You are on page 1of 23

ENTRANCE EXAM SAMPLE PAPER-1

FOR MOVING CLASS XI
(ACADEMIC SESSION-2018-19)
Time : 2 Hours Maximum Marks : 216

Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for this purpose.

INSTRUCTIONS
(i) The question paper has 19 printed pages excluding Answer Sheet. Please ensure that the copy of
the question paper you have received contains all pages.
(ii) The question paper contains 60 questions. The Question paper consists of II Sections.
(iii) For each question in Section-I, you will be awarded 3 marks if you have darken only the bubble
corresponding to the correct answer and zero mark if no bubbles are darkened. No negative marks
will be awarded in this Section.
(iii) For each question in Section-II (Both Part-I & Part-II), you will be awarded 4 marks if you darken the
bubble corresponding to the correct answer and zero mark if no bubble is darkened. In case of
bubbling of incorrect answer, minus one (–1) mark will be awarded.
(vi) Each question contains four alternatives out of which only ONE is correct.
(v) Indicate the correct answer for each question by filling appropriate bubble in your answer sheet.
(vi) For rough work, use the space provided at the bottom of each page. No extra sheet will be provided
for rough work.
(vii) Use of Calculator, Log Table, Slide Rule and Mobile is not allowed.
(viii) The answer of the questions must be marked by shading the circles against the question by dark
pencil only. For example if only 'B' choice is correct then,
the correct method for filling the bubble is

A B C D

the wrong method for filling the bubble are

(a) A B C D
P

(b) A B C D
O

(c) A B C D

The answer of the questions in wrong or any other manner will be treated as wrong.

Name of the candidate Roll Number

I have read all the instructions and I have verified all the information filled
shall abide by them. in by the candidate.

.......................................................... ............................................................
Signature of the Candidate Signature of the invigilator
SECTION-I
Single Correct Choice Type
This part contains 24 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its
answer, out of which ONLY ONE is correct.
1. In figure, O is centre, then Ð AEB =
O Ð AEB =

(A) 60° (B) 65° (C) 70° (D) 75°

2. Which of the following is (are) true when HCl (g) is passed through water?
(i) It does not ionise in the solution as it is a covalent compound.
(ii) it ionises in the solution.
(iii) It gives both hydrogen and hydroxyl ion in the solution
(iv) It forms hydronium ion the solution due to the combination of hydrogen ion with water molecule.
HCl (g)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(A) (i) only (B) (iii) only (C) (ii) and (iv) (D) (iii) and (iv)

Space For Rough Work
3. Four identical bulbs each rated 100 watt, 220 volts are connected across a battery as shown. The total
electric power consumed by the bulbs is :
100 220

(A) 75 watt (B) 400 watt (C) 300 watt (D) 400/3 watt

4. The surface area of the three coterminous faces of a cuboid are 6, 15, 10 sq. cm respectively. Find the
volume of the cuboid.
(coterminous) 6, 15, 10

(A) 30 (B) 20 (C) 40 (D) 35

5. If copper is kept open in air, it slowly loses its shining brown surface and gains a green coating. It is due to
the formation of
(copper)

(A) CuSO4 (B) CuCO3 (C) Cu(NO3)2 (D) CuO

6. In a transformer, number of turns in the primary are 140 and that in the secondary are 280. If current in
primary is 4 A, then that in the secondary is :
140 280 4A
(A) 4 A (B) 2 A (C) 6 A (D) 10 A

Space For Rough Work
7. In the figure, D and E are the mid-point of the sides AC and BC respectively of DABC. If ar(DBED) = 12 cm2,
then ar (DAEC) =
D E DABC AC BC (DBED) = 12 cm2
(DAEC) =

(A) 48 cm2 (B) 24 cm2 (C) 36 cm2 (D) none of these

8. Let N = 553 + 173 – 723 . N is divisible by :
N = 553 + 173 – 723 N (divisible)
(A) both 7 and 13 (B) both 3 and 13 (C) both 17 and 7 (D) both 3 and 17

9. A body of mass 2 kg is moving on a smooth floor in straight line with a uniform velocity of 10 m/s. Resultant
force acting on the body is:
2 kg 10 m/s

(A) 20 N (B) 10 N (C) 2 N (D) zero

Space For Rough Work
10. In the adjoining figure, AD = BD = AC ; ÐCAE = 75º and ÐACD = xº. Then the value of x is :
AD = BD = AC ; ÐCAE = 75º ÐACD = xº x

1
(A) 45º (B) 50º (C) 60º (D) 37 º
2

11. The sum of 3rd and 15th elements of an arithmetic progression is equal to the sum of 6th, 11th and 13th
elements of the same progression. Then which element of the series should necessarily be equal to zero?
3rd 15th 6th, 11th 13th

(A) 1st (B) 9th (C) 12th (D) None of the above

12. The correct sequence of atomic radii is :

(A) Na > Mg > Al > Si (B) Si > Al > Mg > Na
(C) Si > Al > Na > Mg (D) Al > Si > Na > Mg

13. If the body makes a circular motion of radius 2 m and same uniform velocity as above. The resultant force
acting on the body is.
2m
(A) 20 N (B) 100 N (C) 2 N (D) Zero

Space For Rough Work
14. The side lengths of trapezium are 4 4 4 4
3, 3, 3 and 2 × 3 . Its area in the ratio of two relatively prime
positive integers, m and n. The value of (m + n) is equal to :
4 4 4 4
3, 3, 3 2× 3

m n (m + n)
(A) 5 (B) 7 (C) 9 (D) 13

15. In the adjoining figure, the chords XY and SR are produced to meet outside the circle at P. The chords XR
and YS meet inside the circle at T. If X = xº and ÐXTS = yº, then ÐP is equal to :
XY SR P XR YS T
X = xº ÐXTS = yº ÐP

(A) (x + y)º (B) (y – x)º (C) 2(y – x)º (D) (y – 2x)º

16. Two masses of 1 gm and of 4 gm are moving with equal linear momenta, the ratio of their kinetic energies
is :
1 gm 4 gm

(A) 4 : 1 (B) 2:1 (C) 1 : 2 (D) 1 : 16

Space For Rough Work
17. In the soap micelles :
(A) the ionic end of soap is on the surface of the cluster while the carbon chain is in the interior of the cluster
(B) ionic end of soap is in the interior of the cluster and the carbon chain is out of the cluster
(C) both ionic end and carbon chain are in the interior of the cluster
(D) both ionic end and carbon chain are on the exterior of the cluster.
(soap micelles) :
(A) (cluster)
(B)
(C)
(D)

1
18. If x = 1 + 1 , then the value of x will be :
x+
1
x+
x+----

1
x=1+ 1 x
x+
1
x+
x+----

2 1 3 3
(A) (B) (C) (D)
3 2 2 2

19. 9 balls of diameter 2 cm each are packed tightly in a box as shown. The height of the box is :
9 2 cm

(A) 2 3 + 3 (B) 2 3 + 2 (C) 2 + 3 (D) 4

Space For Rough Work
20. A stationary ball weighing 0.25 kg acquires a speed of 10 m/s when hit by a hockey stick. The impulse
imparted to the ball is :
0.25 kg 10 m/s

(A) 0.25 N × s (B) 2.5 N × s (C) 2 N × s (D) 0.5 N × s

21. The owner of a local jewellery store hired 3 watchmen to guard his diamonds, but a thief still got in and stole

1
some diamonds. On the way out, the thief met each watchman, one at a time. To each he gave of the
2
diamonds he had then, and 2 more besides. He escaped with one diamond. How many did he steal
originally?
(diamonds) 3 (watchman)

1
2
2

(A) 40 (B) 36 (C) 25 (D) none of these

22. If r1 and r2 are the roots of x2 + bx + c = 0 and S0 = r10 + r20, S1 = r1 + r2 and S2 = r12 + r22, then the value of
S2 + bS1 + cS0 is :
r1 r2 x2 + bx + c = 0 S 0 = r 1 0 + r 20 , S 1 = r 1 + r 2 S 2 = r 12 + r 22 S2 + bS1 + cS0

b )
c )
(C) depends on both b and c. (b c )
(D) does not dependent on b and c. (b c )

Space For Rough Work
Paragraph for Question Nos. 23 to 24
An element E combines with O2 to form an oxide E2O which is a good conductor of electricity. Answer the
following :
E, O2 E2O
23. How many electrons will be present in the outer most shell of E?
E
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3

24. Write the formula of the compound formed when it combines with chlorine?

(A) ECl2 (B) E2Cl (C) ECl (D) ECl3

Space For Rough Work
SECTION-II
PART-I
Single Correct Choice Type
This part contains 24 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its
answer, out of which ONLY ONE is correct.
a
25. The number of integers a such that 1 £ a £ 100 and a is a perfect square is :
a
a 1 £ a £ 100 a
(A) 50 (B) 53 (C) 55 (D) 56

26. Two candles of equal length start burning at the same instant. One of the candles burns in 5 hrs. and the
other in 4 hrs. By the time one candle is 2 times the length of the other. The candles have already burnt for
5 4
2

1 1 1
(A) 2 hrs. (B) 3 hrs. (C) 3 1 hrs. (D) 3 hrs.
2 2 9 3

27. If 4x – 17y = 1 and x, y £ 500. Find how many positive integer solutions are possible ?
4x – 17y = 1 x, y £ 500
(A) 29 (B) 28 (C) 27 (D) Cannot be determined

28. The sides of a quadrilateral have lengths 2, 3 and 4 units. If diagonals of this quadrilateral are perpendicular
to each other, the length of the fourth side can be :
2, 3 4

(A) 11 units (B) 21 units (C) Both (A) & (B) (D) None

Space For Rough Work
29. 100 mL of 0.2 N HCl is added to 100 mL of 0.18 N NaOH and the whole volume is made two litre. The pH of
resulting solution is :
100 mL, 0.2 N HCl 100 mL, 0.18 N NaOH
pH
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

30. A person standing on the floor of a lift drops a coin. The coin reaches the floor of the lift in a time t1 if the lift
is stationary and in time t2 if its moving uniformly-Then :
t1
t2
(A) t1 = t2
(B) t1 < t2
(C) t1 > t2
(D) t1 < t2 or t1 > t2 depending on whether the lift is going up or down
t1 < t2 t1 > t2

31. The figure shows a spiral made up of successive semi circles of increasing radii and centres at P and Q
alternately. The first (innermost) semicircle has centre P and radius PQ is 1 cm. The total length of a spiral
of 10 semicircles will be :
(spiral)
P Q P PQ, 1 cm 10

(A) 33p cm (B) 42p cm (C) 50p cm (D) 55p cm

Space For Rough Work
æ 1 ö æ 1 ö æ 1 ö æ 1 ö
32. What is the value of the following expression çç 2
÷+ç
÷ ç 2
÷+ç
÷ ç 2
÷ + ..... + ç
÷ ç 2
÷ ?
÷
è (2 - 1) ø è (4 - 1) ø è (6 - 1) ø è ( 20 - 1) ø

æ 1 ö æ 1 ö æ 1 ö æ 1 ö
ç ÷ ç ÷ ç ÷ ç ÷
ç ( 22 - 1) ÷ + ç (4 2 - 1) ÷ + ç (6 2 - 1) ÷ + ..... + ç ( 20 2 - 1) ÷
è ø è ø è ø è ø

9 10 10 11
(A) (B) (C) (D)
19 19 21 21

b+c – a c +a–b a+b-c
33. If , and are in A. P. and a + b + c ¹ 0, then which of the following statementss
a b c

is true :

b+c–a c+a–b a+b-c
, a+b+c ¹0
a b c

2ac a+c
(A) b = (B) b = (C) b = ± ac (D) None of these
a+c 2

34. Oxides are acidic, basic or amphoteric based on their metallic or non-metallic character. Which one of the
following oxides reacts with both HCl and NaOH ?

HCl NaOH
(A) CaO (B) ZnO (C) SO2 (D) CO2

Space For Rough Work
35. An iceberg is floating in ocean. What fraction of its volume is above the water ?
3 3
(Given : density of ice = 900 kg/m and density of ocean water = 1030 kg / m )
(iceberg)
3 3
( : = 900 kg/m = 1030 kg / m )
(A) 90 / 103 (B) 13 / 103 (C) 10 / 103 (D) 1 / 103

36. Consider the triangle ABC shown in the following figure where BC = 12 cm, DB = 9 cm, CD = 6 cm and
ÐBCD = ÐBAC.
ABC BC = 12 cm, DB = 9 cm, CD = 6 cm ÐBCD = ÐBAC

What is the ratio of the perimeter of DADC to that of DBDC?
DADC DBDC

7 8 6 5
(A) (B) (C) (D)
9 9 9 9

37. The IUPAC name of the following compound is CH2 = CH – CH (CH3)2
CH2 = CH – CH (CH3)2 IUPAC
)
) (D) 1-Isopropylethylene (1- )

Space For Rough Work
38. The escape velocity for a rocket on the earth is 11.2 km/sec. Its value on a planet where acceleration due
to gravity is twice that on the earth and the diameter of the planet is twice that of the earth, will be
(in km/sec)
11.2 km/sec

(A) 11.2 (B) 5.6 (C) 22.4 (D) 33.6

39. AD, BE and CF are the medians of DABC. The sum of lengths of segments BE and CF is :
AD, BE CF DABC BE CF

3 5 3 2
(A) < BC (B) > BC (C) > BC (D) < BC
2 3 2 3

32
40. If (2 + 1) is divisible by a certain number then which of the following is also divisible by that number.
32
(2 + 1)
16 16 96
(A) (2 – 1) (B) 2 +1 (C) 2 + 1 (D) None of these

41. Ethyne is obtained by dehydrobromination of :
(Ethyne)
(A) CHBr = CHBr (B) CH3CHBr2 (C) CH3–CH2Br (D) None of these

Space For Rough Work
42. The speeds of sound in air and sea-water are given to be 340 m/s and 1440 m/s. resp. A ship sends a strong
signal straight down and detects its echo after 1.5 secs. The depth of sea at that point is :
340 m/s 1440 m/s
1.5
(A) 2.16 kms (B) 1.08 kms (C) 0.51 kms (D) 0.255 kms

43. A set of consecutive positive integers beginning with 1 is written on the blackboard. A student came and

7
erased one number. The average of the remaining numbers is 35 . What was the number erased?
17

1

7
35
17

(A) 7 (B) 8 (C) 9 (D) None of these

44. The product of the roots of the equation 3
8 + x + 3 8 - x = 1 is :

3
8+x +38-x = 1
(A) – 21 (B) – 189 (C) 9 (D) – 5

Space For Rough Work
Paragraph for Question Nos. 45 to 46
A ray of light falls on a prism having one silvered surface, at an incident angle of 45º as shown in figure. After
refraction and reflection it retraces the path,
45º

45. The refractive index of prism material is (prism angle is 30º) :
( 30º ) :

1 1
(A) 2 (B) 2 (C) (D)
2 2

46. What is the angle of emergence for the given figure?

(A) 90º (B) 45º (C) 30º (D) 60º

Space For Rough Work
Paragraph for Question Nos. 47 to 48
Generally, the metals form basic oxide, where as non-metal form acidic oxide. Only few metals form hydrides
with hydrogen and these hydride are unstable, while the non metal form stable hydrides. Metal atom can
donate electrons hence they are reducing agent and non-metals accept electron hence act as oxidizing
agents metals having high reactivity displace low reactive metal from it's salt solution.

47. Which among the following can form only basic oxide

(A) Na (B) Zn (C) Al (D) Si

48. Which of the following will form stable hydride

(A) Boron (B) Silicon (C) Sodium (D) Both (A) and (B)

Space For Rough Work
PART-II MENTAL ABILITY
Single Correct Choice Type
This part contains 12 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its
answer, out of which ONLY ONE is correct.

Directions : find the next term :

49. 12, 30, 56, 90, ?
(A) 130 (B) 125 (C) 147 (D) 132

Directions : find the missing term :

50.

(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9

51. TRACKS = 15; ADD = 24; GROUPS = 11; ABOVE = ?
(A) 6 (B) 14 (C) 18 (D) 8

52. How many pairs of letters in the word ‘CONTRACTOR’ have as many letters between them in the word as in
the alphabet?
‘CONTRACTOR’
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) more than 4 (4 )

Space For Rough Work
53. If I stand on my head with my face pointing Northwards, in what direction will my right-hand point?
I
(A) East (B) West (C) North (D) South

54. Pointing towards a woman in the photograph, Rajesh said “the only daughter of her grandfather(Paternal) is
my wife”. How is Rajesh related to that woman.

(A) Uncle (Fufa) (B) Father (C) Maternal uncle (D) Brother

55. A baby who was born on 29th Feb. 1896, when did he celebrate his first birthday.
29 1896
(A) 28th Feb. 1897 (B) 29th Feb. 1900 (C) 29th Feb. 1904 (D) 20th Feb. 1908

56. Find the angle between the hands of a clock at 20 minute past 7.
7 20
(A) 100º (B) 210º (C) 260º (D) 140º

Space For Rough Work
Directions : find the mirror image :

57.

Directions : find the unfold paper pattern :

58.

Space For Rough Work
Directions : find the next figure in series :

59.

60. Count the number of triangles and squares in the following figure :

(A) 28 triangles, 10 squares (28 , 10 ) (B) 28 triangles, 8 squares (28 ,8 )
(C) 32 triangles, 10 squares (32 , 10 ) (D) 32 triangles, 8 squares (32 ,8 )

Space For Rough Work
Entrance Exam Sample paper - 01
For Moving Class XI
Q.No. ANSWERS Q.No. ANSWERS Q.No. ANSWERS
1 B 25 C 49 D
2 C 26 D 50 B
3 A 27 A 51 C
4 A 28 C 52 C
5 B 29 C 53 B
6 B 30 A 54 A
7 B 31 D 55 C
8 D 32 C 56 A
9 D 33 A 57 B
10 B 34 B 58 D
11 C 35 B 59 C
12 A 36 A 60 C
13 B 37 B
14 D 38 C
15 D 39 C
16 A 40 C
17 A 41 B
18 D 42 B
19 B 43 A
20 B 44 B
21 B 45 A
22 D 46 B
23 B 47 A
24 C 48 A
BLUE PRINT OF ENTRANCE EXAM SAMPLE PAPER - 01 (COURSE-2018-19)
MOVING CLASS 11th
SUBJECT : PHYSICS
S.NO. TOPIC Q. NO. TOTAL MARKS MARKS SCORED
1 Work, Power and Energy 3,16 6
2 Newton's Law of Motion 9,13,20 9
3 Motion 30 4
4 Fluid 34 4
5 Gravitation 38 4
6 Sound 42 4
7 Light 45,46 8
8 Electricity 6 3
TOTAL NUMBER OF QUESTIONS 12 42
SUBJECT : CHEMISTRY
S.NO. TOPIC Q. NO. TOTAL MARKS MARKS SCORED
1 Acid, Base and Salts 2,34 7
2 Metals and Non-Metals 5,23,24,47,48 17
3 Periodic classification 12 3
4 Carbon and Its compounds 17 3
5 Mole Concept 29 4
6 General Organic Chemistry 37,41 8
TOTAL NUMBER OF QUESTIONS 12 42
SUBJECT : MATHEMATICS
S.NO. TOPIC Q. NO. TOTAL MARKS MARKS SCORED
1 Geometry 1,7,10,14,15,28,36,31 27
2 Mensuration 4,19 6
3 Number System 8,25,32,40,43 19
4 Progression 11,33 7
5 Quadratic Equations 18,22,44 10
6 Linear Equations in Two Variables 21,26 7
7 Linear in Equations 27,39 8
TOTAL NUMBER OF QUESTIONS 24 84
SUBJECT : MENTAL ABILITY
S.NO. TOPIC Q. NO. TOTAL MARKS MARKS SCORED
1 Counting of Figures 49 4
2 Dice 50 4
3 Syllogism 51 4
4 Blood Relation 52 4
5 Ranking and Ordering 53 4
6 Clock 54 4
7 Calender 55 4
8 Direction Sense 56 4
9 Mathematical Operation 57 4
10 Number Series 58 4
11 Alphabet Series 59 4
12 Missing Terms in Figures 60 4
TOTAL NUMBER OF QUESTIONS 12 48