You are on page 1of 4

Indian Geography mcq

question with answer
Q1. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is-
a- South of the Equator.
b- South of the Capricorn.
c- North of the Equator.
d- North of Tropic of Cancer.
Ans- (c) North of the Equator.

Q2. The Yarlung Zangbo River, in India, is known as-
a- Ganga.
b- Mahanadi.
c- Brahmaputra.
d- Indus.
Ans- (c) Brahmaputra.

Q3.The number of major ports in India-
a-12
b-13
c-14
d-15
Ans- (b)13.

Q4. The most fertile region of India is-
a- The Central Highlands
b- The Himalayas
c- The Indo-Gangetic plain
d- Peninsular plateau
Ans- (c) The Indo-Gangetic plain.

Q5. Which below mention city is not on the river bank of Ganga-
a- Lucknow
b- Bijnor
c- Varanasi
d- Kolkata
Ans- (a) Lucknow.

Q6. Which one is the largest forts in India-
a- Chittorgarh Fort.
b- Gwalior Fort.
c- Red Fort.

Golkonda Fort. km d.(a) Chittorgarh Fort.Assam. Q10.3 lakh sq.Kamet c.Commercial agriculture b.Karnataka.d.Six b. km. What is the predominant type of Indian agriculture? a. How many states are within Indian Deccan Plateau- a.Extensive agriculture.Himachal Pradesh. b.(b) Subsistence agriculture.Nine Ans. Ans. c. The Himalayas covers an area of- a.Arunachal Pradesh c. b. Ans.(b) Arunachal Pradesh.Tadoba national park known for sheltering tiger panther and bear is: a. Q11.(a) Nanda Devi. km b. Q12.Kangchenjunga Ans.5 lakh sq. Q9.Eight d.Chandrapur (Maharashtra). Ans.Nanda Devi b.Nagaland.Sikkim d.4 lakh sq.5 lakh sq.Plantation agriculture d. . Q8. km.Valley of Flowers National Park is found on the mountain of- a. Ans.Subsistence agriculture c. d.Seven c.(c) Eight. km c.Tamil Nadu.(d) Chandrapur (Maharashtra). Apatanis are the tribes found in: a. Q7.6 lakh sq. Ans.Siniolchu d.

Which of the following crops needs maximum water per hectare? a.(b) On the Malwa plateau.Sugarcane Ans.7517 km c.(d) Vishakapatnam.Selenology. b.(d) Sugarcane. Q19.Tamil Nadu c.Uttar Pradesh c.(b) 7517 km.Sikkim Ans.To the north-east of the Godavari d. Ans.Between the Tapti and the Narmada Ans. Q18.8617 km d.Moonology. What is the total length of Indian coastline: a.Lunarlogy.On the western ghats b. Q15.Kerala d.Wheat b.(b) Rajasthan and Madhya Pradesh.On the Malwa plateau. Where is Indira Gandhi Zoological Park is: a.(b) Tamil Nadu. The study of the moon is called is- a. The Chambal Valley Project is a joint venture of- a. b.9826 km Ans. The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs- a.Rajasthan and Madhya Pradesh c.Maize c. c. Q16.Uttar Pradesh and Madhya Pradesh. Q14. .Q13. d.Madhya Pradesh and Gujrat. Ans.6227 km b.Karnataka. Q17.Kolkata b.Rajasthan and Gujrat b. Where is Vedanthangal Bird Sanctuary is located in? a. c.Kerala d.Barley d.Vishakapatnam.

The Salal Project is on the river- a.Ravi Ans.Sutlej c. Ans.Chenab b. Q20.(a) Chenab.Jhelum d.d.(c) Selenology. .None of these.