You are on page 1of 8

REFERAT

Comportamentul cetățenilor în caz de
calamități care pot avea loc pe teritoriul
Republicii Moldova

2 . Cele mai devastatoare cutremure din Republica Moldova  Octombrie 1908 a avut o intensitate de 7. CUTREMURUL – este un fenomen natural ce se caracterizează prin o distrugere rapidă sau o mişcare în rupere a rocilor sub acţiunea deformaţiilor distructive. La nivelul întregii ţări au fost circa 11. o adâncime de 100 de km şi o durată de circa 56 de secunde. Numărul victimelor a fost estimat la 1. urmat de distrugeri. cu epicentrul în zona Vrancea la o adâncime de circa 133 km.100 de răniţi. cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută. Din cauza contextului în care s-a produs. generate de degajarea energiei acestor roci şi care se manifestă prin lovituri subterane şi vibraţii a suprafeţei pământului.  Mai 1912 a avut o intensitate de 5-6 grade pe scara Richter  Noiembrie 1940. s-a produs pe 10 noiembrie.578 de persoane.4 grade pe scara Richter. cutremurul a făcut 78 de victime și a afectat 2. Au murit atunci 1. În urma cutremurului au decedat 13 persoane și alte 360 au fost rănite.795 de clădiri (172 distruse). pierderi materiale și umane.600 de morţi şi 12.  30 mai 1990 6. majoritatea în Moldova. cu magnitudinea de 7. Au fost înregistrați 150 de morți și 500 de răniți. La Chișinău.1 grade. A avut o magnitudine de 7. a avut efecte devastatoare asupra României și Moldovei.39. de la ora 21.1 grade pe scara Richter și a durat aproximativ trei minute. provocat de puterile naturii sau de activitatea umană.DEZASTRU reprezintă un eveniment spontan. acesta fiind urmat câteva ore mai târziu de o replică de 6.300 de răniţi şi aproximativ 35.2 grade pe scara Richter.9 grade pe scara Richter. informaţiile fiind cenzurate în timpul războiului.000 de locuinţe s-au prăbuşit. ce duc la deformarea scoarţei terestre şi alte fenomene şi care la rîndul lor pot avea ca urmare mari pierderi umane şi materiale.22.  30 august 1986 unda de şoc a unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade produs în Vrancea a făcut mai multe pagube în Basarabia.  Martie 1977. la ora 3.

unde vă puteţi accidenta. rămîneţi la distanţă de acestea. dacă s-a produs un incendiu încercaţi să-l stingeţi sau să-l localizaţi. grija de a-l insufla şi celor din jur. dacă aveţi timp întrerupeţi alimentarea cu apă. . . . . dacă aveţi posibilitatea. Nu uitaţi : PANICA este. în timpul seismului mijloacele de transport comun se opresc. Asiguraţi-vă că o puteţi părăsi fără să vă accidentaţi. . . Nu alergaţi. . . în spaţii deschise. imediat informaţi organele de poliţie (prin telefon sau personal) despre toate încercările de încălcare a legislaţiei şi ordinei publice. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? . . . acordaţi primul ajutor medical membrilor familiei şi celor care solicită acest ajutor . la acţiunile de localizare şi înlăturare a urmărilor cutremurului organizate şi conduse de protecţia civilă De reţinut : un factor important în asigurarea protecţiei îl constituie CALMUL. nu le părăsiţi. Calmul şi o atitudine de încurajare diminuează starea de stress. nu inventaţi şi nu transmiteţi nici un fel de informaţii. electricitate. Aşteptaţi comunicatele oficiale în acest domeniu. adăpostiţi-vă împreună cu membrii familiei în locurile stabilite. nu părăsiţi locuinţa. în situaţiile de criză. nu strigaţi şi nu vă agitaţi. la şcoală sau în locurile publice folosiţi pentru adăpostire locurile speciale ale spaţiului în care v-a surprins mişcarea seismică. . nu intraţi în blocuri sau încăperi deteriorate. a dumneavoastră personal şi a celor apropiaţi dumneavoastră. nu părăsiţi locuinţa – puteţi fi surprinşi în hol. raţionamente despre posibelele zguduituri. fiţi calmi şi acţionaţi imediat. INAMICUL PRINCIPAL ! 3 . contribuind la prevenirea panicii. ţineţi deschis radioul pentru a recepţiona mesajele şi comunicatele oficiale ale organelor de protecţie civilă. gaze. Nu folosiţi ascensorul. . scară. nu întreprindeţi nimic ce ar putea dezorganiza lumea din jur. dacă sînteţe blocat sub dărîmături sau în incinte blocate aşteptaţi calm şi cu răbdare intervenţia formaţiunilor protecţiei civile care asigură acţiunile de salvare-deblocare. Ce trebuie de întreprins după seism ? . pronosticuri. . participaţi. în afara clădirilor.

