You are on page 1of 7

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

SAINS
TAHUN 1

Tarikh 26.2.2018 (Isnin)
Kelas 1 Cemerlang
Masa 8.20 – 9.20
Tema SAINS HAYAT
Tajuk BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP
Standard Kandungan 3.1 Benda hidup dan benda bukan hidup
3.1.1Membanding dan membezakan benda hidup dan benda bukan hidup
berdasarkan ciri-ciri berikut:
(i) bernafas;
Standard Pembelajaran (ii) memerlukan air dan makanan;
(iii) bergerak;
(iv) membesar; dan
(v) membiak.
Objektif Pembelajaran Di akhir pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat:-
1. Membanding dan membezakan benda hidup dan benda bukan hidup.
Ciri Benda Hidup (Buku Teks – Halaman 20 - 21)
1. Murid mendengar penerangan guru tentang isi pelajaran dan kaitannya
dengan tajuk pelajaran.
2. Murid membanding dan membezakan benda hidup dan benda bukan
Aktiviti
hidup.
3. Murid melengkapkan latihan yang diberi oleh guru. (Buku Aktiviti –
Halaman 14)
4. Murid mendengar guru membuat kesimpulan tentang isi pelajaran.
Kemahiran Abad Ke-21 Berdaya tahan
Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Mengaplikasi
Pengisian Kurikulum
Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Penyelesaian Masalah
Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Nilai Murni
BBB Buku teks, buku aktiviti
Penilaian P&P Soalan (Lisan dan bertulis)
Pada akhir pengajaran;

______ murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan ______ murid yang
tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi akan datang.
Refleksi
PdP ditunda kerana………………………………………….............................................................

………………………………………………………………………………………………………………….

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN
SAINS
TAHUN 1

...Tarikh 27. Membanding dan membezakan benda hidup dan benda bukan hidup.10 Tema SAINS HAYAT Tajuk BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Standard Kandungan 3....... Refleksi PdP ditunda kerana…………………………………………. ... Standard Pembelajaran (ii) memerlukan air dan makanan... (Buku Aktiviti – Halaman 15) 4. murid akan dapat:- 1.... Murid mendengar penerangan guru tentang isi pelajaran dan kaitannya dengan tajuk pelajaran.1 Benda hidup dan benda bukan hidup 3...... (iv) membesar. ______ murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan ______ murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi akan datang.. dan (v) membiak......... Yang Sama dan Berbeza (Buku Teks – Halaman 22) 1..2. Objektif Pembelajaran Di akhir pengajaran dan pembelajaran..... buku aktiviti Penilaian P&P Soalan (Lisan dan bertulis) Pada akhir pengajaran..40 – 11.. Murid melengkapkan latihan yang diberi oleh guru.... Kemahiran Abad Ke-21 Berdaya tahan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Mengaplikasi Pengisian Kurikulum Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Penyelesaian Masalah Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Nilai Murni BBB Buku teks.... Murid membanding dan membezakan benda hidup dan benda bukan Aktiviti hidup.....2018 (Selasa) Kelas 1 Cemerlang Masa 10.1Membanding dan membezakan benda hidup dan benda bukan hidup berdasarkan ciri-ciri berikut: (i) bernafas... (iii) bergerak..1.... 3.. …………………………………………………………………………………………………………………. 2...... Murid mendengar guru membuat kesimpulan tentang isi pelajaran..

Mengukur menanda dan memotong bahan projek dengan tepat.0 Penghasilan Projek STANDARD 4. 2. Lakaran kerja BBB 2. MDF (Bahagian F) 3. RANCANGAN PDPC HARIAN | 2018 MINGGU HARI TARIKH TAHUN MASA MATAPELAJARAN 8. Guru bersoal jawab dengan murid berkaitan dengan aktiviti yang telah dilakukan minggu lepas. Murid melakukan aktiviti mengukur.20 .Boleh merealisasikan idea untuk kesesuaian semasa KREATIVITI DAN Boleh menggunakan cara dan teknik mengikut kaedah yang INOVATIF lebih baik.3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam. 3. PDPC 4. jimat cermat dan mematuhi peraturan KURIKULUM KEUSAHAWANAN EK2 .3. Murid mengambil bahan dan alatan yang diperlukan untuk melakukan aktiviti AKTIVITI mengukur. PETA PEMIKIRAN Peta bulatan Peta pokok Peta buih Peta buih berganda I-THINK Peta dakap Peta titi Peta alir Peta pelbagai alir TAHAP PENTAKSIRAN 4 Hasil kerja murid PENGUASAAN (PBS) /PENILAIAN KEHADIRAN : / REFLEKSI / IMPAK ______ murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan. PdP ditunda kerana_____________________________________________________ . 1. Menyediakan alatan dan bahan projek elektromekanikal berdasarkan lakaran PEMBELAJARAN dengan betul. menanda dan memotong projek (bahagian C). Guru membuat rumusan tentang pelajaran pada hari . Alatan tangan KBAT Mengaplikasi √ Menganalisis Menilai Mencipta ELEMEN MERENTAS NILAI MURNI Berdisiplin. AKTIVITI PAK-21 Recap Group (Mengulangi /mengingat semula) 1. 9.20 27/2/2018 Reka Bentuk dan 9 Isnin 6 60 minit Teknologi BIDANG TAJUK / UNIT Teknikal 4. 7. Murid dibimbing untuk memotong MDF dengan cara yang betul.3. 4.(KBAT) 5.perspek (Bahagian C). Murid mendengar penerangan guru tentang bahagian projek (bahagian C) yang akan dilakukan pada hari ini. bahan logam dan KANDUNGAN elektromekanikal . ______ murid yang tidak mencapai objektif diberi bimbingan. 6. Bahan bukan logam. menanda dan memotong berpandukan lakaran dengan bimbingan guru.(M2) STANDARD 4.9 PEMBELAJARAN Pada akhir PdPC murid akan dapat : OBJEKTIF 1. Murid hendaklah memastikan tiada pembaziran ketika aktiviti pemotongan dilakukan.(PAK-21) 2.8.

6 Nilai tempat.2. Kemahiran Abad Ke-21 Berdaya tahan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Mengaplikasi Pengisian Kurikulum Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Penyelesaian Masalah Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Nilai Murni BBB Buku teks.20 – 8. Menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor. murid akan dapat:- Objektif Pembelajaran 1.1 Menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor. (Buku aktiviti – Muka surat 44-45) 4. Murid melengkapkan latihan yang diberi oleh guru. Murid mendengar guru membuat kesimpulan tentang isi pelajaran. Murid mendengar penerangan guru tentang isi pelajaran dan kaitannya dengan tajuk pelajaran. Kenali Nilai Tempat dan Nilai Digit (Buku teks – Muka surat 25) 1. buku aktiviti Penilaian P&P Soalan (Lisan dan bertulis) Refleksi . Di akhir pengajaran dan pembelajaran. Standard Pembelajaran 1.20 Bidang Nombor dan Operasi Tajuk Nombor hingga 100 Standard Kandungan 1. Aktiviti 2.2018( RABU) Kelas 1 Cemerlang Masa 7.6. Murid menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor 3. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATEMATIK TAHUN 1 Tarikh 28.

50 – 8.. PdP ditunda kerana…………………………………………. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 5 Tarikh 1..3..... murid dapat: Objektif Pembelajaran 1.20 Modul KESIHATAN FIZIKAL Tajuk PEMAKANAN Standard Kandungan 1.3 Standard Pembelajaran 1.3... Aktiviti 2.... Pembentangan hasil tugasan.. ______ murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan ______ murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas Refleksi dalam sesi akan datang.. Memahami kepentingan mengambil pelbagai jenis makanan....... Kreatif dan Inovatif EMK BBM Buku teks. 1.....2018 (Khamis) Kelas 1 Cemerlang Masa 7......1 Pada akhir pengajaran.. buku tulis Soalan (Bertulis atau lisan) Penilaian P&P Pada akhir pengajaran... . Setiap kumpulan diminta menyiapkan tugasan berdasarkan tajuk ‘Menu Saya’..

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATEMATIK TAHUN 1 Tarikh 1. buku aktiviti Penilaian P&P Soalan (Lisan dan bertulis) Refleksi .20 Bidang Nombor dan Operasi Tajuk Nombor hingga 100 Standard Kandungan 1.6. Standard Pembelajaran 1. Menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor. Kemahiran Abad Ke-21 Berdaya tahan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Mengaplikasi Pengisian Kurikulum Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Penyelesaian Masalah Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Nilai Murni BBB Buku teks.1 Menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor.6 Nilai tempat. Uji Diri (Buku teks – Muka surat 27) 1. Di akhir pengajaran dan pembelajaran. murid akan dapat:- Objektif Pembelajaran 1. Aktiviti 2.2018 (Khamis) Kelas 1 Cemerlang Masa 9. Murid mendengar penerangan guru tentang isi pelajaran dan kaitannya dengan tajuk pelajaran.3. Murid mendengar guru membuat kesimpulan tentang isi pelajaran.20 – 10. Murid menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor 3. Murid melengkapkan latihan yang diberi oleh guru. 4.

buku aktiviti Penilaian P&P Soalan (Lisan dan bertulis) Pada akhir pengajaran....... Refleksi PdP ditunda kerana………………………………………….......2.3....2 Nilai Nombor.... Di akhir pengajaran dan pembelajaran.. 1.... 2..... .. Lebih atau Kurang (Buku teks – Muka surat 28-30) 1. Murid mendengar guru membuat kesimpulan tentang isi pelajaran..2 Menentukan nilai nombor hingga 100: (iii) Membandingkan nilai dua nombor.... 1. (Buku aktiviti – Muka surat 46-48) 5..2018(Jumaat) Kelas 1 Cemerlang Masa 7..20 Bidang Nombor dan Operasi Tajuk Nombor hingga 100 Standard Kandungan 1. 4. Aktiviti 3... Murid mendengar penerangan guru tentang isi pelajaran dan kaitannya dengan tajuk pelajaran. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATEMATIK TAHUN 1 Tarikh 2....... Murid melengkapkan latihan yang diberi oleh guru. 2. Kemahiran Abad Ke-21 Berdaya tahan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Mengaplikasi Pengisian Kurikulum Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Penyelesaian Masalah Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Nilai Murni BBB Buku teks...2. ………………………………………………………………………………………………………………….....1 Menamakan nombor hingga 100: Standard Pembelajaran (iii) Membandingkan kuantiti dua kumpulan objek. murid akan dapat:- Objektif Pembelajaran 1... ______ murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan ______ murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi akan datang. Murid Membandingkan kuantiti dua kumpulan objek.... Membandingkan kuantiti dua kumpulan objek... Murid membandingkan nilai dua nombor... Membandingkan nilai dua nombor...20 – 8...