INTELIGENTELE MULTIPLE de la teorie la posibilitati de aplicare didactica in orele de limba si literatura romana

Atunci cand privim un arbore de la o oarecare distanta, avem impresia ca toate frunzele sale sunt la fel. Daca insa avem ragazul si inclinatia necesara studiului atent, vom descoperi ca sub aparenta identitate se ascunde o infinitate de forme, de detalii si nuante, fiecare frunza fiind la fel cu celelalte si unica in acelasi timp. Principiul diversitatii si unicitatii individuale este specific si naturii umane : simtim, gandim, intelegem si actionam fiecare in modul sau unic si subiectiv. Respectarea diferendelor individuale se impune ca un principiu director in orice activitate educativa. Fundamentul teoretic al adevaratei diferentieri in educatia moderna il reprezinta « Teoria inteligentelor multiple » a lui Howard Gardner, considerata a fi cea mai importanta descoperire in domeniul pedagogiei. « In mod sigur [teoria] a demonstrat tuturor ca elevii nu sunt la fel si ca testele ne arata numai superficial diferentele dintre copii ». [Educational Leadership, sept. 1997] Gardner, pornind de la ideea ca « premiantii din scoala nu sunt totdeauna si premiantii din viata » a ajuns la concluzia ca sistemul educativ contemporan valoreaza exagerat performantele intelectuale de tip academic (verbal-lingvistic sau logicomatematic) ignorand celelalte tipuri\ stiluri de cunoastere si actiune, care adesea sunt premise ale succesului in viata. Testul IQ curent masoara in principal IQ-ul verbal al cuiva sau abilitatea de a citi si a scrie. Deci nu masoara tot ce tine de inteligenta unei persoane ! Nu este o masura a inteligentei artistice, fizice sau chiar matematice! Unii copii invata mai bine citind, altii invata mai bine facand unele lucruri .
1

cu alte cuvinte. Este o inteligenta foarte importanta. Inteligenta spatiala. Ele ar avea nevoie de toate cele trei tipuri de inteligenta. invata « cu mainile ». Geniul pe care il au persoanele cu spirit creativ. Inteligenta intrapersonala. 5. spatial. 3. Inteligenta logico-matematica. Prefera sa experimenteze. 4. Inteligenta corporal-kinestezica. Se intampla frecvent ca oamenii sa rateze ceva nu din 2 . deoarece reprezinta una din modalitatile principale prin care oamenii aduna si transmit informatii. Geniul persoanelor care adesea invata facand sau. Trebuie sa admitem ca inteligenta se prezinta ca o modalitate diferita de rezolvare a problemelor si de dezvoltare a unor produse : verbal-lingvistic. logico-numeric. naturist. sa rezolve probleme logice. Gandesc in rationamente.Unii se descurca foarte bine in lumea academica sau stiintifica dar sunt stangaci pe terenul de sport sau cand vorbesc cu ceilalti copii. Inteligenta lingvistico-verbala. Pe la inceputul anului 1980. interpersonal si intrapersonal. El identifica 8 tipuri de geniu sau inteligente diferite : 1. Este geniul numit inteligenta afectiva. numere si de creativitate. Gandesc prin senzatii somatice. Inteligenta trebuie considerata ca un potential bio-psihologic a carei dezvoltare este responsabilitatea principala a oricarui act educativ. dupa cum se spune uneori. Toti indivizii normali poseda fiecare din aceste inteligente intr-o anumita masura. avand nevoie deopotriva de cuvinte.Howard Gardner scria o carte intitulata « Cadrele mintii ». 2. muzical. ceea ce ii diferentiaza este gradul lor de dezvoltare si natura unica a combinarii lor. kinestezic. Este capacitatea nativa a unei persoane de a citi si de a scrie cuvinte. sa puna intrebari. Gardner defineste inteligenta ca « un mod de a rezolva probleme si de a dezvolta produse considerate ca valori in cel putin o cultura ». Geniul pe care sistemul nostru de invatamant il foloseste in mod curent pentru a masura IQ-ul cuiva. sunt genii vazand. atingand si facand lucruri. Inteligenta legata de datele masurate in numere.

