You are on page 1of 24

.

GATE-2018 ME-Set-1

ANALYSIS OF GATE 2018*(Memory Based)


Mechanical Engineering

Engineering
Industrial Engineering Mechanics
Engineering General Aptitude Mathematics 4%
4% 15% 14%

Manufacturing Mechanics of
Engineering Materials
14% 14%

Thermodynamics
10%
Fluid Mechanics
11%
Theory Of
Machines
7%

Heat Transfer Machine Design


2% 5%

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 1


.
GATE-2018 ME-Set-1

ME ANALYSIS-2018_3-Feb_Morning

SUBJECT No. of Ques. Level of Total


Topics Asked in Paper(Memory Based)
Ques. Marks
Engineering 1 Marks: 6 Mean Value Theorem; Probability , Euler’s
Method, Rank, Analytic Function, Laplace Easy 14
Mathematics 2 Marks: 4
Transform
Engineering 1 Marks: 0
Slider Crank Mechanism, Collision Medium 4
Mechanics 2 Marks: 2
Mechanics of 1 Marks: 4
Simple Stress Strains, Analysis of Shear
Medium 14
Materials 2 Marks: 5 Stress, Stress in Beams, Plain Stress
Theory Of 1 Marks: 3
Gear Strain Medium 7
Machines 2 Marks: 2
1 Marks: 1
Machine Design Bearing Capacity, Breaks Easy 5
2 Marks: 2
1 Marks: 3
Fluid Mechanics Peloton Wheels, Medium 11
2 Marks: 4
1 Marks: 0
Heat Transfer Conduction, Easy 2
2 Marks: 1
1 Marks: 2
Thermodynamics Entropy, IC Engines, Steady Flow Energy
Medium 10
2 Marks: 4 Equation
Manufacturing 1 Marks: 6
ECM, Sheet Metal, Metal cutting Tough 14
Engineering 2 Marks: 4
Industrial 1 Marks: 0
Linear Program Medium 4
Engineering 2 Marks: 2
1 Marks: 5
General Aptitude Geometry, TSD, Functions, Grammar,
Easy 15
2 Marks: 5 Numbers, Work, inference
Total 65 100
Majority of the question were concept based. General Aptitude And
Faculty Feedback Mathematics is Very Easy. Core Subject Questions were 50% easy, 30%
medium and 20% tough.

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 2


.
GATE-2018 ME-Set-1

General Aptitude
GATE 2018 Examination* (Memory Based)
Mechanical Engineering
Test Date: 3-FEB-2018
Test Time: 9:00 AM 12:00 PM
Subject Name: Mechanical Engineering

General Aptitude
Q.1 - Q.5 Carry One Mark each.
1. Her_____________ should not be confused with miserliness because she is ever willing to
assist those in need.
(A) Cleanliness (B) Punctuality
(C) Frugality (D) Greatness
[Ans. C]

2. Going by the __________ that many hands make light work, the school __________ involved all
the students in the task
(A) Principle , Principal
[Ans. A]

3. Find function of following graph

(A) ||x| | (B) ||x| |


(C) ||x| | (D) ||x | |
[Ans. B]

4. If by decreasing length of rectangle by 10 m and breath by 5 m it becomes a square .The


area lost from rectangle is 650 m ind the area of original rectangle?
(A) 1125 (B) 2250
(C) 2924 (D) 4500
[Ans. B]

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 3


.
GATE-2018 ME-Set-1

5. 7 machines take 7 min to make 7 identical toys. At the same rate how many minutes would
it take for 100 machines to make 100 toys?
(A) 1 (B) 7
(C) 100 (D) 700
[Ans. B]

Q.6 - Q.10 Carry Two Mark each.


