEHko gksa] cSx esa ls lkeku gVk;s fcuk diM+ksa dks tkaps
b) ;fn cSx es ,d ls vf/kd Hkkx gS] rks izR;sd Hkkx dh iw.kZ :i ls tkap djus ds i'pkr~
gh vU; Hkkx dh tkWap djsa
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

319 Which among the following is not a duty of the member of a screening team
a) Physically inspect items requiring attention
b) Supervise a busy screening point
c) Issuing the boarding card
d) None of the above

319 fuEu esa ls dkSu lk drZO; Ldzhfuax lewg ds lnL; dk ugh gS \


a) /;ku vkdf”kZr djus okys lkeku dh izR;{k tkaWp djuk
b) O;Lr Ldzhfuax LFky dk fujh{k.k djuk
c) cksM+hZx dkMZ tkjh djuk
d) bues ls dksbZ ugh

320 Who among the following are authorized carriage of weapons in hand baggage
a) PSOs of President b) PSOs of Vice President
c) Sky Marshals on duty d) All the above

320 fuEu esa ls dkSu gs.M cSxst esa gfFk;kj ys tkus ds fy;s vf/kd`r gS \
a) jk”Vªifr dk ih-,l-vks b) mijk”Vªifr dk ih-,l-vks
c) drZO; ij LdkbZ ek’kZy d) mijksDr lHkh

321 Who among the following are not authorized carriage of weapons in hand baggage
a) Union Council of ministers b) Sky Marshals
c) SPG Officers, while travelling with protectees d) PSOs of President

321 fuEu esa ls dkSu gs.M cSxst esa gfFk;kj ys tkus ds fy;s vf/kd`r ugh gS \
a) dsUnzh; ea=h e.My ds lnL; b) LdkbZ ek’kZy
c) ,l-ih-th vkWfQlj] tc oh-vkbZ-ih ds lkFk ;k=k dj jgs gks d) jk”Vªifr dk ih-,l-vks

322 A sterile holding area located at a boarding gate must be searched at the following
times
a) At least 60 minutes before the passengers board the aircraft
b) At the time the passengers start to board the aircraft
c) Immediately before passengers are screened and allowed into the holding area
d) None of the above

322 cksMhZx xsV ij fLFkr LVªkbZy gksYM+hax ,fj;k dh tkap fuEu le; dh tk;sxh \
a) ;k=h;ksa ds tgkt esa cksMZ gksus ls 60 feuV igys
b) ml le; tc ;k=h tgkt esa cksMZ gksuk ‘kq: djs
c) ;kf=;ksa dh tkWap djds gksYM+hax ,fj;k esa tkus nsus ls iwoZ
d) bues ls dksbZ ugh

48
323 The search of a holding area is conducted for the following reasons
a) In response to an airport bomb threat
b) As a routine precaution to detect prohibited items
c) Whenever a high level of threat exists
d) None of the above

323 fuEu esa ls fdu dkj.kksa esa gksYM+hax ,fj;k dh tkap dh tk;sxh \
a) ,;jiksVZ ij cEc FkzsV ds tokc esa
b) fu;fer lko/kkuh Lo:i izfrcfU/kr lkekuksa ds [kkstus ds fy;s
c) tc mPp Lrj dk [krjk gks
d) bues ls dksbZ ugh

324 One of the recommended levels of search to be used for conducting a search of a
holding area is as follows
a) Search from floor to waist level b) Search from floor to head level
c) Search from waist to ceiling level d) Search from floor to ceiling level

324 gksYM+hx ,fj;k dh tkWap djus ds fy;s] tkWap ds dkSu ls Lrj dh vuq’kalk dh xbZ gS \
a) tehu ls dej ds Lrj rd dh tkap b) tehu ls flj ds Lrj rd dh tkap
c) dej ls Nr ds Lrj rd dh tkap d) tehu ls Nr ds Lrj rd dh tkap

325 Which among the following are the don’ts when noticing any suspicious device at
terminal building
a) Don’t handle it b) Don’t touch it
c) Don’t attempt to open the item d) All the above

325 VehZuy fcfYMax esa dksbZ lafnX/k midj.k ds ik;s tkus ij fuEu esa ls dkSu lh dk;Zokgh ugh
dh tk;sxh \
a) muds lkFk fdlh izdkj dh NsM+&NkM+ ugh djsaxsa b) Nq,xsa ugh
c) mls [kksyus dk iz;kl ugh djsaxsa d) mijksDr lHkh

326 What are the additional security measures necessary to protect registered
baggage after it has been screened
a) Sealed b) Safeguarded c) Escorted d) All the above

326 jftLVMZ cSxst dh Ldzhfuax djus ds i'pkr~ D;k vfrfjDr lqj{kk mik; viuk;s tk;saxsa \
a) lhy fd;k tk;sxk b) lsQ xkMZ c) ,LdkVZ d) mijksDr lHkh

327 Security personnel will be required to provide an escort as follows


a) For carry- on baggage after it has been screened
b) For registered baggage after it has been handed over at the airline counter
c) For registered baggage after it has been security screened
d) None of the above

327 lqj{kk dehZ;ksa }kjk fuEu dks ,LdkVZ miyC/k djkuk vko’;d gksxk \
a) Ldzhfuax djus ds i'pkr~ dsjh&vkWu&cSxst ds fy;s
b) ,;jykbZu dkamVj ij jftLVMZ cSxst lqiqnZ djus ds i'pkr~
c) jftLVMZ cSxst dh lqj{kk tkaWp djus ds i'pkr~
d) bues ls dksbZ ugh

328 Who among the following is responsible for the movement of valuable
consignments
a) Airport security personnel b) Airline security personnel
c) Agency involved d) Both b and c

49
328 fuEu esa ls dkSu dherh dUlkbZueasaV ds ifjpkyu ds fy;s ftEesokj gS \
a) ,;jiksVZ lqj{kk dehZ b) ,;jykbZu lqj{kk dehZ c) lEcfU/kr ,tsUlh d) c vkSj l nksuks

329 What are the primary reasons for escorting people


a) For their own safety when moving in airside
b) To prevent weapons or explosive devices from being placed or concealed for
a subsequent attack
c) Both a and b
d) None of the above

329 yksxks dks ,LdkVZ miyC/k djkus dk eq[; dkj.k gS \


a) ,;jlkbM ij /kwers le; vius Loa; dh lsQVh ds fy;s
b) vkxkeh vkdze.k ds fy;s fNik;s x;s ;k j[ks x;s gfFk;kj ;k foLQksVd midj.kksa dks jksdus ds
fy;s
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

330 Which among the following procedures is/are for parked aircraft for normal
conditions
a) Security person guarding the aircraft ensure only authorized people are allowed
on board
b) Intercept unauthorized people attempting to board aircraft or in the vicinity
c) Both a and b
d) None of the above

330 fuEu esa ls dkSu lh izfdz;k dks lkekU; fLFkfr;ksa esa ikdZ fd;s gq, ,;jdzkQV ds fy;s viuk;k tkrk
gS \
a) ,;jdzkQV dks igjk ns jgs lqj{kkdehZ ;g lqfuf’pr djsa dh vf/kd`r O;fDr gh ,;jdzkQV esa tk
ldrs gS
b) tgkt esa lokj gksus ;k mlds ikl tkus okys vukf/kd`r O;fDr;ksa dks jksduk
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

331 Which among the following tasks a security guard should undertake, when
guarding an aircraft?
a) Ensure means of access removed
b) Challenge unauthorized persons approaching the aircraft
c) Conduct periodical random visual checks of the aircraft
d) All the above

331 ,;jdzkQV dks igjk ns jgs lqj{kkdehZ dks fuEu esa ls dkSu lk drZO; djuk pkfg, \
a) lqfu’fpr djs dh izos’k ds lk/kuksa dks gVk fn;k tk;s
b) ,;jdzkQV dh rjQ vkus okys vukf/kd`r O;fDr;ksa dks yydkjk tk;s
c) le;&le; ij ,;jdzkQV dh izR;{k tkap dh tk;s
d) mijksDr lHkh

332 Which among the following exterior locations of an aircraft should airport security
personnel visually examine when they are guarding an aircraft
a) Undercarriage wells and wheel assembly b) Fuel intake panels
c) Engine access panels d) All the above

332 ,;jdzkQV dk igjk nsrs le;] ,;jdzkQV ds ,sls dkSu ls ckgjh Hkkx gS ftudk lqj{kk dehZ }kjk
izR;{k :i ls fujh{k.k fd;k tk;s \
a) vUMjdsfjt osYl ,.M Og~hy ,lsEcyh b) Q;wy buVsd isuy
c) baUtu ,Dlsl isuy d) mijksDr lHkh

50
333 In an airport, Isolation Bay is used for?
a) An aircraft that has developed technical problems
b) An aircraft with a passenger suffering with contagious diseases
c) The Hijacked aircraft
d) An aircraft that is ready to take off
333 ,;jiksVZ ij vkbZlksys’ku cs dk mi;ksx dc fd;k tkrk gSa
a) ,;jdzkQV esa rduhdh leL;k vk xbZ gks
b) ,sls ;kf=;kas ls ;qDr ,;jdzkQV ftUgs Li’kZ djus ls chekjh QSyrh gS
c) gkbZtsd fd;k gqvk ,;jdzkQV
d) ,;jdzkQV tks mM+ku ds fy;s rS;kj gksa
334 While guarding a parked aircraft if unauthorized access is detected, what course
of action should be done
a) Do not allow the person enter into the aircraft
b) Immediately notify supervisor
c) Notify airline representative
d) All the above

334 ,;jdzkQV dk igjk nsrs le; fdlh vukf/kd`r O;fDr ds ik;s tkus ij D;k dk;Zokgh dh tk;sxh \
a) ,;jdzkQV esa ml O;fDr dks izos’k djus dh vuqefr ugh nsxsa
b) rqjUr lqijokbZtj dks lwfpr djsaxs
c) ,;jykbZu izfrfuf/k dks lwfpr djsaxs
d) mijksDr lHkh

335 In Civil Aviation Security X-BIS is used for


a) Screening of a hand baggage b) Screening of a registered baggage
c) Screening of cargo d) All the above

335 ukx~u foeku~u lqj{kk esa ,WDl&fc-vkbZ-,l dk mi;ksx fd;k tkrk gS \


a) gs.M cSxst dh Ldzhfuax ds fy;s b) jftLVMZ cSxst dh Ldzhfuax ds fy;s
c) Ldzhfuax vkWQ dkWxksZ d) mijksDr lHkh

336 Which among the following are properties of X-rays


a) Invisible electro-magnetic radiations
b) Does not get deflected when passed through prism
c) Impair or destroy the living cells
d) All the above

336 fuEu esa ls dkSu ,WDl&js ds xq.k gS \


a) vn`’; bysDVªks esXusfVd fdj.ksa
b) fizTe ls gksdj xqtjus ij ekxZ ifjofrZr ugh gksrk
c) thfor dksf’kdkvksa dks {kfr igqpkrk gS ;k u”V djrk gS
d) mijksDr lHkh

337 X-BIS is considered to be safe for the following


a) Edible items b) Film and cameras c) Drugs d) All the above

337 ,DWl&fc-vkbZ-,l fuEu ds fy;s lqjf{kr gS \


a) [kk?; lkexzh b) fQYe vkSj dSejk c) vkS”k/kh d) mijksDr lHkh

338 As per guidelines of BCAS high resolution of X-BIS should be


a) 26 SWG b) 38 SWG c) 30 SWG d) 40 SWG

338 ch-lh-,-,l ds vuqlkj ,WDl&fc-vkbZ-,l dk mPp fo’ys”k.k gksuk pkfg, \


a) 26 ,l-MCY;w-th b) 38 ,l-MCY;w-th c) 30 ,l-MCY;w-th d) 40 ,l-MCY;w-th

51
339 In the X-Ray machines “Lead” is primarily used to
a) Absorb radiation b) Detect arms and ammunition
c) Detect explosives d) Increase the “Through-Put”

339 ,WDl&js e’khu esa ysM dk eq[; :i ls mi;ksx D;ksa fd;k tkrk gS \
a) jsfM;s’ku dks lks[kus gsrq b) gfFk;kj vkSj dkjrwl dks idM+usa gsrq
c) foLQksVd dks idM+usa gsrq d) psfdax dh nj esa o`f) gsrq

340 Distance between two bags while screening on X-Ray machine should not be less
than
a) 30 cms b) 40 cms c) 35 cms d) 25 cms

340 ,WDl&js e’khu ij Ldzhfuax djrs le; nks cSxksa ds e/; nwjh fdlls de ugh gksuh pkfg, \
a) 30 ls-eh- b) 40 ls-eh- c) 35 ls-eh- d) 25 ls-eh-

341 In X-Ray Baggage Inspection System, screened item will be identified with
a) The colour and shape of the image b) The photo of the item
c) Colour of the item d) After the physical examination

341 ,WDl&js cSxst baLisD’ku flLVe esa Ldzhfuax djrs le; oLrqvksa dks igpkuk tkrk gS \
a) Nfo ds jax vkSj vkdkj ls b) oLrq dh QksVks ls
c) oLrq ds jax ls d) izR;{k :i ls tkaWp djus ds i'pkr~

342 If a bag is categorized as doubtful after X-Ray screening, what does it signify?
a) Image is not clear and needs to be physically checked
b) The bag is clear
c) The bag has a confirmed threat object
d) None of the above

342 ,WDl&js Ldzhfuax ds i'pkr~ ;fn cSx dks lafnX/k Js.kh esa oxhZd`r fd;k tkrk gS rks bldk D;k rkRi;Z
gS \
a) Nfo Li”V ugh gS cSx dks izR;{k :i ls tkapus dh vko’;drkgS
b) cSx lqjf{kr gS
c) cSx esa fu’fpr :i ls [krjukd oLrq gS
d) bues ls dksbZ ugh

343 Name of the test of CTP, in which a lead strip placed between a 26 mm steel is
visible
a) Single wire resolution b) Simple penetration
c) Useful penetration d) Spatial resolution

343 ml lh-Vh-ih VsLV dk uke crkb;s ftles 26 ,e-,e LVhy rd j[kh xbZ ysM dh NM+h fn[kkbZ
nsuh pkfg, \
a) flaxy ok;j fjlksY;w’ku b) flaiy isuhVªs’ku
c) ;wtQwy isuhVªs’ku d) Lis’kh;y fjlksY;w’ku

344 Colour of the images displayed in X-Ray machine, depends upon the
a) Atomic number of the item b) Density of the item
c) Colour of the item d) Shape of the item

344 ,WDl&js e’khu ij iznf’kZr gksus okyh Nfo dk jax fdl ij fuHkZj djrk gS \
a) oLrq ds ,WVkfed uEcj b) oLrq ds ?kuRo
c) oLrq ds jax d) oLrq ds vkdkj

52
345 To detect explosive through ETD, the sample collection will be made from
a) Swiping the surface for trace particle b) Box of explosives
c) A piece of explosive d) None of the above

345 bZ-Vh-Mh ds ek/;e ls foLQksVdks dks idM+us ds fy;s] uequs dks dSls ,df=r fd;k tk;sxk \
a) jxM+dj d.kksa@va’kksa dks ,df=r djds
b) foLQksVdks ds ckWDl ls
c) foLQksVdksa ds VqdMs+ ls
d) bues ls dksbZ ugh

346 What is the disadvantage of the X-BIS


a) Efficiency depends on human factor b) Only trained staff can operate
c) Very costly d) All the above

346 ,WDl&fc-vkbZ-,l ls D;k gkfu gS


a) dk;Z{kerk O;fDr ls O;fDr ij fuHkZj djrh gS
b) dsoy izf’kf{kr O;fDr gh pyk ldrk gS
c) cgqr dherh gS
d) mijksDr lHkh

347 What is the main aim of the screening


a) To detect weapons, explosives or other dangerous devices
b) To control movement of people
c) To control movement of vehicles
d) None of the above

347 Ldzhfuax dk eq[; y{; D;k gS \


a) gfFk;kjksa] foLQksVdks ;k vU; [krjukd midj.kksa dks idM+uk
b) yksxksa ds vkokxeu dks fu;af=r djuk
c) okguksa ds vkokxeu dks fu;af=r djuk
d) bues ls dksbZ ugh

348 Terminal building comes under


a) Landside b) Airside c) Operational area d) Both (a) & (b).

348 VehZuy Hkou vkrk gS \


a) ysM lkbZM b) ,;j lkbZM c) vkWijs’kuy ,fj;k d) v vkSj c nksuks

349 NCASQCP deals with


a) Security b) Training c) Safety d) None of these

349 ,u-lh-,-,l-D;w-lh-ih fdlls lEcfU/kr gS \


a) flD;wfjfV b) Vªsfuax c) lsQVh d) bues ls dksbZ ugh

350 BTAC evaluates the threat with the help of


a) Bomb warning assessment form b) By discussion
c) By majority d) None of the above

350 fuEu esa ls fdldh lgk;rk ls ch-Vh-,-lh /kedh dk vkadyu djrh gS \


a) cEc okuhZx ,LlesUV QkeZ b) fopkj foe’kZ }kjk
c) cgqer }kjk d) bues ls dksbZ ugh

351 Which of the following committee deals with hijacking


a) APSC b) COSAH c) AC d) Both (b) & (c)

53
351 fuEu esa ls dkSu lh desVh gkWbZtsfdax ls lEcfU/kr gS \
a) ,-ih-,l-lh b) lh-vks-,l-,-,p c) ,-lh d) c vkSj l nksuks

352 The airport security committee should meet every


a) Month b) Two months c) Three months d) Whenever required

352 ,;jiksVZ flD;wfjfV desVh] ehafVx izR;sd ---------- ckn gksrh gS \


a) eghus b) nks eghus c) rhu eghus d) tc vko’;drkgksus ij

353 Permissible size of a hand baggage is


a) 120 cms b) 115 cms c) 200 cms d) 250 cms

353 gs.M cSxst ds vkdkj dh vuqefr gS \


a) 120 ls-eh- b) 115 ls-eh- c) 200 ls-eh- d) 250 ls-eh-

354 The full form of DFMD is


a) Door Frame Metal Detector b) Door Form Metal detector
c) Detect Frame Metal detector d) Detect & Frame Metal Detector

354 Mh-,Q-,e-Mh dk iw.kZ :i gS


a) Mksj Qzse esVy fMVsDVj b) Mksj QkseZ esVy fMVsDVj
c) fMVsDV Qzse esVy fMVsDVj d) fMVsDV ,oa Qzse esVy fMVsDVj

355 Acceptable height of DFMD as per BCAS specification is


a) 2 m b) 4 m c) 5 m d) 6 m

355 ch-lh-,-,l ds ekin.M+ksa ds vuqlkj Mh-,Q-,e-Mh dh Lohd`r mpkWabZ gS \


a) 2 eh- b) 4 eh- c) 5 eh- d) 6 eh-

356 Acceptable width of DFMD as per BCAS specification is


a) 75 cms to 85 cms b) 2 m c) 1 m d) 1.05 m

356 ch-lh-,-,l ds ekin.M+ksa ds vuqlkj Mh-,Q-,e-Mh dh Lohd`r pkSM+kbZ gS \


a) 75 ls-eh ls 85 ls-eh b) 2 eh- c) 1 eh- d) 1-05 eh-

357 DFMD gives


a) Audio alarm b) Visual alarm c) Both (a) & (b) d) None of the above

357 Mh-,Q-,e-Mh nsrk gS \


a) vkWfM;ksa vWykeZ b) foT;wy vWykeZ c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

358 The full form of HHMD is


a) Hand Held Metal Detector b) Hand Hold Metal Detector
c) Held Hand Metal Detector d) None of the above

358 ,p-,p-,e-Mh dk iw.kZ :i gS \


a) gsaM gsYM esVy fMVsDVj b) gsaM gksYM esVy fMVsDVj
c) gsYM gsaM esVy fMVsDVj d) bues ls dksbZ ugh

359 The minimum detection capacity of HHMD is


a) 5 gm b) 1 gm c) 0.5 gm d) 2 gm

359 ,p-,p-,e-Mh dh idM+us dh U;wure {kerk gS \


a) 5 xzke b) 1 xzke c) 0-5 xzke d) 2 xzke

54
360 The HHMD should be kept ……. away from Pax body while carrying out frisking
a) 3.5 cms b) 4 cms c) 2.5 cms d) 5 cms

360 fQzlfdax djrs le; ;k=h ds ‘kjhj ls ,p-,p-,e-Mh dks nwj j[kuk pkfg, \
a) 3-5 ls-eh b) 4 ls-eh c) 2-5 ls-eh d) 5 ls-eh

361 The main purpose of access control system at airport is


a) To control the movement of pax & vehicle
b) Facilitate Pax
c) Facilitate VIP
d) Control movement of pax and vehicle from landside to airside

361 ,;jiksVZ ij izos’k fu;U=.k izfdz;k dk eq[; mns~’; gS


a) ;kf=;ksa ,oa okguksa ds vkokxeu dks fua;f=r djuk
b) ;kf=;ksa dh lqfo/kk
c) oh-vkbZ-ih dh lqfo/kk
d) ;kf=;ksa vkSj okguksa ds vkokxeu dks ys.M lkbM ls ,;jlkbZM esa fua;f=r djuk

362 Access control system can be


a) Automatic b) Manual c) Automatic and manual d) None of the above

362 izos'k fu;U=.k izfdz;k dSlh gks ldrh gS A


a) vkWVksesfVd b) eSU;wy c) vkWVksesfVd vkSj eSU;wy d) bues ls dksbZ ugh

363 Status of equipments and records of incidents will be maintained in


a) Access control point log b) Beat book
c) Personal diary d) None of the above

363 midj.kksa dh fLFkfr vkSj ?kVukvksa dk fjdkMZ fdlesa j[kk tkrk gS \


a) izos’k fu;U=.k LFky ds ykWx esa b) chV cqd
c) O;fDrxr Mk;jh d) bues ls dksbZ ugh

364 Airport workers are required to use control points


a) Whenever they enter restricted area b) Only when they are off duty
c) Only if they do not have a permit d) None of the above

364 ,;jiksVZ deZpkfj;ksa }kjk fu;U=.k LFky dk mi;ksx dc fd;k tkrk gS \


a) tc og izfrcfU/kr {ks= esa izos’k djrs gS b) tc os drZO; ij ugh gksrs
c) ;fn muds ikl ijfeV ugh gksrk gS d) bues ls dksbZ ugh
365 Airline employees are authorized to by-pass access control points
a) whenever they are in uniform b) whenever they are on duty
c) whenever they are willing to do so d) Never

365 ,;jykbu deZpkjh izos’k fu;U=.k LFky dks fcuk jksd&Vksd ikj djus ds fy;s vf/kd`r gS \
a) tc os onhZ esa gksrs gS b) tc os drZO; ij gksrs gS
c) tc os ,slk djus ds bPNqd gksrs gS d) dHkh ugh

366 Access control points are located in


a) Within building b) At cargo complex
c) At vulnerable points d) All of the above

366 izos'k fu;U=.k LFkku fLFkr gksrs gS \


a) Hkou ds Hkhrj b) dkWxksZ dkWEiysDl es c) egRoiw.kZ LFkyks ij d) mijksDr lHkh

55
367 Airport Rules for vehicle apply to security staff
a) At all times
b) At all times except when they are on patrol
c) At all times except on emergency
d) None of the above

367 okguksa ds fy;s ,;jiksVZ fu;e lqj{kk dehZ;ksa ij dc ykxw gksrs gS \


a) gj le; b) gj le;] flok; tc os x’r ij gks
c) gj le;] flok; vkikrdkyhu fLFkrh ds d) bues ls dksbZ ugh

368 When moving in airside in a vehicle, it is necessary to use the hazards warning
lights
a) Only at poor visibility b) When crossing runway
c) Only at night d) At all the times

368 ,;jlkbZM esa okgu pykrs le;] dc vko’;d gS fd [krjs dh psrkouh nsus okyh ykbZV dk mi;ksx
fd;k tk;s A
a) tc ean jks’kuh gks b) tc juos ikj dj jgs gks c) dsoy jkf= esa d) gj le;

369 Name the documents on basis of which a person is allowed to access in terminal
Building
a) PIC b) Visitor ticket c) Valid travel documents d) All of the above.

369 fdl nLrkost ds vk/kkj ij ,d O;fDr dks VehZuy Hkou es tkus dh vuqefr nh tk ldrh gS \
a) ih-vkbZ-lh b) vkxqUrd fVdV c) oS| ;k=k nLrkost d) mijksDr lHkh

370 What points are to be checked in AEP for people?


a) Photograph & name b) Airport & expiry date
c) Signature of issuing authority & holder d) All of the above features

370 yksxksa ds ,-bZ-ih esa fdu fcUnqvksa dks tkaWpk tkrk gS \


a) QksVksxzkQ vkSj uke b) ,;jiksVZ vkSj ikl ds [kRe gksus dh frfFk
c) /kkjd vkSj fuxZed izf/kdkjh ds gLrk{kj d) mijksDr lHkh rF;

371 Name the areas of vehicles to be checked for prohibited items


a) Interior & chassis of vehicle b) Engine compartment
c) Trunk or boot d) All of the above

371 okgu esa mu txgksa dk uke fy[ksa ftUgs izfrcfU/kr lkeku dh tkaWp ds fy;s ns[kk tkrk gS \
a) okgu ds vUn:uh Hkkx vkSj psfll esa b) batu okys Hkkx esa
c) fMXxh d) mijksDr lHkh

372 Vehicle can be searched by


a) Trolley mirror b) Physical checking
c) Explosive detector d) All of the above

372 fdlds ek/;e ls okgu dh tkap dh tkrh gS \


a) Vªksyh fejj b) izR;{k tkap c) ,DlIyksflo fMVsDVj d) mijksDr lHkh

373 Which is the example of medical emergency


a) Sudden death b) Natural disaster
c) Bomb threat d) None of the above

373 fuEu esa ls dkSu lk fpfdRlk laca/kh vkikrdky dk mnkjg.k gS \


a) vpkud e`R;` b) izkd`frd foink c) ce FkzsV d) bues ls dksbZ ugh

56
374 Physical barriers are used to
a) Separate restricted and non-restricted areas b) Not to allow any person
c) Marking of building d) None of these

374 HkkSfrd vojks/kks dk mi;ksx D;ksa fd;k tkrk gS \


a) fu;af=r vkSj xSj fu;af=r {ks=ksa esa foHkktu gsrq
b) fdlh O;fDr dks tkus ugh nsuk
c) Hkou dks fpfUgr djuk
d) bues ls dksbZ ugh

375 Objective of physical barrier is to


a) Define area b) Delay intrusion
c) Provide access control point d) All of above.

375 Hkksfrd vojks/kks dk mn~s’; gS \


a) {ks= dks ifjHkkf”kr djuk b) cykr~ izos’k esa nsjh djuk
c) izos’k fu;fU=r LFkku miyC/k djkuk d) mijksDr lHkh

376 Runways & aprons are protected by


a) Patrolling b) Gaurding c) Survellience d) All of the above.

376 juos vkSj ,izWu dh lqj{kk dh tkrh gS


a) x’r b) igjk c) fuxjkuh d) mijksDr lHkh

377 Gaurding and Patrolling inside the airport is done by


a) Security personal of ASG b) Airline security
c) Airport operator d) Immigration staff

377 ,;jiksVZ ds Hkhrj x’r vkSj igjk fn;k tkrk gS \


a) ,-,l-th ds lqj{kk dehZ;ksa }kjk b) ,;jykbZu flD;wfjfV ds }kjk
c) ,;jiksVZ vkWijsVj ds }kjk d) behxzs’ku LVkQ ds }kjk

378 Airport can be protected by


a) Effective boundary fencing & security lighting
b) Controlled movement of people & vehicle
c) Boundary protected by physical means
d) All the above

378 ,;jiksVZ dh lqj{kk dh tkrh gS \


a) izHkkoh pkj fnokjh] ckM+ vkSj lqj{kk ykbZVksa }kjk
b) O;fDr;ksa vkSj okguks dk vkokxeu fu;U=.k
c) HkkSfrd ek/;e ls pkjfnokjh dh lqj{kk
d) mijksDr lHkh

379 Large no. of screening staff/equipment are required in


a) Boarding gate plan b) Concourse plan
c) Holding area plan d) None of the above

379 vf/kd ek=k esa Ldzhfuax LVkQ@midj.kksa dh vko’;drkfdl Iyku esa gksrh gS
a) cksMhZx xsV Iyku b) dkWudkslZ Iyku
c) gksfYM+x ,fj;k Iyku d) bues ls dksbZ ugh

380 The security plan in which screening plan needs to be staffed only during
screening is
a) Boarding gate plan b) Concourse plan
c) Holding area plan d) None of the above
57
380 fdl Ldzhfuax ;kstuk ds rgr Ldzhfuax ds nkSjku gh dehZ;ksa dh vko’;drkgksrh gS
a) cksMhZx xsV Iyku b) dkWudkslZ Iyku
c) gksfYM+x ,fj;k Iyku d) bues ls dksbZ ugh

381 SHA is secured by


a) Pax Screening & searching b) X-rays & physical checking of baggage
c) Both a & b above d) None of these

381 ,l-,p-, dks dSls lqjf{kr j[kk tkrk gS


a) ;kf=;ksa dh Ldzhfuax vkSj lpZ djds b) cSxst dh izR;{k ,oa ,WDl&js }kjk tkap djds
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

382 Sterility of SHA is maintained by


a) Anti sabotage & access control b) Effective screening of pax
c) Allowing pax & goods without search d) Only (a) & (b)

382 ,l-,p-, dks izfrcfU/kr vkSj [krjukd oLrq ls eqDr dSls j[kk tkrk gS
a) ,UVh LcksVst vkSj izos’k fu;U=.k b) ;kf=;ksa dh izHkkoh Ldzhfuax
c) ;kf=;ksa vkSj lkeku dks fcuk tkap ds tkus nsuk d) dsoy v vkSj c

383 What action is to be taken on finding suspicious items during of search of a


building
a) Not to touch b) Marking and informing to supervisor.
c) Both (a) & (b) above. d) Try to open & bring to control room

383 Hkou dh tkap ds nkSjku dksbZ lafnX/k oLrq ik;s tkus ij D;k dk;Zokgh dh tk;sxh
a) Nq,xsa ugh b) fpfUgr djsaxs vkSj lqijokbZtj dks lwfpr djsaxs
c) v vkSj c nksuks d) [kksyus dh dksf’k’k djsaxs vkSj fu;U=.k d{k esa yk;saxs

384 Outer protection ring contains


a) Building, fencing & lighting b) Runway and apron
c) Airport d) None of these

384 laj{kk gsrq ckgjh dM+h es lfEefyr gS


a) Hkou] ckM+ vkSj ykbVs b) juos vkSj ,Wizu c) ,;jiksVZ d) bues ls dksbZ ugh

385 First recorded hijacking of aircraft in the history of civil aviation took place in the
year.
a) 1931 b) 1933 c) 1934 d) 1935

385 ukx~j foeku~u ds bfrgkl es izFke gkWbZtsfdax fdl o”kZ gqvk


a) 1931 b) 1933 c) 1934 d) 1935

386 First recorded hijacking took place in


a) Delhi b) Peru c) Vietnam d) Chicago

386 izFke gkWbZtsfdax dgkWa gqvk


a) fnYyh b) is: c) fo;ruke d) f’kdkWaxksa

387 Guarding of deportee /inadmissible pax in refusal room is the responsibility of


a) ASG b) Airlines c) Airport operator d) Local police

387 fjQ~;wty :i esa fMiksVhZ@vLohd`r ;kf=;ksa ds mij igjk nsus dh ftEesnkjh fdldh gS
a) ,-,l-th b) ,;jykbZu c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) yksdy iqfyl

388 BMA is located in which part of the airport


a) Landside b) Airside c) Departure side of T.B d) Arrival side
58
388 ,;jiksVZ ds fdl Hkkx esa ch-,e-, fLFkr gS
a) ys.MlkbZM b) ,;jlkbZM c) fMikpZj lkbZM vkWQ Vh-ch d) vjkbZoy lkbZM

389 A person has to go to security hold area, which type of pass is permitted
a) Navy blue b) Purple c) Brown d) White

389 ;fn dksbZ O;fDr flD;wfjfV gksYM+ ,fj;k esa tkrk gS rks mls fdl rjg ds ikl dh vko’;drkgksrh gS
a) usoh Cyw b) iiZy c) czkmu d) lQsn

390 Vulnerable Point at airport includes


a) All areas of airport b) Parking c) Service road d) ATC
390 ,;jiksVZ ds laosnu’khy@egRoiw.kZ LFkku esa vkrk gS
a) ,;jiksVZ dk leLr {ks= b) ikdhZx c) lohZl jksM d) ,-Vh-lh

391 X-ray sensitive switch is a _________type of switch.


a) Ambient condition b) Remote control
c) Delay mechanism d) All the above

391 ,WDl&js lsUlhfVo fLop fdl izdkj dk fLop gS


a) ,Ech;UV fLop b) fjeksV dUVªksy c) fMys esDuhT;e d) mijksDr lHkh

392 When a pax checks in with registered baggage but does not reports for boarding
the Aircraft, the pax is known as ……………. passenger.
a) Gate-no-show b) Disgruntled pax c) Unruly pax d) Deportee

392 ;fn dksbZ ;k=h jftLVMZ cSxst ds lkFk psd&bu dj ysrk gS ijUrq ,;jdzkQV esa cksMhZx gsrq fjiksVZ
ugh djrk gS rks og ;k=h dgykrk gS
a) xsV&uks&’kks b) fMLxzUVyM ;k=h c) vu:yh ;k=h d) fMiksVhZ
393 Which equipment is used for detection of explosives by collecting traces?
a) ETD b) EVD
c) Explosive detector d) None of the above

393 v’kksa dks ,df=r djds dkSu lk midj.k foLQksVdks dks idM+rk gS
a) bZ-Vh-Mh b) bZ-oh-Mh c) ,DlIyksfto fMVsDVj d) bues ls dksbZ ugh
394 DFMD is considered safe for.
a) pace maker, b) film
c) both a and b d) None of the above

394 Mh-,Q-,e-Mh fdlds fy;s lqjf{kr ekuk tkrk gS


a) isl esdj b) fQYe c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

395 A sterile area must be set up


a) Between landside and airside
b) Between the passenger screening point and aircraft
c) Only (a)
d) None of the above

395 LVªkbZy ,fj;k LFkkfir fd;k tkrk gS


a) ys.MlkbZM vkSj ,;jlkbZM ds e/;
b) ;k=h Ldzhfuax ikabV vkSj ,;jdzkQV ds e/;
c) dsoy v
d) bues ls dksbZ ugh

59
396 The typical categories of people requiring escort are
a) Deportee & inadmissible persons
b) Person in custody
c) VIPs
d)All the above

396 fuEu Js.kh ds yksxks dks ,LdkVZ dh vko’;drkgksrh gS


a) fMiksVhZ vkSj bU,Mfe’kscy O;fDr b) dSnh c) oh vkbZ ih d) mijksDr lHkh

397 Catering security is ensured by


a) Access control of premises
b) Transportation under escort/ sealed vehicles
c) Inspection by BCAS and Airline
d) All the above

397 dsVfjax flD;wfjfV dSls lqfu’pr dh tkrh gS


a) Hkou ds izos’k fu;U=.k
b) ,LdkVZ djds ys tk;k tk;s@okgu dks lhy fd;k tk;s
c) ch-lh-,-,l vkSj ,;jykbZu }kjk fujh{k.k fd;k tk;s
d) mijksDr lHkh

398 Security measures for Cargo are


a) Physical check
b) X-ray examination
c) Cooling off method
d) All the above

398 dkWxksZ ds lqj{kk mik; gS


a) izR;{k tkap b) dwfyax vkWQ ds ek/;e ls c) ,WDl&js }kjk fujh{k.k d) mijksDr lHkh

399 Control panel and cross piece are found in


a) DFMD c) HHMD b) X-BIS d) ETD/EVD

399 dUVªksy isuy vkSj dzkWl ihl fdles ik;s tkrs gS


a) Mh-,Q-,e-Mh b) ,Dl&fc-vkbZ-,l c) ,p-,p-,e-Mh d) bZ-Vh-Mh@bZ-oh-Mh

400 Dangerous goods register at X-BIS will contain


a) Dangerous goods detected
b) Make of machine
c) Date of installation
d) None of the above

400 ,Dl&fcl ds MsUtlZ xqM~l jftLtj esa lfEefyr gksrk gS


a) idMs x;s MsUtlZ xqM~l b) LFkkfir djus dh frfFk
c) e’khu dk ekMy d) bues ls dksbZ ugh

401 Passengers making direct connection between two different flights are-
a) Transit pax
b) Interline pax
c) Transfer pax
d) Direct pax

401 ;k=h dk nks vyx&vyx foekuksa ds e/; lh/kk lEidZ gksus ij dgykrk gS
a) VªkaftV ;k=h b) VªkWlQj ;k=h c) baVjykbZu ;k=h d) MkW;jsDV ;k=h

60
402 Combination of measures, human and material resources, intended to safeguard
civil aviation against acts of unlawful interference is
a) Security b) Safety c) Screening d) Profiling

402 ekuoh; vkSj HkkSfrd lk/kuksa ds l;qDr iz;klks ls ukx~j foeku~u ds ifjpkyu dks xSj dkuwuh vojks/kks
ds d`R; ls lqjf{kr j[kuk dgykrk gS
a) flD;wfjfV b) lsQVh c) Ldzhfuax d) izksQkbZfyax

403 The outer ring of protection is the responsibility of


a) ASG b) Airline operator c) Airport operator d) ASG & Airport Operator

403 ckgjh dM+h dh lqj{kk fdldh ftEesnkjh gS


a) ,-,l-th b) ,;jykbZu vkWijsVj c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) ,-,l-th ,oa ,;jiksVZ vkWijsVj

404 Hijacking is
a) Hostage taking on aircraft b) Unlawful seizure of aircraft-in-flight
c) Unlawful seizure of aircraft on ground d) Hostage taking at airport

404 gkWbZtsfdax D;k gS


a) ,;jdzkQV esa cU/kd cukuk b) mM+ku ds nkSjku tgkt ij xSj dkuwuh dCtk
c) [kM+s tgkt ij xSj dkuwuh dCtk d) ,;jiksVZ ij cU/kd cukuk

405 IC-814 hijack took place on


a) 24 Dec1999 b) 31 Dec 1999
c) 25 Dec 1999 d) 3 Feb 2000

405 vkbZ-lh 814 dh gkWbZtsfdax dc gqbZ Fkh


a) 24 fnlEcj 1999 b) 31 fnlEcj 1999 c) 25 fnlEcj 1999 d) 03 Qjojh 2000

406 Acts of unlawful interference refers to acts or attempted acts such as to ……….
Safety of civil aviation and air transport.
a) Damage b) Justify c) Jeopardize d) Protect

406 xSj dkuwuh vojks/kks ds d`R; ls rkRi;Z os d`R; ;k d`R;ks dk iz;kl gS] tks ukx~j foeku~u vkSj gokbZ
;krk;kr dh lqj{kk dks -------------
a) {kfrxzLr djrs gS b) U;k; laxr cukrs gS c) [krjs esa Mkyrs gS d) lqj{kk djrs gS

407 In an airport, Apron area is within


a) Landside b) Airside c) ATS d) Fuel Storage

407 ,;jiksVZ esa] ,izWu dk {ks= fdlesa vkrk gS


a) ys.MlkbZM b) ,;jlkbZM c) ,-Vh-,l d) Q~;wy LVksjst

408 The area of an airport and building to which both traveling pax and the non-
traveling public have unrestricted access is known as …….
a) Apron b) Airside c) T.B. d) Landside

408 ,;jiksVZ vkSj Hkou dk og {ks= tgkWa ;k=k djus okys ;k=h vkSj ;k=k uk djus okys yksx fcuk fdlh
fu”ks/k ds izos’k dj ldrs gS] dgykrk gS
a) ,Wizu b) ,;jlkbZM c) Vh-ch d) ys.MlkbZM

409 The main aim of aviation security is .


a) Safeguarding civil aviation against acts of unlawful interference
b) Detect crime
c) Check drug trafficking
d) To maintain law & order

61
409 foeku~u lqj{kk dk eq[; mn~s’; gS
a) ukx~j foeku~u dks xSj dkuwuh vojks/kks ls lqjf{kr j[kuk
b) vijk/k dks idM+uk
c) u’khyh nokvksa dh r’djh dks idM+uk
d) dkuwu O;oLFkk dks cuk;s j[kuk
410 A pax is trying to carry weapons in hand baggage by making it in small parts-the
method is known as
a) Disguised b) Dismantled c) Camouflaged d) Improvised
410 ,d ;k=h vius gs.M cSxst es gfFk;kj ds vyx&vyx fgLls djds ys tkus dk iz;kl djrk gS] rks og
dgykrk gS
a) fMLxkbtM b) fMLes.VyM c) dsekQykbZTM d) bEizksokbTM

411 ETD can detect explosive upto


a) 5 gm b) 0.5 gm c) nanogram level d) 2 gm

411 bZ-Vh-Mh fdruh ek=k rd foLQksVd idM+ ldrk gS


a) 5 xzke b) 0-5 xzke c) ukWuksxzke ds Lrj rd d) 2 xzke

412 IED stands for


a) Improvised Explosive Device b) Incendiary Explosive Device
c) Improvised Explosive Detonator d) Improvised Electric Device
412 vkbZ-bZ-Mh dk iw.kZ :i gS
a) bEizksokbZTM ,DlIyksflo fMokbZl b) buls.Mjh ,DlIyksflo fMokbZl
c) bEizksokbZTM ,DlIyksflo MsVksusVj d) bEizksokbZTM bysDVªhd fMokbZl
413 Pre-operation check of X-BIS is carried to
a) measure radiation level
b) XBIS will not work without pre-operation check.
c) ensure X-BIS is working properly
d) Both (a) & (b).
413 ,WDl&fc-vkbZ-,l dks pkyw djus ls iwoZ tkWap D;ksa dh tkrh gS
a) jsfM;s’ku ds Lrj dh tkWap ds fy;s
b) ,WDl&fc-vkbZ-,l dks pkyw djus ls iwoZ tkWaps fcuk ;g dk;Z ugh djsaxh
c) lqfu’fpr djus ds fy;s fd ,WDl&fc-vkbZ-,l lgh <+x ls dk;Z dj jgh gS
d) v vkSj c nksuks

414 CTP is conducted to check that


a) X-BIS is working properly
b) X-BIS is working as per BCAS specifications.
c) X-BIS will not work without CTP
d) None of the above
414 lh-Vh-ih }kjk ;g tkWapk tkrk gS fd
a) ,WDl&fc-vkbZ-,l lgh rjhds ls dke dj jgh gS
b) ,WDl&fc-vkbZ-,l] ch-lh-,-,l ds ekin.Mks ds vuqlkj dk;Z dj jgh gS
c) ,WDl&fc-vkbZ-,l fcuk lh-Vh-ih ds dk;Z ugh djsxh
d) bues ls dksbZ ugh
415 The image which is not clear in X-ray monitor
a) Shall not be allowed to carry in hand baggage
b) Should be checked physically
c) Pax to be advised to put in registered baggage
d) None of the above

62
415 Nfo tks ,WDl&js ekWfuVj ij Li”V ugh fn[kkbZ nsxh
a) mls gs.M cSxst esa ys tkus dh vuqefr ugh nh tk;sxh
b) izR;{k :i ls tkWap dh tk;sxh
c) ;k=h dks lykg nh tk;sxh fd og mls jftLVMZ cSxst es j[ks
d) bues ls dksbZ ugh

416 If X-rayed item is obviously a weapon such as a gun


a) Stop the conveyor belt b) Do not stop conveyer
c) Call BDDS d) refer for physical checking

416 ;fn ,WDl&js dh xbZ oLrq okLro esa gfFk;kj gS] tSls dh xu
a) dUosVj csYV dks jksd nsxsa
b) dUosVj dks ugh jksdsxsa
c) ch-Mh-Mh-,l dks cqyk;sxsa
d) izR;{k tkap ds fy;s Hkst nsxsa

417 If the X-ray operator is in doubt, about an object, he/she should


a) Refer the bag for physical inspection b) Stop the conveyor belt
c) Inform the supervisor d) Inform local police or BDDS

417 ;fn ,WDl&js vkWijsVj dks fdlh oLrq ds ckjs esa lUnsg gS rks og D;k djsxk
a) cSxst dks izR;{k tkaWp ds fy;s Hkst nsxk
b) dUosVj csYV dks jksd nsxk
c) lqijokbZtj dks lwfpr djsxk
d) LFkkuh; iqfyl ;k ch-Mh-Mh-,l dks lwfpr djsxk

418 Typical X-ray screening point log will contain


a) Location of screening point
b) Time and date of occurrences of incident
c)Airline flight number & destination
d) All of above.

