JURUTERA

mekatronik

kawalan dan perisian. Tetsuro Mori. Mekatronik boleh juga dirujuk sebagai "sistem elektromekanik" atau kadang kala "kejuruteraan kawalan dan automasi". Apabila diperhatikan dengan lebih lanjut didapati gabungan daripada tiga bidang iaitu mekanik. Penderia pula adalah hasil daripada gabungan elektronik. Mikropengawal adalah hasil daripada gabungan elektronik. mekanik dan kawalan. membolehkan penjanaan sistem yang lebih mudah. Yaskawa pada 1969. manakala simulasi adalah hasil daripada gabu ngan mekanik. pengesan pintar dalam sistem kawalan anti-brek mati dan pemain cakera padat. Kata lakur "mekatronik" dicipta oleh En. elektronik dan komputer serta kawalan ini menghasilkan ciptaan seperti robot.Kejuruteraan mekatronik ialah hasil daripada gabungan sinergi tiga cabang utama bidang kejuruteraan iaitu kejuruteraan mekanik. elektronik dan perisian menghasilkan model sistem. Sinergi gabungan dalam bidang mekanikal. elektronik dan perisian. perisian dan kawalan. Gabungan dua bidang pula seperti mekanikal dan elektronik mengh asilkan bidang elektromekanik. Bukan itu sahaja. boleh diharap dan serba guna. perakam video dan kamera digital. malahan perkakas elektronik di rumah seperti mesin basuh. Mekatronik berpusat pada mekanik. ekonomi. Tujuan bidang kejuruteraan antara disiplin ini ialah kajian tentang automaton dari perspektif kejuruteraan dan bertujuan pengawalan sistem hibrid termaju. teleskop 'Hubble'. seorang jurutera kanan di sebuah syarikat Jepun. Manakala gabungan mekanikal dan perisian menghasilkan reka bentuk berbantukan . elektronik dan pengkomputeran yang apabila digabungkan.

litar dan sistem. Dengan berkerjasama. teori kawalan. poliarki. modul mekatronik menjalankan matlamat pengeluaran dan mewarisi ciri pembuata n fleksibel dan tangkas dalam rancangan pengeluaran. reka bentuk komponen mesin. termodinamik. lihat teori kawalan. Kaedah ya ng digunakan untuk mecapai kesan teknik dierangkan oleh algoritma kawalan. elektronik dan komunikasi. pemprosesan isyarat digital. Sibernetik kejuruteraan menangani soalan kejuruteraan kawalan sistem mekatronik. Mekatronik merangkumi semua ini. Ijazah kejuruteraan mekatronik biasa akan mengandungi kelas dalam matematik kejuruteraan. Paradigma berasaskan-komponen merupakan sejenis sistem pengeluaran kawalan teragih yang menggunakan CAN atau LAN untuk menghubungkan modul mekatronik berautonomi. sementara kawalan digital a dalah hasil daripada gabungan perisian dan kawalan. Seni bina yang paling terkenal melibatkan hierarki. Litar kawalan adalah hasil daripada gabungan elektronik dan kawalan.komputer/pembuatan berbantukan komputer (CAD/CAM). yang bertujuan menggabungkan mesin dan manusia. mekanik. yang mungkin menggunakan kaedah formal dalam reka bentuknya. biasanya dalam bentuk alat boleh tanggal seperti . Ia digunakan untuk mengawal atau melaraskan sistem seperti ini. heterarki dan hibrid. reka bentuk mekanik. kejuruteraan kuasa dan robotik. Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (IEEE) mengkategorikan bidang mekatronik untuk merangkumi produk dan proses dari segi [1]: sistem pemodelan dan rekaan penyatupaduan atau integrasi sistem penderia (sensor) dan penggerak (actuator) sistem kawalan pintar robotik sistem pengeluaran sistem kawalan gerakan sistem kawalan bunyi dan getaran sistem peralatan mikro dan opto -elektronik sistem automotif Satu kelainan terbaru dalam bidang ini ialah biomekatronik. Kelengkapan pengeluaran moden terdiri dari model mekatronik yang disepadukan mengikut satu seni bina kawalan.

Firma-firma pembuatan barangan elektronik seperti kamera. SIRIM. dll. Firma-firma pembuatan peralatan rumah seperti mesin basuh. ramai tenaga kerja yang terlatih dalam semua bidang kejuruteraan.rangka luar (exoskeleton). mesin pendua dll. Kilang-kilang pemproses makanan. periuk elektrik. radio. TV. Firma-firma perunding. dll. Firma-firma pembuatan sistem automatan. Adalah dijangkakan sektor industri di Malaysia akan terus berkembang dengan pesat disebabkan permintaan yang meningkat dari pasaran -pasaran yang kian bertambah seperti pasaran peralatan elektronik dan telekomunikasi serta hasil pelaburan yang dibuat oleh pelabur -pelabur asing. Badan-badan penyelidikan & pembangunan seperti institusi pengajian tinggi. Firma-firma kejuruteraan bioperubatan. merangkumi bidang kejuruteraan kawalan dan instrumentasi diperingkat ikhtisas diperluk an. para g raduan kursus ini boleh mengisi jawatan seperti berikut : * Jurutera Mekatronik * Jurutera E & M (Elektro -Mekanik) * Jurutera Elektrik * Jurutera Penyelenggaraan * Jurutera Elektronik * Jurutera Pemasangan * Jurutera Pengeluaran * Jurutera Pema saran * Jurutera Rekabentuk * Pegawai Perancang * Jurutera Proses * Pegawai Penyelidik * Ahli Akademik * Pegawai Pemasaran . Sehubungan dengan itu. y y y y y y y y y y Mengikut jawatan pula. Firma-firma pembangunan perisian. Syarikat-syarikat minyak & gas. Firma-firma teknologi tinggi seperti industri angkasa lepas. Ini merupakan versi nyata untuk peralatan siber (cyberware). Para graduan secara amnya boleh mendapat pekerjaan sebagai jurutera di industri industri berikut : y y Firma-firma pembuatan dan pemasangan kenderaan. Firma-firma kejuruteraan & pembangunan produk.

Mohammad Tarmizi Tingkatan: 4 Hambali No Maktab: 10223 Nama Guru: Cikgu Azmi .FOLIO FIZIK CHAPTER 3 Nama: Mohammad Amirul Ariff B.

Mohammad Tarmizi Tingkatan: 4 Hambali No Maktab: 10223 .FOLIO KERJAYA Nama: Mohammad Amirul Ariff B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful