You are on page 1of 69

2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav Classes- Exam study notes and


Nav classes SUBSCRIBE SEARCH

updates YouTube 999+

Reasoning Tricks HRM CBSE UGC NET HRD Home Current Affairs

Teaching Aptitude and its aspects wi


MCQs on Teaching Aptitude fu notes

June 23, 2017

D
SHARE
efinition of teaching

Labels
Teaching includes all the activities of providing education to other. The person who
CBSE UGC NET
provides education is called a teacher. The teacher uses different methods for giving best
Important Points to remember

knowledge to his students. He tries his best to make understand students. His duty is to MCQ

encourage students to learn the subjects. MCQs on teaching Aptitude

teaching aptitude
Teaching and its aspects with MC…

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 1/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-
1 Start DownloadExam
- View study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH
PDF
Nav classes
Convert From Doc to PDF, PDF
YouTube 999+
to Doc Simply With The Free
Online App!
FromDocToPDF

2 Download PDF
To View PDF, Download Here

ProPDFConverter

Teaching means interaction of teacher and students. They participate for their mutual

benefits. Both have their own objective and target is to achieve them.

Many great teachers of the world define teaching in a different way and we can say that

teaching is just to train the students so that they can stand on their own foot in society.

In teaching, three main aspects comes in our front

1st is teacher

2nd is students

3rd is education

Nature and characteristics of teaching

1. The main character of teaching is to provide guidance and training.

2. Teaching is an interaction between teacher and students.

3. Teaching is an art to giving knowledge to students with effective way.

4. Teaching is a science to educate fact and causes of different topics of

different subjects.

5. Teaching is continuing process.

6. A teacher can teach effectively if

he has full confidence on the subject.

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 2/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


7. Teaching encourages students to learn more and more. SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
8. Teaching is formal as well as informal
YouTube 999+
9. Teaching is communication of information to students. In teaching,

teacher imparts information in an interesting way so that students can

easily understand the information.

10. Teaching is a tool to help the student to adjust himself in society and

its environment.

MCQs ON TEACHING APTITUDE

1. If some of the students in the class are found to be using intoxicants,

the teacher should

(a)Inform police

(b)Inform the headmaster

(c)Advise them properly

(d)Punish them

Ans. Advise them properly

2. The mental development of the child most closely parallels an increase in:

(a)His ability to get along with others.

(b)His ability to profit from experience

(c)His stock of knowledge

(d)His ability to memorize

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 3/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+
Ans. His ability to profit from experience

3. Which of the following is not a valuable feedback for a teacher?

(a)Parents

(b)Colleagues

(c)Librarian

(d)Students

Ans. Librarian

4. Which of the following is true about modern evaluation system in secondary school?

(a)Encourages root learning

(b)Continuous evaluation system

(c)Product oriented evaluation

(d)Summative evaluation system

Ans. Continuous evaluation system

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 4/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+
5. The majority of the teachers in your school want you to be the staff secretary. You are not

very confident. How will you react to the proposal?

(a)Tell them curtly, that you wouldn’t take it up

(b)Tell them that you are not the apt person

(c)Accept the challenge seeking their co-operation in all matters.

(d)Suggest the name of somebody instead

Ans. Accept the challenge seeking their co-operation in all matters.

6. Who is the best motivator of a student at school?

(a)The teacher

(b)The headmaster

(c)The management

(d)Peer group

Ans. The teacher

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 5/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

7. Better Nav classes tends to raise intelligence:


schooling
YouTube 999+

(a)False

(b)Only to some extent

(c)Don’t know

(d)True

Ans. True

8. In a PTA meeting, how would you behave?

(a)Answer very shortly for the questions asked by the parents

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 6/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Navthe
(b)Discuss classes
abilities and weaknesses of the child
YouTube 999+

(c)Introduce them to the principal

(d)Try to avoid interaction with the parents

Ans. Discuss the abilities and weaknesses of the child

9. The quality of teaching is based on:

(a)Discipline in the classroom

(b)Attainment of information

(c)Development of rapport with students

(d)Overall development of students

Ans. Overall development of students

10. What step will you take, if the noise from the neighboring class disturbs your teaching?

(a)Go to that class and openly tell the teacher that the noise is quite distressing

(b)Make a complaint to the principal about the class.

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 7/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


(c)Have a friendly talk with the teacher at some convenient time and discuss a solution SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+
(d)Go to the class immediately and scold the teacher

Ans. Go to that class and openly tell the teacher that the noise is quite distressing

11. To help a student to select the course of study for higher education is:

(a)Vocational guidance

(b)Personal guidance

(c)Educational guidance

(d)None of these

Ans. Educational guidance

12. An effective teacher should:

(a)Induce the students to learn

(b)Increase pass percentage

(c)Help the students in preparing good notes

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 8/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


(d)Finish the course in time SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+

Ans. Induce the students to learn

13. One of your colleagues requests you to do a favor while evaluating a student. What

would you do in this situation?

(a)Advise him not to do undesirable things

(b)Pretend to oblige, but do not do any favor

(c)Evaluate the answer book objectively

(d)Scold him and deny the request

Ans. Evaluate the answer book objectively

14. Why do you prefer teaching profession?

(a)Reasonably good salary

(b)It is a comfortable vacation

(c)It is a noble profession

(d)It is a less responsible vocation

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 9/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+

Ans. It is a noble profession

15. “Stress should be laid on principle of Co-operative activity, flowing accuracy, initiative

and individual responsibility in learning” has been stated by:

(a)Gandhiji

(b)Tagore

(c)Aurobindo

(d)Nehru

Ans. Gandhiji

16. A student raises questions in the classroom. The teacher should:

(a)Scold him for disturbing the whole class

(b)Advise him to learn well

(c)Appraise him and do answer to his question

(d)Pay no attention

Ans. Appraise him and do answer to his question

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 10/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+
17. A free democratic classroom will be best suited for:

(a)Children who lack emotional security

(b)Children from authoritarian homes

(c)Children being trained to become free citizen

(d)Children with strong need for guidance

Ans. Children being trained to become free citizen

18. Teachers who are enthusiastic in the classroom teaching:

(a)Simply dramatize to hold the student’s attention

(b)Involve the students in the teaching-learning process

(c)Often lack proficiency in the subjects

(d)All of the above

Ans. Involve the students in the teaching-learning process

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 11/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav
19. Which of classes
the following teacher traits are the reasons given by children for not liking the
YouTube 999+
teacher?

(a)Ignorance of the subject matter

(b)Unfairness and favoritism

(c)Unreasonable demands on the children

(d)Irritable and bad temperament

Ans. Irritable and bad temperament

20. Creativity in the classroom can be promoted by:

(a)Giving creativity exercises

(b)Giving rewards for new ideas

(c)Identifying creative children

(d)All the above

Ans. All the above

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 12/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
21. Educational psychology is oriented towards:
YouTube 999+

(a)The application of the principles and techniques of psychology to the solution of the

problems of the classroom

(b)The definition of goals for which the teacher should strive

(c)The identification of potentially successful educational procedure

(d)The study of the peculiarities of individual children

Ans. The application of the principles and techniques of psychology to the solution of the

problems of the classroom

22. The capacity to think rationally and act purposefully is:

(a)Perception

(b)Intelligence

(c)Reasoning

(d)Creativity

Ans. Intelligence

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 13/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
23. If students do not understand what is taught in the classroom, the teacher should feel,
YouTube 999+

(a)Terribly bored

(b)To explain it in a different way

(c)That he is wasting time

(d)Pity for the students

Ans. To explain it in a different way

24. Which of the following provides more freedom to the learner to interact?

(a)Large group discussion

(b)Seminar

(c)Lecture by experts

(d)Small group discussion

Ans. Small group discussion

25. The first important step in teaching is:

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 14/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


(aOrganizingg material to be taught SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+
(b)Knowing the background of students

(c)None of these

(d)Planning before hand

Ans. Knowing the background of students

There are different types of teaching methods which can be categorised

into three broad types. These are teacher-centred methods, learner-

centred methods, content-focused methods and interactive/participative

methods.

Click here to Watch Video

Methods of Teaching with Uses, A…

INSTRUCTOR/TEACHER CENTRED METHODS

Here the teacher casts himself/herself in the role of being a master of the

subject matter. The teacher is looked upon by the learners as an expert or

an authority. Learners on the other hand are presumed to be passive and

copious recipients of knowledge from the teacher. Examples of such

methods are expository or lecture methods – which require little or no

involvement of learners in the teaching process. It is also for this lack of

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 15/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


involvement of the learners in what they are taught, that such methods are SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
called “closed-ended”.
YouTube 999+

LEARNER-CENTRED METHODS

In learner-centred methods, the teacher/instructor is both a teacher and a

learner at the same time. In the words of Lawrence Stenhouse, the teacher

plays a dual role as a learner as well “so that in his classroom extends

rather than constricts his intellectual horizons”. The teacher also learns

new things everyday which he/she didn’t know in the process of teaching.

The teacher, “becomes a resource rather than an authority”. Examples of

learner-centred methods are discussion method, discovery or inquiry

based approach and the Hill’s model of learning through discussion (LTD).

CONTENT-FOCUSED METHODS

In this category of methods, both the teacher and the learners have to fit

into the content that is taught. Generally, this means the information and

skills to be taught are regarded as sacrosanct or very important. A lot of

emphasis is laid on the clarity and careful analyses of content. Both the

teacher and the learners cannot alter or become critical of anything to do

with the content. An example of a method which subordinates the

interests of the teacher and learners to the content is the programmed

learning approach.

INTERACTIVE/PARTICIPATIVE METHODS

This fourth category borrows a bit from the three other methods without

necessarily laying emphasis unduly on either the learner, content or

teacher. These methods are driven by the situational analysis of what is

the most appropriate thing for us to learn/do now given the situation of

learners and the teacher. They require a participatory understanding of

varied domains and factors.

Details of Various Methods with Advantages & Disadvantages

METHOD USES ADVANTA DISAD

GES VANTA

GES

THE LECTURE METHOD 1. To orient 1. Saves 1.

A formal or semi-formal students. time. Involve

discourse is which the 2. To introduce 2. Permits s one

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 16/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes flexibility.


instructor presents a series of a subject.
and upd…
way SUBSCRIBE SEARCH

Navfacts,
events, classesor principles, 3. To give 3. comm
YouTube 999+
explores a problem or directions on Requires unicati

explains relationships procedures. less rigid on.

4. To present space 2.

basic material. requirem Poses

5. To introduce ent. proble

a 4. Permits ms in

demonstration, adaptabili skill

discussion, or ty. teachin

performance. 5. Permits g.

6. To illustrate versatility 3.

application of . Encour

rules, 6. Permits ages

principles, or better studen

concepts. centre t

7. To review, over passiv

clarify, contact eness.

emphasise or and 4.

summarise. sequence Poses

. difficul

ty in

gaugin

studen

reactio

n.

5.

Requir

highly

skilled

instruc

tors.

THE DISCUSSION METHOD 1. To develop 1. 1.

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 17/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study


A method in which group
notes Increase
imaginative
and upd…Requir SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
discussion techniques are solutions to students e
YouTube 999+
used to reach instructional problems. interest highly

objectives. 2. To stimulate 2. skilled

thinking and Increases instruc

interest and to students tor.

secure student acceptan 2.

participation. ce and Requir

3. To commitm es

emphasise ents. prepar

main teaching 3. Utilises ation

points. student by

4. To knowledg studen

supplement e and t.

lectures, experienc 3.

reading, or e. Limits

laboratory 4. Results conten

exercises. in more t.

5. To determine permanen 4.

how well t learning Consu

student because mes

understands of high time.

concepts and degree of 5.

principles. student Restric

6. To prepare participati ts size

students for on. of

application of groups

theory of .

procedure.

7. To

summarise,

clarify points or

review.

THE PROGRAMMED 1. To provide 1. Reduce 1.

INSTRUCTION METHOD remedial failure Requir

A method of self-instruction instruction. rate. e local

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 18/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes 2.and upd…


2. To provide or SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes make-up Improves comm


YouTube 999+
instruction for end-of- ercial

late arrivals, course prepar

absentees, or proficienc ation.

translents. y. 2.

3. To maintain 3. Saves Requir

previously time. es

learned skills 4. length

which are not Provides y

performed for self progra

frequently instructio mmer

enough. n. trainin

4. To provide g.

retraining on 3.

equipment and Increa

procedures ses

which have expens

become es.

obsolete. 4.

5. To upgrade Requir

production. es

6. To accelerate consid

capable erable

students. lead

7. To provide time.

enough

common

background

among

students.

8. To provide

the review and

practice of

knowledge and

skills.

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 19/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study


THE STUDY ASSIGNMENT
notes 1.and upd…
1. To orient 1. SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
METHOD students to a Increase Requir
YouTube 999+
A method in which the topic prior to coverage e

instructor assigns reading to classroom or of careful

books, periodicals, project or Laboratory material. planni

research papers or exercises work. 2. Reduce ng and

for the practice. 2. To set the classroo follow

stage for a m time. up.

lecture 3. Permits 2.

demonstration individual Poses

or discussion. attention. evaluat

3. To provide ion

for or capitalise proble

on individual m.

differences in 3.

ability, Produc

background, or e non-

experience standa

through rd

differentiated results

assignments. .

4. To provide

for the review

of material

covered in

class or to give

practice.

5. To provide

enrichment

material.

THE TUTORIAL METHOD 1. To reach 1. Permits 1.

A method of instruction in highly adaptive Requir

which an instructor works complicated instructio es

directly with an individual skills n. highly

student. operations or 2. compe

operations Stimulate tent

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 20/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study


involving
notes sand
active
upd…
instruc SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes danger or participati tor.


YouTube 999+
expensive on. 2.

equipment. 3. Deman

2. To provide Promotes ds time

individualised safety. and

remedial money.

assistance.

THE SEMINAR METHOD 1. To provide 1. 1.

A tutorial arrangement general Provides Requir

involving the instructor and guidance for a motivatio es

groups, rather than instructor group working n and highly

and individual. on an advanced report. compe

study or 2. tent

research Stimulate instruc

project. s active tor.

2. To exchange participati 2.

information on on. Poses

techniques and 3. Permits evaluat

approaches adaptive ion

being explored instructio proble

by members of n. ms.

a study or 3. Is

research group. more

3. To develop costly

new and than

imaginative most

solutions to other

problems under metho

study by the ds.

group.

THE DEMONSTRATION 1. To teach 1. 1.

METHOD manipulative Minimise Requir

A method of instruction operations or damage e

where the instructor by procedures. and careful

actually performing an 2. To teach waste prepar

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 21/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study


operation or doing a job
notes and upd…
troubleshooting 2. Saves ation SUBSCRIBE SEARCH

showsNav
theclasses
students what to . time and
YouTube 999+
do, how to do it, and through 3. To illustrate 3. Can be rehear

explanations brings out why, principles. presented sal.

where, and when it is done. 4. To teach to large 2.

operation or groups. Requir

functioning of es

equipment. special

5. To teach classr

teamwork. oom

6. To set arrang

standards of ement

workmanship. s.

7. To teach

safety

procedures.

THE DEMONSTRATION 1. To teach 1. Builds 1.

METHOD manipulative confidenc Requir

A method of instruction is operations or e. es

required to perform under procedures. 2. Enable tools

controlled conditions the 2. To teach learning and

operations, skills or operation or evaluatio equip

movement being taught. functioning of n. ment.

equipment. 3. 2.

3. To teach Reduces Requir

team skills damages es

4. To teach and large

safety waste. block.

procedures. 4. 3.

Promotes Requir

safety. es

more

instruc

tors.

THE BUZZ GROUPA buzz 1. To develop 1. Help 1.

group is a small, intense and express trainers Unfami

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 22/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study


discussion group usually
notes toand
imaginative draw
upd…
liarity SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
involving to 3 persons ideas, opinions. breath. in use.
YouTube 999+
responding to a specific 2. Stimulate 2. Gauge 2. Time

question or in search of very thinking. the mood require

precise information. by d.

listening 3.

to some Need

discussio for

n. group

3. Change leader

pace of s.

discussio

n.

4.

Encourag

participan

ts to

reflect

what was

learnt.

BRAINSTORMINGBrainstormi 1. Discover new 1. Leads 1. It

ng is a large or small group ideas, thoughts to a very takes

activity that encourages and responses animated time

students to focus on a topic very quickly. and particu

and contribute to the free flow energisin larly if

of ideas. g it is a

session. large

2. More group.

reserved 2. May

participan consu

ts feel me a

free to lot of

contribut materi

e. al e.g.

flipcha

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 23/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


rts or SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes writing


YouTube 999+
materi

als.

3.

Requir

es high

level

facilitat

ion

skills.

ROLE PLAYSRole-play is 1. Exploring 1. Good 1.

a technique that allows and improving energizer Partici

students to explore realistic interviewing s. pants

situations by interacting with techniques and 2. might

other people in a managed examining Promotes be

way in order to develop complexities empathy relucta

experience and trial different and potential of nt.

strategies in a supported conflicts of trainees 2. May

environment. groups. for other not

2. To situation. work

consolidate 3. with

different Encourra trainee

lessons in one ges s who

setting. creativity do not

in know

learning. each

other

well.

Must subscribe by email for e-newsletter:

Enter your email address:

Subscribe

Delivered by FeedBurner

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 24/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


Few Key Points to be Noted for Methods of Teaching SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
Lecture Method
YouTube 999+

It creates new ideas.

It is good for large class.

Teacher is experienced and has mastery on subject, explain all points

and can answer all questions raised by students.

Students can ask if they need any clarification.

Learn through listening

Teacher explains all points.

Students give their input

Teacher discuss whole topic in the class in easy language students

can easily understand the topic.\

It is good for large class.

Teacher provides all knowledge related to topic.

Time saving as teacher is supposed to finish lecture in time.

Students give their views at the end of lecture.

Students can ask question if they have any problem to understand

lecture.

Students attentively listen lecture and take notes as the teacher ask

questions at the end of lecture.

Students know and understand basic concepts.

Teacher knows all the students so he/she can use suitable strategies

for the class to make them understand.

Teacher is experienced and has mastery on subject and can answer

all questions by students.

Teacher share information with students so it creates interest in

students.

Students are more involved and participate when teacher ask

question.

Teacher provides notes.

Students easily understand every point.

Students share knowledge with teacher.

Teacher is role model for students.

Group discussion:

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 25/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


• Students listen to other’s opinion & express their opinion. SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
• Discuss with teachers the points that were missed during discussion.
YouTube 999+
• Students learn on their own & find out key points.

• Students exchange their ideas.

• Students get point of view of all and not only those who always

speak.

• After discussion when students give their presentation, teacher

corrects their mistakes.

• Students can make their own notes.

• The learning is more effective.

• They don’t have to rely on rote learning.

• Develops creativity among students.

• It evokes thinking among students.

• Students have time for preparation of topic.

• Students should have material and knowledge before discussion.

Suggestion

• Only those students participate who have confidence rest do not

participate.

• Concepts become clear after discussion.

• Every student gives his/ her opinion.

Individual presentation

• Hamm (2008) quoted Rafe; “A presentation involves motivating

listeners to accept a new idea, alter an existing

opinion, or act on a given premise.”

• Students first thoroughly understand the topic before giving

presentation i.e. mastery on topic.

• It increases confidence among students.

• Good way to learn for only one student who is presenting.

• Students search lot of books to collect material

• Teacher’s supervision is important

Assignment

• It enhances the ability of research on any topic as the students

search topic from different books, websites etc.

• Active learning

Seminars

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 26/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


• Give Chance to meet other people of same profession. SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
• Motivate and make student active in learning.
YouTube 999+
• Interested method.

Workshops

• Give Chance to meet other people of same profession.

Conferences

• Give Chance to meet other people of same profession.

• Networking with other institutions and professionals.

Brain storming

• More interesting

• More informative

• Gain knowledge

• Learning is effective

• More participation of students

• Students give their opinion

• Active learning

• Creative thinking is encouraged.

• Students think beyond their knowledge.

• Every one gets the chance to express their thoughts.

• Simple topics can be learnt through different angles.

Role play

• Interesting method

• Creative thinking is encouraged.

• Students think beyond their knowledge.

• Students enjoy the situation

• Active learning

• Easy to learn

Case study

• Active learning

• Creative thinking is encouraged.

• Students think beyond their knowledge.

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 27/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
Aims &YouTube
Modes of Teaching
999+

Aims of Teaching

a. Change the behaviour of students – Teaching

b. Improve learning skills of students – Conditioning

c. Shaping behaviour & conduct – Training

d. Acquisition of knowledge – Instruction

e. Formation of beliefs - Indoctrination

Modes of Teaching

1. Training helps to shape conduct and various skills

2. Instruction & Indoctrination work on a higher footing than conditioning

& training

3. Instruction is concerned with the development of knowledge &

understanding in an individual

4. Teaching is aimed towards the shaping of a total individual

5. Indoctrination is a high level of teaching shaping beliefs & ideals

Objectives of Teaching

· Desired changes in pupils

· Shape behaviour & conduct

· Acquisition of knowledge

· Improve learning skills

· Formation of a belief system

· Provide a social & efficient member to the society

Modern Concepts of Teaching

a. Questioning

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 28/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-
·
Exam study notes and upd…
By the teacher to the student and student to the teacher SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+
b. Discussion

· Clears doubts of students

· Expression of thought

· Teacher directs discussion

c. Investigation

· Either individual or group after the teacher presents the

information

· Can be followed by expression of thoughts of the students

d. Expression

· Can be in the form of practical activities

Basic Requirements in Teaching

a. Three variables in teaching – Includes the Teacher, Student

& Environmental factors

b. Professionalism

c. Suitable Environment

d. Teacher Student Relationship

e. Students Discipline

f. Teacher & Students devotion to teaching & learning

Learner Characteristics

i. Readiness – Motivation, interest & curiosity to learn

ii. Exercise – Practice what is learnt

iii. Effect – Activities associated with pleasure are preferred

over those that lead to pain or punishment

iv. Attitudes & Habits – Must be positive & encouraging

v. Absence of anger & jealousy- They weaken learning

abilities

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 29/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


vi. Slow beginning followed by gradual development of SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes interests


YouTube 999+

Factors Effecting Teaching

· The three variables of the teacher, student & environment

· Teacher student relationship

· Methods of teaching used

· Teacher- Administration relationship

· The social environment

Methods of Teaching

Teaching is an exercise of both talent & creativity

involving a repertoire of skills, techniques and

procedures. The teaching profession has faced

many challenges and transformations and has

adopted recent and sophisticated technology.

The act of teaching has three phases mainly,

· Pre-Active: Planning phase

· Inter-Active: Implementation of what was

planned i.e. actual teaching

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 30/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-· Exam study notes and upd…


Post- Active: Evaluating activities that serve SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes as feedback


YouTube 999+

There are five steps involved in the process of

teaching:

a. Preparation

· Of both the teacher and student


· Teacher must identify the level of the children
· The teacher can introduce the lesson by asking
appropriate questions from a previous chapter to
connect it to the new chapter
· Relevant topics/stories can be discussed &
narrated in class
· Introduction must be brief and create interest to
stimulate curiosity in students

b. Presentation

· Teacher must state the aim of the lesson to be


taught so that the students can prepare
themselves for what they are expecting
· The teacher then presents the lesson by using
different materials, presenting facts and other
principles relevant to the lesson
· The teacher can leave some area of the lesson for
the student to explore

c. Comparison

· The third step of learning where the student is


presented with the opportunity to compare two
sets of facts

d. Generalization

· By observation and comparison various


conclusions can be drawn
· Teachers must aid the students when they arrive
at incorrect generalizations
· The students must understand the law/principle
taught by the teacher for this stage to be
successful

e. Application

· Knowledge loses half its value unless if used in


the discovery of further facts and their
application to new situations
· Makes learning meaningful and permanent
· Serves purpose of revision of what has been
learnt
· Children can be evaluated through examinations

A. Methods of Teaching According to Different


Schools of Philosophy

a. Methods by Idealism

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 31/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
- They speak of the general nature of teaching
Nav Classes-- Exam
methodsstudy
only notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH
They don’t specify any method to be adopted
Nav classes
while learning (used during
YouTube 999+ the Upanishadic period too in India)
- aka informal dialectic method
- Idealist value use of well prepared &
presented lectures
- Socrates – Question method
- Plato – Conversational method
- Aristotle – Inductive and Deductive methods
- Hegel – Logical method
- Pestalozzi – Self activity method
- Herbart – Discussion method
- Froebel’s metaphor of ‘Kindergarten’

b. Methods by Naturalism

- Rousseau believed education lasts


throughout life & is gained everyday through
various life experiences
- He believes learning should be based on
actual experience & a practical problem must be
studied in its natural setting
- Learning can also take place in the spirit &
methods of play
- The methods recommended by Rousseau
maybe identified with the heuristic method &
experimental method advocated by John Dewey

c. Pragmatic Methods

- Focus on child and society and the activities


therein
- Learning occurs as a result of an activity
- Children must learn how to discover &
method of teaching experimental
- It must develop reflective thinking in children
so that they ask ‘Why?’
- The Project method of teaching is where a
problematic act has to be carried out in
completion in its natural setting

d. Existential Methods
- Ask questions until
an acceptable conclusion is reached.
- Focuses on Inductive thinking
- Emphasis on individual education
- Homeschooling preferred over School
Education
- Does not believe in indoctrination but
enhancing the child's creativity

B. Methods of Teaching recommended by


Secondary

School Commission (1952-1953)

i. Methods of teaching must provide opportunities


for children to develop clear thinking & expression

ii. Individual - centered methods & opportunities for


practical application of knowledge must be adapted

iii. Activity and Project method must be used in


school practice

iv. Experimental & Demonstrative Schools must be


encouraged (e.g: NCC)

C. Specific Methods in Teaching

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 32/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-1.Exam
Inferentialstudy notesTechnique
Problem Solving and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
It involves Inductive and Deductive Reasoning
YouTube 999+which is the basis for problem solving

Steps in Inductive Reasoning

i. Recognition of the problem


ii. Searching for data
iii. Organization for data
iv. Framing tentative solutions
v. Elimination
vi. Verification

(Note: For Deductive Reasoning one begins from vi.


to i.)

2. Team - Teaching / Co-operative teaching

- Its a recent idea in the field of education


- Here two ore more teachers make a plan of the
subjects cooperatively, carry it out and evaluate the
effects on the students periodically

3. Micro - Teaching

- Term coined by Dwight Allen of Stanford University


in 1963

Features of Micro - Teaching

i. Teacher training technique


ii. Focus on developing teachers skills
iii. Reduces class size to 5-10 students
iv. Topics taught are small
v. Individualized training skill
vi. Feedback for trainee's performance
vii. Effective device to prepare competent teachers
viii. Learners are provided with immediate
knowledge of the correctness of response.

Steps in Micro - Teaching

i. Defining the skill


ii. Demonstrating the skill
iii.Planning the lesson
iv. Teaching the lesson
v.Discussion
vi. Re planning
vii. Re- Teaching
viii. Re-discussion
ix. Repeating the cycle till desired level of skill is
achieved

4. Question Answer technique in teaching

Purpose of questioning

i. Test knowledge
ii. Locate difficulty
iii.Arouse motivation
iv. Participation of students
v. Apply knowledge

D. Teaching Aids

Teaching aids helps students to improve their skills


and make learning fun. There are various kinds of
teaching aids.

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 33/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
1. Chart - Shows group facts in the form of a diagram,
Nav Classes-table
Exam study
or graph
definitions
notes
& includes andor word
an outline upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 2. Flash
999+ Cards - A set of cards that have number,
letters, pictures or words on it & are used for facts
and enhance memory

3. Flip Charts - Useful for teaching large groups at a


time and while teaching a lesson which involves
stages or a process.

4. Maps - Used in social studies so that students can


understand spatial relations

5. Newspapers - Used to learn about different places,


cultures, grammar & current events.

6. Graphs - Can be used in any subject. To compare


population growth in social studies, numbers &
ratios

7. Surveys - Can be used by the teacher to gain


feedback.

8. Audio Visual Aids - Things to remember while using


AV aids:
- Select the one suited for the topic
- Use AV to support or reinforce the
activity
- Make sure the AV aid can be seen
& heard clearly
- Practice using the aids before
hand

9. Hardware - Radio, TV & Tape recorder

10. Software - Board, Cartoons & Models

E. Evaluative Systems

They are a device through which we can gauge what


exactly a student achieve from the teaching-learning
experience

1. Examinations

- Help in testing achievements of students


- Evaluating students interests, aptitude &
intelligence
- Helps to classify students and provide them
guidance

2. Psychological Evaluation

-Helps to know about the physical, mental,


emotional and social behavior of the individual
- Aids in guidance of the pupil
- Three methods of personality assessment:
Psychometric, Projective & Behavioral

Projective Tests

- Helps to uncover unconscious motives


- An ambiguous stimulus is presented to the client
who interprets it as they like thus
projecting their personality through their responses.
- Two widely used Projective tests are : Rorschach
Test & Thematic Apperception Test

a. Rorschach Test

- Developed by Swiss psychiatrist Hermann


Rorschach in the 1920's
- Series of 10 cards each displaying different
inkblots either colored or black & white
- The subject is asked to look at each card one at a

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 34/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
time & report everything seen on the card
Nav Classes--over
Exam
After all 10study
cards are notes
done, theand upd…
examiners goes
every response to ask them what features of
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
the blot game them that particular impression
YouTube 999+
b. Thematic Apperception Test (TAT)

- Developed at Harvard University by Henry Murray


in 1930's
- Less ambiguous than Rorschach as it consists of
actual scenes on 20 cards
- The subject is asked to base a story depending on
the picture
- The test is intended to reveal the 'themes' that
occur in the persons imaginations
- Apperceptions is perceptions of things in a certain
way due to past experience
- If a problem is bothering a particular subject, they
may show up in a number of stories.

3. Philosophical Evaluation

- Evaluation based on mastery of subject matter


- Test the memory, mastery and ability to apply the
skills learnt

Join on FB
Group: https://www.facebook.com/groups/navclasse
s/
Like Fb
Page: https://www.facebook.com/navclassesonline
Subscribe Nav Classes on YouTube Click here

Subscribe for E Newsletter by Email don't forget to


activate via email

Enter your email address:

Subscribe
Delivered by FeedBurner
Here are 60 MCQs for Teaching Aptitude time
duration to answer: 20 minutes

1. Most important work of teacher is—


(A) to organize teaching work
(B) to deliver lecture in class
(C) to take care of children
(D) to evaluate the students

2. A teacher should be—


(A) Honest
(B) Dilligent
(C) Dutiful
(D) Punctual

3. Environmental education should be taught


in schools because—
(A) it will affect environmental pollution
(B) it is important part of life
(C) it will provide job to teachers
(D) we cannot escape from environment

4. Navodaya Schools have been established to



(A) increase number of school in rural areas
(B) provide good education in rural areas
(C) complete 'Sarva Shiksha Abhiyan'
(D) check wastage of education in rural areas

5. At primary level, it is better to teach in


mother language because—
(A) it develops self-confidence in children
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 35/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
(B) it makes learning easy
Nav Classes-(C)
Exam study
it is helpful notes and
in intellectual upd…
development
(D) it helps children in learning in natural
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
atmosphere
YouTube 999+
6. Women are better teacher at primary level
because—
(A) they behave more patiently with children
(B) they are ready to work with low salary
(C) higher qualification is not needed in this
profession
(D) they have less chances in other profession

7. You have been selected in all the four


professions given below. Where would you
like to go ?
(A) Teacher
(B) Police
(C) Army
(D) Bank

8. What is most important while writing on


blackboard ?
(A) Good writing
(B) Clarity in writing
(C) Writing in big letters
(D) Writing in small letters
UPTET 2011, Bed exam

9. Some students send a greeting card to you


on teacher's day. What will you do ? You will—
(A) do nothing
(B) say thanks to them
(C) ask them to not to waste money
(D) reciprocate the good wishes to them

10. A student comes late in your class. Then


you will—
(A) inform to parents
(B) punish him
(C) try to know the reason
(D) not pay attention there

11. When the students become failed, it can be


understood that—
(A) The system has failed
(B) The teachers failure
(C) The text-books failure
(D) The individual student's failure

12. It is advantage of giving home work that


students—
(A) remain busy at home
(B) study at home
(C) may be checked for their progress
(D) may develop habit of self study

13. Match List-I (Interviews) with List-II


(Meaning) and select the correct answer
from the code given below:
List - I (Interviews) List - II
(Meaning)
(a) structured
interviews (i) greater
flexibility approach
(b) Unstructured interviews (ii)
attention on the questions to be answered
(c) Focused interviews (iii)
individual life experience
(d) Clinical interviews (iv)
Pre determined question
(v) non-directive
Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii)

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 36/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-(B)
Exam(ii)
(C)
(iv)
(v)study
(i)
(ii) notes
(iii)
(iv) and
(i) upd…
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
(D) (i) (iii) (v) (iv)
YouTube 999+

June 2006 NET

14. Which of the following statements is


correct?
(A) Syllabus is a part of curriculum.
(B) Syllabus is an annexure to curriculum.
(C) Curriculum is the same in all educational
institutions affiliated to a particular university.
(D) Syllabus is not the same in all educational
institutions affiliated to a particular university.
June 2006 NET
15. A teacher has serious defect is he/she—
(A) is physically handicapped
(B) belongs to low socio-economic status
(C) has weak personality
(D) has immature mental development

16. The success of teacher is—


(A) high achievement of students
(B) good traits of his/her personality
(C) his/her good teaching
(D) his/her good character

17. “Education is the manifestation of


perfection already in man” was stated by
(A) M. K. Gandhi
(B) R. N. Tagore
(C) Swami Vivekanand
(D) Sri Aurobindo Dec 2014 NET

18. The most important trait of a student is—


(A) sense of responsibility
(B) to speak truth
(C) co-operation
(D) obedience

19. The purpose of basic education scheme is



(A) universalization of primary education
(B) to vocationalise the eduction
(C) to fulfil basic need of persons through
education
(D) to make education compulsory for all

20. You are teaching a topic in class and a


student ask a question unrelated to the topic.
What will you do ?
(A) you will allow him to ask unrelated
question
(B) you will not allow him to ask unrealated
question
(C) you will consider it indiscipline and punish
him

(D) you will answer the question after the class

21. If you are unable to get a job of teacher,


then you will—
(A) start giving tuition at home
(B) remain at home till you get a job
(C) take some another job
(D) continue applying for teaching

22. Which of the following is not a prescribed


level of teaching?
(A) Memory
(B) Understanding
(C) Reflective
(D) Differentiation

23. If a student does not pay any respect to

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 37/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
you, then you will—
Nav Classes-(A)
Exam
ignore study
him notes and upd…
(B) award less marks in examination
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
(C) talk to his/her parents
YouTube (D) rebuke him
999+

24. National Literacy Mission was established


in—
(A) 1996
(B) 1988
(C) 1999
(D) 2000

25. The aim of National Council for teacher


education is—
(A) to open college of education
(B) to promote research in education
(C) to maintain standards in colleges of
education
(D) to provide grant to colleges of education

26. Kindergarten system of education was


contributed by—
(A) T. P. Nunn
(B) Spencer
(C) Froebel
(D) Montessori

27. 'National Council of Educational Research


and Training' was established in—
(A) 1961
(B) 1962
(C) 1963
(D) 1964

28. Essay type test are not reliable because—


(A) their answers are different
(B) their results are different
(C) their checking is affected by examiner's
mood
(D) their responding styles are different

29. A guardian never comes to see you in


school.
You will—
(A) ignore the child
(B) write to the guardian
(C) go to meet him yourself
(D) start punishing the child

30. To maintain interest among students in


class, a teacher should—
(A) use blackboard
(B) discuss
(C) tell stories
(D) ask question

31. The purpose of new education policy is—


(A) to provide equal opportunity of education
to all
(B) to improve the whole education system
(C) to link the education with employment
(D) to delink the degree with education

32. To raise the standard of education, it is


necessary—
(A) to evaluate students continuously
(B) to give high salary to teachers
(C) to revise curriculum
(D) to make good school building

33. What is most important for a teacher ?


(A) to maintain discipline in class
(B) to be punctual in class
(C) to remove difficulties of students
(D) to be good orator

34. Why students should play games in school


?
(A) It makes them physically strong

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 38/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
(B) It makes work easier for teachers
Nav Classes-(C)
Exam
It helpsstudy notes
in passing time and upd…
(D) It develops co-operation and physical
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
balance
YouTube 999+
35. Family is a means of—
(A) Informal education
(B) Formal education
(C) Non-formal education
(D) Distance education

36. There is tension among villagers and you


are teacher there. What will you do ?
(A) You will inform "Gram Pradhan"
(B) You will try to pacify them
(C) You will report to police
(D) You will keep distance from them

37. A teacher can develop social values


among students by—
(A) telling them about great people
(B) developing sense of discipline
(C) behaving ideally
(D) telling them good stories

38. What will you do in leisure time in school ?


You will—
(A) take rest in teacher's room
(B) read magazines in library
(C) talk to clerks in office
(D) check home work of students

39. A teacher asks the questions in the class


to—
(A) keep students busy
(B) maintain discipline
(C) attract student's attention
(D) teach

40. You like teaching profession because—


(A) it has less responsibility
(B) you are interested in it
(C) it is easy
(D) it provide you more holidays

41. How the students should be motivated to


get success in life ?
(A) Selected study
(B) Incidental study
(C) Intensive study
(D) Learning by recitation

42. In context of the habit of Absenteeism of


student—
(A) The principal and parents should get
worried
(B) The officials of the schools should take
action against them as per school's discipline
(C) The teachers should take it as a serious
problem
(D) They should be given less priority in the
class room in relation to regular students

43. To whom the responsibility of organisation


of curricular activities should be stored with ?
(A) The principal
(B) The teacher who is appointed for this work
(C) The teachers who take interest in it
(D) All the teachers

44. When the students try to solve the


questions in some different way as taught by
the teacher from prescribed books, then these
students should be—
(A) Discouraged to consult some other books
on the subject
(B) Encouraged to consult some other books
on the subject
(C) Suggested to talk with their teacher after
the period
(D) Suggested to follow the class room notes

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 39/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
in order to get good mark in the examination
Nav Classes-45.Exam study notes and upd…
The experienced teachers do not require
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
the detailed lesson plan of a topic because—
YouTube (A) They can teach in a good manner without
999+
its help
(B) The number of curious students is very
poor in the class
(C) When they commit some mistake, they do
not face any challange from their students
(D) They can equip themselves with brief
outline as they gain specialisation in it
through experience

46. The problem of drop-out in which students


leave their schooling in early years can be
tackled in a better way through—
(A) Reduction of the weight of curriculum
(B) Sympathy of teachers
(C) Attractive environment of the school
(D) Encouragement of the students

47. The ideal teacher—


(A) Teaches the whole curriculum
(B) Helps his students in learning
(C) Is a friend, philosopher and guide
(D) Maintains good discipline

48. The aim of education should be—


(A) To develop vocational skills in the students
(B) To develop social awareness in the
students
(C) To prepare the students for examination
(D) To prepare the students for practical life

49. The best method of checking student's


homework is—
(A) To assign it to intelligent students of the
class
(B) To check the answers in the class in group
manner
(C) To check them with the help of specimen
answer
(D) To check by the teacher himself in a
regular way

50. A time bound testing programme for a


students should be implemented in Shools so
that—
(A) The progress of the students should be
informed to their parents
(B) A regular practice can be carried out
(C) The students can be trained for final
examinations
(D) The remedial programme can be adopted
on the basis of the feedback from the results

51. The essential element of the syllabus for


the children remained out of school should be

(A) Literacy competencies
(B) Life-skills
(C) Numerical competencies
(D) Vocational competencies

52. The contribution of taxpayers in Primary


education is in the form of—
(A) Income Tax
(B) Tuition Fee
(C) Paying money for individual tution
(D) Educational cess

53. The priority to girls education should be


given because—
(A) The girls are more intelligent in
comparison than the boys
(B) The girls are lesser in number than boys
(C) The girls were badly discriminated in
favour of boys in the past
(D) Only girls are capable of leading for social
change

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 40/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-54.
Exam study
In a lively
likely to be
notes
classroom and there
situation, upd…
is SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
(A) occasional roars of laughter
YouTube 999+
(B) complete silence
(C) frequent teacher-student dialogue
(D) loud discussion among students 2010 Dec
NET

55. The quality of schools education is


exclusively depending upon—
(A) Infrastructural facilities
(B) Financial provisions
(C) International support
(D) The quality of teacher education

56. The idea of Basic Education is propounded


by—
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rabindranath Tagore

57. The most important indicator of quality of


education in a school is—
(A) Infrastructural facilities of a school
(B) Classroom system
(C) Text-books and Teaching-learning material
(D) Student Achievement level

58. The best remedy of the student's problems


related with learning is—
(A) Suggestion for hard work
(B) Supervised study in Library
(C) Suggestion for private tuition
(D) Diagnostic teaching

59. The in-service teacher' training can be


made more effective by—
(A) Using training package which in
wellprepared in advance
(B) Making it a residential programme
(C) Using co-operative approach
(D) Practicing training followup procedures

60. Child Labour Prohibition Act (1986)—


(A) Prohibits all types of child labour upto 14
years of age of child
(B) Prohibits child labour in risk-taking works
only
(C) Prohibits child labour during school hours
only
(D) Prohibits child labour by imposing the
responsibility of children's education on the
employers

Answers:
1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (B) 5. (D) 6. (A) 7. (A) 8. (A)
9. (B) 10. (C)
11. (D) 12. (D) 13. (A) 14. (A) 15. (D) 16. (C) 17.
(C) 18. (D) 19. (C) 20. (D)
21. (D) 22. (D) 23. (A) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27.
(A) 28. (C) 29. (C) 30. (D)
31. (B) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (A) 36. (B) 37.
(C) 38. (D) 39. (C) 40. (B)
41. (C) 42. (C) 43. (A) 44. (B) 45. (D) 46. (D) 47.
(C) 48. (D) 49. (D) 50. (D)
51. (D) 52. (D) 53. (D) 54. (C) 55. (D) 56. (C) 57.
(D) 58. (D) 59. (D) 60. (A)

Join on FB
Group: https://www.facebook.com/groups/navclasse
s/
Like Fb
Page: https://www.facebook.com/navclassesonline

Subscribe Nav Classes on YouTube Click here


http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 41/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-Test
Exam study notes and upd…
By Nav Classes on Teaching &
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes
Research Aptitude 37 questions You have
YouTube 20 minutes to answer
999+

1 Which one of the following is the most


important elements in teaching?
a) Relationship between teachers and
students
b) Subject matter
c) Teaching techniques and aids used
d) Student's knowledge

िन िल खत म से कौन सा िश ण म सबसे
मह पूण त है ?
क) िश कों और छा ों के बीच संबंध
बी) िवषय व ु
ग) िश ण तकनीकों और एड् स का इ ेमाल
िकया
घ) छा का ान
Answer A Relationship between teachers
and students
Improving students' relationships with
teachers has important, positive and
long-lasting implications for students'
academic and social development.
2 Arrange the following teaching process
in order
(i) relating the present knowledge with
the previous knowledge
(ii) evaluation
(iii) reteaching
(iv) formulating objectives
(v) presentation of materials

िन िश ण ि या को व थत
कर
(i) िपछले ान से वतमान ान से
संबंिधत
(ii) मू ांकन
(iii) रीएिचंग

A.
(i), (ii), (iii), (iv)
B.
(ii),(i) (iii), (iv),( v)
C.
( v), (iv),(iii),(i) , (ii)
D.
(iv),(i) ,( v), (ii),(iii)
3 Which of the following is the most
important single factor in underlying the
success of beginning a teacher ?
A
. scholarship
B
. communicative ability
C
. personality and its ability to relate to
the class and to the pupils
D
. organisational ability

िन िल खत म से कौन सा िश क
एक िश क की शु आत म सबसे


http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 42/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

मह पूण कारक है ?
Nav Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes ए। छा वृि


YouTube 999+

बी संचार मता

सी। और क ा और
िव ािथयों से संबंिधत होने की
इसकी मता

डी संगठना क मता

4 The field of education is permeated by


conflicts and misconception because
A
. problems in education call for
subjectivity of interpretation
B
. problems encountered in teaching
are not amenable to rigorous
scientific investigation
C
. there are not good teaching methods
and procedures
D
. teachers are not worthy of doing
rigorous scientific investigation

िश ा के े म िववाद और गलत
धारणा से ा है ोंिक

ए। ा ाम परकता के
िलए िश ा कॉल म सम ाएं

बी िश ण म आने वाली
सम ाओं को कठोर वै ािनक
जांच के मुतािबक नही ं िकया जा
सकता है

सी वहाँ अ े िश ण िविधयों
और ि याएं नही ं ह

डी िश क कठोर वै ािनक जांच


करने के यो नही ं ह

5 The most appropriate meaning of


learning is
A.
inculcation of knowledge
B.
modification of behaviour
C.
personal adjustment
D.
acquisition of skills

सीखने का सबसे उिचत अथ है


http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 43/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
ए ान का उपदे श
Nav Classes-बीExam study notes and upd…
वहार के संशोधन
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube
सी
999+
गत समायोजन
डी कौशल का अिध हण

6 While dealing with juvenile delinquents


a teacher should
A
. play them with filthy sex jokes
B
. talk with them frankly and guide and
channelize their potentialities in con-
structive ways
C
. complain to the principal against
them
D
. none of the above

6 िकशोर delinquents के साथ


वहार करते समय एक िश क
चािहए

ए उ गंदे से मजाक के साथ


खेलते ह

बी उनके साथ प से बात


कर और उनकी मताओं को सह-
संरचना क तरीकों म मागदशन
कर

सी उनके खलाफ ाचाय से


िशकायत करते ह

डी इनमे से कोई भी नही ं

7
The professional requirements of a
teacher as explained in the UNESCO
publication is/are
A
. mastery over the subject and
competency for teaching
B
. Innovativeness in approach and
teaching strategies
C
. justice to the profession
D
. All of the above

8 If a student becomes unconscious in


the class what will you do first ?
A
. Rushing to the principal's office and
convassing for help impatiently
B
. Telephoning student's parents and
waiting for them
C
. Giving first aid to him and trying to
contact any nearby doctor
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 44/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
y y
D
Nav Classes- Exam study notes and upd…
. making arrangement to send him to
his home
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+

यिद कोई छा क ा म बेहोश हो


जाता है तो आप पहले ा करगे?

ए।
ि ंिसपल के कायालय से िमलने
और मदद के िलए कमान संभालने
के िलए

बी
छा के माता-िपता को टे लीफ़ोन
करना और उनके िलए इं तजार
करना

सी।
उसे ाथिमक उपचार दे ना और
िकसी भी पास के िचिक क से
संपक करने का यास करना

9 A teacher exploits students in your


school. In this situation, what you will do?
Options:
A) Report the matter to the principal.
B) Not interfere in this matter.
C) Guide the teacher please stop this
activity.
D) Go on Satyagraha against the teacher.
10 which of the following statements
regarding motivation is correct?
A
. Freewill, intellect and reason are the
motivating factors according to Plato
B
. Inborn, unlearned tendencies, called
instincts are the motivating forces
according to James Burt
C
. Curiosity and level of aspiration are
the motivating factors according to
Berlyne
D
. All of the above

11 A new comer teacher who is


maltreated in his class will deal with the
students by
A
. applying punitive measures
B
. improving his qualities and
expressing it before them in a good
way
C
. changing his class after consultation
with the principal
D
. giving them a threat of expulsion

12 Suppose you are teaching in a minority


college where castism and narrow
mindedness victimize you, for better
adjustment there you should

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 45/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam


A study notes and upd…
. uplift the humanistic values beyond
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes these narrow wall and develop


YouTube 999+
scientific temper in your students
B
. be submissive there and save your
job at all costs
C
. rebel against such attitudes as it is
against the norms of the Indian
society
D
. none of the above

मान लीिजए िक आप एक
अ सं क कॉलेज म अ ापन
कर रहे ह जहां जाितवाद और
संकीण मनोदशा आपको पीिड़त
करती है , बेहतर समायोजन के
िलए आपको चािहए

ए।
इन संकीण दीवार से परे मानवीय
मू ों को आगे बढ़ाएं और अपने
छा ों म वै ािनक भाव का
िवकास कर

बी
वहाँ िवन हो और अपनी नौकरी
हर कीमत पर बचाएं

सी।
ऐसे वहार के खलाफ िव ोह
ोंिक यह भारतीय समाज के
13 A successful teacher is one who is

A.
Compassionate and disciplinarian
B.
Quite and reactive
C.
Tolerant and dominating
D.
Passive and active
14 The most important quality of a good
teacher is
A.
Sound knowledge of subject matter
B.
Good communication skills
C.
Concern for student's welfare
D.
Effective leadership qualities
15 When some students are deliberately
attempting to disturb the discipline of the
class by making mischief, what will be
your role as a teacher?

A
. Expelling those students
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 46/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
B
Nav Classes- Exam study
. Isolate those notes and upd…
students SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes C
YouTube
. Reform the group with your authority
999+

D
. Giving them an opportunity for
introspection and improve their
behaviour
16 A teacher is said to be fluent in asking
questions, if he can ask

A
. Meaningful questions
B
. As many questions as possible
C
. Maximum number of questions in a
fixed time
D
. Many meaningful questions in a
fixed time
17 Below are given two seat – research
methods (Set-I) and data collection tools
(Set-II). Match the two sets and indicate
your answer by selecting the correct
code:

Set-I Set-II

A Experimental method i Using primary and secondary so

B Ex post-facto method ii Questionnaire

C Descriptive survey method iii Standardized tests

D Historical method iv Typical characteristics tests

Answer codes

Codes A B C D

1 ii i iii iv

2 iii iv ii i

3 ii iii i iv

4 ii iv iii i

In descriptive survey method- we’ve to


use questionnaires (Because it’s ‘survey).
So c-ii. Automatically the answer is -2. but
let’s consider other sets as well:
Historical method- we have to use
primary and secondary sources.
In experimental method- we can
collect data in a way that permit
standardized tests.
Unable to find any specific thing on ex
post-facto method’s research tools.
But all in all, 2 seems to be the
appropriate choice.

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 47/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
18 Attributes of objects, events or things
Nav Classes-which
Examcanstudy notesare
be measured and upd…
called SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube
A.
999+
qualitative measure
B.
data
C.
variables
D.
none of the above
19 A statistical measure based upon the
entire population is called parameter
while measure based upon a sample is
known as
A.
sample parameter
B.
inference
C.
statistic
D.
none of these
When we study about an event by taking a sample from
the population it is called statistic and a group of
statistical measures is called statistics.

20 Which of the following is a non-


probability sample ?

A.
Quota sample
B.
Simple random sample
C.
Purposive sample
D.
(a) and (c) both
21 Independent variables are not
manipulated in
A.
normative researches
B.
ex-post facto researches
C.
both of the above
D.
none of the above
In normative researches only data are collected from
the survey and after 'analysing them results are
declared. Thus there is no need of manipulating
independent variables. In ex-post facto-research
effects are already known and researcher studies
the causes lying behind these r effects. Here too
independent variable are not manipulated.

22 Survey study aims at:


(i) knowing facts about the two existing
situation
(ii) comparing the present status with the
standard norms
(iii) criticising the existing situation
(iv) identifying the means of improving
the existing situation

सव अ यन का ल है :
(i) दो मौजूदा थित के बारे म त ों को जानना
ं ों े
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html ि ी 48/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
(ii) मानक मानदडो के साथ वतमान थित की
Nav Classes-तु(iii)
Exam
लना करना study notes and upd…
मौजूदा थित की आलोचना
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes (iv) मौजूदा थित म सुधार के साधनों की पहचान


YouTube
करना
999+

A.
(i) and (ii) only
B.
(i), (ii), and (iii)
C.
(i), (ii), (iii) and (iv)
D.
(ii) and (iii) only
23 The validity and reliability of a
research will be at stake when
A
. The author who is the source of
information is biased, incompetent or
dishonest
B
. The incident was reported after a
long period of time from that of its
occurrence
C
. The researcher himself is not
competent enough to draw logical
conclusions
D
. All of the above

24 The review of the related study is


important while undertaking a research
because
A
. it avoids repitition or duplication
B
. it helps in understanding the gaps
C
. it helps the researcher not to draw
illogical conclusions
D
. all of above

25 Bibliography given in a research report

A
. helps those interested in further
research and studying the problem
from another angle
B
. makes the report authentic
C
. Both (a) & (b)
D
. none of the above
26 Collective psychology of the whole
period is a theory which

A
. can explain all phase of historical
development
B
. means the psychology of the whole
society
C
. means psychological approach of
data collection
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 49/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
D
Nav Classes- Exam
. all ofstudy notes and upd…
the above SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes 27 The experimental study is based on


YouTube
the law of
999+
A.
single variable
B.
replication
C.
occupation
D.
interest of the subject
28 Area (cluster) sampling technique is
used when

A
. population is scattered and large size
of the sample is to be drawn
B
. population is heterogeneous
C
. long survey is needed
D
. (a) and (c)

29 Of the following learning theories, the


one that embodies the idea that the
learning takes place through insight is
known as
िन अ ापन िस ांतों म से एक, जो इस िवचार
का तीक है िक अंत ि के मा म से सीखता है ,
उसे ात है
A) Gestalt
B) Stimulus-Response
C) Connectionist
D) Pragmatic
When long survey is being done and
population is being scattered over a large
area then researcher selects various
groups from the whole area. The selection
of these groups is based on the
discretion of the researcher.
29 Definition and Meaning
Gestalt psychology introduced by Max
Wertheimer, Kurt Koffka and Wolfgang
Kohler in 1922. It is revolt against
Stimulus Response approach to learning.
It pointed out two weakness in the theory
of conditioning.
1. Conditioning reduces complex
human behavior to an
accumulation of simple conditioned
response.
2. Stimulus response theorists
attribute learning to reduction of
basic organic drives.

The Gestalt School made a strong attack


on Thorndike’s theory of trial and error
and asserted learning was not stamping-
in of correct responses through trials and
errors.
The behaviorist approach to learning was
also not acceptable to Gestaltists as they
wanted to study behavior as a whole and
learning in its totality.
It is primarily concerned with the nature
of perception. According to it an
individual perceives wholes and not
parts. Learning is viewed as a purposive,
exploratory, imaginative and creative
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 50/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
enterprise in which the total situation is
Nav Classes-taken
Exam intostudy
accountnotes
by the and upd…
learners. Kohler
and Koffka conducted many experiments
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes on chimpanzees and brought out a book


YouTube
“Mentality of Apes” in 1925 (which is the
999+
result of these experiments conducted
during 1913-17. These experiments show
that learning was not the result of trial
and error but of insight and the ability to
see relationship between various factors
involved in a situation.
The fullest and most systematic treatment
of learning from the Gestalt view point is
found in Koffka’s “Principles of Gestalt
Psychology” 1935. He suggested that the
laws of perception were equally
applicable to learning. A learning
situation is a problem situation and the
learner has to see the problem as a whole
and find its solution by insight. The law of
organization of perception as applicable
to learning is the law of Pragnaz and four
laws of organization subordinate to it the
laws of similarity, proximity, closure and
good continuation.

What is Insight Learning?

1. It occurs with any reparations of


trial
2. It aware the association of causes
and effects
3. It occurs when information
gathered

Important Principles of Gestalt Theory

1. Students should be encouraged to


find out the relation of factors lead
to a problem.
2. There are three stimuli in the
learning process disturbances,
gaps and incongruities
3. Teaching strategies should rely on
law of organization

Problems of Learning

The Gestalt field theory has a number of


problems of learning. Which are:

1. Capacity. Learning depends upon


natural capacity of the learner.
2. Practice. Repetitions bring to light
new relationships and consolidate
trace system
3. Motivation. Law of effect is
recognized in motivation
4. Understanding. The relationship
between parts and wholes and
means and ends are emphasized
5. Transfer. Generalized principles,
common patterns or relationships
are transferred.
6. Forgetting. Forgetting takes place
because of changes in the traces.
Traces may completely disappear
or they may not be available at the
particular time.

30 Chi-square test is an example of


(A) Parametric test
(B) Non-Parametric test
(C) Descriptive test
(D) Survey test

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 51/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
31. Phenomenological Research is a
Nav Classes-(A)
Exam study notes and upd…
Qualitative Research
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes (B) Quantitative Research


YouTube
(C) Trend Research
999+

(D) Descriptive Research

The focus of phenomenologic inquiry is


what people experience in regard to some
phenomenon or other and how they
interpret those experiences.
Aphenomenological research study is
a study that attempts to understand
people's perceptions, perspectives and
understandings of a particular situation
(or phenomenon).
32 Research ethics do not include
A Honesty
B Subjectivity
C Objectivity
D Integrity
33. Which research paradigm is based on
the pragmatic view of reality?

वा िवकता के ावहा रक
ि कोण पर कौन सा शोध

a. quantitative research
b. qualitative research
c. mixed research
d. none of the above
A pragmatic theory of truth is a theory
of truth within the philosophies
of pragmatism and pragmaticism.
Pragmatic theories of truth were first
posited by Charles Sanders
Peirce, William James, and John Dewey.
The common features of these theories
are a reliance on the pragmatic maxim as
a means of clarifying the meanings of
difficult concepts such as truth; and an
emphasis on the fact
that belief, certainty, knowledge,
or truth is the result of an inquiry.
34 The correlation between intelligence
test scores and grades is:
a. Positive
b. Negative
c. Perfect
d. They are not correlated
35 A researcher studies achievement by
children in poorly funded elementary
schools. She develops a model that
posits parent involvement as an
important variable. She believes that
parent involvement has an impact on
children by increasing their motivation to
do school work. Thus, in her model,
greater parent involvement leads to
higher student motivation, which in turn
creates higher student achievement.
Student motivation is what kind of
variable in this study?
a. Manipulated variable
b. Extraneous variable
c. Confounding variable
d. Mediating or intervening variable

एक शोधकता खराब िव पोिषत


ाथिमक िव ालयों म ब ों ारा
उपल का अ यन करता है ।
वह एक मॉडल िवकिसत करती है
जो माता-िपता की भागीदारी को
एक मह पूण चर के प म पेश
ी ै ैि
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 52/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes-करती है । उनका मानना है िक


Exam
माता-िपता study notes
की भागीदारी का and upd…
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes ू ल के काम करने के िलए


YouTube 999+उनकी ेरणा बढ़ाकर ब ों पर
असर पड़ता है । इस कार, उनके
मॉडल म, अिधक से अिधक माता-
िपता की भागीदारी म उ छा
ेरणा होती है , जो बदले म उ
छा उपल पैदा करती है । छा
ेरणा इस अ यन म िकस तरह
का चर है ?

