You are on page 1of 6

BAHAGIAN II – KOMPONEN UTAMA PENGURUSAN OPERASI

______________________________________________________________________________

Masalah UTAMA yang dihadapi oleh syarikat berkaitan persekitaran dalaman dan luaran :

Analisis S.W.O.T adalah satu kaedah atau proses yang biasa digunakan dalam perancangan dan

persediaan dalam sesuatu perniagaan. S.W.O.T adalah merupakan singkatan kepada ayat

Strengths (Kekuatan), Weaknesses (Kelemahan), Opportunities (Peluang) and Threats

(Ancaman). Objektif pembentukan S.W.O.T ini adalah bertujuan untuk menilai analisis dalaman

dan luaran yang dapat membantu pembentukan atau mempengaruhi sesuatu kejayaan. Strength

dan Weaknesses adalah merupakan analisis dalaman manakala Opportunities dan Threats adalah

analisis luaran. Dalam bahagian ini, kami melakukan analisis S.W.O.T terhadap syarikat

Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd.

Kelemahan :
Kekuatan :
1. Penurunan untung bersih.
1. Pengeluar terbesar roti di Malaysia.
2. Peningkatan inventori.
2. Hasil jualan yang meningkat.
3. Peningkatan liabiti semasa.
3. Produk roti yang halal
4. Peningkatan kos penyelenggaraan inventori.
4. Memiliki nilai aset yang melebihi liabiliti.
5. Penurunan perolehan per saham (EPS).

S.W.O.T

Peluang : Ancaman :
1. Permintaan produk yang tinggi. 1. Saingan syarikat pengeluar roti yang lain.
2. Eksport ke pasaran luar. 2. Kewujudan kedai bakeri yang
3. Pembangunan produk. mengeluarkan roti yang segar.
4. Perkembangan secara online 3. Penggunaan resipi yang baru.
5. Penambahan aset semasa (cawangan baru) 4. Penciptaan produk tiruan.

Rajah 2.0 – Analisis S.W.O.T Syarikat Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd

Persaingan roti Gardenia adalah diperakui syarikat roti yang terbesar di Malaysia. Namun begitu.1 Kemampuan Daya Saing Kita semua sedar bahawa pasaran terbuka sebenarnya membuka peluang kepada peniaga dan usahawan untuk mengusahakan perniagaan mereka. apabila ramai yang menceburi dalam bidang yang sama. Berhad mengalami kerugian yang amat besar pada permulaan perniagaannya. Walau bagaimanapun. Gardenia Bakeri (KL) Sdn. maka wujudlah persaingan antara satu sama lain.0 MASALAH SEDIA ADA PERNIAGAAN 2. TV3).2.  Dijual di semua pasaraya besar. TV2. syarikat ini juga turut menghadapi beberapa ancaman dan persaingan daripada syarikat-syarikat lain yang mengeluarkan produk roti.  Mempamerkan iklan di pelbagai jenis siaran televisyen (TV1. Perbandingan antara produk roti daripada syarikat-syarikat yang lain adalah seperti berikut : Jenama Butiran  Roti High 5 mempunyai iklan yang konsisten. High 5  Jenama yang terkenal di seluruh Malaysia. . Senario inilah yang dimaksudkan sebagai “persaingan”.  Mempunyai pelbagai perisa roti yang menarik.

Massimo  Jenama yang sudah kukuh di Malaysia dan antarabangsa.  Produk dalam bentuk dibeku seperti Kek dibeku dan roti aiskrim. .  Dijual di semua pasaraya besar.  Kerap membuat promosi dengan membuat peraduan.  Pembungkusan produk yang menarik.  Mempunyai pelbagai siri roti untuk dipilih oleh pelanggan. Mighty White  Dijual di semua pasaraya besar.  Mempunyai pelbagai jenis perisa untuk dipilih oleh pelanggan.  Pembungkusan produk yang menarik.

Mereka juga bertanggungjawab dalam membuat pemeriksaan berkala bagi mengesan pencemaran logam dalam roti. membakar doh. Berdasarkan analisa. Jadual syif dibuat untuk memastikan capaian pengeluaran yang lebih banyak. Robert Kuok terpaksa mengeluarkan roti sendiri dek kerana tidak boleh mengharapkan lagi Syed Mohktar Al-Bukhary membeli tepungnya. 2. Sebenarnya. mesin pembuat roti yang diimport hanya mampu menyiapkan 1000 buku roti sehari. pemisahan dan mengikut saiz. Sesungguhnya.4 Isu perkauman Roti Gardenia dimiliki Tan Sri Syed Mohktar Al-Bukhary menerusi Syarikat Beras Nasional (Bernas). setiap pemprosesan pembuatan bermula dengan penimbangan berat kandungan. manakala roti Massimo dimiliki Tan Sri Robert Kuok menerusi syarikat tepung Federal Flour Mills Bhd (FFM). pengadunan doh. Beberapa kakitangan untuk memeriksa berat dan ketinggian roti. penyejukan dan akhir sekali pembungkusan. Kempen roti ini bersifat perkauman yang mana mengajak masyarakat . Kempen anti-Gardenia telah pun bermula terutamanya di China.2 Jumlah Unit Pengeluaran yang kurang Industri roti Gardenia menjalankan sistem proses pembuatan roti utama di kilang dengan tidak melibatkan tenaga kerja manusia yang banyak. Hal ini berkaitan desas-desus supaya Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd menghentikan pembelian tepung dari Federal Flour Mills Bhd (FFM) yang juga di atas faktor perkauman. 2. pihak syarikat hanya merekrut 200 kakitangan untuk dibahagikan kepada dua syif pagi dan malam.3 Penggabungjalinan Sains dan Teknologi Pengendalian Mengikut jadual yang diaturkan oleh pihak syarikat.2. sebuku roti sandwich mengambil masa selama 3 jam.

Dendaman ini dibangkit dalam kalangan masyarakat Islam. kumpulan Tradewind. Hal ini berlarutan sehingga mencabar pihak Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd dalam membuktikan mutu roti yang dihasilkan sekali gus menjamin produk halal mereka. ( Kempen anti-Gardenia oleh para penyokong Massimo ) . dengan mengeluarkan kenyataan “Mari menyokong roti baru Massimo oleh Robert Kuok dan boikot roti Gardenia yang dimiliki kroni Umno Syed Mokhtar Albukhary. bertanggapan bahawa tepung gred ini digunakan untuk membuat makanan khinzir. Penyokong Massimo juga menyatakan bahawa tepung untuk permit import dan subsidi yang dibekalkan oleh kerajaan bagi membeli tepung adalah dengan kualiti yang paling rendah.”. Mereka memburukkan nama Gardenia Bakeries (KL) dengan menyatakan terkandungnya protein babi dalam tepung yang digunakan untuk membuat roti. penyokong Massimo cuba membangkitkan isu dengan memburuk-burukkan nama baik Gardenia. Lantaran itu juga.dunia memboikot roti keluaran Gardenia Bakeries (Kl) Sdn Bhd kerana mendiskriminasi FFM milik Robert Kuok.

( Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd menerusi tuduhan peneraju Massimo yang menyatakan Gardenia sebagai sebuah syarikat kroni ) .