You are on page 1of 6

KERTAS KERJA

PROGRAM JAYA waris ppki

TARIKH:
18 Januari 2018
( Khamis )

ANJURAN:
PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI

SK SUNGAI ACHEH, 14320 NIBONG TEBAL, PULAU PINANG

================================================

1.Latar belakang

Membina keyakinan diri murid-murid PPKI dalam kehidupan seharian ii. mereka juga memerlukan perancangan dan perlaksanaan program yang berkesan dan bersesuaian dengan keperluan individu bagi meningkatkan pengalaman belajar. iii. Disamping memberi maklumat dan informasi tentang aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang kepada murid-murid PPKI ke arah menjana perubahan dan kejayaan kendiri murid-murid. 3. ibubapa atau waris serta guru : i. Objektif Program Jaya Waris PPKI ini diharap dapat membantu murid. Membina hubungan yang baik antara ibu bapa / waris murid-murid PPKI dalam memastikan kejayaan perkembangan muri-murid di sekolah. iv. Memberi peluang kepada guru-guru dan ibu bapa menggunakan pendekatan baharu untuk mendidik anak-anak berkeperluan khas. 2. Hubungan dua hala ini amat ditekankan sama ada kepada murid yang tidak berkeupayaan atau berkeupayaan. Acheh di antara sekolah-sekolah di daerah Seberang Perai Selatan vi.Pendidikan kepada murid .00 tengahari . Program Jaya Waris merupakan satu program yang dirancang untuk murid ibu bapa atau waris PPKI berkoloborasi dengan guru-guru bagi meningkatkan perkembangan pendidikan anak-anak mereka. Sg.murid berkeperluan khas sama seperti kanak-kanak lain. Kerjasama yang baik antara ibu bapa/ waris murid-murid berkeperluan khas dengan guru-guru dapat memastikan kejayaan dan peningkatan mereka dalam pembelajaran.30 pagi – 1. Memberi peluang kepada ibu bapa atau waris murid-murid PPKI untuk memahami hala tuju murid pendidikan khas. v. untuk mengemukakan pandangan atau bantahan mereka dalam pembentukan program pembelajaran untuk kebaikan anak mereka sendiri. Memartabatkan Program Pendidikan Khas Integrasi SK. Ini kerana kunci kepada pendidikan yang baik dan berkesan adalah keseimbangan antara pembelajaran di sekolah dan di rumah. Tarikh Pelaksanaan Hari : Khamis Tarikh : 18 Januari 2018 Masa : 9. Berkerjasama secara aktif.

Rafizah bin Cheek 6. Norazidawati bt. Pembantu Pengurusan Murid PPKI 5. Rafizah Bt Cheek Brosur : Pn. Salmah Bt Jasin Makanan : Pn. Norhazrina Bt Mohd Zairi Pendaftaran : Pn. Zainol bin Yusof (GPK Pendidikan Khas) Penyelaras HEM PPKI : Pn. Wan Sharifatul Akmal Bt Wan Mahmud Pengacara Majlis : Pn.Mohd Nayan dan Pn Siti Aishah binti Ahmad Sijil dan Cenderamata : Pn. Jawatan kuasa induk Penasihat : Pn. Aturcara Program 9. Adnan Kawalan Murid : Pn Nor Hamisah binti Samsudin : Pn Salmah Bt Jasin 7. Norida Bt Annuar (GB) Pengerusi : En. Wan Sharifatul Akmal Bt Wan Mahmud Bendahari : Pn. Jawatankuasa Kerja Floor manager : Pn. Muhammad Syafiq Azfa Bin Mohd Azli Slideshow : En. Murid-murid PPKI 2. Faezah Bt Ahmad S/Usaha : Pn. Guru-guru PPKI 3. Kadir Bin Haumar Laporan dan Dokumentasi : Pn.30 Pagi Pendaftaran 10. Faezah Bt Ahmad Sambutan : En. Penglibatan : 1. Zainol bin Yusof dan En. Siti Hasmawati Bt Jamari Doa : Ustaz Ibrahim Bin Abdul Halim Siaraya : En. Ibubapa / Waris PPKI 2.00 Pagi Program Jaya Waris PPKI dimulakan . Siti Syazana bt. Mohd Shah Effendi bin Abdullah Persiapan tempat : Pn.4.

00 . Khas  Taklimat PK Pendidikan Khas  Taklimat Unit Kurikulum oleh Penyelaras Kurikulum  Taklimat Unit HEM oleh Penyelaras HEM  Taklimat Unit KoKurikulum oleh Penyelaras Ko Kurikulum  Tayangan Slide Show Aktiviti Pendidikan Khas  Perlantikan J/K Permuafakatan PPKI 12.  Ucapan Pengerusi Majlis  Bacaan doa  Ucapan Aluan Tuan Guru Besar  Ucapan Aluan Pegawai Pendidikan Daerah Pend.00 Tengah hari Jamuan & bersurai 8.00 RM 100. Anggaran Kos Perbelanjaan Bil Item Jumlah 1 Bahan edaran RM 100.00 Tengah hari Perjumpaan waris & sesi RPI bersama guru kelas 1.

Selain itu. Jumlah keseluruhan 9. Program ini juga diharapkan agar dapat membantu guru-guru pendidikan khas dan ibu bapa murid-murid berkeperluan khas merungkai isu-isu ata usebarang permasalahan yang berkaitan dengan pendidikan khas. Sungai Acheh.Program ini bukan sahaja diharapkan dapat membantu guru-guru dan para ibu bapa serta untuk memahami hala tuju murid pendidikan khas selaras dengan Falsafah Pendidikan Khas iaitu melahirkan insan yang berkemahiran. berhaluan. Penutup Melalui Program Jaya Waris PPKI. Disahkan oleh ………………………. diharapkan dengan adanya program ini. Disediakan oleh : Di semak oleh : …………………… …………………….. . diharapkan agar program ini dapat membina keakinan diri murid-murid PPKI. akan mewujudkan hubungan yang baik antara ibubapa dengan guru-guru serta pentadbir sekolah SK.berupaya merancang dan menguruskan kehidupan serta menyedari potensi diri sendiri sebagai manusia.

“ 1 MALAYSIA : RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN “ Rujukan Kami : SKSS 600-4/2/15(1) Tarikh : 13 JUN 2011 Kepada : Pegawai Yang Berkenaan. Kerjasama tuan/puan bagi menjayakan majlis tersebut didahului dengan ucapan terima kasih. 2.00 pagi – 12. Seberang Perai Selatan. Sekian. Tuan/Puan JEMPUTAN MAJLIS PERJUMPAAN IBUBAPA/WARIS KELAS KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN SESI 2011 Dengan hormat perkara di atas di rujuk.00 tgh Tempat : Dewan SK Seri Sentosa Jemputan : Ketua Unit Pendidikan Khas JPN Pulau Pinang. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” “PENDIDIKAN PULAU PINANG DI PERSADA ANTARABANGSA” Saya yang menurut perintah . pihak sekolah dengan berbesar hati menjemput tuan/puan untuk hadir ke majlis ini. Jabatan Kebajikan Masyarakat. kami dari Kelas Khas Bermasalah Pembelajaran Sekolah Kebangsaan Seri Sentosa akan mengadakan satu Majlis Perjumpaan Ibubapa/Waris yang akan berlangsung seperti berikut:- Tarikh : 22 Jun 2011 Masa : 08. Sehubungan dengan itu. terima kasih. Sehubungan dengan itu. ( Aturcara di lampirkan ) 3. 4.