You are on page 1of 9

1. Select the related word/letters/number C.

Sahitya Akademi Award


from the given alternatives. D. Arjuna Award
Farmer : Plough:: Painter: ? Ans. A
A. Brush B. Harrow 10. A series is given with one term missing.
C. Axe D. Knife Select the correct alternative from the
Ans. A given ones that will complete the series.
2. Select the related word/letters/number C A E, F D H, I G K, ?
from the given alternatives. A. L J N B. O M Q
DB: IC:: YE: ? C. K L M D. P O N
A. FJ B. JF Ans. A
C. TH D. WL 11. A series is given with one term missing.
Ans. B Select the correct alternative from the
3. Select the related word/letters/number given ones that will complete the series.
from the given alternatives. AY, CW, EU, ?
AEG: GKM :: MQS : ? A. GS B. HS
A. SWY B. SWZ C. GR D. HR
C. ZWQ D. SWB Ans. A
Ans. A 12. A series is given with one term missing.
4. Select the related word/letters/number Select the correct alternative from the
from the given alternatives. given ones that will complete the series.
17: 71 :: 35: ? 122, 197, 290, ?
A. 69 B. 56 A. 399 B. 400
C. 60 D. 53 C. 401 D. 402
Ans. D As. C
5. Select the odd word/letters/number/ 13. In the following question, two statements
number pair from the given alternatives. are given each followed by two conclusions
A. Joule B. Ohm I and II. You have to consider the
statements to be true even if they seem to
C. Watt D. Magnetic Field
be at variance from commonly known
Ans. D
facts. You have to decide which of the
6. Select the odd word/letters/number/
given conclusions, if any, follows from the
number pair from the given alternatives.
given statements.
A. BGF B. FDH
Statement:
C. BAE D. CDE
(I) India's GDP continues to grow at one of
Ans. D the reasonable rates but job creation is
7. Select the odd word/letters/number/ not picking up the similar pace.
number pair from the given alternatives. (II) Every year over 20 million young
A. 2197 B. 3375 Indians join the workforce.
C. 4099 D. 2744 Conclusions:
Ans. C (I) Population increase is more than the
8. Select the odd word/letters/number/ job creation rate.
number pair from the given alternatives. (II) Supply basket is less and the demand
A. 794 B. 576 basket for jobs is very high.
C. 668 D. 992 A. Only conclusion II follows
Ans. B B. Conclusion I and II both follow
9. A series is given with one term missing. C. Neither I nor II follow
Select the correct alternative from the D. Only conclusion I follows
given ones that will complete the series. Ans. B
Padma Shri, Padma Bhushan, Padma 14. Five girls are sitting facing towards the
Vibhushan, ? north. Rekha is between Shalini and Neetu.
A. Bharat Ratna Pooja is to the immediate right of Neetu
B. Ashok Chakra
and Shalini is to the immediate right of 21. A word is represented by only one set of
Neha. Who is sitting in the middle? numbers as given in any one of the
A. Shalini B. Neetu alternatives. The sets of numbers given in
C. Rekha D. Pooja the alternatives are represented by two
Ans. C classes of alphabets as in two matrices
15. Arrange the given words in the sequence in given below. The columns and rows of
which they occur in the dictionary. Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that
of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A
i. nature ii. nest
letter from these matrices can be
iii. numeric iv. news
represented first by its row and next by its
A. iii, i, ii, iv B. iv, ii, iii, i
column, e.g., ‘P’ can be represented by 95,
C. i, ii, iv, iii D. i, ii, iii, iv 86 etc. and ‘T’ can be represented by 85,
Ans. C 95 etc. Similarly, you have to identify the
16. In a certain code language, "TRAIN" is set for the word ‘ALIKE’.
written as "NIART". How is "SCOOTER"
written in that code language?
A. RETOOCS B. RETOCSO
C. RETSCOO D. SCOORET
Ans. A
17. If "+" means "minus", "x" means "divided
by", "÷" means "plus" and "-" means
"multiplied by", then
38  2  6  19  35  ?
A. 130 B. 140
C. 135 D. 145
Ans. A
18. Which of the following interchanges in
signs and numbers will make the given
equation correct?
8  9  2  74
A. x and , 2 and 9
B. x and, 8 and 2 A. 56, 10, 55, 31, 97
C.  and, 8 and 9 B. 67, 21, 66, 96,86
C. 78, 32, 77, 12, 86
D.  and ,74 and 2
D. 89, 43, 76, 01, 30
Ans. B
Ans. C
19. In the following question, which one set of
22. Pointing towards a lady in a photograph, a
letters when sequentially placed at the
girl says, "Vidit's grandmother is the
gaps in the given letter series shall
mother-in-law of this lady". How is the lady
complete it? a_b_a_c_a_bc
in the photograph related to Vidit?
A. bccbb B. bcbca
A. Mother B. Sister
C. cabca D. acbcb
C. Aunt D. Grandmother
Ans. A
Ans. A
20. A man is facing west and he turns anti-
23. If a mirror is placed on the line MN, then
clockwise by 90 degrees and moves 10m
which of the answer figures is the right
straight, then he again turns 90 degrees
image of the given figure?
anti-clockwise. Which direction is the man
facing now?
A. North B. West
C. South D. East
Ans. D
A. Frederick William Stevens
B. Santiago Calatrava
C. Fazlur Rahman Khan
D. Frei Otto
Ans. A
27. Who won Nobel prize for Physics in 2015?
A. Hiroshi Amano
B. Takaaki Kajita
C. Isamu Akasaki
D. Makoto Kobayashi
A. B. Ans. B
28. Kidney stones are composed of _______.
A. Calcium Oxalate
B. Sodium Chloride
C. Magnesium Nitrate
C. D.
D. Calcium Bicarbonate
Ans. C
Ans. A
24. Identify the diagram that best represents
29. Which of the following is not true about
the relationship among the given classes.
Angiosperms?
Football, Volleyball, Outdoor Games,
A. Dominant phase is gametophytes
Carrom.
B. Vascular bundles are present
C. Spores are heterospores
D. Seeds are covered
Ans. A
30. All of the following are excretory (waste)
A. B. products of animals, except
A. Uric Acid B. Ammonia
C. Carbohydrates D. Urea
Ans. C
31. RNA is a polymeric molecule. What does
C. D. RNA stand for?
Ans. B A. Rado Nuclear Acid
25. A piece of paper is folded and punched as B. Ribo Nucleic Acid
shown below in the question figures. From
C. Rhino Nuclear Acid
the given answer figures, how it will appear
D. Resto Nucleus Acid
when opened.
Ans. B
32. The common name of
dichlorodifluoromethane is _________.
A. galena B. Freon
C. gypsum D. borax
Ans. B
33. ________performs tasks such as inserting,
updating, or deleting data occurrences.
A. B.
A. Data definition language
B. Data manipulation language
C. Query language
C. D. D. OQL
Ans. A Ans. B
26. Chhatrapati Shivaji Terminus station was 34. The Razmnama is a Persian translation of
designed by the ________.
A. Mahabharata B. Ramayana A. Gene Dolgoff
C. Vedas D. Upanishads B. Brendan Eich
Ans. A C. Douglas Engelbart
35. If demand curve for house cleaning D. Federico Faggin
services is D = 45000 - 21P and supply Ans. C
curve is S = 15000 + 9P, find the 45. ________states that internal energy is a
equilibrium Quantity? function of state and the increase in
A. 12000 units B. 6000 units internal energy is equal to the sum of the
C. 24000 units D. 30000 units heat supplied to system and work done by
Ans. C the system.
36. Goods whose demand is proportional to A. First law of thermodynamics
price are called B. Hooke's Law
A. inferior goods B. Veblen goods C. The coulomb's law
C. normal goods D. exclusive goods D. Faraday's Law
Ans. B Ans. A
37. Similipal Tiger Reserve is in which state? 46. What is the direction of torque?
A. Maharashtra B. Andhra Pradesh A. Perpendicular to the direction of
C. Chhattisgarh D. Odisha applied force
Ans. D B. Same as the direction of applied force
38. Which of the following is a greenhouse gas C. Opposite to the direction of applied
or a gas which can deplete the ozone force
layer? D. Parallel to the radius
A. N2O B. AsH3 Ans. A
47. Article 27 of the Indian Constitution
C. N2 D. C5H12
"Freedom as to payment of taxes for
Ans. A promotion of any particular religion" deals
39. Manohar Parrikar is India's ________. with?
A. Railway Minister A. the Union Government
B. Finance Minister B. the State Government
C. HRD Minister C. the directive principles of state policy
D. Defence Minister D. the fundamental rights of the Indian
Ans. D Citizen
40. What is the capital of Finland? Ans. D
A. Tashkent B. Helsinki 48. Article 31C of the Indian Constitution
C. Bern D. Dublin "Saving of laws giving effect to certain
Ans. B directive principles" deals with?
41. Which city is located on the banks of the A. the fundamental rights of the Indian
river Mula-Mutha? Citizen
A. Surat B. Ahmedabad B. the State Government
C. Nagpur D. Pune C. the Union Government
Ans. D D. the directive principles of state policy
42. Ajatashatru was the son ________of Ans. A
A. Brahmadatta B. Bindusara 49. Who among the following has not scored a
C. Bimbisara D. Chetaka double hundred in an ODI?
Ans. C A. Virender Sehwag
43. Chhatrapati Sambhaji (1680–1688 AD) was B. Sachin Tendulkar
the ruler of which dynasty? C. Brian Lara
A. Maratha B. Nanda D. Rohit Sharma
C. Haryanka D. Maurya Ans. C
Ans. A 50. Who is the author of "Jaya"?
44. Who Invented the computer mouse? A. Sudeep Nagarkar
B. Devdutt Pattanaik Ans. C
C. R. K. Narayan 59. Two students appeared for an examination.
D. Aravind Adiga One of them secured 24 marks more than
Ans. B the other and his marks were 65% of the
51. If 7A = 5B = 2C; find A : B : C. sum of their marks. The marks obtained by
A. 35:14:10 B. 14:10:35 them are________.
C. 2:5:7 D. 10:14:35 A. 78 and 54 B. 85 and 61
Ans. D C. 67 and 43 D. 52 and 28
52. Which of the following numbers is not a Ans. D
prime number? 60. If 3x  4  2  x/3 and 3x  5  4x  5; then
A. 731 B. 227 find the value of x?
C. 347 D. 461 A. 7 B. 10
Ans. A C. -11 D. 1
53. A factory buys 7 machines. 2 Machine A, 2 Ans. A
Machine B and rest Machine C. Prices of the 61. When a discount of 25% is given on a
machines are Rs 95000, Rs 75000 and Rs wedding gown, the profit is 32%. If the
43000 respectively. Calculate the average discount is 17%, then the profit is
cost of these machines? ________.
A. 71000 B. 67000 A. 46.08 percent B. 49 percent
C. 75000 D. 65500 C. 51.92 percent D. 43.16 percent
Ans. B Ans. A
54. The value of x for which the expressions 62. If 3x  2y  7 and 4x  y  24, then
7x  13 and 13x  7 become equal is x  y  _______ .
________. A. 9 B. 1
A. -10/3 B. 3/10 C. -9 D. -1
C. -3/10 D. 10/3 Ans. A
Ans. D 63. The co-ordinates of the centroid of a
55. A can do a work in 15 days and B in 9 triangle ABC are (-1,-2) what are the co-
days. If they work on it together for 5 ordinates of vertex C, if co-ordinates of A
days, then what fraction of work is left? and B are (6,-4) and (-2,2) respectively?
A. 1/6 B. 3/7 A. (-7,-4) B. (7,4)
C. 1/3 D. 1/9 C. (7,-4) D. (-7,4)
Ans. D Ans. A
56. On dividing 256a2b2c2 by 64a2 , we get 64. What is the slope of the line parallel to the
line passing through the points (4,-2) and
A. 2c2 B. 2b2
(-3, 5)?
C. 4 D. 4b2c2 A. 3/7 B. 1
Ans. D C. -3/7 D. -1
57. Rehman walks at 8 km/hr and Roma cycles Ans. D
at 13 km/hr towards each other. What was 65. At 24% discount the selling price of a
the distance between them when they washing machine is Rs 38000, what is the
started if they meet after 36 minutes? selling price if the discount is 40%?
A. 12.6 kms B. 18.9 kms A. Rs 18000 B. Rs 30000
C. 15.8 kms D. 9.5 kms C. Rs 22320 D. Rs 31920
Ans. A Ans. B
58. On a certain Principal if the Simple interest 66. Dodecahedron has 20 vertices. How many
for two years is Rs 4800 and Compound edges does it have?
interest for the two years is Rs 5088, what A. 30 B. 16
is the rate of Interest? C. 12 D. 24
A. 6 percent B. 24 percent Ans. A
C. 12 percent D. 18 percent
67. The diagonal of a square is equal to the What was the Revenue of the company if
side of an equilateral triangle. If the area of its Expenditure was Rs. 575 crore in the
the square is 15√3 sq cm, what is the area year when its % profit was the least?
of the equilateral triangle? A. 632.5 B. 603.75
A. 45/√2 sq cm B. 45√2 sq cm C. 661.25 D. 575
C. 45 sq cm D. 45/2 sq cm Ans. B
Ans. D 74. The following table shows the number of
68. If the curved surface area of a right circular children in each house of a society.
cone is 3080 sq cm and its slant height is Number of Children Number of Houses
35 cm, find its total surface area? बच्चों की संख्या घरों की संख्या
A. 11088 sq cm B. 1848 sq cm
0 4
C. 5544 sq cm D. 2772 sq cm
1 13
Ans. C
2 17
69. What is the value of cosec 11π/6?
3 5
A. -2/√3 B. √2
C. -2 D. -√2 What is the average number of children per
house?
Ans. C
A. 2.09 B. 1.84
70.  cos  A  B  cos  A  B is equal to
C. 1.59 D. 1.34
A. 2cosAcosB B. 2sinAsinB Ans. C
C. 2sinAcosB D. 2cosAsinB 75. Refer the below data table and answer the
Ans. A following Question.
71. 1 /  tan A  cot A  is equal to Partners Present % share

A. (cosecA + sinA)(secA - cosA) भागीदार वर्षमान % हिस्सा


B. √[(cosecA - sinA)(secA - cosA)] Anand / आनंद 10
C. √[(cosecA + sinA)(secA - cosA)]
Basu / बासु 5
D. (cosecA - sinA)(secA - cosA)
Ans. A Chinmay / चचन्मय 30
72. Refer the below data table and answer the
Dhiraj / धीरज 5
following Question.
Ejaz / एजाज़ 50

If the company has issued six lakh shares


between its five partners and if Chinmay
offers to sell 15,000 of his shares to Dhiraj,
then Dhiraj will have how many shares?
A. 45000 shares B. 30000 shares
C. 60000 shares D. 15000 shares
Who has the least weight to height ratio? Ans. A
A. Aruna B. Arushi 76. In the following question, the sentence
C. Arya D. Asha given with blank to be filled in with an
Ans. B appropriate word. Select the correct
73. Refer the below data table and answer the alternative out of the four and indicate it
following Question. by selecting the appropriate option.
Company’s % Profit The lawyer tried to __________ his client
Year वर्ष to accept the generous settlement offer.
कंपनी का लाभ %
A. draw B. seduce
2011 25
C. incite D. persuade
2012 5
Ans. D
2013 10
77. Improve the bracketed part of the
2014 15
sentence.
2015 20
The stranded pilgrims (had waited) in the Q-from western theory
bitter cold for more than two hours now. R-beyond explanations
A. has been waiting A. PRQ B. PQR
B. have been waiting C. QPR D. RPQ
C. have waited Ans. A
D. no improvement 83. Select the synonym of
Ans. B to preside
78. In the following question, some part of the A. to acquiesce B. to concur
sentence may have errors. Find out which C. to officiate D. to accord
part of the sentence has an error and Ans. C
select the appropriate option. If a sentence 84. Select the synonym of
is free from error, select 'No Error'.
dabble
I am coming directly(A)/to my
A. solemn B. austere
office(B)/from the station.(C)/No error(D)
C. meditative D. dally
A. B B. A
Ans. D
C. C D. D
85. In the following question, a sentence has
Ans. A
been given in Active/Passive voice. Out of
79. Improve the bracketed part of the four alternatives suggested, select the one,
sentence. which best expresses the same sentence in
The exhausted travellers seemed relieved Passive/Active voice.
when the train finally (came into) the The owners remodelled the car to help it
station. sell.
A. pulled in B. pulled into A. The car was remodelled by the owners
C. pulled onto D. no improvement to help it sell.
Ans. A B. The car is being remodelled by the
80. Rearrange the parts of the sentence in owners to help it sell.
correct order. C. The car was remodelled by the owners
It is for the government, to help it being sold.
P-especially one with such a D. The car is being remodelled by the
Q-significant majority, to have the owners to help it being sold.
R-intelligence and leadership to think long Ans. A
term 86. Select the word with the correct spelling.
A. QRP B. PQR A. thresonical B. numeracy
C. RPQ D. QPR C. nepotesm D. tolerate
Ans. B Ans. B
81. In the following question, out of the four 87. In the following question, out of the four
alternatives, select the alternative which alternatives, select the alternative which is
best expresses the meaning of the the best substitute of the phrase.
idiom/phrase. A person who is lazy and has low standards
to drink like a fish Options: of cleanliness.
A. a person who spends a lot A. hog B. slob
B. a person who keeps cheating for a very C. swine D. brute
long time without getting noticed Ans. B
C. a person who needs to relive himself 88. Select the antonym of
very frequently therapeutic
D. to drink excessive amounts of alcohol A. ameliorative B. analeptic
Ans. D C. salubrious D. inimical
82. Rearrange the parts of the sentence in Ans. D
correct order.
89. Select the antonym of
There is a deeper
to perpetuate
P-fissure here that goes
A. to eternize B. to canonize
C. to cease D. to bolster 95. In the following question, sentence given
Ans. C with blank is to be filled in with an
90. In the following question, some part of the appropriate word. Select the correct
sentence may have errors. Find out which alternative out of the four and indicate it
part of the sentence has an error and by selecting the appropriate option.
select the appropriate option. If a sentence If immigrants don't learn to speak the
is free from error, select 'No Error'. native languages of their new countries,
The task of(A)/writing a they won't be able to _____________
autobiography(B)/is a difficult one.(C)/No themselves into society.
error(D) A. conjoin B. interface
A. A B. B C. integrate D. reconciliate
C. C D. D Ans. C
Ans. B 96. In the following passage, some of the
91. In the following question, out of the four words have been left out. Read the
alternatives, select the alternative which passage carefully and select the correct
best expresses the meaning of the answer for the given blank out of the four
idiom/phrase. alternatives.
down to the wire ____________ the Troubled Asset Relief
A. removing the bondage that is keeping Program (TARP), the government had
one down purchased assets of struggling banks with
B. the last second before the bomb a view __________ ensuring that they did
explodes not collapse taking ______________ them
the rest of the financial system. These
C. to denote a situation whose outcome is
assets ___________ later at a profit by the
not decided until the very last minute
government! The U.S. government had
D. finishing all of one's resources to the
acted smartly, while in the Indian case the
last penny
banks now find themselves ____________
Ans. C
with loans made by them to an individual
92. In the following question, a sentence has with negative net worth.
been given in Direct/Indirect speech. Out
the Troubled Asset Relief Program (TARP)
of the four alternatives suggested, select
A. Below B. Down
the one, which best express the same
C. Lower D. Under
sentence in Indirect/Direct speech.
Ans. D
Manoj said, "I must go now."
97. In the following passage, some of the
A. Manoj said that he must go then.
words have been left out. Read the
B. Manoj said that he must go than.
passage carefully and select the correct
C. Manoj said he has to go then.
answer for the given blank out of the four
D. Manoj said that he should be going alternatives.
than.
____________ the Troubled Asset Relief
Ans. A Program (TARP), the government had
93. In the following question, out of the four purchased assets of struggling banks with
alternatives, select the alternative which is a view __________ ensuring that they did
the best substitute of the phrase. not collapse taking ______________ them
To exclude from a society or group. the rest of the financial system. These
A. to ostracise B. to deport assets ___________ later at a profit by the
C. to boycott D. to snub government! The U.S. government had
Ans. A acted smartly, while in the Indian case the
94. Select the word with the correct spelling. banks now find themselves ____________
A. glucose B. hermetec with loans made by them to an individual
C. wigling D. derogate with negative net worth.
Ans. A (TARP), the government had purchased
assets of struggling banks with a view
A. to B. of
C. for D. so ____________ the Troubled Asset Relief
Ans. A Program (TARP), the government had
98. In the following passage, some of the purchased assets of struggling banks with
words have been left out. Read the a view __________ ensuring that they did
passage carefully and select the correct not collapse taking ______________ them
answer for the given blank out of the four the rest of the financial system. These
alternatives. assets ___________ later at a profit by the
____________ the Troubled Asset Relief government! The U.S. government had
Program (TARP), the government had acted smartly, while in the Indian case the
purchased assets of struggling banks with banks now find themselves ____________
a view __________ ensuring that they did with loans made by them to an individual
not collapse taking ______________ them with negative net worth.
the rest of the financial system. These find themselves with loans made by them
assets ___________ later at a profit by the to an individual with negative net worth.
government! The U.S. government had A. saddled B. baffled
acted smartly, while in the Indian case the C. puzzled D. caught
banks now find themselves ____________ Ans. A
with loans made by them to an individual
with negative net worth.
they did not collapse taking them the
rest of the financial system.
A. from B. all
C. along with D. also with
Ans. C
99. In the following passage, some of the
words have been left out. Read the
passage carefully and select the correct
answer for the given blank out of the four
alternatives.
____________ the Troubled Asset Relief
Program (TARP), the government had
purchased assets of struggling banks with
a view __________ ensuring that they did
not collapse taking ______________ them
the rest of the financial system. These
assets ___________ later at a profit by the
government! The U.S. government had
acted smartly, while in the Indian case the
banks now find themselves ____________
with loans made by them to an individual
with negative net worth.
These assets later at a profit by the
government!
A. are disposed of
B. were disposed of
C. are disposed off
D. had been disposed off
Ans. B
100. In the following passage, some of the
words have been left out. Read the
passage carefully and select the correct
answer for the given blank out of the four
alternatives.