418 lkekU;r% ,WDl&js Ldzhfuax LFky ij ykWx esa lfEefyr gksxk


a) Ldzhfuax fcUnq dgkWa fLFkr gS
b) ?kVuk ds ?kfVr gksus dk le; vkSj LFkku
c) ,;jykbZu QykbZV uEcj vkSj xUrO; LFkku
d) mijksDr lHkh

419 Which feature is associated as In-Built safety feature of X-BIS.


a) Low x-ray dose b) X-ray generator
c) Collimator d) External housing

419 ,WDl&fc-vkbZ-,l dh bu&fcYV lqj{kk esa dkSu ls rF; lfEefyr gS


a) yks ,WDl&js Mkst b) ,WDl&js tujsVj c) dksyhehVj d) ,DlVuZy gkmflax

420 The throughput rate of X-BIS machine as per BCAS specifications for hand
baggage should be.
a) 150 bags/hr
b) 500 bags/hr
c) 300 bags/hr
d) 100 bags/hr

420 ch-lh-,-,l ds ekin.M+ks ds vuqlkj ,WDl&fc-vkbZ-,l- ds gs.M cSxst Ldzhu djus dh nj d;k gS
a) 150 cSx@izfr ?k.Vk b) 300 cSx@izfr ?k.Vk
c) 500 cSx@izfr ?k.Vk d) 100 cSx@izfr ?k.Vk

63
421 Which of the following item is not allowed in cabin baggage
a) Books
b) Calculator
c) I-Pod
d) 200 ml cold drinks in a bottle

421 fuEu esa ls dkSu lh oLrq dsfcu cSxst es Lohd`r ugh gS


a) fdrkcsa b) vkbZ&iksM c) dsYdqysVj d) 200 fe-yh dksYM+ fMªDl dh cksry

422 Before operating the X-ray equipment


a) Check that nothing is obstructing the conveyor belt
b) Make sure there is a table available for searching for physical inspection
c)Make sure that the conveyor belt and the monitor screen are not dirty
d) All of the above.

422 ,WDl&js midj.k pkyw djus ls igys


a) ;g tkWaps dh dUos;j csYV dks dksbZ vojks/k mRiUu ugh gks jgk gS
b) ;g lqfu’fpr djs dh izR;{k :i ls fujh{k.k djus ds fy;s est miyC/k gS
c) ;g lqfu’fpr djs dh dUosVj csYV vkSj ekWuhVj Ldzhu xUns ugh gks
d) mijksDr lHkh

423 Before commencing search of pax baggage


a) His/her consent to be taken
b) No need to take consent as it is duty of security staff to check the bag
c) Consent can be obtained depending upon the status of pax
d) Consent should be taken only when the pax is female

423 ;k=h ds cSxst dh tkap ‘kq: djus ls iwoZ


a) mldh lgefr ysuh pkfg,
b) lgefr ysus dh vko’;drkugh D;ksfd lqj{kk dehZ dk drZO; gS fd og cSx dh tkWap djs
c) ;k=h ds Lrj ds mij fuHkZj djrk gS fd mlls lgefr ysuh pkfg, vFkok ugh
d) efgyk ;k=h ds gksus ij lgefr yh tk;sxh

424 While conducting physical search of baggage, method should be


a) No special method required b) Systematic
c) Find out the suspicious object only d) All of the above

424 cSxst dh izR;{k :i ls tkap djrs le; D;k rjhdk viuk;k tkrk gS
a) fdlh fo’ks”k rjhds dh vko’;drkugh gS b) dzec}
c) dsoy lafnX/k oLrq dks gh ns[kk tk;sxk d) mijksDr lHkh

425 Physical inspection of baggage is required


a) When a prohibited item other than IED is detected
b) When item is not distinguishable in the monitor
c) When screener has a doubt regarding safety of any article in the baggage
d) All of the above

425 cSxst ds izR;{k tkWap dh vko’;drkdc gksrh gS


a) vkbZ-bZ-Mh ds flok; fdlh vU; izfrcfU/kr oLrq ds idM+s tkus ij
b) tc ekWuhVj ij ml oLrq fd igpku ugh gks lds
c) tc Ldzhuj dks cSx es j[ks fdlh lkeku ls lqj{kk lEcU/kh lUnsg gks
d) mijksDr lHkh

426 Size of cooling off pit is


a) 4 x 4 x 4 ft b) 4 x 4 x 4 mtrs
c) 4 x 4 x 4 inches d) no prescribed size
64
426 dwfyax fiV dk vkdkj gS
a) 4x4x4 fQV b) 4x4x4 feVj c) 4x4x4 bap d) dksbZ fu/kkZfjr vkdkj ugh gS

427 All bomb threat calls are classified as _______


a) Specific b) Non-specific
c) Hoax d) Either a or b

427 lHkh ce dh /kedh dks oxhZd`r fd;k tkrk gS


a) LisflfQd b) ukWu LisflfQd c) >wBh d) v vkSj c es ls dksbZ

428 Which procedure is carried out by airline to avoid bad intention of gate-no- show
PAX.
a) Baggage reconciliation b) issue of Boarding pass
c) Secondary ladder check d) None of the above

428 xsV uks ‘kks ;k=h ds xyr bjknksa ls cpus ds fy;s ,;jykbZu }kjk dkSu lk rjhdk viuk;k tkrk gS
a) cSxst fjdkWUlhys’ku b) cksMhZx ikl dk fuxZeu djuk
c) lsd.Mjh ysMj ikabV psd d) bues ls dksbZ ugh

429 Knife of blade 10 cm / 6 inch or more comes under ______category of prohibited


item.
a) Weapon b) Dangerous article
c) Dangerous goods d) None of the above

429 pkdw dh CysM 10 ls-eh- ;k 6 bap ls vf/kd gksus ij og izfrcfU/kr lkeku dh fdl Js.kh es vkrh gS
a) gfFk;kj b) MsUtlZ vkfVZdy c) MsUtlZ xqM~l d) bues ls dksbZ ugh

430 OTP is a _______Aluminum (metal) plate of 30 grams.


a) 10x10 Sq cm b) 10x 05 Sq cm
c) 15x10 Sq cm d) None of the above

430 vks-Vh-ih] 30 xzke ds -------------------- vkdkj dk ,Y;wfefu;e ¼/kkrq½ dh IysV gS


a) 10x10 oxZ ls-eh b) 10x05 oxZ ls-eh c) 15x10 oxZ ls-eh d) bues ls dksbZ ugh

431 Higher the SWG number, _________the wire


a) Thicker b) Thinner
c) Denser d) None of the above

431 ,l-MCY;w-th uEcj dh vf/kdrk] ok;j dk -----------------


a) vf/kd eksVk gksuk b) vf/kd iryk gksuk
c) vf/kd /kuRo dk gksuk d) bues ls dksbZ ugh

432 Denser the object, ______the image.


a) Lighter b) black
c) Opaque d) darker

432 /kkrq dk ?kuk gksuk ] Nfo dk ------------------- gksuk


a) gYdh b) dkyh c) vikjn’khZ d) xgjk

433 Which of the following including Interlocks are the in - built safety measures in X-
BIS.
a) Low X-Ray Dose, b) lead curtain,
c) Lead Shield d) All of the above

433 baVjykDl dks ‘kfey djrs gq, fuEu esa ls dkSu lh ,WDl&fc-vkbZ-,l dh vkUrfjd lqj{kk mik; gS
a) yks ,WDl&js Mkst b) ysM dVsZu c) ysM ‘khYM+ d) mijksDr lHkh
65
434 Who among the following discovered a new kind of radiation which is called X-
Rays, in the year 1885
a) Wilson C Roentgen b) Robert C Roentgen
c) William C Roentgen d) George C Roentgen

434 fuEu esa ls fdlus lu~ 1885 esa ,d u;s izdkj dh fofdj.k tks ,WDl&js dgykrh gS dh [kkst dh Fkh
a) foylu lh jksaVtu b) jkcVZ lh jksaVtu c) fofy;e lh jksaVtu d) tkWtZ lh jksaVtu

435 Protection of Aircraft comes under which ring of security.


a) Inner b) Outer
c) Middle d) None of the above

435 ,;jdzkQV dh lqj{kk fdl lqj{kk dM+h ds rgr vkrh gS


a) vkUrfjd b) ckgjh c) e/;e d) bues ls dksbZ ugh

436 Brass knuckles come under ____________ category of prohibited items.


a) Weapons b) Dangerous Article c) Dangerous substances d) Explosive

436 czkl udy izfrcfU/kr lkeku dh fdl Js.kh es vkrk gS


a) gfFk;kj b) MsUtlZ vkfVZdy c) MsUtlZ lCLVsUl d) ,DlIyksfto

437 Passenger baggage Reconciliation is the responsibility of ________.


a) Airport Operator b) ASG,
c) Airline Operator d) Local Police.
437 iSlsUtj cSxst fjdkWUlhys’ku fdldh ftEesnkjh gS
a) ,;jiksVZ vkWijsVj b) ,-,l-th c) ,;jykbZu vkWijsVj d) LFkkuh; iqfyl

438 In Thin Metal Imaging test ________ steel plate should be clearly visible.
a) 0.01mm b) 1.01mm c) 0.1mm d) 0.001 mm

438 Fkhu esVy bZesftax VsLV esa -------------------- LVhy dh IysV Li”V fn[kkbZ nsrh gS
a) 0-01 eh-eh b) 10-01 eh-eh c) 0-1 eh-eh d) 0-001 eh-eh

439 X-BIS should be switched on after ensuring ___________


a) Empty tunnel b) Unobstructed Conveyor belt
c) Electric supply d) All the above

439 D;k lqfu’fpr djus ds i'pkr~ ,WDl&fc-vkbZ-,l dk fLop vkWu djuk pkfg,
a) Vuy [kkyh gks b) dUosVj csYV vojksf/kr ugh gks
c) fo/kqr /kkjk dk izokg gks d) mijksDr lHkh

440 Screeners may face difficulties in screening of _________


a) Wrapped items b) children’s toys
c) canes and crutches d) All the above

440 Ldzhuj dks D;k Ldzhfuax djus esa dfBukbZ mRiUu gksrh gS
a) vkoj.k ;qDr oLrq,a b) cPpksa ds f[kykSuas c) NM+h vkSj cSlk[kh d) mijksDr lHkh

441 On detection of an IED during screening in X-BIS, the screener


should___________
a) Stop conveyer belt b) Continue screening
c) Check the bag physically d) Alarm PAX

441 ,DWl&fcl ij Ldzhfuax djrs le; vkbZ-bZ-Mh ds idM+s tkus ij Ldzhuj dks pkfg, fd
a) dUosVj csYV dks jksd ns b) yxkrkj Ldzhfuax djsa
c) cSx dh izR;{k :i ls tkap djsa d) ;k=h dks psrkouh ns

66
442 Security staff has legal authority to Screen passengers and their hand baggage
before boarding the Aircraft in accordance with ________.
a) Rule 10, Aircraft Rule -1937
b) Rule 8A, Aircraft Rule -1937
c) Section 8 A, Aircraft Act -1934
d) Rule 8 C, Aircraft Rule - 1937

442 fdl dkuwuh vf/kdkj ds rgr lqj{kk dehZ;ksa }kjk ;k=h vkSj muds gs.M cSxst dh Ldzhfuax dh tkrh
gS
a) fu;e 10] ,;jdzkQV :y&1937 b) fu;e 8 ,] ,;jdzkQV :y&1937
c) /kkjk 8 ,] ,;jdzkQV ,DV&1934 d) fu;e 8 lh] ,;jdzkQV :y&1937

443 The period between closing of the doors of the aircraft after embarkation and
opening of the same for disembarkation is known as ___________.
a) Aircraft in service b) Aircraft in flight
c) Aircraft on ground d) Aircraft on board

443 tgkt esa p<+us ds i'pkr~ tgkt ds njokts cUn gksus vkSj tgkt ls mrjus ds fy;s njokts [kqyus
rd dk le; dgykrk gS
a) ,;jdzkQV bu lfoZl b) ,;jdzkQV bu QykbZV
c) ,;jdzkQV vkWu xzkm.M d) ,;jdzkQV vkWu cksMZ

444 BMA is the area where the baggage of _________ passengers are segregated or
sorted into flight loads.
a) Arrival b) Departing c) Cabin d) Un-attended

444 ch-,e-, og {ks= gS tgkWa ------------------ ;kf=;ksa ds cSxst dks vyx fd;k tkrk gS ;k QykbZV es Hkstus
gsrq NVuh dh tkrh gS
a) vkus okys b) tkus okys c) dsfcu d) vu&vVsUMsM

445 A flight is considered to be _____________when all its controls are unlawfully


seized.
a) Hijacked b) Sabotaged c) Parked d) Unattended

445 tc xSj dkuwuh dCts }kjk tgkt ij fu;U=.k gks tkrk gS rks ml QykbZV dks le>k tk;sxk
a) gkWbZtsDM+ b) lscksVst c) ikdZM d) vu&vVsUMsM

446 Pat down search is divided into_______


a) Whole body search b) Limited area search
c) Both a and b d) None of the above
446 isV MkmWu lpZ dks foHkDr fd;k x;k gS
a) lEiw.kZ ‘kjhj dh tkap b) lhfer {ks= dh tkaWp c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

447 The items, which cannot be penetrated by X-rays, will be displayed in ________
colour in the X-BIS machine.
a) Black/Opaque colour b) Orange
c) Blue d) Green

447 og oLrq ftldk ,WDl&js }kjk Hksnu ugh fd;k tk ldrk og ,WDl&js e’khu ij fdl jax dh fn[kkbZ
nsrh gS
a) dkyk@Nk;k b) vkjsat c) Cyw d) xzhu

448 Passengers/baggage making direct connections between two different flights is


known as______________
a) Interline passenger/baggage b) Transfer passenger/baggage
c) Transit passenger/baggage d) None of the above
67
448 iSlsUtj@cSxst ftldk nks fofHkUu QykbZV ds chp lh/kk lEidZ gksrk gS og dgykrk gS
a) bUVjykbZu iSlsatj@cSxst b) VªkWalQj iSlsatj@cSxst
c) VªkWaftV iSlsatj@cSxst d) bues ls dksbZ ugh

449 A status of alert put in place by a competent authority to activate an intervention


plan intended to counter the possible consequences arising from communicated
threat or discovery of an explosive device at an airport is known as _______
a) High Alert. b) Bomb Threat
c) Bomb alert c) Red Alert

449 l{ke izf/kdkjh }kjk lrZdrk dh og voLFkk] tks /kedh feyus ij ;k ,;jiksVZ ij ,sls dksbZ foLQksVd
midj.kksa ds feyus ls mRiUu gksus okyh fLFkfr ls fuiVus ds fy;s cukbZ xbZ ;kstuk dks lfdz; djus
ds fy;s tkjh dh tkrh gS] dgykrh gS
a) gkWabZ ,yVZ b) ce FkzsV c) ce ,yVZ d) jsM ,yVZ
450 The chairman of aerodrome committee at the airports located in the state capitals
a) Commissioner of police/DGP
b) APD
c) Home secretary of state
d) CASO

450 jkT;ksa dh jkt/kkuh esa fLFkr ,;jiksVZ ds ,jksMªe desVh dk ps;eeSu gksrk gS
a) deh’ku vkWQ iqfyl@Mh-th-ih b) jkT; dk x`g lfpo
c) ,-ih-Mh d) lh-,-,l-vks

451 Who among the following has access up to aircraft in own vehicle
a) COS(CA) b) Vice-President of India
c) All Members of Parliament d) All Union Ministers of Cabinet Rank

451 fuEu esa ls dkSu vius okgu ds lkFk ,;jdzkQV rd tk ldrk gS


a) lh-vks-,l¼lh-,½ b) Hkkjr dk mijk”Vªifr
c) lHkh laln lnL; d) dsfcusV jSad ds lHkh dsUnzh; ea=h

452 Who is permitted to carry weapon in their hand baggage


a) NSG personnel b) Airlines Security
c) ASG Personnel d) Sky Marshals

452 fuEu esa ls dkSu vius gs.M cSxst esa gfFk;kj ys tk ldrk gS
a) ,u-,l-th dehZ b) ,;jykbZUl flD;wfjfV c) ,-,l-th dehZ d) LdkbZ ek’kZy

453 Chief Justice of India will be checked by using


a) HHMD b) DFMD
c) Physical check d) Exempted from security check
453 fdl midj.k }kjk Hkkjr ljdkj ds eq[; U;k;/kh’k dh tkWap dh tk;sxh
a) ,p-,p-,e-Mh b) Mh-,Q-,e-Mh c) izR;{k tkap d) lqj{kk tkap ls eqDr
454 The ability of X-ray machine to image thin metal is tested by
a) Single wire resolution test of CTP b) Thin metal imaging test of CTP
c) O.T.P d) Spatial resolution test of CTP
454 ,WDl&js e’khu }kjk Fkhu esVy dh Nfo fn[kkus dh l{kerk dks tkaWpk tkrk gS
a) lh-Vh-ih ds flaxy ok;j fjlksY;w’ku VsLV }kjk
b) lh-Vh-ih ds Fkhu esVy besftax VsLV }kjk
c) vks-Vh-ih }kjk
d) lh-Vh-ih ds Lisf’k;y fjlksY;w’ku VsLV }kjk

68
455 In CTP test, the “material discrimination” ability of X-BIS is tested by
a) Single wire resolution test b) Simple penetration test
c) Multi-energy test d) Useful penetration test
455 lh-Vh-ih VsLV }kjk ,WDl&fc-vkbZ-,l- dh **esfVª;y fMfLdzeus’ku** dh l{kerk dks fdl VsLV ls tkapk
tkrk gS
a) flaxy ok;j fjlksY;w’ku VsLV b) flaiy isuhVªs’ku VsLV
c) eYVh ,UthZ VsLV d) ;wtQwy isuhVªs’ku VsLV
456 When installing a DFMD the distance between two side by side DFMD should be
a) 30 cms b) 90 cms
c) 35 cms d) 100 cms
456 tc Mh-,Q-,e-Mh dks LFkkfir fd;k tkrk gS rc ikl&ikl j[ks Mh-,Q-,e-Mh dh nwjh gksuh pkfg.
a) 30 ls-eh b) 90 ls-eh c) 35 ls-eh d) 100 ls-eh
457 ‘SEN’ key in X-BIS machine stands for
a) Super enhancement b) Specific Enhancement
c) Superior Enhancement d) Sector Enhancement
457 ,WDl&fc-vkbZ-,l- e’khu esa *SEN* dh¼KEY½ ls rkRi;Z gS
a) lqij bUgkWaUlesUV b) LisfLfQd ,UgkWalesUV
c) lqihfj;j bUgkWalesUV d) lSDVj bUgkWalesUV

458 Which colors are displayed on X-BIS monitor


a) Green, Blue, & Orange b) Green, Blue, & Purple
c) Green, Purple & Yellow d) Green, Brown & Yellow
458 ,WDl&js e’khu ij dkSu ls jax iznf’kZr gksrs gS
a) xzhu] Cyw vkSj vksjsat b) xzhu] Cyw vkSj iiZy
c) xzhu] iiZy vkSj ;syks d) xzhu] czkmWu vkSj ;syks
459 The following persons are not exempted from PEC?
a) Cabinet Ministers b) Supreme court Judges
c) Vice President d) Deportees
459 fuEu O;fDr **ih-bZ-lh** ls eqDr ugh gS
a) dsfcusV ea=h b) lqizhe dksVZ ds tt c) mi jk”Vªifr d) fMiksZVh
460 How many types of bomb threat calls are there?
a) One b) Two c) Three d) Four
460 fdrus rjg dh ce FkzsV dkWy gksrh Fkh
a) ,d b) nks c) rhu d) pkj
461 The landside of an airport is defined as:
a) the area in front of the passenger terminal where passengers get off an aircraft.
b) that part of an airport and buildings to which the non-travelling public has free
access.
c) that part of a runway where an aircraft lands.
d) None of the above.
461 ,;jiksVZ ds ys.MlkbZM dh O;k[;k dh tkrh gS
a) iSlsatj VehZuy fcfYMax ds lkeus dk og {ks= tgkWa ;k=h ,;jdzkQV ls mrjrs gS
b) ,;jiksVZ vkSj Hkou dk og Hkkx tgkWa ;k=k uk djus okys yksxksa dks izos’k dh NwV gS
c) juos dk Hkkx tgkWa ,;jdzkQV mrjrk gS
d) bues ls dksbZ ugh

69
462 Which is not the member of BTAC
a) CASO
b) WSO of ATC
c) AWO of DGCA
d) COSAH
462 fuEu esa ls dkSu ch-Vh-,-lh dk lnL; ugh gS
a) lh-,-,l-vks b) MCY;w-,l-vks vkWQ ,-Vh-lh
c) ,-MCY;w-vks vkWQ Mh-th-lh-, d) lh-vks-,l-,-,p

463 Which step is not a result of Kandahar Hijacking


a) Locked cockpit door b) Deployment of sky marshal
c) Revised contingency plan d) Security of BMA

463 fuEu esa ls dkSu lk da/kkj gkWbZtsfdax dk ifj.kke ugh gS


a) dkWdfiV njokts dks ykWad j[kuk b) LdkbZ ek’kZy dh rSukrh djuk
c) vkikrdky ;kstuk esa la’kks/ku d) ch-,e-, dh lqj{kk

464 Committee constituted in India to deal with acts of unlawful interference


a) CLIP b) BTCP
c) CTCP d) COSAH

464 xSj dkuwuh vojks/kksa ds d`R; ls fuiVus ds fy;s Hkkjr es dkSu lh desVh xfBr dh xbZ
a) lh-,y-vkbZ-ih b) ch-Vh-lh-ih c) lh-Vh-lh-ih d) lh-vks-,l-,-,p

465 In-Line Baggage X-Ray screening System is the responsibility of


a) ASG b) BCAS
c) APSU d) Respective Airport operator

465 bu ykbZu cSxst ,WDl&js Ldzhfuax izfdz;k fdldh ftEesnkjh gS


a) ,-,l-th b) ch-lh-,-,l c) ,-ih-,l-;w d) lEcfU/kr ,;jiksVZ vkWijsVj

466 In normal conditions, Percentage of physical hand baggage checking in respect of


carry on baggage in addition to doubtful Baggage is
a) 20% b) 30% c) 10% d) 40%

466 lkekU; ifjfLFkfr;ksa esa lafnX| cSxst ds vykok fdrus izfr’kr dSjh&vkWu&cSxst ds :i esa tkus okys
gs.M cSxst dh izR;{k :i ls tkaWp dh tkrh gS
a) 20% b) 30% c) 10% d) 40%

467 Which is a Normal airport


a) Kanpur b) Jammu c) Pune d) Nagpur

467 dkSu lk lkekU; ,;jiksVZ gS


a) dkuiqj b) tEew c) iq.ks d) ukxiqj

468 Airside is the movement area of an airport where the access is


a) Fully allowed b) Controlled c) Closed d) Not allowed

468 ,;jlkbZM ,;jiksVZ dk og ifjpkyu {ks= gS tgkWa izos’k


a) iw.kZr% Lohd`r gS b) fu;af=r gS c) cUn gS d) Lohd`r ugh gS

469 Who will train/designate and certify trainers and examiners authorized to conduct
aviation security training in India
a) BCAS b) DGCA c) ASG d) MHA

70
469 Hkkjr esa foeku~u lqj{kk dk izf’k{k.k nsus ds fy;s izf’k{kdksa dks dkSu izf’k{k.k nsrk gS vkSj lR;kfir
izf’k{kd ,oa tkapdrkZ vf/kd`r djrk gS
a) ch-lh-,-,l b) Mh-th-lh-, c) ,-,l-th d) ,e-,p-,

470 As per ICAO guidelines what is the recommended height of the perimeter wall
a) 8 feet with 1 and half feet over hang
b) 10 feet with 2 feet over hang
c) 9 feet with 3 feet over hang
d) 12 feet with 2 and half feet over hang

470 vkbZ-lh-,-vks ds funsZ’kksa ds rgr pkjfnokjh dh fdruh mpkWabZ dh vuq’kalk dh xbZ gS


a) 8 fQV ds lkFk 1½ QhV vkWoj gsax b) 10 fQV ds lkFk 2 fQV vkWoj gsax
c) 9 fQV ds lkFk 3 fQV vkWoj gsax d) 12 fQV ds lkFk 2 fQV vkWoj gsax

471 What is the size of Kirpan allowed to be carried by Sikh domestic passengers in
Aircrafts flying in domestic sector?
a) A length of max 9 inches with the blades not exceeding 6 inches
b) A length of max 6 inches with the blades not exceeding 3 inches
c) A length of max 9 cm with the blades not exceeding 6 cm
d) A length of max 6 cm with the blades not exceeding 3 cm

471 ?kjsyw lsDVj esa mM+ku Hkjus okys ,;jdzkQV esa fl[k ;kf=;kas dks fdl vkdkj dh d`ik.k Lohd`r gS
a) vf/kdre yEckbZ 9 bap ftlesa CysM 6 bap ls vf/kd ugh gksuh pkfg,
b) vf/kdre yEckbZ 6 bap ftlesa CysM 3 bap ls vf/kd ugh gksuh pkfg,
c) vf/kdre yEckbZ 9 ls-eh- ftlesa CysM 6 ls-eh- ls vf/kd ugh gksuh pkfg,
d) vf/kdre yEckbZ 6 ls-eh- ftlesa CysM 3 ls-eh- ls vf/kd ugh gksuh pkfg,

472 What typical response action is required if a prohibited item is detected while
screening a baggage through X-BIS
a) Remain calm and polite – do not alarm passenger
b) Notify supervisor immediately by pre arranged signal
c) Notify police if silent alarm system exists
d) All the above

472 ,WDl&fc-vkbZ-,l- ds }kjk cSxst dh Ldzhfuax ds nkSjku dksbZ izfrcfU/kr lkeku ds idM+s tkus ij
lkekU;r% D;k izfrfdz;k gksuh pkfg,
a) uez vkSj ‘kkUr jguk pkfg,&;k=h dks lpsr ugh djuk pkfg,
b) iwoZ fu/kkZfjr ladsr ds ek/;e ls lqijokbZtj dks lwfpr djuk pkfg,
c) iqfyl dks lwfpr djuk pkfg, ;fn xqIr :i ls psrkouh nsuh dh izfdz;k gks
d) mijksDr lHkh

473 Which among the following items are banned for carriage in passenger cabin?
a) Mace b) Replica of weapon
c) Marshal art devices d) All the above

473 fuEu esa ls dkSu lh oLrq ;k=h }kjk dsfcu esa ys tkus ij izfrcU/k gS
a) xnk¼esl½ b) gfFk;kj dk izfr:i c) ek’kZy vkVZ midj.k d) mijksDr lHkh

474 What is the colour of RDX when X-Ray examined


a) Orange b) Blue c) Green d) None of the above

474 ,WDl&js }kjk tkaWpus ij vkj-Mh-,Dl fdl jax dk fn[krk gS


a) vksjsat b) Cyw c) xzhu d) bues ls dksbZ ugh

71
475 What actions should be taken by a recipient of the Bomb Threat Call?
a) Interrupt in between the communication when the caller is saying something
b) Listen carefully and note down the important information
c) Do gossip with him and kill time, so that he is engaged for more time
d) None of these

475 ce FkzsV dkWy izkIr gksus ij dkWy izkIr djus okys }kjk dkSu lh dk;Zokgh dh tk;sxh
a) tc /kedh nsus okyk dqN dg jgk gks rc chp esa cksyuk pkfg,
b) ?;ku ls lquuk gS vkSj egRoiw.kZ lwpukvksa dks fy[k ysuk gS
c) mlls xi’ki djuk gS vkSj le; u”V djuk gS rkfd og vf/kd le; rd O;Lr jgs
d) bues ls dksbZ ugh

476 What are LAGs


a) Liquids, Aerosols and Gels b) Liquids, Acids and Gels
c) Liquids, Aerosols and gelatins d) None of these

476 ,y-,-th- D;k gS


a) fyfDoM+] ,Wjks’kksy vkSj tSy b) fyfDoM+] ,flM+ vkSj tSy
c) fyfDoM+] ,Wjks’kksy vkSj ftysfVu d) bues ls dksbZ ugh

477 What are STEBs


a) Security Tamper Evident Bags
b) Security Training Establishment Board
c) Security Trial Evident Baggage
d) None of these

477 ,l-Vh-bZ-ch-,l dk iw.kZ :i fy[ksa


a) flD;wfjfV VsEij ,foMsUV cSx b) flD;wfjfV Vªsfuax ,LVscfyLesUV cksMZ
c) flD;wfjfV Vªk;y ,foMsUV cSxst d) bues ls dksbZ ugh

478 In which color usually the detonator appears in X-BIS


a) Blue b) Green c) Orange d) Both a and b

478 ,WDl&fc-vkbZ-,l esa MsVksusVj dkSu ls jax es fn[kkbZ nsrk gS


a) Cyw b) xzhu c) vksjsat d) v vkSj c nksuks

479 The locations of X-ray generators in different X-BIS are at ______


a) Bottom b) Top c) Side d) All of the above

479 fofo/k ,WDl&fc-vkbZ-,l- esa ,WDl&js tujsVj dk LFkku dgkWa gksrk gS


a) uhps b) mij c) lkbM+ esa d) mijksDr lHkh

480 Which is the highest body in India to deal with hijacking situation.
a) CCS b) CC c) CMC d) AC

480 Hkkjr esa gkWbZtsfdax dh fLFkfr ls fuiVus ds fy;s loksZPp laLFkk dkSu gS
a) lh-lh-,l b) lh-lh c) lh-,e-lh d) ,-lh

481 Which committee is a communication channel between COSAH and the AC.
a) CC b) CCS c) CMC d) CMG

481 lh-vks-,l-,-,p vkSj ,-lh ds e/; laokn ds fy;s dkSu lh desVh gksrh gS
a) lh-lh b) lh-lh-,l c) lh-,e-lh d) lh-,e-th

72
482 Red coloured TIP feedback message is displayed on the monitor screen when
________
a) TIP is cancelled b) TIP is detected
c) TIP is not detected d) TIP is aborted

482 ekWfuVj ij yky jax esa fVi dk tokch lans’k dc iznf’kZr gksrk gS
a) fVi fujLr gksus ij b) fVi idM+s tkus ij
c) fVi ds ugh idM+s tkus ij d) fVi ds dqN {k.k vkus ds i'pkr fujLr gksus ij

483 Only the organic material is displayed in Orange colour in X-BIS by applying
_______ key on keyboard of X-BIS.
a) OS, b) O2, c) SEN, d) BW.

483 fdl Key dks nckus ls dsoy vkWxzfuad inkFkZ gh ,WDl&fc-vkbZ-,l esa vkSjsat dyj esa fn[kkbZ nsxsa
a) vks-,l b) vks 2 c) ‘ksu d) ch-MCY;w

484 _____ keys of X-BIS show different level of absorption.


a) NEG b) OS c) VARI d) High

484 ,WDl&fc-vkbZ-,l ds fdl cVu dks nckus ls fofdj.kksa dks lks[kus ds fofHkUu Lrj iznf’kZr gksxsa
a) ,u-bZ-th b) vks-,l c) oh-,-vkj-vkbZ d) gkbZ

485 The embarking passengers are liable to pay Passenger Service Fees to the
Operator as per Rule_________ of Aircraft Rule- 1937.
a) 24, b) 156, c) 88 d) 156.

485 ,;jdzkQV :y 1937 ds fdl fu;e ds rgr tgkt esa tkus okyk ;k=h vkWijsVj dks ;k=h lsok ‘kqYd
nsus ds fy;s mRrjnk;h gS
a) 24 b) 156 c) 88 d) 156

486 Passenger departing from an airport on the same flight as that on which he
arrived, is _________.
a) Transfer PAX b) Interline PAX
c) Transit PAX d) International PAX.

486 fdlh ,;jiksVZ ij ftl QykbZV ls ;k=h vk;k gS mlh QykbZV ls ;fn okil tk jgk gks rks og
dgykrk gS
a) VªkWlQj isDl b) baVjykbu isDl c) VªkWaftV isDl d) baVjus’kuy isDl

487 Ammunition come under the category ________of prohibited items.


a) Weapon b) Dangerous article
c) Dangerous goods d) Explosives

487 dkjrwl izfrcfU/kr lkeku dh fdl Js.kh eas vkrk gS


a) gfFk;kj b) MsUtlZ vkfVZdy c) MsUtlZ xqM~l d) ,WDlIyksflo

488 Who among the following is exempted from PESC


a) Chief Justice of high courts b) Chief Justice of India
c) Both (a)& (b) d) None of the above

488 fuEu esa ls dkSu ih-bZ-,l-lh ls eqDr gS


a) gkbZdksVZ dk eq[; U;k;/kh’k b) Hkkjr dk eq[; U;k;/kh’k
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

489 OOG stands for


a) Out of Gauge b) Out of Gate c) Out of girth d) Out of guide

73
489 vks-vks-th dk iw.kZ :i gS
a) vkmV vkWQ xkWt b) vkmV vkWQ xsV c) vkmV vkWQ xFkZ d) vkmV vkWQ xkbM

490 Protection of employees working at the airport is the responsibility of


a) Local Police b) Concerned airline
c) ASG d) Airport operator

490 ,;jiksVZ ij dk;Z dj jgs deZpkfj;ksa dh laj{kk dh ftEesnkjh gS


a) LFkkuh; iqfyl b) lEcfU/kr ,;jykbZu c) ,-,l-th d) ,;jiksVZ vkWijsVj

491 X-Ray moves in straight line with a speed of


a) Voice b) Light
c) Jet d) None of the above

491 ,WDl&js lh/kh js[kk esa fdl xfr ls fopj.k djrk gS


a) vkokt b) izdk’k c) tsV d) bues ls dksbZ ugh

492 Which one of the following is the property of X-Ray


a) High detection rate b) It is invisible
c) Low false alarm d) Integrated imaging device system

492 fuEu esa ls dkSu lk ,WDl&js dk xq.k gS


a) idM+us dh mPp nj b) ;g vn`’; gS
c) de xyr vykeZ dh nj d) fo’oluh; Nfo nsus okyk midj.k

493 In case of unlawful seizure of an aircraft, which committee meets at the airport
a) Central Committee b) Airport Security committee
c) Aerodrome committee d) Committee of secretaries on aircraft hijacking

493 ,;jdzkQV ij xSj dkuwuh dCts dh fLFkfr esa ,;jiksVZ ij dkSu lh desVh xfBr gksrh gS
a) lsUVªy desVh b) ,;jiksVZ flD;wfjfV desVh
c) ,WjksMªe desVh d) desVh vkWaQ lsdzsVªht vkWu ,;jdzkQV gkbZtsfdax

494 An IED can be concealed


a) In hand baggage b) In registered baggage
c) On person d) All of the above

494 vkbZ-bZ-Mh dks Nqik;k tk ldrk gS


a) gS.M cSxst esa b) jftLVMZ cSxst esa
c) ‘kjhj esa d) mijksDr lHkh

495 An access control point has


a) Controlling equipment b) Communication systems
c) Searching equipment. d) All of the above

495 izos'k fu;a=.k LFkku ij D;k gksuk pkfg,


a) fu;a=d midj.k b) laokn dh O;oLFkk
c) tkWap midj.k d) mijksDr lHkh

496 Profiling is a systematic observation to


a) to identify the person b) to categorize the person
c) to recognize the person d) None of the above
496 izksQkbZfyax ,d dze c} voyksdu gS
a) O;fDr ds pquus dk b) O;fDr;ksa ds oxhZdj.k dk
c) O;fDr dks igpkuus dk d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

74
497 Who is not exempted from pre embarkation security check
a) Prime Minister of India b) President of India
c) Speaker of Lok Sabha d) Judge of High Court

497 fuEu esa ls dkSu lqj{kk tkap ls eqDr ugh gS


a) Hkkjr dk iz/kkuea=h b) Hkkjr dk jk”Vªifr
c) yksd lHkk v/;{k d) gkbZdksVZ ds tt

498 Prohibition on Smoking in the Aircraft is mentioned in which Rule of Aircraft Rules
1937
a) Rule 25 b) Rule 24 c) Rule 8 A d) Rule 19

498 ,;jdzkQV fu;e 1937 ds fdl fu;e ds rgr gokbZtgkt esa /kweziku ij izfrcU/k gS
a) fu;e 25 b) fu;e 24 c) fu;e 8 , d) fu;e 19

499 All acids fall under which category of prohibited item


a) Weapon b) Explosive
c) Dangerous Article d) Dangerous substances

499 ,flM izfrcfU/kr lkeku dh fdl Js.kh esa vkrk gS


a) gfFk;kj b) ,DlIyksfto c) MsUtlZ vkfVZdy d) MsUtlZ lCLVsUl

500 The X-Ray dose in X-BIS is in between ___________


a) 0.01 to 0.1 mR/Hr range b) 0.1 to 0.01 mR/Hr range
c) 0.001 to 0.01 mR/Hr range d) None of the above

500 ,WDl&fc-vkbZ-,l es ,WDl&js;t dh Mkst blds e/; gksuh pkfg,


a) 0-01 ls 0-1 mR/Hr range b) 0-1 ls 0-01 mR/Hr range
c) 0-001 ls 0-1 mR/Hr range d) bues ls dksbZ ugh

501 ________________ officer of screening point will physically inspect the items
requiring more attention.
a) Frisking b) Physical Check c) Stamping d) Screener

501 Ldzhfuax ikabV ij yxk -------------------- vf/kdkjh ,sls lkekuksa dh izR;{k :i ls tkWap djrk gS ftls
vf/kd lko/kkuh ls ns[kus dh vko’;drkgS
a) fQzlfdax b) fQftDy psd c) LVsEihax d) Ldzhuj

502 Baggage of passenger subject to transfer from the Aircraft of one operator to the
Aircraft of another operator in the course of the passenger’s journey
a) Transfer baggage
b) Transit baggage
c) Inline baggage
d) Interline baggage

502 ;k=h dh ;k=k ds nkSjku ,d ,;jdzkQV vkWijsVj ds foeku ls nwljs ,;jdzkQV vkWijsVj ds foeku esa
lkeku dk gLrkUrj.k dgykrk gS
a) VªkWalQj cSxst b) VªkWaftV cSxst c) bu ykbZu cSxst d) baVjykbZu cSxst

503 The X-BIS should meet the specification of


a) BCAS b) DGCA c) Manufacturer of X-BIS d) Air operator

503 ,WaDl&fcl ds laca/k esa fdlds }kjk ekin.M+ fu/kkZfjr fd;s x;s gS
a) ch-lh-,-,l b) Mh-th-lh-, c) ,WDl&fc-vkbZ-,l ds fuekZrk d) ,W;j vkWijsVj

75
504 Which of the following items cannot be carried in hand baggage in an aircraft
a) Books b) Camera c) Lighter d) Walk man

504 fuEu esa ls dkSu lh oLrq gs.M cSxst ds :i esa ,;jdzkQV esa ugh ys tkbZ tk ldrh
a) fdrkcas b) dSejk c) ykbZVj d) okWd esu

505 Airports are protected by providing one of the following


a) Rings of protection b) Covers of protection
c) Circle of protection d) None of these

505 fuEu esa ls fdlds ek/;e ls ,;jdzkQV dh lqj{kk dh tkrh gS


a) fjXal vkWQ izksVsD’ku b) doj vkWQ izksVsD’ku c) ldZy vkWQ izksVsD’ku d) bues ls dksbZ ugh

506 The carry on baggage is intended for carriage in _________ :-


a) Crew compartment of an aircraft b) cabin of the aircraft
c) Hold of an aircraft d) cargo

506 dSjh vku cSx dks dgkWa ys tk;k tkrk gS


a) ,;jdzkQV ds dzw dEikVZesUV esa b) ,;jdzkQV ds dsfcu esa
c) ,;jdzkQV ds gksYM esa d) dkWaxksZ

507 Direct transit area is a special area approved by the public authorities concerned
and under their direct supervision or control, where passengers can stay during
transit or transfer without applying for entry to the State. It is established in:-
a) An international airport b) A domestic Airport
c) A big airport d) Joint Venture Airport

507 MkW;jsDV VªakftV ,fj;k og fo’ks”k {ks= gS ftls lEcfU/kr ifCyd vFkksfjfV }kjk vuqeksfnr fd;k x;k gS
vkSj tks mlh dh ns[kjs[k vkSj fu;U=.k esa jgrk gS vkSj tgkWa ij ;k=h ml ns’k dks fcuk crk;s viuh
VªakftV ;k VªkalQj ;k=k ds nkSjku Bgj ldrs gS A ;g LFkkfir gksrk gS
a) vUrjkZ”Vªh; ,;jiksVZ ij b) /kjsyw ,;jiksVZ ij
c) cM+s ,;jiksVZ ij d) l;qDr midze ds ,;jiksVZ ij

508 The plan setting forth the procedures for coordinating the response of different
aerodrome agencies (or services) and of those agencies in the surrounding
community that could be of assistance in responding to the emergency, is called
as:-
a) Contingency Plan b) Emergency Plan
c) SOP d) Crisis Management Plan

508 ,WjksMªe ij fLFkr fofo/k laLFkk,Wa vkSj vkl ikl ds {ks= esa fLFkr leku laLFkk, tks vkikrdkyhu
fLFkfr dh izfrfdz;k esa lgk;d gks lds] ,slh laLFkkvksa dks fdlh vkikrdkyhu fLFkfr ls fuiVus ds
fy;s vkilh leUo; dh izfdz;k gsrq tks ;kstuk cukbZ tkrh gS og dgykrk gS
a) dWUVhtsUlh Iyku b) beWjtsUlh Iyku c) ,l-vks-ih d) dzkblsl esustesV Iyku

509 NCASTP deals with which of the following.


a) Training of personnel in AVSEC
b) Safety
c) Inspection and Audit
d) None of the above.

509 ,u-lh-,-,l-Vh-ih fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS


a) AVSEC ij O;fDr;ksa dks izf’k{k.k nsus gsrq b) lsQVh
c) balisD’ku vkSj vkWfMV d) bues ls dksbZ ugh

76
510 X-Ray radiation should not exceed accepted health standard _____at a distance
of 05 cms from the external housing.
a) 0.1 mR/Hrs b) 0.01 mR/Hrs
c) 0.001 mR/Hrs d) None of the above

510 ckgjh vkoj.k ls 05 ls-eh- dh nwjh ij ,WDl&js fofdj.ks ---------------- ls vf/kd ugh gksuh pkfg,
a) 0-1 mR/Hrs b) 0-01 mR/Hrs c) 0-001 mR/Hrs d) bues ls dksbZ ugh

511 What is not the provision for carriage of prisoner?


a) Pilot should be informed b) Prisoner should be disembarked first
c) Prisoner shouldn't be hand-cuffed d) Prisoner should be boarded first

511 fuEu esa ls dkSu lk dSnh dks ys tkus dk izko/kku ds rgr ugh gS
a) ikW;ysV dks lwfpr fd;k tk;sa b) dSnh dks igys mrkjk tk;sa
c) dSnh dks gFkdM+h ugh yxkbZ tk;s d) dSnh dks lcls igys cksMZ gksuk pkfg,

512 A Deportee is a person :-


a) who had legally been admitted to a State by its authorities & who at some later
time is formally ordered by the competent authorities to leave that State
b) who had entered a State illegally & who at some later time is formally ordered
by the competent authorities to leave that State
c) Both (a) & (b)
d) None

512 fMiksVhZ og O;fDr gS


a) ftls dkuwuh :i ls ml ns’k esa mlds izkf/kdkjh }kjk vkus dh Lohd`fr nh xbZ gks vkSj mls dqN
le; i'pkr~ l{ke izkf/kdkjh }kjk ns’k NksM+us dk Li”V vkns’k fn;k tkrk gS
b) ftlus fu;eksa ds vk/kkj ij ml ns’k esa izos’k fd;k vkSj mls dqN le; i'pkr~ l{ke
vf/kdkjh }kjk ns’k NksM+us dk Li”V vkns’k ns fn;k tkrk gS
c) v vkSj c nksuksa
d) bues ls dksbZ ugh

513 Disruptive passenger is a passenger who fails to respect the rules of conduct at an
airport or on board an aircraft or to follow the instructions of the airport staff or
crew members. He:-
a) Disturbs the good order and discipline at an airport or on board the aircraft
b) is in a drunken condition
c) gains unauthorized access to the airport
d) All the above

513 fML:ifVo iSlsatj og iSlsatj gS tks ,;jiksVZ ;k ,;jdzkQV ds mM+ku ds nkSjku ykxw gksus okys
fu;eksa ;k ,;jiksVZ LVkQ ;k dzw esEcj }kjk fn;s tkus okys funs’kksZ dk ikyu ugh djrk gS A og
a) ,;jiksVZ ij ;k ,;jdzkQV esa vPNh O;oLFkk vkSj vuq’kklu esa O;o/kku mRiUu djrk gS
b) ‘kjkc ds u’ksa esa gksrk gS
c) ,;jiksVZ ij vukf/kd`r izos’k dk iz;kl djrk gS
d) mijksDr lHkh

514 Passenger area includes which of the following.


a) Aprons
b) Passenger buildings
c) Vehicle parks and roads
d) All of the above

514 fuEu esa ls dkSu lk {ks= iSlsatj ,fj;k es lfEefyr gS


a) ,Wizu b) ;k=h Hkou c) okgu ikdZ vkSj lM+d d) mijksDr lHkh

77
515 Which of the following is not true for ‘Explosive Substance’:-
a) Solid or liquid substance (or mixture of substances) which is in itself capable by
chemical reaction of emitting gases at such a temperature, pressure and speed
as to cause damage in the surrounding area.
b) Its definition does not include pyrotechnic substances, even if they emit gases.
c) Those substances are included, by the definition, that are in themselves not
explosive but may produce an explosive atmosphere of gas, vapour or dust are
not included.
d) (a) & (c)

515 fuEu esa dkSu lk *,WDlIyksflo lCLVsUl* ds lUnHkZ es lgh ugh gS


a) Bksl ;k rjy nzO;¼;k feJ.k½ tks vius vki esa jlk;fud izfdz;k ls xSl mRiUu djus esa l{ke gS
ftlls rki] nkc vkSj xfr ls vklikl ds {ks= esa uqdlku gksrk gS
b) bl ifjHkk”kk esa ik;jksVsDuhd inkFkksZ dks lfEefyr ugh fd;k x;k gS ;fn os xSl mRiUu djrs gS
c) ifjHkk”kk ds vuqlkj os inkFkZ Hkh lfEefyr gS tks vius vki esa foLQksVd ugh gS ijUrq foLQksV dk
okrkoj.k xSl] ok”i vkSj /kwy ds :i es mRiUu djrs gS ijUrq blesa lfEefyr ugh gSa
d) v vkSj l nksuksa
516 Which BCAS circular/order prescribes pre-embarkation security check of cabin
and cockpit crew
a) BCAS Avsec Order 01/2001
b) BCAS circular 01/2000
c) BCAS Circular 23/2005
d) BCAS Avsec order 06/2009

516 dkSu ls ch-lh-,-,l ifji=@vkMZj dsfcu vkSj dkWdfiV dzw dh tgkt esa cksMZ gksus ls iwoZ lqj{kk tkaWp
funsZf’kr djrk gS
a) ch-lh-,-,l AVSEC vkMZj la[;k 01@2001
b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2000
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 23@2005
d) ch-lh-,-,l AVSEC vkMZj la[;k 06@2009

517 AS per BCAS circular 6/2000, besides one-piece of hand baggage, the following
item can be carried by a pax
a) A rug or a blanket
b) Reasonable amount of reading material for the flight
c) Collapsible wheel chair and / or pair of crutches or braces for such dependant
pax.
d) All of the above.

517 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2000 ds vuqlkj] ,d gs.M cSxst ds vykok ;k=h vius lkFk fuEu
lkeku ys tk ldrk gS
a) gkFk esa dksV ;k dEcy
b) mM+ku ds nkSjku rdZlxar ikB~; lkexzh
c) eqM+us ;k QksYM+ gksus okyh Oghy pspj] cSlk[kh;kWa vkfn ;k=h ftu ij fuHkZj djrk gS
d) mijksDr lHkh

518 Do’s and Don’t’s for Airport Security staff (CISF) are enumerated in the BCAS
Circular No.
a) 09/2000 b) 10/2000 c) 09/2001 d) 09/2002

518 ch-lh-,-,l ds fdl ifji= ds rgr ,;jiksVZ flD;wfjfV LVkQ dks D;k djas ;k uk djsa dh O;k[;k
dh xbZ gS
a) 09@2000 b) 10@2000 c) 09@2001 d) 09@2002

78
519 BCAS Circular No.35/2000 deals with which of the following
a) Physical checking of hand baggage of female passenger by lady security officer
only.
b) Physical checking of hand baggage of female passenger through X-BIS only.
c) Physical checking of hand baggage of male passenger by male security officer
only.
d) None of the above.

519 fuEu esa ls dkSu lk ch-lh-,-,l ifji= la[;k 35@2000 ls lEcfU/kr gS


a) efgyk ;kf=;ksa ds gsS.M cSxst dh izR;{k :i ls tkap dsoy efgyk lqj{kk vf/kdkjh }kjk
dh tk;sa
b) efgyk ;kf=;ksa ds gs.M cSxst dh izR;{k :i ls tkap dsoy ,WDl&fc-vkbZ-,l- }kjk gh dh tk;s
c) iq:”k ;kf=;ksa ds gs.M cSxst dh izR;{k :i ls tkap dsoy iq:”k lqj{kk dfeZ;ksa }kjk gh
dh tk;sa
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

520 Which of the following is an example of Perishable Cargo


a) Newspapers
b) Animals birds
c) Both a and b
d) None of the above

520 fuEu esa ls dkSulk tYnh [kjkc gksus okys lkeku dk mnkgj.k gS
a) lekpkj i= b) i'kq] i{kh c) v vkSj c nksuks d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

521 Which BCAS Circulars deals with affixing of security stamp on the front of the
boarding pass in the space earmarked in such a way so as to avoid obliterating
the details on the boarding pass.
a) BCAS Circular No.11/2003
b) BCAS Circular No.12/2003
c) BCAS Circular No.11/2004
d) BCAS Circular No.12/2004
521 ch-lh-,-,l ds fdl ifji= ds rgr cksMhZx ikl ds mij fu/kkZfjr txg flD;wfjfV LVkEi] bl
rjg ls yxk;s] ftllsa cksMhZx ikl ij fy[kh vU; tkudkjh ?kwfey uk gks
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 11@2003 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 12@2003
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 11@2004 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 12@2004

522 BCAS Circular No.14/2003 deals with which of the following.


a) Touch free frisking.
b) Screening through body scanner.
c) Both a and b
d) None of the above

522 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 14@2003 ls fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS


a) Vp Qzh fQzlfdax b) Ldzhfuax Fkzw ckWMh Ldsuj
c) v vkSj c nksuks d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

523 As per which BCAS circular, the Honorable Members of Parliament are entitled to
gain entry into the terminal buildings of civil airports in the country on the authority
of their valid Identity Card issued by Parliament Secretariat.
a) BCAS Circular No. 15/2003
b) BCAS Circular No. 18/2009
c) BCAS Circular No. 14/2003
d) BCAS Circular No. 14/2004

79
523 ch-lh-,-,l ds fdl ifji= ds rgr] laln lfpoky; }kjk tkjh oS| igpku i= ds vk/kkj ij
ekuuh; laln lnL; ns’k ds fdlh Hkh flfoy ,;jiksVZ dh VehZuy fcfYM+ax esa izos’k djus ds fy;s
vf/kd`r gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 15@2003 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 18@2009
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 14@2003 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 14@2004

524 Which BCAS Circular states about the responsibility of the airlines to carry some
of the acceptable Security removed items for handing over to the Passengers at
destination?
a) No.23/2003
b) No.24/2003
c) No.25/2003
d) None of the above

524 ch-lh-,-,l ds fdl ifji= ds rgr ,;jykbZu dh ;g ftEesnkjh crkbZ xbZ gS dh Lohdkj fd;s tk
ldus okys dqN flD;wfjfV fjewoM vkbVe dks tgkt esa ys tk;s vkSj mUgsa xUrO; LFkku ij ;k=h dks
lqiqnZ djsa
a) la[;k 23@2003 b) la[;k 24@2003 c) la[;k 25@2003 d) buesa ls dksbZ ugh

525 As per BCAS Circular No 11/2002, Guarding of Aircraft used for transportation of
VVIP/VIP at the airports under the security cover of CISF is the responsibility of
a) CISF
b) SPG
c) State Police
d) Both a and c
525 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 11@2002 ds vuqlkj] lh-vkbZ-,l-,Q ds lqj{kk dop ds rgr ,;jiksVZ ij
oh-oh-vkbZ-ih@oh-vkbZ-ih dks ys tkus ds fy;s mi;ksx fd;s tkus okys ,;jdzkQV dh igjsnkjh dh
ftEesnkjh fdldh gS
a) lh-vkbZ-,l-,Q b) ,l-ih-th c) LFkkuh; iqfyl d) v vkSj c nksuks

526 According to which circular, Wet batteries are not allowed in the hand baggage or
on person of a passenger.
a) BCAS circular No. 20/2002
b) BCAS circular No. 20/2003
c) BCAS circular No. 20/2004
d) BCAS circular No. 20/2005
526 fdl ifji= ds rgr ;k=h dks vius lkFk ;k gs.M cSxst esa ,flM okyh cSVjh ys tkus dh vuqefr
ugh gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2002 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2003
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2004 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2005

527 As per Circular No 05 / 2003 which of the following is correct.


a) Pax with confirmed e-ticket and not wait listed e-ticket shall be allowed access
into the pax terminal building for check-in.
b) Airlines shall indicate passenger’s Credit Card No. on his / her e-ticket.
c) Authenticity of E-ticket and genuineness of its holder shall be checked by the
security staff at the passenger access control gate of the terminal building
d) All of the above
527 ifji= la[;k 05@2003 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lk lgh gS
a) pSd&bu ds fy;s ;k=h VehZuy Hkou es dsoy os ;k=h izos’k dj ldsxsa ftuds ikl dUQeZ bZ&fVDV
gS uk fd izfr{kk lwfp okyh bZ&fVDV
b) ,;jykbZu ;k=h ds dzsfMV dkMZ ua- mlds bZ&fVDV ij vafdr djsxh
c) VehZuy Hkou ds ;k=h izos’k fu;U=.k njokts ij flD;wfjfV LVkQ }kjk bZ&fVDV dh izekf.kdrk
vkSj mlds lgh ?kkjd dh tkWap dh tk;sxh
d) mijksDr lHkh

80
528 Which of the following aspects should be checked in the e-ticket.
a) Validity of ticket
b) Itinerary of passenger, Name of passenger
c) Photo of passenger/ Credit card details
d) All of the above

528 fuEu esa ls dkSu ls rF; bZ&fVDV esa tkaps tk;sxsa


a) fVDV dh oS|rk b) ;k=h dh ;k=k dk forj.k@;k=h dk uke
c) ;k=h dk QksVks@dzsfMV dkMZ dk fooj.k d) mijksDr lHkh

529 BCAS Circular No.31/2005 deals with which of the following.


a) For dealing with cases wherein arms and /or ammunition are detected during
screening of a passenger or his baggage.
b) For dealing with cases wherein arms and /or ammunition are detected during
screening of a Crew member or his baggage.
c) For dealing with cases wherein contraband is detected during screening of a
passenger or his baggage.
d) None of the above.

529 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 31/2005 fdlls lEcfU/kr gS


a) ;k=h ;k muds gs.M cSxst ls Ldzhfuax ds nkSjku gfFk;kj ;k dkjrwl feyus ij mRiUu gksus okyh
fLFkfr ls fuiVus ds fy;sa
b) dzw esEcj ;k muds gs.M cSxst ls Ldzhfuax ds nkSjku gfFk;kj ;k dkjrwl feyus ij mRiUu gksus
okyh fLFkfr ls fuiVus ds fy;sa
c);k=h ;k mlds gs.M cSxst ls Ldzhfuax ds nkSjku izfrf”k} oLrq feyus ij mRiUu gksus okyh fLFkfr
ls fuiVus ds fy;sa
d) mijksDr lHkh

530 BCAS Circular NO. 21/2004 mentions


a) Frisking of passengers and physical check of their baggage shall be done by
security personnel putting on clean hand gloves.
b) Physical checking of hand baggage of female passenger by lady security officer
only.
c) Rules relating to carriage of Dangerous Goods
d) None of the above

530 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 21@2004 esa fdldk mYys[k gS


a) lqj{kk dehZ;ks }kjk gkFk esa lkQ nLrkus igudj ;kf=;ksa dh fQzlfdax vkSj muds gs.M cSxst dh
tkap dh tkuh pkfg,
b) dsoy efgyk lqj{kk dehZ;ksa }kjk gh efgyk ;kf=;ksa ds gs.M cSxst dh izR;{k tkap dh tkuh pkfg,
c) MsUtlZ xqM~l dks ys tkus ds lEcU/k esa fu;e
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

531 As per instructions contained in BCAS Circular No. 27/ 2004 waitlisted passengers
are allowed upto which area of the airports.
a) May be allowed to enter departure area of the terminal building upto check-in
counter
b) May allowed to up to departure area into the SHA.
c) May not be allowed inside terminal building
d) None of the above.

531 ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 27@2004 esa lekfgr funsZ’kksa ds rgr izfr{kk lwfp okys ;k=h ,;jiksVZ
ds fdl {ks= rd tk ldrs gS
a) VehZuy fcfYM+ax ds fMikpZj ,fj;k esa pSd&bu dkmaVj rd izos’k dh vuqefr nh tk ldrh gS
b) fMikpZj ,fj;k esa ,l-,p-, rd vuqefr nh tk ldrh gS
c) VehZuy fcfYMa+x ds Hkhrj vuqefr ugh gS
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh
81
532 As per BCAS CIRCULAR No. 14 / 2005 regarding Carriage of ‘Kirpan’ by Sikh
passengers while traveling by air within India which of the following is correct.
a) It can be carried only by a Sikh passenger, on his person, provided the length of
its blade does not exceed 6 inches and the total length does not exceed 9
inches
b) It is allowed while traveling by air on Indian aircrafts within India; and
c) Kirpan is allowed only on domestic routes of fully domestic flights.
d) All of the above

532 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 14@2005 ds vuqlkj Hkkjr esa fl[k ;kf=;ksa }kjk foeku esa ;k=k djrs le;
d`ik.k ys tkus ds lUnHkZ esa dkSu lk rF; lgh gS
a) ;g dsoy fl[k ;kf=;ksa }kjk vius ‘kjhj ij /kkj.k djds ys tkbZ tk ldrh gS] c’kZrs blds CysM
dh yEckbZ 6 bap vkSj mldh dqy yEckbZ 9 bap ls vf/kd uk gks
b) Hkkjr esa Hkkjrh; tgkt ls gokbZ ;k=k djrs le; gh vuqefr gksxh
c) dsoy ?kjsyq mM+kuksa ls ?kjsyq ekxksZ ij gh d`ik.k Lohd`r gksxh
d) mijksDr lHkh

533 As per which BCAS Circular, open Ticket holders are allowed to enter departure
area of the terminal building, upto check-in counter for getting confirmation of their
tickets from the concerned airlines.
a) BCAS Circular No 17 / 2005
b) BCAS Circular No 18/2005
c) BCAS Circular No 17/2006
d) BCAS Circular No 17/2004

533 ch-lh-,-,l ds fdl ifji= ds rgr vksiu fVDV gksYMj lEcfU/kr ,;jykbZUl ls viuh fVdV dUQeZ
djkus gsrq VehZuy fcfYMa+x ds fMikpZj ,fj;k esa pSd&bu dkamVj rd tk ldrs gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 17@2005 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 18@2005
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 17@2006 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 17@2004
534 Certain categories of people have access of vehicles upto the tarmac area of the
civil Airports in the country on protocol/ medical / security Grounds is categorically
mentioned in which of the following circular.
a) BCAS Circular No. 36 / 2005
b) BCAS Circular No. 26/ 2005
c) BCAS Circular No. 36 / 2004
d) BCAS Circular No. 26 / 2004

534 fuEu esa ls fdl ifji= ds rgr fof’k”V Js.kh ds yksxksa dks izksVksdkWay] esfMdy ;k lqj{kk ds vk/kkj
ij ns’k ds flfoy ,;jiksVZ ds VeZd ,fj;k rd okguksa dks ys tkus dk Li”V fooj.k gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 36@2005 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 26@2005
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 36@2004 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 26@2004

535 As per which BCAS Circular the validity of the X-Ray Screeners certification is
fixed for two years from the date of successfully passing the initial examination.
a) BCAS Circular No. 15/2006
b) BCAS Circular No. 16/2006
c) BCAS Circular No. 06/2006
d) BCAS Circular No. 08/2005

535 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds vuqlkj ,WDl&js Ldzhuj lVhZfQds’ku izkjfEHkd ijh{kk ds lQyrk iwoZd
ikl djus ds i'pkr~ nks o”kZ rd oS| gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 15@2006 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 16@2006
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2006 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2005

82
536 Permissible and prohibited items to be carried by the passengers in cabin
baggage and registered baggage are enumerated in which of the following BCAS
instructions.
a) AVSEC Order 5/2005
b) BCAS Circular 5/2005
c) AVSEC Order 4/2005
d) AVSEC Order 5/2004
536 ch-lh-,-,l ds fdl funsZ’k esa ;g O;k[;k dh xbZ gS ;k=h vius dsfcu cSxst vkSj jftLVMZ cSxst esa
D;k lkeku ys tk ldrk gS vkSj fdu ij bu ij izfrcU/k gS
a) AVSEC vkns’k la[;k 05@2005 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 05@2005
c) AVSEC vkns’k la[;k 04@2005 d) AVSEC vkns’k la[;k 05@2004

537 The cargo manifest shall be countersigned by the responsible officer of the APSU
on duty before transportation to airside for loading is mentioned in which of the
following BCAS instructions.
a) AVSEC Order 2/2006
b) AVSEC Order 1/2006
c) AVSEC Order 1/2007
d) None of the above

537 fuEu esa ls fdl ch-lh-,-,l funsZ’k ds rgr drZO; ij ,-ih-,l-;w ds ftEesnkj vf/kdkjh }kjk dkWxksZ
ds lkeku dh lwfp ij dkWxksZ ds ,;jlkbZM esa yksfM+x ds fy;s tkus ls iwoZ gLrk{kj djsxk
a) AVSEC vkns’k la[;k 02@2006 b) AVSEC vkns’k la[;k 01@2006
c) AVSEC vkns’k la[;k 01@2007 d) bues ls dksbZ ugh

538 AVSEC Order 06/2009 deals with which of the following


a) Exemption from pre-embarkation security checks at Civil Airports
b) Facility of access to tarmac on his own vehicle by the VVIPs/VIPs
c) Carriage of weapons/ammunition by the PSOs in hand baggage.
d) None of the above

538 AVSEC vkns’k la[;k 06@2009 fuEu esa fdlls lEcfU/kr gS


a) flfoy ,;jiksVZ ij tgkt esa tkus ls iwoZ lqj{kk tkap ls NwV
b) oh-oh-vkbZ-ih@oh-vkbZ-ih }kjk vius okgu ls VesZd ij izos’k djus dh lqfo/kk
c) ih-,l-vks }kjk vius gs.M cSxst esa gfFk;kj@dkjrwl ys tkus ds laca/k esa
d) bues ls dksbZ ugh

539 How many prisoners of dangerous category can be allowed on board in one flight
a) 1 b) 2 c) 3 d) any number

539 foeku esa mM+ku ds nkSjku [krjukd {ks.kh ds fdrus dSnh;ksa dks btktr nh tk ldrh gSa

a) 1 b) 2 c)3 d) fdrus Hkh

540 Lower the SWG number, _________the wire


a) Thicker b) Thinner
c) Denser d) None of the above

540 ,l-MCY;w-th uEcj dh vf/kdrk] ok;j dk -----------------


a) vf/kd eksVk gksuk b) vf/kd iryk gksuk
c) vf/kd /kuRo dk gksuk d) bues ls dksbZ ugh

541 BCAS Circular number 42/2005 deals with?


a) Carriage of KIRPAN by Sikh b) Carriage of prisoners
b) Carriage of Arms & Ammunition d) Carriage pets

83
541 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 42@2005 fdlls lEcfU/kr gS A
a) fl[kks }kjk ys tkbZ tkus okyh d`ik.k ls b) dSsnh;kas dks ys tkus ds laca/k es
c) xksyk o ck:n ys tkus ds laca/k esa d) ikyrw tkuojksa dks ys tkus ds laca/k es

542 What is Blue Dart?


a) Travel Agency b) Cargo Company
c) Cargo flight operator d) Both b and c

542 Cyw MkVZ D;k gS A


a) Vz~soy ,tsUlh b) dkWaxksZ dEiuh c) dkWxksZ QykbZV vkWijsVj d) c vkSj l nksuks

543 Passengers can carry liquor in aircraft?


a) From Duty free shops at airport b) Purchased from anywhere
c) Can’t carry at all d) a & b

543 ;k=h vius lkFk efnjk@’kjkc ys tk ldrk gS A


a) ,;jiksVZ dh M~;wVh Qzh nqdku ls
b) dgh ls Hkh [kjhn dj
c) fdlh Hkh fLFkfr es ugh ys tk ldrk
d) v vkSj c nksuks

544 What does BLR in Aviation parlance means?


a) PORTBLAIR b) BANGLORE c) BOMBAY d) BELLARY

544 foeku~u esa ch-,y-vkj fdls dgk tkrk gS A


a) iksVZCys;j b) caxykSj c) eqEcbZ d) csykjh

545 Gelatin is in form of ___________


a) Slurry b) Liquid c) Stick d) Paste

545 ftysfVu fdl :i es gksrh gS A


a) Lywjh¼uk rjy uk Bksl½ b) rjy c) N+Mh d) isLV

546 Type of first Indian hijacked aircraft?


a) Kaniska b) Indian c) Fokker Friendship d) none of these

546 loZizFkZe gkWbZtSd gqvk Hkkjrh; tgkt dkSu lk Fkk \


a) dfu“dk b) bafM;u c) Qksdj QzsMfli d) bues ls dksbZ ugh

547 BCAS Circular number 11/2006 deals with?


a) Carriage of KIRPAN by sikh pax
b) Carriage of prisoners
c) Carriage of Arms & Ammunition
d) CCTV installation at hypersensitive airports

547 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 11@2006 fdlls lEcfU/kr gS A


a) fl[kks }kjk ys tkbZ tkus okyh d`ik.k ls
b) dsSnh;ksa dks ys tkus ds laca/k es
c) xksyk o ck:n ys tkus ds laca/k esa
d) mPp laosnu’khy ,;jiksVZ ij lh-lh-Vh-oh LFkkfir djus ls

548 BCAS Circular number 14/2005 deals with?


a) Carriage of KIRPAN by Sikh pax b) Carriage of prisoners
c) Carriage of Arms & Ammunition d) Carriage of pets

84
548 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 14@2005 fdlls lEcfU/kr gS A
a) fl[kks }kjk ys tkbZ tkus okyh d`ik.k ls b) dsSnh;ks dks ys tkus ds laca/k es
c) xksyk o ck:n ys tkus ds laca/k esa d) ikyrw tkuojksa dks ys tkus ds laca/k es

549 What do you mean by STP


a) Satellite test programme b) Standardized training package
c) Screeners test package d) Security training programme

549 ,l-Vh-ih ls vki D;k le>rs gS A


a) lsV~ykbZV VsLV izksxkze b) LVsUMZMhTM Vz~sfuax iSdst
c) LdzhulZ VsLV iSdst d) flD;wfjfV Vz~sfuax izksxzke

550 What is the physical form of CORDTEX?


a) Slurry b) Liquid c) Cord d) Paste

550 dksjMsdl fdl ewy :i esa gksrk gS A


a) Lyjh ¼uk rjy uk Bksl½ b) rjy
c) jLlh ds :i es d) isLV

551 What is the Natural color of RDX?


a) White b) Pale yellow c) Green d) white/black

551 vkj-Mh-,Dl dk izkd`frd jax dkSu lk gS A


a) lQsn b) ean ihyk c) gjk d) lQsn@dkyk

552 What is the color of PEK?


a) white b) black c) yellow d) green

552 ih-bZ-ds dk dkSu lk jax gS A


a) lQsn b) dkyk c) ihyk d) gjk

553 Buttressing means


a) Putting Sand bags around the suspected item
b) Putting tarpaulin over the suspected item carefully
c) Opening all the ventilator's around the suspected item
d) Cordoning the area and evacuate all the pax from that area

553 cVjsflax dk rkRi;Z gS A


a) lafnX/k lkeku ds pkjks rjQ jsr ds cSx yxkuk
b) lko/kkuh iwoZd lafnX/k lkeku ds pkjks rjQ rkjiksyhu yxkuk
c) lafnX/k lkeku dks pkjks rjQ ls goknkj cukus ds fy;s f[kM+dh jks’kunku vkfn dks [kksyuk
d) ml {ks= dh ?ksjk cUnh djuk vkSj [kkyh djuk

554 The explosion at Chennai airport took place on


a) 02 Aug 1984 b) 02 Aug 1982 c) 24 Dec 1999 d) 11 Sep 2001

554 pSUubZ ,;jiksVZ ij foLQksV dc gqvk A


a) 02 vxLr 1984 b) 02 vxLr 1982 c) 24 fnlEcj 1999 d) 11 flrEcj 2001

555 Allocation of parking bay is the duty of?


a) Apron control b) CISF c) Airline d) None of these

555 ikfdZx cs vkaofVr djuk fdldk drZO; gS A


a) ,Wizu dUVz~ksy lh-vkbZ-,l-,Q c) ,;jykbZu d) bues ls dksbZ ugh

85
556 Feedback of detected TIP object appears in which colour
a) Red colour b) Green colour c) Yellow colour d) None of the
above

556 Vhi¼Vh-vkbZ-ih½ idM+s tkus ij tokc¼QhMcSd½ dkSu ls jax es vk;sxk A


a) yky jax b) gjk jax c) ihyk jax d) bues ls dksbZ ugh

557 Feedback of missed TIP object appears in which colour


a) Red colour b) Green colour c) Yellow colour d) None of the above

557 Vhi¼Vh-vkbZ-ih½ ds NwV tkus ij tokc¼QhMcSd½ dkSu ls jax es vk;sxk A


a) yky jax b) gjk jax c) ihyk jax d) bues ls dksbZ ugh

558 Feedback of aborted/cancelled TIP object appears in which colour


a) Red colour b) Green colour c) Yellow colour d) None of the above

558 Vhi¼Vh-vkbZ-ih½ ds dqN {k.k izdV gksdj Loa; vius vki fujLr gks tkus ij tokc dkSu ls jax es
vk;sxk A
a) yky jax b) gjk jax c) ihyk jax d) bues ls dksbZ ugh

559 As per approved technical specifications, the approx weight of EVD should be
a) 3Kgs b) 2 Kgs c) 5 kgs d) None of the above

559 vuqeksfnr rduhdh ekin.Mksa ds rgr bZ-oh-Mh dk otu yxHkx fdruk gksuk pkfg, A
a) 03 fdyks b) 02 fdyks c) 05 fdyks d) bues ls dksbZ ugh

560 As per approved technical specifications, the approx weight of ETD should be
a) 30 Kgs b) 25 Kgs c) 40 kgs d) None of the above

560 vuqeksfnr rduhdh ekin.Mksa ds rgr bZ-Vh-Mh dk otu yxHkx fdruk gksuk pkfg, A
a) 30 fdyks b) 25 fdyks c) 40 fdyks d) bues ls dksbZ ugh

561 No Aircraft operator shall be allowed to operate to/from Indian airport unless their
security programme is approved by
a) DGCA b) COSCA c) Airport operator d) None of these
561 Hkkjrh; ,;jiksVZ ij fdlh ,;jdzkQV vkWijsVj dks mM+ku Hkjus ;k mrjus dh btkTr rc rd ugh gS
tc rd fd mldk lqj{kk dk;Zdze fuEu ds }kjk vuqeksfnr ugh gks tkrk gS A
a) Mh-th-lh-, b) lh-vks-,l-lh-, c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) bues ls dksbZ ugh

562 Cancellation, suspension or endorsement of licences and certificates of aircraft


comes under which Aircraft Rule.
a) 24 b) 25 c) 19 d) 78
562 fdl ,;jdzkQV fu;e ds rgr ,;jdzkQV ds ykbZlal vkSj izek.k i= dks fujLr] fuayfcr vkSj
vuqeksfnr fd;k tkrk gS A
a) 24 b) 25 c) 19 d) 78

563 PTI in aviation security stands for :


a) Positive Target Identification b) Positive Trainee Identification
c) Press Trust of India d) None of these

563 foeku~u lqj{kk esa ih-Vh-vkbZ ls rkRi;Z gS %


a) ikWthfVo V~zkxsZV vkbZMs.VhfQds’ku b) ikWthfVo Vz~suh vkbZMs.VhfQds’ku
c) izSl Vz~LV vkWaQ bafM+;k d) bues ls dksbZ ugh

86
564 REM stands for :
a) Roentgen Equivalent Man b) Read External Memory
c) Rapid Entertainment Mode d) All the above

564 jse¼vkj-bZ-,e½ ls rkRi;Z gS %


a) jks,aVtsu bD;wosysV esu b) jhM ,DlVuZy eseksjh
c) jsfiM bUVjVsuesUV eksM d) mijksDr lHkh

565 All the ground space and facilities provided for aircraft maintenance is known as:
a) AMA (Aircraft Maintenance Area) b) Aircraft Stand
c) Both a & b d) None of these

565 ,;jdzkQV ds j[kj[kko ds fy;s miyC/k lHkh LFkku vkSj lqfo/kk,a dgykrh gS A
a) ,-,e-, ¼,;jdzkQV esUVsusal ,fj;k½ b) ,;jdzkQV LVs.M
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

566 PLX falls under which category of prohibited item


a) Dangerous Article b) Weapon
c) Dangerous Substance d) Explosive

566 ih-,y-,Dl izfrcfU/kr lkeku dh fdl {ks.kh ds rgr vkrk gS A


a) MsUtlZ vkfVZdy b) gfFk;kj c) MsUtlZ lCLVsUl d) ,DlIyksflo

567 Realistic replica of a gun carried by a child will be treated as


a) Weapon b) Dangerous Substance c) Dangerous Article d) None of these

567 cPps }kjk ys tk;s tkus okyh okLrfod xu ds izfr:i dks le>k tkrk gS A
a) osIiu b) MsUtlZ lCLVsUl c) MsUtlZ vkfVZdy d) bues ls dksbZ ugh

568 What is the meaning of the phrase APPROVED in RT communication


a) Approval given b) Permission for the proposed action granted
c) Yes d) None of these

568 vkj-Vh ls laokn djrs le; (APPROVED) ‘kCn dk vFkZ gS A


a) lgerh nsuk b) izLrkfor dk;Z dh vuqefr
c) gkWa d) bues ls dksbZ ugh

569 What is the meaning of the phrase WILCO in RT communication


a) I understand your message and will comply with it
b) Permission for the proposed action granted
c) Yes
d) None of these

569 vkj-Vh ls laokn djrs le; foydks (WILCO) ‘kCn dk vFkZ gS A


a) eS vkids lUns’k dks le> x;k gWaw vkSj blds vuqlkj dk;Z d:xk
b) izLrkfor dk;Zokgh ds fy;s vuqefr nh tkrh gS
c) gkWa
d) bues ls dksbZ ugh

570 Which one is not a primary effect of an high explosive explosion:


a) Blast effect b) Fragmentation c) Translation d) Water soak

570 fuEu es ls dkSu lk gkWbZ ,DlIyksfto ds foLQksV gksus ij izkjfEHkd izHkko ugh gksxk A
a) CykLV bQsDV b) QzsxesUVs’ku c) Vz~kUlys’ku d) okVj lkWad

87
571 An article is looking like a knife but is made of wood, what will you do when you
detect such item:
a) Will be removed b) Local police should be informed
c) Supervisor should be informed d) Both a & c
571 dksbZ oLrq pkdw dh rjg fn[kkbZ nsrh gS ijUrq ydM+h ls cuh gS] ,slh oLrq ds idM+s tkus ij vki
D;k dk;Zokgh djsxsa A
a) fudky nsxs b) LFkkuh; iqfyl dks lwfpr djsaxs
c) lqijokbZtj dks lwfpr djsaxs d) nksuks v vkSj l
572 DG/CISF is a member of which of the Committees formed to deal with Hijack
Situation
a) COSAH b) CMG c) CC d) None of these
572 gkWadtSd dh fLFkfr ls fuiVus ds fy;s cuh dkSu lh desVh dk DG/CISF lnL; gksxk A
a) lh-vks-,l-,-,p b) lh-,e-th c) lh-lh d) bues ls dksbZ ugh

573 ADG/CISF is a member of which of the Committees formed to deal with Hijack
Situation
a) COSAH b) CMG c) CC d) None of these

573 gkWadtSd dh fLFkfr ls fuiVus ds fy;s cuh dkSu lh desVh dk ADG/CISF lnL; gksxk A
a) lh-vks-,l-,-,p b) lh-,e-th c) lh-lh d) bues ls dksbZ ugh

574 If hijacking takes place in Chennai this will be treated as


a) National contingency b) Contingency of local area only
c) It is not a contingency d) None of these

574 vxj pSUubZ es gkWabZtsfdax gksrh gS rks ;g le>k tk;sxk A


a) jk”Vz~h; vkikr dkyhu fLFkfr
b) dsoy LFkkuh; {ks= ds fy;s vkikrdkyhu fLFkfr
c) ;g vkikrdkyhu fLFkfr ugh gS
d) bues ls dksbZ ugh

575 In case of “Specific” Bomb Threat Call what will be the course of action
a) The aircraft to be moved to Isolated Parking Bay
b) ASG will be cordoning the area
c) All registered baggage will be off loaded and kept 100 meter away from aircraft
d) All the above

575 ce FkszV dkWay ds LisflfQd gksus ij D;k dk;Zokgh dh tk;sxh A


a) ,ljdzkQV dks vkWblksys’ku cs esa ys tk;k tk;sxk
b) ,-,l-th ml {ks= dh ?ksjkcUnh djsxh
c) lHkh jftLVMZ cSxst mrkj fn;s tk;sxs vkSj foeku ls 100 eh- dh nwjh ij j[ksaxs
d) mijksDr lHkh

576 For an aircraft approaching the airport which is in danger of an accident or is


suspected to
be in such danger, the drill at the airport would be of
a) Full emergency b) Aircraft accident
c) Local stand by d) VVIP stand by

576 ;fn ,;jiksVZ dh rjg dksbZ ,;jdzkQV vk jgk gS ftlds nq?kZVukxzLr gksus dk [krjk gS ;k ,sls [krjs
dk lUnsg fd;k tk jgk gS] rks ,;jiksVZ ij dkSu lh dok;n dh tk;sxh A
a) iw.kZ vkikrdkyhu fLFkfr b) ,;jdzkQV nq?kZVuk xzLr
c) LFkkuh; rS;kjh dh fLFkfr ij d) oh-oh-vkbZ-ih rS;kjh dh fLFkfr

88
577 What is the prescribed position of the lights used at perimeter
a) Focusing out b) Focused at duty points
c) Very dim d) None of these

577 Pkkjfnokjh ij yxh ykbZV dh dkSu lh fLFkfr fu/kkZfjr dh xbZ gS A


a) fdj.kks dk dsUnz ckgj dh rjQ b) fdj.kks dk dsUnz drZO; LFky ij
c) cgqr eUn d) bues ls dksbZ ugh

578 Who is responsible to check whether checklist of aircraft search procedure is


followed
a) Airport operator b) Security agency
c) Airline operator d) All the above

578 ;g tkWapus ds fy;s dkSu ftEesnkj gksxk dh ,;jdzkQV dh tkWap izfdz;k] tkWap lwfp ds vk/kkj ij
gqbZ gS A
a) ,;jiksVZ vkWijsVj b) flD;wfjfV ,tsUlh
c) ,;jykbZUl vkWijsVj d) mijksDr lHkh

579 Anti hijacking Act 1982 was amended in the year


a) 1994 b) 1993 c) 1992 d) 1990

579 ,UVh gkWbZtsfdax ,DV dks dkSu ls o”kZ esa la’kksf/kr fd;k x;k A
a) 1994 b) 1993 c) 1992 d) 1990

580 What are the dimensions of hand baggage allowed at Srinagar Airport
a) 115 cms b) 100 cms c) 55 cms d) No hand baggage allowed

580 Jhuxj ,;jiksVZ ij fdrus ifjek.k dk gs.M cSxst Lohd`r gS A


a) 115 ls-eh- b) 100 ls-eh- c) 55 ls-eh- d) dksbZ gs.M cSxst Lohd`r ugh gS

581 Section 8 C of Aircraft Act 1934 deals with


a) Prohibition of Smoking in the Aircraft b) Inspection of the Aircraft
c) Security and Safety of unclaimed property d) None of the above

581 ,;jdzkQV ,DV 1934 ds /kkjk 8 C fdlls lEcfU/kr gS A


a) ,;jdzkQV es /kqeziku fu”ks)
b) ,;jdzkQV dk fujh{k.k
c) ,slh lEiafr ftldh ekax ugh dh xbZ gks dh lqj{kk ls lEcfU/kr
d) bues ls dksbZ ugh

582 What security measures are ensured for carrying a prisoner on board
a) Permission in advance by BCAS
b) Should be seated to the rear of the cabin away from any exits
c) Location of prisoner should be made known to the pilot in command
d) All the above

582 dSnh dks tgkt esa ys tkus ds fy;s D;k lqj{kk mik; lqfu’pr fd;s x;s gS
a) ch-lh-,-,l ls vfxze vuqefr ysuk b) fudkl }kj ls nwj dsfcu ds ihNs fcBk;k tk,
c) dSnh ds LFkku ds ckjs esa ikW;ysV dks tkudkjh d) mijksDr lHkh

583 Enumerate the principles on which the protection system at airports is based
a) Controlling movement of people and vehicles
b) Dividing airport into non-restricted and restricted areas
c) Protecting airport with physical barriers
d) All the above

89
583 mu fl)kUrks ds ckjs es crkb;s ftu ij ,;jiksVZ dks lqjf{kr j[kk tkrk gS A
a) O;fDr;ks vkSj okguks ds ifjpkyu dks fu;af=r fd;k tk;s
b) ,;jiksVZ dks fu;af=r vkSj xSj&fu;af=r {ks= esa foHkDr fd;k tk;s
c) ,;jiksVZ dks HkkSfrd vojks?kks ds ek/;e ls lqjf{kr djuk
d) mijksDr lHkh

584 How is the diplomatic baggage handled


a) The baggage must bear distinct external marks of the Embassy and the name
and the address of the consignee
b) Diplomatic bags of any classification will not be opened in any case
c) Diplomatic bags which are carried as hand baggage by the diplomatic courier
shall not be screened provided the diplomatic courier produces certificate to
that effect that it is a diplomatic bag and it does not contain any prohibited/
dangerous article
d) All the above

584 fMIyksesfVd cSx dks dSls gs.My fd;k tkrk gS A


a) cSxst ds ckgjh Hkkx ij Li”V :i ls ,Ecslh dk fpUg iznf’kZr gks vkSj lkeku ikus okys dk uke
vkSj irk gks A
b) fdlh Hkh Js.kh ds fMIyksesfVd cSx dks fdlh Hkh fLFkfr esa [kksyk ugh tk;saxk
c) fMIyksesfVd dwfj;j ds }kjk ;k izek.k i= fn;s tkus ij fd ;g fMIyksesfVd cSx gS vkSj bles
izfrcfU/kr@[krjukd lkeku ugh gS ,slh fLFkfr es fMIyksesfVd dwfj;j }kjk fMIyksesfVd cSx ys
tk;s tkus ij mldh Ldzhfuax ugh dh tk;sxh
d) mijksDr lHkh

585 What standard procedure is adopted for security of diplomatic bags


a) Hand baggage to be accepted without screening/cooling off restriction subject
to production of certificate
b) Other than hand baggage to be treated at par with cargo
c) In no case should be physically checked
d) All the above

585 fMIyksesfVd cSx dh lqj{kk ds fy;s dkSu lh fu;e izfdz;k viukbZ tkrh gS A
a) izek.k i= izLrqr djus ds i'pkr gS.M cSxst dks fcuk Ldzhfuax@dwfyax vkWaQ ds Lohdkj
fd;k tk;sxk A
b) gS.M cSxst ds vykok lHkh dks dkWxksZ ds leku gh O;ogkj fd;k tk;sxk
c) fdlh Hkh fLFkfr esa izR;{k :i ls tkWap ugh dh tk;sxh
d) mijksDr lHkh

586 On what grounds are people permitted along with vehicles up to the tarmac at civil
airports in the country
a) Protocol grounds b) Medical grounds c) Security grounds d) All the above

586 ns'k ds flfoy ,;jiksVZ ij yksxks dks okgu ds lkFk VeZd ,fj;k rd fdl vk/kkj ij vuqefr nh tk
tkrh gS A
a) izksVksdkWay dkj.kks ls b) esfMdy dkj.kks ls c) flD;wfjfV dkj.kks ls d) mijksDr lHkh

587 While escorting the valuavle consignments, the involving agency should ensure
that
a) The movement is planned in advance
b) The consignment and escort proceed along a pre-determined route
c) The route is varied from consignment to consignment
d) All the above

90
587 ewY;oku dUlkbuesUV dh ,WLdksVhZx ds nkSjku lEcfU/kr laLFkk ;g lqfuf’pr djsxh A
a) lapyu dh vfxze es ;kstuk cuk yh tk;s
b) Hksts tkus okys lkeku vkSj mldh j{kk ds fy;s iwoZ fu/kkZfjr jkLrs ls gh tk;k tk;s
c) vyx&vyx lkekuksa dks Hkstus gsrq ekxZ cnyk tk;s
d) mijksDr lHkh

588 Responsibility for searching the interiors of an aircraft is of which of the following
agencies?
a) Airport security personnel guarding the aircraft
b) Airport security screening staff
c) Trained airline security and engineering staff
d) All the above

588 tgkt ds vkUrfjd Hkkx dh tkWap djus dh ftEesnkjh fdl laLFkk dh gS A


a) tgkt dk igjk nsus okys ,;jiksVZ ds lqj{kk dfeZ;ks dh
b) ,;jiksVZ flD;wfjfV Ldzhfuax LVkQ dh
c) izf’kf{kr ,;jykbZu flD;wfjfV vkSj bathfu;fjax LVkQ dh
d) mijksDr lHkh

589 Detection of all kinds of industrial, military and homemade explosives is a quality,
which comes under which of the following
a) One of the requirements of X-BIS b) One of the properties of X-BIS
c) One of the inbuilt safety measures of X-BIS d) None of the above

589 lHkh izdkj ds vkS/kksfxd] izfrj{kk] ?kjsyq fufeZr foLQksVdks dks idM+uk ,d xq.k gS] tks fd fuEu esa
fdlds rgr vkrk gS A
a) ;g ,DWl&fc-vkbZ-,l- dh ,d visf{kr vko’;drkgS b) ,DWl&fc-vkbZ-,l- dk ,d xq.k gS
c) l;g ,DWl&fc-vkbZ-,l- dk ,d vkUrfjd lqj{kk mik; gS d) bues ls dksbZ ugh

590 The image by the back-scatter X-Ray machines produce which one of the
following
a) Black and white video b) Coloured video
c) Remote video d) Reverse video

590 cSd&LdsVMZ ,DWl&js e’khu }kjk dSlh Nfo izLrqr dh tkrh gS A


a) Cysd ,.M okbZV fofM;ks b) dyZM fofM;ks
c) fjeksVZ fofM;ks d) fjolZ fofM;ks

591 Through the use of which one of the following, explosives in the X-Ray Baggage
Inspection System are detected
a) Camera and Mirror System b) Multi Energy System
c) Single Energy System d) Trace Detector System

591 ,DWl&js cSxst bLaisD’ku flLVe }kjk foLQksVdks dks fuEu es fdlds mi;ksx ls idM+k tk ldrk gS
a) dSejk vkSj fejj flLVe b) eUVh buthZ flLVe
c) flaxy buthZ flLVe d) Vz~sl fMVsDVj flLVe

592 When installing a DFMD, what points must be borne in mind so as to have
optimum efficiency
a) At least 10cms away statlic metallic objects
b) At least 0.5 m to 2 m away from moving metallic objects
c) At least 0.5 m to 4 m from source of electrical interference
d) All the above

91
592 Mh-,Q-,e-Mh dks LFkkfir djrs le;] blls mre dk;Z{kerk ysus gsrq dkSu ls rF; /;ku esa j[kus
pkfg,
a) fLFkj /kkrq ls 10 ls-eh- nwj gksuk pkfg,
b) xfr’khy /kkrq dh oLrq,a 0-5 eh ls 2 eh- dh nwjh ij gksuh pkfg,
c) fo/kqrh; xfrjks/k mRiUu gksus ds {ks= es 0-5 eh- ls 4 ehVj dh nwjh ij LFkkfir gksuk pkfg,
d) mijksDr lHkh

593 Which among the following, is the sensitivity of the EVD


a) Min 5 gms b) Min 10 gms c) Min 15 gms d) Min 2.5 gms

593 bZ-oh-Mh dh fdz;k’khyrk ds fy;s U;wure fdruh ek=k es foLQksVd gksuk pkfg, A
a) U;wure 05 xzke b) U;wure 10 xzke c) U;wure 15 xzke d) U;wure 2-5 xzke

594 How much time should the EVD take for analysis of a sample, as per approved
specification?
a) 3 sec b) 2 sec c) 2.5 sec d) 5 sec

594 vuqeksfnr ekin.M+ks ds rgr bZ-oh-Mh uewus dk vkadyu djus esa fdruk le; ysxk A
a) 3 lsad.M b) 2 lsad.M c) 2-5 lsad.M d) 5 lsad.M
595 As per BCAS specification , weight of HHMD should not exceed
a) 250 gm b) 100 gm c) 200 gm d) 500 gm

595 ch-lh-,-,l ds eki n.M+ks ds vuqlkj ,p-,p-,e-Mh dk otu blls vf/kd ugh gksuk pkfg, A
a) 250 xzke b) 100 xzke c) 200 xzke d) 500 xzke

596 What is movement area


a) Runway b) Taxiway c) Apron d) All of the above
596 ewoesUV ,fj;k D;k gS A
a) juos b) Vz~sDlh os c) ,Wizu d) mijksDr lHkh
597 Colour of transferable pass (PIC) is
a) Orange b) Blue c) Brown d) White
597 gLrkUrjh.k; ikl ¼ih-vkbZ-lh½ dk dkSu lk jax gS A
a) ukajxh b) uhyk c) Hkwjk d) lQsn

598 Cargo is subject to security check by which of the following methods?


a) X-ray Screening, b) Physical search, c) EDS d) All of the above

598 dkWaxksZ dh lqj{kk tkWap fuEu es ls fdl ek/;e ls dh tkrh gS A


a) ,WDljs Ldzhfuax b) izR;{k tkWap c) bZ-Mh-,l d) mijksDr lHkh

599 The distance between two DFMD while installation should be _____to get
maximum efficiency of DFMD.
a) 35 cms b) 35 inches c) 45 cms d) none of the above

599 vf/kdre dk;Z{kerk gsrq nks Mh-,Q-,e-Mh ds e/; fdruh nwjh gksuh pkfg, A
a) 35 ls-eh- b) 35 bUp c) 45 ls-eh- d) mijksDr es ls dksbZ ugh

600 DFMD works on the principle __________


a) Electro-magnetic Pulse field technology
b) Electric Pulse field technology
c) Magnetic Pulse field technology
d) None of the above

92
600 Mh-,Q-,e-Mh fdl fl}kUr ij dk;Z djrk gS A
a) bysDVz~ks esXusfVd iYl QhYM VsDuksyksth b) bysDVz~hd iYl QhYM VSDuksyksth
c) esXusfVd iYl QhYM VsDuksyksth d) bues ls dksbZ ugh

601 HHMD works on the principle __________


a) Electro-magnetic Pulse field technology
b) Electric Pulse field technology
c) Magnetic Pulse field technology
d) None of the above

601 ,p-,p-,e-Mh fdl fl}kUr ij dk;Z djrk gS A


a) bysDVz~ks esXusfVd iYl QhYM VsDuksyksth b) bysDVz~hd iYl QhYM VSDuksyksth
c) esXusfVd iYl QhYM VsDuksyksth d) bues ls dksbZ ugh

602 Maximum two searchers per room of _______ size should be deployed for search
of a building.
a) up to 350 square feet b) up to 150 square feet
c) up to 550 square feet d) up to 250 square feet

602 Hkou dh tkWap djrs le; vf/kdre nks tkWap dÙkkZ ---------------- vkdkj ds izfr dejs ij tkWap ds fy;s
yxk;s tkus pkfg, A
a) 350 oxZ QhV rd b) 150 oxZ QhV rd
c) 550 oxZ QhV rd d) 250 oxZ QhV rd

603 Smelling the content or oral consumption of the material is a method of manual
check for _______.
a) Glass items b) Consumable Liquids
c) Aerosol d) Electrical equipments

603 izR;{k tkWap dh ,d izfdz;k ds rgr dkSu ls inkFkZ dks lwWa?k dj ;k p[k dj tkapk tkrk gS A
a) Xykl vkbVe b) mi;ksx fd;s tkus okyk rjy
c) ,Wjkslksy d) bysDVz~hdy bD;wiesUV

604 Load officer of the X-BIS is also known as ___________.


a) Senior, b) Profiler, c) Pilot, d) Loader

604 ,DWl&fc-vkbZ-,l- dk yksM vkWfQlj ----------------------- Hkh dgykrk gS A


a) lhu~h;j b) izksQkbyj c) ikW;ysV d) yksMj

605 Any property carried on aircraft other than mail, stores, accompanied baggage and
mishandled baggage is _____________.
a) Cabin Baggage b) Check in Baggage c) Cargo d) Courier

605 esy] LVksj] lkFk es tkus okyk lkeku o xyrh ls NwVus okys lkeku ds vfrfjDr tgkt esa tkus
okyk lkeku dgykrk gS A
a) dsfcu cSxst b) psdbu cSxst c) dkWaxksZ d) dwfj;j

606 ___________ are any facility on or connected with an airport, which, if damaged or
destroyed, would seriously impair the functioning of the airport.
a) Vulnerable Points b) ATC c) Vital Installations d) Important Points

606 ,;jiksVZ ij ;k mlls tqMh gqbZ dksbZ lqfo/kk] ftldks ;fn {kfr igqWapkbZ tk;s ;k u”V djus ij
,;jiksVZ dh dk;Z iz.kkyh xEHkhj :i ls izHkkfor gksrh gS mls dgrs gSa A
a) oYujscy ikabVl b) ,-Vh-lh c) okbVy balVkys’ku d) bEiksVSUV ikabVl

93
607 In which of the following year Colombo Airport was attacked?
a) 2001 b) 2003 c) 1999 d) 2000

607 fuEu es ls fdl o”kZ dksyksEcks ,;jiksVZ ij vkdze.k fd;k x;k Fkk A
a) 2001 b) 2003 c) 1999 d) 2000

608 To find out false bottom of baggage, the method used are
a) Scale method or weighing method
b) X-raying the empty baggage
c) Questioning the pax about any such possibilities
d) None of the above

608 cSx ds dkYifud rys dk irk yxkus ds fy;s fdl izfd;k dk mi;ksx fd;k tkrk gS A
a) uki ;k otu i}fr ls
b) [kkyh cSx dk ,WDljs djds
c) ;k=h ls ,slh fdlh lEHkkouk ds ckjs es iz’u djds
d) bues ls dksbZ ugh

Sound sensitive switch is a type of


609 a) Delay mechanism b) Anti handling
c) Remote d) Ambient switch

609 vkokt ls fdz;k’khy gksus okyk fLop fdl izdkj dk gksrk gS


a) fMys esDuhte b) ,UVh gS.Mfyax c) fjeksV d) ,Ech;UV fLop

610 Clock is used as switch in which type of mechanism


a) Anti handling b) Remote control c) Ambient d) Delay mechanism

610 fdl izdkj ds esDuhte esa ?kM+h dks fLop ds :i mi;ksx fd;k tkrk gS A
a) ,UVh gS.Mfyax b) fjeksZV dUVz~ksy c) ,Ech;UV d) fMys esDuhte

611 For a prisoner to be carried on board aircraft, prior permission is required from
a) IG, a) Prisons b) BCAS c) DGCA d) Concerned Airlines

611 dSnh dks tgkt es ys tkus ds fy;s fdlls vfxze vuqefr dh t:jr gS A
a) vkbZ-th fizlu~l b) ch-lh-,-,l c) Mh-th-lh-, d) lEcfU/kr ,;jykbZUl

612 MLAs of state legislature have free access up to which area of airport
a) Aircrafts b) Upto Terminal Building.
c) All areas d) Not permitted in the airport without valid AEP

612 jkT; dh fo/kku lHkk dk lnL; ,;jiksVZ ds fdl {ks= rd LorU= :i ls tk ldrk gS A
a) ,;jdzkQV b) VehZuy fcYMhax rd
c) lHkh {ks=ksa esa d) fcuk oS| *,-b-ih* ds ,;jiksVZ ij vuqefr ugh gS A

613 Simulation chamber operates on the principle of activating the explosive device in
the suspect object by simulating the
a) physical conditions b) gaseous conditions
b) Liquid conditions d) None of the above

613 flE;wys’ku psEcj fdlh lafnX/k oLrq esa foLQksVd midj.k dks mM+ku ds nkSjku mlds ----------------- ds
leku okrkoj.k mRiUu djds fdz;kfUor djrk gSa A
a) HkkSfrd fLFkfr b) xsl;l fLFkfr c) fyfDoM fLFkfr d) bues ls dksbZ ugh

94
614 Head Quarters of ICAO is located at
a) Geneva, Switzerland b) New Delhi, India
c) Montreal, Canada d) Chicago, USA

614 vkbZ-lh-,-vks- dk eq[;ky; gS A


a) tsusok,] fLotjyS.M b) ubZ fnYyh] bafM;k c) ekWfVz~;y] dukM+k d) f’kdkWxks] ;w-,l-,

615 The Anti Hijacking Act came into existence in the year?
a) 1982 b)1987 c) 1944 d) 1999

615 ,WUVh gkWbZtsfdax ,DV fdl o”kZ vfLrRo esa vk;k A


a) 1982 b) 1987 c) 1944 d) 1999
616 Which Section of Aircraft Act 1934 illustrates powers of the Govt to prohibit
construction of Building within 20 Km radius of Aerodrome reference point
a) Section 11 A b) Section 5 A
c) Section 9 A d) Section 18
616 ,;jdzkQV ,DV 1934 ds fdl /kkjk ds rgr ljdkj dks ;g ‘kfDr;kWa iznku dh xbZ gS fd ,jksMz~e ds
dsUnz fcUnq ls 20 fd-eh- f=T;k rd Hkouksa ds fuekZ.k ij izfrcU/k yxk lds
a) /kkjk 11 , b) /kkjk 05 , c) /kkjk 09 , d) /kkjk 18 ,
617 Which one of the following indicates the role of BCAS in Civil Aviation Security?
a) Advice Government of India on Civil Aviation Security matters
b) To monitor implementation of Civil Aviation Security policy/programme
c) To impart training to all agencies of Civil Aviation
d) All the above
617 fuEu esa ls dkSu lk drZO; ukx~j foeku~u lqj{kk esa ch-lh-,-,l ds drZO; dks funsZf’kr djrk gS A
a) ukx~j foeku~u lqj{kk lEcU/kh ekeyks esa Hkkjr ljdkj dks lykg nsuk A
b) ukx~j foeku~u lqj{kk dk;Zdze ds fdz;kUo;u ij fuxjkuh j[kuk
c) ukx~~j foeku~u dh lHkh laLFkkvksa dks izf’k{k.k nsuk
d) mijksDr lHkh
618 Which one of the following poses basic difficulty in protecting an airport
a) Large size of the airport and boundary
b) Large number of workers/agencies at an airport
c) 24 hour operations
d) All the above
618 ,;jiksVZ dks lqjf{kr j[kus esa fuEu esa ls dkSu lh ewyHkwy dfBukbZ mRiUu gksrh gS A
a) ,;jiksVZ vkSj mldh pkjfnokjh dk cMs+ {ks=Qy dk gksuk
b) ,;jiksVZ ij cM+h la[;k esa deZpkfj;ksa@laLFkkvksa dk gksuk
c) 24 ?k.Vs ifjpkyu
d) mijksDr lHkh
619 Which vulnerable points in barriers require special protection
a) Places where natural barriers used as boundary
b) Waterways and storm sewers, service ducts
c) Buildings used to form part of boundary
d) All the above
619 vojks/kksa ds fdu laosnu’khy fcUnqvksa dh fo’ks”k lqj{kk dh vko’;drkgksrh gS A
a) os LFky tgkWa izkd`frd vkM+ dks pkjfnokjh ds :i esa mi;ksx fd;k tkrk gS
b) ikuh ds fudkl vkSj cjlkrh ukys] dk;Z fo’ks”k dh ukfy;ka
c) tgkWa Hkouksa dks pkjfnokjh ds :i esa mi;ksx fd;k tkrk gS A
d) mijksDr lHkh

95
620 Which among the following items are permitted with hand baggage to carry on
board an aircraft
a) A gift item purchased at duty free shops
b) Lady’s purse
c) Umbrella and walking stick
d) All the above

620 fuEu es ls dkSu lh oLrq,a ;k=h vius gS.M+ cSxst ds lkFk ,;jdzkQV esa ys tk ldrk gS A
a) M~;wfV Qzh ‘kkWi ls [kjhnh gqbZ migkj dh oLrq,a
b) efgyk dk ilZ
c) Nkrk vkSj lSj djus okyh NM+h
d) mijksDr lHkh

621 The primary responsibility for movement of patient on a wheel chair is with
a) ASG
b) Airline Operator
c) Airport Operator
d) Relatives or Dependents of the Passenger

621 Ogh;y ps;j okys ejht dks ys tkus dh ftEesnkjh fdldh gS A


a) ,-,l-th b) ,;jykbZu vkWijsVj c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) ;k=h ds fj’rsnkj ;k vkfJrks dh

622 In case of specific bomb threat calls who will search the aircraft along with airline
engineers and airline security:
a) ASG Personnel b) BDDS
c) BCAS d) DGCA

622 LisflfQd ce FkzsV dkWy dh fLFkfr esa] ,;jykbZu baftfu;jksa vkSj ,;jykbZu flD;wfjfV ds lkFk dkSu
,;jdzkQV dh tkWap djsxk A
a) ,-,l-th ilZuy b) ch-Mh-Mh-,l c) ch-lh-,-,l d) Mh-th-lh-,

623 LTPE stands for :


a) Low Temperature Plastic Explosive
b) Linear Type Plastic Explosive
c) Long Term Plastic Explosive
d) None of these

623 ,y-Vh-ih-bZ dk iw.kZ :i gS A


a) yks VsEijspj IykfLVd ,DlIyksfto
b) fyfu;j Vkbi IykfLVd ,DlIyksfto
c) ykWax VeZ IykfLVd ,DlIyksfto
d) bues ls dksbZ ugh

624 Significance of 23.02.1931


a) First hijacking in the history of civil aviation
b) First sabotage in the history of civil aviation
c) ICAO came into existence
d) None of these

624 23-02-1931 dk egRo gS A


a) ukx~j foeku~u ds bfrgkl esa izFke gkWabZtsfdax
b) ukx~j foeku~u ds bfrgkl esa izFke lscksVst
c) vkbZ-lh-,-vks vfLrRo esa vk;k
d) bues ls dksbZ ugh

96
625 “To Regulate authorized movement and prevent unauthorized movement” is
definition of which of the following
a) Movement Area b) Regulated agent
c) Access control d) All the above

625 **vf/kd`r vkokxeu dks fu;fer djuk vkSj vukf/kd`r vkokxeu dks fuf”k) djuk** ;g fuEu esa ls
fdldh ifjHkk”kk gS %
a) ewoesUV ,fj;k b) jsxqysVsM ,tsUV c) ,Dlsl dUVz~ksy d) mijksDr lHkh

626 The chairperson of group “A” and group “B” Central Committee is
a) DGCA b) COSCA c) APD d) None of these

626 lsUVz~sy desVh ds lewg *v* vkSj lewg *c* dk lHkkifr gksrk gS A
a) Mh-th-lh-, b) lh-vks-,l-lh-, c) ,-ih-Mh d) bues ls dksbZ ugh

627 Which of the following is not an essential equipment for searching vehicles at
access control points
a) Trolley mirror b) HHMD c) DSMD d) UVSS

627 fuEu esa ls dkSu ls midj.k dh izos’k fu;U=.k LFky ij okguksa dh tkWap ds fy;s vko’;drkugh gS A
a) Vz~kWyh fejj b) ,p-,p-,e-Mh c) Mh-,l-,e-Mh d) ;w-oh-,l-,l

628 The passenger who is verbally, potentially violent and not cooperating with
security procedures is known as
a) Criminal b) Person in intoxication mode
c) Disruptive passenger d) Mentally ill

628 ;k=h tks ekSf[kd :i ls lEHkor% mxz gks vkSj lqj{kk izfdz;k es lg;ksx ugh djrk gS] og dgykrk gS
a) dzhehuy¼vijk/kh½ b) u’ks dh voLFkk esa O;fDr
c) fMLjiVz~ho iSlsUtj d) esUVyh bZy
629 Baggage involuntarily separated from passenger or crew is
a) Mishandled baggage b) Unclaimed baggage
c) Unidentified baggage d) All the above

629 ;k=h ;k dzw dh bPNk ds fo:} vyx gks tkus okyk cSxst dgykrk gS A
a) felgS.M+YM cSxst b) vuDysEM cSxst c) vuvkbZMsUVhQkbM cSxst d) mijksDr lHkh

630 Which among the following Airports is a Greenfield Airport


a) Hyderabad b) Cochin
c) Bengaluru d) All the above

630 fuEu es ls dkSu lk xzhu QhYM ,;jiksVZ gS A


a) gsnjkckn b) dksphu c) csxywj d) mijksDr lHkh

631 ETD works on which principle?


a) Ion mobility spectrometry b) Ion stability spectrometry
c) Gas Chromatography d) None of the above

631 bZ-Vh-Mh fdl fl}kUr ij dk;Z djrk gS A


a) vk;Wu eksfcYVh LisDVz~ksesVz~h b) vk;Wu LVsfcYVh LisDV~zksesVz~h
c) xSl dzeksVksxzkQh d) bues ls dksbZ ugh

632 EVD works on the which principle ?


a) Gas chromatography b) Ion mobility spectrometry
c) Gas spectrometry d) None of the above

97
632 bZ-oh-Mh fdl fl}kUr ij dk;Z djrk gS A
a) xSl dzeksVksxzkQh b) vk;Wu eksfcYVh LisDVz~ksesVz~h
c) xSl LisDV~zksesVz~h d) bues ls dksbZ ugh

633 EDS is used for detecting_________


a) Explosives b) Explosive Devices c) Detonators d) None of these

633 bZ-Mh-,l dk mi;ksx-----------------[kkstus ds fy;s fd;k tkrk gS A


a) ,WaDlIyksfto b) ,WaDlIyksfto fMokbt c) MsVksusVlZ d) bues ls dksbZ ugh

634 EDDS is used for detecting ___________?


a) Explosives b) Explosive Devices
c) Detonators d) None of these

634 bZ-Mh-Mh-,l dk iz;ksx D;k [kkstus ds fy;s fd;k tkrk gS A


a) ,WaDlIyksfto b) ,WaDlIyksfto fMokbt c) MsVksusVlZ d) bues ls dksbZ ugh

635 A copy of cancelled ________ of deceased person is required in case of carriage


of dead body by air if it comes from abroad.
a) Ticket b) VISA c) Passport d) Boarding pass

635 e`r O;fDr ds fdl nLrkost dh jn~n izfr dh vko’;drkgksrh ;fn mlds e`r ‘kjhj dks fons’k ls
yk;k tkrk gS A
a) fVDV b) ohtk c) ikliksVZ d) cksMhZx ikl

636 Which of the following can not carry their arms and ammunition in cabin baggage.
a) Escort officers of prisoners b) SPG personnel with their protectee
c) NSG Personnel with their protectee d) Both a and c

636 fuEu esa dkSu vius cSxst esa gfFk;kj vkSj dkjrwl ugh ys tk ldrk A
a) dSnh ds ,LdkWVZ vkfQlj b) ,l-ih-th ilZuy vius izksVsDVh ds lkFk
c) ,u-,l-th ilZuy vius izksVsDVh dss lkFk d) v vkSj l nksuks

637 Security control of carriage of dead bodies into aircraft is the reasonability of
a) ASG b) Airlines Security c) Airport Operator d) BCAS

637 ,;jdzkQV es e`r ‘kjhj dks ys tkrs le; lqj{kk fu;U=.k dh ftEesnkjh fdldh gS A
a) ,-,l-th b) ,;jykbZUl flD;wfjfV c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) ch-lh-,-,l

638 Baggage reconciliation is –


a) Tallying number of baggage’s checked in & accepted for loading in the aircraft
with the pax reported for boarding the aircraft.
b) Counting of registered baggage
c) Counting of hand baggage loaded in the cabin of aircraft.
d) Counting of pax at boarding gate.

638 cSxst fjdkaUlhys’ku gS A


a) tgkt es lokj gksus gsrq mifLFkr gq, ;kf=;ksa ds lkFk psd bu fd;s x;s vkSj ,;jdzkQV esa p<k+us
gsrq Lohdkj fd;s x;s cSxst dk feyku djuk
b) jftLVj cSxst dh fxurh djuk
c) ,;jdzkQV ds dschu esa p<+k;s x;s gS.M cSxst dh fxurh djuk
d) cksMhZx xsV ij ;kf=;ksa dh fxurh djuk

639 Actual flight condition are made in –


a) Cooling pit b) Simulation chamber
c) ETD d) Bomb blanket

98
639 okLrfod mM+ku dh fLFkfr fdlls cukbZ tkrh gS A
a) dwWfyax fiV b) flE;wys’ku pSEcj c) bZ-Vh-Mh d) cEc CysUdsV

640 Stand-alone XBIS commonly used at airports for screening of hand baggage
works on the principle of :
a) Ion Mobility Spectrometry b) Gas Chromatography
c) Multi-Energy technology d) Backscatter technology

640 ,;jiksVZ ij gS.M cSxst dh fLdzfuax ds fy;s mi;ksx dh tkus okyh LVS.M&vyksu ,WDl&fc-vkbZ-,l-
fdl fl}kUr ij dk;Z djrh gS A
a) vk;Wu eksfcYVh LisDVz~ksesVz~h b) xSl dzeksVksxzkQh
c) eYVh&buthZ VsDuksyksth d) cSdLdSVj VsDuksyksth

641 In how many maximum stages/levels the baggage is screened in inline baggage
a) 5 stages b) 3 stages c) 2 stages d) 4 stages

641 bu ykbZu cSxst esa Ldzhfuax ds vf/kdre fdrus Lrj gksrs gS A


a) 05 Lrj b) 03 Lrj c) 02 Lrj d) 04 Lrj

642 Normal permissible size of hand baggage


a) 55 x 35 x 25 cms b) 60 x 30 x 25 cms
c) 50 x 40 x 25 cms d) 55 x 35 x 20 cms

642 lkekU;r% fuEu ifjek.k ds gS.M cSxst dh vuqefr gS A


a) 55 x 35 x 25 ls-eh- b) 60 x 30 x 25 ls-eh-
c) 50 x 40 x 25 ls-eh- d) 55 x 35 x 20 ls-eh-

643 Arms & ammunition of Advance Liaison Team of SPG is permitted into aircraft
a) In hand baggage b) In registered baggage
c) In both (a) & (b) d) None of the above
643 ,;jdzkQV esa ,l-ih-th dh ,MokUl ykbZtu Vhe ds lnL; gfFk;kj vkSj dkjrwl ys tk ldrs gS A
a) gS.M cSxst esa b) jftLVMZ cSxst esa
c) nksuks v vkSj c d) bues ls dksbZ ugh

644 Who amongst the following can go up to the aircraft in their own vehicle but
without escort
a) Prime Minister b) President
c) SPG Protectees d) Chief Justice of India.

644 fuEu esa ls dkSu fcuk ,LdkVZ ds vius okgu ls ,;jdzkQV rd tk ldrk gS A
a) iz/kkueU=h b) jk”Vz~ifr
c) ,l-ih-th izksVsDVh d) Hkkjr dk eq[; U;k;/kh’k

645 CTP is not used


a) to test the thickness of steel, the machine can penetrate
b) to distinguish between material of different atomic no.
c) to test the efficiency of the x-ray screener
d) to insure the machine performance

645 lh-Vh-ih dk mi;ksx fdlds fy;s ugh fd;k tkrk A


a) ;g tkWapus ds fy;s fd e’khu fdruh eksVkbZ ds LVhy dks Hksn ldrh gS A
b) fofo/k ,aVkfed uEcj ds inkFkksZ esa foHksn djus gsrq
c) ,WDljs Ldzhuj dh dk;Z{kerk dks tkapus gsrq
d) e’khu dh {kerk dks fuf’pr djus gsrq

99
646 CCS Stands for………………………..?
a) Constant current supplier b) Cabinet committee on security
c) Cabinet committee of secretaries d) Committee of counselors for security

646 lh-lh-,l dk iw.kZ :i gS A


a) dUlVsUV djUV lIyk;j
b) dsfcusV desVh vkWu flD;wfjfV
c) dsfcusV desVh vkWQ lsdzVz~ht
d) desVh vkWQ dkmalyj QkWj flD;wfjfV

647 Bomb threat comes under?


a) Hijacking b) Sabotage c) Pilferage d) Petty crime

647 cEc FkzsV fdlds rgr vkrh gS A


a) gkWbZtsfdax b) lscksVst c) fiyfQzt d) isVhdzkbe

648 Num-chucks falls under which category?


a) Weapon b) Dangerous substances
c) Dangerous articles d) Explosives

648 ukWu&pkdw fdl Js.kh ds vUrZxr vkrk gS A


a) gfFk;kj b) MsUtlZ lCLVsUl c) MsUtlZ vkfVZdy d) ,DlIyksfto

649 Metals are seen in which color in X-BIS?


a) Green & Blue b) Orange c) Purple d) All the above

649 ,DWl&fc-vkbZ-,l- es /kkrq dkSu ls jax esa fn[kkbZ nsrk gS A


a) gjk vkSj uhyk b) ukjaxh c) csaxuh d) mijksDr lHkh

650 Which is not the characteristic of profiler?


a) Quick decision maker b) Intelligent
c) Rigid d) Endurance

650 fuEu esa ls dkSu lh izksQkbyj dh [kwch ugh gS A


a) rqjUr fu.kZ; ysus okyk b) cqf}eku c) vfM+;y d) lgu’khy

651 Which one of these is a part of DFMD


a) Transmitter unit b) Transmitter piece
c) Transmitter control d) Transmitter panel

651 fuEu es ls dkSu lk Mh-,Q-,e-Mh dk Hkkx gS A


a) Vz~kWalfeVj ;wfuV b) Vz~kWalfeVj ihl c) Vz~kWalfeVj dUVz~ksy d) Vz~kWalfeVj isuy

652 Check the battery is fully charged’ is applicable to


a) DFMD b) HHMD c) XBIS d) EVD

652 tkWaps dh cSVz~h iwjh pktZ gS* ;g fdl ij ykxq gS A


a) Mh-,Q-,e-Mh b) ,p-,p-,e-Mh c) ,WDl&fc-vkbZ-,l- d) bZ-oh-Mh

653 Which one of the following is an example of explosive


a) Detonator b) Tear Gas
c) Rifles d) Acids

653 fuEu esa ls dkSu lk ,WDlIyksfto dk mnkjg.k gS A


a) MsVksusVj b) vklw xSl c) jkbQy d) rstkc

100
654 Which is not the advantage of an EVD
a) Quick result b) Light weight easy to carry
c) Detects all kinds of explosives d) Convenience to pax

654 fuEu esa ls dkSu lk bZ-oh-Mh dk ykHk ugh gS A


a) rqjUr ifj.kke nsrk gSa b) gYds otu ds dkj.k ys tkus esa vklkuh
c) gjsd izdkj ds foLQksVd dks [kkstus okyk d) ;kf=;ksa ds fy;s lqfo/kktud gsSa

655 Which is not the advantage of an ETD


a) Quick result
b) Detects explosives up to nano gram
c) Detects all kinds of explosives
d) Scan the object easily

655 fuEu esa ls dkSu lk bZ-Vh-Mh dk ykHk ugh gS A


a) rqjUr ifj.kke b) ukWuks xzke rd foLQksVd dks idM+ ysuk
c) gjsd izdkj ds foLQksVd dks [kkstus okyk d) vklkuh ls Ldsu dj ysuk

656 Which is a Hyper sensitive airport


a) Dimapur b) Agartala c) Lucknow d) Shilong

656 fuEu esa ls dkSu lk mPp laosnu’khy ,;jiksVZ gS A


a) nhekiqj b) vxjryk c) y[kum d) f’kyksax

657 Which is a Sensitive airport


a) Delhi b) Hyderabad c) Ahmedabad d) Varanasi

657 fuEu esa ls dkSu lk laosnu’khy ,;jiksVZ gS A


a) fnYyh b) gsnjkckn c) vgenkckn d) okjk.klh

658 What are the objectives of physical barriers at the airports


a) Define area to be protected
b) Create physical and psychological deterrent
c)Delay intrusion and assist detection/apprehension
d) All the above

658 ,;jiksVZ ij HkkSfrd vojks/kdksa dk D;k mn~s’; gS A


a) lajf{kr fd;s tkus okys {ks= dks js[kkafdr djuk
b) HkkSfrd vkSj euksoSKkfud vojks/k mRiUu djuk
c) cykr~ izos’k esa nsjh djuk vkSj idM+us esa lgk;d gksuk
d) mijksDr lHkh

659 What are the measures taken to secure the airport premises
a) Round the clock patrolling b) Effective lighting
c) Effective access control d) All the above

659 ,;jiksVZ dh ifjf/k dks lqjf{kr j[kus ds fy;s D;k mik; fd;s tkrs gS A
a) gj le; x’r djuk b) izHkko’kkyh izdk’k c) izHkkoh izos’k fu;U=.k d) mijksDr lHkh

660 The main aim of airport protection system is to protect


a) Airport and Aircraft from attack b) Airline employees
c) Airport employees d) None of these

101
660 ,;jiksVZ laj{k.k izfdz;k dk eq[; mn~s’; fdldh j{kk djuk gS A
a) ,;jiksVZ vkSj ,;jdzkQV dks vkdze.k ls lqjf{kr j[kuk
b) ,;jykbZu deZpkjh
c) ,;jiksVZ deZpkjh
d) bues ls dksbZ ugh

661 While screening through X-BIS, special attention should be paid to


a) Wrapped gifts and presents
b) Bottles containing liquids
c) Cameras, radios and electrical items
d) All the above

661 ,WDl&fc-vkbZ-,l- ls Ldzhfuax djrs le; fdu inkFkksZ ij fo’ks”k /;ku fn;k tkrk gS A
a) vkoj.k ls fyiVs migkj vkSj HksV
b) cksry esa rjy inkFkZ
c) dSejk] jsfM;ksa vkSj bysDVz~hd midj.k
d) mijksdr lHkh

662 Airport security escorts can be conducted


a) On foot b) In a vehicle c) Both a and b d) None of these

662 ,;jiksVZ flD;wfjfV ,LWdkVZ fd;k tkrk gS A


a) iSny b) okgu }kjk c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

663 Low X-Ray dose pertains to which of the following


a) In –built safety measures b) Properties of X-Rays
c) Requirements of X-Ray d) None of these

663 fuEu esa ls yks ,WDl&js Mkst fdlls lEcfU/kr gS A


a) vkUrfjd lqj{kk mik; b) ,WDl&js ds xq.k
c) ,WDl&js ls vis{kk,a d) bues ls dksbZ ugh

664 COE stands for :


a) Controller Of Electronics b) Controller Of Explosives
c) Chief Of Explosive d) None of these

664 lh-vks-bZ ls rkRi;Z gS A


a) dUVz~ksyj Z vkWQ bysDVz~ksfuDl b) dUVz~ksyj Z vkWQ ,DlIyksfto
c) phQ vkWQ ,DlIyksfto d) bues ls dksbZ ugh

665 LED stands for:


a) Lead Entering Door b) Light Emitting Diode
c) Light Emitting Device d) All the above

665 ,y-bZ-Mh ls rkRi;Z gS A


a) yhM bUVfjax Mksj b) ykbZV behfVax Mk;WM
c) ykbZV behfVax fMokbZt d) mijksDr lHkh

666 Types of switches/mechanism that can be used to blast an IED


a) One b) Two c) Three d) Four

666 vkbZ-bZ-Mh dks foLQksV djus ds fy;s fdrus izdkj ds fLop gksrs gS A
a) ,d b) nks c) rhu d) pkj

102
667 What is the meaning of the phrase CONTACT in RT communication
a) Approval given
b) Permission for the proposed action granted
c) Yes
d)Establish radio contact with…

667 vkj-Vh dE;wfuds’ku esa dkWUVsDV (CONTACT) 'kCn dk iz;ksx gS A


a) lgerh nsuk
b) izLrkfor dk;Zokgh dh vuqefr nsuk
c) gkWa
d) jsfM;ksa lEidZ LFkkfir djs

668 Color of SEMTEX is


a) Pale orange b) Red c) Black d) All the above

668 leVsDl dk jax gS A


a) ean ihyk b) yky c) dkyk d) mijksDr lHkh

669 What is the significance of 02-12-1988 in civil aviation history


a) Explosion of air craft at Mombasa (Kenya)
b) Explosion of Pan-Am aircraft over Lockerbie, Scotland
c) Amendment to the Anti Hijacking Act
d) None of these

669 ukx~j foeku~u ds bfrgkl es 02-12-1988 dk D;k egRo gS A


a) eksecklk A dsU;k A esa ,;jdzkQV es foLQksV
b) yksdzch] LdksVysUM ds mij isu&,e ,;jdzkQV esa foLQksV
c) ,UVh gkbZtsfdax ,DV esa la’kks/ku
d) bues ls dksbZ ugh

670 To whom does the pilot gives first information about any crisis
a) AC b) ATC c) CC d) CCS

670 foink dh fLFkfr esa ikWa;yV fdldks loZizFke lwfpr djrk gS A


a) ,-lh b) ,-Vh-lh c) lh-lh d) lh-lh-,l

671 Crackers falls under which category of prohibited item


a) Weapons b) Explosives
c) Dangerous Articles d) Dangerous substance

671 iVk[ks izfrcfU/kr oLrqvksa dh fdl Js.kh eas vkrs gS A


a) gfFk;kj b) ,DlIyksfto c) MsUtlZ vkfVZdy d) MsUtlZ lCLVsUl

672 Which among the following is not a Private Airport in india.


a) Chennai b) Hyderabad c) Bengaluru d) Cochin

672 fuEu esa ls dkSu lk futh ,;jiksVZ ugh gS A


a) pSUubZ b) gSnjkckn c) csXyw: d) dksphu

673 Which among the following is not a Civil Enclave in India


a) Goa b) Bhuj c) Pune d) Delhi

673 fuEu esa ls dkSu lk flfoy bUDyso ugh gS A


a) xksok b) Hkqt c) iq.ks d) fnYyh

103
674 What is PPP Model of Airport Development
a) Public Private Partnership b) Public Private Policy
c) Public Private Procedure d) None of these

674 ,;jiksVZ fodkl dk ih-ih-ih ekWMy D;k gS A


a) ifCyd izkbosV ikVZujf’ki b) ifCyd izkbosV ikWfylh
c) ifCyd izkbosV izkslhtj d) bues ls dksbZ ugh

675 Security issues arising out of LAGs came into existence in the year
a) 2009 b) 2008 c) 2006 d) 2007

675 lqj{kk laca/kh eqn~nks ds rgr ,y-,-th dkSu ls o”kZ es vfLrRo esa vk;k A
a) 2009 b) 2008 c) 2006 d) 2007

676 Nationality Registration of Indian Aircrafts are


a) VT b) AP c) VJ d) VK

676 bafM;u ,;jdzkQV dk jk”Vz~h; iathdj.k gS A


a) oh-Vh b) ,-ih c) oh-ts d) oh-ds

677 STPs are prepared by


a) ICAO b) IATA c) ACI d) BCAS

677 ,l-Vh-ih fdlds }kjk rS;kj dh tkrh gS A


a) vkbZ-lh-,-vks b) vkbZ-,-Vh-, c) ,-lh-vkbZ d) ch-lh-,-,l

678 What are MRTDs


a) Machine Readable Travel Documents
b) Memory Readable Text Documents
c) Memory Reset Text Device
d) None of these

678 ,e-vkj-Vh-Mh D;k gS A


a) e’khu jhMscy Vz~soy MkWD;wesUVl b) eseksjh jhMscy VsDLV MkWD;wesUVl
c) eseksjh jhlsV VsDLV fMokbl d) bues ls dksbZ ugh

679 The baggages are categorized in which category during screening


a) Safe b) Doubtful c) Threat d) Any one of these

679 Ldzhfuax ds nkSjku cSxst dks fdruh Js.kh;ksa es foHkDr fd;k tkrk gS A
a) lqjf{kr b) lUnsgiw.kZ c) [krjukd d) bues ls dksbZ ,d

680 Which are the contingency plans which need approval of BCAS prior to
implementation.
a) AHCP b) CTCP c) BTC P d) All of the above

680 dkSu&dkSu lh vkikydkyhu ;kstuk,a gS ftUgs ykxq djus ls igys ch-lh-,-,l dh vuqefr vko’;d gS
a) ,-,p-lh-ih- b) lh-Vh-lh-ih c) ch-Vh-lh-ih d) mijksDr lHkh

681 The magnification of X-BIS is comparatively high if the generator is located at


____ in X-BIS
a) Top b) Bottom c) Side d) All the above

681 ,WDl&fc-vkbZ-,l- esa tujsVj dgkWa fLFkr gksus ij ,WDl&fc-vkbZ-,l- dh vkd`fr ds Li”V ,oa cM+h
djus dh {kerk rqyukRed vf/kd gksrh gS A
a) mij b) uhps c) lkbZM esa d) mijksDr lHkh
104
682 VDU is a component of ______.
a) HHMD b) DFMD c) X-BIS d) ETD

682 oh-Mh-;w fdl dk Hkkx gS A


a) ,p-,p-,e-Mh b) Mh-,Q-,e-Mh c) ,WDl&fc-vkbZ-,l- d) bZ-Vh-Mh

683 The aperture size of DFMD as per BCAS specification is _____________


a) 2 mtr height x 0.75 to 0.85 m width b) 2 mtrs height x 0.18 to 0.30 mtr width
c) 1 mtr height x 0.75 to 0.85 m width d) 2 m height x 1 m width

683 ch-lh-,-,l ds ekin.M+ks ds vuqlkj Mh-,Q-,e-Mh dh yEckbZ pkSM+kbZ gksuh pkfg, A


a) 02 eh- mWapk x 0-75 ls 0-85 eh- pkSM+k
b) 02 eh- mWapk x 0-18 ls 0-30 eh- pkSM+k
c) 01 eh- mWapk x 0-75 ls 0-85 eh- pkSM+k
d) 02 eh- mWapk x 01 eh- pkSM+k

684 PLX is a ____.


a) Explosive Detector b) Explosive c) IED d) Dangerous Article

684 ih-,y-,Dl gS A
a) ,DlIyksflo fMVsDVj b) ,DlIyksflo c) vkbZ-bZ-Mh d) MsatlZ vkfVZdy

685 _____________ is not a cardinal rule of Checking?


a) Male PAX searched by Male staff,
b) No PAX are excluded from security check,
c) Female PAX searched by Female staff.
d) Kids are exempted.

685 fuEu esa ls dkSu lk tkWap dk ,d O;ogkfjd fu;e ugh gS A


a) iq:”k ;kf=;ksa dh tkWap iq:”k dehZ;ksa }kjk dh tk;s
b) fdlh ;k=h dks lqj{kk tkWap ls NqV ugh gS
c) efgyk ;kf=;ksa dh tkWap efgyk dehZd }kjk dh tk;s
d) cPpksa dks tkWap ls NqV gS

686 Which of the following BCAS circulars deals with procedure for checking of Hold
Baggage
a) 5/2002 b) 23/2005 c) 34/2005 d) 6/2006

686 fuEu esa ls dkSu lk ch-lh-,-,l ifji= gksYM cSxst dh tkWap izfdz;k ls lEcfU/kr gS A
a) 5@2002 b) 23@2005 c) 34@2005 d) 6@2006

687 Which circular defines minimum standards of equipments for civil aviation security.
a) 1/2002 b) 34/2005 c) 34/2003 d) 25/2004

687 ukx~j foeku~u lqj{kk ds mi;ksx vkus okys midj.kksa ds U;wure ekin.M dh O;k[;k fd ifji= esa gS
a) 1@2002 b) 34@2005 c) 34@2003 d) 25@2004

688 Duties/responsibilities of a load officer are enumerated in BCAS Circular______


a) 23/2005 b) 23/2006 c) 23/2007 d) 23/2008

688 yksM vkWfQlj ds drZO; dh O;k[;k fdl ch-lh-,-,l ifji= eas gS A


a) 23@2005 b) 23@2006 c) 23@2007 d) 23@2008

105
689 A device worn by a person operating X-ray equipment to warn them of potential
over exposure to radiation leakage from X-ray equipment
a) Bullet proof jacket
b) Fan beam geometry
c) Dosimeter batch
d) Lead shielding.

689 ,WDl&js e’khu ds ifjpkyd dks ,WDl&js midj.k ls gksus okys vko’;drkls vf/kd jsfM;s’ku ds
fjlko ds ckjs esa psrkouh nsus okyk iguk x;k midj.k dgykrk gS A
a) cqysV izqQ tSdsV b) QSu che ft;ksesVz~h c) MkslhehVj cSp d) yhM ‘khYMhax

690 Standard practices are those practices, the uniform application of which is ………
by the member state
a) Desirable b) Necessary c) Potentially d) Applicable

690 LVs.MMZ izsfDVl osa izsfDVl gS] ftUgs lnL; ns’kksa }kjk lkeku :i ls ykxw fd;k tkuk-------------gS A
a) okaNuh; b) vfuok;Z c) lEHkkouk ls¼fLFkfr dks ns[krs gq,½ d) ykxw

691 ………. type of IED is initiated by the victim


a) IED with ambient mechanism
b) IED with anti handling mechanism
c) IED with Remote Controller mechanism
d) IED with delay mechanism

691 vijk/kh }kjk O;fDrxr #i ls ls fdz;kfUo;r dh tkus okyh vkbZ-bZ-Mh dkSu lh gS A


a) ,Ech;UV esDuhfte okyh vkbZ-bZ-Mh b) ,UVh gs.Mfyax esDuhfte okyh vkbZ-bZ-Mh
c) fjeksV d.Vz~ksy esDuhfte okyh vkbZ-bZ-Mh d) fMys esdsfute okyh vkbZ-bZ-Mh

692 Which of the following is incendiary material


a) TNT b) RDX c) Semtex d) Gun powder

692 fuEu esa ls dkSu lk nkgd inkFkZ gS


a) Vh-,u-Vh b) vkj-Mh-,WDl c) lseVsDl d) xu ikmMj

693 If during physical inspection of Hold Baggage, a passenger is found to be carrying


an unsealed bottle of Gin . You will
a) Take no action
b) Inform passenger that he cannot carry the bottle
c) Unscrew the container and smell the contents
d) Notify supervisor

693 gksYM cSxst dh izR;{k tkWap ds nkSjku] ,d ;k=h ds cSx ls [kqyh ftu dh cksry feyus ij vki D;k
djsaxsa A
a) dksbZ dk;Zokgh ugh djsaxsa
b) ;k=h dks lwwfpr djsaxs dh og cksry ugh ys tk ldrk
c) cksry dks [kksysxsa vkSj inkFkZz dh xa/k ysaxs
d) lqijokbZtj dks lwfpr djsaxsa

694 The baggage which is accepted by airlines for carriage in hold of an aircraft and
which is checked in by a passenger, is termed as:-
a) Carry-on baggage b) Unaccompanied Hold Baggage
c) Accompanied Hold Baggage d) Hand Baggage

106
694 ,;jykbZu }kjk ;k=h ds ys tk;s tkus okys lkeku dks ,;jdzkQV ds gksYM esa ys tkus gsrq Lohdkj
djuk vkSj og ;k=h }kjk psd&bu fd;k x;k gks, dgykrk gS A
a) dSjh&vkWu cSxst b) vu,dEisUM gksYM cSxst
c) ,dEisuhM gksYM cSxst d) gS.M cSxst

695 Any area in a Contracting State which is open for commercial aircraft operations,
is termed as :-
a) Helipad b) Airport c) ATC d) Runway

695 fdlh ns’k dk og {ks= tks okf.kT;d ,;jdzkQV ds ifjpkyu ds fy;s [kqyk gS dgykrk gS A
a) gsyhisM b) ,;jiksVZ c) ,-Vh-lh d) juos

696 Background check of a person’s identity and previous experience does not include
which of the following:-
a) any criminal history
b) the assessment of an individual’s suitability to implement a security control for
unescorted access to a security restricted area
c) Number years of experience in hospitality industry
d) None

696 cSd xzkm.M pSd ds rgr fdlh O;fDr dh igpku vkSj mlds }kjk iwoZ esa fd;s x;s dk;Z ds tkWap gsrq
fuEu esa ls dkSu lfEeyr ugh gS A
a) dksbZ vijkf/kd bfrgkl
b) mlds lqj{kk izfrcfU/kr {ks= esa fcuk ,LdkVZ izos’k ds fy;s ml ij ykxw fd;s tkus okys lqj{kk
fu;a=.k gsrq mi;qdRrk dk vkadyu fd;k tkuk
c) vfrfFk lRdkj okys {ks= esa vuqHko
d) dksbZ ugh

697 An aircraft operation other than a commercial air transport operation or an aerial
work operation, is called as:-
a) Civil Aviation Operation b) General Aviation Operation
c) Corporate Operation d) Corporate Aviation Operation

697 okf.kT;d ok;q ifjogu ifjpkyu ;k ,Wfj;y dk;Z ifjpkyu ds vykok ,;jdzkQV ifjpkyu dgykrk
gS A
a) flohy ,fo;s’ku vkWijs’ku b) tujy ,fo;s’ku vkWijs’ku
c) dkWjiksjsV vkWijs’ku d) dkWjiksjsV ,fo;s’ku vkWijs’ku

698 AVSEC Order No.06/2009 deals with which of the following.


a) Exemption from pre-embarkation security checks at Civil Airports.
b) Secondary Security Checks at Ladder Points of Aircrafts
c) Security Functions to be carried out by aircraft operators
d) None of the above
698 ,olSd vkMZj la[;k 06@2009 fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS A
a) flfoy ,;jiksVZ ij lqj{kk tkWap es NwV ls lEcfU/kr
b) ,;jdzkQV ds ysMj ikabV ij dh tkus okyh lSd.Mjh flD;wfjfV pSd ls lEcfU/kr
c) ,;jdzkQV vkWijsVj }kjk fd;s tkus okys flD;wfjfV lEcU/kh dk;ksZ ls
d) bues ls dksbZ ugh

699 In-Line X-ray Baggage Screening System has a facility to _____,


a) Automatically screen and segregate hold baggage at different levels.
b) Automatically screen but cannot segregate hold baggage
c) Can not Automatically screen or segregate
d) None of the above

107
699 bu&ykbZu ,WDl&js cSxst Ldzhfuax izfdz;k esa fdldh lqfo/kk gS A
a) vius vki Ldzhu gksrh gS vkSj gksYM cSxst fofHkUuj Lrjks ij vyx vyx djrk gS
b) vius vki Ldzhu gksrh gS ijUrq fofHkUu Lrjks ij vyx vyx ugh djrk
c) vius vki Ldzhu vkSj vyx ugh fd;k tkrk
d) bues ls dksbZ ugh

700 The Threat Image Projection (TIP) software programme projects _________
images of threat articles.
a) Real b) Virtual c) Copied d) Stored

700 FkzsV best izkstsD’ku ds lkWQVos;j izksxzke esa [krjukd oLrq dh --------------------- Nfo;kWa
a) okLrfod b) dkYifud c) udy dh gqbZ d) lajf{kr

701 Which of the following groups of committees are activated at various levels in the
event of an aircraft hijack?
a) Aerodrome Committee, Airport Security Committee, COSAH, Central
Committee,
b) Airport Security Committee, COSAH, Central Committee, CCS
c) COSAH, Airport Security Committee, Aerodrome Committee, CCS
d) Central Committee, Aerodrome Committee, COSAH, CCS

701 ,;jdzkQV gkbZtSfdax dh fLFkfr esa fofHkUu Lrjksa ij dkSu&dkSu lh desVh;ksa dk xBu gksrk gS A
a) ,jksMz~e desVh] ,;jiksVZ flD;wfjfV desVh] lh-vks-,l-,-,p] lSUVz~y desVh
b) ,;jiksVZ flD;wfjfV desVh] lh-vks-,l-,-,p] lSUVz~y desVh] lh-lh-,l
c) lh-vks-,l-,-,p] ,;jiksVZ flD;wfjfV desVh] ,jksMz~e desVh] lh-lh-,l
d) lsUVz~y desVh] ,WjksMz~e desVh ]lh-vks-,l-,-,p-] lh-lh-,l-

702 Which of the following organisations has been designated as Counter Hijack Task
Force by the Government of India?
a) CISF b) BCAS c) SPG d) NSG

702 Hkkjr ljdkj us dkSu ls laxBu dks dkamVj gkbtSd VkLd QkslZ ds :i esa xfBr fd;k gS A
a) lh-vkbZ-,l-,Q b) ch-lh-,-,l c) ,l-ih-th d) ,u-,l-th

703 The regulatory authority of India regulates aviation security in India vide a
document known as ____________
a) ICAO Security manual
b) NCASTP
c) NCASP
d) None of the above

703 Hkkjr dh jsxqysVjh vFkkZfjfV Hkkjr esa fdl nLrkost ds vk/kkj ij foeku~u lqj{kk dh O;oLFkk djrh gS
a) vkbZ-lh-,-vks flD;wfjfV esU;wy b) ,u-lh-,-,l-Vh-ih
c) ,u-lh-,-,l-ih d) bues ls dksbZ ugh

704 Air India (IC-182) Kanishka tragedy happened over __________ocean.


a) Indian Ocean
b) pacific Ocean
c) Atlantic Ocean
d) None of the above.

704 ,;j bafM;k ¼vkbZ-lh&182½ dfUk”dk nq?kZVuk dkSu ls --------------------- egklkxj ds mij gqbZ A
a) bafM;u vkslh;u b) islhfQd vkslh;u
c) vaVykafVd vkslh;u d) bues ls dksbZ ugh

108
705 Aircraft security release certificate’ is signed by which five departments related to
Aviation before it is handed over to the commander?
a) Engineering, DGCA, Catering, Ground Support, Security
b) Engineering, Commercial, DGCA, Ground Support, Security
c) BCAS, Commercial, Catering, Ground Support, Security
d) Engineering, Commercial, Catering, Ground Support, Security

705 ,;jdzkQV flD;wfjfV fjfyt lVhZfQdsV] dekaMj dks lqiZn djus ls iwoZ foeku~u ds fdu ikap foHkkxksa
}kjk gLrk{kfjr fd;k tkrk gS A
a) bathfu;fjax] Mh-th-lh-,] dsVfjax] xzkm.M LiksVZ] flD;wfjfV
b) bathfu;fjax] dksesZ’kh;y] Mh-th-lh-,] xzkm.M LiksVZ] flD;wfjfV
c) ch-lh-,-,l] dksesZ’kh;y] dsVfjax] xzkm.M LiksVZ] flD;wfjfV
d) bathfu;fjax] dksesZ’kh;y] dsVfjax] xzkm.M LiksVZ] flD;wfjfV

706 The Rule 19 of Aircraft Rule 1937 deals with which of the following.
a) Only Cancellation, suspension or endorsement of licenses
b) Only Cancellation, suspension or endorsement of certificates
c) Cancellation, suspension or endorsement of licenses, certificates, authorization
and approval
d) None of the above

706 ,;jdzkQV :y 1937 ds fu;e 19 fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS A


a) dsoy ykbZlsal dks jn~n djus] fuyEfcr djus ;k vuqeksfnr djus
b) dsoy izek.k i= dks jn~n djus] fuyEfce djus ;k vuqeksfnr djus
c) ykbalsl] izek.k i=] vf/kdkj i=] vuqefr dks fujLr djus] fuyEfcr djus ;k vuqeksfnr djus a
d) bues ls dksbZ ugh

707 BCAS Circular No.16/2000 deals with


a) Declaration of weapons by passengers
b) Declaration of dangerous goods by passengers
c) Declaration of explosives by passengers
d) None of the above

707 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 16@2000 lEcfU/kr gS


a) ;k=h }kjk gfFk;kj ds lEcU/k eas ?kks”k.kk djuk
b) ;k=h }kjk MsUtlZ xqM~l ds lEcU/k eas ?kks”k.kk djuk
c) ;k=h }kjk foLQksVd ds lEcU/k esa ?kks”k.kk djuk
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

708 BCAS Circular No. 22/2000 deals with ______________


a) Additional Crew Member (ACM) on the flight procedure
b) Anti hijacking Mock Exercise
c) Induction and role of CISF at airports
d) None of the above

109
708 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 22@2000 lEcfU/kr gS
a) mM+ku dh izfdz;k ds fy;s vfrfjDr dzw esEcj (ACM)
b) ,WUVh gkbZtsfdax dk dkYifud vH;kl
c) lh-vkbZ-,l-,Q dk ,;jiksVZ ij izos’k vkSj drZO;
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

709 As per BCAS Circular No. 27/2000, which one of the following is correct regarding
leaving of terminal building after check-In
a) In case of genuine requirement pax will be allowed temporarily but the
passenger does not leave behind hand baggage.
b) In case a passenger intends to cancel his departure by the flight for which he
has checked-in, it shall be ensured by the concerned airlines and the ASG staff
that the passengers carry their hand baggage and registered baggage, if any, with
them while leaving the building.
c) Both a and b
d) None of the above.

709 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 27@2000 ds vuqlkj pSd&bu ds i'pkr~ VehZuy Hkou NksM+us ds lU)HkZ esa
fuEu esa ls dkSu lk rF; lgh gS
a) mfpr dkj.k gksus ij ;k=h dks FkksMh nsj ds fy;s vuqefr ns nh tk;sxh ijUrq ;k=h viuk gs.M+
cSxst ugh NksM dj tk;sxas
b) ;k=h us ftl QykbZV ds fy;s pSd&bu fd;k gS mlesa tkus dk bjknk R;kx nsrk gS ,slh fLFkfr esa
,-,l-th LVkWQ vkSj lEcfU/kr ,;jykbZu ;g lqfu’fpr djsxsa dh ;k=h dk gs.M cSxst o jftLVMZ
cSxst] ;fn dksbZ gks rks] VehZuy fcfYM+ax NksMus ls igys mls vius lkFk ys tk;s
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

710 As per BCAS Circular No.29/2002 which of the following is correct.


a) If weapons/ammunition are required to be carried in an aircraft which does not
have cargo / baggage hold, it can be kept in a securely locked, tamper-proof
container for keeping Registered Baggage containing authorized weapons /
ammunition and key of such container shall be handed over to the Pilot.
b) If weapons/ammunition are required to be carried in an aircraft which does not
have cargo / baggage hold, the weapons/ammunitions can be handed over to
the pilot.
c) Both a and b
d) None of the above

710 ch-lh-,-,l dh ifji= la[;k 29@2002 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lk lgh gS
a) ,sls ,;jdzkQV esa ftlesa dkWaxksZ @cSxst ds fy;s gksYM ugh gS rks vf/kd`r gfFk;kjksa@dkjrwl ;qDr
jftLVMZ cSxst dks ,sls cDls esa j[kk tk;sxk ftlij rkyk yxk gks vkSj ftlesa gsjk Qsjh ugh dh
tk ldrh gks vkSj ml cDls dh pkWach ikW;ysV dks lqiqnZ dj nh tk;sxh
b) ,sls ,;jdzkQV esa ftlesa dkWaxksZ@cSxst ds fy;s gksYM ugh gS] ml fLFkfr esa gfFk;kj vkSj dkjrwl
ikW;ysV dks lqiqnZ dj fn;s tk;sxsa
c) v vkSj c nksuks
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

110
711 As per BCAS Circular No. 26/2003 which of the following is not correct.
a) PSOs of VIPs whose name figure in Central List (X,Y,Z) category will be
allowed with weapons up to check in/baggage claim areas inside terminal
building.
b) PSOs of VIPs whose names figure in State/ UT List (Z and Z Plus category only)
will be allowed with weapons up to check in/baggage claim areas inside terminal
building.
c) No automatic weapon will be allowed inside terminal building.
d) The PSOs may carry AK-47 rifle inside terminal building

711 ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 26@2003 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lk lgh ugh gS
a) ml oh-vkbZ-ih dk ih-,l-vks] ftldk uke dsUnzh; lwph dh x, y o z Js.kh esa lfEefyr gS mls
VehZuy fcfYM+ax esa psd&bu dkWamVj@cSxst Dyse ,fj;k rd gfFk;kj ys tkus dh vuqefr gS
b) ml oh-vkbZ-ih dk ih-,l-vks] ftldk uke jkT; lwph dh z o z+ Js.kh esa lfEefyr gS mls
VehZuy fcfYM+ax esa psd&bu dkWamVj@cSxst Dyse ,fj;k rd gfFk;kj ys tkus dh vuqefr gS
c) VehZuy fcfYMa+x ds vUnj dksbZ vkWVksesfVd gfFk;kj ys tkus dh vuqefr ugh gS
d) ih-,l-vks VehZuy fcfYMa+x ds Hkhrj ,-ds&47 ys tk ldrk gS

712 A person who is employed and trained by the government of the State of the
Operator or by the government of the State of registration to be deployed on an
aircraft with the purpose of protecting that aircraft and its occupants against acts of
unlawful interference is known as ________.
a) In-flight security officer.
b) Sky Marshal
c) SPG officer
d) NSG officer
712 vkWijsVj ds ns’k dh ljdkj }kjk ;k jftLVªs’ku okys ns’k dh ljdkj }kjk ,;jdzkQV vkSj mlesa cSBsa
O;fDr;ksa dk xSj dkuwuh vojks/kksa ls laj{k.k nsus ds ftl O;fDr dks fu;qDr vkSj izf’kf{kr fd;k tkrk
gS vkSj ml ,;jdzkQV ij rSukr fd;k tkrk gS] og dgykrk gS
a) bu QykbZV flD;wfjfV vkWfQlj b) LdkbZ ek’kZy
c) ,l-ih-th vkWfQlj d) ,u-,l-th vkWfQlj
713 As per BCAS Circular 10/2002, which of the following is not correct with regard to
tarmac transfer of passengers
a) Transfer of passenger from one aircraft to another aircraft on the tarmac may be
allowed if it is a direct transfer of passenger from aircraft to aircraft on the
tarmac without any delay
b) Only secondary security check of such passengers shall be done at the ladder point by the
Airlines Security Staff.
c) ASG will conduct Pre embarkation check of all such passengers on the tarmac.
d) None of the above
713 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 10@2002 ds vuqlkj] ;k=h ds VesZd VªkUlQj ds lEcU/k esa fuEu esa ls dkSu
lk rF; lgh ugh gS
a) VesZd ij [kM+s ,d ,;jdzkQV ls nwljs ,;jdzkQV esa ;k=h dks tkus dh vuqefr nh tk ldrh gS
;fn VesZd esa [kM+s ,d ,;jdzkQV ls fcuk fdlh nsjh ds lh/kk nwljs ,;jdzkQV esa tkus dh
O;oLFkk gks
b) lEcfU/kr ,;jykbZu ds flD;wfjfV LVkQ }kjk ,sls ;k=h dh dsoy lSds.Mjh lqj{kk tkWap ysMj ikbaV
ij gksxh
c) tgkt esa p<+us ls iwoZ ,-,l-th ,sls O;fDr;ksa dh lqj{kk tkaWp djsxh
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh
714 Officers of CISF are also authorized to conduct dummy checks in the airports
a) Under their jurisdiction.
b) At any airport in India
c) both a and b
d) None of the above.
111
714 ,;jiksVZ ij lh-vkbZ-,l-,Q ds vf/kdkjh fdu ,;jiksVZ ij MEeh pSd ds fy;s vf/kd`r gS
a) vius vf/kdkj {ks= ds rgr b) Hkkjr ds fdlh Hkh ,;jiksVZ ij
c) v vkSj c nksuks d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

715 BCAS Circular No. 35/ 2005 deals with which of the following.
a) Guarding of Refusal Room at the airports by CISF.
b) Guarding of Refusal Room at the airports by Local Police.
c) Guarding of Refusal Room at the airports by immigration
d) None of the above

715 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 35@2005 fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS


a) lh-vkbZ-,l-,Q }kjk ,;jiksVZ ij fjQ~;wty :e dh igjsnkjh
b) LFkkuh; iqfyl }kjk ,;jiksVZ ij fjQ~;wty :e dh igjsnkjh
c) bZesxzs’ku }kjk ,;jiksVZ ij fjQ~;wty :e dh igjsnkjh
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

716 As per BCAS circular No.29/ 2005, which of the following is correct.
a) Anti Hijacking exercise can be conducted at Airport level and central level.
b) For central level Anti Hijacking exercise, plan will be prepared by BCAS and will
be circulated to the concerned agencies.
c) An aircraft for this exercise will be requisitioned by BCAS from National
Carriers/ private airlines.
d) All of the above

716 ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 29@2005 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lk lgh gS
a) ,;jiksVZ ds Lrj ij vkSj dsUnzh; Lrj ij ,UVh gkbZtsfdax dk vH;kl fd;k tk ldrk gSa
b) dsUnzh; Lrj ij ,UVh gkbZtsfdax vH;kl ds fy;s ;kstuk ch-lh-,-,l }kjk cukbZ tk;sxh vkSj lHkh
lEcfU/kr ,tsUlh;ksa esa izlkfjr dh tk;sxh
c) ch-lh-,-,l }kjk jk”Vªh; dsfj;j@futh ,;jykbZUl ls ,;jdzkQV vH;kl ds fy;s vf/k;kpuk dh
tk;sxh
d) mijksDr lHkh

717 As per general principles of screening enumerated in the BCAS Circular No. 23/2005
which of the following is correct.
a) Any person who cannot be satisfactorily cleared by the total screening process
inclusive of manual hand-search be denied boarding.
b) In all cases the manual hand-search of the person should normally be done by
an individual of the same sex.
c) Baggage must be matched with the correct person/owner and positioned on the
search table so the owner can open the bag, but not interfere with the conduct
of the search.
d) All of the above

717 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 23@2005 ds vuqlkj Ldzhfuax ds lkekU; fl}kUrksa dh O;k[;k ds lEcU/k esa
dkSu lk rF; lgh gS
a) dksbZ O;fDr lEiw.kZ Ldzhfuax izfdz;k dks] ftlesa izR;{k tkap Hkh lfEefyr gS] lUrks”ktud <ax ls
iwjh ugh djrk gS rks mls cksMhZx djus ugh fn;k tk;sxk
b) lHkh fLFkfr;ksa eas O;fDr;ksa dh izR;{k tkap lkekU;r% mlh Js.kh ds fyax okys O;fDr }kjk dh
tk;sxh
c) cSxst mlh O;fDr dk gksuk pkfg, vkSj est ij bl rjg j[kk tkuk pkfg, ftlls og mls [kksy
lds ijUrq tkap ds nkSjku vojks/k mRiUu uk dj lds
d) mijksDr lHkh

112
718 The instructions regarding Security check of Photographic equipment and film are
listed in which of the following circular.
a) BCAS Circular No. 25 / 2005
b) BCAS Circular No. 26/ 2005
c) BCAS Circular No. 25 / 2004
d) BCAS Circular No. 26 / 2004

718 QksVksxzkfQd midj.kksa vkSj fQYeksa dh lqj{kk tkap ls lEcfU/kr funsZ’kksa dh lwfp fuEu esa ls fdl
ifji= ls gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 25@2005 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 26@2005
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 25@2004 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 26@2004

719 As per BCAS Circular No. 42/ 2005 regarding carriage of prisoner by air, which of
the following is not correct.
a) Prior permission from concerned airlines is required.
b) Prior permission from BCAS is required.
c) Only one prisoner classified as dangerous can be allowed on one flight.
d) The pilot in command must be informed about the movement

719 ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 42@2005 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lk lgh ugh gS
a) lEcfU/kr ,;jykbZUl ls iwoZ esa vuqefr ysuk vko’;d gS
b) ch-lh-,-,l ls iwoZ esa vuqefr ysuk vko’;d gS
c) [krjukd Js.kh ds ,d dSnh dks gh ,d ,;jdzkQV esa btktr gS
d) ikW;ysV bu dek.M dks ifjpkyu ds lEcU/k esa lwfpr fd;k tk;sxk

720 As per BCAS Circular No.02/2006, ladder point checking at all the airports has
been dispensed with subject to which of the following conditions.
a) Availability of aerobridges or availability of dedicated vehicles in which the
security cleared passengers are transported duly escorted by airlines staff/
commercial staff.
b) Availability of trained and certified x-ray screeners and frisking staff.
c) Both a and b
d) None of the above

720 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2006 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lh ‘krksZ ds vk/kkj ,;jiksVZ ij ysMj
ikabV pSfdax dks cUn fd;k x;k gS
a) ,Wjksfczt dh miyC/krk ;k bl mn~s’; ds fy;s miyC/k lefiZr okguksa ls lqj{kk tkWap fd;s gq,
;kf=;ksa dks ,;jykbZu LVkQ@dkWe’khZ;y LVkQ }kjk ,WLdkVZ djds ys tk;k tkuk
b) izf’kf{kr vkSj lR;kfir ,WDl&js Ldzhuj vkSj fQzlfdax LVkQ dh miyC/krk gksus ij
c) v vkSj c nksuks
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

721 As per Corrigendum of the BCAS Circular No.04/2006, authorization for carriage
of firearms and ammunition by the sports persons in an aircraft shall be obtained
from _______in accordance with provisions of the Aircraft (Carriage of Dangerous
Goods) Rules.
a) DGCA
b) BCAS
c) CISF
d) MCA

721 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 04@2006 ds ‘kqf)i= ds vuqlkj ,;jdzkQV esa f[kykfM+;ksa }kjk vXus;L=
vkSj dkjrwl ],;jdzkQV fu;e ¼dSfjt vkWQ MsUtlZ xqM~l½ ds izko/kku ds rgr ys tkus dk vf/kdkj----
------ls fy;k tk;sxk
a) Mh-th-lh-, b) ch-lh-,-,l c) lh-vkbZ-,l-,Q d) ,e-lh-,

113
722 As per BCAS Circular NO. 03/2006 wherein instructions regarding Installation of
Explosive Detection System at the airports in India is given, how many EDS
should be installed per two X-BIS machine.
a) 01 EDS
b) 02 EDS
c) 03 EDS
d) None of the above

722 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 03@2006 ds vuqlkj Hkkjr esa ,;jiksVZ ij ,DlIyksflo fMVsD’ku flLVe
LFkkfir djus ds lEcU/k esa tkjh funsZ’kksa ds rgr nks ,Dl&js e’khu ds mij fdrus bZ-Mh-,l LFkkfir
djus pkfg,
a) 01 bZ-Mh-,l b) 02 bZ-Mh-,l c) 03 bZ-Mh-,l d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

723 After issuance of which BCAS Circular, liquid items/gel/paste or items of similar
consistency (except medicine/ inhaler accompanied by prescription and baby food)
were not allowed in the hand baggage or on the person of a passenger boarding
the aircraft.
a) BCAS Circular No. 14/2006
b) BCAS Circular No. 07/2006
c) BCAS Circular No. 06/2006
d) BCAS Circular No. 08/2005

723 ch-lh-,-,l ds fdl ifji= ds tkjh gksus ds i'pkr~ rjy inkFkZ] tsy@isLV ;k bUgh ds lkeku
inkFkZ flok; MkWDVj dh iphZ ds vk/kkj ij nokbZ;kWa@bUgsyj vkSj csch QqM ;k=h ,;jdzkQV esa vius
lkFk gs.M cSxst esa ugh ys tk ldrk
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 14@2006 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 07@2006
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2006 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2005

724 As per which BCAS Circular crew members are allowed limited quantity of LAGs
on board.
a) 18/2006
b) 18/2005
c) 18/2007
d) none of above

724 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds rgr dzw esEcj dks ,y-,-th dh lhfer ek=k mM+ku ds nkSjku ys tkus dh
btktr gS
a) 18/2006
b) 18/2005
c) 18/2007
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

725 BCAS Circular No.27/2006 deals with which of the following.


a) Reconciliation of passengers and hold baggage and maintenance of records by
the aircraft operators.
b) Pre-flight security checks
c) Security controls for catering supplies.
d) None of the above.

