You are on page 1of 16

S R E D NJ A ŠKOLA BUZET

BUZET

PISANI DIO IZRADBE ZAVRŠNOGA RADA
(ELABORAT)

Prijevoz putnika na relaciji Rijeka - Zadar
(Tema)

Buzet,

............................................. Uloga cestovnog prometa u turizmu .............. Izdavanje knjiga.......... 10 4. 9 4...........SADRŽAJ 1.......... 3 3........................................... Dokumentacija vozača .................................... Error! Bookmark not defined......................................................... Prihvat putnika i prtljage .......................... 1....................................................... 2.... 1 1.2............................ Vožnja ....1.............................. UVOD . Slobodni prijevoz putnika ...................1.............................. 12 ..................... Ugovaranje prijevoza ..........2................1................ 2............. putnih listova i dozvola za povremeni prijevoz putnika Error! Bookmark not defined.........................2...............1...3. SLOBODNI (POVREMENI) PRIJEVOZ PUTNIKAERROR! BOOKMARK NOT DEFINED... Error! Bookmark not defined.........................3... 2.................................... 3 3................................ 11 5..................................................... 3 3............... Odabir vozila ........................................................ 10 4............................ FAZA OKONČANJA PRIJEVOZA .. Prednosti slobodnog cestovnog prijevoza putnika u turizmu ..................2................................ 2..... FAZA PRIPREME PRIJEVOZA ........ FAZA IZVRŠENJA PRIJEVOZA ...... 2 3. Putnik kao predmet prijevoza u turističkom gospodarstvuError! Bookmark not defined... 2....... Glavni cilj održivog razvitka prometa u turizmuError! Bookmark not defined...........4.............................

energije i informacija s jednog mjesta na drugo. UVOD Promet je gospodarska djelatnost tercijarnog sektora koja se bavi prevoženjem i prenošenjem robe. Čovjek ima potrebu za kretanjem. autom. prema: . i međunarodni (svaki prijevoz između dvaju ili više država) U slobodnom prijevozu putnika skupina putnika je unaprijed formirana. kontrola zračnog prometa itd.Vodni promet U kopneni promet spada cestovni i željeznički promet. mjesto ulaza i izlaza putnika).Strukturi putnika (starosna dob. Prijevoz može biti unutarnji (na teritoriji Republike Hrvatske). turistička vožnja s mnogo zaustavljanja zbog razgledavanja znamenitosti i dr. Takav prijevoz ne smije sadržavati ponovljene elemente linijskog niti posebnog linijskog prijevoza (relacija.) . Najveći broj turista u Hrvatsku dolazi cestom. promet omogućuje promjenu mjesta boravka na određeno vrijeme.Sklonost putnika određenoj vrsti vozila (obzirom na kapacitet.Zračni promet . Putnik je korisnik prijevozne usluge.1. brodovi itd. zrakoplovi. Istarski ipsilon).) 1 . Zračni promet nije toliko razvijen. Putnici mogu imati i određene zahtjeve. U Hrvatskoj je najrazvijeniji cestovni promet.) . aerodromi. Promet sačinjavanju: . svrha putovanja. željeznička vozila. a slijedi ga željeznički promet.Sklonost putnika određenom obliku prijevoza (npr. luke itd. brzi transfer putnika iz zračne luke do hotela a bez zadržavanja. npr. ponajviše zbog zemljopisnog oblika i nevelikosti Hrvatske. U njemu prevladava prijevoz putnika. autobusom) prevozi na određenoj relaciji. te za te izvršene usluge prijevoza plaća novčanu naknadu prijevozniku. a u vodni spada riječni. Od velikog je ekonomskog značaja u gospodarstvu zemlje. Vrlo važna je mobilnost kao fenomen suvremenog vremena. Slobodni prijevoz putnika i tereta u cestovnom prometu je prijevoz koji obavljaju pravne ili fizičke osobe u okviru svojih djelatnosti. željeznička pruga.) Promet se dijeli na: . značajan i za turizam i za promet. U našem području jako je razvijen cestovni promet. zato možemo reći da je cestovni promet okosnica prometnog sustava u funkciji turizma. naročito zbog razvijenog turističkog gospodarstva.Prometala (cestovna vozila. To je uvelike potpomoglo ubrzani razvoj cestovnog prometa (npr.Kopneni promet . vrijeme odlaska i dolaska.Operacije (svjetla. opremljenost i dr.) . jezerski i pomorski promet. polazište i odredište putovanja i dr.) .Infrastrukture (ceste. ljudi. znakovi. osoba koja se (npr.

Za svako od vozila u navedenoj organizaciji. Prijevozni zadatak u autotaksi prijevozu putnika uvijek je prijevoz putnik s početnog ili polazišnog mjesta do dogovorenog odredišnog mjesta.1. a prijevoz obavlja temeljem jedne narudžbe i uz jedno plaćanje naknade za obavljeni prijevoz.1. Autotaksi prijevoz putnika Prema zakonu o prijevozu u cestovnom prometu. U ovom slučaju taj zadatak se odnosi na prijevoz jednog putnika od grada Rijeke do grada Zadra. Klasifikacija nalaže da je za obavljanje autotaksi djelatnosti potrebna dozvola koja se izdaje na rok do 5. godina i nije prenosiva. Autotaksi prijevoz je djelatnost prijevoza putnika koja se obavlja osobnim automobilom ako se putnik ili skupina putnika uzima na jednom mjestu. Obrt za taksi službu „ZEC“ je radna organizacija ustrojena od dva vozila te više vozača. posjeduje se dozvola. 2 . Dino Bašagić. a vlasnik istoga je gosp. a također obrt posjeduje važeću licenciju za obavljanje autotaksi prijevoza.

8 TDCi Najveća dopuštena masa: 1775 kg Tip vozila: Focus Hatchback Vrsta motora: Diesel . FAZA PRIPREME PRIJEVOZA Faza pripreme prijevoza sastoji se od: . Po odabiru tog vozila iz našeg voznog parka. iz 2007. te cijena za isti prema prvoj od dvije tarife za autotaksi prijevoznike grada Rijeke. Po datom ili zaprimljenom upitu o mogućnosti prijevoza. Put iznosi aproksimalno 240km.2. a tarifa prijevoza je tarifa jedan. Radi se o vozilu Ford Focus druge generacije. a koji uključuju put od Rijeke te Senja. vrijeme. Kontinuirano se provjerava tehnička ispravnost istog. Provjereno je i da je sva potrebna oprema vezana uz vozilo u njemu. razinu rashladne tekućine u sistemu motora. sklapa se ugovor o prijevozu te se prema dogovoru o prijevozu putnika definiraju detalji prijevoza. cijena. a dolazak u Zadar u 01.00h. Isti je telefonski kontaktirao iz Italije taj dan u toku popodneva te je prijevoz ugovoren po već otprije mu poznatim detaljima.Euro 4 Oblik karoserije: zatvoreni Snaga motora u kW: 85 Mjesta za sjedenje: 5 Obujam motora u cm3: 1753 Dužina/širina/visina: 4342mm/1840mm/1497mm 3 .1. izvrši se priprema vozila. Odabir vozila Vozilo koje je odabrano je pogodno za prijevoz do maksimalno 4 putnika. mjesto ukrcaja putnika i sl.8TDCi motorom. 2. nastavak prema autoputu na postaju Žuta Lokva te dalje do centra Zadra autoputem. Ugovaranje prijevoza Prijevoz ugovaraju prijevoznik i komitent za kojega treba izvršiti prijevoz. a također posjeduje i klima uređaj te drugu opremu za čim udobniji i komforniji prijevoz putnika. komitent odnosno putnik nas je zvao budući potrebuje prijevoz za 04.Dokumentacija tereta .45h. Mjesto ukrcaja putnika je TRG Žabica Rijeka i vrijeme polaska je u 21.Odabir vozila . godine sa 1. a prije polaska svakako prekontroliramo tlak u gumama. kao i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Isto je ekonomično što se potrošnje tiče te udobno za prijevoz i na duže relacije. iznosi 1700kn.2. Lipanj ove godine.Dokumentacija vozača . te u konkretnom slučaju je prihvatljivo za prijevoz jednog putnika kako je ugovoreno. te je očišćeno iznutra i oprano izvana. od Rijeke do Zadra. U ovom slučaju. Dogovor oko detalja je usputno stajanje u Crikvenici radi kraće pauze i potreba putnika.Ugovaranje prijevoza .Smještaj tereta na vozilo 2. razinu ulja. trasa na kojoj se vrši prijevoz. Tehnički opis karakteristika vozila: Vrsta vozila: osobni automobil Dopuštena nosivost: 418 kg Marka vozila: Ford Masa praznog vozila: 1357 kg Model vozila: 1.

Prometna dozvola 4 .Slika 1.

Vozilo Ford Focus .lijeva bočna strana Slika 3.Slika 2.prednja i bočna strana 5 . Vozilo Ford Focus .

Slika 4. Vozilo Ford Focus . Vozilo Ford Focus .interijer 6 .zadnja i desna bočna strana Slika 5.

Slika 6. Polica osiguranja od automobilske odgovornosti Slika 7. Zeleni karton vozila 7 .

Karton izvršenih tehničkih pregleda Slika 9.Slika 8. Izvod licencije 8 .