dacă vă aflați în stradă. locurile şi condiţiile de realizare a acţiunilor de protecţie personală (şi. gazul . Există deci posibilitatea realizării unor măsuri de prevenire şi protecţie.în timpul inundaţiilor este necesar deconectarea gazului.luați cu sine lucruri de prima necessitate și plecați la punctual de adunare . - Persoanele ce locuiesc în zone cu risc sporit trebuie să ţină cont de unele măsuri ce ar trebui întreprinse.feriți-vă de transformatoare și fire electrice 4 . urcaţi- vă pe locurile înalte. . bătrînii. zonele care pot fi afectate de inundaţii. transferarea obiectelor de preţ la nivelurile mai ridicate. nu beţi apă din fîntînile inundate. topirii zăpezilor şi gheţii. amploarea pe care o pot avea inundaţiile. deplasațivă pe un loc mai ridicat . bazine acvatice din cauza ploilor torenţiale. trusă medicală: . apei luminii. a bunurilor materiale). . . copiii. dacă este posibil.INUNDAŢIILE – pot fi denumite ca fenomen de sporire extremă a apei din râuri. deplasaţi-vă cu luntrea. . ajutaţi sinistraţii. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? .anunțați din timp personalul acestei case . electricitatea.deconectați lumina. În general.să aibă pregătită valiza cu cele mai necesare obiecte. în zonele declarate zone inundabile. gradul în care locuinţa (gospodăria) proprie poate fi afectată de inundaţii. Pentru realizarea măsurilor de prevenire şi protecţie în caz de inundaţii trebuie cunoscute : . .în caz de inundaţie neaşteptată păstraţi calmul. mijloace de salvare. evacuarea din zona afectată. locurile şi condiţiile în care urmează a se desfăşura o evacuare temporară. inundaţiile sînt fenomene previzibile datorită faptului că de la declanşarea fenomenului pînă la propagarea în zonele inundabile există suficient timp pentru avertizare şi alarmare. .transferați la etajele de sus sau în poduri bunurile materiale .

caracterizat prin căderi mari abundente de zăpadă. crearea de rezerve de alimente. . îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise).. chemați asistența medicală de urgență .dacă sunteţi surprinşi în afara locuinţei. apă. serviciilor comunale.anunțați despre acest fenomen vecinii si ajutați copiii. cu durată de la cîteva ore pînă la cîteva zile. trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi măsuri contra frigului.limitarea deplasărilor. . ÎNZĂPEZIRI – fenomen natural. . . poliția sau pompierii .în timpul viscolelor de nu ieşit din casă.întreprindeți toate măsurile pentru a asigura securitatea oamenilor si a salva valorile material. . cu durata de cîteva ore pînă la câteva zile. umbrele. bolnavii și bătrînii să părăsească clădirea . cei aflaţi în mijloacele de transport să nu părăsească locul pentru că este pericol de rătăcire.evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? . aprindeţi focuri şi aşteptaţi ajutoare.în caz de necessitate.evitarea expunerii la soare şi folosirea de mijloace de protecţie (pălării. caracterizat prin ridicarea temperaturii mari. 5 . Fenomenul dat este însoţit de formarea gheţuşului. etc. Daţi alarma cu claxoane. pe povârniş. în mijloace de transport. ochelari de soare.creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi o alimentaţie săracă în grăsimi. serviciilor energetice.ieșiți din clădire și stați pe un loc drept .ermetizarea încăperilor de trai. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? .duşuri şi băi frecvente cu apă sub temperatura cutanată. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? . obiectelor agricole. Înzăpezirile duc la apariţia situaţiilor de avarie.ALUNECĂRI DE TEREN – un fenomen natural ce cuprinde în sine mişcarea maselor de sol în jos. sub influenţa forţei de greutate. CANICULA – fenomen natural. telecomunicaţiilor. în călătorii. lapoviţei. paralizînd activitatea transportului. . ce permite păstrarea căldurii.