725 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 27@2006 fdlls lEcfU/kr gS


a) ,;jdzkQV vkWijsVj }kjk ;kf=;ksa vkSj gksYM cSxst dk feyku vkSj ys[k izek.kksa dk j[k&j[kko
b) mM+ku ls iwoZ lqj{kk tkap
c) dSVfjax okys lkeku ij lqj{kk fu;U=.k
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

114
726 BCAS Circular No.03/2007 deals with which of the following.
a) Web Check –in system for passengers at the airports.
b) Norms for deployment of Airline security staff.
c) e-ticketing
d) None of the above

726 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 03@2007 fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS


a) ,;jiksVZ ij ;kf=;ksa gsrq osc pSd&bu izfdz;k
b) ,;jykbZu flD;wfjfV LVkWQ dks yxkus ds lEcU/k esa fl}kUr
c) bZ&fVdfVax
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

727 As per BCAS Circular No.06/2007 what is the composition of guard to be provided
by CISF for guarding of refusal room.
a) A guard of 01 HC/GD and 04 Const
b) Only one HC/GD or Const
c) A guard of 01 SI/Exe and 02 Consts
d) None of the above

727 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2007 ds vuqlkj fjQ~;wty :e dh igjsnkjh ds fy;s lh-vkbZ-,l-,Q
}kjk miyC/k djk;s x;s igjsnkjksa esa fdu inksa dk feJ.k gksxk
a) 01 goynkj vkSj 04 vkj{kd dh xkMZ b) dsoy 01 goynkj ;k vkj{kd
c) 01 mi- fujh{kd@dk;Z vkSj 02 vkj{kd dh xkMZ d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

728 Which is the latest BCAS Circular regarding categorization of airports


a) BCAS Circular No. 01/ 2008
b) BCAS Circular No.01/2007
c) BCAS Circular No.01/2006
d) BCAS Circular No.02/2008

728 ch-lh-,-,l }kjk tkjh fdl fdl uohure ifji= ds vuqlkj ,;jiksVZ dk oxhZdj.k fd;k x;k gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2008 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2007
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2006 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2008

729 Which of the following is correct as per BCAS Circular No.2/2009 about contract labourer
pass.
a) The pass shall be taken back by the ASG from the labourers after the day's
work is over, and deposited in safe custody of Airport Operator.
b) On completion of work each day, the labourer can exit through the any of the
gate
c) Both a and b
d) None of the above

729 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2009 ds vuqlkj vuqcfU/kr etnqj ds ikl ds lEcU/k esa dkSu lk rF;
lgh gS
a) etnwjksa dk fnu dk dk;Z lekIr gksus ds i’pkr~ ,-,l-th }kjk ikl okil ys fy;k tk;saxk vkSj
,;jiksVZ vkWijsVj dh lsQ dLVMh esa j[k fn;k tk;sxk
b) izR;sd fnu dk dke lekIr gksus ds i’pkr~ etnwj fdlh Hkh xsV ls ckgj tk ldrk gS
c) v vkSj c nksuks
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

730 Which circular deals with instructions regarding courtesy to the Members of
Parliament at airports.
a) 18/2009 b) 18/2010 c) 17/2009 d) 19/2009

730 ,;jiksVZ ij laln lnL;ksa dks lEeku nsus ds lEcU/k esa funsZ’k dkSu ls ifji= ls lEcfU/kr gS
a) 18@2009 b) 18@2010 c) 17@2009 d) 19@2009
115
731 In which circular, procedure of Disposal of Liquids/Aerosol/Gels (LAGs) by the
passengers concerned on the spot by security staff is mentioned.
a) 10/2009 b) 15/2009 c) 10/2008 d) 15/2008

731 fdl ifji= esa lqj{kk dehZ;ksa }kjk LFky ij gh lEcfU/kr ;k=h ds rjy@tsy@isLV dks fuiVkus dh
izfdz;k dk o.kZu gS
a) 10@2009 b) 15@2009 c) 10@2008 d) 15@2008

732 As per BCAS Circular No. 13/2010 Smt. Vimla Sharma, Wife of Late Dr. Shankar
Dayal Sharma, former President of India is permitted to avail the facility of
_____________________during arrival and departure at all civil airports in the
country.
a) Own vehicle to and from aircraft
b) Airport Operators’ ferry vehicle to and from aircraft
c) Own vehicle with escort to and from the aircraft
d) None of the above

732 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 13@2010 ds vuqlkj Jhefr foeyk ‘kekZ iRuh fnoaxr MkWa ‘kadj n;ky
‘kekZ] Hkkjr ds HkwriwoZ jk”Vªifr dks ns’k ds flfoy ,;jiksVZ ij vkxeu ,o izLFkku ds nkSjku -------
------------------ dh lqfo/kk ds miHkksx dh vuqefr gS
a) ,;jdzkQV rd vkus vkSj tkus ds le; vius okgu dk mi;ksx djus
b) ,;jdzkQV ls vkSj rd] ,;jiksVZ vkWijsVj ds Qsjh okgu dk mi;ksx djus
c) ,;jdzkQV ls vkSj rd] viuk okgu ,LdkVZ ds lkFk mi;ksx djus
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

733 Which of the following BCAS instruction clarifies regarding 24 hours cooling off of
cargo consignment which can neither be x-rayed nor be physically checked after
required certificates.
a) AVSEC Order 1/2004
b) BCAS Circular 2/2004
c) BCAS Circular 1/2004
d) AVSEC Order 2/2004

733 ch-lh-,-,l dk dkSu lk funsZ’k Li”V djrk gS fd ftl dkWxksZ dUlkbaesUV dks uk rks ,Dl&js }kjk
vkSj uk gh izR;{k tkWp }kjk tkapk tk ldrk gS mls vko’;d izek.k i= feyus ij 24 ?k.Vs rd
dwfyax vkWQ dh fLFkfr esa j[kk tk;s
a) AVSEC vkns’k la[;k 01@2004 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2004
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2004 d) AVSEC vkns’k la[;k 02@2004

734 Which of the following BCAS instructions clarifies that persons implementing
security controls are appropriately trained and possess all competencies required
to perform their duties
a) BCAS Circular 2/2004
b) AVSEC Order 3/2005
c) AVSEC Order 3/2004
d) BCAS Circular 3/2004

734 ch-lh-,-,l dks dkSu lk funsZ’k Li”V djrk gS fd tks O;fDr lqj{kk fu;U=.k ykxw djrk gS og iw.kZr%
izf’kf{kr vkSj drZO; dks fuHkkus dh iw.kZ ;ksX;rk j[krk gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2004 b) AVSEC vkns’k la[;k 03@2005
c) AVSEC vkns’k la[;k 03@2004 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 03@2004

116
735 As per AVSEC Order 5/2004 who is responsible for organizing AVSEC Awareness
Training at the respective airports for all the employees who are authorized to
have unescorted access to restricted areas of an airport.
a) Airport operators
b) Concerned Airlines Operator
c) BCAS
d) CISF

735 AVSEC vkns’k la[;k 05@2004 ds vuqlkj ,;jiksVZ ds lHkh deZpkjh tks fd ,;jiksVZ ds izfrcfU/kr
{ks=ksa esa fcuk ,LdkVZ ds izos’k djus ds fy;s vf/kd`r gS vkSj ,Wolsd tkx:drk izf’k{k.k nsus dh
ftEesnkjh fdldh gS
a) ,;jiksVZ vkWijsVjZl b) lEcfU/kr ,;jykbZu vkWijsVj
c) ch-lh-,-,l d) lh-vkbZ-,l-,Q

736 Which BCAS instruction clarifies about stamping and signature on both the hand
baggage tags and boarding pass by Airport Security unit.
a) AVSEC order 2/2000
b) BCAS Circular 2/2002
c) AVSEC Order 2/2001
d) BCAS Circular 2/2002

736 ch-lh-,-,l dk dkSu lk funsZ’k ;g Li”V djrk gS fd gs.M cSxst VSx vkSj cksMhZx ikl nksuks ij
LVEi vkSj gLrk{kj ,;jiksVZ flD;wfjfV ;wfuV }kjk fd;s tk;sxsa
a) AVSEC vkns’k la[;k 02@2000 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2002
c) AVSEC vkns’k la[;k 02@2001 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2002

737 As per AVSEC order 2/2005 which of the following is correct.


a) Baggage Make - up area and ATC are declared as Special Security Zones at
all Airports in the Country served by commercial flights.
b) Unescorted access to baggage make up area shall be on the strength of AEPs
(white, navy, blue, purple, orange) wherein capital letter ‘B’ shall be embossed.
c) Access of bonafide persons to ATC shall be allowed on the strength of AEPs
wherein capital letter ‘A’ shall be embossed.
d) All of the above

737 AVSEC vkns’k la[;k 02@2005 ds vuqlkj dkSu lk lgh gS


a) okf.kT;d QykbZV dh lsok iznku djus okys ns’k ds lHkh ,;jiksVZ ij cSxst esd vi ,fj;k vkSj
,- Vh-lh dks fof’k”V flD;wfjfV tksu ?kksf”kr fd;k x;k gS
b) ,-bZ-ih dh vf/kdkfjrk tgkWa cM+s v{kj esa “B” fy[kk gks ml fLFkfr esa cSxst esd vi ,fj;k okys
{ks= esa fcuk ,WLdkVZ izos’k fd;k tk ldrk gS
c) ,-bZ-ih dh vf/kdkfjrk tgkWa cM+s v{kjksa esa “A” fy[kk gks ml fLFkfr esa vf/kd`r O;fDr;ksa dks ,-Vh-
lh esa izos’k dh vuqefr nh tk ldrh gS
d) mijksDr lHkh

738 As per which BCAS instructions, if a screener fails in the dummy checks has to be
removed from screening duties till he re-certified as per the prescribed procedure.
a) AVSEC order No. 04/2005
b) BCAS Circular No. 04/2005
c) There is no such order/circular
d) None of the above

738 ch-lh-,-,l ds dkSu ls funsZ’kksa ds rgr Ldzhuj ds *MEeh psd* ds nkSjku vlQy gks tkus ij mls
Ldzhfuax M~;wfV ls gVk fn;k tk;sxk tc rd fu/kkZfjr izfdz;k ds vuqlkj iqu% izekf.kr ugh dj fn;k
tkrk gS
a) AVSEC vkns’k la[;k 04@2005 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 04@2005
c) ,slk dksbZ vkns’k ;k ifji= ugh gS d) bues ls dksbZ ugh
117
739 As per AVSEC order No.03/2009, receiving, carriage and retrieval of security
removed articles is treated as aviation Security functions of __________.
a) ASG
b) Airport Operator
c) Aircraft Operator
d) None of the above

739 AVSEC vkns’k la[;k 03@2009 ds vuqlkj flD;wfjfV fjewoM+ oLrqvks dks ysus] ys tkus vkSj iqu%
izkIr djus dks dk foeku~u lqj{kk drZO; le>k tk;sxk
a) ,-,l-th b) ,;jiksVZ vkWijsVj c) ,;jdzkQV vkWijsVj d) bues ls dksbZ ugh

740 Boeing’ belongs to which country ?


a) America b) Britain c) Germany d) Russia

740 *cksabx* dkSu ls ns’k ls lEcaf/kr gS ?


a) vesfjdk b) fcVz~su c) teZuh d) jf’k;k

741 Which department can go for inspection in an aircraft other than the concerned
airlines?
a) CISF b) immigration c) BCAS & DGCA d) AAI

741 ,;jykbZUl ds vykok og dkSu lk foHkkx gS] tks ,;jdzkQV dk fujh{k.k dj ldrk gS ?
a) lh-vkbZ-,l-,Q] b) bZehxzsZ’ku c) chlh,,l ,oa Mhthlh, d) ,-,-vkbZ

742 What is the Natural color of PETN?


a) White b) Pale yellow c) Green d) white/black

742 ih-bZ-Vh-,u dk ewyHkwr@izkd`frd jax dkSu lk gS ?


a) lQsn b) eSyk ihyk jax c) gjk d) lQsn@dkyk

743 Nitroglycerine is ………………………. Explosive.


a) Liquid b) Plastic c) Solid d) Not an explosive

743 ukbZVªksXyhljhu -------------------------------------foLQksVd gS A


a) rjy b) IykfLVd c) Bksl d) foLQksVd ugh Gs

744 The plan adopted at Srinagar airport is


a) Boarding gate plan b) Concourse plan
c) Holding area plan d) Holding and concourse plan

744 Jhuxj ,;jiksVZ ij dkSu lk Iyku viuk;k x;k gS \


a) cksMhZx xsV Iyku b) dkWudkslZ Iyku
c) gksyMhax ,fj;k Iyku d) gksyMhax ,oa dkWudkslZ Iyku

745 The transponder code for Hijacking?


a) 7500 b) 7000 c) 1500 d) 2000

745 gkWbZtsfdax dk Vªkaliks.Mj dksM gS


a) 7500 b) 7000 c) 1500 d) 2000

746 Which equipment gives 3-degree angle for landing of flight?


a) ILS b) Localizer c) Glide path d) Outer marker

746 dkSu lk midj.k tgkt ds mrjrs oDr 3 fMxzh dk dks.k nsrk gS A


a) vkbZ-,y-,l b) yksdkykbZtj c) XykbZM ikFk d) vkWmVj ekdZj

118
747 How many hijackings have been reported in India so far ?
a) 15 b) 13 c) 14 d) 12

747 vc rd Hkkjr es fdrus gkbZtsfdax gks pqdh gS


a) 15 b) 13 c) 14 d) 12

748 The commissioner may, for reasons to be recorded in writing detain an aircraft
a) The aircraft has on board unauthorised arms, explosives or other sabotage
devices
b) The aircraft has on board a person, who has gained admittance unauthorised
and without passing through security controls.
c) Both the above
d) None of these

748 fyf[kr es dkj.k ntZ djrs gq, deh’kuj ,;jdzkQV dks jksd ldrk gS ;fn---
a) ,;jdzkQV esa vukf/kd`r gfFk;kj] foLQksVd ;k vU; rksM&QksM¼fouk’kd½ midj.k ekStwn gks
b) ,;jdzkQV esa dksbZ ,slk O;fDr ekStwn gks ftlus vukf/kd`r izos’k ik;k gks ;k lqj{kk tkap ls gksdj
u xqtjk gks
c) mijksDr nksuksa
d) buesa ls dksbZ ugh

749 Which of the following Lights is used for safe landing of the aircraft ?
a) PAPI b) PAPA AGNIS c) PRAN d) None of these

749 fuEu es ls dkSu lh ykbZV dk mi;ksx ,;jdzkQV dks lqjf{kr mrkjus ds fy;s fd;k tkrk gS \
a) ih-,-ih-vkbZ b) ih-,-ih-, ,-th-,u-vkbZ-,l c) ih-vkj-,-,u d) bues ls dksbZ ugh

750 Appendix “A” of BWAF is filled by


a) Recipient of the bomb threat call b) By ASG personnel
c) By airline Personnel d) None of these

750 ch-MCyw-,-,Q dk ifjf’k”V *v* Hkjk tkrk gS A


a) ce dh /kedh dk lUns’k izkIr djus okys ds }kjk
b) ,-,l-th ds O;fDr;ksa }kjk
c) ,;jykbZu ds O;fDr;ksa }kjk
d) bues ls dksbZ ugh

751 Which of the following is not a part of the ILS ?


a) LLZ b) Glide path c) DME d) Marshaling

751 fuEu esa ls dkSu lk vkbZ-,y-,l dk Hkkx ugh gS \


a) ,y-,y-tsM b) XykbZM ikFk c) Mh-,e-bZ d) ek’kZfyax

752 Annex -17 came into existence on which of the following dates ?
a) 22.03.1974 b) 22.03.1975 c) 03.03.1974 d) None of these

752 fuEu es ls dkSu lh fnukad dks vuqca/k&17 vfLrRo esa vk;k \


a) 22-03-1974 b) 22-03-1975 c) 03-03-1974 d) bues ls dksbZ ugh

753 Rule 77 C of Aircraft Rules 1937 deals with


a) Power of Enquiry Officer b) Passenger service fees
c) Investigation of an Incident d) Notification of Incidents

753 ,;jdzkQV fu;e 1937 dk fu;e 77&lh fdlls lEcaf?kr gS A


a) buDok;jh vkWfQlj dh ‘kfDr;kW b) iSlsUtj lfoZl Qhl
c) ?kVuk ds vuqla/kku d) ?kVuk dh lwpuk

119
754 Rule 78 of Aircraft Rules 1937 deals with
a) Licensing of Aerodromes b) User development fees
c) Aerodrome manual d) Passenger Service fees

754 ,;jdzkQV fu;e 1937 dk fu;e 78 fdlls lEcaf?kr gS A


a) ,jksMz~e ds ykbalsal ls b) ;wtj MsoyiesUV Qhl
c) ,jksMz~e esuwvy d) iSlsUtj lfoZl Qhl

755 With what additional measures, carriage of persons suffering from mental
disorders or epilepsy in aircraft can be allowed
a) If the person to be carried is certified by a registered medical practitioner to be
fit to travel by air
b) Has not taken or used any alcoholic drink or preparation within twelve hours of
the commencement of the flight
c) Is kept under proper sedative, if in a state of excitement, during the flight and
stops enroute
d) All the above

755 fnekxh O;kf/k ;k fejxh ls xzLr O;fDr dks ,;jdzkQV es ys tkus dh vuqefr nh tk ldrh gS] fdu
vfrfjDr mik;ksa ds lkFk \
a) ftl O;fDr dks ys tk;k tk jgk gS] ;fn mls iathd`r fpfdRld }kjk lR;kfir dj fn;k tk;s dh
og gokbZ ;k=k ds fy;s l{ke gS
b) mM-ku ds vkjEHk ls 12 ?k.Vs ds Hkhrj fdlh izdkj ds u’ks@’kjkc dk lsou ugh fd;k gS
c) mM-ku ds nkSjku vkSj jkLrs ds LFkkuks ij mlds mRrstuk dh fLFkfr esa mls ‘kkUr j[kus okyh
nokvksa ds rgr j[kk tk;s
d) mijksDr lHkh

756 Which among the following is the principle on which the explosive detectors
function ?
a) Specificity b) Sensitivity c) Selectivity d) All the above

756 fuEu es ls fdl fl}kUr ds vk/kkj ij ,DlIyksfto fMVsDVj dk;Z djrk gS \


a) fo'ks”ko.kZd b) laosnu’khyrk c) p;u d) mijksDr lHkh

757 Sensors are one of the inbuilt safety measures of X-BIS. What are the functions of
sensors in X-BIS ?
a) External panels
b) Prevent X-Rays from being generated
c) X-Rays are generated only when there is a bag inside the tunnel
d) None of the above

757 ,Dl&ch-vkbZ-,l dh vkUrfjd lqj{kk mik; esa ls ,d lSUlj gS] ,Dl&fc-vkbZ-,l esa lsUlj dk D;k
dk;Z gS A
a) ckg; vkoj.k
b) ,DWal&jst dks mRlftZr gksus ls jksdrk gS
c) ,Dljs rHkh mRlftZr gksxh tc cSx Vuy ds Hkhrj gks
d) bues ls dksbZ ugh

758 What quantity of ammunition with pistol is permitted in hand baggage of SPG
personnel ?
a) 50 rounds b) 60 rounds c) 100 rounds d) 120 rounds

758 ,l-ih-th dfeZ;ksa ds gSUM cSxst esa fdrus jkmUM fiLVy ds lkFk Lohd`r gS \
a) 50 jkmUM b) 60 jkmUM c) 100 jkmUM d) 120 jkmUM

759 What is maneuvering area ?


a) Runway b) Taxiway c) Apron d) Both (a) & (b)
120
759 esU;qojhax ,fj;k D;k gS \
a) juos b) VsDlhos c) ,izu d) nksuks v vkSj c

760 Minimum number of escort required in case of air travel of dangerous prisoner ?
a) 02 b) 03 c) 04 d) 01

760 mM-ku ds nkSjku [krjukd Js.kh ds dSnh ds lkFk U;wure fdrus ,WLdkVZ dh vko’;drkgS A
a) 02 b) 03 c) 04 d) 01

761 Central Committee Control Room is situated at __________


a) IGI Airport Delhi b) Mumbai Airport
c) Safdarjung Airport d) None of the above

761 lsUVz~y desVh dUVz~ksy :e dgkWa fLFkr gS \


a) vkbZ th vkbZ ,;jiksVZ fnYyh b) eqEcbZ ,;jiksVZ
c) lQnjtax ,;jiksVZ d) bues ls dksbZ ugh

762 At which of the following airports, the Central Committee itself is designated as
Aerodrome Committee ?
a) IGI Airport Delhi b) Mumbai Airport
c) Safdarjung Airport d) None of the above

762 fuEu es ls dkSu ls ,;jiksVZ ij lsUVz~y desVh Loa; ,;jksMz~e desVh ds :i es dk;Z djrh gS A
a) vkbZ th vkbZ ,;jiksVZ fnYyh b) eqEcbZ ,;jiksVZ
c) lQnjtax ,;jiksVZ d) bues ls dksbZ ugh

763 Supervisor of the busy screening point will ensure ___________


a) Smooth working of the Screening point, b) Solution for the PAX problems,
c) Maintain screening point Log, d) All the above

763 O;Lr Ldzhfux IokabZV dk lqijokbZtj ;g lqfuf’pr djsxk


a) Ldzhfux IokabZV ij lkekU; dk;Z b) ;kf=;ksa dh leL;k dk lek/kku
c) Ldzhfux IokabZV ykWx dks cukuk d) mijksDr lHkh

764 If an attempt is made to generate X-Ray with a critical panel / cover of X-BIS
missing, ____________ will sense this and prevent X-Ray from being generated.
a) Interlocks b) Lead Shielding c) Collimator d) Emergency Switch.

764 ;fn ,Dl&fc-vkbZ-,l ds ckgjh vkoj.k ds uk gksus ij Hkh ,WDljs dks mRlftZr djus dk iz;kl fd;k
tkrk gS rks ml fLFkfr esa ------------------ fdz;k’khy gks tk;sxk vkSj ,WDljs;t dks mRlftZr gksus ls jksd
nsxk A
a) bUVjyksd b) ysM ‘khYMhax c) dkWyhesVj d) bejtsUlh fLop

765 A consignment of multi-packages that has been originated by more than one
person is called__________.
a) Consolidated cargo b) Perishable cargo
c) Vulnerable cargo d) Normal Cargo.

765 ,d ls vf/kd O;fDr;ksa ds Hksts tkus okys lkeku ds isdsVks dks -------------- dgrs gaS A
a) ,dhd`r dkWxksZ b) u”V gksus okyk dkWxksZ c) laosnu’khy dkWxksZ d) lkekU; dkWxksZ

766 The standard Size of security stamp as prescribed is _______(l x b)


a) 3.5x2.5 cms. b) 3.5x2.5 inches c) 2.5x3.5 cms d) No prescribed size

766 fLD;wfjfV LVSEi ds vkdkj dk eki fu/kkZfjr fd;k x;k gS ¼y- x pkS½A
a) 3.5x2.5 ls-eh b) 3.5x2.5 bUp c) 2.5x3.5 ls-eh d) dksbZ fu/kkZfjr vkdkj ugh
121
767 Who among the following is not included as a member in the Aerodrome
committee of an Airport situated in a District Head Quarter?
a) CASO b) Airline Representative
c) District Magistrate d) Home secretary of state.

767 ftyk eq[;ky; esa fLFkr ,;jiksVZ dh ,jksMz~e desVh dk fuEu esa ls dkSu lnL; ugh gS A
a) dkWlks b) ,;jykbZu izfrfuf/k c) ftyk eftLVz~sV d) jkT; dk x`g lfpo
768 In India, the Anti-hijacking Act 1982 is based on.
a) Montreal Convention 1971
b) Tokyo Convention 1963
c) Hague Convention 1970
d) Montreal Protocol 1988

768 Hkkjr esa ,WUVh&gkbZtsfdax ,DV 1982 fuEu esa fdl ij vk/kkfjr gS A
a) ekWUVªh;y duoSU’ku 1971
b) VksD;ks duoSU’ku 1963
c) gSx duoSU’ku 1970
d) ekWUVªh;y izksVksdkWy 1988
769 Who is empowered to inspect an aircraft ?
a) NSG b) DGCA c) Local Police d) ASG
769 ,;jdzkQV dk fujh{k.k djus ds fy;s fdls ‘kfDr;kWa iznku dh xbZ gS \
a) ,u-,l-th b) Mh-th-lh-, c) yksdy iqfyl d) ,-,l-th

770 In detonator which type of explosive is used


a) High b) Low
c) Incendiary d) Both Low and High explosive

770 MsVksusVj es fdl izdkj ds foLQksVd dk mi;ksx fd;k tkrk gS A


a) gkbZ b) yks c) rhoz uk’kd d) yks vkSj gkbZ foLQksVd nksuks

771 What is physical form of TNT?


a) Crystalline b) Paste c) Jelly d) Block

771 Vh-,u-Vh lkekU;r% fdl fLFkfr es gksrk gS A


a) fdzLVy b) isLV c) tSyh d) CykWad

772 A pax is permitted to carry more than prescribed number of ammunition in the hold
baggage with the permission of
a) Airline operator b) COSCA c) DGCA d) CASO
772 fdldh vuqefr ls ,d ;k=h fu/kkZfjr ek=k ls vf/kd la[;k esa vius gksYM cSxst es dkjrwl ys tk
ldrk gS \
a) ,;jykbZu vksijsVj b) dksLdk c) Mh-th-lh-, d) dklks
773 In India NCASTP will be implemented by
a) All agencies involved in Civil Aviation Operations in India
b) All Airline Operators in India
c) All Airport Operators in India
d) None of the above
773 Hkkjr esa ,u-lh-,-,l-Vh-ih dks ykxw fd;k tkrk gS A
a) Hkkjr ds ukx~j foeku~u ifjpkyu ls lacaf/kr lHkh ,tsUlht }kjk
b) Hkkjr ds lHkh ,;jykbZu vkWijsVj }kjk
c) Hkkjr ds lHkh ,;jiksVZ vkWijsVj }kjk
d) bues ls dksbZ ugh

122
774 How many Standard and Recommended Practices are in Annexure – 17, at
present ?
a) 95 Standard and 25 Recommended Practices
b) 90 Standard and 35 Recommended Practices
c) 66 Standard and 18 Recommended Practices
d) 80 Standard and 15 Recommended Practices

774 orZeku es vuqca/k&17 ds rgr fdrus LVs.MMZ vkSj fjdeUMsM izsfDVl~ gS A


a) 95 LVs.MMZ vkSj 25 fjdeUMsM izsfDVl
b) 90 LVs.MMZ vkSj 35 fjdeUMsM izsfDVl
c) 66 LVs.MMZ vkSj 18 fjdeUMsM izsfDVl
d) 80 LVs.MMZ vkSj 15 fjdeUMsM izsfDVl

775 The detection of any suspicious item located during a search of the holding area
must result in:
a) Marking the area of location
b) Immediately bringing it to the notice of the supervisory officer
c) Clearing the immediate area of vicinity
d) All the above

775 gksYMhx ,fj;k dh tkWap ds nkSjku dksbZ lafnX/k ink/kZ ds [kksts tkus ij fuEu dk;Zokgh dh tk;sxh A
a) {ks= ds ml LFkku dks fpfUgr dj fn;k tk;sxk
b) rqjUr lqijokbZtjh vf/kdkjh dks lwfpr fd;k tk;sxk
c) vklikl ds {ks= dks [kkyh djk fn;k tk;sxk
d) mijksDr lHkh

776 Which agency has the primary responsibility in moving a deportee ?


a) Immigration authorities
b) Airport security
c) Concerned airline security
d) All the above

776 fMiksVhZ dks Hkstus ds fy;s ewyHkwr ftEesnkjh fdldh gS A


a) bZehxzslu izkf/kdkjh b) lEcfU/kr ,;jykbZu flD;wfjfV
c) ,;jiksVZ flD;wfjfV d) mijksDr lHkh

777 Recognizing, evaluating and classifying the shapes displayed on X-Ray units into
“No Threat”, “Possible Threat” and “Obvious Threat” is called as
a) Image Interpretation
b) Both a and b
c) Screening
d) None of the above

777 ,WDljs ;wfuV ij iznf’kZr Nfo dks igpku dj] ewYa;kfdr djds *dksbZ [krjk ugh* *lEHkkfor [krjk*
vkSj *fuf’pr :i es [krjk* dh Js.kh es o.khd`r djus dks dgrs gS ____
a) Nfo dks le>uk b) Ldzhfuax
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

778 A Toy gun carried by an adult will be treated as


a) Dangerous Article b) Weapon
c) Dangerous Substance d) None of these

778 fdlh O;Ld }kjk ys tkbZ tkus okyh *VkW; xu* dks dgsxsa A
a) MsUtjl vkVhZdy b) gfFk;kj c) MsUtjl lCLV~Ul d) bues ls dksbZ ugh

123
779 An explosive device is controlled by clapping; it comes under which kind of the
mechanism
a) Remote control b) Ambient condition
c) Delay mechanism d) All the above

779 rkyh ctkdj fdz;k’khy fd;s tkus okys foLQksVd midj.k fdl esDuhte dh Js.kh esa vkrs gS A
a) fjeksV dUVz~ksy b) ,Echb~UV dUMhlu
c) fMys esDuhte d) mijksDr lHkh

780 What is the response time of fire fighting services in case of any fire emergency of
the aircraft
a) 2-3 minutes b) 10 minutes c) Can take their own time d) None of the above

780 ,;jdzkQV esa vkx yxus dh vkikrdkyhu fLFkfr esa vfXu fujks/kd nLrs dh izfrfdz;k dk le; gksxk
a) 2&3 feuV b) 10 feuV c) viuk le; ysxs d) bues ls dksbZ ugh

781 What is the highest speed limit for driving a motor vehicle at Apron
a) 15 Km/hr b) 25 Km/hr c) 20 Km/hr d) 35 Km/hr

781 ,Wizu esa eksVj okgu dks pykus dh vf/kdre lhek fu/kkZfjr dh xbZ gS A
a) 15 fdyksfeVj izfr ?k.Vk b) 25 fdyksfeVj izfr ?k.Vk
c) 20 fdyksfeVj izfr ?k.Vk d) 35 fdyksfeVj izfr ?k.Vk

782 Who among the following can be a hoax bomb threat caller
a) Prankster
b) Besotted lover
c) One who has planted the dummy bomb
d) All the above

782 fuEu esa ls dkSu >wBh lwpuk *ce dh /kedh* nsus okyk gks ldrk gS A
a) etkd djus okyk b) ew[kZ fnokuk¼ikxy fnokuk½
c) ftlus dkYifud ce yxk;k gks d) mijksDr lHkh

783 Accident which has occurred on or in the vicinity of the airport is known as
a) Aircraft accident b) Airport accident c) Full emergency d)None of these

783 ,;jiksVZ ij ;k ,;jiksVZ ds ikl nq?kZVuk ?kfVr gksus ij dgykrh gS A


a) ,;jdzkQV ,DlhMsUV b) ,;jiksVZ ,DlhMsUV
c) QWwy bWejtsUlh d) bues ls dksbZ ugh

784 UVSS is used to


a) Search a vehicle
b) Assist Pilot in landing as a part of ILS
c) Both a and b
d) None of these

784 ;w-oh-,l-,l dk mi;ksx fd;k tkrk gS A


a) okgu dh tkWap
b) vkbZ-,y-,l dk ,d Hkkx tks ik;yV dks foeku mrkjus esa lgk;d gS A
c) nksuks v vkSj c
d) bues ls dksbZ ugh

785 What amount of high explosive can be sustained by Simulation Chamber


a) 10 Kgs of RDX b) 5 Kgs of TNT
c) Both a and b d) Cannot with stand the blast

124
785 gkWbZ ,WDlIyksfto dh fdruh ek=k dk foLQksV flE;qys’ku psEcj }kjk lgu fd;k tk ldrk gS A
a) 10 fdyks vkj-Mh-,l b) 05 fdyks Vh-,u-Vh
c) nksuks v vkSj c d) ?kekds dks lgu ugh dj ldrk

786 Simulation Chamber is used to detect IEDs of which type of switches


a) Barometric b) Spectrometric c) Ambient d) None of the above.

786 flE;qys’ku psEcj esa fdl izdkj dk fLop yxkdj vkbZ-bZ-Mh dks fdz;k’khy fd;k tkrk gS A
a) csjksesVfjd b) LisDVksesVz~hd c) ,Ech;UV d) bues ls dksbZ ugh

787 SPG personnel can carry one Pistol with ____cartridges and one Sub Machine
Gun /Assault Rifle with ____cartridges.
a) 60 & 150 b) 70 & 100 c) 50 & 100 d) 100 & 150

787 ,l-ih-th dkfeZd vius lkFk ,d fiLVy o ---------------- dkjrwl vkSj ,d lc e’khu xu@,lkYV
jkbZQy o ------------- dkjrwl ys tk ldrk gS A
a) 60 vkSj 150 b) 70 vkSj 100 c) 50 vkSj 100 d) 100 vkSj 150

788 Uranium is a ________________ as per the categorization of Prohibited Items.


a) Dangerous Substance b) Dangerous Articles
c) Explosive d) Weapon.

788 ;wjsfu;e izfrcfU/kr lkekuksa esa --------------- dh Js.kh ds rgr vkrk gS A


a) MsUtlZ lCLVsUl b) MsUtlZ vkfVZdy c) foLQksVd d) gfFk;kj

789 Which of the following is not subject to X-Ray screening when forwarded as cargo
consignment.
a) Live animals b) Dead body c) Human remains d) None of the above

789 fuEu esa dkSu ls lkeku dks dkWxksZ ds :i esa Hksts tkus ij ,WDljs }kjk Ldzhfux dh vko’;drkugh
gksrh A
a) thfor tkuoj b) e`r ‘kjhj c) ekuo vo’ks”k d) bues ls dksbZ ugh

790 Escorting VVIP at airport is the responsibility of


a) ASG b) Airlines c) Airport operator d) Local police

790 ,;jiksVZ ij oh-oh-vkbZ-ih dks ,LdkWaVZ djus dh fdldh ftEesnkjh gS A


a) ,-,l-th b) ,;jykbZUl c) ,;jiksVZ vkWijsVj d) yksdy iqfyl
791 Typical location of crash-gate at airport is
a) Near the Terminal building
b) Anywhere at an airport
c) Access control point
d) Near to runway
791 ,;jiksVZ ij dzs’k xsV dh vkn’kZ fLFkfr dgkWa gksuh pkfg, A
a) VehZuy Hkou ds ikl
b) ,;jiksVZ ij dgh Hkh
c) izos’k fu;U=.k LFkku
d) juos ds utnhd
792 Principle of airport protection is
a) Controlling movement of people & vehicle
b) Dividing airport in restricted & non restricted area
c) Preventing penetration of airport boundaries
d) All of the above.

125
792 ,;jiksVZ ds laj{k.k dk fl}kUr A
a) O;fDr;ksa vkSj okguks ds ifjpkyu dks fu;fU=r djuk
b) ,;jiksVZ dks izfrcfU/kr vkSj fcuk izfrcU/k okys {ks= esa foHkDr djuk
c) ,;jiksVZ dh pkjfnokjh dks Hksnhr gksus ls jksduk
d) mijksDr lHkh

793 The integrity of barriers are maintained by


a) Security guards protecting access points
b) By foot patrol
c) By mobile patrolling
d) All of the above

793 cSfj;j dh fLFkjrk@izHkkoh’khyrk dks cuk;s j[kk tk ldrk gS A


a) lqj{kk izgjh }kjk izos’k LFky dk laj{k.k djds
b) iSny x’r djds
c) okgu ls x’kr djds
d) mijksDr lHkh

794 Who is the president of ICAO


a) Ban ki Moon b) Barrack Obama
c) R.C. Costa Parera d) John Maccem

794 vkbZ-lh-,-vks- dk v/;{k dkSu gS A


a) cu dh ewu b) cSjkd vksckek c) vkj-lh dksLVk ijsjk d) tkWu esde

795 The security measure for perishable cargo and life saving drugs are done by
a) X—ray examination and physical search
b) Cooling off method
c) Both (a) & (b)
d) None of the above

795 ‘kh?kz u”V gksus okys dkWxksZ vkSj thou j{kd nokvksa dh lqj{kk tkWap dh tkrh gS A
a) ,WDl&js }kjk fujh{k.k vkSj izR;{k tkWap
b) dwWafyx vkWaQ fof/k
c) nksuks v vkSj c
d) bues ls dksbZ ugh

796 What is the identification no. of electric detonator


a) No. 28 b) No.30 c) No.32 d) No.33

796 bysDVz~ksfud MsVksusVj dh igpku la[;k gS A


a) 28 ua0 b) 30 ua0 c) 32 ua0 d) 33 ua0

797 ‘Sensitivity & Specificity’ is the term associated with


a) XBIS b) HHMD c) DFMD d) ETD/EVD

797 laosnu'khyrk vkSj lw{exzfgrk dk lEcU/k fdlls gS A


a) ,Dl-ch-vkbZ-,l b) ,p-,p-,e-Mh c) Mh-,Q-,e-Mh d) bZ-Vh-Mh@bZ-oh-Mh

126
798 The qualities of high explosive are
a) Non-hygroscopic
b) Safe to handle
c) To be detonated with detonating waves
d) All of the above

798 gkWbZ ,WDlIyksfto ds xq.k gS A


a) ckg~; okrkoj.k ls izHkkfor ugh gksus okyk ¼xehZ] ?k”kZ.k] ncko vkfn½
b) yxkuk] ys tkuk lqjf{kr gS
c) foLQksV rajxks ds lkFk gh foLQksV fd;k tk ldrk gS
d) mijksDr lHkh

799 TATP is an example of


a) Weapon
b) Dangerous article
c) Liquid Explosive
d) Dangerous substances

799 Vh-,-Vh-ih fdldk mnkgj.k gS A


a) gfFk;kj b) MsUtlZ vkfVZdy c) rjy foLQksVd d) MsUtlZ lCLVsUl

800 International Explosives Technical Commission (IETC) is the outcome of –


a) Montreal Convention 1988 b) Montreal Protocol 1991
c) Hague Convention 1970 d) Tokyo convention 1963

800 vUrjk”Vz~h; foLQksVd rduhdh vk;ksx ¼vkbZ-bZ-Vh-lh½ dk mn~Hko gS ----------------- A


a) ekWUVz~h;y dUosaU’ku 1988 b) ekWUVz~h;y izksVksdky 1991
c) gSx duosU’ku 1970 d) VksD;ks duosU’ku 1963

801 Dangerous goods are classified in


a) 04 class b) 05 class c) 07 class d) 09 class

801 MsUtlZ xqM~l oxhZd`r gS A


a) 04 Js.kh b) 05 Js.kh c) 07 Js.kh d) 09 Js.kh

802 How many cartridges a pax with valid license can carry in registered baggage-
a) 30 cartridges b) 50 cartridges
c) 60 cartridges d) No limit

802 jftLVMZ cSxst esa oS?k ykblsal ds lkFk ;k=h fdrus dkjrwl ys tk ldrk gS A
a) 30 dkjrwl b) 50 dkjrwl c) 60 dkjrwl d) dksbZ lhek ugh

803 Who can carry loaded gun in flight


a) PSO of VVIP
b) Sky Marshal
c) SPG Personnel when accompanying SPG Protectee
d) Bonafide passenger holding valid license

803 ,;jdzkQV es Hkjh gqbZ xu dkSu ys tk ldrk gS A


a) oh-oh-vkbZ-ih dk ih-,l-vks
b) LdkbZ ek’kZy
c) ,l-ih-th izksVsDVh ds lkFk ,l-ih-th dkfeZd
d) oS| ykbZlUl /kkjh fo’oluh; ;k=h

127
804 A warning that can be related to one or more targets but there is doubt about its
credibility or about the effectiveness of existing counter measures
a) Specific call b) Non specific call
c) Hoax call d) None of the above

804 dksbZ psrkouh ;fn ,d ;k vf/kd y{; ls lacaf/kr gks ijUrq mldh fo’oluh;rk ij ;k mlds
izfrfdz;kRed mik;ksa ds izHkko ds dkj.k lUnsg mRiUu gksrk gS % og dkWay dgykrh gS A
a) LisflfQd dkWy b) ukWu LisflfQd dkWy
c) gksDl dky d) mijksDr es ls dksbZ ugh

805 Which action is not taken in case a bomb threat is assessed as specific involving
an aircraft
a) Fresh boarding cards to be issued
b) The aircraft is shifted to the isolation bay
c) Check-in and boarding process is to be stopped
d) Loaded registered baggage will remain in the hold

805 ,;jdzkQV ls lEcfU/kr fdlh ce FkzsV dkWay dks LisflfQd dkWy ds :i esa vkadyu fd;s tkus ij
fuEu esa dkSu lh dk;Zokgh ugh dh tk;sxh A
a) nqckjk u;s cksfMZx dkMZ tkjh fd;s tk;sxs
b) ,;jdzkQV dks vkbZlksys’ku cs esa ys tk;k tk;sxk
c) psd&bu vkSj cksfMZx izfdz;k dks jksd fn;k tk;sxk
d) yksM fd;s x;s jftLVMZ cSxst gksYM esa gh j[ks tk;sxsa

806 Which statement is not correct in case a bomb threat is assessed as non-specific
involving an aircraft
a) The aircraft need not be shifted to the isolation bay
b) Boarded pax to be off-loaded and brought back to the check-in counter.
c) Search of the aircraft to be done by airlines security & Airline engineers
d) Fresh boarding cards to be issued

806 ,;jdzkQV ls lEcfU/kr fdlh ce FkzsV dkWay dk ukWu LisflfQd vkadyu fd;s tkus ij fuEu esa dkSu
lh rF; lgh ugh gksxk A
a) ,;jdzkQV dks vkbZlksys’ku cs ij ys tk;k tkuk t:jh ugh
b) tgkt esa lokj ;kf=;kas dk mrkjk tk;sxk vkSj mUgs okil psd&bu dkamVj ij yk;k tk;sxk
c) ,;jykbZu flD;wfjfV vkSj ,;jykbZu baftfu;lZ }kjk tgkt dh tkWap dh tk;sxh
d) nqckjk u;s cksfMZx dkMZ tkjh fd;s tk;sxs

807 The Chicago Convention is only applicable for


a) Civil Aviation b) Military Aviation
c) General Aviation d) All the above

807 f'kdkaxks dUosU’ku dsoy fuEu ij ykxw gS A


a) ukxj foeku~u b) j{kk foeku~u c) lkekU; foeku~u d) mijksDr lHkh

808 When did India become a contracting state of ICAO


a) On 1st March 1947 b) On 4th April 1947
th
c) On 7 December 1944 d) On 10th May 1984

808 Hkkjr dks vkbZ-lh-,-vks ls lEcfU/kr ns’kksa esa dc ‘kkfey fd;k x;k A
a) 01 ekpZ 1947 b) 04 vizSy 1947 c) 07 fnlEcj 1944 d) 10 ebZ 1984

809 Points where a barrier can be penetrated below ground by unauthorized persons
a) Storm Drains b) Sewers
c) Man Holes d) All the above

128
809 tehu ds uhps vukf/kd`r O;fDr ds }kjk fuEu esa dkSu ls LFkkuksa ds vojks/kks dks Hksfnr fd;k tk
ldrk gS A
a) cjlkrh ukyk b) ukyh c) eSu gksy d) mijksDr lHkh

810 What is UM?


a) Unaccompanied Minors b) United Members
c) Useful Machines d) None of these

810 ;w-,e D;k gS A


a) vu,eEiuhbM ekbZuZl A ukckfyx ftlds lkFk dksbZ ugh gks A
b) ;qukbVsM esEclZ
c) ;wtQqy e’khu
d) bues ls dksbZ ugh
811 Which among the following may present difficulty to an X-Ray screener while
screening
a) Urns containing human remains b) Hockey stick
c) Sword d) Cricket bat
811 Ldzhfuax ds nkSjku ,WDl&js Ldzhuj dks fuEu esa ls dkSu lh oLrq leL;k mRiUu djrh gS A
a) ekuo vo’ks”k dk Dy’k b) gkWdh fLVd c) ryokj d) fdzdsV cSV
812 Which one of the following materials are not detected in a normal WTMD
a) Aluminium b) Iron c) Stainless steel d) Zinc
812 lkekU; MCY;w-Vh-,e-Mh ls fuEu esa ls dkSu ls inkFkZ dks ugh idM+k tk ldrk gS A
a) ,Y;qfefu;e b) vk;ju c) LVsuysl LVhy d) ftad
813 EOD stands for :
a) Entry Of Drivers b) Explosive Ordinance Disposal
c) Explosive Ordinance Demand d) All the above
813 bZ-vks-Mh ls rkRi;Z gS A
a) ,UVz~h vkWQ Mz~kbZoj b) ,DlIyksfto vkWfMusal fMLiksty
c) ,DlIyksfto vkWfMusal fMekaM d) mijksDr lHkh
814 What is the highest speed limit for driving a motor vehicle at service roads
a) 15 Km/hr b) 25 Km/hr c) 20 Km/hr d) 30 Km/hr
814 lfoZl jksM ij vf/kdre xfr lhek gks ldrh gS A
a) 15 fdyks eh- izfr@?k.Vk b) 25 fdyks eh- izfr@?k.Vk
c) 20 fdyks eh- izfr@?k.Vk d) 30 fdyks eh- izfr@?k.Vk
815 What is the significance of 24 July 2001 in civil aviation
a) Attack on Colombo airport b) Blast on Chennai airport
c) Both a and b d) None of these
815 Ukkxj foeku~u esa 24 tqykbZ 2001 ls D;k vfHkizk; gS A
a) dkWyEcks ,;jiksVZ ij vkdze.k b) pSUubZ ,;jiksVZ ij foLQksV
c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh
816 Glide path is a part of
a) Security control b) ILS c) GPS d) LLZ
816 XykbMikFk fdldk Hkkx gS A
a) lqj{kk fu;U=.k b) vkbZ-,y-,l c) th-ih-,l d) ,y-,y-tsM

129
817 An aircraft shall be given priority over another aircraft
a) When it is having optimum load
b) When it is under act of unlawful interference
c) When business dignitaries are traveling
d) All the above
817 ,d ,;jdzkQV dks nwljs ,;jdzkQV ls ojh;rk nh tk;sxh A
a) tc mlds ikl i;kZIr Hkkj gks
b) tc og xSj dkuwuh vojks/kksa ds rgr gks
c) tc O;olkf;d izfrHkk;sa ;k=k dj jgh gks
d) mijksDr lHkh
818 Which organization carries Security Audit of Airports Internationally
a) BCAS b) ACI c) ICAO d) IATA

818 fdl laxBu }kjk vUrjk”Vzz~h;Z Lrj ij ,;jiksVksZ dk lqj{kk vads”k.k fd;k tkrk gS A
a) ch-lh-,-,l b) ,-lh-vkbZ c) vkbZ-lh-,-vks d) vkbZ-,-Vh-,

819 DMNB is a compound used for


a) Marking and detection of explosives b) Add smell to an explosive
c) Add color to the explosive d) All the above

819 Mh-,e-,u-ch ds feJ.k dk mi;ksx fd;k tkrk gS A


a) foLQksVdks dks fpfUgr ,oa [kkstus esa b) foLQksVdks esa xU/k c<+kusa esa
c) foLQksVdks dks jax nsus esa d) mijksdr lHkh
820 Doc 9691 of ICAO refers to
a) Manual on Volcanic Ash, Radio Active Material and Toxic Chemical Clouds
b) Manual on Airport Security
c) Manual on Aircraft Security
d) None of these

820 vkbZ-lh-,-vks dk nLrkost 9691 fdlls lU+)fHkZr gS A


a) esU;wy vkWu oksydfud ,W’k] jsfM+;ks ,fDVo esfVfj;y vkSj VksfDld dsfedy DykmMzl
b) ,;jiksVZ flD;wfjfV dk esU;wy
c) ,;jdzkQV flD;wfjfV dk esU;wy
d) bues ls dksbZ ugh

821 De icing is a responsibility of


a) Airport Operator b) Airlines Operator
c) Airport Security Group d) All the above

821 Mh vkbZflax fdldh ftEesnkjh gS A


a) ,;jiksVZ vkWijsVj b) ,;jykbZUl vkWijsVj
c) ,;jiksVZ flD;wfjfV xzqi d) mijksDr lHkh

822 How many members are there in IATA


a) 230 b) 231 c) 229 d) 228

822 vkbZ-,-Vh-, ess fdrus lnL; gS A


a) 230 b) 231 c) 229 d) 228

823 How many members are there in ACI


a) 5970 b) 596 c) 598 d) 595

823 ,-lh-vkbZ esas fdrus lnL; gS A


a) 597 b) 596 c) 598 d) 595

130
824 Which organization is empowered to make guidelines for Transportation of
Dangerous Goods by Air
a) ICAO b) IATA c) BCAS d) ACI

824 gokbZ ;k=k ls MsUtlZ xqM~l ys tkus ds fy;s fdl laxBu dks fn’kk funsZ’k tkjh djus dh ‘kfDr;kWa
iznku dh xbZ gS A
a) vkbZ-lh-,-vks b) vkbZ-,-Vh-, c) ch-lh-,-,l d) ,-lh-vkbZ

825 ACI was formed in the year


a) 1990 b) 1989 c) 1944 d) 1991

825 ,-lh-vkbZ dk xBu fdl o”kZ gqvk A


a) 1990 b) 1989 c) 1944 d) 1991

826 Aircrafts operating for a particular organization which is not available on hire,
belongs to which category of Aviation
a) General Aviation b) Civil Aviation
c) Military Aviation d) None of these

826 ,;jdzkQV tks fo’ks”k laxBu ds fy;s dk;Zjr gks ,oa tks fdjk;s ij miyC/k ugh gks og foeku~u dh
fdl Js.kh ls lEcU/k j[krk gSa A
a) lkekU; foeku~u b) ukxj foeku~u c) j{kk foeku~u d) bues ls dksbZ ugh

827 A person detailed for handling transportation of Dangerous Goods, should be


subject to condition that
a) Proper training in accordance with the technical instructions have been
imparted
b) Only after clearance from security personnel
c) Both a and b
d) Dangerous Goods can’t be transported by air

827 og O;fDr ftls MsUtlZ xqM~l ysus tkus ds fy;s rSukr fd;k x;k gS] ;g bl ‘krZ ij fd;k tkrk gS A
a) rduhdh funs’kksZ ds rgr mUgs izf’k{k.k fn;k x;k gks
b) dsoy lqj{kk dfeZ;ksa }kjk lqj{kk tkWap djus ds i'pkr
c) nksuks v vkSj c
d) MsUtlZ xqM~l dks gokbZ tgkt ls ugh ys tk;k tk ldrk

828 Latest amendment to anti-hijacking Act in Indian legislation is in the year____


a) 2010 b) 2009 c) 2001 d) 2005

828 Hkkjrh; lafo/kku ds ,WUVh&gkbZtsfdax ,DV esa uohure la’kks/ku fdl o”kZ es gqvk A
a) 2010 b) 2009 c) 2001 d) 2005

829 The X-Ray machine should be able to produce clear images on the monitors with
minimum____________ pixels.
a) 1024 x 768 b) 1200 x 600 c) 864 x 226 d) 100 x 1000

829 ,WDljs e’khu }kjk mlds ekWuhVj ij U;wure--------------fiDly dh Li”V Nfo izLrqr dh tkuh pkfg,
a) 1024×768 b) 1200×600 c) 864×226 d) 100×1000

830 FM Transmission and Radio Control mechanism are ________ type of Switch.
a) Remote Control b) Delayed c) Anti-handling d) Ambient Condition

830 ,Q ,e Vz~kWalfe’ku vkSj jsfM;ks dUVz~ksy esdfuTe---------------izdkj dk fLop gS A


a) fjeksV dUVz~ksy b) fMys;M c) ,UVh&gsaMfyax d) ,Ech;UV daMh’ku

131
831 Pyrotechnic material and Propellants are also often known as _____.
a) High Explosive b) Low Explosive
c) Medium Explosive d) Incendiary Device

831 I;jksVsDuhd inkFkZ vkSj izksIysUV dks vDlj le>k tkrk gS A


a) gkbZ ,WDlIyksfto b) yks ,WDlIyksfto c) fefM;e ,WDlIyksfto d) bUlsUMz~h fMokbl

832 India is signatory to ___________________ conventions relating to civil aviation


security.
a) Tokyo b) Hague c) Montreal d) All the above

832 Hkkjr }kjk ukx~j foeku~u lqj{kk ls lEcfU/kr---------------laxksf”B;ksa esa gLrk{kj fd;s x;s gS A
a) VksD;ksa b) gsx c) ekWafVz~;y d) mijksDr lHkh

833 Which of the following are the responsibilities of supervisor as enumerated in


BCAS Circular No. 23/2005?
a) Before leaving the screening area, the supervisor must appoint another security
officer to act as supervisor during their absence.
b) The Supervisor shall ensure that officers are assigned to tasks required for
screening operation.
c) The Supervisor is responsible for ensuring the covert alarm systems in use are
regularly tested and are in working order.
d) All of the above.

833 ch-lh-,-,l ifji= la0-23@2005 ds rgr fuEu esa dkSu lh ftEesnkjh lqijokbZtj dks funsZf’kr dh xbZ
gS A
a) Ldzhfuax ,fj;k dks NksMus ls igys] lqijokbZtj viuh vuqifLFkfr esa fdlh vU; lqj{kk vf/kdkjh
dks viuh txg fu;qDr djsxkk
b) lqijokbZtj ;g lqfuf’pr djsxk dh fLdzfuax ifjpkyu ds vko’;d dk;Z gsrq vf/kdkjh;ksa dks
funsZf’kr dj fn;k x;k gS
c) lqijokbZtj ;g lqfuf’pr djsxk dh xqIr :i ls psrkouh nsus dh O;oLFkk dk mi;ksx fd;k tk
jgk gS vkSj fu;fer rkSj ij tkWp djsxk og fdz;k’khy gksuh pkfg;sa A
d) mijksDr lHkh

834 Which are the responsibilities of X-ray officer as per BCAS Circular No. 34/2005?
a) Before commencing duty, the X-ray Officer will check the equipment (X-Ray
machine) to ensure that it is fully operational.
b) The X-Ray Officer will always be in a position to study the X-Ray image and
maintain easy operation of the controls.
c) The X-Ray Officer will examine the contents of each bag and its image on the
monitor.
d) All of the above

834 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 34@2005 ds rgr ,WDljs vkWfQlj dh D;k ftEesnkjh;kWa gS A
a) M~;wVh ‘kq: gksus ls igys] ,WDljs vkWfQlj vidj.kksa dh tkWap djds ;g lqfu’fpr djsxkk dh ;g
iw.kZ :i ls ifjpkyu dh fLFkfr esa gS A
b) ,WDljs vkWfQlj bl fLFkfr esa jgsxk dh ,WDljs Nfo dk fujh{k.k dj lds vkSj ifjpkyu ij vkjke
ls fu;U=.k j[k lds
c) ,WDljs vkWfQlj izR;sd cSx ds lkekuksa vkSj ekWfuVj ij mldh Nfo dk fujh{k.k djsxk
d) mijksDr lHkh

835 Which BCAS circular pertains to random frisking of all staff exiting the security
restricted area of airport.
a) 03/2009 b) 03/2008 c) 02/2009 d) 03/2008
835 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds rgr funsZf’kr fd;k x;k gS fd ,;jiksVZ ds lqj{kk izfrcfU/kr {ks= esa tkus
okys LVkQ dh vkdLfed tkWap dh tk;s A
a) 03@2009 b) 03@2008 c) 02@2009 d) 03@2008
132
836 Through which BCAS circular delivering/selling of water bottles, soft drinks etc.
within the SHA in open condition for consumption of passengers within the SHA
itself and would not be allowed to be carried into the aircraft is enumerated.
a) 09/2008 b) 09/2007 c) 09/2009 d) none of the above

836 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds rgr ;g dgk x;k gS fd ,l-,p-, ds vUnj ;kf=;ksa dks ikuh] lkWQV
fMz~d vkfn dh cksrys mUgs [kksy dj nh tk;sxh ftls os vius lkFk tgkt es ugh ys tk ldrs A
a) 09@2008 b) 09@2007 c) 09@2009 d) bues ls dksbZ ugh

837 An aircraft operation in which an aircraft is used for specialized services such as
agriculture, construction, photography, surveying, observation and patrol, search
and rescue, and aerial advertisement, is called as_________
a) Aerial Work b) Commercial operation
c) Airlines Work d) General Aviation

837 ,;jdzkQV ifjpkyu esa ,;jdzkQV dk mi;ksx fof’k”V lsokvks tSls d`f”k] fuekZ.k dk;Z] QksVksxzkQh]
fujh{k.k] voyksdu] x’r] tkWap] cpko vkSj ,fj;y foKkiu ds fy;s fd;k tkrk gS dgykrk gS ----------A
a) ,fj;y dk;Z b) okf.kT;d ifjpkyu
c) ,;jykbZUl dk;Z d) lkekU; foeku~u

838 An aircraft may be termed as an aircraft not in service, if it is not under


surveillance sufficient to detect unauthorized access or if it is parked for a period of
more than the _____ hrs
a) 12 hours b) 18 hours
c) 24 hours d) one week

838 ,;jdzkQV dks *,;jdzkQV ukWaV bu lfoZl* le>k tk;sxk] ;fn og i;kZIr fuxjkuh ds rgr ugh gS
ftlls vukf/kd`r izos’k dks [kkstk tk lds ;k mls ,d le;vof/k----------------?k.Vs ls vf/kd ikdZ fd;k
x;k gSa A
a) 12 ?k.Vs b) 18 ?k.Vs c) 24 ?k.Vs d) ,d lIrkg

839 Which of the following is/are Aircraft Operator’s Document/s :-


a) Air waybills/Consignment notes b) Passenger Tickets & boarding passes
c) Timetables d) All the above

839 fuEu es ls dkSu ls ,;jdzkQV vkWaijsVj ds nLrkost gS A


a) ,;j os fcy@dUlkbuesUV uksV~l
b) ;k=h fVdV vkSj cksMhZx ikl
c) le; rkfydk
d) bues ls dksbZ ugh

840 Aircraft security check may be defined as an inspection of ________ portion of an


aircraft:-
a) Interiors of an aircraft to which pax may have had access
b) Hold of an aircraft
c) (a) is true but (b) is false
d) both (a) & (b)

840 ,;jdzkQV ds -------------Hkkx ds fujh{k.k dks ,;jdzkQV flD;wfjfV psd ds :i esa ifjHkkf”kr fd;k tk
ldrk gS
a) ,;jdzkQV dk vUn:uh Hkkx tgkWa ;k=h izos’k djrs gS
b) ,;jdzkQV dk gksYM ,fj;k
c) *v* lgh gS vkSj *c* xyr gS
d) nksuks v vkSj c

133
841 A thorough inspection of the interior and exterior of the aircraft for the purpose of
discovering suspicious objects, weapons, explosives or other dangerous devices,
articles or substances is called as:-
a) Aircraft Security Check b) Aircraft Security Search
c) Search of an aircraft d) None of the above

841 ,;jdzkQV dh lEiw.kZ ckgjh vkSj vkUrfjd fujh{k.k bl mn~s’; ls fd;k tkuk dh lUnsgkLin oLrq,Wa]
gfFk;kj] foLQksVd ;k vU; [krjukd midj.k] oLrq,Wa ;k nzO; dks [kkstk tk lds] dgykrk gS A
a) ,;jdzkQV flD;wfjfV psd b) ,;jdzkQV flD;wfjfV lpZ
c) ,;jdzkQV dh tkWap d) bues ls dksbZ ugh
842 A formal evaluation and confirmation by or on behalf of the appropriate authority
for aviation security that a person possesses the necessary competencies to
perform assigned functions to an acceptable level as defined by the appropriate
authority, is termed as-:-
a) Certification b) Vetting
c) Assessment d) Examination

842 foeku~u lqj{kk ds fy;s vf/kd`r izf/kdkjh }kjk ;k mldh rjQ ls fdlh O;fDr dk ewY;kadu djuk
vkSj lqfuf’pr djuk fd vf/kd`r izf/kdkjh }kjk O;k[;k fd;s x;s dk;Z dks og O;fDr] fn;s x;s dk;Z
dks LohdkZ; Lrj rd djus dh vko’;d ;ksX;rk j[krk gS] ;g dgyrk gSa A
a) lVhZfZQds’ku b) osfVax c) ,LlesUV d) ,Xtkfeus’ku

843 The abbreviation of aircraft operator company mail, shipped within the company’s
network of stations is :-
a) AM (Airline Mail) b) CO-Mail c) Op-Mail d) CO-Mat

843 ,;jdzkQV vkWijsVj dEiuh esy] tgkt }kjk dEiuh ds dk;Z djus okys LVs’kuks ds e/; Hksts tkus dh
,cjhos’ku ¼’kCnkoyh½ dgykrh gS A
a) ,-,e ¼,;jykbZu esy½ b) dks&esy c) vkWi esy d) dks&esV
844 Co-mat, is a term which stands for :-
a) aircraft operator company materials, shipped within the company’s network of
stations
b) aircraft operator company mail, shipped within the company’s network of
stations
c) Meteorological information input for an aircraft
d) None
844 dks&esV dk rkRi;Z gS %&
a) ,;jdzkQV vkWijsVj dEiuh esVhfj;y] tks dEiuh ds usVodZ LVs’kuksa ds e/; Hkstk tkrk gS
b) ,;jdzkQV vkWijsVj dEiuh esy] tks dEiuh ds usVodZ LVs’kuksa ds e/; Hksth tkrh gS
c) ,;jdzkQV ds fy;s ekSle foHkkx lEcU/kh lwpuk ysuk
d) bues ls dksbZ ugh
845 An aircraft operation involving the transport of passengers, cargo or mail for
remuneration or hire, is called as:-
a) Airlines operation b) Commercial Air Transport Operation
c) General Aviation d) Aerial Work

845 ,;jdzkQV dk ifjpkyu ftlesa ;k=h] dkWaxksZ ;k esy dks HkkM+s ;k izfrQy ij ys tkrs gS dks dgrs gS
a) ,;jykbZUl vkWijs’ku b) dkWef’kZ;y ,;j Vz~kWaliksVZ vkWijs’ku
c) tujy ,fo;s’ku d) ,fj;y odZ

134
846 The set of measures and procedures addressing various threat levels, risk
assessments and the associated security measures to be implemented, designed
to anticipate and mitigate events as well as prepare all concerned parties having
roles and responsibilities in the event of an actual act of unlawful interference
makes part of which of the following:-
a) Standard Operating Procedure b) Passenger Security Plan
c) Passenger Facilitation Programme d) Contingency Plan
846 mik;ks vkSj izfdz;ksa dh J`[kayk tks] fofo/k [krjks ds Lrj] [krjksa ds vuqeku vkSj ykxw fd;s tkus okys
lEcfU/kr lqj{kk mik; ftUgsa iwoZKku ds vk/kkj ij ;kstuk cukus vkSj ?kVukvks ds izHkko dks de djus
vkSj lkFk&lkFk lEcfU/kr i{kksa dks muds drZO; vkSj ftEesnkjh;ksa ds fy;s rS;kj djus ¼xSj dkuwuh
vojks/kksa ds d`R; ds okLro esa ?kfVr gksus dh fLFkfr esa½ dks fuEu esa ls D;k dgk tkrk gS
a) LVS.MMZ vkWijsfVax izWl~hM~;ksj~ b) iSlsatj flD;wfjfV Iyku
c) iSlstj QSlhfyVs’ku izksxkze d) d.VhtsUlh Iyku

847 The non-commercial operation or use of aircraft by a company for the carriage of
passengers or goods as an aid to the conduct of company business, flown by a
professional pilot employed to fly the aircraft., is called as:-
a) Civil Aviation b) Corporate Aviation
c) General Aviation d) Commercial Aviation

847 fdlh dEiuh }kjk dEiuh ds fctusl dk;ksZ es lgk;rk gsrq fdlh O;olkf;d ikabyV dh rSukrh djds
xSj O;olkf;d ifjpkyu ;k ;k=h ,oa lkekuksa dh vkoktkgh ds fy;s foeku ifjpkyu dgykrk gS
A ____
a) flfoy ,fo;s’ku b) dkWjiksjsV ,fo;s’ku c) tujy ,fo;s’ku d) dkWef’kZ;y ,fo;s’ku

848 Contingency measures implemented in response to increased threat levels as well


as implementation of measures and procedures in response to the emergencies to
include acts of unlawful interference, is called as:-
a) Crisis Management b) Counter-contingency Measures
c) Anti-hijacking measures d) Contingency Plan

848 c<+rs gq, [krjks ls fuiVus dh izfrfdz;k ds lkFk vkikrdkyhu fLFkfr;ksa] ftues xSj dkuwu vojks/k
mRiUu djus ds d`R; Hkh ‘kkfey gS dh izfrfdz;k Lo:i ykxq fd;s tkus okys mik; vkSj izfdz;k dks
dgrs gS A
a) dzkblsl esUtesUV b) dkWamVj daVhtsUlh estjl
c) ,aVh&gkbZtsfdax estjl d) daVhtsUlh Iyku

849 A shipping container having diplomatic immunity from search or seizure:-


a) Diplomatic Container b) Embassy Mail Bag
c) Diplomatic Bag/Pouch d) Diplomatic Courier

849 ,d f’kaihx dUVsuj ftls tkWap ,oa tCrh ls fM~iyksesfVd NqV gks dgykrk gS %&
a) fM~iyksesfVd dUVsuj b) becslh esy cSx
c) fM~iyksesfVd cSx@ikamp d) fM~iyksesfVd dwfj;j

850 A system or combination of different technologies which has the ability to detect,
and so to indicate by means of an alarm, an explosive device by detecting one or
more components of such a device contained in baggage, irrespective of the
material from which the bag is made, is termed as:-
a) Explosive Detection System b) Explosive Device Detection System
c) Explosive Vapour Detector d) Explosive Trace Detector

850 ,d izfdz;k ;k fofHkUu rduhdks dk la;ksx tks fdlh cSx] tks fdlh oLrq ls cuk gks] ds vUnj fdlh
foLQksVd mijd.k ds ,d ;k vf/kd Hkkx dks <w<+usa vkSj psrkouh nsus esa l{ke gks dgykrk gS
a) ,DlIyksfto fMVsD’ku flLVe b) ,DlIyksfto fMokbZl fMVsD’ku flLVe
c) ,DlIyksfto osij fMVsDVj d) ,DlIyksfto Vsz~l fMVsDVj

135
851 Principles which apply to aeronautical design, certification, training, operations and
maintenance and which seek safe interface between the human and other system
components by proper consideration to human performance:-
a) Aviation Principles b) Human Factors Principles
c) Personal Factors Principles d) Individual Factors Principles

851 os fl}kUr tks ,WajksuksfVdy [kkdk] izek.k i=] izf’k{k.k] ifjpkyu vkSj j[kj[kko esa ykxq fd;s tkrsa gSa
vkSj tks ekuo {kerkvksa dk i;kZIr /;ku j[krs gq, ekuo ls vU; izfd;k midj.kks ds e/; rkyesy
iSnk djrs gS ________ dgykrs gS
a) ,fo;s’ku fizafliy b) g;weu QsDVj fizafliyl
c) ilZuy QsDVj fizafliyl d) baMfoToy QsDVj fizafliyl

852 Inadmissible person is a person who is or will be refused admission to a State by


its authorities. Which of the following is not true in this regard:-
a) Such persons normally have to be transported back to their State of departure
b) Such persons normally have to be transported back to any other State where
the persons are admissible
c) They are to be sent back by the aircraft operator on which they arrive.
d) They can be granted permission to stay back on humanitarian grounds.

852 ba,Mfefl~Cy ilZu og O;fDr gS ftls ns’k ds izkf/kdkjh }kjk izos’k ugh fn;k tkrk gS ;k fn;k tk;sxk
A bl lUnHkZ esa fuEu esa ls dkSu lk lgh ugh gS A
a) ,sls O;fDr dks lkekU;r% mlh ns’k es Hkst fn;k tkrk gS tgkWa ls og vk;k gS
b) ,sls O;fDr dks lkekU;r% fdlh vU; ns’k Hkst fn;k tkrk gS tgkWa og Lohdk;Z gS
c) mls mlh ,;jdzkQV ls Hkst fn;k tkrk gS ftlls og vk;k gS
d) mls ekuoh; vk/kkjks ij jgus dh vuqefr nh tk ldrh gS

853 The originator of property for transportation by air and who has established
business with a regulated agent or aircraft operator, is a Known Consignor for
Cargo. State which of the following is not a Known Consignor:-
a) A person booking a consignment with an agent
b) An agent with established business with an airline operator
c) A cargo shipping company with established business with an airline operator
d) None of these

853 ukWu dWulkbuj QWkj dkxksZ og gS tks ,;jdzkQV vkWijsVj ;k jsX;qysVM ,tsUV ds lkFk lkeku gokbZ
;krk;kr ls Hkstus ds fy;s lEcU/k LFkkfir djrk gS A fuEu es dkSu ukWu dWulkbuj ugh gS A
a) og O;fDr tks ,tsUV dks lkeku Hkstus ds fy;s vuqcU/k djrk gS
b) og ,tsUV tks ,d ,;jykbZu vkWijsVj ds lkFk O;olkf;d lEcU/k LFkkfir djrk gS
c) dkWxksZ Hkstus okyh dEiuh ftldk ,;jykbZu vkWijsVj ds lkFk O;olkf;d lEcU/k LFkkfir gS
d) bues ls dksbZ ugh

854 The originator of mail for transportation by air and who has established business
with a regulated postal authority/administration is defined as:-
a) Known Consignor for Cargo
b) Known Consignor for Mail
c) Known Consignor for Transportation
d) Known Consignor for Airline
854 tks Mkd dks gokbZ tgkt ls Hkstus ds fy;s fu;fer iksLVy izkf/kdkjh@iz’kklu ls vius O;olkf;d
lEcU/k LFkkfir djrk gS] og dgykrk gS A
a) ukWu dWulkbuj QkWaj dkxksZ b) ukWu dWulkbuj QkWaj esy
c) ukWu dWulkbuj QkWaj VkWliksjVs’ku d) ukWu dWulkbuj QkWaj ,;jykbZu

136
855 The airports are categorized into Normal, Sensitive and Hyper sensitive on the
basis of ______
a) Threat perception in consultation with intelligence agencies.
b) No. of flights
c) No. of passengers departing
d) None of the above.

855 ,;jiksVZ dks fdl vk/kkj ij lkekU;] laosnu’khy vkSj mPp laosnu’khy es foHkDr fd;k tkrk gS
a) vklwpuk laLFkk ls lykg djds lEHkkfor [krjksa ds vk/kkj ij
b) QykbZV dh la[;k ds vk/kkj ij
c) tkus okys ;kf=;ksa dh la[;k ds vk/kkj ij
d) mijksDr es ls dksbZ ugh

856 Who will ensure implementation of the security controls on and protection from
unauthorized interference with supplies of liquids, gels and aerosols (LAGs) or
suppliesof secure tamper-evident bags (STEBs), respectively, from their first point
of entry on airside until their delivery to passengers.
a) Known supplier of LAGs and/or Known supplier of STEBs.
b) Airport Operator
c) ASG/CISF
d) Airlines operator
856 fyDfoM]tSy],Wjkslksyl dh lqiqnZxh vkSj flD;wfjfV VsEij ,ohMsUV cSx dh lqiqnZxh dks ,;jlkbZM ds
izFke izos’k fcUnq ls ;k=h dks lqiqnZ fd;s tkus rd lqj{kk fu;a=.k vkSj vukf/kd`r NsM+NkM+ ls
lqj{kk laca/kh mik;ksa dks ykxw djuk dkSu lqfu’fpr djsxk A
a) ukWu lIyk;j vkWQ yasx vkSj ukWu lIyk;j vkWQ ,l-Vh-bZ-ch
b) ,;jiksVZ vkWijsVj
c) ,-,l-th@lh-vkbZ-,l-,Q
d) ,;jykbZu vkWijsVj
857 The pilot responsible for the operation and safety of the aircraft during flight time is
known as ________.
a) Pilot –in-command
b) Pilot –in-flight
c) Flight commander
d) Co-Pilot
857 ika;yV tks ,;jdzkQV dh mM+ku ds nkSjku ifjpkyu vkSj lqj{kk ds fy;s ftEesnkj gS dgykrk gS A
a) ika;yV bu dekaM b) ika;yV bu QykbZV c) QykbZV dekaMj d) dks& ika;yV
858 Restricted Articles, in the specific context of aviation security, is defined as those
articles, devices or substances which may be used to commit an:-
a) act of unlawful interference against civil aviation
b) which may endanger the safety of the aircraft and its occupants,
c) which may endanger the safety of the installations and the public.
d) All of the above
858 fof’k”V :i ls foeku~u lqj{kk ds rgr izfrcaf/kr oLrqvksa dks ,slh oLrqvksa midj.kksa ;k inkFkZ ds :i
es ifjHkkf”kr fd;k x;k gS] ftudk mi;ksx fd;k tkrk gS
a) ukxj foeku~u ds fo:} xSj dkuwuh vojks/k ds d`R; esa
b) ,;jdzkQV vkSj mles cSBs O;fDr dh lqj{kk dks [krjk mRiUu djus esa
c) la;=ks vkSj yksxksa dh lqj{kk dks [krjk mRiUu djus esa
d) mijksDr lHkh

137
859 Security audit is an
a) An in-depth compliance examination of all aspects of the implementation of the
National Civil Aviation Security Programme.
b) An in-depth compliance examination of some important aspects of the
implementation of the National Civil Aviation Security Programme.
c) An in-depth compliance examination of all aspects of the implementation of the
National Civil Aviation Quality Control Programme.
d) None of the above.
859 lqj{kk vads”k.k gS A
a) jk”Vz~h; ukx~j fueku~u lqj{kk dk;Zdze ds lHkh igyqvksa ds ykxq gksus ds lEcU/k esa fdz;kUo;u dh
xgjkbZ ls tkWap djuk A
b) jk”Vz~h; ukx~j fueku~u lqj{kk dk;Zdze ds dqN egRoiw.kZ igyqvksa ds ykxq gksus ds laca/k esa
fdz;kUo;u dh xgjkbZ ls tkWap djuk A
c) jk”Vz~h; ukx~j fueku~u xq.koRrk fu;U=.k dk;Zdze ds lHkh igyqvksa ds ykxq gksus ds laca/k esa
fdz;kUo;u dh xgjkbZ ls tkWap djuk A
d) bues ls dksbZ ugh

860 The checks should be made on all supplies of LAGs and STEBs to establish that
they have been ________________________
a) protected,
b) there is no evidence or suspicion of tampering,
c) necessary documentation is in order.
d) All of the above

860 ySx vkSj ,l-Vh-bZ-ch dh lEiw.kZ vkiwrhZ dh tkWap ;g LFkkfir djus gsrq dh tkuh pkfg, dh og A
a) lajf{kr gS b) dksbZ NsM+NkM+ dk lcwr ;k lUnsg ugh gS
c) vko’;d nLrkost dze esa gS d) mijksDr lHkh

861 An examination of the implementation of relevant national civil aviation security


programme requirement by an airline, airport or other entity involved in security is
known as:-
a) Security test b) Security inspection
c) Security Audit d) Security Survey

861 ,;jykbZu] ,;jiksVZ ;k vU; laLFkk tks lqj{kk esa layXu gS ds }kjk jk”Vz~h; ukx~j foeku~u lqj{kk
dk;Zdze dh lanfHkZr vko’;drkvksa dks ykxq fd, tkus dh tkWap djuk] dgykrk gS %&
a) flD;wfjfV VsLV b) fld;wfjfV balisD’ku c) flD;wfjfV vkWfMV d) flD;wfjfV losZ

862 Security survey means


a) An evaluation of security needs including the identification of vulnerabilities
which could be exploited to carry out an act of unlawful interference, and the
recommendation of corrective actions.
b) An evaluation of safety needs including the identification of vulnerabilities which
could be exploited to carry out an act of unlawful interference, and the
recommendation of corrective actions.
c) An in-depth compliance examination of all aspects of the implementation of the
National Civil Aviation Security Programme.
d) A covert or overt trial of an aviation security measure which simulates an
attempt to commit an unlawful act.