Vozilo mora da posjeduje važeću dokumentaciju u toku prijevoza putnika kao i općenito u procesu vožnje. Tako svako taksi vozilo od dokumentacije ima vidno istaknutu dozvolu grada.3. Dokumentacija vozača Priprema isprava vozača podrazumijeva da vozač treba uz sebe imati svoju važeću vozačku dozvolu te osobni dokument kao što je osobna iskaznica. europsko izvješće o nezgodi a u slučaju iste. Slika 10. Vozačka dozvola 9 .2. te opcionalno zeleni karton vozila ukoliko se ide preko graničnih prijelaza. policu osiguranja vozila.

Mjesto ukrcaja je unaprijed dogovoreno kao i vrijeme polaska. ljubazno pozdravlja klijenta i pomaže mu oko ukrcaja prtljage i ulaska u vozilo. kao i za glazbu .radio ili neka određena vrsta muzike.3. npr. Prihvat putnika i prtljage Na osnovu dogovora s urednom dokumentacijom vozač može obaviti prijevoz putnika. Taksimetar uključen. unaprijed pripremljene u vozilu. priprema za polazak 10 .1. upaljen ili ugašen klima uređaj te temperatura u vozilu. FAZA IZVRŠENJA PRIJEVOZA 3. Slika 11. Vozač dolazi na dogovoreno mjesto. Po polasku upita za određene želje.

popularno zvanom Dalmatina. U Rijeci vozač preuzima prtljagu i putnika. gdje se odvajamo u pravcu Žute Lokve i prema autocesti A1 (Zagreb-Split-Dubrovnik). kako je dogovoreno. dolazak je u Zadar prema neodređenom terminu. Prikaz itinerara 11 . odvajamo se s autoceste na naplatnoj postaji Zadar 2. Slika 12. gdje se plaća cestarina u iznosu 64kn. dok je iz Venecie u Rijeku stigao organiziranim transportom. Cijena prijevoza je dogovorena u fiksnom iznosu a po tarifi 1 uredno baždarenog taksimetra iznosi aproksimalno 1700kn za 240. Vožnja Polazak je u 21.2.45h iz Rijeke prema Zadru. putnik želi kraću pauzu radi osvježenja. Krećemo na riječku zaobilaznicu te usput dogovaramo rutu vožnje kroz centar Crikvenice. Vožnja uz poštivanje ograničenja brzine županijskom cestom do autoceste te dalje do odredišta. Potom nastavljamo prema Senju. vozač ispisuje račun te naplaćuje vožnju. Po dolasku u 00:35. Putnik. te je zrakoplovom doputovao iz Buenos Airesa u Madrid i potom u Veneciu.3. Uredno pomaže oko prtljage te se zahvaljuje i pozdravlja putnika. S riječke obilaznice iznad grada Bakra isključujemo se na magistralu prema jugu. Uključujemo se na A1 na naplatnoj postaji Žuta Lokva te autocestom.ak km puta prema krajnjem putnikovom odredištu. Putnik koji je pomorac u dolasku iz Argentine. želi prijevoz dijelom magistralom a dijelom autoputem uz relativno brz dolazak u Zadar. Bez daljih odmora stižemo u Zadar. Dolaskom u Crikvenicu. Nastavljamo prema centru Zadra gdje putnik upućuje u strogi centar grada na adresu u starom gradu Zadru. nastavljamo prema Zadru.

Vozač je odmoran pa ekonomičnom vožnjom stiže u Rijeku s uštedom u gorivu polaganom vožnjom nazad te bez plaćanja autoputa po povratku. vizualno kratko pregleda. a potom se račun i naplaćeni novci spremaju u kasu a vozač ide na odmor i počinak. Slika 13. slijedi povratak u Rijeku. FAZA OKONČANJA PRIJEVOZA Po odveženoj vožnji i sigurnom povratku zadovoljnog putnika. Račun 12 .4. Povratkom u Rijeku u vozilo se parkira u sjedištu. Ruta povratka je magistralom uz more.

Datum predaje Pisanog dijela završnoga rada: Potpis mentora: Ocjena pisanog rada: Datum obrane rada: Ocjena obrane rada: Konačna ocjena izradbe i obrane završnoga rada: Obrazloženje ocjene: Povjerenstvo: 1. 2. 3. Prostor za izdvojeno mišljenje ili eventualni komentar: Predsjednik Povjerenstva Mentor .

Tema završnog rada: Prijevoz putnika na relaciji Rijeka . KONZULTACIJSKI LIST Polaznik: Zoran Ozimec Razred: Prekvalifikacija Obrazovni sektor: Promet i logistika Zanimanje: Vozač motornog vozila Nastavnik – mentor: Vaso Ogrizović dipl.Zadar Redni Datum konzultacija Bilješke o napredovanju Potpis mentora broj .ing.