.Se interzice de a folosi ascensorul (în blocurile înalte). evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare. hale industriale. . etajul (în acest caz ajutorul vine mai repede). .persoanele vârstnice. INCENDIILE – prezintă o ardere ce se dezvoltă fără control. 6 . . şantiere de construcţii. .Nu faceţi panică ! Întrerupeţi alimentaţia cu electricitate şi gaze. vechi. . se va desfăşura dimineaţa şi seara..activitatea din agricultură. Curentul de aer poate provoca răspândirea focului. Calm indicaţi strada. în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? . . utilajului. .acordarea unei atenţii speciale copiilor. în timp şi spaţiu. explozii ale aparatelor.evitarea unor eforturi fizice susţinute în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime. cuptoare etc. sub pat.Nu deschideţi geamurile şi uşile. furnale. mobilizând vecinii. mai puţin fum) protejând căile respiratorii cu o pînză umedă. numărul blocului. . în colţuri).Păziţi-vă de temperaturi înalte.ATENŢIE ! Televizorul şi aparatele electrice arzând e nu se sting cu apă – se poate produce o explozie. . vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora în condiţii de temperaturi ridicate. a modificării programului de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi distribuirea către angajaţi a unor cantităţi suficiente de apă minerală. conform legii. . . care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare.asigurarea de către angajatori.Ajutaţi persoanele în vîrstă şi copiii să părăsească zona periculoasă.nefolosirea instalaţiilor electrice defecte. laminoare la cald. care provoacă distrugeri materiale şi prezintă pericol pentru viaţa oamenilor. .evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare. . improvizate. . de fum dens. .Fumatul este foarte periculos la etajele superioare şi în subsoluri. .REŢINEŢI ! Copiii mici de spaimă se ascund în cele mai dosite locuri (în dulap.Anunţaţi serviciul 901.În clădirea arzînd mişcaţi-vă târâş (jos la podea temperatura este mai mică.Prin toate mijloacele disponibile încercaţi să stingeţi focul. de surparea clădirilor. scara.preocupări speciale de prevenire a riscurilor pentru sănătate la personalul care lucrează în sectoarele cu temperatură ridicată şi radiaţii calorice.

cizme.Persoanele afectate trebuie scoase din focar.Dacă în apropiere nu este nici un edificiu antiradiv. rostogoliţi-vă pe pămînt să stingeţi flacăra. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? .este un eveniment nuclear care afectează instalația și provoacă iradierea sau contaminarea populației ori a mediului peste nivelurile admise de reglementările în vigoare..Pregătiţi preparate de iod. Faceţi rezervă de apă în vase . 7 .La intrarea în local hainele de protecţie se scot şi se lasă în antreu. Folosiţi în primele 10 zile câte 0. În acest fel puteţi recepţiona comunicatele PC (astfel puteţi evita informaţia neîntemeiată şi zvonurile false). casa) unde vă aflaţi. dulapuri. mănuşi.Ţineţi radiodifuzoarele deschise.REŢINEŢI ! Radiaţia este fără miros. .Dacă a luat foc haina nu alergaţi. . CONTAMINARE CU SUBSTANȚE RADIOACTIVE . glugă pe cap). de acordat primul ajutor medical.Nu părăsiţi localurile de adăpostire de cît la recomandarea organelor PC. pe arsuri aplicaţi un pansament steril.Anunţaţi vecinii despre pericol. . .125 gr de kaliu iodat sau 5- 8 picături de iod de 5 % de 3 ori pe zi cu lapte.Îmbrăcaţi mijloacele de protecţie individuală (confecţionaţi măştile de tifon-vată). în jur se presară lut . radio).Protejaţi produsele alimentare în pachete de polietilenă. lăzi.La recepţionarea semnalului despre pericolul contaminării radiative (semnalizarea sirenelor. se şterg cu o cârpă umedă. vase. haine închise. poate fi depistată numai de aparate speciale şi specialişti competenţi. . Solicitaţi serviciul 903. la ieşirea din încăperi folosiţi mijloacele de protecţie a căilor respiratorii şi a pielii (trenciuri. Acoperiţi fântânile cu capace sau peliculă. . . scoateţi haina sau lipiţi-vă de perete. “Atenţie tuturor”) includeţi mijloacele de informare în masă (TV. . sucuri. .Nu faceţi panică ! Timpul de deplasare a norului radiativ este suficient de a întreprinde măsuri de protecţie. ascultaţi informaţiA organelor PC. sticle care se includ ermetic. . ermetizaţi localul (camera. frigidere. fără culoare.Limitaţi la maximum aflarea pe teritoriu deschis. .

. .Dacă pe piele sunt picături de substanţe nocive. vâlcele. Căile respiratorii sunt protejate cu o pânză umedă cu o soluţie de 2 % de carbonat de sodiu. mai greu ca aerul. reţinându-se în spaţii închise. Cum să ne comportăm în timpul producerii seismului ? . Ermetizaţi încăperea.REŢINEŢI ! Norul toxic se extinde pe o distanţă mare. mască de tifon-vată.Înştiinţaţi despre pericol vecinii. pe un loc ridicat.Semnalul de alarmare la accident chimic (contaminare chimică) este un sunet de sirenă. se acumulează în locurile joase. Cele mai răspîndite substanţe toxice sunt: Clorul – gaz galben. 8 . beciuri.Când aţi recepţionat acest semnal includeţi radio difuzoarele.Nu faceţi panică ! Acţionaţi conform indicaţiilor organelor PC. răpi. adăposturi. .ACCIDENTE CU CONTAMINARE CHIMICĂ . . .Ieşind din zona contaminată este necesar de petrecut curăţirea îmbrăcămintei (de scuturat atent hainele. hârtie picăturile (se interzice de şters . la etajele de sus.Dacă mirosul se păstrează sau este mai puternic ieşiţi din zona contaminată (la indicaţiile organelor PC) perpendicular direcţiei vântului. Căile respiratorii sunt protejate cu o pânză umedă cu apă şi oţet. Nu aprindeţi focul (concentraţia de substanţe poate provoca explozie) . ascultaţi informaţia Departamentului SE. Evacuarea se face perpendicular direcţiei vântului. se transportă substanţe toxice ce constituie un pericol grav pentru mediul ambiant şi pentru populaţiei.sunt acele accidente ce se pot produce în cadrul unei întreprinderi unde se fabrică. tamponaţi cu o cârpă. se utilizează. în mijloace de protecţie individuală. mai uşor ca aerul. de şters încălţămintea).astfel se măreşte suprafaţa afectată) apoi spălaţi locul cu apă. Ţineţi radio difuzoarele deschise. prosoape). . Amoniacul – gaz fără culoare. . depozitează. scuare.Aplicaţi măsurile de protecţie individuală (măşti antigaz. Rămîneţi în localurile unde vă aflaţi. subterane. Evacuarea se face în locurile mai joase.