36 Which scientific method focuses on


testing hypotheses developed from
theories?
a. Deductive method
b. Inductive method
c. Hypothesis method
d. Pattern method
37 Generalized conclusion on the basis of
a sample is technically known as
A
. statistical , inference of external
validity of the research
B
. data analysis and interpretation
C
. parameter inference
D
. all of the above

1 a 2 D, 3 C, 4 B, 5 B, 6 B, 7 D, 8 C, 9 C, 10
D, 11 B, 12 A, 13 A, 14 B, 15 D, 16 D, 17 2,
18 C, 19 C, 20 D, 21 C, 22 B, 23 D, 24 D, 25
D, 26 A, 27 A, 28 D, 29 A, 30 B, 31 A, 32 B,
33 C, 34 A, 35 D, 36 A, 37 A

LABELS: CBSE UGC NET, IMPORTANT POINTS TO REMEMBER, MCQ, MCQS ON


TEACHING APTITUDE, TEACHING APTITUDE

REACTIONS: usefull (8) interesting (5) cool (3)

SHARE

Comments

Unknown · 29 June 2017 at 09:24

Thank you explaining in simple language keep providing more notes

Nia Imagination · 8 July 2017 at 19:56

your welcome & stay tuned :)

REPLY

preeti singh · 29 June 2017 at 09:24

Thank you explaining in simple language keep providing more notes


REPLY

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 53/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


Enter your comment...
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+

Subscribe to Nav Classes- Exam study notes and updates by Email


Popular posts from this blog

Research aptitude fu notes


June 04, 2017

1. What is researchTo search for facts in any branch of

knowledge -         An attitude of inquiry. -         An attempt

to elicit facts -         A systematic and scholarly application

of the scienti c method …

SHARE POST A COMMENT READ MORE

Inf mation and


communication technology a
notes | CBSE UGC NET | ICT
July 25, 2017

There will be minimum 5 question based on ICT in

Paper1,CBSE UGC NET

Here I am providing all notes for Information and

communication technology- Computer Aptitude …

SHARE 5 COMMENTS READ MORE

Sy ogism 100 50 Rule No


Venn Diagram wi MCQs
May 24, 2017

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 54/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav
Here I Classes-
am providing Exam
Detailed study notes and
notes on Syllogism upd…
100-50 SUBSCRIBE SEARCH

Rule No
NavVenn
classes Diagram

YouTube 999+
To Download PDFClick Here

Watch Video for detailed explanation: …

SHARE 2 COMMENTS READ MORE

People and Environment a


notes | CBSE UGC NET | Paper
1
September 28, 2017

Meaning and De nition:

The term environment has been derived from a French

word “Environia” means to surround. It refers to both

abiotic (physical or non-living) and biotic (living) …

SHARE POST A COMMENT READ MORE

Higher education in India a


notes | CBSE UGC NET | Paper
1
September 12, 2017

Introduction to higher education:-

SHARE POST A COMMENT READ MORE

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 55/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

2004
Nav to 2017
Classes- Exam MCQs on and upd…
study notes
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

Higher Education System,


YouTube 999+

Governance, Polity &


Administartion
October 04, 2017

2004 to 2017 Questions:

MCQs on Higher Education System, Governance, Polity &

AdministartionDecember 2004 …

SHARE POST A COMMENT READ MORE

UGC NET 6% Noti cation


Explained & Study Material f
paper 1, 2, & 3
September 06, 2017

November 2017 UGC NET Exam has revised the

sectional cut off criteria now 40% aggregate marks are

required

SHARE POST A COMMENT READ MORE

CBSE UGC NET Paper 1


Answer key wi explanation 5
November 2017
November 05, 2017

Here am providing CBSE UGC NET Paper 1 Answer key

with explanation 5 November 2017

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 56/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


… SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

SHARE POST A COMMENT


YouTube 999+ READ MORE

Communication a notes f
CBSE UGC NET
October 26, 2017

Introduction to communication

Communication is de ned as “the process of passing

information and understanding from one person to …

SHARE POST A COMMENT READ MORE

Like Fb Page
Nav Classes
Like Page 1.6k likes

Be the first of your friends to like this

Nav Classes
on Saturday

Statement argument Tricks | in Hindi | Strong


Argument/ Weak Argument:
https://youtu.be/HvNZp9uZpfk
Next live class will be on friday 7 PM (IST)

Statement argument
Next live class will be on f…

YOUTUBE.COM

8 Comment 2

Nav Classes

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 57/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav Classes- Exam study notes and upd…


Nav Classes
SUBSCRIBE SEARCH

Like Page Nav classes

YouTube 999+

Be the first of your friends to like this

Nav Classes
on Saturday

Statement argument Tricks | in


Hindi | Strong Argument/
Weak Argument:
https://youtu.be/HvNZp9uZpfk
Next live class will be on friday
7 PM (IST)

Statemen
Next liv…

YOUTUB…

8 Comment 2

Contributors

NAV CLASSES

NIA IMAGINATION

Archive

Labels

Popular posts from


this blog

Res
ear
ch
apt
itu
de
fu

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 58/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

not Classes- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

es YouTube 999+

June 04,
2017

1.

What

is

resear

SHARE
POST
A
COM
MENT
READ MORE

Inf

ma
tio
n
an
d
com
mu
nic
atio
n
tec
hno
log
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 59/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

y Classes- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

a YouTube 999+

not
es |
CB
SE
UG
C
NE
T|
IC
T
July 25,
2017

There

will be

minim

um 5…

SHARE
5
COM
MENT
S
READ MORE

Sy
og
ism
10
0
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 60/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

50 Classes- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

Rul YouTube 999+

e
No
Ve
nn
Dia
gra
m
wi

MC
Qs
May 24,
2017

Here I

am

provid

ing …

SHARE
2
COM
MENT
S
READ MORE

Peo
ple
an
d
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 61/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

EnvClasses- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

iro YouTube 999+

nm
ent
a
not
es |
CB
SE
UG
C
NE
T|
Pap
er 1
Septem
ber 28,
2017

Meani

ng and

De ni

tion: …

SHARE
POST
A
COM
MENT
READ MORE

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 62/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Hig Classes- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

her YouTube 999+

edu
cati
on
in
In
dia
a
not
es |
CB
SE
UG
C
NE
T|
Pap
er 1
Septem
ber 12,
2017

Introd

uction

to

higher

SHARE

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 63/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
POST
Nav Classes- Exam study notes and upd…
A
COM
SUBSCRIBE SEARCH

MENT Nav classes

READ MORE YouTube 999+

20
04
to
20
17
MC
Qs
on
Hig
her
Ed
uca
tio
n
Sys
tem
,
Gov
ern
anc
e,
Poli
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 64/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

ty Classes- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

& YouTube 999+

Ad
mi
nist
arti
on
Octobe
r 04,
2017

2004

to

2017

Quest

SHARE
POST
A
COM
MENT
READ MORE

UG
C
NE
T
6%
Not
i c
atio
n
http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 65/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Exp Classes- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

lai YouTube 999+

ned
&
Stu
dy
Ma
teri
al
f
pap
er
1,
2,
&
3
Septem
ber 06,
2017

Nove

mber

2017

UGC …

SHARE
POST
A
COM
MENT
READ MORE

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 66/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

CB Classes- Exam study notes and upd…


Nav
Nav classes
SUBSCRIBE SEARCH

SE YouTube 999+

UG
C
NE
T
Pap
er 1
An
swe
r
key
wi

exp
lan
atio
n5
No
ve
mb
er
20
17

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 67/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes
Novem
Nav
ber 05, Classes- Exam study notes and upd…
2017
SUBSCRIBE SEARCH

Nav classes

YouTube 999+
Here

am

provid

ing …

SHARE
POST
A
COM
MENT
READ MORE

Co
mm
uni
cati
on
a
not
es
f
CB
SE
UG
C
NE
T
Octobe
r 26,
2017

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 68/69
2/13/2018 Teaching Aptitude and its aspects with MCQs on Teaching Aptitude full notes

Nav
Introd Classes- Exam study notes and upd… SUBSCRIBE SEARCH

uctionNav classes
YouTube 999+
to

comm

SHARE
POST
A
COM
MENT
READ MORE

Powered by Blogger

© 2017 Nav Classes "All Rights Reserved"

http://navclasses.blogspot.in/2017/06/what-is-teaching-and-its-aspects-with.html 69/69