138
862 flD;wfjfV losZ dk rkRi;Z gS A
a) flD;wfjfV dh vko’;drkvksa dk ewYa;kdu djuk ftlds rgr laosnu’khy rF;ksa dks [kkstuk
ftudk ykHk mBkdj xSj dkuwuh vojks/kksa ds d`R; dks vatke fn;k tk ldrk gS vkSj flD;wfjfV
O;oLFkk esa lq/kkj gsrq d`R;ksa dh vuqa’klk djuk A
b) lSQVh dh vko’;drkvksa dk ewY;akdu djuk ftlds rgr laosnu’khy rF;ksa dks [kkstuk ftudk
ykHk mBkdj xSj dkuwuh vojks/kksa ds d`R; dks vatke fn;k tk ldrk gS vkSj O;oLFkk esa lq/kkj gsrq
d`R;ksa dh vuq’kalk djuk A
c) jk”Vz~h; ukx~j foeku~u lqj{kk dk;Zdze ds lHkh igyqvksa dh xgjkbZ ls tkWap djuk
d) xSj dkuwuh d`R;ksa dks djus dk iz;kl djus dk okrkoj.k rS;kj djds xqIr :i ls ;k [kqys rkSj ij
foeku~u lqj{kk mik;ksa dh tkWap djuk

863 A covert or overt trial of an aviation security measure which simulates an attempt
to commit an unlawful act is known as :
a) Dummy Check b) Security test. c) Security check d) Decoy check.

863 xSj dkuwuh d`R;ksa dks djus dk iz;kl djus dk okrkoj.k rS;kj djds xqIr :i ls ;k [kqys rkSj ij
foeku~u lqj{kk mik;ksa dh tkWap djuk
a) MEeh pSd b) flD;wfjfV VsLV c) flD;wfjfV pSd d) fMdks; pSd

864 Security tamper-evident bags are the bags which should only be used for the sale
of LAGs by
a) airport outlets
b) on board aircraft.
c) Both a and b
d) None of the above
864 flD;wfjfV VsEij&,ohMsUV cSx og cSx gS ftudk mi;ksx fuEu }kjk dsoy ,y-,-th dks cspus esa fd;k
tkrk gS
a) ,;jiksVZ vkmVysV b) vkWu cksMZ ,;jdzQkV c) v vkSj c nksuks d) bues ls dksbZ ugh

865 Terminal means the main building or group of buildings where


a) the processing of commercial passengers occurs
b) the processing of freight occurs
c) the boarding of aircraft occurs.
d) All of the above.

865 VehZuy ls rkRi;Z ml eq[; Hkou ;k Hkouks ds leqg ls gS tgkWa----------


a) okf.kT;d ;kf=;ksa ls lacaf/kr izfdz;k,Wa dh tkrh gS
b) eky dks ys tkus dh izfdz;k dh tkrh gS
c) ,;jdzkQV esa cksfMZx dh izfdz;k gksrh gS
d) mijksDr lHkh

866 ________PSI of pressure can be tolerated by the eardrum


a) 50 PSI b) 40 PSI c) 30 PSI d)20 PSI

866 dku ds Hkhrj dk inkZ fdrus ih-,l-vkbZ dk ncko >sy ldrk gS A


a) 50 ih-,l-vkbZ b) 40 ih-,l-vkbZ c) 30 ih-,l-vkbZ d) 20 ih-,l-vkbZ

867 What are total no. of ICAO Annexes


a) 15 b) 16 c) 17 d) 18

867 vkbZ-lh-,-vks esa dqy fdrus ,usDl gS A


a) 15 b) 16 c) 17 d) 18

868 How many member states does ICAO have?


a) 190 b) 189 c) 187 d) 191

139
868 vkbZ-lh-,-vks esa fdrus lnL; ns’k gS A
a) 190 b) 189 c) 187 d) 191
869 BCAS Circular No.36/2000 deals with ____________
a) Installation of caller ID telephones at the city offices / residence of Station
Managers of the airlines.
b) Provision of mobile telephones at the city offices / residence of Station
Managers of the airlines.
c) Installation of Internet facility at the city offices / residence of Station Managers
of the airlines.
d) None of the above.

869 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 36@2000 lEcfU/kr gS


a) ,;jykbZUl ds LVs’ku eSustj ds ?kjksa] ‘kgjh dk;kZy;ksa esa VsyhQksu ij dkWyj vkbZ-Mh LFkkfir dh
tk;sa
b) ,;jykbZUl ds LVs’ku eSustj ds ?kjksa] ‘kgjh dk;kZy;ksa esa eksckbZy dk izko/kku gks
c) ,;jykbZUl ds LVs’ku eSustj ds ?kjksa] ‘kgjh dk;kZy;ksa esa bUVjusV lqfo/kk LFkkfir dh tk;s
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

870 BCAS Circular No.06/2001 deals with ____________


a) Carriage of animals/birds etc by air
b) Carriage of prisoners by air
c) Carriage of perishable cargo by air
d) None of the above

870 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2001 lEcfU/kr gS


a) gokbZtgkt esa i'kqvksa@if{k;ksa dks ys tkus ds lEcU/k esa
b) dSfn;ksa dks gokbZtgkt esa ys tkus ds lEcU/k esa
c) tYnh [kjkc gksus okys leku dks tgkt ls ys tkus ds lEcU/k esa
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

871 As per BCAS Circular No.10/2001 which of the following is correct


a) No airlines shall engage trainees from any institutions for performing ground
handling or security related functions.
b) No security related functions should be entrusted to a contractual person or the
person who is not working directly on the pay roll of the concerned airlines.
c) Both a and b
d) None of the above

871 ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 10@2001 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lk lgh gS
a) dksbZ Hkh ,;jykbZu fdlh Hkh laLFkk ds izf’k{kk.kkFkhZ dks xzkmUM gs.M++fyax vkSj lqj{kk lEcU/kh dk;Z
esa ugh yxk;sxh
b) dksbZ Hkh lqj{kk lEcU/kh dk;Z mUgs uk lksaisa tk;s tks vuqcU/k ds vk/kkj ij dk;Zjr gks ;k lEcfU/kr
,;jykbZu dh rU[okg ukekoyh esa uk gks
c) v vkSj c nksuks
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

872 BCAS Circular No. 17 / 2003 deals with


a) Locking of cockpit doors of aircraft during flight
b) Locking of aircraft doors while parked at bay.
c) Locking of airport doors while there is no flight movements
d) None of the above

140
872 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 17@2003 lEcfU/kr gS
a) mM+ku ds nkSjku ,;jdzkQV ds dkWdihV njokts dks cUn djus
b) cs ij ikfdZx djrs le; ,;jdzkQV ds njokts cUn djuk
c) fdlh QykbZV dk ifjpkyu ugh gksus ij ,;jiksVZ ds njokts cUn djuk
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh
873 As per BCAS Circular 18/2002, perimeter lighting shall be provided in the
______side of the airport along with the perimeter road and light shall be focusing
towards fencing / wall;
a) Inner
b) Outer
c) On the wall
d) None of the above

873 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 18@2002 ds vuqlkj ckM+@fnokj dh rjQ jks’kuh nsrh gqbZ ckmaMz~hZ okWy
ds lkFk ,;jiksVZ ds ---------- iSjkehVj ykbV dh O;oLFkk dh tk;sa
a) vUnj dh rjQ b) ckgj dh rjQ c) fnokj ij d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

874 What do you mean by “Dual flight time"


a) It means flight time during which a person is receiving flight instructions from a
pilot on board the aircraft.
b) It means flight time during which the ATC is receiving flight instructions from a
pilot on board the aircraft.
c) It means flight time during which a pilot on board is receiving flight instructions
from the ATC.
d) None of the above.

874 *M~;wy QykbV VkbZe* ls vki D;k le>rs gS


a) QykbV VkbZe ftl nkSjku vkWu cksMZ ,;jdzkQV ds ikW;ysV ls O;fDr mM+ku lEcU/kh funsZ’k izkIr
djrk gS
b) QykbV VkbZe ftl nkSjku vkWu cksMZ ,;jdzkQV ds ikW;ysV ls ,-Vh-lh mM+ku lEcU/kh funsZ’k ysrh
gS
c) QykbV VkbZe ftl nkSjku vkWu cksMZ ikW;ysV ,-Vh-lh ls mM+ku lEcU/kh funsZ’k ysrk gS
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

875 Security procedures for commercial (non-chartered) helicopters operations are


entioned in which of the following circular.
a) BCAS Circular No. 30 / 2005
b) BCAS Circular No. 31/ 2005
c) BCAS Circular No. 30 / 2004
d) BCAS Circular No. 30 / 2006

875 fuEu esa ls fdl ifji= esa O;olk;hd gsyhdkWiVj ¼ukWu pkVZM½ ds ifjpkyu ds lEcU/k esa lqj{kk
izfdz;k dk ftdz fd;k x;k gS
a) ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 30@2005
b) ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 31@2005
c) ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 30@2004
d) ch-lh-,-,l ds ifji= la[;k 30@2006

876 Instructions regarding security check of postal mail bag of intelligence Agencies
by a scheduled carrier is mentuioned in the BCAS circular No.
a) 34/ 2003 b) 34/2002 c) 33/2003 d) 33/2002

876 fdl ch-lh-,-,l ifji= la[;k esa vklwpuk laLFkk }kjk fu;fer mM+ku ls Hksts tkus okys iksLVy cSx
ds lUnHkZ esa lqj{kk tkap ds funsZ’k fn;s x;s gS
a) 34@2003 b) 34@2002 c) 33@2003 d) 33@2002

141
877 BCAS Circular No. 06/2004 deals with
a) Rules relating to carriage of Dangerous Goods
b) Rules relating to carriage of Arms and ammunitions
c) Rules relating to carriage of Animals and reptiles
d) None of the above

877 ch-lh-,-,l dk ifji= la[;k 06@2004 fdlls lEcfU/kr gS


a) MsUtlZ xqM~l dks ys tkus ds lEcU/k esa fu;e
b) gfFk;kj vkSj dkjrwl ys tkus ds lEcU/k esa fu;e
c) i'kqvkas vkSj jsaxus okys tUrqvksa dks ys tkus ds lEcU/k esa fu;e
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

878 As per BCAS circular No. 08/2005 background checks in respect of employees of
agencies at the airport has to be done
a) At the time of initial employment and every 05 years on regular basis.
b) At the time of initial employment and every 10 years on regular basis.
c) At the time of initial employment and every 03 years on regular basis.
d) Only at the time of initial employment

878 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2005 ds vuqlkj ,;jiksVZ ij dk;Z djus okyh laLFkkvksa ds deZpkfj;ksa
dk cSd xzkm.M pSd dc&dc fd;k tkuk pkfg,
a) jkstxkj yxrs le; vkSj mlds i'pkr~ fu;fer :i ls izR;sd 05 o”kZ ckn
b) jkstxkj yxrs le; vkSj mlds i'pkr~ fu;fer :i ls izR;sd 10 o”kZ ckn
c) jkstxkj yxrs le; vkSj mlds i'pkr~ fu;fer :i ls izR;sd 03 o”kZ ckn
d) dsoy jkstxkj yxrs le;

879 As per which BCAS circular aircraft operators have to implement and maintain a
written operator security programme which meets the requirements of the national
civil aviation security programme:
a) BCAS Circular No 16/2005
b) BCAS Circular No 17/2005
c) BCAS Circular No 16/2004
d) BCAS Circular No 16/2005

879 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds vuqlkj ,;jdzkQV vkWijsVj ,d fyf[kr vkWijsVj flD;wfjfV izksxzke dks
ykxw djsaxsa vkSj fdz;kfUor j[ksa] tks fd jk”Vªh; ukx~j foeku~u lqj{kk dk;Zdze ds vuqdwy gksxk
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 16@2005 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 17@2005
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 16@2004 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 16@2005

880 As per which BCAS circular the NCASTP was to be enforced with effect from July
1st, 2005.
a) BCAS Circular No. 20/2005
b) BCAS Circular No.21/2005
c) BCAS Circular No.20/2006
d) BCAS Circular No. 20/2004

880 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds rgr 01 tqykbZ 2005 esa ,u-lh-,-,l-Vh-ih dks ykxq fd;k x;k Fkk
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2005 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 21@2005
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2006 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2004

881 BCAS Circular No. 26 / 2005 deals with which of the following.
a) Security procedure for General Aviation Operations and Chartered Aircraft
Operations.
b) Security procedure for Aerial work aircrafts
c) Security procedure for defense aitrcrafts.
d) None of the above.

142
881 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 26@2005 fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS
a) tujy ,fo;s’ku vkWijs’ku vkSj pkVZM ,;jdzkQV vkWijs’ku dh lqj{kk izfdz;k
b) ,fj;y odZ ,;jdzkQV dh lqj{kk izfdz;k
c) fMQsUl ,;jdzkQV dh lqj{kk izfdz;k
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

882 As per BCAS Circular No. 38/2005 which of the following is correct.
a) Live grenades, mines, bombs, explosives, black powder shall not be allowed to
carried by Armed /para-military forces on board the aircraft (neither in Cabin nor in
Hold baggage), without specific written permission from DGCA.
b) The firearm and ammunition so carried can be in loaded condition.
c) Both a and b
d) None of the above
882 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 38@2005 ds vuqlkj dkSu lk lgh gS
a) j{kk@v}ZlSfud cyksa }kjk ,;jdzkQV esa fcuk Mh-th-lh-, dh fyf[kr vuqefr ds ftUnk xzusM]
ekbUl] cEc] ,DlIyksflo] CySd ikmMj vkfn ugh ys tk;s tk;saxas A u gh dsfcu cSxst esa vkSj u gh
gksYM cSxst esa A
b) vXU;L= vkSj dkjrwl Hkjh gqbZ voLFkk esa gh tk;saxas
c) v vkSj c nksuks
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

883 As per BCAS Circular No.43/2005 regarding Contingency Plan for handling aircraft
hijack situation, which of the following airport is not identified for landing of such
aircraft.
a) Mumbai b) Thiruvananthapuram c) Hyderabad d) Bagdogra
883 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 43@2005 ds vuqlkj ,;jdzkQV ds gkbZtsd dh fLFkfr ls fuiVus ds fy;s
vkikrdkyhu ;kstuk ds rgr fuEu esa ls dkSu ls ,;jiksVZ ij ml ,;jdzkQV dks ugh mrkjus ds
lEcU/k esa fpfUgr fd;k x;k gS
a) eqEcbZ b) fr:vUuriqje c) gSnjkckn d) ckxMksXjk
884 Procedure for screening of natural and artificial plants at the airports is mentioned
in which of the BCAS circular.
a) BCAS Circular No. 01/2006
b) BCAS Avsec Order. 01/2006
c) BCAS Circular No. 01/2005
d) BCAS Circular No. 01/2005
884 izkd`frd vkSj d`f=e ikS/kksa dh Ldzhfuax ds fy;s ,;jiksVZ ij Ldzhfuax dh izfdz;k dh O;oLFkk fdl
ifji= esa dh xbZ gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2006 b) ch-lh-,-,l AVSEC vkMZj la[;k 01@2006
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2005 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 01@2005

885 As per which BCAS Circular, the instructions regarding Installation of Perimeter
Intrusion Security system at all Hyper-sensitive airports were issued.
a) BCAS Circular No. 07/2006 b) BCAS Circular No. 08/2006
c) BCAS Circular No. 07/2005 d) BCAS Circular No. 08/2005

885 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds vuqlkj lHkh mPp laosnu’khy ,;jiksVZ ij iSjhehVj bUVª;wtu flD;wfjfV
flLVe dks LFkkfir djus ds lEcU/k esa funsZ’k tkjh fd;s x;sa gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 07@2006 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2006
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 07@2005 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2005

886 As per which BCAS Circular, the instructions regarding Installation of Bio-metric
system at all Hyper-sensitive airports were issued.
a) BCAS Circular No. 08/2006 b) BCAS Circular No. 07/2006
c) BCAS Circular No. 06/2006 d) BCAS Circular No. 08/2005
143
886 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds vuqlkj lHkh mPp laosnu’khy ,;jiksVZ ij ckW;ksesVªhd flLVe yxkus ds
lEcU/k esa funsZ’k tkjh fd;s x;sa gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2006 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 07@2006
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2006 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2005

887 As per which BCAS Circular, the instructions regarding Installation of Online X-ray
baggage screening system at the airports in India were issued.
a) BCAS Circular No. 09/2006 b) BCAS Circular No. 07/2006
c) BCAS Circular No. 06/2006 d) BCAS Circular No. 08/2005

887 fdl ch-lh-,-,l ifji= ds vuqlkj Hkkjr esa ,;jiksVZ ij vkWu ykbu ,WDl&js cSxst Ldzhfuax flLVe
LFkkfir djus ds lEcU/k es funsZ’k tkjh fd;s x;sa gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 09@2006 b) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 07@2006
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2006 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2005

888 As per BCAS circular No.20/2006 regarding Airport Security Committee meeting,
which one of the following is correct?
a) In AAI controlled Airports the convener of the Airport Security Committee
meeting will be the CASO.
b) For non -AAI/ Private airport operators, Airport Director will be the convener and
CASO will be a member.
c) Both a and b.
d) CASO will be the convener of APSC for all types of airports.
888 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 20@2006 ds vuqlkj ,;jiksVZ flD;wfjfV desVh ds lEcU/k esa fuEu esa ls
dkSu lk rF; lgh gS
a) ,-,-vkbZ fu;fU=r ,;jiksVZ ij ,;jiksVZ flD;wfjfV desVh dk la;kstd dkWlks gksxk
b) xSj ,-,-vkbZ@futh ,;jiksVZ ij ,;jiksVZ MkW;jsDVj la;kstd gksxk vkSj dkWlks lnL; gksxk
c) v vkSj c nksuks
d) lHkh izdkj ds ,;jiksVZ ij dkWlks la;kstd gksxk
889 As per BCAS Circular No.25/2006 Security arrangements at the catering
establishments shall be monitored regularly by the _________ officers to ensure
that the instructions issued by the BCAS are strictly implemented and security
procedures established as per the approved security programme are adhered to
by the caterers.
a) CISF b) DGCA c) MCA d)BCAS
889 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 25@2006 ds vuqlkj] dSVfjax laLFkku dh lqj{kk O;oLFkk dks --------ds
vf/kdkfj;ks }kjk fu;fer :i ls ns[k js[k dh tk;sxh ;g lqfuf’pr djus ds fy;s fd ch-lh-,-,l
}kjk tkjh funsZ’kksa dh iw.kZ:i ls ikyuk dh tk jgh gS vkSj vuqeksfnr lqj{kk dk;Zdze ds rgr LFkkfir
lqj{kk izfdz;kvksa dk dsVlZ }kjk ikyuk dh tk jgh gS
a) lh-vkbZ-,l-,Q b) Mh-th-lh-, c) ,e-lh-, d) ch-lh-,-,l
890 As per BCAS Circular No. 26/2006 which of the following is correct.
a) Aircraft operators shall conduct pre-flight security checks only after all
maintenance and cleaning staff have vacated the aircraft and prior to
passengers embarking.
b) Aircraft operators shall conduct pre-flight security checks after passengers
embarking.
c) BDDS of CISF shall conduct pre-flight security checks prior to passengers
embarking.
d) None of the above.

144
890 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 26@2006 ds vuqlkj fuEu esa ls dkSu lk lgh gS
a) ,;jdzkQV vkWijsVj }kjk dehZ;ksa }kjk lHkh izdkj ds j[kj[kko vkSj lQkbZ ds i'pkr~ rFkk ;kf=;ksa
dks pM+kus ls iwoZ] mM+ku ls iwoZ lqj{kk tkap dh tkrh gS
b) ,;jdzkQV vkWijsVj }kjk ;kf=;ksa ds tgkt esa p<+us ds i'pkr~ mM+ku ls iwoZ lqj{kk tkap dh tkrh
gS
c) tgkt esa ;kf=;ksa ds p<+us ls iwoZ lh-vkbZ-,l-,Q dk ch-Mh-Mh-,l dehZ mM+ku ls iwoZ tkap djsxk
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh
891 As per BCAS Circular No.30/2006 how many types of threat levels are there.
a) Baseline, Intermediate, Top
b) Bottom, Intermediate, high
c) Baseline, Intermediate, high
d) Normal, Sensitive, Hypersensitive
891 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 30@2006 ds vuqlkj fdrus izdkj dh [krjksa ds Lrj crk, x;s gS
a) cslykbZu] bUVjehfM;sV] VkWi
b) cksVe] bUVjehfM;sV] gkWbZ
c) cslykbZu] bUVjehfM;sV] gkWbZ
d) lkekU;] laosnu’khy] mPplaosnu’khy

892 As per BCAS Circular No.31/2006 regarding security measures for


unaccompanied Baggage, which of the following is correct.
a) The trained and certified screener shall furnish a certificate confirming that the
unaccompanied hold has been subject to the specified security controls.
b) There is no provision of certificate as mentioned above in (a).
c) The certificates shall be attached to the unaccompanied hold baggage portion
of the manifest prior to loading in the aircraft.
d) Both a and c
892 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 31@2006 ds vuqlkj lkFk ugh tkus okys lkeku ds lEcU/k esa lqj{kk
izfdz;k ds rgr fuEu esa ls dkSu lk dFku lgh gS
a) izf’kf{kr vkSj izekf.kr Ldzhuj }kjk izek.k i= ;g lqfuf’pr djrs gq, tkjh fd;k tk;sxk dh
vu,WdEisUM gksYM iw.kZr% lqj{kk fu;U=.k ds rgr gS
b) mijksDr *v* esa of.kZr izek.k i= dk dksbZ izko/kku ugh gS
c) tgkt esa pM+kus ls iwoZ izek.k i= dks vuvdEiusM gksYM cSxst ds Hkkx okys lwfp ds lkFk uRFkh
fd;k tk;sxk
d) v vkSj c nksuks

893 Which one of the following is correct as per BCAS Circular No.04/2007 regarding
deployment of ground handling agencies at the airports.
a) Any ground handling agency can be engaged at airports by Airport Operator,
Aircraft Operator or any other agency only after security clearance from the
BCAS.
b) The background check of the ground handling agency will be done by the BCAS
through IB and local police.
c) Both a and b
d) None of the above
893 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 04@2007 ds vuqlkj ,;jiksVZ ij xzkm.M gs.Mfyax ,tsUlh dks yxkus ds
lEcU/k esa dkSu lk rF; lgh gS
a) ,;jiksVZ vkWijsVj@,;jdzkQV vkWijsVj ;k vU; dksbZ laLFkk }kjk dsoy ch-lh-,-,l ls lqj{kk izek.k
i= feyus ds i'pkr~ ,;jiksVZ ij xzkm.M gs.Mfyax ,WtsUlh dks yxk;k tk ldrk gS
b) ch-lh-,-,l }kjk vkbZ-ch vkSj LFkkuh; iqfyl ds ek/;e ls xzkm.M gs.Mfyax ,WtsUlh dk cSd xzkm.M
pSd fd;k tk;sxk
c) v vkSj c nksuks
d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

145
894 As per BCAS Circular No.08/2008 which of the following agencies will examine
and validate accompanying documents of dead bodies as enumerated therein.
a) Station Manager/Station Security Manager of the concerned Aircraft Operator.
b) Shift duty officer in-charge of the ASG
c) Airport Manager of the Airport Operator
d) Both a and b
894 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 08@2008 ds vuqlkj e`r ‘kjhj ds lkFk nLrkostksa dh oS|rk vkSj tkap
¼fuEu esa ls dkSu lh laLFkk½ djsxh
a) lEcfU/kr ,;jiksVZ vkWijsVj dk LVs’ku eSustj@LVs’ku flD;wfjfV eSustj
b) ,-,l-th dk f’kQ~V M~;wfV vkWfQlj bu pktZ
c) ,;jiksVZ vkWijsVj dk ,;jiksVZ eSustj
d) v vkSj c nksuks
895 BCAS Circular No.25/2009 deals with which of the following.
a) Arrangements in case of hijacked aircraft landing at the Defence Controlled
Airports.
b) Arrangements in case of hijacked aircraft landing at the Civil Airports.
c) Both a and b
d) None of the above.

895 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 25@2009 fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS


a) j{kk fu;fU=r ,;jiksVZ ij gkWbZtSd foeku ds mrjus dh fLFkfr esa O;oLFkk
b) flfoy ,;jiksVZ ij gkbZtSd ,;jdzkQV mrjus ds lEcU/k esa O;oLFkk
c) v vkSj c nksuks
d) bues ls dksbZ ugh

896 As per BCAS Circular No.15/2010, use of sharp shooters with shot gun/12 bore
gun in the airside has been prohibited.
a) False b) True
c) No such circular has been issued d) None of the above

896 ch-lh-,-,l ifji= la[;k 15@2010 ds vuqlkj] ,;jlkbZM esa ‘kkWV xu ;k 12 cksj ds lkFk vPNk
fu’kkuk yxkus okys dks gVk fn;k x;k gS
a) xyr b) lgh
c) bls FkksM+s le; ds fy;s ykxw fd;k x;k gS d) bues ls dksbZ ugh

897 BCAS AVSEC Order 6/2000 deals with which of the following.
a) Action to be taken in case of Hijack Threat
b) Action to be taken in case of Bomb Threat
c) Action to be taken in case of detection of Arms and ammunition
d) None of the above.

897 ch-lh-,-,l] AVSEC vkns’k la[;k 06@2000 fuEu esa ls fdlls lEcfU/kr gS
a) gkbZtsd dh FkzsV gksus dh fLFkfr esa dh tkus okyh dk;Zokgh
b) ce FkzsV dh fLFkfr esa dh tkus okyh dk;Zokgh
c) gfFk;kj vkSj dkjrwl cjken gksus dh fLFkfr esa dh tkus okyh dk;Zokgh
d) bues ls dksbZ ugh

898 Which BCAS instruction clarifies that National Civil Aviation Security Quality
Control Programme shall be implemented by all agencies connected with aviation
security in India.
a) BCAS Circular 6/2004 b) AVSEC order 6/2004
c) BCAS Circular 2/2001 d) AVSEC Order 2/2002

146
898 ch-lh-,-,l dk dkSu lk funsZ’k Li”V djrk gS fd Hkkjr esa foeku~u lqj{kk ls tqMh gqbZ lHkh laLFkkvksa
}kjk jk”Vªh; ukx~j foeku~u lqj{kk xq.kork fu;U=.k dk;Zdz e dks ykxq fd;k tk;sxk
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2004 b) AVSEC vkns’k la[;k 06@2004
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2001 d) AVSEC vkns’k la[;k 02@2002

899 As per AVSEC Order 7/2004, the caterer shall issue to the airline operator a
security certificate for each consignment of his stores and supplies to be loaded
on the aircraft to the effect that the consignment does not contain any prohibited
item;
a) True b) False
c) No, it shall be issued to BCAS by caterer d) None of the above

899 AVSEC vkns’k la[;k 07@2004 ds vuqlkj] dsVjj ,;jdzkQV esa yksM gksus okys izR;sd
dUlkbZuesUV ds LVkslZ vkSj lIykbZ ds lEcU/k esa ,;jykbZu dks ,d lqj{kk izek.k i= tkjh djsxk fd
dUlkbZuesUV esa dksbZ izfrcfU/kr lkeku ugh gS
a) lgh b) xyr
c) ugh ;g dsVjj }kjk ch-lh-,-,l dks tkjh fd;k tk;sxk d) mijksDr esa ls dksbZ ugh

900 As per which BCAS instructions National Civil Aviation Security Programme, shall
be implemented by all agencies connected with aviation security in India.
a) BCAS Circular 2/2006 b) AVSEC order 2/2006
c) AVSEC Order 2/2001 d) BCAS Circular 2/2002

900 ch-lh-,-,l ds fdl funsZ’k ds vuqlkj Hkkjr esa foeku~u lqj{kk ls lEcfU/kr lHkh laLFkkvks dks jk”Vªh;
ukx~j foeku~u lqj{kk dk;Zdze dks ykxq djuk gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2006 b) AVSEC vkns’k la[;k 02@2006
c) AVSEC vkns’k la[;k 02@2001 d) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 02@2002

901 In which of the following BCAS instructions norms for deployment of airlines’
security staff to undertake security functions relating to airlines are enumerated.
a) BCAS Circular 05/2009 b) AVSEC Order 05/2009
c) BCAS Circular 06/2009 d) None of the above

901 ch-lh-,-,l ds fdl funsZ’k ds rgr ,;jykbzZUl }kjk lqj{kk lEcU/kh dk;kZs dks djus ds fy;s
,;jykbZu flD;wfjfV LVkQ dks yxkus dh izfdz;k D;k o.kZu gS
a) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 05@2009 b) AVSEC vkns’k la[;k 05@2009
c) ch-lh-,-,l ifji= la[;k 06@2009 d) bues ls dksbZ ugh

902 As per AVSEC order No.01/2010,entry/exit to Cargo Complex and Sterile area
beyond cargo screening points at the airports shall be guarded by _________
a) CISF/ASG b) Local police
c) Airline security d) None of the above.

902 AVSEC vkns’k la[;k 01@2010 ds vuqlkj] dkWaxksZ Ldzhfuax LFky ds i'pkr~ dkWxksZ dkWEiySDl vkSj
LVjkbZy {ks= esa izos’k@fudklh dh igjsnkjh -------------------- }kjk dh tk;sxh
a) lh-vkbZ-,l-,Q@,-,l-th b) LFkkuh; iqfyl
c) ,;jykbZu flD;wfjfV d) bues ls dksbZ ugh

147
ANSWER KEY

1 a) 2 c) 3 b) 4 c) 5 b)
6 b) 7 d) 8 d) 9 c) 10 b)
11 c) 12 c) 13 c) 14 d) 15 b)
16 b) 17 d) 18 b) 19 a) 20 a)
21 d) 22 a) 23 b) 24 d) 25 b)
26 d) 27 c) 28 d) 29 a) 30 b)
31 a) 32 a) 33 c) 34 c) 35 a)
36 d) 37 b) 38 a) 39 a) 40 a)
41 a) 42 d) 43 b) 44 c) 45 b)
46 d) 47 a) 48 b) 49 a) 50 a)
51 c) 52 a) 53 a) 54 a) 55 d)
56 c) 57 a) 58 c) 59 b) 60 c)
61 c) 62 a) 63 a) 64 d) 65 d)
66 d) 67 d) 68 a) 69 a) 70 b)
71 a) 72 a) 73 c) 74 d) 75 d)
76 a) 77 b) 78 b) 79 a) 80 c)
81 b) 82 c) 83 c) 84 a) 85 c)
86 c) 87 a) 88 b) 89 b) 90 a)
91 d) 92 b) 93 c) 94 c) 95 a)
96 a) 97 a) 98 a) 99 c) 100 b)
101 a) 102 d) 103 a) 104 c) 105 b)
106 d) 107 b) 108 d) 109 b) 110 a)
111 c) 112 d) 113 d) 114 d) 115 a)
116 c) 117 b) 118 d) 119 a) 120 a)
121 b) 122 a) 123 b) 124 a) 125 d)
126 b) 127 b) 128 c) 129 c) 130 a)
131 a) 132 b) 133 d) 134 c) 135 b)
136 d) 137 d) 138 b) 139 a) 140 c)
141 c) 142 c) 143 b) 144 d) 145 a)
146 d) 147 d) 148 b) 149 c) 150 a)
151 c) 152 a) 153 b) 154 c) 155 a)
156 a) 157 a) 158 a) 159 a) 160 a)
161 c) 162 b) 163 b) 164 a) 165 d)
166 a) 167 b) 168 c) 169 c) 170 b)
171 b) 172 b) 173 a) 174 c) 175 b)
176 b) 177 b) 178 a) 179 b) 180 b)
181 b) 182 c) 183 b) 184 c) 185 b)
148
186 b) 187 c) 188 b) 189 b) 190 b)
191 b) 192 b) 193 c) 194 c) 195 c)
196 b) 197 c) 198 b) 199 c) 200 a)
201 a) 202 a) 203 a) 204 a) 205 d)
206 d) 207 c) 208 c) 209 b) 210 c)
211 d) 212 a) 213 a) 214 d) 215 d)
216 d) 217 a) 218 b) 219 a) 220 a)
221 b) 222 a) 223 a) 224 a) 225 a)
226 b) 227 d) 228 a) 229 a) 230 c)
231 d) 232 a) 233 d) 234 c) 235 a)
236 a) 237 c) 238 d) 239 b) 240 c)
241 c) 242 d) 243 c) 244 a) 245 b)
246 b) 247 a) 248 c) 249 a) 250 a)
251 b) 252 d) 253 c) 254 a) 255 d)
256 a) 257 a) 258 c) 259 d) 260 b)
261 c) 262 c) 263 c) 264 c) 265 a)
266 c) 267 c) 268 a) 269 b) 270 a)
271 a) 272 b) 273 b) 274 b) 275 a)
276 d) 277 c) 278 d) 279 d) 280 c)
281 a) 282 d) 283 c) 284 c) 285 a)
286 c) 287 a) 288 b) 289 a) 290 c)
291 b) 292 d) 293 a) 294 c) 295 c)
296 a) 297 c) 298 c) 299 a) 300 d)
301 d) 302 a) 303 d) 304 d) 305 d)
306 d) 307 a) 308 c) 309 a) 310 b)
311 d) 312 a) 313 d) 314 a) 315 d)
316 d) 317 d) 318 c) 319 c) 320 c)
321 a) 322 c) 323 b) 324 a) 325 d)
326 d) 327 c) 328 d) 329 c) 330 c)
331 d) 332 d) 333 c) 334 d) 335 d)
336 d) 337 d) 338 d) 339 a) 340 a)
341 a) 342 a) 343 b) 344 a) 345 a)
346 d) 347 a) 348 d) 349 a) 350 a)
351 d) 352 a) 353 b) 354 a) 355 a)
356 a) 357 c) 358 a) 359 c) 360 c)
361 d) 362 c) 363 a) 364 a) 365 d)
366 d) 367 a) 368 d) 369 d) 370 d)
371 d) 372 d) 373 a) 374 a) 375 d)

149
376 d) 377 a) 378 d) 379 a) 380 a)
381 c) 382 d) 383 c) 384 a) 385 a)
386 b) 387 a) 388 b) 389 b) 390 d)
391 a) 392 a) 393 a) 394 c) 395 b)
396 d) 397 d) 398 d) 399 a) 400 a)
401 c) 402 a) 403 d) 404 b) 405 a)
406 c) 407 b) 408 d) 409 a) 410 b)
411 c) 412 a) 413 c) 414 b) 415 b)
416 a) 417 a) 418 d) 419 a) 420 c)
421 d) 422 d) 423 a) 424 b) 425 d)
426 a) 427 d) 428 a) 429 a) 430 a)
431 b) 432 d) 433 d) 434 c) 435 a)
436 a) 437 c) 438 c) 439 d) 440 d)
441 a) 442 b) 443 b) 444 b) 445 a)
446 c) 447 a) 448 b) 449 c) 450 c)
451 b) 452 d) 453 d) 454 b) 455 c)
456 c) 457 a) 458 a) 459 d) 460 b)
461 b) 462 d) 463 d) 464 d) 465 d)
466 c) 467 a) 468 b) 469 a) 470 a)
471 a) 472 d) 473 d) 474 a) 475 b)
476 a) 477 a) 478 d) 479 d) 480 a)
481 a) 482 c) 483 b) 484 c) 485 c)
486 c) 487 d) 488 c) 489 a) 490 c)
491 b) 492 b) 493 c) 494 d) 495 d)
496 b) 497 d) 498 a) 499 d) 500 a)
501 b) 502 d) 503 a) 504 c) 505 a)
506 b) 507 a) 508 b) 509 a) 510 a)
511 b) 512 c) 513 a) 514 d) 515 b)
516 b) 517 d) 518 a) 519 a) 520 a)
521 a) 522 a) 523 b) 524 c) 525 a)
526 a) 527 d) 528 d) 529 a) 530 a)
531 a) 532 d) 533 a) 534 a) 535 b)
536 a) 537 b) 538 a) 539 a) 540 a)
541 b) 542 d) 543 a) 544 b) 545 c)
546 c) 547 d) 548 a) 549 b) 550 c)
551 d) 552 c) 553 a) 554 a) 555 a)
556 b) 557 a) 558 c) 559 b) 560 c)
561 b) 562 c) 563 a) 564 a) 565 c)

150
566 d) 567 c) 568 b) 569 a) 570 d)
571 a) 572 a) 573 c) 574 a) 575 d)
576 a) 577 a) 578 b) 579 a) 580 b)
581 c) 582 d) 583 d) 584 d) 585 d)
586 d) 587 d) 588 c) 589 a) 590 d)
591 b) 592 d) 593 a) 594 c) 595 a)
596 d) 597 c) 598 d) 599 a) 600 a)
601 a) 602 d) 603 b) 604 b) 605 c)
606 a) 607 a) 608 a) 609 d) 610 d)
611 b) 612 d) 613 a) 614 c) 615 a)
616 c) 617 d) 618 d) 619 d) 620 d)
621 b) 622 b) 623 a) 624 a) 625 c)
626 a) 627 b) 628 c) 629 a) 630 d)
631 a) 632 a) 633 a) 634 b) 635 c)
636 d) 637 b) 638 a) 639 b) 640 c)
641 a) 642 a) 643 b) 644 d) 645 c)
646 b) 647 b) 648 a) 649 a) 650 c)
651 d) 652 b) 653 a) 654 d) 655 d)
656 b) 657 c) 658 d) 659 d) 660 a)
661 d) 662 c) 663 a) 664 b) 665 b)
666 d) 667 d) 668 a) 669 b) 670 b)
671 b) 672 a) 673 d) 674 a) 675 c)
676 a) 677 a) 678 a) 679 d) 680 d)
681 b) 682 b) 683 a) 684 b) 685 d)
686 c) 687 d) 688 a) 689 c) 690 b)
691 c) 692 d) 693 c) 694 c) 695 b)
696 c) 697 b) 698 a) 699 a) 700 b)
701 d) 702 d) 703 c) 704 c) 705 d)
706 c) 707 a) 708 a) 709 c) 710 a)
711 d) 712 a) 713 c) 714 a) 715 a)
716 d) 717 d) 718 a) 719 a) 720 c)
721 a) 722 a) 723 a) 724 a) 725 a)
726 a) 727 a) 728 a) 729 a) 730 a)
731 a) 732 b) 733 a) 734 c) 735 a)
736 a) 737 d) 738 a) 739 c) 740 a)
741 c) 742 a) 743 a) 744 d) 745 a)
746 c) 747 b) 748 c) 749 a) 750 a)
751 d) 752 a) 753 c) 754 a) 755 d)

151
756 d) 757 c) 758 b) 759 d) 760 a)
761 a) 762 a) 763 d) 764 a) 765 a)
766 a) 767 d) 768 c) 769 b) 770 d)
771 d) 772 c) 773 a) 774 c) 775 d)
776 a) 777 a) 778 a) 779 b) 780 a)
781 a) 782 d) 783 b) 784 a) 785 b)
786 a) 787 a) 788 a) 789 a) 790 b)
791 d) 792 d) 793 d) 794 c) 795 a)
796 d) 797 d) 798 d) 799 c) 800 b)
801 d) 802 b) 803 b) 804 b) 805 d)
806 d) 807 a) 808 a) 809 d) 810 a)
811 a) 812 d) 813 b) 814 d) 815 a)
816 b) 817 b) 818 c) 819 a) 820 a)
821 a) 822 a) 823 a) 824 b) 825 d)
826 a) 827 c) 828 a) 829 a) 830 a)
831 b) 832 d) 833 d) 834 d) 835 a)
836 a) 837 a) 838 a) 839 d) 840 d)
841 b) 842 a) 843 b) 844 a) 845 b)
846 d) 847 b) 848 a) 849 c) 850 b)
851 b) 852 d) 853 a) 854 b) 855 a)
856 a) 857 a) 858 d) 859 a) 860 d)
861 b) 862 a) 863 b) 864 c) 865 d)
866 d) 867 d) 868 b) 869 a) 870 a)
871 c) 872 a) 873 a) 874 a) 875 a)
876 a) 877 a) 878 a) 879 a) 880 a)
881 a) 882 a) 883 d) 884 a) 885 a)
886 a) 887 a) 888 c) 889 d) 890 a)
891 c) 892 d) 893 c) 894 a) 895 a)
896 b) 897 a) 898 b) 899 a) 900 b)
901 b) 902 a)

***

152

Related Interests