SEKOLAH MENENGAH CONVENT IPOH KAJIAN GEOGRAFI TEMPATAN TINGKATAN 1 2009

NAMA CALON: SALMAH BT SALLEH TINGKATAN: 1 ORKID GURU PENILAI: PN AISHAH TANDATANGAN: _____________ TARIKH: 3 SEPTEMBER 2009

1

2 .

Pendahuluan 7. Isi Kandungan 3 . Objektif Kajian 5. Rujukan MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 8 9-12 13 14 15-16 TAJUK: PENGARUH CUACA DAN IKLIM TERHADAP KEGIATAN EKONOMI 3 . Kaedah Kajian 9. Kawasan Kajian 8. ISI KANDUNGAN TAJUK 1. Skema Pemarkahan 2. Rumusan 11.2. Penghargaan 6.Tajuk Kajian 4. Hasil Kajian 10. Lampiran 12.

IPOH 4: OBJEKTIF KAJIAN Kajian saya merangkumi objektif – objektif berikut:- 4 .KAWASAN KAJIAN TAMAN IPOH TIMUR.

Memerhati dan mengkaji cuaca dan iklim serta pengaruhnya terhadap kegiatan ekonomi di Taman Ipoh Timur. Mengenalpasti jenis-jenis kegiatan ekonomi yang terdapat di kawasan Taman Ipoh Timur. III. Mengenalpasti masalah yang berkaitan dengan kegiatan penduduk di kawasan kajian IV. Mengkaji langkah – langkah mengatasinya 5: PENGHARGAAN 5 .I. II.

Disamping itu.Saya ingin merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada guru subejek geografi saya kerana telah memberikan tunjuk ajar dan sumber rujukan yang amat diperlukan untuk menyiapkan folio ini. 6: PENDAHULUAN 6 . Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh ahli keluarga saya atas segala bimbingan dan dorongan yang diberikan selama saya menyiapkan folio ini. terima kasih juga saya ucapkan kepada rakan – rakan sekelas saya kerana telah berkongsi idea dan pengetahuan bersama saya.

Saya seorang pelajar tingkatan 1 Orkid di Sekolah Menengah Main Convent.” Saya telah memilih kawasan perumahan Taman Ipoh Timur untuk menjalankan kajian saya.2 Saya telah memilih kawasan ini kerana terletak di tempat saya tinggal .3 Saya telah mengambil masa selama 3 minggu untuk mengumpul maklumat dan gambar untuk menyiapkan folio ini. saya perlu menyiapkan satu Kajian Geografi Tempatan (KGT) yang bertajuk “Cuaca dan Iklim dalam aspek Kegiatan Ekonomi.Ini memudahkan saya menyiapkan folio ini. saya telah tinggal di kawasan ini lebih daripada 12 tahun . Selain itu. Ipoh. 6.6. 7: KAWASAN KAJIAN 7 .1 Nama saya Salmah bt Salleh. Sebagai memenuhi kehendak subjek geografi. 6.

Taman Kemuncak dan Bercham.3 Jarak Dari Bandar Taman Ipoh Timur terletak lebih kurang 10 km daripada Pusat Bandar Ipoh. Terdapat rumah pangsa. 7. Taman Ipoh Timur terletak lebih kurang 10 km daripada bandaraya Ipoh. sehingga akhir Disember tahun 2008. Penduduk di kawasan ini dapat ke Pusat Bandar dengan menggunakan kenderaan awam seperti teksi ataupun bas. rumah teres dan rumah banglo di kawasan ini. Taman Ipoh Timur terletak berhampiran dengan kawasan yang lain seperti Taman Perak. kondominium.Terdapat beberapa jalan lain yang menghubungi Taman Ipoh Timur dengan pusat bandaraya Ipoh.000 orang penduduk. Sebelum dibangunkan Taman Ipoh Timur merupakan kawasan perlombongan bijih timah. Taman Ipoh Timur didiami lebih kurang hampir 10. 8: KAEDAH KAJIAN 8 .4 Jenis Petempatan Taman Ipoh Timur didiami oleh penduduk yang terdiri daripada pelbagai kaum seperti Melayu. 7. Majoriti masyarkat terdiri daripada bangsa Cina diikuti oleh bangsa India dan Melayu. apartment.1 Latar Belakang Kawasan Kajian Saya telah memilih Taman Ipoh Timur sebagai kawasan kajian. Kawasan ini mula dibangunkan dan dimajukan pada tahun 1970an. Taman Ipoh Timur merupakan kawasan perumahan kos sederhana rendah dan kos sederhana tinggi.2 Lokasi Kawasan Kajian Taman Ipoh Timur mempuyai keluasan seluas 50 km persegi. Hasil daripada pencarian saya di internet. 7.7. Cina dan India. Ini menyebabkan kawasan ini padat dengan bangunan – bangunan. Segala kemudahan awam dan infrasturuktur disediakan dan dijaga rapi . Pola petempatan di Taman Ipoh Timur ialah pola berpusat dimana rumah – rumah dan deretan kedai dibina rapat.