6. If a and b are integers and a a b is odd then
(A) a and b odd (B) a and b even
(C) a even b odd (D) a odd b even
[Ans. D]

7. From the time, the front of a train enters a platform it take 25 sec for back of the train to
leave the platform, if train is travelling at 54 km/hr. At the same speed it takes 14 sec to
pass a man running at 9 km/h in same direction of the train. Length of train and platform
in m is?
(A) 175 and 200 (B) 210 and 140
(C) 162.5 and 187.5 (D) 245 and 130
[Ans. A]

8. For integers a, b, c, minimum and maximum of a b c


f log |a| log |b| log |c|
(A) and (B) and
(C) and (D) and
[Ans. A]

9. A number consists of 2 digits, the sum of digits is 9. If 45 is subtracted from the number its
digits are interchange. What is the number?
(A) 63 (B) 72
(C) 81 (D) 90
[Ans. B]

10. 1. Some roses are red


2. All red flower fade quickly
3. Some roses fade quickly
(A) f statement ① is true and statement ② is false then statement ③ is false
(B) f Statement ① true statement ② false then statement ③ is true
(C) f Statement ① true statement ② true the statement ③ true
(D) f Statement ① false statement ② false the statement ③ false statement
[Ans. C]

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 4


.
GATE-2018 ME-Set-1

Technical
1. [ ] .Find rank of A

(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
[Ans. B]

[ ]

( ) , ( )
Take number of older ‘ ’
* +
If at least one minor of older (2) is not equal to zero, and minor of order greater than ‘ ’
equal to zero, Then we can say that Rank is “ ”
C (A)

2. F(z) is a function of z and z x iy then


(z) iz k Real part (z) i imaginary part of (z)
What is the value of k? F (z) satisfies R equations
(A) 0 (B) 1
(C) – (D) 4
[Ans. B]
f(z) i(x i y) k(x) i y
ix y kx i y
f(z) ⏟ (kx y) i (x⏟ i y)

C-R equations are,


u V
;k
x y
u V
; ( )
x c

3. Consider the function F(x) which is continuous in (a, b) there exists [a, b] such that
∫ f(x) dx is __________
(A) f( )(b a) (B) f(b)( a)
(C) f(a)(b ) (D) 0
[Ans. A]

4. An explicit forward euler method is used to numerically solve differential equation y


using time step of 0.1 with initial condition y( ) , y( ) computed by this method is
__________
[Ans. *]Range: 2.55 to 2.65

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 5


.
GATE-2018 ME-Set-1

5. ∯ r̅ n̂ ds over the closed surface ‘S’ bounding the volume ‘V’ where r x ̂ ŷ zk̂ is
the position vector
(A) 1V (B) 2V
(C) 3V (D) 4V
[Ans. C]

6. Let x , x be two normal random (independent) variables with means , and standard
deviation , , consider y x x is random variable then _________ (given that
, , )
(A) Y is normal distributed random variable with mean=0, variance=1
(B) Y is normal distributed random variable with mean=0, variance=5
(C) Y is not normal distributed random variable with mean =0, variance =1
(D) Y is not normal distributed random variable with mean=0, variance =5
[Ans. B]
Mean of R V ’Y’ [Y] [X X ] [X ] [X ]

Mean E(y)]
Variance of Y, U(Y) V(X X ) V(X ) V(X ) cov(X,Y)
[Given X , X an independent so cov (X, Y) ]
U(x ) U(x ) ( )

7. A six faced fair dice is rolled times then percentage probability of obtaining ‘ ’ at least
times is
(A) 33 (B) 3.33
(C) 0.33 (D) 0.0033
[Ans. C]
Let “X V” is probabililty of getting “ ”, “r” times out of ‘n’ trails
n ,P ,
P(X U) P(X ) P(X )

( ) ( ) ( )

Percentage probabililty

8. A box contains 4 Red, 4 Green, 4 Black balls, 3 balls are pulled out of the box at random
one after another without replacement. Probability of getting all 3 balls is red.
( ) ( )

( ) ( )
[Ans. B]
: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 6
.
GATE-2018 ME-Set-1

st trial nd trial nd trial

R R R

P ( ll ‘ ’ balls are Red)

9. F(s) is the L.T of f(t) t e then find ( )


[Ans. *] 0.45 to 0.55
n
t ↔
S
n
e t ↔
(S a)
L(f(t)) (S)

L( t e )
(S )
(S)
(S )
( )

10. In a slider crank mechanism, crank is of length 30 mm and connecting rod is of length 70
mm. At the instant when crank is making with the line of reciprocation of slider what
will be the turning moment (N-m) on crank if a force of 40 kN is applied on the slider as
shown?
mm

kN

[Ans. *] 1118.33

11. A mass 200 kg is supported with two springs of stiffness k=10 kN/m and subjected to a
harmonic force (t) cos t kN Find the magnitude of dynamic force transmitted
from each mounting to the ground
F(t)

k k

[Ans. *] 33.33 kN
: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 7
.
GATE-2018 ME-Set-1

12. For minimum Value of 3x+5y


So that
3x+5y 15,
4x+9y 8;
13x+2y 2;
x 0;
y 0.
[Ans. *] 0

( , )
( , ,)
( , )

( , ) ( , )
( ⁄ , )

x y will be for x and y


x y reduce to zero

13. Below is figure shown what the name of weld based on shaded region is.

(A) Fillet weld (B) Groove weld


(C) Spot weld (D) Plug weld
[Ans. A]
The shape of the welded region is fillet Hence, it’s a fillet joint

14. block of mass kg is sliding along a curved surface from P t point Q, it’s velocity is
20m/s and radius of curvature is 2 m. What will be the normal force acting block at
Q?(Take g m s )

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 8


.
GATE-2018 ME-Set-1

Q
[Ans. *] 420
At the free body diagram
N

mv
mg
R
mv
N mg
R
N

15. A rigid bar of weight 100 N and length L is supported to a fix support with the help of two
inextensible strings S and S . At equilibrium, what is the magnitude of tension developed
in strings T and T ?

T T

S S

L L

(A) 100 N, 0 N
(B) 0 N, 100 N
[Ans. B]
W T T
T
T

L L
W
L L
T ( ) w( ) T w N
T ,T N

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 9


.
GATE-2018 ME-Set-1

16. A point mass is shooted vertically upward with a gun and initial velocity 4 m/sat t = 0. It
comes back to ground and rebound but 20% of the velocity is lost in rebounding. If the
final velocity comes to zero then how much time it will take?(Take g m s )
(A) 1 (B) 2
(C) 4 (D)
[Ans. C]

17. A steel column of rectangular cross-section is simply supported at ends. Length of the
column is 1.5 m and cross section dimensions are mm mm. Modulus of elasticity is
200 GPa. The critical load (in kN) which the column can carry is__________kN.
[Ans. *]1.09
Given, L=1.5 m

mm

mm
E Pa
E
P ( )
L
kN

18. A bar is compressed up to half of its original length. The magnitude of true strain produced
in cylinder is__________?
[Ans. *]
L L
L
L
L
e ln ( ) ln ( )
L
magnitude is

19. If and are maximum and minimum values of principle stresses algebraically then the
maximum value of shear stress is?
(A)
(B) √

(C) ( ) (D) √
[Ans. A]
( )

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 10


.
GATE-2018 ME-Set-1

20. True stress( ) Vs True strain ( ) curve is shown in figure when material is loaded up to A.
At A stress is 500 MPa and strain is 0.5. Then material is unloaded up to B, what will be the
strain at B if stress at B is 100 MPa, young’s modulus of material is 200 GPa.

MPa

MPa

[Ans. *] 0.498
( )
( )

21. Two wooden pieces are attached as shown in figure below. They are attached as shown in
the figure. The whole assembly experiences a tensile stress of 4 MPa

MPa MPa

1. Maximum tensile stress glue can take 2.5 MPa


2. Maximum Shear stress glue can take 1.5 MPa
Assume that failure will be happen in glue not in wood?
(A) It fails by only tensile stress not by shear stress
(B) It fails by only shear stress not by tensile stress
(C) Fails by both of them
(D) Fails by none of them
[Ans. C]
iven MPa
MPa
ut, cos MPa MPa
sin cos MPa
Hence fails by both

22. A block of mass 2 kg slides down steadily against a vertical wall. A very thin oil layer of
thickness 0.15mm acts as a lubricant between the block and the wall. The thickness of oil
layer is 0.15 mm.

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 11


.
GATE-2018 ME-Set-1

kg

Oil
h mm
If the interface area of block is m , the dynamic viscosity of oil is Pa-sec.
Find out the terminal velocity of the block. Take g = 10 m s .
Assume the velocity profile developed in oil layer due to sliding of block to be linear.
[Ans. *] 10.714 m/s
Based on the situation predicted in the problem the FDD of the body can be drawn as
f

kg

w mg
As the body is moving with terminal velocity, this means the resultant of all forces on the
block is zero
f w
Where f is the viscous force on the block by oil
f mg
T | mg
du mg
|
dy
But as the velocity profile in the oil is linear
du V
|
dy h
V mg
h
mgh
V

V m sec

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 12


.
GATE-2018 ME-Set-1

23. An engine operates on otto cycle with initial supply of air at 0.1 MPa and .
The compression ratio of cycle is 8 and heat supplied is 500 kJ/kg.
What is the maximum temperature for the cycle?
[Ans. *] 1085
Based on the given condition the working cycle can be plotted as.

̅
Q k kg

v
iven T ,p MPa
V
lso r
V
1 is adiabatic compression process therefore,
TV TV
V
T T ( )
V
T T ( )

2 3 is a constant volume heat addition process therefore,


Q m T
(T T)
T k or
24. A simply supported beam of 4 m length is carrying uniformly distributed load of 10 kN/m
load intensity. It’s cross section area is rectangular with mm width and mm depth
The maximum bending stress developed in beam is _________MPa
W kN m

mm

m mm
[Ans. *] 30
L
M
Hence q N m
L m
M

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 13


.
GATE-2018 ME-Set-1

( )( )
m
MPa

25. For a given state of stress, kPa, kPa and minimum principle stress is
10 kPa. What is (in kPa).

kPa
kPa
kPa

[Ans. *] 37.78 kPa

( ) √( ) ( )

kPa

26. Find out % Scrap in the blanking operation shown below__________

eed

[Ans. *] 53.3

27. The wire diameter of a helical compression spring is increased by 2%. Find out % change
in stiffness.
[Ans. *] 8.243
d
k
N
d d
d d
k k
k

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 14


.
GATE-2018 ME-Set-1

28. If a self-aligning ball bearing is having a basic load rating of 35 kN and equivalent bearing
load of 45 kN the expected rating life in number of million revolution will be
(A) <0.5 (B) 0.5 to 0.8
(C) (D)
[Ans. A]
iven c kN
P kN

L ( )
P

29. Which of the statement is correct regarding Oldham coupling?


(A) Torsional load is transferred along shaft axis
(B) Velocity ratio of 1 :2 between shafts occurs even after absence of gear.
(C) Bending load is transferred perpendicular to shaft.
(D) Rotational movement is transferred along shafts
[Ans. A]

30. For cold wire drawing of steel reduction R e ( )


For perfectly plastic material maximum value of R is?
(A) (B)
(C) (D) 0.632
[Ans. D]

31. The P face of a 20 cm thick wale is in contact with a fluid having ambient temperature 45
and coefficient of convection h = h⁄m k. The thermal conductivity of the wall is 2.5
w/m-k. What is the temperature of A fall of the wall?

h
T
k w mk

P Q
[Ans.*] 33.88

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 15


.
GATE-2018 ME-Set-1

h W
T k w mk

Q
P T
Q

P Q
Q Q by condition of steady state
k
h (T T ) (T T )
L
hL
(T T ) T T
h
( T ) T
T

32. For the metal cutting operation if


Uncut chip thickness = 0.01 mm t
Cutting velocity = 130 m/min
Rake angle = 15
Width of cut = 6 mm
Chip thickness = 0.015 mm t
Cutting force = 60 N
Thrust force = 25 N
Then ratio of frictional energy to total energy is equal to ?
[Ans. *] We Will update soon

33. For the following brake, the magnitude of braking torque (Nm) is equal to?
mm

N
mm

mm

mm

The coefficient of friction between drum and shoe is 0.3?


[Ans. *] 8.13 Nm
( ) N( ) N( )

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 16


.
GATE-2018 ME-Set-1

mm

N
mm

mm
raking torque NR
Nm

34. Interpolator in CNC


(A) Controls spindle speed (B) Coordinate axis moments
(C) Operator full exchange (D) Commands connected cycle
[Ans. B]

35. As shown in the figure, an open container of height 1 m is completely filled with water.
There is a hole at a depth of 0.5m from the top. What is the value of x, where the jet from
the hole strikes the ground. Calculate x in m.

m Water
get of water
Hole

x
ontainer
[Ans.*] 1

m

m Water get of water


Hole ②

x
ontainer
pplying ernoulli’s equation between section ① and section ② for the given time
instant
P V P V
y y
g g
ut y y
P V P V
g g

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 17


.
GATE-2018 ME-Set-1

By continuity equation
V V
ut for
V V
V as compared to V
P P V
g
P P
V [ ( )]

ut P P h Where h
P P
P P h
Hence V √ gh.
Time taken by the get to cover horizontal distance x is same as time taken by it to cover
vertical distance of h m
h
t √
g
Because initial velocity of efflux of get is purely horizontal
x Vt
h
√ gh √ m
g

36. In a linearly hardening plastic material, true stress beyond initial yielding
(A) Increases linearly with true strain
(B) Decreasing linearly with true strain
(C) First increase linearly then decrease linearly
(D) Remain constant
[Ans. D]
Constant after yield point

onventional
yield point stress strain curve

True
stress strain curve

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 18


.
GATE-2018 ME-Set-1

37. For (z) iz kRe(z) i m(z). If F(z) satisfies Cauchy-Riemann equation k = ?


(A) 0 (B) 1
(C) (D) y
[Ans. B]

38. The flow conditions for steady state flow through a nozzle are as shown below.
nlet
Q kW
h k kg h k kg
msec
Nozzle

If the nozzle is non-insulted and rate of heat loss from fluid to surroundings through
nozzle is 5 kW, what is the exit velocity ?
[Ans. *] 447.21 m/s

39. A gas expands from initial state p1 =100 kPa, T k) to a final state
(T k, P kPa).
The specific heats for the gas are given as:
=1kJ/Kg
=0.7KJ/Kg K
What is the change in entropy of the gas in kJ/kg-k.
[Ans. *] 0.363
T p
S ln ( ) ( ) ln ( )
T p
S ln ( ) ( ) ln ( )
S ln ( ) ln
S k g -K.

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 19


.
GATE-2018 ME-Set-1

40. A tank of volume m contains a mixture of saturated water and saturated vapour. In
the mixture, the mass of liquid is 8 kg. What is the entropy of the mixture in kJ/kg,if the
temperature of mixture is
Given that T
p MPa
v m kg
v m kg
S k kg k
S k kg k
[Ans. *] 3.502
V mV

m
V V V
V
V m
Hence
V
m kg
v
mg
x
mg m
S S xs
=3.502 kJ/kg-K

41. A sprinkler rotates about hinge O in horizontal plane as shown in the figure. The discharge
to the sprinkle is uniformly distributed to the two limbs

cm cm
If the flow rate at inlet of sprinkles is 1 lt/sec and nozzle area at axis is cm . What is the
steady state angular velocity assuming frictionless hinge?
[Ans. *] We Will update soon

42. Lagrangian approach. Based on Lagrangian description, the position of a fluid particle is
given as x x e and y y e . Where x,y are position coordinates in m t is time in Scc
and x , y , b are constant. The flow is
(A) Steady 1D (B) Unsteady 1D
(C) Steady 2D (D) Unsteady 2D
[Ans. C]
x x e
y y e
dx
u x e ( b)
dt