tari” si . Erasmus din Rotterdam.Geniul acelora ce pot comunica usor cu altii. spunea ca gandirea afectiva poate fi de 24 de ori mai puternica decat gandirea rationala. slabe” este esentiala pentru stabilirea strategiilor didactice de diferentiere si individualizare. 6. Pornind de la aceasta teorie se pot identifica o larga gama de instrumente didactice care conduc la centrarea demersului educativ pe cel educat si care ofera sansa respectarii stilului cognitiv propriu fiecaruia. Individul este o colectie de inteligente. scrie 3 . comunica cu arborii. Redam mai jos o serie de comportamente specifice celor 8 inteligente : • lingvistica : are vocabular bine dezvoltat. In acest sens Gardner propune expunerea de timpuriu a elevilor la medii diferite de invatare apartinand domeniilor care determina diferitele inteligente. 8. Nici o activitate educativa nu trebuie sa focalizeze excesiv o singura inteligenta. Orice persoana isi poate dezvolta cele 8 inteligente la un nivel acceptabil daca beneficiaza de un mediu stimulativ.. relationeaza. traiesc cu groaza de a nu face greseli. plantele. Inteligenta interpersonala. Inteligenta naturista. 7. Practic el poate sa nu fie in mod deosebit dotat in nici una dintre inteligente si totusi sa se potriveasca foarte bine unui anumit statut social si profesional datorita unei combinatii anumite de inteligente. Inteligenta muzicala. Un element esential in aplicarea teoriei inteligentelor multiple la clasa este cunoasterea profilului de inteligenta al elevilor. Aflarea punctelor . oceanul. Capacitatea de a rezolva probleme si de a dezvolta produse cu ajutorul ritmului si melodiei.lipsa cunostintelor mentale. ci tocmai ca se tem de esec. Semnifica controlul pe care il avem asupra a ceea ce ne spunem noua insine.. Acesta este geniul care intelege mai bine lumea naturala. povesteste ca sa explice. participa la dezbateri/ discutii in grup. Daniel Goleman afirma ca inteligenta intrapersonala este cea mai importanta. mediaza. Fiecare inteligenta poate fi folosita deopotriva in calitate de continut al invatarii si mijloc\ mediu de comunicare a continutului.

demonstreaza ceva prin scheme. cauta carti. clasifica. foloseste calculatorul. descrie schimbarile din mediu inconjurator. descrie calitatile persoanelor care il ajuta sa faca ceva. exprima si e constient de diferite sentimente. • corporal-kinestezica: creeaza miscare pentru a explica ceva. • intrapersonala: stabileste si urmareste un tel. • interpersonala: coopereaza in grup. foloseste lupa sau binoclu pentru observare. mimeaza usor. discerne o varietate de sunete in mediu.cum am putea aplica teoria inteligentelor multiple in orele de limba si literatura romana? 4 . recunoaste obiectele din spatiu. se orienteaza in spatiu. explica/preda ceva cuiva. intelege cauzalitatea. descrie modele de simetrie. tine un jurnal. citeste mult. indica modelele ritmice . • naturalista: observa si noteaza. relatiile. danseaza.”(Mary Meeker) Cunoscand toate acestea . creeaza melodie si ritm. foloseste analogia pentru a explica. stie incotro sa se indrepte daca are nevoie de ajutor. gaseste placere in lectura. • muzicala: dovedeste sensibilitate la sunete. se ingrijeste de animale. deseneaza /fotografiaza obiecte din natura. • spatial-vizuala : deseneaza pentru a explica/ demonstra. explica prin melodie si ritm. • logico-matematica: traduce ceva intr-o formula matematica.cu usurinta(poezie/proza/articole). manifesta sensibilitate si atentie la comportamentele/motivele/atitudinele/sentimentele/toa nele celor din jur. participa cu placere la joc de rol. Deci”Nu e novoie sa stim cat de inteligenta este o persoana ci mai degraba este util sa stim ce tipuri de inteligenta poseda persoana respectiva. compune probleme.gradini. controleaza miscarea. imprumuta carti. stie ce vrea si ce poate /nu poate face . percepe vizual corect din mai multe unghiuri. confectioneaza un instrument si-l foloseste pentru a explica ceva.