8.4Temubual Saya telah bertemubual bersama beberapa orang jiran saya mengenai kegiatan ekonomi di kawasan ini. Antara maklumat yang berguna saya perolehi adalah jumlah penduduk dan keluasan kawasan kajian dan gambar-gambar serta peta yang telah dimuatturunkan.3 Internet Saya juga telah melayari internet untuk mendapatkan lebih banyak lagi maklumat tentang kawasan kajian yang tidak boleh didapati melalui pemerhatian ataupun melalui keadah temubual. 8.2Pemerhatian Saya telah meluangkan banyak masa memerhati ciri – ciri cuaca dan iklim di kawasan Taman Ipoh Timur dan ktiviti–aktiviti ekonomi yang dijalankan. 9: HASIL KAJIAN 9 . Jiran.jiran saya yang di temubual itu telah menduduki Taman Ipoh Timur selama lebih daripada 20 tahun.1 Kaedah kajian yang telah saya gunakan untuk menyiapkan folio ini ialah:a) Pemerhatian b) Internet c) Temubual 8. 8.

1 Pertanian Iklim dan cuaca yang panas dan lembab sepanjang tahun merupakan factor yang mempengaruhi kegiatan pertanian di kawasan Taman Ipoh Timur. dobi pakaian dan bengkel. Oleh itu.9. perniagaan dan perkhidmatan.sayuran dan buah-buahan. Cuaca sedemikina amat sesuai untuk aktiviti pertanian. Antara perniagaan yang dijalankan ialah kedai makan. terung dan terung merupakan beberapa jenis tanaman yang di tanam di kawasan ini. 9.2.1 Ciri – Ciri cuaca dan Iklim Taman Ipoh Timur yang terletak di bahagian tengah Semenanjung Malaysia menteBHGkan ia menerima iklim Khatulistiwa yang panas dan lembab sepanjang tahun. Sayur-sayuran jenis kekacang.3. 9. Terdapat ramai usahawan – usahawan yang membuka perniagaan. Kedudukan Taman Ipoh Timur menerima pancaran matahari sepanjang tahun dengan purata enam jam sehari.2 Pengaruh cuaca dan iklim terhadap kegiatan ekonomi Cuaca dan iklim di Taman Ipoh Timur yang panas dan lembabmenyebabkan penduduk di Taman Ipoh Timur terlibat di dalam aktiviti pertanian. 9. Di antara jenis pertanian yang dijalankan ialah tanaman sayur.2. cili. sawi.2.Perkhidmatan 10 . kedai runcit dan servis seperti kedai gunting rambut. Kawasan ini juga berkeadaan lembab sepanjang tahun. Bekalan hasil tanaman juga mudah diperolehi dari kebun-kebun yang berhampiran. perniagaan dan perkhiddmatan. ramai penduduk disini menjalankan aktiviti perniagaan. butik. 9.2 Perniagaan Deretan kedai yang banyak sekitar kawasan Taman Ipoh Timur telah menggalakkan aktiviti – aktiviti perniagaan.

sekolah rendah dan tadika. 70 60 50 40 30 20 10 0 JENIS PERNIAGAAN DAN PERHIDMATAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DI TAMAN IPOH TIMUR Pelabgai Barangan Pelbagai Perkhidmatan Makanan Graf 1 JUMLAH KEDAI 11 . penduduk di Taman Ipoh Timur terlibat di dalam bidang perkhidmatan kerana di kawasan Taman Ipoh Timur terdapat beberapa sekolah menengah.Selain itu. ramai penduduk di sini terlibat dalam bidang pendidikan dan menjadi tenaga pengajar di tempat – tempat tersebut. Oleh itu.

2.4. Di Taman Ipoh Timur aktiviti pertanian telah menyebabkan pencemaran udara dan air.3.3.Penipisan Lapisan Ozon Kegiatan ekonomi di Taman Ipoh Timur seperti pertanian yang menggunakan bahan kimia akan bertindak balas dengan ozon dan menyebabkan penipisan lapisan ozon.1. 9.3. Mereka digalakkan supaya lebih berwaspada tentang kesankesan amalan mereka terhadap alam sekitar.9.Asap ini mengandungi gas-gas seperti karbon dioksida. 9. Udara tercemar kerana asap dari pembakaran sisa tanaman dilepaskan ke udara.Kempen Penduduk Taman Ipoh Timur diingatkan tentang kepentingan menjaga alam sekitar melalui kempen. 9. Di Taman Ipoh Timur. 12 .3. kebun-kebun banyak melepaskan asap dan dapat menyumbang dalam pembentukan hujan asid. sulfur dioksida dan nitrogen dioksida.1..Hujan Asid Kejadian hujan asid mempunyai kaitan rapat dengan pelepasan asap dari mesinmesin pertanian dan kenderaan.4 Langkah-langkah Penyelesaian masalah 9.3 Masalah 9.Bahan kimia daripada penggunaan baja kimia yang digunakan oleh penduduk juga telah menyebabkan pencemaran.Pencemaran Pencemaran berlaku apabila bahan-bahan yang kotor dan berbahaya kepada kesihatan dilepaskan ke alam sekitar.

4.4. 13 .4.Penguatkuasaan Undang-undang Kerajaan Malaysia telah menggubal pelbagai undang-undang untuk melindungi alam sekitar.9. 9.4.2. Teknik ini dikenali sebagai teknologi mesra alam dan harus diamalkan oleh semua yang terlibat. Melalui P&P pelbagai kaedah pengeluaran dicipta yang tidak mencemerkan alam sekitar. Undang-undang bertujuan mengawal semua pihak supaya tidak melakukan perkara-perkara yang dapat menyebabkan pencemaran.3.Pendidikan Pendidikan alam sekitar penting bagi mewujudkan kesedaran kepada penduduk Taman Ipoh Timur tentang memelihara alam sekitar.Penyelidikan Penyelidikan dan Pembangunan (P&P) ialah aktiviti menghasilkan teknologi yang baru atau lebih baik. Antara akta yang penting ialah Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 yang merupakan perundangan yang menyeluruh tentang alam sekitar termasuk pertanian di Taman Ipoh Timur. kesedaran ini diwujudkan melalui pendidikan diperingkat sekolah rendah (Kajian Tempatan) dan sekolah menengah (Geografi dan Sains) 9.

saya dapat mengetahui apakah jenis-jenis kegiatan ekonomi di kawasan kajian saya. Saya berharap agar kawasan yang saya duduki ini akan terus berkembang dengan lebih pesat dan akan terus menyumbang kepada perkembangan di negara kita. Contoh kesannya ialah seperti pencemaran air dan udara. mereka akan turut mengikuti langkah-langkah tersebut. sifat bertanggungjawab dapat dicungkil dan ditanam dalam jiwa penduduk. 14 . kita akan dapat mengenalpasti apakah langkah-langkah yang telah dan harus diambil untuk mengurangkan kesan-kesan kegiatan ekonomi tersebut .. Jenis-jenis kegiatan ekonomi di tempat kita harus diketahui kerana ini dapat memupuk sifat menghayati dan merasai kepentingan kegiatan ekonomi yang dijalankan terhadap pembangunan negara. Akhir sekali. Unsur patriotisme seperti bertindak wajar dan timbul rasa cinta akan tanah air dapat dilihat apabila penduduk mengikuti langkah-langkah tersebut. .10. Dengan ini. Dengan melihat kesan kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar.kita juga dapat mengetahui apakah sumbangan kegiatan ekonomi di tempat kita terhadap negara kita yang tercinta. Apabila penduduk melihat langkah-langkah yang telah diambil. RUMUSAN Melalui kajian Geografi yang telah saya buat. unsur patriotisme seperti cinta akan tanah air dan berbangga dengan sumbangan kegiatan ekonomi setempat terhadap pembangunan negara dapat dicapai. Selain itu. Saya berasa bangga dengan kegiatan ekonomi di tempat saya. Ini dapat dilihat apabila penduduk bersama-sama mengurangkan kesan-kesan tersebut. Saya juga dapat mengetahui bahawa terdapat pelbagai kesan yang didapati daripada kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar.

Buku Rujukan Geografi PMR.2.com google earth 15 .com www.kualalumpur – hotels – classify. Ulang Kaji Total Tingkatan 1. Tahun: Cetakan 2008 3. Buku Teks Geografi Tingkatan 1. Laman Web: www.tutor.12.my www.3 Terbitan: Sasbadi Sdn.com. Bhd. KBSM 2. RUJUKAN 1.scribd.

16 .

Gambar Aktiviti Penanaman 17 .

Gambar Aktiviti Perniagaan 18 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful