You are on page 1of 5

QUHASA

M
AGRICULTURE QUESTIONS

O
.C
1)Which is the agency the Government has engaged to grade and standardize
various agricultural products ?
>Food Corporation of India
>Directorate of Marketing and Inspection
>Bureau of Indian Standards

A
>Central Statistical Organisation
Answer:
>Directorate of Marketing and Inspection
S
2)Which of the following has not been a component of the agriculture strategy
A
that brought about the Green Revolution ?
>Greater intensity of Cropping
>Guaranteed maximum prices
H

>New agricultural technology


>Package of inputs
U

Answer:
>Guaranteed maximum prices
Q

3)The Blue Revolution is related with :


>Fish Production
>Food grain Production
>Oilseed Production
>Milk Production
Answer:
>Fish Production

4)Indian agriculture is typically characterised as :


>Land surplus, labour, scare economy
>land surplus, labour surplus economy
>land scare labour surplus economy
>land scare4, labour scare economy
Answer:

M
>land scare labour surplus economy

5)The fertile land between two rivers is called :

O
>Watershed
>Water divide
>Doab

.C
>Terai
Answer:
>Doab

A
6)Which one of the following methods of soil conservation is most effective in
arid areas ?
>Mulching
>Shelter belt
>Gully plugging
S
A
>Terracing
Answer:
>Shelter belt
H

7)The Commission in India dealing with minimum support price, procurement


U

price etc. in connection with agricultural goods is the :


>Planning Commission
>Agricultural Costs and Price Commission
Q

>Agricultural Price Commission


>National Marketing Commission
Answer:
>Agricultural Price Commission

8)The Term Green Revolution has been used to indicate higher production
through :
>Creation of Grasslands
>Planting more trees
>Creation of gardens in urban areas
>enhanced agriculrural productivity per hectare
Answer:
>enhanced agriculrural productivity per hectare
9)Dr.S.Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields ?

M
>Nuclear Physics
>Agriculture
>Astrophysics

O
>Medicine
Answer:
>Agriculture

.C
10)The Green Revolution in India was the outcome of the efforts of who
amongst the following ?

A
>M.S.Swaminathan
>C.Rangrajan
>K.V.Kamath
>Rakesh Mohan
>None of thses
Answer:
>M.S.Swaminathan
S
A
11)The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was
H

established in the year :


>1970
>1975
U

>1977
>1980
>1982
Q

Answer:
>1982

12)The head office of the National Bank for Agriculture and Rural Development
(NABARD) is located in :
>Lucknow
>Hyderabad
>New Delhi
>Mumbai
Answer:
>Mumbai

13)Where is the Central Rice Research Institute Located ?


>Bangaluru

M
>Kanpur
>Coimbatore
>Cuttack

O
Answer:
>Cuttack

.C
14)Which is NOT a source of Agriculture finance in India ?
>Cooperative Societies
>Commercial Banks
>Regional Rural Banks

A
>None of these
Answer:
>None of these
S
15)Agriculture sector directly employs one of the following percentages of labour
A
force in India:
>20%
>30%
H

>40%
>65%
Answer:
U

>65%
Q

16)NABARD was established in the :


>Fourth five year Plan
>Fifth Five year Plan
>Six Five year Plan
>Eighth Five year plan
Answer:
>Six Five year Plan

17)The apex institution in the sphere of Agriculture credit is :


>State Bank of India
>Reserve Bank of India
>Regional Rural Bank
>NABARD
Answer:

M
>NABARD

18)The impact of Green Revolution was felt most in the production of :

O
>Wheat
>Rice
>Pulses

.C
>Oil Seeds
Answer:
>Wheat

A
19)Under which five year Plan agriculture register a negative growth ?
>Third
>Fifth
>Seventh
>Ninth
S
A
Answer:
>Third
H

20)Who is known as Father of White Revolution in India ?


U

>M.S.Swaminathan
>V.Kurien
>K.N.Bahal
>B.P.Pal
Q

Answer:
>V.Kurien

To get the complete paper please visit the below link


AGRICULTURE QUESTIONS