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 20


.
GATE-2018 ME-Set-1

bx
dy
and v y e (b)
dt
yb
ieV ⃗ û v̂
bx ̂ yb ̂
⃗ , Now represents eulerian description of flow, i.e. velocity vector at (x, y) for time instant
V
t.
⃗V ⃗V
, hence flow is
x y
⃗⃗
lso therefore flow is steady
Thus flow is steady two dimensional

43. A flow field is described by V ⃗ (x ̂ y ̂) Where A>0. Which of the following statements
is incorrect
(A) The flow field follows continuity equation
(B) Flow is Irrotational
(C) Equation of streamline is x=y
(D) f x ,y , the flow becomes uni-directional
[Ans. C]
⃗V (x ̂ y ̂)
u x
v y
u
x
u
y
u v
x y
u v
x y
i. e the given velocity vector satisfies the 2D continuity equation for incompressible fluid
therefore first statement is true
Also
u
y
v u
x y
i e w i.e. flow is ir-rotational hence 2nd statement is also true.
The streamline equation for the flow is
dx dy
u v

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 21


.
GATE-2018 ME-Set-1

dx dy
x y
ln x ln y c
xy k
Hence 3rd statement is false
Based on the expression V⃗ (xi yj)when x , motion is nearly along y axis hence
flow is 1D for all value of y and similarly when y
u v
Again flow is unidirectional thus 4th statement is also true
Since out of 4 statements only 3rd statement is false, and we have to choose incorrect
statement,(C) is the answer

44. A sine bar of 125 mm is used for a taper of 27 ’ height (mm) is _________
[Ans. *] We Will update soon

45. n the Taylor’s tool life formula n of cutting velocity is decreased by 50%, the ratio of
new tool life to original tool lie is?
[Ans. *] 4

46. Number of atoms per unit cell and number of slip systems in FCC are?
[Ans. *] We Will update soon

47. A four bar mechanism has links of length 100 mm, 200 mm, 300 mm, and 350 mm. If 350
mm link is fixed, number of links that can fully rotate are?
[Ans. *] 1 Since it is crank rocker mechanism

48. For Pelton wheel for maximum power ratio of locket speed to water jet speed is?
[Ans. *] 0.5
For a Pelton wheel
P m (v u)u
E mv
P
n
E
(v u)u
v
dx (v u)
du v
for n
dx
du
v u
u
ie
v

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 22


.
GATE-2018 ME-Set-1

49. Which of the statements is correct in context of super-heated vapour?


(A) Its pressure is less than saturation pressure for a given temperature
(B) Its temperature is less than saturation temperature for given pressure
(C) Its volume is less than volume of saturated vapour at given temperature
(D) Its enthalpy is less than he enthalpy of saturated vapour for a given pressure
[Ans. A]
( )

T p
T p

Super Heated
Vapour

S
p p
Here statement (A) is correct.
( )

Super Heated
p T
Vapour
T

V
T T
Here statement ( )is incorrect
( )

V
V
V
V V
Here statement ( )is incorrect.

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 23


.
GATE-2018 ME-Set-1

( )

p h
Super-heated
p Vapour

h h
h
h h
Here statement (D) is also incorrect.
Therefore answer is option (A).

50. An incompressible fluid is entrapped between a moving plate and a solid wall as shown
L m
Moving
Plate U m sec
V d m
V

If plate is rectangular and large and is moving down with a speed of 1 m/sec. Find the
outward velocity V of the fluid? ( in m/sec)
[Ans. *] 5
dV Volume reduction of fluid intraplexed between plate and wall in small time period
dt
Volume reduction in dt time period

d u(Lw)dt

dv u (L )dt
ut dv U (hw)dt
u(Lw)dt U hw dt
uL
U
h
m sec

MORE QUESTIONS UPDATE SOON

: 080-617 66 222, info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 24