au ascultat cantece. ghicitori. specific unei alte inteligente. Clasa este impartita in grupe de elevi .” • compun scurte poezii • descriu starile sufletesti pe care le au pe parcursul citirii textului • schimba cursul povestirii 5 . compuneri. -folosirea acestei teorii ca punct de plecare al unei lectii obisnuite (daca nu s-a exersat aceasta teorie) -acceptarea diferitelor maniere de exprimare ale elevilor deoarece acelasi lucru poate fi redat prin orice cod. Elevii au adunat informatii. au realizat picturi si colaje. au compus poezii. dar mai ales in educarea lor in spiritul cooperarii.Iata cateva posibilitati: • la inceputul lectiilor obisnuite se poate folosi o activitate care stimuleaza inteligentelor multiple in scopul de a creste motivatia elevilor • in cadrul unei teme interdisciplinare realizate intrun grup constituit din elevi reprezentand diverse inteligente „tari”care vor colabora in realizarea sarcinilor prin coduri de simboluri • in cadrul unui proiect individual prin care fiecare elev isi va realiza tema din perspectiva inteligentei/ inteligentelor tari Implementarea cu succes a „teoriei inteligentelor multiple”in practica pedagogica presupune respectarea unor cerinte : -alcatuirea a 4-5 grupe elevi. s-au jucat. In continuare voi prezenta abordarea interdisciplinara a temei „N-au murit in zadar (Panciuc ). au cautat. Tratarea interdisciplinara a temei pe parcursul unei zile s-a dovedit deosebit de eficienta. pe tipuri de inteligenta. Succesul muncii in echipa consta in progresul cognitiv realizat de elevi .. al subordonarii intenselor individuale celor colective. a)verbal –lingvistica • citesc textul integral • creeaza un text intitulat „de vorba cu….

colaj • exprima prin mimica si gesturi starile sufletesti prin care trece eroul principal (moment de pantomima) f) interpersonala • prezinta concluziile interviului realizat cu ocazia zilei eroilor • completeaza un rebus si cauta cuvinte ascunse in careu • motiveaza fapta lui Panciuc • joc de rol g) intrapersonala • deseneaza cateva elemente pe chipurile date pentru a reda starea sufleteasca 6 . prin tehnici diferite tangrame. portrete. origami.b) logico-matematica • selecteaza din text momentele actiunii si le noteaza pe pomisorul ciorchine in ordinea succesiunii lor • intreaba:Ce s-ar intampla daca …? • realizeaza un labirint cu drumul parcurs de Panciuc spre barlogul paganilor • construiesc un rebus c) vizual-spatiala • realizeaza compozii plastice avand ca subiect „chipul lui Panciuc” • redau schematic barlogul si santurile noastre • coloreaza cuvintele care redau imagini vizuale • isi imagineaza costumatia soldatului roman • localizeaza pe harta anumite localitati (Plevna) d) muzical –ritmica • pun in scena jocul mimat „De-a soldatii” • imita mitralierele • compun o melodie pentru versurile create • asociaza sunetul pustilor cu un instrument muzical e) corporal-kinestezica • realizeaza tablouri.

• vorbesc despre sentimentele care i-au cuprins citind textul • scriu un jurnal h) naturalista • prezinta tabloul zilei in care are loc intamplarea Sa nu uitam ca invatatura inseamna atitudine. astfel incat mai tarziu sa lumineze cu o lumina proprie”(Plutarh) CARA LUMINITA INV.13mai 2005 7 . ci o faclie pe care trebuie s-o aprinzi. De fapt. Scolaritatea este o etapa a educatiei permanente caşre trebuie sa-i invete pe elevi cum sa invete. Noi trebuie sa gasim diferite forme de organizare a activitatii scolare ajutandu-i pe copii sa-si gaseasca modul de invatare care li se potriveste. iar o atitudine pozitiva fata de invatare asigura reusita elevilor. adevarata invatatura incepe dupa terminarea scolii! „Capul tanarului nu este un vas pe care trebuie sa-l umpli. LICEUL TEORETIC BALS .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful